Free Essay

Outsourcing

In:

Submitted By CristinaVasile
Words 8635
Pages 35
Cuprins

Introducere 1.1. Scopul şi obiectivele lucrării ............................................................................3 1.2. Motivaţia abordării subiectului..........................................................................4

Capitolul I - Aspecte teoretice ale fenomenului externalizării..............................................5 1.3. Ce este externalizarea? .....................................................................................5 1.4. Clasificare..........................................................................................................7 1.5. De ce are loc externalizarea ?............................................................................8 1.6. Cum are loc externalizarea ?..............................................................................9 1.7. Avantajele şi dezavantajele externalizării.........................................................11

Capitolul II - Outsourcing-ul informatic..............................................................................14 1.8. Ce este outsourcing-ul?....................................................................................14 1.9. Când se apelează la outsourcing?.....................................................................15 1.10. Forme de outsourcing informatic.................................................................16 1.11. Avantajele şi dezavantajele outsourcing-ului informatic.............................19 1.12.1. Avantaje ..............................................................................19 1.12.2. Dezavantaje .........................................................................21 1.12.3. Riscuri .................................................................................22

Capitolul III - Studiu de caz – GENESYS Systems furnizează servicii de outsourcing IT companiei JTI...................................................................................................................................26 1.12. Prezentarea firmei........................................................................................26 1.13. Motivele pentru recurgerea la outsourcing..................................................27 1.14. Alegerea partenerului de outsourcing......................................................... 27 1.15. Situaţia iniţială..............................................................................................28 1.16. Soluţii...........................................................................................................29 1.17. Rezultate .....................................................................................................31

Concluzii .............................................................................................................................33

Bibliografie..........................................................................................................................36

Introducere

1.1. Scopul şi obiectivele lucrării

Procesul de externalizare s-a demonstrat, de-a lungul timpului, a fi unul complex, sofisticat, cu toate că pare a fi unul simplu, lin. Obiectivele cercetării au fost următoarele : * Studiul bibliografic, referitor la procesul de externalizare a activităţilor/procesul de outsourcing; * Pe baza studiului literaturii de specialitate doresc să determin caracteristicile procesului de externalizare şi a procesului de outsourcing, rolul externalizării, respectiv outsourcingului în cadrul unei companii; * Analiza privind externalizarea activităţilor în cadrul unei companii şi a impactului acesteia asupra performanţelor companiei; * Analiza privind outsourcing-ul în cadrul unei companii şi impactul acestuia asupra performanţelor companiei; * Identificarea celor mai bune practici în domeniu; * Identificarea motivelor şi strategiilor de externalizare, a efectelor externalizării asupra costurilor, nivelului de satisfacţie al clientului, inovării.
Pentru realizarea acestor obiective, am pornit demersul ştiinţific prin a delimita principalele concepte ale externalizării, respectiv ale outsourcing-ului. Astfel, în Capitolul 1 sunt prezentate aspecte teoretice ale fenomenului externalizării: ce reprezintă, rolul, importanţa, avantajele, dezavantajele, cum are loc procesul de externalizare, clasificare. În Capitolul 2 atenţia este concentrată asupra activităţii de outsourcing ca parte a externalizării. Tot aici sunt prezentate aspectele teoretice ale activităţii de outsourcing. Capitolul 3 reprezintă un studiu de caz cu scopul de a completa informaţiile obţinute prin studiul literaturii de specialitate.

1.2. Motivaţia abordării subiectului

Externalizarea reprezintă un proces complex, laborios, de aici şi interesul de a descoperi acest subiect amplu. Procesul de externalizare, respectiv outsourcing, sunt concepte actuale, captivante, ce reprezintă una din cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor companiilor ce privesc accesul la noi tehnologii, costurile ridicate, specializarea, gestiunea propriilor resurse etc.
Prin utilizarea procesului de externalizare, respectiv cel de outsourcing, companiile au posibilitatea de a se concentra pe activităţile lor de bază, de a-şi optimiza structura organizatorică şi performanţele, de a deveni mai flexibile şi adaptabile la schimbările mediului în care acţionează.
Nevoia de adaptabilitate, de flexibilitate a generat o gamă variată de modalităţi de externalizare, utilizate în aproape toate domeniile de activitate (contabilitate, logistică, tehnologie informaţională, resurse umane, asigurarea pazei şi securităţii, asigurarea curăţeniei etc.), companiile client beneficiind astfel de un parteneriat de durată, de posibilitatea de a-şi susţine avantajul competitiv, de a-şi spori flexibilitatea şi productivitatea, de a-şi îmbunătăţii veniturile, produsele, reuşind astfel să satisfacă cât mai bine nevoile consumatorilor.
Complexitatea acestui subiect captează atenţia şi stârneşte curiozitatea celor interesaţi de domeniul managementului internaţional.

Capitolul 1 – Aspecte teoretice ale fenomenului externalizării

1.3. Ce este externalizarea?

Termenul externalizare provine din limba engleză (outside resourcing) şi are sensul de a procura din exterior. Ulterior, termenul a fost utilizat pentru a indica apelarea la sursele externe în privinţa dezvoltării activităţii companiei, care în mod obişnuit îşi folosea resursele interne.
Externalizarea reprezintă un proces prin care o companie îşi încredinţează unui partener sarcini sau funcţii integrate în activitatea sa globală, dar pe care ea însăşi continuă să le asigure. Externalizarea constă într-o relaţie de parteneriat stabilită printr-un contract. Acest concept presupune un transfer de responsabilitate, prin urmare nu trebuie confundat cu subtratarea, ce presupune un transfer de execuţii.
Se apelează la externalizare în momentul în care compania doreşte să se concentreze pe activitatea sa de bază şi să se adapteze unor noi condiţii de piaţă, deoarece acest proces îi conferă companiei flexibilitate prin încredinţarea unor sarcini, activităţi sau funcţii partenerului.

Definiţii ale externalizării

Autorul P. Marwick spune că “externalizarea este un instrument ce determină întreprinderea să-şi focalizeze competenţele sale distinctive”.
Roberta Virtuani afirmă că “prin externalizare se înţelege alegerea de a încredinţa în totalitate sau parţial unui furnizor activităţi din serviciul intern al întreprinderii”.
După cum afirmă cei de la Gartner Group – externalizarea este o relaţie contractuală de durată mai mare de un an, între o întreprindere şi un furnizor sau mai mulţi furnizori, cărora aceasta (întreprinderea) le cedează gestiunea unor sau a tuturor activităţilor din propriul sistem informatic.
F. Mangioni spune că “externalizarea este un termen generic, ce poate fi utilizat pentru a descrie orice activitate de externalizare, pornind de la oferirea prânzului şi serviciul poştei interne, până la procese mult mai evoluate pentru întreprindere, cum ar fi: tehnologia informaţională, administrarea sau logistica, ce vin gestionate de către un furnizor, capabil să asigure calitate şi rezultate”.
S. Valenti: “Externalizarea este un instrument de management, ce a găsit aplicaţii importante, luând naştere în domeniul tehnologiei informaţionale, utilizat mai apoi şi în multe alte domenii, cum ar fi: resursele umane, finanţe, administrare, marketing/vânzări etc. Externalizarea reprezintă un instrument de optimizare al structurii întreprinderii, cu scopul de a o face mai adaptabilă, mai flexibilă”.
“Externalizarea este un proces prin care întreprinderile, după ce şi-au evaluat oportunităţile strategice economice şi/sau propriile competenţe, dau către exterior spre încredinţare gestiunea operativă a uneia sau mai multor funcţii, catene de activităţi sau elemente ale sistemului pentru dezvoltarea activităţii interne cu specifice forme contractuale” conform A. De Paolis.
„Externalizarea reprezintă o aprovizionare din exterior, ce presupune “cumpărarea” de componente, bunuri sau servicii din exterior, afirmând că aceasta este tendinţa viitorului” conform R. Koch.
„Externalizarea este însoţită frecvent de un transfer de resurse materiale şi umane către prestatorul ales. Acesta are sarcina de a se substitui servicii interne în cadrul unei relaţii pe termen mediu sau lung (în medie 5-6 ani) cu întreprinderea client „ conform B. Quélin, A. Duhamel.
Conform definiţiilor redate mai sus, consider că externalizarea reprezintă un proces prin care o companie transferă o parte din responsabilitatea sa unei societăţi ce îi devine partener printr-un contract, în dorinţa de a se axa pe activitatea sa de bază pentru a îşi optimiza structura, rentabilitatea şi profitabilitatea. Compania ce apelează la externalizare continuă să asigure activitatea externalizată.

1.4. Clasificare

În funcţie de impactul avut asupra activităţii întreprinderii, poate fi:
Externalizare strategică – are un impact semnificativ asupra actualelor şi viitoarelor potenţialităţi competitive (determinând modificări calitative în baza de “resurse-competenţe-cunoştinţe”, ce au creat noi opţiuni de dezvoltare viitoare pentru întreprindere) şi/sau antrenează activităţi strategice relevante pentru achiziţionarea şi menţinerea avantajului competitiv. Deciziile de externalizare strategică au o proiectare pe termen mediu-lung;
Externalizare operativă presupune doar o reconfigurare a limitelor activităţii întreprinderii în catena de valori asupra bazelor de consideraţii de convenienţă economică şi/sau de o utilizare eficientă a capacităţii operative existente. Astfel, externalizarea operativă nu determină schimbări calitative în mixul de “resurse-competenţe-cunoştinţe” al întreprinderilor, urmărind cu precădere obiective pe termen scurt.

În funcţie de tipul de “achiziţie”, poate fi:
Externalizare constituită dintr-o singură tranzacţie - se bazează pe contracte instantanee;
Externalizare bazată pe o singură relaţie - contractele sunt mai puţin detaliate, datorită unui raport bazat pe o relaţie de durată.

După scopul "achiziţiei", există:
Externalizare cu obiectul finalizat spre resurse, în sensul că întreprinderea beneficiară achiziţionează resursele de la furnizor, gestionând totodată derogarea activităţilor proprii;
Externalizare cu obiectivul finalizat spre rezultate, caz în care furnizorul gestionează derogarea serviciilor, furnizând întreprinderii-client rezultatele specifice.

1.5. De ce are loc externalizarea?

Principalele motive pentru care companiile apelează la procesul de externalizare sunt:
Costurile de exploatare reduse
Costurile reduse de exploatare se datorează faptului că, la furnizor, forţa de muncă este mai ieftină. Pentru a găsi şi pune în aplicare o soluţie rentabilă nu este necesară creşterea resurselor umane şi a cheltuielilor. Soluţia se poate dezvolta exponenţial. Pentru ca ulterioarele adăugiri sau ajustări de concept să fie implementate cu uşurinţă, proiectarea unui produs poate fi executată modular.
Îmbunătăţirea producţiei
În momentul în care o companie decide să externalizeze, ea apelează la un furnizor expert în activitatea vizată. Astfel, serviciile externalizate vor fi efectuate de oameni specializaţi în domeniu, cu cunoştinţe şi deprinderi mai bune. Un alt atuu al furnizorului îl reprezintă experienţa pe care o are în domeniu caştigată prin lucrul cu alţi clienţi cu nevoi similare. În plus, termenele de livrare/finalizare a produelor/serviciilor sunt clar prevăzute în contractele încheiate.
Îmbunătăţirea puterii de concentrare (focusare) a companiilor
Din acest punct de vedere există două aspecte: * compania se poate concentra pe un segment mai larg de activităţi, în timp ce altele sunt transferate unui expert extern ; * anumite activităţi din cadrul unei companii necesită alocarea unui timp mai îndelungat şi a unei atenţii mai mari din partea personalului companiei, motiv pentru care se apelează la externalizare.
Disponibilitatea resurselor interne pentru alte scopuri
În majoritatea cazurilor, angajaţii reprezintă resursele ce urmează a fi redirecţionate prin externalizare. Încredinţând activităţi unor firme din exterior, compania îşi va putea redirecţiona angajaţii spre alte operaţiuni sau activităţi ce au o valoare adăugată mai mare.
Împărţirea riscurilor
Investiţiile unei companii implică o serie de riscuri, care sunt din ce în ce mai mari. Apelând la externalizare, compania reuşeşte să îşi împartă aceste riscuri cu alte companii, deoarece furnizorul nu investeşte în numele unei singure companii, ci o face pentru toţi clienţii săi. Astfel, riscurile suportate de o companie se reduc considerabil.

1.6. Cum are loc externalizarea?

Procesul de externalizare cuprinde doi subiecţi: clientul şi furnizorul. Clientul este reprezentat de compania ce încredinţează o activitate către externalizare, iar furnizorul este reprezentat de compania ce urmează să presteze activitatea încredinţată.
Ca orice acord, şi cel de externalizare presupune încheierea unui contract, însă, în realitate, nu există un contract specific care sa se numească contract de externalizare. Din acest motiv, se pot utiliza o serie de contracte precum:
Contractul de subcontractare de servicii - subcontractarea reprezintă un contract prin care, în schimbul unei sume de bani, compania furnizoare îşi asumă efectuarea serviciului cu gestiunea propriului risc; este cel mai utilizat tip de contract.
Contractele asociate - acest tip de contract este utilizat atunci când, în cadrul externalizării este necesară efectuarea mai multor activităţi ce depind una de cealaltă. Astfel, clientul şi furnizorul pot încheia mai multe contracte asociate între ele, fiecare având efectele şi normele sale juridice, nefiind independente.
Contractul mixt - acest tip de contract reprezintă o acumulare a caracteristicilor celorlalte tipuri de contracte, fapt pentru care normele de aplicare sunt greu de stabilit. Din acest motiv, se foloseşte clauza de absorbţie sau clauza de combinare a normelor, reuşindu-se astfel realizarea unui contract unic.
Joint venture - se bazează pe crearea unei companii „comune” : joint venture bilateral (un client şi un furnizor) sau joint venture plurilateral (mai mulţi clienţi şi mai mulţi furnizori). Printr-un astfel de contract, atât clientul cât şi furnizorul au avantaje, şi anume: clientul poate controla mai bine îndeplinirea şi respectarea contractului de către furnizor, furnizorul are posibilitatea de a gestiona mai bine contractul şi de a percepe mai bine exigenţele clientului, chiar daca acestea apar dupa încheierea lui.
Consorţiul - reprezintă o "asociere de întreprinderi, în vederea cooperării pentru realizarea unor activităţi sau acţiuni determinate" (conform Gh. Marin, A. Puiu 1993). Prin acest tip de contract, clienţii sunt reuniţi într-un consorţiu, externalizând anumite activităţi unui singur furnizor. Acest tip de contract se alege atunci când se doreşte un control exigent asupra furnizorului.
Contractul, indiferent de tipul său, va fi format din două părţi: prima reprezentând "corpul" contractului, în care sunt prezentate obiectivele, durata, obligaţiile părţilor (furnizor şi client), principiile de bază, parametrii variabili, taxe, facturări, plăţi, proprietatea intelectuală, protecţia datelor, diferite hotărâri, asistenţă în cazul încetării contractului, garanţii, responsabilităţi, avansări, arbitraj, clauze generale etc.; a doua, reprezentând anexele ce prezintă descrierea serviciilor standard, procedurile de siguranţă, corespondente penale şi alte aspecte.
În privinţa stabilirii preţului serviciului contractat, există mai multe modalităţi. Principalele modalităţi sunt următoarele:
Preţ pe unitate: clientul plăteşte în funcţie de utilizarea serviciului al cărui cost este stabilit de furnizor pe un anumit nivel.
Preţ fixat: indiferent de schimbările produse, clientul plăteşte preţul stabilit în momentul încheierii contractului.
Preţ variabil: spre deosebire de preţul fixat, în acest caz este specificat că pot exista schimbări bazate pe furnizarea unui nivel mai ridicat al serviciului.
Cost-plus: clientul plăteşte costurile aferente serviciului furnizat plus un procent din profitul realizat de pe urma serviciului.
Preţ bazat pe performanţă: în acest caz, clientul acordă stimulente financiare încurajând furnizorul să atingă performanţă, însă frunizorul plăteşte penalităţi în cazul unor servicii nesatisfăcătoare.
Împărţirea riscului/beneficiului: această modalitate de stabilire a preţului presupune ca atât clientul cât şi furnizorul să rişte o sumă de bani pentru prestarea serviciului, însă fiecare dintre ei se poate aştepta la un procent din profit atâta timp cât performanţa furnizorului este optimă.

1.7. Avantajele şi dezavantajele externalizării

Recurgerea la soluţia externalizării activităţilor de către firme este determinată de avantajele pe care le oferă această strategie, şi anume: * Se cunosc mai exact costurile; * Se reduc numărul de licenţe şi cheltuielile de întreţinere; * Beneficiarii acestor servicii se concentrează spre afacerea lor propriu-zisă; * Se reduc personalul şi cheltuielile fixe; * Există o mai mare accesibilitate la know-how; * Cresc posibilităţile de implementare a standardelor; * Performanţa sporită a activităţii externalizate; * Partajarea riscurilor; * Îndeplinirea obiectivelor organizaţiei; * Creşterea acurateţii, productivităţii şi eficienţei; * Creşterea calităţii producţiei/serviciilor şi eliminarea întârzierilor; * Costuri reduse de exploatare prin economii de scară, economii de investiţii şi economii de timp; * Redirecţionarea investiţiilor către domeniile de competenţă ale întreprinderilor; * Modularitate - Întrucât nu este posibilă întotdeauna cunoaşterea reacţiei mediului la o anumită ofertă, este necesară recurgerea la o soluţie modulară (scalabilă).

Dezavantajele externalizării

Un prim dezavantaj îl reprezintă dependenţa de prestatorul extern - cu cât firma externalizatoare este mai dependentă de prestatorul extern, cu atât mai mult acesta din urmă va căuta să profite, pentru a practica preţuri ridicate sau pentru a diminua calitatea serviciilor furnizate.
Un al dezavantaj este pierderea competenţelor importante care reprezintă ştiinţa, priceperea sau iscusinţa de a face ceva (know-how).
De asemenea, compania ce apelează la externalizare riscă să piardă avantajele sale competitive - accesul unui terţ la informaţii despre clienţi, politici investiţionale, politici de marketing etc. poate să conducă la pierderea avantajelor competitive.
Transferul personalului presupune, de cele mai multe ori, renunţarea la un personal specializat, pentru care s-au investit resurse importante ale organizaţiei, lucru ce reprezintă un dezavantaj pentru companie.
Există şi riscuri legate de abordarea strategică a activităţii - fluctuaţiile exercitate de întreprindere şi care sunt considerate ca nestrategice la un moment dat pot deveni strategii în funcţie de evoluţia activităţii şi a pieţei; riscuri legate de activitate - deşi externalizarea generează o reducere foarte importantă a costurilor “vizibile” ea provoacă printre altele o creştere a costurilor indirecte induse, ascunse care adesea sunt subestimate de întreprindere. Aceste costuri sunt consecinţa necesităţii punerii la punct a unui dispozitiv de supraveghere şi control al activităţilor subfurnizorilor (coordonarea echipelor, actualizarea periodică a contractelor, definirea caietului de sarcini, urmărirea activităţii prestatorului);
Un ultim dezavantaj este reprezentat de riscurile juridice legate de gestiunea personalului - deşi legea autorizează transferul de personal în cazul unei externalizări ce impune noului prestator reluarea contractelor de muncă, întreprinderea trebuie să facă acest transfer cu prudenţă. Astfel, transferul de servicii sau activităţi cu salariaţi cu tot nu este admis juridic decât dacă aceste activităţi sunt entităţi economice autonome, adică “ un ansamblu organizat de persoane şi de elemente materiale sau imateriale ce permite exercitarea unei activităţi economice cu obiectiv propriu”

Capitolul II - Outsourcing-ul informatic

1.8. Ce este outsourcing-ul informatic?

Termenul de outsourcing desemnează delegarea uneia sau mai multor activităţi din cadrul unei afaceri către un distribuitor extern de servicii care, la rândul său, conduce şi administrează acele activităţi pe baza unor indici de performanţă bine definiţi şi măsurabili.
Outsourcing-ul reprezintă utilizarea strategică a unor resurse externe pentru desfăşurarea unor activităţi care, în mod tradiţional, sunt efectuate cu personal şi resurse interne.
Cu alte cuvinte, outsourcingul înseamnă transferul unei activităţi din interiorul unei companii în exteriorul acesteia, ea urmând a fi prestată de o altă companie specializată în acest gen de activitate. În ziua de azi, outsourcing-ul este extins până la activităţi clasice ale unei companii, precum: recrutarea, contabilitatea, IT.
În statele dezvoltate, atât companiile mari cât şi cele mici îşi externalizează activităţile. În acest mod, specialiştii IT (în principiu cei din companiile mari) se pot ocupa de activităţile care aduc atingerii obiectivelor afacerii plus-valoarea necesară. În ceea ce priveşte companiile mici şi mijlocii, este mai avantajos să externalizeze anumite activităţi, decât să plătească personal specializat pentru a realiza respectivele activităţi în cadrul companiei.

1.9. Când se apelează la outsourcing?

Nu orice activitate poate fi supusă outsourcing-ului. Pentru a avea succes cu o astfel de strategie o companie trebuie să îndeplinească trei condiţii: * Compania trebuie să fie capabilă să specifice obiectivele pe care doreşte să le atingă prin aplearea la un furnizor. Dacă obiectivele nu sunt specificate, furnizorul poate adăuga, şterge sau modifica servicii ce sunt esentiale produsului final. * Tehnologia şi procesele de măsurare a obiectivelor trebuie să fie fiabile şi uşor accesibile, astfel încât atât compania cât şi furnizorul să poată verifica statusul activităţii de outsourcing. * Compania trebuie să înţeleagă cum interacţionează contribuţia furnizorului cu alte elemente ale sistemului, astfel încât ea să îşi poată procura ceea ce are nevoie.

Apelarea la outsourcing-ul informatic se poate face în una din următoarele situaţii: când se doreşte reducerea unor costuri, când capacităţile propriului sistem informaţional sunt limitate, ineficiente sau depăşite din punct de vedere tehnic, când o creştere a capacităţilor tehnologice poate conduce la o creştere economică proporţională, când se doreşte crearea de noi surse de profit.

1.10. Forme de outsourcing informatic

Principalele forme de outsourcing informatic sunt următoarele:
Application Service Providers- ASP (furnizori de servicii informatice) reprezintă servicii de închiriere soft aplicativ.
Pe lângă ASP au mai apărut şi alte variante de manifestare a acestei forme de outsourcing informatic, între care: ISV – dezvoltători individuali de aplicaţii software (Independent Software Vendors), HSP – furnizorii de servicii de găzduire (Hosting Service Providers), FSP – furnizorii de servicii complete (Full-Service Providers), BSP – furnizorii de servicii de afaceri (Business Service Providers), IAHP – furnizorii care găzduiesc aplicaţii Internet (Internet Application Hosting Providers).
HelpDesk
Peste 80% dintre organizaţiile mici şi medii nu dispun de departament informatic propriu şi apelează la externalizarea asistenţei tehnice pentru sistemul informatic. Astfel, devine tot mai important ca sistemul informatic şi datele companiei să fie disponibile şi să poată susţine implementarea de noi procese. De asemenea, securitatea datelor a devenit o problemă stringentă pentru toate afacerile, indiferent de mărime sau domeniu de activitate. Pentru a putea face faţă acestor provocări şi pentru a utiliza cele mai bune practici din domeniu, este necesară angajarea de personal calificat, realizarea de cursuri de pregătire, monitorizarea reţelei şi a securităţii sistemului informatic, realizarea de aplicaţii software, de politici şi proceduri de utilizare care să asigure automatizarea şi standardizarea proceselor organizaţiei. Din punct de vedere al costului de înfiinţare şi operare a unui departament de suport tehnic propriu (Helpdesk), raportul optim dintre numărul de angajaţi cu pregătire de specialitate şi numărul de utilizatori/staţii de lucru este de 1 consultant la 50 de utilizatori.
Serviciile HelpDesk sunt destinate companiilor care urmăresc eficientizarea activităţii informatice. Nevoia de servicii de HelpDesk este cu atât mai acută, cu cât ritmul de implementare a noilor aplicaţii în organizaţie este mai înalt, infrastructura mai variată şi numărul de utilizatori noi mai mare. Organizarea profesionistă a unui serviciu HelpDesk conduce la măsurarea activităţii specialiştilor IT şi evidenţierea rolului lor în rezolvarea incidentelor, conform cu gradul lor de prioritate. Analiştii HelpDesk au rol fundamental în identificarea proactivă a problemelor, a incidentelor recurente legate de echipamente, descoperirea punctelor slabe ale reţelei informatice şi a nevoilor de instruire ale utilizatorilor. Totodată, prin implementarea serviciilor HelpDesk, productivitatea muncii creşte şi pentru personalul IT (eliberat de până la 80% din solicitările utilizatorilor). Dar cel care câştigă cel mai mult este personalul deservit, adică utilizatorii sistemului informatic, deoarece astfel se reduc sau se elimină perioadele de inactivitate. În plus, eforturile de învăţare a aplicaţiilor noi sunt sprijinite şi asimilarea se face mai rapid.
Urmare a procesului de globalizare, se manifestă din ce în ce mai mult nevoia de asigurare a serviciilor de HelpDesk 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Beneficiile majore ale externalizării acestor servicii rezultă din faptul că firmele prestatoare din domeniu sunt dotate cu tehnologii de ultimă generaţie, pentru a face faţă volumului mare de apeluri. Custom Relationship Management (CRM) are în vedere soluţii tehnologice care permit consolidarea comunicării între întreprindere şi clienţii săi, în vederea ameliorării relaţiilor cu clientela prin automatizarea diferitelor componente ale relaţiei cu clientul.
O primă componentă este pre-vânzarea: este vorba de marketing, adică de studiul pieţei, al nevoilor clienţilor şi de demararea proiectelor. Analiza informaţiilor strânse asupra clienţilor permite întreprinderilor să-şi revadă gama de produse pentru a răspunde cât mai precis aşteptărilor acestora. Entreprise Marketing Automation constă în automatizarea campaniilor de marketing.
O a doua componentă este vânzarea: automatizarea forţei de vânzare (Sales Forces Automation) constă în furnizarea de instrumente de conducere pentru comercianţi, pentru a-i asista în demersurile lor de prospectare (gestiunea luărilor de contact, a întâlnirilor, ajutor în elaborarea propunerilor comerciale).
O a treia componentă este gestiunea serviciului clientelă – clientului îi place să se simtă cunoscut şi recunoscut de firmă.
O ultimă componentă este post-vânzarea – constă în furnizarea unei asistenţe pentru client, mai ales în ceea ce priveşte punerea la punct a centrelor de apel (numite call-centers, help desk sau hot-line) şi punerea on line a informaţiilor de suport tehnic. e-Custom Relationship Management reprezintă o formă de outsourcing informatic care combină automatizarea procesului de vânzare, relaţiile cu clienţii, magazinele virtuale şi prezentările comerciale pe web. În mod concret, firmele de outsourcing care furnizează servicii CRM (Custom Relationship Management) pun la dispoziţie companiilor interesate tehnologii pentru administrarea contractelor şi automatizarea vânzărilor, administrarea şi procesarea e-mail-urilor, integrare web şi baze de date relaţionale.
Supply Chain Management (Managementul lanţului de furnizori) se referă la o serie de instrumente şi metode care vizează ameliorarea şi automatizarea aprovizionării prin reducerea costurilor şi a termenelor de livrare. Gestiunea/supervizarea lanţului de furnizori este o problemă deosebit de importantă pentru e-business, prin faptul că micşorează costurile de achiziţie a produselor.
Găzduire WEB
Departamentele informatice ale organizaţiilor nu se pot ocupa singure de toate operaţiunile necesare unei gestiuni eficiente a conţinutului web. Pentru a evita problemele puse de operaţiile de actualizare a conţinutului şi pentru a deveni profitabile, organizaţiile pot apela la firme specializate în servicii de găzduire Web.
Securitatea reţelelor
În condiţiile dezvoltării noilor aplicaţii intranet, extranet şi de comerţ electronic, o atenţie deosebită trebuie acordată securităţii reţelelor, motiv pentru care sunt căutaţi acei furnizori de servicii informatice care să deţină tehnologiile şi cunoştinţele necesare asigurării securităţii informatice. În acest moment, există pe piaţă toate elementele componente necesare asigurării securităţii reţelelor, cum sunt: identificarea, autentificarea, certificarea digitală, securitatea perimetrului, obţinerea listelor de control a accesului, aplicaţii firewall, tuneluri şi criptare, disponibile fie sub forma unor pachete integrate, fie a unor servicii singulare.
Suport tehnic pentru software
În situaţia în care organizaţiile au probleme legate de utilizarea software-ului, pot apela la un suport profesionist din partea firmelor dezvoltătoare de software sau a celor specializate pe diferite segmente IT. De cele mai multe ori, se încheie contracte de suport tehnic sub forma unor abonamente lunare, ceea ce conduce la asigurarea unei siguranţe operaţionale în domeniul resurselor informatice exploatate.
Servicii WEB
Prin serviciu web se înţelege un modul logic al unei aplicaţii care poate fi publicat, localizat sau accesat pe web, indiferent de sistemul de operare sau de tipul de hardware folosit, mult mai simplu şi mai ieftin decât era posibil până acum. Prin utilizarea acestei forme de outsourcing informatic, aplicaţiile vechi dintr-o firmă pot interacţiona prin intermediul unor protocoale standard.

1.11. Avantajele şi dezavantajele outsourcing-ului informatic

1.12.1. Avantaje

Printre avantajele outsourcing-ului informatic se numără : * Se cunosc mai exact costurile pe fiecare componentă a sistemului informaţional * Se reduc numărul de licenţe şi cheltuielile de întreţinere; * Beneficiarii acestor servicii se concentrează spre afacerea lor propriu-zisă; * Are loc diminuarea ciclului de implementare pentru diverse componente informaţionale; * Se reduc personalul şi cheltuielile fixe; * Există o mai mare accesibilitate la know-how; * Cresc posibilităţile de implementare a standardelor.
Din punct de vedere economic, outsourcing-ul informatic duce la: Costuri reduse de exploatare prin economii de scară, economii de investiţii şi economii de timp. În sursa citată se ia exemplul unei bănci pentru care nevoile de securizare a infrastructurii IT sunt deosebite. O astfel de organizaţie şi-a luat o serie de măsuri de siguranţă: firewall, soluţie de intrusion detection, un sistem de management al identităţii şi accesului, antivirus şi altele asemenea. Este vorba de un set de tehnologii, fiecare raportând tot felul de evenimente, rapoarte care trebuie adunate, parcurse şi interpretate. Cel care face acest lucru trebuie să fie o persoană cu experienţă în aceste tehnologii, să aibă o viziune asupra a ceea ce înseamnă securitatea şi să facă această treabă cu pasiune. Dacă banca doreşte ca acest lucru să se întâmple permanent (24 ore/7 zile), are nevoie de minim patru asemenea oameni. Chiar şi în condiţiide salarizare foarte bune costurile ating cifre importante, pentru că cel în mâinile căruia se află securitatea unei bănci trebuie să fie un angajat foarte mulţumit de pachetul salarial sau motivaţional. Ce se întâmplă în cazul în care banca ar apela la outsourcing? Contra unei sume lunare, aceste rapoarte sunt adunate, parcurse şi interpretate de oameni specializaţi să facă acest lucru. Riscurile ca ceva nedorit să se întâmple sunt acoperite printr-un Service Level Agreement (SLA), compania care prestează acest serviciu fiind responsabilă din punct de vedere juridic. Acest outsourcing este practicat nu numai în domeniul securităţii datelor, ci mai ales în producţia de software, în activităţi de contabilitate şi de recrutare de personal, în activităţi de help-desk etc.
Redirecţionarea investiţiilor către domeniile de competenţă ale întreprinderilor;
Modularitate. Întrucât nu este posibilă întotdeauna cunoaşterea reacţiei mediului la o anumită ofertă, este necesară recurgerea la o soluţie modulară (scalabilă).

În planul managementului, influenţele outsourcing-ului informatic se manifestă prin:
Acces rapid la resurse concretizate în tehnologie, metodologie şi oameni. Astfel, beneficiarii serviciilor supuse outsourcing-ului realizează economii de resurse financiare pentru aceleaşi obiective operaţionale.
Performanţa sporită a activităţii supuse outsourcing-ului. În condiţiile în care furnizorii de servicii informatice se specializează şi se orientează către elementele de noutate din domeniul lor de activitate, se asigură accesul la resurse informatice de ultimă generaţie, concomitent cu o mai bună urmărire şi cunoaştere a evoluţiilor tehnologice.
Partajarea riscurilor. Prin utilizarea contractelor de service, în special, acolo unde sunt implicate utilaje sau echipamente sofisticate şi/sau costisitoare, riscul tehnologic este transferat companiei care asigură contra cost servicii pentru buna funcţionare a întregului sistem. Astfel, prin apelarea la outsourcing, multe din riscurile aferente se împart între mai multe organizaţii, ceea ce va reduce sarcinile financiare şi riscurile asociate din partea beneficiarilor.
Îndeplinirea obiectivelor organizaţiei. Organizaţiile care apelează la outsourcing pot să se concentreze pe o arie mai largă de probleme legate de obiectul lor de activitate, în timp ce unele detalii operaţionale sunt lăsate pe seama prestatorului extern.
Creşterea calităţii producţiei/serviciilor şi eliminarea întârzierilor. Soluţia outsourcing-ului anumitor servicii din întreprindere conduce, în mod direct, la o creştere a productivităţii în domeniul externalizat. Astfel, resursele companiei se pot îndrepta spre activităţile de bază.

Influenţele tehnice ale outsourcing-ului se manifestă prin: * Soluţii specializate, complete, la un nivel profesionist; * Uşurinţă în instalare şi configurare; * Aplicaţii integrate, puternice, flexibile şi sigure; * Creşterea acurateţii, productivităţii şi eficienţei; * Reducerea sau chiar eliminarea necesităţilor de stocare.

1.12.2. Dezavantaje

Dependenţa de prestatorul extern. Cu cât firma externalizatoare este mai dependentă de prestatorul extern, cu atât mai mult acesta din urmă va căuta să profite, pentru a practica preţuri ridicate sau pentru a diminua calitatea serviciilor furnizate. În eliminarea acestui dezavantaj se recomandă creşterea numărului prestatorilor externi potenţiali, deoarece cu cât numărul lor este mai mic, cu atât mai mult întreprinderile externalizatoare sunt dependente de prestatorul extern recunoscut. Este posibil să se ajungă până la pierderea controlului funcţiunii informatice vizate.
Pierderea competenţelor importante care reprezintă ştiinţa, priceperea sau iscusinţa de a face ceva (know-how). Acest risc se manifestă atunci când o activitate este externalizată, fiind considerată periferică, în realitate, ea fiind strategică.
Riscul pierderii avantajelor competitive. Accesul unui terţ la informaţii despre clienţi, politici investiţionale, politici de marketing etc. poate să conducă la pierderea avantajelor competitive.
Transferul personalului presupune, de cele mai multe ori, renunţarea la un personal specializat, pentru care s-au investit resurse importante ale organizaţiei.
Pierderea imaginii etice a companiei. În momentul în care o companie apelează la outsourcing, părţi ale lanţului său valoric sunt în afara limitelor sale fizice şi sunt greu de monitorizat.

1.12.3. Riscuri

Jim Tompkins, preşedintele Tompkins Associates, consideră următoarele 40 de riscuri majore ale outsourcing-ului, clasificate în funcţie de următorii paşi: strategie, selecţie, implementare, gestiune(management).

a) Riscuri privind strategia

* Outsourcing-ul funcţiilor nedorite faţă de cele care furnizează cel mai mare avantaj competitiv * Nu sunt definite clar scopurile şi obiectivele înainte de a începe procesul de outsourcing * Inexistenţa unei baze interne eficiente cu privire la costuri şi servicii * Realizarea procesului de outsourcing pe pieţe internaţionale fără a avea experienţă pe acest tip de pieţe * Strategie de dezvoltare a afacerii inadecvată deciziei de outsourcing * Luarea deciziei de outsourcing fără a deţine informaţii complete despre procesele şi costurile interne * Nu se ia în considerare impactul asupra altor funcţii şi zone de risc cum ar fi factorii de mediu şi de reglementare * Nu sunt înţelese relaţiile interumane şi cerinţele legale privind ocuparea forţei de muncă necesare unei iniţiative de outsourcing * Anunţarea procesului de outsourcing înainte de a stabili toate detaliile poate duce la existenţa problemlor la nivel moral * Lipsa analizei riscurilor şi a evaluării acestora

b) Riscuri privind selecţia

* Nu sunt folosite destule resurse interne pentru a selecta furnizorul în mod eficient * Inexistenţa, la nivel intern, a abilităţilor necesare alegerii procesului de selecţie eficient * Nu sunt înţelese beneficiile pe care o cerere de informaţii (request for informations - RFI) le poate avea în micşorarea/mărirea şanselor unui potenţial furnizor înainte de a intra în procesul de propunere (request for proposal - RFP) * Nu sunt verificaţi atâţia posibili furnizori pe cât permite piaţa, motiv pentru care se pierd chiar şi cei mai buni candidaţi * Nu este implicată o varietate de perspective în procesul de selecţie * Specificaţiile produsului sau serviciului sunt slab dezvoltate * Costuri inexacte privind activele ce vor fi transferate furnizorului * Nu este realizată o analiză financiară asupra afacerii furnizorului * Nu sunt cunoscute limitele capacităţii furnizorului * Procesul de selecţie este văzut ca o decizie personală şi nu comercială

c) Riscuri privind implementarea

* Nu este stabilit un raport privind procesul de outsourcing care să aibă destulă flexibilitate pentru a face faţă fluctuaţiilor financiare * Sunt realizate acorduri cu furnizori ce limitează flexibilitatea pe viitor * Existenţa unor deadline-uri fictive, şi nu reale, pentru fiecare pas al procesului de outsourcing * Planificare slabă a implementării în privinţa timpului tranziţiei către furnizor a activităţii * Este subestimat timpul necesar negocierii unui acord * Nu este definit un plan în privinţa tranziţiei angajaţilor * Nu sunt rezolvate aspectele operaţionale existente în acord, înainte de a se trece la aspectele legale privind acordul * Planificarea necorespunzătoare a sistemului de informaţii * Insuficienţa dezvoltării tehnologice înaintea implementării * Furnizorul nu este instruit în privinţa elementelor critice ale liniilor de produse şi în privinţa aşteptărilor companiei

d) Riscuri privind gestiunea (managementul)

* Nu este luat în considerare impactul pe care îl poate avea outsourcing-ul asupra condiţiilor financiare ale companiei * Lipsa comunicării interne * Lipsa stimulentelor acordate furnizorului pentru îmbunătăţirea productivităţii * Nu sunt stabilite destul de multe puncte comune între client şi furnizor * Lipsa unui plan de urgenţă pentru perturbări majore privind furnizorul * Nu este pus în aplicare un plan privind comunicarea (aici sunt incluse şi întâlnirile, examinările, comunicarea între şi cu angajaţii etc) * Management necorespunzător al aşteptărilor în prima etapă a procesului de outsourcing * Aşteptări prea mari de la furnizor după începerea cooperării * Neglijarea adaptării procesului de outsourcing în funcţie de evoluţia condiţiilor de outsourcing * Lipsa unei relaţii de outsourcing (client-furnizor)

Capitolul III - Studiu de caz – GENESYS Systems furnizează servicii de outsourcing IT companiei JTI

1.12. Prezentarea companiei JTI

Japan Tobacco International (JTI) este a treia a companie internațională din industria distribuitoare de tutun, cu o pondere de 11% din piața globală și o capitalizare de piață de aproximativ 32 miliarde USD. Cu o o experiență solidă în domeniul tutunului încă din secolul al XVIII-lea, JTI întră în anul 1999 ca lider pe piața din România în urma achiziționării filialelor companiei americane R.J. Reynolds. Astfel, succesul companiei a fost dovedit prin prezența în topurile naționale și în topul companiilor alcătuit de Camera de Comerț și Industrie a României, dar și prin câștigarea Premiului pentru Calitate – Premiul de Excelență în Afaceri al Fundației J.M. Juran.
În desfășurarea activităților sale, JTI urmărește respectarea și păstrarea valorilor de integritate prin implementarea politicilor de responsabilitate socială prin care sprijină proiecte și cauze sociale și umanitare, inițiative și evenimente educaționale și culturale. Astfel, în anul 1998, JTI România devine prima companie din industria tutunului care se implică social prin susținere financiară.
Strategia JTI presupune următoarele: crearea de noi branduri pentru a satisface nevoile consumatorilor cât mai eficient, creşterea productivităţii, îmbunătăţirea responsabilităţii şi credibilităţii firmei.
În ceea ce priveşte brandurile JTI, acestea sunt în număr de 8 la nivel global, şi anume: Winston, Mild Seven, Camel, Benson & Hedges, Silk Cut, Sobranie, Glamour, LD.
Conform site-ului companiei, cifrele anului 2011 arată astfel: * Au vândut peste 428 miliarde de ţigări ce au generat peste 10 miliarde USD în vânzări nete * Au generat peste 70% din profitul grupului Japan Tobacco * Au redus impactul pe care îl aveau asupra mediului scăderea emisiunii de dioxid de carbon cu 30%

1.13. Motivele pentru recurgerea la outsourcing

JTI doreşte să apeleze la outsourcing din cauza problemelor întâmpinate în cadrul departamentului IT, probleme precum: * Departamentul de IT existent nu este specializat * Chelutuieli prea mari cu actuala infrastructură a departamentului IT * Concentrarea resurselor interne asupra problemelor mai strategice sau asupra unor noi tehnologii şi sisteme * Reducerea timpului alocat recrutării, administrării, întocmirii bugetului şi selectării tehnologiei potrivite * Accesul la noi tehnologii şi soluţii

1.14. Alegerea partenerului de outsourcing

GENESYS SYSTEMS este unul dintre cei mai importanţi furnizori de software, sisteme, soluţii şi servicii IT&C din România. În cei 15 ani de activitate GENESYS SYSTEMS şi-a dezvoltat competenţe deosebite în domeniul serviciilor profesionale, sistemelor şi soluţiilor IT&C, aplicaţiilor software.
Viziune: Soluţiile de business şi serviciile IT&C realizate de specialiştii GENESYS SYSTEMS aduc companiilor beneficii vizibile şi măsurabile în creşterea competitivităţii şi profitabilităţii pe termen mediu şi lung. Lider în domeniul soluţiilor IT&C în România, GENESYS SYSTEMS îşi propune extinderea la nivel regional şi creşterea continuă a competenţelor echipei sale de profesionişti.
Misiunea GENESYS SYSTEMS: conceperea şi implementarea de soluţii de business de certă valoare, care satisfac sau depăşesc cerinţele clienţilor săi, efectuarea de servicii profesionale de maximă calitate şi integrarea de aplicaţii software şi sisteme IT de înaltă performanţă, în cadrul unor relaţii de parteneriat pe termen lung.
Criteriile în baza cărora a fost ales furnizorul sunt următoarele: * JTI nu se află la prima colaborare cu GENESYS SYSTEMS, colaborările precedente fiind unele de succes * Imaginea firmei GENESYS SYSTEMS pe piaţa românească a outsourcing-ului în domeniul IT * Varietatea de servicii - JTI consideră că GENESYS SYSTEMS îi poate asigura suportul pentru orice problemă IT * Certificările pe care GENESYS SYSTEMS le deţine (de calitate, de securitate etc) * Portofoliul de clienţi: GENESYS SYSTEMS lucrează cu firme din diverse domenii, firme precum: Bitdefender, Xerox, Tnuva, Sensiblu, Medihelp International, Unilever, Bancpost, Banca Romexterra etc. 1.15. Situaţia iniţială

JTI a decis să apeleze la serviciile de outsourcing IT ale companiei GENESYS Systems din cauza faptului că nu are un departament de IT specializat care să deţină competenţele necesare pentru a asigura continuitatea afacerii şi pentru a menţine focusul pe activitatea sa principală. De asemenea, JTI cheltuie o sumă importantă de bani pentru a administra infrastructura acestui departament IT.

1.16. Soluţiile

În urma analizei asupra infrastucturii IT existente realizate on-site de către echipa GENESYS Systems în colaborare cu reprezentanții companiei JTI, a fost propusă achiziționarea pachetului de servicii profesionale CALL 4S în vederea soluționării problemei privind departamentul IT nespecializat. De asemenea, GENESYS Systems propune achiziţionarea unui pachet de servicii profesionale de outsourcing în vederea soluţionării problemei privind administrarea infrastructurii noului departament IT.
Serviciile CALL 4S oferite de către GENESYS Systems sunt bazate pe abonamente la pachete de servicii profesionale de asistenţă tehnică ce se pot realiza „On-Site” (la sediul clientului) şi/sau asistenţă tehnică & suport remote, „On-Line” (pe bază de portal web, e-mail, prin telefon/fax), pentru administrare, consultanţă în implementare şi configurarea produselor software şi de comunicaţie, a serverelor şi echipamentelor de stocare date, a echipamentelor de electroalimentare neîntreruptibilă. Abonamentul de servicii CALL4S contractat, conține un număr fix de intervenții ce pot fi efectuate online/remote sau on-site, dacă se constată că problema nu poate fi soluționată de la distanţă. Astfel pentru soluționarea problemelor On-Site, GENESYS Systems a pus la dispoziția beneficiarului conform prevederilor contractuale, un inginer de suport, cu timpi standard de răspuns și de soluționare a problemei existente.
Pentru eficientizarea acțiunilor de raportare a incidentelor de către reprezentanții JTI și răspunsurilor inginerilor GENESYS Systems, au fost stabilite încă de la început o serie de reguli de raportare.
În urma contractării de servicii de outsourcing IT, JTI a beneficiat de: * remedierea defecţiunilor apărute, în urma anunţării acestora într-un timp prestabilit; * înlocuirea echipamentului până la finalizarea reparării acestuia de către GENESYS Systems. * De la data anunţării de către JTI a apariţiei oricărei disfuncţionalităţi, GENESYS Systems şi-a asumat obligaţia ca într-un timp prestabilt conform contractului să raspundă acestei solicitări, prin trimiterea la locaţia de instalare a echipamentului şi a unor persoane calificate ce deţin competenţele şi experienţa necesară soluţionării problemelor existente.
Pentru a asigura funcţionarea neîntreruptă a activităţii JTI, atât intern cât şi în relaţiile acesteia cu terţii, GENESYS Systems şi-a asumat prin intermediul contractului de outsourcing obligaţia de a pune la dispoziţia companiei beneficiare urmatoarele:
Servicii de întreţinere preventivă a echipamentelor ce au rolul de a constata starea şi evoluţia în timp a sistemelor şi pentru a preveni apariţia unor defecte majore. Prin intermediul acestora personalul GENESYS Systems a realizat, pe parcursul unor vizite periodice, următoarele operaţii de întreţinere preventivă: * examinare log-uri sistem * rulare utilitare specifice de diagnostic * verificarea parametrilor de funcţionare a sistemelor * recomandarea de îmbunătăţiri, actualizări, dezvoltări viitoare – după caz, dar nu mai puţin de 2 ori pe an * reactualizarea sistemului şi instalarea de corecţii software – după caz, dar nu mai puţin de 2 ori pe an * aspirare de praf
Servicii de asistenţă tehnică reprezentate de cumulul acţiunilor desfăşurate în zona de helpdesk de către GENESYS Systems cât şi suma acţiunilor comune în urma cărora JTI câştigă o valoare tehnică sau materială
Servicii de relocare – ce s-au concretizat în acţiunile desfăşurate de către GENESYS Systems pentru mutarea unei mulţimi de echipamente dintr-o locaţie fizică în altă locaţie fizică sau în cadrul aceleiaşi locaţii fizice, inclusiv transportul echipamentelor IT. Serviciile de relocare au fost reprezentate de servicii care au fost executate la cererea şi cu acordul JTI pe baza unei cereri de relocare exprese
Servicii de instalare a echipamnetelor de comunicaţie (Router, switch, telefoane IP) - GENESYS Systems a asigurat: * instalarea fizică a echipamentelor: switch şi router în rack-ul existent în încăperea IT conform procedurilor furnizate * conectarea routerului şi a switch-ului în reţeaua locala (LAN) şi a echipamentelor furnizorilor de comunicaţie (modemuri, echipamente radio, etc) conform procedurilor furnizate * identificarea şi conectarea acceselor dedicate serviciilor de voce la echipamente conform procedurilor furnizate * instalarea telefoanelor IP ( conectarea în LAN) * după instalarea echipamentelor mai sus menţionate, GENESYS Systems a avut obligaţia de a contacta departamentul de comunicaţii IT al JTI pentru activarea/verificarea funcţionării serviciilor de comunicaţie

1.17. Rezultate

În urma colaborării cu GENESYS Systems JTI a obţinut o serie de beneficii pe termen lung ce au jucat un rol deosebit de important în buna desfăşurare a activităţilor zilnice. Dintre acestea enumerăm: * JTI reuşeşte să se concentreze asupra activităţii de bază a companiei şi asupra dezvoltării acesteia * JTI şi-a îmbunătăţit calitatea serviciilor oferite propriilor clienţi * JTI îşi transferă responsabilitatea firmei Genesys Systems pe baza unui contract legal * JTI şi-a redus costurile operaţionale generale: service, suport, resurse umane * JTI şi-a restructurat costurile prin transformarea costurilor totale fixe în costuri variabile * JTI are acces la cele mai bune servicii, chiar fără a deţine competenţele necesare la costuri scăzute * JTI îşi gestionează eficient serviciile şi tehnologia existene în cadrul companiei * JTI se bucură de funcționarea neîntreruptă a infrastructurii IT, securitate sporită și protecție împotriva pierderiilor de date * JTI primeşte soluții compatibile cu nevoile existente și garanția funcționării acestora * JTI îşi poate canaliza atenţia pe activitatea principală a companiei fără a mai întâmpina probleme generate de nefuncționarea infrastructurii IT * JTI poate crește productivitatea angajaților și implicit a companiei ca urmare a externalizării activităților time consuming * JTI şi-a redus costurile operaţionale fapt ce a permis concentrarea resurselor financiare către alte arii de activitate

Concluzii

Conceptul de externalizare reprezintă un proces prin care o companie transferă o parte din responsabilitatea sa unei societăţi ce îi devine partener printr-un contract, în dorinţa de a se axa pe activitatea sa de bază pentru a îşi optimiza structura, rentabilitatea şi profitabilitatea. Astfel, acest concept presupune o relaţie de parteneriat, un transfer de responsabilitate, şi nu un transfer de execuţii, motiv pentru care nu trebuie confundat cu subtratarea. În cadrul acestui proces, activitatea externalizată este asigurată, în continuare, de compania client.
Procesul de externalizare, ca orice alt proces economic, prezintă numeroase riscuri, însă, considerând aportul utilizării şi multiplele modalităţi de aplicare, riscurile şi costurile obţinute sunt mult mai reduse. Strategiile bazate pe externalizare produc o flexibilitate şi o capacitate mai bună de a răspunde exigenţelor pieţei, respectiv clienţilor, şi totodată, ajută la creşterea veniturilor şi la diminuarea riscurilor. Aplicarea acestor strategii presupune sporirea performanţelor prin focusarea asupra activităţii externalizate, folosind astfel resursele proprii pentru activitatea de bază a companiei.
În ziua de azi, externalizarea este folosită atât pentru activităţile colaterale ale firmei - asigurarea curăţeniei, a pazei, a securităţii, publicitate etc - cât şi pentru activităţile strategice ale firmei - logistică, tehnologia informaţională, contabilitate, resurse umane etc.
Companiile apelează la externalizare pentru a îşi reduce costurile, pentru a îşi îmbunătăţi producţia şi puterea de concentrare, pentru a îşi folosi resursele interne în alte scopuri, pentru a îşi diminua sau împărţi riscurile. Aceste motivaţii ce au determinat folosirea externalizării sunt relevante, fapt ce demonstrează că managerii firmelor ce prestează servicii de externalizare analizează situaţia, ştiind exact ce trebuie făcut şi în ce domenii trebuie să acţioneze. De asemenea, managerii firmelor client dau dovadă de profesionalism prin faptul că, dorind să externalizeze, ei apelează la specialiştii în domeniu.
În ceea ce priveşte furnizorii, nu toţi sunt la fel de competenţi, motiv pentru care luarea deciziei de a externaliza nu este suficientă. Este necesar ca individualizarea furnizorului să fie evaluată şi apreciată în mod eficient şi adecvat. Managerii afirmă că vor utiliza externalizarea în momentul în care furnizorii vor da dovadă de încredere şi vor demonstra că acestă strategie este necesară companiei.
În privinţa outsourcing-ului informatic, acesta reprezintă utilizarea unor resurse externe pentru a desfăşura activităţi ce ţin de partea de IT a companiei, activităţi ce, în mod normal, sunt efectuate cu resurse interne. Pentru a apela la acest proces, compania trebuie să îşi cunoască foarte bine obiectivele şi să înţeleagă contribuţia furnizorului pentru a îşi procura ceea ce are nevoie.
O companie apelează la outsourcing pentru a îşi reduce costurile, pentru a îşi redirecţiona investiţiile, pentru a avea un acces rapid la noi tehnologii, pentru a îşi diminua riscurile, pentru a creşte calitatea producţiei sau a serviciilor prestate, pentru a elimina întârzierile, motive relevante ce demonstrează că managerii companiei dau dovadă de profesionalism apelând la specialiştii din domeniu.
Deşi procesul de outsourcing prezintă numeroase riscuri, multitudinea de modalităţi de aplicare şi utilizarea acestuia reduc aceste riscuri, şi o dată cu ele costurile, procurând companiei o flexibilitate şi o capacitate mai bună pentru a răspunde exigenţelor pieţei şi ale clienţilor. De asemenea, acest proces ajută la creşterea veniturilor şi la sporirea performanţelor.
Consider că principalele rezultate ce decurg din procesul outsourcing privesc focalizarea atenţiei companiei client asupra activităţii sale de bază, variabilitatea costurilor - în general scăderea acestora -, know-how-ul şi noile tehnologii primite de la furnizor împreună cu serviciile de asistenţă tehnică, de întreţinere a echipamentelor şi de relocare sau instalare a echipamentelor de comunicaţii, flexibilitatea companiei, rapiditatea în ceea ce priveşte departamentul IT datorită experienţei specialiştilor angajaţi, îmbunătăţirea calităţii serviciilor oferite propriilor clienţi şi nu în ultimul rând, gestionarea eficientă a serviciilor şi tehnologiei existente în cadrul companiei. De asemenea, în urma apelării la outsourcing, clientul poate beneficia de acces la cele mai bune servicii, de soluţii compatibile cu nevoile sale, de funcţionarea neîntreruptă a departamentului IT, de creşterea productivităţii angajaţilor şi implicit a companiei.
Prin urmare, externalizarea, respectiv outsourcing-ul, au apărut datorită dezvoltării complexităţii activităţilor unei întreprinderi, aceasta nemaiputându-şi controla şi gestiona activităţile sale în întregime. Apelând la outsourcing pentru unele activităţi, întreprinderea se poate concentra pe activităţile rămase reuşind astfel să îşi optimzeze structura organizatorică, devenind mai flexibilă la cerinţele pieţei, respectiv clienţilor.
În concluzie, externalizarea, respectiv outsourcing-ul, reprezintă una din cele mai bune şi eficiente soluţii pentru problemele companiilor legate de costuri ridicate, restructurarea costurilor, flexibilitate, specializare, acces la noi tehnologii, gestionarea serviciilor, concentrarea pe activitatea principală, funcţionarea infrastructurii IT (în cazul outsourcing-ului informatic), transferul de responsabilităţi, creşterea productivităţii angajaţilor, asistenţă tehnică, reducerea timpului alocat recrutării, administrării, întocmirii bugetului şi selectării tehnologiei potrivite.

Bibliografie

* Cărţi

Allaire, Yvan; Firsirotu, Mihaela E.; 1998; „Managementul strategic : strategiile succesului în afaceri”; Editura Economică; Bucureşti
Bagu, Constantin; Deac, Vasile; 2000; „Strategia firmei”; Editura Eficient; Bucureşti
Borza, Anca; 2008; „Management strategic : Concepte şi studii de caz”; Editura Risoprint; Cluj-Napoca
Brown, Douglas; Wilson, Scott; 2005; „Black book of outsourcing : The how to manage the changes, challenges, and opportunities”; Editura John Wiley & Sons; Hoboken
Ciobanu, Ioan; 1998; „Management strategic”; Editura Polirom; Iaşi
Lixăndroiu, Dorin; Brătucu, Gabriel; 2010; „Antreprenoriat şi Supply Chain Management ”; Editura Infomarket; Braşov
Mellahi, Kamel; Frynas, Jedrzej George; 2005; „Global strategic management ”; Editura Oxford University Press; Oxford
Ţugui, Al., Fătu, T., Managementul resurselor informatice, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2004

* Articole

Christensen, Clayton; „The past and future of competitive advantage”; MIT Sloan Management Review; Winter 2001; Massachusetts Institute of Technology; Massachusetts
Florea, Nelu; 2010; „Creşterea flexibilităţii firmelor prin externalizarea activităţii”; Universitatea Alexandru Ioan-Cuza - Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor; Iaşi
Gotcu, Cezar; 2008; „Strategii de prevenire a riscurilor”; Tribuna economică v. 19, nr. 19, p. 80-82
Gust, Marius; Ciochina, Iuliana; Panoiu, Laura; Belu , Nicoleta; 2007; „Outsourcing-ul sau externalizarea”; Tribuna economică v. 18, nr. 44, p. 78-80
Luca, Lia; 2007; „Externalizarea – afacerea internaţională a viitorului”; Tribuna economică v. 18, nr. 45, p. 89-90, 96
Muchină, Silvia; 2008; „Alegerea unei strategii de creştere ”; Tribuna economică v. 19, nr. 19, p. 66-67 Ştefan, M., Viitorul soluţiilor de outsourcing, Market Watch IT/&C nr. 33/2004

* Surse Internet

http://www.professionalresources.agama.ro/?page_id=169; accesat la data de 8 noiembrie 2011 http://www.ensight.ro/newsletter/no14/articol3.htm; accesat la data de 20 noiembrie 2011 http://www.info-ghid.com/outsourcing-externalizarea-serviciilor-intr-o-companie-s.html; accesat la data de 3 decembrie 2011 http://www.scritube.com/economie/EXTERNALIZAREA-ACTIVITATILOR92911.php; accesat la data de 14 decembrie 2011 http://www.marketwatch.ro/articol/142/Outsourcing-ul_serviciilor_de_securitate_o_necesitate_fireasca_pentru_orice_gen_de_companie/pagina/1 http://www.tompkinsinc.com/operations/info/40_Outsourcing_Risks.pdf; accesat la data de 23 mai 2012 www.tompkinsinc.com www.jti.com www.genesys4s.ro * Alte surse

Bran Florin Paul, rezumat al tezei de doctorat „Perfecţionarea sistemului informatic bancar în contextul noilor tehnologii informaţionale şi de comunicaţii”, Bucureşti, 2006
Melnic, Andreia Simona; 2005; „Buletin stiinţific” , cap. 25 „Outsourcingul informatic în contextul noilor evoluţii tehnologice ”; Editura Sedcom Libris; Bacău
Salanţă, Irina Iulia; 2011; Rezumat teză de doctorat „Externalizarea serviciilor logistice”; Universitatea Babeş-Bolyai-Facultatea de Ştiinţe Economice şi gestiunea afacerilor; Cluj-Napoca
Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca

--------------------------------------------
[ 1 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 2 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 3 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 4 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 5 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 6 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 7 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 8 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 9 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 10 ]. Extras din Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 11 ]. Sîrbu, Janetta; curs 12 –Elaborarea strategiei întreprinderii în contextul dezvoltării durabile; Universitatea Bogdan – Vodă; Cluj-Napoca
[ 12 ]. O'Brien, J.A., Management Information Systems. Managing Information Technology in the Internetworked Entreprise, McGraw-Hill, Boston, 1999, citat în Ţugui, Al., Fătu, T., Managementul resurselor informatice, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2004, pp. 122-124
[ 13 ]. Ţugui, Al., Fătu, T., Managementul resurselor informatice, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2004, pp. 124-125
[ 14 ]. Melnic, Andreia Simona; 2005; „Buletin stiinţific” , cap. 25 „Outsourcingul informatic în contextul noilor evoluţii tehnologice ”; Editura Sedcom Libris; Bacău; p.166
[ 15 ]. Bran Florin Paul, rezumat al tezei de doctorat „Perfecţionarea sistemului informatic bancar în contextul noilor tehnologii informaţionale şi de comunicaţii”, Bucureşti, 2006
[ 16 ]. Melnic, Andreia Simona; 2005; „Buletin stiinţific” , cap. 25 „Outsourcingul informatic în contextul noilor evoluţii tehnologice ”; Editura Sedcom Libris; Bacău; p.166
[ 17 ]. Christensen, Clayton; 2001; „The past and future of competitive advantage”; MIT Sloan Management Review; Winter 2001; pg. 105
[ 18 ]. Melnic, Andreia Simona; 2005; „Buletin stiinţific” , cap. 25 „Outsourcingul informatic în contextul noilor evoluţii tehnologice ”; Editura Sedcom Libris; Bacău; p. 167
[ 19 ]. Tardugno, A., DiPasquale, T., Matthews, R., IT Services: Costs, Metrics, Benchmarking, and Marketing, Prentice Hall, PTR, 1999, citat în Ţugui, Al., Fătu, T., Managementul resurselor informatice, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2004, pp. 120-122
[ 20 ]. O'Brien, J.A., Management Information Systems. Managing Information Technology in the Internetworked Entreprise, McGraw-Hill, Boston, 1999, citat în Ţugui, Al., Fătu, T., Managementul resurselor informatice, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2004, pp. 122-124
[ 21 ]. Melnic, Andreia Simona; 2005; „Buletin stiinţific” , cap. 25 „Outsourcingul informatic în contextul noilor evoluţii tehnologice ”; Editura Sedcom Libris; Bacău; pp. 170-171
[ 22 ]. Melnic, Andreia Simona; 2005; „Buletin stiinţific” , cap. 25 „Outsourcingul informatic în contextul noilor evoluţii tehnologice ”; Editura Sedcom Libris; Bacău; p.171
[ 23 ]. Ţugui, Al., Fătu, T., Managementul resurselor informatice, Editura Sedcom Libris, Iaşi, 2004, pp. 124-125
[ 24 ]. Traducere după Jim Tompkins, 40 Risks to Establishing an Outsourcing Relationship, http://www.tompkinsinc.com/operations/info/40_Outsourcing_Risks.pdf; accesat la data de 23.05.2012
[ 25 ]. Informaţiile sunt colectate de pe site-urile celor două companii: Genesys Systems şi JTI : www.genesys4s.ro ; www.jti.com
[ 26 ]. Conform siteului firmei Genesys Systems

Similar Documents

Premium Essay

Outsourcing

...Outsourcing is an important part of Globalization. The choice to outsource U.S. jobs should be taken into great consideration as there are many segments into which it effects greatly. Also, outsourcing is a great option for a company who needs a certain project completed who do not have the man power or the money to hire a new employee, companies can outsource based on projects in the U.S.A. or abroad. Often outsourcing is a way to save money, but there can be unexpected costs as well. While it can be both a benefit to a customer it can also be a reason to avoid doing business with a company due to it. The decision to outsource is certainly not one that any organization should enter into lightly. There are many reasons to consider outsourcing to foreign countries. A few of the most significant advantages of outsourcing include the most well-known reason to consider outsourcing is to access cheaper labor. Workers in developing countries are paid far less than workers in developed countries due to the lower cost of living. Often these workers are not unionized as well, which further helps with cost cutting. At the same time outsourcing U.S. jobs to a foreign country can create a detrimental blow to the reputation of a company. In 2002 when T-Mobile was established the television spokesperson was Catherine Zeta Jones, a very classy and beautiful actress. Customer service call centers were based in the United States and there was never an issue that could not be...

Words: 1277 - Pages: 6

Premium Essay

Outsourcing

...DECLARATION I Musubika Narigisi, declare that this Research report is my original work and has never been submitted to any university for examination, where other people’s work has been used, due acknowledgement has been made. Candidate signature............................................. Date................................................. Musubika Narigisi i APPROVAL This Research report complied by Musubika Narigisi has been under my supervision and guidance her work is now ready for submission. Signature................................................ Date.............................................................. MR SSAJJABBI VINCENT ii DEDICATION I dedicate this piece of work to my parents Mr. and Mrs. Kampere Ramadhan and the entire family not forgetting my friends who have helped me during this study I also dedicate it to my dear sister Mrs Lugoloobi Zahirah and her entire family for the great assistance they have given me during my stay at campus and through this study as well. I cannot forget to dedicate it to my sisters, Kampere Fahima, Kampere Madiha, Kampere Afraa and my brothers Kampere Hamuzah and Kampere Adiham. iii ACKNOWLEDGEMENT I wish to extend my sincere appreciation to my supervisor Mr. SSajjabbi Vincent for his guidance and technical advice during the study without him this study would not be a success. I must acknowledge the contribution of all my brothers and sisters plus my friends throughout my stay at the university...

Words: 5146 - Pages: 21

Free Essay

Outsourcing

...Outsourcing: The Government, the People and the Companies Jeffrey W. Coleman Webster University Abstract Making a decision about whether or not to move these activities offshore is a decision of far-reaching consequences. Developing countries have been unable to radically alter their industrial structure due to numerous internal institutional and external technological barriers. Consequently, they have sought global participation through outsourcing activities. This is indeed a break from the traditional self-reliant way of doing business. Outsourcing arrangements are technologically and organizationally complex, and present a variety of challenges to manage effectively. Outsourcing benefits include cost savings, quality improvement, and the ability of the organization to concentrate time and resources on its core business. Outsourcing trends change from year to year, and usually involve changes such as progressive outsourcing, cloud sourcing, mergers between organizations from different parts of the world and protectionism. In this paper we will look at a few of these areas such as the how in recent years the business practice of outsourcing jobs has been considered both a blessing for American business and a concern for the American worker, the amount of outsourcing being done and why, the affect on the economy in the United States, and the role government plays in outsourcing. The paper concludes, however, that the trend is just beginning and how our country...

Words: 4404 - Pages: 18

Premium Essay

Outsourcing

...Emerging Trends: Outsourcing Outsourcing or subcontracting is a process where employers handover routine or peripheral work to outside organizations that specialize and execute functions more efficiently. Outsourcing has advantages and disadvantages. Outsourcing nonessential functions can be cost effective and improve the quality of services. Outsourcing agreements create long-term relationships through contracts between employers and subcontractors by flexible renewable contracts. When companies outsource, they send a small number of permanent employees to oversee a shifting workforce of possible employees. The trend of outsourcing human resources functions such as payroll, training, and recruiting are more common. Human resource outsourcing is an $80 billion industry with a projected growth rate of 33percent. Although outsourcing payroll activities is efficient, there are some downsides to outsourcing human resource functions of training and performance evaluations. Outsourcing Advantages Outsourcing companies provide a better-quality of people who are on the up and up with current human resource practices that pertain to specific human resource tasks and activities. The core mission of outsourcing firms is to specialize in a particular function while providing exceptional services and increasing efficiency. For example, a firm specializing in training employees to use work processing software is likely to train employees when new software upgrades are launched with...

Words: 462 - Pages: 2

Premium Essay

Outsourcing

...Benefits of Outsourcing Outsourcing is understood by many to be a means for an organization to decrease its employee payroll while increasing its production. While this may be true there are a number of other advantages of outsourcing. Outsourcing can also streamline processes, allow for greater team and individual performance, and aid in cutting the costs of products which could lead to raise increases for employees. According to Bucki (2011) there are seven top outsourcing advantages: 1. Focus on Core Activities – outsourcing activities which consume resources (human and financial) will allow refocusing on those business activities that are important without sacrificing quality or service. 2. Cost and Efficiency Savings – the size of the company (i.e. number of employees) is preventing the organization from performing at a consistent and reasonable cost. 3. Reduced Overhead – consider outsourcing those functions which can be easily moved. 4. Operational Control – operations whose costs are running out of control or departments who over time have evolved into uncontrolled and poorly managed areas are prime motivators for outsourcing. It would aid in bringing better management skills to the company. 5. Staffing Flexibility – outsourcing will allow operations that have seasonal or cyclical demands to bring in additional resources when you need them and release them when you’re done. 6. Continuity & Risk Management – periods of high employee...

Words: 2331 - Pages: 10

Premium Essay

Outsourcing

...Outsourcing refers to a company which contracts with another company in order to provide services that might otherwise be performed by its own employees. These jobs are handled by separate companies that specialize in each service. Often, these outsourced employees may be located overseas. To know whether outsourcing is appropriate in a given circumstance, it is important to understand several key concepts. Many professors and experts in the business world have conducted case studies and general research to understand the implications of outsourcing, both positive and negative, and the environment which provides the greatest chances for a successful outsourcing venture. The framework within which a firm must decide whether to outsource or not will often involve a two-stage decision process. First, the business must make its decision and secondly, it must take managerial action to implement the decision. To begin with, a company must identify why outsourcing can be useful in an ideal situation and then evaluate whether their circumstances fit these conditions. Essentially, outsourcing can ideally benefit a company from a financial perspective since the outsourced work can be cheaper in and of itself and secondly because it allows the company to focus on other, perhaps more pressing issues. As important as it is that the company can identify appropriate conditions it is equally necessary to be aware of circumstances which will not provide an appropriate environment to outsource...

Words: 3762 - Pages: 16

Free Essay

Outsourcing

...Outsourcing is affecting the U.S. economy greatly. Outsourcing is taking away jobs from the American people causing a rise in the unemployment rates. Not only is outsourcing taking away jobs, but it is making it harder to find new jobs. Outsourcing is where an American company will send certain jobs or duties to be done in another country. Outsourcing is also the transfer of the management, and also the day by day execution of an entire business function to an external service provider. It is a company’s practice of paying an employee in a small developing country to perform a function or produce a product that could be made by the paying company. Business jobs that are typically outsourced include information technology, human resources, facilities and real estate management, accounting, Customer support and call center functions, like telemarketing, customer services, market research, manufacturing and engineering. Outsourcing has become one of the fastest growing trends in the business world. There are many reasons that a company would elect to use outsourcing. Among them is the fact that it provides an almost immediate opportunity for savings as well as a noted improvement in quality. The main reason why American companies are doing this is to save money. It’s cheaper to have someone form a developing country do the job because a dollar goes a lot further than in the states. One management problem that is causing outsourcing is that companies are looking for ways to cut...

Words: 1943 - Pages: 8

Free Essay

Outsourcing

...TLMT441: Advanced Business Logistics Outsourcing Professor: Stacey Little April 28, 2013 What is outsourcing? Outsourcing is “contracting with another company or person to do a particular function”. It is the act of one company performing the job with another to provides the services which might have otherwise been performed in house by their own employees. HISTORY The history of outsourcing goes way back “ever since people have been performing tasks for employers”, some duties performed off site, according to Jodee Redmond. Outsourcing could be considered started by people in villages when they wasn’t able to produce all the necessary items that they needed to survive in order to get the necessary items they traded and this became the early form of outsourcing. The Industrial Revolution began the way companies did business. A lot of company owners started to outsource some of their services to other companies instead of keeping them in house. Usually when a company outsources their work, they outsource it to a company that is in that same city. BENEFITS OF OUTSOURCING There are many reasons that companies outsource their work to other companies to perform, but the most prominent reason seems to be that tit saves money. Companies that provide the outsourcing have the ability to do the work for a considerably less cost especially if they don’t have to worry about benefits for the workers. The second reason that companies outsource is that it allow the company to...

Words: 570 - Pages: 3

Free Essay

Outsourcing

...Outsourcing – A Global Challenge MBA-700 International Economics Abstract The choice to outsource is a major strategic decision not made lightly by companies in today’s global marketplace. Though it brings probable results of cost reduction, loss of control in your product or the quality of service rendered makes this a decision that should not be taken lightly. Though a concept decades old, outsourcing is a topic that brings out fervor in individuals fighting for or against it. It’s a debate centered on moral, economical, and political aspects, with feelings that intensify during economic downturns because of the This paper will discuss theories of outsourcing, while comparing and contrasting the disadvantages and advantages (SWOT Analysis – see Appendix 1) of a concept that is growing in global business. The paper will conclude, most importantly, with discussions on three outsourcing alternatives and their potential to re-invent the status quo. Introduction The advent of globalization has proven that outsourcing is not a hypothetical situation; it is a major strategic business decision growing in popularity that our American workforce must now face in the decline of our U.S. economy. Some believe that outsourcing has become a serious issue not only for our workforce, but also in our major corporations, and the political arena. Issues such as the security of our nation have become debate topics, with critics arguing that outsourcing has weakened national security...

Words: 4072 - Pages: 17

Free Essay

Outsourcing

...Outsourcing Running a business requires many decisions to be made, one decision is whether a company should perform work internally or outsource job duties. Outsourcing is the technique used by companies to reduce cost by transferring portions of work to third party suppliers as opposed to performing the job internally. Outsourcing can be very beneficial in reducing cost, but there are also issues that surround outsourcing in general. In order to understand the benefits of outsourcing, one needs to fully comprehend the issues involved with outsourcing, the benefits that a company may experience from outsourcing, how to truly determine whether outsourcing a specific job is necessary or beneficial, and how outsourcing is relevant in today’s workplace. First, it is important to understand what outsourcing is. According to Robert Handfield (2006), outsourcing, which became a formally indentified business strategy in 1989, can be defined as “the strategic use of outside resources to perform activities traditionally handled by internal staff and resources” (para. 5). Outsourcing, sometimes referred to as facilities management, is the strategy that involves an organization to contract out certain aspects of a business to both specialized and efficient service providers. Handfield (2006 points out that subcontracting and outsourcing, although similar in nature, are different because outsourcing “involves substantial restructuring of particular business activities including, often,...

Words: 1711 - Pages: 7

Premium Essay

Outsourcing

...Problems in outsourcing 1. Executive Summary Outsourcing is the way of distributing the work in an organization to the other companies, in case the parent company is not having the expertise in handling the situation. Hence, the companies are entering into different business opportunities, even though they are not having the expertise and thus outsourcing the work in the organization to the other potential companies. The outsourcing may be national or international. Generally the outsourcing will be highly seen in the service industry rather than the manufacturing industry. When the work is being distributed to other companies, there will always be a scope for the cultural variations which will affect the efficiency of the organization. As the service outsourcing deals with the different cultured people involved, it is highly discouraged to tie up the performance of the company with the cross cultural management of the organization. Hence, the companies are adopting the cross cultural management such that the different cultured people, processes and the operations will be run under a same hierarchy which will be monitored by the management of the organization. In this document, the effect of the cross cultural environment will be discussed in the outsourcing department and how they have faced problems in designing a global strategy to handle the outsourcing. The management theories like Trompenaars will be specified in this document to enhance the knowledge of these theories...

Words: 2548 - Pages: 11

Free Essay

Outsourcing It

...Outsourcing Yet Another Service: IT Ryan S. Pavlak BRIT (R)(MR) Independence University Outsourcing Yet Another Service: IT In the world today saving the ever so precious dollar bill is the most important thing to almost every business. The outsourcing if information technology services is just another way for a company to potentially save money. Information technology services is not the first service to be outsourced and it is surely not the last. The reason it seems so beneficial is typically because of how mismanaged the internal information technology services, like what was taught earlier in this course. But is it really beneficial to outsource information technology services and who are really outsourcing their information technology services? The cons along with other pertinent information about information technology outsourcing will be discussed further. Who is outsourcing As technology has advanced over the past few decades the age of the internet and information has blossomed. With this developing industry came the need for a service to keep it up and running smoothly, that’s where an information technologist specialist comes into play. This can include any organization from a hospital to a flower shop, if the organization uses technology the need to service those serves will be there. So who is actually outsourcing this service? An article written in the Journal of Accountancy explains that large companies are outsourcing their information technology services...

Words: 1003 - Pages: 5

Free Essay

Outsourcing

...Timmy Throntveit Organizational Theory September 21, 2014 Research Paper: Outsourcing Outsourcing is the practice used by different companies to reduce costs by transferring portions of work to outside suppliers rather than completing it internally (Investopedia). Why do many organizations outsource their business overseas to countries like China or India? Outsourcing is an effective cost-saving technique when used properly. Outsourcing is sometimes more affordable to purchase a good from companies with comparative advantages than it is to produce their products internally. China and India are the fastest growing economies around. The most obvious reason is the reduced costs. Wages for skilled workers are lower in developing countries such as China or India. The outsourcing of American jobs has become one of the biggest topics in the United States. The country's working class faces pressures which they have not experienced since the Great Depression of the 1930s (Magdoff, Foster). Outsourcing continues to have several different opinions from many individuals. On one side of the topic, many are in support due to the low cost for companies. The main reason is outsourcing boosts the United States economy. On the opposing side, many are opposed to outsourcing because of the reduction of jobs in the United States and a variety of other factors. The focus on outsourcing has led to many companies being shipped to foreign countries like China and India. With the rise of technologies...

Words: 2329 - Pages: 10

Free Essay

Outsourcing

...The Trend of Outsourcing Jobs Did the major companies in America not think of global competition as they started to expand their operations and increase the salaries of the workers? Why is it such a hot topic now, why didn't this act of outsourcing start long ago? What effect does outsourcing have on the American economy, will we be able to stop this trend, and if so what will be the effect. In this paper I will be looking at and discussing why companies are outsourcing the jobs overseas. What benefits that companies are getting out of it, and the problems that face management, as outsourcing seems to be the trend of big business. INTRODUCTION Outsourcing is the delegation of tasks or jobs from internal production to an external entity (such as a subcontractor). Most recently, it has come to mean the elimination of native staff to staff overseas, where salaries are markedly lower. There has to be a reason that companies are going to outsourcing rather than hiring people within their own country. The bottom line, the single thing that drives every company in the world. What ever can increase the bottom line you can expect that companies will do everything possible to reach higher profits. Living in Michigan almost my whole life, and being feed from the hand of General Motors outsourcing hits close to home. I feel that the one thing that has increased outsourcing is the results of the union. Back in the time when the union started I believe what they were doing was something...

Words: 3275 - Pages: 14

Premium Essay

Outsourcing

...Introduction Before any company starts outsourcing any part of a company it should be investigated and analyzed thoroughly in order to achieve maximum success. The decision to outsource a part of a company should not be taken lightly but rather seriously. There are many advantages to outsourcing, however, with that some disadvantages come in as well. The following information in regards to advantages and disadvantages was taken out of articles about IT offshore outsourcing. Advantages There are many good reasons to consider outsourcing. Some are listed below. Cheaper Labor – workers in developing countries are paid less Cut Operating Costs – the outsourced work has to be paid for, but this payment is also cheaper than having your company performed the operation itself. Lower Labor Training Costs – training new employees is expensive. Each employee might need one to three weeks of training and that is expensive. When the customer service or IT department is outsourced the training is cheaper. Increase Productivity – Your Company can have employees working on site 24 hours a day. It becomes harder to attract talented employees to work less desirable shifts, however with outsourcing your company can provide service 24 hours a day, with workers around the globe operating in the best shifts available. Focus on Core Business – the outsourcing of the IT department can leave some space for other important departments within the organization. Disadvantages As discussed above...

Words: 635 - Pages: 3