Free Essay

Stijlen En Stromingen

In:

Submitted By thombesamusca
Words 602
Pages 3
Futurisme (1909-1916)

Futuristen gaven hun kunstwerken vaak thema’s zoals industrie, oorlog of vliegtuigen. De mens is in deze tijd erg bezig met de techniek. Hierbij werden strakke vormen gebruikt, die op machines lijken. Maar ook vloeiende vormen om de nieuwe snelheden uit te beelden. Dit werdt gebruikt door Les Ballets Suédois, het Zweedse broertje van Les Ballets Russes. Deze dansorganisaties hebben rolschaats in hun ballet “Skating Rink” uitgevonden. De dansers staan niet op rolschaatsen, maar moeten dat wel in hun bewegingen uitbeelden.

Bekende kunstenaars in deze tijd waren;

* Robert Delauney: “Hommage aan Blériot”, Eiffeltoren & vliegtuig * Giacomo Balla: “Voortsnellende auto+licht+lawaai” * Bertold Brecht: schrijft tekst radiovoorstelling “Der Lindberghflug” * Umberto Boccioni: “Unieke vorm van continuïteit in de ruimte”, * Gino Severini: “Pantsertrein”, positief over robotisering v/d mens

De Stijl

De stijl werd in 1917 werd opgezet. Het belangrijkste in deze kunst is het gebruik van primaire kleuren. De kunstenaars wilde het liefste een zo groot mogelijke eenvoud en abstractie. Dit gebeurde zowel in de schilderkunst als in de bouwkunst. De kleuren werden gecombineerd met zwart en wit, dit natuurlijk samen met de primaire kleuren.

Deze stijl is tegenwoordig een typische Nederlandse kunststrooming. Eigenlijk is dat heel grappig omdat de opzetters het eigenlijk een internationale stijl moest worden.

De belangrijkste kunstenaars van de stijl waren; Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en J.J.P. Oud.

Piet Mondriaan ‘bloeiende appelboom’

Bauhaus

Het beroemde Duitse opleidingsinstituut voor kunst en kunstnijverheid Bauhaus in Weimar en later Dessau bestond slechts veertien jaar, maar werd een begrip. De kunstenaars en architecten die les gaven aan het Bauhaus, zoals Lyonel Feininger, Paul Klee, Oskar Schlemmer, Walter Gropius, Marcel Breuer enLudwig Mies van der Rohezorgden ook na de sluiting van het instituut voor een verdere verspreiding van de ideeën van Bauhaus.
Walter Gropius richtte in 1919 het Bauhaus op in Weimar, de plaats waar de nieuwe Duitse grondwet na de Eerste Wereldoorlog werd uitgewerkt. De eerste Duitse republiek werd immers niet voor niets Weimar Republiek genoemd. De geschiedenis van Bauhaus loopt parallel aan deze historie. Bauhaus werd ontbonden in 1933, enkele maanden na de machtsgreep van Adolf Hitler.
Al snel na de oprichting werd het woord Bauhaus een synoniem voor radicale modernisering van het leven, met alle positieve en negatieve associaties die daaraan kleven. De drie directeuren van Bauhaus waren achtereenvolgens Walter Gropius, Hannes Meyer en Mies van der Rohe. Magdalena Droste beschreef in het door Taschen/Libero uitgegeven "Bauhaus 1919-1933" deze geschiedenis zeer uitputtend. In haar studie concentreerde Droste zich op het opleidingsinstituut, de invloed van Bauhaus liet zij onbesproken. Wat al snel opvalt in deze studie zijn de moderne aanpak en de gebruikte lesmethoden van het Bauhaus. In feite werd het moderne kunstonderwijs in Weimar en Dessau ontwikkeld. In deze tijd stond op andere academies de techniek nog centraal. In Weimar werd techniek gecombineerd met lessen kunstinzicht, geschiedenis en gedurende een periode kreeg zelfs de geestelijke rust aandacht. Magdalena Droste was als wetenschappelijk medewerkster aan het Bauhaus-archief en museum werkzaam en had dus toegang tot alle beschikbare documenten. Mede hierdoor kon zij de meest uitgebreide geschiedenis van Bauhaus schrijven. Droste kon voor de afbeeldingen een greep doen uit de verzameling van het Bauhaus-archief. Hierdoor een ontstond een naslagwerk dat zijn gelijke niet kent.

Emsaro

Bronnen:

Expressionisme: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/kunst/50417-expressionisme-1905-1940.html

Kubisme: http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/diversen/32668-schilderstijl-het-kubisme.html

Futurisme: http://ismes.blogse.nl/log/futurisme/futurisme.html

De Stijl: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Stijl Bauhaus: http://www.cultuurarchief.nl/impressies/bauhaus-1919-1933.htm

Similar Documents

Free Essay

Architectuur in Nederland

...Inleiding blz. 3 Hoofd- en deelvragen blz. 3 Wat is architectuur? blz. 4 Woonhuizen blz. 5 Architectuur & Natuur blz. 6 Architectuur & Decoratie blz. 7, 8 De Nederlandse trapgevel blz. 9 t/m 12 Globale architectuurindeling van Nederland blz. 13 t/m 18 Bouwexplosie na 1945 blz. 18, 19 Architectuur vanaf 1970 tot heden blz. 20 t/m 24 Conslusie blz. 25 Logboek blz. 27, 28 Bronvermelding blz. 29, 30 Inleiding Het woord architectuur is een groot begrip. Je hebt architectuur aan de buitenzijde van huizen, waar ik het over ga hebben. Maar je hebt ook binnenhuisarchitectuur en tuinarchitectuur. Binnen deze architecten vormen zijn heel veel verschillende stijlen of stromingen te vinden. Ook in elk land heb je een eigen architectuur. Ik ga het vooral hebben over onze eigen Nederlandse architectuur, hoe het ontstaan is en de kenmerken ervan. Sommige mensen zullen denken: ‘Wat maakt mij uit wat voor een soort architecturen er zijn?’. Maar de architectuur is ook belangrijk voor de mens. Dit is ook bij iedereen verschillend. Ik zelf, vind het leuker om door een oud dorpje te lopen dan door een nieuwbouwwijk en de kleinste versierinkjes kunnen mij heel erg opvallen en boeien. De architectuur kan je humeur beïnvloeden. Je kunt met de architectuur een huis koud en kil laten overkomen, maar ook juist gezellig en knus of het kan gezag uitstralen. Ik heb...

Words: 9429 - Pages: 38