Free Essay

Competitiveness

In:

Submitted By dorapalyvou
Words 4880
Pages 20
,mqwertyuiopasdfgασργκοϊτbnmqwertyσδφγuiopasσδφγdfghjklzxσδδγσφγcvbnmqwertyuioβκσλπpasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdγαεορlzxcvbnmqwertyuiopasdfghjkαεργαεργαγρqwertyuiopasdfghjklzxασδφmοιηξηωχψφσuioψασεφγvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopσδφγasdfghjklzxcvbnσρμνmςqweωrtyuζχiopβνοιςβηνklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertσδφηxτθυξτδθυξκcυθκvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbqwerδφopaδφγsdfσδφghθυικjλklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdασδργfghjklzxcvbnmrtσδφγσδγyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuαργετργηghjkεργετρcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjαργαερbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqweαεργεργrtyuiopasdfghjkαεσργαςεγρvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrtyuiopamqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbαεργερiopaαργsεργdαεργfαερgγhjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvςψωbnmrtyuiβυδopμηξκghjklzxcvbnmqwertyuiopasdνfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzvbnmqwertyuiopasjlψωβxcμνκvbnmqwerεtypadfghjυβlzxnmqwuiopasdfghjklzxcvbnmqwσδφxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΈλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας
31/10/2014
Παλυβού Θεοδώρα | Μάθημα: Οικονομική για στελέχη επιχειρήσεωνΚαθηγήτρια: Β.Πεκκα-Οικονόμου |

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ανταγωνιστικότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης των χωρών και της επικράτησης αυτών στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η Ελληνική Οικονομία από το 1996 και για μία σειρά ετών επέδειξε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά η ανταγωνιστικότητα της , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών, παρέμεινε διαχρονικά χαμηλή. Αυτό συνέβη διότι, η ανάπτυξη της χώρας τροφοδοτήθηκε στην ουσία από την τόνωση της εγχώριας ζήτησης μέσω των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, (που έχει πρόσκαιρο χαρακτήρα) και όχι μέσω της τόνωσης της πλευράς της προσφοράς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η υστέρηση ανάπτυξης των παραγόντων που οδηγούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και το συνακόλουθο διαχρονικό έλλειμμα που παρατηρείται στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Σκοπός της εργασίας είναι η κατάδειξη του ελλείμματος στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και η προσπάθεια σύνταξης προτάσεων για την ενίσχυση της.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Εισαγωγή............................................................................................................Σελ 2-3
Ανταγωνιστικότητα - Ορισμός και προσδιοριστικοί παράγοντες......................Σελ 2-4
Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.................................................Σελ 4-7
Πίνακας και διαγράμματα.............................................................................Σελ 7-8
Προτάσεις ενίσχυσης Ελληνικής ανταγωνιστικότητας......................................Σελ.8-11
Μελέτη περίπτωσης-Το μοντέλο ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού στη Βουλγαρία........................................................................................................Σελ 11-13
Συμπεράσματα.............................................................................................Σελ 13
Βιβλιογραφία ..............................................................................................Σελ 14-15

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πριν από το άνοιγμα των αγορών στο διεθνή ανταγωνισμό οι περισσότερες χώρες κρατούσαν τις τιμές σε τεχνητά επίπεδα και μέσω των κρατικών ενισχύσεων επέτρεπαν την επιβίωση οριακών επιχειρήσεων σε βάρος των καταναλωτών. Σκοπός της δημιουργίας της μεγάλης ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε) ήταν η ζωογόνηση του ανταγωνισμού στις αγορές των κρατών μελών ,που θα έδινε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα παραγωγής και να παράγουν σε μεγάλη κλίμακα μειώνοντας το κόστος παραγωγής προς όφελος του καταναλωτή. Έτσι, οι μη αποδοτικές επιχειρήσεις άρχισαν να κλείνουν , η μονοπώληση συγκεκριμένων αγορών άρχισε να εξαλείφετε και ο καταναλωτής μπορούσε πλέον να διαλέγει προϊόντα εκμεταλλευόμενος την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής που του προσέφερε το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό.
Παράλληλα όσο προχωρούσε η διαδικασία της ολοκλήρωσης της ΕΕ το φαινόμενο τις παγκοσμιοποίησης εντεινόταν διαρκώς και ανερχόμενες οικονομίες όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας αύξαναν ολοένα και περισσότερο τον οικονομικό ανταγωνισμό. Έτσι άρχισε σιγά, σιγά να διαφαίνεται η κρισιμότητα του ρόλου της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον .
Ωστόσο δεν ήταν όλες οι χώρες προετοιμασμένες να αντεπεξέλθουν στις έντονες πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού με αποτέλεσμα η οικονομίες πολλών εξ αυτών όπως για παράδειγμα η Ελληνική, να δεχτούν ισχυρό πλήγμα. Η πρώτη σοβαρή συζήτηση ξεκίνησε εντός της ΕΕ στα πλαίσια της Στρατηγικής της Λισσαβόνας . Εκ τότε η ανταγωνιστικότητα έπαψε να αποτελεί έμμεση επιδίωξη των κρατών και τέθηκε ως άμεση προτεραιότητα. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθούν οι αιτίες που δημιουργούν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας μέσω της αναλυτικής περιγραφής των προσδιοριστικών παραγόντων της ανταγωνιστικότητας και η παράθεση προτάσεων για την ενίσχυση αυτής.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Η ανταγωνιστικότητα είναι ένα σύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο του οποίου η έννοια δε θα μπορούσε να αποδοθεί μονοσήμαντα. Άπτεται της λειτουργίας τόσο των μεμονωμένων επιχειρήσεων και κλάδων παραγωγής, όσο και της οικονομίας ως συνολική οντότητα. Η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έγκειται στην δυνατότητα τους να διαθέτουν τα προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) σε τιμές που καλύπτουν το κόστος παραγωγής τους τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές .Το κόστος εξαρτάται από την δυναμικότητα της επιχείρησης και το περιβάλλον στο οποίο δρα ενώ οι τιμές διαμορφώνονται από το είδος του προσφερόμενου προϊόντος και τις συνθήκες ζήτησης που αντιμετωπίζει αυτό στις εσωτερικές και διεθνείς αγορές. Άρα η έκφραση του δυναμισμού των εγχώριων επιχειρήσεων σε συνάρτηση με τις δυνατότητες τους να επενδύουν και να καινοτομούν αντανακλά την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας .

Η ανταγωνιστικότητα θα μπορούσε συμπυκνωτικά να ορισθεί ως ο βαθμός στον οποίο τα προϊόντα μια χώρας ,που διέπεται από τους κανόνες του ανταγωνισμού , μπορούν να διεισδύσουν σε μια ξένη αγορά. Όταν μία χώρα μπορεί να διαθέτει με επιτυχία προϊόντα και υπηρεσίες στις διεθνής αγορές τότε επιτυγχάνει υψηλούς ρυθμούς αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ άρα και οικονομική ανάπτυξη η οποία ενισχύει την κοινωνική συνοχή και επιφέρει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Βασικός συντελεστής προαγωγής της ανταγωνιστικότητας είναι η στήριξη της υψηλής παραγωγικότητας . Παραγωγικότητα είναι η σχέση μεταξύ των εισροών και των εκροών μιας οικονομίας. Εκφράζει το πόσο αποδοτικά και αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται οι παραγωγικοί συντελεστές για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών και ακολούθως μετρά το προϊόν που παράγεται από μια δεδομένη ποσότητα παραγωγικών συντελεστών. Άρα ανάλογα με το βαθμό κατά τον οποίο το θεσμικό-διοικητικό και κοινωνικό πλαίσιο μιας οικονομίας συμβάλλει στην κατανομή των παραγωγικών συντελεστών , περισσότερο σε επιχειρήσεις των οποίων τα προϊόντα έχουν αυξημένη ζήτηση στις εγχώριες και διεθνείς αγορές και επιβαρύνει λιγότερο τις επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες στον διεθνή ανταγωνισμό τόσο πιο ανταγωνιστική ή μη θα είναι μια οικονομία. Ακολούθως όσο μεγαλύτερο είναι το κίνητρο για παραγωγική εργασία , ανάληψη επενδύσεων και παραμονή στην αγορά εργασίας έναντι της αποχώρησης από αυτή, τόσο ενισχύεται και η ανταγωνιστικότητα της.

Ένας άλλος καθοριστικός προάγοντας της ανταγωνιστικότητας ο οποίος τελεί σε άμεση συσχέτιση με την παραγωγικότητα είναι οι επενδύσεις. Επένδυση θεωρείται κάθε υλικό, διαρκές, παραγωγικό αγαθό που δεν καταναλώνεται με τη χρησιμοποίηση του, αλλά συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικής υποδομής μιας χώρας/επιχείρησης. Μεταξύ των δύο τελευταίων αναπτύσσεται μια δυναμική σχέση κατά την οποία η αύξηση της παραγωγικότητας που οδηγεί σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας ,προσελκύει νέες επενδύσεις. Αντίστροφα η αύξηση των επενδύσεων ενισχύει την παραγωγικότητα και κατ επέκταση την ανταγωνιστικότητα. Η προσέλκυση των τελευταίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σταθερότητα του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της χώρας, τη διαφάνεια του δημοσίου τομέα, το φυσικό κεφάλαιο και τις υποδομές σε συνάρτηση με την ποιότητα του ανθρωπινού κεφαλαίου την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, την έλλειψη διοικητικών εμποδίων - κρατικών παρεμβάσεων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, και τέλος το κόστος του ανθρωπίνου δυναμικού σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα του. Ως εκ τούτου είναι σημαντική η δημιουργία ,αξιόπιστου και αποτελεσματικού επενδυτικού περιβάλλοντος με την άρση αντικινήτρων και την ύπαρξη ενός άρτιου θεσμικού πλαισίου για την αποδοτικότερη αξιοποίηση των επενδύσεων

Βασική συνιστώσα της επενδυτικής δραστηριότητας είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Άµεσες Ξένες Επενδύσεις - ΑΞΕ (Foreign Direct Investment – FDI) είναι το κεφάλαιο που δαπανάται για την ανάπτυξη θυγατρικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό οι οποίες ανήκουν μερικώς ή ολικώς στη μητρική επιχείρηση .Οι ΑΞΕ ενισχύουν την ανάπτυξη της οικονομίας καθώς αντλούν πόρους από το εξωτερικό είτε υλικούς (πχ εξοπλισμό και πρώτες ύλες) είτε άυλους (πχ τεχνογνωσία) και τους κατευθύνουν στην χώρα υποδοχής .Πιο συγκεκριμένα εισάγουν νέους κλάδους παραγωγής και προϊόντα με ισχυρή διεθνή ζήτηση , διαχέουν τεχνογνωσία και τεχνοτροπία και δύνανται να μειώνουν αισθητά το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων καθώς χρησιμοποιούν καθετοποιημένες παραγωγικές διαδικασίες που μεταφέρουν από τη χώρα προέλευσης τους. Συνεπώς ενισχύουν την παραγωγικότητα, τις νέες τεχνολογίες , την απασχόληση και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας στο διεθνές στερέωμα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας που αποτελεί τον πιο ευρέως διαδεδομένο δείκτη για την μέτρηση της παραγωγικότητας και κατ επέκταση της ανταγωνιστικότητας. Η σχέση αυτή εκφράζεται ως ο λόγος του ΑΕΠ προς την συνολική απασχόληση της οικονομίας και αντικατοπτρίζει το αποτέλεσμα ενός συστήματος σε σχέση με τον συντελεστή εργασία Οι βασικές συνιστώσες του συντελεστή αυτού είναι το φυσικό κεφάλαιο πχ εξοπλισμός ,η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό. Όσο αυξάνουν οι επενδύσεις ,η επιχειρηματικότητα και βελτιώνεται το δυναμικό μιας χώρας τόσο αυξάνεται και η παραγωγικότητα της εργασίας. Συνακόλουθα όσο αυξάνεται η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται και η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας αρκεί η αύξηση των αμοιβών των συντελεστών παράγωγης μεταξύ των οποίων και οι μισθολογικές αμοιβές να μην υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας που οφείλεται σε αυτούς.

Τέλος απαραίτητη προϋπόθεση της ανταγωνιστικότητας σε μια οικονομία είναι η ύπαρξη υγιούς ανταγωνισμού. Η έλλειψη ανταγωνισμού αναφέρεται στην ύπαρξη περιορισμών που στρεβλώνουν την αγορά είτε μέσω συντηρητικών συμπράξεων και μονοπωλίων είτε μέσω της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσεων των επιχειρήσεων. Γεγονός που επιτρέπει σε οριακές επιχειρήσεις να παραμένουν στην αγορά και εμποδίζει την είσοδο προτύπων βέλτιστων πρακτικών. Συνακόλουθα, εξαλείφει τα κίνητρα για ανάληψη επενδύσεων για αύξηση της παραγωγικότητας και κατ επέκταση της ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο κανόνων μέσω της κοινής πολιτικής ανταγωνισμού που αποτρέπει την εκ νέου περίφραξη των αγορών μέσω αθέμιτων πρακτικών . Άρα η συμμόρφωση των κρατών στους κανόνες αυτούς σε συνδυασμό με τους εθνικούς κανόνες αποτελεί κομβικό στοιχείο για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. Συμπερασματικά , η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας ως έννοια αναφέρεται σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους της οικονομίας καθεμία από τις οποίες εξηγεί μερικώς μόνο την έννοια καθεαυτή. Για το λόγο αυτό υπάρχουν διάφοροι δείκτες μέτρησης της, μεταξύ των οποίων οι τιμές των εξαγωγών, (export prices) ο αποπληθωριστής ΑΕΠ (GDP deflator), ο ΔΤΚ, (CPI) και το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος . Με τη χρήση των δεικτών αυτών οι οικονομίες των χωρών μπαίνουν σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους στο διεθνές γίγνεσθαι.

Η ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η συζήτηση αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα άρχισε να αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 80. Από τότε μέχρι σήμερα πολλοί διεθνείς οργανισμοί ασχολούνται με την διαμόρφωση των δεικτών ανταγωνιστικότητας και την σχετική κατάταξη των επιμέρους χωρών σε αυτή. Η Ελλάδα . σύμφωνα με τους δείκτες αυτούς παρουσιάζει διαχρονικά έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Το έλλειμμα αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες,

Αρχικά, η Ελληνική οικονομία δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει άμεσα και ικανοποιητικά στο άνοιγμα των αγορών. Το άνοιγμα των αγορών σε χώρες χαμηλού κόστους εργατικού δυναμικού δημιούργησε έντονα προβλήματα σε χώρες στις οποίες κυριαρχούν κλάδοι εντάσεως εργασίας που σχετίζονται με παραδοσιακά τυποποιημένα προϊόντα. Λόγω του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αναπτύξει επαρκώς διαφοροποιημένα προϊόντα που αντιμετωπίζουν ισχυρή ζήτηση στις διεθνής αγορές αντιμετωπίζει μεγάλες ανταγωνιστικές πιέσεις από τις χώρες αυτές . Έτσι παρόλο που οι μισθοί στην Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλοί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης το εργασιακό πλαίσιο με την έλλειψη ευελιξίας του και το υψηλό κόστος ασφάλισης καθιστούν το κόστος του εργατικού δυναμικού εξαιρετικά δυσανάλογο με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα προϊόντα εντάσεως εργασίας και την μείωση της ζήτησης τους. Στο γεγονός αυτό συντείνει και η υστέρηση παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού της έναντι του ανθρώπινου δυναμικού των άλλων χωρών. Συνεπώς, επειδή η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο ανταγωνίζεται κυρίως τις αναπτυσσόμενες χώρες σε προϊόντα εντάσεως εργασίας αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις με αποτέλεσμα πτώση της παραγωγής και την ανεργία.

Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας είναι η ύπαρξη μεγάλου δημόσιου τομέα. Για την ακρίβεια η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, βασίστηκε κυρίως στη διόγκωση του λιγότερου παραγωγικού τομέα της οικονομίας, που είναι το δημόσιο και όχι στην προώθηση της ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνιστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η λειτουργία δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που απορροφούν σημαντικούς πόρους της οικονομίας που θα μπορούσαν να διατεθούν στον ιδιωτικό τομέα και παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας (πχ ΔΕΚΚΟ). Η αναποτελεσματική αυτή κατανομή των πόρων οδηγεί στην αύξηση των κρατικών δαπανών για την συντήρηση του διογκωμένου κράτους, την επιβολή υψηλότερης φορολογίας και την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους που έχουν ως απόρροια την χαμηλή παραγωγικότητα και μειωμένη ανταγωνιστικότητα.

Ακόμη , σημαντικό ρόλο στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας διαδραματίζει η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια του δημοσίου τομέα .Ο παράγοντας αυτός σε συνδυασμό με τα ανωτέρω είναι ιδιαίτερα ανασταλτικός για την υλοποίηση επενδύσεων καθώς και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Συγκεκριμένα , η επενδυτική απόφαση απαιτεί την ύπαρξη σαφούς και κατανοητού ρυθμιστικού πλαισίου προκειμένου να επιτυγχάνεται η κατανόηση της κρατικής πολιτικής και να περιορίζεται η αβεβαιότητα γύρω από τις διαδικασίες της Λόγω του ότι οι επενδυτές προέρχονται από διαφορετικά ρυθμιστικά πλαίσια και διοικητικά συστήματα χρειάζονται εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε ουσιαστικές πληροφορίες του επιχειρησιακού περιβάλλοντος της χώρας υποδοχής (πχ νόμοι ιδιοκτησίας κτλ) προκειμένου να ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο της επένδυσης. Έτσι η αδιαφάνεια , η διαπλοκή και η διαφορά σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες και πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες που επικρατούν στην Ελλάδα αυξάνουν της κόστος τόσο για τους τωρινούς επενδυτές όσο και για τους μελλοντικούς με αποτέλεσμα να πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επιπρόσθετα , η ύπαρξη δημοσιονομικού ελλείμματος και υψηλού χρέους επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα. Δημοσιονομικό έλλειμμα προκύπτει όταν οι δημόσιες δαπάνες υπερτερούν των δημόσιων εσόδων κατά τη χρονική περίοδο ενός οικονομικού έτους. Συνήθως εκφράζεται ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριο προϊόντος (ΑΕΠ) και αποτελεί σημαντικό στοιχείο μέτρησης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Ενώ το δημόσιο χρέος είναι το σύνολο των οφειλών του κράτους τόσο στους εξωτερικούς όσο και τους εσωτερικούς δανειστές του, το οποίο προκύπτει κυρίως από τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Έτσι, για να καλυφθεί το υψηλό χρέος περικόπτονται οι επενδυτικές κρατικές δαπάνες και οι δαπάνες για υποδομές (πχ έρευνα και τεχνολογία) και επιβάλλονται υψηλοί φορολογικοί συντελεστές .Έτσι αποτρέπεται η είσοδος νέων επιχειρήσεων στην οικονομία που θα σήμαινε αύξηση της απασχόλησης πτώση των τιμών και τόνωση της παραγωγικότητας. Ενώ παράλληλα αυξάνει η φορολογική επιβάρυνση προκειμένου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα , με αποτέλεσμα υψηλότερες τελικές τιμές και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Επίσης σημαντικό ρόλο στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας διαδραματίζει ο υψηλός πληθωρισμός. Πληθωρισμός είναι το φαινόμενο το οποίο προκαλείται από τη συνεχή αύξηση του επιπέδου των τιμών και μπορεί να είναι είτε θετικός είτε αρνητικός. Διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας καθώς τα εγχώρια προϊόντα γίνονται ακριβότερα στις διεθνείς αγορές , δε βοηθά στην αποταμίευση , αποθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις και την προσέλκυση επενδύσεων γενικότερα , αυξάνονται οι κρατικές δαπάνες και μειώνονται οι εξαγωγές σε σχέση με τις εισαγωγές. Η Ελλάδα , τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηριζόταν από υψηλό πληθωρισμό με χαρακτηριστικό παράδειγμα την δεκαετία του 80 όπου εκτυπώθηκε χρήμα από τη τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να συντηρήσει η κυβέρνηση τις μεγάλες παροχές της ως προϊόν του κρατικού παρεμβατισμού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η εντεινόμενη μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει το αντίθετο φαινόμενο δηλαδή τον αποπληθωρισμό ( -1,5 τον Ιούνιο του 2014 σύμφωνα με τη Eurostat). Η πτώση των τιμών μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα υπό την προϋπόθεση της ζωογόνησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος των καταναλωτών σε αντιδιαστολή με την εμπορική δυσπραγία που μπορεί να προέλθει από προσδοκίες για περεταίρω πτώση των τιμών . Τα αποτελέσματα όλων των ανωτέρω αποτυπώνονται στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών είναι μια ενιαία λογιστική κατάσταση που αποτυπώνει το σύνολο των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό τόσο σε αγαθά, υπηρεσίες και αμοιβές συντελεστών (λογαριασμός τρεχουσών συναλλαγών) όσο και σε κεφάλαιο , περιουσιακά στοιχεία πραγματικά ή χρηματικά (λογαριασμός κίνησης κεφαλαίων). Στην Ελλάδα το ισοζύγιο αυτό είναι ελλειμματικό λόγω των προβλημάτων στο εμπορικό ισοζύγιο. Το ισοζύγιο υπηρεσιών από την άλλη είναι θετικό και δείχνει τη δυναμική της Ελληνικής οικονομίας . Ωστόσο τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο αυτό, δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τα προβλήματα στο εμπορικό ισοζύγιο παρά μόνο μερικώς. Συνεπώς το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Συμπερασματικά , η Ελληνική οικονομία επέδειξε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για μια σειρά ετών . Όμως η ανάπτυξη αυτή βασίστηκε στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης που προήλθε κυρίως από την αύξηση των δημοσίων δαπανών. Η κατεστημένη νοοτροπία για το ρόλο του υπέρογκου αλλά στην ουσία αναποτελεσματικού κράτους είχε ως αποτέλεσμα η Ελληνική οικονομία να μην μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής νομισματικής και οικονομικής ολοκλήρωσης και ευρύτερα της παγκοσμιοποίησης. Κύρια συμπτώματα των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας ήταν και είναι η χαμηλή παραγωγικότητα , η ανεργία και κατ επέκταση η χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Η επικείμενη οικονομική κρίση συντέλεσε στο να καταστεί σαφές ότι το μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο βασίστηκε η Ελληνική οικονομία έχει πλέον φτάσει στα όρια του .Συνεπώς αναζητείται πλέον ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα διορθώσει τα κακώς κείμενα και θα καλλιεργήσει τα δυνατά σημεία της Ελληνικής οικονομίας προκειμένου να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στα πλαίσια της νέας παγκοσμοιοποιημένης πραγματικότητας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Στα πλαίσια του σύγχρονου παγκοσμοιοποιημένου περιβάλλοντος και της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα αποτελεί μια μικρή οικονομία η οποία δεν μπορεί να βασίζει την ανάπτυξη της αποκλειστικά στην εγχώρια ζήτηση. Είναι σαφές πλέον, ότι η επίτευξη υψηλών διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης μπορεί να προέλθει μόνο μέσω της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όμως προϋποθέτει την ύπαρξη σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και την λήψη μέτρων που θα κατευθύνονται κυρίως στην πλευρά της προσφοράς και όχι τόσο στην πλευρά της ζήτησης .Κατ επέκταση θα πρέπει να ασκηθούν πολιτικές που θα στοχεύουν στην επιχειρηματικότητα, την καινοτομία ,την απασχόληση και την παραγωγικότητα. Για να γίνει εφικτή οι άσκηση των εν λόγω πολιτικών θα πρέπει πρώτα και κύρια να επέλθει η δημοσιονομική προσαρμογή και εξυγίανση της Ελληνικής οικονομίας. Η ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων και υψηλού δημόσιου χρέους ασκούν αυξητικές πιέσεις τόσο στις τιμές όσο και στα επιτόκια με αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης και την υποαπασχόληση των ανθρωπίνων , κεφαλαιουχικών και φυσικών πόρων. Για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητος ο περιορισμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και συνακόλουθα του χρέους. Η μείωση του ελλείμματος δε θα πρέπει να προέλθει μόνο από την πλευρά των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού που επιτυγχάνεται από την πλευρά της φορολογίας καθώς έτσι δημιουργούνται αντικίνητρα για την ανάληψη επενδύσεων. Αντίθετα θα πρέπει να προέλθει από την πλευρά των δαπανών. Βραχυπρόθεσμα μέσω της αξιολόγησης , του εξορθολογισμού και εν τέλει περικοπής αυτών και μακροπρόθεσμα μέσω της συγκριτικής αξιολόγησης του κόστους παραγωγής των αγαθών που παρέχει το κράτος και της αποτίμησης του οφέλους που προέρχεται από αυτά Εφόσον η Ελληνική οικονομία έχασε τα πλεονεκτήματα του χαμηλού κόστους εργασίας με το άνοιγμα των αγορών, θα πρέπει να στραφεί από την παραγωγή προϊόντων εντάσεως εργασίας σε προϊόντα υψηλής έντασης γνώσης ,ποιότητας και καινοτομίας . Πιο συγκεκριμένα οι χώρες οι οποίες καινοτομούν χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα που προέρχονται από τον τομέα της έρευνας για να δημιουργούν εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και ποιότητας τα οποία αντιμετωπίζουν ισχυρή ζήτηση στις διεθνείς αγορές. Με τον τρόπο αυτό οι οικονομίες κατευθύνονται σε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που δεν βασίζεται στο χαμηλό κόστος αλλά στη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία που συνεπάγονται τα ποιοτικά συστατικά. Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την τεχνολογική καινοτομία και έρευνα μέσω τις αύξησης των κρατικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη(Ε&Α), της δικτύωσης των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις καθώς και της προαγωγής της διεθνούς συνεργασίας (πχ μεταφορά τεχνογνωσίας) στον τομέα αυτό. Συμπληρωματικά με τα ανωτέρω, πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση του βαθμού προσαρμογής του εργατικού δυναμικού στις νέες μεθόδους παραγωγής που προτάσσει το νέο πρότυπο μεγιστοποίησης της ανταγωνιστικότητας. Στα πλαίσια του σύγχρονου παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος η κινητικότητα της εργασίας και η υιοθέτηση ευέλικτων μορφών εργασίας είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο , η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τη μείωση του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων και την άρση της κοινωνικής προστασίας. Αντίθετα, σκοπός της ανταγωνιστικότητας είναι να οδηγεί σε αύξηση των μισθών ανάλογα με την παραγωγικότητα και μείωση της απασχόλησης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αντικατάστασης της ανειδίκευτης χαμηλής παραγωγικότητας εργασίας με την υψηλής εντάσεως εξειδικευμένη εργασία. Έτσι ,το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντες αυξάνει φυσιολογικά με την άνοδο της παραγωγικότητας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δια βίου μάθηση των εργαζομένων που προέρχεται από την συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση. Παράλληλα, θα πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρηματική υποδομή κα το γενικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας . Η βελτίωση της επιχειρηματικής υποδομής μπορεί να συντελεστεί με μέτρα υποστήριξης έργων υποδομής στον τομέα μεταφορών (πχ λιμάνια ,αεροδρόμια ) στον τομέα της ενέργειας,(ηλεκτρικά δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , διασφάλιση αειφόρου ενεργειακού εφοδιασμού) στον τομέα των τηλεπικοινωνιών (ευρυζωνικά δίκτυα ) καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης, της υγείας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος .Για να γίνουν όμως αυτά η χώρα θα πρέπει να αξιολογήση τις πηγές χρηματοδότησης (πχ αυτοχρηματοδοτούμενα , συγχρηματοδοτούμενα) και να επιλέξει τη βέλτιστη λύση. Από την άλλη πλευρά , η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μπορεί να προέλθει με την απλούστευση των γραφειοκρατικών και πολυάριθμων κανονισμών που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημιουργία απλούστερου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Εν συνεχεία θα πρέπει να προωθηθεί η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Την περίοδο 1950-1972 αρχίζει να δημιουργείται ένα τεχνητό προστατευτικό πλαίσιο στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα οργανώνονται οι ΔΕΚΟ που σταδιακά παίρνουν την μορφή μονοπωλίων. Ο κρατικός αυτός παρεμβατισμός κλιμακώνεται κατά την δεκαετία του 70 με τις δύο πετρελαϊκές κρίσεις , με σκοπό να μπορέσει η Ελληνική οικονομία να ξεπεράσει την εκτεταμένη κρίση υποπαραγωγικότητας και υποαπασχόλησης. Αποτέλεσμα αυτών ήταν η χώρα να μην μπορέσει να αν αντεπεξέλθει στον διεθνή ανταγωνισμό με συνέπεια τον υπερμεγέθη εξωτερικό και εσωτερικό δανεισμό που οδήγησε στο δυσθεώρητο σημερινό χρέος. Στις μέρες μας είναι πλέον ανάγκη να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να αποδεσμευτούν οι πόροι από τον μη παραγωγικό δημόσιο τομέα και να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό. Ωστόσο η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά και να συντελεστεί με το χαμηλότερο δυνατό κοινωνικό κόστος.(πχ να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζομένους να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας κτλ) Συνακόλουθα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων. Οι μεγάλοι όγκοι επενδύσεων εισρέουν σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και χαμηλό άμεσο και έμμεσο κόστος εργασίας. Πιο συγκεκριμένα οι επιχειρηματίες αποφασίζουν σε ποια χώρα θα επενδύσουν ανάλογα με το που επιτυγχάνουν τα υψηλότερα κέρδη μετά από φόρους αλλά και το πώς διαμορφώνεται το κόστος εργασίας στην τρέχουσα αλλά και τη μεσομακροπρόθεσμη περίοδο. Στην Ελλάδα οι υψηλοί και δυσβάσταχτοι φορολογικοί συντελεστές που επιβάλλονται λόγω του δυσθεώρητου χρέους σε συνδυασμό με το ασταθές ρυθμιστικό πλαίσιο της οικονομίας και το υψηλό άμεσο και έμμεσο κόστος εργασίας αποτελούν αντικίνητρο για την προσέλκυση επενδύσεων .Έτσι, μεσομακροπρόθεσμα θα πρέπει δοθεί λύση στον τομέα της ασφάλισης των εργαζομένων (έμμεσο κόστος εργασίας), να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και να υπάρξει ίσως και μια αναθεώρηση ολόκληρου του φορολογικού συστήματος με σκοπό να γίνει η χώρα πιο ελκυστική σε επενδύσεις. Αν βελτιωθούν τα ανωτέρω θα μπορέσει τότε η χώρα να εκμεταλλευτεί την στρατηγική της θέση προβάλλοντας τον εαυτό της ως επιχειρηματική βάση για διείσδυση των εμπορικών προϊόντων στην Νοτιανατολική Ευρώπη. Τέλος, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους τομείς όπου η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα . Συγκεκριμένα ,σύμφωνα με το υπόδειγμα Χέκσερ –Όλιν κάθε χώρα έχει έναν συντελεστή σε αφθονία. Θεωρητικά αν έχουμε δύο χώρες που παράγουν δύο αγαθά ( το ένα εντάσεως εργασίας και το άλλο εντάσεως κεφαλαίου) η κάθε χώρα θα πρέπει να εξειδικευτεί στην παραγωγή του αγαθού του οποίου τον συντελεστή έχει σε αφθονία προκειμένου να αποκτήσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη του διεθνούς εμπορίου. Έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει τους τομείς στους οποίους έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων χωρών. Μερικοί από τους τομείς αυτούς είναι τα γουναρικά , τα ορυκτά ,το βαμβάκι ,τα αλιεύματα, τα μέταλλα ο καπνός, τα λιπάσματα και φυσικά ο τουρισμός ο οποίος αποτελεί και την ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας. Όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν τελικά στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας που είναι και το ζητούμενο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στα πλαίσια του ολοένα και αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού. Ωστόσο καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας διαδραματίζει ο εκάστοτε αναπτυξιακός νόμος και τα κίνητρα που παρέχει για ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας . Για το λόγο αυτό ο αναπτυξιακός νόμος πρέπει να περιλαμβάνει ευνοϊκά μέτρα όπως οι επιχορηγήσεις κεφαλαίου, οι φορολογικές απαλλαγές και τα χαμηλότοκα δάνεια. Η χρηματοδότηση των επιχορηγήσεων μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε μέσω συγχρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα πλαίσια αυτά κινείται το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» -ΕΠΑνΕΚ κίνηση (2014-2020). Συνεπώς, η ορθολογική αξιοποίηση των προγράμματος μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΠΙΠΤΩΣΗΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα παρουσιάζει μια συνεχόμενη αύξηση κατά την τελευταία δεκαετία με αποτέλεσμα η συνολική συνεισφορά στο ΑΕΠ της Χώρας να ανέρχεται στο 15,8% του ΑΕΠ. Ωστόσο η αύξηση αυτή βασίζεται και σε αυτή την περίπτωση κατά ένα μεγάλο ποσοστό (70% ) στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης γεγονός που αποτυπώνεται στην χαμηλή συνεισφορά του Ελληνικού τουρισμού επί των συνολικών αφίξεων εντός της ΕΕ κατά 2,36% - 2,61%. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο παραδοσιακό και μη εκσυγχρονισμένο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης «ήλιος-θάλασσα» κατά το οποίο η προσέλκυση των επισκεπτών παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες του έτους. Κατά συνέπεια για να μπορέσει να επέλθει τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα που αποτελεί την« βαριά βιομηχανία» της Ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει δοθεί έμφαση στην υλοποίηση τουριστικών υποδομών, την αντιμετώπιση των μειονεκτημάτων της εποχικότητας και την ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού όπως ο συνεδριακός, ο πολιτιστικός, ο χειμερινός, ο ιαματικός, ο τουρισμός πόλης κτλ Στην συγκεκριμένη περίπτωση μελετάται το μοντέλο ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού στην περιοχή του Μπάνσκο της Βουλγαρίας και η δυνατότητα εφαρμογής ανάλογης πρακτικής στην Ελληνική πραγματικότητα με σκοπό την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα. Η Βουλγαρία κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αναπτύξει ραγδαία τον τομέα του χειμερινού τουρισμού μετατρέποντας μια άγνωστη ορεινή περιοχή με ανύπαρκτες υποδομές ,το Μπάνσκο σε μια πασίγνωστη πλέον τουριστική περιοχή των Βαλκανίων. Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της Βουλγαρίας βασίστηκε στην ανάπτυξη του πρότυπου χιονοδρομικού κέντρου του Μπάνσκο . Στο εξωτερικό σε αντίθεση με την Ελλάδα τα χιονοδρομικά κέντρα λειτουργούν με ιδιωτικά κριτήρια ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ή κοινοπραξιών σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό τους δίνει τη δυνατότητα να αντεπεξέρχονται με αποτελεσματικότητα στο διεθνή ανταγωνισμό . Στην περίπτωση του χιονοδρομικού κέντρου του Μπανσκο η Doppelmayr μια γερμανική εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή και εκμετάλλευση του στα πρότυπα των μεγάλων χιονοδρομικών κέντρων της Ευρώπης. Η άρτια υποδομή και λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου στα διεθνή πρότυπα του ανταγωνισμού σε συνδυασμό με τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ,το χαμηλό κόστος ασφάλισης του εργατικού δυναμικού της αλλά και το αναπτυσσόμενο τραπεζικό της σύστημα αποτελέσαν πόλο έλξης για επίδοξους επενδυτές. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να οικοδομηθεί η γύρω περιοχή αναλόγως και να αποτελεί σήμερα το πιο οργανωμένο τουριστικό θέρετρο όλων των Βαλκανίων ,το οποίο δύναται να προσφέρει το τουριστικό προϊόν σε εξαιρετικά χαμηλές-ανταγωνιστικές τιμές. Κατ αναλογία με το πρότυπο ανάπτυξης του Μπάνσκο θα μπορούσε να προωθηθεί και στην Ελλάδα η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού . Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα από 20 χιονοδρομικά κέντρα τα περισσότερα εκ των οποίων λειτουργούν μέσα σε ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς που χαρακτηρίζεται από ασυνέχεια στη διοίκηση και δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στην λειτουργία τους. Άρα αν λυθεί η ασάφεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και προχωρήσει η εκχώρηση έστω και μέρους της λειτουργίας τους στον ιδιωτικό τομέα θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν τόσο οι υποδομές όσο και η λειτουργία τους στα πρότυπα των διεθνών χιονοδρομικών κέντρων. Παράλληλα ως προς το θέμα της μείωσης του κόστους και κατ επέκταση των τιμών θα μπορούσαν να θεσπιστούν φοροελαφρύνσεις (πχ μείωση του ΦΠΑ εστίασης), επιδοτήσεις (πχ ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης στα καταλύματα) ή ακόμα και φοροαπαλλαγές σε ορισμένες περιπτώσεις, Βέβαια οι τιμές δεν θα μπορούσαν και πάλι να συναγωνιστούν αυτές της Βουλγαρίας .Ωστόσο , επικρατεί η άποψη ότι η ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό δεν εξαρτάται μόνο από τις τιμές αλλά και από το value for money .Δηλαδή αν η ποιότητα των υπηρεσιών αυξηθεί μέσω της καλύτερης κατάρτισης του προσωπικού , της εισαγωγής καινοτόμων μεθόδων , την βελτίωση των υποδομών και της διάχυσης τεχνογνωσίας μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων θα αντισταθμιστεί η απώλεια ανταγωνιστικότητας που προκύπτει από τις υψηλότερες τιμές και θα ενισχυθεί στην ουσία η αξία των χρημάτων του καταναλωτή. Συμπερασματικά η Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο ορεινή και δεν υστερεί σε φυσικό κάλλος έναντι της γειτονικής Βουλγαρίας. Θα μπορούσε λοιπόν να εκμεταλλευτεί τους χειμερινούς προορισμούς της οι περισσότεροι εκ των οποίων διαθέτουν και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά έναντι της Βουλγαρίας και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού τομέα στον οποίο έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Έτσι με την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεφύγει από το πρότυπο «ήλιος-θάλασσα» , να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και να αυξήσει την παραγωγικότητα του τομέα αυτού με οφέλη που θα διαχέονταν σε όλη την οικονομία. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η Εθνική ανταγωνιστικότητα είναι συνάρτηση των χαρακτηριστικών της οικονομίας που σχετίζονται με τα μακροοικονομκά μεγέθη, τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας , την παραγωγικότητα της εργασίας , το ρυθμιστικό πλαίσιο της οικονομίας, την βελτίωση της ποιότητας του επιχειρηματικού περιβάλλοντας και την δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων και ανάληψης επιχειρηματικής δραστηριότητα. Στην Ελλάδα οι παράγοντες αυτοί παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση έναντι των άλλων χωρών με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται διαχρονικό έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα. Ο περιορισμός του ελλείμματος αυτού μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης της ποιοτικής διάστασης του παραγωγικού συστήματος με την εισαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας, την διαρκή κατάρτιση του προσωπικού, την επίτευξη μακροοικονομικής σταθερότητας και τη δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Κατά συνέπεια η δυνατότητα προσαρμογής κάθε οικονομίας στις αλλαγές του περιβάλλοντος αποτελεί βασική συνιστώσα επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ * World economic forum :19961:9 * OECD :1992 :237 * World Economic Forum 2007: 3 * Institute for management development 2006 * ΟΚΕ Νοέμβριος 2004 ,Κεφάλαιο 1, Ανταγωνιστικότητα και βιώσιμή ανάπτυξη * ΟΚΕ Νοέμβριος 2004 ,Κεφάλαιο 2,Ανταγωνιστικότητα και μακροοικονομικές εξελίξεις * ΟΚΕ Νοέμβριος 2004 ,Κεφάλαιο 3, Βασικές προϋποθέσεις βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας * Νίκος Μούσης, Ευρωπαική Ένωση, 12η Αναθεωρημένη έκδοση, κεφάλαιο 15 , Πολιτική ανταγωνισμού, εκδόσεις Παπαζήση * Ομιλία του κ. Νικόλαου Χ. Γκαργκάνα Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στην ημερίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης ¨Οι Δείκτες Διεθνούς Ανταγωνιστικότητας και η κατάταξη της Ελλάδας¨ 4/4/2005 * Ομιλία του κ. Νικόλαου Χ. Γκαργκάνα Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας στο Ελληνοβρετανικό επιμελητήριο με θέμα ¨ Ελληνική οικονομία: Η αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης¨ 3/7/2006 * Εταιρεία Κοινωνικών και Οικονομικών Μελετών (Ε.Κ.Ο.ΜΕ.) Ιδιωτικοποίηση , απορύθμιση και Ελληνική πραγματικότητα * ¨Ο ρόλος του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ανάπτυξη¨ * Παζαίτης Δημήτριος, Οικονομικός σύμβουλος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου * Νούνης Χρήστος ,Οικονομολόγος , Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών * Μαντζουνέας Ηλίας, Οικονομολόγος , Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Εθνικού και καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών * ¨Μαύρη τρύπα¨ στην ανταγωνιστικότητα * Αναδημοσίευση από το φύλλο 463 της εφημερίδας ¨Μέτοχος και επενδύσεις¨, 26/2/2007 * ¨Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ¨ ,Ζάππειο Μέγαρο, 4 Απριλίου 2005 * http://www.euretirio.com/2010/06/ependysi.html * http://www.naftemporiki.gr/finance/story/690030/boulgaria-anaptuksi-47-ston-xeimerino-tourismo * http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=476082 * http://www.kathimerini.gr/757378/article/epikairothta/ellada/o-xeimerinos-toyrismos-mas-ston-pago * http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1185849/kepe-oi-29-kladoi-me-sygkritiko-pleonekthma.html * ec.europa.eu/regional_policy/sources/.../2014/fiche_innovation_el.pd * http://www.eurobank.gr/Uploads/pdf/Oikonomia_Aprilios_2011.pdf * http://www.competitiveness.ie/aboutus/ourwork/ * http://www.econlib.org/library/Enc/Productivity.html * http://stats.oecd.org/glossary/detail.asp?ID=399

Similar Documents

Free Essay

Competitiveness of Japan

...National Competitiveness of Japan ABSTRACT: Japan is the third largest economy. It had been so successful and competitive before 1990. It has been in stagnation for two decades. This paper is going to examine if Japan still retains her national competitive advantage and as an attractive place for MNE from different internal analysis. There will be suggestions of how Japan can improve her international competitiveness. INTRODUCTION Japan had experienced tremendously economic growth after World War II until 1980s. Nikkei stock market index has experienced a high hit of 40,000 in Year 1989. After the appreciation of yen, mistakes in fiscal policy and a serious bubble economy in 1990s, Japan fell into recession for more than two decades. To make it worse, the economic crisis in 2008 and March 11, 2011 earthquake and tsunami in Japan were a great hit to the economy. A decline in exports and increase in imports, especially fuels and energy, made Japan has to face trade deficit and how to increase its international competitiveness. There were some signs of recovery from 2012, especially with Shinzo Abe became the Prime Minister and implemented “The Three arrow”, which is a series of fiscal, monetary policy and structural reforms, so called “Abeconomics”. The PEST model which macroeconomic environment will be analyzed and see whether it is attractive for MNE come to Japan. From Porter’s Diamond model, how Japan can increase its national competitiveness will be further discussed...

Words: 4067 - Pages: 17

Free Essay

Competitiveness

...This figure excludes the cover page COMPETITIVENESS BSM018 This essay will discuss competitiveness of countries and account for a competitiveness indicator the United States (US), a member of the Organization of Economic Cooperation Countries (OECD) performs strongly in. It will also look at two competitiveness indicators where US underperforms and suggests ways in which such indicators could be improved. In addition to this, it will consider to what extent international practices match economic theories. First, the term competitiveness, and various methods used to measure it will be discussed. The second section will examine one competitiveness indicator in which the US excels. Two competitiveness indicators in which the US underperforms will be explored in the third section, and in particular, ways in which these indicators could be improved. Finally, the extent to which current practices match theories will be discussed. There is no accepted definition for the term “national competitiveness and it has become a much-debated concept. Clark and Tracey (2004) argued that the definition of competitiveness is one of the many unresolved debates posing significant challenges to contemporary academic inquiry and policy-making in the field of globalization and economic integration. Equally, Chursin and Makarov (2015 p.4) note that “with reference to an economic entity, market participant, economic process, etc., the meaning of competitiveness is interpreted in terms of the purposes...

Words: 1765 - Pages: 8

Premium Essay

What Business Should Do to Restore Competitiveness

...What Business should do to Restore Competitiveness America’s global competitiveness is dropping and it would appear that the main reason for this is its weak economy. The political environment has three main perspectives as to who should be blamed for this or whose fault it is. The first would be that the national competitiveness is the responsibility of the policymakers of the business, rather than the business leaders themselves, who needs to concentrate on running their companies, the second would be that the companies should show loyalty to the country in which they run their business, the country which supports them. If the American jobs were to be moved overseas then the executives responsible for this would be considered traitors to the American economy. The third perspective is that the managers should be able to run their companies well. But firms would draw from the commons, which means that these firms should draw from the business environment in which they conduct operations. Business leaders have the capacity to affect the commons in which they draw. Also, if a firm were to improve on its commons this would lead to an increase in the profitability of the business. Therefore, these firms should opt to improve and develop these commons in order to gain more profitability in the long run. Competitiveness is of great importance in America; one of the reasons why this is so is because when a firm is considered to be competitive in America, it is already considered...

Words: 2066 - Pages: 9

Free Essay

Israel Global Competitiveness Report Analysis Gcr 2013

...Israel Global Competitiveness Report Analysis GCR 2013 Israel dropped one place, from 26th to 27th this year. The meager business sector in Israel is high-tech industrial sector. This innovation business combined with the presence the best research institutions on the world. Supported by the government’s public procurement policies. Give Israel high rank Israel have varies industries. Like high-technology products, metal products “diamond”, electronic and biomedical equipment, agricultural products, processed foods, chemicals, and transport equipment. Science and technology in Israel is one of the country's most highly developed and industrialized . Israel are the 1st of the world for expenses at R&D “Research and Development “, as percent of GDP Gross domestic product. The research institutes are not only supports business. This lead to get the 6th place of patents on the world, and 4th according to PCT patents applications per million populations. Many of international company invest in R&N in Israel. For examples Intel, Microsoft, Cisco, Motorola, and more than 20 high-tech companies on the world have institutes in Israel. Most of these institutes was the first one out of their original countries. Macroeconomic is a meager key on business development. Israelis success on increasing budgetary discipline with a view to reducing debt levels. This will help the country maintaining stability and support economic growth going into the future. Israel investing and facilitate...

Words: 750 - Pages: 3

Premium Essay

Porter's Theory

...factors can decide a country’s competitiveness:- * Factor conditions are human resources, physical resources, knowledge resources, capital resources and infrastructure. Specialized resources are often specific for an industry and important for its competitiveness. Specific resources can be created to compensate for factor disadvantages. * Demand conditions in the home market can help companies create a competitive advantage, when sophisticated home market buyers pressure firms to innovate faster and to create more advanced products than those of competitors. * Related and supporting industries can produce inputs that are important for innovation and internationalization. These industries provide cost-effective inputs, but they also participate in the upgrading process, thus stimulating other companies in the chain to innovate. * Firm strategy, structure and rivalry constitute the fourth determinant of competitiveness. The way in which companies are created, set goals and are managed is important for success. But the presence of intense rivalry in the home base is also important; it creates pressure to innovate in order to upgrade competitiveness. Apart from the above mentioned four factors, there are another two valuables, i.e. Government and Chance. Chance is uncontrollable and unpredictable; the influence of Governmental policy is also very important. * Government can influence each of the above four factors of competitiveness. Clearly government can influence...

Words: 305 - Pages: 2

Free Essay

Porters Diamond Model

...Introduction----- The diamond model is an economics model developed by Michael Porter in his book The Competitive Advantage of Nations. In the mid-1980s, Professor Michael Porter of Harvard Business School developed the model to assess the competitiveness of regions, states and nations. It’s a model that attempts to explain the competitive advantage some nations or groups have due to certain factors available to them. Porter used a diamond shaped diagram to illustrate the determinants of national advantage. That’s why it is called the Porter’s diamond model. The body -------- Now we will use some examples to illustrate the determinants of national advantages. For example:- • Germany is associated with good car making • Japan is strong with respect to micro-electronics and cameras. • France is strong with respect to wine. • The UK (at least until recently!) was associated with a strong financial services industry The chart --- Factor conditions: Some countries enjoy natural advantages. For example, France starts with an advantage in the wine industry because of its climate and soil. Finland, however, is never likely to be good at producing wine. Germany has an abundance of iron ore, ready to be used in the car and other industries. Climate and natural resources are known as basic factors. In addition, countries can develop advanced factors such as their transport infrastructure, telecommunications, and educational system. Demand conditions: The first step...

Words: 448 - Pages: 2

Premium Essay

Compensation Test

...Chapter 2: Strategy: The Totality of Decisions Multiple Choice Questions   1. (p. 39) “Everyone wears several hats” and “succeed by working together” are examples of which of the following?  A. Objectives B. Internal alignment C. Externally competitive D. Employee contributions Difficulty: Medium   2. (p. 41) “Putting some skin in the game” refers to:  A. employees paid entirely on commission B. being paid as a contract vs. a regular employee C. below market base pay with stock ownership D. above market base pay with low benefits Difficulty: Medium   3. (p. 41) A compensation system that pays employees such that “some skin is in the game” means that A. a portion of employee pay is at risk B. employers risk high labor costs C. level of base pay is below competitors D. base pay is low while benefits are generous Difficulty: Medium   4. (p. 41)______________ changed its compensation strategy as the company grew and matured? A. SAS B. Google C. Microsoft D. CNET Difficulty: Medium 5. (p. 42) At the corporate level, a strategic compensation perspective addresses the question:  A. What business should we be in? B. What is our desired return on assets? C. How can our total compensation help gain competitive advantage to achieve organization success? D. How can job analysis help us select the most appropriate certain compensation technique(s) for our organization? Difficulty: Medium   6. (p. 42) What level of strategy...

Words: 3251 - Pages: 14

Free Essay

Compensation

...Part 1 (Short Response) 1- How do differing perspective (society, managers and employee) affect the views of compensation? • Societal perspective: compensation is viewed as a measure of justice as well as a cause of increased taxes and price increases. • Managers: view compensation as a major expense and a means to influence employee behaviour. • Employees: view compensation as a return in an exchange with their employer, an entitlement, or a reward. 2- Explain the difference between base pay and performance pay. • Base pay: Base pay-wage or salary is the monetary compensation an employee receives for the work performed. For example, the base wage for machine operators may be $18 an hour but some individual operators might receive more because of their experience. • Incentives (or variable pay): Incentives tie pay increases directly to performance. It differs from merit increases. Incentives do not increase the base wage, and must be earned each pay period. The potential size of the incentive payment generally will be known beforehand. 3- What are the three tests used to determine whether a pay strategy is a source of competitive advantage? Are these tests difficult to pass? Can compensation be a source of competitive advantage? • Equity Theory: Fairness Equity theory focuses on how employees compare their work, qualifications, and pay to those of others. • Tournament Theory: Motivation and Performance Tournament theory suggests that the greater...

Words: 926 - Pages: 4

Free Essay

Competitiveness

...Md. Mamunur Rashid Salimullah Muslim Hall, Room No-09 University of Dhaka Dhaka- 1000 Cell No.: +88-01720407832 E-mail: mamunibsm33@gmail.com Career Objective To pursue a challenging career path that offers the opportunity to generate knowledge in the area of international business and marketing and to make best use of the knowledge in serving companies aspiring to be successful in international business arena. Education |Passing year |Degree |Institution |Major |Grades/ Division | |2007 |HSC |Notre-dame College , Dhaka |Business Studies |GPA: 5.00 on a scale of 5.00 | |2005 |SSC |Mashimpur A.L M High School , |Business Studies |GPA: 5.00 on a scale of 5.00 | | | |Lakshmipur | | | Training 1. Web Design and Computer Basics (MS Word, Ms Excel, MS PowerPoint, Internet, Browsing) ▪ Institution: Dhaka University Cyber Center, TSC, DU ▪ Duration: 8 weeks Course 2. Spoken English and Phonetics course ▪ Institution: Notre-dame College Language Club ▪ Duration: 6 months Course 3. French Language course ...

Words: 541 - Pages: 3

Free Essay

Student

...Requirements for the Degree MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT Faculty of Management University of Lethbridge LETHBRIDGE, ALBERTA, CANADA © Salvador Barragán, 2005 ii Abstract It has been ten years since the signature of the NAFTA agreement among Canada, U.S., and Mexico. For Mexico, this was a decisive step away from a protectionism model toward a free trade market. One of the main purposes for Mexico in joining NAFTA was to increase the competitiveness of its manufacturing sector, especially the automotive industry. In this paper, Porter’s Diamond Model of national competitiveness and some critiques that attempt to extend the usefulness of the model are analyzed. The Doubled Diamond and the role of MNEs in a host country are both examined through a case study research of the foreign-owned automobile industry in Mexico. The findings of this study show evidence of a broader role of MNEs than in the original framework, as well as the usefulness of the doubled diamond extension to explain alternative sources of competitiveness in early stages of development. iii Acknowledgments The culmination of this thesis can be seen as a successful project. An analogy with Porter’s Model, one of the premises to have a successful industry is to have supporting and related industries. In the case of this thesis is not the exception. There has been supporting and related people that offered me extraordinary support. My wife Adriana has provided me a great amount of support in...

Words: 29762 - Pages: 120

Premium Essay

Competenca Global

...Insight Report The Global Competitiveness Report 2014–2015 Klaus Schwab, World Economic Forum Insight Report The Global Competitiveness Report 2014–2015 Full Data Edition Professor Klaus Schwab World Economic Forum Editor Professor Xavier Sala-i-Martín Columbia University Chief Advisor of The Global Competitiveness and Benchmarking Network © 2014 World Economic Forum World Economic Forum Geneva The Global Competitiveness Report 2014–2015: Full Data Edition is published by the World Economic Forum within the framework of The Global Competitiveness and Benchmarking Network. Copyright © 2014 by the World Economic Forum Professor Klaus Schwab Executive Chairman All rights reserved. No part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted, in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, or otherwise without the prior permission of the World Economic Forum. Professor Xavier Sala-i-Martín Chief Advisor of The Global Competitiveness and Benchmarking Network Espen Barth Eide Managing Director and Member of the Managing Board ISBN-13: 978-92-95044-98-2 ISBN-10: 92-95044-98-3 Jennifer Blanke Chief Economist This book is printed on paper suitable for recycling and made from fully managed and sustained forest sources. THE GLOBAL COMPETITIVENESS AND BENCHMARKING NETWORK Margareta Drzeniek Hanouz, Head of the Global Competitiveness and Benchmarking Network and...

Words: 80461 - Pages: 322

Premium Essay

Logitech

...Factor conditions are human resources, physical resources, knowledge resources, capital resources and infrastructure. Specialized resources are often specific for an industry and important for its competitiveness. Specific resources can be created to compensate for factor disadvantages. Demand conditions in the home market can help companies create a competitive advantage, when sophisticated home market buyers pressure firms to innovate faster and to create more advanced products than those of competitors. Related and supporting industries can produce inputs which are important for innovation and internationalization. These industries provide cost-effective inputs, but they also participate in the upgrading process, thus stimulating other companies in the chain to innovate.[2] Firm strategy, structure and rivalry constitute the fourth determinant of competitiveness. The way in which companies are created, set goals and are managed is important for success. But the presence of intense rivalry in the home base is also important; it creates pressure to innovate in order to upgrade competitiveness. Government can influence each of the above four determinants of competitiveness. Clearly government can influence the supply conditions of key production factors, demand conditions in the home market, and competition between firms. Government interventions can occur at local, regional, national or supranational level. Chance events are occurrences that are outside of control of a firm....

Words: 411 - Pages: 2

Premium Essay

How Might Porter’s Diamond Explain Why Some Locations Produce Firms with Sustained Competitive Advantages in Some Industries More Than Others?

...to examples from at least two different industrial sectors. Answer. Porter’s diamond model is a model that can help understand competitive position of location in global competition that suggest a inherent reason why some firm within location are more competitive that other on a global scale. The argument is that the local are provided organization by specific factor, which created more potential competitive advantage for country or region. The Porter's model includes 4 drivers of local advantage, which are shortly described below: 1. Local factor conditions A company in local is exploited by factor conditions. Factor conditions can be seen as advantage factors such as workforce shortage, as a factor potentially strengthening competitiveness, this factor may heighten companies' focus on automation and zero defects. For example, in analyzing of film production industry in the Hollywood, has pointed out the local skilled labor, in the area. Also, resource constraints may encourage development of substitute capabilities; Japan's relative lack of raw materials has reduced and zero defect manufacturing. 2. Local demand conditions Focusing on the domestic market provide the primary driver of growth, innovation and quality improvement. The strong domestic market is stimulates by stat up the to a slightly expanded then became bigger organization. The firm potential is depends on the size of market, put more emphasis on improvement to local market may larger than foreign market...

Words: 453 - Pages: 2

Free Essay

Porter and National Competitive Advantage

...Introduction (say what are you going to write in this answer. You may mention the main sections you are going to have in your answer [such as 'theoretical discussions', 'critical discussions'] - “The contribution by Porter (1990) on the competitive advantage of nations has led to an extensive discussion among academics and practitioners on the sources of international competitiveness (Grant, 1991; Gray, 1991). However, in order to understand why so much emphasis is placed on the diamond framework in the management literature, this essay will discuss Porter’s concept of the Diamond and the factors that contribute to the development of national competitive advantage. This paper will begin with a theoretical approach followed by the reception of different authors and schools of thoughts who disagreed with his management thinking, and then goes on to consider empirical issues which have arisen subsequently, followed by a conclusion.” Theoretical Discussions (explain the 'main theory' [such as 'Late/Early industrialization', 'Managerial enterprise', 'Weber's theory about impacts of culture'] in this question) - “Porter’s theory of national competitive advantage is based upon a study of the characteristics of the national environment which identifies four sets of variables, and an additional two, which influences a company’s ability to establish and maintain competitive advantage within international markets. These interacting determinants are: factor conditions; demand conditions;...

Words: 2872 - Pages: 12

Premium Essay

Compensation

...ASSIGNMENT 1 - 1. How do differing perspectives (society, managers and employees) affect the views of compensation? (11 marks) Differing perspectives certainly do affect the view of compensation. Our textbook discusses in pages 2-5 (Milkovich et al) that society in general may "view pay as measure of justice" (pg. 2). The example used in our textbook refers to the pay gap between men and women in society. It is stated that the pay gap is narrowing but it still persists compared to various other OECD countries. Economists have concluded that various factors may have contributed to this gap. For example: human capital, demographic characteristics, and job characteristics. What this may mean is that "women are more likely to study health and education, whereas men are more likely to study engineering and other technology fields" (Mikovich et al, pg. 3) Women are also more willing than men to adjust their work location and hours in order to take care of young children and elderly parents, and to do most, if not all, of the "unpaid" housework. From the manager's point of view, compensation directly influences their success in two ways. According to Milkovich et al on page 4, it is a "major expense." Managers need to think of and be aware of both global and local competitive pressures when making compensation decisions. Moreover, managers need to either minimize or optimize pay in a way to influence employee behaviour and to improve organization performance. This...

Words: 2412 - Pages: 10