Conceperea Si Comercializarea Unui Produs Turistic de Tipul “ Promovarea Turismului in Muntii Bucegi”
In:
Submitted By icexman Words 7020 Pages 29
Liceul Iuliu Maniu
CONCEPEREA SI COMERCIALIZAREA UNUI PRODUS TURISTIC DE TIPUL
“ PROMOVAREA TURISMULUI IN MUNTII BUCEGI”
CUPRINS:
Argument……...…………………………………………………………………………… 3
Capitolul I : Prezentarea generala a zonei………………………………………………. 4
1.1 Asezarea geografica …………………………………………………………….. 4
1.2. Cai de acces ……………………………………………………………….……. 4
1.3. Potentialul turistic…………………………………………………………………. 5
1.3.1.Potentialul turistic natural…………………………………………………………….. 5
1.3.2.Potential turistic antropic……………………………………………………………… 10
Capitolul II: Echipamentul turistic al Muntiilor Bucegi……………….………………… 12
2.1. Reteaua unitatilor de cazare…………………………………………………………….. 12
2.2.Reteaua unitatilor de alimentatie……………………………………………………….. 15
2.3. Mijloace de agrement………………………………………….……………………….. 16
Capitolul III: Oferta turistica pentru promovarea Muntiilor Bucegi…………………… 17
3.1. Programul produsului turistic pe zile ……………………………………..……………. 17
Bibliografie……………………………………………………………………………….. 20
Anexe……………………………………………………………………………………… 23
Argument
Zona Muntilor Bucegi este preferata în general de majoritatea turistilor având un potential turistic foarte dezvoltat cu activitate turistica bisezoniera (avand motivatii diferite respectiv vara pentru drumetie, alpinism, odihna iar iarna pentru sporturile de iarnâ).Acesta e motivul pentru care am incercat sa realizez aceasta lucrare de atestat profesional cu locul de desfasurare al sejurului in statiunea Sinaia.
Aceasta zona este foarte atractiva având foarte multe posibilitatii de agrement si oferind în acelasi timp spatii diversificate de cazare pentru fiecare tip de turist. Muntii Bucegi are statiuni recunoscute si international precum Sinaia, Predeal, Busteni.
Sinaia este una din cele mai importante statiuni de odihna din tara, furnizând cele mai bune conditii de petrecere a timpului liber dar si de tratament, in toate anotimpurile anului, pentru oameni de toate vârstele. Turismul urmareste si valorificarea resurselor naturale. Varietatea peisajelor si conditiile favorabile pentru drumetii in timpul verii si sporturi de iarna in sezonul rece, confera Carpatiilor o mare atractie turistica. Am ales prezentare unui produs turistic destinat tustiilor national alegând un sejur de durata mediu,si in perioada de iarna.
Toate studiile efectuate in zona masivului Bucegi, au reflectat bogatia de specii si familii reprezentate, sustinand necesitatea protejarii si ocrotirii acestui complex de forme, asociatii si peisaje. In 1935, o parte din masiv este inclus in lista ariilor protejate din Romania, cu statut de Parc National. La acesta se adauga inca doua rezervatii din bazinul Ialomitei si cateva puncte fosilifere din sud.
Activitatea turistica s-a dezvoltat datorita potentialului de abruptul Bucegilor si stâncile binecunoscute "Babele" si "Sfinxul", carstul de pe Valea Ialomitei, masivul Piatra Craiului cu pestera si cheile Dâmbovicioarei, apoi statiunile climaterice Sinaia, Busteni si Predeal.
Capitolul I
Prezentarea generala a zonei
1.1 Asezarea geografica M-tii Bucegi, situati în cea mai mare parte pe teritoriul judetului Prahova, reprezinta una dintre regiunile de mare atractie turistica din Romania; altitudinile depasesc frecvent 2000 m: Vf.Omu 2505 m; Vf.Costila 2498 m, Vf.Caraiman 2326 m. Masivul Bucegi a fost declarat parc national, incluzând mai multe rezervatii naturale complexe. Masivul Ciucas (1954 m – Vf.Ciucas) reprezinta una dintre cele mai interesante si complexe regiuni montane din Carpatii Romanesti. Valea Prahovei – ce îsi are punctul de origine sub Piatra Mare, separa M-tii Bucegi de M-tii Garbovei, formând între Predeal (jud.Brasov) si Campina (jud. Prahova), unul dintre cele mai impresionante defilee din Romania, lucru accentuat de abruptul stancos al Bucegilor, cu o diferenta de nivel fata de Valea Prahovei, de peste 1000 m. De-a lungul Vaii Prahovei s-au dezvoltat statiuni pitoresti: Predeal, Azuga, Busteni, Poiana Tapului, Sinaia. M-tii Fagaras, crestele lor semete fiind acoperite de zapada 8-9 luni pe an; în cuprinsul acestor munti se întalneste cea mai mare altitudine din Romania: Vf.Moldoveanu, 2544 m.
1.2. Cai de acces
Rutier: Bucuresti : Brasov pe DN1 (E 60) sau dinspre Rasnov pe DN 73 A, jonctiune cu DN 1.
Feroviar: Gara Busteni, Sinaia, pe linia Bucuresti : Brasov.
Localitati de acces Sinaia - Statiune balneoclimaterica (800:1000 m alt) de interes national si international: supranumita "Perla Carpatilor" este situata pe valea superioara a Prahovei, la poalele muntilor Bucegi. Statiune internationala pentru sporturi de iarna este important punct de plecare spre traseele turistice din M. Bucegi. Sinaia se afla la o distanta de 122 km de Bucuresti si la 49 km de Brasov. Trenurile care opresc in gara orasului, situata intre raul Prahova si DN1 (E 60) vin din directiile Bucuresti, Ploiesti sau Brasov. Principala magistrala rutiera ce traverseaza statiunea de le nord la sud este DN1 (E 60) care face jonctiune cu DN 71 ce vine dinspre Targoviste, prin localitatile Pucioasa, Fieni, Moroieni.. Busteni - asezat pe valea Prahovei, la poalele muntilor Jepi, Caraiman .Este statiune balneoclimaterica (882 m alt.) de interes national,important centru de plecare spre traseele alpine din abruptul Bucegilor. Predeal - Oras, in judetul Brasov, cu cea mai mare altitudine din tara 1006- 1100m. Statiune climaterica de interes national. Fiind consider deasemnea important centru pentru practicarea sporturilor de iarna si a turismului dispunand de obiective de interes cultural. Punct de plecare spre Trei Brazi, Poiana Secuilor, Paraul Rece, Diham, Poiana Izvoarelor, Vârful. Omu, spre muntii Postavaru si Piatra Mare. Azuga - Situat in judetul Prahova, din acest oras se pot organiza ascensiuni in Masivul Bucegi si in Masivul.. Baiului. Paraul Rece - Statiune climaterica (960 m) aici se practica sporturile de iarna si de aici pot fi organizate drumetii in Masivul Bucegi, cat si in Masivul Postavaru. Bran este centrul unei importante zone etnografice avand obiective de interes turistic. Este punct de plecare spre culmile Ciubotea, Clincea, Tiganesti, Scara, Omu din Masivul Bucegi. Moroeni - de aici poate fi urmarit traseul ce strabate de la sud la nord Masivul Bucegi- spre cabanele Zanoaga, Padina, Pestera etc.
1.3. Potentialul turistic Potentialul turistic natural al Muntilor Bucegi este format din masivele acestei zone, pesteri (Ursului,Pestera lui Bogdan), cheii (Cheile Orzei,,Cheile Pesterii) si stâncile cu forme ciudate precum Bebele si Sfinxul.Acestea reprezinta elementele de atractie turistica preferate de turisti.
1.3.1.Potentialul turistic natural
Relieful
M-tii Bucegi Valea Prahovei
Dintre numeroasele varfuri ce domina peisajul,se remarca: Vanturisul (1942 m.), Varfu cu Dor (2030 m.), Furnica (2103 m.), Piatra Arsa (2044 m.), Jepii Mari (2071 m.), Jepii Mici (2173 m.). Unele stânci, precum Mecetul Turcesc, Sfanta Ana, Piatra Arsa, sunt blocuri imense de calcar, aparute sub aceasta forma datorita eroziunii. Alte stânci au forme ciudate si înaltimi între 5-15 m., cum sunt: Babele, Sfinxul, Masa Ciobanului s.a.. Unul dintre cele mai atragatoare sectoare este cel de la Cascada Ialomitei, prag de roca ce face trecerea de la circul glaciar la valea glaciara. In drumul ei catre campie, Ialomita a sectionat treptat barele de calcar ce i-au stat in cale, creandu-si unele din cele mai spectaculoase chei din Carpatii Meridionali. Relieful reprezinta elementul major in structura potentialului turistic el fiind suportat material al desfasurarii activitatilor turistice, precum alpinismul drumetiile si practicarea sporturilor de iarna. Alpinismul este o forma a turismului montan practicat de o categorie restransa de persoane cu aptitudini fizice deosebite si special antrenate. Constituit din roci foarte variate, Masivul Bucegi prezinta o mare diversitate de forme atragatoare : chei, vai strâmte si pesteri - cheile Ursilor, Horoabei, Tatarului, Zanoagei, Orzei, Pestera Ialomitei etc.. - care confera peisajului un farmec în plus.
În Muntii Bucegi se întâlnesc urmatorele zone de atractie turistica incadrate la relieful acestei zone: * Pestera Ialomitei * Cheile Orzei * Cheile Pesterii * Cheile Tatarul Mare * Cheile Tatarul Mic * Cheile Zanoaga Mare * Cheile Zanoaga Mica * Pestera lui Bogdan * Pestera Ursului * Platoul Bucegilor * Sfinxul * Babele
Clima Clima Muntiilor Bucegi este influentata de pozitia localitatii in cadrul culoarului prahovean, care face ca aici sa se inregistreze o foarte slaba intensitate a curentilor de aer. Iernile sunt lipsite de geruri prea aspre, lunile de vara sunt racoroase, toamnele, lungi si senine, primaverile, relativ blande, toate acestea contribuind ca Sinaia sa fie preferata de numerosi turisti din tara si de peste hotare. In Muntii Bucegi, clima si-a pus puternic amprenta asupra reliefului, influentand aparitia unor forme mai putin intalnite in alte masive (Babele, Sfinxul, Ciupercile). Vantul, asociat cu apa precipitatiilor, a actionat necontenit asupra rocilor, modelandu-le, transformandu-le, mai repede sau mai incet, prin procesele de deflatie si coroziune. Efectele acestor procese se vad peste tot in Bucegi, stancile culmilor Gutan, Tiganesti, Bucsoiu, Caraiman, Costila, Furnica avand numeroasele "fete" slefuite de vint. Temperatura aerului scade cu altitudinea, astfel incat daca pe valea Prahovei media anuala este de circa 6o , la Predeal este de 5 C, pentru ca pe cele mai inalte culmi, la Varfu Omu, de pilda, sa scada la :2,5C. In luna februarie temperatura medie este de:11oC, pe platou aceasta este cuprinsa intre :10oC si :8oC, in restul masivului :8oC la :6oC, iar la Predeal ajunge la :4,4oC. In luna Iulie, in timp ce la Predeal, la 1050m temperatura medie lunara este de 14,5oC, in cuprinsul masivului variaza, in functie de conditiile locale, intre 6oC si 12oC, pentru ca la Varfu Omu sa fie de numai 5,4oC. Modificarea conditiilor atmosferice de la o zi la alta este, uneori, spectaculoasa, cand in plina vara: din cauza invaziilor de aer rece: pot aparea zile cu viscol si ninsoare, sau, in plina iarna, zile calme, cu temperaturi ridicate din cauza inversiunilor de temperatura, cand pe platoul Bucegilor temperaturile pot fi cu 10:15 C mai ridicate decat in valea Prahovei sau in cea a Ialomitei. Legat de precipitatii si de existenta norilor, s:a calculat ca, in medie, sunt anual sub 40 zile cu cer senin si peste 140 zile cu cer acoperit. Vantul : element climatic aproape permanent pe cele mai inalte culmi: are intensitati si viteze diferite in timpul anului. La Varful Omu viteza medie anuala a vantului este de 10 m/s, iar pe fundul vailor adapostite ea poate scadea in valori pana la 2 m/s. Vantul creste in intensitate cu altitudinea, ajungand ca pe cele mai inalte culmi sa atinga pana la 30:35 m/s, fapt care face aproape imposibila circulatia turistilor.
Temperatura medie anuala este insa cuprinsa intre : :3,9 C : in ianuarie, :3,1 C : in februarie si 15,7 C : in iulie.
Numarul mediu de zile de iarna, cu temperaturi mai mici de 0 C, este de 47 zile/an, iar numarul mediu de zile cu temperaturi peste 25 C, este de aproximativ 16 zile/an.
Din punct de vedere al nebulozitatii, la Sinaia, in timpul iernii predomina cerul acoperit, iar pentru sezonul estival, cerul senin si doar partial acoperit predomina Trebuie totusi amintit ca in general, asa cum se intampla la munte_bun, vremea se poate schimba foarte repede, existand chiar zile in care cel putin trei anotimpuri sunt prezente in timp relativ scurt . tPrecipitatiile medii anuale se situeaza in jurul valorii de 800 mm, cu o medie mai mare in lunile iunie si iulie si cele mai mici in ianuarie si februarie. Fiind o statiune cautata pentru sporturile de iarna, prezenta si calitatea zapezii devine un factor important pentru Sinaia, De regula, se inregistreaza 28 de zile de ninsoare anual, cuprinse intr:un interval ce poate atinge 160 de zile (prima ninsoare in zilele de inceput de noiembrie : in anul 1994, chiar la 6 octombrie, iarultima ninsoare in jurul datei de 15 aprilie). Stratul de zapada poate atinge chiar grosimea de 130 cm, la fel de bine cum poate exista chiar situatia lipsei totale a stratului de zapada.. Clima este un factor favorabil practicarii turismului în aceasta zona ,iarna, zapada atragând multi turisti care doresc a practica sporturile de iarna.Vara precipitatile inregistrate care racoresc atmosfera creând oportunitatea de a scapa de canicula acestui anotimp.
Hidrografie
· Lacul Bolboci - pe valea Ialomitei, cu un volum util de 13 milioane m3.
· Lacul Scropoasa - lac de baraj, construit in 1929, pe raul Ialomita, in scopuri hidroenergetice; se foloseste si pentru agrement
· Valea Cerbului - este o vale glaciara, cu versantii foarte puternic inclinati, incadrata la nord de coltii Morarului, la sud de muntele Costila, iar la vest de varfurile Omu si Bucura.
· Valea Ialomitei - in forma de "U" , iar la baza morenei frontale apar numeroase izvoare. In sectorul glaciar al complexului Ialomitei intra vaile Obarsia, Sugarile si Doamnele.
· Varful cu Dor - ofera o perspectiva splendida asupra Vaii Prahovei, de-a lungul careia poate fi urmarita succesiunea de asezari pana la Campina si Ploiesti.
· Varful Omu si Varful Scara cu panorame unice si altele.
Vegetatie
In muntii Bucegi vegetatia este deosebit de variata, aflandu-se in concordanta cu conditiile fizico-geografice specifice acestei extremitati a Carpatilor Meridionali. In etajele montan inferior si montan mijlociu, se intalnesc mai frecvent fagul, bradul si molidul, la care se mai adauga laricea, paltinul, ulmul de munte, frasinul, plopul tremurator, mesteacanul. Tot aici mai apar jneapanul si arinul de munte. Pajistile si tufisurile alpine acopera cele mai mari inaltimi ale muntilor. In etajul montan se întâlnesc rar alunul, liliacul salbatic; acestea din urma numai la stanca Sfanta Ana si in Poiana Caprei, din padurea de pe Piatra Arsa. Dintre plantele ierboase, cele mai frecvente sunt: captalanul, feriga, fragul, ghiocelul, pedicuta, pelinul, podbalul, sovarful, sunatoarea, trei frati patati, zburatoarea De la un anotimp la altul, padurile din zona Sinaiei au un aspect deosebit: primavara, domina o culoare verde- deschides, iar vara, verde-intens; toamna, de pe la jumatatea lunii septembrie pana aproape de caderea brumei, verdele constant al brazilor se armonizeaza cu coloritul aramiu al foioaselor, pana in clipa cand acestea isi scutura frunzele. Treptat, pe masura ce altitudinea creste apar padurile de brad si molid, care urca pana la 1200: 1500 m. In partea superioara a etajului forestier, cam pana la 1750 m, se intalnesc paduri de molid. Dealtfel, in Bucegi molidul este cel mai raspandit conifer: molidisuri tipice intalnindu:se pe versantii nordici si vestici ai masivului, in valea superioara a Ialomitei, la Piatra Arsa si pe versantii nordici ai Jepilor Mici. Crestele si varfurile din etajul alpin superior au o vegetatie adaptata la temperaturi scazute (sub 00), cu vanturi puternice, care produc uscaciune. Covorul vegetal este discontinuu, plantele sunt foarte scunde si formeaza pe sol pernite sau sunt cu frunzele lipite de sol, cum se observa pe Varful Omu, pe crestele Coltilor Obarsiei, Morarului, culmea Scara si Varful Bucsoiu. De asemenea, unul dintre cele mai frumoase arborete pure de brad din Bucegi, desi mai tanar, se gaseste deasupra localitatii Poiana Tapului, drumul spre cascada Urlatoare. O alta raritate in cuprinsul masivului este salba moale , care se afla numai in cuprinsul acestei rezervatii, in apropiere de stancile Sf. Ana, padurea Jepii Mari si pe valea Urlatoarea Mica din Jepii Mici. Datorita pozitiei lor adapostite si calcarelor titonice, stancile Sf. Ana de deasupra Sinaiei au favorizat mentinerea unor elemente rare ca liliacul, iedera alba prezentata o altitudine exceptionala a unor specii lemnoase proprii regiunilor inferioare: prunul, lemnul, alunul. Prin varietatea vegetatiei zona Bucegi devine foarte prielnica pentru trasee montane si excursii prin natura, atragand prin frumusetea sa.
Fauna
Dintre animalele salbatice refugiate in locuri ferite din imprejurimile Bucegilor se pot aminti cateva de interes cinegetic: cerbul, ursul, caprioara, capra neagra, mistretul, lupul, vulpea, rasul. Acestora li se adauga veverita, iepurele si diferiti soareci de padure. In apele cristaline din zona, pastravul isi are un mediu prielnic de viata. Dintre pasari pot fi mentionate: mierla, gaita, pupaza, cotofana, ciuful de padure, vulturul plesuv, cocosul de munte, gaina salbatica sau gainusa, privighetoarea, ciocanitoarea, codobatura, cucul, cinteza. Fauna Bucegiilor, este una dintre cele mai cunoscute din tara, in primul rand datorita studiilor efectuate aici in cadrul Stationarului Zoologic Sinaia, intemeiat in anul 1922 si care functioneaza pe langa Facultatea de Biologie a Universitatii din Bucuresti. Pentru o mai buna documentare si pentru a facilita accesul specialistilor in mediul de viata al animalelor din Bucegi, anul 1927 apare Cabana Naturalistilor de pe Jepi, fondata de Societatea Naturalistilor din Romania. Daca odinioara prin muntii si padurile din zona se intâlneau: ursul, rasul, capra neagra, cerbul, mistretul, lupul si altele, astazi datorita vanatului intensiv, turismului necontrolat si prin patrunderea in masiv a mijloacelor de transport, acestea au cam disparut. Se observa deasemenea varietatea faunei care constituie si ea un punct de atractie foarte mare in rândul turistilor, fiind un element favorabil pentru drumetii. Rezervatiile naturale
Toate studiile efectuate in zona masivului Bucegi, au reflectat bogatia de specii si familii reprezentate, sustinand necesitatea protejarii si ocrotirii acestui complex de forme, asociatii si peisaje. Cea mai mare zona declarata rezervatie din Bucegi ocupa o suprafata de 4400 ha si se intinde pe abruptul exterior al masivului, de la Sinaia pana in Strunga. Rezervatia Zanoaga (150 ha) cuprinde versantii sudic si estic ai munte bunlui Zanoaga si versantul drept al cheilor Zanoaga Mare. Pe brane si pe grohotisurile calcaroase, cu un totpoclimat specific, se dezvolta o vegetatie termofila, cu unele elemente rare pentru tara noastra. Mai sunt, de asemenea, ocrotite arboretul de molid din munte Zanoaga, exemplarele de Pinus cembra si buruienisurile din cheile Zanoagei, unde se pot intalni, de asemenea, specii rare. Rezervatia Babele are, pe langa formele de eroziune diferentiala: ca Ciupercile, Babele, Sfinxul: si o serie de asociatii alpine cu argintica, ochiul gainii, iarba rosie, Poienile cu narcise de la Dumbrava Vadului-rezervatie floristica în Depresiunea Fagarasului (langa comuna sercaia), acoperite de un imens covor de narcise (400 ha), care înfloresc la sfarsitul lui mai, reprezinta una din splendorile Romaniei, ce atrage numerosi turisti, iubitori ai frumusetilor naturii; Rezervatia Botanica Varful Omu , situata la 2500 m altitudine, cuprinde o serie de asociatii de tundra alpina, cu o specie endemica pentru Carpatii Meridionali, Poa contracta, si specii de paius de munte_bun, mierluta. In afara de acestea mai sunt si alte plante ocrotite de lege printre care remarcam: tisa, papucul doamnei, iedera alba, firuta, sangele voinicului de pe pantele muntilor Blana si Laptici, ghintura galbena de pe valea Horoabei, floarea de colt, specii de clopotei si garofite rosii si pitice etc. Dintre animale sunt ocrotite de lege capra neagra, rasul, vulturul plesuv sur, cocosul de munte_bun etc. Parcul National Bucegi este cea mai extinsa si cea mai importanta rezervatie se gaseste in spatiul Muntilor Bucegi si dateaza din anul 1935 si are o suprafata de aproximativ 6680 ha; se infatiseaza ca o potcoava uriasa si se intinde de-a lungul versantilor estici, nordici si vestici ai masivului muntos, de la Sinaia si Saua Strunga, cuprinzand cunoscutele abrupturi ale Caraimanului, Jepilor si Costilei. Limita inferioara a Rezervatiei (pe versantul prahovean al Bucegilor) se situeaza la 1000 - 1100 m altitudine, iar cea superioara la 2505 m in Varful Omul. Rezervatia Pestera are o suprafata de 225 ha si include zona forestiera de pe muntii Cocora si Batrana, Pestera Ialomitei, Cheile Pesterii si Ursilor, Valea Horoabei. Aici sunt ocrotite atat formele caracteristice, specifice acestei parti a Bucegilor, cat si molidisuri, tufarisuri de jneapan, palcuri de larice si zambru. Chiar langa Cabana Pestera, la 1590 m altitudine, se afla faneata alpina Poiana Crucii, unde se intalnesc specii ca Paisul rosu si Ghintura galbena. 1.3.2.Potential turistic antropic
Manastiri
* Manastirea Sinaia * Biserica Sfanta Treime * Manastirea Pestera Se ofera cazare in arhondaricul manastirii, si masa la solicitarea doritorilor. Pestera lalomitei este localizata la 1660 de metri altitudine, in Muntele Batrana, la circa 10 kilometri de izvoarele raului lalomita, avand o lungime totala a grotei principale, pana la altar, de 400 de metri, iar diferenta de nivel intre altar si pestera, este de 60 de metri. La intrare, se intalneste grota cunoscuta sub numele de "Grota lui Mihnea Voda cel Rau", de 115 metri, apoi "Grota lui Decebal" de 40 de metri unde se presupune ca s-ar fi ascuns Decebal, urmata de „Grota Sfanta Maria", aflata intr-o ramificatie a pesterii, grota - "La raspantie"- 35 de metri, grota "La Lacuri"-12 metri, "Grota Ursilor"-76 de metri, unde se pot vedea si acum scheletele de Ursus Spaeleus, grota "Fundul Pesterii" - 60 de metri, "Galeria Apelor" - 75 de metri, si altarul unde este instalata o cruce. * Manastirea Caraiman din Busteni
Castele si palate * Castelul Cantacuzino * Palatul Peles Dupa cum se observa Castelul Peles reprezinta un element de atractie turistica foarte mare atragând prin marimea sa si cu câta eleganta este construit.
* Pelisor este situat chiar langa Palatul Peles. Acesta a fost resedinta de vara a celui de-al doilea rege din dinastia Hohenzollern, Ferdinand. Nu la fel de mare ca Palatul Peles, Pelisor ofera mai mult comfort. Un ghid in engleza este de asemenea disponibil. Dincolo de Pelisor se afla un alt palat construit mai tarziu de dictatorul Ceausescu. Este construit in stil spaniol si a fost ridicat din dorinta dictatorului de a se plasa deasupra familiei regale. Nu este posibil sa se efectueze o vizita in acest palat, dar este interesant sa-l privesti si sa urci apoi pe o carare de munte ce pleaca chiar de aici (a fost creata ca un drum particular pentru Ceausescu).
Monumente de arta
* Crucea Eroilor Neamului - Cazare Busteni - Schi partii de ski Busteni Cel mai mare si valoros monument al statiunii, unic in tara, este Crucea Eroilor Neamului cazuti pe campurile de lupta pentru reantregirea neamului, construit intre anii 1926-1927, prin grija Majestatii Sale Regina Maria si amplasata pe Saua Muntelui Caraiman, la cota 2291 m. * Bustul generalului Traian Mosoiu (1862 – 1932), autor Oscar Han (1935) – sat Bran; In Masivul Piatra Craiului se gasesc si numeroase monumente:
-Monumentul Natural Coltii Chiliilor
-Monumentul Natural Acul Crapaturii
-Monumentul Natural Padina Inchisa - Orga Mare
-Monumentul Natural Turnurile Dianei
-Monumentul Natural Zaplazul
-Monumentul Natural Cerdacul Stanciului
-Monumentul Natural Cerdacul de sub Varful Grindu
-Monumentul Natural Vladusca
-Monumentul Natural Pestera Mare
-Monumentul Natural Zidul lui Dumnezeu
Acces: Soseaua DN 73A Predeal - Zarnesti si din DN73 Bran- Campulung. Din Predeal 35 km.
* Monumentul "Ultima Grenada" situat intre Biserica Domneasca si statia CFR, a fost ridicat in anul 1928 prin grija patronului fabricii de hartie Otto Schiel.
Institutiile si evenimentele cultural-artistice
* Casa memoriala Cezar Petrescu Cladirea asezamantului de referinta pentru orasul Busteni este construita in stil romanesc, si are trei nivele, din care se viziteaza numai parterul si etajul I. * Casa de Cultura din Busteni In trecut aici a existat Scoala Germana, construita in 1889 la initiativa Familiei Regale. La ora actuala, reprezinta locul unor diverse manifestari culturale, adapostind biblioteca oraseneasca si un centru UNESCO.
Capitolul II
Echipamentul turistic al Muntiilor Bucegi
Echipamentul turistic este foarte dezvoltat în aceasta zona datorita potentialului turistic foarte ridicat. Aici se intâlnesc multe unitati de cazare in care sunt incluse si cele de alimentatie.
2.1. Reteaua unitatilor de cazare
Reteaua unitatilor de cazare în Muntii Bucegi este foarte mare,diversificata pe categori de confort si sunt împartite pe statiuni. Busteni Din punct de vedere turistic orasul Busteni are o pozitie dintre cele mai incintatoare, fiind asezat chiar la poalele muntilor Bucegi, cu virfuri dintre cele mai impresionante. Busteni, este considerat de catre multi un " Sestogradcity " unde isi dau intilnire marea masa a celor indragostiti de vaile si brinele pline de farmec ale muntil Incepind dinspre miazanoapte, privirea cuprinde mai intii creasta Bucsoiului ce duce la Virful Omul, poi urmeaza spre sud Morarul, cu acele ciudate stinci cunoscute sub numele de " Coltii Morarului ", Piciorul Morarului se termina prin Muchia Lunga tocmai la DN1 (tunel). Urmeaza semeta Costila si apoi Caraimanul, indesat si impunator ce domina Bustenii, cladit in cea mai mare parte la poalele lui. Spre sud lanitul Bucegilor se continua mai intii cu Jepii Mici cu Claia Mare, urmeaza Jepii Mari, apoi Piatra Arsa si se termina cu Furnica si Cota 1400, din care se vede hotelul de pe aceasta inaltime. La est localitatea este strajuita de muntele Zamora ( 1826 ) caracterizat printr-o panta lina. Din virful cel mai inalt - Omul, 2507 m - aflat in nordul masivului, se desprind radiar culmile ce alcatuiesc Bucegii: culmea principala, culmile nordice si culmea Strungaor. Excursiile montane se pot efectua pe trasee marcate (cascada Urlatoarea, Platoul Bucegi si MonumentulEroilor-Crucea, ce are o inaltime de 49 m). Tratamentele de recuperare sunt aferente pentru: anemii, astenii nervoase si surmenaj psihic si intelectual. * HOTEL MARY *** situat in apropiere de Hotel Alexandros, centrul statiunii. * HOTEL ALEXANDROS *** Amplasat intr-un cadru natural deosebit, avand o pozitie privelegiata in centrul statiunii Busteni, * HOTEL MAXIMILIAN**Situat la intrarea dinspre Sinaia in Poiana Tapului pe DN1.Capacitate cazare este de 42 persoane in 21 camere duble Hotelul este construit in anul 2004 si ofera conditii bune de cazare in camere cu grup sanitar propriu si tv color. Hotelul dispune de incalzire centrala si apa calda permanent.Dotarile sunt noi .La parter se afla restaurantul . * HOTEL MARGARITAR ** Asezat pe cursul raului Prahova, intr-un deosebit decor montan, la 200 m de la DN1, oferind o priveliste reconfortanta asupra Masivului Bucegi in cartierul Poiana Tapului. * CASA LUCHIANCU ** este situata la intrarea in cartierul Zamora. * VILA CAMELIA*** Situata in Busteni in cartierul Zamora ,intr-o zona linistita, de vile, in apropierea unei ferme, de unde se pot procura produse proaspete (oua, lapte, branza), * VILA CATALINA ** Vila este situata in Busteni pe o straduta micurta si linistita in apropiere de biserica din centrul localitatii.Total locuri: 14-19 locuri. * VILA SERBAN Este situata in Busteni, pe soseaua nationala, Libertatii , mergind de la Bucuresti spre Brasov, pe partea dreapta a soselei, dupa intersectia cu drumul ce trece pe sub calea ferata catre Zamora si inainte de fabrica de hirtie (inaintea pasarelei care traverseaza soseaua), sau pina in drumul care merge la hotel Silva si telecabina Busteni. * CASA LILIANA ** * PENSIUNEA TOMA ** este situata in cartierul de langa gara pe o strada foarte linistita. * PENSIUNEA LIZIERA ** situata la 200 m de partia de schi Kalinderu si 500 m de gara. * PENSIUNEA MONTEROSE ** Localizata in Busteni langa Hotel Alexandros. * PENSIUNEA CONFORT *** situata BUSTENI, 300 m de la gara la bulevardul principal. * PENSIUNEA BELVEDERE*** Este situata in Busteni. Vila ofera un confort de 3 stele in cele 6 dormitoare si un apartament. * PENSIUNEA TURIST* In Busteni pe drumul ce duce la Cabana Gura Diham. Pensiunea ofera un confort mediu clasificat l a1 stea .
Azuga
Orasul-statiune Azuga este situat pe Valea Prahovei (jud. Prahova) intre statiunea internationala Sinaia (la 12 km) si statiunea de ski Predeal (aflata la 6km).Azuga este la piciorul muntilor Bucegi (Carpati - Transylavanian Alps), altitudinea 1.110 m. Sunt 38 km pana la Poiana-Brasov si 147 km pana la Bucuresti. Pozitia si accesibilitatea sunt avantaje pentru Azuga, localitatea fiind situata pe cea mai circulata vale transcarpatica a Romaniei, Valea Prahovei, respectiv pe DN1/E60 si magistrala feroviara dubla electrificata Bucuresti Brasov la circa 135 km de aeroportul Otopeni si 36 km de Brasov. Fata de localitatile invecinate distantele sunt reduse : Predeal 6 km, Busteni 4 km, Sinaia 12 km. Este o asezare tipic de munte, teritoriul sau grefandu-se in nord si vest pe muntii scunzi ai Clabucetului Predealului ( alt.max. Clabucetul Azugii 1586 m ) iar in sud si est pe muntii Baiului sau Gabrovei care in Azuga ating altitudini de peste 1700 m ( Vf. Cazacu 1753 m, Vf. Stevia 1901m).In partea de sud-est a orasului Azuga pe pantele nordice ale plaiului Sorica, a fost amenajat si dat in exploatare un perimetru schiabil. Aici va puteti bucura de cele doua partii de schi ( partia de schi alpin - coborare- si partia de schi-fond ) dotate cu telescaun, teleschi si masini pentru amenajarea partiilor de schi.Azuga se poate mandri cu alta partie cu teleferic pe langa partia olimpica de la Sorica. Noua partie se numeste Cazacu si are instalatie pe cablu si masini de intretinere a zapezii.
Predeal Predeal, oras in centrul Romaniei (in judetul Prahova), situat pe raul Prahova, la poalele Muntilor Bucegi (Carpatii Meridionali), la o altitudine ce variaaza intre 798 si 971 m, la 62 de km spre NV de Ploiesti (resedinta judetului Prahova) si la 121 de km de Bucuresti; populatie 15730 locuitori (la 1 iulie 1991). Predeal-statiune de odihna de mare atractie, (la 1.100 m altitudine asezare urbana la cea mai mare înaltime din Romania, la 25 km sud de Brasov), beneficiaza de o pozitie exceptionala ce deschide privirilor o splendida panorama spre Vaile Timisului si Prahovei, spre peisajul muntilor împaduriti din jurul sau (Bucegi, Postavaru, Piatra Mare). Are avantajul de a dispune de excelente partii de schi (cu diferite grade de dificultate) precum si de transport pe cablu (telescaune, teleschi, babyskilift) fiind un centru de practicare a sporturilor de iarna deosebit de apreciat (grosimea medie a stratului de zapada depaseste 40 cm în februarie). Este si un important punct de plecare în excursii pe muntii din jur care sunt usor accesibili. Aici se organizeaza serbari, carnavaluri, diverse alte manifestari de amploare. Confortul modern, atmosfera deconectanta, mijloacele optime de cazare, numeroasele posibilitati de agrement îi confera valentele unei statiuni ce se ridica la standardele internationale. Caile de acces sunt: feroviare-gara Predeal pe linia Bucuresti-Brasov, rutiere-DN 1 / E 15 de la Bucuresti sau de la Brasov, DN 71 de la Targoviste sau de la Sinaia; Paraul Rece-statiune climaterica (la 960 m altitudine, la 9 km de Predeal); Timisul de Sus-statiune climaterica (la 820 m altitudine, la 5 km de Predeal si la 19 km de Brasov).
Drumuri de acces : DN 1 Bucuresti-Oradea km 147 km; DN 73A Rasnov-Predeal 24 km; calea ferata Bucuresti-Oradea 141 km. Sinaia Sinaia este una din cele mai importante statiuni de odihna din tara, furnizand cele mai bune conditii de petrecere a timpului liber dar si de tratament, in toate anotimpurile anului, pentru oameni de toate varstele. Are un climat subalpin, cu veri racoroase (media lunii iulie este de 14-16°C) si cu ierni nu foarte friguroase pentru o statiune montana (media lunii ianuarie este de -3,5°C). Temperatura medie anuala este in jur de 6,5°C iar media precipitatiilor 800-1000 mm anual. Stratul de zapada cazut iarna persista de la sfasitul lui septembrie pana la sfarsitul lui martie. Bucurandu-se de excelenti factori de cura (tonic-stimulanti), clima caracterizata de o presiune atmosferica scazuta - 67 mm coloana de mercur, cu o atmosfera puternic iionizata, cu un aer curat, fara praf si alti agenti alergici, bogat in ozon si radiatii ultraviolete, cu numeroase izvoare cu ape minerale sufuroase, bicarbonate, calcice, cu magneziu, cu oligominerale, statiunea Sinaia, numita si "Perla Carpatilor", furnizeaza conditii excelente de tratament a neuroasteniei, a tulburarilor aparatului digestiv (in gastritele cronice hipoacide), a tulburarilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colecistita cronica, sechele dupa operatii pe ficat), endocrine (hipertiroidism benign si boala lui Basedow, dupa tratament endocrinologic), respiratorii (nevroze respiratorii) si alte tulburari, dar si pentru odihna si recuperare a potentialului de munca.
Cai de acces: DN 1 Bucuresti-Oradea km 123; DN 74 Bucuresti-Targoviste-Sinaia 145 km; calea ferata Bucuresti-Oradea 121 km. Excursii montane se efectueaza pe trasee marcate (cabana Piatra Arsa - Babele - Pestera - Padina). Tratamente balneare se pot face in tot cursul anului la hotel Paltinis (dotat cu echpamante terapeutice moderne utilizand izvoare naturale indicate pentru tratamentul afectiunilor gastrice si renale). Vilele din Sinaia au ambianta primitoare pentru turitisti ele find dotate cu facilitati sadisfacatoare având în vedere raportul dintre calitate si pret. Ele în in general ofera incalzire centrala, grup sanitar propriu, apa calda, tv, tv-cablu.Pentru clientii vilei se pune la dispozitie o bucatarie moderna dotata cu aragaz, frigider si tot ce este nevoie pentru prepararea si servirea mesei in conditii excelente. Reteaua unitatilor de cazare a zonei Muntilor Bucegi este foarte extinsa în special în localitatile de importanta turistica foarte mare. Pârâul Rece Una din cele mai vizitate statiuni din tara, Paraul Rece, la cativa kilometri de Predeal, la o altitudine de 1000 km, este numita "statiunea elevilor si a studentilor". Beneficiind de un cadru natural pitoresc, statiunea este excelenta, in anotimpul rece, pentru schi, dispunand de aer curat, soare si lumina in tot timpul anului. Poiana Tapului Localitate componenta a orasului Busteni,oras situat la poalele masivului Caraiman din Muntii Bucegi si la poalele Muntilor Baiu, la 880-940m alt. pe cursul superior al Vaii Prahova. Statiune balneoclimaterica si de odihna, cu functionare permanenta. Statiune montana si climatica de interes general, cu activitate permanenta. Este situata la o altitudine de 880 m. Cadru natural reconfortant, climat montan puternic ozonat. Indicatii terapeutice: nevroze astenice, depresii, stari de astenie, debilitate, stari de suprasolicitare psihomotorie. Punct de plecare spre Cabana Poiana Stânii, Cascada Urlatoarea.
Reteaua unitatilor de cazare a acestei zone nu este dezvoltata .
2.2. Reteaua unitatilor de alimentatie Majoritatea unitatiilor de alimentatie sunt incluse în cele de cazare în hotelurile cele mai importante(vezi mai sus)
Sinaia
Sinaia detine cea mai extinsa retea a unitatilor de alimentatie din Munti Bucegi.
Aici se intalnesc:
· Restaurant MONTANA
· Restaurant SELECT
· Restaurant SINAIA
Deseamnea intalnim si pizzerii precum Pizzeria BUCEGI , Pizzeria MAFLOR si alte mijloace de divertisment incluse în categoria unitatilor de alimentatie precum baruri si discoteci:
· Bar BUCEGI
· Bar MONTANA
· Discoteca BLACK HORSE
· Discoteca BLUE ANGEL
2.3. Mijloace de agrement Zona Muntilor Bucegi dispune de foarte multe mijloace de agrement precum:
O Sporturile de iarna: schi,bob, snow-boarding;
O Alpinism, drumetii, mountain-bike, seri de cabana;
O Partide de vânatoare, barbacue;
O Refacerea sanatatii: cura balneara, piscina, sauna, sali de fitness;
O Festivalul Sinaia, Raliul automobilelor de epoca, carnavaluri, concursuri sportive si alte evenimente culturale;
O Se pot organiza congrese, conferinte, reuni de afaceri expozitii, parade de moda,evenimente moderne, sarbatorile de Paste, Craciun si Revelion.
Capitolul III
3.1. Programul produsului turistic pe zile
Perioada: 12-19 august 2011
Durata: 8 zile
Numar turisti: 30
Plecare: Bucuresti, 21 iulie 2011, ora 08.00, Piata Romana
Sosire: Bucuresti, 27 iulie 2011, ora 20.00, Piata Romana
Lungimea traseului: 500km
Tariful include: - Transport * Cazare * Masa * Cheltuieli cultural * Cheltuieli organizatorice
Elaborarea propiu-zisa a programului turistic
Ziua 1:Bucuresti –Sinaia * Intalnirea la ora 8:30 in Bucuresti, Piata Romana cu ghidul. Plecare spre Sinaia pa traseul Bucuresti-Campina-Sinaia. Sosire Sinaia. * Aici vom vizita Manastirea Sinaia, manastire de calugari, cu cladiri datand din 1695, cu biserica veche,avand hramul "Adormirea Maicii Domnului "( 15 m lungime si 6 latime),a fost construita in anii 1690 - 1695, din initiativa si prin stradania mare 17117o146r lui spatar Mihail Cantacuzino ( fiul postelnicului Constantin Cantacuzino), dupa modelul Manastirii "Sfanta Elena" de pe Muntele Sinai, pe care o vizitase cu putin timp inainte. * Vom merge apoi catre Castelul Peles si Castelul Pelisor. * Cazarea se va face in Sinaia, la hotel Sinaia. Dupa-amiaza va fi program liber, iar cine se va lua la restaurantul hotelului.
Ziua 2: Sinaia – cabana Miorita (1987) – cabana Piatra Arsa (1950). * Din orasul Sinaia, dupa o verificare detailata a echipamentului, luam telecabina pentru a ajunge la cabana Miorita situata la 1987 metri altitudine. De aici, dupa ce servim pranzul, pornim catre nord pe platoul muntilor Bucegi ajungand la cabana Piatra Arsa 1950 metri altitudine unde vom putea innopta in conditii de trei stele.
Ziua 3: cabana Piatra Arsa (1950) – pasul Laptici (1830) – saua Dichiului (1610) – cabana Cheile Zanoagei (1400) – cabana si lacul Bolboci (1460) – cheile Tatarului – cabana Padina (1525). * Dis de dimineata, dupa micul dejun, ne verificam mountain-bike-urile (deja ajunse la cabana Piatra Arsa) si incepem coborarea pe biciclete de la 1950 pana la 1460 metri altitudine, ajungand la cabana si lacul de acumulare Bolboci. Aici vom putea servi pranzul apoi vom continua tura pe bicicletele de munte pedaland urmand conturul laculului, intrand prin cheile Tatarului in partea superioara a vaii Ialomita. Rezervatia naturala, geologica si paleontologica, Cheile Tatarului este ocrotita pentru vegetatia termofila, cu flori rare.Este caracterizata printr-un un peisaj incantator, pe o lungime de 0,5 km, in special la coada lacului Bolboci, unde raul Ialomita a sapat in calcarele datate din jurasic. * In finalul turei ajunsi la cabana Padina vom putea servi cina si vom putea ramane peste noapte.
Ziua 4: cabana Padina (1525) - pestera Ialomicioara – Manastirea Pestera – Cabana Padina * Dupa un mic dejun bogat vom putea incepe initierea in speologie in pestera pentru public Ialomiciora, un monument al naturii cu o lungime de 400 de metri si multe sali mari strabatute de un parau subteran. Dintre pesterile de pe Valea Ialomitei este cea mai cunoscuta si interesanta. Nu are formatiuni de concretionare, ci doar materiale de desprindere, forme de eroziune si acumulari de material aluvionar. Aceasta pestera prezinta o deosebita importanta, datorita faptului ca, pe baza depozitelor existente in "Grota Mare" (unul dintre ultimele sectoare ale pesterii), au putut fi stabilite fazele glaciare din Muntii Bucegi. Pestera este iluminata electric. Apoi servim pranzul in stil calugaresc la Manastirea Pestera. Dupa-amiaza vizitam manastirea Pestera, care este zidita chiar la intrarea in Pestera Ialomitei. Manastirea Pestera a fost ridicata in sec. al XVI-lea si a fost distrusa de foc de patru ori. Ultima data a ars in 1961, ne fiind recladita timp de 35 de ani. A fost reconstruita intre anii 1993-1996. Adancimea portiunii accesibile: 400m. Mai tarziu putem sa facem un foc de tabara si sa cantam. Peste noapte ramanem la cabana Padina.
Ziua 5: cabana Padina (1525) - hotel Pestera (1610) - cabana Babele si statia de telecabina (2200) - monumentul Crucea Eroilor (2284) - pasul Sugarilor (2400) - Vf. Omu si cabana Omu (cel mai inalt punct al excursiei noastre si al muntilor Bucegi cu o altitudine de 2505 metrii). * Dupa micul dejun incepem sa urcam de la 1525 la 2505 metri altitudine, ajungand la cabana Babele unde vom servi pranzul. * Aici putem vizita formatiunile de roca modelate de fenomenele naturii, devenite monumentele naturale, atat de vestite in aceasta zona (Babele si Sfinxul). Sfinxul se gaseste la 2216 metri altitudine si seamana cu un chip omenesc. Unii cercetatori au crezut ca a fost sculptat de o mana omeneasca si ca ar reprezenta o suprema zeitate a unor triburi indoeuropene din vechime (N. Densusianu). Ca o curiozitate, s-a constatat ca “Sfinxul” din Bucegi are aceeasi inaltime cu celebrul Sfinx de la Gizeh, din Egipt (si acesta, tot cu chip omenesc), semanand si cu o statuie a lui Zeus gasita in Italia. Nu departe se gasesc “Babele”, formate si ele prin actiunea apei si a vantului; dar nu se stie daca nu a intervenit si omul la modelarea lor. Vom continua traseul spre Nord-Est pana la Crucea Eroilor situata la 2248 metrii altitudine aproape de Vf. Caraiman 2348.Aceasta cruce a fost construita intre anii 1926-1927, prin grija Majestatii Sale Regina Maria pentru eroii neamului cazuti pe campurile de lupta pentru reintregirea neamului. Crucea este executata din profile de otel, asezata pe un soclu din beton armat, iar in interiorul acestuia se afla o incapere care a adapostit initial generatorul de energie electrica care alimenta cele 300 de becuri . Dimensiunile monumentului sunt impresionante avand inaltimea de 48 m si latimea de 14 m, fiind cea mai înalta constructie din lume, de acest fel, situata la o astfel de altitudine. * Apoi vom continua sa mergem in partea de nord a Bucegilor unde ajungem in cel mai inalt punct Vf. Omu 2505 metrii altitudine unde servim pranzul si ne bucuram de panorama de 360 grade. Linistea care pluteste asupra masisvului Bucegi favorizeaza o noapte perfecta de odihna in cabana Omu. Aceasta cabana este cea mai inalta baza turistica din tara noastra.
Ziua 6: cabana Omu (2505) - cabana Malaiesti (1720) - cabana Poiana Izvoarelor (1455). * Cea mai lunga zi din tura noastra. Dupa un delicios mic dejun la cabana Omu incepem coborarea pe Valea Malaiesti ajungand la Cabana Malaiesti unde ne vom odihni si vom putea servi pranzul. Aceasta cabana este una dintre cel mai greu accesibile cabane din muntii Bucegi.
* Vom continua coborarea pe ruta Tache Ionescu pana la cabana Izvoarelor asa ca intr-o singura zi coboram de la 2505 la 1455 metrii altitudine printr-un tinut inimaginabil de frumos care te face sa uiti de grijile de acasa… la cabana Poiana Izvoarelor putem manca si dormi peste noapte.
Ziua 7: cabana Poiana Izvoarelor (1455) - poiana Costila (1419) - cabana Gura Diham (1320). * Ultima zi din excursia noastra in muntii Bucegi. Dimineata, dupa micul dejun la cabana Poiana Izvoarelor coboram pe vaile impaduritele de la poalele Bucegilor ajungand in Poiana Costila, unde servim pranzul in natura si ne vom putea odihni. Dupa-amiaza ajungem la cabana Gura Diham care este situata in orasul natal al grupului Mervani. Aici putem face un foc de tabara, servi o delicioasa cina, cantece la chitara si distractie pentru ultima noapte impreuna..
Ziua8: Cabana Gura Diham – Busteni – Sinaia – Bucuresti * Dupa micul dejun, parasim cabana Diham, plecand cu autocarul spre Busteni. Aici vom poposi in jur de 2 ore, timp in care fiecare persoana va avea program liber, dupa care plecam spre Sinaia, intorcandu-ne pe acelasi traseu pe care am venit, admirand frumusetile vaii Prahova.
Concluzii:
În urma acestei lucrari de atestare profesionala se observa ca Muntii Bucegi au mult mai multe resurse turistice de valorificat reprezentând o zona cu accesibilitate foarte ridicata si deasemnea poate oferi liniste si relaxare sau doar agreement si posibilitatea practicarilor diferitelor sporturi de iarna iar vara practicând alpinismul si drumetiile. Muntii Bucegi reprezinta una dintre cele mai atractive zone turistice din tara, este o zona foarte populata si exploatata în domeniul turismului, la maxim. Una dintre principalele atracti o reprezinta Sinaia, statiunea cea mai des frecventata de turisti din tara si de peste hotare. Aceasta atractie a turistilor fata de zona muntilor se explica prin faptul ca accesul în zona este foarte usor (este o zona traversata de magistralele de comunicatie foarte importante evindetiate in cap.I ) în jurul sau sunt orase foarte mari, au o populatie dornica de a petrece timpul la aer curat (Bucuresti, Ploiesti, Targoviste,Buzau etc.). Acesta zona a Muntilor Bucegi este preferata de turisti mai ales pentru vacantele scurte sau în weekenduri. În zona Muntilor Bucegi s-au facut investitii foarte importante în ceea ce privste infrastructura unitatilor de cazare, de alimentatie, lucru ce a dus la cresterea numarului de turisti ce viziteaza zona. Aceasta lucrare evidentiaza principalele obiective turistice din zona aceasta (foarte multe la numar), dintre care cele mai importante sunt: Castelul Peles si Pelisorul (din statiunea Sinaia- cel mai cunoscut obiectiv antropic din tara),Babele si Sfinxul etc. Un rol important o au si statiunile din Muntii Bucegi : Sinaia, Busteni, Azuga, Predeal, Poiana Tapului orase cu renume national si international. Totodata foarte importante sunt unitatile de cazare din statiuni si din imprejurimi care sunt foarte numeroase atragând din ce în ce mai multi turisti ce doresc sa se relaxeze si sa beneficieze de servicile oferite de prestatori care au un nivel destul de ridicat.
BIBLIOGRAFIE
* Em. Cristea, N.Dimitriu, “Bucegii. Turism Alpin”, Editura de Cultura Fizica si Sport, 1962. * Al Beldie, “80 Trasee Turistice in Muntii Bucegi”, Editura Agrosilvica, 1968 * M. Dinu, “ Geografia Turismului in Romania”, EdituraSylvi, 2003 * www.bucegi.go.ro * www.muntii-bucegi.ro * www.bucegipark.ro * http://ro.wikipedia.org * www.carpati.org