Free Essay

Isprinsessen

In:

Submitted By carolineej
Words 2574
Pages 11
Danskopgave i 1.g

Navn: Caroline Egelund Johansen Klasse: 1.k Lærerens navn: Line Schnack Emne: Krimi Selvvalgt Roman: Isprisessen af Camila Läckberg Afleverings dato: Torsdag den 31. maj 2012

Indholdsfortegnelse * Indledning og problemformulering * Emnebehandling * Berettermodellen * Konklusion * Litteraturliste * Bilag

Indledning:
Det er formålet med opgaven at analysere og fortolke bogen "isprinsessen" bogen er udgivet i 2005, og skrevet af den svenske krimi forfatter Camila Läckberg. Bogen er den første bog i serien om den svenske biografi forfatter Erica Falck. Da emnet "krimi" blev valgt, tænkte jeg straks på at læse en bog af Camila Läckberg, da jeg har hørt rigtig meget godt om hendes bøger.

Erica Falck er hovedpersonen i Camila Läckbergs krimi bog "isprinsessen" der foregår i en lille by, Fjallbacka i Sverige. Man følger Erica og andre personer fra Fjälbacka igennem bogen, den starter med at Erica bliver informeret af Eilert Berg en lokal man fra Fjällbacka om at han har fundet Alexandra Wijkner død i sit badekar i hendes barndoms hjem, hun bliver mødt af et syn som hun aldrig vil glemme, en bleg kvinde med iskrystaller i håret har fået skåret pulsåren over, hun ligner en isprinsesse. Erica og Alexandra er gamle bedste veninder indtil Alexandra en dag forsvandt på mysteriøs vis med sin familie. Bogen forløber med at finde ud af hvem Alexandra Wijkners morder er, man møder en masse mennesker i bogen, der får stor betydning for bogens forløb og handling. Der er både romantik, skilsmisser, voldelig mænd, hemmeligheder og flere mord med i Isprinsessen.

Problemformulering:
I Camilla Läckbergs bog beskrives en periode i den kvindelige forfatter og hovedperson Erica Falcks liv. Det er lidt en atypisk måde at opbygge en kriminalroman på, hvorfor min problemformulering og analyse af bogen hovedsagligt vil centrere sig omkring hende og dette.
Det vil jeg fordi, at det er igennem Ericas persona , hendes forfatterskab og hendes syn på miljøet, at Läckberg selv, synes at komme til syne.
Det finder jeg særligt interessant, da det får ”Isprinsessen” til at adskille sig fra andre bøger, i den overfodrede krimigenre. Som hjælp til at sætte dette under lys lue, vil jeg bruge sekundær litteratur. Karsten Wind Meyhoff’s kyndighed hvad angår kriminallitteratur skal bruges som en guideline, og jeg vil således kunne bruge denne til at se, hvor Läckbergs roman holder sig inden for genren- og måske mere interessant, hvor den ikke gør.
Jeg vil altså redegøre for genren femikrimi for at undersøge om Camilla Läckbergs roman ”Isprinsessen” er en sådan. Og i hvor høj grad kan man argumentere for, at Erica Falcks udvikling som forfatter i romanen påvirker bogen i retning af en mere typisk krimi?
For at besvare min problemformulering vil jeg, først og fremmest lave 3 person karakteristikker, så vil jeg forklare om femikrimi og forholde mig til om isprinsessen er en femikrimi. Dernæst vil jeg lave en fortæller analyse, så vil jeg fortælle om miljøet i bogen, dernæst vil jeg fortælle om de skjulte budskaber i bogen og til sidst vil jeg sætte bogen ind i beretter modellen.

Emnebehandling:
Person beskrivelser:
Erica Falck er bogens hovedperson, hun er 35 år og er en svensk biograf forfatter. Erica var slyngveninder med den myrdede Alexandra da de var små, men efter at Alexandra flyttede på mystiskvis har de ikke haft kontakt siden de var små. Erica har lyst krøllet hår, og bliver beskrevet som en smuk dame, hun har ingen mand eller børn, men er derimod den stærk og selvstændig kvinde rolle. Nu hvor Alex er død skal hun skrive en bog om hende og hendes liv, så hun tager rundt til Alex familie og snakker med den, for at få et indtryk om hvordan hun var som voksen, Erica bliver meget involveret i sagen om Alex, og hun bliver hurtigt meget interesseret i at finde ud at hvordan det hele hang sammen. Ericas forældre er fornylig død i en bil ulykke, og nu truer Ericas søster, Anna og hendes mand britiske Lucas med at sælge huset, hvilket Erica er meget imod. Alting går dårligt for Erica, hendes barndoms hjem skal sælges, hun er bagud med en bog, og hendes bedste barndoms veninde er lige blevet fundet død, indtil hun møder politibetjent Patrick Hedeström, så begynder Erica pludselig at kunne se lyst på alting igen.

Alexandra Wijkner var en smuk kvinde, alle synes hun var et dejligt menneske, hun var gift med Henrik Wijkner i 15 år, indtil hun blev fundet død i et badekar. Hendes mand Henrik, beskriver hende som smuk, rolig, perfektionist til fingerspidserne , men hun kunne godt opfattes arrogant af folk der ikke kendte hende, fordi hun var indadvendt. Alexandra havde en mor, far og en søster, hendes søster Julia så rigtig meget op til hende, men Alex virkede ikke rigtig til at gengælde det. Alexandra boede i Göteborg med hendes mand, de var velhavende og manglede ikke noget. Titlen på bogen er isprinsessen, Alex bliver fundet i et badekar, hun havde iskrystaller i håret og var blålig i huden. I daglig dagen var Alex som en prinsesse, hun var smuk som en prinsesse, og hun manglede ikke noget i sit liv. Så skjult i bogens titel er det Alexandra Wijkner.
Patrick Hedström er politibetjent på politistationen i Tanumshede i Sverige. Han er assistent for politikommisæren under opklaring af mordet på Alexandra Wijkner. Patrick er lige blevet skilt fra sin ex kone Karin. Han sørger stadig over hende. Han og Erica har kendt hinanden siden de var små, da deres mødre var nære venner, Patrick siger at Erica var hans første store kærlighed, og han har været forelsket i hende siden de lærte hinanden at kende. Men da de mødes igen efter lang tid på politistationen i Tanumshede, kan han mærke det helle blusser op igen.

Femikrimi er en af de nyere genrer indenfor krimiens verden, en femikrimi som det nok siger i navnet er en krimi skrevet med en feminin vinkel, den er simpelthen skrevet af en kvinde, og den har ofte en kvinde som hovedperson. Femikrimiens eksistens opstod i USA i slutningen af 1970’erne, og den kom til Skandinavien i begyndelsen af 1990’erne, så som sagt er det en nyere genre. Den kvindelige hovedrolle i en femikrimi er ofte en selvstændig og stærk kvinde, som ofte har et job i et mande felt. Kvinder har med stor begejstring taget imod de her nye spændende krimibøger, og det er især skandinaviske femikrimi forfatter der er blevet taget godt imod, især i udlandet. Selvom de er blevet taget godt i mod af kvinder, så har de mandelige krimi forfattere det ikke på samme måde, i en artikel af Karsten Wind Meyhoff har mændene udtrykkeligt givet deres mening om denne ny genre.
“Kriminallitteraturen bliver med jævne mellemrum beskyldt for at være dårlig litteratur og plat, kommerciel underholdning. Senest har der i Sverige raset en heftig debat om femi-krimiernes litterære kvaliteter, efter at en række mandlige forfattere har beskyldt deres kvindelige kolleger for at skrive bøger med dårligt sprog og tynde plots: Bøgernes litterære kvaliteter er lige til at græde over, lyder anklagen, og de gode herrer frygter, at de dårlige, men succesrige krimier presser den gode – og smalle – litteratur væk fra boghandlernes hylder.”
Denne nye genre femikrimi, passer rigtig godt på hvordan genren til isprinsessen skulle beskrives, Det er en kvindelig forfatter, Camila Läckberg og der er en kvindelig hovedperson igennem hele bogen, Erica Falck. Når man læser en krimi bog forventer man at få en masse spænding og drama med i bagagen, hvis man derimod sætter sig til at læse en femikrimi får man noget helt andet, de kvindelige forfattere ligger meget mere vægt på forholdene imellem de forskellige personer, og hvad der foregår af internt drama imellem dem, man får dog også lidt krimi med, men på et meget begrænset niveau.

Isprinsessen er som sagt uden tvivl en femikrimi, den måde Camila Läckberg beskriver alle situationerne, er det tydeligt at det er en kvindelig forfatter der har skrevet bogen. For eksempel er der på side 190 og 191 en situation hvor Erica skal på sin første date med den beskrevne hårde politi betjent Patrick Hedström, Camila Läckberg sammenligner Erica med ”Bridget Jones” som er en af de mest feminine bøger der findes.

”Tøjbunken på Ericas seng kunne måle sig med Patricks. Tilmed en anelse større. Skabet begyndte at blive gabende tomt, og en række bøjler hang og skramlede på stangen. Hun sukkede tungt. Intet sad, som det skulle. De ekstra kilo, der havde sneget sig på i løbet af de sidste uger, betød, at intet klædestykke sag, som hun ville. Hun fortrød stadig bittert morgenens tur på vægten. Erica så kritisk ned af sig selv i det store spejl. Det første dilemma opstod efter brusebadet, da hun i lighed med heltinden i sin yndlingsbog, Bridget Jones, stod over valget af trusser”

Der bliver lagt stor vægt på de menneskelige relationer i bogen, der bliver ikke lagt så stor vægt på at det faktisk er en krimi bog, Camila Läckberg beskriver ofte hvordan folk ser ud, og hvilke indtryk det de giver hovedpersonen. Patrick Hedeström der er politibetjent, og Ericas ”flirt”, finder ud af hvem der har myrdet Alexandra Wijkner fordi han har taget rundt til vidner og afhørt dem, på den møde bliver der mange gange i bogen, beskrevet folk. Patrick og Erica får et romantiske forhold i slutningen af bogen, her er et citat fra bogen, der viser hvordan Patrick altid har haft følelser for Erica, lige siden de var små.
”I en brøkdel af et sekund holdt hjertet op med at slå. Han var ti år igen og prøvede at trække hende i fletningerne. Et sekund efter var han femten of forsøgte at overtale hende til at hoppe op bag på knallerten og køre en tur. Han var tyve og opgav håbet, da hun flyttede til Göteborg. Efter en hurtig hovedregning kom han frem til at det nok var 6 år siden han sidst havde set hende. Hun lignede sig selv”

Fortælleren i denne bog, er en altvidne personbundene fortæller, det vil sige at fortælleren ved alt om alle, fortælleren kan skifte fra person til person og vide hvad han eller hun laver og tænker. Det er en god måde at skrive på i en krimi roman, fordi man både kan vide hvad for eksempel, politibetjenten tænker og hvad den mistænkte tænker, så man har hele tiden et overblik over hvad alle tænker og mener, og man kan pludselig gå fra at høre om den ene person til den anden. I isprinsessen er det afsnittene der afgør hvem man hører om, hver gang der er et nyt afsnit er man et nyt sted men en ny person. Når et nyt kapitel starter, får man tankerne hos Anders Nilsson at vide, han var inderligt forelsket i Alex, der er 6 kapitler i alt, og efter hvert kapitel får man noget nyt at vide. Her er der et citat efter kapitel 3, hvor Anders Nilsson stod og så på Alex blive båret ud af hende hjem.

”Han så, da de bar hende ud. Han havde lyst til at skrige og kaste sig over hendes tildækkede krop. Beholde hende for altid. Nu var hun far alvor borte. Fremmede mennesker ville rode og rave i hendes krop. Men igen af dem ville se hendes skønhed, som han havde gjort. For dem ville hun bare være et stykke kød. Et nummer på et stykke papir. Uden liv, uden glød.”

Fortælleren laver nogle beskrivelser med en meget ironisk distance ligesom hun kan lave nogle meget alvorlige beskrivelser kan hun såvel lave nogle ironiske, når hun skal beskrive chefen på Tanumshede politi station, politikommissær Bertil Mellberg gør hun det på en måde, at man slet ikke føler man læser en krimi roman.

”Mellberg svulmede bagskrivebordet. Han havde nødtørftigt stoppet skjorten ned i bukserne, men kaffepletterne sad spredt hist og her på skjortens brogede mønster. Men han i beregnede tavshed betragtede hver enkelt af de tilstedeværende, rettede han med sin højre hånd på håret, der var gledet lidt for langt ned på den ene side”- side 62

I bogen befinder vi os både i en provins by og i en større by nemlig Göteborg, for det meste forholder man sig i den lille provins by Fjällbacka i Sverige. Fordi man er i lille by kender alle hinanden, og derfor får man meget at vide om hver enkelt person, og deres individuelle forhold. Erica flytter fra Fjällbacka til Göteborg, for at blive en større forfatter. Hun er kun tilknyttet Fjällbacka fordi hendes barndoms hjem er det, og efter hendes forældres død er det hende og søsteren Anna der ejer det.

Berettermodellen:
Anslag: Eilert Berg bliver præsenteret i bogen, som ham der finder Alexandra død i badekaret. En relativ in signifikant person i historien. Vi hører om hans ægteskab med Svea og han finder isprinsessen liggende i badekaret

Point of no return: Her bliver det interessant. Jeg tror, at Läckberg bevidst lægger point of no return så tidligt i romanen, da det er med til at kunne give hende en bedre mulighed for at lave et længere, mere flydende og personbeskrivende forløb efterfølgende i den resterende del af bogen. Ved at lave et point of no return allerede inden vi kender hovedpersonen rigtigt, får hun ro til at kunne opbygge den femikrimi, som hun har gjort.

Præsentation: Erica bliver præsenteret, men det gør en masse andre også. Enten enkeltvis vha. den alvidende personbundne fortæller, eller også via beskrivelser fra Erica.

Uddybning: Vi får mere af vide om Alex og hendes påvirkning på især Ericas liv. Til at starte med synes hun mere som ”et gammelt venskab” , men i dette forløb finder vi ud af, hvor meget hun egentlig har betydet for Erica. Samtidig får Patrik/Erica romancen en større og mere essentiel rolle i bogen.

Konfliktoptrapning: Maler-Anders bliver også fundet dræbt, og vi får et indtryk af, at der er noget mere på spil. Nu begynder Erica også at overveje krimigenren med Alex som omdrejningspunkt, og samtidig med dette begynder bogen at blive lagt mere krimi aragtig.

Klimaks: Patrik finder en blok i en skuffe hos Anders, og ved hjælp af ”ægte detektiv-tricks” får han sporet sig i retning af mordgåden. Men havde det ikke været for hans menneskelige intuition via det indtryk han havde fået af Anders, Vera og personerne omkring, så var han ikke kommet på dette. Altså spillede ”detektiv” og person kend skaberne sammen til løsning af dette. Så hører vi om familietragedierne i byen Fjällbacka og løsningen på krimigåden bliver givet.

Udtoning: Først her hører vi igen om Eilert. Han nosser sig sammen til at flytte fra hus og familie i det lille landsbysamfund, og først i en alder af sen-pensionist og gammel og svag, flytter han fra det samfund som de alle har drømt om at komme væk fra. Ned til sydens varme sol og et liv på et pensionat med en romance med den sydlandske pensionat ejer.

Konklusion:
Efter at have analyseret bogen isprinsessen af Camila Läckberg, kan jeg konkludere at bogen er en femikrimi, fordi den har en kvindelig forfatter og en kvindelig hovedperson. Der bliver lagt stor vægt på beskrivelser og relationer mellem personerne i bogen. Man kan sætte hele bogen ind i berettermodellen, hvor man kan se overordnet hvad der sker i bogen, hvad der er klimaks osv.

Litteraturliste: * Isprinsessen af Camila Läckberg * Krimimani – underholdning og fordomme- Artikel af Karsten Wind Meyhoff * http://laerer.aasg.dk/asgpe/dansk/DANSKfaget/Emner/Krimi/artikel_fra_litteratur_nu_dk.htm

Bilag:
Berettermodellen:

Underskrift:

--------------------------------------------
[ 1 ]. http://laerer.aasg.dk/asgpe/dansk/DANSKfaget/Emner/Krimi/artikel_fra_litteratur_nu_dk.htm

Similar Documents