Stjerne øl
Mere varme mellem mennesker. Novellens hovedperson drømmer om at lave en opfindelse, så mennesker på perroner verden over vil kunne mærke varmen nedefra og han selv ville få overrakt en medalje for at have fremmet verdenssundheden. ”Det føltes som om der blev sendt stød af kulde op igennem fliserne, gennem skosålerne, fodballerne, benene, og ud i kroppen som isnende. Det forekom at sådan havde det været på alle de perroner han havde stået på i sit liv.” Citatet er meget sigende for novellens budskab.
Jesper Wung-sung er en af de nyere danske litterære forfattere, og har været med til at skrive manuskriptet til ungdomsfilmen ”To ryk og en aflevering”, som blev et stort hit. I 2008 og 2009 toppede Wung-Sungs ungdomsroman ”En-to- tre-NU!”, som var den mest læste ungdomsroman blandt de ældste klasser på landets skoler. Wung-Sung har i øvrigt modtaget priser helt tilbage fra 1998, hvor han modtog sin første pris, Bogforums debutantpris for ”To ryk og en aflevering”, og til 2011, hvor han modtog sin seneste pris fra Danmarks skolebibliotekarers børnebogs pris.
Novellen er skrevet i datid med en 3.persons fortæller, som forholder sig objektivt. 3.persons fortælleren, fortæller novellen gennem hovedpersonens observationer og iagttagelser. Nogle gange får man som læser et subjektivt syn i novellen, da man af og til hører om hvad han tænker og føler.
Jesper Wung-Sungs novelle ”Stjerne øl” befinder sig på grænsen mellem virkelighed og fantasi. Wung-Sung har valgt at præsentere virkelighed og fantasi scenariet gennem en alene boende og splittet taber, der aldrig rigtigt har stiftet familie, så i stedet for at se realiteten i øjnene opdigter han en anden virkelighed og forsvinder ind i dagdrømme.
Novellen starter på en togstation, hvor hovedpersonen står og venter på sit tog. Under ventetiden gør han sig en masse iagttagelser, og observerer omgivelserne meget nøje. På togperronen iagttager han en dame der slår en mand ned, og dernæst bliver han tilbudt en stjerne øl af en skallet fremmede mand. Da han kommer ind i toget, kommer han til at sidde foran et ungt par. Han drikker af den øl, som den skallede mand gav, og det varer ikke længe før han har skræmt det unge par væk med sin adfærd. Hans umodne og aggressive adfærd fortsætter i samme stil, som togturen skrider fremad. Han får en stewardesse til at besvime, da han uacceptabelt kysser hende på munden, får en konduktør til at flygte, og nedlægger en stor og stærk mand med et cirkelspark. Da toget når til ende stationen bliver han hyldet med store klapsalver som en helt, og de personer han iagttog på togperronen var der også til at hylde ham.
Novellen skifter fra virkelighed til fantasi, da hovedpersonen begynder at drikke af stjerne øllen. Stjerne øllen har en symbolsk betydning, da man også tit forbinder stjerner med noget ophøjet og lyst, så på den måde passer det godt med at, når han begynder at drikke af stjerne øllen bliver han stjernen i sit eget liv.
Vores hovedperson er alene boende, og har tydeligvis ikke ret mange familierelationer. Gennem hele novellen oplever han familierelationer og sammenhold mellem de mennesker han iagttager, f.eks. kvinden der slog manden ned på togperronen bliver til mor og søn, det unge par han sidder overfor i toget bliver til søskende og den ældre dame der ligger togets gulv bliver til hans egen mor. Vores hovedperson mangler tryghed og en familie, det er derfor han ser familier og sammenhold over det hele. Hovedpersonen har også generelt svært ved at knytte venskaber ”Du kender mig ikke, men det er starten på ethvert venskab”, siger manden der byder ham øllen, da han er lidt skeptisk for at tage i mod den.
På en eller anden måde kan stjerne øllen i stedet for at få ham ind i en fantasi verden, give et tilbageblik på hvad der er sket i hans tidligere familieforhold. Hvor den ældre dame i toget afspejler sig i hans mor, den store kraftige mand i hans far og det unge par i hans søskende. Det unge par han sidder overfor i toget kan tænkes som de søskende der ikke gad, at være sammen med ham. Den ældre dame hans skrøbelige mor, der var magtesløs overfor hans far der muligvis havde udvist voldelig adfærd. Så grunden til at han vælger at nedlægge den kraftige mand er, at han på det daværende tidspunkt ikke var fysisk eller mentalt stærk nok til at forsvare hans mor mod hans far, men det er han nu.
Vores hovedperson er noget af en dagdrømmer. Han drømmer om at kunne fortælle om dengang hvor der ikke var golfbaner, men marker, træer og heste. Dvs. at han længes tilbage til dengang han var ung, og stadig havde muligheden for at få noget godt ud af livet. Det at han arbejder på et lager, og at han ikke har nogen nærmeste har sat tydelige spor på hans gejst og livsglæde. Han ville ønske at han dengang havde fået sig et ordentligt job, så alle hans kreative idéer og tanker kunne blive værdsat, i stedet truer hans chef med at skære i hans løn, hvis ikke han dropper sine latterlige idéer og retter sit fokus mod sit reelle job, som lagerarbejder.
Som læser får man aldrig rigtigt at vide, hvor han har tænkt sig at tage hen med toget, så på den måde kan den tilfældige togtur få en symbolsk betydning i og med, at han mildest talt har et dårligt liv, som han bare gerne vil væk fra. Man anser ofte toget som et symbol på forandring, og hvis der er noget hans liv har brug for så er det forandring, men toget kan også have en anden betydning for vores hovedperson, ved at han har indset at hans drømme i realiteten er meget langt væk, og så tager han toget til drømmeland. Da toget når til endestationen får hovedpersonen øjenkontakt med den skallede mand, som laver et V-tegn. V-tegnet har betydningen at være et sejrstegn, så det symboliserer at han har sejret.
Jeg tror Jesper Wung-Sung vil fortælle læseren med den her novelle, at man skal gribe nuet og give dit liv indhold, mens du stadig har chancen for det. Han har brugt novellens hovedperson som et skrækscenarie for hvor galt det kan gå. Jeg synes novellens budskab er inde at røre ved nogle meget centrale knapper i og med, at der flere personlige skæbner i samfundet end man egentlig går og tror, så derfor henvender budskabet sig til unge mennesker der har brug for at stramme sig an. Jesper Wung-Sung vil mene at man skal arbejde for sine relationer til andre mennesker for at få et godt liv, og det kunne jeg ikke være mere enig i.