Free Essay

Karen Blixen Biografi

In:

Submitted By LineWinther
Words 810
Pages 4
Karen Blixen – Biografi

Karen von Blixen-Finecke blev født den 17. april 1885 på Rungstedlund i Nordsjælland af kaptajnen Wilhelm Dinesen og Ingeborg Dinesen. Hun var den næstældste datter ud af en søskendeflok på 5. Som 10 årig begik hendes far selvmord, og hendes mor stod alene med børnene. Han valgte at tage sit eget liv ved at hænge sig selv i den pensionatslejlighed i København, hvor han boede, når han som folketingsmedlem holdet møder i byen. Efter farens død blev Karen og hendes 4 søskende opdragede af deres mor og mormor. Trods det fik Karen alligevel en sorgløs og ubekymret opvækst.

Karen Blixen manglede aldrig noget. Hun fik kærlighed fra både, mor, mormor og moster. Alt den kærlighed og kultur opmuntrede hende til at begynde at tegne, male og udtrykke sig kunstnerisk. Et par måneder efter farens død, begyndte hun at fortælle historier, og kort efter udkom hendes første skuespil, komedien ”Hovmod står for fald”.
Som 18 årig blev Karen optaget i forberedelsesklassen til kunstakademiets kunstskole for kvinder på Charlottenborg i København, hvor hun gik 2 år.

Karen Blixen var 24 år, da hun forelskede sig i sin første store kærlighed hendes halvfætter baron Hans von Blixen-Finecke. Hans var adelig, hvilket betød alverden.
Hun besluttede sig derfor året efter, at tage til Paris med søsteren Inger Dinesen, for at glemme Hans og finde en ny kærlighed, men det gik ikke helt som planlagt. Hendes næste store kærlighed blev nemlig Hans’ tvillingebror, Bror von Blixen-Finecke, der også var baron.
Karen Blixen og Bror von Blixen-Finecke flyttede den 14 januar 1914 til Afrika, og valgte samme dag at blive gift.

I Afrika brugte de brugte familiens penge til at etablere Karen Coffee Company Ltd.
Nogle år efter ankomsten til Afrika blev Karen smittet med syfilis, og måtte rejse til Danmark, for at komme i behandling. Her gik det op for hende, at hendes mand Bror havde andre kvinder, og var skyld i hendes sygdom. De gik fra hinanden i 1922, da hun ikke var lykkeligt.

En vigtig periode i Karens liv var tiden med kærlighedsforholdet til den engelske storvildtjæger Denys Finch Hatton, som hun mødte i 1918. Karen underholdte tit Denys med smukke fortællinger fra fjerne lande og tidsaldre. Denys boede hos hende på farmen i perioder, når han var hjemme fra vildmarken. Forholdet sluttede brat, da Denys omkom ved et flystyrt i 1931.
Pga. den store sorg og økonomiske problemer med farmen, valgte Karen Blixen som 46 årig, at rejse hjem til Danmark igen, og flyttede ind i barndomshjemmet hos sin mor.

Tilbage i barndomshjemmet begyndte hun at skrive på en samling fortællinger – ”Nine Tales”. Talerne udkom for første gang i 1934, dog var de skåret ned til syv, og fik titlen ”Seven Gothic Tales”. Karen Blixen udgav ikke altid sine ting under eget navn. Hun bruge ofte andre forfatternavne. Navne som Isak Dinesen, Osceola, Peter Lawless, Pierre Andrézel og Tania Blixen, og også ”Seven Gothic Tales”, bliv udgivet under et andet forfatternavn nemlig Isak Dinesen. De 7 fortællinger blev udgivet i USA og Engeland, og i 1937 blev de gendigtet af Karen selv og udgivet i Danmark under titel ”Syv fantastikske fortællinger”.

I 1937 udkom Karens anden bog ”Den amerikanske farm” i Danmark og ”Out of Africa” i England, som handlede om hendes 17 år på farmen i Afrika. Hun fortæller i bogen om de europæiske besøgende der kom på farmen, og om de mennesker hun var omgivet af dernede. Det var her Karen Blixens navn som international forfatter, for alvor blev slået fast. Hun blev en markant figur i både det danske og det engelske kunstmiljø, og i 1950’erne var hun flere gange kandidat til Nobelprisen i litteratur, men hun fik den aldrig.
Hun skrev sine først boger på engelsk og oversatte dem derefter til dansk. De engelske kritikere roste hende for teksternes usædvanlig skønhed, skrevet med stor dygtighed og præcision. Karen mente selv, at hun var en karismatisk, mystisk, gammel baronesse med et tredje øje.

Allerede samme år som Karen Blixen blev gift med Bror von Blixen-Finecke, blev hun smittet med syfilis. Hun opdagede kønssygdommen tideligt, og tog til en engelsk læge i Nairobi. Han gjorde sit bedste for at behandle hende, men rask blev hun aldrig.
I juni samme år rejste hun til København, for at opsøge en læge der kunne behandle hende.
Karen Blixen fik aldrig chancen for at få nogle børn pga. sygdommen.

I sine breve fra Afrika spekulere hun ofte over sin sygdom. Hun mente at syfilis ramte helte og digtere, hvilket også var et velegnet udgangspunkt, for at skabe den myte og legende hun er i dag.
Karen Blixen døde af syfilis den. 7 september 1962 på Rungstedlund, hendes barndomshjem, i en alder af 77 år. Hun blev jordfæstet under den store rødbøg i Rungstedlund.
Karen von Blixen-Finecke var en dansk højtbeundret digt er, forfatter og storyteller.

Similar Documents

Free Essay

Hc Andersen

... Andersen havde sin helt egen fortællestil, så man næsten altid kan genkende, når det er en H.C. Andersen-tekst, man læser. Eksempler på hans særlige fortællestil er: barnlig skrivestil, billedsprog, bogstavrim, humor, kyssene, latteren, talesprog, opremsninger. Karen Blixen Af journalist og cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af stud.mag. Ida Winther-Jensen 2013 Skrive- og fortællestil Danner bl.a. menuoversigten Det er noget ganske særligt at læse Karen Blixen, fordi hendes sprog i den grad er mættet af sproglige vignetter i form af symboler, sammenligninger og metaforer. Sproget bærer præg af lange snørklede sætninger og gammeldags sprogbrug, og de metaforer, der benyttes, er så lette og luftige, at man uvægerligt bliver forført ind i sproget og ind i de Blixenske fortællinger. Fortællestilen trækker på solide traditioner i verdenslitteraturen, blandt andet den mundtlige fortælletradition, gotik og eventyret. Eksempelvis er Blixen stærkt inspireret af ”Tusind og én nat” og dennes fortæller Sheherezade. Værkerne er fyldt med intertekstuelle referencer til verdenshistorien, blandt andet Bibelen, klassisk litteratur, Kierkegaard, Shakespeare, Goethe og St. St. Blicher. Blixen lader sig ikke snære af restriktioner i forhold til, hvad man stilistisk kan og ikke kan. Hun formår altid at sprænge rammerne, eksempelvis via spring i tid og rum, allusioners forskydninger og manglende forløsning. Flere historier er skrevet efter det kinesiske æskeprincip...

Words: 2125 - Pages: 9