Free Essay

Bedrijfsanalyse

In:

Submitted By Wplugge
Words 2636
Pages 11
0.0
Voor het vak bedrijfsanalyse is er een keuze gemaakt voor een beursgenoteerd bedrijf. In dit geval is er gekozen voor Puma. Puma is een Duits sportmerk. Komende zomer staat er een groot sportevenement voor de deur, namelijk het WK voetbal. Puma zal zich nadrukkelijk laten gelden deze periode, met name de periode voor het WK. Door dit evenement, en andere grote evenementen in de toekomst, lijkt het ons interessant om te bekijken of er aantoonbare veranderingen zijn binnen het bedrijf. Veranderingen waaraan wordt gedacht zijn investeringen, innovaties en marketing in vergelijking met de concurrenten.

In dit rapport moet duidelijk worden
Als concurrent is gekozen voor Adidas. Adidas is werkzaam op dezelfde markt en is daarop een van de grotere spelers. Als er grote sportevenementen plaatsvinden is Adidas een van de eerste bedrijven die hierop inspeelt. Puma en Adidas hebben dezelfde achtergrond. Ze zijn beide Duits en de oprichters van beide bedrijven waren broers van elkaar. Daarnaast zijn de bedrijven ongeveer even oud. Dit alles maakt de bedrijven goed vergelijkbaar met elkaar.

3.3

De rentabiliteit laat het verband zien tussen het financiële resultaat van de onderneming en het geïnvesteerde vermogen. De rentabiliteit is een belangrijke maatstaf voor beslissingscalculaties op de lange termijn. Ten behoeve van de continuïteit van de onderneming moet op lange termijn de winst voldoende groot zijn om de vermogensverschaffers (aandeelhouders) gewenste uitkeringen in de vorm van dividend of interest te kunnen doen.

Om de rentabiliteit te bepalen zijn de volgende kengetallen nodig: * Rentabiliteit van het totale vermogen (RTV) * Rentabiliteit van het eigen vermogen (REV) * Bruto- en nettowinst marge

Uit de onderstaande cijfers is een zorgwekkende tendens te zien. Zowel de totale rentabiliteit, als de rentabiliteit met betrekking tot het eigen vermogen, dalen sterk. Sinds 2004 is een sterke daling te zien. Alleen 2010 en 2011 zijn een uitzondering. Deze jaren laten een kleine stijging zien, al wordt dit in 2012 weer teniet gedaan. Er is een opvallende ontwikkeling te zien in de cijfers. In 2012 is de REV voor het eerst lager dan de RTV.

Ook in het volgende figuur is een opvallende tendens te zien. Waar de nettowinst al jaren erg sterk fluctueert, toont de jaaromzet al jaren een sterke stijging. Als er op de lange termijn wordt gekeken toont de nettowinst een daling ten opzichte van 10 jaar geleden.

In vergelijking met de grote concurrent Adidas kunnen de cijfers zorgwekkend genoemd worden. Puma’s omzet ontwikkeld zich beter als Adidas. Puma haar omzet is in 10 jaar tijd ontwikkeld van 1274 naar 3270 (cijfers maal 1.000.000). Adidas haar omzet is gegroeid van 6266800 naar 14883000 (cijfers maal 1.000). Maar de nettowinst van Adidas is gestegen in tegenstelling tot die van Puma. Dit betekent dat Puma zich in de gevarenzone bevind. Concurrenten maken een grotere winst in tegenstelling tot Puma. Puma verliest dus terrein op de markt.

Uit de cijfers van Puma zijn de RTV en de REV op te maken. Deze zijn onderstaand te vinden:

RTV: Resultaat voor belasting + interest X 100% Totaal Vermogen

2012: RTV: 112 + 8.9 X 100% = 4.8% 2530

2011: RTV: 320 + 18.2 X 100% = 13.1% 2582

REV: Nettowinst X 100% Eigen Vermogen

2012: REV: 70 X 100% = 4.4 % 1589

2011: REV: 230 X 100% = 14.3% 1605

Uit de cijfers blijkt dat de rentabiliteit het afgelopen jaar is verslechterd. De grootste factor die hiervoor is aan te wijzen, is de inkomsten. In vergelijking met 2011 is zowel het resultaat voor belasting als de nettowinst het afgelopen jaar gedaald.

3.4

Activiteitsgetallen worden berekend om inzicht te krijgen in de doelmatigheid van het gebruik van de productiemiddelen van de onderneming. Het gaat om de volgende kengetallen:
1 Aantal voorraaddagen
2 Aantal debiteurendagen
3 Aantal crediteurendagen
4 Omloopsnelheid van het totale vermogen
5 Fixed Asset Turnover
6 Werkzaam vermogen/vaste activa

Het aantal voorraaddagen beslaat de hoeveelheid voorraad die het bedrijf bezit gedurende een jaar. De waarde van de voorraad wordt gedeeld door de inkoopwaarde van de omzet. Dit getal wordt vermenigvuldigd met 365 dagen. Hierdoor wordt het aantal dagen dat de voorraad niet verkocht is bekend wordt.

In bovenstaand figuur is te zien dat Puma haar voorraaddagen zich bevinden tussen de 48 en de 65 dagen. Een echte trend is niet te ontdekken. Per jaar wisselt het getal, zonder een jaarlijkse groei of daling te ontdekken. Ditzelfde geldt voor Puma’s concurrent Adidas. Adidas toont dezelfde ontwikkelingen als Puma. Er valt niet een trend in te ontdekken. Per jaar wisselt het getal. Wel is te zien dat het aantal voorraaddagen hoger is als bij Puma. Dit is een voordeel voor Puma. Hoe langer iets in voorraad ligt, hoe meer dat kost voor een bedrijf. Daarom is het belangrijk om het aantal voorraaddagen laag te houden. Puma doet dat dus beter als Adidas.

In de berekening naar het aantal debiteurendagen wordt inzichtelijk gemaakt hoeveel dagen het duurt voordat een debiteur overgaat tot betalen. Dit is belangrijk voor een bedrijf, want dan kan het bedrijf de inkomsten direct gebruiken voor nieuwe investeringen. Het aantal debiteurendagen wordt berekend door het gemiddelde debiteurensaldo van het jaar te delen door de omzet inclusief BTW. Dit getal wordt vermenigvuldigd met 365dagen.

In het bovenstaande figuur is een grove trend te ontdekken. Puma haar debiteuren gaan er steeds langer over doen om te betalen. Een enkel jaar daalt dit cijfer weer, maar over het algemeen wordt dit cijfer hoger. Dit is dus nadelig voor Puma. Mogelijk is dit een gevolg van de financiële crisis, waardoor bedrijven niet de mogelijkheid hebben om direct tot betalen over te gaan. In 2003 deden klanten er 50 dagen over om te betalen, in 2012 was dit 58. In 2011 was er een uitschieter naar 64. In deze jaren moet Puma dus twee maanden wachten op haar inkomsten, wat gevolgen kan hebben voor haar eigen bedrijfsvoering. Anderzijds is bij Adidas een andere trend te ontdekken. Hier gaat het aantal debiteurendagen omlaag. In 2003 besloeg het aantal debiteurendagen van Adidas nog 62 dagen, in 2012 was dit nog maar 41 dagen. Hierdoor kan Adidas sneller geld vrij maken om te innoveren en kan het dus een leidende positie in nemen. Als Puma en Adidas met elkaar vergeleken worden op dit punt kan geconcludeerd worden dat Puma haar voordelige positie is verloren aan Adidas.

Bij het aantal crediteurendagen wordt berekend hoeveel dagen krediet Puma heeft ontvangen van leveranciers. Door betalingen langer uit te stellen blijft er meer geld binnen het bedrijf. Dit het gevolgen voor de liquiditeit. Het aantal crediteurendagen wordt berekend door het gemiddelde crediteurensaldo te delen door de inkoopwaarde van de omzet. Dit getal wordt vermenigvuldigd met 365 dagen.

Uit bovenstaand figuur blijkt dat Puma haar crediteurendagen iets stijgt. Alleen in 2012 is weer een daling te zien. In 2003 was het aantal crediteurendagen 39, in 2012 was dit 41. Een te verwaarlozen verschil, al moet wel worden vermeld dat in 2011 het aantal dagen 51 was. Het kan zijn dat 2012 een uitzonderlijk jaar was, waar toevallig een daling te zien is. Adidas toont eenzelfde trend. Qua crediteurendagen ontlopen Puma en Adidas elkaar nauwelijks. De cijfers zijn ieder jaar ongeveer gelijk aan elkaar.

Als er een verband wordt gemaakt met het aantal voorraaddagen, het aantal debiteurendagen en het aantal crediteurendagen kan het volgende berekend worden:

Aantal voorraaddagen 62
Aantal debiteurendagen 57
Totaal aantal te financieren dagen 119
Gefinancierd met leverancierskrediet 42
Blijft te financieren 77

Zoals te zien is moet Puma een enorme hoeveelheid dagen zelf financieren, bijna drie maanden moeten uit eigen zak betaald worden. Dit is erg nadelig omdat hierdoor de maandelijkse lasten erg hoog worden.

De omloopsnelheid toont de verhouding tussen de omzet en het gemiddelde totaal geïnvesteerd vermogen om deze omzet te kunnen creëren. Dankzij dit getal kan de efficiëntie van het bedrijf bepaald worden. Worden de geinvesteerde middelen juist ingezet en wordt er hierdoor een maximale omzet gegenereerd.

Enkele jaren geleden had Puma een erg hoge omloopsnelheid. Deze is de afgelopen jaren gedaald. Sinds 2010 is er wel weer een lichte stijging te zien. Een verklaring voor de daling kan zijn dat Puma op dat moment is begonnen met investeren. Door meer te investeren wordt de deelfactor hoger en de uiteindelijke omloopsnelheid lager. De stijging komt dan weer door afschrijvingen van deze investeringen. In vergelijking met Adidas zit Puma nu op hetzelfde niveau. Enig verschil is dat Adidas een mindere daling heeft ondergaan. Momenteel zijn Adidas en Puma dus gelijk aan elkaar.

Het Fized-Asset-Turnover wordt berekend door het quotiënt te nemen van omzet en vaste activa. In dit cijfer wordt berekend hoeveel vaste activa nodig is voor een euro omzet. Hoe lager dit getal hoe beter. Naarmate het getal lager wordt en de vaste activa heeft een bepaalde waarde, kan men dus meer omzet realiseren uit dezelfde hoeveelheid vaste activa. In bovenstaand figuur is een gunstige daling te zien bij Puma. De curve is gedaald van €9,40 tot €3,70. Dit is een gunstige ontwikkeling. Aangezien er dus minder vaste activa nodig is om eenzelfde omzet te behalen. Adidas toonde enkele jaren ook een daling, maar de afgelopen jaren is dit weer gestegen. Mogelijke oorzaak hiervan is het afschrijven van bepaalde vaste activa en later weer herinvesteren in nieuwe vaste activa.

Als laatste onderdeel wordt de quotiënt van het werkzaam vermogen en de vaste activa berekend. Dit kan worden gedaan door het totale werkzame vermogen te delen door de vaste activa. Uit dit getal kan worden herleid hoeveel van de vaste activa is gefinancierd met lang vermogen. Dit resulteerde in de volgende cijfers;

Werkzaam vermogen = Vaste activa

2009: 289.000.000 = 0.441 655.000.000

2010: 326.000.000 = 0.398 819.000.000

2011: 362.000.000 = 0.418 867.000.000

2012: 358.000.000 = 0.403 888.000.000

ADIDAS

Uit deze cijfers blijkt dat deze ratio bij Puma de afgelopen jaren ongeveer gelijk is gebleven. Ondanks een stijgende lijn van de vaste activa. Het werkzaam vermogen is dus evenredig meegegroeid de afgelopen jaren.

3.5

In bovenstaande figuren zijn de werknemerscijfers van Puma te zien. Ondanks dat het werknemersaantal aanzienlijk is vergroot, zijn de kosten per werknemer gelijk gebleven. De toegevoegde waarde per werknemer is wel gedaald. De stijging van het aantal werknemers is minder sterk geworden, maar toch blijft de trend zich doorzetten. Alleen in 2010 was er een daling van hetaantal werknemers te zien. In 2003 waren er zo’n 2700 werknemers werkzaam bij Puma. In 2012 waren dit er zo’n 10600. Sinds 2003 zijn de kosten van de werknemer ongeveer gelijk gebleven. Er is een kleine fluctuatie zichtbaar, maar over het algemeen is dit te verwaarlozen. De toegevoegde waarde per werknemer is de afgelopen jaren gedaald. Oorzaak hiervan is het werknemersaantal is exponentieler gegroeid ten opzichte van de stijging van de omzet.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat de werknemers niet de toegevoegde waarde creëren die wel nodig is. Momenteel zorgt het werknemersaantal niet voor een exponentiele verhoging van de omzet. Daaro m moet de vraag worden gesteld: Zorgen de extra werknemers wel voor het gewenste effect? Het kan natuurlijk dat Puma mee moet met de ontwikkelingen van de concurrenten. Als zij dit niet doen kunnen zij klanten verliezen. Het aannemen van extra personeel kan dus als doel hebben om klanten te behouden en te binden in plaats van een grotere omzet te realiseren.

Concurrent….

3.7

2008:

2012:

Omloopsnelheid-
Sterkte: Als de cijfers van 2012 en 2008 worden vergeleken is er een bijna gelijk getal te zien. Dit is een goed teken, omdat het laat zien dat Puma een stabiele organisatie is.
Zwakte: De zwakte van Puma is het lage getal van de omloopsnelheid. Het getal van Puma ligt rond de 1,3, de norm ligt tussen de 1,5 en 2,5. Puma zit hier dus onder.
Brutowinstmarge-
Sterkte: Puma is, ondanks de economische lastige tijd, in staat om winst te maken. Niet iedere onderneming kan dit zeggen, daarom is dit een sterkte.
Zwakte: De omloopsnelheid is erg gedaald. Van 13,4 naar 3,7. Dit is geen goede ontwikkeling.
RTV-
Sterkte: De RTV geeft het winstpercentage aan. Het getal is positief en dus wordt er winst gemaakt.
Zwakte: Het getal is veel kleiner geworden. Het is gedaald van 17,8 tot 4,8. Een daling van 13 procent. Dat betekent dat de winst per euro is gedaald met 13 cent.
REV-
Sterkte: De RTV moet minimaal 3 procent bedragen. Puma zit daar met 7,1 in 2012 nog ruim boven.
Zwakte: Ook hier is een daling te zien. Namelijk van 27,7 tot 7,1.

3.9

In bovenstaande figuren, in combinatie met de uitleg in het jaarverslag van Puma, is het een en ander te herleiden. Uit het jaarverslag blijkt dat de totale omzet het afgelopen jaar ongeveer gelijk is gebleven. De winst daarentegen is het afgelopen jaar gedaald. De verdeling van de omzet is ongeveer gelijk gebleven. In de winstverdeling is wel een duidelijke verandering waar te nemen. De grafieken tonen aan dat de winst niet meer uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten komt, maar voornamelijk uit Noord- en Zuid-Amerika. In het jaarverslag van Puma is aangegeven dat er een verschil is waargenomen. De reden hiervoor is niet gegeven. Waarschijnlijk omdat Puma geen waarde hecht aan de afkomst van de winst.

3.10

In de bedrijfsvoering van Puma zijn drie grote schakels te onderscheiden. Accessoires, kleding en schoenen. Al enige jaren is de schoenentak de grootste verkoopunit. Deze is de afgelopen vijf jaar ook, met enige fluctuatie, gelijk gebleven. De kleding tak komt na de schoenen. Deze is de afgelopen vijf jaar licht gegroeid. Het zorgt dus voor een omzetstijging. Als laatste komt de accessoirestak. Deze maakt de grootste stijging door de afgelopen jaren. Vijf jaar geleden had deze tak nog een minimale bijdrage in de winst. De omzet die uit deze tak wordt gegenereerd is bijna verdubbeld.

Uit bovenstaande figuur kan de totale omzet worden herleid. De omzet wordt uitgedrukt in staven. Deze staven zijn weer verdeeld in de drie takken. In het figuur is een stijging waar te nemen van de omzet. Als de drie verschillende takken worden bekeken valt er het volgende op te merken. De schoenentak toont een lichte stijging in de omzet. Alleen in 2009 was een lichte daling te noteren. In de kledingtak is een noemenswaardige stijging waar te nemen. Ook hier is in 2009 een lichte daling te zien. In de accessoirestak is procentueel de grootste stijging te zien. Hier bleef de omzet in 2009 gelijk en vertoonde hiermee andere karakteristieken dan de andere twee takken. Als er naar de omzet in geheel wordt gekeken kan hetzelfde worden geconcludeerd. De omzet is gegroeid, alleen in 2009 was er een daling te kenmerken.

3.11

Puma maakt in haar jaarverslag geen directe melding over distributiekanalen. Wel wordt er het een en ander gezegd over de winstgevendheid van de verschillende manier van verkopen. Bovenstaand stroomschema is dan ook uit deze uitspraken herleid.

Zoals gezegd maakt Puma geen onderscheid in de verschillende distributiekanalen. Het is daarom ook niet mogelijk om de winst te verdelen over de verschillende kanalen. Wel merkt Puma op dat het de verkoop zoveel mogelijk in eigen hand houdt, om de verkoop te kunnen stimuleren. Gevolg hiervan is dat Puma de verkoop wil laten lopen via de web shop en verschillende Puma winkels over de hele wereld. Op te merken valt wel dat Puma niet zonder de sportwinkels kan. Het is belangrijk dat Puma zich laat zien in deze winkels tussen haar concurrenten.

5.1

| Op eigen kracht | Door samenwerking | Door overname | Penetratie | Route 1.1 | Route 2.1 | Route 3.1 | Marktontwikkeling | Route 1.2 | Route 2.2 | Route 3.2 | Productontwikkeling | Route 1.3 | Route 2.3 | Route 3.3 | Diversificatie | Route 1.4 | Route 2.4 | Route 3.4 | Verticale integratie | Route 1.5 | Route 2.5 | Route 3.5 |

6.1

Similar Documents

Free Essay

Bedrijfsanalyse Ahold

...Hogeschool van Arnhem en Nijmegen | Bedrijfsanalyse Albert Heijn van Barneveld bv. | een analyse van de Albert Heijn binnen de van Barneveld groep te Ede | Inhoudsopgave Inleiding 5 Plan van aanpak 6 Visie en Missie 7 Visie 7 Missie 7 Financiële doelstellingen 10 Maatschappelijk verantwoord ondernemen: 10 Albert Heijn en gezondheid 10 Albert Heijn en duurzame handel 10 Albert Heijn en klimaat 10 Albert Heijn en lokale betrokkenheid 10 Albert Heijn en medewerkers 10 DESTEP factoren 11 Demografisch 11 Economisch 11 Sociaal-maatschappelijke factoren 11 Ecologisch 11 Gemakkelijk boodschappen doen met de fiets 12 Reststoffen verwerkt tot warmte en stroom 12 Afbreekbare verpakkingen 12 Politiek 12 Structuur 13 Toelichting: 13 Arbeidsindeling 14 Theorie Mintzberg 14 Coördinatiemechanismen 15 Beoordeling structuur 15 Arbeidsvoorwaarden 16 Primaire voorwaarden: 16 Secundaire voorwaarden: 16 Tertiaire voorwaarden: 16 Quartaire voorwaarden: 16 Beloningsvormen 16 Beoordeling belonen 16 Arbeidsinhoud 17 Functiebeschrijving Supermarkt manager Albert Heijn 17 Functievormingsoverwegingen 17 Lacunes 17 Doublures 18 Kwetsbaar 18 Coördinatie 18 Punt 6 18 Flexibel 18 Arbeidsvoldoening. 18 Ontwikkelingsmogelijkheden. 18 Bemannen 18 Arbeidsverhoudingen 19 Collectief: 20 Individueel: 20 Analyse 20 Ondernemingsrecht 21 Arbeidsomstandighedenrecht: 22 Bestuursrecht 22 Huurrecht 23 ...

Words: 9091 - Pages: 37

Free Essay

Business Analyse Google

...Executive summary This research report is written by Sidekick projects about Google. Google is a corporation specialized in internet related services and products. Google is known for its search engine and has a leading market position. Google’s main focus has always been the customer. Their mission statement states “Organize the world's information and make it universally accessible and useful.” As of today Google is used by more than a million users worldwide. In the Netherlands Google has a market share of 93% this also applies to the rest of Europe. It’s hard for new companies to enter the market and capture market share. Google is doing great financially. All the ratios analyzed are good. In the years 2011 and 2012 their revenues increased by 20 billion dollars. A part of it generated by their new business unit Motorola. This resulted in a tremendous growth of staff. They hired over 20000 new employees in that year. As a result of this event the profit per employee dropped a bit. Expectations are this will stabilize in the upcoming years. Growth analysis shows that Google grows fast and continuously. Developing products, taking over and merging with other business are the main reasons for growth. Image, information and financial assets make it easy for Google to enter new markets. Google has a good and well established image. Privacy violation is one of the problems lying ahead. If Google want to keep their position in the market they have to watch out. They have...

Words: 11912 - Pages: 48

Free Essay

Advies Rapport Red Bull

...Adviesrapport 3 jaars-stage Red Bull e pagina 1 Adviesrapport Red Bull Sport Usage Naam: Studentnummer: Mailadres: Niels Schouten 193255 niels.schouten@hva.nl Afgedrukt 20 januari 2009 Red Bull Adviesrapport 3 jaars-stage Red Bull e pagina 2 Voorwoord Dit adviesrapport is bedoeld voor Red Bull Nederland afdeling Sport Usage. Het rapport kan ook voor andere afdelingen van nut zijn, maar het is niet de bedoeling dat dit rapport buiten Red Bull of de opleiding wordt verspreid. Het Rapport is gemaakt door mij, Niels Schouten, tijdens een werkstage bij Red Bull op de afdeling Sport Usage. Het merk Red Bull is een merk dat sinds 1982 bestaat en vanaf 1987 langzaam de wereld aan het veroveren is. Grote groei was bij de introductie in Duitsland (1994) en daarna vanaf 1997 na de introductie in de VS. Nadat het merk in 1996 in Nederland is geïntroduceerd heeft het vanaf die tijd een vlucht genomen in ons land. Echter, de bekendheid van Red Bull als energiedrank is alleen bekend in de wereld van extreme sports. Mede op basis van dit advies wil Red Bull ontdekken of het loont in welke mainstream-sport Red Bull het beste de focus op kan gaan leggen de komende tijd, in ieder geval tot en met 2010. Het onderzoek wat ik heb gedaan is grotendeels gebaseerd op de richtlijnen die Red Bull vooraf heeft opgesteld, echter, ik heb me het recht voorbehouden om op een aantal punten aanpassingen te doen omdat ik vond dat die op dat moment relevant waren voor het onderzoek...

Words: 8093 - Pages: 33