* Formål: Her vil vi undersøge hvor mange kilojoule vi indtager når vi spiser vores madpakke. I dette forsøg har vi haft. Vi skal tjekke om den både kvantitativt og kvalitativt er i orden.
Kvantitativt ved om frokosten energimæssigt faktisk dækker ¼ af vores daglige behov, og kvalitativ ved at undersøge om fordelingen af kulhydrat, fedt og protein er som anbefalet.
* Teori - Hvis ens frokost energimæssigt dækker mere end ¼ af døgnbehovet, kan man få for meget energi og tage på af det. Det er ikke sundt for kroppen at tage på, fordi risikoen for at få sygdomme bliver væsentlige højere.
* Metode – Det kan bevises ved at kigge på hvor meget hver del af ens frokost indeholder af protein, kulhydrater og fedt.
* Materialer – I denne undersøgelse har vi haft godt brug af en madvægt, så vi kunne veje hver del af frokosten, og et stykke toiletrulle, som vejede cirka 1,5 gram, det har vi så trukket fra den totale vægt af hver del af frokosten. * Forsøgsbeskrivelse – Vægten blev stillet på et bor, derefter placerede vi et stykke køkkenrulle oven på vægten for ikke at gøre den beskidt med madrester. Derefter placerede vi hver enkelt stykke mad på vægten, fjernede den derefter, og tilbragte et nyt stykke mad. Vi målte vægten på hvert stykke og skrev det ned, derefter indtastede vi hver enkel maddel i programmet ”Ram på biologien” og fik udregnet hvor mange proteiner, fedt, kulhydrater og alkohol der var i.
* Resultater
Herunder er billedet af vores resultater, som vi kom frem til vha. ’Ram på biologien’.
Man kan se på modellen at frokosten faktisk passer meget godt til det anbefalede daglige behov, da det fylde cirka ¼.
* Diskussion af resultater herunder evt. fejlkilder I ’ram på biologien’ var der nogle af delene der ikke var programmeret ind i programmet. Vi havde et pitabrød, men der var intet pitabrød så grahamsbrød blev derfor valgt, da grahamsbrød er nogenlunde det samme som pitabrød.
Der var grillstegt kylling i madpakken, men uden skind. Der var ingen mulighed på programmet om at vælge grillstegt kylling uden skind, så vi valgte derfor grillstegt kylling med skind. Det kunne muligvis have gjort en ændring da huden på en kylling højst sandsynligt har ændret på resultaterne. Der kunne eventuelt have været nogle fejlberegninger, da det er muligt at der har været krummer fra de andre stykke mad, måske nok til at have en betydning på mængden af mad indtastet i ’ram på biologien’.
* Konklusion Vi er 100% sikre på at at frokostens energiindhold er rigeligt tilstrækkeligt, måske endda 5% mere end det anbefalede. Det kan man se hvis man kigger nøje på ’energifordelingen totalt’. Man kan se at hele madpakken energimæssigt dækker nogenlunde ¼ af døgnenergibehovet.
Der er mere fedt og kulhydrater end der egentlig er behov for, men det er ikke en mængde som burde have megen betydning for energibehovet. Mængden af fedt er i orden. Dette er en relativ fedtfattig frokost, det er mest kyllingen og osten som har øget mængden af fedt, da de begge er rige på fedt. Der er minimalt indhold af sukker i frokosten. Da ’ram på biologien’ ikke har speciferet mængden af sukker, vil jeg af egen vide dømme at frokosten indeholder lidt til ingen sukker.