Free Essay

Case Supply Chain Nokia

In:

Submitted By Souliman
Words 3666
Pages 15
Groepswerk SCM
Case 10: Nokia’s Supply Chain Management

Salih SikierNicolas BlondeauYassin KandoussiSouliman Ahankour | Supply Chain ManagementProf. Trijntje CornelissensAssistent Dorien Herremans |

Inhoudstabel Bedrijfsvoorstelling 1 Nokia 1 Ericsson 1 Scope van de case 2 Probleemstelling 3 Oplossingen 4 Communicatie- en informatiemanagement en de rol van monitoringsystemen 4 Responsiveness versus efficiëntie en het belang van een flexibele supply chain 5 Responsiveness in het kader van de telecom bubble 6 Conclusie 6 Bespreking van de opgegeven vragen 8 Why should the Ericsson technician share news of the fire? 8 What should Ericsson have done differently in response to the delay in chips? 8 Did Nokia overstep its bounds in commandeering Philip’s supply of chips? 9 Why were Nokia’s reactions on the disruption of the chips so good? 9 Appendix 11

Bedrijfsvoorstelling
Nokia
Nokia is een Fins bedrijf gespecialiseerd in communicatie- en informatietechnologie. Het bedrijf is opgericht in 1865 als houtverwerkingsbedrijf. Het productportfolio van Nokia bestaat tegenwoordig echter vooral uit mobiele telefoons en draagbare IT-apparaten. Daarnaast biedt Nokia ook internetdiensten aan zoals applicaties, games, muziek, etc. Het bedrijf heeft werknemers in 120 landen en biedt haar producten aan in meer dan 150 landen. Met een jaarlijkse omzet van ongeveer €30 miljard is Nokia na Samsung de grootste GSM-producent ter wereld. (Nokia, 2013)
Tussen 2007 en 2012 kent Nokia een ernstige achteruitgang in marktaandeel en omzet. Dit is te wijten aan de opkomst van Appletoestellen die werken op iOS besturingssysteem en Smartphones die werken op het Androidsysteem van Google. Deze twee besturingssystemen bieden heel wat meer mogelijkheden dan het Symbiansysteem dat voor 2012 nog gebruikt werd door Nokia. In 2011 gaat Nokia een samenwerking aan met Microsoft voor de ontwikkeling van een nieuw besturingssysteem. Het zogenaamde Microsoft Mobile OS brengt Nokia terug uit de rode cijfers. (Nokia, 2013)
Ericsson
Ericsson is een Zweedse leverancier van telecommunicatieapparatuur, datacommunicatiesystemen en gerelateerde producten zoals mobiele netwerken. Hiernaast speelt Ericsson via dochterondernemingen ook een grote rol in de productie van mobiele apparatuur. Een grote mijlpaal voor Ericsson is het uitvinden van Bluetooth in 1994. Dit is een draadloos communicatieprogramma dat nu nog steeds gebruikt wordt in mobiele apparatuur. Het bedrijf is opgericht in 1876 en was oorspronkelijk een herstelpunt voor telegraafapparatuur. (Ericsson, 2013)
Eind 2001 gaat Ericsson een samenwerking aan met Sony voor de productie van mobiele telefoons. Deze samenwerking eindigt in 2012 wanneer Ericsson wordt uitgekocht door Sony. (Ericsson, 2013)

Scope van de case
Philips was een toeleverancier van chips voor Nokia en Ericsson. De semiconductor chips, geleverd door Philips waren een essentieel component voor Nokia’s en Ericssons mobiele telefoons. De chips geleverd door Philips werden gebruikt in 80% van de mobiele apparatuur die in 2000 aangeboden werd. Bovendien werden ze ook ingezet in verschillende opkomende markten. Ondanks deze groeiende vraag, ontbrak er een surplus capaciteit die als buffer kon dienen als er zich een probleem zou voordoen. Dit is ook wat er uiteindelijk gebeurde. Een brand, die in 10 minuten was gedoofd, in het fabriek van Philips in New Mexico heeft zeer grote consequenties gehad voor de mobiele telefoonindustrie. In 2000 waren Ericsson en Nokia de twee grote spelers in de mobiele telefoonindustrie. Ze ontvingen samen 40% van chips geproduceerd in de fabriek van Philips in New Mexico. Deze paper zal beschrijven wat de consequenties waren van de brand bij Philips voor deze twee ondernemingen. We zullen zien dat eenzelfde tegenval zeer verschillende outcomes teweeg kan brengen. De brand bij Philips betekende het begin van het einde voor Ericsson. Nokia daarentegen heeft dit incident overleeft zonder veel wonden te moeten incasseren. Het groot verschil is puur te wijten aan een totaal verschillende aanpak van de supply chain en de daarmee verbonden operaties en strategieën. In deze paper zullen de verschillende, relevante facetten van de supply chain besproken en toegewezen worden aan de overeenkomende ondernemingen. Deze facetten die ondergang of overleving betekenden, zullen gegoten worden in onderzoeksvragen bij de probleemstelling. Deze onderzoeksvragen zullen in een volgende fase opgelost worden, en hieruit zullen de nodige conclusies getrokken worden. Het verkregen inzicht in het onderwerp, met behulp van literatuuronderzoek, zal tenslotte gebruikt worden om de case van Nokia en Ericsson te verklaren met behulp van de vragen.

Probleemstelling
De behandelde case van Nokia en Ericsson brengt heel wat aandachtspunten naar voor op vlak van operations management, risk management, supplier risk, informatiemanagement en supply chain management in het geheel. In dit deel worden deze aandachtpunten kort samengevat.
Zoals eerder besproken ligt de brand in het magazijn van Philips aan de basis van heel de problematiek. Het is aan de hand van deze brand dat bepaalde zwakheden in het management van Ericssons supply chain aan het licht zijn gekomen.
Eerst en vooral kunnen we stellen dat Ericssons respons op de crisissituatie traag, om niet te zeggen onbestaand, was. Dit was te wijten aan onderontwikkelde communicatiekanalen en een slechte management van informatiestromen. Nadat een technisch medewerker van Ericsson melding had gekregen van de brand via een bericht van Philips had deze namelijk geen verdere stappen ondernomen om het management in kennis te stellen van het probleem. De eerste schatting van Philips omtrent mogelijke vertragingen bedroeg één week. Nadat Philips op 31 maart opnieuw contact had opgenomen met Ericsson om te melden dat de vertraging zou oplopen tot zes weken, was het hoger management nog steeds niet op de hoogte gebracht van het probleem. Pas begin april zal het management van Ericsson weet krijgen van de crisissituatie. Op dat moment zag de situatie er echter heel slecht uit voor Ericsson. Zij hadden namelijk in het kader van een meer gestroomlijnde supply chain enkel Philips als leverancier behouden. Dit brengt ons bij het volgend probleem namelijk dat van supplier risk en supplier management en de consequenties verbonden aan de keuze tussen responsiveness en efficiëntie wat betreft de supply chain. Onvoorwaardelijk is hier de keuze tussen een statische en een flexibele supply chain aan verbonden.
Ten slotte is het belangrijk te melden dat Ericsson pas op de hoogte was van de brand nadat Philips hier melding van had gedaan. Nokia maakte deze fout niet en was reeds op de hoogte voor de bekendmaking door Philips. Dit geeft aan dat juiste monitoringsystemen noodzakelijk zijn.
Naast de brand bij Philips is tevens de telecom bubble besproken in de case. Ook deze had gevolgen voor beide bedrijven. Deze gevolgen zijn evenredig met de kwaliteit van de supply chain management van elk bedrijf. De mate van flexibiliteit en responsiveness staat hier aan de basis van succes of faling.

Oplossingen
In dit deel zal er, aan de hand van professionele literatuur, voor elk probleem een mogelijke oplossing worden geformuleerd. Om de zaken overzichtelijk te houden zal elk probleem afzonderlijk behandeld worden.
Communicatie- en informatiemanagement en de rol van monitoringsystemen
Zoals besproken in de problematiek, is een slecht management van de communicatie- en informatiestromen cruciaal geweest in de reactie van Ericsson op de verstoring in de supply chain veroorzaakt door de brand bij Philips.
Eerst en vooral kunnen we stellen dat Ericsson pas op de hoogte was van het probleem nadat Philips melding heeft gedaan van de brand. Bij Nokia hadden ze daarentegen al notie van een probleem omtrent de instroom van chips dagen voor de melding van Philips. Dit stelde hen in staat om gepast te reageren wanneer het nieuws van de brand hen bereikte. Via constante monitoring van de supply chain en via vooropgestelde kritieke indicatoren kan men mogelijke problemen op tijd identificeren. Het is belangrijk om benchmarks te verbinden aan deze indicatoren om zo de goederenstroom in real-time hieraan te kunnen toetsen. Early Warning-systemen zijn onontbeerlijk in het vermijden of het gepast opvangen van storingen in de supply chain. Gebruik van uitgebreide communicatiesystemen en een hoge mate van transparantie tussen de verschillende spelers is van groot belang. Het is eveneens belangrijk om op dagelijkse basis contact te houden met de toeleveranciers, zeker als de instroom afhangt van één enkel bedrijf. Gezien het belang van een enige toeleverancier voor de continuïteit van de goederenstroom, zoals bij Ericsson het geval was, is een continue informatiestroom van en naar deze toeleverancier zeer belangrijk.
Naast informatiestromen van en naar toeleveranciers, moet er ook aandacht besteed worden aan de informatieoverdracht binnen het bedrijf zelf. Zo wist het hoger management binnen Nokia meteen dat er een probleem was nadat de storing in de toestroom van chips ontdekt was door een supply manager. Bij Ericsson is het nieuws pas onder de aandacht van het management gebracht wanneer het al te laat was. Dit geeft aan hoe belangrijk het is dat bedrijven vooropgestelde processen ontwikkelen die de te volgen procedure aangeven in verband met informatieoverdracht. Hier komt het er weer op aan om op voorhand bepaalde kritieke indicatoren vast te stellen en hieraan benchmarks te linken die de werknemers toelaten om problemen meteen te identificeren. Verder is het belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf weet bij wie ze melding moeten doen van een probleem. Zolang de juiste personen niet op de hoogte zijn van een probleem, kunnen ze geen stappen ondernemen om deze op te lossen. Deze informatie is belangrijk omdat het bedrijven in staat stelt om sneller te reageren wanneer er zich een probleem voordoet. (Olson, 2011) (Gurnani & Mehrotra, 2012) (Bode, Wagner, Petersen & Ellram, 2011)
Responsiveness versus efficiëntie en het belang van een flexibele supply chain
Nadat het nieuws over de brand gekend was kwam het er op aan dat men zo snel mogelijk terug op normaal niveau kon opereren. Zoals aangegeven in de case heeft Nokia al het mogelijke gedaan om dit voor elkaar gekregen en met succes. Ericsson daarentegen sloeg de bal totaal mis en heeft hierdoor zware verliezen geleden op lange termijn. Dit zowel op vlak van omzet als op vlak van marktaandeel.
De oorsprong van het probleem van Ericsson lag in het feit dat ze werkten met slechts één toeleverancier van chips, namelijk Philips. De achterliggende reden van Ericsson was het creëren van een gestroomlijnde supply chain met efficiëntie en het drukken van voorraadkosten als uiteindelijk doel. Dit heeft echter tot gevolg dat men zeer afhankelijk wordt van dit bedrijf en van een ononderbroken goederenstroom komende van dit bedrijf. Dit zorgt ervoor dat men bij storingen in de goederenstroom geen direct alternatief heeft om op terug te vallen. De responsiveness van het bedrijf komt hierdoor in het gedrang en dit is ook wat er gebeurd is met Ericsson. Nadat ze op de hoogte werden gebracht van het probleem konden ze niet meer rekenen op andere toeleveranciers omdat Nokia hier al aanspraak op had gemaakt. Het is dus belangrijk om op voorhand afspraken te maken met back-upleveranciers zelfs indien men gebruik maakt van één vaste leverancier. Het is daarnaast ook van cruciaal belang om te weten welke bedrijven actief zijn in de productie van de benodigde onderdelen of varianten hierop om bij een crisissituatie beroep te kunnen doen op deze bedrijven.
Ook intern kan een bedrijf veel doen om haar responsiveness te verbeteren. Zo heeft Nokia meteen stappen ondernomen om de toenmalige chip licht aan te passen zodat andere toeleveranciers ook konden voorzien in de vraag. Standaardisatie van de componenten gebruikt in het volledig productgamma draagt bij aan de responsiveness van een bedrijf en zorgt ervoor dat meerdere bedrijven in aanmerking komen als toeleveranciers. Standaardisatie in de productietechnieken kan er eveneens voor zorgen dat de responsiveness van een bedrijf stijgt. Uiteindelijk komt het op neer dat een bedrijf flexibel moet zijn om makkelijk te kunnen reageren op storingen in de supply chain. Responsiveness gaat hand in hand met flexibiliteit en draagt in bepalende mate bij tot het succes van een bedrijf. (Olson, 2011) (Gurnani & Mehrotra, 2012) (Prater, Biehl & Smith, 2001)
Responsiveness in het kader van de Telecom Bubble
Ten gevolge van een foute voorspelling van de vraag naar telecomproducten kende de markt begin en midden jaren 2000 een ernstige dip. Dit had tot gevolg dat er veel bedrijven failliet gingen of mensen moesten ontslaan. Ook Nokia en Ericsson ontsnapten niet aan de crisis. Zoals eerder aangegeven was de supply chain van Nokia veel flexibeler dan die van Ericsson. Dit had tot gevolg dat Nokia redelijk ongeschonden uit de crisis kwam terwijl Ericsson meer dan 20% van de werknemers moest ontslaan en zich moest binden met Sony om actief te kunnen blijven op de mobiele telefoon-markt. Hier wordt het nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is om flexibel te zijn.
Postponement strategieën zijn een zeer goede respons op trage markten. Hierbij wordt de release van nieuwe producten uitgesteld tot het moment dat er echt vraag is naar is. Belangrijk in deze strategie is product- en procesreconfiguratie om standaardisatie te verhogen en uitstel van innovatieve aanpassingen. (Olson, 2011) (Gurnani & Mehrotra, 2012)

Conclusie
Een organisatie kan excelleren en zich differentiëren van de concurrentie op heel veel verschillende manieren. Dit onderzoek verdiept zich in het supply chain aspect. De case toont dat de lijn tussen succes en faling zeer dun kan zijn. Zeer kleine verschillen in de aanpak van de supply chain hebben een zeer grote kloof veroorzaakt tussen Nokia en Ericsson. De markt is in geen van zijn vele aspecten deterministisch. Er moet rekening gehouden worden met het stochastisch karakter van de economie. Niets verloopt volgens de gemaakte prognoses. Niets kan perfect voorspeld worden aan de hand van berekeningen of modellen. Er zal altijd wel iets anders uitvallen dan voorspeld, of er zal zich altijd wel een onverwachte gebeurtenis voordoen. In deze case was dit de brand bij Philips. Indien dit incident zich niet had voorgedaan, zou Ericsson een heel andere weg afgelegd hebben. Vandaag is de mobiele telefoon-branche van Ericsson overgenomen door Sony en is volledig verdwenen. Ericsson zou vandaag één van de grote spelers op de mobiele telefoonmarkt kunnen zijn. Ze hebben bijvoorbeeld de Bluetooth technologie uitgevonden. De grote verliezen aan inkomsten en marktaandeel, die uiteindelijk zijn veroorzaakt door de brand, hebben hun rol gespeeld bij de ondergang.
Het stochastisch karakter van de markt brengt dus risico’s met zich mee. Er moet rekening gehouden worden met deze risico’s om een duurzaam bestaan van de organisatie te garanderen. Men moet zich indekken. De vraag is natuurlijk in welke mate men dit doet. Risicodekking is namelijk niet gratis. Het aanleggen van een veiligheidsvoorraad om stockouts te vermijden, betekent extra werkkapitaal. Extra machines kopen om mogelijke congestie op de productielijn te minimaliseren betekent een grote investering. Er moet telkens een trade-off gemaakt worden tussen het risico dat men bereid is te nemen en de kosten dat men aangaat ter reducering ervan. Nokia heeft een veel lager risiconiveau toegelaten en heeft hiervoor investeringen gemaakt die bij Ericsson ontbraken. Een continu monitoringsysteem van goederenstromen is hier een goed voorbeeld van.
Ericsson heeft geen hogere risico’s genomen om enkel hogere kosten te vermijden maar ook om de efficiëntie te verhogen en de lead time te verlagen. Door te werken met 1 toeleverancier trachtte Ericsson een gestroomlijnde supply chain te creëren en zo de complexiteit van het systeem te verlagen.
Een juist risicomanagement volstaat niet om problemen te ontwijken. Dit moet gepaard gaan met een effectief informatiemanagement. Het ontbreken van de nodige communicatiekanalen binnen de organisatie, zou het bijvoorbeeld onmogelijk maken om de informatie, verzameld door het monitoringsysteem, nuttig te gebruiken. Nokia was zeer snel op de hoogte van het probleem. Als deze informatie niet was gecommuniceerd, zou Nokia gelijkaardige problemen als Ericsson ondervinden. Informatiemanagement en effectieve communicatie moeten geïmplementeerd zijn in de organisatiecultuur. De doorstroom van informatie is even belangrijk als de doorstroom van goederen en middelen. Dit moet automatisch gebeuren. De medewerker bij Ericsson, die de hogere managers niet heeft gewaarschuwd, kan niets verweten worden. Informatiemanagement was blijkbaar niet vervat in de organisatiecultuur bij Ericsson. Hij wist niet wat hij moest doen met die informatie.
Een correct risicomanagement en informatiemanagement zorgen uiteindelijk samen voor een flexibele supply chain en een hoge graad van responsiveness, wat eigenlijk het verschil is tussen Nokia en Ericsson.

Bespreking van de opgegeven vragen
Why should the Ericsson technician share news of the fire?
De Ericsson technicus had veel sneller het nieuws moeten meedelen van de brand omdat dan het management sneller de ernst van de situatie had ingezien. Ze hadden dan kunnen reageren op een betere manier door ook ervoor te zorgen dat ze een deel van de stock van de chips in Nederland hadden kunnen krijgen en door andere leveranciers zoeken voor de andere onderdelen van het product. Communicatie is zeer belangrijk in een bedrijf, en dit aspect werd onvoldoende aangesproken bij Ericsson, zowel intern als extern. Natuurlijk ligt de verantwoordelijkheid niet volledig bij de technische medewerker aangezien Ericsson zelf een systeem had moeten invoeren die dit soort van informatieverlies had moeten tegengaan.
What should Ericsson have done differently in response to the delay in chips?
Ze hadden ten eerste moeten overeenkomen dat Philips bij geval van rampen het management gewaarschuwd of een soort van midden management inrichten die al het nieuws van de techniekers doorgeeft aan het hoger management. Zoals Nokia hadden ze monitoringssystemen moeten installeren op cruciale onderdelen, onderdelen waarvan er maar 1 leverancier is. Veel leveranciers hebben voor een bepaald onderdeel maakt de supply chain ingewikkeld, duur en moeilijk te beheren maar je hebt het voordeel dat je veilig bent indien een van de leveranciers niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Als je zoals Ericsson dan toch kiest voor 1 enkele leverancier dien je dit risico te beperken door nauw contacten te onderhouden met deze leverancier en duidelijke afspraken te maken. Een systeem dat de informatie intern als extern door de supply chain laat vloeien is hier de oplossing. Omdat het nieuws werd meegedeeld aan 1 technische medewerker laag in de bedrijfsladder, was het aan hem om te beslissen wat te doen met dit nieuws wat niet optimaal is.
Verder hadden ze direct Philips moeten contacteren om de nasleep van de brand van dichtbij op te volgen. Door gewoon te wachten op het slechte nieuws waren ze niet voorbereid op de mogelijkheid dat de chips mogelijk niet geleverd gingen worden. Direct op zoek gaan naar alternatieve leveranciers, een onderzoek instellen bij de ingenieurs van hun bedrijf om te bepalen of het product kon functioneren met andere chips of eisen van Philips om chips te leveren vanuit andere fabrieken zijn slechts enkele van de oplossingen die Ericsson had kunnen gebruiken om de schade te beperken.
Did Nokia overstep its bounds in commandeering Philip’s supply of chips?
Nee, zo werkt de markt nu eenmaal. Nokia heeft snel gereageerd op de brand door direct de monitoring te verhogen naar dagelijkse updates van de situatie van de chips van Philips waardoor ze direct op de hoogte waren eind maart dat het probleem langer ging aanslepen dan initieel verkondigd door Philips.
In een nieuwe, snelle industrie als de mobile telefonie is het een kwestie van snel reageren op wijzigingen en een bedrijf kan enkel overleven indien ze daarop voorbereid is. Door snel assertief te reageren en te eisen dat Philips het grootste deel van de afgesproken levering alsnog nakomt hebben ze een competitief voordeel gehaald op Ericsson. Dit is nu eenmaal de wet van de sterkste. De kwestie had anders geweest als Ericsson op dezelfde manier gereageerd had als Nokia. Indien deze dan, door onethisch te handelen of dor concurrentie belemmerde methoden te hanteren, alsnog de volledige levering vanuit Nederland en Shanghai had kunnen weten te verzekeren was dit Nokia buiten zijn grenzen getreden.
Why were Nokia’s reactions on the disruption of the chips so good?
Nokia’s reactie op de brand in New Mexico is het perfecte schoolvoorbeeld van hoe een grote onderneming met een internationale supply chain moet reageren op onvoorziene omstandigheden bij grote leveranciers. Zoals gezien in het handboek van Simchi-Levi, Kaminsky & Simchi-Levi (2009) heeft Nokia op ‘Sensing and Responding’ vlak perfect gereageerd.
Op ‘Sensing’ vlak is dit vooral mede dankzij een perfecte geïntegreerde informatie stroom zowel intern in het bedrijf als extern met Philips. Door te leren uit fouten in het verleden, heeft Nokia een systeem van ‘executive hit squads’ geïmplementeerd bij bottlenecks waardoor deze direct beslissingen kunnen nemen en dit kunnen doorgeven hogerop in de bedrijfsladder. De informatie heeft de Purchasing Manager en Vice Operations Officer in een mum van tijd bereikt en is er hierop gereageerd. Extern hanteert Nokia een tracking systeem op de producten van de leveranciers waardoor er gemakkelijk problemen van levering ontdekt kunnen worden. (Simchi-Levi, Kaminsky, & Simchi-Levi, 2009)
Wat betreft ‘Responding’ heeft Nokia ook perfect gehandeld. Eenmaal Philips liet weten dat de schade groter was dan voorzien en de chips onmogelijk voor meerdere maanden geleverd konden worden, heeft Nokia actie ondernomen. Dit hebben ze grotendeels gedaan door direct naar alternatieve leveranciers te zoeken en door druk te leggen bij Philips om alsnog de bepaalde chip te leveren door te putten in hun reserves in bedrijven gelokaliseerd in Nederland en Shanghai. Deze aanpak heeft zijn vruchten afgeworpen want ze hebben Philips zover gekregen om deze chips te leveren vanuit Nederland en Shanghai. (Simchi-Levi, Kaminsky, & Simchi-Levi, 2009)
Nokia heeft met andere woorden laten zien wat het betekend om een veerkrachtige supply chain te hebben en wat de competitieve voordelen hiervan zijn. In tegenstelling tot Ericsson hebben ze niet veel gevoeld van de brand in New Mexico.

Appendix

Ericsson. (2013, April 15). Company Information. Opgehaald van Ericsson: http://www.ericsson.com/be/thecompany
Gurnani, H., & Mehrotra, A. (2012). Supply Chain Disruptions: Theory and Practice of Managing Risk. London: Springer.
Nokia. (2013, April 15). Our Company. Opgehaald van Nokia: http://www.nokia.com/global/about-nokia/about-us/about-us/
Olson, D. (2011). Supply Chain Risk Management: Tools for Analysis. New York: Business Expert Press LLC.
Simchi-Levi, Kaminsky, & Simchi-Levi. (2009). Designing and Managing the Supply Chain: Concepts, Strategies and Case Studies. New York: McGraw-Hill/Irwin.
Gerber, D. W. & Biggie B. R. (2012). The Global Supply Chain: Understanding, Measuring, Mitigating and Managing Exposure in a Supply Chain Dependent Globalized Market, Chicago: International Association of Defense Counsel
Bode, C., Wagner, S. M., Petersen,K. J. & Ellram L. M. (2011). Understanding Responses to Supply Chain Disruptions: Insight From Information Processing and Resource Dependant Perspective, New York: Academy of Management
Prater, E., Biehl, M. & Smith, M. A. (2001). International supply chain agility Tradeoffs between flexibility and uncertainty, Arizona: University of Arizona

Similar Documents

Premium Essay

Vxcvcxvxv

...MANAGEMENT DECISIONS Quality management Quality - „the heart of Nokia’s brand promise” In Nokia quality is the highest objective, not only being the characteristic of their products and services, but one of their most important essences. It is strictly linked with their pursue of continuous improvement, as they perceive it as exceeding customers’ expectation. Moreover as Nokia is one of the leading companies in the sector of telecommunications, high quality standards have to be maintained in every aspect of its operation. Nokia wants to achieve excellence in the following fields: • customer service and gaining customers loyalty (by taking care of the quality and reliability or their products and services) • product leadership (improvement, innovation) • operational modes - effective, efficient and ethical management Management As all operations influence the final quality of their performance ( products, services etc), quality is managed from the top - starting with the quality of management, through processes to the final product. As the consistency of all actions is crucial in managing the quality, special framework for management practices („Self-Regulating Management System”) has been developed. In Nokia, „everybody in the chain has a role to play in achieving quality”, thus all the employee in all lines and operational units have to take it personally. As the customer is the driving force in Nokia, so managing the quality is started with acquainted with customer requirements and...

Words: 1892 - Pages: 8

Premium Essay

Business Administion

...Marketing Plan for Nokia Mobile Phone. [pic] Introduction: Nokia’s Code of Conduct defines the company’s overall principles and commitment towards legal compliance, ethical conduct, human rights, anti-corruption work and environmental protection. These high expectations extend to Nokia partners, subcontractors and suppliers, whom we encourage to strive beyond merely fulfilling legal compliance. This Policy provides further clarification to the principles of the Code of Conduct and Nokia Human Rights Approach regarding illegal trade of natural resources. This policy has been approved by Nokia Corporate Responsibility Steering Group, chaired by Nokia’s Executive Vice President of Corporate Relations and Responsibility. We are concerned about the link between the illegal extraction and trade of natural resources, and associated human rights violations, conflict and environmental degradation. Currently these issues are acute in the Eastern provinces of Democratic Republic of Congo (DRC) in the extraction and trade of ores of tantalum, tin, tungsten and gold, which flow to world markets through the DRC and adjoining countries. Once refined, these metals are commonly used within electronic products and by many other industries. Nokia does not procure metals directly and only a fraction of the world’s minerals produce originates from the DRC, but we are taking action to increase transparency, ensure responsible procurement by our suppliers and sub-suppliers, and drive positive...

Words: 3669 - Pages: 15

Premium Essay

Strategic Management; Apple and Nokia Case Analysis

...Strategic Management Apple & Nokia Case Analysis 1. Table of Contents 1.0 EXECUTIVE SUMMARY OF APPLE AND NOKIA CASE 2 2.0 QUESTION 1 3 2.1 Competitive analysis of Apple and Nokia – who is stronger? 3 2.1.1 Competitive Analysis 3 2.1.1.1 SWOT Analysis 5 1.1.1 Strengths of Apple 6 2.1.1.2 Value Chain Analysis 9 2.1.1.3 Resourced Base View Tool 11 3.0 QUESTION 2 14 3.1 PESTEL analysis tool 15 3.2 Porter’s Five Forces 17 3.3 The Implications for Strategic Development are; 21 4.0 QUESTION 3 21 4.1 Critical Analysis Lessons from Apple’s risky but profitable strategy 21 5.0 REFERENCE: 23 1.0 EXECUTIVE SUMMARY OF APPLE AND NOKIA CASE Apple chalked some initial success with its invention of the Macintosh (Mac) computer but with the introduction of the Windows 1.0 from its rival company (Microsoft), it was faced with a threat in the industry. Their earlier strategic decision of not cooperating with rivals in the industry was seen as a weakness which Microsoft capitalized on to make their software available to other computer manufacturers for a license fee. Apple, diversifying into a new market (mobile telephone industry) with the introduction of user friendly products sought industry cooperation when it came to the launch of subsequent products including the iPod and iPhone. This strategic decision was inspired by its past...

Words: 6149 - Pages: 25

Premium Essay

Social Media

...IMPACT TODAY’S SUPPLY CHAIN Osa Osifo York College Given the prominent rise of Social Media, various companies have begun to use electronically generated knowledge (internet chatter) from social media platforms like Twitter, and Facebook to improve their marketing, promotion, and more importantly, customer service. It has become more important to analyze the impact of social media platforms on one of the most important aspects of the company, it’s Supply Chain. Although there are limited findings to the practices that companies have adopted in order to integrate social media into their respective supply chains. In essence, this paper examines and reports on how supply chain can be improved by the impact of social media. Supply Chain Management “is the combination of art and science that goes into improving the way your company finds the raw components it needs to make a product or service, manufactures that product or service and delivers it to customers” (Weaver 2013.). The reason company’s implement a SCM system is to create a faster, more efficient, and lower costing relationship between business partners. The process begins from the conceptual stage of a product or service and continues until market distribution. The Supply Chain consists of suppliers, customers, and other businesses which all work together to build relationships and meet customer demands. This is where social media comes in place. Supply chain holds a special...

Words: 1242 - Pages: 5

Premium Essay

Nokia

...International Management Managing Across Borders and Cultures Case study Nokia: Business Interests VS German Pressures Class 2 Group leader: Roger 12901227 Group members: Froggen 12901204 Henry 12902158 Himi 12901225 Eudora 12901203 Word count: 1953 words Menu Background (Roger) 1 Question 1 (Froggen) 2 Question 2 (Henry) 3 Question 3 (Himi) 4 Conclusion (Eudora) 5 The case study of Nokia Background As a well-known mobile handset maker in the globe, Nokia occupied a 40 percent market share once. However, with mobile industry progressing at an unprecedented rate, the competition was becoming increasingly fierce with encroaching on the market share of Nokia. Due to such situation, the whole mobile handset industry was marked by declining prices and depressed margins making companies look at low-cost production options. Nokia, was also making their efforts to reduce the cost, so they made decision to close the company in Bochum and built a new one in Romania although they were a little worried about the negative...

Words: 1997 - Pages: 8

Free Essay

Nokia Distribution Channel Structure

...Nokia (India) Mobile Handset Distribution Channel Structure With Special Reference To Dibrugarh Town Distribution (or place) is one of marketing element in marketing mix and hence designing a distribution Network for a product is very important aspect for any company’s product. The success of the channel design will be declared as the product is readily available at ease for the consumers. Here we as a group have chosen the Nokia mobile company for doing this assignment. The company established in 1865 having its foundation in Finland. Nokia is one of the leading mobile communications in the world, it has 9 manufacturing plants throughout the world and they have 130,000 employees. The company owns R&D centres in Japan and China. Nokia mobile company plays a major role in India and have huge market share In comparison to other players. They have started its process in India in 1995 and have their offices in major cities like New Delhi, Mumbai, Chennai, Kolkata, Hyderabad, and Bangalore. And also they have targeting all class of people by releasing different kind of mobiles with different features. China started mobile services in 1988 whereas, India started mobile services in 1995. By 2001 India exceeded China’s growth rate in mobile services. This shows how the distribution channels of the mobile companies working in India. Here in this report we are trying to bring out the efficient network of distribution addressed by Nokia in India. Distribution Channel Structure ...

Words: 949 - Pages: 4

Premium Essay

Internal Analysis

...INTERNAL ANALYSIS One functional area that is rather strong at Nokia is their Research and Development (R&D) teams. Nokia knows in order to compete effectively in the mobile computing and communications industry, they have to devote a great deal of time and resources to R&D.[i] As of December 2008, Nokia had a strong R&D presence in 16 countries, employing 39,350 people in this functional area. That number represents approximately 31% of Nokia's total workforce, which shows the importance placed on R&D.[ii] The Nokia Research Center focuses on four main areas which include Rich Context Modeling, New User Interface, High Performance Mobile Platform, and Cognitive Radio. These four areas collaborate with one another and seek to determine what peoples' needs will be in the future. Based upon the needs identified, the research teams then focus on the technology and interfaces that will be used, as well what infrastructure is necessary. Nokia knows the future will bring many changes, and they are prepared to develop the products and services necessary to help the physical and digital worlds combine.[iii] In order to strengthen their R&D function, Nokia collaborates with a group of leading institutions from around the world which they refer to as Open Innovation. By working together they are able to share resources and build upon each others' skills and knowledge, which benefits Nokia greatly. The value derived from working with global experts in R&D is then ultimately passed onto...

Words: 1975 - Pages: 8

Premium Essay

Nokia

...03/03/2011 Version 1.00 NOKIA´S HUMAN RIGHTS APPROACH Introduction Nokia believes that our core business – connecting people with mobile technology – contributes to the promotion of human rights by enabling and enhancing communication and facilitating economic development. Improved communications provide better opportunities for freedom of expression, and therefore promote civil and political rights as well as economic and social rights. At the same time, we have specific human rights within our supply chain. responsibilities, towards our employees, customers, the communities where we work, and associated with its activities, operations and relationships. One part of due diligence countries. The Human Rights approach is based on the benchmarking study, as well as our own assessment of international best practices. process has been a benchmarking study in 2010 of the human rights situation in 18 to respect human rights and assess any potential human rights issues that may be Nokia has conducted, and is constantly conducting, due diligence to fulfil its responsibility the research and development phase when designing features for a new product, aspects like accessibility and privacy have to been taken into account. In manufacturing, including our supply chain, the main human rights matters are related to labour conditions and health & safety. Human Rights matters to be considered vary at different stages of the Nokia value chain. In There are several...

Words: 1935 - Pages: 8

Premium Essay

Nokia

...Smartphones: New challenges for the industry. Nokia and the Operating System of the future. Term-paper: Strategy II Deadline: 07/12/2010 | Bachelor in Business Administration Student Numbers: 0874165 | 0878950 | 0830480 A bstract Nokia is the biggest mobile phone manufacturer in the world. It produces and sells more mobile telephones than any other company in the globe. This gives them a competitive advantage, especially in terms of scale of its operations. However, the fact that it has been slow to adapt its technology and production line to current trends, has given space for other companies to challenge its global dominance, especially in medium-long term. Smartphones are the next step in an extremely turbulent industry where innovation is the key for survival. It is for this reason that Nokia must adapt to continue its expansion for benefit of its different stakeholders. We present an analysis based on three strategic alternatives regarding the Operating System Nokia should use to implement its new line of smartphones, in order to compete with already established player in this segment and ensure long-term profits at the same time as bringing the highest levels of satisfaction to every of its stakeholders.   Contents    1. Introduction ......................................................................................................................................... 1  2. What is a smartphone and how smart are Nokia’s phones? .............................

Words: 9542 - Pages: 39

Premium Essay

Emerging Nokia Case

...1. Problem Even though Nokia’s strategy in emerging markets has been successful –making the company the market leader in India and China with market shares of 60% and 40% respectively– the company’s position in the developed markets has been deteriorating. Nokia used to lead the mobile phone market in North America and Europe in the 90s and early 2000’s and now the company is losing share mainly to Apple, Samsung and RIM. At the end of 2009 market share in the US dropped from 33% in 2002 to 10%; in Europe revenue declined by 15% in 4Q2009 and it was pulled out of Japan. The question that rises is if Nokia should continue to operate in both developing and developed markets or select one over the other and what strategies the company should pursue for those alternatives. This report will analyze Nokia’s environment and its current internal situation and will provide an actionable recommendation plan to address this problem. 2. The External Environment Industry Analysis-Porter’s Model of Five Competitive Forces The mobile phone industry is a fast changing industry due to technological advancements and fierce competition. The first generation of mobile phones appeared in the 80’s, the second generation in the 90’s with the introduction of digital technologies and cheaper phones and lastly the third generation emerged in 2000’s with the introduction of 3G networks. a) Intensity of Rivalry Among Competitors This competitive force is high. There is an intense competition: 1)...

Words: 2314 - Pages: 10

Free Essay

In Electronics, Japan Still Matters

...largely an afterthought, a declining power with an aging population. The turmoil following the March 11 earthquake has provided a rude reminder that, when it comes to the global electronics industry's supply chain, Japan still matters. The country's factories produce about one-fifth of the world's semiconductors and 40 percent of electronic components. Japan's Mitsubishi Gas Chemical and Hitachi Chemical combined make almost all of the world's BT Resin, a raw material used in chip packaging, and Hitachi Chemical has 70 percent market share for a type of chemical slurry used by semiconductor producers for polishing chips. Tech executives and investors therefore should be worrying about a prolonged shutdown of production in Japan, where many factories are closed and there's no clear sign of how much damage they suffered or when they might reopen. Typically, big chipmakers likeTaiwan Semiconductor Manufacturing Co. keep between four to six weeks of supply, so uncertainty about maintaining supply from Japan is not a problem -- for now. However, "all these Japanese companies are not able to give us an estimation of when they are able to resume their production," says Warren Lau, an analyst in Hong Kong with Samsung Securities. He warns there could be "some destruction" in the supply chain that could cascade down to affect companies like Apple. One Western company...

Words: 451 - Pages: 2

Premium Essay

Haha

...Factors Affecting Nokia The impact of political factors on Nokia is hard to ascertain. The company is based in the European nation of Finland, but the Finnish government has refused to give it a bailout or special favors.[1] This forced Nokia into an uneasy alliance with Microsoft (NASDAQ: MSF) that has since fallen apart.[2] Unlike some tech companies, Nokia lacks strong government support because it is based in a small country. This can both help and hurt the company because it is not associated with a major power, but it might lack the political clout of American- or Chinese-based rivals. Don't get caught plagiarizing Political unrest or other changes in China could disrupt production and limit Nokia’s manufacturing capabilities in that country. This could force it to move production to higher-cost locations such as the United States. Economic Factors Affecting Nokia Nokia suffered heavily from the European downturn of recent years. Economic turmoil in Europe has hurt it badly by limiting buying power in its home markets. Unlike Apple, Nokia has had a hard time tapping into the fast-growing Chinese market. Nokia also lacks the vast economic resources available to some of its competitors, such as Google, Apple and Samsung. In particular, Nokia seems to lack the research and development capabilities that have enabled these companies to develop new devices and tap new markets. One reason why it lacks those capabilities is that Nokia simply does not have...

Words: 854 - Pages: 4

Premium Essay

Marketing Program Design

...Gollapudi (140201108) 7 Contents Acknowledgement 2 MIDCOM 3 PRODUCT MIX 5 Nokia 5 Samsung 5 Microsoft 6 Sandisk 6 PROMOTION STRATEGIES 7 Bonus Packs 7 Price-off 7 PRICING STRATEGY 8 Market Penetration 8 Market Skimming 8 DISTRIBUTION CHANNELS 9 Push-Pull Strategies 9 Channel selection 9 Key Findings 13   Acknowledgement The success and final outcome required a lot of guidance from many people and we are extremely fortunate to have got this all along. Our work and achievement of the end result is entirely due to their guidance and assistance and we would like thank them all. Firstly, we are eternally grateful to Prof. Vimi Jham for her invaluable guidance. We also want to thank Mr. Bipin Mehrotra for his unconditional support and guidance regarding the workings of Midcom and the industry.   MIDCOM MIDCOM is a leading telecom and electronics distributor in Africa and Middle East. The company has a combined turnover of value greater than 1.32 billion USD. Presently it handles full operations in countries like East Africa, Ghana, Nigeria and UAE. The company is a part of a larger Midland Group. This Group is involved in fields of real estate, education, foreign exchange, agro business (rose flower farming, milk powder processing) other than telecommunications. MIDCOM was launched as the flagship brand in 2004 with the concept of selling genuine NOKIA handsets. The first office was opened in a much smaller market of Rwanda. After launching...

Words: 2974 - Pages: 12

Premium Essay

Nokia Strategy Analysis

...o o Emergence of Competitive Advantage 9 Porter’s Value Chain 12 Porter’s Generic Strategies 15 IV. CORPORATE STRATEGY 16 o o o The scope of the firm 16 Vertical and Horizontal Diversification 20 Managing the corporate portfolio 23 V. GLOBAL STRATEGY AND THE MULTINATIONAL CORPORATIONS 25 o o o o o Patterns of internationalization 25 Analyzing competitive advantage in an international context 25 International Location of Production 27 Global integration vs. National differentiation 27 Strategy and organization within the multinational corporation 28 VI. VII. VIII. CONCLUSION 28 APPENDIX 29 BIBLIOGRAPHY 30 I. Introduction COMPANY PROFILE Nokia is a Multinational communications and information technology Corporation, with headquarters in Finland. Even though, their product portfolio is quite diverse, their main products are mobile phones and IT devices. Nokia occupied the leadership position in the mobile phones’ industry for more than a decade; however in 2011 this position was lost. The introduction of the smartphones in the market, the scandal related with Stephen Elop’s memo, ex-CEO (Ratner Effect), and the loss of trust in the brand related with the too-early announcement of changing in the operating system (Osborne Effect); resulted in a boycott both from carriers and retailers against Nokia that had a strong negative impact in its performance and overall results. As a consequence, Nokia...

Words: 11144 - Pages: 45

Premium Essay

Nokia

... ******************************************* Instructor’s Grade on Assignment: Instructor’s Comments: Executive Summary Within two decades, Nokia, a company that started as a wood pulp mill in 1967, became a leader in electronics manufacturing. Nokia has a complex supply chain making over 900,000 devices daily with 100 billion components from 60 different suppliers. (Nokia India: Battery Recall Logistics, 2011) During the company’s peak they experienced a defect with one of their batteries that challenged the company is ways they didn’t expect. What they initially thought would be a simple minimal recall of the affected batteries turned into a reverse logistic nightmare that put a strain on their resources. Once the media released the recall and headlined the potential of an exploding battery, Nokia was overwhelmed with requests for replacement batteries. As the company tried to devise a plan for the consumer to check if their battery was affected they ran into many logistic issues on access to internet, inability to deliver replacements due to topography conditions and unnecessary widespread panic. A well-defined media plan and recall process would have aided Nokia in being able to be proactive should a recall situation arise. Background Prior to venturing into the telecommunications industry in 1967, Nokia, named for its location on the banks of Nokianvirta River, was simply a wood pulp mill. The founder, Fredrik Idestam...

Words: 1796 - Pages: 8