Free Essay

Constientul

In:

Submitted By sandraabc
Words 289
Pages 2
Conştientul ia asupra sa tot ce este raţional, analitic şi logic. Vă folosiţi conştientulpentru toate activităţile zilnice care cer raţiune, memorie şi acţiune. Conştiinţa este memoria activă a spiritului vostru. O folosiţi de fiecare dată când mâncaţi, când vă gândiţi la ceva, atunci când lucraţi, când analizaţi o situaţie, când citiţi, când socotiţi, când vorbiţi, ascultaţi sau luaţi decizii. Felul în care gândiţi depinde de partea conştientă a creierului vostru şi este direct responsabil de performanţele sau de eşecurile voastre în diferitele domenii de activitate din viaţa de zi cu zi, de fericirea sau de nefericirea voastră.
Informaţia ajunge prin conştient şi tot el este cel care tratează şi filtrează această informaţie. Conştientul este pus la muncă de fiecare dată când trebuie să produceţi un raţionament şi el reprezintă voinţa în om. Spiritul conştient poate să ne impună limite psihice şi mentale adesea inutile deoarece el este excesiv de critic şi de neîncrezător. Atunci când spiritul conştientsuferă de blocaje psihologice sau de limitări, poate fi avantajos să-l ocoliţi ca să vă programaţi în mod direct subconştientul.
Conştientul
reprezintă nivelul calitativ superior de organizare şi manifestare a vieţii psihice. El apare şi se dezvoltă cel mai târziu atât în plan filogenetic-istoric, cât şi în plan ontogenetic-individual.Diferite definiţii ale conştiinţei :- suma tuturor funţiilor şi proceselor psihice;- zona de maximă iluminare şi claritate a psihicului;- un torent al stărilor psihice haotice, eterogene, în care se operează transformări organizate.Luând în considerare toate acestea, putem forma o definiţie mai cuprinzătoare şi anume Conştiinţa este forma superioară de organizare-integrare a psihicului uman, bazată pe disociere, analiză şi evaluarecritică, decizie, anticipare şi control deliberat.
Funcţiile conştiinţei sunt următoarele:
- functia cognitivă;
- functia proiectivă;
- functia de anticipare şi planifica
-functia de reglare

Similar Documents

Free Essay

Jungs Archetypes in Romanian

...Arhetipurile jungiene În studierea psihicului uman, Jung a elaborat o teorie centrată pe trei concepte esenţiale: ego-ul, inconştientul personal şi inconştientul colectiv. Ego-ul sau conştientul unei persoane reprezintă concepţia persoanei despre sine, identitatea, memoria. Inconştientul personal este parte lăutrică a conştientului, conţinând elemente din mediul extern cât şi experienţe personale uitate sau reprimate de conştient, dar care pot reveni: ,,Faptul că inconştientul se întinde atât de mult dincolo de conştiinţă este simplul omolog al diferenţei dintre câmpului nostru vizual şi cât de mult de extinde de fapt lumea exterioară.”. Componenta psihicului care constituie tema acestei lucrări - inconştientul colectiv - reprezintă o regiune enigmatică moştenită ca memorie rasială, ancestrală. Aceasta este populată de arhetipuri care au aceeaşi formă în culturi diferite, chiar dacă sunt despărţite de timp şi spaţiu. Această moştenire psihică este un rezervor al experienţelor noastre ca specie, un tip de cunoştiinţă considerată înăscută. Jung a început să observe aceste tipare în visele sale şi în viaţa sa de la o vârstă timpurie, însă mult mai târziu a închegat o teorie referitoare la arhetip şi la inconştientul colectiv: ,,Termenul de arhetip este des interpretat ca fiind un motiv sau imagine mitologică certă. Dar nu sunt decât nişte reprezentări ale inconştientului; ar fi absurd să asumăm ca nişte reprezentări atât de variabile ar putea fi ereditare”. Tiparul de bază...

Words: 2274 - Pages: 10

Free Essay

Citire Rapida

...www.citirerapida.ro -1- Autor: Vlad Ciocan ©2004, Toate drepturile sunt rezervate www.citirerapida.ro -2- Această carte este protejată sub legea dreptului de autor, Legea Nr 8/1996 aplicată în România. Este ilegală copierea sau distribuţia acestui manual sau a unor fragmente din acest manual prin orice mijloace fără acordul autorului. Această carte îţi aparţine ţie. www.citirerapida.ro -3- Bun venit în Clubul Citire Rapidă. Îţi mulţumesc pentru că ai cumpărat cartea “Citire şi Învăţare Rapidă”. Sper că studiezi şi pui în practică multe din tehnicile acestui material pentru a deveni mult mai competitiv în era informaţiei. Abilităţile de citire şi învăţare clasice trebuiesc îmbunătăţite, deoarece există foarte multă informaţie şi prea puţin timp pentru a o asimila. Pentru mulţi dintre noi, citirea este o problemă puţin dificilă, mai ales când nu dispunem de prea mult timp iar informaţiile sunt din ce în ce mai complexe. În timpul anilor de studii elevii şi studenţii au o sarcină importantă atunci când profesorii lor le recomandă carţi şi articole pe care trebuie să le parcurgă rapid. Mulţi dintre ei nu citesc repede şi nici nu reţin ceea ce au citit şi atunci această activitate devine uneori imposibil de realizat. Cei care muncesc în mare parte au probleme cu timpul liber acordat citirii diverselor materiale – cărţi, informaţii din domeniul solicitat, articole, procese verbale, scrisori, – care le sunt utile şi necesare, renunţând încet, încet, şi la...

Words: 7979 - Pages: 32