Free Essay

Corporate Social Responsibility in the Supply Chain: an Application in the Food Industry

In:

Submitted By cristigoidescu
Words 3096
Pages 13
Corporate Social Responsibility in the Supply Chain: An Application in the Food Industry

Journal of Business Ethics, Vol. 68, No. 1 (Sep., 2006)
Michael J. Maloni and Michael E. Brown

1.Rezumatul Articolului
Lucrarea redactată în anul 2006 detaliază practicile Responsabilității Sociale Corporative aplicate în cazul supply-chainului din industria alimentară a Statelor Unite ale Americii. Printre aspectele cercetate se numără bunăstarea animalelor, biotehnologia, mediul înconjurător, politica corecta de prețuri, metodele de achiziție, sănătatea și siguranța consumatorilor dar și drepturile omului și ale forței de muncă. Ca și metode de cercetare autorii au folosit analiza și sinteza.
Termenul de Responsabilitate Socială Corporativă (CSR) se bazează pe ideea că o corporație implică în activitatea sa mai multe părți cum ar fi : clienții, angajații, comunitățile guvernamentale, organizațiile non-guvernamentale, investitorii, membrii ai lanțului de aprovizionare, sindicatele, autoritățile de reglementare și mass-media.
Responsabilitatea Socială Corporativă nu incorporează numai etica de afaceri, ci include caritatea, comunitatea, diversitatea locului de muncă, siguranța și mediul înconjurător.
Odată cu demascarea anumitor nereguli în etica corporatistă, atât consumatorii cât și organizațiile guvernamentale și-au îndreptat atenția către practicile Responsabilității Sociale Corporative.
Industria Alimentară a S.U.A. este expusă atenției publice nu numai datorită faptului că are un rol important în sănătate și în viața umana de zi cu zi, ci și datorită faptului că joacă un rol important în economie, fiind si una dintre principalele ramuri de export ale statului („Standard and Poor’s, 2005a, Agribusiness”).
Conform ”The US Food Supply Chain” (J.R. Stock, 2004) se estima că în anul 2004 industria alimentară reprezenta 12% din PIB-ul Statelor Unite. Industria era compusă din mai multe sute de mii de companii, toate concentrate pe livrarea mâncării către consumatorul final.
Lanțul de aprovizionare al unei corporații este format în general din furnizori, prestatori de servicii logistice și consumatori. Supply Chain-ul din industria alimentară poate fi însă foarte complex iar metoda de distribuire al unui anumit produs alimentar poate varia. De obicei alimentele (de origine animală) provin de la fermieri, care în general vând către procesatorii de alimente sau câteodată direct brokerilor. Totdată sunt cazuri în care trec peste mai multe trepte ale supply chain-ului și vând direct către distribuitori, retaileri (supermarketuri, restaurante) sau chiar către consumatori.
Companii precum Taco Bell și Campbell’s Soup au fost presate de către organizațiile non-guvernamentale și muncitori să mărească nivelul de plată către fermierii producători. Totodată au fost susținute campanii ce susțineau bunăstarea animalelor și sustenabilititatea practicilor furnizorilor de alimente, care includeau și tratamentul aplicat animalelor.
Astfel, o multitudine de lucrări apărute evidențiază faptul că există din ce în ce mai multe griji ale consumatorilor față de calitatea produselor alimentare consumate, ceea ce include tratamentul acordat animalelor dar și procesul de producție și tehnologizare.
În ceea ce privește bunăstarea și calitatea animalelor se precizează că acestea nu ar trebui să fie supuse unor suferințe care nu sunt necesare. Astfel, părțile implicate trebuie să acorde atenție spațiului de creștere, manevrării, transportului dar și sacrificării acestora. În urma reglementărilor legislative care au inclus „Human Slaughter Act” în 1978 în SUA și „European Convention for the Protection of Animals” în 1976 în Europa s-a urmărit o îmbunătățire a condițiilor generale în această industrie, iar retailerii și-au sporit atenția față de practicile furnizorilor. S-a constatat că, în ochii consumatorilor, un nivel mai ridicat al atenției acordate animalelor, se materializează într-un nivel ridicat de calitate și siguranță a alimentelor.
Pentru a minimiza îngrijorările consumatorilor și ale organizațiilor nonguvernamentale, Food and Marketing Institute în colaborare cu Nacional Council of Chain Restaurants colaborează pentru implementarea unor standarde privind bunăstarea animalelor.
Biotehnologia este definită drept „utilizarea proceselor biologice în scopul de a crea produse utile” (Gosling C. – „Food Biotechnology - Views of Farmers and Growers ”, 1996). Cercetările arată că biotehnologia oferă mai multe beneficii substanțiale pentru industria alimentara, cum ar fi : un randament mai bun, costuri mai mici, îmbunătățirea condițiilor de viață și creștere a animalelor, reducerea pierderilor, scăderea gradului de folosință a erbicidelor și a pesticidelor. Cu totate că în rândul fermelor gradul de utilizare a biotehnologiei crește, este foarte greu ca aceste practici să fie pe placul publicului și implicit al consumatorilor.
În ceea ce privește aspectul comunității în relație cu Responsabilitatea Socială Corporativă, au fost luate o serie de măsuri cu scopul de a oferi suport comunităților locale. Aceste măsuri s-au canalizat către suportul educațional, dezvoltarea economică, training, voluntariat în rândul angajaților, sănătate, artă, cultură și protecția copilului.
În relația industriei alimentare cu mediul înconjurător au fost semnalate mai multe probleme cum ar fi : eliminarea deșeurilor, poluarea solului și a apei, tăierea pădurilor dar și încălzirea globală din pricina folosirii metanului. Alte discuții au inclus chimicalele, tehnicile fermierilor sau împachetarea.
Pentru a se încuraja comerțul echitabil (fair-trade) retailerii din industria alimentară ar trebui să sprijine o politică de prețuri către furnizori care să le permită acestora nu numai un nivel de trai decent, dar să susțină și longevitatea afacerii.
Un alt aspect dezbătut în acest articol este cel legat de sănătate și siguranță în industria alimentară, majoritatea problemelor provenind din supply chain. Specialiștii în domeniu (Van der Vorst, J. G.. van Dijk and A. J. M. Beulens: „Supply Chain Design in the Food Industry”) au constatat că în această industrie pot apărea amenințări cum ar fi bolile sau atacurile teroriste, iar problema urmăririi atente a alimentelor pe tot parcursul lanțului de aprovizionare a devenit o provocare majoră. Totodată există și problema obezității în țările dezvoltate, în special datorită stilului de viață și a restaurantelor fast-food. Ca o ironie a sorții există undeva între 600 și 800 de milioane de oameni victime ale foametei.
Există probleme și în domeniul forței de muncă și a drepturilor omului caracterizate de discriminare, lipsa disciplinei, forța de muncă necalificată, salarii mici, condiții de muncă neacdecvate, abuzurile, etc. S-a constat că la nivelul anului 1997, 75% din muncitorii din ferme trăiau în sărăcie.
În sectorul de achiziții responsabilitatea socială a unei companii poate fi amenințată de abuzuri și indecență. Printre exemple sunt mituirea, favoritismul și tratamentul preferențial și contractele cu termene obscure.
Astfel, companiile din industria alimentară sunt principalele ținte ale ale nemulțumirilor publice în ceea ce privește deficiențele responsabilității sociale corporative (CSR) în supply chain. În consecință, retaileri cu un brand puternic în industria alimentară, care folosesc practici neacdevate în lanțul de aprovizionare, sunt cei mai expuși protestelor.
Din acest articol am înțeles faptul că atât în Statele Unite cât și în majoritatea statelor dezvoltate, industria alimentară joacă un rol esențial în economie. Cu toate acestea, există foarte multe neregului în ceea ce privește responsabilitatea socială și calitatea produsului final. Această industrie are neajunsurile sale, în special în rândul forței de muncă și a fermierilor. Am observat că o implicare mai intensă a organizațiilor statale și nonguvernamentale dar și a societății a crescut standardele de calitate și supraveghere a supply chain-ului.

2. Semnificația articolului pentru practica economică
Într-o perioadă de criză în care majoritatea companiilor în general, dar și companiile din industria alimentară în particular, se concentrează în special pe profit și mai puțin pe protejarea consumatorilor și a mediului înconjurător, măsurile implicate de Responsabilitatea Socială Corporativă au un rol foarte important.
Companiile aleg să implementeze practicile de responsabilitate socială corporativă (CSR) în rândurile lanțurilor de aprovizionare, în special pentru a satisface cerințele părților implicate. Datorită acestei filosofii, se poate întâmpla ca, anumite aspecte ale CSR-ului să fie încălcate de către unul dintre membrii supply chain-ului. Tocmai de aceea, atunci când se întamplă acest lucru, reputația tuturor membrilor din acest lanț are de suferit. Așadar, incompetența unei singure companii, atrage critici pentru toate celalte companii implicate.
Ca și răspuns la noua tendință de încurajare a produselor sustenabile, companii de toate mărimile, din toate colțurile lumii, au integrat responsabilitatea socială corporativă ca pe o formă de auto-reglementare în structura lor de afaceri.
Într-un studiu realizat de Monika Hartman în anul 2011, intitulat „Corporate social responsibility in the food sector”, este punctat faptul că impactul pe care CSR-ul îl are asupra performanței financiare se raportează în general la managementrul riscurilor, îmbunătățirea performanțelor și la diferențierea brandului. Astfel, companiile din industria alimentară care caută să reducă cantitatea deșeurilor, reușesc să scadă costurile de operare dar și să diminueze impactul asupra mediului înconjurător. Deși există dovezi limitate în privința faptului că angajații care apreciază responsabilitatea socială a unei companii ar accepta salarii mai mici dacă ei ar realiza că lucrează într-o corporație cu un grad ridicat de CSR, există totuși ideea conform căreia, acești angajați stau o perioadă mai lungă în cadrul firmei și sunt mult mai motivați, ceea ce duce într-un final la scăderea costurilor de producție.
În ceea ce privește viziunea consumatorilor despre responsabilitatea socială aratată de o companie, părerile sunt împărțite. Pe de-o parte informațiile negative despre o companie, din acest sector, au un rol mult mai important decât cele pozitive, așadar numai firmele care au rezultate excelente de CSR sunt apreciate. Pe de altă parte, o reputație bună a unei companii, ajută la diminuarea de articole negative în mass-media. Consumatorii care consideră o companie foarte responsabilă din punct de vedere social, nu sunt predispuși să o neglijeze în cazul unui incident nefericit. Totodată, Hartman punctează că piața industriei alimentare este una foarte competitivă, iar responsabilitatea socială poate fi segmentul care face diferența între companii.
Oxfam, o organizație internaționala care are ca scop reducerea sărăciei și nedreptății la nivel mondial, a publicat un top al celor mai sustenabile companii producătoare de alimente și bauturi.
Topul “Behind the Brands” evaluează politici ale companiilor asupra surselor agricole din țările în curs de dezvoltare, precum: transparența operațiunilor pe lanțul de aprovizionare, comportamentul etic față de fermieri, utilizarea sustenabilă și etică a apei și a terenurilor sau responsabilitatea față de clima.

Sursa: http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/topul-celor-mai-sustenabile-companii-din-industria-alimentara.html
Nestle (54%) și Unilever (49%) ocupă primele două locuri din top, însă autorii raportului consideră că aceste companii nu fac tot ceea ce le stă în putință, raportat la mărimea lor și la posibilul impact pozitiv pe care l-ar putea avea.
Niciuna din cele 10 multinaționale nu are un scor bun pe vreun domeniu legat de sustenabilitatea pe lanțul de aprovizionare. Cele mai slabe scoruri se regăsesc pe indicatorii pentru politicile legate de toleranța față de sechestrarea ilegală a terenurilor sau a surselor de apă ale fermierilor de către guverne și companii multinationale (pentru a creste culturi pentru export).
Majoritatea companiilor nu au abordat problema exploatării femeilor care lucrează în ferme și a muncitorilor din fermele din lantul de aprovizionare.
Autorii raportului critică faptul că mare parte a programelor de sustenabilitate tratează efectele unor probleme precum folosirea apei și creșterea numărului de femei fermieri și nu încearca să elimine cauzele problemelor. Acest lucru se datoreaza lipsei de politici adecvate pentru a ghida propriile acțiuni din supply chain.
Acest raport indică însă o neconcordanță foarte mare între ceea ce companiile susțin că pot realiza în contextul economic actual și asteptarile societatii civile.

3. Posibilități de aplicare la Compania McDonald’s (în vederea perfecționării activității și creșterii performanțelor economico-financiare)
Am ales McDonalds deoarece am observat că au fost aduse multe critici ce au adus prejudicii imaginii companiei, dar care totodată îi obligă să acorde mai multă atenție Responsabilității Sociale și calității lanțului de aprovizionare.
Un alt aspect important ce m-a făcut să optez pentru această companie este legată de existența Fundaţiei pentru Copii Ronald McDonald care este implicată chiar și în Romania.
Fundaţia Ronald McDonald a fost înfiinţată în România în anul 1998. Primele proiecte susţinute de Fundaţie au fost o serie de intervenţii chirurgicale dificile pentru copiii cu malformaţii faciale. În fiecare an de atunci, Fundaţia s-a implicat în nenumarate proiecte dedicate protecţiei copiilor aflaţi în spitale, educaţiei celor defavorizaţi sau reconstrucţiei de locuinţe, atunci când acestea au fost afectate de calamităţi naturale. În România, oamenii au raspuns mesajelor Fundaţiei. Astfel, multe dintre contribuţiile financiare provin de la cei care trec pragul restaurantelor McDonald’s şi sunt lăsate în cutiile speciale pentru Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald. Astfel, fundația s-a implicat și în deschiderea mai multor secții destinate copiilor în spitalele din țară.
Povestea şi standardele de calitate la McDonald’s
"Povestea McDonald’s a început în 1955 într-o mică măcelărie din Maywood IL, Statele Unite ale Americii, unde fondatorul nostru, Ray Kroc, a încheiat cu o strângere de mână parteneriatul cu primul furnizor de carne de vită al McDonald’s.
De atunci, McDonald’s a făcut o promisiune care stă la baza a tot ceea ce preparăm în fiecare zi: fiecare ingredient livrat de furnizorii noştri şi fiecare persoană care lucrează alături de noi este de încredere şi respectă valorile McDonald’s pe care clienţii noştri le apreciază."
— Daniel Boaje, Director General McDonald’s România
Calitatea la McDonald’s începe cu cea a ingredientelor folosite.
Toate ingredientele noastre – carnea de vită, de pui şi de porc, peştele, legumele, salatele şi chiflele – sunt furnizate de un grup select de parteneri care îndeplinesc standardele noastre înalte de calitate şi siguranţă alimentară, de responsabilitate socială, precum şi standardele de protecţie a mediului şi animalelor. Mulţi dintre aceştia sunt furnizori McDonald’s de generaţii întregi. Sunt mândri de ceea ce fac. Ei sunt cu adevărat partenerii noştri şi împărtăşesc valorile noastre. Alături de noi sunt interesaţi de mediu şi lucrează împreună cu McDonald’s pentru a susţine dezvoltarea companiei, în conformitate cu principiile agriculturii durabile şi practicile de lucru sigure. Prepararea corectă a produselor, dar şi respectarea practicilor de siguranţă alimentară sunt preocupări zilnice în toate restaurantele McDonald’s.
McDonald's este o companie multinațională cu produse și proceduri standardizate care au devenit simbolul globalizării și al modului american de viață. Compania s-a aflat de multe ori ca ținta activiștilor și un centru al dezbaterilor referitoare la globalizare. În special, McDonald's este menționată în discuțiile referitore la etica corporațiilor, obezitate, mediu, proprietate intelectuală, drepturile animalelor, decese survenite în urma problemelor medicale cu inima, ofense aduse religiei islamice și iudaice, și distrugerea societății moderne.
Ca răspuns la reacția violentă împotriva McDonald's, compania a încercat să includă în meniul său câteva produse sănătoase și a lansat chiar și un nou slogan în campaniile sale de recrutare a personalului: "Nu e rău pentru un McJob". (Cuvântul McJob, introdus în vocabularul englez pentru prima oară la mijlocul anilor 1980 și apoi popularizat de către romancierul canadian Douglas Coupland în cartea sa Generatia X, a devenit un cuvânt la modă pentru a defini o persoană prost platită, fără pregătire, fără perspective de dezvoltare profesională, fără beneficii și cu foarte mică siguranță). McDonald's contestă ideea conform căreia slujbele în restaurantele sale sunt fără viitor, susținând faptul că președintele lor, Jim Skinner, și-a început munca în companie ca simplu angajat al unui restaurant și mai mult, că 20 dintre cei 50 de directori de vârf și-au început cariera ca simpli angajați.
McDonald’s a anuntat recent semnarea unui angajament de promovare a unui regim sănătos în rândul clienților săi, într-un acord cu Alliance for a Healthier Generation. Acordul vizează lanțurile de restaurante din state precum Australia, Brazilia, Polonia, Japonia, Spania sau Statele Unite, piețe care reprezintă, în acest moment, 85% din cota de vanzari a McDonald’s în lume.
O componentă importantă în acest demers o constituie intenția de a promova un regim de viață și nutritie mai sănătos în rândurile copiilor.
Astfel, angajamentul prevede o schimbare graduală a politicii de marketing referitoare la meniurile Happy Meal, care va consta în:
- Introducerea posibilității de a înlocui băutura carbogazoasă cu apă, lapte sau suc de fructe și includerea acestor variante în toate materialele de advertising pentru Happy Meal; - Promovarea, prin intermediul ambalajelor meniurilor pentru copii, a unei diete sănătoase, definita prin consumul de legume, fructe, lactate cu un conținut redus de grăsimi, sucuri naturale etc.;
- Adăugarea unor mesaje legate de importanța unei diete sănătoase la copii, în campaniile de marketing dedicate produselor pentru aceștia.
De asemenea, reprezentanții McDonald’s declară că vor promova consumul de fructe și legume în restaurantele din cele 20 de țări incluse, oferind spre exemplu posibilitatea înlocuirii din meniurile sale a porției de cartofi prajiți cu portii de salate, legume sau fructe.
Schimbarile ar trebui să se produca în restaurante McDonald's din 20 de tari.
În privința calendarului acestor masuri, McDonald’s s-a angajat ca noile politici de marketing vor fi introduse în: - 30-50% dintre restaurante, până în 2016; - 100% dintre restaurante, până în 2020.
Aprovizionarea cu materii prime este reglementată prin contract și modul în care trebuie desfășurată este detaliat în manualul de franciză. Francizatul beneficiaza de serviciile de logistică ale centralei locale ce se ocupă cu procurarea și livrarea tuturor celor necesare funcționării restaurantului. Atât materiile prime, cât și alte produse necesare - detergenți, vopsele, echipamente electronice, consumabile - sunt achiziționate prin centrala McDonald's, acest proces având ca scop păstrarea uniformității în toate locațiile dintr-o anumită țară sau regiune. Achizitorii urmăresc păstrarea celor mai înalte standarde, selectând doar produsele conforme cu cerințele calitative ale companiei.
Direcția abordată de McDonald’s mi se pare una potrivită, prin faptul că este o companie implicată din ce în ce mai mult în campanii de informare în privința obezității, de caritate și de îmbunătățire a gamei de produse naturale.
O altă cale importantă pe care această companie ar putea să o exploateze ar fi colaborarea intensă cu fermierii locali, în încercarea de a încuraja agricultura internă. Astfel McDonald’s ar putea introduce noi produse proaspete, cu puține calorii, în restaurantele sale, care nu ar fi la fel de contestate. Totodată ar putea încerca conceperea unui meniu bio, ca și rezultat al colaborării cu crescătorii locali, ceea ce ar duce atât la atragerea unei noi categorii de clienți cât și la aprecierea societății. Alte beneficii aduse de o astfel de decizie, ar fi creșterea cifrei de afaceri, reducerea costurilor de logistică dar și crearea de noi locuri de muncă.

--------------------------------------------
[ 1 ]. Anne Wiese, Waldemar Toporowski, (2013) "CSR failures in food supply chains – an agency perspective", British Food Journal, Vol. 115 Iss: 1, pp.92 - 107
[ 2 ]. Hartman, Monika, ”Corporate social responsibility in the food sector”, European Review of Agricultural Economics Vol 38 (3) (2011) pp. 297–32
[ 3 ]. Ina Ionescu, ”Topul celor mai sustenabile companii din industria alimentara” http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/topul-celor-mai-sustenabile-companii-din-industria-alimentara.html
[ 4 ]. Ina, Ionescu, Idem
[ 5 ]. http://mcdonalds.ro/pages/lumea-mcdonalds/caritate
[ 6 ]. http://mcdonalds.ro/pages/ce-mancam/calitate-si-siguranta
[ 7 ]. "Merriam-Webster: 'McJob' is here to stay". The Associated Press. November 11, 2003.
[ 8 ]. http://www.responsabilitatesociala.ro/stiri-csr/mcdonald-s-doreste-sa-promoveze-nutritia-sanatoasa.html#sthash.Mdpb26ve.dpuf-
[ 9 ]. http://www.aboutmcdonalds.com/
[ 10 ]. http://www.francize.com.ro

Similar Documents

Premium Essay

Csr Comapny Details

...387 From supply chains to value chains: A spotlight on CSR Malika Bhandarkar and Tarcisio Alvarez-Rivero* 1. Introduction Corporate social responsibility (CSR)1 has become a hot topic in boardrooms across the world. Changes in corporate value systems are being driven by pressures from different actors, including governments, consumers, non-governmental organizations (NGOs) and institutional investors (diagram 1). Multinational corporations (MNCs) have operations spread across the globe, relying on both foreign affiliates and arm’s-length suppliers arrayed along global supply chains, many of which encompass developing countries. What then does the growing CSR movement mean for developing country producers? The chapter addresses this question. Diagram 1 Institutional Investor Tier I Tier II Tie r III NonGovernmental Organization Multinational Corporation Supply Chain, consisting of: Consumer Government CSR has relevance to many facets of a corporation’s operations. Strong CSR policies can help to recruit the right people for the job, keep attrition rates low by promoting a “feel good” quotient, improve corporate image, prepare for future regulation, empower “soft” laws (Vogel, 2005, p.162), appease green customers, and convince institutional investors that the corporation is following sustainable practices that positively impact the bottom line. * Policy Integration and Analysis Branch, Division for Sustainable Development, UNDESA...

Words: 8922 - Pages: 36

Premium Essay

Green Supply Chain Management

...Green Supply Chain Management Environment Management Project Group Members: Smruti Ranjan Dora F016 Ishan Mittal F036 Deepankar Mukherjee F037 Pratik Nandekar F040 Akash Pandey F044 Kriti Talwar F064 Contents 1. INTRODUCTION ....................................................................................................................................... 3 2. Globalization and Greening the Supply Chain: ....................................................................................... 3 3. Marks and Spencer ................................................................................................................................. 4 3.1 Background ......................................................................................................................................... 4 3.2 Supply Chain Understanding ............................................................................................................... 4 (i) Issues ................................................................................................................................................. 4 3.3 Drivers for GSCM................................................................................................................................. 5 (i) ‘Brand Trust’ ...................................................................................................................................... 5 (ii) Operating Cost........................................................

Words: 3568 - Pages: 15

Premium Essay

Purchasing Management

...Table of Contents Cover Title Page Copyright Learning System Table of Contents Chapter 1. Purchasing and Supply Management Chapter 2. Supply Strategy Chapter 3. Supply Organization Chapter 4. Supply Processes and Technology Chapter 5. Make or Buy, Insourcing, and Outsourcing Chapter 6. Need Identification and Specification Chapter 7. Quality Chapter 8. Quantity and Inventory Chapter 9. Delivery Chapter 10. Price Chapter 11. Cost Management Chapter 12. Supplier Selection Chapter 13. Supplier Evaluation and Supplier Relations Chapter 14. Global Supply Management Chapter 15. Legal and Ethics Chapter 16. Other Supply Responsibilities Chapter 17. Supply Function Evaluation and Trends Other Facts101 Titles 2 3 Title Textbook Outlines, Highlights, and Practice Quizzes Purchasing and Supply Management by P. Fraser Johnson, 14th Edition All "Just the Facts101" material written or prepared by Cram101 Publishing 4 Copyright Information Just the Facts101 ®, Cram101® Textbook Outlines, Cram101 e-StudyGuides and Cram101.com are Content Technologies Inc. publications and services. All notes, highlights, reviews, and practice tests are written and or prepared by Content Technologies, Inc. and Cram101 Publishing. Copyright © 2014 by Content Technologies, Inc. All rights reserved. eISBN 9781490281032 E-5 23479 www.Cram101.com 5 LearningSystem "Just the Facts101" is a Cram101 publication and tool designed to give you all the facts...

Words: 26956 - Pages: 108

Premium Essay

Human Resoucres

...assessment of the early stages of a sustainable business model in the Canadian fast food industry David Hutchinson University of Windsor, dhutch@uwindsor.ca Jang Singh University of Windsor, jang@uwindsor.ca Kent Walker University of Windsor, kentwalk@uwindsor.ca Follow this and additional works at: http://scholar.uwindsor.ca/odettepub Part of the Business Commons This Article is brought to you for free and open access by the Odette School of Business at Scholarship at UWindsor. It has been accepted for inclusion in Odette School of Business Publications by an authorized administrator of Scholarship at UWindsor. For more information, please contact scholarship@uwindsor.ca. In Press (October 2012) European Business Review http://www.europeanbusinessreview.com/ An Assessment of the Early Stages of a Sustainable Business Model in the Canadian Fast Food Industry David Hutchinson, Ph.D. Jang Singh, Ph.D. Kent Walker, Ph.D. Odette School of Business, University of Windsor Structured Abstract Purpose: The objective is to describe a Canadian corporation's implementation and application of a sustainable business operation and model. It is based upon a case study of an International Canadian coffee and donut chain: Tim Hortons. Design/methodology/approach: Data were collected through: (1) extensive publications of corporate documents, (2) observations of actual operations at retail sites, (3) social media sites. Findings: We find that Tim Hortons has clearly made progress toward...

Words: 5877 - Pages: 24

Free Essay

Business Ethics and the Food Industry Bibliography

..."Here comes trouble." Restaurant Business 101.10 (2002): 14-16, 18, 23-8, 30, 32. Business Full Text. Web. 22 May 2010. Calkins, Martin. "How Casuistry and Virtue Ethics Might Break the Ideological Stalemate Troubling Agricultural Biotechnology." Business Ethics Quarterly 12.3 (2002): 305-30. Business Full Text. Web. 22 May 2010. Cebrzynski, Gregg. "Improving food safety by increasing inspector ranks needs to be a top priority for the USDA." Nation's Restaurant News 42.13 (2008): 23. Business Full Text. Web. 22 May 2010. Elan, Elissa. "Industry's beef with meat recall centers on USDA inability to enforce regulations." Nation's Restaurant News 42.10 (2008): 4, 67. Business Full Text. Web. 22 May 2010. Finamore, Catherine. "Common Good, Common Sense." The Internal Auditor 62.4 (2005): 35-8. Business Full Text. Web. 22 May 2010. Fishman, Charles. "The Anarchist's Cookbook." Fast Company July 2004: 70-8. Business Full Text. Web. 22 May 2010. Garber, Amy. "McD seeks less cruel way to kill chickens." Nation's Restaurant News 39.4 (2005): 1, 43. Business Full Text. Web. 22 May 2010. "Genetically Modified Foods and Organisms ." Human Genome Project Information. genomics.energy.gov, 05 Nov 2008. Web. 25 Jun 2010. <http://www.ornl.gov/sci/techresources/Human_Genome/elsi/gmfood.shtml>. “Investigation Update: Outbreak of Salmonella Typhimurium Infections, 2008–2009." Department of Health and Human Services; Centers for Disease Control and Prevention. USA.Gov, 17 Mar...

Words: 469 - Pages: 2

Premium Essay

E Logistics

...According to the United Nation’s Food and Agriculture Organization (FAO), the reason of concern for sea food is due to increase in number of overexploited, depleted and recovering stocks (FAO, 2010). The complex causes of wild fish stocks crisis include: overfishing, managing poor fishing, unsustainable fishing practices, and illegal (UNEP, 2009).The demand increased in fishing has exacerbating these issues. Worldwide per capita consumption of marine fishes has almost doubled since the 1960s as like world’s population (Jacquet et al., 2009). The consumption and value of trade of fish product is increased by aquaculture has surged over the last 20 years. Yet, aquaculture demands fishmeal threatens coastal environments to pressure rather than alleviating (UNEP, 2009).As like other products, seafood trade has been growing internationally over the years. The trade of fish has grown from US$51.5 billion in 1998 to US$102 billion in 2008 (FAO, 2010).The supply of seafood has lacks some transparency of ‘underlying facilitator’ of every aspects of the negative fishing sector (FAO, 2010, p.105).It is much difficult purchase fish products responsibly with lack of transparency. Challenges of Wal-Mart’s supply chain: Wal-Mart’s also faces some challenges like other large global companies. There is lot of problems faced by many firms. One main problem faced by global industries is mass production organization and the problem is serving a smaller amount of sea foods to more comparative markets...

Words: 4084 - Pages: 17

Free Essay

Management Skills

...Corporate Responsibility Report | 2008 “Bringing Our Best To You” For more than 100 years, corporate responsibility has been at the foundation of Kellogg Company and a key part of our heritage and culture. We are pleased to share this report with you. It provides an overview of our corporate responsibility approach, priorities and targets, as well as a baseline performance review in several key areas. Welcome Welcome to Kellogg’s first global Corporate Responsibility Report. We hope this report provides information useful to our stakeholders, including our consumers, employees, customers, investors, business partners, community members, and governmental and nongovernmental organizations. We plan to publish a corporate responsibility report on an annual basis, expanding and improving upon this first effort. Data in this report are for 2007 except as noted. Although the report focuses primarily on calendar year 2007, it includes discussion of some 2008 events that were particularly relevant to our corporate responsibility strategy. The report covers Kellogg’s wholly and majority-owned operations, and complements other information about Kellogg available on our company Web site (www.kelloggcompany.com) and our nutrition Web site (www.kelloggnutrition.com). As part of our strategic focus to pursue selective growth opportunities, we have recently acquired several new businesses around the world. Those acquisitions are being integrated into our company, and we intend...

Words: 22230 - Pages: 89

Premium Essay

Corporate Social Responsibility: Reviewing Wal-Mart's Sustainability and Humanitarian Efforts

...Corporate Social Responsibility 1 Corporate Social Responsibility Southern New Hampshire University Trenise Graves Corporate Social Responsibility 2 Executive Summary Corporate Social Responsibility has become the main initiative for companies looking to capitalize on sustainability and humanitarian efforts. CSR has evolved from companies donating corporate dollars to global non-profits, to sending employees into emerging geographical places to work directly with its initiatives partnering organizations. Wal-mart stores Inc., operates retail stores in various formats under various banners. It’s operations comprise of three reportable business segments, Wal-Mart U.S., Wal-Mart International and Sam’s Club in three categories; retail, wholesale, and e-commerce. Wal-Mart first opened in 1962 in Rogers, AK. The business is the result of its founder Sam Walton. His visionary leadership focused on helping customers and communities save money and live better. They feature a great selection of high quality merchandise, friendly service, and everyday low prices. Wal-Mart goal is to bring the best shopping experience to consumers. Wal-Mart business philosophy is based on the simple idea of making the customer No. 1. Wal-Mart as a corporation believe that by serving the...

Words: 3403 - Pages: 14

Premium Essay

Attaining Csr

...through corporate social responsibility Corporate Social Responsibility IBM Institute for Business Value IBM Global Business Services, through the IBM Institute for Business Value, develops fact-based strategic insights for senior executives around critical public and private sector issues. This executive brief is based on an in-depth study by the Institute’s research team. It is part of an ongoing commitment by IBM Global Business Services to provide analysis and viewpoints that help companies realize business value. You may contact the authors or send an e-mail to iibv@us.ibm.com for more information. Attaining sustainable growth through corporate social responsibility By George Pohle and Jeff Hittner A growing body of evidence asserts that corporations can do well by doing good. Well-known companies have already proven that they can differentiate their brands and reputations, as well as their products and services, if they take responsibility for the well-being of the societies and environments in which they operate. These companies are practicing Corporate Social Responsibility (CSR) in a manner that generates significant returns to their businesses. Corporate Social Responsibility is the way companies manage their businesses to produce an overall positive impact on society through economic, environmental and social actions. Introduction Just as the Internet has triggered lasting change in the structures of industry and the ways in which industries can create...

Words: 6470 - Pages: 26

Premium Essay

Organization Development Implemented in Starbucks

...Session 01 International Business School, UTM Lecturer Name: Dr Harcharanjit Singh Submission Date: 05th Dec 2015 OD Implemented in Starbucks 2 Table of Contents 1.0 Introduction ............................................................................................................................... 3 1.1 Problem Statement ............................................................................................................... 3 1.2 Challenges ............................................................................................................................ 4 1.3 Opportunities ........................................................................................................................ 5 2.0 Industry Background ................................................................................................................. 5 2.1 Relevant to Issue .................................................................................................................. 6 3.0 Organization Background ......................................................................................................... 7 3.1 Historical Background ......................................................................................................... 7 3.2 Branches & Location............................................................................................................ 8 3.3 Products and Services ...............................................

Words: 5390 - Pages: 22

Premium Essay

Social Responsibility

...2009 Corporate Responsibility Report IBM Corporate Responsibility Report 2009 letter from the chairman Samuel J. Palmisano Chairman, President and Chief Executive Officer our company IBM basics The role of the ibmer A world of global citizens employees Investing in the IBMer ibmers in service Corporate Service Corps enters its third year communities Engagement, expertise and sustainable service environment Environmental sustainability, inside and out supply chain A holistic approach Governance Managing risk, maintaining trust public engagement Collaborating for societal progress 2009 performance Data summary 1 4 6 10 14 18 24 32 36 40 44 Samuel J. Palmisano Chairman, President and Chief Executive Officer It was at the height of the economic crisis in 2008 that IBM introduced the idea of a smarter planet. To some, this might not have seemed the most propitious moment to launch such an ambitious strategic initiative. However, we strongly believed there was an opportunity to address exactly the problems and challenges that were then gripping the world. Now it is nearly two years later and events have, if anything, strengthened this belief. The idea of a smarter planet is speaking powerfully to forward-thinking leaders and citizens around the world. It is opening up a growing global dialogue and generating thousands of innovative ideas. Hundreds of our clients have seized upon new capabilities to build smarter systems, and are achieving measurable benefits for their...

Words: 19145 - Pages: 77

Premium Essay

Mcdonald's

...McDonald’s Value Chain Analysis Jeovani Zamarripa, Alicia Wylie, y Jason Flores, Conor Mullarkey Mission Statement “McDonald's brand mission is to "be McDonald s be our customers' favorite place and way p to eat." Our worldwide operations have been aligned around a global strategy called the Plan to Win centering on the five basics of an t i th fi b i f exceptional customer experience – People, Products Place, People Products, Place Price and Promotion. We are committed to improving our operations and enhancing our customers' experience.” Company History McDonald s McDonald’s Bar-B-Que (1940) • World’s 1st McDonald’s • Founded by Dick and Mac McDonald • San Bernadino, CA • D i i & car hop service Drive-in h i McDonald’s (1948) •N Name F Formulates l • Menu develops • 15 Cent hamburger Company Info • Corporate Headquarters: p q – McDonald’s Corporation 2111 McDonald's Dr Oak Brook, IL 60523 • Employees: – Approximately 400,000 McDonald s employees globally McDonald’s – 1.6 million people globally are employed through McDonald’s restaurants and their franchises • Restaurants: – 32,000 world-wide, 118 countries 2009 Revenue & U.S. Stocks k (US only) • NYSE: MCD – Current Price: $64.74 – Change: $0.26 + g (As of 2/16/2010) • • • • 2009 Revenue (mil.)$22,744.701 Year Revenue Growth -3.3% 3 3% 2009 Net Income (mil.)$4,551.001 Year Net Income Growth 5.5% Y N tI G th 5 5% Leadership James Skinner Vice Chairman, CEO Left to Right: Jose...

Words: 1691 - Pages: 7

Premium Essay

Strategic Management Ideas for Your Project

...Selected Thesis Topics for BScBA students Bachelor´s Thesis 2013-2014 Please use this list of the fields of International Business for thesis work and potential thesis topics when choosing and informing us the field of your thesis + the thesis topic in the form Indication of Interest Area for Thesis 2013-2014. Part 1. Thesis topics for companies and other organizations We have first listed the thesis projects that are available to do for companies and organizations. If you are interested in these projects, please mark the topic to the Indication of Interest Area form the same way than any other topic. It should be noted that the students selected to do the thesis from these topics must be motivated and committed for the work. Please do not contact these organizations yourself before the selection process has been completed for all students. More information on topics can be asked from Mari Syväoja or Tomi Heimonen. Organization: Thesis Biofenno projects for (www.biofenno.fi) companies and organizations Selected Thesis Topics for companies and organizations Internationalization plan Plan how to take and promote product Tuovi Tuotevirtakirjanpito to EU markets. Tuovi Tuotevirtakirjanpito is a stock and feed recording program for organic farmers. It produces necessary stock and feed reports for annual inspection. Also stock balance reporting benefits farm managements. Because Tuovi Tuotevirtakirjanpito complies with all the regulations EU has set for organic farmers, it has...

Words: 1721 - Pages: 7

Premium Essay

Accounting

...Supply Chain Sustainability OMGT 2190 Individual Research Report Student Name: Student ID: Lecturer Name: Course ID: Due Date Table Content 1.0 Introduction 4 2.0 Literature Research 4 2.1 Summary of the literatures 4 2.11 Kenneth, M. A, Onyeka, K. O & Paul, N. (2008) - Journal of Business Ethics 4 2.12 Mette, A & Tage, S. (2009) - Supply Chain Management: An International Journal 5 2.13 Francesco, C, Pierpaolo, P & Barbara, S. (2008) - Journal of Cleaner Production 5 2.14 Jorgensen, H, Peder, M & Margaret, J 2003 - The Word Bank Group & IFC 6 2.15 Esben, R. P & Mette, A. (2006) - Journal of Public Affairs 6 2.2 Group materials under meaningful themes and critical discussion 7 2.3 The practical and theoretical implication of the findings 9 2.4 Evidence from published cases and empirical studies 11 2.5 managerial recommendations in translating CSR in global SC into practice 12 3.0 Conclusions and suggestions for future research 14 4.0 Reference List 15 Executive Summary Integrated supply chain has becoming a significantly important role in the competitive landscape because companies are searching for strategic benefits. Apart from the advantages derived from those more coordinated supply chains, certain social obligations become a concern to business. In reality, the codes of conduct in terms of the CSR are developed by many organizations, especially the buying companies, in order to manage the business behavior...

Words: 4497 - Pages: 18

Premium Essay

Young Naturalist

...* C SR Corporate social responsibility – A compensate for the greater immorality Corporate Social Responsibility? Or do you mean Corporate Legal Liability?” The bold headline in the newspapers Say “ONGC Spent 405.53 Cr on Corporate social responsibility”, “RIL Spent 303 Cr on CSR” But no newspaper ever said that deaths of tens of thousands of the Olive Ridley turtles that nest on these sandy beaches were killed by Oil and Natural Gas Cooperation of India (ONGC) and Reliance Industries (RIL). Oil and Natural Gas Cooperation of India (ONGC) and Reliance Industries (RIL) had carried out the off shore drilling in the coast of Orissa. This has led to the deaths of tens of thousands of the Olive Ridley turtles that nest on these sandy beaches. With the number of these turtles already plummeting, they are well on their way towards extinction. Corporates are sugar painting their obscene atrocities by the name of CSR activities. CSR Quote of KFC “KFC would create more employment and improve infrastructure”. “KFC is as committed to the environment as we are to our food and to our customers” But who knows that the chicken they serve is full of chemicals, and the birds are given hormones, antibiotics and arsenic chemicals to fatten them quickly. It would cause a high rate of obesity, heart disease and cancer due to the sodium and cholesterol contained in fast food. The Municipal Food Inspector found out that some of KFC's chicken contained three times more monosodium glutamate...

Words: 2574 - Pages: 11