Planificarea campaniilor de marketing direct
Elaborarea planului de marketing direct al organizaţiei porneşte de la necesitatea creării unui document de referinţă pentru toate acţiunile şi campaniile de marketing direct pe care organizaţia intenţionează să le realizeze la nivelul unui an calendaristic. Pornind de la similaritatea existentă între marketingul direct, în fapt, comunicarea directă şi comunicaţia tradiţională de marketing a organizaţiei, structura planului de marketing direct este apropiată celei a planului comunicaţiei de marketing a organizaţiei. Aceasta trebuie să aibă, aşadar, în vedere toate elementele care contribuie la realizarea şi dezvoltarea marketingului direct într-o viziune strategică la nivelul organizaţiei.
Planul de marketing direct reprezintă nu numai un simplu instrument de ghidare a organizaţiei în realizarea demersurilor sale specifice ci şi un document care serveşte la identificarea şi valorificarea tuturor oportunităţilor de creştere şi dezvoltare profitabilă a domeniului. Planul de marketing direct serveşte, aşadar, atât pentru gestiunea curentă a activităţilor de marketing direct cât şi pentru asigurarea dezvoltării sale la nivelul organizaţiei, pe termen mediu şi lung. Principalele elemente care compun planul de marketing direct sunt: analiza mediului de marketing al organizaţiei, obiectivele planului, ţinta vizată prin intermediul planului, strategia de marketing direct, strategia de contact, bugetul planului, elementele de coordonare, control şi evaluare.
Analiza mediului de marketing al organizaţiei vizează, în contextul marketingului direct, identificarea acelor oportunităţi şi ameninţări care pot afecta comunicarea de marketing a organizaţiei precum şi a resurselor care pot fi mobilizate sau atrase de către organizaţie, fără eforturi deosebite, în vederea susţinerii acţiunilor sale de comunicare. Concluziile furnizate de analiza mediului de marketing al organizaţiei acoperă, în general, următoarele domenii:
elementele pe care poate conta organizaţia în acţiunile sale de marketing direct şi eventualele surse externe de asigurare ale altor resurse necesare,
oportunităţile pe care organizaţia urmează să le valorifice prin intermediul acţiunilor şi campaniilor de marketing direct,
efectele produse de comunicaţia de marketing desfăşurată anterior (şi de acţiunile de marketing direct precedente) asupra mediului de marketing al organizaţiei şi
evitarea erorilor precedente de comunicare (îns ens tradiţional şi specifică marketingului direct), respectiv păstrarea elementelor pozitive utilizate în acţiunile de comunicare precedente.
Obiectivele planului de marketing direct reprezintă componenta planului de marketing direct a cărei elaborare implică evaluarea atentă a activităţii de marketing desfăşurată la nivelul organizaţiei în contextele mai largi ale activităţilor generale de marketing şi al activităţii globale a organizaţiei. Definirea obiectivelor de marketing direct trebuie să ţină seama de obiectivele pe care le urmăreşte în general organizaţia, prin prezenţa şi activitatea sa la nivelul pieţei, de obiectivele de marketing de ansamblu ale organizaţiei şi, nu mai puţin, de obiectivele de comunicare ale acesteia.
Obiectivele de afaceri ale organizaţiei servesc doar ca un cadru general de referinţă pentru elaborarea obiectivelor planului de marketing, acestea orientând, de altfel, desfăşurarea tuturor activităţilor realizate de către organizaţie în vederea îndeplinirii misiunii acesteia. Obiectivele de marketing reprezintă repere ferme pentru elaborarea obiectivelor de marketing direct specifice planului având în vedere vânzările, profiturile, cota de piaţă, imaginea organizaţiei şi nivelul de satisfacţie al consumatorilor. Obiectivele de comunicare ale organizaţiei au în vedere activitatea de comunicare cu clienţii şi, în general cu publicul, realizată de către organizaţie fiind structurate în obiective de notorietate, de atitudine şi de comportament.