Free Essay

Eco Marketing

In:

Submitted By oanam91
Words 2515
Pages 11
Curs 1
1.1. Motivaţia firmei pentru a implementa o viziune de marketing ecologic

Mediul înconjurător şi sănătatea se numără printre cele mai afectate elemente ale calitatii vietii si fiecare componentă a mediului este un motiv de îngrijo¬rare. Accelerarea încălzirii globale ar putea pune în pericol echilibrul natural şi crea ameninţări nemai¬întâlnite, pentru colectivităţi tot mai numeroase.
Modul în care oamenii vor proteja mediul sau vor abuza de el va determina în mod decisiv standardele de viaţă în viitor si acest aspect trebuie să menţină îngrijorarea şi să accelereze măsurile pentru protejarea mediului. Omul, care este la originea tuturor problemelor ecologice, joacă un rol dublu în această privinţă: pe de o parte, el este la originea deteriorării mediului ambiant. în acelaşi timp, omul este victima acestei degradări; pe de alta parte, în calitate de consu¬mator prin comportamentul său acţionează în sensul deteriorării mediului, prin consum tot mai mare şi deşeuri tot mai multe. Dacă, firmele trebuie să suporte o parte importantă a responsabilităţii degradării mediului, în ultimă instanţă consuma¬torii sunt cei care creează probleme ambientale si de aceea, respon¬sabilitatea deteriorării mediului şi stoparea acestui fenomen, revine nu numai firmelor, ci şi consumatorilor. Studii efectuate (Polonski, 1994, p. 7; Ottman, 1998, p. 8) arată că, la baza comportamentului neecologic al consumatorilor stau următoarele motive: 26% deoarece nu au alternative; 23% pentru că sunt leneşi; 21% pentru că nu le convine; 12% din lipsă de timp; 10% deoarece nu înţeleg problema. Aceste rezultate la data realizării studiului au demonstrat că rezultatele obţinute de firme în domeniul protejării mediului sunt un factor important în deciziile lor de cumpărare insa atât pentru consumatori, cât şi pentru firme se impune găsirea unor soluţii pentru protejarea mediului ambiant.
Atunci, când firmele se confruntă cu resurse limitate, ele trebuie să găsească noi căi alternative pentru satisfacerea acestor nevoi şi dorinţe care par nelimitate. în ultimă instanţă, marketingul verde urmăreşte cum activităţile de marketing utilizează aceste resurse limitate pentru a satisface dorinţele consu¬matorilor individuali şi organizaţionali şi a atinge obiectivele comer¬ciale ale firmei. În acest context, trebuie urmărite motivele pentru care firmele utilizează tot mai mult marketingul ecologic.
Literatura de specialitate evidenţiază numeroase cauze ale sporirii importanţei utilizării marketingului ambiental dintre care par cele mai sugestive (Polonsky, 1994, p. 3):
• Ocaziile. Firmele percep marketingul verde ca reprezentând o ocazie ce poate fi valorificată pentru a realiza obiectivul lor.
• Responsabilitatea socială. Firmele cred că au obligaţia morală de a fi mai responsabile din punct de vedere social.
• Presiunile autorităţilor. Autorităţile guvernamentale for¬ţează firmele să devină mai responsabile social şi faţă de mediul înconjurător.
• Presiunile competitive. Activităţile ecologice desfăşurate de concurenţi exercită presiuni asupra firmelor de a schimba acti¬vităţile lor de marketing în unele cu caracter ambiental.
• Probleme de cost şi profit. Costurile asociate cu evacu¬area deşeurilor sau pentru reducerea cantităţilor de materiale utili¬zate forţează firmele să-şi modifice comportamentul.

1.2. Conceptul de marketing ecologic

Marketingul ecologic, verde sau ambiental are ca stimul esenţial creşterea conştiinţei ecologice a consumatorilor. El poate fi văzut ca o continuare a adaptării filozofiei de marketing la exigenţele fiecărei ere a marketingului. Marketingul erei ecologice încearcă să conecteze componentele clasice ale marketingului şi managementului la problemele ecologice.
Conceptul-cheie în în¬cercarea de a defini marketingul verde se referă la modul cum res-ponsabilitatea şi problemele ecologice sunt integrate în conceptele manageriale de marketing şi in reglementările guver¬namentale privind afacerile.
Cea mai veche definiţie a marketingului ecologic este cea dată de Asociaţia Americană de Marketing (AAM), în 1976, care susţine că el reprezintă „studierea aspectelor pozitive şi negative ale acti¬vităţii de marketing asupra poluării, secătuirii resurselor de energie şi a celor neenergetice” (Polonsky, 1994, p. 2).
Această definiţie timpurie are trei componente esenţiale, respectiv:
• consideră marketingul ecologic ca fiind un subset al activităţilor generale de marketing;
• reexaminează atât activităţile pozitive, cât şi pe cele negative;
• examinează un număr restrâns de probleme ecologice.
O definiţie mai cuprinzătoare este a lui Polonsky (1994, p. 2), care sugerează că „marketingul ecologic constă în toate activităţile menite să genereze şi să faciliteze orice schimb destinat satisfacerii nevoilor şi dorinţelor umane, astfel încât satisfacerea lor să fie rea-lizată cu un impact minim în detrimentul mediului înconjurător .
Definiţia de mai sus include protejarea mediului ambi¬ant prin încercarea minimizării impactului negativ al schimbului de produse asupra mediului.
Una din cele mai interesante definiţii este cea care abrdeaza marketingul verde drept „un proces managerial holistic responsabil pentru identificarea, anticiparea şi satisfacerea exigenţelor clien¬ţilor şi ale societăţii, într-un mod profitabil şi sustenabil“ (Kărnă, 2003, p. 111). Ca¬racteristice esenţiale ale marketingului ecologic
• abordarea echilibrată a aspectelor sociale, tehnologice, economice şi fizice ale afacerilor şi societăţii care permit organizaţiilor să evolueze;
• accentul pus pe dezvoltarea calitativă sustenabilă, pe termen lung;
• abordarea holistică (cuprinzătoare, ca un întreg obţinut drept rezultat al efectelor sinergice ale efortului depus), care are drept obiectiv redirecţionarea abordării reducţio- niste şi fragmentate a teoriei şi practicii anterioare asupra afacerilor;
• considerarea consumatorilor ca fiinţe umane reale, în loc de entităţi economice ipotetice;
• accentul pus pe satisfacerea nevoilor adevărate şi reale ale consumatorilor, în loc de stimularea dorinţelor super¬ficiale;
• recunoaşterea faptului că respectiv consumatorii şi socie¬tatea au dorinţe şi aşteptări multiple şi uneori conflic- tuale;
• considerarea firmei şi a tuturor activităţilor sale ca parte integrantă a „produsului” consumat;
• recunoaşterea faptului că natura economiei actuale caracte¬rizată prin scala largă şi aria mare nu sunt sustenabile şi că, în viitor, ceea ce este „mic şi local” va fi preferat;
• adoptarea conceptului ecoperformanţei care include output- turile firmei nedestinate pieţei, performanţa produsului în timpul şi după utilizarea sa şi impactul ambiental al firmelor care contribuie la crearea şi marketingul produsului, asupra oricărei componente (verigi) a lanţului valoric;
• căutarea efectelor socio-ambientale adăugate şi a valorii tehnoeconomice adăugate.
Marketingul verde include o largă paletă de activităţi care se referă la modificarea produsului, schimbarea proceselor de produc¬ţie, modificări ale ambalajului, ca şi reorientarea publicităţii şi a distribuţiei.
Toate acestea reclamă noi strategii de gestiune şi de piaţă care să fie în măsură să înfrunte în mod eficace provocările cruciale legate de definiţia termenului „ecologic, verde sau ambiental” de procesele de dezvoltare a produselor ecologice şi comunicării, de angajamentul şi iniţiativele pentru salvgardarea mediului încon¬jurător. Acestea pot fi realizate dacă se dezvoltă o nouă concepţie, cea ecologică, asupra producţiei (la nivelul firmelor) şi consumului (la nivelul consumatorilor).
Conştiinţa ecologică a consumatorilor înseamnă o nouă abordare a problematicii consumatorului şi a consumului, aşa cum reiese din tabelul 1.1.
Tabelul 1.1
Caracteristicile erelor consumcrismului
Caracteristici Consumul clasic Consumul ecologic
 Obiectiv

 Focalizare

 Termen Creşterea consumului (accent pus pe volum) Slogan: „Mai mult este mai bun”
Individuală: eu
Economii personale
Termen scurt
Caracteristici:
- „Foloseşte şi aruncă”
- Uşurinţă în utilizarş Calitatea consumului (accent pus pe calitatea vieţii)
Slogan: „Mai puţin şi mai bun”
Socială: noi
Valori sociale
Termen lung
Caracteristici:
- Reutilizare
- Impactul asupra mediului şi sănătăţii
Sursa: Adaptare după Ottman (1995), p. 30.

Din toate viziunile şi punctele de vedere asupra marketingului ecologic prezentate, se poate trage concluzia că pentru o înţelegere mai completă şi mai uşoară este necesară o sintetizare a principalelor abordări. O asemenea sinteză a fost efectuată dc Tietz (1997) şi prezentată de Kămă (2003). Ea se bazează pe punctele de vedere existente în literatura referitoare la marketingul ecologic în patru ţări. respectiv SUA, Marca Britanie, Germania şi Finlanda, care joacă rolul esenţial în creşterea fenomenului şi este prezentată în tabelul 1.2.
Tabelul 1.2
Analiza comparativă a principalelor abordări asupra marketingului ecologic
Abordarea
Ţara Holistică Structura ierarhică Mixul de marketing Relaţia cu managementul ecologic
SUA Marketingul ecologic solicită o schimbare fundamentală a atitu¬dinii. Mediul trebuie să fie un factor inclus în toate aspectele planificării strategice a firmei. Implicarea tuturor celor interesaţi (stakeholders). Nu există ie¬rarhie clară. Elementele mixului de marketing sunt egale ca importan¬ţă. Deciziile referitoare la produs şi comunicare sunt decisive pentru succes. Mediul trebuie adăugat mi¬xului de mar¬keting. Cele mai impor-tante instru-mente ale mixului de marketing ecologic sunt produsul şi promovarea. Marketingul ecologic şi ma¬nagementul ambiental sunt foarte sinergice şi implică ace¬leaşi probleme. Marketingul ecologic urmă¬reşte comporta-mentul mana¬gerial pentru ca acesta să co¬respundă cerin-ţelor ecologice.
Marea Britanie Principiile marketingu¬lui ecologic cuprind toată firma, văzută ca un sistem complet. Problemele ambien¬tale trebuie integrate la toate nivelurile ierarhice ale firmei. Nu există ierar¬hie clară. Stra¬tegia ecologică de marketing se bazează pe componentele mediului. Stra-tegia corpora¬tivă stabileşte obiectivele pentru nivelu¬rile ierarhice inferioare ale firmei. Mixul de mar-keting format din cei 4P ecologici, in¬clude cele pa¬tru elemente tradiţionale (produs, preţ, distribuţie, pro-movare) şi alţi factori organi- zaţionali. El interacţionea- ză cu compo¬nentele me¬diului care sta-bilesc direcţia strategiei de marketing verde a orga¬nizaţiei. Marketingul ecologic are o funcţie cen¬trală în coor¬donarea şi interacţiunea cu alte zone ale manage¬mentului ambiental.
Germania Punctul de plecare al marketingului ecologic este politica produsului. Aspectele ecologice tre¬buie integrate în plani¬ficarea, coordonarea şi controlul tuturor activi¬tăţilor de marketing. Nu există ie-rarhizare. Strategiile ecologice de marketing sunt definite ca având im¬portanţă ega¬lă cu elemen¬tele mixului de marketing. Mixul de mar-keting tradi¬ţional trebuie modificat şi completat pentru a cu¬prinde toate aspectele ecologice. Marketingul ecologic apar¬ţine contextului managerial am-biental. Marke-tingul ecologic este văzut ca element cu rol de mediere în¬tre mediu şi firmă.
Finlanda Aspectele ecologice trebuie integrate la toate nivelurile în acti-vităţile de afaceri şi marketing. Accent pe integrarea aspectelor ecologice în valorile firmei. Ierarhie dară: strategiile de marketing ecologic sta¬bilesc obiec¬tive pentru: structurile de marketing, funcţiile de marketing şi planurile de acţiune. Abordarea nu se ba¬zează pe mixul de marketing, ci pe elemen¬tele ierarhice ale marke¬tingului. Marketingul eco¬logic dă obiec¬tivele manage¬mentului în mă¬sura în care acesta coordo¬nează acţiunile manageriale ambientale.
Sursa: Kărnă (2003), p. 13.

Aceste abordări impun crearea unei noi paradigme a marke¬tingului. Firmele care abordează cu succes filozofia ambientală nu mai văd consumatorii ca indivizi cu apetit insaţiabil pentru bunuri materiale, ci ca fiinţe umane care sunt preocupate de condiţia lumii în care trăiesc şi care îi înconjoară, interacţionează cu natura şi conştientizează că impactul bunurilor materiale poate fi atât favorabil, cât şi nefavorabil, pe termen scurt şi pe termen lung. Noua paradigmă a marketingului referitoare la marketingul ecologic în ceea ce are ea definitoriu este prezentată în tabelul 1.3.
Produsele nu mai sunt proiectate de o manieră liniară (de la naştere până la dispariţie de pe piaţă şi din consum), fără preocupări asupra impactului lor pc termen lung asupra societăţii sau fără a aprecia valoarea resurselor naturale pe care le reprezintă. Sistemul standardizat (o singură „măsură” pentru toţi) al mărcilor comercia¬lizate este înlocuit cu o ofertă flexibilă care să se potrivească cel mai bine considerentelor de mediu. Produsele de ieri, realizate cu un consum intensiv de resurse, sunt înlocuite de produse inovative, cu design complet nou, chiar şi cu servicii dematerializate. Aceste oferte sunt comercializate folosind mesaje şi instrumente promoţionale care derivă din valoarea adăugată a mesajelor educaţionale pe care le împărtăşesc şi a valorilor pe care le creează firmele.

Tabelul 1.3
Noua paradigmă a marketingului verde
Caracteristici Marketing convenţional Marketing verde
Consumatorii

Produsele

Marketingul şi comunicarea

Firma Consumatori cu stiluri de viaţă diverse

Ciclul de viaţă pe „principiul liniar" de la naştere până la moarte (cradle-to-grave) Standardizate: o dimensiune se potriveşte tuturor.
Bunuri, preponderent.

Orientate spre vânzare.
Urmăresc beneficii.

Reactivă
Independentă
Competitivă
Compartimentată
Orientată pe termen scurt
Vizează maximizarea profitului. Fiinţe umane

Ciclul de viaţă pe „principiul circular" de la naştere până la naştere (cradle-to-cradle)
Flexibile.
Servicii, preponderent.

Orientate spre educaţie. Urmăresc valori.

Proactivă
Interdependentă
Cooperantă
Holistică
Orientată pe termen lung Vizează dublarea liniei de bază (creştere cu efecte sociale).
Sursa: Ottman (1998).

Organizaţiile care excelează în marketingul ecologic sunt pro- active prin natura lor. Urmărind depăşirea standardelor minimale, firmele definesc regulile prin care ele şi clienţii lor vor fi judecaţi. Firmele responsabile din punct de vedere ambiental se consideră a fi interdependente, ca şi procesele din natură. Ele se aliază cu cei interesaţi în alianţe bazate pe cooperare şi lucrează mână în mână cu furnizorii şi comercianţii pentru a stăpâni problemele ambientale de- a lungul lanţului valoric. în interiorul firmei, echipe multifuncţionale convin să găsească soluţia holistică cea mai bună (cu cel mai mare efect sinergie) pentru schimbările ambientale. Orientarea pe termen lung pe care o au aceste firme reflectă contribuţia lor la soluţionarea problemelor societăţii.

1.3. Obiectivele marketingului ecologic

Marketingul convenţional se distinge prin dezvoltarea de produse care să satisfacă nevoile consumatorilor la un preţ conve¬nabil şi apoi să comunice avantajele şi beneficiile acestor produse într-un mod convingător.
Marketingul verde serveşte două obiec¬tive specifice (Ottman, 1998, p. 1):
 dezvoltarea produ¬selor care să asigure în mod echilibrat nevoile şi exigenţele consu-matorilor pentru calitate, performanţe, preţ convenabil şi comoditatea achiziţionării odată cu compatibilitatea ambientală adică să aibă un impact minim asupra mediului înconjurător;
 proiectarea unei imagini a calităţii înalte, care include sensibilitatea ambientală, şi care comunică atât atributele produsului, cât şi valorile producătorului pentru a îndeplini obiective ecologice.
Detalierea acestor obiective contureaza cateva direcţii prioritare ale marketingului ecologic.
1. Dezvoltarea produselor pentru care să fie garantată compatibilitatea cu mediul. Acest lucru înseamnă că produsele trebuie să aibă un impact minim sau nul asupra ambientului şi, în acelaşi timp, să fie în măsură să satisfacă exigenţele consumatorilor din punct de vedere al calităţii, serviciilor, preţului şi uşurinţei în utilizare.
2. Transmiterea unei imagini de înaltă calitate care să includă sensibilitatea ambientală, referitoare la atributele speci¬fice produselor şi în ceea ce priveşte reputaţia firmei de a fl compa¬tibilă sub aspect ecologic.
3. Distribuirea produselor astfel încât, pe parcursul pro¬cesului logistic, să nu fie afectat mediul înconjurător.
Toate aceste obiective, ca şi componentele ecologice ale mar¬ketingului, trebuie să fie corelate cu obiectivele şi politica ecologică ale firmei. Şansele de succes ale marketingului ecologic depind de măsura în care aceasta este considerată piatra de temelie a unei concepţii integrate, ancorată în managementul ecologic al firmei. Dacă se ţine seama de cerinţele esenţiale ale concepţiei ecologice la nivelul conducerii firmei, atunci se poate constata că protejarea mediului face necesară plasarea sa în centrul preocupărilor manageriale, în funcţie dc relevanţa socială şi concurenţială pe care o are pentru configurarea noilor probleme ce stau în faţa conducerii firmei.
Integrarea obiectivelor referitoare la protecţia mediului în sistemul de obiective al firmei impune şi satisfacerea condiţiei importante ca activităţile dc marketing să fie tratate în cadrul unei viziuni conceptuale generale. Fără stabilirea unor obiective clare şi exacte pentru acţiunile actuale de marketing, există pericolul ca pro¬tecţia mediului să facă obiectul diferitelor compartimente care să se comporte reactiv sau pasiv şi să o considere ca o soluţie izolată şi ineficientă.
Marketingul trebuie să înveţe lecţia ecologică. Potrivit exigenţelor ecologice, valorificarea diferitelor oportunităţi oferite de viziunea ambientală reclamă un angajament şi o implicare mult mai articulate, coerente şi fundamentate care să se sprijine pe o orientare globală spre mediul înconjurător.

Similar Documents

Premium Essay

Marketing Eco-Shack

...Cover Page Written Case Study – “Marketing the Eco-Shack” Table of Contents Cover Page 1 Table of Contents 2 1. Eco-Shack Concept/Executive Summary 3 i. Aims and Objectives 4 ii. Project Aim 4 iii. Objectives 4 iv. Background 5 v. Project Rationale 6 2. Issues Identification 6 i. Solution 7 3. Analysis 7 1. Market Segmentation 7 2. Business Segment 8 a. Income Segmentation 8 b. Brand Concentration 8 3. Pricing Strategies 9 4. Recommendations 9 i. Urban Eco-shack vs. Standard Eco-shack 10 ii. Other Pricing Approaches 10 5. Conclusion 11 6. References 12 1. Eco-Shack Concept/Executive Summary Today, the world is not much distanced as it was several years ago due to several innovative and technological advancements by the advance countries and its counterpart around New Zealand. Now, it is comparatively easier to reach and enter into any country through internet and extranet without any particular issue and problem for the sake of achieving typical business objectives. Due to inventions in the field of logistics, companies are getting advanced and national at a very fast speed. The distance from country to country has been decreased due to advance infrastructure facilities such heavy shipments and cargo. The concept of mass marketing or national marketing has been emerged very rapidly within past few years. Companies are not restricted to local market and turnover techniques but they are also focusing different...

Words: 3270 - Pages: 14

Premium Essay

Marketing Eco-Shack

...Report Title: Marketing the Eco-shack Prepared For: Ms Puan Haslinda Mohd Yunus & Ms Rachael Louis Vincent Victoria University Prepared By: Vivek Satish Chohan (4101946) Pranav Satish Davda (4100233) Date of Submission: 16th May 2013 Tutorial Group: 8 Table of Contents Executive Summary 2 1.0 Introduction 3 2.0 Analysis 4 2.1 Consumer Segmentation 4 2.2 Business Segments 5 2.3 Cost Pricing Approach 7 3.0 Recommendations 8 3.1 BRANDING AND POSITIONING 8 3.2 Alternative Pricing Approach 10 4.0 Conclusion 11 List of reference. 13 Executive Summary The objective of this report is to identify the target market and position the product well in consumers mind so as to increase the sales and market share. For a product to be accepted in the market by consumers, an effective marketing strategy must be implemented. This report is divided into five parts which are introduction of the scenario, followed by identifying the consumer segment, business segment, merits and demerits of cost oriented pricing, branding and positioning and an alternative pricing approach for the eco shack. Behaviour segmentation variable for consumer market is an appropriate way to identify the consumer segment for the Urban- Eco Shack. This process of segmenting the market involves analyzing the behavior of consumers in terms of usage, price sensitivity and the response towards brands. The features of the Urban – Eco-shack can influence the behaviour of the customers...

Words: 3896 - Pages: 16

Premium Essay

Marketing Eco-Shack - College Essays

...INTRODUCTION TO MARKETING BHO1171 ASSIGNMENT TITLE Written Case Study Report This assessment accounts for the following proportion of marks for this unit LEARNING OUTCOMES BEING ASSESSED 1. Demonstrate an understanding of the principles underlying the development of marketing strategies, especially in relation to services and consumer goods; 2. Describe the role of the marketer, and the marketer’s contribution to the direction of the organisation which offers products; goods, services, ideas, events, activities, people and experiences, as a means of satisfying the needs of consumers; 3. Outline the particular challenges confronting marketers in the local and international markets; 4. Demonstrate a knowledge of the marketing strategies that can be implemented to confront these challenges; 5. Demonstrate an ability to identify marketing problems in exercises which simulate ‘business world’ situations, and 6. Develop strategies to provide solutions to the marketing problems identified. 30 % SUBMISSION INSTRUCTIONS: You must electronically submit your paper into the Turnitin assignment submission box within the BHO1171 WebCT shell. Please note that paper copies will not be accepted. In case of the Turnitin or WebCT system being down, please email the assignment to your tutor or local unit co-ordinator as a record of on time submission. Assignments will be marked using Grademark, within WebCT. You will need to log into WebCT to read feedback and obtain your mark once marking...

Words: 677 - Pages: 3

Premium Essay

Marketing Mix-Green Depot the Eco Firendly Way

...Green Depot: The Eco-Friendly Way Kaplan University In this report I will put into words my interpretations of the marketing mix of Green Depot. “The marketing mix is the set of controllable, tactical marketing tools that the firm blends to product the response it wants in the target market” (Armstrong & Kotler, 2010, p. 81). Marketing Mix Analysis Overview Green Depot is the eco-friendly version of Home Depot. Providing “environmentally friendly and sustainable building products, services and home solutions” (Green Depot, About us 2005). I would analyze the marketing mix of Green Depot as adequate. The company’s primary goal is incorporate “green living and building in communities so it is easy, affordable and gratifying” (Green depot, 2005). I choose only adequate because green living although in the future may be affordable currently it is in fact a bit expensive. This company was founded in 2005 by Sarah Beatty her purpose to make green services readily available and easily adopted into standard construction operations was successful. Green Depot has created a unique filter to gage whether or not the products are in fact “green”. This filter focuses on five categories air quality, local, social responsibility, energy conservation. By use of their “proprietary filter” Green Depot has been set apart from the greenwashing stigma “a form of corporate misrepresentation where the company will present a green public image and publicize green initiatives that...

Words: 1962 - Pages: 8

Premium Essay

Strategy

...Internship Report on | | A Study of BRAND REPOSITIONING STRATEGIES AND BRAND PERCEPTION OF CITIZEN ECO DRIVE WATCHES By Vivek Kumar 149010108 (BIM BANGALORE) To Bharathidasan Institute of Management Period (March 2009 –30th May 2009) Declaration I hereby declare that that the dissertation titled “A Study of BRAND REPOSITIONING STRATEGIES AND BRAND PERCEPTION OF CITIZEN ECO DRIVE WATCHES” is done for partial fulfillment of internship which is a part of study “under the guidance of Sharon Andrew and I have invested my earnest effort to accomplish the task and it has not been submitted anywhere for any other award. Where ever I had made any references I have furnished the source of information and they have been acknowledged. Vivek Kumar PGDBM BATCH-06 Bharathidasan Institute of Management ...

Words: 8820 - Pages: 36

Free Essay

Nature vs. Man

...English 122 Nature vs. Man In the world now there are views of what can or should be done with the environment, use what is available to save any animal/plant/bug for the future. Then there are the options that go between those two extremes. Looking at some of the views from our readings as well as other sources, we’ll see what is looked at as right and wrong ways to use and preserve nature. There are many views on how the Earth should be used or preserved, but the how to do it with the world’s increasing population makes the answer so important to those that will come after us. While not about nature, Aldous Huxley’s “Time and the Machine” talks about time and how man has made himself a slave to time. Knowing that we have a limited amount of time in our lives, many want to do as much to fill that time as can be done. Most in the western world view time as something that needs to be taken advantage of, that there’s always a deadline for creating or making something. In some eastern cultures, there isn’t the hurry seen like we have. They aren’t as concerned for man-made time as they have “not been made conscious of the existence of minutes.” (Huxley, 366) He goes on to say that people living in large cities can live “without being aware of the daily march of the sun across the sky; without ever seeing the moon and stars.” (Huxley, 366) This goes to show that people are too into the passing of time and don’t look at taking time to relax and exist with nature. ...

Words: 1048 - Pages: 5

Free Essay

Eco Terrorism

...Eco Terrorism Eco-terrorism is the term used to describe the violence in the interests of environmentalists. There have been cases when environmentalists have inflicted damage to the industrial factories, due to the fact that, they cause pollution and other environmental problems. According to Manning (2012), “Eco-terrorism can be defined as the act of violence or sabotage against person and property commits and support animal right activist.” There are some organizations that participate in it, such as, Earth Liberation Front (ELF) and Animal Liberation Front (ALF). These organizations managed to burn down a ski resort and blow up a laboratory among other things. On the other hand, some groups such as the Sea Shepherd Conservation Society are labeled as eco-terrorists although they do not commit such acts of violence against humans- they do not attempt to injure or kill people, but only provoke people through property. This has led to a debate that touches on whether or not to classify these actions as "terrorist" or not. The FBI has given the environmentalists a definition ‘the use or threatened use of violence of a criminal nature against innocent victims or property by an environmentally-oriented, sub national group for environmental-political reasons, or aimed at an audience beyond the target, often of a symbolic nature.’ John Lewis, a top FBI official says, ‘The number one domestic terrorism threat is the eco-terrorism, animal-rights movement.” Eco-Terrorists...

Words: 959 - Pages: 4

Free Essay

Argument Essay

...Mercedes Davis English 091 March 11, 2011 An Open Reader Reading is the foundation of our life. Without reading we would be like lost souls in the world. Everywhere we go and anything we do we have to read; at work, school, driving, etc. People who do not know how to read are limited in life, they cant get a job, and the everyday life would be a struggle. Someone who knows how to read has no restrictions, the sky is the limit for them, they are our lawyers, doctors, and teachers. In Moody’s article “The Joy and Enthusiasm of Reading”, he expressed his love for the unpopular selections, and how he learned how to dissect his readings. Moody also states that nobody will ever be able to tell him how to read, and also believes there is no right or wrong way to read. In Moody’s article “The Joy and Enthusiasm of Ready”, he explains his high school and college reading experiences. He tells us how his, Mr. Buxton, taught him how to analyze Shakespeare’s Macbeth. Mr. Buxton did not give him his own interpretation and made sure Moody noticed how Shakespeare repeated somethings to help Moody come to a conclusion. In eleventh grade Moody’s teacher Mr. Flanders encouraged Moody to develop his own relationship with the Gospels, in his religious studies. Then Moody continued onto college where he read Umberto Eco’s Role of the Reader, where he was introduced to Eco’s “Open Text” philosophy. He also read some of the great European and Latin Americans articles. After his...

Words: 621 - Pages: 3

Premium Essay

Marketing Report Paper

...faced by Doug and Paul when marketing the Eco- Shack. The report will then explain the related marketing concepts and provide several suggestions to overcome the problems. The main problem that can be extracted from the case study is incorrect marketing strategy which leads to several sub problems. These problems include incorrect brand positioning, segmenting and targeting. In addition, the price of an Urban Eco- Shack is higher than its competitors and lastly, Doug and Paul did not highlight the unique features of their product. After analysing, we had identified that for the consumer market, the green consumers segment will be interested in Eco- Shack. The four primary bases in this segment are geography, demographics, psychographics and behavioural (QuickMBA 2010). Meanwhile, for the business market, two segments that could be interested in Eco- Shack are businesses that are looking for an office site and those who are concern of the environment. There are many segmentation bases in business market which includes company size, industry, operating practices, culture and geographic. This report will further analyse on cost based pricing, a type of pricing strategy currently used by Eco- Shack developer. This strategy is commonly used by smaller firms because it is easy to be implemented and allows firms to estimate their profit margin more accurately. However, this strategy does not respond to market change, thus we can say that the price of Eco- Shack is less competitive...

Words: 2842 - Pages: 12

Premium Essay

Marketing

...Executive Summary Climate change and concerns related to the environment are evident in the increasingly ecologically conscious marketplace in New Zealand. In this context, the new environmental friendly products called Standard Eco-Shack and Urban Eco-Shack invented by Doug and Paul will be launched to penetrate the market. The challenges of marketing strategy will be faced by Doug and Paul because these two owners have no experience on marketing. In order to attract the customer attention and preference, brand positioning and value-based pricing strategy will be used to implement as marketing programs. In the long-run sustainability and growth, Doug and Paul will consider using the loyalty program to keep long term relationship with customers. Table of Contents Executive Summary 1 1.0. Introduction 3 1.1. Purpose 3 1.2. Case Summary 3 1.3. Relevant marketing theory definition and explanation 4 2.0. Problem/Issues Identification 5 3.0. Issue Analysis 6 3.1. Market Segmentation 6 3.2. Targeting consumers 7 3.3. Product positioning and branding strategy 8 3.4. Marketing mix (only pricing strategy focus) 8 3.5. SWOT Analysis 9 4.0. Recommendations/Choices of Solution 10 5.0. Conclusion 11 List of Reference 13 1.0. Introduction 2.1. Purpose Many organizations spend a lot of time, resources, and energy setting up the new business from sustainability to growth. Festus M Epetimehin (2011) stated that although...

Words: 3580 - Pages: 15

Premium Essay

Consumer Trends Towards Environment and Sustanability

...|Professional Post Graduate Diploma in Marketing | | | |Chartered Institute of Marketing | | | | | | | |Candidate No: 13184461 | | | |Center Name: Management Development Centre (MDC) | | | | | |Subject: Emerging Themes | | | | | |Word Count for Discussion Paper: | | | |Task One: 555 ...

Words: 4773 - Pages: 20

Premium Essay

Eco-Shack

...Study – “Marketing the Eco-Shack” Prepared for: Lecturer – Puan Haslinda Mohd Yunus Tutorial – Ms. Racheal Louis Vincent Prepared by: Heru Onggodinata (4101285) Kevin Andrian (4101928) Date Submission: 17 May 2013 Tutorial group: T6 EXECUTIVE SUMMARY With the issue of climate change at the moment, there should be consideration with environmental friendly products and one of them is Eco-Shack, eco-friendly portable house. The purpose of this essay is to show how the owner of Eco-Shack can persuade more people to use their products. The owner of Eco-Shack has to do market research to enables them to do market segmentation of their products for consumer segment and as well business segment. The aim of market segmentation is to enable them do be focus on certain segment, target the customers, be efficient, effective and generate more sales. The customer segment in New Zealand that might be interested in Urban Eco-Shack is demographic and psychographic segment. Using demographic segment, Eco-Shack can focus on the young age 20 to 30 also family size and income level, and then psychographic the New Zealand people that like to move houses every few years, so Eco-Shack can promote their products on this customer segment. Eco-Shack can target business segment for its Standard Eco-Shack, according to their business size, small business might be interested in buying it because it is easy to be move, medium size business might also interested in Eco-Shack example...

Words: 4031 - Pages: 17

Premium Essay

Green Marketing

...AN ASSESSMENT ON PACKAGING PRACTICE AND ITS IMPLICATION ON GREEN MARKETING ON SEBETA AGRO INDUSTRY (MAMA DAIRY) PLC Abayneh Mulugeta, ST. Mary’s University College, Business Faculty, Department of Marketing Management Email: abi_mulu@yahoo.com or abaynehmulugeta@gmail.com ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Abstract This paper is aimed at assessing the impact of packaging on green marketing practice. The data classification was more descriptive. Data collection was made through the use questionnaires, interview, and observation. The sampling technique employed for the customers was convenient sampling technique. A total of 250 copies of questionnaires were distributed and 202 were collected back, representing a response rate of 80.08%. The obtained data were analyzed using SPSS version 20. The results revealed that the packaging material of the products are not biodegradable, nor eco-friendly, nor reusable, nor refilled, nor recycled and cannot be reduced, but the company puts instructions on how to dispose the package on some of its products. Findings, implications and recommendations for managerial practices are discussed and put forward. Keywords: Packaging and green marketing __________________________________________________________________________________________________________________________________________...

Words: 7902 - Pages: 32

Premium Essay

Marketing

...faced by Doug and Paul when marketing the Eco- Shack. The report will then explain the related marketing concepts and provide several suggestions to overcome the problems. The main problem that can be extracted from the case study is incorrect marketing strategy which leads to several sub problems. These problems include incorrect brand positioning, segmenting and targeting. In addition, the price of an Urban Eco- Shack is higher than its competitors and lastly, Doug and Paul did not highlight the unique features of their product. After analysing, we had identified that for the consumer market, the green consumers segment will be interested in Eco- Shack. The four primary bases in this segment are geography, demographics, psychographics and behavioural (QuickMBA 2010). Meanwhile, for the business market, two segments that could be interested in Eco- Shack are businesses that are looking for an office site and those who are concern of the environment. There are many segmentation bases in business market which includes company size, industry, operating practices, culture and geographic. This report will further analyse on cost based pricing, a type of pricing strategy currently used by Eco- Shack developer. This strategy is commonly used by smaller firms because it is easy to be implemented and allows firms to estimate their profit margin more accurately. However, this strategy does not respond to market change, thus we can say that the price of Eco- Shack is less competitive...

Words: 3409 - Pages: 14

Premium Essay

Green Marketing

...Definition of Green Marketing Green marketing definitions can be a little confusing, since green marketing can refer to anything from greening product development to the actual advertising campaign itself. Going by alternative names such as sustainable marketing, environmental marketing, green advertising, eco marketing, organic marketing, all of which point to similar concepts though perhaps in a more specific fashion, green marketing is essentially a way to brand your marketing message in order to capture more of the market by appealing to people’s desire to choose products and services that are better for the environment. There are many environmental issues impacted by the production of goods and rendering of services, and therefore there are also many ways a company can market their eco-friendly offerings. Green marketing can appeal to a wide variety of these issues: an item can save water, reduce greenhouse gas emissions, cut toxic pollution, clean indoor air, and/or be easily recyclable. When put side by side with the competition, the more environmental marketing claims your product or service can make, the more likely it is the consumer will select it, provided the price point isn’t too much higher than the alternative. What Makes Marketing Green? But you can’t really market your business or your product as green without managing how your company functions with respect to the environment. Green marketing can take many forms. For instance, you may market eco-friendly aspects...

Words: 1329 - Pages: 6