Geitenmelk
Het melken van een geit
Geitenmelk is de melk die gevormd wordt in de uier van een geit. De melk bestaat voor ongeveer 87% uit water en 13% droge stof. Deze droge stof is opgebouwd uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. Vetten en eiwitten komen voor als vaste kleine deeltjes, de suikers zijn opgelost en de zouten zijn deels opgelost en deels gebonden aan de eiwitten. Het drogestofgehalte van geitenmelk is gelijk aan koemelk. Schapenmelk heeft een hoger drogestofgehalte.
Bestanddelen [bewerken]
Het vet (4.0%) in geitenmelk bestaat uit vetzuurmoleculen die kleiner zijn dan in koemelk, waardoor het lichter verteerbaar is en geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen en voor zuigelingen.
De eiwitten in melk zijn onderverdeeld in caseïne, serumeiwitten en reststikstof. De caseïne is de grondstof voor kaas en wordt daarom ook wel kaasstof genoemd.
Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Dit wordt door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur bij de verwerking van de melk tot karnemelk, kwark en yoghurt.
De belangrijkste zouten in melk zijn die van calcium, kalium, natrium en magnesium en komen voor als fosfaten, nitraten en chloriden. Geitenmelk heeft een iets hoger gehalte aan calcium en fosfaten dan koemelk.
Geitenmelk is witter dan koemelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen (de oranje kleurstof in worteltjes) uit het voer omzetten in vitamine A. Ook boter en kaas bereid met geitenmelk is wit, maar door de bereidingswijze kan het van kleur veranderen.
Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A, twee keer zoveel vitamine D en iets minder foliumzuur dan koemelk. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen en weinig zout. En uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geitenmelk een stuk gezonder is dan koemelk.[1]
Voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten is geitenmelk gezond.[bron?] Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling. De klachten kunnen volledig verdwijnen door het gebruik van geitenmelk.[bron?]