MEVAN DOSKI 2B HINDUISMEN OCH BUDDHISMEN
I hinduismen så har varje människa en själ. Enligt dom så går själen vidare till e nannan varelse när man dör. Detta kallas för själavandring eller återfödelse. Det står även på hinduismens mest lästa bok Bhagavadigta att ”Liksom en människa lägger av slitna kläder och tar på nya, så lägger själen av den slitna kroppen och går så in i nya kroppar.” När man har dött så fortsätter själen vandra runt till olika varelser till man lyckas få en god karma så att själen blir fri och kan nå målet moksha. När man lyckas uppnå moksha så återförenas själen med Brahma. Karma är något man bör följa för att lyckas nå din mål tidigare men om man har dålig Karma då blir det svårare att nå sitt mål dvs moksha.
För att få en god Karma så kan man visa kärlek och omtanke för både människor och andra varelser. Tron på Karmas lag har gjort så att indierna har delats upp i olika kaster, Kaster är ett annat ord för olika samhällsgrupper. Om du lever i ett hög kast så lever du i ett rikt liv och det säger att du har levt ett bra liv i det tidigare livet men om du lever i ett låg kast det vill säga fattigt så betyder det att du har levt på fel sätt i det tidigare livet och därför har man väldigt låg karma. Detta gör det väldigt orättvist i det hinduiska samhället folk ser ner på de lägre kasten för att de anses varit ” idioter” i deras tidigare liv. Även fast de kan vara hur snälla och intelligenta som helst..
Inom Buddismen så tror man också på Återfödelse. När Buddha levde så berättade han för sina vänner att han hade kommit fram till 4 sanningar. Sanningarna handlade om lidandet. Första sanningen som Buddha förklarar handlar nästan allt om lidande i livet. Han förklarar att människan är aldrig riktig tillfredsställd och vi vill alltid ha mer men det fungerar inte utan vi förblir otillfredsställda. Att förklara detta på ett tydligt sätt är att han kom fram till att allt vi människor har ett värde på så glider det ut ur händerna på oss och hela livet är ett stort lidande. Den andra sanningen som Buddha förklarar är orsaken till allt lidande och hur det kommer sig att vi aldrig blir tillfredsställda. Han berättar också att lidandet fortsätter när vi återföds på nytt igen. I den tredje sanningen berättar Buddha att det finns en chans att slippa lidandet och att slippa födas om på nytt, att nå Nirvana. I den fjärde förklarar Buddha hur vi ska göra för att slippa lidandet och hur vi ska uppnå Nirvana. Han berättar om man följer den åttafaldiga vägen så är leder det dig till Nirvana. Åttafaldiga vägen är åtta punkter som Buddha har sammanfattat för att buddhister ska kunna uppnå Nirvana och harmoni. Det är en hjul som symboliserar punkterna för den har åtta ekrar här är alla punkter.
1. Rätt kunskap
2. Rätt sinnelag
3. Rätt tal
4. Rätt handlande
5. Rätt liv
6. Rätt strävan
7. Rätt vaksamhet
Rätt meditation
Gudsuppfattningar inom Religionerna
Inom Hinduismen så finns det otroligt många gudar, det sägs att det finns upp till 3 miljoner gudar. Hinduerna har många olika gudar eftersom för dem är oftast varje gud en egen , reell personlighet med gudomliga krafter och istället läggs mer tid på att tillbe dem än att försöka inse och bli ett med Brahman. Det finns gudar till varje område i samhället och i livet t.ex. En by kan ha en egen gud men några kilometer ifrån byn så är den guden helt okänd. Dessa hinduer kallas för byhinduer. Men det finns tre gudar som är kända och det är Brahma, Vishnu och Shiva lite fakta om dom här nere.
Brahma är skaparen över alla levande varelser inom hinduismen, Brahma är allting.Han skapade hela universum och genom hans vilja blev människor, djur och växter till. Fast än att Brahma nästan aldrig blir tillbedd och det byggs inga tempel åt honom så är han ändå en av de kändaste gudarna bland alla hinduer. Ett sätt att kunna känna igen Brahma lätt är pågrund av att han har fyra huvuden och fyra armar och sina händer håller han det heliga vedaböckerna. De fyra armarna kännetecknar de fyra värdestrecken, De föremål Brahma bär i sina händer är
En lotusblomma som representerar universum, mänsklighet och renhet.
En sked – som symboliserar offer som görs under andakten bönepärlor – en symbol för tiden
Vattenkruka – eftersom vatten är livets källa
Vishnu anses vara väldigt kärleksfull och vänlig. Han har många hinduer som tillber honom. Vishnu är omtalad eftersom han har haft tio stycken inkarnationer på Jorden. Vishnu är upprätthållaren som kontrollerar alla människors öde. Man känner igen Vishnu för att han håller i en gyllene klubba i ena handen och i andra handen så håller han i en lotusblomma och i den tredje så håller han i en snäcka som används som trumpen och i den fjärde handen så håller han i en svärd.
Shiva anses vara allvarlig och seriös gud. Han är också ganska känd som de andra gudarna. Shiva är förintelsens, dödens och fruktbarhetens gud. Han symboliserar både det onda och goda ” han är livet och döden ” detta vill säga att han kan både skapa och förgöra ett liv. Hinduer säger att Shiva kan förstöra världen och göra plats åt andra världar men när han dansar så skapar han om universum. De hinduer som tillber Shiva är oftast de som lämnat sin vanliga liv för att leva fattigt och strängt.
Inom Buddismen så finns det ingen gud. Buddha förklarade att det finns ingen världssjäl och det finns ingen gud heller. Fast än Buddha har berättat detta så dyrkar vissa buddhister Buddha som han vore en Gud.
Grundare
Det var Siddharta Guatama (Buddha) som grundade buddhismen. Han fann sanningen och började undervisa och fick många lärjungar. Hans lära spreds runt om i Indien.
Inom Hinduismen så finns det ingen grundare utan blev till så här på det här sättet: Ett folkslag med mörkhudfärg som kallas för Dravider började invandra i Indien för flera tusen år sedan. De började tillbe guden Shiva och en annan folkslag börja invandra ” Arierna ” de började också dyrka guden Shiva. De lyckades ta ett övertag över draviderna. Deras religion blandades och det utvecklade hinduismen.
Gudstjänstlokal och Ledare
I Hinduismen så har dom ett tempel där hinduer går och ber det motsvarar moské och kyrka. Men många har egen altare i sina hem och där ber de till gudarna. DE brukar också offra saker som blommor och kokosnötter. Den som leder ceremonin inom hinduismen kallas för brahman.
I Buddhismen som har man också en tempel som gudtjänstlokal. Många buddhister har egna små altare i sina hem där de tillber till Buddha fast han egentligen inte är en Gud.
De har även präster som leder ceremonier och riter.
Levnadsregler
I Hinduismen så är kon, apan och myran våra släktingar. Alla levande varelser är samma och allt i livet är heligt. Av denna anledningen så äter inte hinduer inte kött och de flesta vegetarianer. Det sägs att Hinduismen är flera olika religioner eftersom i vissa delar av Indien så dyrkar man andra Gudar än de andra delarna av Indien. Dessa gudar ger olika svar på vad som är rätt och vilken lära som e rätt. Inom hinduismen finns det vissa levnadsregler och detta bör man inte göra
Ljuga , Stjäla , ljuga , Dricka alkohol, äta kött och skada eller döda något levande.
Utan En hindu bör göra
Offra och be till gudarna, delta i religösa fester , vara hjälpsam och solidarisk mot andra och lyda föräldrar och visa respekt för ålderdom och visdom.
Inom buddhismen har de också rätt samma levnadsregler men man anser att alla buddhister inte kan leva som Buddha har lärt utan man anser bara att munkar och nunnor kan göra det. Fast en vanligt Buddhist ska inte göra detta: Inte döda, Inte stjäla, Inte leva sexuellt lösaktigt eller vara otrogen, inte ljuga och inte dricka alkohol.
Likheter och skillnader mellan Hinduismen och Buddhismen
Det finns många likheter bland dessa världsreligioner, efter att läst min fakta så får man veta att båda dessa religioner tror återfödelse. De båda tror att man måste göra något åt att inte återfödas dvs Karma och Åttafaldiga vägen. Båda har också en harmoni det vill uppnå till och det är moksha och nirvana. Men skillnaden mellan religionerna är att när Hinduer når sitt mål så blir själen återförenad med Brahma men i buddhismen så slipper man allt lidandet som en människa kan uppleva.
Buddhister och Hinduer får inte äta kött även om de flesta gör det.
Båda religionerna säger att man inte ska döda något levande som t.ex. Myror
Båda religionerna har en gudstjänstlokal men många har också sina egna altare hemma
Båda religionerna är från Indien.
En skillnad är att Buddhismen har ingen gud medan Hinduismen har otroligt många gudar
Buddhismen har en grundare medan Hinduismen inte har någon grundare
Det finns olika kastsystem i Hinduismen som t.ex. Medelkast, högkast och låg kast men i Buddhismen så finns det inte kastsystem eftersom Buddha tyckte inte om när människor blev indelade i olika kaster.
Inom Hinduismen så offrar man mycket till Gudarna som t.ex. Blommor. Man offrar till Gudarna för att få hjälp eller att bara hedra men i Buddhismen så finns det ingen Gud och därför offrar man för att bara hedra Buddha.
Anser du buddhism och hinduism vara mest lika eller mest olika? Motivera väl ditt svar.
Jag tycker faktiskt att det är med lika varandra än olika eftersom om vi kollar på guduppfattningen så är det en olikhet men tänker man efter noga så är dom rätt så lika eftersom olika gudar ger olika svar i Hinduismen och det finns över 3 miljoner gudar i hinduismen. Jag anser att man ska bara hålla sig till en gud annars är det inget seriöst för om det finns 3 miljoner gudar så kan man skapa egen gud och man själv bestämmer hur den ska vara. Därför tycker jag att alla gudarna i Hinduismen är som 0 gudar. I buddhismen finns det ingen gud och därför när jag analyserar noga och tänker efter noga så är det en likhet. Även om inte buddhismen har någon gud så behandlar vissa buddhister Buddha som en gud därför blir detta också en likhet med hinduismen.
Det finns mer likheter än olikheter, buddhismen är gjord utav hinduismen och därför finns det så många likheter och att båda är ursprunglien från Indien gör det svårt att man kan skilja mellan en Hinduism och Buddhism. Jag tycker att vissa delar är överdrivna som om t.ex. Att inte äta kött, jag anser att alla dessa djur finns är pågrund av en anledning och det är att vi ska kunna ha något att äta. Jag tror inte dessa varelser finns pågrund av att dom ska bara vara där utan, människan behöver protein och alla näringämnen man får av djuren. Jag tycker också att Kastsytemet är löjligt men det finns inte bara i Hinduismen utan det finns i hela världen, alla vi är delade i en kastsytem som t.ex. Här i sverige så finns det 3 klassar: högklassade, medelklassade och lågklassade. Så jag tycker att dessa klasser finns överallt även i Buddhismen, dessa klasser finns på grund av att man ska kunna skilja mellan de fattiga och de rika osv.
Det mesta som gör dom till en likhet är att båda inte följer någon gud utan allt handlar om dina egna handlingar, har du gjort bra handligar så kommer du närmare Moksha/Nirvana.
Jag tror att dessa religioner har dessa likheter pågrund av att båda religionera är från Indien, man lever ganska lika i Indien och där är fattigdomen hög. Att man ser ner på folk i det lågkast i hinduismen är något jag inte tycker om eftersom jag tycker att man ska kunna få vara med vem man vill oavsett rikedom fattigdom och hudfärg osv. Detta gör att buddhistiska samhället utvecklar mer än de hinduiska eftersom man accepterar alla oavestt klass i buddhismen.
Det som gör dessa 2 religioner mer lik varandra är att båda religionera beter sig som varandra, t.ex. Går till gudstjänstlokal, offrar osv. Jag tycker om man lever/beter sig som varandra då är man en rätt lik religion även fast Buddhismen följer åttafaldiga vägen och hidnuismen följer karma. Man behöver inte ha samma tron för att vara lik varandra. Jag kan dra ett exempel som t.ex. Jag och någon som är kristen, vi tror på olika gudar men vi båda lever likadant, vi båda tycker att alla människor är lika värda, vi båda äter samma mat, lever i samma samhälle. Vi blir rätt så lika ändå om det är bara tron som skiljer oss åt. Men en muslim och en kristen har rätt en rätt så skillnad på levnandsregler, kristna får t.ex. Äta griskött, dricka alkohol men det får inte muslimer. Men Hinduismen och Buddhismen lever nästan exakt samma och har nästan samma levnandsregler.
Källor:
http://skolarbete.nu/skolarbeten/jamforelse-hinduism-och-buddhism/ http://www.mimersbrunn.se/Hinduism_och_Buddhism_6076.htm http://www.mimersbrunn.se/arbeten/1681.asp http://www.indien.nu/fakta-tips/religion/gudar_symboler/ Boken i religionenHin