1. Indledning 2 1.1 Åbne afsæt 2 1.2 Vesterbro Lokaludvalg 2 1.3 Otto Busses 2 2. Problemfelt 3 3. Problemformulering 3 4. Afgrænsning 3 5. Metode 4 6. Idébeskrivelse 4 7. Afrunding og optakt 5 Litteraturliste 6 Bilag 7 Bilag 1 - Konceptuel Opdagelse 7 Bilag 2 - PEST-analyse 8 Bilag 3 – Visuel brainstorm 9
1. Indledning
1.1 Åbne afsæt
Begrebet ’localisation’ kan fortolkes på mange måder, afhængig af hvilken kontekst det opstilles i. Jeg har valgt, at fortolke begrebet i sammenhæng med lokalsamfundet, altså hvordan folk interagerer med hinanden i deres lokale miljø og danner fællesskaber omkring nogle fælles interesser. Ud fra denne fortolkning har jeg valgt, at tage afsæt i -og udvikle, et nyt urbant initiativ i samarbejde med Vesterbro Lokaludvalg.
1.2 Vesterbro Lokaludvalg
Vesterbro lokaludvalg blev etableret i 2005 med det formål, at være bindeled mellem Københavns Borgerrepræsentation og Vesterbros borgere. Vesterbros lokaludvalg får årlig 2,3 mio. kr. til at fremme demokrati-, kultur- og netværksaktiviteter i byen.
På hjemmesiden www.vesterbrosgader.dk kan Vesterbroere deltage i konkurrencer om gaderumsprojekter og sætte deres præg på Vesterbros gader. Den 6. Maj 2013 lancerede udvalget en konkurrence, hvor borgerne kunne sende idéforslag ind til, hvordan det grønne område, ved Otto Busses vej, i fremtiden kan anvendes til glæde og gavn for lokalmiljøet.
1.3 Otto Busses
Otto Busses, også kaldet frugthaven, er et gamle jernbane område ejet af DSB. Arealet er på størrelse med indre Vesterbro og består af grønne områder, samt historiske faciliteter. Området ligger op til ’den gule by’, som er en provins perle i storbyen, kun 1,5 km afstand til hovedbanegården. Der er begrænset offentlig adgang til området og jorden på egnen er markant forurenet. Der er først planer for området i 2023, kommunen kan derfor frit anvende det indtil da.
2. Problemfelt
Efter en længere periode med fokus på, at være global og online, er der nu tegn på, at folk er klar til, at træde et skridt tilbage til det bekendte, autentiske og lokale.
Hvordan kommer man denne tendens til livs? Er der muligheder i byrummet til at dyrke det lokale og samtidig skabe værdi og vækst?
3. Problemformulering
Hvordan kan Arealet på Otto Busses vej anvendes til gavn for lokalmiljøet på Vesterbro? Og hvorledes kan initiativet medføre, øget værdi for borgerne i lokalmiljøet?
4. Afgrænsning
Jeg vil arbejde ud fra hvad ’lokalisation’ betyder for Vesterbros borgere og hvordan det kan fortolkes og implementeres via et nyt koncept. Jeg afgrænser mig derved fra at behandle økonomiske aspekter yderligere end, at nævne, at der er afsat et bestemt beløb, i Vesterbros lokaludvalg, for udvikling af projekter i byrummet.
5. Metode
Først har jeg redegjort for hvad ordet ’lokalisation’ betyder for mig og for mit projekt. Ud fra denne fortolkning har jeg opstillet en problemformulering, som er opbygget af en række kritiske spørgsmål omkring emnet. PEST modellen vil jeg anvende for, at analysere forhold i det eksterne makromiljø, som har indflydelse på konceptet, jeg vil dog kun berøre punkter, som har direkte betydning for udfaldet. Jeg har vagt at strukturere min proces ud fra faserne i konceptuel opdagelse. I synopsen vil jeg anvende åbne afsæt og idéværksted. Til idéværkstedet vil jeg drage punkter ud fra en visuel brainstorm. Til præsentationen vil jeg tage afsæt i koncept udvikling og koncept validering. Dertil vil jeg berøre hvem projektet henvender sig til og hvorledes jeg vil benytte storytelling til, at kommunikere til brugerne.
6. Idébeskrivelse
Der er en voksende trend for, at kende, dyrke og engagere sig i nærmiljøet. Med de mange udviklingsmuligheder i byrummet og økonomi til at bringe nye initiativer til livs, skal der udvikles et initiativ, som borgerne i Vesterbros lokalmiljø kan samles om. Ordet ’lokalisation’ er grobund for mit koncept, som går ud på, at oprette byhaver, også kendt som urban gardening eller community gardens, på det indre Vesterbro. Det skal således være et grønt åndehul for de lokale, hvor der kan dyrkes grøntsager, frugter, krydderurter mm.
Da jorden er svært forurenet skal der etableres højbede med ren jord til beplantning. Der skal opstilles hønsegård og bistader, samt opsættes gynger om græsområder hvor byens børn kan boltre sig.
Arealet ved Otto Busses vej, skal altså fungere som et socialt samlingspunkt, hvor der er noget for alle. Der er mange fordelene ved at oprette byhaver, det kan fungere som et nyt mødested på tværs af kultur, køn og alder, det styrker fællesskab og naboskab og er identitetsskabende for den enkelte borger. Endvidere danner det rammerne for et lærerigt miljø, hvor sundhed og økologi er i centrum. Konceptet skal give lokalmiljøet, individet og samfundet øget identitet og værdi.
7. Afrunding og optakt
Til præsentationen vil jeg fremlægge et koncept-pitch, som skal rumme de visuelle planer for Frugthaven på Otto Busses vej. Dertil vil jeg komme ind på mission, vision og værdier for konceptet og derigennem redegøre for hvordan initiativet kan skabe øget værdi for lokalmiljøet på Vesterbro.
Litteraturliste
Publikationer:
-Andersen, Finn: International Markedsføring. 3. Udgave. Trojka. 2009.
-Merit, Søren & Nielsen, Trine: Vinder koncepter – bruger drevet innovation og forretningsudvikling. Børsens Forlag. 2006.
-Andersen, Ole E.: Forstå forbrugerne og bliv en bedre markedsfører. Samfunds litteratur. 2011.
-Hansen, Heidi.: Branding – teori, modeller, analyse. Samfunds litteratur. 2012.
-Vang Jensen, Louise.: Dyrk din by – Fælles byhaver og frivillighed i byfornyelsen. Minesteriet for by, bolig og landdistrikter. 2012.
Niss, Hanne.: Fortællinger fremmer forståelse – storytelling i ledelse og virksomhedskommunikation. Fakultetet for sprog, kommunikation og kultur. 2003.
Artikler:
Katinka Agger: Vesterbro får ny hemmelig have. Metroxpress. 7 Maj, 2013.
Web: http://trendwatching.com/trends/stillmadehere.htm https://en.wikipedia.org/wiki/Localization http://www.vesterbrolokaludvalg.kk.dk/vesterbrosgader/ http://www.trendwatching.com/trends/localizasian/ http://2200n.dk/2011/05/16/blagard-skole-har-faet-en-have-pa-taget/ Bilag
Bilag 1 - Konceptuel Opdagelse
Bilag 2 - PEST-analyse
Politiske forhold: Der er politisk opbakning for at oprette initiativer for området – Københavns kommune, samt Vesterbro Lokaludvalg.
Økonomiske forhold: Der er via Vesterbro Lokaludvalg skænket 50.000 kr. til virkeliggørelse af det vindende initiativ.
Socio-kulturelle forhold: Det er et mødested på tværs af kultur, køn og alder, det styrker fællesskab og naboskab og er identitetsskabende for den enkelte borger.
Teknologiske forhold: Der er mulighed for videre salg af hvad der dyrkes på grunden. Det giver økonomisk vækst for lokalmiljøet.
Miljømæssige forhold: Endvidere danner det rammerne for et lærerigt miljø, hvor sundhed og økologi er i centrum.
Lovmæssige forhold: Jorden på Otto Busses vej er svært forurenet, det er derfor ulovligt at flytte jorden og beplante direkte i den.
Bilag 3 – Visuel brainstorm
Se printet opgave.
--------------------------------------------
[ 1 ]. http://www.vesterbrolokaludvalg.kk.dk/
[ 2 ]. http://www.vesterbrolokaludvalg.kk.dk/om-os/
[ 3 ]. http://www.vesterbrolokaludvalg.kk.dk/vesterbrosgader/om-otto-busses/
[ 4 ]. http://www.caratdeepblue.dk/services/puls/
[ 5 ]. Bilag 1 – Konceptuel opdagelse
[ 6 ]. Bilag 3 – Visuel brainstorm
[ 7 ]. Bilag 2 – PEST-analyse