Free Essay

Mainetti Hanger Company

In:

Submitted By scofieldchuck
Words 1377
Pages 6
MAINETTI ASKI SANAYİ VE TİCARET A.Ş

Mainetti Hakkında genel bilgi:

Mainetti firmasının kökleri Kuzey İtalya’ya dayanır. Mainetti şirketi ,Gianni ,Luigi ,Romeo

ve Mario Mainetti kardeşler tarafından 1961 yılının Mayıs ayında kurulmuştur.

Mainetti Tecnologie’nin amacı, olası en düşük maliyetle ,en kaliteli elbise askılarının üretilebilmesi için en ileri teknolojiye sahip sanayi robotlarını ve otomatik donanımını tasarlamak, geliştirmek ve imal etmektir.

Başarısının temellerini ‘S’ serisi ceket askılarla atan Mainetti, başka pek çok çığır açan ürün geliştirmiştir.Daha sonraki yıllarda Mainetti ürünlerine talebin artmasıyla 1974 yılında İskoçya’da ,1975 ‘te Fransa’da ,1988 yılında Kanada da Mainetti şirketlerini kurmuştur. Şirket 80’lerle birlikte geri dönüşüm alanındaki ilk adımlarını oluşturmuş ve 1987’de Hollanda ve İspanya’da genişlemeye devam etmiştir.1989 yılında Hong Kong’daki bürolar ve Güney Çin’deki imalat tesislerini almış ve 1992’de Singapur’da,1993’te Sri Lanka’da fabrikalar açmıştır.

Mainetti, Endonezya,Şanghay ,Romanya ve Türkiye’deki giysi üreticilerinin taleplerini karşılamak üzere açtığı fabrikalarla ve Vietnem’da kurduğu temsilciliklerle, şirketler ağını genişletmeyi sürdürmektedir.

Mainetti,artan çeşitlilikteki kumaş ve giysi stillerini karşılamak amacıyla ; dış giyim,üst giyim,alt giyim,iç giyim,manken askı,amerika serisi ve aksesuarlardan oluşan geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.

Hammadde Hazırlanışından Depoya Sevke Kadar Olan Aşamalar :

Askının hammaddesi plastiktir.Siyahın dışındaki (renkli askılar ), polipropilen (PP) ve polistren (PS)’ nin orijinali kullanılarak yapılır. Renkli askı için mutlaka orijinal hammadde + %1 - %2 boya katılır.
Siyah askı ise siyah granülden elde edilir.
Granül: Dışarıdan alınan çapak ve firelerden gelen kırma yolu ile yapılır.
100kg için (2çuval çapak+1çuval kırma + % 3 boya (siyah) + % 4 kauçuk karıştırılır.
Nem oluşumunu önlemek için silo’da bekletilip kurutulur.
Üretim Aşaması: Granül kurutulduktan sonra silolara aktarılır.Silodan vakumla boru hattına çekilir.Her bir enjeksiyon üzerindeki yükleyici (vakum) hattan granülü çeker ve hazneye doldurur.Enjeksiyon makinesi yardımıyla erimiş plastik kalıplara doldurulur ve askı elde edilir.Üretilen askıya operatör müşterinin istemiş olduğu tipteki çengeli takar.Çengel çengel ısıtma makinesinde ısıtıldıktan sonra askı yuvasına konarak takılır.
Montaj Bölümü: Enjeksiyondan çıkmış haliyle satılabilecek halde olmayan askı türlerine montaj bölümünde eklemeler yapılır.
Depoya Teslim: Depoya teslim üç yolla yapılır.Üretimden,montajdan veya serigraftan depoya teslim yapılır.
Binanın İncelenmesi Ve Kısımları: Şirket binası Beylikdüzünde Beymersan Sanayi Sitesindedir.Bina zeminden itibaren 4 katlıdır.Üretim ise zeminin altındaki katta yapılmaktadır.En üst katta spor kompleksi,üçüncü katta muhasebe ve ihracat bölümü bulunmakta.İkinci katta bilgisayar finans bölümü ve satış pazarlama bulunmaktadır.Zemin katında lojistik,kalite kontrol ,üretim planlama ,montaj bölümü depo ve yemekhane bulunmaktadır.Üretimin yapıldığı alt katta ise kalıphane (atölye) ,elektrik,makine bakım onarım,plastik kırma ,tesellüm,ve üretimi sağlayan 34 tane enjeksiyon makinesi vardır.

İşletmenin Aydınlatılmasında Kullanılan Yöntemler:Zemin kat ve üstündeki katların aydınlatılmasında olabildiğince güneş enerjisinden faydalanılabilecek ölçüde pencereler yerleştirilmiştir.Bölümlerin duvarlarının rengi açık bej rengidir.Aydınlatma kurallarına göre beyaz veya açık renk kullanılması gerekliydi bu kural dikkate alınmıştır.Üretimin olduğu yerdeki duvar ve tavanda beyaza boyanmıştır.
( Üretimin yapıldığı (zemin kat altında olduğu için)yerde pencerelerin boyları çok küçüktür bu yüzden doğal aydınlatmadan yararlanılamıyor.
Beylikdüzündeki sanayi sitesinde bulunan binanın etrafında yeterli miktarda boşlukta vardır.Etrafı aydınlıktır.Diğer binalarla arasındaki mesafe binaların yüksekliliğinden 3-4 kat fazladır.
(Yönetimle ilgili bölümlerin bulunduğu odalarda pencerelerde herhangi bir jaluzi veya uzun perde kullanılmamıştır.Masa başınsa çalışanlar açısından güneş ışığı direkt olarak gözlerine gelmemektedir (masa yerleşimi iyi ayarlanmış).
(Binanın tamamında akkor lambalar kullanılmıştır.Bu lambaları kullanmak yönetimle ilgili bölümlerin olduğu odalarda doğru karardır.Çünkü kullanma ömrü çok düşük ve ışık etkinliği düşük olmasına karşı kullanım kolaylığı ,düşük maliyet ve yapay aydınlatmaya ara sıra başvurulduğu için uygundur.Ancak üretimin yapıldığı yerde kullanılmaması gerekliydi.Çünkü alt katta güneş ışığından yararlanılamıyor ve aydınlatılacak alan çok büyüktür.Odanın boyu büyük boyutludur, yüksek tavanlıdır ve aydınlatılma için odaya dağılımı iyi bir şekilde yapılmış ,az sayıda güçlü civa buharlı lamba kullanılınabilirdi.Ayrıca üretimde çok titiz bir şekilde renkleri birbirinden ayırt etmeye gerek olmadığından floresanlı lambalarda kullanılınabilinirdi.

İşletmenin soğuğa ve sıcağa karşı aldığı önlemler: İşletme kuzey-güney doğrultusunda kurulmuş.
Önü kuzeye arkasın güneye bakmaktadır.Beylikdüzü konumu itibarıyla çok rüzgar alan ve soğuk olan bir bölgedir.Çok sert rüzgarı vardır bu yüzden mal kabul bölümü ve depodaki malın taşıması için kurulan rampalar güneye yerleştirilmiştir.
(Ayrıca bu alan rüzgarı önlemek amacıyla plastik koruyucularla çevrilmiştir.
(İşletmenin ısıtma sistemi yerden ısıtmalıdır.Maliyeti yüksek olsa da iyi bir seçimdir.Bürolardaki ortalama sıcaklık 20 C dır.Bu da iyi bir değerdir.Üretimin yapıldığı yer de çok soğuk olmadıkça ısıtılmamaktadır.Çünkü enjeksiyon makineleri ışıma yoluyla ısı yaymaktadır.
(Işıma yoluyla yayılan ısıyı önlemek için herhangi bir yöntem kullanılmamıştır.Yansıtma katsayısı yüksek parlak metal (alüminyum) levhalar kullanabilinirdi.
Genelde işçilerin kullandığı giysileri hafif giysilerdir.Hem hareket kabiliyetini azaltmayan hem de sıcaktan etkilenmeyi minimuma düşürecek giysiler seçilmiştir.
(Makinelerin yerleşimi şekilde gösterildiği gibi ortada kalmaktadır.Dış ortama yakın bir alana yerleştirile bilinirdi fakat böyle de bütünlük sağlanamazdı.34 tane büyük enjeksiyon makinesi üretimi sağlamaktadır.
(Kalıphanede(atölye) üretim olmamaktadır.Tamirat –onarım işleri yapılmaktadır bu yüzden tezgahlar(torna,freze ve matkap tezgahları mevcuttur) devamlı kullanılmamaktadır.Isı yayılımı o yüzden çok olmamaktadır.Kalıphanede klima da mevcuttur.
(Mal kabul giriş kapısı devamlı açık durmaktadır.Böylece soğuk hava ve sıcak hava dengelenmektedir.Orada çalışanlar için alınan önlem giysilerinin daha kalın olmasıdır.
(İşletmede bulunan tüm camlar çift camdır ve ısı yalıtımını sağlayacak önlemler alınmıştır.

Neme Ve Hava Akımına karşı alınan önlemler:Her bölümde ve üretimde kalıphanenin olduğu bölümde klima kullanılmaktadır.Böylece bağıl nemin %70 ten fazla olması önlenmiştir. Diğer yerler için herhangi bir önlem alınmamıştır.Havalandırma vantilatörlerle sağlana bilinirdi maliyeti azaltma amacıyla fakat hem sıcaklık hem soğuk verebilen klima kullanılması iklim konforu açısından daha uygundur.Ayrıca mal kabul kapısının devamlı açık olması havalandırma için iyi bir seçimdir.Devamlı temiz hava içeri gelmektedir.

Gürültüye Karşı Alınan Önlemler:Üretim esnasında enjeksiyon marinalarından 90 dB(A) dan fazla ses çıkmaktadır ve hem enjeksiyon makineler hem de kalıphanedeki tezgahlardan farklı sesler aynı anda da çıkabilmektedir.Ayrıca kalıphanede devamlı üretim olmadığından tezgahlar arada bir çalışmakta ve kesikli ( aralıklı ) gürültü meydana getirmektedir.Bu olaylarda gürültünün kişi üzerindeki etkisi fazlalaşmaktadır.Bunlara önlem olarak işletme çalışanlara kulaklık ve kulak tıkacı dağıtmaktadır.İşletme böylelikle gürültünün alıcıda kontrolüne ait önlemler almaktadır.
(Gürültünün kaynakla alıcı arasında kontrolünde alınması gereken önlem olarak ses bariyerleri kullanılabilir.Kaynağın oda içindeki konumunu değiştirmek zor olacaktır.
(Kaynağın yarı veya tam hücre içerisine alınması da zor olacaktır.Çünkü enjeksiyon makinelerini birbirinden ayırmak verimliliği azaltabilir.
(Gürültünün kaynakta kontrolünü sağlayacak önlemler olarak makinanın bakımının zamanında ve eksiksiz yapılması gibi kolay ve bir dereceye kadar etkili yöntemlerle gürültüyü kaynakta azaltımı sağlanmıştır. Daha farklı olarak susturucu kullanılınabilir.Ve titreşimi önleyecek önlem olarak titreşim yalıtımı yapılabilir ve titreşen yüzeyler, titreşim sönümleyici malzemeyle kaplanabilinirdi. Bölümler yerleştirilirken bir odada iki bazen üç bölüm olacak şekilde yerleşilmiştir.Bu sistem büro işlerinde çalışanlar için gürültüyü arttırıcı olsa da bölümler paravanlarla birbirinden ayrılmıştır.

Ulaşım:İşletme çalışanları için ulaşım imkanları sağlamaktadır.Gün boyunca belli yerlere sık sık taşıma yapılmaktadır.Genellikle Esenler,Avcılar,Esenyurt,Taksim,Bakırköy’e yapılan seferler daha fazladır.

Çalışma Saatleri Ve Mola Süreleri : İşletmede üçlü vardiya sistemi uygulanmaktadır.Sabah 7-öğle 3 ; öğle 3-akşam 11 ; akşam 11 –sabah 7 sistemi uygulanmaktadır.
(Vardiya değişikliği sistemi haftalıktır.Bu sistem çok iyi değildir çünkü vardiya sisteminde vardiya değişikliği ya kısa süreli 2-3 gün gibi olmalı yada uzun süreli en az dört hafta olacak şekilde olmalıdır.Yapılan araştırmalarda bu sonuç ortaya çıkmaktadır.
(Çalışanlara verilen mola süreleri sabah vardiyasına göre (sabah 7 – öğle 3 arası çalışanlar) saat 12’de yarım saat yemek paydosu ve beşer dakikadan iki çay molası verilmektedir.8 saat içerisinde verilen bu mola süresi kısadır çünkü üretimde çalışan çoğu kişinin yaptığı iş monoton tekrarlı bir iştir.Montajda çalışanlar askılara elleriyle sünger takmaktadır,makinelerde çalışanlar askılara ya elleriyle yada ısıtma makineleriyle kanca çakmakta ve sonra hemen yanında bulunan metalden yapılmış boru şeklindeki yere askıları asmaktadırlar.
(Çalışanlar işletmeye zararlı olabilecek işletme tarafından organize edilemeyen keyfi ve gizli mola verebilirler.Hem motivasyonu arttırmak hem de iş kaybını önlemek amacıyla mola süreleri kısa aralıklar olacak şekilde fazlalaştırılmalıdır.(Beşer dakikadan iki çay molası yeterli değildir.)
(Çalışanlar arasında kaynaşmayı arttıracak sosyal hayatı olumlu etkileyecek ve motivasyonu arttırmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır.Belli zaman aralıklarıyla topluca pikniğe gidilmekte her Pazar günü diğer firmalarla yapılan halı saha futbol turnuvalarına Mainetti iki takım göndermektedir.
İşletmenin bir duvarında (yemekhaneye gelirken) bu yapılan sosyal aktivitelerle ilgili resimler bulunmaktadır.

-----------------------
KALIPHANE

ELEKTRİK BÖLÜMÜ

ÜRETİMİN YAPILDIĞI YAPILDIĞI ALAN 34 TANE ENJEKSİYON MAKİNESİ YERLEŞTİRİLMİŞTİR.
HER BİR MAKİNENİN BAŞINDA BİR İŞÇİ OTURMAKTA VE KALIPTAN ÇIKAN ASKIYI YA KANCA TAKIP PARAVANLARA ASMAKTA YADA MANDAL TAKMAKTADIR.MAKİNELER 3 LÜ OLARAK DİZİLMİŞTİR.

[pic] [pic] [pic]

PLASTİK KIRMA

MAL KABUL YERİ KAPISI HEP AÇIK

Similar Documents

Premium Essay

Others

...project is under Bengal Petrochem & Synthetic Textiles Limited, a private limited company incorporated under the companies Act 1994 vides registration no. C91112/11 dated 10th March 2011 with authorized capital of BDT 1000,000,000 divided into 10,000,000 ordinary shares of BDT 100 each. Location: Registered Office: Bengal House, 75, Gulshan Avenue, Dhaka-1212 Factory : Plot # 295 – 298, DEPZ Extension Area, Savar. Name and Shareholdings of Sponsors’ Directors: Status in the Proposed Company Chairman 80% Bangladeshi Bangladeshi Bangladeshi Bangladeshi Bangladeshi Bangladeshi Managing Director Director Director Director Director Director 4% 4% 3% 3% 3% 3% Name Bengal Windsor Thermoplastics Ltd (Represented by Chairman Mr. Morshed Alam) Mr. Jashim Uddin Nationality Extend of Share Holding Bangladeshi Mrs. Bilkis Nahar Mr. Humayun Kabir Mr. Firoz Alam Mr. Shamsul Alam Mr. Saiful Alam Corporate Set up: Public Limited Company Type of Project: Garments accessories manufacturer and exporter. Activities of the Project: Bengal Petrochem & Synthetic Textiles Limited has been manufacturing and exporting different types of Garments Hanger. Bengal Petrochem & Synthetic Textiles Limited has an installed capacity to produce 4.5 lac pcs of Plastic Apparel hangers a day an extensive line of A sister concern of Bengal Group of Industries Page 1 BENGAL PETROCHEM & SYNTHETIC TEXTILES LTD hangers for men’s, women’s and children’s apparels in many designs, sizes, and colors....

Words: 14306 - Pages: 58