Inhoudsopgave:
Pagina 2: Inhoudsopgave
Pagina 3: Inleiding
Pagina 4: Het bedrijf
Pagina 6: Concurrentie
Pagina 7: Positionering
Pagina 8: Brancheverkenning
Pagina 10: Marketingmix
Pagina 11: Prijsbeleid
Pagina 12: Promotiebeleid
Pagina 13: Presentatiebeleid
Pagina 15: Personeelsbeleid
Pagina 16: Groeistrategieën van Ansoff
Pagina 18: SWOT-analyse
Inleiding
De McDonald’s. Wie kent het niet? Iedereen is er wel eens geweest. Fastfood keten McDonald’s verkoopt wereldwijd hamburgers, friet enzovoorts. Wereldwijd worden hiervan dagelijks miljoenen van verkocht.
Dit verslag is naar aanleiding van de opdracht die werd uitgereikt door de heer Tijman. De opdracht luidde om het marketing concept achter de McDonald’s in beeld te brengen.
Om bepaalde dingen duidelijk te maken heb ik in dit werkstuk gebruik gemaakt van verschillende middelen. Onder andere bespreek ik de 4p’s (marketingmix), de groeistrategie op basis van het Ansoff model en een SWOT Analyse.
Verder heb ik als doel de doelstellingen van McDonald’s goed in kaart te brengen.
Het bedrijf
McDonald’s is de bekendste fastfoodketen in de wereld. Wereldwijd heeft dit bedrijf vestigingen zitten. De bekendheid van de gele letter ‘’M’’, de Happy Meal, de BigMac maken dit bedrijf tot een icoon.
McDonald’s levert allerlei producten in de voedselbranche. Variërend van burgers en McNuggets, tot complete menu’s.
Een specifieke doelgroep heeft McDonald’s niet, want het heeft een breed publiek. Voornamelijk zijn dit gezinnen met ‘’jonge’’ kinderen. Een belangrijke rol die McDonald’s hierin vervuld zijn de Happy Meals (kindermenu bestaande uit; een speeltje, frietjes, een hamburger en drinken). Het succes van de Happy Meals heeft McDonald’s te danken aan het speeltje dat erin zit. Ook andere activiteiten zijn een belangrijke rol. Kinderen kunnen bijvoorbeeld hun verjaardagspartijtje vieren, krijgen ballonnen, krijgen kleurplaten of kunnen in de speeltuin spelen.
Een nieuwe doelgroep die McDonald’s wil aanboren zijn de jonge moeders. De moeders vinden McDonald’s ongezond en dat zorgt voor een slecht imago. Moeders vinden vooral dat er te weinig variatie in de voeding zit. Omdat kinderen graag naar McDonald’s willen, zal McDonald’s hier iets aan moeten doen. Dit kan door meer variatie aan de voeding te geven, het gezonder maken om zo een beter imago te creëren.
Een bestaande doelgroep voor McDonald’s zijn de tieners tussen 15 en 19 jaar. De tieners gaan uit school bijvoorbeeld even snel naar McDonald’s. De zo gehete pubers zijn een makkelijke prooi voor concurrenten van McDonald’s. Ze laten zich gauw misleiden door reclames, aanbiedingen enzovoorts.
Er bestaat nog een doelgroep van jonge volwassenen tussen de 20 en 34 jaar. Deze doelgroep kenmerkt zich voornamelijk tussen de schooluren heen te gaan, voor het uitgaan of in het weekend. Vaak is de snelle hap een eye catcher bij deze doelgroep. Ook is de McDrive hierbij een populair iets, even snel met de auto eten halen zonder daarbij uit te hoeven stappen.
Het marktgebied is groot. McDonalds zit in elke gemeente met meer dan 35.000 inwoners. Hieronder een stuk tekst van de website van de McDonald’s waarin ze hun plaat beleid aangeven en uitleggen wat de eisen zijn voor een nieuwe vestiging.
McDonald’s heeft de ambitie om jaarlijks een vijftal nieuwe restaurants te openen. Hiervoor zijn we op zoek naar locaties die aan onze eisen voldoen.
McDonald's NEDERLAND IS OP ZOEK NAAR GESCHIKTE LOCATIES VOOR NIEUWE RESTAURANTS
McDonald’s voert een actief vastgoedbeleid. De (gezamenlijke) herontwikkeling van een mogelijke locatie, de aankoop van een perceel ten behoeve van de bouw van een restaurant of het ombouwen van een bestaande horecalocatie behoren allemaal tot de mogelijkheden.
WAAR MOET EEN GESCHIKTE LOCATIE AAN VOLDOEN?
Een McDonald’s restaurant is gelegen in een gemeente met ten minste 35.000 inwoners. Het restaurant ligt aan een Provinciale weg, Rijksweg of op een andere zichtlocatie. De oppervlakte van het perceel bedraagt idealiter 3.000 m2, met een te bebouwen oppervlak van zo’n 500 m2. De (mogelijke) bestemming van het perceel is horeca. In grotere steden (vanaf 100.000 inwoners) onderzoeken wij de mogelijkheden voor een tweede of derde McDonald’s restaurant. Mogelijke vestigingslocaties zijn dan in het horeca- of winkelcentrum van de stad gelegen.
McDonald’s Nederland zal blijven groeien, tot aan bovenstaande wensen wordt voldaan.
Concurrentie
Eigenlijk hebben de McDonald’s vestigingen waar wij deze opdrachten over maken geen echte concurrenten. Een gewone snackbar heeft een heel ander, en zeker minder uitgebreid assortiment dan McDonalds. In andere steden is er wel een concurrent van McDonalds, namelijk Burger King, Kentucky Fried Chicken en de andere fastfood ketens. De grootste concurrent van de McDonald’s is toch echt de Burger King. Deze fastfoodketen lijkt heel erg op de McDonalds qua opzet en producten.
Burgers en menu’s, de restaurants zijn ingericht om de gasten zo snel mogelijk te laten vertrekken (dit om een grotere doorstroom gasten aan te kunnen).
In de fastfoodmarkt kunnen onder andere de volgende strategische groepen onderscheiden worden: * hamburgerzaken (onder andere McDonald’s); * snackbars/cafetaria’s (‘Friet van Piet’); * pizzarestaurants (zoals Pizzahut); * broodjeszaken (zoals Subway)
Positionering
Good Food Fast is het credo van de McDonald’s. Kwaliteit op alle fronten staat hierbij centraal. Dit houdt in dat iedere gast de beste kwaliteit en gevarieerde keuze aangeboden krijgt. Iedereen moet op elk gewenst moment, in een aangenaam restaurant omgeving een goede keuze kunnen maken. Dit wordt onder meer gerealiseerd door het assortiment voortdurend uit te breiden met innovatieve producten van hoge kwaliteit. En door de restaurants te voorzien van een eigentijdse uitstraling. Good Food Fast zal de komende jaren de leidraad zijn bij alles wat de McDonalds doet.
Dit komt voort uit de filosofie van de McDonalds. Hieronder de filosofie van de McDonald’s zoals zij zelf op hun website aangeven.
De uitgangspunten van grondleggers Dick en Mac McDonald vormen wereldwijd nog steeds de basisfilosofie van McDonald’s: Kwaliteit, Service, Kraakhelderheid en Waar voor je geld (KSK&W).
KWALITEIT
Kwaliteit op alle fronten staat centraal bij McDonald’s. Dat geldt vanzelfsprekend voor de producten, maar bijvoorbeeld ook voor de medewerkers en de restaurantinrichting.
SERVICE
De gast komt op nummer 1. Service staat daarom altijd voorop. We bieden onze gasten kwaliteitsproducten, persoonlijke aandacht en een bediening die snel en vriendelijk is.
KRAAKHELDERHEID
Het uitgangspunt voor elk McDonald’s restaurant is een hygiënische keuken, een schoon restaurant en een opgeruimde omgeving. Met andere woorden: kraakhelderheid tot in de details.
WAAR VOOR JE GELD
Dit alles biedt McDonald’s tegen aantrekkelijke prijzen. Wij zetten ons er voor 100% voor in dat onze gasten een leuke tijd hebben. Je krijgt altijd waar voor je geld.
Brancheverkenning
Het afnemersgedrag binnen de fast food branche is de afgelopen jaren gewijzigd. Mensen zijn zich bewuster van hun gezondheid en wat zij eten. Dit ze je ook terug aan de verschillende salades en vegetarische die je tegenwoordig bij de McDonald’s op het menu ziet staan.
Het aantal bedrijven in de fastfoodsector is toegenomen. Er vind een opmars plaats van het aantal fastfoodrestaurants, lunchrooms, ijssalons en grillrooms (detail, dit gaat ten koste van het aantal cafetaria’s). Het aantal bestaande fastfoodformules neemt elk jaar toe en nieuwe formules ontstaan, zoals de fast casual horeca-formules. Buh deze formule zijn de foodservice en foodretail dichter tot elkaar gegroeid (een voorbeeld hiervan is de La Place formule van de V&D). De fast casual formule is een bewijs van de toenemende branchevervaging in de sector. Voor consumenten gaat het om snelheid, convenience, kwaliteit, gezonde producten en variatie voor een betaalbare prijs.
Daarnaast zal het aanbod binnen de sector steeds meer bepaald worden door convenience: dé gemak consumptie. Dit wordt gevoed door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen zoals minder vrije tijd, meer eenpersoonshuishoudens, meer mobiliteit, meer werkende vrouwen en meer 55 plussers. De verwachting is dat in 2015 de buitenshuis consumptie in Nederland jaarlijks zal toenemen (bron: ABN AMRO, Horeca: Fastfood 2008).
Als horeca ondernemer heb je te maken met vrij veel wet- en regelgeving. Denk aan algemene regels, meldingen en vergunningen. De Rijksoverheid stelt de regels deels vast in wetten en besluiten. Provincies en gemeenten in verordeningen, zoals de Algemene Plaatselijke Verordening. De volgende soorten bepalingen kunnen in een gemeentelijke verordening worden opgenomen: * Een afvalstoffenverordening voor het plaatsen en eventueel scheiden van afval. * Regels voor het parkeren van onder andere auto's, fietsen en boten. * Regels voor het aanplakken van biljetten. * Regels voor het organiseren van evenementen. * Een verbod op het drinken van alcoholische dranken en het bij zich hebben van een aangebroken verpakking in delen van de openbare ruimte van de gemeente.
Daarnaast heb je te maken met hygiëne voorschriften. HACCP, de afkorting voor Hazard Analysis and Critical Control Points, is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. De Nederlandse vertaling is: Gevarenanalyse en kritische controlepunten. Bedrijven die zich bezighouden met de bereiding, verwerking, behandeling, verpakking, vervoer en distributie van levensmiddelen dienen hierdoor alle aspecten van het voortbrengingsproces te identificeren en op gevaren te analyseren. Dit controleproces, uitgaande van de Europese Unie, wil ervoor zorgen dat het productieproces van alle voedingsmiddelen gepaard gaat met zo weinig mogelijk risico op besmetting.
Hieruit voortvloeiend is bijvoorbeeld het voortdurend bewaken en registreren van koel- en vriescellen een verplichting geworden.
De 7 kernpunten van een HACCP-systeem: * Inventariseer alle potentiële gevaren. * Stel de kritische beheers punten (CCP’s) vast, de punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen of beperkt. * Geef per CCP de kritische grenzen aan. * Stel vast hoe de CCP’s bewaakt worden. * Leg per CCP de correctieve acties vast die moeten leiden tot herstel van de veiligheid. * Pas verificatie toe – een periodieke check om na te gaan of de HACCP aanpak effectief is. * Houd documentatie en registraties bij – vastleggen wat je hebt aangepast en hoe.
Als betrokken onderneming streeft McDonald’s naar duurzaam ondernemerschap. Bij McDonald’s nemen ze de verantwoordelijkheid om de impact van hun bedrijfsvoering op het milieu te verminderen zeer serieus. Ook dierwelzijn en voedselveiligheid en –kwaliteit achten zij van groot belang.
De feiten over McDonald’s en het milieu * In het milieubeleid staan de drie R’s centraal: Reduce, Re-use en Recycle. * Ze besparen zoveel mogelijk energie in hun restaurants, bijvoorbeeld door energiezuinige apparatuur in de keukens. * Alle restaurants gebruiken sinds 1 januari 2008 alleen nog maar groene stroom en groen gas. * Ze zijn van foam verpakkingen overgestapt op kartonnen verpakkingen. Het karton van bijvoorbeeld de frietdoosjes bestaat voor meer dan 70% uit gerecycled materiaal. * Alle restaurants nemen maatregelen tegen zwerfafval. Ze plaatsen bijvoorbeeld voldoende afvalbakken en spannen zich in om de directe omgeving schoon te houden. * Verschillende trucks van het recyclingsysteem en logistieke service rijden op plantaardige olie, wat de CO2 –uitstoot vermindert. Ook stellen ze strenge eisen aan de CO2 –uitstoot van de restaurants. Deze houden zich aan groene richtlijnen en hebben in en om de restaurants praktische maatregelen genomen, zoals op het gebied van verlichting, water en airconditioning. Hierdoor stoten ze per jaar tonnen minder CO2 uit. * Door middel van watervrije urinoirs besparen ze 115.000 liter water per jaar. * Veel van de restaurants maken gebruik van zonnepanelen om duurzame energie op te wekken.
Daarnaast maakt McDonald’s gebruik van verschillende producten met een keurmerk: * Sinds 2011 biedt McDonald’s de Filet-o-Fish aan met het duurzaamheidkeurmerk van de Marine Stewardship Council (MSC). * De koffie van Segafredo en thee van Lipton heeft het Rainforest Alliance-Keurmerk. Dit garandeert dat bij de productie onder andere rekening is gehouden met de bescherming van het milieu en goede arbeidsomstandigheden voor de koffieboeren én hun gezinnen. * Voor bacon gebruiken ze sinds 2007 vlees van ongecastreerde biggen. * De eieren, die gebruikt worden in de McMuffin en salades, zijn sinds 2007 vrije uitloop eieren.
Marketingmix
Als bijlage heb ik de menulijst van McDonald’s toegevoegd. Als voorbeeld product heb ik de Big Mac genomen. Hiervan zal ik het fysieke, uitgebreide en totale producten onderscheiden.
Fysieke product
Het fysieke product bevat de primaire eigenschappen van het product, zoals afmeting, gewicht, bestandsdelen, smaak en geur.
Gewicht van de Big Mac: 210 gram
Kcal: 510
Vet: 26
Koolhydraten: 42
Bestandsdelen: * 2 beef burgers met sla, uitjes en speciale Big Mac saus op een driedelig sesambroodje. * Soja, melk, kippenei, gluten en rundvlees * Smaak: De smaak van een Big Mac vind ik persoonlijk erg aangenaam. Geen enkel ingrediënt is overheersend van smaak, zodat je alle ingrediënten goed proeft. * Geur: De geur van de Big Mac is ook goed. Het broodje ruikt gewoon naar de ingrediënten, het heeft geen aparte of typerende geur.
Uitgebreid product
Het uitgebreide product bestaat uit het fysieke product met daaraan toegevoegd een aantal elementen als garantie, levering, installatie en service. * Garantie: De McDonald’s geeft je de garantie dat je goede, met zorg bereidde producten eet. * Levering: Ze leveren de Big Mac in speciale hamburger doosjes, zodat het broodje niet nat of vies kan worden van het één of ander. * Installatie: Installatie is niet van toepassing bij de McDonald’s. * Service: Als je broodje op de één of andere reden toch niet naar je zin is; en er een gegronde reden voor is (er mist bijvoorbeeld een ingrediënt), dan krijg je gewoon een nieuw broodje.
Totaal product
Het totale product bestaat uit het uitgebreide product plus de door de consument daaraan toegekende en afgeleide eigenschappen. Eigenschappen ontstaan, omdat de consument denkt of verwacht door het bezit of gebruik van het product voordelen te kunnen realiseren.
De consument die een Big Mac koopt verwacht een lekker broodje dat de honger stilt. Het broodje wordt over het algemeen lekker bevonden en door de vele ingrediënten vult het broodje ook nog eens goed. De Big Mac bevredigt dus de behoefte van de consument.
Prijsbeleid
McDonald’s is niet de goedkoop en het prijsbeleid blijkt bovendien zeer crisisbestendig. Zoals bij elke horeca onderneming gaat het niet over eten, maar over de McBeleving. Men komt terug door gewoonte, effectief klachtenmanagement en niet in het defensief gaan bij kritiek. Het McSysteem vangt het allemaal op omdat de klant ook echt centraal staat.
McDonald’s hanteert een prijsbeleid dat rekening houdt met de koopkracht in dat land, de zogenaamde ‘Big Mac-index’. Zo kost een Big Mac in Nederland €3,50 en Oekraïne maar €1,30.
McDonald’s hanteert dezelfde prijzen voor elke klant (eigen personeel buiten beschouwing gelaten) en maakt hier geen onderscheid in.
McDonald’s heeft verschillende acties en kortingen. Zo worden er met regelmaat kortingsbonnen uitgedeeld met daarop kortingen op diverse producten binnen het assortiment. Daarnaast zijn er acties die met een bepaalde gebeurtenis te maken hebben. Zo bestond op 25-09-2012 de McDrive 25 jaar. Dit werd gevierd door elke bezoeker een gratis hamburger te geven bij een bestelling van tenminste 1 euro.
Daarnaast ontving de 690 miljoenste bezoeker een dinercheque voor 25 personen.
Promotiebeleid
Promotie betekent een hoop voor McDonald’s. Het gaat er immers om hoe je de onderneming presenteert aan de markt, het gaat dus niet alleen om het maken van reclame. McDonald’s heeft bijvoorbeeld in 2006 23,2 miljoen euro uit gegeven aan productie, waarvan ongeveer driekwart uit media bestond (dit zal in 2012 en 2013 hoger uitvallen in verband met het wijzigen van de nieuwe kleur). Mediabronnen die McDonald’s hanteert zijn televisie, kranten/tijdschriften, radio en beeldmateriaal op straat.
McDonald’s richt zich met de promotie op bepaalde doelgroepen. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld televisie reclames te maken die worden uitgezonden op Nickelodeon (een kinder zender). De billboards richting zich op toevallige passanten (snelweg, binnenstad en eventueel uitgaansgelegenheid).
Personal selling gebeurt niet tot nauwelijks binnen de McDonald’s (in Nederland). Klanten komen er met een bepaalde wens en worden niet aangespoord door het personeel om hier nog een aantal andere producten bij af te nemen.
McDonald’s maakt gebruik van sales promotions op de volgende manieren. * Coupons. Een prijs vermindering die een klant krijgt bij het aanschaffen van een product. McDonald’s heeft deze actie eens in de zoveel maanden om hun producten te promoten. Je vindt ze in kranten, tijdschriften en eventueel in winkels. De kortingsbonnen worden ook uitgereikt in de filialen zelf. * Premiums. Een extra item aangeboden wanneer een product gekocht wordt. Een extra product, twee voor de prijs van 1 acties etc. * Sweepstakes. Sweepstakes zijn te herkennen aan acties waarbij unieke nummers worden toegezonden of uitgedeeld aan potentiële winnaars die vervolgens geretourneerd moeten worden zodat de adverteerder kan verifiëren of het nummer winnend is.
Presentatiebeleid
Vrijwel alle McDonald’s restaurants in Nederland hebben een thema. Thema’s spelen een belangrijke rol in de inrichting en aankleding van McDonald’s in Nederland. Het thema wordt door middel van attributen en een decor uitgebeeld. Niet alleen de consumptie van voedsel, maar ook de consumptie van de ambiance is belangrijk.
De thema’s die de verschillende McDonald’s restaurants meekrijgen worden bedacht in het hoofdkantoor van McDonald’s Nederland.
In beginsel is ieder McDonald’s restaurant gestandaardiseerd. Het menu en de inrichting van elk restaurant zijn hetzelfde en de keuken is op dezelfde manier opgebouwd met hetzelfde uiterlijk. Ook zijn er een aantal voorschriften voor menuborden, de counter, reclameborden en het zelfs de stickers die geplakt worden. Om toch enigszins differentiatie aan te brengen tussen de verschillende restaurants worden er thema’s gebruikt. Het is hierdoor mogelijk om ieder restaurant een eigen sfeer te geven en hierdoor meer klanten te trekken.
Een goed voorbeeld hiervan zijn de 4 McDonald’s restaurants in Groningen.
Zo kwam in de McDonald’s-West (McAirport) naar voren dat vooral volwassen mannen het thema erg aantrekkelijk vinden en hierdoor vaker komen consumeren. McAirport heeft veel afbeeldingen van vliegtuigen in het restaurant. Daarnaast is er ook een vitrinekast met allerlei miniatuur vliegtuigjes. Een ouderwetse propeller is bevestigd aan de voorkant van de counter en in het midden van het restaurant hangen speelgoedvliegtuigen. Buiten is een speelplaats voor kinderen met een spaceshuttle.
In het centrum van Groningen zit een McDonald’s met het thema circus. Bij de ingang staat een grote olifant en beneden bij de trap staan twee levensgrote leeuwen. Aan de wanden zijn allerlei afbeeldingen van clowns en andere circusfiguren. Zelfs de verlichting is aangepast aan het thema. Alles bij elkaar geeft een opgewekte sfeer.
De McDonald’s in het oosten van de stad Groningen is geheel in de rock ’n roll sfeer ingericht. Bij de ingang worden de klanten meteen al verwelkomd door een Marilyn Monroe met haar kenmerkende omhoog waaiende rokje. Ook hangen er een aantal portretten van haar aan de wand. Een grote ouderwetse jukebox staat in het midden van het restaurant samen met een motor in ouderwetse stijl. Uit een van de gekleurde bespiegelde wanden komt een auto uit de jaren ’60 gereden. Kortom dit thema is met veel oog voor detail uitgewerkt.
Dan is er ook nog de vrij nieuwe McDonald’s die is opgericht in combinatie met het stripmuseum. Het is een nieuw gebouwd pand in het winkelcomplex van de Westerhaven waar de ingang van het stripmuseum gedeeld wordt met de McDonald’s. Het thema van deze McDonald’s is dan ook strips. Allerlei stripfiguren worden afgebeeld in het midden van het restaurant. Een aantal scheidingswandjes zijn geheel met striptekeningen versiert. De scheiding tussen het stripmuseum en de McDonald’s bestaat uit een vitrine waarin allerlei kleine stripfiguren staan.
Door het gebruik van de verschillende thema’s bij het inrichten van de ruimte wordt elke McDonald’s in Groningen toch verschillend, hoewel het aangeboden menu en vele andere dingen, zoals de service, hetzelfde blijven.
Personeelsbeleid
Het management van McDonald’s bestaat uit een aantal functies.
Daarnaast heb je binnen elk McDonald’s restaurant een aantal functies: * Crewlid * Host(ess) * Management Trainee * Floor Manager * Assistent Manager * 1e Assistent Manager * Restaurant Manager
McDonald’s heeft een eigen opleiding, McDonald’s Academy. Bij de McDonald's Academy combineer je werken met leren. Tijdens je werk in het restaurant doe je praktijkkennis op, bijvoorbeeld door opdrachten uit te voeren. Je manager begeleidt je daarbij. Je krijgt dan op een opleidingscentrum de theorielessen. Boeken heb je bijna niet nodig; bijna alles gebeurt via de computer, ook huiswerk. De opleiding duurt meestal een jaar. Na afloop doe je een schriftelijk examen en een praktijkexamen in jouw restaurant.
McDonald’s Academy kent verschillende niveaus: McDonald's Academy | Niveau | Diploma | Functie | Crew College | mbo 2 | Medewerker Fastservice | Medewerker | Management College | mbo 3 | 1e Medewerker Fastservice | Floormanager | Management College | mbo 4 | Manager/Bedrijfsleider Fastservice | Assistent Manager | | | | |
In totaal heeft McDonald’s Nederland 17.000 medewerkers in dienst, ik heb het aantal FTE’s niet kunnen vinden en durf in verband met het grote aantal parttimers geen schatting te maken.
Groeistrategieën van Ansoff
Om te bepalen wat de mogelijke groeistrategieën van McDonald’s zijn, is er gekozen voor het model van Ansoff. Volgens het model van Ansoff zijn er vier groeistrategieën mogelijk voor het verhogen van de omzet, te noemen: * Marktpenetratie * Marktontwikkeling * Productontwikkeling * Diversificatie
De vier strategieën kunnen in de volgende matrix worden geplaatst;
Omdat McDonald’s belangrijkste doelgroep ‘jonge moeders met kindere’’ is, moet McDonald’s hierop inspelen om deze verder te laten groeien. Niet alleen de doelgroep is belangrijk maar ook andere aspecten, te denken aan het milieu en besparingen. Dit o.a. om het imago te verbeteren van McDonald’s. Het eten moet daardoor gevarieerd zijn, er moeten gezonde producten komen, afval en verpakkingen worden aangepakt, kwaliteitseisen van het voedsel enzovoorts.
Productinnovatie
Hier heb ik nog geen direct voorbeeld van wat hier mee kan gebeuren. Wel is een goed punt wat niet direct in verbinding staat met het product maar wel belangrijk is, is de brandstof van vrachtwagens. McDonald’s wil haar eigen vrachtwagens op een ander soort brandstof laten rijden. Namelijk vrachtwagens die rijden op plantaardige olie, afkomstig voor een deel van het frituurvet. Ook ben ik van mening gezonder moet en dus pak je het voedsel aan. Een mogelijkheid zou kunnen zijn het vetpercentage verminderen van alle McDonald’s producten, glutenvrije producten, koemelkvrije producten, caloriearme producten enzovoorts.
Varianten van huidige producten
Dit is een goed punt waar McDonald’s op kan hameren. Gezonder eten vindt men steeds belangrijker. Gevarieerd eten is daarvan een belangrijk onderdeel. Als McDonald’s zorgt voor bijvoorbeeld meer keuze in het assortiment met het oog op gezondere voeding, kan dit het imago opkrikken. Ook vind de belangrijkste doelgroep (jonge moeders) dat het interieur niet aanspreekt. De stoelen zijn krap, tafels te klein, erg drukke sfeer enzovoorts.
Een streefpunt is dus om het interieur en dergelijke te veranderen en een eigen smaak krijgt wat past bij McDonald’s.
Productverandering en productverbetering
Dit is het belangrijkste punt dat wordt behandeld. Dit om er voor te zorgen dat het imago verandert van McDonald’s en om op bepaalde dingen voor te zijn (concurrentie). Productverandering en productverbetering zijn hiervan goede voorbeelden.
Als McDonald’s van het imago slecht eten, ongezond enzovoorts af wil moet er iets veranderen. McDonald’s moet laten zien hoe de producten worden gemaakt, waarvan deze worden gemaakt. Op het moment dat de consument als het ware in de keuken mag kijken en alles wat daarvoor gebeurd met de producten zal dit een positieve impuls krijgen.
SWOT-analyse
Interne analyse
Strenghts: * Sterk merk wereldwijd * In elk land dezelfde klant benadering * Succesvolle producten (Big Mac, Happy Meal) * Milieubewust (de drie R’s) * Sponsoring en foundations (EK 2007 onder de 21, Ronald McDonald foundation) * Locaties (bereikbaarheid en parkeergelegenheid) * McDrive (eenvoudig en efficiënt) * Euroknallers (aanbiedingen) * Kindvriendelijk (een grote doelgroep)
Weaknesses: * Marktaandeel * Productontwikkeling: Nieuwe producten op de markt brengen. * Doelgroep: de bestaande doelgroep kan zich meer richting een concurrent begeven * Kwaliteitseisen: Niet kunnen voldoen aan de strenge eisen die aan de distributie en bereiding van voedingsmiddelen wordt gesteld * McJob: Slechte slogan. “Als je toch niets kan, kan je altijd nog bij de McDonald’s werken”
Externe analyse
Opportunities: * Volksgezondheid: een maatschappelijk icoon worden * Voeding: ook rekening houden met cultuur en gewoontes * Marktverbreding * Nieuwe markt (grotere doelgroep)
Threats: * Concurrentie: de concurrentie staat ook niet stil. Om de Burger King en Kentucky Fried Chicken maar te noemen. Deze groeien, openen nieuwe filialen en de McDonald’s dient dit ook te doen om marktleider te blijven. * Eetgewoontes: met het oog op gezonde voeding kan de McDonald’s zich aanpassen en ook een groter assortiment aanbieden binnen deze doelgroep. * Grondstofprijzen: dit zal worden doorberekend in het product. * Imago: het beeld dat men heeft bij de McDonald’s. Vertrouwen van de consument wordt hier mede door bepaald.