Free Essay

Project Handleiding

In:

Submitted By VL100722
Words 7152
Pages 29
[pic]
1

DEM duaalHES Hogeschool voor Economische Studies
Afdeling Duaal

Handboek projectonderwijs
Propedeuse, semester 1

Datum van uitgave : 298 aAugustus 2010098
Collegeursusjaar : 2010089 - 201109
Studierichtingen : Alle
Studiejaar : Propedeuse

( DEMHES Hogeschool voor Economische studies - Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige manier, zonder voorafgaande toestemming van de afdeling DEM Duaal van de HES Hogeschool voor Economische Studies.
Inhoudsopgave

1. Inleiding……………………………………………………………………………………………..…….2

21. Projectopzet………………..………………………………………………………………………3 21.1 Leerdoelen………….………………………………….……………………………………….3 12.2 Projectgroep……………………………………………………………………………………3 12.3 Fasering………………………………………………………………………………………...3 12.4 Blokplanning……………………………………………………………………………………4 12.5 Literatuur………………………………………………………………………………………..45 12.6 Ondersteuning………………………………………………………………………………….5 12.6.1 Projectbegeleiding………………………………………………………………………...56 12.6.2 Projectvaardigheden………………………………………………………………………6 12.6.3 Ondersteunend onderwijs………………………………………………………………..67 12.6.4 Consult……………………………………………………………………………………..7 21.7 Vergaderen……………………………………………………………………………………..7

32. Op te leveren producten…………………………………………………………………………..89 32.1 Contract…………………………………………………………………………………………89 23.2 Plan van aanpak…...……….………………………………………………………………..…9810 23.3 Conceptrapportage…………………………………………………………………………..…910 32.4 Eindrapport……………………………………………………………………………………101 23.5 Individueel procesverslag………...…………………………………………………………112 23.6 Notulen………………………………………………………………………………………..113

34. Toetsing en beoordeling…………………………………………………………………………124

45. Evaluaties…………………………………………………………………………………………135 45.1 Evaluatie projectcompetenties………………………………………………………………135 54.1.1 Voorafgaand aan de evaluatie…………………………………………………………135 45.1.2 Tijdens de evaluatie………………………………………………………….………….135 45.1.3 Na afloop van de evaluatie………………………………………………..……………146 4.25.2 Projectevaluatie………………………………………………………………………………146

1 Inleiding 2

2 Projectopzet 3 2.1 De projectgroep 3 2.2 Fasering 3 2.3 Blokplanning 4 2.4 Literatuur 5 2.5 Ondersteuning 5 2.5.1 Projectbegeleiding 6 2.5.2 Ondersteunend onderwijs 7 2.5.3 Consult 7 2.6 Vergaderen 7

3 Op te leveren producten 9 3.1 Contract 9 3.2 Plan van aanpak 10 3.3 Conceptrapport 10 3.4 Eindrapport 11 3.5 Individueel procesverslag 12 3.6 Notulen 12

4 Toetsing en beoordeling 13 4.1 Het product 13 4.2 Het proces 13 4.3 De OAT 14

5 Evaluaties 14 5.1 Evaluatie projectcompetenties 14 5.1.1 Voorafgaand aan de evaluatie 14 5.1.2 Tijdens de evaluatie 15 5.1.3 Na afloop van de evaluatie 15 5.2 Projectevaluatie 15

Bijlagen
Bijlage A: Algemene projectafspraken 16
Bijlage B: Format notulen projectvergadering 17
Bijlage C: Scoreformulier voor projectcompetenties 18
Bijlage D: Overzicht projectcompetenties (voorbeeld) 21

Bijlagen………………………………………………………………………………………………….157

Bijlage A: Algemene projectafspraken………………………………………………………………157

Bijlage B: Format notulen projectvergadering………………………………………………………168

Bijlage C: Format individueel procesverslagScoreformulier voor projectcompetenties…………….…………………………………………….179

Bijlage D: Taalcriteria schriftelijke productenOverzicht projectcompetenties……………………………………………………….28 (voorbeeld)…………………………………………….21

Inleiding Inleiding

Het bedrijfsleven vraagt steeds meer om medewerkers die behalve over inhoudelijke kennis ook beschikken over persoonlijke competenties, bijvoorbeeld op het gebied van communiceren, samenwerken, resultaatgerichtheid en ondernemend gedrag. Om dergelijke competenties te kunnen ontwikkelen, bevat elk blok binnen de propedeuse van de Aafdeling Duaal een project. Tijdens een project doe je natuurlijk kennis op, maar daarnaast werk je aan vaardigheden en gedrag die nodig zijn om in de beroepspraktijk te kunnen functioneren.

Een project voer je uit met een groep studenten: de projectgroep. Aan Je krijgt bij het begin van een project krijg je een opdracht die je ook in de beroepspraktijk zou kunnen krijgen. De uitvoering van het project leidt tot een echt beroepsproduct. Voor de uitvoering van je project, krijg je kaders en criteria aangereikt, die in dit handboek of in je projecthandleiding staat opgenomen.

De opzet van alle projecten is in grote lijnen hhetetzelfde. Dit handboek beschrijft de algemene werkwijze en regels voor projecten in het eerste1e semester van de propedeuse. De informatie in dit handboek heb je bij de uitvoering van alle projecten nodig.

Naast dit handboek is er voor elk project een projecthandleiding. Hierin wordtstaat de projectopdracht uitgelegd en staan de specifieke regelingen en afspraken voor het per project. Tijdens elk project heb je dus zowel dit handboek als de projecthandleiding van het desbetreffende project nodig. Het handboek bevat generieke informatie die geldt voor alle projecten, de projecthandleiding is specifiek voor één project. Bij elk project heb je dus zowel dit handboek als de projecthandleiding van het desbetreffende project nodig. Indien handboek en projecthandleiding niet overeenkomen, is de informatie in de projecthandleiding leidend.

De opzet van dit handboek is als volgt:
In hoofdstuk 12 wordt uitgelegd hoe een project in de propedeuse is georganiseerd. Hierin wordt uitgelegd welke projectvaardigheden je nodig hebt en, hoe het project over de weken verdeeld is. Wij raden je aan dit hoofdstuk grondig door te lezen voordat je aan je eerste project begint. Hoofdstuk 23 beschrijft de verschillende producten die tijdens een project worden opgeleverd. Per product zijn de eisen benoemd die eraan het product worden gesteld. Elke keer dat je binnen het project een product moet maken heb je dit hoofdstuk nodig. De beoordeling van projecten in de propedeuse wordt toegelicht in hoofdstuk 34. Hoofdstuk 54 geeft tenslotte uitleg over de verschillende evaluaties die plaatsvinden tijdens een project.

Projectopzet

Alle De pprojecten in de propedeuse volgen allemaal in grote lijnen dezelfde opzet. Deze opzet wordt in dit hoofdstuk beschreven. Hierbij gaat het om de fasering en planning, het gebruik van literatuur en de ondersteuning die tijdens een project wordt aangeboden.
AlsIn het geval projecten afwijken van de hierin dit hoofdstuk beschreven opzet, staat dit beschreven in de handleiding van het desbetreffende project.

1 Leerdoelen

Tijdens het samenwerken in projecten, werk je aan competenties en leerdoelen. Na afloop van de projecten in het basissemester heb je de volgende leerdoelen bereikt. De student kan: - een opdracht projectmatig aanpakken - een vergadering voorzitten - een vergadering notuleren - zijn project mondeling presenteren - samen met andere studenten het project vormgeven en uitwerken - geven van feedback geven - reflecteren op zijn eigen ontwikkelingen en kan dit omzetten in logische vervolgstappen - het project uitvoeren conform de eisen die gesteld zijn aan het opstellen van rapporten in het Nederlands (zie notitie ‘Criteria Nederlands voor schriftelijke produckten op het intranet)

Tijdens het werken in projecten werk je aan de volgende competenties: - Competentie 1: Vakkundigheid - Competentie 3: Resultaatgerichtheid - Competentie 4: Ondernemend gedrag - Competentie 6: Communiceren - Competentie 7: Samenwerken - Competentie 10: Ontwikkelingsgericht vermogen
Bij het onderdeel beoordelen/toetsen staat aangegeven hoe je je competenties kuntan behalen.

2 De projectgroep

Een project wordt uitgevoerd door een projectgroep. De groep wordt samengesteld door je coach en bestaat uit circa zes personen. De leden van de projectgroep zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de voortgang en resultaten van het project. Het initiatief ligt gedurende het gehele project bij de projectgroep. Oftewel, of: de projectgroep is verantwoordelijk voor het tijdig inleveren van producten, het tijdig informeren van de projectbegeleider bij problemen, het aanvragen van een consult, etc.

Je bent als student verantwoordelijk voor je eigen inbreng in het project, zowel wat betreft kwaliteit als qua omvang. Hierop Je ben jet daarop op ieder moment aan te spreken door de projectgroep en de projectbegeleider.

3 Fasering

Een project bestaat uit een aantal produckten, die doorlopend worden uitgewerkt:
1. Kkick--off
2. Ccontract
3. Pplan van aanpak
4. Cconceptrapport
5. Eeindrapport
6. Ppresentatie

In de kick--off wordt de basis gelegd voor het hele project. Hiervoor is een apart programma opgesteld, datie je krijgtwordt uitgereikt aan het begein van de kick-off. Naast het inhoudelijke aspect wordt met name aandacht besteed aan het werken in groepen. Denk hierbij aan samenwerken, de intermenselijke verhoudingen en de groepsindeling. Er Hierin wordt informatie verstrekt en er wordt uitgelegd wat er gedurende het project verwacht wordt: het . Hierbij worden onderwerpen behandeld die gaan over het WAT en over het HOE. Tijdens de eerste eerste twee 2 weken ligt de nadruk op projectvaardigheden, zodat je als professional aan de slag kunt met je project.

In het contract worden afspraken vastgelegd die gedurende het project binnen de projectgroep gelden. Denk hierbij aan zaken als: welke welke inzet er van elke student wordt verwacht, afspraken m.b.t. vergadertijdstippen, informatie--uitwisseling, etc.

Het plan van aanpak definieert het project. Dit document maakt voor iedereen duidelijk wat het project precies inhoudt en hoe de projectgroep het project aanpakt.

Het conceptrapport is een conceptversie van het uiteindelijk op te leveren product, het eindrapport.

Nadat het eindrapport is opgeleverd, presenteer je in week 10 aan een andere klas je resultaten. Deze presentaties hebben een competitie--element in zich: een. De jury bepaalt welke projectgroep wint.

Hoofdstuk 4 bevat gedetailleerde informatie over de tijdens het project op te leveren producten.

4 Blokplanning

Elk project duurt in totaal 109 weken, tenzij het rooster anders aangeeft. De globale planning is weergegeven in tabel 12.1. Het gaat hier om een globale planning. De projectgroep maakt in het plan van aanpak een gedetailleerde planning voor het project.

|Week |Activiteiten |Product |
|1 |Kick-Off | |
|1 |Contract opstellen |Contract |
|2 |Plan van aanpak maken |Plan van aanpak |
|3 |Project uitvoeren | |
|4 |Project uitvoeren | |
| |Tussenevaluatie projectcompetenties | |
|5 |Project uitvoeren |Conceptrapport |
|6 |Project uitvoeren | |
|7 |Project uitvoeren en invullen eindevaluatie | |
| |projectcompetenties | |
|Toetswk 1 |Eindrapport, Presentatie, VoorbereidenOverall toets (OAT) |Eindrapport, Presentatie |
|Toetswk 2 |Overall toets (OAT) |Individueel procesverslag (inclusief totaal overzicht |
| |Procesverslag maken (individueel) |projectcompetenties) |

Tabel 21.1 Blokplanning

In week 4 en week 78 vindt een evaluatie plaats van de competenties van de projectgroepleden. Hierin wordt het functioneren van individuele projectgroepleden en de projectgroep als geheel besproken. In week 4 vindt de evaluatie van de projectcompetentiese plaats. Dit kan tijdens de projectbijeenkomst gebeuren of individueel, waarbij de resultaten tijdens de projectbijeenkomst worden besproken. Dit is afhankelijk van de keuze van de projectbegeleider. In toetsweek 81 worden de projectcompetenties samengevoegd tot 1 totaalverslag. In toetsweek 210 presenteert de projectgroep het project, waarna het totale project met de projectbegeleider geëvalueerd. Meer informatie over de evaluaties is te vinden in hoofdstuk 5 4.

Naast de in tabel 21.1 genoemde producten maakt de projectgroep notulen van elke vergadering.

De deadline voor het inleveren van een product in een bepaalde week wordt duidelijk van te voren aangegeven door de projectbegeleider. Deze bepaalt in overleg met de inhoudsdeskundige wanneer de producten moeten worden ingeleverd. Alle producten moeten via hardcopy worden ingeleverd in de postvakken van de projectbegeleider en de inhoudsdeskundige. Als er weken uitvallen door vakantie (herfstvakantie of voorjaarsvakantie), dan bepaalt de projectbegeleider wanneer de stukken dan moeten worden ingeleverd!

5 Literatuur

Voor ieder project is in de projecthandleiding verplichte literatuur opgegeven. Zoals de naam al zegt moet de inhoud hiervan verplicht worden toegepast. Voor ieder project is bovendien de volgende literatuur verplicht of aanbevolen. Kijk voor de juiste druk en ISBNnummers in de literatuurlijst van Business basics.:

|Titel |Auteur(s) |Uitgever |
|2 |Diepgang |De specificaties moeten voldoende uitgediept zijn. |
|3 |Theoretische onderbouwing |In het rapport moeten relevante theorieën zijn gebruikt ter onderbouwing, |
| | |eventuele keuzen moeten beargumenteerd zijn beargumenteerd, theorieën moeten |
| | |correct toegepast zijn. |
|4 |Plausibiliteit |Het rapport moet aansluiten bij de realiteit. |
|5 |Duidelijkheid |De lezer moet een helder beeld krijgen van het betoog. |
|6 |Onderscheid hoofd- en bijzaken |Juist onderscheid tussen wat de kern van het betoog is (hoofdstukken) en de wat |
| | |als aachtergrondinformatie dient (bijlagen). |
|7 |Consistentie en integratie |Het rapport moet consistent zijn en een geïntegreerd geheel vormen. |
|8 |Structuur |Het rapport moet helder gestructureerd en logisch opgebouwd zijn. |
|9 |Formele volledigheid |Het rapport moet bevatten: titelpagina, voorwoord, inhoudsopgave, samenvatting, |
| | |inleiding, hoofdtekst onderverdeeld in hoofdstukken, conclusie (en eventueel+ evt.|
| | |aanbevelingen), literatuurlijst, bijlagen. |
|10 |Taalgebruik |Het rapport moet in zakelijke taal geschreven zijn (geen ik, jij, jullie) en het |
| | |taalgebruik moet grammaticaal en stilistisch correct zijn. |
|11 |Vormgeving |De lay-out en typografie van het rapport moeten overzichtelijk en consequent zijn.|
| | |De vormgeving is verzorgd. |
|12 |Gebruik illustraties en bijkomende teksten|Noten, citaten, schema’s en illustraties moeten op correcte wijze worden gebruikt.|

Tabel 32.1 Criteria eindrapport

NBTenslotte: G gebruik bij het opstellen van het rapport het boek Taaltopics: Rapporteren en/of het boek Projectmanagement van Roel Grit.

6 Individueel procesverslag

Iedere student maakt in toetsweek 2 een individueel procesverslag. Hierin gaat hijje et verslag gaat in op de gang van zaken gedurende het project en jezijn je eigen reflectie op deze gang van zaken. Het individueleel procesverslag omvat minimaal 3 pagina’s en moet in enkelvoud worden ingeleverd bij de projectbegeleider. Het procescijfer is een individueel cijfer dat wordt toegekend door de projectbegeleider.. Voor het format zie bijlage C achter in dit Handboek.

Je levert je IPV hardcopy in bij de projectbegeleider.

Let op: Als je je IPV te laat inlevert, dan gelden de volgende regels: Bij 1 dag te laat inleveren = 1 punt aftrek; 2 dagen te laat = 2 punten aftrek; 3 dagen of langer te laat = 3 punten aftrek.

Het procescijfer wordt gebaseerd op de volgende competenties en gedragscriteria:

- Vakkundigheid

o In hoeverre ben je inhoudelijk voorbereid op consulten en projectvergaderingen en in hoeverre laat je dat ook zien

- Resultaatgerichtheid

o Onderneem je actie als er problemen zijn

o Stel je (meetbare) doelstellingen op en bewaak je de voortgang ervan

o Werk je planmatig naar het eindresultaat toe

- Ondernemend gedrag

o Neem je initiatief en anticipeer je op mogelijke problemen

- Communiceren

o Ben je gemakkelijk te verstaan

o ZijnIs je grammatica en spelling correct

o Laat je zien dat je over inlevingsvermogen beschikt

- Samenwerken

o Lever je een actieve bijdrage

o Ondersteun je je medestudenten

o Kom je je afspraken na

o Draag je bij aan een goede sfeer

Bovenstaande competenties en gedragscriteria staan op het projectcompetentieformulier (bijlage), dat je voor jezelf en je medestudenten invult aan het eind van het project. De projectbegeleider maakt gebruik van het formulier in de docentenhandleiding, waaraan de competentie ‘ontwikkelingsgericht vermogen’ is toegevoegd.

De projectbegeleider beoordeelt jouw procesdeze competenties op basis van:

- Wwaarneming tijdens de projectgroepsvergaderingen;

- je inzet tijdens het project;

- iInput van de inhoudsdeskundige;

- Jjouw notulen die je opstelt volgens bijlage B;.

- Jjouw agenda(’s) van vergaderingen, die je opstelt volgens het boek van Roel Grit;

- Jjouw individuele procesverslag, dat je opstelt volgens bijlage C;

- dDe over jou ingevulde scoreformulieren voor projectcompetenties bijlage D.

7 Notulen

Van elke vergadering worden notulen gemaakt. Ze worden , die uiterlijk één dag na de vergadering worden verstuurd naar alle leden van de projectgroep en naar de projectbegeleider. Meer uitleg hierover krijg je hierover in de lessen over pover projectvaardigheden.

Notulen moeten minimaal de componenten bevatten die worden genoemd in paragraaf 6.4 van het boek Projectmanagement van Roel Grit.

Indien een student te laat komt bij de vergadering of afwezig is, moet dit in de notulen vermeld worden. staan, wDaarbij wordt aangegeven: • of de projectgroep hiervan vooraf op de hoogte was; • de reden van te laat komen of /afwezigheid; • afspraken m.b.t. gevolgen van te laat komen of /afwezigheid.

Een format voor notulen is weergegeven in bijlage B. Let er op dat in ieder geval de afspraken en besluiten goed staan genotuleerd. Hiermee voorkom je discussiess over wie wat zou doen en wanneer een stuk uiterlijk zou moeten worden opgeleverd.

Een format voor notulen is te vinden in bijlage B.

Toetsing en beoordeling

De beoordeling van elk project bestaat uit een drietal ?vier? onderdelen: • pProduct: het eindrapport (groepscijfer) en de eindpresentatie van het project; • pProces: de bijdrage van de student aan het groepsproces (individueel cijfer); • OAT: de schriftelijke overall toets (individueel cijfer).

Daarbij moeten de volgende groepsproducten voldoen aan het taalniveau 1 alvorens ze door de projectbegeleider cq. inhoudsdeskundige worden beoordeeld: • het contract; • het plan van aanpak; • het product.
De projectbegeleider beoordeelt volgens de criteria zoals opgenomen in bijlage D. Als jullie geen ‘Go’ krijgen voor inhoudelijke beoordeling, dan krijgen jullie uiterlijk twee dagen de tijd om het desbetreffende product aan te passen. • Presentatie: het presenteren van hetje project

Het eindcijfer voor het project wordt bepaald door het gemiddelde te nemen van de eerste drie onderdelen. De eindpresentatie kan een cijfer tussen de -1 en + 1 bevatten. Dit cijfer wordt opgeteld bij het product.

Om Voor het behalen van de zevenacht studiepunten te verkrijgen, dient het gemiddelde eindcijfer minimaal een 5,5 te zijn. Deze bepaling is alleen van kracht mitsindien voor de OAT én voor het individuele procesverslag minimaal een 5,5 is behaald.

De cijfers van de diverse onderdelen worden bekend gemaakt door de projectbegeleider. Dit gebeurt (ononggeveer twee2 weken na het maken van de OAT).

Het eindrapport moet in toetsweek 1 ingeleverd worden. Indien een projectgroep de deadline niet haalt, wordt 0,5 ½ ppunt in mindering gebracht op het gegeven productcijfer.

De projectbegeleider maakt uiterlijk aan het begin van toetsweek 2 bekend of het productcijfer voldoende of onvoldoende is. Is het cijfer onvoldoende, dan mag het rapport eenmalig worden verbeterd. De herziene versie moet in de laatste week van het blok worden ingeleverd. Het moment van inlevering wordt door de projectbegeleider bepaald. Voor een verbeterd eindrapport kan maximaal het cijfer 5,5 worden gegeven.

Het individuele procesverslag moet in toetsweek 2 ingeleverd worden. Indien een student de deadline niet haalt, wordt het procesverslag beoordeeld met een 1.

Voor het proces bestaat geen reparatiemogelijkheid.

In toetsweek 1 of 2 maak je een overall toets (OAT) over het project. Dit is een individuele schriftelijke toets die opgesteld wordt door de inhoudsdeskundige. De OAT is congruent aan datgene wat je geleerd dient te hebben in het project, d.w.z. dat het primair gaat om het toepassen van kennis voor het oplossen van het beroepsprobleem in het desbetreffende project.

De OAT wordt nagekeken door de inhoudsdeskundige.

Elke OAT mag één maal herkanst worden. , Deze herkansingmogelijkheid wordt aangeboden in het blok direct daaropvolgend.

Evaluaties

In week 4 worden onder leiding van de projectbegeleider de projectcompetenties van alle groepsleden geëvalueerd. Dit gebeurt onder leiding van de projectbegeleider Tijdens deze evaluatie wordt vooral het functioneren van individuele projectgroepleden besproken. In toetswweek 210 wordt het project als geheel geëvalueerd. Beide evaluaties zijn onderwerp van dit hoofdstuk.

1 Evaluatie projectcompetenties

Tijdens de evaluatie het evalueren van de projectcompetenties geef je elkaar feedback op het het functioneren in de projectgroep. Als je Als je aacht weken intensief met elkaar samenwerkt, krijg met elkaar samenwerkt, krijg je een goed beeld van de sterke punten van je medestudenten en kun je hen tips geven om bepaalde punten te verbeteren.

De eerste evaluatie vindt plaats in week 4. Je hebt dan vaak nog geen compleet beeld van je groepsgenoten, maar wel een eerste indruk. Deze evaluatie is primair bedoeld om bij te sturen: eventueel disfunctioneren van een student kan vroegtijdig onderkend en besproken worden. Om dit proces zo goed mogelijk te laten verlopen, vindt de evaluatie plaats tijdens de projectbijeenkomst met de projectbegeleider.

De tweede evaluatie vindt plaats eind week 7.. Deze evaluatie is noodzakelijk voor het opstellen van je totale overzicht van de projectcompetenties. Daarnaast is deze evaluatie bedoeld om elkaar tips mee te geven voor volgende projecten en voor de werkperiode.

De werkwijze vooraf, tijdens en na afloop van de evaluatie is voor week 4 en week 87 in hoofdlijnen hetzelfde. De projectbegeleider kan er voor kiezen aan beide evaluaties een iets andere invulling te geven.

1 Voorafgaand aan de evaluatie

Voorafgaand aan de evaluatie vul je voor jezelf en voor je groepsgenoten het een scoreformulier ‘projectcompetenties’ in (zie bijlage C, dit formulier is ook los beschikbaar op Het intranet). Wissel de ingevulde scoreformulieren nog niet met elkaar uit. Dit gebeurt tijdens de evaluatie.

Daarnaast denk je na over complimenten die je elk van je medestudenten zou willen geven en tips die je hebt ter verbetering. Maak hiervanover voor jezelf aantekeningen voor tijdens de evaluatie. Kijk bij het bedenken van complimenten en tips naar de verschillende competenties op het scoreformulier ( (vakkundigheid, resultaatgerichtheid, ondernemend gedrag, communiceren, samenwerken)).

2 Tijdens de evaluatie

De evaluatie bestaat uit twee gedeelten. :

Allereerst wordt het functioneren van elke student in de projectgroep geëvalueerd. Iedereen geeft elkaar hierbij één compliment en één tip voor verbetering. Val hierbij niet in herhaling: heeft een medestudent iets al genoemd, probeer dan met een ander punt te komen.

Vervolgens geeft iedereen de ingevulde scoreformulieren aan degene voor wie het formulier is ingevuld. Neem rustig de tijd om de formulieren te bekijken. Als iedereen hiermee klaar is, is er gelegenheid om elkaar vragen te stellen ter verduidelijking.

Tijdens de evaluatie treedt deDe projectbegeleider treedt op als gespreksleider tijdens de evaluatie. Hij/zij neemt dus niet inhoudelijk deel aan het gesprek. Zorg dat je e duidelijk afspreekt wie er tijdens de evaluatie notuleert. 3 Na afloop van de evaluatie

Na de evaluatie van eind week 7 maak je individueel een overzicht van de scoreformulieren die in die week over jouw zijn ingevuld. ingevulde scoreformulieren. Hiervoor is een Excel-werkblad beschikbaar op het het intranet. Een voorbeeld van dit overzicht vind je is weergegeven iin bijlage CD. Het Dit overzicht van de scores op projectcompetenties neem je op in je individuele procesverslag (zie paragraaf 23.5).

2 Projectevaluatie

Aan Op het einde van het project evalueer je als projectgroep het gehele project met de projectbegeleider. Tijdens deze evaluatie heeft de projectgroep b je gelegenheid om feedback te vragen op het eindrapport en geeft de projectgroep aan de projectbegeleider aan de projectbegeleider feedback op het project (op , zowel qua de inhoud en op de als qua ondersteuning).

De volgende onderwerpen kunnen o.a. tijdens de projectevaluatie aan de orde komen: hHet eindresultaat en het proces dat daartoe heeft geleid;
Dde begeleiding door de projectbegeleider en de inhoudsdeskundige;
Dde ondersteunende colleges; dDe projecthandleiding; dDe mMoeilijkheidsgraad van het project; hHet nNut van het project voor de opleiding; dDe sSterke punten van het project; tTips ter verbetering van het project.

Schriftelijke verslaglegging van de projectevaluatie is verplicht. Het verslag en wordt aan de projectbegeleider gegeven.

Bijlage A: Algemene projectafspraken

Projectetiquette • Meld je van tevoren af en vraag wat je moet inhalen of stel voor wat je kunt inhalen. Laat dat niet aan de groep over. • Spreek altijd een nieuw tijdstip af. • Je hoeft nooit iets te ‘pikken’ wat je niet wilt. ??? • Maak een ‘probleem’ zo snel mogelijk bespreekbaar, eventueel met behulp van de projectbegeleider, en maak een plan voor het probleem. • Leg ernstige problemen ook op het bordje van de projectbegeleider. • Maak afspraken met de projectbegeleider over de begeleiding. • Praat niet over maar mét iemand. • Wees eerlijk in het geven van feedback. • Wees eerlijk in het ontvangen van feedback. • Geef anderen de ruimte om te reageren.

Een student lift mee • Accepteer niets wat je niet zint. ??? • Stel het probleem aan de orde. • Maak een rondje: wat vindt iedereen? • Formuleer de taakachterstand. • Vraag aan de meelifter wat hij/zij daarvan kan doen. • Maak afspraken. • Check of iedereen de afspraken begrijpt.

Regels m.b.t. meeliften • De projectbegeleider wordt tijdig geïnformeerd. • Studenten zetten nooit iemand uit de groep. • Studenten mogen wel voorstellen doen aan de projectbegeleider. • Studenten mogen het oneens zijn met de projectbegeleider. • De projectbegeleider is de enige die dit soort zware beslissingen neemt.

Problemen die de groep zelf oplost • Te laat komen van een medestudent. • Een student komt een keer niet. • Een student doet geen voorstel om het werk in te halen. • Een student heeft een taak niet af. • Een planning wordt (gedeeltelijk) niet gehaald. • Een taakverdeling pakt anders uit. • Een student houdt zich niet aan de afgesproken procedure.

Bijlage B: Format notulen projectvergadering

Projectgroep :
Onderwerp vergadering :
Week :
Datum :
Voorzitter :
Notulist :

Aanwezig :
Te laat :
Afwezig : (met / zonder kennisgeving)
Redenen en gevolgen :

Agenda 1. Opening 2. Notulen vorige vergadering Etc.

Verslag
Korte samenvatting per agendapunt (voor zover nodig)

Besluitenlijst
Lijst met tijdens de vergadering genomen beslissingen

Actiepuntenlijst
|Datum actiepunt |Actie |Door wie? |Uiterste datum |
| | | | |
| | | | |

Actiepunten blijven op de lijst staan tot ze afgehandeld zijn!

Bijlage C: Format individueel procesverslag Scoreformulier voor projectcompetenties

|IndivuIndivNaam: |Datum: |
|Ingevuld door: |Project: |

[pic]

HES Hogeschool voor Economische Studies
Afdeling Duaal

Individueel Procesverslag Propedeuse

< Maak hier je eigen titel of plaatje >

Naam:
Studentnr:
Klas:
Projectgroep:
Coach:
Projectbegeleider:
Inhoudsdeskundige:
Project:
Blok:
Datum:
Inhoudsopgave

1. Inleiding 1919
2. Het Project 2020
3. Leerdoelen 2121
4. Projectgroep 2222
5. Conclusie 2323
Bijlage: Overzicht projectcompetenties week 4 2424
Bijlage: Overzicht projectcompetenties week 8 2525

Inleiding

< Vergeet niet bovenstaande tekst tussen de haakjes te verwijderen >

Het Project

< In dit hoofdstuk beschrijf je de opdracht van het project, wat jou bijdrage is geweest, welke onderdelen je met wie hebt gedaan en wanneer je deze hebt opgeleverd. Als er een beoordeling is gegeven, dan schrijf je de beoordeling er ook bij, bijv. Contract opgeleverd in week 1: was niet concreet genoeg, versie 2 ingeleverd in week 2, goedgekeurd. Geldt ook voor het plan van aanpak Go / No GO, het conceptrapport en natuurlijk ook voor het eindrapport >

< Vergeet niet bovenstaande tekst tussen de haakjes te verwijderen >

Leerdoelen

< Tijdens het samenwerken in projecten, werk je niet alleen aan competenties maar ook aan leerdoelen. Na afloop van de projecten in het basissemester heb je de volgende leerdoelen bereikt. De student kan: - een opdracht projectmatig aanpakken - een vergadering voorzitten - een vergadering notuleren - zijn project mondeling presenteren - samen met andere studenten het project vormgeven en uitwerken - feedback geven - reflecteren op zijn eigen ontwikkelingen en dit omzetten in logische vervolgstappen - het project uitvoeren conform de eisen die gesteld zijn aan het opstellen van rapporten in het Nederlands (zie notitie Criteria Nederlands voor schriftelijke producten op het intranet)

Denk er aan dat leerdoelen SMART moeten worden geformuleerd!

Specifiek, duidelijk en concreet Meetbaar, wat en hoeveel heb ik bijgedragen Acceptabel, hoe actief ben je er mee bezig Realistisch, is het haalbaar Tijdgebonden, wanneer heb ik mijn doel gehaald

1. Wat was mijn leerdoel in het vorig project? o Heb ik mijn leerdoel behaald, zo ja, wat zijn je acties geweest om je leerdoel te behalen, zo nee, waarom niet? 2. Wat is mijn leerdoel in dit project? o Wat heb ik er aan gedaan om mijn leerdoel te behalen? Is mijn leerdoel behaald? Zo nee, waarom niet? 3. Wat is mijn leerdoel voor het volgend project? >

< Vergeet niet bovenstaande tekst tussen de haakjes te verwijderen >

Projectgroep

< Hierin schrijf je wie er in de projectgroep zitten en wie welk onderdeel zou maken (planning vanuit het Plan van aanpak) en of deze afspraken ook zijn nagekomen. Ook geef je aan wie wanneer voorzitter / notulist was. Daarnaast beschrijf je of de groep zich ook aan de planning heeft gehouden.>

Je krijgt dus minimaal de volgende schema’s:

De projectgroep bestond uit de volgende leden: - namen projectleden

Planning vanuit plan van aanpak: - Onderdeel A Projectlid A, gerealiseerd door Projectlid B - Onderdeel B Projectlid B, gerealiseerd door Projectlid B

De planning is op de onderdelen C, D etc wel aangehouden, bij de onderdelen A, B, E zijn we uitgelopen, om de volgende redenen: - Projectlid F was ziek - Konden geen goede beslissing nemen, omdat we nog informatie aan het verzamelen waren etc.

Schema vergaderingen: Vergadering 1 jan Voorzitter Projectlid C ja/nee Notulist Projectlid D ja/nee

Indien nee, dan geef je aan wie de taak heeft overgenomen>

< Vergeet niet bovenstaande tekst tussen de haakjes te verwijderen >

Conclusie

< Vergeet niet bovenstaande tekst tussen de haakjes te verwijderen >

Bijdrage Projectgroepleden

Bijlage: Overzicht projectcompetenties week 4

|Scores voor : |Frits | | | | | |
|Datum : |15-06-05 | | | | | |
|Project : |Ondernemingsplan | | | | | |
| | | | | | | | |
|Ingevuld door : |Jan |Piet |Marie |Anna |Wim |Gemidd. |Zelfevaluatie |
|Vakkundigheid |4 |5 |3 |4 |4 |4,0 |4 |
|Resultaatgerichtheid |3 |4 |3 |3 |4 |3,4 |4 |
|Ondernemend gedrag |3 |2 |3 |3 |3 |2,8 |3 |
|Communiceren |4 |3 |4 |3 |3 |3,4 |4 |
|Samenwerken |2 |2 |3 |2 |3 |2,4 |3 |
|Gemiddeld |3,2 |3,2 |3,2 |3 |3,4 |3,2 |3,6 |

< Je geeft nu voor iedere student een TOP en een TIP. Kies 1 competentie uit waar je de Top en de TIP overgeeft. Het komt er dan als volgt uit te zien:

Groepslid A: Ondernemend gedrag
TOP: Je staat altijd klaar om te helpen, je doet actief mee aan het project
TIP: Je trekt snel activiteiten naar je toe, geef ook anderen de kans

Groepslid B: Communiceren
TOP: Geeft goede adviezen in de vergaderingen
TIP: Probeer ook eens een ander aan het woord te laten >

< Vergeet niet bovenstaande tekst tussen de haakjes te verwijderen >

Bijlage: Overzicht projectcompetenties week 7

|Scores voor : |Frits | | | | | |
|Datum : |15-06-05 | | | | | |
|Project : |Ondernemingsplan | | | | | |
| | | | | | | | |
|Ingevuld door : |Jan |Piet |Marie |Anna |Wim |Gemidd. |Zelfevaluatie |
|Vakkundigheid |4 |5 |3 |4 |4 |4,0 |4 |
|Resultaatgerichtheid |3 |4 |3 |3 |4 |3,4 |4 |
|Ondernemend gedrag |3 |2 |3 |3 |3 |2,8 |3 |
|Communiceren |4 |3 |4 |3 |3 |3,4 |4 |
|Samenwerken |2 |2 |3 |2 |3 |2,4 |3 |
|Gemiddeld |3,2 |3,2 |3,2 |3 |3,4 |3,2 |3,6 |

< Je geeft in week 7 ook weer voor iedere student een TOP en een TIP. Kies 1 competentie uit waar je de Top en de TIP over geeft.

Het komt er dan als volgt uit te zien:

Groepslid A: Vakkundigheid
TOP: De kosten en baten waren goed berekend
TIP: Vraag wat eerder om hulp

Groepslid B: Samenwerken
TOP: Vraagt altijd of hij nog iemand anders nog kan helpen
TIP: Probeer niet alleen maar grapjes te maken >

< Vergeet niet bovenstaande tekst tussen de haakjes te verwijderen >

Scoreformulier voor projectcompetenties

|Naam: |Datum: |
|Ingevuld door: |Project: |

Instructie
Kruis op onderstaande schalen tussen twee uiterste gedragingen aan welk gedrag je het meest herkent. Indien je m.b.t. een bepaald aspect geen beeld hebt, dan vul je niets in.

Competentie: Vakkundigheid

|Weinig onderzoekend |1 |2 |3 |4 |5 |Onderzoekend |
|Toont neiging tot ‘jumping-to-conclusions’, |□ |□ |□ |□ |□ |Is gericht op verzamelen van relevante en |
|verzuimt om eerst voldoende relevante informatie | | | | | |aanvullende informatie m.b.t. vraagstuk: stelt |
|m.b.t. een vraagstuk te verzamelen | | | | | |vragen, gebruikt diverse bronnen |
|Neemt informatie (te) snel voor ‘waar’ aan: |□ |□ |□ |□ |□ |Bekijkt verzamelde informatie kritisch: vraagt |
|controleert informatie niet | | | | | |door, checkt informatie bij anderen |

|Weinig analytisch |1 |2 |3 |4 |5 |Analytisch |
|Heeft moeite om hoofd- van bijzaken te |□ |□ |□ |□ |□ |Ordent complexe informatie: scheidt hoofd- van |
|onderscheiden | | | | | |bijzaken, scheidt feiten van meningen |
|Heeft moeite om de essentie uit cijfermatige |□ |□ |□ |□ |□ |Haalt de essentie uit cijfermatige gegevens |
|gegevens te halen, of slaat cijfers als belangrijke| | | | | | |
|bron bij voorkeur over | | | | | | |
|Legt geen verbanden tussen gegevens, of verkeerde |□ |□ |□ |□ |□ |Legt verbanden tussen (cijfermatige) gegevens, |
|verbanden: haalt bijvoorbeeld oorzaak en gevolg | | | | | |stelt oorzaak-gevolg vast |
|door elkaar | | | | | | |

| Is weinig vakkundig |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer vakkundig |

De volgende indicatoren zijn niet opgenomen bij vakkundigheid: • Conceptueel vermogen • Vermogen tot oordeelsvorming

Competentie: Resultaatgerichtheid

|Weinig doelgericht |1 |2 |3 |4 |5 |Doelgericht |
|Heeft geen duidelijk doel voor ogen |□ |□ |□ |□ |□ |Stelt (meetbare) doelen |
|Werkt ongestructureerd, chaotisch |□ |□ |□ |□ |□ |Werkt planmatig; maakt afspraken over resultaten,|
| | | | | | |werkwijze, deadlines |
|Controleert niet of hij/zij nog op de goede weg is |□ |□ |□ |□ |□ |Bewaakt voortgang, controleert of hij/zij nog op |
| | | | | | |de goede weg is |

|Weinig oplossingsgericht |1 |2 |3 |4 |5 |Oplossingsgericht |
|Blijft regelmatig steken in klachten of bezwaren |□ |□ |□ |□ |□ |Onderneemt zelf actie bij problemen |
|Controleert niet of oplossingen daadwerkelijk |□ |□ |□ |□ |□ |Bewaakt of oplossingen worden uitgevoerd |
|worden uitgevoerd | | | | | | |

| Is weinig resultaatgericht |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer resultaatgericht |

De volgende indicator is niet opgenomen bij resultaatgerichtheid: • Efficiëntie

Competentie: Ondernemend gedrag

|Weinig pro-actief |1 |2 |3 |4 |5 |Pro-actief |
|Is afwachtend; is weinig oplossingsgericht wanneer |□ |□ |□ |□ |□ |Neemt initiatieven; anticipeert op mogelijke |
|zich problemen dreigen voor te doen | | | | | |problemen en doet uit zichzelf pogingen een |
| | | | | | |probleem op lossen |
|Houdt vast aan bestaande werkwijze / methoden |□ |□ |□ |□ |□ |Past handelswijze aan indien omstandigheden dit |
| | | | | | |vereisen |

| Is weinig ondernemend |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer ondernemend |

De volgende indicator is niet opgenomen bij ondernemend gedrag: • Commercieel gericht

Competentie: Communiceren

|Weinig toegankelijk |1 |2 |3 |4 |5 |Toegankelijk |
|Is weinig samenhangend: breedsprakig, hoofd- en |□ |□ |□ |□ |□ |Hanteert bij communiceren een duidelijke en |
|bijzaken moeilijk van elkaar te scheiden | | | | | |logische structuur: hoofdlijn is duidelijk |
|Is niet duidelijk, gebruikt (vak)taal vaak |□ |□ |□ |□ |□ |Is begrijpelijk, gebruikt (vak)taal correct, |
|incorrect, stemt taalgebruik niet af op doelgroep | | | | | |stemt taalgebruik af op doelgroep |
|Bij mondeling: hapert regelmatig, is slecht |□ |□ |□ |□ |□ |Bij mondeling: spreekt vlot, hanteert goed tempo,|
|verstaanbaar, te snel of te langzaam tempo | | | | | |is makkelijk verstaanbaar |
|Bij schriftelijk: veel grammatica- en spelfouten |□ |□ |□ |□ |□ |Bij schriftelijk: correcte grammatica en spelling|

|Weinig sensitief |1 |2 |3 |4 |5 |Sensitief |
|Reageert op anderen zonder zich in hun positie of |□ |□ |□ |□ |□ |Reageert op anderen met begrip voor hun positie |
|motieven te verdiepen: stelt geen vragen, komt | | | | | |of motieven zonder meteen te oordelen |
|direct met eigen mening | | | | | | |
|Begrijpt vaak niet wat anderen (bedoelen te) | | | | | |Beschikt over inlevingsvermogen |
|zeggen, weinig inlevingsvermogen | | | | | | |
|Praat/klaagt achter de rug van anderen om; is |□ |□ |□ |□ |□ |Praat met respect over anderen; behandelt anderen|
|aanvallend in de benadering van anderen | | | | | |met respect |
|Luistert slecht | | | | | |Luistert actief: stelt vragen, vat samen e.d. |

| Is weinig communicatief |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer communicatief |

De volgende indicator is niet opgenomen bij communiceren: • Overtuigingskracht

Competentie: Samenwerken

|Weinig taakgericht |1 |2 |3 |4 |5 |Taakgericht |
|Is alleen gericht op het uitvoeren van de eigen |□ |□ |□ |□ |□ |Levert actieve bijdrage aan structurering van het|
|taak; is niet gericht op afstemming van eigen | | | | | |werk, waaronder afspraken over doelen, |
|werkzaamheden met die van teamleden | | | | | |resultaten, werkwijze, deadlines, e.d. |
|Houd zich niet aan afspraken: m.b.t. voorbereiding,|□ |□ |□ |□ |□ |Komt afspraken na: is op tijd aanwezig, is |
|aanwezigheid, opleveren prestaties | | | | | |voorbereid, levert prestaties volgens afspraken |
| | | | | | |e.d. |
|Stelt geen vragen over eigen bijdrage; staat niet |□ |□ |□ |□ |□ |Evalueert eigen bijdrage kritisch: vraagt hoe het|
|open voor suggesties ter verbetering | | | | | |beter kan |
|Toont geen belangstelling voor bijdragen van |□ |□ |□ |□ |□ |Evalueert bijdragen van anderen kritisch: stelt |
|anderen | | | | | |vragen, geeft opbouwende kritiek |
|Wacht af als deadlines niet gehaald dreigen te |□ |□ |□ |□ |□ |Onderneemt actie als deadlines niet gehaald |
|worden | | | | | |dreigen te worden |

|Weinig teamgericht |1 |2 |3 |4 |5 |Teamgericht |
|Stelt zich afzijdig op, doet geen pogingen contact |□ |□ |□ |□ |□ |Draagt bij aan goede sfeer: maakt contact, is |
|met anderen te maken | | | | | |tactvol, toont belangstelling, laat ieder tot |
| | | | | | |zijn recht komen |
|Doet alleen eigen deel |□ |□ |□ |□ |□ |Ondersteunt teamleden: biedt gevraagd en |
| | | | | | |ongevraagd hulp |
|Sluit zich af voor kritiek; schiet gelijk in de |□ |□ |□ |□ |□ |Staat open voor suggesties en kritiek van anderen|
|verdediging (ja, maar….) | | | | | | |
|Stoort zich aan het gedrag van anderen en komt |□ |□ |□ |□ |□ |Spreekt teamleden op constructieve wijze aan op |
|achteraf met kritiek | | | | | |het niet nakomen van afspraken en ander ongewenst|
| | | | | | |gedrag |
|Blijft steken in klachten of bezwaren; |□ |□ |□ |□ |□ |Stelt conflicten aan de orde op een open en |
|gaat discussies uit de weg | | | | | |oplossingsgerichte wijze |

| Is weinig gericht op samenwerken |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer gericht op samenwerken |

|Toelichting (evt. opmerkingen/voorbeelden die bovenstaande oordelen ondersteunen) |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |

Instructie
Kruis op onderstaande schalen tussen twee uiterste gedragingen aan welk gedrag je het meest herkent. Indien je m.b.t. een bepaald aspect geen beeld hebt, dan vul je niets in.

Competentie: Vakkundigheid

|Weinig onderzoekend |1 |2 |3 |4 |5 |Onderzoekend |
|Toont neiging tot ‘jumping-to-conclusions’, |□ |□ |□ |□ |□ |Is gericht op verzamelen van relevante en |
|verzuimt om eerst voldoende relevante informatie | | | | | |aanvullende informatie m.b.t. vraagstuk: stelt |
|m.b.t. een vraagstuk te verzamelen | | | | | |vragen, gebruikt diverse bronnen |
|Neemt informatie (te) snel voor ‘waar’ aan: |□ |□ |□ |□ |□ |Bekijkt verzamelde informatie kritisch: vraagt |
|controleert informatie niet | | | | | |door, checkt informatie bij anderen |

|Weinig analytisch |1 |2 |3 |4 |5 |Analytisch |
|Heeft moeite om hoofd- van bijzaken te |□ |□ |□ |□ |□ |Ordent complexe informatie: scheidt hoofd- van |
|onderscheiden | | | | | |bijzaken, scheidt feiten van meningen |
|Heeft moeite om de essentie uit cijfermatige |□ |□ |□ |□ |□ |Haalt de essentie uit cijfermatige gegevens |
|gegevens te halen, of slaat cijfers als belangrijke| | | | | | |
|bron bij voorkeur over | | | | | | |
|Legt geen verbanden tussen gegevens, of verkeerde |□ |□ |□ |□ |□ |Legt verbanden tussen (cijfermatige) gegevens, |
|verbanden: haalt bijvoorbeeld oorzaak en gevolg | | | | | |stelt oorzaak-gevolg vast |
|door elkaar | | | | | | |

| Is weinig vakkundig |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer vakkundig |

De volgende indicatoren zijn niet opgenomen bij vakkundigheid: • Conceptueel vermogen • Vermogen tot oordeelsvorming

Competentie: Resultaatgerichtheid

|Weinig doelgericht |1 |2 |3 |4 |5 |Doelgericht |
|Heeft geen duidelijk doel voor ogen |□ |□ |□ |□ |□ |Stelt (meetbare) doelen |
|Werkt ongestructureerd, chaotisch |□ |□ |□ |□ |□ |Werkt planmatig; maakt afspraken over resultaten,|
| | | | | | |werkwijze, deadlines |
|Controleert niet of hij/zij nog op de goede weg is |□ |□ |□ |□ |□ |Bewaakt voortgang, controleert of hij/zij nog op |
| | | | | | |de goede weg is |

|Weinig oplossingsgericht |1 |2 |3 |4 |5 |Oplossingsgericht |
|Blijft regelmatig steken in klachten of bezwaren |□ |□ |□ |□ |□ |Onderneemt zelf actie bij problemen |
|Controleert niet of oplossingen daadwerkelijk |□ |□ |□ |□ |□ |Bewaakt of oplossingen worden uitgevoerd |
|worden uitgevoerd | | | | | | |

| Is weinig resultaatgericht |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer resultaatgericht |

De volgende indicator is niet opgenomen bij resultaatgerichtheid: • Efficiëntie

Competentie: Ondernemend gedrag

|Weinig pro-actief |1 |2 |3 |4 |5 |Pro-actief |
|Is afwachtend; is weinig oplossingsgericht wanneer |□ |□ |□ |□ |□ |Neemt initiatieven; anticipeert op mogelijke |
|zich problemen dreigen voor te doen | | | | | |problemen en doet uit zichzelf pogingen een |
| | | | | | |probleem op lossen |
|Houdt vast aan bestaande werkwijze / methoden |□ |□ |□ |□ |□ |Past handelswijze aan indien omstandigheden dit |
| | | | | | |vereisen |

| Is weinig ondernemend |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer ondernemend |

De volgende indicator is niet opgenomen bij ondernemend gedrag: • Commercieel gericht

Competentie: Communiceren

|Weinig toegankelijk |1 |2 |3 |4 |5 |Toegankelijk |
|Is weinig samenhangend: breedsprakig, hoofd- en |□ |□ |□ |□ |□ |Hanteert bij communiceren een duidelijke en |
|bijzaken moeilijk van elkaar te scheiden | | | | | |logische structuur: hoofdlijn is duidelijk |
|Is niet duidelijk, gebruikt (vak)taal vaak |□ |□ |□ |□ |□ |Is begrijpelijk, gebruikt (vak)taal correct, |
|incorrect, stemt taalgebruik niet af op doelgroep | | | | | |stemt taalgebruik af op doelgroep |
|Bij mondeling: hapert regelmatig, is slecht |□ |□ |□ |□ |□ |Bij mondeling: spreekt vlot, hanteert goed tempo,|
|verstaanbaar, te snel of te langzaam tempo | | | | | |is makkelijk verstaanbaar |
|Bij schriftelijk: veel grammatica- en spelfouten |□ |□ |□ |□ |□ |Bij schriftelijk: correcte grammatica en spelling|

|Weinig sensitief |1 |2 |3 |4 |5 |Sensitief |
|Reageert op anderen zonder zich in hun positie of |□ |□ |□ |□ |□ |Reageert op anderen met begrip voor hun positie |
|motieven te verdiepen: stelt geen vragen, komt | | | | | |of motieven zonder meteen te oordelen |
|direct met eigen mening | | | | | | |
|Begrijpt vaak niet wat anderen (bedoelen te) | | | | | |Beschikt over inlevingsvermogen |
|zeggen, weinig inlevingsvermogen | | | | | | |
|Praat/klaagt achter de rug van anderen om; is |□ |□ |□ |□ |□ |Praat met respect over anderen; behandelt anderen|
|aanvallend in de benadering van anderen | | | | | |met respect |
|Luistert slecht | | | | | |Luistert actief: stelt vragen, vat samen e.d. |

| Is weinig communicatief |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer communicatief |

De volgende indicator is niet opgenomen bij communiceren: • Overtuigingskracht

Competentie: Samenwerken

|Weinig taakgericht |1 |2 |3 |4 |5 |Taakgericht |
|Is alleen gericht op het uitvoeren van de eigen |□ |□ |□ |□ |□ |Levert actieve bijdrage aan structurering van het|
|taak; is niet gericht op afstemming van eigen | | | | | |werk, waaronder afspraken over doelen, |
|werkzaamheden met die van teamleden | | | | | |resultaten, werkwijze, deadlines, e.d. |
|Houd zich niet aan afspraken: m.b.t. voorbereiding,|□ |□ |□ |□ |□ |Komt afspraken na: is op tijd aanwezig, is |
|aanwezigheid, opleveren prestaties | | | | | |voorbereid, levert prestaties volgens afspraken |
| | | | | | |e.d. |
|Stelt geen vragen over eigen bijdrage; staat niet |□ |□ |□ |□ |□ |Evalueert eigen bijdrage kritisch: vraagt hoe het|
|open voor suggesties ter verbetering | | | | | |beter kan |
|Toont geen belangstelling voor bijdragen van |□ |□ |□ |□ |□ |Evalueert bijdragen van anderen kritisch: stelt |
|anderen | | | | | |vragen, geeft opbouwende kritiek |
|Wacht af als deadlines niet gehaald dreigen te |□ |□ |□ |□ |□ |Onderneemt actie als deadlines niet gehaald |
|worden | | | | | |dreigen te worden |

|Weinig teamgericht |1 |2 |3 |4 |5 |Teamgericht |
|Stelt zich afzijdig op, doet geen pogingen contact |□ |□ |□ |□ |□ |Draagt bij aan goede sfeer: maakt contact, is |
|met anderen te maken | | | | | |tactvol, toont belangstelling, laat ieder tot |
| | | | | | |zijn recht komen |
|Doet alleen eigen deel |□ |□ |□ |□ |□ |Ondersteunt teamleden: biedt gevraagd en |
| | | | | | |ongevraagd hulp |
|Sluit zich af voor kritiek; schiet gelijk in de |□ |□ |□ |□ |□ |Staat open voor suggesties en kritiek van anderen|
|verdediging (ja, maar….) | | | | | | |
|Stoort zich aan het gedrag van anderen en komt |□ |□ |□ |□ |□ |Spreekt teamleden op constructieve wijze aan op |
|achteraf met kritiek | | | | | |het niet nakomen van afspraken en ander ongewenst|
| | | | | | |gedrag |
|Blijft steken in klachten of bezwaren; |□ |□ |□ |□ |□ |Stelt conflicten aan de orde op een open en |
|gaat discussies uit de weg | | | | | |oplossingsgerichte wijze |

| Is weinig gericht op samenwerken |1 |2 |3 |4 |5 | Is zeer gericht op samenwerken |

|Toelichting (evt. opmerkingen/voorbeelden die bovenstaande oordelen ondersteunen) |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |
| |

Bijlage D: Taalcriteria schriftelijke productenOverzicht projectcompetenties (voorbeeld)

Dit overzicht is gemaakt met het Excel--werkblad “Overzicht projectcompetenties”. Je kunt dit werkblad downloaden van het intranet.

|Scores voor : |Frits | | | | | |
|Datum : |15-06jun-05 | | | | | |
|Project : |Ondernemingsplan | | | | | |
| | | | | | | | |
|Ingevuld door : |Jan |Piet |Marie |Anna |Wim |Gemidd. |Zelfevaluatie |
|Vakkundigheid |4 |5 |3 |4 |4 |4,0 |4 |
|Resultaatgerichtheid |3 |4 |3 |3 |4 |3,4 |4 |
|Ondernemend gedrag |3 |2 |3 |3 |3 |2,8 |3 |
|Communiceren |4 |3 |4 |3 |3 |3,4 |4 |
|Samenwerken |2 |2 |3 |2 |3 |2,4 |3 |
|Gemiddeld |3,2 |3,2 |3,2 |3 |3,4 |3,2 |3,6 |

In de loop van je studie worden de eisen die aan je schriftelijke beroepsproducten worden gesteld steeds hoger. Op die manier groei je toe naar het individuele adviesrapport waarmee je je studie op HBO-niveau afsluit. In onderstaand schema vind je een globaal overzicht van de minimumeisen die per studiefase aan je schriftelijke beroepsproducten worden gesteld. Wanneer het contract, plan van aanpak en eindrapport naar het oordeel van de projectbegeleider onder deze minimumeisen blijft, kan deze het product de toegang tot een inhoudelijke beoordeling weigeren. Je krijgt dan twee dagen de tijd om te zorgen dat het product alsnog voldoet aan de criteria, zodat het voor inhoudelijke beoordeling in aanmerking komt. De boven genoemde beroepsproducten in dit project moeten minimaal voldoende zijn op niveau 1.

Schema ontwikkelingscriteria (schriftelijk) per studiefase
|Studiefase |Niveau 1: |Niveau 2: |Niveau 3: |Niveau 4: |
| |algemene taalverzorging |conventies beroeps |doelmatig structureren |Helikopterview |
| | |producten | | |
|semester 1 |Kan spelling, | | | |
|basisfase |woordkeuze, zinsbouw en | | | |
| |grammatica op | | | |
| |taaltoetsniveau hanteren| | | |
| |(Maximaal 5 fouten per | | | |
| |pagina.) | | | |
|Hoofdfase 1 |idem |idem |- Weet hoofd- en bijzaken te| |
| |(zie boven) |(zie boven) |onderscheiden | |
| | | |- Kan op meso- en microniveau| |
| | | |een logische structuur | |
| | | |aanbrengen. | |
| | | |- gebruikt signaalwoorden om | |
| | | |verbanden duidelijk te maken | |
| | | |- Schrijft een consistente en| |
| | | |neutrale stijl | |
|Hoofdfase 2 |idem |idem |idem |Metaniveau van reflectie: |
| |(zie boven) |(zie boven) |(zie boven) |- verantwoording aanpak. |
| | | | |- oordeel met steekhoudende en |
| | | | |publieksgerichte argumenten. |
| | | | |- controleerbaarheid |
CHECKLIST AANDACHTSPUNTEN TAALNIVEAU 1

Woordkeuze

|AANDACHTS-PUNTEN |VALKUILEN |BEOORDELING |
|Zijn de woorden juist gekozen? |a. Verkeerd woord (te vaag/ onduidelijk) | |
| |gebruikt | |
| |b. Te weinig variatie in woordgebruik | |
| |c. Verkeerde woordvorm | |
|Zijn de juiste woordcombinaties|a. Verkeerde woordcombinatie gemaakt | |
|gebruikt? |b. Fout met voorzetsels gemaakt | |
|Zijn de woorden goed gebruikt? |a. In deze context heeft het woord een | |
| |andere betekenis | |
| |b. Contaminatie (verhaspeling: | |
| |optelefoneren, dat kost duur) | |
| |c. Lidwoord verkeerd / ontbreekt | |
| |d. Verkeerde woordvorm gekozen: | |
| |bv. een groot/grote huis (het) | |
| |een groot/grote schuur (de) | |
|Wordt beeldspraak correct |a. Clichés gebruikt | |
|gebruikt? |b. Beelden worden door elkaar gebruikt | |
| |c. Niet bestaande beeldspraak gebruikt | |
| |d. Te veel beeldspraak gebruikt | |
| |e. Onjuist gebruik van gezegde / | |
| |uitdrukking bv. de rotte appel valt niet | |
| |ver van de boom | |

Grammatica, spelling en interpunctie

|AANDACHTS-PUNTEN |VALKUILEN |BEOORDELING |
|Zijn de zinsconstructies |a. De zin is onvolledig (bijvoorbeeld het onderwerp | |
|goed? |ontbreekt) | |
| |b. De woordvolgorde is niet correct (hoofdzin/bijzin) | |
| |c. Fout bij samentrekking | |
| |d. Fout bij beknopte bijzin: onderwerp hoofd- en bijzin | |
| |moet hetzelfde zijn | |
| |fout is bv . Kijkend uit het raam, viel plotseling een | |
| |dakpan naar beneden. | |
|Zijn de werkwoorden goed |a. Verkeerde werkwoordsvorm gebruikt | |
|gebruikt? |b. Te veel wisseling van werkwoordstijden | |
| |(verl.tijd/tegenw. tijd) | |
| |c. Werkwoordstijden zijn niet correct gekozen | |
| |d. Werkwoordstijden zijn niet consequent gebruikt | |
|Zijn er geen overige |Fout gebruik van: | |
|grammaticale fouten |a. als/dan: bv groter als ipv groter dan | |
|gemaakt? |b. dat/wat: ‘dat’’ verwijst naar concrete zaken, wat naar| |
| |hele zinnen | |
| |c. hun/hen: hun alleen als het een voorzetsel + hen | |
| |vervangt of als bezittelijk voornaamwoord: hun boek | |
| |d. me/mijn: ik was me/mijn hand | |
| |e. een aantal heeft/hebben | |
|Is de spelling juist en |a. Werkwoordspelling is onjuist (d/t) | |
|consequent? |b. Spelfout volgens Groene Boekje | |
| |c. Verkeerde spelling / gebruik van: | |
| |- Hoofdletters / kleine letters | |
| |- Aaneenschrijven van woorden (bijvoorbeeld: opslag | |
| |ruimte -> opslagruimte) | |
| |- Schrijven van getallen | |
| |- De tussenklank –e(n)-, tussen-n en tussen-s in | |
| |samenstellingen | |
| |- Uitspraaktekens: apostrof, trema, liggend streepje | |
| |- Afkorting is niet correct / niet goed gebruikt | |
| |d. De spelling is niet consequent | |
|Is de interpunctie juist? |a. De zin is niet afgesloten met een punt | |
| |b. Komma verkeerd gebruikt (een beperkende bijzin krijgt | |
| |geen komma, een uitbreidende wel) | |
| |c. Verkeerd gebruik dubbele punt / puntkomma | |
| |d. Aandachtstreepjes niet correct gebruikt | |
| |e. Enkele / dubbele aanhalingstekens niet goed gebruikt | |

Dit handboek is aan verandering onderhevig, er kunnen dus geen rechten aan worden ontleend 2010 - 2011

Similar Documents

Free Essay

Physics

...TermPaperWarehouse.com - Free Term Papers, Essays and Research Documents The Research Paper Factory JoinSearchBrowseSaved Papers Home Page » Science Project 1 In: Science Project 1 Project 1 Write an essay of 1500 words, giving credible references on the use of physics in your daily activities. You need to mention 5 or more activities where physics is used. Remember to follow the APA style and give references. Physics is used in so many ways that most people do not even realize that they are using it. Even a stay at home mom uses physics more than one would think. Daily activities that many people do include physics without thinking about it, such as driving a car, using a headrest in a car, walking and running, flushing the toilet, and washing and drying clothes. Driving a car has many different aspects of physics involved, but today only acceleration, speed, and velocity will be discussed. People talk in terms of physics everyday without even knowing that is what they are discussing. For example, “speed” limit, how quickly a car can “accelerate,” and when they add a direction, they are actually talking about the velocity of a vehicle because velocity has a magnitude and direction, not just magnitude. According to Barry Parker in Issac Newton School of Driving, “you are accelerating and decelerating most of the time when you take a trip through the busy streets of a city, either by stepping on the gas, braking, or turning the steering wheel.” Basically...

Words: 490 - Pages: 2

Free Essay

Tim and Funding

...Few memories as a failure on a major project from half a decade ago still vividly remains in memories. As a Research Assistant to Tim, it was my first paid job. Tim, an Engineer, worked in silos and had driver social style to his heart beat. He only communicated the expectations without delving in the details that he had in his mind. Even though the Office space was a closed knit space for 16 students, Tim seldom hung out with people to build personal relationships. He only interacted with others when there was a need. His lack of explanation on why the project was needed had left me wondering regarding purpose and design aspects of the new programming project. I struggled on how to effectively design the project and often sought help from other people, who recommended me that the project needed investment in new programming platform as old platform was incapable of achieving the project objectives. After making almost no progress on the project and wasting time in attempts to make old platform workable, I received a vehement email from Tim, stating that XYZ Inc. was deciding to scale back on funding, as no progress reports were submitted. I was shocked to learn that I was even expected to submit progress reports at the end of quarter on the undertaken project in which I had neither any clue nor communication. As an amiable person, I was too quick to reach an agreement with Tim on project deliverables. I had thought that I would be receiving friendly advice and guidance from...

Words: 444 - Pages: 2

Premium Essay

Student

...and answer document, uploaded to D2L dropbox. You will have to find an IT professional to interview on your own.  Description of this assignment 1. Each student needs to find a candidate for a Post-implementation Review (PIR) report describing an information systems development project. 2. Where can you find an information technology professional to interview? You will have to find an IT professional to interview on your own.    3. If you work for a business or government organization, you should consider interviewing the IT/MIS director for your organization.  If you work P/T or F/T in any reasonably sized organization, it is likely that there are some IT workers around (like help desk staff, programmers, analysts, network technicians or even IT managers). It can even be a friend, relative or acquaintance you know who works in such a job. 4. The following is a list of themes that you could address in the interview: Please do not write this paper in question and answer format. Use the questions below to help guide the interview. ▪ What type of job does he/she do? For whom? ▪ What projects is he/she currently working on for the organization? ▪ What projects has he/she recently completed? ▪ What IT applications has the firm recently implemented? ▪ Were the most recently applications developed in-house, were they outsourced development or were they application software packages that were customized and purchased? ...

Words: 563 - Pages: 3

Premium Essay

Poo on Women: Is This Bad?

...Kempen | C402/C405 | Extend Diploma Mechanical Engineering EDENGM22A/B | Peter Kempen | C402/C405 | | GCSE English | Katherine Davey | G4 | GCSE English | Katherine Davey | G4 | | AS English Literature | Francesca Thomas | A58 | | | | | Archaeology: Unit 1 | Caroline Wilcox | B254 | Archaeology: Unit 2 | Caroline Wilcox | B254 | | Vocational Business assignment completion | Kemi Osoba | A49 | Vocational Business assignment completion | Bekoe Newman | A49 | | Vocational Sport and Travel Tourism assignment completion | Danny Chilvers | A50 | Vocational Sport and Travel Tourism assignment completion | Danny Chilvers | A50 | | AS /A2 GraphicsExtend Diploma Year 2 Final Major Project | Mark Pearson | Art Rooms | AS /A2 GraphicsExtend Diploma Year 2 Final Major Project | Mark Pearson | Art Rooms | Spring Term Revision Schedule 2013-14 Week 1 | Tuesday 8th April | | Morning session 10.00-12.00 | Afternoon Session 1.00-3.00 | | Subject/course | Teacher | Room | Subject/course | Teacher | Room | | A2 Business (China Research Theme) | Nessa | A25 | AS Business | Nessa | A25 | | A2 Economics | Charles | G5 | AS Economics | Charles | | | AS Business | Sarah (11.00-12.30) | A39 | A2 Business (Higher level exam technique) | Sarah | A39 | | AS Law | Amina | A26 | | | | | Vocational Business assignment completion | Kemi Osoba | A49 | Vocational Business assignment completion | Bekoe Newman | A49...

Words: 883 - Pages: 4

Premium Essay

Microsoft Excel

...For ""Anticipated Project Size"" use your internal metrics as guidance. For example, if you use lines of code, then mentally assign ball park values to Small, Medium and Large as part of determining whether to give this criteria a high or low score. Follow a similar process ""Anticipated Duration"". Since project duration depends on project complexity, mentally categorize earlier projects as short, average or long duration to help put the current project in context. 2. After assigning a score for each criteria, view the Feasibility Study Suitability Indicator to discover the best method to use for determining project viability. 3. Omitted criteria will give an inaccurate result, so ensure all criteria are scored before checking the indicator." Criteria "Score (1=high, 3=low)" Guidelines Business Risk "1 = Significant, high-risk projects 2 = Low-to-modertate risk projects 3 = Small, low risk projects" Technology Risk "1 = Significant, high risk technological risks 2 = Low-to-moderate technological risks 3 = Small, low technological risks" Anticipated Project Size "1 = Large 2 = Medium sized 3 = Small" Anticipated Project Duration "1 = Long 2 = Medium duration 3 = Short" Project Dependencies "1 = Substantial and intricate project dependencies 2 = Minimal or manageable project dependencies 3 = No project dependencies" ...

Words: 451 - Pages: 2

Free Essay

Enterprenure

...(EPIEC) . From there he gained a lot of working experience and knowledge which made him to success in his business later . Business Motivation and starting One of the motivating factors was his father’s dream of his establishment in the society and another factor was after the independence of Bangladesh Aminul Islam realized that a new country has been born, therefore, a lot of construction will be needed for the development of the country and that is when he came up with the idea of Project Builders Limited. He proposed the idea to three other recent BUET graduates and they agreed to start with this new business. After the death of one of the partner and other two sold their share currently Aminul Islam is the only Managing Director and Chairman of Project Builders Limited. Vision The vision of Project Builders limited is to make quality constructions and make a strong infrastructure development of the country. Mission Construction of important structure and projects and to become the number one construction builder in Bangladesh. Initial Finance The company was initially started with four partners along...

Words: 2081 - Pages: 9

Free Essay

Kanpur

...knowledge to serve my best to the organization as well as my professional growth. Academics Relevant Courses: • Completed six weeks course and training in JAVA from SLR Infotech Pvt. Ltd, CHANDIGARH. • Pursuing 6 Months course and training in JAVA from DUCAT,NOIDA. • Completed six weeks course in C++ From ICT, KAITHAL B. Tech Projects: S.No Name Of the Project Description Team Members Roles and Responsibilities 1. CHANDIGARH TOURISM (B.Tech Summer Training Project) It was a software project based on core JAVA. It includes all the places to visit , map of chandigarh , hotel room booking , slides . Backend was based on MS-ACCESS . 2 Coding of Some pages, database manipulation & connectivity and preparing Crystal Reports. 2. DELHI TOURISM (B.Tech Minor Project ) It was a software project based on core JAVA. It includes all the places to visit , map of delhi , hotel room booking , slides . Backend was based on MS-ACCESS . 2 Coding of Some pages, database manipulation & connectivity and preparing Crystal Reports. 3. CRIME FILE MANAGEMENT (B.Tech Major Project ) It was a website describing various departments in crime department. It includes 3 modules WRITER , INSPECTOR , ADMIN. Writer writes complaints , Inspector investigates by watching the record using id’s and admin has all the controls. Platform used was ECLIPSE and backend was ORACLE database. 2 Overall designing of pages & coding of Admin Panel. Extra...

Words: 375 - Pages: 2

Premium Essay

Sharon Construction

...The following case represents a realistic situation facing construction firm that has just won a competitive contract. The realistic conditions complicating the project are described in detail, as are the alternatives offered by the staff for dealing with these complexities. Case The Sharon Construction Corporation The Sharon Construction Corporation has been awarded a contract for the construction of a 20,000-seat stadium. The construction must start by February 15 and be completed within one year. A penalty clause of $15,000 per week of delay beyond February 15 of next year is written into the contract. Jim Brown, the president of the company, called a planning meeting. In the meeting he expressed great satisfaction at obtaining the contract and revealed that the company could net as much as $300,000 on the project. He was confident that the project could be completed on time with an allowance made for the usual delays anticipated in such a large project. Bonnie Green, the director of personnel, agreed that in a normal year only slight delays might develop due to a shortage of labor. However, she reminded the president that for such a large project, the company would have to use unionized employees and that the construction industry labor agreements were to expire on November 30. Past experience indicated a fifty-fifty chance of a strike. Jim Brown agreed that a strike might cause a problem. Unfortunately, there was no way to change the contract. He inquired about...

Words: 918 - Pages: 4

Premium Essay

My Paper

...FOR PROJECT A Cash Flows DCF (13%) PV 350,000 0.8850 309,750 350,000 0.7831 274,085 350,000 0.6931 242,585 826,420 NPV = 826,420 – 735,000 NPV = 91,420 FOR PROJECT B Cash Flows DCF (13%) PV 300,000 0.8850 265,500 300,000 0.7831 234,930 300,000 0.6931 207,930 708,360 NPV = 708,360 – 690,000 NPV = 18,360 FOR PROJECT C Cash Flows DCF (13%) PV 200,000 0.8850 177,000 200,000 0.7831 156,620 200,000 0.6931 138,620 472,240 NPV = 472,240 – 600,000 NPV = (127,760) Assuming the cost of capital increase to 15%, the new NPV will be as follows FOR PROJECT A Cash Flows DCF (15%) PV 350,000 0.8696 304,360 350,000 0.7561 264,635 350,000 0.6575 230,125 799,120 NPV = 799,120 – 735,000 NPV = 64,120 FOR PROJECT B Cash Flows DCF (15%) PV 300,000 0.8696 260,880 300,000 0.7561 226,830 300,000 0.6575 197,250 684,960 NPV = 684,960 – 690,000 NPV = (5,040) FOR PROJECT C Cash Flows DCF (15%) PV 200,000 0.8696 173,920 200,000 0.7561 151,220 200,000 0.6575 131,500 456,640 NPV = 456,640 – 600,000 NPV = (143,360) At this point it is necessary for one to determine the sensitivity of the change in NPV of the three projects due to the increase in cost of capital. SUMMARY OF NPVS’ CALCULATIONS PROJECT | NPV @ 13% | NPV @ 15% | % CHANGE IN NPV | A | 91,420 | 64,120 | * 29.86% | B | 18,360 | (5,040) | * 127.45% | C | (127,760) | (143,360) | * 12.2% | From the table above it is clear that all three projects had...

Words: 350 - Pages: 2

Free Essay

Business

...selected a company in which they wanted to go with. Before the project began there are several things in which both the client and the consultant should cover before making an agreement to enter into a contract. The client and the consultant both should understand the risks of a project, the cost, rewards, and deadlines. There are three reasons for success or failure that could happen with the new project. One is the importance of the consultant competency and fit with the company needs. The consultant should be able to understand the company and what it does and its needs. It’s important In this case the consultant should ask themselves if this is something they are able to do. The second reason is the interpersonal fit between the consultant and the clients. The consultant should be able to speak with the client and feel they are going to be able to talk to them in regards to the business needs. Finally the last reason is if the consultant is able to establish ground rules for the consulting process. Being able to identify the rules before and making sure it’s something they can commit to will help both parties. Fullerton, Johanna; West, Michael View Profile The client and the consultant should both agree on the scope of the project, the project time line, what both parties are hoping to achieve , the client role vs. the consultant role, and finally how the client measure to the success of the project. www.partnercomm.net. When a client brings in a consultant...

Words: 1060 - Pages: 5

Premium Essay

Half Term Revision Dates

...Kempen | C402/C405 | Extend Diploma Mechanical Engineering EDENGM22A/B | Peter Kempen | C402/C405 | | GCSE English | Katherine Davey | G4 | GCSE English | Katherine Davey | G4 | | AS English Literature | Francesca Thomas | A58 | | | | | Archaeology: Unit 1 | Caroline Wilcox | B254 | Archaeology: Unit 2 | Caroline Wilcox | B254 | | Vocational Business assignment completion | Kemi Osoba | A49 | Vocational Business assignment completion | Bekoe Newman | A49 | | Vocational Sport and Travel Tourism assignment completion | Danny Chilvers | A50 | Vocational Sport and Travel Tourism assignment completion | Danny Chilvers | A50 | | AS /A2 GraphicsExtend Diploma Year 2 Final Major Project | Mark Pearson | Art Rooms | AS /A2 GraphicsExtend Diploma Year 2 Final Major Project | Mark Pearson | Art Rooms | Spring Term Revision Schedule 2013-14 Week 1 | Tuesday 8th April | | Morning session 10.00-12.00 | Afternoon Session 1.00-3.00 | | Subject/course | Teacher | Room | Subject/course | Teacher | Room | | A2 Business (China Research Theme) | Nessa | A25 | AS Business | Nessa | A25 | | A2 Economics | Charles | G5 | AS Economics | Charles | | | AS Business | Sarah (11.00-12.30) | A39 | A2 Business (Higher level exam technique) | Sarah | A39 | | AS Law | Amina | A26 | | | | | Vocational Business assignment completion | Kemi Osoba | A49 | Vocational Business assignment completion | Bekoe Newman | A49...

Words: 883 - Pages: 4

Free Essay

Individual or Small Group Student Projects

...Individual or Small Group Student Projects Contacting Community Partners When contacting an outside organization about a service-learning project, you want to make sure to maintain a professional attitude. So how do you make the first call? Below follows a possible introduction to use when calling and making that first contact with an agency of your choice. Hello, my name is _______________________. I am presently enrolled in a ___________course at [name of campus]. My [instructor or Student Success Lead] gave me your name and number. I am very interested in doing a service-learning project for your agency. I want to apply the _________skills I am learning in my _________class to the volunteer position. When can I meet with you to discuss this further? If you have to leave a message, don’t be discouraged. Because many nonprofit and community agencies are understaffed, they might not return your call right away. Persistence is important in regards to making contacts and starting your service experience. More Communication Tips: When speaking to the site supervisor… * Ask about the organization’s volunteer policies and training guidelines. It is possible that you need to fill out additional paperwork with their agency as well as the GU/MSB/UCC paperwork. * Explain the course objectives (provided in your course syllabus) and tell them that you have __ service-learning hours to fulfill for your course. * Tell them your availability. What times are best...

Words: 365 - Pages: 2

Free Essay

Strategies to Make a Team Work

...slipping they can reach out to that team member to offer assistance or re-assign the project so that team doesn’t fail and that person doesn’t feel picked on by the whole team. It also defines who should be asking questions and for nobody again to feel picked on or singled out by another peer. Assignment of projects and ownership is crucial to this being a team effort that everybody has a stake in the outcome of the project. Goals, both short and long term are effective for setting a timeline on when certain parts of the project need to be completed in order for the next piece to start and to ensure we meet our deadline for turning in the project on time. Setting a regular meeting schedule is a little harder with our team being spread out all over three time zones, jobs and family. Our team has discussed at least posting once a day what is going on and their status. Example I was out of pocket for two days and my team had no idea what had happened to me till I returned to explain that I had been to a funeral out of town. If I had posted ahead of time, the team would have known what to expect and when I would be back to contribute my part. I can already see within my team alone that they have asked questions or worded things in another way to enlighten some things that were not exactly clear to me, so I do see the benefits already of working in this team environment instead of tackling these projects all on as...

Words: 327 - Pages: 2

Free Essay

Media

...document is intended as a guide for students to follow when preparing their internship reports. Submit the report to the course instructor (J. Flores or D. Wallace) after completing the internship activity: 1) Title Page 2) Table of Contents • Include an entry each main section as identified below (Introduction, Responsibilities, Major Projects, etc. • Provide an entry for each appendix, i.e., Appendix 1: Internship Proposal, Appendix 2: Documentation of Work Hours, etc.) 3) Introduction • Provide background information on the Company (paragraph). 4) Responsibilities • This should be a generalized description of Internship responsibilities (a couple of paragraphs at most). • Include a statement of the number of hours worked, with supporting documents in the Appendix. 5) Major Projects • Write summary descriptions for each major project, report, employee communication, or training packages developed (about a paragraph summarizing each) • Heading Examples: o Cyanide air sampling project o MSDS Inventory o Lead abatement project o Respiratory Protection Training o Compressor House Noise Survey o Acid tank ventilation project o Ergo Hazard evaluations • Provide examples of your work in an appendix (see below) 6) Internship Summary • Include pros and cons of your experience 7) Appendices • Include documents supporting the report, such as: o Internship Proposal o Documentation of Work Hours  A copy of check stubs showing first check and last check is...

Words: 311 - Pages: 2

Free Essay

Flextronics: Deciding on a Shop-Floor System for Producing the Microsoft X-Box - Case Analysis

...1. 5 factors that make the decision difficult for McCusker: - Aggravation of both teams: If he decides to use either Datasweep or Virtual Factory, the other team may feel “lost”, which subsequently affect the harmony between two teams. - Time pressure of the project: There is not enough time for further analysis on the systems. - Unusual importance of the project: This is Flextronics’ first global project and its success or failure can affect the company’s reputation and ability to bid for future projects. It is closely observed by internal and external parties. In additional, the relationship with Microsoft is particularly important to Flextronics. - Pros and Cons of the choices: there is no single alternative that can solve all the problems. - Overstated infrastructure: during the bid process, Flextronics made Microsoft thought that a single system had existed in both facilities and raised it expectations very high while in fact the system was not already in place. 2. The criteria that McCusker should consider in his decisions: - Client’s satisfaction: This includes three sub-criteria: meet Microsoft’s tracking system requirements, deliver products on time and ensure product quality. - Employees’ satisfaction: Regardless which decision he make, McCusker have to ensure that employees at both factories are convinced with his decision and coordinate well with each other. - Cost-saving: The purpose of implementing the process at two different factories in two countries...

Words: 1283 - Pages: 6