Recht huiswerk week 6
Meerkeuze opgave hoofdstuk 8
8.1 b
8.2 c
8.14 c
Oefenvragen hoofdstuk 8 1. 8.1 a. Als de werknemer ondergeschikt is dan is de werkgever aansprakelijk voor de onrechtmatige daad. Er bestaat namelijk een juridische gezagsverhouding tussen de werkgever en de werknemer.
Art. 6 : 170 !!!!
- Fout ( onrechtmatige daad)
- Kans op fout vergroot
- ondergeschikt zijn.
b. ja Hoogenboom bv kan aansprakelijk gesteld worden.
c. Schuld:
- Schuld is verwijtbaar gedrag.
- In hoeverre kan de dader de onrechtmatige daad verweten worden?
- Bij schuldaansprakelijkheid speelt het probleem dat de benadeelde moet bewijzen dat er sprake is van verwijtbaar gedrag (of nalaten) van de dader.
Risico
* Risico is in dit geval datgene wat krachtens de wet en de verkeersopvattingen toerekenbaar is. * Iemand is dus aansprakelijk voor de schade die veroorzaakt door zijn onrechtmatige daad, omdat hij schuldig is of omdat hij volgens de wet of verkeersopvatting bepaalde omstandigheden voor zijn rekening (risico) moet nemen.
Bij risicoaansprakelijkheid is de dader altijd aansprakelijk, hij mag echter proberen te bewijzen dat er sprake is van een rechtvaardigingsgrond.
d. ja ze kunnen het terug vragen aan Piet. Er is sprake van bewuste roekeloosheid. Piet heeft namelijk zelf die informatie verspreidt. -> bewuste roekeloosheid.
e. Ja, op grond van art. 6 : 74 BW.
8.2 a. Dijkstra art. 6:162 is aansprakelijk en expeditie bedrijf De Snelle Visser bv art. 6:170, Wagenaar art. 6: 162 en de ouders van Klaasje art. 6: 169.
b. dan is de hoofdelijke aansprakelijk.
c. De Snelle Visser bv, omdat hij de werknemer is en omdat het met een wagen is gebruikt van zijn bedrijf. En het staat op zijn naam. En Wagenaar en de ouders van Klaasje.
d. Wanprestatie, omdat het vast staat dat hij moet betalen.
Art. 6 : 162 inbreuk op recht * Onrechtmatige daad in strijd met de wettelijke plicht
In strijd met ongeschreven recht/ zorgvuldigheidsnorm: hoe gaan we met elkaar om.
* Schade
* Dienstengevolgen : causale verbanden
Schuld * Toerekenbaar wet Risico in verkeer geldende opvattingen