Free Essay

Solvency Ii Greek

In:

Submitted By skandal
Words 815
Pages 4
Solvency II
Συνοπτική Παρουσίαση

Έκδοση : 1.3 Ημ/νία : 02/11/2006

Μ.Χαμπάκη Ε.Α.Ε.Ε

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Περιεχόμενα
Περιεχόμενα .................................................................................................................2 Περίληψη......................................................................................................................3 Ιστορική αναδρομή.......................................................................................................5 Solvency II....................................................................................................................6 H δομή των τριών πυλώνων ........................................................................................9 Solvency II και αντασφάλιση ......................................................................................16 Solvency II Readiness Report....................................................................................17 Γενικά Συμπεράσματα................................................................................................19 Appendix I – Solvency I ( Σημερινό καθεστώς) ..........................................................20 Appendix II – CEIOPS/CFA (Αιτήματα για γνωμοδότηση της Κομισσιόν από τον CEIOPS) ....................................................................................................................22

2

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Περίληψη
Ιστορική αναδρομή Η τρέχουσα ασφαλιστική νομοθεσία που σχετίζεται με την εποπτεία και τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας και την φερεγγυότητας των Ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση , όπως αυτή ρυθμίστηκε για τελευταία φορά το 2004 (Solvency I), προέρχεται από μια σειρά κοινοτικών οδηγιών που τέθηκαν σε εφαρμογή από το 1973 και εφεξής. H ανάγκη αναθεώρησης της προαναφερόμενης οδηγίας προέκυψε για τους εξής λόγους: • • • Aποτελεσματική εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Eναρμόνιση των ποιοτικών και ποσοτικών εποπτικών μεθόδων. Πληρέστερο προσδιορισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων λαμβάνοντας υπόψη τους και κινδύνους που αφορούν το underwriting, τη ρευστότητα, την αγορά καθώς και τον λειτουργικό κίνδυνο και πιστωτικό κίνδυνο. Προστασία των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων.



Η ιδέα της υλοποίησης του Solvency IΙ βασίστηκε στο πλαίσιο του Basel II - της αντίστοιχης κοινοτικής οδηγίας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ιδρυμάτων .Το Basel II είχε επίσης σαν στόχο την εδραίωση ενός ενιαίου και σταθερού πλαισίου διαχείρισης κινδύνου στο Τραπεζικό χώρο, μέσα σε πλαίσια διαφάνειας και ολοκληρωμένης χαρτογράφησης των διαδικασιών. Το ίδιο φιλοδοξεί να πετύχει και το Solvency II για την ασφαλιστική αγορά βασισμένο στην μέθοδο των «τριών πυλώνων » που ακολουθήθηκε και στον σχεδιασμό του Basel II με επιτυχία. Η οδηγία που αναμένεται να προκύψει από το πρόγραμμα του Solvency ΙΙ θα εμπεριέχει στοιχεία από την τρέχουσα νομοθεσία αλλά παράλληλα θα ενσωματωθούν σε αυτή και καινούργια στοιχεία που θα αφορούν την αξιολόγηση πολλαπλών κινδύνων σε διάφορα επίπεδα των ασφαλιστικών εργασιών. Τα ¾ του Solvency ΙΙ, θα αποτελούνται από την κωδικοποίηση των μέχρι τώρα υπαρχουσών 14 οδηγιών για τις Ασφαλιστικές επιχειρήσεις τα οποία θα προσαρμοστούν και θα τροποποιηθούν ούτως ώστε να αντικατοπτρίζουν τις επιθυμητές αλλαγές.

3

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Ο σχεδιασμός του Solvency II Πρώτος Πυλώνας - Ποσοτικές Προδιαγραφές (Quantitative requirements) Υπολογισμός εγγυητικού κεφαλάιου,τεχνικών προβλέψεων,κεφαλαιακών απαιτήσεων Αποτίμηση στοιχείων ενεργητικού – παθητικού. (Αssets Liabilities Management - ALM) Καθορισμός των κινδύνων προς αξιολόγηση , παράμετροι κινδύνων και τρόποι επιμέτρησης τους (εσωτερικά μοντέλα risk management). Τύπος υπολογισμού του ελάχιστου επιθυμητού κεφαλαίου που πρέπει να διατηρεί μια ασφαλιστική εταιρεία για να διασφαλίζει την φερεγγυότητα της (MCR). Δεύτερος Πυλώνας - Ποιοτικές Προδιαγραφές (Qualitative Requirements) Καθορισμός των αρχών εσωτερικού ελέγχου πάνω στις οποίες θα βασίζεται η αξιολόγηση και η διαχείριση του ασφαλιστικού κινδύνου(governance). Ανασκόπηση της εποπτικής διαδικασίας ελέγχου των εσωτερικών μοντέλων και συνολικού ελέγχου της εταιρικής φερεγγυότητας. Τρίτος Πυλώνας - Εφαρμογή (Market discipline) Τρέχουσες απαιτήσεις δημοσίευσης και παρουσίασης σύμφωνα με τις κρατικές διατάξεις σε συνδυασμό με τα IAS και τα IFRS. Μελλοντικές απαιτήσεις δημοσίευσης και παρουσίασης σύμφωνα με την εξέλιξη της Β’Φάσης του IFRS7 και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Γενικά Συμπεράσματα Η Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει θετικά την προσπάθεια της Κομισσιόν για την εφαρμογή του Solvency II και την θεωρεί αναγκαία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ανά την Ευρώπη εποπτικές αρχές είναι επίσης σύμφωνες δεδομένου ότι η εφαρμογή του Solvency II θα εξασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών και θα θέσει ξεκάθαρα νομικά πλαίσια για την λειτουργία των ίδιων των εποπτικών αρχών. Το Solvency II θα δώσει στις Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές εταιρείες μια κοινή βάση λειτουργίας όσον αφορά και τον ποιοτικό αλλά και τον ποσοτικό υπολογισμό της φερεγγυότητας τους ενώ παράλληλα θα τους παρέχει την δυνατότητα αναγνώρισης των δικών τους εσωτερικών μοντέλων διαχείρισης των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων και των μεθόδων τους για την διασπορά και μείωση των κινδύνων αυτών μέσω άλλων μεθόδων( αντασφάλιση – επενδύσεις). Το Solvency II θεωρείται μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά να εναρμονιστεί και να λειτουργεί σύμφωνα με τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας που δέχεται ανελλιπώς τις επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) της παγκοσμιοποίησης. Αν και η οριστική εφαρμογή της σχετικής οδηγίας για το Solvency II δεν αναμένεται πριν το 2010 , οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να προβλέπουν τις ανάλογες ενέργειες που αφορούν τα συστήματα και τις διαδικασίες τους σχετικά με την διαχείριση των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων. Οι προετοιμασίες για την ομαλή μετάβαση τους στο νέο νομοθετικό καθεστώς θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό προκειμένου οι εταιρείες να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.

4

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Ιστορική αναδρομή
Η τρέχουσα ασφαλιστική νομοθεσία που σχετίζεται εποπτεία και τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας και την φερεγγυότητας των Ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση , όπως αυτή ρυθμίστηκε για τελευταία φορά το 2004, προέρχεται από μια σειρά κοινοτικών οδηγιών που τέθηκαν σε εφαρμογή από το 1973 και εφεξής. Επιγραμματικά το 1973 και το 1979 αντίστοιχα , η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε δύο σχετικές οδηγίες (73/239/EEC και 79/269/EEC αντίστοιχα) στις οποίες κρινόταν απαραίτητη η δημιουργία ενός κεφαλαιακού περιθωρίου φερεγγυότητας για την κάλυψη έκτακτων κινδύνων που η ασφαλιστική αγορά πιθανό να αντιμετώπιζε και για τους οποίους θα έπρεπε να ήταν επαρκώς προετοιμασμένη. Μετά την φιλελευθεροποίηση των τιμών στην Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική αγορά και με την κατάργηση των προϊοντικών ελέγχων στα μέσα του 1994 , η ανάγκη ελέγχου και επίβλεψης της φερεγγυότητας των Ασφαλιστικών Εταιριών ήταν επιτακτική , κυρίως για την προστασία των πολιτών – κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Έτσι , η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγήθηκε στην θέσπιση της οδηγίας Solvency I τον Φεβρουάριο του 2002, η οποία τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στα τέλη του 2004 (Appendix I). Η οδηγία αυτή δεν άλλαξε τον βασικό υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, όπως είχε προκύψει από τις προηγούμενες οδηγίες, αλλά τροποποίησε κάποια στοιχεία της υπάρχουσας νομοθεσίας. Παράλληλα, η οδηγία του Solvency I αύξησε την εποπτεία παρέχοντας το δικαίωμα στις εποπτικές αρχές να επεμβαίνουν στις περιπτώσεις που το κεφάλαιο περιθώριο φερεγγυότητας δεν κυμαινόταν στα επιθυμητά επίπεδα. Το Solvency I παρέχει μια σχετική ομοιομορφία στον υπολογισμό της φερεγγυότητας των Ασφαλιστικών Εταιρειών που βασίζεται κυρίως σε χρηματοοικονομικούς παράγοντες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και χωρίς να δίνει έμφαση στους επιμέρους κινδύνους που πιθανό να διαταράξουν και να επηρεάσουν σημαντικά την φερεγγυότητα μιας ασφαλιστικής επιχείρησης. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που κρίθηκε απαραίτητη η αναπροσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και η δημιουργία του Solvency II. Οι μέθοδοι αποτίμησης των στοιχείων του Ενεργητικού και του Παθητικού και κυρίως των τεχνικών προβλέψεων διαφέρουν από χώρα σε χώρα όπως διαφέρουν και οι ανά χώρα προϋποθέσεις για τον υπολογισμό των μαθηματικών αποθεμάτων , γεγονός που στην πάροδο των ετών κρίθηκε ως εμπόδιο για την αξιολόγηση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε σχέση με την ενιαία αγορά. Συνεπώς , το Solvency I κρίθηκε δεν εξυπηρετεί επαρκώς τις ανάγκες της εναρμόνισης της Ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγορά γεγονός που είχε ως επακόλουθο, την προσπάθεια προς την αναθεώρηση του υπολογισμού της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών - στον ανασχεδιασμό του Solvency I και στην μελέτη για την δημιουργία του Solvency II .

5

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση Mετάβαση από το Solvency I στο Solvency II

Source: Towers Perrin

Solvency II
Το Solvency IΙ βασίστηκε στο πλαίσιο του Basel II - της αντίστοιχης κοινοτικής οδηγίας για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζικών ιδρυμάτων .Το Basel II είχε επίσης σαν στόχο την εδραίωση ενός ενιαίου και σταθερού πλαισίου διαχείρισης κινδύνου στο Τραπεζικό χώρο, μέσα σε πλαίσια διαφάνειας και ολοκληρωμένης χαρτογράφησης των διαδικασιών. Το ίδιο φιλοδοξεί να πετύχει και το Solvency II για την ασφαλιστική αγορά βασισμένο στην μέθοδο των «τριών πυλώνων » που ακολουθήθηκε και στον σχεδιασμό του Basel II με επιτυχία. Το Solvency ΙΙ έχει σαν βασικούς στόχους τους ακόλουθους : • • Την προστασία των ευρωπαίων πολιτών - κατόχων ασφαλιστήριων συμβολαίων Την θέσπιση υπολογισμού του περιθωρίου φερεγγυότητας με μέθοδο η οποία θα είναι προσαρμοσμένη σύμφωνα με τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Την αποφυγή της πολυπλοκότητας στον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας. Την προσαρμογή του περιθωρίου φερεγγυότητας σύμφωνα αυξανόμενες ανάγκες και εξελίξεις της ασφαλιστικής αγοράς. με τις

• •

6

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση • Την αποφυγή υπέρ – κεφαλαιοποίησης.

Η οδηγία που αναμένεται να προκύψει από το πρόγραμμα του Solvency ΙΙ θα εμπεριέχει στοιχεία από την τρέχουσα νομοθεσία αλλά παράλληλα θα ενσωματωθούν σε αυτή και καινούργια στοιχεία που θα αφορούν την αξιολόγηση πολλαπλών κινδύνων σε διάφορα επίπεδα των ασφαλιστικών εργασιών. Τα ¾ του Solvency ΙΙ, θα αποτελούνται από την κωδικοποίηση των μέχρι τώρα υπαρχόντων 14 οδηγιών για τις Ασφαλιστικές επιχειρήσεις τα οποία θα προσαρμοστούν και θα τροποποιηθούν ούτως ώστε να αντικατοπτρίζουν τις επιθυμητές αλλαγές. Το πρόγραμμα που ακολουθείται για την τελική έκδοση της οδηγίας Solvency II, γίνεται βάση του μοντέλου Λαμφαλούσι σύμφωνα με το οποίο ακολουθούνται οι εξής διαδικασίες σε τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με συνέπεια : • Επίπεδο 1 : Περιλαμβάνει την συγκέντρωση υφιστάμενων Οδηγιών και κανονισμών καθώς και προτάσεις για μελλοντικές οδηγίες, οι οποίες παρουσιάζονται στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για υπάρχει έτσι η σύμφωνη γνώμη της Κομισσιόν. Επίπεδο 2 : Λαμβάνονται μέτρα για τις τεχνικές προδιαγραφές που αφορούν την υιοθέτηση των νομοθετικών μέτρων που περισυλλέχθηκαν στο πρώτο επίπεδο. Η Κομισσιόν με την σειρά της ετοιμάζει λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές βασιζόμενη στις απόψεις του CEIOPS και τις οριστικοποιεί αφού λάβει και τις απόψεις του EIOPC (European Insurance and Occupational Pensions Committee). Eπίπεδο 3: Στο επίπεδο αυτό, ο CEIOPS σε συνεννόηση με την Συμβουλευτική επιτροπή (consultive panel) που απαρτίζεται από ειδικούς της ασφαλιστικής αγοράς και από καταναλωτές, παρέχει συνεχή επίβλεψη και αξιολόγηση για τα νομοθετικά μέτρα που αποφασίστηκαν στο δεύτερο επίπεδο μέχρι την έκδοση της τελικής Οδηγίας. Επίπεδο 4 : Τέλος , στο τέταρτο επίπεδο , η Κομισσιόν προχωρεί στην ομοιόμορφη και αποτελεσματική υιοθέτηση της καινούργιας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.







Οι προετοιμασίες για το πρόγραμμα Solvency II ξεκίνησαν από τον Μάιο του 2001 όπου αποφασίστηκε η αναδιάρθρωση του Solvency I και η εισαγωγή του Solvency II, σε δύο βασικά στάδια. Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε το 2003 και αφορούσε τον συνολικό σχεδιασμό και τους στόχους τους προγράμματος του Solvency II. Τον Σεπτέμβριο του 2003 δημοσιεύτηκε το έγγραφο της Κομισσιόν με τίτλο «Solvency II – reflections on the general outline of a framework directive and mandates for further technical work» (Markt/2539/03), το οποίο περιελάμβανε προτάσεις για την βελτίωση του συστήματος υπολογισμού της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών μέσα από την δημιουργία της οδηγίας Solvency II. Σημαντικός για την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου ήταν ο ρόλος της ειδικής μελέτης της KPMG (International Insurance Insight – Solvency II ,UK, 2002) και επίσης ο ρόλος του CEA ,του CEIOPS ( Committee of European Insurance and Occupational Pensions Association) του IAA ( International Actuarial Association )και του ΙASB (Ιnternational Accounting Standards Board). Ακολούθησαν επίσης, τον Φεβρουάριο 2003 και τον Απρίλιο του 2004, οι αναφορές Markt/2543/03 και Markt/2502/04 αντίστοιχα , οι οποίες αφορούσαν τον σχεδιασμό του Solvency II με την μέθοδο των «τριών πυλώνων».

7

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Στο πρώτο αυτό στάδιο τέθηκαν οι ακόλουθοι στόχοι: Κατά την διάρκεια του προγράμματος Solvency II θα πρέπει να γίνει εφ όλης της ύλης επαναξιολόγηση της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών. Θα ακολουθηθεί η μέθοδος των τριών πυλώνων που ακολουθήθηκε και στην αντίστοιχη οδηγία Basel II. H προσέγγιση όσον αφορά την φερεγγυότητα θα είναι βασισμένη πάνω στην αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών κινδύνων δίνοντας παράλληλα κίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρείες να διαχειριστούν διοικητικά τους κινδύνους αυτούς με τον σωστό τρόπο με πιθανότητα αναγνώρισης ακόμα και των εσωτερικών μοντέλων διαχείρισης του κινδύνου που πιθανό να διαθέτουν. Η υιοθέτηση του MCR (Minimum Capital Requirement) και SCR (Solvency Capital Requirement). Η ύπαρξη ομοιομορφίας στον τρόπο υπολογισμού του περιθωρίου φερεγγυότητας. Η αποτελεσματική εποπτεία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η εναρμόνιση των ποιοτικών και ποσοτικών εποπτικών μεθόδων. Παρακολούθηση και εναρμόνιση με τις Διεθνείς εξελίξεις ειδικά όσον αφορά τον ΙΑΑ, το IASB και τον ΙΑΑ.

8

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

H δομή των τριών πυλώνων
Οι σχεδιασμός των τριών πυλώνων έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Πρώτος Πυλώνας - Ποσοτικές Προδιαγραφές (Quantitative requirements) Καθορισμός της βάσης πάνω στην οποία θα υπολογίζονται οι τεχνικές προβλέψεις. Καθορισμός του MCR Καθορισμός των επενδύσεων

Δεύτερος Πυλώνας - Ποιοτικές Προδιαγραφές (Qualitative Requirements) Καθορισμός των αρχών εσωτερικού ελέγχου πάνω στις οποίες θα βασίζεται η αξιολόγηση και η διαχείριση του ασφαλιστικού κινδύνου. Ανασκόπηση της εποπτικής διαδικασίας

Τρίτος Πυλώνας - Εφαρμογή (Market discipline) Διαφάνεια Δημοσιοποίηση στοιχείων

9

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση Oι τρεις Πυλώνες του Solvency II

Υπολογισμός ενεργητικού, παθητικού και κεφαλαίου Εγγυητικό κεφάλαιο Τεχνικές προβλέψεις Κεφαλαιακές απαιτήσεις Αποτίμηση ενεργητικού Κίνδυνοι προς αξιολόγηση Επιμέτρηση κινδύνου Παράμετροι κινδύνου Τύπος υπολογισμού Μοντέλα εσωτερικής προσέγγισης

Ανασκόπηση εποπτικής διαδικασίας Εσωτερικός έλεγχος Διαχείριση κινδύνων Εταιρική διακυβέρνηση Stress testing Continuity testing

Απαιτήσεις παρουσίασης και δημοσίευσης Τρέχουσες απαιτήσεις δημοσίευσης : Κρατικές διατάξεις IFRS 4 IFRS 7 Μελλοντικές απαιτήσεις δημοσίευσης : IFRS (Φάση 2 & IFRS 7) IAIS Ευρωπαϊκή νομοθεσία

ΠΥΛΩΝΑΣ Ι

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙ

ΠΥΛΩΝΑΣ ΙΙΙ

Original Source: Towers Perrin

Αναλυτικά , ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει τον καθορισμό των κανόνων πάνω στους οποίους θα υπολογιστούν τα τεχνικά αποθεματικά , οι επενδύσεις σε κεφάλαια, η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων καθώς και το κεφάλαιο που θα εξασφαλίζει την επιθυμητή φερεγγυότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες. Επίσης , στο στάδιο αυτό αναλύονται οι έννοιες του MCR (Minimum Capital Requirement) και SCR ( Solvency Capital requirement) όπου : MCR = Είναι το ελάχιστο επιθυμητό κεφάλαιο που πρέπει να διατηρεί μια ασφαλιστική εταιρεία για να διασφαλίζει την φερεγγυότητα της. Οποιοδήποτε κεφάλαιο κάτω του ελάχιστου , δίνει την δυνατότητα στην Εποπτική Αρχή να επέμβει και να ανακαλέσει την άδεια της Ασφαλιστικής Εταιρείας μεταφέροντας το σύνολο των συμβολαίων της σε μια άλλη ασφαλιστική εταιρεία. SCR = Tο κεφάλαιο φερεγγυότητας είναι το επιθυμητό (optimum) κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει να κατέχει μια ασφαλιστική εταιρεία λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους για την φερεγγυότητα της σύμφωνα με την οδηγία Solvency II. Το απαιτούμενο κεφάλαιο φερεγγυότητας SCR αντιστοιχεί σε ένα επίπεδο κεφαλαίου το οποίο επιτρέπει στην επιχείρηση να απορροφήσει σημαντικές απρόβλεπτες ζημίες και να παρέχει εύλογη κάλυψη στους ασφαλισμένους και τους δικαιούχους. Όταν μία επιχείρηση δεν πληρεί το SCR, θα πρέπει να αποκαταστήσει σε εύλογο χρόνο το απαραίτητο κεφάλαιο για την κάλυψη της απαίτησης αυτής, με βάση ένα συγκεκριμένο και εφικτό σχέδιο που θα υποβάλλεται προς έγκριση στην εποπτική αρχή.

10

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση Το SCR θα υπολογίζεται με μια σχετικά απλή φόρμουλα η οποία θα ονομάζεται Standard Approach (Τυποποιημένη μέθοδος - προσέγγιση) και η οποία θα αντικατοπτρίζει τους πιθανούς κινδύνους σε όλα τα επίπεδα των εργασιών της ασφαλιστικής εταιρείας. Το SCR θα μπορεί επίσης να υπολογιστεί με την χρήση κάποιου εσωτερικού μοντέλου της εταιρείας το οποίο θα πρέπει όμως πρώτα να πιστοποιηθεί και να εγκριθεί από την Εποπτική Αρχή. Τέλος , θα υπάρχει και η δυνατότητα το SCR να υπολογίζεται με ένα συνδυασμό του Standard Approach και του εσωτερικού μοντέλου της εταιρείας γεγονός που θα επιτρέπει στην εταιρεία να προσαρμόσει το Standard Approach στα δικά της δεδομένα αλλά χωρίς να χρειάζεται να επενδύσει μεγάλα κεφάλαια για την ανάπτυξη ενός εσωτερικού μοντέλου. To MCR (Minimum Capital Requirement) αντιπροσωπεύει το ελάχιστο κεφάλαιο το οποίο θα πρέπει να διαθέτει μια ασφαλιστική εταιρεία για να θεωρείται οριακά φερέγγυα. Ο σκοπός ύπαρξης του MCR είναι να αποτελέσει ένα όριο στο οποίο η εποπτική αρχή μπορεί να επέμβει, όσο ακόμα η εταιρεία διαθέτει αρκετά στοιχεία ενεργητικού για να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Η ύπαρξη του MCR δίνει το χρονικό περιθώριο στην εποπτική αρχή για να δράσει και να προλάβει την απαξίωση των στοιχείων του ενεργητικού της εταιρείας πριν πέσουν κάτω από την αγοραία τους αξία. (market value) και συνεπώς να προλάβει και τις ενδεχόμενες συνέπειες μιας τέτοιας κατάστασης και απέναντι στους κατόχους ασφαλιστηρίων αλλά και απέναντι στην αγορά. Οι βασικοί κίνδυνοι στους οποίους εκτίθεται μια ασφαλιστική εταιρεία και στους οποίους καλείται να αντεπεξέλθει ο υπολογισμός του SCR και που μέχρι σήμερα δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιρειών, είναι οι ακόλουθοι : Κίνδυνος Underwriting : Ο κίνδυνος αυτός σχετίζει άμεσα με την αξιολόγηση των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών , τα ασφάλιστρα, τα αντασφάλιστρα , τα τεχνικά αποθέματα καθώς και με την σωστή αξιολόγηση της συμπεριφοράς των πελατών της εταιρείας όσον αφορά την διατηρησιμότητα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Κίνδυνος ρευστότητας : (Liquidity Risk) O κίνδυνος αυτός σχετίζεται άμεσα με την οικονομική ρευστότητα της εταιρείας και με το κατά πόσο η εταιρεία είναι ικανή να αντεπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις όχι μόνο σε επίπεδο αποζημιώσεων αλλά και σε επίπεδο υποχρεώσεων γενικότερα. Κίνδυνος αγοράς : (Μarket Risk) Ο κίνδυνος αυτός σχετίζεται με τις μεταβολές στην αγορά χρήματος δηλαδή στις αυξο-μειώσεις των επιτοκίων , στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και την κατάσταση των χρηματαγορών γενικότερα και τέλος στις αγορές παραγώγων και συναλλάγματος κλπ. Πιστωτικός κίνδυνος: (Credit Risk) Ο πιστωτικός κίνδυνος στον ασφαλιστικό κλάδο σχετίζεται με την δυνατότητα των αντασφαλιστών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τις εταιρείας σε μια δεδομένη στιγμή. Ο πιστωτικός κίνδυνος εμπεριέχει επίσης και στην σωστή επενδυτική πολιτική της εταιρείας καθώς και την δυνατότητα της εταιρείας να εισπράττει από τους χρεώστες της και να είναι απαλλαγμένη από προβληματικούς λογαριασμούς. Συστηματικός κίνδυνος : (Historic – reserving Risk) O κίνδυνος αυτός κυρίως με το νομοθετικό περιβάλλον στο οποίο κινείται οι επιχείρηση καθώς και με τους οικονομικούς κύκλους που διανύει η αγορά στην οποία λειτουργεί.

11

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Επιχειρηματικός κίνδυνος: ( Operational Risk) O επιχειρηματικός κίνδυνος αφορά τις διαδικασίες , τα συστήματα , την διοίκηση ή την πιθανότητα εξαπάτησης που εντός της εταιρείας. Σύμφωνα με το Solvency II , οι κίνδυνοι αυτοί θα αξιολογούνται ξεχωριστά και τα αποτελέσματα αυτά θα αθροίζονται δίνοντας έτσι το σωστό SCR. Και στα εσωτερικά μοντέλα η συνολική ζημιά που πιθανό να προκύψει από κάθε κίνδυνο θα περιγράφεται μέσω μιας κατανομής πιθανοτήτων εκτιμώντας όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Η τελική μορφή της τυποποιημένης προσέγγισης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Μέχρι τώρα , η μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως στον τραπεζικό χώρο για την εκτίμηση δυνητικής ζημίας που προκύπτει από συγκεκριμένη κατηγορία κινδύνου, είναι η Value at Risk (VaR). H μέθοδος αυτή, μέσα από την στατιστική ανάλυση ιστορικών δεδομένων, μπορεί να υπολογίσει την μέγιστη δυνατή ζημιά σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα και με ένα δεδομένο επίπεδο εμπιστοσύνης (Confidence level) – προσδιορίζει την ζημιά για παράδειγμα: στην χρονική περίοδο ενός μήνα με πιθανότητα 99%. Η μέθοδος VaR δυστυχώς δεν είναι ακριβής σε κινδύνους μικρής συχνότητας ή μεγάλου μεγέθους οπότε και σε αυτές τις περιπτώσεις αντικαθίσταται με την tailVaR που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει το εκατοστημόριο της VaR συν την μέση υπέρβαση της πιθανότητας του να συμβεί το γεγονός(tailVar = VaR + Expected Shortfall).Με αυτή την λογική θα κινηθεί και ο υπολογισμός του Standard Approach για το SCR : γενική χρήση της μεθόδου VaR και ειδική χρήση της tailVaR στις περιπτώσεις κινδύνων μεγάλου μεγέθους ή μικρής συχνότητας. Στην παρούσα φάση εξετάζονται διάφορες παράμετροι που πιθανό να επηρεάσουν τον υπολογισμό του SCR σε περιπτώσεις Ομίλων εταιρειών και ειδικότερα σε περιπτώσεις που οι εταιρείες ιδίων ομίλων χρησιμοποιούν διαφορετικά εσωτερικά μοντέλα πρόβλεψης και αξιολόγησης του κινδύνου. Σύμφωνα με σχετική πρόταση του CEIOPS θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η αντασφάλιση που δρα σαν μειωτικός παράγοντας κινδύνου για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Η εφαρμογή τόσο του Standard Approach αλλά και η χρήση των εσωτερικών μοντέλων, είναι μια ευκαιρία για την αναδιάρθρωση των εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών που θα τις οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών υψηλότερης ποιότητας προς τους πελάτες τους. Η υιοθέτηση των εσωτερικών μοντέλων προϋποθέτει την επένδυση των ασφαλιστικών εταιρειών στα ανάλογα συστήματα ή στην αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων και στην δημιουργία ανεξάρτητων μονάδων ελέγχου του κινδύνου. Επίσης ένα άλλο θέμα πρωτεύουσας σημασίας είναι η εναρμόνιση των μεθόδων υπολογισμού των τεχνικών αποθεμάτων και της αποτίμησης των στοιχείων του Ενεργητικού και του Παθητικού , ούτως ώστε τα αποτελέσματα που θα προκύπτουν να είναι άμεσα συγκρίσιμα μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ( ολοκλήρωση της Β’Φάσης της υιοθέτησης των Δ.Λ.Π.) Ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει την δημιουργία των αρχών πάνω στις οποίες θα βασιστεί η εποπτεία για την επάρκεια των κεφαλαίων που θα αφορούν την φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και την εποπτεία και έγκριση των εσωτερικών μοντέλων υπολογισμού του SCR. Επίσης θα δοθούν οι προδιαγραφές και οι αρχές πάνω στις οποίες θα λειτουργήσουν οι ίδιες οι εποπτικές αρχές. H Κομισσιόν, έχει βασιστεί για την ολοκλήρωση του δεύτερου πυλώνα, πάνω στην έκθεση «Sharma» (The Sharma report) από την ΕISA (Conference of European Insurance Supervisory Authorities) που εκδόθηκε στις αρχές του 2003. Η έκθεση 12

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση «Sharma» εισηγείται τις αρχές στις οποίες θα πρέπει να βασιστεί ο εσωτερικός έλεγχος του κινδύνου ενώ παράλληλα είναι ξεκάθαρα τα καθήκοντα, οι ευθύνες και η ιεραρχία στην κάθε εταιρεία αλλά και στην Εποπτική αρχή για να διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος. Η βασική αρχή που προκύπτει είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν ασφάλιση μόνο για κινδύνους που είναι ελεγχόμενοι και όταν το επίπεδο κινδύνου είναι αποδεχτό (και ανεχτό) από την εταιρεία .Παράλληλα η αντασφάλιση θα πρέπει να λαμβάνεται και να είναι προσαρμοσμένη σύμφωνα με τις μεθόδους underwriting της εταιρείας. Θα πρέπει επίσης να αναθεωρείται και να αναπροσαρμόζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όσον αφορά τον έλεγχο και την εποπτεία των εσωτερικών μοντέλων, ο CEA έχει προτείνει την χρήση των μεθόδων του Stress testing (υπολογισμός των επιπτώσεων δραματικών και αντίξοων σεναρίων στο χαρτοφυλάκιο όπως π.χ τρομοκρατική επίθεση , οικονομική ύφεση κλπ) και του Back testing (χρήση ιστορικών στοιχείων για την δημιουργία παροντικών εκτιμήσεων).Έχει επίσης δρομολογηθεί και ο σχεδιασμός των αρμοδιοτήτων – εξουσιών της Εποπτικής αρχής ενώ παράλληλα χαρτογραφούνται και οι πιθανές ενέργειες της εποπτικής αρχής σε περίπτωση που το κεφάλαιο φερεγγυότητας μιας εταιρείας είναι χαμηλότερο του MCR. Στις περιπτώσεις που εταιρεία τηρεί μεν το επιθυμητό MCR αλλά δεν φτάνει στα επίπεδα αποθεμάτων του SCR , η εποπτική αρχή θα μπορεί να συμβουλέψει την ασφαλιστική εταιρεία αλλά δεν θα είναι σε θέση να επιβάλει κυρώσεις. Βέβαια , αυτές είναι οι ελάχιστες προδιαγραφές που θα θέσει η Ε.Ε στην εκάστοτε εποπτική αρχή οι οποίες μπορούν να γίνουν και πιο αυστηρές αναλόγως της επιθυμίας για επιπλέον ελέγχους του εκάστοτε κράτους μέλους. Ο δεύτερος πυλώνας θα καθορίσει επίσης και τις μεθόδους αξιολόγησης των προδιαγραφών του πρώτου πυλώνα δηλαδή με μια προκαθορισμένη διαδικασία θα γίνονται οι απαραίτητου έλεγχοι για να διασφαλίζεται ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η κάθε εταιρεία αξιολογούνται και αντιμετωπίζονται με τον σωστό τρόπο από την διοίκηση της εταιρείας. Παράλληλα , η εποπτική αρχή θα εξετάζει τις μεθόδους εσωτερικού ελέγχου των εταιρειών καθώς και την ορθότητα των λογιστικών εγγραφών. Η επενδυτική πολιτική της κάθε εταιρείας θα υπόκειται σε έγκριση από την εποπτική αρχή. Θα προελέγχονται επίσης οι πίνακες θνησιμότητας που θα χρησιμοποιηθούν για την κοστολόγηση των ασφαλιστικών προϊόντων. Η εποπτική αρχή θα μπορεί να ζητήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τις εταιρείες προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση φερεγγυότητας τους Η υποεπιτροπή Solvency της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε ήδη τις γενικές οδηγίες πάνω στις οποίες θα βασιστεί ο σχεδιασμός του δεύτερου πυλώνα και ζήτησε από τον CEIOPS τον απαραίτητο σχολιασμό κυρίως σε τεχνικά ζητήματα. Ο CEIOPS έχει ήδη απαντήσει σε με σχόλια (draft advices) επί πολλών θεμάτων με πιο πρόσφατα τα Consultation Papers 13 και 14 τα οποία αυτή την στιγμή έχουν ήδη μελετηθεί και από τον CEA ο οποίος έχει εκδώσει τα αντίστοιχα σχόλια επί των θεμάτων που θίγονται. Η δεύτερη φάση , την οποία και διανύουμε αυτή την στιγμή , είναι αφιερωμένη στον λεπτομερή σχεδιασμό (εισήγηση) της σχετικής οδηγίας του Solvency II και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2007 με την έκδοση της και με προοπτική πλήρους εφαρμογής της μέχρι το τέλος του 2010. Για τον σχεδιασμό της οδηγίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τον CEIOPS (Committee of European Insurance and Occupational Pensions Supervisors (CEIOPS) σε τρία στάδια (3 waves) να γνωμοδοτήσει σε συγκεκριμένα θέματα, τα καλούμενα Calls for Advice CFA (Appendix II). 13

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Δεδομένου ότι ο CEIOPS ακόμα δεν έχει καταλήξει στην μορφοποίηση της διαδικασίας της εποπτικής παρέμβασης ο CEA προτείνει τα ακόλουθα σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του CEA (ECO 6280) :

Διαθέσιμο κεφάλαιο πάνω από το SCR

Το κεφάλαιο φτάνει σε επίπεδα κάτω του SCR Επίπεδο 1

To κεφάλαιο εξακολουθεί να φθίνει αλλά είναι πάνω από το MCR Επίπεδο 2 • Η εποπτική αρχή παρακολουθεί στενά τις ενέργειες από πλευρά της εταιρείας για αποκατάσταση του κεφαλαίου. • Η εποπτική αρχή πιθανό να ζητήσει εκθέσεις προόδου φερεγγυότητας

To κεφάλαιο πλησιάζει το MCR

To κεφάλαιο πέφτει κάτω από το MCR

Επίπεδο 3 • Η εποπτική αρχή παρακολουθεί στενά τις ενέργειες από πλευρά της εταιρείας. • Η εταιρεία δεν μπορεί να αυξήσει την έκθεση της σε επιπλέον κινδύνους χωρίς την έγκριση της εποπτικής αρχής. • Η εποπτική αρχή λαμβάνει τα απαραίτητα κατά την κρίση της μέτρα για την προστασία των κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Εποπτική παρέμβαση

• Καμία εποπτική παρέμβαση • Τακτική επίβλεψη

• Η εποπτική αρχή πιθανό να ζητήσει ένα σχέδιο αποκατάστασης κεφαλαίου. • Συζητήσεις μεταξύ της εποπτικής αρχής και της εταιρείας για την μελλοντική εξέλιξη του επιπέδου του κεφαλαίου. • Η εποπτική αρχή αξιολογεί την σοβαρότητα και την φύση της πτώσης του κεφαλαίου.

Εταιρική Δράση

• Κανονική ροή εργασιών

• Η εταιρεία ενημερώνει έγκαιρα την εποπτική αρχή. • Διενεργούνται αναλύσεις για την διερεύνηση των αιτιών της μείωσης. • Η εταιρεία προτείνει σχέδιο αποκατάστασης στο Διοικητικό Συμβούλιο. • Το σχέδιο θα πρέπει να προβλέπει και τις ενέργειες τις εταιρείας σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης του κεφαλαίου.

• Η εταιρεία ακολουθεί τις ενέργειες που αποφάσισε για αυτό το επίπεδο. • Παρακολουθεί τα αποτελέσματα των ενεργειών. • Αναθεωρεί αν χρειαστεί το σχέδιο ενεργειών.

• Η εταιρεία ακολουθεί τις ενέργειες που αποφάσισε για αυτό το επίπεδο. • Παρακολουθεί τα αποτελέσματα των ενεργειών. • Αναθεωρεί αν χρειαστεί το σχέδιο ενεργειών

• Η βιωσιμότητα της εταιρείας είναι αμφίβολη. • Η εταιρεία θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα τρόπο αποκατάστασης του κεφαλαίου.

Original Source: CEA (ECO 6280)

Από πλευράς CEIOPS σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι εποπτικές δραστηριότητες θα πρέπει να αποσκοπούν στον εντοπισμό των επιχειρήσεων, οι οποίες παρουσιάζουν οικονομικά, οργανωτικά ή άλλα χαρακτηριστικά που θα

Συμμόρφωση

• Η εταιρεία συναντά τις εποπτικές απαιτήσεις

• Η εταιρεία θεωρείται ότι ακόμα βρίσκεται σε ένα επαρκές επίπεδο βιωσιμότητας. • Η διοίκηση είναι σε θέση να πάρει τα ανάλογα μέτρα αποκατάστασης. • Τα μέτρα αυτά θα αποφασιστούν ειδικά για κάθε εταιρεία. • Τα μέτρα αποκατάστασης θα διαφέρουν ανάλογα με το αν το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο από την εταιρεία ή από ολόκληρη την αγορά.

• Η θέση της εταιρείας είναι ανησυχητική αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και επαναφοράς στα αρχικά επίπεδα.

• Η κατάσταση της εταιρείας κρίνεται ως μη ικανοποιητική και θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση του κεφαλαίου.

• Έμφαση στην προστασία των κατόχων συμβολαίων. • Μεταφορά του χαρτοφυλακίου σε μια άλλη εταιρεία. • Αναγνώριση ενδιαφερομένων για ανάληψη χαρτοφυλακίου.

14

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση οδηγήσουν σε υψηλότερο προφίλ κινδύνου. Επιπλέον, θα πρέπει να καθοριστούν οι μέθοδοι για την διαδικασία έγκρισης των εσωτερικών μοντέλων. Οι εταιρείες θα πρέπει να υιοθετήσουν αρχές εσωτερικού ελέγχου που θα διασφαλίζουν την υγιή διαχείριση των κινδύνων που θα περιλαμβάνουν κανόνες σχετικά µε τη δραστηριότητα αποδοχής ασφαλίσεων, καθώς και γενικές οδηγίες για τη διαχείριση των ασφαλιστήριων συµβολαίων ,των ζηµιών και των τεχνικών αποθεµατικών. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις πιθανό να υποχρεούνται να υποβάλλουν σχέδιο επενδυτικής πολιτικής. Ειδική σηµασία θα δοθεί στην αντιστοίχιση/ διαχείριση ενεργητικού-παθητικού και στη διάρθρωση του προγράµµατος αντασφάλισης της ασφαλιστικής επιχείρησης. Ο τρίτος πυλώνας , αφορά αποκλειστικά την ενίσχυση της πειθαρχίας της αγοράς (market discipline) και στην οριοθέτηση των κανονισμών δημοσίευσης οικονομικών στοιχείων τα οποία θα είναι ομοιόμορφα σε όλη την ενιαία ασφαλιστική αγορά. Μέσω του τρίτου πυλώνα , ο οποίος δεν έχει αναλυθεί ιδιαίτερα μέχρι την παρούσα φάση , θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η ομοιομορφία τόσο σε επίπεδο αξιολόγησης κινδύνων αλλά και σε επίπεδο λογιστικού χειρισμού και δημοσίευσης , στον ασφαλιστικό κλάδο.

Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης Solvency II
2005 2006 2007 2008 Υιοθέτηση Οδηγίας (Ευρ.Κοινοβούλιο και Ευρ.Συμβούλιο) 2009 2010 Υλοποίηση (Κράτη Μέλη) 2011

Δημιουργία κοινοτικής οδηγίας (Κομισσιόν)

Μελέτη CEIOPS σε ΠΥΛΩΝΑ Ι Μελέτη CEIOPS σε ΠΥΛΩΝΕΣ Ι Ι και Ι Ι Ι

Προετοιμασία CEIOPS για την υιοθέτηση των μέτρων

QIS 1

QIS 2

Επιπρόσθετο QIS

Original Source : Towers Perrin

15

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Solvency II και αντασφάλιση
Όσον αφορά την αντασφάλιση ως μέσο μείωσης του κινδύνου (risk medication technique), ο CEIOPS δεν έχει ακόμα αποφανθεί για το κατά πόσο και σε ποια έκταση θα ληφθεί υπόψη. Μέχρι την παρούσα φάση , η γνώμη που επικρατεί είναι ότι η αντασφάλιση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του MCR και ενώ το SCR θα πρέπει να υπολογίζεται χωρίς τα αντασφαλισμένα κεφάλαια. Ο CEIOPS έχει επίσης εισηγηθεί την δημιουργία εταιρικής στρατηγικής ελέγχου της αντασφάλισης.

Solvency II και Δ.Λ.Π.
Οι οικονομικές καταστάσεις που προετοιμάζονται και δημοσιεύονται, διαφέρουν και στον τρόπο παρουσίασης τους αλλά και στην ουσία τους στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών λόγω της χρήση διαφορετικών λογιστικών σχεδίων και ιδιαίτερων νομοθεσιών της κάθε χώρας. Τον Ιούνιο του 2002 το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε κανονισμό βάση του οποίου από την 1/1/2005, όλες οι εισηγμένες εταιρείες στην Ε.Ε θα πρέπει να δημοσιεύουν τις Οικονομικές τους Καταστάσεις σύμφωνα με τα IAS (International Accounting Standards). Την περίοδο λήψης της συγκεκριμένης απόφασης , δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη πρόβλεψη για τις ασφαλιστικές εταιρείες μέσα στο πλαίσιο των IAS. Το IASB (International Accounting Standards Board) από το 1997 είχε αρχίσει να εργάζεται πάνω σε ένα πρόγραμμα σχετικό με τον ασφαλιστικό κλάδο και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα αποτέλεσμα του οποίου ήταν η έκδοση του DSOP (Draft Statement of Principles) στα τέλη του 2001. Το IASB αποφάσισε να διαχωρίζει το πρόγραμμα αυτό σε δύο φάσεις ολοκλήρωσης. Αποτέλεσμα της πρώτης φάσης του προγράμματος ήταν η έκδοση του IFRS 4 (International Financial Reporting Standard) τον Μάρτιο του 2004, το οποίο ασχολείται με την παρουσίαση και την διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων και συμπεριλάμβανε πλέον και τον όρο «ασφαλιστήρια συμβόλαια». Το IFRS 4 για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σωστά χρειάζεται παράλληλα και το IAS 39 το οποίο καλύπτει την αναγνώριση και επιμέτρηση χρηματοοικονομικών εργαλείων. Δεδομένου ότι το IFRS 4 και το IAS 39 έχουν ενσωματωθεί στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία πριν το 2005 , η χρήση τους καθίσταται υποχρεωτική για την προετοιμασία των Οικονομικών καταστάσεων όλων των εταιρειών που λειτουργούν εντός της ενιαίας αγοράς. Στην Ελληνική Νομοθεσία , αυτό το θέμα σκιαγραφείται στον Νόμο Υπ’αρίθ. 3487/2006 που ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2003/51/ΕΚ για τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να συντάσσουν Ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα είναι : • • Οι ανώνυμες ασφαλιστικές εταιρείες των οποίων οι μετοχές ή άλλες κινητές αξίες είναι εισηγμένες σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά. Οι μη εισηγμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις , οι οποίες είναι θυγατρικές επιχειρήσεων που εφαρμόζουν τα Δ.Λ.Π. και αντιπροσωπεύουν αθροιστικά ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών ή του 16

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση ενοποιημένου ενεργητικού ή των ενοποιημένων αποτελεσμάτων μετά την αφαίρεση της αναλογίας των μετοχών μειοψηφίας. • Είναι επίσης δυνατή η προαιρετική εφαρμογή των Δ.Λ.Π.

Η δεύτερη φάση του προγράμματος για την έκδοση δεύτερου IFRS που θα αφορά τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2007 χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος. Σύμφωνα με την σχετική πρόταση που αφορά το IFRS για τις ασφαλιστικές εταιρείες τα ασφαλιστικά συμβόλαια θα αναγνωρίζονται στο ακέραιο το έτος το οποίο έχουν αγοραστεί. Αυτό σημαίνει ότι η παρούσα αξία όλων των ασφαλίστρων που θα εισπραχθούν στο μέλλον , θα συμπεριλαμβάνεται στον ισολογισμό της τρέχουσας χρήσης ενώ παράλληλα θα καταργηθεί το ειδικό απόθεμα για μη εισπραχθέντα ασφάλιστρα. Συνεπώς, η ασφαλιστική αγορά βρίσκεται εν αναμονή των εξελίξεων σε σχέση με το IFRS για να ενσωματωθεί και αυτό στην όλη διαδικασία της προσαρμογής στο Solvency II.

Solvency II Readiness Report
Ernst & Young Οct.2006 Στις αρχές Οκτωβρίου του 2006 η Ernst&Young εξέδωσε τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης που διενεργήθηκε μεταξύ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιρειών ανά την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά δεδομένου ότι ποσοστό άνω του 80% των ερωτηθέντων εταιρειών έχουν ήδη αρχίσει τις προετοιμασίες για το Solvency II ή βρίσκονται στην διαδικασία να αρχίσουν να προετοιμάζονται μέσα στο τρέχον έτος. Το θετικό στοιχείο που προέκυψε από την μελέτη είναι ότι άνω του 60% των ερωτηθέντων εταιρειών πιστεύουν ότι το Solvency II θα βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση της διαχείρισης του κινδύνου στον ασφαλιστικό χώρο. Στην έρευνα σκιαγραφούνται οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν ελλείψεις όσον αφορά την ετοιμότητα των ασφαλιστικών εταιρειών σε σχέση με το Solvency II : Μόλις 1 στα 5 στελέχη (20%) των ασφαλιστικών πιστεύουν ότι τα τρέχοντα κεφαλαιακά μοντέλα είναι εναρμονισμένα με το Solvency II, ενώ παράλληλα περίπου το 50% αυτών θεωρεί ότι τα εσωτερικά μοντέλα των εταιρειών τους θα χρειαστούν σημαντική βελτίωση. Παρά το γεγονός ότι περίπου 1 στα 2 στελέχη (53%) των ασφαλιστικών εκτιμούν ότι οι απαραίτητες αλλαγές στα πληροφοριακά τους συστήματα δεν αποτελούν σημαντικό θέμα, τα στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών επισπεύδουν τις σημαντικές αλλαγές που απαιτούνται τόσο στα πληροφοριακά μοντέλα όσο και στα μηχανογραφικά συστήματα πριν μπορέσουν να παράξουν όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται. Δύο στα τρία στελέχη των ασφαλιστικών (64%) επισημαίνουν την ανάγκη να αναβαθμιστούν οι δεξιότητες των αναλογιστών και των υπεύθυνων για τη διαχείριση των κινδύνων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του Solvency II.

17

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση Σχολιάζοντας την έρευνα, η κυρία Δέσποινα Ξενάκη, Partner της Ernst & Young Ελλάδος και επικεφαλής του τμήματος για το Solvency II της Ernst & Young στη Ν.Α. Ευρώπη, επισημαίνει τη σημαντικότητα της Οδηγίας αυτής τόσο στις καθημερινές λειτουργίες των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του ασφαλιστικού κλάδου. Θεωρεί δε ότι η εναρμόνιση των εσωτερικών μοντέλων των ασφαλιστικών εταιρειών με τους κανόνες και τις αρχές του Solvency II θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, κάτι όμως που θα τις βοηθήσει να προσεγγίσουν το επίπεδο ασφαλιστικών εταιρειών με ηγετικό ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
( Πηγή : “Κέρδος” 26/9/2006)

18

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Γενικά Συμπεράσματα
Η Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά αντιμετωπίζει θετικά την προσπάθεια της Κομισσιόν για την εφαρμογή του Solvency II και την θεωρεί αναγκαία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών. Οι ανά την Ευρώπη εποπτικές αρχές είναι επίσης σύμφωνες δεδομένου ότι η εφαρμογή του Solvency II θα εξασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών και θέσει ξεκάθαρα νομικά πλαίσια για την λειτουργία των ίδιων των εποπτικών αρχών. Το Solvency II θα δώσει στις Ευρωπαϊκές Ασφαλιστικές εταιρείες μια κοινή βάση λειτουργίας όσον αφορά και τον ποιοτικό αλλά και τον ποσοτικό υπολογισμό της φερεγγυότητας τους ενώ παράλληλα θα τους παρέχει την δυνατότητα αναγνώρισης των δικών τους εσωτερικών μοντέλων διαχείρισης των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων και των μεθόδων τους για ανακατανομή (μετακύληση) των κινδύνων αυτών μέσω άλλων μεθόδων( αντασφάλιση – επενδύσεις). Το Solvency II θεωρείται μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που δίνει την ευκαιρία στην Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά να εναρμονιστεί και να λειτουργεί σύμφωνα με τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης οικονομίας που δέχεται ανελλιπώς τις επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) της παγκοσμιοποίησης. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν τις προετοιμασίες για την ομαλή μετάβαση τους στο νέο νομοθετικό καθεστώς το συντομότερο δυνατό προκειμένου να μην βρεθούν προ εκπλήξεων. Αν και η οριστική εφαρμογή της σχετικής οδηγίας για το Solvency II δεν αναμένεται πριν το 2010 , οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να κάνουν τις ανάλογες προβλέψεις που αφορούν τα συστήματα και τις διαδικασίες τους σχετικά με την διαχείριση των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών κινδύνων.

19

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Appendix I – Solvency I ( Σημερινό καθεστώς)
Η οδηγία Solvency I θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2002 και τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή στα τέλη του 2004. Βασική προϋπόθεση του Solvency I είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία που ισούνται με το περιθώριο φερεγγυότητας ή με το εγγυητικό τους κεφάλαιο- όποιο από τα δύο είναι το μεγαλύτερο. Σύμφωνα με τη Ελληνική νομοθεσία Ν.Δ 400/1970 , Αρθ.17 α και 17 β το περιθώριο φερεγγυότητας καθορίζεται επιγραμματικά ως ακολούθως: Για τις ασφαλίσεις κατά κινδύνων (non – life) το περιθώριο φερεγγυότητας ορίζεται ως το υψηλότερο μεταξύ του δείκτη ασφαλίστρων και του δείκτη αποζημιώσεων : Δείκτης Ασφαλίστρων = Aθροισμα των ασφαλίστρων ή των αλληλασφαλιστικών εισφορών (συμπεριλαμβανομένων και των παρεπομένων δικαιωμάτων εντός της τελευταίας κεκλεισμένης χρήσης από δραστηριότητες πρωτασφάλισης) και το ποσό των αντασφαλίστρων που έγιναν αποδεκτά στην τελευταία οικονομική χρήση. Από το άθροισμα αυτό αφαιρείται το ποσό των ασφαλίστρων ή αλληλασφαλιστικών εισφορών που ακυρώθηκαν κατά την τελευταία χρήση. Επίσης αφαιρείται το ποσό των φόρων , τελών και εισφορών που αντιστοιχεί στα πιο πάνω ασφάλιστρα, αντασφάλιστρα και εισφορές. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με ποσοστό 18% για τα πρώτα 50 εκ € ενώ το επιπλέον πολλαπλασιάζεται με ποσοστό 16% και αθροίζονται. Το άθροισμα αυτό πολλαπλασιάζεται επί τον κατά τις τρεις τελευταίες χρήσεις λόγο μεταξύ του ποσού αποζημιώσεων που παραμένουν σε βάρος της ασφαλιστικής επιχείρησης μετά την αφαίρεση των αντασφαλίσεων και του ποσού των ακάθαρτων αποζημιώσεων. ( ο λόγος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 50%). Δείκτης Αποζημιώσεων = Άθροισμα των ποσών των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν για πρωτασφαλίσεις κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων οικονομικών χρήσεων ( ή επτά τελευταίων οικονομικών χρήσεων για τους κλάδους πιστώσεων, θύελλας, χαλαζιού ή παγετού) , του ποσού των αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν ε αυτή την περίοδο λόγω αποδοχής αντασφαλίσεων ή αντεκχωρήσεων και του ποσού προβλέψεων που έγιναν στο τέλος της τελευταίας χρήσης για τις εκκρεμείς αποζημιώσεις. Από το άθροισμα αυτό αφαιρείται το ποσό των απαιτήσεων κατά τρίτων που εισπράχθηκαν κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων χρήσεων ( ή επτά χρήσεων για τους προαναφερόμενους κλάδους) και το ποσό των προβλέψεων για εκκρεμείς αποζημιώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την έναρξη της προηγούμενης και της τελευταίας κεκλεισμένης χρήσης για πρωτασφαλίσεις και για αποδοχές αντασφαλίσεων. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με ποσοστό 26% για τα πρώτα 35 εκ € ενώ το επιπλέον πολλαπλασιάζεται με ποσοστό 23% και αθροίζονται. Το άθροισμα αυτό πολλαπλασιάζεται επί τον κατά τις τρεις τελευταίες χρήσεις λόγο μεταξύ του ποσού των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που παραμένουν σε βάρος της

20

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση ασφαλιστικής επιχείρησης μετά την αφαίρεση των αντασφαλίσεων και του ποσού των ακάθαρτων αποζημιώσεων. ( ο λόγος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 50%).

Για τις ασφαλίσεις ζωής ( Life) το περιθώριο φερεγγυότητας υπολογίζεται ως εξής : Πρώτο αποτέλεσμα: Ποσοστό 4% των μαθηματικών αποθεμάτων από πρωτασφαλιστικές εργασίες (χωρίς την αφαίρεση των αντασφαλιστικών εκχωρήσεων) και αντασφαλιστικές αποδοχές πολλαπλασιάζεται με τον κατά την τελευταία οικονομική χρήση λόγο του συνόλου των μαθηματικών αποθεμάτων (μετά την αφαίρεση των αντασφαλιστικών εκχωρήσεων) προς τα ακαθάριστα μαθηματικά αποθέματα πριν να αφαιρεθούν οι αντασφαλιστικές εκχωρήσεις. (ο λόγος αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 85%) Δεύτερο αποτέλεσμα : Ποσοστό 0,3% για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια των οποίων το κεφάλαιο κινδύνου δεν είναι αρνητικό και έχει ασφαλιστεί από την επιχείρηση το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον κατά την τελευταία χρήση λόγο του συνολικού κεφαλαίου κινδύνου με ίδια κράτηση της επιχείρησης μετά την αφαίρεση των αντασφαλιστικών εκχωρήσεων και αντεκχωρήσεων προς το συνολικό κεφάλαιο κινδύνου στο οποίο περιλαμβάνονται οι αντασφαλίσεις. ( ο λόγος αυτός δεν πρέπει να είναι μικρότερος του 50%) Σύμφωνα με την νομοθεσία , ορίζονται διαφορετικές διατάξεις για άλλους κλάδους που σχετίζονται με τον κλάδο ζωής. Ελάχιστο Εγγυητικό Κεφάλαιο : Το ελάχιστο εγγυητικό κεφάλαιο ορίζεται στο 1/3 του περιθωρίου φερεγγυότητας με ελάχιστο 3 εκ € για επιχειρήσεις που ασκούν ένα ή περισσότερους από τους κλάδους 10 μέχρι και 15, 4,5 εκ. € από 1/1/2006 και 6 εκ € από 1/1/2008. Σε δραστηριότητες ασφαλίσεων ζωής, το εγγυητικό κεφάλαιο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ποσό που αντιστοιχεί σε 3 εκ € , 4,5 εκ.€ από 1/1/2006 και 6 εκ.€ από 1/1/2008.Το εγγυητικό κεφάλαιο πρέπει να απαρτίζεται από τα στοιχεία του άρθρου 17 α παρ.4. (Π.Δ. 23/2005 άρθρο 11) Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε κανονισμούς που αφορούν τις ασφαλιστικές επενδύσεις , τα τεχνικά αποθεματικά , τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία είναι αποδεκτές οι ασφαλιστικές επενδύσεις. (Ν.Δ 400/1970 , Αρθ.7 και αρθ.8)

21

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

Appendix II – CEIOPS/CFA (Αιτήματα για γνωμοδότηση της Κομισσιόν από τον CEIOPS)

Το πρώτο κύμα, αναφέρεται στα εξής 6 θέματα: CFA no 1: Εσωτερικός έλεγχος και διαχείριση του κινδύνου, (που ζητάει μια προσέγγιση προσανατολισμένη στον κίνδυνο, δηλαδή οι επιχειρήσεις να έχουν μια σαφέστατη εικόνα των κινδύνων που αντιμετωπίζουν, τροπ. άρθρου 10 σημ. 3 της οδηγίας 83/2002 και του άρθρου 8 της 3ης Ζημιών). CFA no 2: Επισκόπηση της εποπτικής διαδικασίας γενικά (να επιτευχθεί σύγκλιση της εποπτικής διαδικασίας, πάνω σε κατάλληλα στάνταρντς) CFA no 3: Επισκόπηση της εποπτικής διαδικασίας (ποσοτικά εργαλεία) CFA no 4: Διαφάνεια των ενεργειών της εποπτικής αρχής CFA no 5: Κανόνες διαχείρισης επενδύσεων (οι κανόνες που ισχύουν για τα περιουσιακά στοιχεία που καλύπτουν τεχνικά αποθέματα, πρέπει να επεκταθούν στα περιουσιακά στοιχεία που απαιτούνται για τη φερεγγυότητα κεφαλαίου. CFA no 6: Διαχείριση ενεργητικού-παθητικού (όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ένα σύστημα διαχείρισης ενεργητικού-παθητικού, σαν μέρος της γενικής διαχείρισης και διαχείρισης κινδύνου) Το δεύτερο κύμα περιλαμβάνει 12 αιτήματα για γνωμοδότηση : CFA no 7: Τεχνικά αποθέματα για τη ασφάλιση Ζωής CFA no 8: Τεχνικά αποθέματα για τη ασφάλιση Ζημιών CFA no 9: Μέτρα δίχτυ-ασφαλείας ( MCR επίπεδο ελάχιστου κεφαλαίου) CFA no 10: Απαιτούμενο κεφάλαιο φερεγγυότητας SCR, (Solvency Capital Requirements (Ζωής και Ζημιών) Το SCR θα διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο εξασφαλίζοντας ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις κρατούν οικονομικούς πόρους ισόμετρους με τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται. CFA no 11: Απαιτούμενο κεφάλαιο φερεγγυότητας - εσωτερικά μοντέλα (Ζωής και Ζημιών) και επικύρωσή τους. CFA no 12: Αντασφάλιση (και άλλες τεχνικές περιορισμού του κινδύνου). CFA no 13: Μελέτες ποσοτικών επιπτώσεων (Quantitative Impact Study QIS) CFA no 14: Εξουσίες των εποπτικών αρχών CFA no 15: Επίπεδα ελέγχου φερεγγυότητας CFA no 16: Κριτήρια καταλληλότητας (fit and proper criteria)

22

Solvency II - Συνοπτική Παρουσίαση

CFA no 17: Ομοιόμορφη αξιολόγηση (των επιχειρήσεων μεταξύ κ-μ) CFA no 18: Χρηματοπιστωτικοί Όμιλοι και διατομεακά θέματα (ρύθμιση κερδοσκοπίας στις κεφαλαιακές απαιτήσεις μεταξύ ίδιων ή παρόμοιων προϊόντων που πωλούνται από ασφαλιστικές ή άλλες δραστηριότητες. Το τρίτο κύμα περιλαμβάνει 5 αιτήματα για γνωμοδότηση. CFA no 19: Επιλεκτικά στοιχεία για κάλυψη κεφαλαιακών απαιτήσεων (σε συνδυασμό με το CFA 9, 10 και 18) CFA no 20: Συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών (σε συνδυασμό με το CFA 11, 2, 17 και 21). CFA no 21: Αναφορά της εποπτικής αρχής και δημόσια γνωστοποίηση (σε συνδυασμό με το CFA 4 και 20). CFA no 22: procyclicality (πρόληψη συνεπειών διακυμάνσεων) (σε συνδυασμό με το CFA 10, 13 και 15) κυκλικών οικονομικών

CFA no 23: Μικρές επιχειρήσεις (σε συνδυασμό με CFA1).
(Πηγή : Υπουργείο Ανάπτυξης)

23

Similar Documents

Premium Essay

Liverpool

...contributed to the success of this study: • Ronora Stryker and Jan Schuh from the Society of Actuaries for providing leadership and coordination The Project Oversight Group for guidance throughout this project: • Robert Baldwin • Mark Bergstrom • Jim Bridgeman • Joonghee Huh • Kathryn McCarthy (Chair) • James Norman • Jim Reiskytl • Doug Van Dam The companies that volunteered to be interviewed anonymously for this study Other members of the Ernst & Young team who contributed in various capacities: • Rob Barg • Zak Benjazia • Michael Chan • Cathy Fan • Tara Hansen • Graham Mackay • David Minches • Jordan Nadler • Xi Zhu • • • How Fair Value Measurement Changes Risk Management Behavior in the Insurance Industry 2 Table of Contents I. II. III. IV. IV.A. IV.B. IV.C. IV.D. IV.E. Executive...

Words: 15078 - Pages: 61

Premium Essay

The Euro Crisis

...in the original agreements and conditions of the European Monetary Union that had been established before its adoption had been treated without regard by countries. This disregard started with deceit from Greece but quickly became almost the status quo. Greece is known as the catalyst and a scapegoat within the views of the Euro debt crisis. Greece is on the brink of insolvency and others are following. Options are available in this time of uncertainty, whether they are conventional or not, that could result in Greece remaining within the Euro and accepting austerity or altering their status and participation within the monetary union. The decision that will be acted on regarding Greece and the results of that decision regarding their solvency as a nation, will leave a change in outlook for the market and other countries on the brink of insolvency within the Euro Zone and impact the currencies success or failure, which would impact countries within and outside the EMU. The European Union was created to promote a sense of Pan-Europeanism, to...

Words: 3546 - Pages: 15

Premium Essay

Variable Annuity

...Variable Annuities—An Analysis of Financial Stability Ma rch 201 3 The Geneva Association (The International Association for the Study of Insurance Economics) The Geneva Association is the leading international insurance “think tank” for strategically important insurance and risk management issues. The Geneva Association identifies fundamental trends and strategic issues where insurance plays a substantial role or which influence the insurance sector. Through the development of research programmes, regular publications and the organisation of international meetings, The Geneva Association serves as a catalyst for progress in the understanding of risk and insurance matters and acts as an information creator and disseminator. It is the leading voice of the largest insurance groups worldwide in the dialogue with international institutions. In parallel, it advances—in economic and cultural terms—the development and application of risk management and the understanding of uncertainty in the modern economy. The Geneva Association membership comprises a statutory maximum of 90 chief executive officers (CEOs) from the world’s top insurance and reinsurance companies. It organises international expert networks and manages discussion platforms for senior insurance executives and specialists as well as policy-makers, regulators and multilateral organisations. The Geneva Association’s annual General Assembly is the most prestigious gathering of leading insurance CEOs worldwide...

Words: 30988 - Pages: 124

Premium Essay

Disadvantages Of Biometrics

...use ,digital age use this technique in vast area like cloud database security, mobile security, ATMs, banking, adhar card, border security, employee’s information, attendance record in firms etc. In digital age security is most important issue(problem) and biometric is best solution . The term biometrics is derived from the Greek words bio signifying "life" and measurements signifying "to quantify [3,10]. Biometric is the estimation and factual investigation of individuals' behavioural attributes. Diverse sorts of biometric distinguishing proof innovations centre around various qualities are known as "modalities"[11,1] be categorized in two types: I. Unimodal biometric recognizable proof system which utilize a solitary biometric characteristics are called Unimodal system[12]. II. Multimodal biometric recognizable proof system which utilize mix of at least two modalities to distinguish a man to enhance acknowledgment rate are called multimodal biometric system[12]. Kind of attributes: I. Physiological are identified with the shape and structure of the body. It is the basic data of the human body, for example, face, fingerprints, Iris, hand or DNA[8]. II. Behaviour of a man is the particularly recognizing and quantifiable examples in human activities are one of a kind like keystroke, voice or signature[8]. Biometric Traits: Finger Print: A unique mark is an impression of the grinding edges of all or any piece of the finger. These incorporate examples, which are total attributes...

Words: 1830 - Pages: 8

Free Essay

Niger

...The Political Economy of the Greek Debt Crisis: A Tale of Two Bailouts Silvia Ardagna and Francesco Caselli First draft: February 2012; Final version: January 2014 Abstract We review the events that led to the May 2010 and July 2011 bailout agreements. We interpret the bailouts as outcomes of political-economy equilibria. We argue that these equilibria were likely not on the Pareto frontier, and sketch political-economy arguments for why collective policy making in the Euro area may lead to suboptimal outcomes. Most modern sovereign debt crises have been managed in Washington, DC, through the combined e¤orts of the International Monetary Fund (IMF) and the US government. A distinctive feature of the crisis that has engulfed European sovereign-debt markets since the fall of 2009 has been that the IMF has played only a supporting (albeit important) role, while the management of the crisis has been driven by European institutions: the council of …nance ministers (ECOFIN), the European Council (EC, made up by all the heads of government of the European Union) and the European Central Bank (ECB). To the extent that the IMF is largely a technocratic institution (though of course not entirely immune from political in‡ uence) while ECOFIN and the EC are made up of politicians, one may expect the management of the crisis by the EC to be more a¤ected by electoral concerns. Furthermore, since there are 27 members to the EC, representing countries with potentially di¤erent interests, one...

Words: 18925 - Pages: 76

Premium Essay

Viewcontent

...Southern Cross University ePublications@SCU Theses 2004 The contribution of business/management education, to small enterprise solvency Peter Ellis Southern Cross University, PeterEllis@YSP.com.au Suggested Citation Ellis, P 2004, 'The contribution of business/management education, to small enterprise solvency', DBA thesis, Southern Cross University, Lismore, NSW. Copyright P Ellis 2004 For further information about this thesis Peter Ellis can be contacted at peterellis@ysp.com.au ePublications@SCU is an electronic repository administered by Southern Cross University Library. Its goal is to capture and preserve the intellectual output of Southern Cross University authors and researchers, and to increase visibility and impact through open access to researchers around the world. For further information please contact epubs@scu.edu.au. Southern Cross University Doctor of Business Administration The contribution of business/management education, to small enterprise solvency Peter Ellis Submitted to Graduate College of Management Southern Cross University, in partial fulfilment of the Degree of Doctor of Business Administration. 2004 Copyright “The contribution of business/management education, to small enterprise solvency.” Copyright © 2004 by Dr Peter Ellis, who reserves all rights and asserts his right under the Copyright, Design and Patents Act 1988, to be identified as the author of this work. No part of this work may be used or reproduced...

Words: 96678 - Pages: 387

Premium Essay

Real Estate

...Effects of The European Debt Crisis on the German Real Estate Market Hiermit versichere ich die vorliegende Arbeit allein und nur mit den angegebenen Hilfsmitteln angefertigt zu haben. Der Veröffentlichung der Bachelorarbeit in der Bibliothek der Hochschule Aschaffenburg wird zugestimmt. Aschaffenburg, den 28.02.2013 Effects of the European Debt Crisis on the German Real Estate Market Bachelorarbeit von Sebastian Stollhof 28.02.2013 Effects of The European Debt Crisis on the German Real Estate Market Autor: Sebastian Stollhof An der Bergleite 3 67806 Rockenhausen Erstprüfer: Prof. Dr. Paschedag HOCHSCHULE ASCHAFFENBURG FAKULTÄT WIRTSCHAFT UND RECHT WÜRZBURGER STRASSE 45 D-63743 ASCHAFFENBURG Table of Content TABLE OF EXHIBITS LIST OF ABBREVIATIONS 1 EMERGENCE OF THE DEBT CRISIS 1.1 Macroeconomic problems 1.1.1 The imbalance of public authorities 1.1.2 Strongly diverging current account balances 1.1.3 Strongly diverging price- and wage developments 1.2 Specific problems within the monetary union VIII IX 1 1 1 5 10 12 1.2.1 Interest rate policy of the European Central Bank (ECB) 12 1.2.2 Membership within the EMU increases insolvency risk for states 1.2.3 National fiscal policy versus central monetary policy 2 GERMAN HOUSING MARKET – PRICE BUBBLE OR SAFE HAVEN? 2.1 Definition of price bubbles 2.2 Explanatory approaches for real estate bubbles 2.2.1 Macroeconomic factors 2.2.2 Institutional explanatory approaches 2.2.3 Behaviour-based explanatory...

Words: 18935 - Pages: 76

Premium Essay

Aflac

...Table of Contents Index to Financial Statements UNITED STATES SECURITIES AND EXCHANGE COMMISSION Washington, D.C. 20549 FORM 10-K (Mark One) x ANNUAL REPORT PURSUANT TO SECTION 13 OR 15(d) OF THE SECURITIES EXCHANGE ACT OF 1934 For the fiscal year ended December 31, 2011 or ¨ TRANSITION REPORT PURSUANT TO SECTION 13 OR 15(d) OF THE SECURITIES EXCHANGE ACT OF 1934 For the transition period from to Commission File Number: 001-07434 Aflac Incorporated (Exact name of registrant as specified in its charter) Georgia (State or other jurisdiction of incorporation or organization) 58-1167100 (I.R.S. Employer Identification No.) 1932 Wynnton Road, Columbus, Georgia (Address of principal executive offices) 31999 (ZIP Code) Registrant’s telephone number, including area code: 706.323.3431 Securities registered pursuant to Section 12(b) of the Act: Title of each class Common Stock, $.10 Par Value Name of each exchange on which registered New York Stock Exchange Tokyo Stock Exchange Securities registered pursuant to Section 12(g) of the Act: Indicate by check mark if the registrant is a well-known seasoned issuer, as defined in Rule 405 of the Securities Act. Indicate by check mark if the registrant is not required to file reports pursuant to Section 13 or Section 15(d) of the Act. None  Yes ¨ Yes ¨ No  No Indicate by check mark whether the registrant (1) has filed all reports required to be filed by Section 13 or 15(d) of the Securities...

Words: 87920 - Pages: 352

Free Essay

Automotive Industry

...EXECUTIVE SUMMARY Ratio Analysis is one of the techniques of financial analysis where ratios are used as a yardstick for evaluating the financial condition and performance of a firm. Analysis and interpretation of various accounting ratios gives a better understanding of financial condition and performance of firm. Trend ratios indicate the direction of change in the performance – improvement, deterioration or constancy- over the year. Objectives of the study: 1. To help the management in its planning and forecasting activities. 2. To evaluate operational efficiency, liquidity, and solvency of NSL. 3. To help the management in having effective control over the activities of different departments. 4. To compare the previous five years and present year performance of the company. 5. To give suggestion and recommendation based on the study. For the study Nirani sugars Ltd, is considered. The ratio analysis is done using the Income statements and Balance Sheets of the company between 2005 to 2009. Data Interpretation on trend ratio analysis is carried out at NSL at Kulali cross Tq: Mudhol Dist: Bagalkot Karnataka State. For study, of five years is considered and compared it’s performance over the period of five years. For result analysis and MS Excel Software package are used. From the analysis, I am able to indicate following finding of the firm 1. From the current ratio it is found that the ratio is not satisfactory because the % increase in current...

Words: 10300 - Pages: 42

Free Essay

Business

...pResented by the society of ActuARies, the cAsuAlty ActuARiAl society And the cAnAdiAn institute of ActuARies Risk Management: The Current Financial Crisis, Lessons Learned and Future Implications Copyright 2008 by the Society of Actuaries. R I s k M a n a g e M e n T: the current financial crisis, lessons learned and future implications introduction the current financial crisis presents a case study of a “financial tsunami” (as former federal Reserve chairman Alan Greenspan recently called it) on what can go wrong. its ramifications are far-reaching and the lessons learned will be embedded in risk management practices for years to come. As one of the premier enterprise risk professions in practice today, the actuarial profession is sharing its substantial insight into what went wrong and the implications for the future. on behalf of the society of Actuaries, the casualty Actuarial society and the canadian institute of Actuaries, we are pleased to provide a series of essays on Risk Management: The Current Financial Crisis, Lessons Learned and Future Implications. this e-book is the result of a call for essays on the subject coordinated by the following groups: • • • • The Joint Risk Management Section of the Society of Actuaries, Casualty Actuarial Society and Canadian institute of Actuaries The Investment Section of the Society of Actuaries International Network of Actuarial Risk Managers Enterprise Risk Management Institute International ...

Words: 52470 - Pages: 210

Free Essay

Frm Study Guide

...recognized by risk management professionals worldwide 2016 Financial Risk Manager (FRM®) Exam Study Guide TOPIC OUTLINE, READINGS, able to deal with them effectively. As TEST WEIGHTINGS such, the Exams are comprehensive in The Study Guide sets forth primary nature, testing a candidate on a number topics and subtopics covered in the FRM of risk management concepts and Exam Part I and Part II. The topics were approaches. selected by the FRM Committee as ones that risk managers who work in practice today have to master. The topics and READINGS Questions for the FRM Exams are related their respective weightings are reviewed to and supported by the readings listed yearly to ensure the Exams are timely under each topic outline. These readings and relevant. The study Guide also were selected by the FRM Committee contains a full listing of all the readings to assist candidates in their review of that are recommended as preparation the subjects covered by the Exams. It is for the FRM Exam Part I and Part II. strongly suggested that candidates review Key concepts (knowledge points) these readings in depth prior to sitting for appear as bullet points at the beginning each exam. All of the readings listed in the of each section and are intended to help FRM Study guide are available through candidates identify the major themes GARP. Further information can be found and knowledge areas associated...

Words: 4160 - Pages: 17

Premium Essay

Overview of Eu Crisis

...Financial Crisis 18 4.3. Industry 19 4.4. Tax Evasion 20 4.5. Populism and Corruption 22 5. Conclusion 23 5.1. Fundamental defect in the euro area – The impossible of independent monetary policy worsen the Economic Crisis of Europe. 23 5.2 Fundamental defect in the euro area – The Eurozone, which was established without financial alliance makes the financial crisis to the banking crisis. 26 REFERNECES 28 Introduction In June, whole world paid attention to Greek economic crisis. Greece, had undergone crisis because of financial crisis from United States since 2008, has evaded a default with two times of relief loans from European Commission (EC), European Central Bank (ECB), and International Monetary Fund (IMF). But Greece announced that they couldn’t pay back the loan to IMF and then implemented a referendum; pros and cons to additional relief loans. After the referendum, a negotiation of debt redemption of Greek government had been proceeded between Greece and creditors and it was concluded that Greek government would take appended loans and conduct structural reform. Why did Greece negotiate with creditors by implementing the referendum? More radically, why...

Words: 9430 - Pages: 38

Premium Essay

Waawa

...CHAPTER I- NATURE, SCOPE AND METHODOLOGY IN ECONOMICS NATURE OF ECONOMICS ECONOMICS- Comes from the Greek oikonomia means management of a household, administration is a social science that deals with efficient allocation of scarce resources to satisfy the unlimited wants and needs. SOCIAL SCIENCE Is the field of scientific knowledge and academic scholarship that explore social groups and, more generally, human society RESOURCES Things use to produce other things to satisfy people wants WANT is something that is desired. It is said that people have unlimited wants, but limited resources NEED Is something that is necessary for survival (such as food and shelter) SCOPE OF ECONOMICS TWO MAJOR BRANCHES OF ECONOMICS MACROECONOMICS Examines either the economy as a whole or its basic subdivisions or aggregates, such as the government, household, and business sectors MICROECONOMICS Looks at specific economics units. At this level of analysis, the economist observes details of an economics unit, or very small segment of the economy ANALYTICAL TOOLS AND M ETHODOLOGY USED IN ECONOMICS rational self-interest means that given a certain condition, individuals try to minimize the expected cost for a benefit or maximize the expected benefit with a cost. Opportunity cost It is cost associated with opportunities that are foregone when...

Words: 3610 - Pages: 15

Premium Essay

Why Ethics Is Presented in Accounting Schools

...A500 Accounting Ethics—Introduction Lecture Outline * Two Preliminary Questions: 1. Why is ethics taught in accounting, business, and tax schools? 2. Should ethics be taught in accounting, business, and tax schools? I. Why teach it?: * Because of these guys and others like them: Kenneth Lay, Founder Jeffrey Skilling, CEO B.A. and M.A. in economics from the University of Missouri. Ph.D. in economics from Houston University. On May 25, 2006, Lay was convicted of 10 counts of security fraud. On July 5, 2006, while vacationing in Colorado, he suffered a heart attack and died before sentencing. As a result, the federal judge that presided over his trial vacated Lay’s conviction. B.A. in business from the Southern Methodist University. M.B.A. from the Harvard Business School (top 5% of class). Convicted of conspiracy, securities fraud, making false statements, and insider trading. 24-year, four month sentence. The DOJ in 2013 agreed to reduce it to 14 years in return for Skilling releasing $40 million in restitution to victims, held up by appeals. Andrew Fastow, CFO B.A. in economics from Tufts University. M.B.A. from Northwestern University. In 2004, he pled guilty to two counts of conspiracy to commit wire and securities fraud, forfeited $30 million, and agreed to testify. Received a six-year sentence. Now works...

Words: 5364 - Pages: 22

Premium Essay

Final Report on Ration Analysis of Two Nepali Banks

...The Bardi and Peruzzi families dominated banking in 14th century Florence, establishing branches in many other parts of Europe. One of the most famous Italian banks was the Medici Bank, set up by Giovanni di Bicci de' Medici in 1397. The earliest known state deposit bank, Banco di San Giorgio (Bank of St. George), was founded in 1407 at Genoa, Italy. Origin of the word “bank” The word bank was borrowed in Middle English from Middle French banque, from Old Italian banca, from Old High German banc, bank "bench, counter". Benches were used as desks or exchange counters during the Renaissance by Florentine bankers, who used to make their transactions atop desks covered by green tablecloths.[12] One of the oldest items found showing money-changing activity is a silver Greek drachm coin from ancient Hellenic colony Trapezus on the Black Sea, modernTrabzon, c. 350–325 BC, presented in the British Museum in London....

Words: 15526 - Pages: 63