Free Essay

Baile Herculane

In:

Submitted By Flo1406
Words 2868
Pages 12
Cuprins

Scurt istoric al stațiunii Băile Herculane 3 Așezare geografică, căi de acces 3 Nivel de dezvoltare economico-social: industrii, servicii 4 Resurse naturale 5 Resurse antropice 5 Analiza bazei tehnico-materiale și a ofertei de servicii: structuri de cazare turistică, clasificare 6 Analiza SWOT 9 Obiectivele planului de marketing 9 Profilul consumatorului 10 Promovarea 10 Bibliografie : 12

Scurt istoric al stațiunii Băile Herculane Originea Băilor Herculane se întinde pe o durata de aproape două milenii. Atestarea documentară a stațiunii datează din anii 153 e.n., fapt consemnat într-o tabulă votivă din băi : « Zeilor și divinitătilor apelor, Ulpius Secundinus, Marius Valens, Pomponius Haemus, lui Carus, Val, Valens, trimiși ca delegați români să asiste la alegerea în calitate de consul a fostului lor coleg Severianus, întorcîndu-se nevătamați, au ridicat acest prinos de recunoștiintă… ». În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristrocația Romei antice. Împresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, românii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules. Statțunea Băile Herculane are un patrimoniu istoric de excepție, memoria vie a 1848 de ani de existență (153 – 2001) neîntreruptă a stațiunii. Din timpul romanilor au ramas numeroase vestigii : apeducte, bai, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare. Dupa 1718 (Pacea de la Passarovitz) începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, granicierii banățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune, care poartă amprenta unui baroc austriac impresionant. Stațiunea este vizitată de-a lungul timpului de mari personalități, între care : împăratul Iosif al II-lea , împăratul Francisc I si împărateasa Charlotte, împaratul Franz Iosef si împarateasa Elisabeta. În 1852, împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind cea mai frumoasa stațiune de pe continent , iar împarateasa Elisabeta – pasionată, îndragită, distinctă, și armonioasa Sissi – scrie un jurnal intim în care Băile Herculane sunt o prezenta distinctă și încîntatoare. În stațiune exista Muzeul Nicolae Cena, ale carui colecții au început sa fie constituite începând cu anul 1922.

Existența neântreruptă de două milenii a stațiunii Băile Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, dar și de pitoreasca așezare a stațiunii într-o vale adapostită de munți, de o frumusețe aparte. Dotarea tehnico-edilitară de prim rang la un confort de înaltă ținută și bogata diversificare a metodelor de tratament de la cura balneară clasică la diverse metode de fizio și electroterapie, masaje, acupunctura, etc. au conferit acestei stațiuni un înalt grad de atractivitate. Din 1736 incepe reconstrucția și modernizarea băilor, căilor de acces și a edificiilor. In 1772 zona este vizitată de impăratul Iosif al II-lea. 1847 este anul in care se montează renumita statuie din bronz a lui Hercules, opera a maeștrilor Romel Mayer și Glantz din Viena. Existența de două milenii a stațiunii Băile-Herculane a fost favorizată de eficacitatea miraculoasă a izvoarelor termale, fiind socotite un „dar al zeilor” dar și de pitoreasca așezare a stațiunii într-o vale adapostită de munți, de o frumusețe aparte.

Așezare geografică, căi de acces Orașul stațiune Băile Herculane este situat in sud-vestul României, la intersecția paralelei 450 52I N cu meridianul 230 52I E, având aceeași pozitie cu Veneția și Nisa.
Se află pe magistrala transeuropeană E 70, la o distanță de 380 km de Bucuresti.
Cel mai apropiat aeroport se afla la Caransebeș – 70 km urmat de Craiova 160Km. Prin Băile Herculane trece calea ferată internațională București – Timișoara - Budapesta
Băile Herculane se afla pe malurile râului Cerna, intre Munții Mehedinți la Est și Munții Cernei la Vest. Altitudinea este de 168 metri și se respiră un aer ionizat ca la o inălțime de 3000 de metri.
Stațiunea este accesibilă și pe calea fluvială a Dunării, fie dinspre est : Sulina – Galați – Drobeta Turnu Severin – Orșova, fie dinspre vest : Viena – Budapesta – Belgrad – Orsșova.

Nivel de dezvoltare economico-social: industrii, servicii Activitatea industrialã este reprezentată de un singuă agent economic – S.C. FLASCH SRL, care are ca obiect de activitate imbutelierea apei plate, având o pondere mică in economia orașului.
Unitãtile industriale cu capital de stat din oraș, la trecerea de la economia planificatã la cea de piatã au întâmpinat o serie de greutãti începând cu asigurarea materiilor prime, desfacerea producției, etc, fapt ce a condus la o reducere simțitoare a activitãții industriale și ca urmare, trecerea în șomaj a unui numãr important de salariați.
Activitatea întreprinzãtorilor mici și mijlocii se desfãșoarã în condiții destul de vitrege fiind influențatã de caracterul activitãții economice din zonã (preponderent turistica) și de posibilitãtile financiare de care dispune. Printre firmele mai importante din Băile Herculane găsim: Statia Peco B. Herculane, Societate de transport Loctrans, Grupul de hoteluri SindRom Ugsr, Grupul de hoteluri Hercules SA, Complex Cerna, Firma Constructii și turism Staicons Company Srl, ISP NetComService Srl.
Supermarketuri: Spar ( 16 km - Orsova ), Penny (16km - Orsova) Comerțul și serviciile se desfãsoarã pe teritoriul orasului prin mai multe societãti comerciale, asociatii familiale și persoane fizice autorizate private care desfac o gamã variatã de produse si executã servicii cãtre populatie. În prezent existã un numãr de 207 unitãti de desfacere în care îsi desfãsoarã activitatea, în calitate de salariati un numãr de 846 persoane.

Datorita climei sale speciale, ionizarii negative sporite a aerului ce intareste organismul, stațiunea Băile Herculane este recunoscută de toata lumea ca fiind una din cele mai cunocute stațiuni de tratament.
Transporturi :
Căi Ferate: In Baăile Herculane se găsesște Gara Cfr prin care trece inclusiv garnitura de tren international Bucuresti - Timisoara - Budapesta. In Băile Herculane opresc absolut toate trenurile: IC, Express, Rapid, Accelerat, Personal.

Pentru a vă putea deplasa prin oras o putetți face cu:
Autobuzul - Societatea Loctrans - circula din 30 in 30 de minute la fix si la si jumatate (Ex: 15.00, 15.30), orele fiin de plecare din Gara sau din Centru, traseul autobuzului străbătând tot orașul Băile Herculane.
Taxiul - Cele mai importante firme de taxi fiind Enida, Versant. Statii de taxi se găsesc atât la gară, cât și la ugsr.

Resurse naturale
- relieful: stațiunea Băile Herculane este amplasată intr-un cadru natural excepțional, parte integrantă a Parcului Național Valea Cernei – Domogled, intre Munții Mehedinți la est și Munții Cernei la vest (cu varful Dobrii de 1.928 m, culmile lor calcaroase se intind până lângaă Băile Herculane).
- clima: climatul este de tip depresionar cu influențe vestice și sud-mediteraneene, avand o temperatura medie anuală de 10,5 0C. Presiunea medie atmosferică este de 750,6 mb. Vânturile dominante sunt cele de sud, viteza lor medie este redusă: 1,6 m/s.
- flora și fauna: intreg cuprinsul regiunii se constituie intr-o grădina impresionantă. Un număr mare de genuri și de specii de arbori, plante și flori dăruite de natura sau cultivate de oamenii locului se contopesc intr-un covor de vegetație multicolora. Păduri, păsuni, fanetțe, livezi si ogoare stau randuite pe treptele muntelui, prin vai si depresiuni, pe culmi inalte si plaiuri insorite, alcătuind un veșmânt bogat, frumos sși original. Specifice pajiștelor montane, diversele graminee, rogozul alpin, paiusul rosu, firuta sau iarba stanelor sunt completate cu plante cu flori. Coniferele sunt slab reprezentate in comparatie cu foioasele. Fagul are cea mai mare extindere. Pe lângaî acesta cresc: carpenul, paltinul, frasinul, mesteacănul etc. De asemenea, gorunul este des intalnit. Datorita prezentei calcarelor, se gasesc si elemente termofile: carpinita, mojdreanul, arțarul trilobat, alunul turcesc și liliacul sălbatic. Sequoia Gigantea – arbore de 30 m inaltime, originar din America de Nord. Exista un bogat fond cinegetic: urs, mistreț, iepure, jder, vulpe, caprior, cocos de munte. Fauna este reprezentata de broasca țestoasă de uscat, scorpion, șopârle, vipera comună si cea cu corn, ambele ocrotite prin lege. Fondul piscicol cuprinde: pastrav, lipan, mreana de munte, scobar, clean, iar în Dunăre se afla cega, nisetrul, morunul, pastruga, somnul.
- hidrografie: principalele râuri care scaldaă regiunea inconjurătoare a stațiunii sunt: Cerna si Timiș. O bogăție aparte o reprezintă apele minerale termale, sulfuroase, sodice, calcice, magneziene. In prezent, la Herculane exista 9 izvoare naturale si 7 foraje, cu temperaturi ale apei de 47 – 62oC și radioactivitate care le conferă efecte biologic-active dintre cele mai apreciabile.
- rezervații: Rezervația Naturalaă Coronini-Bedina din Muntii Cernei (suprafata de 3.864 ha), Valea Mare – rezervatție botanică la nord-est de Moldova Noua, ce adăpostește specii mediteraneene-atlantice; Pestera Popovat pe versantul drept al Cheilor Carasului, monument al naturii; Cheile Carsului- rezervatie complexa (floristica, geologica si speologica); Cheile Corcoaia - rezervatie geologica (la 40 km amonte de Baile Herculane), pe cursul superior al Cernei; Cheile Nerei- rezervație complexă; Schitu – rezervație botanică pe Valea Ciclovei; Zervești – cu narcise sălbatice (langa Caransebes).
- factorii naturali terapeutici: apele minerale (clorurosodice, bicarbonatate, slab sulfuroase, clorosodice, calcice, bromoiodurate), bioclimatul sedativ de crutare. Resurse antropice
- monumente de artă și arhitectură: statuia lui Hercules din bronz (montata in anul 1847); muzeul statiunii (unde se gaseste piatra de altar datand din anul 153 d.Hr.); băile imperiale romane (aflate la parterul Hotelului Roman); băile imperiale austriece (construite intre anii 1883-1886, dupa planul arhitectului Doderer); cabinele in care au fost tratati imparatul Franz Iosif si imparateasa Elisabeta; Basorelieful lui Hercules (sculptat in stanca, aflat la parterul Hotelului Roman); Centrul istoric al statiunii (construit in secolul al XIX-lea in stil baroc austriac); Gara Băile Herculane (ridicata in anul 1879 in stil baroc austriac); fosta casa de vânătoare a impăratului Franz Iosif; Cladirea Cazinoului (construita în 1913).
Analiza bazei tehnico-materiale și a ofertei de servicii: structuri de cazare turistică, clasificare
Hotel FERDINAND ***
Capacitate: 110 locuri de cazare
Facilități de cazare: grădina, terasă, foișor, parcare, piscină, sală de conferințe, jacuzzi, saună, sală de fitness, plata cu cardul, internet wireless, bar, restaurant, tv, cablu satelit, frigider, room service
Hotel INTERNAȚIONAL ***
Capacitate: 38 de locuri de cazare
Facilități de cazare: internet prin cablu, Tv satelit, frigider, sala de fitness, parcare, piscina, masaj, jacuzzi, saună, terasă, plata cu cardul, bar, restaurant, sala de conferinte, terasa, piscina, vibromasaj, tratamente spa
Hotel GETA ***

Capacitate de cazare: 70 de locuri
Facilitati de cazare: sala de conferinte, baza de tratament, tv satelit, restaurant, frigider, internet wireless, baie proprie
TRANDAFIRUL galben ***

Capacitate de cazare: 62 de locuri
Facilități de cazare: frigider in unitate, fax, TV in living, internet wireless, parcare, piscină, masaj, solarium, terasa, living, seif la receptie, bar, restaurant, beauty center, sala de conferinte, baie proprie, tv satelit
Hotel PARADIS ***

Capacitate de cazare: 50 de locuri
Facilități de cazare: parcare proprie, restaurant, sala de jocuri electronice bar, sala de conferințe de 25 de locuri, sala de fitness, solar, sauna, cabinet pentru tratament, jacuzzi, TV satelit, disco bar
Hotel DACIA **
Capacitate de cazare: 1000 de locuri
Facilități de cazare: TV satelit, baza de tratament, restaurant, bar, cofetarie, terasa, parcare. Este cel mai mare hotel din Baile Herculane, are cea mai mare baza de tratament si capacitatea cea mai mare de cazare.
Pensiunea SELECT *****
Facilități la cazare(oferte de cazare): frigider in unitate, internet prin cablu, parcare, gradina/curte, plata cu cardul, foisor in curte, gratar/barbeque, sala de mese, bar, restaurant, internet in camera, frigider in camera, seif in camera, uscator de par, camere cu balcon, incalzire centrala, aer conditionat, baie in camera, minibar in camera, telefon in camera, camera cu TV
Pensiunea ANDREEA ****
Capacitate de cazare: 10 locuri
Facilități de cazare: cazare pe baza tichetelor de vacanță, aparat de aer condiționat opțional contra-cost, Tv, cablu Tv, frigider, baie cu cabina de dus, uscator de par, halate, prosoape, produse cosmetice, parcare proprie, un living, o bucătărie utilată pentru deservirea turiștilor, un foisor rustic, gratar.
Pensiunea NOBLESSE ****
Capacitate de cazare: 32 de locuri
Facilități de cazare: Internet in fiecare camera, baie cu uscător, restaurant, parcare proprie supravegheata video, tv color + satelit, minibar, telefon in camera, room-service, păstrare valori si bagaje
Pensiunea PLATINUM ***
Facilități de cazare: parcare proprie, internet wireless, cablu tv, baie proprie, terasa, restaurant, frigider in camera, acces la bucătărie, grătar in curte.
Pensiunea Casa Ecologica ***
Capacitate de cazare: 50 de locuri
Facilități de cazare: sauna, jacuzzi, sala de fitness, sala de conferinta, barbeque, teren de joaca, loc de joaca pentru copii, foisor, vt satelit, bar, terasa in aer liber
Pensiunea FLORIANA ***
Capacitate de cazare: 30 de locuri.
Facilități de cazare: parcare proprie, tv color + satelit, frigider, balcon exterior, terasa - foisor de 24 de locuri (cu aragaz, vesela si tacamuri).
Pensiunea JOJO **
Capacitate de cazare : 10 locuri
Facilități de cazare: grătar, balansoar, bucatarie, foișor, piscină, baie proprie, frigider, tv satelit, baza de tratament balneo-fizio-terapeutic
Vila ANGHELINA ***
Facilități cazare: frigider in unitate, TV in living, parcare, gradina/curte, masaj, acces la bucatarie, spalatorie, terasa, ferma proprie, gratar/barbeque, living, livada, tichete de vacanță
Facilități camere: uscător de păr, incălzire centrală, baie in cameră, cameră cu TV
Posibilitate de a face tratament.
Casa MARIA ***
Facilități cazare: frigider in unitate, TV in living, internet wireless, rau in curte, parcare, piscină, masaj, terasa, plata cu cardul, sala de mese, bar, restaurant, tichete de vacanță
Facilități camere: incălzire centrală, baie in camera, camera cu TV

Analiza SWOT | Factori pozitivi | Factori negativi | FactoriInterni | Puncte tari:- patrimoniul natural al văiiCernei- patrimoniul antropic al stațiunii- rțtea intraurbanîcorespunzătoare intelecomunicații- rețele tehnico-edilitaredezvoltate (apa,canal,energieelectrica)- rețea comercială ți de serviciidezvoltată- privatizare avansată, inițiativăprivată activă- instituții financiar-bancare- accesul la Dunăre și la drumuleuropean E70 | Puncte slabe:- nevalorificarea superioară aOportunităților oferite de cadrulnatural- degradarea patrimoniului istoricși arhitectural ți nevalorificarealui- insuficienta dezvoltare acomunicării și comunicației intreinstituțiile publice- declinul activității Meștșugărești- slaba reprezentare a activitățilorin zootehnie, fructe de pădure,etc.- buget local insuficient | FactoriExterni | Oportunităti :- parteneriat public-privat- utilizarea instrumentelor datoriei publice ( emisiuni de obligațiuni municipale si imprumuturi) casurse atrase ale bugetelorlocale- posibilitatea accesării unorsurse atrase ale bugetuluilocal(proiecte,surse private,surse guvernamentale, taxespeciale)- existența Planului UrbanisticGeneral – instrument dedezvoltare urbană- existentța unor planuri dereabilitare urbană și portofoliude proiecte | Riscuri/Pericole- declinul economic continuu alunor activități economice(construcții,activit.mestesugaresti)- insuficiența resurselor bugetare- necorelarea responsabilitățilortransmise in finanțare curesursele bugetare aferente- insuficiența fondurilor pentruFinanțarea obiectivelor deInvestiții- rata ridicată a indicelui deInflație- creștere economică redusă- competiția regionala la surse deFinanțare- schimbări rapide in legislațiaeconomică- declin continuu al activitățiloreconomice |

Obiectivele planului de marketing
Obiectivele principale ale dezvoltării orașului Bile Herculane , sunt următoarele: * dezvoltarea infrastructurii de bază sși asigurarea accesului neîngrădit al populației și consumatorilor industriali la această infrastructură (apa - canalizare, electricitate, transport, telefonie, internet, gaze naturale); * accesul la locuințe; * protecția mediului ; * regenerare urbană (regenerarea capitalului natural, în special a terenurilor precum reabilitarea urbană prin refacerea și dezvoltarea centrului istoric, a clãdirilor aflate în patrimoniu și redezvoltarea clădirilor prin fatadism sși a funcțiunilor de bază sau redefinirea acestor funcțiuni) * dezvoltarea economică – prin amenajarea și dotarea cu utilități a unor terenuri, situate în apropierea orasului, și acordarea unor facilități în vederea atragerii sși susținerii agenților economici; * dezvoltarea serviciilor publice
Profilul consumatorului Staţiunea "Băile Herculane" nu este valorificată pe măsura potenţialului său natural şi antropic, acest lucru este dovedit nu numai de valoarea modestă a chipamentelor turistice construite, ci de circulaţia turistică înregistrată în ultimii ani. Astfel staţiunea este frecventată îndeosebi de turiştii veniţii la tratament, pe plan local sau regional.Cererea se manifestă mai ales în weekend-uri dar sporadic se înregistrează şi turişti unguri. Zona mai este solicitată şi de turiştii aflaţi în tranzit, precum şi de turiştii sosiţi din motive legate de afaceri. Promovarea Staţiunea de pe Valea Cernei are o prezenţă tradiţională la Targul National de Turism, iar statutul de staţiune balneoclimaterică dobândit recent impune promovarea Băilor Herculane ca destinaţie turistică. Ministrul turismului, Elena Udrea, a semnat impreună cu reprezentanții Consiliului local al orașului Băile Herculane și ai Asociatției de Turism din Băile Herculane, un protocol de colaborare in vederea dezvoltării integrate a stațiunii de interes național Baăile Herculane. Cele trei părti vor conveni asupra programului de acțiuni prioritare care vor fi intreprinse pentru dezvoltarea statțiunii, in concordanță cu nevoile și specificul locului. Alături de consolidarea şi dezvoltarea balneoturismului şi a turismului de odihnă şi recreere, forme de turism tradiţionale practicate în staţiune, se impun a fi promovate cu insistenţă şi altele: - turismul de tranzit – Valea Cernei aparţine de trei judeţe, având legături rutiere cu magistrale turistice europene. Prin modernizarea drumului DN 67, Valea Cernei şi staţiunea – Băile Herculane vor putea intra în circuitul turistic de mare atractivitate al zonei Porţile de Fier;
- turismul de afaceri, reuniuni şi congrese – prin poziţia într-o zonă pitorească şi bogată în vestigii istorice, mediu natural reconfortant, cu posibilităţi de recreere, apropiată de centrele economice şi culturale şi aeroporturile internaţionale din vestul ţării
- turismul ecologic (ecoturismul) – Parcul Naţional Valea Cernei – Domogled poate constitui baza practicării unui turism dirijat, nepoluant, prin amenajări speciale, care să includă: centre de vizitare şi informare, trasee şi echipamente specifice, şi prin o promovare şi publicitate specifice domeniului.
- turismul pentru vânătoare şi pescuit sportiv – are posibilităţi mari de extindere încontextul Regulamentului Parcului speoturismul şi turismul pentru alpinism – favorizate de zestrea speologică a VăiiCernei şi de prezenţa reliefului calcaros
-turismul cultural, de cunoaştere – se poate amplifica prin punerea în valoare a vestigiilor arheologice şi ansamblurilor urbane balneare ale secolului al XIX-lea

Bibliografie : www.baileherculane.ro http://www.atbh.ro/ http://www.business24.ro/elena-udrea/stiri-elena-udrea/udrea-pregateste-dezvoltarea-statiunii-baile-herculane-1487858 http://www.scribd.com/doc/36661127/Analiza-Turistica-a-Statiunii-Baile-Herculane http://www.strategvest.ro/media/dms/file/Inventar%20strategii/Caras Severin/Orasul_Baile_Herculane_Strategia_de_dezvoltare.pdf http://www.economia-online.ro/industrie/baile_herculane/ http://www.psihologiaonline.ro/download/lucrari/L012_OfertaTurism.pdf

Similar Documents

Free Essay

Project Oriented University

...dezvoltare Hotel Renaissance Herculane Masteranzi: Andreea Cristina Petrea Roxana Mădălina Vişan Oana Petru a Cristescu Alexandra Muşat BUCUREŞTI 2011 SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE FACULTATEA DE COMUNICARE SI RELATII PUBLICE Masterat Managementul Proiectelor 2010-2012 Carta proiect 1. Titlu şi scurtă descriere Titlu proiect: Modernizare şi dezvoltare Hotel Renaissance Herculane Ini iator proiect: SC TOURISME EN ROUMANIE SRL Descrierea proiectului: Proiectul îşi propune să transforme complexul hotelier de categoria o stea în complex hotelier de 3 stele. Pentru aceasta complexul trebuie adus în stadiul de a îndeplini Normele metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice conform Anexelor 1.1.a) si 1.1.b) a Ordinului Ministrului Turismului nr. 510/2002 completat cu Ordinul Ministrului Turismului nr. 188/2003 corespunzătoare clasificării de 3 stele. În acest scop, hotelul necesită lucrări de renovare şi modernizare pentru zona de cazare cât şi pentru zona de tratament balnear. Este necesară angajarea de personal calificat suplimentar şi pregătirea acestuia şi a echipei de management pentru implementarea unui nou sistem de management a serviciilor prestate potrivit standardului de 3 stele. 2. Justificarea proiectului Conform ultimelor date furnizate de Institutul Na ional de Statistică, în ultimii 5 ani numărul de turişti care au vizitat sta iunea Băile Herculane a fost într-o continuă scădere...

Words: 3478 - Pages: 14

Free Essay

Elaborare de Politici Publice

...1. prezentarea domeniului de elaborare a politicii publice 1. prezentarea institutiei responsabile MINISTERUL DEZVOLTARII REGIONALE SI TURISMULUI - MDRT Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) are ca principale domenii de activitate planificarea, dezvoltarea teritoriala nationala si regionala, cooperarea transfrontaliera, transnationala si interregionala, urbanismul si amenajarea teritoriului, construirea de locuinte, turismul. MDRT gestioneaza 48 de programe finantate din fonduri europene si nationale: Programul Operational Regional 2007-2013 (REGIO), programe de cooperare teritoriala europeana, programe PHARE - Coeziune economica si sociala, programe PHARE - Cooperare transfrontaliera, programe pentru dezvoltare teritoriala, construirea de locuinte, reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, consolidarea cladirilor cu risc seismic, dezvoltarea infrastructurii rurale, construirea de sali de sport si de camine culturale. De asemenea, MDRT gestioneaza in domeniul turismului 2 programe care vizeaza dezvoltarea infrastructurii turistice si promovarea turistica a Romaniei. 1.2 TURISMUL IN ROMANIA Turismul in Romania se concentreaza asupra peisajelor naturale si a istoriei sale bogate. Traversata de apele Dunarii, Romania are un scenariu sensibil, incluzand frumosii si impaduritii Munti Carpati, Coasta Marii Negre si Delta Dunarii, care este cea mai mare delta europeana atat de bine pastrata. Cu rolul de a puncta...

Words: 7156 - Pages: 29

Free Essay

Studii Caz Thr

...1. Raporturile de concurenţă pe piaţă X este un hotel de lux dintr-o capitală est-europeană. La puţină vreme după inaugurare, pentru perioada mai 1998-aprilie 2000, rata ocupării camerelor şi tariful mediu real/Average Daily Rate (în USD) estimate prin buget şi, respectiv, realizate pot fi reprezentate grafic după cum urmează: Figura 1.1 Figura 1.2 Pentru ultimele 7 luni ale perioadei menţionate, graficele următoare arată evoluţia ratei ocupării camerelor, nivelul pe zile din săptămână a ratei ocupării camerelor şi, respectiv, RevPAR pentru o zi (în USD) - vezi manualul. Calculaţi tariful mediu real pentru fiecare din lunile perioadei octombrie 1999-aprilie 2000, precum şi pe total perioadă. Figura 1.3 Figura 1.4 Figura 1.5 Hotelul Y, direct concurent, deja consacrat pe piaţă, a înregistrat următoarele niveluri ale ratei ocupării camerelor şi, respectiv, ale tarifului mediu real (în USD): Figura 1.6 Z este un alt hotel direct concurent, deschis înaintea hotelului X. Graficul următor prezintă distinct, pentru perioadele iunie-septembrie 1998, octombrie 1998-septembrie 1999 şi, respectiv, octombrie 1999-aprilie 2000, pentru cele trei hoteluri, rata calculată ca raport între cota deţinută de camerele ocupate ale fiecărui hotel în total camere ocupate ale celor trei hoteluri şi cota de piaţă a fiecărui hotel faţă de total camere disponibile. Cotele de piaţă ale celor trei hoteluri sunt de 25,67%, 31,77% şi, respectiv, 42,57%. Pentru fiecare dintre...

Words: 32026 - Pages: 129