Free Essay

Benchmarking

In:

Submitted By atsianaka
Words 7728
Pages 31
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ BENCHMARKING
Γιώργος Βλαδίκας, Νίκος Χουσουρίδης

ΜΕΡΟΣ 1Ο
BENCHMARKING
Ορισμός Benchmarking………………………………………………………………. Είδη Benchmarking…………………………………………………………………….. Διαδικασία υλοποίησης………………………………………………………………. Αποτελέσματα του Benchmarking …………………………………………….. Που απευθύνεται το Benchmarking……………………………………………. Το κόστος εφαρμογής…………………………………………………………………. 2 2 3 3 3 3

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Περιγραφή …………………………………………………………………………………
Γενικά για την τεχνική συγκριτικής αξιολόγησης………………………. Στόχοι της τεχνικής …………………………………………………………………... Μεθοδολογία της τεχνικής συγκριτικής αξιολόγησης………………… Αναμενόμενα αποτελέσματα, οφέλη και παγίδες……………………….. Χαρακτηριστικά επιχειρήσεων και οργανισμών…………………………. Φορείς παροχής υπηρεσιών…………………………………………………………

4 4 5 6 7 9 11 11 11 13 13 13 15

Εφαρμογή……………………………………………………………………………………
Τύπος Ενδιαφερομένων επιχειρήσεων και οργανισμών…………….. Προϋποθέσεις εφαρμογής…………………………………………………………..

Διαδικασία Εφαρμογής…………………………………………………………….

Βήματα / Φάσεις…………………………………………………………………………. Επιμέρους τεχνικές και εργαλεία για κάθε βήμα…………………………

ΜΕΡΟΣ 2Ο

Οργανισμοί που εφαρμόζουν την τεχνική …………………………… Ζητήματα που αφορούν μια επιχείρηση……………………………….
Τα οικονομικά στοιχεία………………………………………………………………. Διοίκηση…………………………………………………………………………………….. Οι τεχνολογίες της πληροφορικής…………………………………………….. Προϊόντα και Αγορές Διάθεσης…………………………………………………. Έρευνα και Καινοτομία ……………………………………………………………… Ποιότητα …………………………………………………………………………………….. Marketing……………………………………………………………………………………. Διαχείριση Αποθήκης………………………………………………………………….. Αλυσίδα προμηθευτών – παραγωγής – πελατών…………………………

20 20 20 22 23 24 25 26 27 28 28

1

ΜΕΡΟΣ 1Ο BENCHMARKING
1. Τι είναι το Benchmarking;
Benchmarking (Συγκριτική Αξιολόγηση) είναι η διαδικασία σύγκρισης μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού σε σχέση με μία επιχείρηση που παρουσιάζει ξεχωριστή απόδοση στην ανάπτυξη της ή με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του ίδιου ή συναφούς κλάδου. Η σύγκριση μπορεί να αφορά την επιχείρηση ως σύνολο ή διακριτές λειτουργίες (ή τμήματα) εντός της επιχείρησης και γίνεται σε έναν μεγάλο αριθμό από μετρήσιμες παραμέτρους λειτουργίας.

2. Ποια είναι τα είδη του;
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες εφαρμογής: Α) Η σύγκριση μιας επιχείρησης με μία άλλη που παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην γενική λειτουργία της ή σε συγκεκριμένους τομείς. Ο σκοπός αυτής της εφαρμογής είναι η υιοθέτηση πρακτικών ανάπτυξης σε συγκεκριμένους τομείς όπου η επιχείρηση μας υστερεί, π.χ. η διαχείριση αποθεμάτων, ανάπτυξη σχέσεων με πελάτες & προμηθευτές, διαχείριση κεφαλαίου και προσωπικού κ.α. Β) Η σύγκριση της απόδοσης με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους προκαθορισμένους δείκτες που καθορίζουν την γενική και ειδικότερη εικόνα της λειτουργίας και ανάπτυξης της επιχείρησης. Ο σκοπός της εφαρμογής αυτής είναι ο εντοπισμός και η επισήμανση των δυνατών και αδύνατων σημείων της επιχείρησης σε τομείς όπως: Ø Των χρηματοοικονομικών Ø Της διοίκησης και διαχείρισης πόρων και προσωπικού Ø Της στρατηγικής Ø Της έρευνας και ανάπτυξης Ø Της τεχνολογίας παραγωγής Ø Των προϊόντων και του marketing Ø Της ποιότητας και ικανοποίησης των πελατών Ø Της αποθήκης Ø Της αλυσίδας των προμηθειών.

2

3. Ποια είναι η διαδικασία υλοποίησης:
α)

Ορισμός παραμέτρων λειτουργίας που φωτογραφίζουν την απόδοση της

επιχείρησης.
β) Μέτρηση των παραμέτρων αυτών σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων γ) Αξιολόγηση της υπό έλεγχο επιχείρησης στις παραμέτρους αυτές δ) Εύρεση σημείων όπου φαίνεται πως η επιχείρηση υστερεί σε σύγκριση με το

καταγεγραμμένο σύνολο.
Η επιτυχία και η αξιοπιστία μιας εφαρμογής στηρίζεται στην ύπαρξη μιας υπάρχουσας βάσης δεδομένων όπου οι παράμετροι-δείκτες έχουν καταγραφεί σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

4. Ποια είναι τα αποτελέσματα του Benchmarking για μια επιχείρηση;
Το Benchmarking δίνει την δυνατότητα σε μια επιχείρηση να εντοπίσει τα δυνατά και αδύναμα σημεία της όσον αφορά την εσωτερική της λειτουργία, την σχέση της με πελάτες και προμηθευτές, τις δυνατότητες ανάπτυξης και σημεία στα οποία απαιτούνται παρεμβάσεις. Οι παρεμβάσεις μπορούν να είναι ανακατανομή προσωπικού, εφαρμογή άλλων μεθόδων, έως την απλή επισήμανση τομέων στους οποίους θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.

5. Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται το Benchmarking;
Δεν υπάρχουν όρια στο μέγεθος της επιχείρησης που θα μπορούσε να εφαρμοστεί το Benchmarking. Αυτό οφείλεται τόσο στο σχετικά χαμηλό κόστος, όσο και στο γεγονός ότι η διάγνωση μπορεί να περιλάβει συγκεκριμένους επιλεγμένους τομείς λειτουργίας μιας επιχείρησης. Θα ήταν επιθυμητή πάντως η ύπαρξη κάποιας διοικητικής δομής (επίπεδα ιεραρχίας, οργανωμένα τμήματα παραγωγής και / ή διοίκησης κτλ).

6. Ποιο το κόστος εφαρμογής; Το κόστος εφαρμογής περιλαμβάνει:
1. Επίσκεψη ειδικού για συμπλήρωση ερωτηματολογίου 2. Κόστος χρήσης Βάσης Δεδομένων

3. Αμοιβή συμβούλου για αξιολόγηση έκθεσης και προτάσεις

3

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Σχετικά με την τεχνική συγκριτικής αξιολόγησης Η συγκριτική Αξιολόγηση αφορά τη διαδικασία βελτίωσης των επιδόσεων, μέσω συνεχούς καθορισμού, κατανόησης, και προσαρμογής συγκεκριμένων πρακτικών και διαδικασιών, που εντοπίζονται εντός και εκτός των πλαισίων δραστηριότητας ενός οργανισμού (εταιρία, δημόσιος οργανισμός, Πανεπιστήμιο, ερευνητικός φορέας, κ.τ.λ.). Η συγκριτική Αξιολόγηση των επιχειρηματικών διαδικασιών πραγματοποιείται συνήθως με εταιρίες υψηλών επιδόσεων σε άλλους βιομηχανικούς τομείς. Αυτό είναι εφικτό για το λόγο ότι πολλές επιχειρηματικές διαδικασίες δεν διαφέρουν κατά πολύ από τομέα σε τομέα. Βασικός στόχος της τεχνικής είναι η βελτίωση οποιασδήποτε δεδομένης επιχειρηματικής διαδικασίας κυρίως με την αξιοποίηση «βέλτιστων πρακτικών», παρά απλώς με τη μέτρηση επιδόσεων. Οι βέλτιστες πρακτικές επιφέρουν και βέλτιστη επίδοση. Οι επιχειρήσεις που μελετούν τις βέλτιστες πρακτικές έχουν περισσότερες ευκαιρίες να αποκομίσουν στρατηγικό, λειτουργικό και οικονομικό πλεονέκτημα. Η συστηματική χρήση της τεχνικής αποβλέπει στον εντοπισμό, τη μελέτη, την ανάλυση και την προσαρμογή βέλτιστων πρακτικών, καθώς και στην εφαρμογή των βέλτιστων αποτελεσμάτων. Για μια σταθερή συγκομιδή οφελών από τη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, τα ανώτατα διοικητικά στελέχη χρειάζεται να προβούν σε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά της γενικότερη φιλοσοφία της επιχείρησης. Οι αλλαγές αυτές, αποδεσμεύοντας το πλήρες δυναμικό της τεχνικής, έχουν σαν αποτέλεσμα σημαντικές αποσβέσεις και στρατηγικά πλεονεκτήματα. Η διαδικασία της συγκριτικής αξιολόγησης συνίσταται στη σύγκριση των επιδόσεων μιας επιχείρησης, στη βάση μιας σειράς μετρήσιμων παραμέτρων στρατηγικής σημασίας, ως προς μια άλλη επιχείρηση που έχει επιτύχει τις βέλτιστες επιδόσεις σε αυτούς τους δείκτες. Η ανάπτυξη της τεχνικής αποτελεί μια επαναληπτική και συνεχή διαδικασία που προϋποθέτει πιθανότατα την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλους οργανισμούς, έτσι ώστε σε συνεργασία μαζί τους να διαμορφωθεί ένα αποδεκτό σύστημα μέτρησης. Η τεχνική θα πρέπει πάνω από όλα να εστιάζεται στον πελάτη, και να υπαγορεύεται από τις ανάγκες του πελάτη και της επιχείρησης. Από την άλλη, η σύγκριση από μόνη της αποτελεί μια πρακτική που συνίσταται στη μετριοπάθεια, έτσι ώστε να γίνεται αποδεκτή η υπεροχή κάποιου άλλου σε έναν τομέα, καθώς

4

και στη σύνεση ώστε να γίνει αντιληπτός ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ισάξιός του ή ακόμη και να τον ξεπεράσει.

Στόχοι της τεχνικής
Η τεχνική απαιτεί τη συγκέντρωση πληροφορίας από μια επιχείρηση προκειμένου να αξιοποιηθεί θετικά σε μια άλλη. Ο στόχος είναι η βελτίωση των διαδικασιών που εκτελούνται στην επιχείρηση αποδέκτη με την εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών (ανθρώπινη εργασία, εξοπλισμός και συστήματα πληροφορίας). Πρόκειται για μια πολύτιμη Τεχνική Επιχειρηματικής Οργάνωσης και η εφαρμογή της δεν περιορίζεται μόνο στον εντοπισμό καινοτόμων διαδικασιών, αλλά περιλαμβάνει, επίσης, την ανακάλυψη της ιδέας που κρύβεται πίσω από την καινοτομία. Πρόκειται για μια μορφή συγκριτικής ανάλυσης. Η διαμόρφωση ορισμένων κοινών που θα αποτελέσουν τις βάσεις για τη σύγκριση είναι επίσης απαραίτητη. Συνήθως εντοπίζονται μία ή περισσότερες λειτουργικές περιοχές για ανάλυση και επιλέγονται ένα ή περισσότερα συστήματα μέτρησης ως ποσοτική βάση για σύγκριση. Οι περιοχές αυτές συγκρίνονται κατόπιν με αποδεκτά σημεία αναφοράς που προκύπτουν από αναγνωρισμένες πηγές βέλτιστης πρακτικής. Τελικά, δύο ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν:

• Σχετικά με τις εναλλακτικές λύσεις για την παρούσα διαδικασία • Σχετικά με τα οφέλη, τις δαπάνες και τους κινδύνους που συνεπάγονται οι παραπάνω λύσεις Ουσιαστικά η τεχνική λειτουργεί στο βαθμό που τα κριτήρια μπορούν να είναι αποτελέσματα συμφωνίας και μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλοι δείκτες σύγκρισης για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμες μετρήσεις.

5

Μεθοδολογία της τεχνικής συγκριτικής αξιολόγησης
Η εφαρμογή της τεχνικής αποτελείται από πέντε φάσεις: 1. Σχεδιασμός Στη φάση αυτή ο οργανισμός καθορίζει το πεδίο εφαρμογής της σύγκρισης και τον τύπο του οργανισμού ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση σύγκρισης. 2. Ανάλυση Μετά από τη συγκέντρωση των δεδομένων, αναλύεται η διαφορά της επίδοσης μεταξύ του οργανισμού – πηγή και του οργανισμού – αποδέκτη. Με τον τρόπο αυτόν γίνεται προφανής η βέλτιστη πρακτική. 3. Ενσωμάτωση Αφορά το στάδιο προετοιμασίας του οργανισμού – αποδέκτη προκειμένου να υλοποιήσει τις δράσεις. 4. Δράση Πρόκειται για τη φάση υλοποίησης των δράσεων από τον αποδέκτη οργανισμό. 5. Ωρίμανση Η φάση αυτή περιλαμβάνει τη συνεχή παρακολούθηση της διαδικασίας και καθιστά δυνατή τη συνεχή εκμάθηση, καθώς και την εισροή στοιχείων για τη συνεχή βελτίωση του αποδέκτη οργανισμού. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τέσσερις μορφές συγκριτικής αξιολόγησης: (1) Συγκριτική αξιολόγηση του ανταγωνιστή Η συγκριτική αξιολόγηση διεξάγεται ως προς τους ανταγωνιστές και η ανάλυση δεδομένων εξετάζει τους λόγους για τους οποίους ο ανταγωνιστής παρουσιάζει υψηλότερη επίδοση. Ο συγκεκριμένος τύπος συγκριτικής αξιολόγησης μπορεί να είναι απλούστερος από τους άλλους τύπους αλλά και πιο περίπλοκος. Αφενός είναι απλούστερος υπό την έννοια ότι πολλές εξωγενείς μεταβλητές, οι οποίες επηρεάζουν την επίδοση της επιχείρησης ενδέχεται να είναι ίδιες μεταξύ της πηγής και του αποδέκτη, εφόσον πρόκειται για εταιρίες του ίδιου τομέα. Αφετέρου είναι πιο περίπλοκος επειδή η ανάκτηση δεδομένων δεν πραγματοποιείται άμεσα, λόγω του ανταγωνισμού. Ωστόσο, οι δυσκολίες τέτοιου είδους μπορούν να

ξεπεραστούν,

εάν

οι

δύο

επιχειρήσεις

στοχεύουν,

για

παράδειγμα, σε διαφορετικά μερίδια αγοράς.

6

(2) Εσωτερική συγκριτική αξιολόγηση Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί σε εταιρίες που διαθέτουν πολλές επιμέρους μονάδες (π.χ. πολυεθνικές, εταιρίες με γραφεία πώλησης σε όλη τη χώρα, με πολλές εργοστασιακές μονάδες στην ίδια χώρα). (3) Συγκριτική αξιολόγηση των διαδικασιών Πρόκειται για διαδικασίες, οι οποίες ενδέχεται να είναι παρόμοιες, αλλά διεξάγονται σε διαφορετικές επιχειρήσεις που παράγουν διαφορετικά προϊόντα, π.χ. η υπηρεσία τροφοδοσίας των

πελατών σε αεροπορικές γραμμές και αντίστοιχα σε νοσοκομεία.
(4) Γενικευμένη συγκριτική αξιολόγηση Στην περίπτωση αυτή, εξετάζονται οι τεχνολογικές πλευρές, η εφαρμογή και η ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το ερώτημα προς διερεύνηση αφορά τη τεχνολογική διαφορά ως προς άλλες επιχειρήσεις. Στην περίπτωση αυτή, η επιχείρηση πηγή μπορεί να προέρχεται από τον ίδιο βιομηχανικό χώρο ή από διαφορετικό. Οι διαδικασίες 1, 3 και 4 αποτελούν εξωτερικές από την επιχείρηση δραστηριότητες συγκριτικής αξιολόγησης. Σε κάθε περίπτωση, ο εντοπισμός της θέσης ενός εξωτερικού συνεργάτη για τη συγκριτική αξιολόγηση, όπως και η διάταξη βάσει της οποίας θα ταξινομηθεί για τη συγκριτική αξιολόγηση, απαιτεί μια σημαντική επένδυση σε χρόνο και προσπάθεια. Εναλλακτικά ως προς την εξωτερική συγκριτική αξιολόγηση μπορεί να είναι η ενδοεπιχειρησιακή συγκριτική αξιολόγηση, η οποία απαιτεί λιγότερο χρόνο και χρήμα. Δύο επιπλέον οφέλη ενδέχεται να προκύψουν από την εσωτερική συγκριτική αξιολόγηση: • Το πρόγραμμα βελτίωσης θα γίνει ευρέως αποδεκτό μέσα στην επιχείρηση και ενδέχεται να ωφεληθούν και άλλα παραρτήματα της επιχείρησης. • Η ομάδα που διεξάγει τη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την ανεύρεση εξωτερικών αναφορών. Σε περίπτωση που υπάρχει υψηλός βαθμός ομοιομορφίας στο εσωτερικό της εταιρίας ή η εν λόγω διαδικασία αποτελεί μια διαδεδομένη πρακτική της επιχείρησης, η εξωτερική συγκριτική αξιολόγηση μπορεί να ακολουθήσει για τον εντοπισμό πρόσθετων βελτιώσεων.

Αναμενόμενα αποτελέσματα, οφέλη και παγίδες
Η τεχνική συγκριτικής αξιολόγησης προσφέρει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα και οφέλη σε επιχειρήσεις και οργανισμούς:

7

§ § §

Επισημαίνει πεδία πρακτικής και επιδόσεων που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και βελτίωση. Εντοπίζει τα δυνατά και αδύνατα σημεία σε ένα σύνολο συμμετεχόντων επιχειρήσεων. Καταγράφει την πραγματική θέση της εταιρίας απέναντι στις υπόλοιπες, διευκολύνοντας με τον τρόπο την εταιρία να εντείνει την οργανωτική της προσπάθεια για αλλαγές και ανάπτυξη σχεδίων δράσης. Συμβάλλει στη μέτρηση της τρέχουσας επίδοσης της εταιρίας. Αποτρέπει την εκ νέου ανακάλυψη του τροχού: για ποιο λόγο να επενδύσει κανείς χρόνο και χρήμα για κάτι που μπορεί να το έχει κάνει κάποιος άλλος – και μάλιστα τις περισσότερες φορές καλύτερα, φτηνότερα και γρηγορότερα. Επιταχύνει τη διαδικασία αλλαγών και αναδόμησης: Ø Χρησιμοποιώντας δοκιμασμένες και ενδεδειγμένες πρακτικές, Ø Πείθοντας τους αμφισβητίες όταν διαπιστώνουν ότι φέρνει αποτελέσματα, Ø Αντιμετωπίζοντας την αδράνεια και την αδιαφορία και δημιουργώντας ένα αίσθημα επιτακτικής ανάγκης για δράση, όταν εμφανίζονται χάσματα.

§ §

§

• Οδηγεί σε απεγκλωβισμό των ιδεών αναζητώντας τρόπους βελτίωσης πέρα από το χώρο της συγκεκριμένης επιχείρησης. • Αναγκάζει τους οργανισμούς να εξετάζουν τις υπάρχουσες διαδικασίες, οδηγώντας συχνά σε βελτιώσεις στο εσωτερικό μιας διαδικασίας, αλλά και όλης αυτής της ίδιας διαδικασίας. • Αυξάνει τις πιθανότητες εφαρμογής, διότι συνεπάγεται τη συμμετοχή των κατόχων της διαδικασίας. • Καθιστά δυνατό τον εντοπισμό άλλων εταιριών ή οργανισμών που εφαρμόζουν διαδικασίες οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερες επιδόσεις και στη συνέχεια προωθεί στην υιοθέτηση των παραπάνω διαδικασιών. Η θετική επίδραση της συγκριτικής αξιολόγησης δεν περιορίζεται μόνο στη βελτίωση μιας συγκεκριμένης επιχειρησιακής διαδικασίας. Προωθεί την εμφάνιση και ανάπτυξη μιας «φιλοσοφίας απόκτησης γνώσεων» μέσα στην επιχείρηση, που αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα μακροπρόθεσμα για συνεχείς βελτιώσεις, ολική ποιότητα και ανταγωνιστικότητα. Η συγκριτική αξιολόγηση μεταξύ των μονάδων μιας ίδιας επιχείρησης και με αυτές άλλων επιχειρήσεων, έχει ως αποτέλεσμα να αποκτούν οι επιχειρήσεις τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να προσαρμόσουν με τον καλύτερο τρόπο τους στόχους για τις επιδόσεις τους και να ανακαλύψουν τρόπους για να τους πετύχουν. Οι ιδέες βρίσκονται παντού η πρόκληση έγκειται στη σταθερή αναζήτηση

8

και προσαρμογή τους. Η πείρα αποδεικνύει ότι πολλές ιδέες δεν προκύπτουν μόνο στο εσωτερικό της επιχείρησης αλλά και εκτός αυτής. Οι πιθανές παγίδες της συγκριτικής αξιολόγησης διακρίνονται σε αυτές της ανάλυσης και σε πολιτικές: Οι παγίδες ανάλυσης αφορούν την εγκυρότητα

των παρεχόμενων δεδομένων, την ορθότητα της μεθοδολογίας, την υποστήριξη των αποτελεσμάτων με δεδομένα. Οι παγίδες πολιτικής φύσης αφορούν την εξασφάλιση του απορρήτου των δεδομένων, την υποστήριξη και εξασφάλιση μιας ειδικά προσανατολισμένης στήριξης πρωτοβουλιών για βελτίωση. Ένας ενδεικτικός κατάλογος των παγίδων στην εφαρμογή της συγκριτικής αξιολόγησης δίνεται στον Πίνακα 1:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1. ΠΑΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Ανεπαρκής δέσμευση Ανυπαρξία σχεδιασμού Παρανόηση Έλλειψη σύνδεσης της προκαταρκτικού Ανεπάρκεια υψηλού επιπέδου ή ειλικρίνειας Ανεπαρκής σχεδιασμός, νοοτροπία αυτό είναι εύκολο, ας το κάνουμε Ως προς την επαναλαμβανόμενη και συνεχιζόμενη φύση της τεχνικής ή εφαρμογή θεωρητικής συγκριτικής αξιολόγησης Προσκόλληση στις μετρήσεις και αδυναμία κατανόησης του τρόπου διεξαγωγής της διαδικασίας Σύγκριση με ανεπαρκή ανάλυση διαδικασίας ή «ακατάλληλο» συνεργάτη Μετρήσιμοι παράμετροι Έλλειψη εκπαίδευσης Μέτρηση ‘εύκολων’ και όχι ουσιαστικών παραγόντων Έλλειψη εκπαίδευσης και ενημέρωσης / ευαισθητοποίησης των υπευθύνων ή των συμμετεχόντων στη συγκριτική αξιολόγηση Έλλειψη επικοινωνίας Ή ασαφής επικοινωνία. Η συγκριτική αξιολόγηση δεν συνδέεται με άλλη δραστηριότητα / στόχους της επιχείρησης, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της επικοινωνίας και της συνάφειας Παράλειψη καθορισμού προτεραιοτήτων Πρόθεση για άμεσες ριζικές και συνολικές αλλαγές χωρίς εκ των προτέρων εντοπισμό των θεμάτων, που σχετίζονται με βασικές επιχειρησιακές διαδικασίες. τεχνικής, με τη διαδικασία Σύγκριση ανόμοιων στοιχείων

Χαρακτηριστικά επιχειρήσεων και οργανισμών
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να διακρίνουμε τις επιχειρήσεις σε αυτές οι οποίες στοχεύουν στην εφαρμογή της συγκριτικής αξιολόγησης και σε αυτές που αποτελούν την πηγή της βέλτιστης πρακτικής. Α) Εταιρίες που εφαρμόζουν την τεχνική (εταιρίες αποδέκτες)

9

Πολλές εταιρίες και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί ασπάστηκαν την συγκριτική αξιολόγηση ως μια σημαντική και συστηματική μεθοδολογία για την επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από τους Ernst & Young, η συγκριτική αξιολόγηση στην Ευρώπη χρησιμοποιείται κυρίως από εταιρίες μεγάλου μεγέθους (με περισσότερους από 1000 εργαζόμενους). Ωστόσο, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διάδοση της χρήσης της τεχνικής στις ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Κατά κοινή ομολογία, η μεταφορά τεχνογνωσίας από τις εταιρίες μεγάλου μεγέθους προς τις ΜΜΕ είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό. Η τεχνική συγκριτικής αξιολόγησης μπορεί να αποβεί ωφέλιμη όχι μόνο για τις μεγάλες, αλλά και για τις μικρές επιχειρήσεις. Κατά κανόνα, η ομαδοποίηση με επιχειρήσεις παρόμοιου μεγέθους είναι ευκολότερη, εφόσον οι εταιρίες διαφορετικού μεγέθους προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τις διάφορες διαδικασίες. Ωστόσο, ορισμένες διαδικασίες παρουσιάζουν κοινά στοιχεία, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητη η καλή γνώση των εξεταζόμενων διαδικασιών. Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, μεταξύ των χαρακτηριστικών που εντοπίζονται σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν σε συνεχή βάση της συγκριτική αξιολόγηση είναι η έντονη υποστήριξη της διοίκησης για την τεχνική και μια νοοτροπία που ενθαρρύνει το προσωπικό της επιχείρησης να αναζητήσει και να προσαρμόσει ιδέες που προέρχονται εκτός της επιχείρησης. Η ανώτατη διοίκηση μεγάλων εταιριών καθώς και μεγάλων οργανισμών υποστηρίζει σθεναρά την τεχνική. Πολλά στελέχη εργάζονται επίμονα για να ενσωματώσουν τη βασική αρχή της τεχνικής στην φιλοσοφία της επιχείρησής τους, που ουσιαστικά συνοψίζεται στη φράση «μαθαίνουμε διαρκώς από τα παραδείγματα». Β) Εταιρίες βέλτιστης πρακτικής Μια επιχείρηση που αποτελεί σημείο αναφοράς προς σύγκριση, είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως πρότυπο επιδόσεων σε βασικούς δείκτες, και γίνεται αποδεκτή ως μέτρο σύγκρισης για άλλες επιχειρήσεις. Σε γενικές αρχές οι εταιρίες μπορούν να συγκριθούν με άλλες εταιρίες του ίδιου ή άλλου τομέα και από την ίδια ή άλλες περιφέρειες. Η ανεύρεση πηγών βέλτιστης πρακτικής από επιχειρήσεις του ίδιου τομέα δεν είναι απαραίτητη, καθώς εταιρείες που δεν είναι ανταγωνιστικές παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες βέλτιστης πρακτικής. Επιπλέον, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι διαφορετικές εταιρίες ή βιομηχανίες ενδέχεται να έχουν παρόμοιες βασικές διαδικασίες ή κοινά χαρακτηριστικά.

10

Ορισμένες φορές, ίσως είναι προτιμότερο η σύγκριση να μην γίνεται ως προς τη βέλτιστη επίδοση για τους εξής λόγους: § Οι εταιρίες βέλτιστης πρακτικής κατακλύζονται με αιτήσεις για την εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης και γι’ αυτό ενδέχεται να απορρίψουν μια αίτηση για συνεργασία. § Ενδέχεται να υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των πρακτικών μιας εταιρίας και των βέλτιστων εταιριών, συνεπώς είναι προτιμότερο να επιδιώκονται σταδιακές αλλαγές, παρά τεράστια άλματα. § Ενδέχεται να συγκεντρωθεί υπερβολικός όγκος δεδομένων πολλαπλών μεταβλητών, κατά την εφαρμογή της συγκριτικής αξιολόγησης με εταιρίες βέλτιστης πρακτικής.

Φορείς παροχής υπηρεσιών
Οι φορείς υπηρεσιών συγκριτικής αξιολόγησης μπορεί να είναι: § § § § Μεγάλες εταιρίες Κέντρα συγκριτικής αξιολόγησης (αρωγοί και μεσολαβητές διάδοσης και διακίνησης πληροφοριών) Σύμβουλοι Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων

Οι φορείς διάδοσης και εφαρμογής της τεχνικής θα πρέπει § §

Να έχουν τη δική τους μεθοδολογία Να διαθέτουν προσωπικό αρχείο ή να έχουν πρόσβαση σε αρχείο με δεδομένα βέλτιστης πρακτικής και πρότυπα αναφοράς (σε περιφερειακό, τομεακό, ή διεθνές επίπεδο, ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής)

§

Να συμμορφώνονται με έναν Κώδικα Συμπεριφοράς.

2

ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Τύπος ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων / οργανισμών Η τεχνική συγκριτικής αξιολόγησης μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς δραστηριότητας ενός οργανισμού από τη διαμόρφωση στρατηγικής έως τις λειτουργικές δραστηριότητες και την εξυπηρέτηση και ικανοποίηση πελατών. Μπορούμε να διακρίνουμε διαφορετικού τύπου συνεργάτες κατά τη διαδικασία της σύγκρισης. Στον πίνακα 2, παρατίθεται οι διάφοροι τύποι συνεργατών, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που τους χαρακτηρίζουν.

11

ΠΙΝΑΚΑΣ 2. ΤΥΠΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Τύπος συνεργάτη Περιγραφή Σε μονάδες ενός ίδιου οργανισμού Πλεονεκτήματα • Κοινή γλώσσα / φιλοσοφία / σύστημα • Πρόσβαση σε δεδομένα Εσωτερικός • Κανάλια επικοινωνίας • Μειωμένος κίνδυνος • Καλό πεδίο δοκιμών • Σχετικά άμεσα αποτελέσματα Άλλες επιχειρήσεις σχετικά καλύτερες σε Εξωτερικός βασικούς τομείς • Παρόμοια δομή / περιορισμοί • Σχετικά εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα • Σχετικά μειωμένη απειλή • Λιγότερες πιθανές οι σταδιακές αλλαγές • Κριτήρια νομιμότητας / ηθικής • Τα βιομηχανικά παραδείγματα ενδέχεται να εμποδίσουν τη δημιουργικότητα Επιχειρήσεις επιλεγμένες για τη «Βέλτιστη» Βέλτιστη Πρακτική Πρακτική σε βασικούς τομείς • Δυνατότητα αλματώδους βελτίωσης • Δυνατότητα υψηλών αποδόσεων • Εστίαση στο εκτός επιχείρησης περιβάλλον • Βγαίνουν οι παρωπίδες • Συνεχής / μακροπρόθεσμη δέσμευση • Πιθανώς δύσκολη Μειονεκτήματα • Εμποδίζεται η εξωτερική παρατήρηση • Υποθάλπει αυταρέσκεια • Τα αποτελέσματα είναι απλώς επαρκή

12

Προϋποθέσεις εφαρμογής
Η μεταφορά γνώσεων από έναν οργανισμό σε έναν άλλον προϋποθέτει μια σχετική ομοιογένεια ανάμεσα στους δύο οργανισμούς. Οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να παρουσιάζουν ομοιότητες σε ορισμένα σημεία, ανάλογα με τον τύπο της βέλτιστης επίδοσης. Για παράδειγμα εάν ένας οργανισμός εφαρμόζει γενικευμένη συγκριτική αξιολόγηση, ο τύπος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται θα πρέπει να είναι ο ίδιος. Για το λόγο αυτό, ο εντοπισμός του τύπου και του βαθμού ομοιότητας αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή της συγκριτικής αξιολόγησης. Επιπλέον, οι παρακάτω παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την εφαρμογή συγκριτικής αξιολόγησης: 1. 2. 3. Εφαρμογή ενός ευρέως φάσματος παραγόντων που επηρεάζουν το Αναγνώριση των καθοριστικών περιβαλλοντικών παραγόντων, για το λόγο Επικέντρωση στη διαδικασία μεταβολής: οι βέλτιστες επιχειρηματικές αποτέλεσμα. Δεν εξετάζεται ένα και μόνο αποτέλεσμα μέτρησης. ότι η υιοθέτηση οποιασδήποτε πρακτικής απαιτεί κάποιον βαθμό προσαρμογής. διαδικασίες δεν προκύπτουν από μόνες τους, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας αλλαγών που πιθανόν οδηγούν στη βέλτιστη πρακτική. 4. Αξιολόγηση παραγόντων που επηρεάζουν τη δυνατότητα μεταφοράς. Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της συγκριτικής αξιολόγησης: 5. 6. 7. Ειλικρίνεια και παροχή αληθινών δεδομένων, καθώς και περιγραφή της Σαφής, συνεπείς και εμφανής συμμετοχή των ανώτατων στελεχών και Αποτελεσματική επικοινωνία με τους εργαζομένους, τους κατόχους πραγματικής κατάστασης. διοικητικών. διαδικασιών και τους πελάτες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Βήματα / Φάσεις Τα βήματα που ακολουθούνται για τη διαδικασία Συγκριτικής αξιολόγησης απεικονίζονται στο Σχήμα και περιγράφονται ως εξής: 1. Εντοπισμός του πεδίου εφαρμογής της τεχνικής συγκριτικής αξιολόγησης: μπορεί να είναι μια υπηρεσία, διαδικασία ή πρακτική. 2. Δημιουργία της ομάδας εργασίας για την διεξαγωγή της συγκριτικής αξιολόγησης μέσα στην επιχείρηση.

13

3. Εντοπισμός ενός ή περισσότερων οργανισμών που θα αποτελέσουν το σημείο αναφοράς της σύγκρισης. Μπορεί να είναι άλλες μονάδες της εταιρίας, ανταγωνιστικές ή μη σχετικές εταιρίες. Ωστόσο, ό,τι και να επιλεγεί, πρέπει να είναι ηγετικές ή «οι άριστες στην κατηγορία», στο πεδίο όπου θα διεξαχθεί η συγκριτική αξιολόγηση. 4. Καθορισμός των δεικτών και της μεθόδου συλλογής δεδομένων. 5. Συλλογή δεδομένων. 6. Καθορισμός των επιπέδων επίδοσης: περιλαμβάνει τον εντοπισμό του χάσματος μεταξύ του οργανισμού – αποδέκτη και των οργανισμών – πηγή. 7. Καθορισμός των μελλοντικών επιπέδων επίδοσης και πρόβλεψη των αναμενόμενων βελτιώσεων των οργανισμών με τους οποίους έγινε η σύγκριση, έτσι ώστε οι στόχοι που τέθηκαν για το πρόγραμμα βελτίωσης να μην ξεπεραστούν γρήγορα. 8. Διάδοση των αποτελεσμάτων από τη σύγκριση και αποδοχή τους από την πλευρά των ανώτατων στελεχών και των εργαζομένων οι οποίοι θα κληθούν να θέσουν σε εφαρμογή το πρόγραμμα βελτίωσης. Παρουσίαση της μεθοδολογίας, των αποτελεσμάτων και της στρατηγικής βελτίωσης. 9. Ανάπτυξη σχεδίου δράσης / βελτίωσης, με βάση την στρατηγική που έχει διαμορφωθεί. 10. Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και ανάπτυξη διαδικασιών παρακολούθησης. Περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων για διαπίστωση των νέων επιπέδων επίδοσης, την ανίχνευση προβλημάτων με τη χρησιμοποίηση ομάδων εργασίας επίλυσης προβλημάτων και προσαρμογή της διαδικασίας βελτίωσης σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι. 11. Αναπροσαρμογή των προτύπων αναφοράς. Περιλαμβάνει την εκ νέου αξιολόγηση και ενημέρωση για τα πιο πρόσφατα δεδομένα επιδόσεων.

ΣΧΗΜΑ 1. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
1. Σχεδιασμός του προγράμματος Εντοπισμός των θεμάτων στρατηγικής σημασίας Επιλογή των διαδικασιών προς σύγκριση Εντοπισμός των αναγκών και προσμονών των πελατών Εντοπισμός των βασικών παραγόντων επιτυχίας

2. Σχηματισμός της ομάδας εργασίας

Επιλογή των ηγετικών μελών της ομάδας

Επιλογή των μελών της ομάδας για το στάδιο προετοιμασίας

Επιλογή της ομάδας που θα πραγματοποιήσει τις επισκέψεις

Εκπαίδευση όλων των μελών της ομάδας

3. Συλλογή στοιχείων

Χαρτογράφηση και μέτρηση τρεχουσών διαδικασιών

Έρευνα για πιθανούς προς σύγκριση συνεργάτες

Προσέγγιση των επιλεγμένων συνεργατών

Συγκέντρωση στοιχείων από τους συνεργάτες

4. Ανάλυση στοιχείων

Σύγκριση διαδικασιών

Ανάλυση του χάσματος στις επιδόσεις

Αποκόμιση ιδεών από τους συνεργάτες

Προσδιορισμός λύσεων

Υλοποίηση αλλαγών

Προσδιορισμός στόχων

Κατάρτιση προϋπολογισμού

Λήψη αποφάσεων για τις διαδικασίες αλλαγών

Παρακολούθηση των προόδων και ανάπτυξη επικοινωνίας

14

Επιμέρους τεχνικές και εργαλεία για κάθε βήμα
1. Εντοπισμός αξιολόγησης Το πεδίο εφαρμογής μπορεί να είναι μια υπηρεσία, διαδικασία, ή πρακτική. Ο εντοπισμός γίνεται με τη βοήθεια ενός υπεύθυνου προώθησης / συμβούλου σε θέματα συγκριτικής αξιολόγησης. Ο σύμβουλος παρουσιάζει και αναλύει τους διαθέσιμους τύπους συγκριτικής αξιολόγησης και συζητά με τη διοίκηση της επιχείρησης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Επίσης, διανέμει ένα φυλλάδιο προσωπικής αξιολόγησης στους συμμετέχοντες, ώστε να τους βοηθήσει στην παρούσα φάση. Η συγκριτική αξιολόγηση μπορεί να καλύψει τομείς όπως: (α) Ολική ποιότητα στη μεταποίηση, που περιλαμβάνει: • Σχεδιασμό • Λιτή παραγωγή • Καινοτομία και ανάπτυξη προϊόντος • Συστήματα μηχανικής και μεταποίησης • Λογιστική της τροφοδοσίας • Οργάνωση και φιλοσοφία του οργανισμού • Περιβάλλον, υγιεινή και ασφάλεια (β) Χρηματοοικονομικά (γ) Μάρκετινγκ – Ικανοποίηση του πελάτη (δ) Άλλους τομείς του πεδίου εφαρμογής της τεχνικής συγκριτικής

15

2. Δημιουργία οργανισμού

της

ομάδας

συγκριτικής

αξιολόγησης

εντός

του

Για την εφαρμογή της τεχνικής, απαραίτητη είναι η δημιουργία μιας ομάδας εντός της επιχείρησης, η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της συνολικής διαδικασίας. Επίσης απαραίτητος είναι ο ορισμός ενός επικεφαλή της ομάδας, καθώς και των εργαζομένων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διεξαγωγή της τεχνικής. Ο υπεύθυνος διάδοσης της τεχνικής μπορεί να προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά του επικεφαλή της ομάδας, καθώς και το είδος των εργαζομένων που θα συνέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο στη διεξαγωγή της διαδικασίας. 3. Εντοπισμός της επιχείρησης ή περισσότερων επιχειρήσεων που θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο σύγκρισης. Οι οργανισμοί που θα επιλεγούν ως μέτρο σύγκρισης μπορεί να είναι άλλες μονάδες της εταιρίας, ανταγωνιστές ή μη σχετικές εταιρίες. Ωστόσο, πρέπει να είναι ηγετικές ή «οι καλύτερες στην κατηγορίας τους», στον τομέα όπου θα εφαρμοστεί η τεχνική συγκριτικής αξιολόγησης. Μπορεί, να είναι ένα σύνολο εταιριών της ίδιας περιοχής, του τομέα ή της χώρας, ανάλογα με: • Τη διαθεσιμότητα σχετικής πληροφορίας σε τοπικό, περιφερειακό, διεθνές επίπεδο • Την πρόσβαση του υπεύθυνου διάδοσης της τεχνικής σε στοιχεία (μπορεί να είναι και προσωπικά του στοιχεία) Τα στοιχεία αυτά, ή ακόμη η on-line σύνδεση και η πρόσβαση σε αυτά είναι δυνατή μόνο κατόπιν καταβολής του απαραίτητου ποσού. Οι εταιρίες που συμμετέχουν παρέχουν σε συνεχή βάση τέτοια στοιχεία ώστε να ενημερώνεται συχνά η βάση δεδομένων. 4. Καθορισμός των δεικτών και της μεθόδου συλλογής δεδομένων Η επιλογή ενός αριθμού κριτηρίων μέτρησης των επιδόσεων, τα οποία αποτελούν αποδεκτούς παράγοντες μέτρησης της επιχειρηματικής «αριστείας», είναι επίσης απαραίτητη. Σ’ αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται: • Ηγετική ικανότητα • Πολιτική και στρατηγική • Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού • Διαχείριση πόρων • Επιχειρηματικές διαδικασίες • Ικανοποίηση του πελάτη • Ικανοποίηση των εργαζομένων • Επίδραση στην κοινωνία • Επιχειρηματικά αποτελέσματα

16

Από σχετική έρευνα εντοπίστηκαν τα ακόλουθα επτά βασικά χαρακτηριστικά για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας των κριτηρίων μέτρησης επιδόσεων: • • • • • • • Να σχετίζονται άμεσα με τη στρατηγική της εταιρίας Να έχουν οικονομικό όσο και μη οικονομικό χαρακτήρα Να διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης Να μεταβάλλονται μέσα στο χρόνο Να είναι απλά και εύχρηστα Να εξασφαλίζουν γρήγορη ανταπόκριση στους χρήστες και τα διευθυντικά στελέχη Να προσδιορίζονται για διδαχή παρά για παρακολούθηση Λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζονται κατά την καθιέρωση σωστών συστημάτων μέτρησης που δεν ισχύουν διεθνώς, τα κριτήρια μέτρησης δεν θα πρέπει να παρεμποδίζουν τη διαδικασία. Σε πολλούς πίνακες αποτελεσμάτων εντοπίζονται ασυνέπειες, όσον αφορά την συλλογή δεδομένων και μπορούν να οδηγήσουν σε διαφορετικές ερμηνείες για τις αιτίες που προκαλούν τις διαφορές στις επιδόσεις. Προκειμένου να μην χρονοτριβεί κάποιος για απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τον εντοπισμό του καλύτερου και τις αιτίες εσφαλμένων μετρήσεων, θα πρέπει να επικεντρωθεί στους τομείς εκείνους όπου ριζικές διαφορές σε επιδόσεις υποδεικνύουν μια πραγματική διαφορά σε διαδικασίες και όχι απλά και μόνο ένα τεχνικό αποτέλεσμα μέτρησης. 5. Συλλογή δεδομένων Τα συστήματα μέτρησης θα πρέπει να επιλέγονται για να παρέχουν μια ουσιαστική σύγκριση. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει συνήθως προσωπικές συναντήσεις και επιτόπιες επισκέψεις στις επιχειρήσεις με τις οποίες θα γίνει η συγκριτική αξιολόγηση. Οι επισκέψεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από την ομάδα που καταρτίστηκε εντός της επιχείρησης για τη συγκριτική αξιολόγηση με τη βοήθεια του υπεύθυνου διάδοσης της τεχνικής. Πολύ χρήσιμο είναι να υπάρχει ένα κείμενο το οποίο θα περιλαμβάνει τις ερωτήσεις που θα διατυπωθούν, καθώς και τις οδηγίες με τον τρόπο συλλογής δεδομένων. Θα πρέπει να καταστεί ιδιαίτερα σαφές ότι απαιτείται ειλικρίνεια και αντικειμενικότητα από τους εργαζομένους κατά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων. Σκοπός δεν είναι η παρουσίαση μιας καλύτερης εικόνας της εταιρίας από αυτήν που πραγματικά έχει, αλλά η καταγραφή μιας αντικειμενικής και αμερόληπτης άποψης που θα μπορούσε να ενισχυθεί με απτές αποδείξεις, αν χρειαστεί. Ανακριβείς απαντήσεις θα μειώσουν την αξιολόγησης. οδηγήσουν αξία της σε εσφαλμένα αποτελέσματα και θα πρακτικής εφαρμογής της συγκριτικής

17

6. Καθορισμός των επιπέδων επίδοσης Η φάση αυτή περιλαμβάνει τον εντοπισμό του χάσματος μεταξύ της επιχείρησης αποδέκτη και των επιχειρήσεων συνεργατών ως προς τους οποίους τελείται η συγκριτική αξιολόγηση. Περιλαμβάνει, επίσης, την ανάλυση δεδομένων και τη σύγκριση των στοιχείων της εταιρίας με αυτά της εταιρίας ή των εταιριών αναφοράς. Η σύγκριση μπορεί να παρουσιάζεται με τη μορφή διαγραμμάτων σε σταθμισμένη κλίμακα για κάθε επιλεγμένο παράγοντα επίδοσης και, σε περίπτωση που ανακτηθούν δεδομένα αναφοράς από μια βάση δεδομένων, να υποδεικνύει το τρέχον επίπεδο επίδοσης της εταιρίας, το βέλτιστο επίπεδο επίδοσης στην κατηγορία, καθώς και το μέσο και το βέλτιστο επίπεδο στην ίδια κατηγορία. 7. Καθορισμός των μελλοντικών επιπέδων επίδοσης Απαραίτητο βήμα είναι επίσης και η πρόβλεψη των αναμενόμενων βελτιώσεων που θα επιτύχουν οι επιχειρήσεις οι οποίες αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς της συγκριτικής αξιολόγησης, ώστε οι στόχοι που τέθηκαν για το πρόγραμμα βελτίωσης να μην καταστούν απαρχαιωμένοι. Πρόκειται για ένα δύσκολο βήμα και ανάλογα με τους παράγοντες που επιλέχθηκαν ίσως χρειαστεί να ζητηθεί η συμβουλή ενός εμπειρογνώμονα. Χρήσιμο είναι να συνταχθεί μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία θα εκτιμάται η αναμενόμενη αξία των παραγόντων που θα επηρεάσουν την επίδοση στο μέλλον, εφόσον ληφθούν υπόψη οι εξωτερικοί καθώς και οι εσωτερικοί παράγοντες. 8. Διάδοση των αποτελεσμάτων της σύγκρισης και αποδοχή τους από τα ανώτατα στελέχη και τους εργαζομένους οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν βελτιώσεις. Αφορά την παρουσίαση της μεθοδολογίας, των διαπιστώσεων και της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για τις βελτιώσεις. Πρέπει να γίνουν παρουσιάσεις σε όλο το προσωπικό που συμμετέχει στη διαδικασία, κατά προτίμηση από τον υπεύθυνο διάδοσης της τεχνικής, ο οποίος διατηρεί μια ουδέτερη οπτική για την επιχείρηση. Ανάλογα με τις διαπιστώσεις και το μέγεθος της εταιρίας, οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις μπορούν να διεξαχθούν με τη μορφή ομάδων εργασίας στις οποίες θα συμμετέχουν τα κατάλληλα άτομα για κάθε μια ή περισσότερες διαδικασίες, ώστε οι διαπιστώσεις να γίνουν ευρέως αποδεκτές και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων στη διαμόρφωση της στρατηγικής για τις απαραίτητες βελτιώσεις.

18

9. Ανάπτυξη σχεδίου δράσης / βελτίωσης με βάση τη στρατηγική που έχει διαμορφωθεί Στη φάση αυτή καθορίζονται οι στόχοι. Μετά τη σύγκλιση των αποτελεσμάτων και της στρατηγικής, η ομάδα παρουσιάζει τις τελικές προτάσεις σχετικά με τους στόχους και τις αλλαγές που πρέπει να κάνει η επιχείρηση για να τους πετύχει. Στο στάδιο αυτό, μπορούν να εφαρμοστούν οι αρχές της τεχνικής Διαχείρισης Προγραμμάτων. Για κάθε στόχο θα πρέπει να αναπτυχθούν σχέδια δράσης και να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν την απαιτούμενη υποστήριξη μέσα στην επιχείρηση. Επίσης, θα πρέπει να εκτιμηθεί και το κόστος εφαρμογής του σχεδίου δράσης (προϋπολογισμός). 10. Εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και διαδικασία παρακολούθησης Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων σε νέα επίπεδα επίδοσης, τη χρησιμοποίηση ομάδων επίλυσης προβλημάτων για την ανίχνευση αυτών, καθώς και προσαρμογή της διαδικασίας βελτίωσης, σε περίπτωση που δεν εκπληρώνονται οι στόχοι. 11. Αναπροσαρμογή των προτύπων αναφοράς Τα πρότυπα αναφοράς αξιολογούνται εκ νέου και ενημερώνονται με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα επιδόσεων.

19

ΜΕΡΟΣ 2Ο
Οργανισμοί που εφαρμόζουν την τεχνική ( εταιρίες – αποδέκτες )
Πολλές από τις εταιρίες που κατατάσσονται στις 500 πιο κερδοφόρες ( ΗΠΑ ), σύμφωνα με το περιοδικό Fortune και άλλοι μεγάλοι οργανισμοί υιοθέτησαν τη συγκριτική αξιολόγηση ως μια σημαντική και συστηματική μεθοδολογία για την επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων. Η ανώτατη διοίκηση των εταιριών Xerox, Digital Equipement Corp, Motorola, GTE, AT&T, Chrysler, AMP, Texas Instruments, καθώς και άλλων μεγάλων οργανισμών υποστηρίζει σθεναρά την τεχνική. Παραδείγματα Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Συγκριτικής Αξιολόγησης σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο περιλαμβάνουν: APQC – American Productivity & Quality Center ( http://www.apqc.org ) European Foundation for Quality Management ( http://www.efqm.org ) TBE – The Benchmarking Exchange ( http://www.benchmarking.org ) The Benchmarking Network ( http://www.benchmarkingnetwork.com ) Βασικός Φορέας που αναπτύσσει υπηρεσίες και βάση δεδομένων συγκριτικής αξιολόγησης στην Ελλάδα είναι: Urenio – Ερευνητική Μονάδα Αστικής και Περιφερειακής Καινοτομίας, ( http://www.urenio.org ) Παράδειγμα παρόμοιου βρετανικού φορέα είναι: Benchmarking Index, ( http://www.benchmarkindex.com ).

Η Συγκριτική Αξιολόγηση συνεπάγεται γνώση σε πολλά διαφορετικά ζητήματα που σίγουρα θα αφορούν μια επιχείρηση: Τα οικονομικά στοιχεία Αφορούν τα σταθερά στοιχεία από την ανάγνωση των δημοσιευμένων καταστάσεων μιας επιχείρησης, αλλά και και στοιχεία που παράγονται Γνωρίζοντας όταν ότι οι εφαρμόζουμε περισσότεροι χρηματοοικονομικούς άλλους δείκτες.

επιχειρηματίες δεν έχουν ειδικές γνώσεις χρηματοοικονομικής ανάλυσης θα ήταν καλό να μπορεί να γίνει μια σύντομη παρουσίαση των βασικών συμπερασμάτων που προκύπτουν από την ανάλυση καταστάσεων.

20

Ο ισολογισμός ( balance sheet ) είναι η «φωτογραφία» της οικονομικής θέσης μιας επιχείρησης Τα αποτελέσματα χρήσεως ( income statement ) δείχνουν τα κέρδη ή ζημιές μιας επιχείρησης σε μια δεδομένη χρονική περίοδο Οι ταμιακές ροές ( cash flow statement ) περιγράφουν πως προήλθε το ρευστό σε μια επιχείρηση και πως ξοδεύτηκε Η ετήσια αναφορά ελέγχου εξηγεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες που έλαβαν χώρα την τελευταία χρονιά και συντάσσεται από ορκωτούς λογιστές. Από τον ισολογισμό προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τη ρευστότητα της επιχείρησης όπως το: Ø Κεφάλαιο Κίνησης ( working capital ) = Κυκλοφορούν Ενεργητικό – Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις, όπου κυκλοφορούν ενεργητικό είναι οι χρεώστες και τα αποθέματα και τα διαθέσιμα. Τα αποτελέσματα χρήσης εξηγούν το κείμενο του ισολογισμού. Η μορφή της κατάστασης έχει ως εξής: Κύκλος Εργασιών - κόστος πωληθέντων = Μικτός Κέρδος Εκμετάλλευσης - έξοδα περιόδου (δίκτυο πωλήσεων, διοικητικά έξοδα κ.τ.λ.) = Λειτουργικό Αποτέλεσμα - έξοδα τόκων = Αποτελέσματα προ αποσβέσεων και φόρων - φόροι αποσβέσεις (καθαρές – μη ενσωματωμένες στο λειτουργικό κόστος) = Καθαρά Κέρδη για διανομή Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντοτε η ταμιακή κατάσταση ή κατάσταση Εσόδων – Εξόδων μιας εταιρίας. Τα στοιχεία των εσόδων είναι οι πωλήσεις της εταιρίας είτε από την κανονική της λειτουργία είτε από δευτερεύουσες πηγές. Τα στοιχεία εξόδων αποτελούνται από: Ø Έξοδα Παραγωγής (δαπάνες επενδύσεων, αποσβέσεις υπαρχόντων παγίων, λειτουργικά έξοδα) Ø Έξοδα Εμπορίας (προώθηση πωλήσεων, διαφήμιση, ταξίδια, συμμετοχές σε εκθέσεις κ.τ.λ.) Ø Χρηματοοικονομικά Έξοδα (Τόκοι για εξυπηρέτηση δανείων, κεφάλαιο κίνησης κ.τ.λ.)

21

Η ανάλυση αριθμοδεικτών προσπαθεί να εξηγήσει την επίδοση της επιχείρησης δυναμικά στο χρόνο αφενός και έναντι του ανταγωνισμού ή του δείγματος σύγκρισης στην περίπτωση της συγκριτικής αξιολόγησης που συζητάμε. (δεν θα γίνει ανάλυση γιατί αφορά τον οδηγό των χρηματοοικονομικών). Πιο συγκεκριμένα οι δείκτες, μας είναι χρήσιμοι για να συγκρίνουμε και τις επιδόσεις της ίδιας της επιχείρησης με προηγούμενες χρήσεις, με άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, με υποκαταστήματα ή θυγατρικές ομίλων, με στόχους που είχαν τεθεί από την αρχή της χρονιάς, με κλαδικούς δείκτες από επίσημες πηγές. Φυσικά υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των δεικτών που έχουν να κάνουν με το ότι τα στοιχεία πολλές φορές προέρχονται από εταιρίες με διαφορετικές πρακτικές στη μεταχείριση ορισμένων λογιστικών δεδομένων (π.χ. αποσβέσεις στο κόστος πωληθέντων) και με την αναξιοπιστία των δημοσιευμένων καταστάσεων λόγω «μαγειρέματος» Διοίκηση Μας αφορούν τα εξής θέματα που αφορούν τη διοίκηση όταν κάνουμε συγκριτική αξιολόγηση: Ø Η στρατηγική και οι στόχοι της επιχείρησης Ø Το μοντέλο διοίκησης και ηγεσίας Ø Τα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων Ø Τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου δυναμικού Ø Θέματα εργονομίας, υγιεινής και ασφάλειας Ø Οι τάσεις του εξωτερικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος Ø Οι υπάρχουσες υποδομές πληροφορικής και επικοινωνιών Όσον αφορά τη στρατηγική θα γίνει προσπάθεια να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει και σε τι έκταση υπάρχει επίσημα εκφρασμένη στρατηγική και πως η επιχείρηση συσχετίζει την επίδοσή της με τους στρατηγικούς στόχους που τίθενται. Η διοίκηση αφορά τον ρόλο που παίζουν τα εταιρικά στελέχη στο να διαμορφώσουν την εταιρική εικόνα, με βασική αξία το «όραμα» που βγαίνει προς τα έξω. Πολύ μεγάλη σημασία δίνεται στο πόσο δεσμεύονται τα στελέχη στην εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρίας. Πάντα πρέπει ν΄ αναζητεί κανείς ποιος ασκεί τη διοίκηση και αν υπάρχει διαχωρισμός ιδιοκτησίας και διοίκησης. Στην ιδανικότερη μορφή υπάρχει και εμπλοκή των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αναζητείται επίσης ο βαθμός στον οποίο η εταιρία «ακούει» την αγορά και προσπαθεί να βελτιωθεί ανάλογα με τις παρατηρήσεις και τα σχόλια που δέχεται.

22

Η επικοινωνία αφορά την ανταλλαγή των πληροφοριών. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πιο σημαντικές βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας έρχονται μέσα από την ίδια την εταιρία. Ακόμα και τα πιο καινοτόμα προϊόντα αναπτύχθηκαν χάρη σε παρατηρήσεις και ιδέες που προήλθαν από το προσωπικό της εταιρίας και όχι από το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης. Η διαδικασία επίσης της αξιολόγησης των τμημάτων και των εργαζομένων είναι από τις βασικές διαδικασίες όπου απαιτείται αμφίδρομη ροή πληροφοριών και κατά το στάδιο που ορίζονται τα κριτήρια και κατά τη βαθμολόγησή τους. Η εστίαση στο ανθρώπινο δυναμικό βοηθά την επιχείρηση να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ανάγκες για εκπαίδευση του προσωπικού συσχετίζονται με τις ανάγκες της επιχείρησης. Ο βαθμός ικανοποίησης των εργαζομένων σχετίζεται με το χρόνο παραμονής στην εταιρία και το ρυθμό αποχώρησης από αυτήν αντίστοιχα. Πρέπει να υπάρχει επίσημη διαδικασία αξιολόγησης απόδοσης η οποία να είναι γνωστή σε όλους. Πρέπει να διερευνούμε την ύπαρξη κατ΄ αρχήν και τη συχνότητα προγραμμάτων εκπαίδευσης προς το προσωπικό της εταιρίας ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Όταν υπάρχει σύστημα καταγραφής προτάσεων, υποδείξεων και ιδεών από τους εργαζομένους φανερώνεται και η ύπαρξη συστήματος κινήτρων προς αυτούς. Όταν ακόμη μετράται η ικανοποίησή τους φαίνεται ο βαθμός που η επιχείρηση σέβεται την προσωπικότητα και τις ανάγκες τους. Το πόσο εύκολα αποχωρεί κάποιος δείχνει το πόσο ελκυστικό είναι το περιβάλλον εργασίας και η φύση της. Όσον αφορά το θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας καλό είναι να ερωτούνται οι επιχειρήσεις αν υπάρχουν συστήματα εργονομίας και υγιεινήςασφάλειας στους χώρους εργασίας. Υπάρχουν νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τα θέματα αυτά. Εξαιρετικά κρίσιμο σημείο είναι η παρακολούθηση των τάσεων του εξωτερικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος γιατί μόνο έτσι κατανοείται η δύναμη του ανταγωνισμού και δίνεται χρόνος στην επιχείρηση να αντιδράσει κατάλληλα. Γενικά το benchmarking δίνει μια αντικειμενική εικόνα για την επίδοση της επιχείρησης γι αυτό και πρέπει να ερωτάται αν το εφαρμόζει περιστασιακά ή σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι τεχνολογίες της πληροφορικής Η ύπαρξη και η εκμετάλλευση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος δεν θεωρείται σήμερα ότι προσδίδει αναγκαστικά και το συγκριτικό πλεονέκτημα σε μια επιχείρηση, αλλά είναι απαραίτητο για να υποστηρίζεται ολόκληρο το διαχειριστικό κύκλωμα της επιχείρησης. Πρέπει να εξετάζουμε εάν υπάρχει ανεπτυγμένη υποδομή πληροφορικής στην εταιρία και να κάνουμε πάντα την επεξήγηση ότι δεν θεωρούνται λογιστικά πακέτα τα πληροφοριακά

23

συστήματα. Η εταιρία πρέπει να ρωτηθεί για το πόσες μονάδες διοίκησης, παραγωγής, διανομής, έρευνας και ανάπτυξης διαθέτει. Εάν επίσης υπάρχει λειτουργική σύνδεση μεταξύ των μονάδων και χωρική σύνδεση μεταξύ τους – η οποία θεωρητικά συνεπάγεται πιο άμεση εποπτεία και επικοινωνία. Εάν υπάρχει τέλος ηλεκτρονική διασύνδεση που λύνει το πρόβλημα της χωρικής διασποράς.

Προϊόντα και Αγορές Διάθεσης
Πάντα το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καλό να μελετάται μαζί με το marketing λόγω της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στις αγορές και στη στρατηγική marketing – προώθησης και διανομής. Μελετούμε τις κατηγορίες και το εύρος των προϊόντων μια επιχείρησης, τη συχνότητα εισαγωγής καινούργιων στην αγορά, την ανταγωνιστικότητα και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της εταιρίας. Προσοχή πρέπει να δοθεί στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δεν παράγουν προϊόντα αλλά υπηρεσίες, στον τρόπο που τις κωδικοποιούν καθώς και στην έννοια του κύκλου ζωής των προϊόντων – υπηρεσιών γενικότερα. Φυσικά και λόγω φύσης εργασιών αλλά και λόγω αντικειμενικής δυσκολίας δεν είναι εύκολη η μέτρηση του κύκλου ζωής, για την οποία απαιτείται ιδιαίτερη τεχνική. Συνήθως τα προϊόντα ομαδοποιούνται με βάση συγκεκριμένη επωνυμία, τεχνικά χαρακτηριστικά και τιμή διάθεσης. Όταν ρωτούμε πόσα διαφορετικά προϊόντα παράγει η επιχείρηση αναφερόμαστε στους κωδικούς προϊόντων που αντιστοιχούν στη λογιστική παρακολούθηση καθώς και την αποθήκη. Τι είναι όμως τελικά ο κύκλος ζωής ενός προϊόντος; - με βάση τον αντίστοιχο κύκλο εργασιών και το κέρδος από τις πωλήσεις του προϊόντος μπορούμε να πούμε ότι έχει σχέση με τις παρακάτω φάσεις : Ø Έρευνα και σχεδιασμός ( development ): Στη διάρκεια της φάσης αυτής ο κύκλος εργασιών είναι μηδενικός, ενώ λόγω εξόδων έρευνας και ανάπτυξης, το κέρδος είναι αρνητικό. Ø Εισαγωγή στην αγορά ( introduction ): Υπάρχουν έσοδα από πωλήσεις προϊόντων αλλά όχι αρκετά ώστε να δημιουργήσουν κέρδος. Ø Ανάπτυξη ( growth ): Υπάρχει εκθετική αύξηση του κύκλου εργασιών από τις πωλήσεις και μείωση της ζημίας. Ø Ωριμότητα ( maturity ): Πρόκειται για την καλύτερη φάση του προϊόντος. Τα έξοδα στη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων αποδίδουν, με αποτέλεσμα να παρατηρείται η μεγαλύτερη αύξηση κέρδους. Όσο περισσότερο διαρκεί η φάση αυτή τόσο το καλύτερο για την επιχείρηση. Ø Ύφεση ( decline ): Παρατηρείται μια στασιμότητα στη μεταβολή του κύκλου εργασιών και των κερδών από πωλήσεις, δείκτες που έχουν ήδη φτάσει στο μέγιστο δυνατό σημείο και στη συνέχεια παρατηρείται σταδιακή

24

και συνεχιζόμενη μείωσή τους. Υπάρχουν τεχνικές που μπορούν να επεκτείνουν το στάδιο της ωριμότητας και να καθυστερήσουν την ύφεση. Ο βέλτιστος συνδυασμός εύρους προϊόντων πρέπει να περιλαμβάνει μια ισορροπία μεταξύ των προϊόντων που βρίσκονται στις διάφορες φάσεις του κύκλου ζωής τους, έτσι ώστε να υπάρχει ικανοποιητικός κύκλος εργασιών και κερδοφορία, μείωση του ρίσκου και των δαπανών από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την εισαγωγή τους στην αγορά, αλλά και στρατηγική και σχεδιασμός ανάπτυξης με μακροπρόθεσμους στόχους. Είναι σημαντικό επίσης να ρωτάται η επιχείρηση για την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά και την αγορά των προϊόντων της. Η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βασίζεται στην τιμή, στο brand name, στην υψηλή ποιότητα και στην καινοτομία του προϊόντος ή την υψηλή τεχνολογία. Εξετάζεται λοιπόν ο παράγοντας που έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της επιχείρησης. Τέλος είναι σημαντικό να εξετάζεται η πορεία της επιχείρησης σε σχέση το μερίδιο αγοράς που κατέχει και η πορεία της σε σχέση με τον εξαγωγικό της προσανατολισμό. Έρευνα και Καινοτομία Η ανταγωνιστικότητα μιας επιχείρησης εξαρτάται από την ικανότητά της να καινοτομεί και να αφομοιώνει τις τεχνολογικές εξελίξεις, με στόχο την ανάπτυξη και αποτελεσματική εισαγωγή στην αγορά νέων ανταγωνιστικών προϊόντων καθώς και τον εκσυγχρονισμό και βελτίωση της οργάνωσης και λειτουργίας της. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης είναι αυτό που διαχειρίζεται την εν λόγω διεργασία και σε μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας του. Όσο για το ανθρώπινο δυναμικό, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο εξειδίκευσης και εκπαίδευσής του, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητα ανάπτυξης νέων ιδεών και προϊόντων, όχι μόνο στα πλαίσια ενός τμήματος Ε & Α αλλά σε όλα τα τμήματα της επιχείρησης. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη αναφέρονται τόσο σε ανθρώπινους πόρους όσο και σε υλικούς πόρους (εγκαταστάσεις, εξοπλισμός, εργαλεία, αναλώσιμα), οι οποίοι χρησιμοποιούνται ειδικά για έργα έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων. Οι δαπάνες αυτές είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν και δαπάνες για αγορά, μεταφορά και χρήση τεχνογνωσίας ή τεχνολογίας. Μπορούμε να κάνουμε την ερώτηση στην επιχείρηση και για την ετήσια δαπάνη που κάνει σε αγορά πνευματικών δικαιωμάτων ( royalties ) τεχνογνωσίας ή τεχνολογίας.

25

Οι πηγές από τις οποίες αντλούνται ιδέες και πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων ή και τη βελτίωση υπαρχόντων προϊόντων είναι δυνατόν να προέρχονται είτε από το εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης (πελάτες, προμηθευτές, ανταγωνισμός κ.τ.λ.), είτε από το εσωτερικό της (ανθρώπινο δυναμικό, ανάπτυξη και διαχείριση γνώσης). Καλό είναι να ερωτάται η εταιρία για τη συχνότητα με την οποία συνεργάζεται με ερευνητικά κέντρα για την ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, με εξειδικευμένες εταιρίες συμβούλων και με εξειδικευμένα διεθνή δίκτυα και βάσεις δεδομένων για τη διερεύνηση, αξιολόγηση και μεταφορά τεχνογνωσίας / τεχνολογίας στην επιχείρηση. Δεδομένου ότι η επένδυση σε Ε & Α έχει σημαντικό βαθμό ρίσκου και μακροπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα, τόσο η εθνική πολιτική όσο και η πολιτική της ευρωπαϊκής ένωσης δίνει προοπτικές για συμμετοχή στις δαπάνες μέσω χρηματοδοτικής ενίσχυσης καινοτομικών προτάσεων που μπορούν να δώσουν ενδείξεις για επιτυχία. Ποιότητα Η διαχείριση της ποιότητας αναφέρεται τόσο στη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων όσο και στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Για την εφαρμογή του συστήματος ποιότητας είναι δυνατό να ακολουθούνται διεθνώς εφαρμοζόμενα πρότυπα είτε γενικά (π.χ. ISO 9001) είτε εξειδικευμένα ανά κλάδο (π.χ. ISO 14001 για τη βελτίωση περιβαλλοντικών επιδόσεων της επιχείρησης). Τα πρότυπα αυτά οδηγούν συνήθως σε πιστοποίηση από τρίτο ανεξάρτητο και διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα και αποτελούν το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση από την πλευρά της επιχείρησης μιας γενικότερης φιλοσοφίας – προσέγγισης που αναφέρεται με τον όρο Διοίκηση Ολικής Ποιότητας (Total Quality Management). Ερωτήσεις σε ειδικά πρότυπα όπως για παράδειγμα το HACCP αναφέρεται στον κλάδο των τροφίμων, ενώ το ΤickIT αναφέρεται στην πιστοποίηση εφαρμογής συστήματος διαχείρισης ποιότητας στον κλάδο παραγωγής λογισμικού. Είναι καλό να ρωτάμε αν η επιχείρηση έχει λάβει κάποιο ειδικό βραβείο ή άλλο πιστοποιητικό ποιότητας τα οποία δεν αντιστοιχούν κατ΄ ανάγκη σε αντίστοιχα πρότυπα ή κανονισμούς. Επίσης αν βρίσκεται σε διαδικασία απόκτησης πιστοποιητικού ποιότητας και αν έχει αποκτήσει κάποιο σήμα ποιότητας όπως το eco – label για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος πριν την παράδοση στον πελάτη είναι σημαντικός. Μπορεί να αφορά και την επαλήθευση της ποιότητας των υλικών / υπηρεσιών που χρησιμοποιεί, ώστε να προλαμβάνει τυχόν σφάλματα στην ποιότητα του τελικού προϊόντος που είναι δυνατόν να προκληθούν από ελαττωματικά υλικά.

26

Σαν αποτελέσματα διασφάλισης ποιότητας μπορούμε να έχουμε δείκτες όπως το ποσοστό των ελαττωματικών προϊόντων που απορρίπτονται καθώς δεν υπάρχει συμπληρωματική επεξεργασία ή επισκευή, το ποσοστό αριθμού ωρών παραγωγής που χάνονται (μετράει παραγωγικότητα) και το ποσοστό προϊόντων που επιστράφηκαν από τους πελάτες ως ελαττωματικά μέσα στο τελευταίο έτος, παράγων που έχει σημασία καθότι έχει αντίκτυπο στο βαθμό ικανοποίησης του πελάτη. Marketing Εδώ καλύπτεται τόσο η στρατηγική marketing που χαρακτηρίζει μια επιχείρηση όσο και οι πρακτικές – διαδικασίες που ακολουθούνται για την επίτευξη της επιθυμητής «τοποθέτησης» ( positioning ) στην αγορά. Η ύπαρξη στρατηγικής στο marketing απαιτεί τη συνεργασία των στελεχών από όλα τα λειτουργικά τμήματα της επιχείρησης, τη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων από την αγορά και τον ανταγωνισμό και την εξέταση των παραγόντων που επηρεάζουν τις σχέσεις της εταιρίας με τους πελάτες της. Είναι χρήσιμο να διαπιστώσουμε αν το τμήμα marketing οριοθετείται με τις αρμοδιότητες και διαδικασίες που περιέχονται σε ένα ανεξάρτητο τμήμα, αν είναι δηλαδή αυτόνομο. Επίσης αν πραγματοποιούνται έρευνες αγοράς ώστε να κατανοηθεί το προφίλ του πελάτη και οι ανταγωνιστές της εταιρίας. Εάν γίνεται και τμηματοποίηση των αγορών καθώς οι αγοραστές μπορεί να διαφέρουν στις ανάγκες τους, στην αγοραστική τους δύναμη, στον τόπο, στις συνήθειές τους κ.λπ. Με την τμηματοποίηση η επιχείρηση μπορεί να αναπτύξει προφίλ ανάλογο με αυτό των τμημάτων που έχουν επισημανθεί. Το δίκτυο διανομής αποτελεί κρίσιμο εξωτερικό πόρο της επιχείρησης, χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να στηθεί και δεν αλλάζει εύκολα, απαιτεί δε ισχυρή δέσμευση με τους συνεργάτες. Μπορούμε να μάθουμε αν μια επιχείρηση έχει δικό της δίκτυο διανομής, συνεργάζεται με μεγάλες αλυσίδες διανομής, έχει συμφωνίες με κατά τόπους αντιπροσώπους ή εμπορικά καταστήματα, επεμβαίνει ή όχι στο έργο των αντιπροσώπων, έχει ή όχι μακροπρόθεσμες σχέσεις μαζί τους καθώς και συμμαχίες – συμβόλαια και αν υπάρχει ξεχωριστή διαχείριση των μεγάλων λογαριασμών. Η ύπαρξη επώνυμων προϊόντων απαιτεί διαφοροποίηση στον στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό marketing. Οι διαφορές συνίστανται στην ισχυροποίηση του brand awareness και brand loyalty. Μπορούν να ανιχνευτούν: η ένταση της διαφημιστικής δραστηριότητας ανάλογα με τη γεωγραφική ακτίνα δράσης, αν γίνεται διαφημιστική προβολή της εταιρικής εικόνας ανεξαρτήτως προϊόντων ( corporate branding ), ποιο είναι το ποσοστό δαπάνης για διαφήμιση επί του κύκλου εργασιών. Η λειτουργία του marketing αποτελεί χώρο στον οποίο η πληροφορική έχει περιθώρια διείσδυσης και επίτευξης αποτελεσμάτων. Οι εφαρμογές των νέων

27

τεχνολογιών συναντώνται κυρίως στις δραστηριότητες marketing “below the line” δηλαδή πέρα από μαζική διαφήμιση στα ΜΜΕ. Γίνεται άραγε προβολή μέσω ιστοσελίδας;, εφαρμόζεται ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ της επιχείρησης και προμηθευτών / πελατών χονδρικής; ( Business to Business – B2B ? ), μεταξύ επιχείρησης και πελατών λιανικής; ( Business to Consumer – B2C ? ), μήπως τέλος υπάρχει CRM για τη διαχείριση του υπάρχοντος πελατολογίου; Διαχείριση Αποθήκης Επηρεάζει τόσο το συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα όσο και το βαθμό εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των πελατών. Το σύστημα αποθήκευσης και η διαχείριση των αποθεμάτων (α΄ υλών, έτοιμων προϊόντων και εμπορευμάτων) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το σύστημα που ακολουθείται στην παραγωγή (για μεταποιητική μονάδα) ή με το σύστημα αγορών και πωλήσεων (για εμπορική επιχείρηση). Η μέση στάθμη του αποθέματος που διατηρεί η επιχείρηση δίνει ως ένα βαθμό το ύψος του δεσμευμένου κεφαλαίου στην αποθήκη, στοιχείο που επηρεάζει τη ρευστότητα της επιχείρησης. Από την άλλη η επάρκεια σε απόθεμα επηρεάζει θετικά το επίπεδο εξυπηρέτησης ( service level ) προς τους πελάτες. Όσο βέβαια μεγαλύτερη είναι η γκάμα των προϊόντων και ο όγκος των πωλήσεων τόσο δυσκολότερη γίνεται η διαχείριση της αποθήκης και των αποθεμάτων. Λύσεις δίνονται με την εφαρμογή του γραμμωτού κώδικα και την ασύρματη επικοινωνία. Μερικές φορές η επιλογή του bar code γίνεται υποχρεωτική από ένα γκρουπ πελατών με μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη. Αλυσίδα προμηθευτών – παραγωγής – πελατών Σε πολλές περιπτώσεις όταν οι οικονομίες κλίμακας δεν το επιτρέπουν, γίνεται η χρήση εξωτερικών υπεργολάβων για την κατασκευή μέρους ή ακόμη και ολόκληρου του προϊόντος. Επειδή όμως η εταιρία που δίνει την υπεργολαβία είναι υπεύθυνη για τον πελάτη και το επίπεδο εξυπηρέτησης, είναι πολύ σημαντικό να έχει επιλέξει τους υπεργολάβους της με τέτοιο τρόπο που να συμβαδίζουν με τις προτεραιότητες και τα πρότυπα που η ίδια έχει θέσει. Οι σχέσεις δε με τους προμηθευτές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη μεσοπρόθεσμη λειτουργία της επιχείρησης. Ο αριθμός των προμηθευτών δίνει μια πρώτη εικόνα της διασποράς των συνολικών δαπανών για τις προμήθειές της. Το καίριο σημείο είναι να διαφανεί ο βαθμός εξάρτησης και κατ΄ αντιστοιχία η διαπραγματευτική δύναμη των προμηθευτών. Η διαπραγματευτική δύναμη έχει να κάνει και με τους πελάτες όπου επιπρόσθετα πρέπει να εξετάζεται το θέμα της ικανοποίησής τους από τη συνεργασία

28

με την εταιρία, όταν ως πελάτες δε θεωρούνται μόνον οι τελικοί αγοραστές αλλά και οι ενδιάμεσοι μεταπωλητές στο δίκτυο της επιχείρησης.

Είναι φανερό ότι η εφαρμογή του benchmarking απαιτεί σφαιρική γνώση γύρω από καίρια ζητήματα που αφορούν μια επιχείρηση.

«Η συγκριτική αξιολόγηση είναι η πρακτική του να είναι κανείς αρκετά

μετριόφρων ώστε να παραδεχτεί ότι κάποιος άλλος είναι καλύτερος σε κάτι και αρκετά συνετός ώστε να μάθει να γίνει εφάμιλλος του ή και καλύτερος σε αυτό».

29

Similar Documents

Free Essay

Benchmarking

...The Practice Of Benchmarking And Its Advantages And Disadvantages Introduction Over the years, there has been a tremendous development in benchmarking techniques, in terms of both benchmarking practices and method, which are widely used in different organization to achieve different goals in the developing countries. In this assignment I will discuss the definition of benchmarking and then the use of benchmarking. After that I will discuss the advantage and the disadvantage of benchmarking according the researches and the case studies of benchmarking. Then, I will discuss and analyze the practice of benchmarking to explain why managers find that benchmarking did not live up to their expectation. Finally, the conclusion will have summary of the assignment question. Background of Benchmarking 2.1 Definition of Benchmarking Benchmarking, as the definition of the CEO of Xerox -D.T. Kearns- is the continuous process of measuring the products, the services, and practices against the best competitors or the leader in their industry (Kolarik, 1995). Freytag and Hollensen (2001) states that ‘benchmarking involves measurement of business performance against the best and makes continuous effort in reviewing process practice and method’. This essay is an example of a student's work Disclaimer This essay has been submitted to us by a student in order to help you with your studies. This is not an example of the work written by our professional essay writers. Essay Writing...

Words: 2696 - Pages: 11

Free Essay

Benchmarking

...WHAT IS BENCHMARKING? http://tqmgroups.blogspot.com/p/benchmarking.html “Benchmarking is simply the process of measuring the performance of one's company against the best in the same or another industry. Benchmarking is not a complex concept but it should not be taken too lightly. Benchmarking is basically learning from others. It is using the knowledge and the experience of others to improve the organization. It is analyzing the performance and noting the strengths and weaknesses of the organization and assessing what must be done to improve. REASONS FOR BENCHMARKING There are several reasons that benchmarking is becoming more commonly used in industry; •         Benchmarking is a more efficient way to make improvements. Managers can eliminate trial and error process improvements. Practicing benchmarking focuses on tailoring existing processes to fit within the organization. •         Benchmarking speeds up organization’s ability to make improvements. •         Compare business practices with those of world class organizations •         Challenge current practices and processes •         Create improved goals and practices for the organization •         Change the perspective of executives and managers. OBJECTIVES OF BENCHMARKING ϖ  Becoming competitive ϖ  Improving industry best practices ϖ  Defining customer requirement ϖ  Establishing effective goals and objectives ϖ  Developing the measures of productivity ...

Words: 2078 - Pages: 9

Free Essay

Benchmarking

...Jennifer Do April 2, 2001 Section 2 Benchmarking There are many methods used by companies in an effort to improve quality in both their products and services. In the fast paced environment that surrounds industries today, they find themselves faced with the pressure to discover fail proof ways to run their businesses. Techniques that do not turn out successful can harm the company and also result in losses in costs and time. A popular tool used today by many companies is benchmarking. It is a process that involves continuously comparing and measuring against other companies to gain information and learn from their experiences, processes and practices. It provides companies the opportunity to assess their own procedures and helps them to understand their industry better which leads to innovative thinking. It also helps them to identify what changes are essential to improve performance. Some benefits of benchmarking are a better understanding of customers and competitors, reduction in waste, quality problems and reworking, quicker awareness of important innovations, a stronger reputation within the market, and increased profits and sales turnover. Benchmarking is usually done with top performing companies in both the service and the business sectors. Many of these companies are Fortune 500 companies such as Ford, Nissan, or Motorola. However, others include smaller businesses that are only a fraction of the size. These firms looking to benchmark all recognize...

Words: 1042 - Pages: 5

Free Essay

Benchmarking

...BENCHMARKING VS BENCHMARKETING Para definir el término benchmarking, podríamos comenzar analizando su origen etimológico. El término inglés benchmark proviene de las palabras bench (banquillo, mesa) y mark (marca, señal). La palabra compuesta, sin embargo, podría traducirse como medida de calidad. El uso del término proviene de la Inglaterra del siglo XIX, cuando los agrimensores hacían un corte o marca en una piedra o en un muro para medir la altura o el nivel de una extensión de tierra. El corte servía para asegurar un soporte llamado bench, sobre el cual luego se apoyaba el instrumento de medición, en consecuencia, todas las mediciones posteriores estaban hechas con base en la posición y altura de dicha marca. En la actualidad, el uso del benchmarking en la rama de la administración de empresas, puede definirse como un proceso sistemático y continuo para evaluar comparativamente los productos, servicios y procesos de trabajo en organizaciones. El benchmarking considera aquellos productos, servicios y procesos de trabajo que pertenezcan a organizaciones que evidencien las mejores prácticas sobre un área de interés específica, con el propósito de transferir el conocimiento de las mejores prácticas y su forma de aplicación. El benchmarking es una valiosa herramienta de administración debido a que proporciona un enfoque disciplinario y lógico para comprender y evaluar de manera objetiva las fortalezas y debilidades de una compañía, en comparación con lo mejor...

Words: 977 - Pages: 4

Premium Essay

Benchmarking Concepts

...E&S Tucson - November 1999 Benchmarking from A to Z Using Benchmarking to Achieve Improved Process Performance Kay Kendall Director, Quality and Six Sigma E&S Tucson - November 1999 Definition from Webster’s Collegiate Dictionary Benchmark (n.) • a mark on a permanent object indicating elevation and serving as a reference in topographical surveys and tidal observations • a point of reference from which measurements may be made • something that serves as a standard by which others may be measured E&S Tucson - November 1999 Outline • • • • • • • • • Why Benchmark? Selecting Targets Terminology Cost/Benefit Analysis Keys to Successful Benchmarking The Benchmarking Process Tools of Benchmarking Identifying Candidate Partners The Site Visit and Beyond E&S Tucson - November 1999 Why Benchmark? + + + + + + + Identify opportunities Set realistic but aggressive goals Challenge internal paradigms on what is possible Understand methods for improved processes Uncover strengths within your organization Learn from the leaders’ experiences Better prioritize and allocate resources Performance Improvement E&S Tucson - November 1999 Comparing Scenarios DEFINING CUSTOMER REQUIREMENTS ESTABLISHING EFFECTIVE GOALS DEVELOPING TRUE MEASURES OF PRODUCTIVITY BECOMING COMPETITIVE Without Benchmarking • Based on history/gut feel • Acting on perception • • • • • Lack external focus Reactive Lagging industry Pursuing pet projects Strengths and weaknesses not understood...

Words: 2969 - Pages: 12

Premium Essay

Benchmarking in Todays Business Environment

...University of South Wales Advanced Management Accounting AF3S127 Benchmarking In today’s Business Environment With initial applications appearing in the 1980’s, benchmarking is now a powerful global mechanism used is business everywhere for process improvements and re-engineering of companies (Beretta, Dossi and Grove, 1998). My aim for this essay is to explain the concept of benchmarking using a range of sources. I will also critically analyze how and why organizations use benchmarking as a weapon to persist in today’s competitive business environment to see if it really is that effective. Benchmarking is the continuous analysis of processes, functions, strategies, performances and many other aspects of a business compared with or between the “best-in-class” organizations by gathering information by using appropriate methods of collection, with the intention of evaluating an organizations current standards and then carrying out self-improvement by applying changes to match or exceed the standards (Anand and Kodali, 2008). Benchmarking is a technique used for continuous improvement of something within a business. It is a way of measuring a firm’s product; services or activities against top other organizations either internal or external to the firm (Drury, 2012). This could be close competition for example; customer service on telephone calls from mobile network providers such as EE and Vodafone, to non-competitive firms using the same example customer service on telephone...

Words: 3114 - Pages: 13

Premium Essay

Benchmark

...Definition of Benchmarking. Benchmarking is simply the comparison of one organization's practices and performance against those of others. It seeks to identify standards, or "best practices," to apply in measuring and improving performance. It is the process of comparing one's business processes and performance metrics to industry bests or best practices from other industries. Dimensions typically measured are quality, time and cost. In the process of best practice benchmarking, management identifies the best firms in their industry, or in another industry where similar processes exist, and compares the results and processes of those studied (the "targets") to one's own results and processes. In this way, they learn how well the targets perform and, more importantly, the business processes that explain why these firms are successful. Benchmarking is used to measure performance using a specific indicator (cost per unit of measure, productivity per unit of measure, cycle time of x per unit of measure or defects per unit of measure) resulting in a metric of performance that is then compared to others. Also referred to as "best practice benchmarking" or "process benchmarking", this process is used in management and particularly strategic management, in which organizations evaluate various aspects of their processes in relation to best practice companies' processes, usually within a peer group defined for the purposes of comparison. This then allows organizations to develop plans...

Words: 1410 - Pages: 6

Free Essay

Proj 410 Week 6 Dq 2

...com/proj-410/proj-410-week-6-dq-2 There are several ways to benchmark. The two most common benchmarking tools are performance benchmarking and best-practice benchmarking. Consider a nationwide bank that has contracted with a seller to assess its current staffing and facility locations. The goal of the contract is for the seller to produce a strategic plan that creates cost efficiencies for the bank by recommending (and implementing) areas to consolidate among staff and facilities. (One recommendation may be to close down a bank branch that is located within three miles of another bank branch.) This is a long-term contract stretched out over five years. If you were the project manager in the bank, to what benchmarks would you compare your seller? Are they performance benchmarks or best-practice benchmarks?  Benchmarking is a term that has often been used to represent “the best of the class” performance. Your text implies a slightly less “perfectionist” performance threshold, whereby you assess the performance measures for other similar vendors or services relative to your BPO services, and use these samplings to define performance measures for your project/contract. Which of these two inferences do you feel is more appropriate for supporting the development of performance measures? State your arguments in support of your selection.  Is it realistic to use a “perfectionistic” metric for benchmarking?  Is there a human factor involved in project implementation there? Here is a different...

Words: 417 - Pages: 2

Premium Essay

Learning Team Siscussion Wk 5

...Learning team objective reflection: Week Five Learning Team D: Jill Craig, Landon Pilkey, Larry Pillow, Cristin St.John MGT 521 Richard Bowman April 30, 2012 Learning team objective reflection: Week Five Last week, we focused on four main topics – benchmark analysis, managerial versus financial accounting, the effects of technology on business, and the effects of globalization on business. All team members felt they gained a lot from the readings and teaching this week, despite having some areas that caused us to struggle. There were many lessons that we will be able to apply to our places of employment in the future. Benchmarking Analyses Last week we focused on benchmarking.  "Benchmarking compares and organizations practices, processes, and products against the world's best," (Nickels, McHugh, & McHugh, 2010). Benchmarking can be used to gain a competitive advantage by allowing an organization to compare existing performance against their competitors to identify areas for improvement.  If your competitor out performs you in an area, you evaluate that process and see how you can improve to become better than your competitor.   For example, "Target may compare itself to Wal-Mart to see what, if anything, Wal-Mart does better. Target will then try to improve its practices or processes to become even better than Wal-Mart" (Nickels & McHugh, 2012).  So if Wal-Mart were to be better at shipping items than Target, Target would evaluate that process...

Words: 1244 - Pages: 5

Free Essay

Xerox

...debido a que la patente original para las copiadoras expiraba en 1970, lo que dio paso a nuevos competidores, las empresas norteamericanas (IBM y Kodak) y las japonesas (Canon, Minolta y otras) , vendían copiadoras de alta calidad a un precio igualo menos al de Xerox en productos equivalentes. Debido a los precios y costos relativamente altos, la participación en el mercado de Xerox cayó a la mitad y su rendimiento sobre activos se desplomó hasta el 8%. Estos acontecimientos obligaron a Xerox a replantear su estrategia. Xerox desarrolló una estrategia de calidad o bien un plan de revitalización corporativa denominada “Liderazgo a través de la calidad” donde los componentes más importantes son: 1. Implicación de los empleados 2. Benchmarking competitivo Enfocándose en la estrategia de “Liderazgo a través de la...

Words: 448 - Pages: 2

Premium Essay

Finance Fundamentals

...productivity not good enough in light of industrywide price cuts in business machines. One solution, benchmarking, measures L&D's warehouse and distribution performance against comparable activities in other industries. Comparing oneself with competitors (as well as with internal units) is useful, but doesn't necessarily get the benefit of the best practice, not to mention the benefit of cooperation. Benchmarking against non-competitors is the answer. After a search, L&D found the best warehousing and materials handling organization was at L.L. Bean, the outdoor-clothing retailer and mail-order house. With Bean's cooperation, L&D benchmarked its operation against the best and learned a lot. By looking closely at the operation of Bean and other noncompetitors, L&D has raised its productivity 10% each year and gained a better position against its real competition. BODY: One way to judge the performance of an organization is, of course, to compare it with other units within the company. But these measurements often merely reinforce complacency or generate "not invented here" excuses. Comparisons with outsiders, however, can highlight the best industry practices and promote their adoption. This technique is commonly called "benchmarking," a term taken from the landsurveying practice of comparing elevations. When Xerox started using benchmarking in 1979, management's aim was to analyze unit production costs in manufacturing operations....

Words: 1952 - Pages: 8

Free Essay

Northlake Bookstore

...Northlake Bookstore: Benchmarking for Performance Evaluation By: Manuel Garza Hugo Hinojosa Graciela Rodriguez Jose Garcia Alejandro Arizpe Carlos Arizpe Summary of Facts Upon assessment of the FY2004 financial information, Wendy Wiley, Northlake Bookstore’s manager, identified the first ever drop in book sales over the previous quarter. After identifying the drop in sales, Wendy turned to Chuck Irwin, the Vice Chancellor of Finance for Northlake University. He mentioned that Wendy should conduct a benchmarking analysis in order to identify the deficiencies that led to the drop in book sales. In addition, Chuck also asked Wendy to develop a set of short-term performance goals and measurements for future evaluations. Northlake is a private university located in the Midwest U.S. Annual enrollment is estimated at 12,700 students. Northlake is overwhelmingly comprised of undergraduate students. Over 60% of the university’s revenues come from student tuitions, with the majority of the remaining 40% stemming from donations and gifts. Chucks, the Vice Chancellor, is worried that the donations and gifts have decreased dramatically during the current year. He believes this is due to the current uncertain economic conditions and the stock market’s erratic performance. Wendy has been the bookstore’s manager for 7 years now. She previously worked as a Wal-Mart sales manager where she acquired15 years of experience in...

Words: 2655 - Pages: 11

Free Essay

Brenchmarking

...“Benchmarking es el proceso continuo de medir productos, servicios y prácticas contra los competidores más duros o aquellas compañías reconocidas como líderes en la industria” (Camp 1993). “El benchmarking contribuye al logro de los objetivos del negocio de la organización, facilitando la detección de las mejores prácticas que conducen en forma rápida, ordenada y eficiente a la generación de ventajas competitivas y a nuevas oportunidades de negocio a fin de motivar la mejora en el desempeño organizacional” (Boxwell 1995). “Un proceso sistemático y continuo para evaluar los productos, servicios y procesos de trabajo de las organizaciones que son reconocidas como representantes de las mejores prácticas, con el propósito de realizar mejoras organizacionales” (Spendolini 1994). Se trata de una técnica muy eficiente para introducir mejoras en las organizaciones, ya que pueden incorporarse y adaptarse procesos cuya efectividad ya ha sido probada por otras. Por esta razón, ayuda a las organizaciones a introducir mejoras rápidamente (Del Giorgio Solfa 2012: 11). Para llevar a cabo procesos de benchmarking, deben medirse los procesos propios y los de otras organizaciones para poder compararlos. Las comparaciones deben realizarse con organizaciones líderes, lo que implica basarse en estándares externos, derivados de organizaciones reconocidas como líderes en el sector o en el proceso (Del Giorgio Solfa 2012: 12). Bibliografía 2009 DE LEÓN CONTRERAS, Gerardo y otros ...

Words: 295 - Pages: 2

Free Essay

Capital Markets

...Mercado de Capitales 2011 Trabajo Práctico 1 Fecha de entrega: 16/08/2011 The Dynamis Fund: An Energy Hedge Fund Trabajo realizado por: o Grynwald, Diego o Portnoy, Ezequiel Elber o Rajnerman, Martin 1) La sociedad Scott & Stringfellow tiene a su cargo la administración del fondo Scott & Stringfellow Capital Managment (SSCM). A través de este intermediario, los inversores podrán asignar sus fondos a compañías que pertenecen a la industria energética. Este fondo trabaja con activos de renta variable y se caracteriza por invertir en una industria con elementos volátiles y riesgosos. La idea que prevalece es la de hacer crecer el capital mediante la apreciación de los activos y la inversión en pequeñas y medianas compañías energéticas. Por las características de los activos en los que se invierte, existe una relación directa y positiva entre la inflación y los resultados obtenidos. La persona que invierta en este fondo, tendrá la posibilidad de diversificar su porfolio y tomar participación de esta industria riesgosa. Sin embargo, los bajos dividendos pagados podrían limitar las intenciones de participar en este fondo. A través de la creación de Hedge Found, The Dynamis Found, la sociedad S&S tendrá alcance a nuevas operaciones. Este fondo también operará con compañías small-cap y mid-cap, dentro del sector energético y servirá para la sociedad S&S como una nueva fuente de ingresos. Permite la posibilidad de adquirir...

Words: 1722 - Pages: 7

Free Essay

Quality Function Development

...PASO 2. OBJETIVO DEL TRABAJO En este trabajo vamos a emplear el QFD (Quality Function Deployment) que detallaremos a continuación como herramienta para el diseño de un nuevo producto , en nuestro caso de un bolígrafo con un diseño adaptado a las nuevas necesidades de los estudiantes. Empleando este método tratamos de garantizar que todas las necesidades de los clientes sean cubiertas con las características del nuevo producto. Para ello, elaboramos distintos diagramas matriciales (matriz de necesidades del cliente, benchmarking competitivo, matriz de calidad o casa de calidad). A diferencia de los otros métodos, en el QFD son analizadas las necesidades de los clientes antes de diseñar el nuevo producto, intentando en mayor medida cumplir con dichos requisitos transformándolos en características de calidad y a partir de ellas, establecer un diseño de calidad para el producto. PASO 3 INTRODUCCIÓN A LA EMPRESA Y AL PRODUCTO. En nuestro caso la empresa a la que vamos a ayudar a elaborar un QFD es a BIC , PASO 4 (Aplicación de la metodología QFD y construcción) : 4.1- Obtención de la voz del cliente: En este primer paso hemos averiguado la necesidades de los clientes (QUEs), a través de los siguientes métodos: • Encuestas respondidas directamente por los clientes. • Entrevistas. • Estudios de mercado encontrados en internet. Analizando cada uno de los métodos anteriormente mencionados detenidamente...

Words: 438 - Pages: 2