Free Essay

Integration of Greece's Eu

In:

Submitted By marios150488
Words 3413
Pages 14
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2011

ΚΠΕ 364 ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

ΓΡΑΠΤΗ ΜΕΛΕΤΗ I

ΘΕΜΑ:
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σελ. 1. Πρόλογος 2 2. Πορεία ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ε. 3 3. Πολιτικές επιπτώσεις της ένταξης 4 - 7 4. Η εμπειρία της Ελλάδας από την προσχώρηση της στην Ε.Ε. 8 - 9 5. Συμπέρασμα 10 6. Βιβλιογραφία 11

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Μέσα στα πλαίσια της εργασίας – μελέτης την οποία αποφάσισα να πραγματοποιήσω επέλεξα να αναλύσω εις βάθος τις πολιτικές επιπτώσεις που επέφερε στην Ελλάδα η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981.
Με τον όρο πολιτικές επιπτώσεις αναφέρομαι στην επίδραση που είχε η προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της Ελλάδας στις πολιτικές δομές και κατ’ επέκταση στις κοινωνικό – οικονομικές προεκτάσεις του θέματος. Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθώ στη στάση των μεγάλων κυρίως κομμάτων απέναντι στην Ε.Ε. και τον αντίκτυπο που είχε αυτή τους η στάση διαχρονικά αφού διαρκώς μεταβάλλονταν ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις τους.
Ο εξευρωπαϊσμός αναφέρεται σε διάφορα σχετικά φαινόμενα και σχέδια της αλλαγής. Μπορεί επίσης να αναφερθεί στη διαδικασία μέσω της οποίας η πολιτική και η οικονομική δυναμική της Ε.Ε. γίνεται μέρος της οργανωτικής λογικής, της εθνικής πολιτικής και της χάραξης πολιτικής καθώς και στη διαδικασία στην οποία ένα θέμα (είτε πρόκειται για ένα πολιτισμό, μια γλώσσα, μια πόλη ή ένα έθνος) υιοθετεί διάφορα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Προτού όμως αναπτύξω με λεπτομέρεια το κύριο αυτό σημείο της μελέτης μου, έκρινα ότι θα βοηθούσε να αναφερθώ αρχικά με κάποια γενικά στοιχεία για την πορεία ένταξης της Ελλάδας στη Ε.Ε.
Μέσα από τη γενική ανασκόπηση των γεγονότων θα αντιληφθούμε τους λόγους που οδήγησαν στις πολιτικές, μετέπειτα, επιπτώσεις καθώς και το κλίμα που επικρατούσε στην Ελλάδα την περίοδο πριν και μετά την ένταξη. Έτσι θα είναι πιο εύκολη η κατανόηση της πολιτικής ατμόσφαιρας όπως αυτή διαμορφώθηκε και θα μπορέσουμε να εξάγουμε πιο αποτελεσματικά τα συμπεράσματα μας.
Τέλος, θα παραθέσω τα συμπεράσματα μου για το θέμα τα οποία προέρχονται τόσο από την προσωπική μου άποψη όσο και από απόψεις ατόμων που ασχολήθηκαν εκτεταμένα με την ένταξη της Ελλάδας στην μεγάλη οικογένεια της Ε.Ε.

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Ο δρόμος της Ελλάδας προς την Ενωμένη Ευρώπη ξεκινά στις 8 Ιουνίου του 1959 με την υποβολή της αίτησης για Σύνδεση με την νεοϊδρυθείσα τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (Ε.Ο.Κ.). Η αίτηση εγκρίνεται και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ο.Κ καταλήγουν στην υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης τον Ιούλιο του 1961. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν το πρώτο κράτος που υπέγραψε Συμφωνία Σύνδεσης με την Ε.Ο.Κ.
Η πορεία της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ παγώνει το 1967 λόγω της επιβολής της δικτατορίας. Μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974, η Ελλάδα συνέχισε τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό και στις 12 Ιουνίου 1975 καταθέτει αίτηση για πλήρη ένταξη στην Ε.Ο.Κ. Η τότε Ε.Ο.Κ εξέφρασε το δισταγμό της απέναντι στην ένταξη της Ελλάδας επικαλούμενη μια σειρά από προβλήματα, όπως η σχέση της χώρας με την Τουρκία, η κακή οικονομική κατάσταση και η παράλληλη υποβολή αίτησης ένταξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρούσε απαραίτητη μια προενταξιακή περίοδο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκινούν ένα χρόνο αργότερα έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών. Οι διαπραγματεύσεις λήγουν επιτυχώς και στις 28 Ιουνίου του 1979 υπογράφεται η Πράξη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ., η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου του 1981.
Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα επέλεξε την πλήρη ένταξη στην Κοινότητα μπορούν να συνοψισθούν στους εξής: * Θεώρησε την Κοινότητα ως το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και θεσμούς. * Επεδίωκε την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα καθώς και της «διαπραγματευτικής της δύναμης», ιδιαίτερα σε σχέση με την Τουρκία η οποία εμφανιζόταν ως η μείζων απειλή για την Ελλάδα μετά την εισβολή και κατάληψη μέρους της Κύπρου (Ιούλιος 1974). Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα επεδίωκε επίσης τη χαλάρωση της έντονης εξάρτησης που είχε αναπτύξει μεταπολεμικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ). * Θεώρησε την ένταξη στην Κοινότητα ως ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. * Επιθυμούσε ως ευρωπαϊκή χώρα, να είναι «παρούσα» και να επηρεάσει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το πρότυπο της Ευρώπης, στο οποίο η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ
Η πορεία της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα / Ένωση και κατά συνέπεια του εξευρωπαϊσμού της δηλαδή της διαδικασίας προσαρμογής των πολιτικών συστημάτων της χώρας ώστε να συγκλίνουν προς αυτά που αντιπροσωπεύει η Ε.Ε. μπορεί να διακριθεί σε τέσσερις βασικές χρονικές υπο-περιόδους: την πρώτη μεταξύ 1981-1985, τη δεύτερη μεταξύ 1986-1995, την τρίτη από το 1996-2002 και την τέταρτη από το 2003 μέχρι σήμερα.
Η πρώτη περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονη αμφισβήτηση ορισμένων σοβαρών πτυχών της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Παράλληλα, επιδιώχθηκε η αναθεώρηση της θέσης της χώρας στην Κοινότητα με τη διαμόρφωση ενός «ειδικού καθεστώτος» σχέσεων και ρυθμίσεων. Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα υπέβαλε, το Μάρτιο του 1982, υπόμνημα με το οποίο ζήτησε πρόσθετες αποκλίσεις από την εφαρμογή ορισμένων κοινοτικών πολιτικών καθώς και πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ως βάσιμο μόνο το δεύτερο αίτημα το οποίο ουσιαστικά ικανοποιήθηκε με την έγκριση, το 1985, των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ). Η σημασία των ΜΟΠ όμως ήταν πολύ μεγαλύτερη των πρόσθετων πόρων που εγκρίθηκαν τότε για την Ελλάδα γιατί εγκαινίασαν την προσπάθεια για την ανάπτυξη διαρθρωτικής πολιτικής από πλευράς Ε.Ε. Στα γενικότερα θέματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και ειδικότερα στις προσπάθειες και τα σχέδια για την εμβάθυνση της ενοποίησης στο θεσμικό, πολιτικό και αμυντικό τομέα, η Ελλάδα υπήρξε ιδιαίτερα επιφυλακτική την περίοδο αυτή.

Στα πρώτα χρόνια της ένταξης, όπως παρατηρούμε, επικρατούσε αρνητικό ή καλύτερα συγκρατημένο κλίμα. Η κυβέρνηση (Νέα Δημοκρατία) υποστήριζε μαζί με άλλες μικρές πολιτικές ομάδες και τους Ευρωκομουνιστές την Ε.Ε. ενώ η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ) επίρριπτε ευθύνες προς την κυβέρνηση για προβλήματα που δημιουργήθηκαν αρχικά λόγω της αναθεώρησης ορισμένων θεσμών του κράτους. Έτσι στους πολιτικούς κόλπους της χώρας υπήρχε διχασμός, δυσαρέσκεια και έντονη αμφισβήτηση για την μεγάλη αλλαγή που επήλθε στη χώρα.
Αυτή την περίοδο παρατηρείται αισθητή βελτίωση των σχέσεων της χώρας με τα Βαλκάνια. Για την Ελλάδα η ένταξη των Βαλκανικών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία) στην Ε.Ε. αντιπροσωπεύει μείζονος σημασίας ιστορική επιλογή. Η υπέρβαση του «ιστορικού παρελθόντος των συγκρούσεων» στην περιοχή των Βαλκανίων και η επίτευξη σταθερότητας και ειρηνικών σχέσεων μπορεί να διασφαλισθούν με την ένταξη των χωρών αυτών στην Ε.Ε. Επιπρόσθετα, η γεωγραφική και πολιτική ενότητα του χώρου της Ε.Ε. επιτυγχάνεται με την ένταξη των χωρών της Βαλκανικής στην Ε.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα ως χώρα-μέλος θα συνεχίσει να παραμένει –γεωγραφικά τουλάχιστον- «ξεκομμένη» από την Ε.Ε., κατάσταση που έχει πολιτικές και πολιτισμικές προεκτάσεις.
Συμπερασματικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι αυτή η αναταραχή που επικρατούσε την πρώτη αυτή περίοδο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα για το μέλλον καθώς και στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις ενέργειες της κυβέρνησης, η οποία εκτός από τις αντιδράσεις του λαού είχε να αντιμετωπίσει και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης όπως αυτό συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων όταν παρουσιάζεται κάτι καινούργιο. Στον πολιτικό τομέα διαφαίνεται αυτή η αβεβαιότητα μέσα από τις δηλώσεις των τότε μελών της κυβέρνησης οι οποίοι προσπαθούσαν μέσα από τις δηλώσεις τους να εφησυχάσουν το λαό και κατ’ επέκταση τους ίδιου τους εαυτούς τους για την ορθότητα της ένταξης.
Οι πλείστες διαφωνίες αντιμετωπίστηκαν θετικά αλλά σημαντικό στοιχείο το οποίο αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί αδέσμευτη πολιτική με αντί-Δυτική ρητορική, αναπτύσσει καλές σχέσεις με τους Άραβες, αλλά παραμένει μέλος της Ε.Ε. με αποτέλεσμα η μόνη κομματική παράταξη η οποία εξακολουθεί να είναι εντελώς ενάντια στην ένταξη να είναι το ΚΚΕ, η οποία έχει κυρίως «αντιαμερικανικό» και αντιιμπεριαλιστικό πολιτικό λόγο, θεωρώντας την Ευρώπη κυριαρχούμενη από τις οικονομικές και στρατιωτικές επιλογές των ΗΠΑ. Αυτό υποδεικνύει ότι οι θεωρητικές δηλώσεις των πολιτικών της κυβέρνησης μέσω των οποίων αμφισβητούν τη θετικότητα της ένταξης δεν είναι αληθοφανείς και αποτελούν ουσιαστικά επίρριψη ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Στη δεύτερη περίοδο της συμμετοχής της, η πολιτική που προβάλλει η Ελλάδα στην Ε.Ε. χαρακτηρίζεται βαθμιαία από εντονότερες φίλο-ενοποιητικές θέσεις και από τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία) τα οποία εναλλάσσονται στην διακυβέρνηση της χώρας. Ιδιαίτερα από το 1988 και μετά, αρχίζει να υποστηρίζει το «ομοσπονδιακό» πρότυπο ενοποίησης καθώς και την ανάπτυξη κοινής πολιτικής σε νέους τομείς (παιδεία, υγεία, περιβάλλον), την ενίσχυση των υπερεθνικών θεσμών (Επιτροπή και Κοινοβούλιο) και την ανάπτυξη κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας από την Ένωση.
Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν ακόμη αντιφάσεις, τόσο στον οικονομικό τομέα, με την απόκλιση της χώρας από το μέσο «κοινοτικό» επίπεδο ανάπτυξης, όσο και στον πολιτικό, με το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που εκτονώθηκε με την υπογραφή της ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Παράλληλα, από το 1987, η Ελλάδα αρχίζει να αναδεικνύει ως κύριο πολιτικό στόχο τη διασφάλιση της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ένταξη της Κύπρου θα διαφοροποιήσει το πλέγμα ισορροπίας και σχέσεων στη Ν.Α Μεσόγειο με τρόπο που μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες για την εδραίωση της σταθερότητας. Για το σκοπό αυτό, υποστήριξε την κυβέρνηση της Λευκωσίας στην υποβολή από την τελευταία αίτησης για ένταξη, τον Ιούνιο του 1990.
Στα χρόνια αυτά η αρχική απογοήτευση παραμερίστηκε σε μεγάλο βαθμό και έδωσε τη θέση της στην διστακτική αλλά συνάμα σημαντική υποστήριξη πλέον της Κοινότητας. Οι πολιτικές αντιδικίες δεν έπαψαν να υφίστανται αλλά μετριάστηκαν γεγονός που είχε αντίκτυπο στο λαό που έβλεπε την ένταξη από διαφορετική οπτική γωνία. Τα γεγονός αυτό οφείλεται στον εξευρωπαϊσμό σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων και κυρίως στη μεταμόρφωση του ΠΑΣΟΚ σε υποστηρικτή σταδιακά της Ε.Ε. Η χώρα με την βοήθεια της Ε.Ε. ακολουθεί μια πορεία ανάπτυξης κοινωνικά και οικονομικά και προσπαθεί σταδιακά να ορθοστατήσει ενώ παράλληλα δέχεται την στήριξη της Κοινότητας για το μείζον θέμα με την ΠΓΔΜ που την ταλαιπωρεί έντονα πολιτικά.
Η τρίτη περίοδος της συμμετοχής της Ελλάδας στην Κοινότητα / Ένωση, ξεκίνησε το 1996 και χαρακτηρίζεται από ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη προς την ιδέα και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την εμβάθυνση της ενοποίησης σε όλους τους τομείς, με άξονα μάλιστα το ομοσπονδιακό μοντέλο. Παράλληλα αυτή τη χρονική περίοδο και ιδιαίτερα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Κώστα Σημίτη ο εξευρωπαϊσμός δημιουργεί ένα νέο είδος αντιπαράθεσης ανάμεσα στο λαό όχι μεταξύ δεξιών και αριστερών αλλά μεταξύ Ευρωπομοντερνιστών από τη μια πλευρά και συντηρητικών από την άλλη. Η διαφωνία τους στηρίζονταν κυρίως στο αν έπρεπε να υιοθετηθούν τα πολιτικά και κοινωνικό συστήματα που προωθούσε η Ε.Ε.
Επίσης αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια υψηλότερης οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης με την επίτευξη των «κριτηρίων σύγκλισης» της Συνθήκης του Μάαστριχτ και τη συμμετοχή της χώρας ως πλήρες μέλος στο ενιαίο νόμισμα (ευρώ) και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) από την 1η Ιανουαρίου 2002.
Σε αυτή την περίοδο η υποστήριξη προς τα ιδανικά που υποστηρίζει η Ε.Ε. και τα οφέλη της ένταξης γίνεται ακόμη πιο έντονη. Όλοι σχεδόν οι πολιτικοί συνασπισμοί, με κάποιες ακραίες βέβαια εξαιρέσεις, υποστηρίζουν με θέρμη τις κινήσεις γύρω από την ένταξη με αποτέλεσμα τη συμμετοχή της χώρας στην ΟΝΕ. Οι πλείστες αμφιβολίες που υπήρξαν τα προηγούμενα αμφιταλαντευόμενα αρχικά χρόνια της ένταξης, ιδιαίτερα στο πολιτικό περιβάλλον, έχουν πλέον αποδυναμωθεί σημαντικά λόγω των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν στη χώρα. Το γεγονός βέβαια αυτό δεν σημαίνει αποκλειστικά σύγκλιση των απόψεων των μεγάλων κομμάτων, θεωρητικά τουλάχιστον, αφού στο πρακτικό κομμάτι της άσκησης της πολιτικής τους μέχρι κάποιο σημείο οι χειρισμοί τους δεν έχουν τεράστιες διαφορές.
Η τέταρτη περίοδος χαρακτηρίζεται από δύο γεγονότα που το καθένα επηρέασε με το δικό του τρόπο την Ελλάδα : την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. (2004) και την παγκόσμια οικονομική κρίση που έπληξε σημαντικά την χώρα.
Με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. η Ελλάδα απέκτησε ένα φυσικό σύμμαχο τον οποίο υποστήριζε σε όλη την πορεία της διαδικασίας. Κύριο μέλημα και των δύο κρατών αποτελεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος μέσα από συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο πολιτικό προσκήνιο που προβλέπεται δυσοίωνο με την επερχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. αφού ήδη άρχισαν οι συζητήσεις γύρω από αυτήν.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν αναμενόμενο ότι θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις και στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχτηκαν όμως κυρίως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Η οικονομία της χώρας ακολούθησε μια φθίνουσα πορεία που την οδήγησε σε διεθνή δανεισμό και σε μεγάλη εξάρτηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Στον πολιτικό τομέα επικρατεί χάος και διχασμός αναφορικά με τις κατηγορίες που επιρρίπτονται στην Ε.Ε. και κυρίως στο ευρώ για την σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Ο διχασμός αυτός έχει μεταφερθεί και στο λαό που αντιδρά έντονα κάνοντας συνεχώς απεργίες και πορείες για να διαμαρτυρηθεί για την κοινωνικο – πολιτικο – οικονομικη εξαθλίωση στην οποία έχει επέλθει το κράτος. Η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της χώρας δε ήταν ικανή για να την απομακρύνει από το αδιέξοδο που βρίσκεται ενώ το κύρος της στους κόλπους της Ε.Ε. έχει αισθητά μειωθεί λόγω της οικονομικής και πολιτικής της αστάθειας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι και σήμερα η αμφισβήτηση για την ένταξη επανήλθε μετά από τριάντα χρόνια στο προσκήνιο αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνη την ευρωπαϊκή κοινότητα. Τα φιλοευρωπαϊκά αισθήματα έχουν φθαρεί ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία παραβλέποντας πολλές φορές τα θετικά στοιχεία που έδωσε η Ε.Ε. στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια.
Οι αντιδράσεις στον πολιτικό τομέα είναι έντονες με αποκορύφωμα, όπως προανέφερα, την εναλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας. Οι τριβές μεταξύ των πολιτικών είναι σφοδρές ενώ η Ε.Ε βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο ως ο κύριος ή τουλάχιστον ένας από τους κύριους υπαίτιους της τραγικής αυτής κατάστασης. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι θεσμοί καταρρέουν αφού η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον τους λάθους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων και την έντονη κριτική του οργισμένου λαού προς τους πολιτικούς που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Παρουσιάζεται μια γενική παρακμή που πολύ δύσκολα θα αντιμετωπιστεί αν δεν επικρατήσει ομόνοια ανάμεσα στις πολιτικές παρατάξεις και ταυτόχρονα πίστη στην Ε.Ε. και την βοήθεια που μπορεί να παρέχει, αν βέβαια πιστεί ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα υγιές κράτος που αξίζει να σωθεί από την εξαθλίωση που αντιμετωπίζει.

Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Η εμπειρία της Ελλάδας στην Ε.Ε. χαρακτηρίζεται από μία σειρά θεαματικών αλλαγών προς όφελος της χώρας. Η ελληνική οικονομία και η χώρα συνολικά σημείωσαν αλματώδη πρόοδο, με αποκορύφωμα την ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την καθιέρωση του ευρώ ως επισήμου νομίσματος. Παράλληλα, σημειώθηκε γενική άνοδος του βιοτικού επιπέδου, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος και του ΑΕΠ. Ένας συνοπτικός απολογισμός της πρώτης τριακονταετίας της παρουσίας της Ελλάδας στην Ε.Ε. δημιουργεί την κοινή πεποίθηση ότι η προσχώρηση της χώρας ωφέλησε τόσο την Ένωση όσο και την ίδια.

Παρατηρώντας τους σχετικούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση δείκτες κοινής γνώμης θα διαπιστώσει κανείς ότι η Ελλάδα (πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση) καταγράφεται σταθερά ως μια εκ των πλέον φίλο-ευρωπαϊκών χωρών. Με βάση καταρχήν τα δεδομένα του Ευρωβαρομέτρου της περιόδου 1995-2004 διαφαίνεται ότι η άποψη της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με το αν «η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα καλό πράγμα» υπερέχει συντριπτικά της αντίθετης άποψης καταγράφοντας ποσοστά από 56-70%.

Μια ανάλογη εικόνα προκύπτει επίσης από τα δεδομένα του Ευρωβαρομέτρου που αφορούν στη γνώμη της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με το «κατά πόσον η Ελλάδα έχει σε γενικές γραμμές ωφεληθεί ή όχι από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Η γνώμη αυτή καταγράφεται συστηματικά θετικά υψηλή, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 65-80%.

Με βάση αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι νόμιμο να υποθέσει κανείς ότι οι απόψεις των πολιτών σε σχέση με τις απόψεις και τα συναισθήματά τους απέναντι στην Ε.Ε. «χρωματίζονται» ανάλογα με τις θέσεις και τις γραμμές των πολιτικών κομμάτων που υποστηρίζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται σήμερα η αρνητική αυτή στάση απέναντι στην Ε.Ε. αφού τα μεγάλα κόμματα είναι αυτά τα οποία ρίχνουν πρώτα την ευθύνη για την κατάσταση της Ελλάδας κυρίως σε λόγους που αφορούν την πολιτική της Ε.Ε.
Στη συνέχεια παραθέτω τομείς στους οποίους επέδρασε καταλυτικά η ένταξη της στην Ε.Ε. : * Σταθεροποίηση της δημοκρατίας και των θεσμών
H ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. δημιούργησε ένα θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η χώρα κατόρθωσε να σταθεροποιήσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και τους θεσμούς που το διέπουν, μετά τη περίοδο της δικτατορίας. * Ενίσχυση της πολιτικής της θέσης
Με την ένταξή της στην Ε.Ε., η Ελλάδα ενίσχυσε την ανεξαρτησία και τη θέση της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα. * Εδραίωση της εθνικής ασφάλειας
Ως κράτος μέλος της Ε.Ε. η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να αναδειχθεί σε παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή των Βαλκανίων και παράλληλα, να στηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε. με γνώμονα τις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη δημοκρατίας. * Αναδιάρθρωση της εθνικής οικονομίας
Προσχωρώντας στην Ε.Ε., η Ελλάδα έλαβε πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. * Δημιουργία περιφερειακών αναπτυξιακών κοινωνικών υποδομών
Η ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. είχε ως αποτέλεσμα την κοινοτική χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων τα οποία πρόσφεραν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη της περιφέρειας. * Νέες προοπτικές ανάπτυξης για την οικονομία
Η Ελλάδα κατόρθωσε, με την ένταξή της στην ΟΝΕ, να δημιουργήσει νέες προοπτικές και δυνατότητες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. * Ισότιμη συμμετοχή στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης
Η Ελλάδα κατόρθωσε να ενδυναμώσει τη θέση και το κύρος της και να συμμετέχει ισότιμα στις αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μέσα από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν και την αναδρομή στα γεγονότα πριν και μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια σημαντικά σημεία όσο αφορά τον πολιτικό τομέα και τις επιπτώσεις που υπήρξαν σε αυτόν.
Αρχικά σωστό θα ήταν να αναφέρω ότι είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε ξεκάθαρα τις πολιτικές επιπτώσεις που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στην ένταξη λόγω του γεγονότος ότι συνέβαλαν και θα συμβάλλουν στα μετέπειτα χρόνια πολλοί άλλοι παράγοντες που θα κάνουν ιδιαίτερα δύσκολο το διαχωρισμό των λόγων και των αιτιών που οδηγούν τις πολιτικές δυνάμεις σε σύγκρουση.
Μέσα από την μελέτη των γεγονότων αντιλαμβανόμαστε ότι μετά τα αρχικά χρόνια της ένταξης στα οποία υπήρχε έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των πολιτικών κομμάτων, παρουσιάστηκε μια συγκρατημένη πίστη και αισιοδοξία για τα βελτιωμένα στοιχεία που εμφανίστηκαν. Στη συνέχεια η υποστήριξη ευδοκίμησε προς την Ε.Ε. μέσα στους πολιτικούς κύκλους και το μέλλον διαφάνηκε ευοίωνο. Τέλος λόγω του έντονου μεσογειακού ταμπεραμέντου που διακατέχει τον ελληνικό λαό ο οποίος με την πρώτη απογοήτευση αντιδρά έντονα, ο τροχός κάνει την στροφή του και η δυσαρέσκεια για την ένταξη και την Ε.Ε. επανεμφανίζεται δυναμικά.
Ο φιλοευρωπαϊσμός της ελληνικής κοινωνίας για μια μεγάλη χρονική περίοδο που ξεκινά από την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας το 1974 και φτάνει έως τις μέρες μας, ταυτίζεται με την έννοια και την προσδοκία της οικονομικής ανάπτυξης και την αποβολή των συμπτωμάτων κοινωνικής καθυστέρησης. Επίσης ο «φιλοευρωπαϊσμός» της ελληνικής κοινωνίας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανασφάλεια των πολιτών στα ζητήματα που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την «εξωτερική απειλή της χώρας». Ο «φιλοευρωπαϊσμός» αυτός, τέλος, είναι ένας μάλλον «εθνοκεντρικός φιλοευρωπαϊσμός», ένας «εσωστρεφής φιλοευρωπαϊσμός». Δεν εμφανίζει δηλαδή στοιχεία ενός θετικά φορτισμένου «κοσμοπολιτισμού» ή ακόμα μιας ανοχής στη «διεθνική πολυπολιτισμικότητα» και αυτό ακριβώς το γεγονός προδιαθέτει για την ύπαρξη μιας λανθάνουσας «ευρωσκεπτικιστικής» τάσης στο εσωτερικό του «φίλοευρωπαϊσμού» αφού η ελληνική κοινή γνώμη είναι πολύ «ελληνοκεντρική», παρακολουθεί ελάχιστα τα τεκταινόμενα στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βρίσκεται ελάχιστα ενημερωμένη σε σχέση με αυτά.
Το μέλλον θα αποδείξει σε όλους αν η Ε.Ε. ωφέλησε ή έπληξε την χώρα αφού τώρα κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν και τις κρίσιμες στιγμές που περνά η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να εξαχθεί κάποιο σωστό και αντικειμενικό συμπέρασμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1. http://tvxs.gr/news/σαν-σήμερα/τριάντα-χρόνια-από-την-ένταξη-της-ελλάδας-στην-εε 2. http://el.wikipedia.org/wiki/ Ευρωπαϊκή_Ένωση 3. http://www.mfa.gr/www.mfa.gr/el-GR/European+Policy/Greece+in+EU/ 4. http://dspace.lib.uom.gr/bitstream/2159/3425/1/Mitsopoulos.pdf 5. http://ec.europa.eu/ellada/abc/greece_and_the_eu/index_el.htm 6. http://www.scribd.com/doc/28752381/Ελλάδα-και-ΕΟΚ-ΕΕ 7. Ioakimides, P.K (2001) ‘The Europeanization of Greece: An overall Assessment’ , in Featherstone, K. and Kazamias, G. (eds) Europeanization and the Southern Periphery, (Frank Cass) 8. Ιωακειμίδης, Π. Κ. Η Νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα, (Κύπρος, Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη) 9. http://www.vernardakis.gr/uplmed/2_EUROPAISM_&_EUROSKEPTICISM.pdf

Similar Documents

Premium Essay

Bop of Greece

...capital markets have become more illiquid, Greece may no longer be able to roll over its maturing debt obligations. Some analysts have discussed the possibility of a Greek default. To avoid such a default, however, the Greek government has introduced a variety of austerity measures and, on April 23, 2010, formally requested financial assistance from the other 15 European Union (EU) member states that use the euro as their national currency (the Euro zone) and the International Monetary Fund (IMF).Greece’s debt crisis has raised a host of questions about the merits of the euro and the prospects for future European integration, with some calling for more integration and others less. Some have also pointed to possible problems associated with a common monetary policy but diverse national fiscal policies. This report provides an overview of the crisis; outlines the major causes of the crisis, focusing on both domestic and international factors; examines how Greece, the Eurozone members, and the IMF have responded to the crisis; and highlights the broader implications of Greece’s debt crisis, . Greece’s Debt Crisis: Background Build-Up to the Current Crisis During the decade...

Words: 6617 - Pages: 27

Premium Essay

Greece in Crisis

... and structural rigidities in the economy. This affected the state’s ability to fund government budget and current account deficits, resulting in profound borrowing. As the situation progressed for the worst, the Creek economy relied heavily on international capital markets, which only aided in making the country extremely vulnerable to any shifts in investor confidence. Access to capital at low interest rates after adopting the euro, and weak enforcement of European Union (EU) rules concerning debt and deficit ceilings facilitated Greece’s accumulating high levels of external debt. In October 2009 investors became jittery due to the actions of the newly elected government in revising the estimate of the government budget deficit for 2009 from 6.7% of gross domestic product (GDP) to 12.7% of GDP (Nelson et al., 2010). A few months later, however, in April 2010, Eurostat, the European Union (EU)’s statistical agency, estimated Greece’s deficit to be even higher, at 13.6% of GDP. Subsequently Greece’s investors grew fearful of the country’s potential inability to repay its maturing debt obligations. Domestically, the government sought to control the situation by raising funds through the selling of bonds and the implementation of austerity...

Words: 2351 - Pages: 10

Premium Essay

Global, Social and Economic Groupings Have Significant Beneficial Effects for Their Members. Discuss to Which Extent You Agree with This Statement.

...come together in order to attain the same objective, primarily economic growth. Or in the main case peace, that resulted in the formation of the EU post world war two. The European Union is an economic and political grouping of 27 member nations, which are located in Europe. It was first called the EEC that was founded in 1957, but now formally known as the EU which was fully established when the Maastricht Treaty came into force on 1st November 1993. The original objective of the EU was to create such single market, so that there was the free circulation of goods, capital, people and services within it. The integration of the economies was largely thanks to the introduction of the Euro in 1999. Every grouping for the countries can hold consequences both positive and negative. To analyse this in depth, we can use Austria who joined the EU in 1993, with the aim of gaining greater security for its borders by being able to rely on military support . Along with security, quotas would be removed by becoming a member of the EU which is only an added benefit considering the majority of EU’s trade is with EU members and as a result greater access to the prosperous markets of West Germany. By contrast Norway became the first nation to reject membership to the European union in 1994. This result came amid growing concern that membership to the EU would result in a decrease in farming subsidies that they currently receive from the Norwegian government therefore jeopardising the farming...

Words: 894 - Pages: 4

Free Essay

The Impact of the Eu

...The Impact of the EU on Greece’s Economy INT 650 9-2 Short Paper Greece is one of the most affected country’s that entered into the European Union because the unification of the economies of the sovereign states in the region known as Europe is limiting their ability to emerge from their own financial crisis. In-order for Greece to devise a solution to their current national debt they must negotiate with the leaders of the European Union to create terms that will allow them the ability to correct their economy. However, the social unrest that this delay of negotiations is causing continues to inhibit Greece from moving forward in-order to restore stability to their country. Russia is interested in helping the country, but this would violate the terms set by the EU; plus the population of Greece is split between the ideas of removing itself from the European Union and entering into another agreement with other nations such as Russia. The Unification of Greece into the Union was not the creation of their financial issues, but is hindering the ability of the country to correct it in-order to help its citizens. The country is experiencing tremendous instability in their banking system due to the distrust of the people losing their money in the banks because the government fears that if they do not freeze the people’s accounts a rush to withdraw their cash will occur once the announcement after June, 2015 passes that a resolution for Greece’s debt was not agreed upon...

Words: 854 - Pages: 4

Premium Essay

The Euro Crisis

...The Euro Debt Crisis: Greece’s and its Next Move Matthew Schrock Financial Markets & Institutions Dr. Victoria Geyfman December 6, 2012 “The Euro Crisis and Greece’s Next Move” The Euro currency, during its original preparation and issuance, had been seen with optimism. It was presumed that the new union of European markets would create a new economic power within Europe, matching it with other economic leaders such as the U.S. and other powers. At this point in history, the Euro seems to be on the brink of despair. The European Monetary Union had determined and established the prerequisite diplomacy and policy making to assure a newly created stable and integrated economy of Europe. The reality of this new currency and monetary union is far from the original optimistic outlook. Policy set forth in the original agreements and conditions of the European Monetary Union that had been established before its adoption had been treated without regard by countries. This disregard started with deceit from Greece but quickly became almost the status quo. Greece is known as the catalyst and a scapegoat within the views of the Euro debt crisis. Greece is on the brink of insolvency and others are following. Options are available in this time of uncertainty, whether they are conventional or not, that could result in Greece remaining within the Euro and accepting austerity or altering their status and participation within the monetary union. The decision that will be...

Words: 3546 - Pages: 15

Premium Essay

Euro

...technical process. * The level of economic integration between nations is also rising. The most well-known example of this is the European Union (EU). Forms of economic integration * The first level of formal economic integration is known as a free-trade area or agreement (FTA). Under a FTA all members remove tariffs on the products traded with each other, while maintaining their individual tariffs with the rest of the world. One of the issues with this form of integration is that non-member counties will export their products to the member country with the lowest external tariff and then into any of the other member countries with higher external tariffs, this practice is known as transhipment (Appleyard, Field & Cobb, 2006: 376). * The second form of economic integration is known as a customs union (CU). A CU retains all the elements of a FTA but in addition involves the abolishment of their individual external trade policies. This is done by establishing a common external tariff (CET) which removes the possibility of transhipment by non-members. Members of a CU also typically negotiate any multilateral trade initiative as a single unit. The elimination of the need for rules of origin is the single biggest benefit of a customs union over a free trade area. This reduces confusion amongst members and leads to simplifies legal and administrative processes (Holden, 2003). * The third level of economic integration is known as a common market. A common market...

Words: 1648 - Pages: 7

Premium Essay

The Euro-Zone Crisis – Causes, the Crisis and Reformation Policies (with Special Reference to Greece)

...single currency, the Euro. The idea of creating a single currency for the European Community was first mentioned in the 1970 Werner report, which led to the establishing of the European Monetary System (EMS), the forerunner of the Economic and Monetary Union (EMU). The Maastricht Treaty (1992) made EMU a part of EU law and set out a plan to introduce the single currency (the Euro) by 1999. The Maastricht Treaty also established certain budgetary and monetary rules for countries wishing to join the EMU (known as the convergence criteria). In 1998, 11 member states (Germany, France, Italy, Belgium, Luxembourg, the Netherlands, Spain, Portugal, Ireland, Austria and Finland) undertook the final stage of EMU when they adopted a single exchange rate, which was set by the European Central Bank (Britain, Sweden and Denmark negotiated an opt-out from this final states of EMU). The new Euro notes and coins were launched on 1 January 2002. There are currently 16 EU states in the Eurozone. Greece joined the initial 11 members in 2001, Slovenia joined in 2007, Cyprus and Malta in 2008, and Slovakia joined in 2009. Estonia is due to join the Eurozone in 2011. All future members of the EU must adopt the Euro when they fulfil the convergence criteria. Economic and Monetary Union (EMU) Step 1: a country loses a degree of economic sovereignty when it enters a trade bloc or single market as a necessary step towards being part of an EMU. Stage 2 – Joining a trade bloc or single market: to join a...

Words: 13043 - Pages: 53

Premium Essay

Euro Crisis

...www.capitalvia.com G lobal Research Limited I MPACT of G REECE White Paper - Impact of Greece Crisis Global Research Limited Introduction Historically, financial crisis tend to lead to sharp economic downturns, low government revenues, widening government deficits, high levels of debt, pushing many governments into defaults. This is called SOVEREGIN DEBT CRISIS. GREECE is currently facing this, it accumulated high levels of debt during the decade before the crisis, when capital markets were highly liquid. As the crisis has unfolded and there was liquidity crunch in world economy, Greece may no longer be able to rol over its maturing debt obligations. Build – Up To The Current Crisis Between 2001-2008, Greece reported budget deficits averaged 5% per year, compared to Eurozone average of 2%. Also, its current account deficits averaged to 9% per year compared to Eurozone average of 1% Greece funded these twin deficits by borrowing in international capital markets, leaving it with chronically high external debt (115% of GDP in 2009) Some of the facts which can be depicted from following charts : www.capitalvia.com 2 White Paper - Impact of Greece Crisis G lobal Research Limited How Country Debts And Budget Deficits Compare? Projected budget deficit for 2009 Budget deficit figs as % of GDP Debt as % of GDP 68.6% UK 13% 112.6% Greece 12.5% 54.3% Spain 11.25% 65.8% Ireland 10.75% 114.6% Italy ...

Words: 2286 - Pages: 10

Premium Essay

Report of Greece Crisis

...www.capitalvia.com Global Research Limited IMPACT of GREECE White Paper - Impact of Greece Crisis Global Research Limited Introduction Historically, financial crisis tend to lead to sharp economic downturns, low government revenues, widening government deficits, high levels of debt, pushing many governments into defaults. This is called SOVEREGIN DEBT CRISIS. GREECE is currently facing this, it accumulated high levels of debt during the decade before the crisis, when capital markets were highly liquid. As the crisis has unfolded and there was liquidity crunch in world economy, Greece may no longer be able to rol over its maturing debt obligations. Build – Up To The Current Crisis Between 2001-2008, Greece reported budget deficits averaged 5% per year, compared to Eurozone average of 2%. Also, its current account deficits averaged to 9% per year compared to Eurozone average of 1% Greece funded these twin deficits by borrowing in international capital markets, leaving it with chronically high external debt (115% of GDP in 2009) Some of the facts which can be depicted from following charts : www.capitalvia.com 2 White Paper - Impact of Greece Crisis Global Research Limited How Country Debts And Budget Deficits Compare? Projected budget deficit for 2009 Budget deficit figs as % of GDP Debt as % of GDP UK 13% Greece 12.5% Spain 11.25% Ireland 54.3% 68.6% 112.6% 65.8% 10.75% 114.6% 5.3% Italy Germany 3.5% 74.3% Source:...

Words: 2290 - Pages: 10

Premium Essay

Greek Crisis

...GREEK ECONOMIC CRISIS: CAUSES & EFFECTS Objective: To study the factors that lead to the Greek Economic Crisis and its effects on other other countries including India. A. IMPORTANCE Greece is normally known for mythology and coliseums, but for the past year, and probably well in to the future, Greece is making headlines for less mythical reasons. Greece has earned the reputation of being that family member who can't seem to get out of money trouble and, in turn, is always asking for a loan. Also, like that same family member, the chances of getting that money back isn't high. Greece is on the brink of bankruptcy and many economists believe that they are already bankrupt. Greece's debt has reached 160% of their gross domestic product. When debt reaches 100% of gross domestic product, it is cause for major concern. What's worse, they don't have the capacity to do much about it. Greece can't artificially change the buying power of their currency because they are part of the eurozone, and they can't easily raise taxes because they don't have an efficient or well-developed system of collecting taxes. If all of that isn't enough, the citizens of Greece are growing increasingly upset with their government, which is causing political turmoil as well as economic. Greece owes so much money to other countries that each citizen owes $40,000! 1. We Live in a Global World The world is no longer a collection of countries, many of which have little effect...

Words: 7912 - Pages: 32

Premium Essay

Financial Crisis in the European Union: the Cases of Greece and Ireland

...the world. Greece was the first state to receive a bailout from the European Union and the International Monetary Fund, surprisingly followed only six months later by Ireland. The goal of this thesis is to analyze the challenges posed to smaller, weaker economies within the eurozone, specifically Greece and Ireland, since the recent eurozone financial crisis. This study is based on the experiences of both Greece and Ireland as very different members of the single currency. How and why did these states meet the criteria for euro convergence? To what extent was there support for the euro in both countries in the past? To what extent is there support today after the near collapse of both economies and the rescue packages brought about by the EU? As a result of the recent financial crisis, Greece and Ireland are facing difficulties with the terms of European economic and monetary union. Since these smaller economies are, among other reasons, unable to devalue the currency in order to regain economic competitiveness as members of the single currency, they are...

Words: 30568 - Pages: 123

Premium Essay

Eurozone Crisis

...MAster’s in Global Management 2012/13 | EUROZONE CRISIS | Prof. Ricardo Lima | | Anar husseynov, Girish Medh, Shakeb Assri. | 1/2/2013 | Hochschule Bremen University of Applied Sciences | Contents 1.Introduction 3 2. History 3 2.1. The Werner Report — EMU in three stages 3 2.2. Snake in the tunnel 4 3. Purpose of single currency 5 4. Gross Domestic Product 5 5. Inflation 7 6. SWOT ANALYSIS 8 6.1. Strength 9 6.2. Weakness 9 6.3. Opportunities 9 6.4. Threats 10 7. Eurozone Crisis. 10 8. Greece’s Debt Crisis: Background 12 8.1. Build-Up to the Current Crisis 12 8.2. Financial Assistance from the Eurozone Member States and IMF 14 8.3 Why didn’t Greece leave the Euro? 15 9.Recommendations 17 10. References 18 1.Introduction The euro (symbol: €; banking code: EUR) is the currency of 17 EU member states. It was launched on 01.01.1999 virtually, but physically launched from 01.01.2002. The currency is the second most traded currency after the US dollar. The currency is used by around 332 million people daily. €915 million in circulation, highest combined value of Bank notes in circulation in world. The countries that use the euro are Finland, Austria, Belgium, Cyprus, France, Germany, Greece, Ireland, Italy, Luxembourg, Malta, the Netherlands, Portugal, Slovakia, Slovenia and Spain. If you are planning a trip to Europe then the euro is the currency you will need for most of the locations you visit. There are additional countries...

Words: 4984 - Pages: 20

Free Essay

The Greek Crisis

...Greece has been struggling for more five years to overcome its financial crisis. At the end of 2009, the problems for Greece started emerging when the newly-elected government realised that the country was heavily in debt. In the meantime, both Greek banks and the government were graded by rating agencies as dramatically low, as the country's debt had peaked (Tseronis 2014). Furthermore, in 2010, reports concerning accounting irregularities for the statistics which the Greek government delivered to Brussels caused the media to put Greece on the spot and raised concerns about the sustainability of the Greek debt and the country's credibility (Tseronis 2014). Thus, Greece became the first EU member to activate a bailout package from the newly set up European Financial Stability Facility (EFSF) and representatives of the European Commission (EC), the European Central Bank (ECB), and the International Monetary Fund (IMF), commonly referred to as the ‘troika’, in May 2010 (Gemenis & Nezi 2015; Tseronis 2014). Afterwards, Greece required a second bailout programme in February 2012 and an agreement that led to a third bailout after marathon negotiations, on 13th July 2015. The aim of this essay is not only to describe and analyse how Greece reached a third bailout but also to investigate if this programme could be the end of the Greek and euro crisis. It is divided into three main sectors: the first one is about the previous bailout programmes as well as the reasons for their failure...

Words: 3251 - Pages: 14

Premium Essay

Greece

...International Management Globalization October 9, 2015 Globalization is the process of social, political, economic, cultural, and technological integration among countries around the world between nation and nation (Luthans and Doh). Globalization for every region, country, and city-state within a country has gone through globalization many times, in various different ways. There are many ways and reason for a country to go through globalization, by choice to advance and become relevant with the rest of the world, or by force by other nations. Globalization has a long history. The Greek globalization goes back all the way through ancient times. They began to spread across Asia in its southwestern sector, northern Africa and then onward to southern Europe. Alexander the Great would be a main reason as to how Greece provided its globalization matters into these other regions. In fact, there are cities named for Alexander in Iraq (Iskandariya), Egypt (Alexandria), and Turkey (Alexandria Troas) (Geo). When it comes to globalization there are many different factors that come into play as to what degree of globalization can occur. For Greece there were many positive factors in play. Physical characteristics such as the topography of the soil were a huge factor. There is also the vast presence of natural elements and the climate that goes along with it. If a country can globalize on what nature gives them on a daily, monthly or yearly basis, there is great reason to globalize...

Words: 1320 - Pages: 6

Premium Essay

Euro Crisis

...nav Citations: http://lec.sagepub.com/content/26/6-7/594.refs.html >> Version of Record - Nov 17, 2011 What is This? Downloaded from lec.sagepub.com at UNIV OF GUELPH on November 17, 2013 Review article The euro crisis Andrew Jones Local Economy Policy Unit, London South Bank University, UK Local Economy 26(6–7) 594–618 ! The Author(s) 2011 Reprints and permissions: sagepub.co.uk/journalsPermissions.nav DOI: 10.1177/0269094211421748 lec.sagepub.com ´ ˜ Marco Buti, Servaas Deroose, Vıtor Gaspar and Joao Nogueira Martins (eds), The Euro: The First Decade, Cambridge University Press: Cambridge, 2010; 1048pp: ISBN 978-9279098420, £95 (hbk); Roy H. Ginsberg, Demystifying The European Union: The Enduring Logic of Regional Integration (2nd edn), Rowman & Littlefield: Lanham, MD, 2010; 422pp: ISBN 978-0742566927, £21.95 (pbk); Michael Mitsopoulos and Theodore Pelagidis, Understanding the Crisis in Greece: From Boom to Bust, Palgrave Macmillan: Basingstoke, 2011; 272pp: ISBN 978-0230237773, £65 (hbk); Peadar Kirby, Celtic Tiger in Collapse: Explaining the Weaknesses of the Irish Model (2nd edn), Palgrave Macmillan: Basingstoke, 2010; 288pp: ISBN 978-0230237445, £19.99 (pbk); ´...

Words: 15233 - Pages: 61