Marketingplan Keola
1. Uitgangspositie
Dit marketingplan heeft betrekking tot de onderneming Keola. Zij is nu al succesvol actief in Nederland en wilt graag met haar producten uitbreiden naar Vlaanderen. Dit plan zal dan ook alleen gaan over Keola in Vlaanderen.
Ondernemingsdoelstellingen
KEOLA vindt persoonlijk contact erg belangrijk. Wij leveren fietsen rechtstreeks aan de consument. Doordat de fietsen rechtstreeks geleverd worden, zijn de fietsen een stuk voordeliger. Bovendien kunnen wij op deze manier beter en efficienter inspelen op uw wensen. KEOLA wil zich onderscheiden door kwaliteit en een concurrerende prijs.
Kwaliteit – Omdat KEOLA de beste materialen gebruikt voor de productie van haar elektrische fietsen. Producten die in eigen beheer worden geassembleerd. Verder maakt KEOLA gebruik van bekende accessoires van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld Shimano versnellingen.
Concurrerende prijs – Omdat KEOLA zelf haar producten fabriceert. U bestelt uw fiets direct na een proefrit in onze showroom. Dit levert een kostenbesparing op van maar liefst 40%. Een eigen gezicht - De elektrische fietsen van KEOLA onderscheiden zich door functionaliteit en attractiviteit. Ze zijn gebruiksvriendelijk; u hoeft zich geen zorgen te maken over ingewikkelde knopjes en andere technische zaken. U kunt zó wegrijden met een elektrische fiets van KEOLA. Daarnaast hebben alle fietsen van KEOLA een fraaie vormgeving. Daar kunt u mee voor de dag komen! http://www.keola.nl/content/over-keola 2. Situatieanalyse
2.1 Interne factoren
Elektrische fiets
Rijwielfabrikant Keola heeft als kernproduct haar elektronische fietsen, die zij zelf fietsen met trapondersteuning noemen. Deze fietsen produceren zij helemaal zelf in hun fabriek in Papland. In deze fabriek zit tevens hun distributiecentrum zodat de productie en distributie goed op elkaar aan kunnen sluiten.
Wegens de toenemende mobiliteit die men graag wilt hebben worden er tegenwoordig steeds meer elektrische fietsen verkocht. Mede dankzij de vergrijzing die gaande is zal dit aantal van verkochte elektrische fietsen snel toenemen de komende jaren. De doelgroep voor deze fietsen ligt rond de 45-plus.
De fietsen zijn in zowel dames- als herenmodellen verkrijgbaar en hebben een prijs vanaf 999 euro.
Elektrische vouwfiets
Uniek in het assortiment is de elektrische vouwfiets. Erg handig voor consumenten die bijvoorbeeld hun fiets mee willen nemen in het openbaar vervoer en toch de behoefte hebben aan trapondersteunig. Deze fiets is voor elke doelgroep geschikt.
Elektrische mountainbike
Helemaal speciaal in het assortiment is de elektrische mountainbike. Hiermee wordt de sportieve rijder niet vergeten, en biedt de fiets in een steuntje in de rug wanneer er een zware helling voor de boeg staat. Deze mountainbike is geschikt voor iedere sportieve rijder.
Scootmobiel
Ook de scootmobiels worden niet vergeten bij Keola. Er zijn zowel modellen voor binnen en buiten te vinden. Deze scootmobiels hebben niet alleen een hoge kwaliteit, maar ook een zeer aantrekkelijke prijs. Waar bij de concurrent de prijs vaak rond de 5000 euro ligt, is deze bij Keola rond de 2000 euro. De doelgroep zal hier vooral bij de wat oudere mensen liggen, aangezien zij vaak behoefte hebben aan mobiliteit.
Retroscooter
Als laatste produceert Keola nog de retroscooter. Deze scooter is volledig elektrisch, dus er kan thuis getankt worden. Ook hoeft er geen helm gedragen te worden, aangezien de scooter maar 25 km per uur kan rijden. Het is een erg zuinige scooter zonder uitlaatgassen en de batterijen. De doelgroep is voor ieder die graag op een scooter wilt rijden en ook nog aan het milieu denkt.
Diensten van Keola
Keola is een eerlijke organisatie. Zij staan voor eerlijke service en prima kwaliteit voor een lage prijs.
Een voorbeeld is dat de klanten een fiets twee of drie dagen in bruikleen krijgen om te beslissen of de fiets bevalt.
Verder heeft Keola ook een uniek serviceconcept. Wanneer er iets gerepareerd moet worden komt Keola bij de klant aan huis om dit te repareren. Ook uitleg wanneer er iets onduidelijk is gebeurt aan huis.
Product- Marktcombinatie
Product/Dienst | Doelgroep | Elektrische fiets | Vooral 45-plus | Elektrische vouwfiets | Een ieder met behoefte aan mobiliteit en flexibiliteit | Elektrische mountainbike | De sportieve rijder | Scootmobiel | Vooral 45-plus | Retroscooter | Een ieder die graag op een scooter rijdt, en toch aan het milieu denkt | Diensten | Elke (potentiele) klant van Keola |
2.2 Externe analyse
Beschrijving markt
De markt waar Keola op opereert is de fietsenmarkt. De fietsendetailhandel heeft een betere ontwikkeling doorgemaakt dan andere sectoren in de detailhandel. De slechte economische situatie leidde wel tot lagere aantallen verkochte fietsen, maar door de opkomst van de E-bike(de fiets met elektronische trapondersteuning) werd de omzetdaling in gewone fietsen meer dan goedgemaakt. Een E-bike is gemiddeld wel drie keer zo duur als een gewone fiets, waardoor deze inmiddels goed is voor ruim een derde deel van de omzet van de fietsenwinkel.
Figuur 1: E-bike in fiestenbranche, bron: BOVAG-RAI
Nederland is een fietsland bij uitstek: het land is vlak en heeft ontelbare voorzieningen voor fietsers. Volgens Mobiliteitsonderzoek Nederland bestaat het totale fietspark in Nederland uit ongeveer 16 miljoen bruikbare fietsen (CBS, 2007a). Bijna 14 miljoen mensen bezitten één of meerdere fietsen. Uit onderzoek van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is gebleken dat de fiets tot een afstand van 7,5 km de meest populaire manier van vervoer is (V&W, 2006). In 2005 werd 35% van alle reizen tot 7,5 km gedaan op de fiets.
De elektrische fiets is eind jaren ’90 als nieuw product op de markt gekomen. Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning: je moet zelf fietsen, maar de accu van de fiets ondersteunt je daarbij tot een snelheid van circa 25 kilometer per uur. De elektrische fiets is geruisloos en lijkt dusdanig op een normale fiets, dat een leek niet ziet dat het een elektrische fiets is. Door het voortschrijden van de techniek is de elektrische fiets de laatste jaren veel gebruikersvriendelijker geworden.
Het product is aan een flinke opmars bezig: het aantal verkochte elektrische fietsen is in de afgelopen drie jaar verdrievoudigd naar 89.000 in 2007. Het marktaandeel van de elektrische fiets uitgezet tegen het totale aantal nieuw aangekochte fietsen (1,4 miljoen in 2007) is daarmee 6,4% (GfK, 2007). De verwachting van BOVAG Tweewielerbedrijven is dat dit aantal in 2008 verder zal stijgen naar 121.000 (mondelinge communicatie, 2008). De relatief hoge gemiddelde aanschafprijs van deze fietsen (circa €2.000,-) zal naar verwachting de komende jaren afnemen. (Bron: http://www.hbd.nl/websites/hbd2009/files/Tweewielers/elektrisch-fietsen-marktonderzoek-en-toekomstverkenning.pdf)
Belangrijkste omgevingsfactoren
Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van de DESTEP-analyse. DESTEP staat voor demografische, economische, sociaal/culturele, technologische, ecologische en politiek/juridische factoren. Door deze factoren te analyseren verkrijgt men een beeld van het landschap waarin een onderneming opereert.
Demografisch
In 2016 zijn er bijna 700.000 50-plussers meer dan in 2010. Tegelijkertijd zien we een daling bij dertigers en veertigers. De ontwikkelingen zijn goed te zien in het figuur hieronder. Het gevolg van deze vergrijzing is een ander fietsgebruik. De vraag naar elektrische fietsen bij deze leeftijdsgroep zal stijgen. (Bron: Tweewielerbranche - Nieuwe tijden, anders verdienen geschreven door Rob Meijer, Ube van der Ham via www.hbd.nl)
Figuur 2: Meer 50-plussers, bron:CBS
Economisch
Door het verdwijnen van de bedrijfsfietsenregeling zal de verkoop van dure fietsen dalen. In deze regeling kunnen werknemers een fiets voor woon-werkverkeer uit het brutosalaris betalen. Voor de meeste werknemers betekent dat een korting van 42% op de fiets, de bijbehorende accessoires en servicebeurten. Als de fiets betaald wordt met overtollige vakantiedagen , dan voelt men de aanschaf helemaal niet in de portemonnee.
In het kader van lastenverlichting voor het bedrijfsleven worden allerlei specifieke regelingen, waaronder de bedrijfsfietsenregeling, samengevoegd onder één Werkkostenregeling. In de nieuwe Werkkostenregeling moet de bedrijfsfiets concurreren met bedrijfskleding, kerstpakketten, afdelingsuitjes en andere kosten. (Bron: Tweewielerbranche - Nieuwe tijden, anders verdienen geschreven door Rob Meijer, Ube van der Ham via www.hbd.nl)
Sociaal-cultureel
De fiets heeft maatschappelijk de wind mee. Nederland wil een schonere lucht, minder files en minder overgewicht en de fiets helpt daarbij. De komende jaren blijft dat zo. Er zijn echter enkele ontwikkelingen die zorgen voor een verandering in de marktvraag.
Fietsen hebben een stapje voor bij auto’s, motoren en scooters omdat er geen brandstof voor nodig is. Brandstof zorgt voor schadelijke stoffen en dragen dan ook voor een groot deel bij aan de milieuvervuiling in Nederland. Ook is er een onderzoek gedaan door TNO waaruit blijkt dat ook met een elektrische fiets er calorieën worden verbrand en dit goed voor de gezondheid is.
Technologisch
Het uiterlijk van elektrische fietsen is vrijwel niet meer te onderscheiden van gewone fietsen. De materialen die gebruikt worden zullen in de loop der jaren veranderen. Op dit moment weegt een gemiddelde elektrische fiets 28 kilogram in tegenstelling tot een gewone fiets die gemiddeld 18 kilogram weegt. De fabrikanten streven er naar om de elektrische fiets in de toekomst lichter te maken.
Accu’s worden op drie fronten verder ontwikkeld. Ten eerste op langere uithoudingsvermogen, zodat de elektrische fietsgebruiker steeds verder kan fietsen met de trapondersteuning. Verder zullen de accu’s compacter worden, waardoor ze eenvoudiger in het fietsontwerp te passen zijn. Ten derde wordt de oplaadtijd voor accu’s verder verkleind.
Tevens worden de elektromotoren verder ontwikkeld. Bijvoorbeeld op het aantal te leveren koppel, dit zal toenemen waardoor de elektrische fiets sneller kan optrekken.
Bovendien zullen de elektromotoren zuiniger worden, waardoor deze minder energie verbruiken. Met als gevolg dat de actieradius van elektrische fietsen wordt vergroot.
Tegenwoordig zijn er steeds meer oplaadpunten te vinden voor elektrische fietsen, bijvoorbeeld in verschillende binnensteden, grote bedrijven en langs recreatieve fietsroutes. De verwachting is dat er in de toekomst het aantal oplaadpunten zal toenemen, dit met name wanneer de elektrische fiets zo goed blijft verkopen. (Bron: www.verkeerskunde.nl)
Ecologisch
Onderzoekers denken dat het versterkte broeikaseffect komt door het gebruik van fossiele brandstoffen Door het gebruik ervan sinds de industriële revolutie, 200 jaar geleden, zijn de concentraties CO2 in de atmosfeer met dertig procent toegenomen. Vooral de laatste 100 jaar gebruiken we meer fossiele brandstoffen dan daarvoor. Dat komt doordat we sindsdien meer apparaten, machines en vervoermiddelen zijn gaan gebruiken, en die werken op olie, kolen of gas. (bron: www.milieucentraal.nl )
De laatste jaren zijn mensen het milieu steeds belangrijker gaan vinden. Er komt steeds meer aandacht voor dingen als energiebesparing, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt beperkt. Ook wordt er steeds meer reclame gemaakt voor duurzame energiebronnen zoals groene stroom.
Politiek-juridisch
De lasten van bijvoorbeeld een auto worden steeds meer verzwaard, waardoor het aantrekkelijker zal worden om te gaan fietsen. Pas is er nog een verandering gekomen in de wet over bijtelling van leaseauto’s. De vrijstelling van bijtelling voor auto’s van de zaak waarmee minder dan 500 privékilometers per jaar worden gereden, blijft bestaan. Maar woon-werkverkeer wordt voortaan als privé aangemerkt.
De Vereniging Auto van de Zaak (VAVDZ) heeft berekend wat de maatregelen autobezitters kosten. Volgens de vereniging gaat een berijder met een 500-kilometer verklaring er gemiddeld 4.500 euro per jaar netto op achteruit. (www.automotive-online.nl/politiek/9985-lenteakkoord_woonwerkverkeer_voortaan_privé.html)
3. Concurrentieanalyse
Het is voor Keola belangrijk om te weten of zij ook kans maakt op de markt van Vlaanderen. Concurrentie speelt daarbij een grote rol. Hoeveel concurrentie is er in Vlaanderen op het gebied van elektrische fietsen? Zijn er soortgelijke bedrijven te vinden in Vlaanderen? Na onderzoek hebben wij een aantal concurrenten op een rijtje kunnen zetten.
Elektrische fietsen
Er zijn op dit moment een aantal Vlaamse fietsenmerken te vinden. Een aantal opereren ook op de Nederlandse markt.
Batavus
Batavus is een erg bekend fietsenmerk in Nederland dat al meer dan 100 jaar bestaat. Batavus heeft ook een aantal elektrische fietsen in haar assortiment. In 2011 is de Batavus E-bike zelfs genomineerd voor de verkiezing van E-bike van het jaar. Batavus verkoopt elektrische fietsen vanaf €1399. Batavus is dus zeker te zien als een concurrent maar omdat Keola ook goed functioneert op de Nederlandse markt met Batavus als concurrent, zal dit op de Vlaamse markt ook geen problemen opleveren. Bron: Batavus.be
Giant
Een andere mogelijke concurrent van Keola is Giant. Ook zij verkoopt elektrische fietsen op de vlaamse markt. Giant is een groot wereldwijd bedrijf dat nu 40 jaar bestaat. De missie van Giant is om betere fietsen te creeren en om de ervaring van het fietsen te verbeteren. Giant heeft slechts 3 modellen elektrische fietsen in haar assortiment dus de keuze is minimaal. Een elektrische fiets van Giant is te koop vanaf €1859. Giant zal geen grote rol spelen als concurrent omdat haar assortiment in elektrische fietsen minimaal is. Bron: Giant-bicycles.com.
Trek
Ook het bedrijf Trek verkoopt elektrische fietsen op de Vlaamse markt. De fietsen van Trek zijn te koop vanaf €1799. Het kenmerk van de fietsen van Trek is dat ze erg licht zijn. Trek heeft als doel om de beste fietsen ter wereld te bouwen. Trek is de grootste fietsenproducent van de VS. Door de grote verscheidenheid aan producten en de constante doorontwikkeling is Trek wereldwijd marktleider op het gebied van fietsen. In totaal worden de fietsen, onderdelen en accessoires van Trek in meer dan 90 landen verkocht. Omdat Trek erg goed bekend staat zullen we dit bedrijf erg serieus moeten nemen als concurrent.
Norta
Norta is een Belgische fietsenproducent die alleen in Vlaanderen fietsen verkoopt. Zij verkoopt elektrische fietsen vanaf €1884. Norta heeft 9 verschillende typen elektrische fietsen in haar assortiment. Norta is 90 jaar geleden begonnen met het produceren van fietsen en heeft dus erg veel ervaring op de Vlaamse fietsenmarkt. Norta belooft fietsen van goede kwaliteit en ondanks het feit dat het maar een klein bedrijf is zijn zij altijd op de hoogte van de nieuwste technologieën. Ook Norta is een concurrent van Keola omdat het een erg bekend merk is in Vlaanderen en de consumenten waarde hechten aan de naam Norta.
Er is te zien dat Keola haar elektrische fietsen ver onder de prijs van haar concurrenten zal gaan verkopen. Dit kan voor de consumenten de doorslaggevende factor zijn om te kiezen voor Keola. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat voor sommige klanten de naam van een bedrijf erg belangrijk is. Zij zullen bereid zijn om een flinke duit extra te betalen voor de goede naam van een bedrijf. Dit zal echter maar een klein deel van de consumenten zijn omdat de prijs toch wel erg belangrijk is, zeker in de tijd van economische crisis.
4. Swot-analyse
In deze swot-analyse zullen wij de situatieanalyse en de concurrentieanalyse vertalen in sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen voor Keolia in Vlaanderen. De sterkten en de zwakten zijn gebaseerd op de interne factoren. De kansen en bedreigingen zijn gebaseerd op externe factoren. Interne factoren | Externe factoren | Sterkten | Kansen | * De fietsen van Keola hebben een mooi uiterlijk en is bijna niet te onderscheiden van een normale fiets * De prijs van een fiets van Keola is erg laag. * Keola levert kwalitatief goede fietsen. | * De prijzen van de concurrenten liggen aanzienlijk hoger dan de prijs van Keola. * Door vergrijzing zullen er veel consumenten zijn die gebruik willen maken van een E-bike. * Voor een fiets is geen brandstof nodig. Omdat momenteel de brandstofprijzen erg hoog liggen zullen er meer consumenten kiezen voor een fiets. * De technologie van de E-bikes wordt constant verbeterd waardoor de E-bike steeds meer voordelen krijgt. | Zwakten | Bedreigingen | * De kwaliteit mag zo min mogelijk lijden onder de prijs. * Er zijn veel producten die Keola in één keer op de markt wil brengen. | * Concurrenten zoals Batavus en Giant hebben een hele goede naam waardoor het moeilijker is om consumenten te overtuigen om voor een ander merk te kiezen. * E-bikes zijn ongeveer drie keer zo duur als een gewone fiets. |
5. Strategische opties
De confrontatiematrix heeft inzicht verschaft hoe de organisatie zich zou moeten opstellen in de markt en met haar producten en diensten. Er volgen namelijk vier hoofdstrategieën uit, te weten: de aanvalsstrategie, de verdedigingsstrategie, de versterkingsstrategie en de terugtrekstrategie.
Overigens hoeft deze strategie niet voor de gehele organisatie te gelden. Strategieën kunnen ook ontwikkeld worden voor bepaalde diensten en/of producten. In deze stap maakt de organisatie dus heel duidelijke keuzen op basis van de verzamelde informatie en gemaakte analyses.
Keuzes maken op basis van de verzamelde informatie en analyse. Vormt basis voor operationeel/tactisch……
6. Segmenteren van de markt
De markt van Keola bestaat uit veel verschillende deelgroepen doordat zij veel verschillende producten op de Vlaamse markt wil brengen.
De doelgroep van de elektrische fietsen en de scootmobiels is vooral consumenten ouder dan 45 jaar. Zij maken graag gebruik van een elektrische fiets omdat zij wat slechter ter been raken en daardoor moeilijker kunnen fietsen. Er is momenteel sprake van vergrijzing. Dat wil zeggen dat de doelgroep van 45 jaar en ouder dus erg hoog is. Daarom is dit een goede doelgroep voor Keola om zich op te richten.
De doelgroep van de elektrische vouwfiets is iedereen die graag de mobiliteit van de vouwfiets combineert met het gemak van een elektrische fiets. Het gaat dan vooral om reizigers die graag hun fiets mee willen nemen in de trein of auto. Dit zal een kleine doelgroep zijn net als de doelgroep voor de elektrische mountainbike. Dit is een oplossing voor de consument die graag gebruik wil maken van een elektrische fiets maar toch de sportieve uitstraling wil van de mountainbike.
Voor de retroscooter is er juist een totaal andere doelgroep. De doelgroep is voornamelijk jonge mensen van 16 tot 30 jaar oud die graag gebruik maken van een hip en handig vervoersmiddel. Natuurlijk is de retroscooter ook geschikt voor alle andere leeftijden. Het is namelijk een erg handig vervoersmiddel dat je overal kan brengen. Keola zal zich vooral richten op de doelgroep van 16-30 jaar omdat de oudere doelgroep erg klein zal zijn.
7. Positionering van de producten
Het is voor Keola van belang dat haar fietsen goed bekend staan op de Vlaamse markt. Wij willen graag dat Keola bekend staat als een fietsenmerk dat kwalitatief goede fietsen produceert, en dan voornamelijk elektrische fietsen. De fietsen van Keola zijn daarnaast ook een stuk goedkoper dan de fietsen bij de concurrent. De consument vindt dat de fietsen van Keola een mooi en kwalitatief goede uitstraling hebben. De fietsen van Keola staan goed bekend bij vrienden en familie en veel mensen kennen het merk Keola doordat het een goede naam heeft.
8. Marketingdoelstellingen
De voornaamste marketingdoelstelling is natuurlijk om Keola succesvol te maken op de Vlaamse markt. Dit is te meten door een aantal factoren. Ten eerste de te behalen omzet en winst. De doelstelling van de omzet en de winst zal duidelijk worden nadat het financiële plan opgesteld is. Een andere doelstelling is om de naam Keola bekend te maken in Vlaanderen. 35% van de Vlaamse bevolking moet de naam Keola kunnen herkennen als fietsenmerk. Ook willen wij graag een marktaandeel behalen van 3% op de Vlaamse fietsenmarkt in het eerste jaar dat Keola in Vlaanderen werkzaam is.
9. Marketingstrategie
Samen met de stap ‘marketingdoelstellingen’ en ‘marketinginstrumenten’ behoort ‘marketingstrategie’ tot de kern van het marketing-planningproces. Bij het bepalen van de marketingstrategie kijken we langs welke weg, op welke manier en binnen welk tijdsbestek we de vastgestelde marketingdoelstellingen willen bereiken. De 5 P’s zijn daar onmisbaar bij.
10. Marketinginstrumenten
De 5 P’s, de marketinginstrumenten, noemen we ook wel de marketingmix. Traditioneel zijn er 4 P’s namelijk: Prijs, Product, Plaats en Promotie. De dienstenmarketing heeft een vijfde P, namelijk
Personeel, toegevoegd. Binnen Promotie vallen onder andere public relations, reclame en persoonlijke verkoop. In moderne marketing worden de 5 P’s ook wel vervangen door de 5 C’s (cost to customer, customer need, convenience, communication en customer care).
Prijs
Zoals in het hoofdstuk ‘Concurrentie’ is te lezen zijn er een aantal concurrenten op de Vlaamse markt. Het is belangrijk dat Keola bij het bepalen van haar prijs rekening houdt met de prijzen van de concurrenten. We zullen de prijzen van de vier grootste concurrenten nog een keer noemen: * Batavus: vanaf €1399 * Giant: vanaf €1859 * Trek: vanaf €1799 * Norta: vanaf €1884
Keola biedt haar fietsen in Nederland aan vanaf €999, en ligt met haar prijs dus ver onder de prijzen in Vlaanderen. Omdat Keola nog geen naambekendheid heeft in Vlaanderen is het verstandig om wel dezelfde prijs te houden als in Nederland. Doordat Keola dan met haar prijs flink onder die van de concurrent ligt, zullen consumenten eerder voor een fiets van Keola kiezen als prijs de doorslaggevende factor is. Naarmate Keola meer naamsbekendheid krijgt in Vlaanderen zal zij de prijs ook wat omhoog kunnen doen.
Product
Keola brengt verschillende producten op de markt namelijk elektrische fietsen, scootmobiels en retro scooters. Al deze producten zijn erg goedkoop in vergelijking met de concurrentie. Ook zijn alle producten van Keola ondanks de lage prijs kwalitatief erg goed. Het uiterlijk van de producten is erg mooi en strak en er is niet van af te zien dat het een goedkoper product is.
Plaats
Het is voor Keola van belang dat haar producten op zoveel mogelijk punten in Vlaanderen te koop zijn. Keola moet fietsen gaan verhandelen via fietsenwinkels in Vlaanderen die een goede naamsbekendheid hebben. Ook kunnen de Keola fietsen verkocht worden via internetwinkels. Het liefste verkopen deze fietsenhandelaars ook fietsen van concurrenten zodat de consumenten het verschil in prijs goed kunnen zien. Het is van belang dat de fietsenhandelaren waar Keola verkocht wordt, goed op de hoogte zijn over de Keola fietsen en haar voordelen. Om er voor te zorgen dat de handelaren de producten van Keola in hun assortiment willen nemen, kan Keola een presentatie organiseren voor deze handelaren waarin de voordelen van Keola duidelijk worden gemaakt. Keola produceert haar fietsen helemaal zelf in hun fabriek in Papland. In deze fabriek zit tevens hun distributiecentrum zodat de productie en distributie goed op elkaar aan kunnen sluiten.
Promotie
Omdat er meer aanbieders van elektronische fietsen in Vlaanderen zijn gevestigd is het belangrijk voor Keola om naamsbekendheid te krijgen. Keola zal dus vooral in het begin veel moeten promoten. Omdat de prijs van de fietsen van Keola erg laag liggen ten opzichte van de concurrent is reclame voor de prijs een goed promotiemiddel. Er zouden televisiecommercials en advertenties in kranten gezet kunnen worden waarin wordt benadrukt dat Keola een erg concurrerende prijs heeft maar haar fietsen wel van goede kwaliteit zijn. Vooral nu de meerderheid van de mensen wil bezuinigen zal dit klanten trekken. Ook is klantvriendelijkheid erg belangrijk. Keola levert fietsen rechtstreeks aan de klant. Hier kan dus ook voordeel uit worden gehaald ten opzichte van de concurrent. Bij de promotie moet ook dit aspect dus zeker benoemd worden.