Titlu / Zilele săptămânii influențează starea de oboseală a studenților.
Urmeza ca pe parcursul a patru zile consecutive, să urmaresc compotamentele, activitațile si modul în care se desfășoară acestea, a studenților, cu scopul de a determina dacă nivelul de oboseală creste spre sfârșitul săptămânii. Pornesc de la premisa: Oboseala studenților se poate observa ca având un nivel mai ridicat la sfârșitul săptămânii, decât la la începutul săptămânii.
Comportamentele generale pe care le voi urmării vor fi : Vebale, nonverbale și paraverbale. Itemi observabili ai oboselii: lipsa de energie ( mers lent - cu umerii lăsați, tonalitate scăzută, timp indelungat de răspuns, cearcăne vizibile) plictiseală (atenție scăzută, dorința de pauze dese, critică la adresa celorlalți) letargie, exces de cofeină.
Observația se va desfășura pe parcursul a 4 zile consecutive, in intervale orare diferite, în cadrul unei facultăți. Subiecții nu au luat la cunoștință de faptul că eu îi observ, iar prezența mea nu va interfera sub nici o formă, cu mediul lor natural. Precizez faptul că nu voi intra în contact cu nici unul dintre subiecți.
Calitatea de observator îmi revine mie, ..... , vârstă 22 ani, sudentă la Facultatea de Psihologie. Cei 30 de subiecți au fost aleși la întâmplare, din colectivul studenților în anul doi, la psihologie.
In ziua de luni, 02.11.2015,ora 10:00, prima zi de observatie, majoritatea subiectilor au intrat in facultate cu pasi domoli, cu capul plecat, fără a comunica între ei mai mult decât o formulă de salut, apoi au urcat cu liftul. Trei dintre subiecți au intrat grabiți în facultate, razând și gesticulând ceea ce povesteau si au urcat pe scari. La etaj, se făcuse coadă la tonomatul de cafea, iar unii subiecți își aprinseseră câte o țigare. Ochii le erau intredeschisi, coltul buzelor le atârna, majoritatea subiectilor se sprijineau cu spatele de pereți, unii erau așezati pe scari, tonul vocii fiecaruia dintre ei incepuse să crească, dupa consumarea cafelei. In sala de curs, subiecții s-au așezat, predominant, pe bancile din spatele salii, fără a da mare importață profesoarei. Pe parcursul zilei,dupa ora 12.00, studenții si-au recăpătat vitalitatea, si-au schimbat statura și atitudinea, tonul și energia, avand comportamente agitate, exprimate prin vorba multa, ton ridicat, miscari ritmice ale membrelor si colturile buzelor indreptate spre partea superioară a fetei. Concluzionând, in prima zi de observatie, contrar premisei, subiectii au aratat un nivel de oboseala ridicat.
Ziua a doua, Marti, 03.11.2015,ora 14:00, subiectii sunt vorbareti, unii dintre ei prezinta miscări de dans, altii spun glume pe un ton ridicat. Postura subiectilor este una relaxata, ochii acestora sunt larg deschisi, capacitatea de raspuns la intrebari este normala, atentia la ore este ridicata si exprimata prin punerea de intrebari si argumentare a raspunsurilor. In jurul orei 16:00 , unii dintre ei isi cumara cafea, insa nu maifesta nici un comportamentvizibil de oboseala. Acestia schimba pareri refritoare la ora sau povestesc diverse lucruri pozitive. Concluzionand, conform premisei, a doua zi din saptamana este una in care nivelul de oboseala a studentilor este unul scazut.
Ziua a treia, Miercuri,04.11.2015,ora 08:30, subiectii sunt vorbareti insa tonul vocii este unul scazut, discutiile se bazeaza in genera pe dificultatea de trezire la aceasta ora, cafelele sunt baute incet, motricitatea evidenta a membrelor este scazuta iar starea afectiva a acestora pare sa fie una de letargie. In timpul orei de curs, subiectii mentin linistea, unii dintre ei isi continua somnul iar unii dintre ei sunt vizibil nervosi, stare manifestata prin critica la persoane, prin cautarea unei pozitii mai comfortabile in banca. Orele 17:00; 19:00, subiectii au un nivel ridicat de oboseala, manifestat prin majoritatea comportamentelor notate ca observatii anterior. Consumul de cafea a crescut la unii subiecti, capacitatea de raspuns a scazut si nemultumirea a crescut. Unii subiecti asculta muzica, altii vorbesc despre anumite probleme persoanle, unii fumeaza doua tigari consecutiv iar unii sunt stau in banca cautandu-si un mod confortabil de a inchide ochii. Majoritatea subiectilor acuza dureri de cap. Concluzionând, majoritatea subiectilor prezinta un nivel ridicat de oboseală in ziua de miercuri a săptămânii.
Ziua a patra, Joi,05.11.2015, ora 10:00, majoritatea subiecților sunt binedispuși, tonul vocii le este normal, postura lor este una relaxata. Se discută despre planurile de la sfarsitul saptamanii si unii dintre ei isi exprima ideile creative, ceilalti asculta si comenteaza pe baza acestora. Starea de vitalitate poate fi observata prin discutiile purtate intre ei chiar si in sala de clasa, prin interactiunea cu profesoara si prin zambetele largi ale subiectilor. Concluzionând, in ziua de joi a săptămânii, subiectii au un nivel scăzut de oboseală.
In concluzie, nivelul de obosela al studentilor nu este unul mai ridicat la sfarsitul saptamanii decat la inceputul acesteia. Insa, putem observa si consemna faptul ca intrvalele orare influenteaza nivelul de oboseala al subiectilor. Asa cum am putut observa, din punctul meu de vedere intrevalul orar in care oboseala are un nivel scazut, este 11-17, iar inainte si dupa acest intrval, nivelul de oboseala creste.