Free Essay

Ryanair Communicatie & Mediaplan

In:

Submitted By rickvanh
Words 5760
Pages 24
Docent: Nathalie Teeken

Datum: 06-12-12
Plaats: Utrecht

Klas en groep: MPNL-CE14

ID NUMMER: NAAM:
1610525 Sam Morssinkhof
1618954 Liesbeth Harkema
1624157 Rick van Heeswijk

Voorzitter: Rick van Heeswijk
Communicatie en Media

Inleiding

Ryanair is vrij nieuw op de markt van budget airlines. Tot nu toe heeft Ryanair een deel van de markt weten te veroveren door middel van low budget vluchten vanaf kleine luchthavens. In het rapport zullen de verschillende marketingcommunicatie uitingen van concurrenten worden geanalyseerd, waardoor we goede mogelijkheden voor Ryanair in kaart hebben weten te brengen.

Het doel van dit rapport is Ryanair een beeld geven van de huidige marketingcommunicatie uitingen op de markt. Dit beeld wordt gecreëerd aan de hand van een strategisch marketingplan waarin de situatie van concurrenten met elkaar wordt vergeleken.

Het strategisch marketingplan bestaat uit acht onderdelen, In 5 van deze hoofdstukken zal een marketingcommunicatie uiting geanalyseerd worden die van belang is voor de budget airline markt. De overige 3 geven informatie over Ryanair en hun huidige situatie, een analyse van onze bevindingen en een literatuurlijst waarin de gebruikte bronnen zijn vermeld.

Managementsamenvatting

In dit plan is er antwoord gegeven op de vraag wat Ryanair in de toekomst voor reclame-uiting kan doen om het marktaandeel van Ryanair te vergroten. De onderzoeksfase heeft verschillende invalshoeken gehad namelijk: Reclame & online marketingcommunicatie, PR en voorlichting, Sponsoring en sales promotion, Beurzen, Evenementen en winkelcommunicatie, DM communicatie en Persoonlijke verkoop. Hieruit zijn een aantal belangrijke kansen, bedreigingen, sterktes en zwaktes naar voren gekomen.

Als Ryanair in de toekomst zich niet op de juiste manier bezig houd met een goede marketingcommunicatie strategie dan zullen er naar een loop van tijd klanten overstappen naar concurrenten die hun best doen om deze klanten over te nemen.

In het rapport zijn een aantal duidelijke bevindingen gedaan. We zijn achter kansen en bedreigingen gekomen door verschillende marketing communicatie uitingen van concurrenten met elkaar te vergelijken om zo tot een zo goed mogelijk beeld te komen van een goede uiting. Hierop hebben we vervolgens een eventuele mogelijkheid voor Ryanair weten te vinden waardoor ze ook op dit deel van de marketing communicatie mee zou kunnen of zelfs boven de concurrenten uit zou kunnen stijgen.

Hierna hebben we een kosten analyse gedaan van de verschillende mogelijkheden, en door het goed analyseren van de gegevens zijn we uiteindelijk op de marketing communicatie uiting gekomen die het best bij Ryanair als organisatie past en waardoor het effect van de uiting het beste zichtbaar zal worden.

Ryanair kan het beste op een vakantiebeurs gaan adverteren door middel van een eigen stand. Dit is een eenmalige uitgave, dus eenmalig kosten voor het bedrijf. Daarnaast bereikt Ryanair hier veel mensen mee die ook nog eens voor een groot deel binnen de juiste doelgroep vallen. Als gevolg hiervan zullen veel mensen Ryanair leren kennen. Vooral in combinatie met acties op deze beurs/beurzen zal er ook media aandacht komen.

Deze marketingcommunicatie uiting zou het beste geïmplementeerd kunnen worden binnen de organisatie door het volgende te doen:

- Projectgroep aanstellen
- Project leider aanstellen - Event managers aanstellen
- Concept bedenken
- Planning maken
- Evaluatie voor een volgende keer

Door het plan te volgen zal Ryanair in de toekomst nog steeds blijven groeien en zullen de concurrenten de klanten die zich op dit moment als aarzelend rekenen minder snel afpakken en hierdoor zullen ook deze mensen in de toekomst goede berichten achter laten bij eventuele nieuwe klanten.

Inhoudsopgave

1. Algemene informatie over Ryanair 5 1.1 Het succes van Ryanair 5 1.2 De kostenstructuur van Ryanair 5 1.3 De aanvullende inkomsten van Ryanair 5 1.4 Het verdienmodel van Ryanair 6 1.5 Doelgroep analyse 7 2. Reclame & online marketingcommunicatie 7 2.1 Transavia : Goede communicatie uiting 7 2.2 ArkeFly : Slechte communicatie uiting 8 2.3 Ryanair : Eigen communicatie uiting 9 3. PR en voorlichting 10 3.1 Transavia : Goede PR uiting 10 3.2 South West Airlines : Slechte PR uiting 11 3.3 Ryanair : Eigen PR uiting 11 4. Sponsoring en sales promotion 12 4.1 KLM : Goede sponsoring en sales promotion 12 4.2 Transavia : Slechte sponsoring en sales promotion 13 4.3 Ryanair : Eigen sponsoring en sales promotion 13 5. Beurzen en evenementen, winkelcommunicatie 14 5.1 Airberlin : Goede beurzen en evenementen 14 5.2 Transavia : Slechte beurzen en evenementen 14 5.3 Ryanair : Eigen beurzen en evenementen 15 6. DM communicatie en Persoonlijke verkoop 15 6.1 Transavia : Goede DM communicatie en persoonlijke verkoop 15 6.2 Arkefly : Slechte DM communicatie en persoonlijke verkoop 16 6.3 Ryanair : Eigen DM communicatie en persoonlijke verkoop 16 7. Analyse 17 7.1 Kosten per communicatie uiting 17 7.2 Voor en nadelen per communicatie uiting 18 7.3 Advies 19 8. Literatuurlijst 19

1. Algemene informatie over Ryanair

Ryanair is een Ierse luchtvaartmaatschappij die is uitgegroeid tot de grootste low-fare luchtmaatschappij voor continentale vluchten in Europa. Het is één van de weinige prijsvechters die winstgevend is, waardoor het interessant is om het verdienmodel (business model) van Ryanair te bekijken. Hoe komt het dat het zo goedkoop is om met Ryanair te vliegen, terwijl ze toch winst maken?
1.1 Het succes van Ryanair
De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair werd in 1985 opgericht door Tony Ryan, een Ierse zakenman die een paar jaar later de leiding overliet aan Michael O’Leary. De huidige CEO van Ryanair heeft de Ierse prijsvechter gevormd tot de succesvolle luchtvaartmaatschappij die het nu is. Razendsnel groeien en een legendarisch lage kostenstructuur. Velen vragen zich af hoe het mogelijk is dat een prijsvechter als Ryanair nog winst kan maken, gezien de absurd lage vliegprijzen die klanten in sommige gevallen hoeven te betalen. In het antwoord zit een uniek verdienmodel verscholen, die bestaat uit een geweldige kostenstructuur, veel aanvullende inkomsten waar vaak niet aan wordt gedacht, en wat andere slimmigheidjes van O’Leary.
1.2 De kostenstructuur van Ryanair
Als prijsvechter in de luchtvaartmaatschappij biedt Ryanair vliegtickets aan voor een veel lagere prijs dan gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen als KLM, British Airways en Iberia. Om goedkope vliegtickets aan te kunnen bieden moeten ze er echter wel voor zorgen dat ze hun kosten zo laag mogelijk houden. Enkele opvallende zaken in hun kostenstructuur zijn:

* De vloot van Ryanair bestaat uit meer dan 250 identieke vliegtuigen, wat het onderhoud eenvoudiger en goedkoper maakt. * Bij de nieuwste modellen ontbreken verstelbare rugleuningen, raamschermen en bergvakken in de achterkant van de stoelen. Allemaal om defecten te voorkomen en, kostbare tijd tijdens het schoonmaken te besparen en het maakt de vliegtuigen natuurlijk goedkoper. * Ryanair vliegt op kleinere, regionale vliegvelden die goedkoper zijn dan de grootste en bekendste vliegvelden. * De tussenstops van Ryanair duren in de meeste gevallen maximaal een half uur, waardoor een vliegtuig tijdwinst boekt en meer vluchten op een dag kan maken vergeleken met concurrenten. * Ze maken geen gebruik van ‘rampways’ op het vliegveld, maar laten passagies in-en uitstappen via trappen, die goedkoper zijn en sneller werken.

Er zijn ongetwijfeld nog meer manieren waarop Ryanair kosten weet te besparen, omdat dit onderdeel van hun business model is. Het is hun strategie om kosten te besparen, om op die manier vliegtickets aan te kunnen bieden voor veel lagere prijzen dan de concurrentie.
1.3 De aanvullende inkomsten van Ryanair
De aanvullende inkomsten van Ryanair zijn alle inkomsten die niet worden gegenereerd door de vliegtuigstoelen. Voorbeelden hiervan zijn:

* Passagiers mogen bij Ryanair alleen handbagage meenemen. Voor het inchecken van bagage moet de passagier bijbetalen. * Het inchecken voor de vlucht gebeurt bij Ryanair voor 99% via internet. Het inchecken op de luchthaven kost een paar euro extra. * Priority boarding, het eerder mogen instappen dan de andere passagiers, kost een paar euro per vlucht. * De verkoop van eten en drinken in het vliegtuig behoren ook tot de aanvullende inkomsten. * Reclame op de buitenkant van de vliegtuigen zorgt ook voor aanvullende inkomsten, net zoals reclame op de hoofdsteunen van de stoelen.

Verder maakt O’Leary gebruik van het imposante netwerk dat hij met Ryanair heeft opgebouwd. Omdat Ryanair voornamelijk vliegt op kleinere, regionale vliegvelden bedacht O’Leary dat het slim zou zijn om contracten af te sluiten met aanbieders van autoverhuur. Percentages op de autoverhuur van Hertz levert Ryanair jaarlijks miljoenen op. Daarnaast heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij contracten afgesloten met Expedia, een aanbieder van hotelreserveringen, Axa, een aanbieder van reisverzekeringen, en Costa, een aanbieder van cruises. De inkomsten die Ryanair via deze diensten genereert zijn bijna pure winst voor het bedrijf.
1.4 Het verdienmodel van Ryanair
Als aanbieder van vluchten genereert Ryanair in de eerste plaats natuurlijk inkomsten uit de vliegtickets. Vergeleken met andere luchtvaartmaatschappijen is het percentage van de omzet dat uit deze dienst komt bijzonder klein. De aanvallende inkomsten zijn vrijwel pure winst, en zijn goed voor meer dan 20% van de omzet.

Ongeveer net zo’n groot deel van de omzet komt verrassend genoeg voort uit subsidies. Ongeveer 20% van de omzet van Ryanair bestaat uit subsidies van vooral regionale overheden. Het idee erachter is uniek voor een luchtvaartmaatschappij. Één van de redenen dat Ryanair op kleine, regionale vliegvelden vliegt is zoals eerder gezegd het feit dat het vaak goedkoper is dan de grootste vliegvelden. Dat is echter niet de enige reden. Veel lokale overheden en vliegvelden betalen Ryanair om op hun vliegvelden te vliegen. Dat doen ze omdat de kleinere, lokale vliegvelden vaak in de problemen raken omdat de grootste vliegmaatschappijen ervoor kiezen om via de grootste vliegvelden te vliegen. De kleinere vliegvelden hebben het daardoor vaak moeilijk, en het toerisme in sommige regio’s had het zwaar te verduren. Lokale overheden en vliegvelden betalen Ryanair nu om een minimaal aantal passagiers per maand of per jaar naar lokale vliegvelden te vliegen. Ryanair krijgt betaald per passagiers die ze laten landen op het vliegveld, of zoals gezegd voor een minimum aantal passagiers.

Dit maakt in één klap duidelijk waarom Ryanair zulke lage prijzen kan vragen voor hun vliegtickets. Het maakt voor Ryanair niet zo bijzonder veel uit hoeveel ze vragen voor hun vliegtickets, ze kunnen het zich zelfs permitteren om verlies te maken op de verkoop van tickets. Het gaat er om dat ze hun vliegtuigen vol krijgen, zodat ze geld krijgen van de lokale overheden en kleinere vliegvelden om passagiers daar naar te vervoeren. De overheden en vliegvelden zien het betalen van Ryanair als een middel om het toerisme in hun regio te stimuleren. Een uniek verdienmodel binnen de luchtvaart.

Deze “aanvullende inkomsten” zijn vrijwel pure winst, en zijn goed voor meer dan 20% van de omzet van Ryanair. Concreet: van de 2.4 miljard Euro omzet, komt 500 miljoen Euro uit ‘aanvullende inkomsten’. De winstmarge op deze aanvullende inkomsten bepaalt voor 100% het bedrijfsresultaat. Ryanair bewijst dus dagelijks dat er geen geld te verdienen is met klanten vervoeren. Hun vervoer op zich is verliesgevend. Maar Ryanair bewijst ook dagelijks dat er met luchtvaart wel degelijk geld te verdienen is. Als je het creatief aanpakt. Met een duidelijk en simpel business model.

1.5 Doelgroep analyse
Ryanair maakt niet gebruik van luxe vliegtuigen. De vliegtuigen hebben beperkt voetruimte. Daarnaast moet je voor veel dingen bijbetalen, zoals bagage, eten en drinken. Hierdoor zullen zakenmensen en gezinnen met een gemiddeld hoger inkomen niet bij Ryanair gaan boeken. Onze doelgroep zal meer bij jonge gezinnen met een gemiddeld inkomen liggen. Deze gezinnen stellen niet veel eisen en willen graag voor een goedkope prijs naar het buitenland vliegen. Op deze manier hebben ze meer geld om te besteden op hun vakantielocatie.
2. Reclame & online marketingcommunicatie

Via communicatie in de massamedia (tv, radio, internet,tijdschriften, dagbladen en buitenmedia) probeert de adverteerder de kennis, attitude en mogelijk koopgedrag van de doelgroep in een voor hen gunstige richting te beïnvloeden. Je hebt verschillende soorten reclame om de doelgroep te beinvloeden, bijvoorbeeld cosumentenreclame, retailreclame, zakelijke reclame, personeelsreclame en collectieve reclame.
Door de komst van internet is er nu ook mogelijkheid tot online marketingcommunicatie. Online marketingcommunicatie kan door middel van een website, e-mailings en online mediaplanning. Daarnaast kan men zorgen dat zij bovenaan bij zoekmachines komen te staan. Social media als communicatiemiddel valt ook onder online marketingcommunicatie.
2.1 Transavia : Goede communicatie uiting

Voor de internationale reclamestrategie van de transavia site wordt gebruikt gemaakt van adaptiestrategie. Adaptiestrategie betekent dat de reclame, in verschillende landen, hetzelfde concept maar een verschillende uitvoering hebben. Dit is het geval op de transavia site, omdat de opbouw van de site precies hetzelfde is bij de andere talen. Alleen de taal en plaatjes zijn verschillend.
Wij vinden het goed dat transavia deze internationale reclamestrategie heeft gebruikt omdat het dan voor iedereen duidelijk is dat je op de transavia site bent. Als je per land de kleuren zou veranderen, zou het erg onduidelijk worden voor de consument. Daarnaast is het wel handig als iedereen de site gewoon in zijn eigen taal kan bekijken. Hier heeft transavia dan ook voor gezorgd.

Voor de reclamedoelstellingen maakt de transavia site gebruik van reclamedoelstellingen. Reclamedoelstellingen zijn doelstellingen die betrekking hebben op de directe reacties van de consument, bijvoorbeeld aandacht trekken of informatieverwerking.
Wij vinden dat de transavia site dit op de juiste manier doet door middel van plaatjes, cijfers en tekst.

De transavia site is een transactiesite. Bij een transactiesite wordt er informatie gegeven over merken, producten of diensten van een bedrijf en zijn er bestel- en koopmogelijkheden. Op de transavia site kan je informatie vinden over je vlucht en kan je een vlucht boeken. Wij vinden dat de transavia sitte dit op een overzichtelijke manier doet. Alles wat je eventueel zou willen zoeken is goed te vinden.

De transavia site maakt ook gebruik van sociale en communicatienetwerken, zoals facebook, twitter, youtube en hyves. Wij vinden het goed dat ze dat doen. Hierdoor wordt transavia sneller bekend en zullen consumenten zien dat hun vrienden transavia ook leuk vinden. Hierdoor vergroot transavia zijn potentiële consumenten. (Transavia, 2012)
2.2 ArkeFly : Slechte communicatie uiting

Nadat we de online uiting van Arkefly hebben bekeken lopen we tegen een aantal dingen aan die beter zouden kunnen in de toekomst. Het is namelijk voor bepaalde bestemmingen niet mogelijk om een een reactie te geven. Hierdoor is er minder communicatie tussen verschillende potentiële consumenten.

Ook is de mogelijkheid om iets te ‘liken’, via bijvoorbeeld facebook, niet aanwezig op de website zelf. Hierdoor wordt de interactie met de potentiële klanten ook verkleind. Dit in tegenstelling tot de website van Transavia.

Het contrast op de online communicatie uiting kan ook zeker beter bij ArkeFly. De felle kleur op een witte achtergrond zou beter uitkomen. Na wat informatie te hebben gezocht over ArkeFly blijkt wel dat ze als prijsvechter door willen gaan. Daarvoor vind ik de uitstraling te “duur”. Je krijgt niet echt snel een groot voordeel gevoel als je op de site terecht komt. Er staan wel degelijk aanbiedingen op de pagina, deze voelen op ons echter niet goedkoop. (Arkefly, 2012)

Dit klinkt misschien vreemd, maar het gevoel dat er bij een bepaalde advertentie komt kijken is ook zeker belangrijk. Ze doen dus een aantal dingen concreet verkeerd:

* Men tracht iets te vertellen over het merk, dit komt op ons totaal verkeerd over * Ze zouden een relatie met de doelgroep moeten leggen en te onderhouden, ze hebben echter geen directe verbinding met social media om hier voor te zorgen. * Na de koop de tevredenheid van de consument te bevestigen en de merktrouw te versterken
2.3 Ryanair : Eigen communicatie uiting

Ryanair wilt bekent staan als de allergoedkoopste vliegtuigmaatschappij. Daarom hebben we voor deze website lay-out gekozen. Alles is simpel en ziet er goedkoop uit. Geen mooie plaatjes, alleen maar relevante informatie en onze nieuwste acties. Uiteraard is ook bijna alles in de kleuren van Ryanair, namelijk geel-blauw. Overal op de website is onze slogan te zien, ‘De goedkoopste luchtvaartmaatschappij’. Met een goedkope ‘vluchten van maar: 50 euro’ actie willen we dit benadrukken.

Onze website is een transactie site, aangezien men hier vluchten, hotels en veel meer kan boeken. Ook kunnen ze gemakkelijk relevante informatie opzoeken met de simpel navigeerbare informatie balk.

Rechtsboven in het scherm staan de links naar de social-media sites. Met één klik kunnen mensen Ryanair ‘liken’ en ‘sharen’ met hun vrienden, familie, collega’s etc. Hierdoor word goedkoop en efficiënt onze merkbekendheid vergroot. Mensen uit de omgeving van de consument zullen zien dat de consument tevreden is over Ryanair en wanneer ze zelf een vlucht gaan boeken zullen ze dit in overweging nemen. Ryanair streeft om zo goedkoop en efficiënt mogelijk te zijn, in alles wat ze doen. De goedkope onderhoud aan de simpele site en de gratis reclame via social media zijn daarom zeer aantrekkelijk.

Net als bij de Transavia website maken wij gebruik van de adaptiestrategie. De tekst en plaatjes verschillen per land. Mensen kunnen alsnog een andere taal selecteren voor als zij bijvoorbeeld een hotel willen boeken vanuit het buitenland.
3. PR en voorlichting

Public relations geeft informatie aan de publieksgroepen over de doelstellingen, betekenis en werkwijze van de onderneming en hoopt er sympathie mee te winnen. PR omvat zowel interne als externe communicatie. Interne communicatie is gericht op het bedrijf zelf. Externe communicatie is gericht op het voortbestaan van een onderneming door connecties.
3.1 Transavia : Goede PR uiting

Consumenten krijgen bij transavia.com de mogelijkheid om bij hun geboekte vlucht CO2 compensatie te doen. De consument bepaald dan een bedrag afhankelijk van de lengte van de vlucht. Het gehele bedrag gaat naar de Climate Neutral Group. Deze organisatie compenseert de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen door te investeren in duurzame energieprojecten en bosprojecten.
Dit vinden wij een goed voorbeeld van een goede corporate PR. Transavia vind blijkbaar het milieu belangrijk, het is goed dat de consument dit door deze zogenaamde ‘greenseat’ kan zien. De consument krijgt op deze manier ook zelf de mogelijkheid om het milieu te verbeteren.
Daarnaast heeft Transavia een goede interne communicatie. Zij zorgen dat zij het beste personeel hebben door middel van een selectie procedure. Op deze manier zal Transavia een goede dienstverlening hebben.
In april 2012 heeft Transavia het eerste nieuwe vliegtuig met Boeing Sky Interior en innovatieve E-Leather® stoelbekleding aan haar bedrijf toegevoegd. Hierdoor heeft de passagier meer comfort tijdens de vlucht. Dit vinden wij een positieve vernieuwing. (Transavia, 2012)

3.2 South West Airlines : Slechte PR uiting

South West Airlines hield een promotie om hun drie miljoenste ‘like’ te vieren. Dit was voor SWA een excuus om een actie te doen waarbij alle tickets werden afgeprijsd. Dit liep uit tot een fiasco aangezien de tickets niet goedkoper werden, maar juist drie keer zo duur. Door een fout in het systeem werden klanten voor drie keer het normale bedrag ‘gecharged’.

De stunt zorgde voor veel file naar hun site en dit resulteerde in een overbelast systeem. De site werd sloom en dit irriteerde klanten, waarna ze meerdere keren op de knop ‘purchase’ drukte. Door een fout in het systeem betaalden de klanten meerdere keren het bedrag.

Dit is voorbeeld van slechte marketing-PR aangezien ze een evenement organiseerde dat achteraf voor negatieve publiciteit zorgde. De publieke opinie werd hierdoor negatief beïnvloed. Consumenten zullen nu minder snel bij SWA een ticket kopen, aangezien ze slechte herinneringen zullen hebben aan de vliegtuigmaatschappij vanwege deze stunt. (Fox Business, 2012)
3.3 Ryanair : Eigen PR uiting

Als doelstelling bij deze PR uiting hebben we het creëren van naambekendheid en het genereren van meer bezoekers op www.ryanair.com. Dit doen we door Ryanair te positioneren als de goedkoopste luchtvaartmaatschappij van Europa die klanten veilig, op tijd en snel naar hun bestemming brengt.
Om potentiële passagiers in te lichten over de goedkope tarieven van Ryanair gaan we een agressief persbeleid voeren. Ieder onderwerp wordt direct als een persbericht gebracht. Bij grote nieuwsmomenten organiseren we persconferenties.
We realiseren dit door regelmatig gratis ticket acties te houden die we via de pers aankondigen. Deze zullen vervolgens via de website kunnen worden geboekt, dit om meer mensen bekend te maken met de website.

Doel van de gratis tickets is dat passagiers met Ryanair gaan vliegen en hun ervaringen gaan delen met vrienden en kennissen. Hiernaast gaan we ook beginnen met het bekend maken van feiten, op vooral facebook en andere social media. Voorbeelden hiervan zijn: op tijd vliegen, verloren gegane bagage en het aantal uitgevoerde vluchten en dat in vergelijking met de resultaten van andere luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor zal Ryanair 1 van de weinige luchtvaartmaatschappij zijn die inzage geeft in haar prestatie. Dit gaan we ook in de vliegtuigen vermelden, dit zorgt ervoor dat er veel vertrouwen in Ryanair ontstaat.

We willen een nog grotere naamsbekendheid creëren. En we willen een passagierstijging van 10% bereiken met deze acties bij bepaalde vlieghavens.
4. Sponsoring en sales promotion

Bij sponsoring levert de sponsor geld, goederen en knowhow. In ruil hiervoor verplicht de gesponsorde zichzelf om mee te werken aan het bereiken van de communicatiedoelstellingen van de sponsor. Bij sponsoring verbindt een merk zich aan een sponsoringobject, via dit sponsoringobject hoopt het merk de gewenste associaties op te roepen.
Er zijn verschillende vormen van sales promotion, namelijk klassieke promotie, thematische reclame, tailormadepromoties en promotieconcept. Sales promotion is bedoelt voor verkoopbevordering door bijvoorbeeld korting.
4.1 KLM : Goede sponsoring en sales promotion

In 1999 is KLM AirCares opgericht. Dit was in de gedachte dat KLM als maatschappelijk verantwoord opererende onderneming een verantwoordelijkheid heeft ten behoeve van de kinderen uit de landen waar ze op vliegt. Hulpbehoevende kinderen uit ontwikkelingslanden worden hiermee geholpen. Vaak zijn de levensomstandigheden in deze landen slecht en kan met weinig geld een hoop bereikt worden. Het is dan ook de bedoeling dat de levenssituatie van deze kinderen wordt verbeterd.
Deze sponsoring word beschouwt als middel om met lokale, nationale en internationale gemeenschappen een duurzame relatie op te bouwen.

Wij vinden dit een voorbeeld van een goede sponsoring. KLM laat zien betrokken te zijn met de situatie van kinderen in ontwikkelingslanden. Zij creëren hiermee een imago van een betrokken en maatschappelijk verantwoorde organisatie. Iemand die aan goede doelen geeft zal zich sneller aangetrokken voelen tot de KLM wanneer ze een vliegticket zullen aanschaffen. De merkbekendheid word niet zozeer vergroot, maar ze tonen goede burgerschap en verbeteren hun relaties met de ontwikkelingslanden. (KLM, 2012)

4.2 Transavia : Slechte sponsoring en sales promotion

In een promotiecampagne van Transavia staan er afbeeldingen van wiet op de stadsbussen in Barcelona, om vliegtuigreizen naar Amsterdam te promoten. In Spanje was de komst van koffieshops een verhit onderwerp van gesprek op dat moment. Het Amsterdamse Toerisme bureau was hier niet blij mee, aangezien ze juist de andere aspecten van Amsterdam in het daglicht willen zetten.

Wij vinden dit een voorbeeld van een slechte Promotie campagne. Het gebruik van wiet op een reclame poster vinden wij onverantwoord. Deze bussen rijden door de hele stad en worden door een groot deel van de inwoners van Barcelona gezien. Het kan ook worden geïnterpreteerd als een promotie van wiet. Dit kan kinderen op slechte gedachten brengen. Deze stunt kan leiden tot irritatie bij de ouders van kinderen aan wie de posters worden blootgesteld. Deze gezinnen zullen minder snel een vlucht boeken bij Transavia. (RTL, 2012)
4.3 Ryanair : Eigen sponsoring en sales promotion

Wij gaan in 2015 een promotie houden waarbij we tijdelijk alle vluchten naar het buitenland met 30 procent verlagen. Ryanair bestaat dan 30 jaar, dus 30 procent korting op alle vluchten is een goede deal. Dit zal zeker de aandacht trekken van potentiële klanten.

Bestaande klanten zullen meerdere vluchten kopen en nieuwe klanten worden aangetrokken. Dit zal op korte en lange termijn zorgen voor een omzet stijging. Op de korte termijn is het de bedoeling om zoveel mogelijk vliegtickets te verkopen. Op de lange termijn zullen wij meer verkopen vanwege de nieuwe klanten die we aantrekken. Ook hanteren wij hiermee ons imago van goedkoopste vliegtuigmaatschappij in Europa. Vanwege de ontzettend lage prijzen zullen we nog meer geassocieerd worden met goedkope tickets.

De consumenten zullen Ryanair zien als een betrouwbare vliegtuigmaatschappij. Wanneer een bedrijf dertig jaar bestaat straalt dit stabiliteit en betrouwbaarheid uit. Een betrouwbaar imago is erg belangrijk voor een vliegtuigmaatschappij, omdat sommige mensen vliegen eng kunnen vinden.

Deze actie willen wij onder de aandacht brengen via verschillende media. We zullen een persconferentie houden en we gaan de campagne promoten via posters en advertenties, zo zal de advertentie een zo groot mogelijke groep mensen bereiken. We werken overal zo efficiënt mogelijk, aangezien Ryanair op de kosten moet letten om een zo hoog mogelijk winst te realiseren.

5. Beurzen en evenementen, winkelcommunicatie

Door beurzen en evenementen hoopt de werkgever zich op een grote groep consumenten te richten. Terwijl het bedrijf zich maar op één plek hoeft te promoten. Dit is een complex en intensief instrument voor marketingcommunicatie. Er zijn verschillende soorten evenementen. De doelstelling van een evenement kan thematisch (voorlichting, relatieonderhoud) of actie- en verkoopgericht zijn.
5.1 Airberlin : Goede beurzen en evenementen

Airberlin staat komend jaar op de vakantiebeurs 2013 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Airberlin is een van de grote luchtvaartmaatschappijen in Europa. De luchtvaartmaatschappij vliegt met een jonge, moderne vloot naar bestemmingen over de hele wereld. Het routenetwerk omvat ca. 170 bestemmingen in 40 landen.
Vanaf de dicht bij de grens gelegen Duitse luchthavens, waaronder luchthaven Düsseldorf International, bestaat het aanbod uit steden en vakantiebestemmingen in Europa en Noord-Afrika. Bovendien wordt naar tal van verre bestemmingen gevlogen, waaronder non-stop naar de VS en de Caribbean.

Op de stand kan informatie worden ingewonnen over alle facetten rondom het vliegen met Airberlin. Bovendien is het mogelijk mee te doen aan een prijsvraag. Dagelijks worden gratis tickets voor aantrekkelijke bestemmingen verloot. Op de vakdag staat het gehele Benelux salesteam van Airberlin klaar om alle vragen van de potentiële klanten te beantwoorden.

Consumenten die geïnteresseerd zijn in vluchten naar verre bestemmingen, bijvoorbeeld non-stop naar Florida of Curaçao, hebben hier zeker baat bij. Consumenten die u op zoek zijn naar ideeën voor een zonvakantie of stedentrip in Europa zijn hier ook op hun plaats.

Vooral over stedentrips vinden wij een goede zet, omdat veel consumenten op een vakantiebeurs ook vaak van dit soort tripjes doen. De vakantiebeurs is daarom de ideale locatie voor Airberlin om te staan. (Tourpress Holland, 2012)
5.2 Transavia : Slechte beurzen en evenementen

Transavia en ook zeer veel andere luchtvaartmaatschappijen, zijn nooit ergens op vakantiebeurzen te vinden en laten het de reisorganisaties die onder hun werken verrichten. Dit vinden wij dus een erg slechte zaak van Transavia.
Ook voor Transavia zou het goed zijn om op beurzen te staan. Dit geldt ook voor evenementen.
Het is niet echt een voorbeeld maar meer een groot gebrek van Transavia op het gebied van beurzen en evenementen.

5.3 Ryanair : Eigen beurzen en evenementen

Voor Ryanair zijn we van een soortgelijk principe uitgegaan als die van Airberlin. Ook voor Ryanair is het zeer goed om op een beurs te staan. Ze kunnen daar staan met bijvoorbeeld aantrekkelijke tijdelijke aanbiedingen om mensen te verleiden tot het bestellen van een ticket.
Een actie op de beurs zelf zal mensen aansporen om eerder bij de Ryanair stand te komen kijken. We denk daarom aan het volgende:

De beurs is gratis toegankelijk en leuk voor het hele gezin. Twee grote beurshallen vol en er is veel te zien, te beleven én te winnen. Op de eerste beursdag beginnen we al met acties; we gaan bijna letterlijk met vliegtickets strooien. Iedereen van Ryanair is gekleed in onze kenmerkende kleuren blauw/geel. Daarnaast is er een grote kans op gratis vliegtickets als je onze stand bezoekt.
Dit zal natuurlijk thuis verteld worden. Hierdoor zal het merk Ryanair nog beter naar voren komen als budget maatschappij waar je geweldige stedentrips kunt boeken voor relatief gezien weinig geld.
6. DM communicatie en Persoonlijke verkoop

Bij direct marketingcommunicatie worden er persoonlijke gegevens van bestaande en potentiële klanten gebruikt. Hierdoor kan de communicatie volledig op de doelgroep en zelfs op de individuele consument worden afgestemd. De media die bij direct marketing worden ingeschakeld zijn voornamelijk: direct mail, telefoon, e-mail en internet. Voor het verzamelen van adressen wordt gebruik gemaakt van massamedia (dagbladen, radio, tv) en persoonlijke contacten.
Persoonlijke verkoop is meestal de beste vorm van marketingcommunicatie, maar vaak ook de duurste vorm. Bij persoonlijke verkoop bestaat er een persoonlijk en interactief contact tussen verkopen en koper.
6.1 Transavia : Goede DM communicatie en persoonlijke verkoop

Transavia.com maakt gebruik van cookies. Op deze manier ‘onthoud’ de site naar welke vluchten de consument heeft gekeken. De site wordt op deze manier een persoonlijke site voor deze consument. Dit is een goede techniek omdat de consument op deze manier nog eens terugkijkt naar vluchten die ze al hadden bekeken en nog een keer na zullen denken of ze deze vlucht zullen boeken. (Transavia, 2012)

6.2 Arkefly : Slechte DM communicatie en persoonlijke verkoop

Persoonlijke verkoop bij vliegtuigmaatschappijen is duurder dan dat het oplevert. Dit is de reden dat vliegtuigmaatschappijen niet aan persoonlijke verkoop doen. Als mensen een vliegreis willen boeken zullen ze dat toch wel doen. Dus ook bijvoorbeeld ArkeFly is hier niet mee bezig.

6.3 Ryanair : Eigen DM communicatie en persoonlijke verkoop

Wij hebben voor Ryanair bedacht dat ze aan ongeadresseerde brievenbusreclame gaan doen. Op deze folder staan verschillende mogelijke vluchten en waarom de consument een vlucht bij Ryanair moet boeken. De kosten voor deze folders zullen waarschijnlijk lager zijn dan dat het Ryanair oplevert. (Hieronder een voorbeeldje van de voorkant van de folder).

7. Analyse
7.1 Kosten per communicatie uiting

Reclame en online marketing communicatie:
Het compleet laten maken van onze Ryanair website kost 5.000 euro. Het hosten van de website kost ongeveer 50 euro per maand. Voor deze prijs hebben we veel mb.
Het huren van een ICT medewerker gaat ons ongeveer 1.600 euro per maand kosten.

kosten: 5.000 euro kosten per maand: 1.650 euro

PR en voorlichting:
De kosten van de speciale acties en het weggeven van tickets gaat ons 100 euro per weggegeven tickets kosten, wat ongeveer op 10.000 euro neerkomt. Het huren van een social media specialist kost 2000 euro per maand.
Het huren van een ruimte voor de persconferentie kost 750 euro voor een dag.
Het loon van de spreker van de persconferentie: 200 euro voor een dag.
Het huren van een geluidsinstallatie plus installatiekosten kost ons 300 euro voor een dag.
Het serveren van gratis hapjes en drinken kost ons 500 euro voor de hele dag.

Kosten: 11.750 euro
Kosten per maand: 2.000 euro

Sponsoring en sales promotion:
Het huren van ruimtes om de posters op te hangen (In de bushalte) kost ons: 80 per week x 100 = 8.000 euro per week.
Het laten drukken van 100 poster kost ons: 150 euro. (Flyeralarm.nl, 2012)
Het huren van een ruimte voor de persconferentie kost 750 euro voor een dag.
Het loon van de spreker van de persconferentie: 200 euro voor een dag.
Het huren van een geluidsinstallatie plus installatiekosten kost ons 300 euro voor een dag.
Het serveren van gratis hapjes en drinken kost ons 500 euro voor de hele dag.

Kosten: 14.250 euro
Kosten per maand: 24.000 euro

Beurzen en evenementen, winkelcommunicatie:
Het huren van een beursstand kost: 3.500 euro. De totale personeelskosten die op de beurs staan bedragen 2.100 euro.
De kosten van de acties en gratis tickets: 100 euro per weggegeven tickets wat ongeveer op 10.000 euro neerkomt. De kosten van de bouw van de stand bedragen 5.600 euro. De stand moet ook gepromoot worden rondom de beurs en dit kost in totaal 2.800 euro. (Vakantiebeurs, 2012)

Kosten: 24,000 euro

DM communicatie en persoonlijke verkoop:
De kosten om de folders te verspreiden bedragen: 19.500 euro per 1 miljoen adressen.
Het drukken van de folders gaat ons 28.000 euro kosten, dit is inclusief opmaak.

Kosten: 47,500 euro per 1 miljoen adressen.
7.2 Voor en nadelen per communicatie uiting

Reclame en online marketing communicatie:

Voordelen | Nadelen | - Goedkoop- Duidelijke informatie voor de klant- Gemakkelijk te realiseren | - Klanten merken pas verschil als ze op de website komen- Moet in combinatie met een andere communicatie strategie- Maandelijkse kosten |

PR en voorlichting:

Voordelen | Nadelen | - Snel een groot bereik door social media acties- Groot bereik door PR- Actie levert veel reactie op (denk aan een like & share actie)- Uit te splitsen op doelgroep | - Maandelijkse kosten- Veel werk om te realiseren |

Sponsoring en sales promotion:

Voordelen | Nadelen | - Groot bereik | - Maandelijkse kosten- Veel werk om te realiseren |

Beurzen en evenementen, winkelcommunicatie:

Voordelen | Nadelen | - Eenmalige uitgave- Groot bereik- Juiste doelgroep | - Veel werk om te realiseren |

DM communicatie en persoonlijke verkoop:

Voordelen | Nadelen | - Groot bereik- Persoonlijke benadering- Eenmalige uitgave | - Prijzig- Veel werk om te realiseren- Veel mensen die niet in de doelgroep vallen |
7.3 Advies

Nadat we de verschillende voor- en nadelen hebben bekeken en vergeleken met de acties die concurrenten op dit moment voeren zijn we op het volgende advies gekomen:
Ryanair kan het beste op een vakantiebeurs gaan adverteren door middel van een eigen stand. Dit is een eenmalige uitgave, dus eenmalig kosten voor het bedrijf. Daarnaast bereikt Ryanair hier veel mensen mee die ook nog eens voor een groot deel binnen de juiste doelgroep vallen. Als gevolg hiervan zullen veel mensen Ryanair leren kennen. Vooral in combinatie met acties op deze beurs/beurzen zal er ook media aandacht komen. Het enige nadeel aan op een vakantiebeurs adverteren is het vele werk dat erbij komt kijken. Dit is echter snel op te lossen door een paar goede eventmanagers hier de leiding over te geven. Deze kosten ook geld, maar zij zorgen er wel voor dat Ryanair een groot succes zal zijn op de vakantiebeurs.
8. Literatuurlijst

Arkefly. (2012). Homepage. Opgeroepen op 2012, van Arkefly.nl: http://www.arkefly.nl

Flyeralarm.nl. (2012). Posters. Opgeroepen op 2012, van Flyeralarm.nl: http://www.flyeralarm.com/nl/shop/configurator/index/id/69/posters.html#304=1003&305=1010&306=999&307=1000

Fox Business. (2012). Fox Business. Opgeroepen op 2012, van Southwest’s Promo Glitch May Not be Bad Publicity: http://video.foxbusiness.com/v/1774068778001/southwests-promo-glitch-may-not-be-bad-publicity/

KLM. (2012). KLM Aircares. Opgeroepen op 2012, van KLM Corporate: http://www.klm.com/corporate/nl/topics/klm-aircares/index.html

RTL. (2012). Amsterdam niet zo blij met wiet-campagne van Transavia. Opgeroepen op 2012, van RTL.NL: http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/2005/02_februari/21-wiet_campagne_transavia_barcelona_amsterdam_boos.xml

Tourpress Holland. (2012). Luchthaven Düsseldorf International op Vakantiebeurs 2012. Opgeroepen op 2012, van Tourpress Holland: http://www.tourpress.nl/nieuws/2/Vervoer/21978/Luchthaven-D_sseldorf-International-op-Vakantiebeurs-2012-

Transavia. (2012). Compenseer CO2 of vlieg klimaatneutraal. Opgeroepen op 2012, van Transavia.com: https://www.transavia.com/hv/nl-NL/service/compenseer-CO2

Transavia. (2012). Homepage. Opgeroepen op 2012, van Transavia.com: http://www.transavia.com

Vakantiebeurs. (2012). Tarievenoverzicht. Opgeroepen op 2012, van Vakantiebeurs.nl: http://www.vakantiebeurs.nl/nl-NL/Exposant/Deelnemen/Tarieven.aspx

--------------------------------------------
[ 1 ]. (Transavia, 2012)
[ 2 ]. (Arkefly, 2012)
[ 3 ]. (Transavia, 2012)
[ 4 ]. (Fox Business, 2012)
[ 5 ]. (KLM, 2012)
[ 6 ]. (RTL, 2012)
[ 7 ]. (Tourpress Holland, 2012)
[ 8 ]. (Transavia, 2012)
[ 9 ]. (Flyeralarm.nl, 2012)
[ 10 ]. (Vakantiebeurs, 2012)

Similar Documents