Free Essay

Analiza Swot Coca Cola

In:

Submitted By aurel21
Words 2486
Pages 10
Analiza SWOT a companiei COCA-COLA

I. INTRODUCERE
In economia moderna, firmele reprezinta "forta motrica" a progresului, a dezvoltarii,sunt cele ce asigura necesarul de supravietuire al societatii.Studiind firmele, evidentiem polarizarea acestora in doua categorii: unele care obtinsuccese apreciabile, prospera si se dezvolta constant, iar altele care se lupta cu greu pentrusupravietuire sau inregistreaza performante economico-financiare modeste.Examinarea factorilor care determina succesul sau esecul unei firme (afaceri), adeterminat cererea unor metodologii specifice de analiza si diagnosticare a activitatii firmei(afacerii). Managementul strategic este procesul prin care o firma poate obtine efectematerializate in cresterea semnificativa a performantelor sale, in consolidarea pozitiei ei pe piatasi anume prin elaborarea, implementarea si controlul strategiei firmei in vederea realizariimisiunii asumate si asigurarii avantajului competitiv.Formularea strategiei firmei este procesul prin care managementul firmei definestemisiunea ei strategica, deduce obiectivele strategice necesare realizarii misiunii, alege strategiaadecvata atingerii obiectivelor si precizeaza modalitatile punerii in opera a acesteia.Luarea deciziilor strategice privind definirea misiunii firmei, stabilirea obiectivelor strategice si a strategiei necesare atingerii lor, aplicarea planului care materializeaza strategiarespectiva, se bazeaza pe un amplu proces de analiza si evaluare a mediului de actiune a firmei,a situatiei competitivitatii ei in acest mediu si a situatiei firmei, a capacitatii acesteia de ainfrunta schimbarile produse in mediu.Managementului strategic ii este specific, in esenta, analiza continua, pe de o parte, amediului extern al firmei pentru a anticipa sau sesiza la timp schimbarile din cadrul acestuia iar pe de alta parte, a situatiei interne a firmei pentru a evalua capacitatea ei de a face fataschimbarilor.
II. ANALIZA SWOT - prezentare teoretica
Analiza SWOT constituie cea mai importanta tehnica manageriala utilizata pentruintelegerea pozitiei strategice a unei intreprinderi/organizatii. Analiza SWOT incepe cu scrierea unei liste cu puncte curente: puncte de forta dar si puncte de slabiciune, privind starea unei intreprinderi/organizatii.
SWOT
reprezinta acronimul pentru cuvintele englezesti
"Strengthts"
(Forte, Puncte forte),
"Weaknesses"
(Slabiciuni, Puncte slabe),
"Opportunities"
(Oportunitati, Sanse)si
"Threats"
(Amenintari). Primele doua privesc firma si reflecta situatia acesteia, iar urmatoarele doua privesc mediul si oglindesc impactul acestuia asupra activitatii firmei. Punctele forte ale firmei sunt caracteristici sau competente distinctive pe care aceastale poseda la un nivel superior in comparatie cu alte firme, indeosebi concurente, ceea ce iiasigura un anumit avantaj in fata lor. Punctele slabe ale firmei sunt caracteristici ale acesteia ariile sale de vulnerabilitate,zonele de resurse sarace, si alte "valori negative" sau ,conditionari negative' care ii determinaun nivel de performante inferior celor ale firmelor concurente.
"Oportunitatile"

reprezinta factori de mediu externi pozitivi pentru firma, altfel spussanse oferite de mediu, firmei, pentru a-si stabili o noua strategie sau a-si reconsidera strategiaexistenta in scopul exploatarii profitabile a oportunitatilor aparute.
"Amenintarile"
sunt factori de mediu externi negativi pentru firma, cu alte cuvintesituatii sau evenimente care pot afecta nefavorabil, in masura semnificativa, capacitatea firmeide a-si realiza integral obiectivele stabilite, determinand reducerea performantelor eieconomico-financiare.
III. ANALIZA SWOT A COMPANIEI COCA-COLA
1. STRENGHTS
Istoria mărcii
Istoria Coca-Cola este povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comerţuluişi a oamenilor cărora li se datoreaza atracţia sa unică. De-a lungul a zeci de ani Coca-Cola adevenit un simbol fără vârstă al băuturilor răcoritoare de calitate.Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a născut în Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-Cola într-un vas de aramă pe un trepied, în curtea din spatele casei sale.A dus un borcan cu noul produs la farmacia de pe aceeasi stradă, unde a fost testat, declarat„excelent” şi pus în vânzare cu cinci cenţi paharul. În mod intenţionat (sau în mod accidental,nu se cunoaşte exact), noului sirop i-a fost adăugată apă carbonatată pentru a produce o băutură care a devenit dintr-o data „Delicioasă şi Răcoritoare”, o temă ce continuă să se audă astăzioriunde se savurează Coca-Cola.

Cel mai cunoscut brand din lume
Coca-Cola a reprezentat o parte complexă a culturii americane de peste un secol.Imaginea acestui produs este una pe care oamenii au purtat-o în suflet. Imaginea Coca-Cola estetipărită pe bluze, tricouri sau căciuli. Unul dintre punctele tari ale acestui brand este că estecunoscut ca cel mai puternic simbol al calităţii şi al tradiţiei.Celebritatea este un semn al puterii. În cazul Coca-Cola, acest lucru înseamnă exportulla nivel global al unui stil de viaţă: cel american. O politică de marketing agresivă, însă excelentadaptată specificului local, şi ideea unui sistem independent de îmbuteliere au făcut dintr-un produs local una dintre cele mai cunoscute mărci ale lumii. În prezent, se spune ca acolo undesunt oameni exista şi Coca-Cola, sau că măcar au auzit de ea.

Coca-Cola este mai valoroasă acum decât niciodată
Coca-Cola este cel mai valoros brand la nivel mondial, fiind urmat în top de Microsoft şide IBM. Aceasta este concluzia unui studiu realizat şi dat publicităţii de firma americană deconsultanţă Interbrand şi revista Business Week.Conform studiului, primul brand din clasament, Coca-Cola, înregistrează în 2007 ovaloare de 65,324 miliarde de dolari, cu 3% mai mică decât în 2006.Din 1989, câştigurile au crescut cu peste 15% pe an. Extinderea Coca-Cola se datoreazăaccelerării procesului de acaparare a unor pieţe noi ca urmare a încrederii câştigate. Cu produseunice, sistem de îmbuteliere şi distribuţie internaţional şi potenţial de piaţă global imens, Coca-Cola oferă posibilitatea investitorilor să obţină câştiguri extraordinare.Cea mai valoroasă marcă la nivel internaţional rămâne Coca Cola, valoarea acesteiafiind estimată de revista „BusinessWeek” la 67 miliarde de dolari (aproape cât PIB-ulRomâniei). Deşi îşi menţine poziţia fruntasă, brandul celei mai cunoscute băuturi carbogazoasede pe glob este în scădere cu un procent faţă de 2005.În volum, vânzările au crescut cu 6%. În Uniunea Europeană creşterea a fost de 11%, înAsia de 16%, iar în America de Sud de 7%. În America de Nord însă, care este şi principala piaţă pentru Coca-Cola, aceastea au scăzut cu 3% pe acest interval.

Distribuţie globală adaptată regional
Linia de îmbuteliere Coca-Cola este un alt punct tare. Aceasta permite companiei sălucreze la nivel global şi în acelaşi timp să păstreze o apropiere locală. Companiile de îmbuteliere au proprietari locali care sunt autorizaţi să vândă produsele companiei Coca-Cola.Astfel, ceea ce vinde Coca-Cola îmbuteliatorilor săi este concentratul. Noua linie de îmbuteliere a Coca Cola utilizează soluţii tehnologice de vârf ce oferă atâtsiguranţa necesară pentru produse, cât şi eficienţă şi în final, productivitatea ridicată a întregului proces.Producţia joacă un rol foarte important în strategia Coca-Cola. Băutura este produsă dede îmbuteliatori din toată lumea, care sunt controlaţi de Coca-Cola, deşi lucrează independentde aceasta. Coca-Cola oferă licenţă unor îmbuteliatori locali pentru a produce băutura. Coca-Cola foloseşte această metodă pentru a menţine o imagine publică de companie locală, încontrast cu realitatea globală.Coca-Cola a elaborat o strategie de adaptare la specificul cultural al pieţelor sale ţintă.Sunt păstrate elementele identitare ale companiei, dar se ţine cont de cerinţele pieţei. Astfel,compania a diversificat liniile unui produs în funcţie de cerinţele diferitelor pieţe.Marea provocare cu care se confruntă organizaţiile o constituie diferenţele culturaledintre oameni. Această diversitate presupune o bună gestionare a resurselor umane înorganizaţie precum şi o structură flexibilă şi receptivă, capabilă de adaptare rapidă laschimbările din cadrul firmei şi din mediu.

Întreţine relaţii foarte bune cu partenerii săi
În Europa, Coca-Cola a lucrat cu Coca-Cola Enterprises Inc. de foarte mulţi ani şi a construit cu aceasta un parteneriat puternic.

Campanii de publicitate puternice
Acesta este unul dintre punctele tari ale Coca-Cola. În 1998, Coke a fost cea maicunoscută marcă în lume. Sloganurile atractive pe care le lansează în fiecare campaniecontribuie la păstrarea unei imagini favorabile. Este inposibil ca auzindu-le, să nu lerecunoaştem. Sloganuri precum: 1993 – Always Coca-Cola, 2000 – Enjoy, 2001 - Life tastesGood, 2003 – Real, 2005 - Make It Real, 2006 - The Coke Side of Life, 2007 - Given The LoveAll comes back to you atrag atenţia şi îndeamnă la achiziţie.În timpul sărbătorilor de iarnă nu este nevoie decât să vedem ursul polar, ca să ne dămseama că este vorba despre o reclamă la Coca-Cola. Campaniile mizează foarte mult pe inovaţiacare atrage cumpărătorii. De asemenea, Coca-Cola este o companie care îşi înţelegeconsumatorii, astfel ştiind să adapteze fiecare campanie la aşteptările şi nevoile acestora.Printre factorii care au influentat performanţa financiară a Coca Cola se numărăadaptarea la cerinţele consumatorului aflat permanent în căutare de nou.

Compania poate oferi băuturi care se vând din ce în ce mai mult precum ceaiul sau cafeaua sau produse care deja există în portofoliu şi înregistrează vânzări mari.

Coca-Cola este partener în foarte multe evenimente
Coca-Cola este unul dintre sponsorii de top în sport. Ideea de a face sponsorizări a fostdenumită “a natural fit”. Asociată cu evenimentele sportive, Coca-Cola beneficiază deaprecierile calitative ale acestora. În acelaşi timp, brandul este expus unei pieţe locale şi estevăzut ca un brand local. Dezvoltând programe de marketing inovatoare bazate pe intuiţiaconsumatorilor locali, vânzările vor putea creşte pe piaţa de băuturi nealcoolice. Compania participă la evenimente şi susţine comunităţile locale. Coca-Cola este interesată de ceea ce esterelevant pentru viaţa oamenilor cum ar fi sportul, muzica sau moda. Experienţele de viaţă suntcreate în jurul intereselor.Implicându-se în aceste evenimente zilnice Coca-Cola atinge obiectivele sponsorizării:se conectează cu publicul tânăr în diverse moduri, creează tinerilor momente de neuitat legatede Coca-Cola, creează siguranţa că este văzută ca o companie care face viaţa mai interesantă şimai distractivă, comunică atributele dinamice şi superioare ale brandului, este văzută ca unsponsor naţional la nivel local şi global la un nivel internaţional.Capturând pacea şi vitalitatea brandului Coca-Cola şi referindu-se la natura răcoritoare a băuturii, un mesaj puternic este transmis consumatorului despre cum este poziţionat produsul pe piata. Astfel, sunt subliniate atributele produsului care se potrivesc sportului, evenimentelor muzicale şi altor evenimente. Poziţionând Coca-Cola ca un icon şi un brand de top care atrageconsumatorii fizic şi mental, asocierea cu diverse sporturi este de dorit.

Dezvoltarea de programe educaţionale
Coca-Cola vrea să se dezvolte în mediul tinerilor oferindu-le acestora oportunităţieducaţionale şi instrumentele de care au nevoie pentru a deveni oameni de cultură. Educaţia este o cale fundamentală menită să ajute indivizii să-şi atingă întregul potenţial. Coca-Cola,oferindu-şi resursele educaţiei, poate aduce oportunităţile unui învăţământ de calitate.
4. THREATS

Concurenţa puternică a companiei Pepsi
Coca-Cola deţine majoritatea pieţii de băuturi răcoritoare. Pepsi vrea să schimbe acestlucru prin campanii agresive de marketing care au ca public-ţintă tinerii de 13-25 de ani. PlanulPepsi nu este să câştige consumatorii fideli Coca-Cola, ci să determine alţi indivizi, care nu9 preferă cola, să o facă. Pepsi vrea de asemenea să câştige un război cu Coca-Cola în fiecare ţară.

Competitorii substituenţi
În prezent, ameninţarea unor competitori foarte puternici pe piaţa băuturilor carbonatatenu este foarte importantă. În schimb, dezvoltarea băuturilor care pot substitui Coca-Cola este cuadevărat o ameninţare. Aceste băuturi includ: ceai, cafea, sucuri naturale, lapte şi ciocolată caldă. Coca- Cola se confruntă cu o concurenţă puternică numită “cola war”.

Competiţia pentru preţ
Sucurile pe care fiecare magazin le are în ofertă sapă o groapă adâncă în profiturileCoca-Cola. Strategiile acestor magazine constau în a oferi produse similare Coca-Cola la un preţ mai mic. Uneori preţurile se reduc la jumătate. Din cauza preţului foarte mic aceste produsecâştigă o mare parte din piaţă. Din fericire, aceste branduri un au notorietatea pe care o areCoca-Cola, de aceea acestea un reprezintă o ameninţare foarte gravă pentru Coca-Cola. Totuşi,acest subiect trebuie luat în considerare pentru a un apărea surprize.Grupul Minute Maid are propriul competitor unic pe partea de piaţă ţintită. Acesta esteFlorida Orange Growers Co-op. Acesta este un grup de producători care colaborează pentru a produce băuturi de o înaltă calitate şi la un preţ competitiv. Promovarea grass roots folosită deacest grup apelează la inima acestei ţări. Coca-Cola trebuie să contraatace această activitate fielansând propria campanie de grass roots, fie discutând cu producătorii pentru a scădea preţul băuturii.

Nevoia de management anticipativ
Rivalitatea între Pepsi şi Coca-Cola a rezultat o industrie care se mişcă foarte încet, încare managementul trebuie să răspundă permanent la exigenţele şi schimbările de atitudine ale consumatorilor. Coca-Cola nu îşi permite să piardă teren în faţa competitiei. În timp,consumatorii pot să se orienteze către băuturi care costă mai puţin sau care nu au atâtea efecte negative.

Vechimea
Este un brand “vechi” care supravieţuieşte de mai mult de un secol. Există posibilitateasă fie văzut de tineri ca un brand învechit.

Economia regională
O ameninţare importantă care confruntă Coca-Cola este economia regională din anumitezone geografice în care compania funcţionează. Anumite aspecte ale acesteia au avut efecte negative asupra Coca-Cola în ultimii ani. Cu toate acestea, Coca-Cola le-a privit ca pe situaţiitemporare. Acestea pot duce totuşi la o prăbuşire regională deoarece puterea de cumpărare aconsumatorului reprezintă o altă ameninţare puternică în această industrie.

Legislaţia legată de sănătate
Oamenii vor să scoată din dieta lor zahărul complex care se găseşte în siropul băuturii.Pentru ca Coca-Cola să rămână pe poziţii este nevoie să dezvolte un produs nou care să seadreseze intenţiei consumatorilor de a trăi sănătos şi în acelaşi timp să păstreze gustul şi texturaCoca-Cola originale.În Belgia, după un incident în care un îmbuteliator a folosit dioxidul de carbon greşit pentru a îmbutelia produsul, toată Coca-Cola a fost scoasă de pe rafturi sub ordinul Ministerului Sănătăţii. Dioxdul de carbon folosit a fost amestecat cu un fungicid pentru a trata paleţii umezide mucegai. Peste o sută de persoane, în special copii, s-au îmbolnăvit din cauza acestei greşeli.Produsul a fost îndepărtat şi de pe rafturile Germaniei şi Franţei. Coca-Cola a încercat să-şirecâştige consumatorii. Pentru aceasta i-a convins că acea fabrică de îmbuteliere a fost testată şicurăţată şi că toate produsele au fost distruse.Coca-Cola trebuie să asigure oamenii că produsuleste sigur şi că acest încident nu se va mai întâmpla niciodată.Problema socio-culturală a luării în greutate este este o ameninţare puternică a acestui gen de băuturi.Deşi Coca-Cola şi Pepsi deţin aproape 40% din piaţa întreagă de băuturi, faptul căaceastă băutură nu este considerată sănătoasă poate să afecteze negativ compania. Conştientă deacest lucru, compania a început să-şi diversifice linia de produse incluzând sucuri neacidulate,ceaiuri şi altele.
IV. CONCLUZII
In urma identificarii punctelor tari, a punctelor slabe, a oportunitatilor si a amenintarilor se poate concluziona ca Coca-Cola:
- Este cel mai cunoscut brand din lume
- Are distribuţie globală adaptată regional
- Întreţine relaţii foarte bune cu partenerii săi
- Are campanii de publicitate puternice
- Sistemul de Calitate de la Coca
-Cola este foarte bun
- Are o concurenţa puternică pe piata datorita companiei Pepsi
Elaborarea strategiilor confrom concluziilor analizei SWOT urmăreşte dezvoltarea punctelor tari ale firmei şi valorificarea oportunităţilor favorabile oferite de pieţele ţintă şi, în acelaşi timp, eliminarea ameninţărilor din mediul extern şi eliminarea punctelor slabe alecompaniei.

Similar Documents

Free Essay

Coca&Cola

...MARKETING STRATEGIC Analiza strategiilor de marketing utilizate de Coca-Cola şi Pepsi NUME: Badea Anamaria-Irina GRUPA: 8181 ANUL 2008-2009 CUPRINS CAP. 1 Scurt istoric al firmelor Coca-Cola şi Pepsi.................................................3 CAP. 2 Analiza PEST a firmelor Coca-Cola şi Pepsi...............................................6 CAP. 3 Analiza SWOT a firmelor Coca-Cola şi Pepsi.............................................9 CAP. 4 Modelul BCG1 pentru firmele Coca-Cola şi Pepsi......................................10 CAP. 5 Analiza strategiilor de marketing utilizate de Coca-Cola şi Pepsi...............12 5.1 Strategiile de produs...............................................................................12 5.2 Strategiile de preţ....................................................................................14 5.3 Strategiile de promovare.........................................................................15 5.4 Strategiile de distribuţie..........................................................................20 Concluzii şi propuneri..............................................................................................22 Bibliografie...............................................................................................................23 2 CAP. 1 Scurt istoric al firmelor Coca-Cola şi Pepsi Cei mai mari producători de băuturi răcoritoare, de mai bine de un secol: Pepsi Cola şi Coca-Cola. Coca-Cola Produsul care a dat...

Words: 5129 - Pages: 21

Free Essay

Sinalco Marketing Plan

...Mehmed Čekić | 69371 | Sarajevo, 2012 Sadržaj Sadržaj 2 Analiza tržišta 4 PESTLE analiza 6 Analiza kompanije 8 Analiza proizvoda 9 Linija proizvoda 9 Ambalaža 10 Distribucija 11 Analiza konkurencije 12 Coca – Cola 12 Pepsi 13 Sky 15 SWOT analiza 17 Zaključak na bazi SWOT analize 19 Identifikacija i segmentacija tržišta 20 Geografska segmentacija 20 Demografska segmentacija 21 Psihografska segmentacija 22 Bihejvioristička segmentacija 24 Opis ciljnog segmenta 24 Ciljevi 25 Marketing ciljevi 25 Komunikacijski ciljevi 25 MARKETING MIKS 26 Proizvod 26 Cijena 28 Distribucija 29 Promocija 30 Oglašavanje 30 Unapređenje prodaje i lična prodaja 34 Odnosi s javnošću 35 Budžet 36 Vremenski plan aktivnosti, način implementacije i odgovornosti 41 Kontrola 45 Zaključci i preporuke 46 Literatura 47 Analiza tržišta Tržište bezalkoholnih pića se iz godine u godinu sve više širi. Poslijednih godina u Bosni i Hercegovini izgrađeno je mnogo novih kapacieteta za proizvodnju bezalkoholnih pića kao što su flaširana izvorska voda i osvježavajuća bezalkoholna pića. Ti kapaciteti se koriste samo od 20-50 % zbog niske stope izvoza te jako visoke stope uvoza. Bosanskohercegovačke kompanije proizvode oko 350 miliona litara bezalkoholnih pića godišnje od čega pola otpada na flaširanu vodu. Već dugi niz godina tržišni lider je kompanija Coca Cola. Na sljedećim tabelama imamo prikaz uvoza i izvoza bezalkoholnih pića...

Words: 5816 - Pages: 24

Free Essay

Plan de Marketing

...INTRODUCERE Coca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiara a sticlei de Coca-Cola si sigla, care sunt marci inregistrate, sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume. “ Istoria Coca-Cola” este povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comertului si a oamenilor carora li se datoreaza atractia sa unica. Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a nascut in Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-Cola intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spatele casei sale. A dus un borcan cu noul produs la farmacia “Jacob’s” de pe aceeasi strada, unde a fost testat, declarat “excelent” si pus in vanzare cu cinci centi paharul. In mod intentionat (sau in mod accidental, nu se cunoaste exact), noului sirop i-a fost adaugata apa carbonatata pentru a produce o bautura care a devenit dintr-o data “ Delicioasa si Racoritoare”, o tema ce continua sa se auda astazi oriunde se savureaza Coca-Cola. Considerand ca “cei doi C vor arata bine in reclame” Frank Robinson, partenerul si contabilul doctorului Pemberton, a sugerat numele si a scris cu acest scris unic marca inregistrata “ Coca-Cola”, ce este acum renumita. Primul anunt publicitar pentru “Coca-Cola”, a aparut curand in The Atlanta Journal. Acesta invita cetatenii insetati sa incerce “noua si populara bautura carbonatata”. Pe copertinele...

Words: 8698 - Pages: 35

Free Essay

Corporate Responsibility Essay

...Corporate Responsibility From a business perspective, working under government contracts can be a very lucrative proposition. In general, a stream of orders keep coming in, revenue increases and the company grows in the aggregate. The obvious downfalls to working in this manner is both higher quality expected as well as the extensive research and documentation required for government contracts. If a part fails to perform correctly it can cause minor glitches as well as problems that can carry serious repercussions, such as in the National Semiconductor case. When both the culpable component and company are found, the question arises of how extensive these repercussions should be. Is the company as an entity liable or do you look into individual employees within that company? From an ethical perspective one would have to look at the mitigating factors of both the employees and their superiors along with the role of others in the failure of these components. Next you would have to analyze the final ruling from a corporate perspective and then we must examine the macro issue of corporate responsibility in order to attempt to find a resolution for cases like these. The first mitigating factor involved in the National Semiconductor case is the uncertainty, on the part of the employees, on the duties that they were assigned. It is plausible that during the testing procedure, an employee couldnt distinguish which parts they were to test under government standards and commercial standards...

Words: 2886 - Pages: 12

Free Essay

Etiquete

...This case deals with the ethical dilemma that Tobacco manufactures face when selling tobacco products in third world countries. First, there is the ethical dilemma of business versus health. The opening and development of the tobacco business in Third World countries like China, Malaysia, Indonesia, India and Africa, is considered against the health consequences of tobacco use which according to an Oxford University epidemiologist, has estimated to cost 3 million lives annually rising to 10 million by 2050 without effective tobacco control program A second ethical dilemma is employment versus impoverishment, where the opportunities for work in the tobacco industry are considered against a background of malnutrition. This is a problem that is certainly worth consideration, but with those who have the power to change things reaping huge profits, I am not sure if anything will be done. 1. Use the model in Exhibit 1 as a guide and assess the ethical and social responsibility implications of the situation described Exhibit 1 is a decision tree. A model for incorporating ethical and social responsibility issues into multinational business decisions. The decisions are decided by the users’ responses to a number of relevant questions regarding the matter at hand. The first question the model asks is whether the decision efficiently optimizes the common good or benefits of the business firm, society, the economy, and the individual. From the tobacco business standpoint, the answer...

Words: 1917 - Pages: 8

Free Essay

Bussines Asociation

...PARTEA 1 MANAGEMENTUL MARKETINGULUI – CE ESTE ªI CUM TREBUIE ÎNÞELES CAPITOLUL 1 DEFINIREA MARKETINGULUI PENTRU SECOLUL XXI ÎN ACEST CAPITOL VOM ABORDA URMÃTOARELE CHESTIUNI: 1. De ce este important marketingul? 2. Care este sfera de acÆiune a marketingului? 3. Care sunt conceptele fundamentale ale marketingului? 4. Cum s-a schimbat managementul marketingului? 5. Care sunt activitåÆile absolut necesare pentru un management de succes al marketingului? Marketingul este peste tot. În mod formal sau informal, oamenii çi organizaÆiile desfåçoarå un mare numår de activitåÆi care s-ar putea numi „marketing“. Marketingul bine fåcut a devenit din ce în ce mai mult o componentå vitalå pentru succesul în afaceri. Çi ne influenÆeazå profund viaÆa de zi cu zi. Marketingul este înglobat în tot ceea ce facem: de la hainele cu care ne îmbråcåm, la site-urile Web pe care intråm çi la reclamele pe care le vedem! ouå adolescente intrå în cafeneaua Starbucks din cartierul lor. Una se duce la tejghea çi-i då barmanului carduri pentru douå ceçti de cafea cu lapte çi mentå gratuite, lângå care cumpårå çi câteva produse de patiserie. Cealaltå se açazå la o maså çi-çi deschide laptopul Apple PowerBook. În câteva secunde, s-a conectat la Internet, graÆie acordului încheiat de Starbucks cu T-mobile pentru crearea unei reÆele de conectare fårå fir, HotSpots, în peste o mie de localuri Starbucks. Odatå intratå pe Net, fata tasteazå în motorul de cåutare Google numele formaÆiei care interpreteazå...

Words: 48572 - Pages: 195

Free Essay

Market Research

...UNIVERZITET SINERGIJA - BIJELJINA POSLOVNI FAKULTET DIPLOMSKI RAD TEMA: Istraživanje tržišta u marketinški orjentisanom preduzeću Kandidat Mentor Student: Profesor: Bijeljina, 2010. UNIVERZITET SINERGIJA – BIJELJINA POSLOVNI FAKULTET DIPLOMSKI RAD br. ______ Naziv rada: ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA U MARKETINŠKI ORJENTISANOM PREDUZEĆU Kandidat: student Bojan Krivaćević br. Indeksa PF-65/07 Teze: 1. Uvod 2. Predmet i cilj istraživanja 3. Uloga i značaj istraživanja tržišta u preduzeću 4. Osnovni elementi istraživanja tržišta a. Tržišne karakteristike proizvoda b. Kvantitativna i kvalitativna analiza tržišta 5. Metode istraživanja tržišta 6. Segmentacija tržišta 7. Izbor marketing strategije 8. Primjer iz prakse: Istraživanje tržišta gaziranih sokova c. Pozicioniranje brenda na tržištu d. Inovacije i marketing e. Istraživanje tržišta - rezultati istraživanja 9. Zaključak 10. Literatura Datum uručivanja: ______________ Dekan: Mentor Profesor Profesor Dr Slobodan Barać Dr Milenko Stanić ________________ ______________ SAŽETAK Poznavanje tržišta neophodan je preduslov u izradi kvalitetnog marketinškog plana. Kvalitet poslovnih odluka koje se donose, podjednako zavisi od kvaliteta informacija kojima se raspolaže. Istraživanje tržišta pruža potporu pri donošenju marketinških odluka. Prema jednostavnoj definiciji...

Words: 14263 - Pages: 58

Free Essay

Marketing

...Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea Finanţe şi Bănci Student: Gheorghe Cristina - CUPRINS – 1. Noţiuni generale privind Mediul de marketing ..............................3 2. Prezentarea firmei SC McDonald’s SRL Sibiu .............................5 3. Studiu de caz ................................................................................5 4. Concluzii .....................................................................................11 5. Bibliografie...................................................................................13 1. Noţiuni generale privind Mediul de marketing al intreprinderii Mediul de marketing cuprinde totalitatea factorilor care pot avea o influenţa asupra activităţii întreprinderii şi asupra cărora aceasta nu poate exercita un control. Ph. Kotler si B Dubois au definit mediul de marketing astfel[1] : „ ansamblul tuturor actorilor şi forţelor externe întreprinderii susceptibile a afecta maniera în care ea dezvoltă sau menţine schimburi cu pieţele sale.” Privit la nivelul intreprinderii mediul de marketing are doua componente- mediul extern si mediul intern.Cele doua componente, precum si relatiile dintre acestea trebuie permanent cunoscute şi studiate de către întreprindere. Mediul extern al întreprinderii Abordand mediul extern la nivelul întreprinderii el este alcătuit dintr-o...

Words: 4131 - Pages: 17

Free Essay

Marketing

...Marketing Note de curs pentru studenții la master Capitolul 1. CONCEPTUL DE MARKETING 1.1. Esenţa marketingului 1. Conceptul de marketing Termenul de „marketing” este de un cuvânt de origine anglo-saxonă provenind din verbul englezesc „ to market” care înseamnă a vinde, a cumpăra, a realiza schimburi pe piaţă. Marketingul este o noţiune cu caracter complex şi cu o utilizare largă internaţională. Acesta se referă la realizarea unui produs începând cu concepţia şi până la producerea lui efectivă, precum şi la vânzarea, promovarea şi distribuţia produsului pornind de la cunoaşterea nevoilor consumatorilor şi având ca scop satisfacerea superioară a acestora. Dicţionarul enciclopedic al limbii române defineşte marketingul ca fiind: „ansamblul activităţilor (procedeelor) prin care producţia este orientată şi adaptată cererilor prezente şi viitoare ale consumatorului, pentru satisfacerea integrală, la locul şi timpul dorit, cu mărfurile cerute de acesta, în condiţiile rentabilităţii întreprinderii producătoare sau comerciale.” Marketingul nu trebuie confundat cu activitatea de vânzare desfasurată de firmă. În vechea concepţie comercială, toate eforturile organizaţiei erau îndreptate spre sprijinirea desfacerii, a tot ceea ce producea firma. Marketingul are însă menirea să ofere recomandări referitoare la produsul potrivit consumatorilor, modalitatea de a ajuge la aceştia precum şi cantitatea necesară de produse, prin coordonarea tuturor...

Words: 47701 - Pages: 191

Free Essay

Publicity

...Introducere în publicitate cursuri universitare Dan Petre Mihaela Nicola Introducere în publicitate comunicare.ro Ilustraþia copertei: Cristian Kit Paul, Brandient Toate drepturile asupra acestei ediþii aparþin Editurii Comunicare.ro, 2004 SNSPA, Facultatea de Comunicare ºi Relaþii Publice „David Ogilvy“ Strada Povernei 6–8, Bucureºti Tel./fax: (021) 313 58 95 E-mail: difuzare@comunicare.ro www.editura.comunicare.ro Descrierea CIP a Bibliotecii Naþionale a României PETRE, DAN Introducere în publicitate / Dan Petre, Mihaela Nicola. – Bucureºti: Comunicare.ro, 2004 Bibliogr. ISBN 973-711-004-8 I. Nicola, Mihaela 659.1 Cuprins Notã introductivã / 7 Introducere: surse teoretice ºi delimitãri conceptuale / 9 Surse teoretice / 10 Delimitãri conceptuale. Definiþii. Distincþii faþã de domeniile înrudite / 18 Scurt istoric al publicitãþii / 25 Scurt istoric al publicitãþii la nivel internaþional / 25 Scurt istoric al publicitãþii în România / 34 Publicitatea ca proces de comunicare / 41 Funcþiile publicitãþii / 44 Tipuri de publicitate / 47 Rolul publicitãþii în activitatea de marketing / 52 Obiectivele campaniei de publicitate / 55 Canalele media utilizate în publicitate / 56 Agenþia de publicitate / 67 Agenþia de publicitate / 67 Scurt istoric / 68 Agenþia de publicitate modernã / 71 Cercetarea pentru publicitate / 87 Cercetarea exploratorie ºi de dezvoltare a campaniei (developmental research) / 93 Cercetarea confirmatorie de testare (confirmatory research...

Words: 106426 - Pages: 426