Free Essay

Communication Plan

In:

Submitted By jonidesmet
Words 7525
Pages 31
Communicatieplanner

Communicatieplan = een toekomstvisie
Als er geen communicatieplan is = ad-hocactiviteit ( voor die speciale activiteit )

Kenmerken :
- geeft inzicht in de hele organisatie
- inzicht in de organisatie en totale communicatie
- 1 strategie
- alle acties worden vastgelegd met de datum en wat het gaat kosten
- schept duidelijkheid over wat er de komende jaren/weken gaat gebeuren
- er zijn verschillende soorten : concerncommunicatieplan, marketingcommunicatieplan..
- voor elk probleem moet je een specifiek plan maken
- het is zeker geen lineair proces. Alle onderdelen kunnen in verschillende volgorde worden gedaan.

BASISPLAN

1. Probleemanalyse/organisatievraag : - Er is een knelpunt of organisatievraag -> iedereen andere interpretatie, dus iedereen definieert ook een andere probleemstelling. - Je moet het probleem duidelijk kunnen omschrijven -> moeilijk - Probleem achterhalen is oriënteren in de interne en externe analyse.

Alles begint met een briefing van ongeveer 1uur30 waarin je als communicatieprofessional het probleem moet zoeken. Er is een knelpunt of vraag dat bij de huidige communicatie fout zit, je moet goed op de hoogte zijn van het beleid van de onderneming. Je organisatievraag is niet altijd het werkelijke probleem. Het kan liggen aan vele factoren(concurrenten..) ipv aan de communicatie. Een briefing is iets waar ze alles ingooien, dus communicatieprof moet vragen stellen want hij moet de probleemstelling verwoorden!

2. Interne en externe analyse : - de interne en externe omgeving in kaart brengen - op alle niveaus kijken : dus micro,macro en meso

Eerst ga je de huidige situatie in kaart brengen met de interne analyse (micro omgeving). U communicatieplan aan het bestaande beleid te linken. Hoe speelt communicatie een rol voor de doelen? Elementen van intern : - beleid, missie, visie, strategie - identiteit (uitstraling organisatie) - product en dienst (wat ze echt verkopen, bv philips verkoopt sfeer ipv lampen) - structuur (opbouw) - cultuur (waarden en normen) - plaats van de communicatie (stafafdeling of marketingafdeling, verantwoordelijke?.. ) - huidige middelen (middelen en hun rendement)

Externe analyse (meso niveau) ACTOREN Relaties dat organisatie heeft met publieksgroepen zoals leveranciers,intermediairs, concurrenten.. Diegene die nog meedoen aan het spel, ook wel de arena analyse genoemd. alle actoren in de kaart brengen(stakeholders) en je moet ze segmenteren!!

Externe analyse (macro omgeving) FACTOREN bij de analyse stel je de factoren vast dus ook wel is de factorenanalyse genoemd. Waarin alle ontwikkelingen invloed uitoefenen op u communicatiestrategie. DESTEP analyse -> issues gaan vaststellen. => DOELGROEPEN KIES JE PUBLIEKSGROEPEN HEB JE

3. Swot analyse maken : Om overzicht te krijgen waar de organisatie en markt zich gaan opteren. Het gaat hier om de interen en extern analyse samen : de zwaktes,sterktes, kansen en bedreigingen van je organisatie. Het is handig om de situatie van de organisatie te weten te komen. Laten doen door audit bureau of mensen van buitenaf zodat het een reëel beeld geeft.

4. De doelgroepen bepalen : publieksgroepen, doelgroepen, intermediairs, segmentatie,.. Je moet kiezen voor wie je u doelstellingen gaat geven en daarom moet je rekening houden met u externe analyse of je gaat u doelgroep benaderen door ze te bevragen, praten met groep om inzicht te krijgen of ze geïnteresseerd zijn in je product. Je moet je groep indelen in interne en externe groepen. Je kan segmenteren op geslacht, leeftijd,inkomen, levenscyclus, psychografische elementen zoals lifestyle of politieke overtuigingen.. EERST NAAR DE BESTAANDE KLANTEN KIJKEN, niet altijd iets nieuws gaan zoeken! Je maakt ook geen eigen doelgroepen aan, het moet realistisch zijn!

5. Communicatiedoelstelling bepalen : Doelstellingen zijn gedrag, kennis en attitude. Het zijn dus de dingen die je wilt bereiken bij je vastgestelde doelgroep. In de doelstellingen moet men weten wat, naar wie en in welke tijd? Je hebt ondernemingsdoelstellingen (missie, welke plaats ze willen innemen in de maatschappij) , marketingdoelstellingen(gaat om de omzet,marktaandelen en concurrentie) en communicatiedoelstellingen(de gewenste effecten op kennis, houding of gedrag. Zonder doelen ben je niets, ze bepalen de strategie en keuze van uw middelen.

Kennis : wat moet de doelgroep weten, naamsbekendheid en over het merk? WETEN Attitude : wat moet de doelgroep vinden over merk, imago en betrokkenheid? VINDEN Gedrag : wat moet de doelgroep doen, aanzetten tot iets, aankoopintentie en info? DOEN

SMART = gebruik je om te zien of je doelstellingen goed zijn geformuleerd. S= specifiek : wat je wilt doen M = meetbaar : zien of je het bereikt hebt, dat kunnen bepalen in percentage A= acceptabel : niet in strijd met de normen en waarden R = realistisch : het moet haalbaar zijn T = tijdgebonden je moet het opstellen voor een bepaalde tijd

In de doelstellingen moeten staan : * WAT : welke effect de organisatie wil bereiken met weten vinden en doen (comm-effecten) * NAAR WIE : welke doelgroep ze willen bereiken * BINNEN WELKE TIJD : en wanneer ze de doelstellingen willen realiseren

6. De boodschap : De strategische positionering vertaal je in een communicatieve profilering. De boodschap moet 1 krachtige kern zijn die onderscheidend is van alle andere. Het moet ook begrijpelijk zijn voor de doelgroep. De vorm en inhoud is zeer belangrijk, je moet alles in 1 krachtige boodschap vertellen. De boodschap moet ook aansluiten bij de leefwereld van doelgroep = herkenbaar. Je schrijft dus uit waarom een bepaalde doelstelling zou bereikt worden, en dit in 1 zin geformuleerd.

7. Strategie : Hoe dat je u doelen wilt bereiken, de weg die de doelstellingen afleggen voor ze je gaat bereiken. -Een keuze maken tussen het handhaven van een nieuwe strategie of de huidige? -Communicatiekruispunt : 4 mogelijke communicatiestrategieën 1. informeren : voorlichting, iets bekendmaken naar de doelgroep toe. 2. overreden : je hanteert dit als je iemand wilt overtuigen door interpersoonlijke comm. 3. dialogiseren : wanneer er problemen in kaart worden gebracht en oplossingen naar een groep toe. 4.. formeren : als er conflicten zijn, als de doelgroep andere doelen heeft dan de organisatie..

8. Middelen : waar kan ik mijn klanten gaan bereiken? Aan het station, via de tv, welke zender?.. touch points = spandoeken, folder,internet, beurs, jaarverslag.. waar dat de boodschap bij u doelgroep aankomt. Je moet met het middel u doelgroep bereiken en ervoor zorgen dat alle doelstellingen worden gehaald. Je legt enerzijds de nadruk op interpersoonlijke communicatie (direct feedback, direct contact, makkelijker om te overtuigen) of anderzijds op massamedia (kennis vergroten bij een groep). De middelen geef je weer op een middelmatrix.

9. Tijdsplanning : De activiteiten moeten in volgorde en voor een bepaalde tijd worden uitgevoerd. Draaiboek,programma of een planning zijn nodig zodat je weet wat en wanneer gebeurt. Bv : wanneer is het de beste periode om een campagne te maken rond skivakantie?

10. Budget : Dit wordt meerdere malen in het plan terug, het geeft het financiële kader aan. Ze proberen met hun budget zoveel mogelijk te doen. De touch points moeten dus zeer goed gekozen zijn om geen geld te verspillen. Je hebt personeelskosten : investeren van tijd Je hebt ook materiele kosten : drukkosten en plaatsingskosten.. Er is altijd een basispakket van wat je zeker moet inzetten en daarbuiten heb je opties.

11. Uitvoering : Drie zaken in de gaten houden : acceptatie, draagvlak en uitvoerbaarheid Je hebt steun nodig van het managementteam, je wilt meestal iets veranderen in de bestaande organisatie. Daarvoor moet er een draagvlak(groep van mensen die iets willen of willen steunen) zijn en je moet ervoor zorgen dat iedereen erachter staat. Ook dat medewerkers betrokken zijn en ze acceptatie krijgen voor het idee. Je moet ook zien of het plan wel realistisch is en uitvoerbaar.

12. Evaluatie : Bepalen wat het rendement is en kijken of de organisatie haar doelstellingen heeft bereikt. Wat kunnen we beter doen en wat was het effect? Je hebt en effectevaluatie die je meet vanuit het resultaat van je campagne. Of een procesevaluatie om te bespreken hoe het proces is verlopen. Een evaluatie is niet alleen op het einde maar eigenlijk permanent over heel het proces moet je evalueren.

HET CONCERNCOMMUNICATIEPLAN

Het opbouwen van een sterk corporate brand. Het gaat over de hele organisatie!

1. Identiteit :
Het gaat over kernwaarden,kerncompetenties en ambities.
Corporate identity :
3kenmerken = Stabiliteit , spreiding en onderscheiding.
Je presenteert u identiteit dus in een corporate identity mix dat bestaat uit vier onderdelen : de kernwaarden in het midden met daar rond de communicatie,symboliek en gedrag.
1. Kernwaarden = Het is het unieke, de kern met de persoonlijkheid. 1 centrale waarden. Bv volvo : veiligheid. BBT-formule (Belofte-bewijs-toonzetting) toepassen om de kernwaarden waar te maken bij in en extern.
2. Communicatie = hiermee moet je u persoonlijkheid uiten door middel van advertentie, brochures.. Relaties zijn belangrijk.
3. Gedrag = Het is de uiting van een persoonlijkheid, het is de invloed die ze uitoefenen. Bv : hoe medewerkers met hun klanten omgaan.
4. Symboliek = het beeld dat de organisatie krijgt door de huisstijl. Waar de organisatie voor staat met een logo enz zodat het herkenbaar wordt.

Met een krachtige identiteit bereik je :
-een wij gevoel
-identiteit voor externe doelgroepen
Ontwikkelen door :
-kernwaarden
-historie van de organisatie
-onderscheidend zijn
-aanspreken van interne en externe doelgroepen
* Je kan dit doen vanuit intern(persoonlijkheid) en dan wil je u doelgroepen een duidelijk beeld geven van waarom de organisatie zo uniek is.
* Je kan dit ook doen vanuit externe analyse en dan zijn externe krachten en concurrenten bepalend, gat in de markt te vinden, omgeving goed analyseren en positionering tegenover de concurrenten

Identiteitsstructuren :
Branded identiteit =
De dochterondernemingen zijn volledig zelfstandig.
Zij voeren hun eigen huisstijl
Een merk dat nog andere namen op de markt brengt.
Bv : Mars

Endorsed identiteit =
De dochterondernemingen zijn afhankelijk van moederbedrijf
Zij voeren hun eigen huisstijl
Een organisatie met uiteenlopende activiteiten waarvan de onderdelen een gedeelte van hun identiteit behouden.
Bv : Achmea

Monolithische identiteit =
De dochterondernemingen zijn hetzelfde als de moederbedrijf
Alles valt onder dezelfde naam en stijl
Het is een voordeel om promotie te maken
Bv : Philips

Onderzoek naar de identiteit :
Om de kernwaarden te vinden kan je de methode van het spinnenweb toepassen.
Je past dit toe bij een groep van 8 personen ongeveer. De bolletjes geven de huidige situatie weer en de vierkantjes hoe ze willen dat het wordt. Als je deze twee verbind kan je duidelijk het verschil tussen beide zien.

2. Imago :
Je wilt een positief beeld creëren van de organisatie. Er is altijd meer dan 1 beeld over een organisatie, de klant denkt anders dan de leverancier.. Je kan het ook nooit zelf bepalen. De medewerkers bepalen zelf ook de identiteit door bijvoorbeeld met een BMW te rijden.

Onderzoek voor imago :
De organisatie wil zijn publieksgroepen of doelgroepen in stand houden en verbeteren. We maken een inventarisatie van alle beelden en verwachtingen van publieksgroepen. Je hebt de spinnenwebmethode maar ook de vijfpuntenschaal met de mening van publieksgroepen.

3. Positionering :
De plaats die een organisatie inneemt in de markt en bij de hoofden van de mens. Het moet onderscheidend zijn van de concurrenten. Ze willen een voorkeurspositie bij afnemers verkrijgen.

Het onderzoek doe je bij consumenten en afnemers door een positioneringsmatrix. Een grafiek waar je de organisatie in kan plaatsen.

4. Communicatie aanpassen :
Je moet nu de huidige situatie ( IST ) met de gewenste situatie ( SOLL )vergelijken. Als de kloof tussen beide te groot is moet je veranderen aan imago, identiteit of positionering. Dit doe je door een corporate identity of door het communicatieplan bij te stellen!
1. corporate identity = Als je de identiteit wilt bijstellen. En je moet variëren.
-gewenste kernwaarden
-identiteit visueel
-een rode draad inhoudelijk
-goed georganiseerde organisatie

2. Communicatieplan = Als je de imago wilt bijstellen.

Als je de positionering moet bijstellen dan pas je de identiteit aan.

5. Evalueer de resultaten :
Bijsturen en bepalen van het rendement en zien of de doelstellingen zijn bereikt ?

HET MARKETINGCOMMUNICATIEPLAN

De strategie!

1. Analyseer en onderzoek :
Om een brede analyse te maken kijk je vooral naar merk, doelgroepen en concurrenten.
Bij merk naar : merktrouw,waarden,positionering,historie. Bij doelgroepen naar wat de doelgroep aantrekt aan het merk, merkbekendheid, klantenprofiel, de eigenschappen die ze zoeken in het merk en bij concurrentie nemen we de afzet en omzet tegenover hun af, en de strategie en de trends.
Voor de concurrentie goed te analyseren gebruiken we het model van de vijfkrachtenmodel Porter!

1. Potentiële toetreders = Het zijn nieuwkomers in de bedrijfstak en die bedreigen het bedrijf. Andere bedrijven moeten veel inspanning leveren om de markt te betreden. Om de markt te kunnen betreden moet er startkapitaal zijn, distributiekanalen, merktrouw en kennis van nieuwe technologieën.
2. Substituten = een bedreiging van andere merken die ongeveer hetzelfde als u product voorbrengen. Ze vervangen een functie en dan dreigt er omzetverlies te zijn.
3. Kracht van de afnemers = als de afnemer snel kan veranderen naar de concurrentie, zoals van supermarkt veranderen. Bij een hypotheek is het moeilijker om snel te veranderen, daar hebben ze minder macht. Ze kunnen de prijs onder druk zetten door te vergelijken met de concurrenten.
4. Kracht van de aanbieder = Ze kunnen macht uitoefenen door de kwaliteit te verlagen of de prijs te verhogen. Inbev is een belangrijke leverancier bijvoorbeeld die weinig concurrentie heeft dus ook veel kan vragen aan de klant.
5. Intensiteit van de concurrentie = Men wil de beste zijn, en dat is door onderscheidend te werken. Je moet dus vaststellen welke merken en markten waar aanwezig zijn en hoe hun strategie is.

2. Segmenteer de doelgroep :
De doelgroep mag niet breed omschreven worden maar moet zo scherp mogelijk begrensd worden zodat men per segmentatie de karakteristieke duidelijk kan zien en daarop doelgericht kan communiceren.

Je moet zien hoe de doelgroep het merk ziet en wat de relatie met het merk is. Wat betekend het merk voor de doelgroep en omgekeerd?
Het is vaak zinnig om een klantenpiramide te maken. De top is waar je het meest aan hebt, en de bedoeling is om de lagere categorie een trapje hoger te krijgen. Eerst moet je energie steken in bestaande, dan pas in nieuwe klanten! De betrokkenheid met het merk is ook belangrijk, zijn ze cognitief betrokken; dat betekend dat ze alleen kennis willen weten of zijn ze affectief betrokken; dat is eerder emotioneel. Een lage betrokkenheid is bijvoorbeeld bij Dash, of snoep waar mensen niet veel van willen weten. Een hoge betrokkenheid is als mensen veel info willen krijgen over een merk zoals bij een laptop kopen.

Marketinginspanningen moeten gericht zijn op de winstgevende klanten en op klanten die zich tot goede klanten kunnen ontwikkelen. => Klantenpiramide

3. Communicatiedoelstellingen :
Welke effecten wil je behalen? AIDA model : Attention, desire, interest, action. Hoe kan je mensen iemand iets laten aankopen?

Stadia bij aankoop :
-Naamsbekendheid = als de consument het merk aan een productcategorie linkt.
-Merkkennis = De doelgroep heeft kennis over het merk en de eigenschappen ervan.
-Merkvoorkeur = Het is wanneer de consument door de communicatie nog alleen voor dit merk gaat kiezen. Door de goede positionering en attitude ga je het gedrag aanzetten tot kopen.
-Merktrouw = De after sales zijn ook nog steeds belangrijk. Wanneer een klant iets goed vind moet je dit stimuleren zodat ze nog is gaan kopen.

Als er een hoge betrokkenheid is dan ga je al die stappen aflopen bij suiker bv niet, gwn kopen!

4. Positionering :
Het leidt tot merkvoorkeur
Vier kernelementen bepalen de positionering en dat zijn :
Marktontwikkeling
Merk (identiteit)
Doelgroepen (relevante)
Concurrenten (onderscheiden)
( positioneringster

Je hebt vier strategieën : -informationele positionering = Voordeel. Bij nieuwe producten. BV : Ipod. Unique selling points -transformationele positionering = Waarden,gevoelens. Bij plezier producten. BV : sigaret,parfum -Tweezijdige positionering = Functionele verbinden met waarden. BV : maandverband, Becel -Uitvoeringspositionering = Onderscheidend. Door de uitvoering van een campagne BV : advertenties diesel, Axe, Jupiler

Informationele positionering : ONDERBOUW -> LOGO vb : Lucky Strike, Quick, Micheling -> ATTRIBUTE vb : Pampers, Auto -> EXPERTISE vb : Chiquita, Dash Transformalisatie positionering : BOVENBOUW -> Benefit vb : Danone (beloven iets) -> Wererld/terrotori creëren vb : Redbull, Niveau voor blonde meisjes, luminus mannetjes -> Rol vb : Apple, Star Bucks Tweezijdig : OP BEIDE INSPELEN!

5. Propositie :
Het is de belofte die je aan de klant maakt. Het loopt voort uit de positionering. Je moet steeds vanuit de klant kijken, wat willen zij in je merk? Bv : bij melk kan je beloven dat het je energie geeft of dat het lekker is. Wat denkt of doet mijn doelgroep?

6. Creatief concept :
De propositie ga je dan vertalen in een concept voor de campagne. Je moet een boodschap gaan vertalen in emoties.
Effectconcept = Wat het product of merk voor de consument doet.
Associatieconcept = hier legt het merk verband met iets anders. Bv : Ikea met zweden
Explicatieconcept = Alle voordelen uit het merk gehaald
Vergelijkingsconcept = Als je het merk wilt afzetten tegen een ander merk. Bv : Shampoo’s

Het moet breed (gebruik van versch. media) en diep ( lading aan merk en lang bruikbaar ) zijn!

7. Marketingcommunicatiemix
De instrumenten ; het zijn de middelen die je inzet voor de marketingcommunicatie in te vullen.
De 5 p’s : Product, Plaats, Promotie, Prijs, Personeel

De volgende instrumenten :
1. Reclame
Het bereikt zeer veel mensen en heeft enorm veel invloed. Het wordt ingezet voor het realiseren van merktrouw,merkbekendheid en merkvoorkeur. Met heeft als doel de top of mind opbouwen!
Soorten :
-Collectieve reclame : aanbieders ontwikkelen 1 campagne samen. Bv voor vlees, bakkers
-Combinatiereclame : twee merken die niet met elkaar concurreren maken samen reclamen. Joint advertising. Stip of lijn die samen reclame maken voor een concert of Miele adverteerd om dash te gebruiken.
-Ideële reclame : Maatschappelijk verantwoorde reclame.
-Themareclame : Als je de doelgroep iets over het merk wilt vertellen
-Actiereclame : Als je de doelgroep wilt stimuleren om iets te kopen. Bv : Newyork nu vanaf 199euro.
Nadelen : Duur, irritatie bij mensen en herhaling is nodig

2. Corporate Advertising
Centraal staat de beeldvorming van de organisatie. Het is een soort van communicatie waarbij ze de publieke opinie willen beïnvloeden. Bv : overname. Ze adverteren een standpunt uit de actuele onderwerpen, hun mening hierover.

3. Internet
Het is zeer snel, actueel en wereldwijd, het is ook 24uur beschikbaar!
Het is voor uitwisseling van informatie, verkoopstransaties enz..
Nadelen : het zijn hoge kosten om te onderhouden en bereik is afhankelijk van het zoekgedrag vd doelgroep.

4. Social Media
Het internet neemt toe en op facebook en twitter gaat men dus ook aan reclame doen. Het is een sociaal en interactief medium! Als het persoonlijk is gaat het sneller.

5. Direct Marketing
Communicatie die wordt afgestemd op de doelgroep. Een directe relatie tussen de aanbieder en afnemer opbouwen. Het kan gebeuren via internet,mail, telefoon, media..
Het is een rechtstreekse benadering en bespaart dus ook kosten. Het gaat goed op de voorkeuren van de doelgroep en je kan ze gericht benaderen.
Nadelen : een database is vereist en bijhouden daarvan neemt veel tijd,en het wordt soms gezien als inbreuk op privacy.

6. CRM : Customer Relationship managment
Het onderhouden en versterken van klantrelaties. . Je kan direct zien welke acties succesvol zijn en dan bespaar je geld op onrendabele klanten en hou je bestaande klanten vast.

7. Sales promotie
Verlaag je de prijs of geef je meer voor dezelfde prijs aan de hand van kortingsbonnen, spaaracties enz.. Ze willen op kort termijn resultaat daarvan zien. Het verhoogt dus ook snel de naamsbekendheid en effect kan je direct zien op de afzet.
Nadelen : prijsacties tasten de status van het merk aan en minder marge door die aanbiedingen
Persoonlijke verkoop contact tussen verkoper en consument en je kan zo de persoonlijke wensen afstellen op de klant en grote mogelijkheden. Het is ook bij duurdere aankopen zoals een auto of keuken.. Business tot business.
Nadelen : Het is een hoge kost per contact, bereikt maar aantal personen en hoog kwaliteit van accountmedewerkers nodig

Beurzen
Evenementen waarbij een organisatie zichzelf of haar producten en diensten presenteert aan geïnteresseerde doelgroepen. Het is zeer geschikt voor promoties en demonstraties. De consument heeft zelf het initiatief genomen en wilt informatie verwerven. Het is zeer doelgericht naar de nieuwe klanten, er is daar ter plaatse ook zicht op de concurrentie en mogelijkheid om de producten te showen.
-Je hebt horizontale beurzen waar ze producten en diensten tonen van 1 branche. BV auto
-Je hebt verticale beurzen waar je producten kan zien uit verschillende branches BV: horecacava
-Publiekbeurzen waar zowel de doelgroep als aanbod zeer divers is zoals BV : huishoudbeurs
-Trade marts zijn beurzen waar men is met een breed aanbod van producten waar ze zich richten op detailhandel. BV : world fashion centre

Winkelcommunicatie
Staat voor alle vormen van marketingcommunicatie in en om de winkel
Bv : de Diesel etalage waar je de winkel tot uitdrukking brengt en de verkoop bevorderd.
Nadelen : De consument krijgt een overload aan info.

Sponsoring
Zakelijke overeenkomst waarbij de sponsor middelen beschikbaar stelt in ruil voor communicatiemogelijkheden. Verbind het merk bijvoorbeeld aan een sportclub, waar een positief imago word gesponsord. Snel en een grote naamsbekendheid met veel mogelijkheden. Opbouwen van relatie en tonen van maatschappelijke betrokkenheid.
Nadelen : imago van de sponsor kan aangetast worden door rellen en de sponsor is afhankelijk van de resultaten

Marketing pr
Het merk staat centraal en zet voor de introductie van een nieuw product.
Hoofddoel : het verkrijgen van free publicity
Het komt zeer geloofwaardig over vanwege de berichtgeven in de media
Nadelen : afhankelijk van de pers

8. Selecteer de media
Als je een nieuwe reclamecampagne gaat maken staat het medium centraal. Je moet het koppelen aan je doelgroep en ervoor zorgen dat het je doelgroep bereikt. Een goede mediaplanning is noodzakelijk zodat het je doelgroep bereikt.
-De communicatiestrategie bepalen is beschrijven welke communicatie je gaat gebruiken. Het is op basis van een positioneringsstrategie
-De mediastrategie en daar maak je de belangrijke keuze welk medium je inschakelt.
-Selecteer de media : het vindt plaats op basis van 4 criteria : budget, bereik, frequentie en continuïteit.
-Selecteer de titels : concreet
-Plaatsing en kosten : waar en welke uiting gebruikt wordt
-Controleer en evalueer

9. Evaluatie
Kijken of de doelstellingen behaald zijn. Een pretest is iets dat je doet voordat een communicatie uiting in de media wordt geplaatst. Je moet dan kijken of het voldoet aan de gestelde eisen.
Met een posttest onderzoek je of plaatsing in de media de bedoelde communicatie effecten bereikt heeft.

Begrippen

• Tone of voice = het is afhankelijk van wat je boodschap is. Er kan bv humor is zitten, of vriendelijkheid.. • Marketingmix = voorbeeld = BMW komt met de nieuwe 7-serie. Dit moet natuurlijk groots in de aandacht komen. Dit doen ze met een reclame op tv, een folder voor huidige BMW rijders, een showmodel op een grote autobeurs en ze sponsoren een Formule 1 team. • Actieve merktbekendheid = • Reductie = • Regie = • Premium = Artikel dat bij aankoop van een ander artikel gratis wordt verstrekt, met een geringe bijbetaling of tegen inlevering van spaarzegels. Bijvoorbeeld : • Message proces analysis • Abribus = affichage in bushokjes • Globale strategie = • Agendabuilding = • Huisstijldragers = • Preffered readers = • Ruis = • Concercommunicatie = • Transformalisatie positionering = • Symboliek = • Lijnfunctie = • Identiteit = geeft aan wat de organisatie uitstraalt en is met kernwaarden omschreven • Reputatie =Een organisatie kan bij verschillende doelgroepen verschillende imago's hebben. Het gemeenschappelijke van de imago's bij de verschillende doelgroepen door de jaren heen is dan de reputatie. Bijvoorbeeld : Bij de gemeente heeft de ACV een reputatie opgebouwd als betrouwbaar, omdat in de jaren dat ACV werkt voor de gemeente bijna al het werk goed is gebeurd. Wat er gevraagd wordt van ACV, wordt ook vervuld. • Reclame = Reclame is door een adverteerder betaalde informatie in massamedia over merken, organisaties of ideeën, met als doel kennis, attitude en/of gedrag van de doelgroep (handel, consumenten of andere afnemers) in een voor het marketingbeleid gunstige richting te beïnvloeden. Bv : De spannende Raveleijncommercial van De Efteling welke kinderen en ouders probeert te triggeren om naar de nieuwe parkshow te komen kijken. • Huisstijl = • Concurrenten = Het voortdurend zoeken naar substituten, naar mogelijkheden om het goede te vervangen door het betere. Bv : Toen ik in de horeca werkte kocht men groeten op de markt(de real life markt) en bij de groothandel. Het was maar net waar het goedkoop was en waar de kwaliteit beter was. • Leveranciers = • Intermediairs = tussengroep, het is een schakel tussen de organisatie en de doelgroepen. • Actoren = zijn personen of groepen die invloed kunnen hebben op het beleid of het plannen van een organisatie. Met het spel betrokken zijn. • Segmentatie = groepen worden vastgesteld op basis van kenmerken die een bepaalde groep heeft. In een grote groep kan je zo snel mensen vinden die bij elkaar horen. En voor elk segment ga je een ander verhaal uitbouwen of plan maken. • Stakeholders = bepalen of doelen worden bereikt, ze hebben dus de kaarten in handen. • Factoren = ontwikkelingen die van invloed zijn op de communicatiestrategie waarop je zelf niet direct invloed kunt inoefenen. • Segmenteren = is het onderverdelen van doelgroepen, kleinere groepen maken van je grote doelgroep of om die aparte communicatie te geven, zoeken wie bij elkaar hoort. Nooit te specifiek gaan, een breed publiek altijd aanspreken. Je kan een groep indelen op geografische factoren, leeftijd, geslacht, opleiding, koopgedrag, levenscyclus van de mens.. • Kanabalisatie = 2 concurrenten die te veel van elkaar afsnoepen • DESTEP- analyse = • Issues = zijn onderwerpen die in belangstelling staan bij publiek en politiek en beïnvloeden de organisatie in de toekomst. Je moet deze zo vroeg mogelijk signaleren voor ze zich voordoen. Actuele maatschappelijke onderwerpen dat een bedrijf niet kan negeren. Controverse over gezondheid, veiligheid, mondialisering, milieu waar er een publieke opinie over wordt gevormd. • Propositie = de belofte aan de klant geeft weer wat het merk voor de afnemer kan betekenen. Het is hetzelfde als de boodschap. Overtuigend en geloofwaardig. De belofte die wordt gemaakt. • Slogan = een mooi zinnetje dat op de affiche komt te staan • Concept = de creatieve vertaling van u idee. • Pay off = bij een logo wordt afgebeeld. Bijvoorbeeld : BOB campagne • Communicatiekruispunt = • Pitch = Dit is een competitie waarin verschillende bureaus het tegen elkaar op moeten nemen voordat je als bedrijf kiest met welke bureau je in zee gaat. Dit kan een PR bureau zijn gespecialiseerd in mediarelaties,webdesignbureau,reclamebureau etc. Bijvoorbeeld : Er moet reclame gemaakt worden voor een nieuwe product die over 6 maanden op de markt komt. Het bedrijf heeft zelf geen reclameafdeling dus moet er een gehuurd worden. Ook hier ga je een pitch organiseren zodat je goed kan kiezen welk bureau het beste bij je bedrijf en product past. • Dekking = het percentage van de doelgroep dat je hebt bereikt die je wou bereiken. • Oplagen = hoeveelheid exemplaren • Bereik = nakijken wat mijn campagne zou moeten bereikt hebben • Frequentie = OTH = opertunity to hear OTS = opertunity to see • Draagvlak = groep mensen die iets willen ondersteunen • Positionering = De plaats date en merk inneemt bij de hoofden van de mens. Hoe de consument dus denkt over een bepaald merk. • Beleid = • Strategie = Een strategie is de wijze waarop de doelen worden bereikt door het inzetten van mensen en middelen, rekening houdend met de eisen vanuit de omgeving. Bv : ING streeft ernaar om financiële producten en diensten aan te bieden op de manier die de klant verlangt, met daarbij uitstekende service, maximaal gebruiksgemak en tegen concurrerende prijzen. • Structuur van de organisatie = het komt erop neer hoe de organisatie is opgebouwd en dit bestudeer je via een organogram. Bijvoorbeeld : lijnstructuur • Cultuur van de organisatie = de waarden en normen die binnen de organisatie leven en de stijl van het leiding geven. Bijvoorbeel : Binnen de ACV wordt iedereen met jij of je aangesproken • Marketingdoelgroep = kopers of gebruikers • Communicatiedoelgroep = de groep waarop je u communicatie richt, groter • Intermediars = je doelgroep bepalen via een tussengroep. Het is een schakel tussen organisatie en doelgroep en doorgeven van informatie • Ondernemingsdoelstellingen = ze hebben betrekking op de missie. De plaats die de onderneming wilt innemen in de maatschappij. • Marketingdoelstellingen = het gaat hier over omzet, aandelen en concurrenten • Communicatiedoelstellingen = de gewenste effecten in termen met kennis, houding en gedrag. • Profileren = een duidelijk eigen karakter aannemen, karakteriseren, een profiel aanbrengen • Bottom up = van onderen naar boven, waarbij dingen van onder groeien. • Top down = De mededelingen die het topmanagement via het middenkader aan medewerkers doorgeeft. Over het algemeen het sterkste ontwikkeld in een organisatie. Het grootste probleem is als er teveel tussenlagen ontstaan, waardoor de afstand tussen zender en ontvanger te groot wordt. Er treedt filtering van de boodschap op. Een tweede probleem is overbelasting van het middenkader. Bijvoorbeeld : Het topmanagement van Rabobank informeer het management over de bezuinigingen. Het management informeert de overige medewerkers. • Checklist = een lijst waar je alles benoemd wat moet gedaan worden • Draaiboek = hierin geef je aan wat er door wie en voor welk tijdstip moet gedaan worden. • Bereik = nakijken wat mijn campagne zou moeten bereikt hebben • Frequentie = OTH = opertunitu to hear ( radio ) OTS = opurtunity to see ( Tv ) • Dekking = percentage van doelgroep dat je hebt bereikt. Allen bij de mensen dat je wilt bereiken • Oplagen = hoeveel exemplaren • Breinpositie = als ge goed positioneert , dan verkrijg je een sterke breinpositie • Identiteit= voorbeeld = Justitie is een organisatie die werkt aan recht en veiligheid. Justitie is een organisatie van mensen die voor mensen werken. Justitie staat midden in de samenleving en wil daar een afspiegeling van zijn. Dit is de identiteit van Justitie • Public affairs = Public affairs is het geheel van de professionalisering van de betrekkingen met de overheid en de maatschappelijke omgeving. Een open manier van communiceren over achtergrond, doelstellingen en belangen van partijen in relatie tot het politieke en maatschappelijke leven, gericht op beïnvloeding van publieke en democratische besluitvormingsprocessen. Public affairs ontwikkelt instrumenten om de omgeving zo goed mogelijk te verkennen, accuraat informatie uit te kunnen wisselen en netwerken rond beleidsthema’s en projecten te analyseren. • Collectief imago = • Branded identiteit = Bij branded identiteit zijn dochterondernemingen zelfstandig in hun communicatie. Zij voeren een eigen (huis)stijl. Het lijkt voor buitenstaanders alsof ze niets met het moederbedrijf te maken hebben. Dat beperkt het risico voor het moederbedrijf bij het floppen van één product en het geeft consumenten het idee dat er keuze is tussen verschillende producenten en merken. Bijvoorbeeld : Unilever met Dove, Axe • Endorsed identiteit = Endorsed identiteit is een identiteitsstructuur waarbij het moederbedrijf duidelijk herkenbaar aanwezig is bij haar afzonderlijke dochterondernemingen door zich te laten zien middels naast de individuele merknamen haar eigen corporate merknaam te voeren. De mate waarin het moederbedrijf haar naam laat zien noemen we parent visability en deze verschilt per moederbedrijf. bijvoorbeeld : OLA ( magnum, Cafe zero ) • Monolithische identiteit = • Parent visibilitity = • Kernwaarden = • Merktrouw = • Merkkenis = • Naamsbekendheid = • Merkvoorkeur = • Guerrilla Marketing = Merk naar voren halen in een kleine omgeving. Je gaat dus gericht toeslaan. Bijvoorbeeld : Toch wel een beetje confronterend als je even bij een bushokje wilt gaan zitten en het geeft met koeienletters weer hoeveel je weegt. FitnessFirst vond het een mooie actie om mensen eens naar hun sportscholen te krijgen. • Uitvoeringspositionering = Je onderscheiden door de uitvoering van je campagne. Bv : Coca cola met de mooie reclame’s met Kerstmis. • Marktontwikkeling = de organisatie richt zich op het verkopen van bestaande producten aan nieuwe klanten en nieuwe markten. • Productontwikkeling = De vaste klanten ook nieuwe producten aan te bieden. • Diversificatie = Introductie van een nieuw product in een nieuwe markt. Bijvoorbeeld : Ferrari heeft naast de verkoop van sportwagens ook een kledinglijn opgericht • Marktpenetratie = Grotere aantallen van de bestaande producten in de bestaande markt afzetten. • Ansoff-Matrix = marketingcommunicatie voor de groeistrategieën. • Issue advertising = Vorm van adverteren waarbij de organisatie haar standpunt geeft over een actueel onderwerp. • USP = unique selling point • Ondernemingsraad = OR = • Lobbyen = het strategische, georganiseerd streven om 1 of meer actoren van besluitvorming te beïnvloeden. Invloed uitoefenen op beslissende partijen zoals overheid,politici, vakbonden • Belangengroep = ze komen op voor een bepaalde groep in de samenleving. Bv : vakbonden • Brancheorganisatie = een bundeling van meerdere bedrijven uit 1 branche. Ze streven collectieve belangen na, doen ook aan lobbyen.. • Actoren = Actoren zijn alle belanghebbende partijen die betrokken zijn bij een bepaalde issue van een organisatie. Dit kunnen bijvoorbeeld de volgende groeperingen zijn: -Burgers -Leveranciers -Media -College van Burgemeesters en Wethouders -Maatschappelijke organisaties -Consumenten • Attitude = Een houding die iemand inneemt ten opzichte van de omringende wereld. Dit kunnen andere mensen zijn, maar ook producten, merken en winkels. Een attitude wordt gevormd door eigen ervaringen, ervaringen van anderen en door de beïnvloeding van marketingcommunicatie • Free publicity = Onbetaalde aandacht in de media. Dit kan een bedrijf bewerkstelligen door contacten met journalisten en andere media goed te onderhouden en zelf ludieke acties te bedenken die nieuwswaardig zijn. Bv : de laatste reclame van Carslberg , door de ludieke actie is de reclame overal in het nieuws gekomen, buiten reclame dus ook nog veel gratis aandacht. ( cinema filmpje met bad boys en koppel krijgt een carslberg ) Dit zorgt voor een vertrouwen bij consument en geloofwaardigheid. ( met corporate advertising = gecontroleerd is en betalend • Persrelaties = relaties opbouwen en onderhouden met de voor de organisatie relevante journalisten en media om op gestructureerde manier aan free publicity te komen • Press agentry = het creëren van verhalen en evenementen met een zekere nieuwswaarden om op die manier aandacht van de media te verzamelen. Veel B2B • Ombudsman = iemand die klachten behandeld en onderzoek doet over wat behoorlijke gedragingen zijn van de overheid, bedrijven.. • Propaganda = een communicatiediscipline waar ze mensen willen meetrekken in bepaalde ideeën of gedachten. Bv een religie of bij politiekers. Ze vertrekken vanuit een visie of strategie. • Verzuiling = Als je bijvoorbeeld bij een christelijke partij behoort, ga je ook een christelijke krant lezen, bij de christelijke mutualiteit zitten enz.. • Mediatraining = Het is een trainig om een camera te woord te staan, het wordt gegeven door journalisten aan politici. • Spin doctoring = communicatiespecialist • Politainment = de manier waarop politici in de media opgevoerd worden en zichzelf profileren. Bv : slimste mens => populariteit van Bart de Wever. • Banner en buttons ('display' advertenties) = ongevraagde advertenties op websites. De ontvangers krijgen de boodschap ongevraagd in beeld. • Pop-up banner = banner die een kwart of meer van het scherm beslaat en weggeklikt moet worden om verder te kunnen gaan met het scherm waarmee men bezig is. • Arena- analyse = Dit wordt ook wel stakeholdersanalyse genoemd. Ze is er op gericht in kaart te brengen wie de andere belanghebbenden zijn en welke standpunten zij hebben (de stakeholders). • Broadcasting = Het versturen van informatie naar iedereen op het netwerk met als doel een zo groot mogelijk (specifiek) publiek te bereiken. Bv : het nieuws dat te lezen is via de MSN startpagina • Narrowcasting = "Narrowcasting is het leveren van informatie via een interactief netwerk zoals het Internet of Intranet gericht op een bepaald publiek. Bv : in de blokker staan over televisie schermpjes • Cognitieve dissonatie = voorbeeld : je koopt een auto waarvan je denkt dat dit de wagen is die volledig bij je past en zal voldoen aan je verwachtingen. Nadat je er een tijdje in gereden hebt, blijkt het tegendeel. Je kan de auto natuurlijk weer verkopen en je verlies nemen of je legt jezelf erbij neer en probeert er de voordelen van in te zien. De auto doet immers waar hij voor bedoelt is: hij brengt je van A naar B. • Framing = Framing is een communicatietechniek die gebruikt wordt om te overtuigen. Er worden elementen naar voren gebracht die door de ontvanger geassocieerd worden met de dingen die in zijn ‘kader’ vallen. Hierdoor is de boodschap optimaal aansprekend. Bijvoorbeeld : Framing word ook commercieel toegepast. Albert Heijn zet 'elke dag vers gebakken' op haar broodzakken omdat mensen dit associeren met ambachtelijk, verantwoord en gezond. Dit is een heel ander beeld dan de term 'vanochtend geleverd' zou oproepen. Ook al kan dit in principe hetzelfde betekenen. • Business to business = gaat het om de communicatie van een organisatie die is gericht op andere organisaties. Macro, Hanos, Sligro en Office Centre zijn B2B bedrijven. Hun externe communicatie is om deze reden heel anders dan die vanB2C bedrijven. Ze adverteren bijvoorbeeld niet op straat of op tv, maar via gerichte klantenwerving binnen hun doelgroep. • Business to consumer = Meestal betreft het hier bedrijven die specifiek zaken doen met consumenten. Te denken valt aan de meeste retailers zoals supermarkten of kledingwinkels, maar ook reisbureaus gericht op particulieren en online boekhandels vallen onder de definitie van B2C bv : H&m die aanbiedingen heeft over haar jassen via tv • • BBT-formule = 'De BBT-formule is een methode om in kaart te krijgen of een merk zijn kernwaarden goed tot uiting laat komen. De formule bestaat uit drie onderdelen: Belofte (wat belooft het merk), Bewijs (waaruit blijkt dat ze zich aan die belofte houden) en toonzetting (hoe laat het merk dit zien in het dagelijks handelen)' Voorbeeld: Aston Martin.

Belofte: Autorijden die luxe en performance combineert Bewijs: Stijlvolle vormgeving van het product, stijlvolle site, veel aandacht voor details, reviews in autoprogramma's en prestaties op het racecircuit. Toonzetting: Zakelijke kleuren, rustig beeldmateriaal, product altijd in combinatie met succes, zeer beleefd naar klanten.

APART HOOFDSTUKJE

Public Relations
Freepublicity is een onderdeel van public relations en richt zich specifiek op het inzetten van de media. PR en voorlichting geeft een gezicht aan de organisatie.
Plan : PR maakt gebruik van interne en externe communicatie om een bepaald publiek te informeren of te beïnvloeden. Te denken valt aan: advertenties, promoties, lobbyen, speciale gebeurtenissen en natuurlijk publiciteit.
Het PR-plan beschrijft de PR-strategie en samenhang van deze gereedschappen. De rol van internet in een PR-plan is enorm gegroeid in de afgelopen tien jaar en geldt nu naast de bedrijfsbrochure als het belangrijkste gereedschap.

WIE? Iedereen doet aan PR ->
- Jij en ik door bijvoorbeeld Facebook. Elk individu probeert zijn relaties te onderhouden. We zijn een sociaal wezen die willen geapprecieerd worden in de wereld waardoor we onszelf in de kijker gaan zetten en aan netwerking gaan doen. Het is de manier om aan een nieuwe baan te komen, meer dingen te weten te komen.. Je gaat bijvoorbeeld opleidingen volgen, door avondscholen, congressen, workshops..
- Organisaties : Hier is het meer professioneel, gestructureerd en planmatige aanpak.. Ze gaan hun relaties met publieksgroepen onderhouden
-Grote bedrijven of non-profit organisaties : gebeurt ook op een georganiseerde wijze. Bijvoorbeeld Unizo richt zich op zelfstandige ondernemers en de pers. Voor artsen zonder grenzen hebben andere belangengroepen.

WAT? stelselmatig wederzijds begrip tussen organisatie en haar publieksgroepen.
Stelselmatig = vaak veranderen, continue wisselwerking, blijven contact houden, je moet constant verschillende hoedjes opzetten, meegaan met denkbeelden van andere, ook met de concurrentie. Wat wil bijvoorbeeld de journalist horen?
Wederzijds begrip = de organisatie kan alleen ontwikkelen als ze steun en vertrouwen hebben van de publieksgroepen en medewerking
Het beleid moet dus afgestemd zijn op de wensen van de publieksgroepen
Ze willen peilen naar de mening van de publieksgroepen over de organisatie, ze verspreiden ook info over het beleid naar hun toe.

WAAROM?
Pr is meer dan alleen de imago opbouwen. Ze willen het klimaat opbouwen vd organisatie zodat het optimaal kan functioneren. Ook om de strategische visie van de organisatie te kennen en zo de doelgroepen makkelijk te kunnen benaderen. Coroporate image te bouwen of te wijzigen.
PR heeft ook een signaalfunctie om trends en issues uit de buitenwereld op te merken en ernaar te handelen. Het voornaamste doel van PR is veelal het bestendigen of imago verbetering en niet verkoop of marketing. PR werkt vooral op basis van imago-onderzoek.
5 hoofddoelen van PR :
- Ze moeten zich kunnen aanpassen aan de omgeving : trends analyseren, probleemsituaties oplossen, ze moeten begrip kweken bij publiek door mee te praten over issues en een standpunt daarover in te nemen.
- acceptatie van het beleid van de organisatie : plan uitvoeren, of door activiteiten te ontwikkelen voor betere bedrijfsacceptatie
- vormgeving van de verantwoordelijkheid in de samenleving : men moet tegenover de publieksgroepen hun informatie geven en verantwoording afleggen tegenover hun wensen. Lobbyen, wie kan je beïnvloeden? Je moet goed weten wie voor wie werkt dat je makkelijk persoonlijk contact kan leggen..
-Communicatiebevordering : de boodschap goed encoderen zodat het begrijpelijk is voor de publieksgroep. Je moet de taal van de publiekgroep kennen zodat je de vaktermen beter begrijpt en die van u uitlegt, en de ruis opsporen. Deze taken worden verricht door de Pr verantwoordelijke = vertaler
-Beeldverbetering : imago , wat de organisatie wil uitstralen

=> PR is zo belangrijk omdat de omgeving altijd complexer wordt en alles draait om het imago, er is een grote informatiestroom en de organisatie moeten een grote impact hebben op de maatschappij!
Een goed imago : versterkt externe relaties motiveert eigen medewerkers de beste arbeidskrachten aan te trekken consumenten laten hun keuze leiden door de reputatie van een onderneming producten zijn steeds meer hetzelfde, dus alles hangt af van imago!

Omgeving complexer :
-beïnvloed door politiek,sociale en economische wereld
-internationalisering en mondialisering doen de stakeholders en invloeden nog toenemen

Impact van de organisaties op maatschappij :
- milieuvervuiling
-werkgelegenheid
-cultuur

De samenleving heeft ook invloed op ondernemingen door :
-subsidies, wetten
-invloed van actiegroepen

De grote informatiestroom :
-type van boodschappen
-aandacht van het publiek trekken want er is veel concurrentie
-men moet informatie verstrekken over organisatie en beleid
-gegevens van publieksgroepen analyseren ( om gericht te kunnen communiceren )
-hij moet verschillende hoedjes opzetten, zodat hij zich kan identificeren met de publieksgroepen
(flexibiliteit)

TOT WIE ?
De maatschappelijk groep waarmee de organisatie een relatie onderhoudt
Segmentatie in publiekgroepen helpt om binnen de organisatie keuzes te maken

Marketing PR = heeft als hoofddoel free publicity te verkrijgen
Viral marketing, online advertising, banners en pop-ups , community building
Het gaat hier om u merk te ondersteunen ipv de organisatie. Ze willen de wederzijds begrip tewerkstellen tussen product en haar doelgroep.

Pr Communicatie instrumenten
1. door free publicity met doel iets positief schrijven over je organisatie, als journalisten je nieuwswaarde belangrijk vinden. Bij persconferentie geen controle over wat er geschreven wordt, bij interview heb je alleen inzagerecht ( recht om het artikel in te kijken )
2. corporate advertising over merken of de organisatie. Het is massacommunicatie met als doel het verhogen van de imago op lange termijn en beeldvorming. Met advertenties tonen waarvoor ze staan zoals thema’s, duurzaamheid en kwaliteit.
3. Sponsoring , het is een soort ruil waar je bedrijf dan vermeldt wordt in de plaats. Het is om de naamsbekendheid te vergroten, imago en Pr te verzorgen. Fundraising = het verkrijgen van donaties = het is geld of goederen verkrijgen zonder dat er iets tegenover staat. Het is meestal voor non profit organisaties.
4. Evenementen waar je direct cotact maakt met je publieksgroepen en een opportuniteit creëert om free publicity te verkrijgen. Het zijn bijvoorbeeld opendeurdagen, bedrijfsbezoeken, autosalon( marketingcomm) culturele events, of congressen..
5. corporate website wat bijdraagt tot de vorming van de reputatie van de organisatie bij alle doelgroepen. Je kan daar makkelijk informatie terugvinden.
6. Huisorgaan is een eigen magazine dat gemaakt wordt door de organisatie. Dit kost heel veel geld, het is bedoeld voor ee wij gevoel of om werknemers te informeren over de visie, misie en strategie van de organisatie, differentatie. Het is geen personeelsblad, maar gericht op externe doelgroepen, het brengt de publieksgroepen op de hoogte van de ontwikkeleingen, nieuwe producten, trends..
7; Fundraising = de non profit waar relaties worden opgebouwd met schenkers om steun van vrijwilligers te bekomen.
8. Corporate stijl+huisstijl = de presentatie van de organisatie om herkenbaarheid te maken.

* Pr als lijnfunctie = valt onder de dienst of sector van de organisatie, het is een instrument ter ondersteuning van die dienst.
* Pr als staffunctie = valt onder de directie , adviserende functie aan het management en coördineert de communicatie naar publieksgroepen

Wat doet een Pr deskundige?
-schrijven, intranet, mails, speech
-lezen
-onderzoek doen
-persrelaties onderhouden
-proactief ( organiseren, persdatabase..)
-communicatiemiddelen beheren : drukwerk, online, AV
-organiseren van evenementen
-woordvoerder
-advies verlenen aan klanten en management

Wat doet een communicatie deskundige?
-bureau : account executive, account manager
-Pr assistent, Pr coördinator
-woordvoerder
-communicatiemanager

=>
GELOOFWAARDIGHEID , HET GEZICHT VAN DE ONDERNEMING ( Identiteit en imago )

PUBLIEKSGROEPEN!!! = stakeholder = Een persoon of groep die belang heeft bij een organisatie.Een belanghebbende of stakeholder is een persoon of organisatie die beïnvloed wordt of zelf invloed kan uitoefenen op een specifieke organisatie, een overheidsbesluit, een nieuw product of een project.
Publieksgroepen =
Het zijn de reeds bestaande groepen met een vaste identiteit zoals interne, politieke, economische groepen die al bestaan rondom de organisatie. Het is makkelijk als je u publieksgroepen al kent om dan de doelgroepen te gaan bepalen. DOELGROEPEN KIES JE EN PUBLIEKGROEPEN HEB JE AL.

Algemene publieksgroepen : Pr discipline : CORPORATE PR
-bevolking
-omwonende
-maatschappelijke instellingen
-onderwijs instellingen

Politieke publieksgroepen : PUBLIC AFFAIRS
- overheden
-provincies
-gemeenten
-politici
-actiegroepen
-milieugroepen
-belangenorganisaties (ze hebben een doel op maatschappelijk vlak, zoals minimumloon, lobbyen
-brancheorganisaties
-werknemersorganisaties
-consumentenorganisaties ( testaankoop )
-vakbonden

Financiële publiekgroep : FINANCIELE PR
-klanten
-banken
-aandeelhouders
-concurrenten
-collega-bedrijven
-sponsors
-leveranciers

Interne publiekgroepen : INTERNE COMMUNICATIE
-directie
-managmentteam
-medewerkers
-partners van medewerkers
-stagiars
-uitzendkrachten (interim)
-gepensioneerden
-commissarissen (Raad van Bestuur)
-ondernemingsraad ( hebben inspraak in het bedrijf, ze voeren overleg met de werkgever over het beleid en personeelsbelangen )

Voorlichting
Het is belang van de ontvanger !!
Het is een vorm van Public Relations, maar zonder de imagovorming
Pr is een goed doel gebruiken om u imago beter te maken
Voorlichting = bewust gegeven hulp bij menings of besluitvorming door middel van communicatie. Ze proberen iemand zijn mening te veranderen. Ze willen betere kennis geven voor hun eigen belangen en om het gedrag te veranderen. Informatieverstrekkingen, educatie of hulpverlening. Het is doelgericht, maar zonder commerciel doel. Een collectief nut als doel : het informeren of sensibiliseren
* voorlichting is een Communicatiemodaliteit waarbij het draait om informatie verstrekken aan de ontvanger om die te helpen bij het maken van een weldoordachte beslissing of mening.
Bv : in een televisieprogramma wordt voorlichting gegeven over gevaarlijk vuurwerk..

Soorten
1. Informatieve : versterken van feiten zonder meningsvorming
Bv : statistieken, budget geïnvesteerd..
2. Educatieve voorlichting : kennisvermeerderen, ondersteunend en probleemoplossend
Bv : seksuele voorlichting
3. Persuasieve voorlichting : attitude verandering ten behoeven van een collectief doel
Bv : niet meer te roken, argumenten doorvoor

* Geven van voorlichting als organisatie : JAC, SENSOA
* Voorlichting als middel bij een organisatie : OCMW : campagne over rookbeleid doen

Overheid
De overheid is het hoogste gezag op een bepaald territorium. Ze krijgen inkomsten door belastingen en ze gaan dit toepassen op de belangen van de burger. BTW + inkomstenbelastingen en taxen
WAT?
Ze zorgen voor orde en veiligheid
Ze bevorderen de welvaart en welzijn vn de samenleving
Regels en straffen
Regelen wat iedereens belang raakt infrastructuur gezondheidszorg sorteren van huisvuil pensioenen werkloosuitkeringen sociale zerkeheid subsidies ze stellen veel mensen te werk regering om de 4 jaar arbortuswet leefloon
=> Ze hebben doelen zoals de voorlichting die niet commercieel zijn!

Boetes, regels en geld vragen en communicatie zoals propaganda, voorlichting en informatie. Ze voeden de mensen op om aan politiek te doen. Ze zorgen voor een democratie en verplichten iedereen om te gaan stemmen. Er is ook vrijheid van meningsuiting, de media is de verbindsschakel tussen overheid en burger. Info over overheid en berichtgeving van publieke opinie. De meida heeft een grotere macht dus overheid is afhankelijk van journalisten dat ze een goede werking en beleid in de media plaatsen. Het is ook belangrijk voor de politici

Case => communicatiediscipline’s, doelen, voor welke doelgroep..

Similar Documents

Premium Essay

Communication Plan Project

...Ruben Santos Project Management Project- Communication plan A well planned project has a well planned Communication strategy. “Effective and frequent personal communication is crucial to keep the project moving, identify potential problems, solicit suggestions for improving project performance, keep abreast of whether the customer is satisfied, and avoid surprises.” (Gido & Clements, 2006). This statement could not be more fitting for the type of project my team is undertaking. Project communication is crucial to effectively organize process and finalize any project. Project communication can include; oral communication, written communication, such as memos or external letters to clients/customers, project reports, project progress reports and project meetings. An initial meeting with the Director of the showcase cinema has been set for 5/6/2015/. An Agenda has been created to facilitate the initial communication with the Director (please see below): |Project Review | |Initial meeting with Jonh Dimarzo | |May 6th, 2015 | | | |Agenda ...

Words: 548 - Pages: 3

Premium Essay

Communication Plan

...research paper will explain the process and reason for a communication plan as it pertains to the success of the Huntsville Plant Project. It was once quoted by, President and CEO of National Semiconductor Corp, Gilbert Amelio that, "Developing excellent communication skills is absolutely essential to effective leadership. The leader must be able to share knowledge and ideas to transmit a sense of urgency and enthusiasm to others. If a leader can't get a message across clearly and motivate others to act on it, then having a message doesn't even matter." There are many ways to communicate; this report will focus on three forms of communication, Face-to-Face, Personal and Impersonal Written. The report will take a look at which method of communication is best for this project, best for that phase of the project and how best to generate and distribute project documents among project stakeholders and team members throughout the project in an affective and timely manner. This report will address individual’s responsibility for distribution of each document, generation of each document, what action each recipient is expected to take and the type of document each individual is responsible for developing. A communication plan has been shown to be an effective tool in assisting management in the successful outcome of project deliverables. Keywords: communication, communication type, Huntsville Plant Project Report Communication Plan Being prepared is not a sign of fear for failure...

Words: 675 - Pages: 3

Premium Essay

Communication Plan

...Section II Communication Plan No matter how great an idea or plan is, it will fail unless it can be received and understood by others, making communication very important. Communication drives employee’s behaviors in accepting an idea, plan or change. Making the technique chosen very important. Riordan Manufacture is introducing a new more formal system to track customer’s information. Management realizes employees have a great responsibility to manage customer’s information and wanted to develop a better tool to perform this task more effectively. Keeping information uniform will better assist employees and managers, saving both parties time. Written communication is tangible and verifiable. Both the sender and the receiver have a copy of the communication. Written communication is more likely to be thought out, logical and clear making it an important tool to communicate for complex and lengthy communications. Written communication has drawbacks, it can be time consuming and a disadvantaged to immediate feedback (University of Phoenix). Oral communication is effective by getting the message out quickly and feedback is immediate. Face-to-face communication is always effective but has disadvantages if the message has to pass through individuals. The message will get distorted with every individual it passes through (University of Phoenix, 2011). We decided to use both methods to communicate the change in the way customer information is handled. We need employees...

Words: 687 - Pages: 3

Free Essay

Communication Plan

...Communication Plan After making pre analysis, it’s important to find out who the target audience is and how we should communicate externally. There must be made a communication plan so that we know what is relevant to the videos. To create a communication plan, there are many different models. In this project we have chosen the "Communication Planning" model (Andersen 2008, 592-615). It consists of seven steps, we have to go through to make a good communication. The model can be used in chronological order, but we will not follow it scrupulously . We only use the steps that are relevant for the project. During some of the steps, other models and analytical methods will be used. The theory about these will be reflected in their respective sections. Objectives of communication During this step we might find out what we want to achieve with the communication in relation to the recipients. The main purpose of communication here make potential customers aware of Limkokwing existence and that it is something other than just a university. Another important aim is obviously to get people to study at Limkokwing once they know it exists. It is important that potential customers get the idea of what Limkokwing stands for. This is done through various communication. By using the right words and pictures, the recipient would get a feeling that Limkokwing is a place that is worth studying at. The message Limkokwing want to communicate is that it’s a place that is completely focused...

Words: 1227 - Pages: 5

Premium Essay

Communication Plan

...CAMARO RESTORATION COMMUNICATION PLAN A. GENERAL INFORMATION Prepared by: Steve Smith Date: 1/20/2014 Project Description: Restoration of 1969 Camaro SS B. STAKEHOLDER LIST Stakeholders: Project Role: Steve Smith – Project Manager Review and assess vehicle needs, schedule work load, leading meetings, test vehicle and deliver final project to owner. Steve Mitchell – Owner Responsible for project requirements and funding. Mechanics Removal and installation of engine, transmission and other mechanics of vehicle. Body Shop and Paint Responsible for body restoration and paint of vehicle. Parts and Fabrication Responsible for ordering of new parts and fabrication of new interior and restoration of original accessories. C. COMMUNICATION PLAN Document Audience Action Communication Class Input Method Output Method Frequency Responsible Resources Project Status Report All project team members Weekly Status Report submitted every Friday Mandatory Status Update Form Combined Status Report handed out Mondays. Weekly Project Manager Project Status Meeting All project team members Interaction Mandatory In Person Meeting Notes in Word Document Weekly Project Manager Project Pre-Reassembly Meeting All project team members Interaction Mandatory In Person Reassembly Checklist Once Project Manager Final Walk Through All project team members Review all required deliverables Mandatory In Person Final Checklist Once Project...

Words: 272 - Pages: 2

Free Essay

Communication Plan

...University of Phoenix Communication Plan 1. Select the most appropriate channels to communicate the change to the employees, and explain why you selected these channels. Communication Channels | Rationale to your selection | Initial Meeting | -Allow everyone introduce themselves -Build some trust and rapport-Networking-Will be face-to-face-Will be a onetime meeting | Project Meeting | -Meeting will be weekly-Face-to-Face or Conference Call-Review the status with the team | Project solutions Meeting | -Meeting will occur as needed-Discuss project barriers and solutions-Develop and implement of new programs or projects-Will be face-to-face | Monthly Status Meeting | -Will be face-to-face or conference call-Report the status to upper management-Well occur monthly | Monthly Reports Meeting | -Channel will be thru email, fax, or memos-Will go over reports such as; cost, issues, and progress | 2. Identify the potential barriers to effective communication and strategies for overcoming the barriers. Potential Communication Barriers | Strategies to Overcoming Barriers | Information Overload | -Listed above are a lot of meetings and employees will get overwhelmed with information that is important? - A solution for this is to have an employee take notes for each department and send them in an email for referencing. | Communication Apprehension | -Some employees may not be comfortable in a face-to-face or with written information. -A solution for...

Words: 389 - Pages: 2

Premium Essay

Communication Plan

...As a first year teacher, communication with parents, staff, and students will be the key to a successful academic year. Effective communication between parents, staff, and teachers will motivate students to excel in their studies. Implementing a communication plan will strengthen a child’s academic journey and keep parents up to date on their child’s progress. (Shelly, Gunter, & Gunter, 2012) With effective communication between parents and teachers, there is no room for a student to fail. With teachers, allowing a pathway for parents to become more active in the classroom during lessons gives the parent the opportunity to know and understand the lessons that the student is learning. (Cooper, 2007) Keeping up with emergency contacts and creating a class website to keep parents up to date on lesson and activities in the classroom will provide students with the support that has needed. Parents and teachers should have the most communication throughout the school year. Creating achievable goals for the students at the beginning of the year, will give parents the opportunity to strengthen their child’s weaknesses by informing the teacher on what improvements they would like to see. (Cooper, 2007) It also allows the teacher to know whom he/she needs to work more with and how to make the improvements. Allowing parents to access the class website helps keep them informed on what is going on in the classroom and whether or not their child is improving or not. This way parents...

Words: 807 - Pages: 4

Premium Essay

Communication Plan

...Communication Plan Huntsville Production Plant Seitz Corporation PM586 Project Management Systems October, 2010 Week 5 VERBAL COMMUNICATION | WHAT | WHEN | WHERE | OWNER | ATTENDEES | Project Kickoff Meeting | Per project schedule | Building CC203Teleconference1-777-472-0493Code: 55555 | Project Manager | Project TeamKey Project Board Members | Project Status Meetings | 2nd and 4th Thursdays of the month1:00 – 2:30PM | Building CC203Teleconference1-777-472-0493Code: 55555 | Project Manager | Project Team | Technical/Production Review Meetings * Pre-production plan * Production plan * Pre-production run review * Performance startup | Per project schedule | TBD | Project Manager | Project TeamFunctional Area Manager | Building Design Review | Per project schedule | TBD | Facility SpecialistArchitect | Project TeamProject Board Members | Progress Review Meetings | Quarterly4th business day of quarterTime TBD | Building AA209(Net Meeting as necessary) | Project Manager | Project Board MembersAdd’l Team Members, as needed | Problem-Solving Meetings | As needed | TBD | Person who calls and leads the meeting | TBD | Immediate Action Required | As needed(via phone and/or IM) | n/a | Person requiring action | TBD | WRITTEN COMMUNICATION | WHAT | DUE WHEN | METHOD OF DELIVERY | SENDER | RECEIVER | Meeting Agendas | 3 business days prior to meeting | EMAIL | Owner of the Meeting or facilitator...

Words: 845 - Pages: 4

Premium Essay

Communication Plan

...Communication Plan My objective when communicating with the stakeholders is to persuade them to keep the Princeton's staff aboard, make sure that Princeton’s products stay consistent to ensure that the company keeps their long standing customers. Thinking from a business aspect my targeted audience would be stakeholders. To be more specific I would use financial stakeholders because they know about the companies goals for that year. External stakeholders range from investor to customers which are a wide variety of people that I can influence. By targeting the intermediate goals within the company, the company can eventually accomplish the external goals. Also by doing this the company is getting more done in an effective way. Moreover by setting goals for the employees that have just recently come aboard due to the merge there is no need to replace them. Stakeholders also provide guidance describing strategic plans in great detail. For the most part as I address the stakeholders I will discuss the importance of the new employee’s positive impact on the company. As far as the stakeholders in Saucer know the only thing they know is that Princeton needed this merge to stay in business. What they don’t know is the qualities that the employees of Princeton hold. Some of these employees may have department manager potential or even CEO potential. And since I am a product of that company it’s my job to inform them...

Words: 1064 - Pages: 5

Premium Essay

Communication Plan Outline

...Communication Plan Outline Sosanna Coyne, Mateo DeLeon & Nadine Guzman University of Phoenix Tosh Stuart A Communication Plan Outline can be very effective; it can determine success and failure to a project. With a communication plan outline, you will have everything you need to in order to start off in the right direction. A communication plan outline will give you a step by step plan on how and what to do. It will help a project to ensure timely and appropriate generation, collection, retrieval, storage, distribution and ultimate disposition of project information. Below is a sample communication plan outline: 1) Overview – Introduction a. Description of issue b. Describe goals/objectives c. Describe concerns and major issues 2) Audience- list primary and secondary groups that will be targeted a. Internal b. External 3) Message – Define what is to be communicated to the audience? a. Primary message b. Secondary message 4) Questions/concerns-address likely issues and concerns a. Questions most likely to be asked b. Concerns most likely to be addressed 5) Time Frame – discuss timeline from start to finish a. Dates b. Milestone 6) Tactics – how to communicate a. Message b. Person responsible c. Budget considerations 7) Strategy – address the how you will communicate ...

Words: 297 - Pages: 2

Premium Essay

Bank Communications Plan

...Definition of the problem / open questions 3. Intention and communication goals 4. Target groups 5. Strategy of communication 6. Communication plan (description of communication activities) 7. Cost approximation 1. INTRODUCTION / STARTING POINTS Alpha bank is a Greek bank, which is present in many countries, not only in Greece and Macedonia. It is a successful international financial institution, which is present in Cyprus, Romania, Bulgaria, Serbia, Ukraine, Albania, United States and in Macedonia. In spite of its international presence and tradition, the bank (through its’ acquired predecessor) has been present on the Macedonian market since 1993, it has problems with its perception and recognition, which eventually leads to a smaller market share / number of clients. Since Greece and Macedonia have unresolved dispute about the name of the state Macedonia, the bank has decided to communicate mostly tradition and trust (»Credibility, reliability and efficiency in banking services. Loyalty, commitment and vision”.) and not the origin of the financial group. In the past and current year most of the investment effort has been placed in completing the branch network, which has not yet been properly communicated. Subsequently the problem of (un)experience of the branch employees arises. Only recently the corporate communications department – The PR Department has been set-up, which means corporate communication has not been planned, up until the present, in accordance...

Words: 2135 - Pages: 9

Free Essay

Leadership Communication Plan

...Communication Development Plan Andrea Etchen LDR 5223 Dr. Angie Sokol April 30, 2016 Communication Development Plan Introduction The fundamental foundation in the Leadership Communication textbook is that “effective leadership depends on effective communication” (Barrett, 2014, p. 4). Without effective communication, leaders accomplish little (Barrett, 2014, p. 4). The lack of communication from a leader, makes him or her not a leader (Barrett, 2014, p. 4). Mastering communication for leadership allows for leaders to move into leadership positions and lead a group to a common goal (Barrett, 2014, p. 5). Effective leadership communication requires the leader to anticipate, transmit, appreciate, understand, and craft messages to reach the wanted recipient as intended (Barrett, 2014, p. 7). Current Assessment Leadership Communication Ethos/Image Based off of the Self-Assessment of Leadership Communication Capabilities, my leadership communication regarding ethos and image are acceptable, but could be worked on as I scored a 3.5/5.0 (Self-Assessment of Leadership Communication Capabilities). This result showed me that my strengths were in relation to my understanding of how people viewed me and my willingness to improve. I am aware of myself enough to see how me leadership style is and how it affects others. But my weaknesses could hinder this, as I do not like to ask for opinions of my style and I lack confidence (Self-Assessment of Leadership Communication Capabilities)...

Words: 2092 - Pages: 9

Premium Essay

Kellog's Communication Plan

...15 REFERENCES 16 INTRODUCTION Task 1 Introduction Communication helps businesses to flourish and develop. It helps in building and strengthening relationships within the organization as well as with the customers. This task will focus on discussing the meaning of communication, methods of communication, barriers to communication and the advantages of effective communication. Knowing these will help Kellogg’s in communicating effectively with the customers and will be able to solve the problem of the schools who are troubled with funding the breakfast club. Body Communication is the flow of information from one individual to another. It is the process of sending and receiving information. This can be done through writing, talking or through any type of medium. Kellogg’s needs to understand the importance of communication because it will help them understand each other as well as build relationships with customers. The core to having satisfying relationships with customers whether at home or work is for Kellogg’s to understand the communication process. Communication process is a sequence of events involved in sending an information or message to the other end. There are 7 stages in the communication process. 1. Source – the source is also known as the sender. The sender or source is where an individual wishes to convey a message or an idea to others. With Kellogg’s being the main source of communication, they need to understand what they want to convey or communicate...

Words: 3235 - Pages: 13

Premium Essay

Creation of a Communication Plan

..., Creating a Communication Plan | A communication plan includes specific recommendations and cost estimates for the numerous tactical applications that are required to launch and sustain a new product, brand organization or event.A good communication plan clearly identifies objectives, target audiences, key messages, tactics, projected timeline, estimated costs and success measures. Below is an outline of a communication plan that fine arts organizations can customize to their individual needs.OverviewThis introductory section provides a succinct summary of background information on your new product, brand, organization or event, and its pending launch: * What the offering is * What benefits it provides for your target audiences * What has happened in its development process to this point * What the reader will see in the upcoming document Try to keep the Overview section to one or two paragraphs. Don't get bogged down in details; the main reading is ahead.ObjectivesDeveloping clear, measurable objectives is critical to the success of your communication plan. Think about what you want your communications activities to accomplish. If, for example, you are launching a new offering, you will first need to make your audience aware of it, then educate them about its many benefits. If you are introducing a series of smaller offerings, you will need to explain how they work together and their combined benefits.As you develop your communication objectives, use active verbs...

Words: 1182 - Pages: 5

Free Essay

Communication Plan Ouyline

...Communication Plan Outline “A communication plan documents the proposed and agreed upon paths and mechanisms of communication across a project. This needs to be updated at the start of each process based on the repetition work group assignments. Everyone on the project should be aware of how to communicate across the project and externally to the wider organization. Communication is a big overhead and can be a big drain on productivity. Hence, it is important to put focus on developing a good communication plan and practicing the discipline of following it” (MSF for CMMI Process Improvement, 2007,p 1). A solid communications plan contains several critical elements. Not every plan needs to include these elements, but using this outline will help not to omit an important component. Summary: Describe the situation at a high level Description and background of the issue or initiative Project goal /desired outcomes Communications objectives (e.g., awareness, attitude, and action) Dominant concerns or major issues Stakeholders: List stakeholders who benefit from project’s results and how each stakeholder will support the project. Internal stakeholders External stakeholders Audiences: List primary and secondary groups to target.. Internal audiences External audiences Messages: Define messages to communicate to various audiences. Key messages – should be two-to-three overriding messages...

Words: 389 - Pages: 2