Free Essay

Crisis

In:

Submitted By lilouko
Words 3461
Pages 14
……ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ…………. ……….ΤΜΗΜΑ………………

"Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΗΡΞΕ ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ. "

ΟΝΟΜΑ:………………………………………
ΕΠΩΝΥΜΟ:………………………………….

[Μάρτιος 2011]
Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή σελίδα 3 2. Κυρίως Μέρος σελίδα 3 2.1 Απορύθμιση σελίδα 4 2.2 Αγορά Κατοικίας σελίδα 4-5 2.3 Η δευτερεύουσα αγορά δανείων σελίδα 5-6 2.4 Νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα σελίδα 6-8 2.5 Μόχλευση και δανεισμός σελίδα 8-10 2.6 Ασύμμετρη πληροφόρηση σελίδα 10-11 3. Επίλογος σελίδα 12 4. Βιβλιογραφία σελίδα 13
1. Εισαγωγή Τι προκάλεσε την χρηματοοικονομική κρίση; Τι την παρέτεινε; Για ποιον λόγο η κρίση χειροτέρεψε περισσότερο ένα χρόνο αφού ξεκίνησε; Είναι γνωστό ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν ακολουθεί γραμμική ανοδική ή καθοδική πορεία, αλλά ακολουθεί κυκλική, με ορισμένες φάσεις του οικονομικού κύκλου να είναι ανοδικές κι άλλες καθοδικές. Είναι προφανές ότι η ταχεία ανάπτυξη της περιόδου 2002-2007 που παρατηρήθηκε παγκοσμίως κάποια στιγμή θα επιβραδύνονταν, υπακούοντας στη λογική των οικονομικών κύκλων. Αλλά γιατί η κρίση να εξαπλωθεί τόσο έντονα και τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο; Τα αίτια της κρίσης έχουν τις ρίζες τους στην πολιτική της απελευθέρωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής αγοράς, στη χαλαρή νομισματική πολιτική και στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης μετά το 2000. Δημιουργήθηκαν πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα, παραχωρήθηκαν δάνεια σε όχι και τόσο αξιόπιστους δανειολήπτες και δημιουργήθηκε μια κατάσταση που ούτε οι τράπεζες ούτε οι οίκοι πιστοληπτικής ικανότητας μπορούσαν να αξιολογήσουν ορθά το ρίσκο. Η κρίση αποδίδεται στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς ακινήτων το 2007 που οδήγησε στην πτώχευση της ιστορικής αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008. Η κρίση μεταφέρθηκε άμεσα στις χρηματοπιστωτικές αγορές των άλλων χωρών προκαλώντας κατάρρευση σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές του κόσμου οι οποίες μπήκαν σε μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των Κεντρικών Τραπεζών και των κυβερνήσεων για την αύξηση της ρευστότητας στις αγορές και για τη μείωση των επιτοκίων, η κρίση που ξέσπασε οδήγησε σε κρίση ρευστότητας, έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών προς τις τράπεζες και σε βίαιη ύφεση, με τεράστια χρέη για τα κράτη και προγράμματα λιτότητας και ανεργία για τους πολίτες.

2. Κύριο Μέρος

2.1 Απορύθμιση Η πολιτική της απορύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος θεωρείται ο καθοριστικός παράγοντας που συντέλεσε στην “άναρχη” ανάπτυξη της αγοράς. Η απορύθμιση ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘80, συνεχίστηκε τη δεκαετία του ‘90 μέχρις ότου καταργήθηκε ο νόμος Glass-Steegal του New Deal, (Federal Reserve Bank of New York 1933) το 1999. Ο νόμος αυτός διαχώριζε τις επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητες των τραπεζών. Δεν επέτρεπε δηλαδή σε μια τράπεζα που διαχειρίζεται τα χρήματα των καταθετών της να πουλά δάνεια στις αγορές. Αυτός ήταν ο ρόλος των επενδυτικών τραπεζών. Με την κατάργηση του νόμου αυτού, επιτράπηκε στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα και να απολαμβάνουν πολλές ελευθερίες. Έτσι, οι κτηματικές εταιρίες έγιναν τράπεζες και οι εμπορικές τράπεζες μπήκαν στην αγορά κατοικίας. Οπότε, δεδομένης της αύξησης της προσφοράς από τη πλευρά των τραπεζών, η παροχή δανείων για την αγορά κατοικίας έγινε πιο εύκολη.

2.2 Αγορά κατοικίας Η απορύθμιση συνέπεσε σε μια περίοδο έντονων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών. Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής η αμερικανική κυβέρνηση προώθησε τους πολίτες να αποκτήσουν ιδιόκτητες κατοικίες. Η Fannie Mae και Freddie Mac ήταν εγγυήτριες επιχειρήσεις χορήγησης ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων που πριμοδοτήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να δώσουν δάνεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το 1996 το τμήμα Οικιστικής και Αστικής Ανάπτυξης έδωσε στις δύο εταιρίες ως σαφή στόχο το 42% των δανείων που έδιναν να είναι προς δανειολήπτες μεσαίου εισοδήματος. Το 2000, ο στόχος αυτός αυξήθηκε στο 50% και το 2005 στο 52%. Επίσης, το 12% όλων των δανείων τους θα έπρεπε να είναι ειδικά δάνεια προς πολίτες πολύ χαμηλού εισοδήματος, με εισόδημα ως και 60% κάτω από το μέσο εισόδημα. Το 2000, ο στόχος αυξήθηκε στο 20% και το 2005 στο 22%, ενώ το 2008 ο στόχος ήταν 28%. Έτσι, μεταξύ 2005 και 2008 οι Fannie Mae και Freddie Mac πέτυχαν τους στόχους και χρηματοδότησαν δισεκατομμύρια δολάρια στην αγορά κατοικίας (Schwartz 2009, Roberts 2008). Όμως, οι Fannie Mae και Freddie Mac ήταν και οι πρώτες επιχειρήσεις που διέσωσε η κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη του 2008 όταν ξέσπασε η κρίση. Εκτός από την απορύθμιση, η περίοδος χαρακτηρίζεται από τη πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ασκούσαν οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία και πλημμύρησε η αγορά με χρήμα. Αφενός τα μειωμένα επιτόκια είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του δανεισμού και των επενδύσεων. Οι τράπεζες αναζητούσαν νέες ευκαιρίες με σκοπό την αύξηση των αποδόσεών τους. Επιπλέον, η μετακίνηση κεφαλαίων μεταξύ χωρών έγινε πιο εύκολη. Οπότε ήταν εύκολο να δανειστεί κανείς στην Ιαπωνία με πολύ χαμηλό επιτόκιο και να επενδύσει τα χρήματά του στη χώρα του. Αφετέρου οι τράπεζες δεν ήταν υποχρεωμένες από τη κεντρική τράπεζα να κρατάνε μεγάλα ποσά σε ρευστά διαθέσιμα προκειμένου να καλύπτουν τις συναλλαγές που εμφανίζονταν στα λογιστικά τους βιβλία. Άρα, η χαλαρή νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων και υποχρεωτικών ρευστών διαθεσίμων, η απορύθμιση και η αναζήτηση μεγαλύτερων αποδόσεων από τις τράπεζες δημιούργησε μια «φούσκα» στην αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία. (Mankiw 2010, Blundell-Wignal et al 2008).

2.3 Η δευτερεύουσα αγορά δανείων Η δανειοδότηση έγινε πιο εύκολη και μάλιστα την περίοδο αυτή πήραν δάνεια άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Τα δάνεια ήταν στεγαστικά, για αγορά πρώτης και δεύτερης κατοικίας, φοιτητικά, καταναλωτικά. Πριν την απορρύθμιση, οι αιτούντες δανείου έπρεπε να διαθέτουν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία για να εγκριθεί το δάνειό τους. Μετά την απορύθμιση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να δανειστούν μέχρι και τέσσερις φορές το εισόδημά τους (Mankiw 2010). Τα δάνεια που ενέχουν μεγάλο πιστωτικό κίνδυνο, δηλαδή τον κίνδυνο ο κάτοχος του δανείου να αθετήσει να αποπληρώσει το δάνειό του αποτελούν την δευτερεύουσα αγορά δανείων (sub-prime). Παραδείγματα τέτοιων πιστωτών μπορεί να είναι άνεργοι, άτομα με πολύ χαμηλά εισοδήματα ή πιστωτές με προηγούμενη κακή συμπεριφορά. Οι τράπεζες είδαν την δευτερεύουσα αγορά δανείων σαν μια ευκαιρία να δανείζουν με πιο υψηλά επιτόκια. Στις ΗΠΑ, την περίοδο του 2005, ο κίνδυνος σε όρους δανείου προς αξία αυξήθηκε στο 80% κι αποτελούσαν το 35% των συνολικών δανείων (Mankiw 2010). Όμως, η τεράστια ζήτηση και προσφορά στεγαστικών δανείων τροφοδότησε αυξήσεις τιμών στις κατοικίες. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών κατοικίας αυξήθηκε έως και 80% μεταξύ 2000 και 2008 (Mankiw 2010). Η αύξηση των τιμών των κατοικιών ευνόησε τους ήδη ιδιοκτήτες σπιτιών, καθώς η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων αυξήθηκε. Τώρα, μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ονομαστική αύξηση τιμών σαν ευκαιρία για να δανειστούν επιπλέον. Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε αγοράσει ένα σπίτι με δάνειο τη δεκαετία του ’80 που άξιζε 200,000 δολάρια, το 2000 η αξία του σπιτιού είχε φτάσει τα 300,000 δολάρια ή και περισσότερο. Η διαφορά των 100,000 δολαρίων που κέρδιζε ο ιδιοκτήτης, θεωρούνταν επαρκές κριτήριο από τις τράπεζες ώστε να δανειστεί ξανά. Εμφανίστηκαν επίσης κερδοσκόποι οι οποίοι αγόραζαν κατοικίες με δάνειο με σκοπό να το πουλήσουν σε μεγαλύτερη τιμή και να καρπωθούν το κέρδος. Επομένως, η απορύθμιση από την πλευρά των ελεγκτικών μηχανισμών, η επιδίωξη του κέρδους από την πλευρά των τραπεζών και η ονομαστική κι όχι πραγματική ανάπτυξη λόγω του ανατροφοδοτούμενου συστήματος οδήγησε στη φούσκα ακινήτων η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην χρηματοπιστωτική κρίση και στην ύφεση που ακολούθησε. (Blundell-Wignal et al 2008).

2.4 Νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα Μια από τις καινοτομίες που εισήχθησαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη του δανεισμού στην δευτερεύουσα αγορά κατοικιών είναι η μετοχοποίηση των περιουσιακών στοιχείων η οποία αυξάνει τις δυνατότητες δανεισμού των τραπεζών. Μια νέα κατηγορία προϊόντων άνθισε: ήταν ουσιαστικά χρηματιστηριακά παράγωγα προϊόντα που στηρίζονταν σε ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες εξασφάλιζαν «υψηλές βαθμολογίες»» από τους οίκους αξιολόγησης και τα πουλούσαν σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Με τη πρακτική αυτή η τράπεζα μπορεί να διαγράψει τα προηγούμενα δάνεια από τα λογιστικά της βιβλία. Η εκάστοτε εμπορική τράπεζα το επιδίωκε αφενός γιατί δεν χρειαζόταν να κρατά ρευστά διαθέσιμα για τα συγκεκριμένα δάνεια. Οπότε αύξανε και η δυνατότητα της να παρέχει νέα δάνεια. Αφετέρου μετέφερε στον επενδυτή που αγόραζε το προϊόν τον πιστωτικό κίνδυνο που αναλάμβανε η ίδια από τη χορήγηση του δανείου. Αυτά τα προϊόντα ονομάζονται credit default swaps ή και credit default obligations (CDS) δηλαδή συμβάσεις ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης. Τα CDS ήταν μια τεχνική που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70 από τις Fannie Mae και Freddie Mac (Baily et al 2008) που όμως δεν ήταν διαδεδομένα. Το πρώτο ευρέως γνωστό CDS δημιουργήθηκε το 1997 από την τράπεζα επενδύσεων JP Morgan. Η αγορά των CDS αναπτύχτηκε τόσο πού ώστε αξίζει να σημειωθεί ότι η αξία των CDS που κυκλοφορούσαν έφτασε τα 45 τρισεκατομμύρια δολάρια τη στιγμή που η αγορά μετοχών των ΗΠΑ είναι 22 τρισεκατομμύρια, η αξία των στεγαστικών δανείων 12 και το παγκόσμιο ΑΕΠ 54 τρισεκατομμύρια δολάρια. (Mankiw 2010). Η βάση της διαδικασίας των CDS βρίσκεται στο ότι αυτά τα προϊόντα παράγουν μια ροή εσόδων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το δάνειο που χορηγεί η τράπεζα αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο γι αυτή, το οποίο φέρνει έσοδα για όσο χρόνο ισχύει το δάνειο, μέσω των δόσεων που πληρώνει ο δανειολήπτης κάθε μήνα. Με το CDS η τράπεζα πουλάει το δάνειο σε επενδυτές οι οποίοι εισπράττουν τις μηνιαίες δόσεις. Αναλυτικότερα, το CDS λειτουργεί ως εξής: τα αντισυμβαλλόμενα μέρη είναι η εμπορική τράπεζα η οποία ονομάζεται αρχικός συντελεστής (originator), ένα όχημα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle, SPV), οι επενδυτές και μια ασφαλιστική εταιρία. Ο originator συγκεντρώνει όλα τα δάνεια που θέλει να μετοχοποιήσει και δημιουργεί ένα «πακέτο» το οποίο το παρουσιάζει σε μια εταιρία αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου και παίρνει μια καλή αξιολόγηση. Επίσης δημιουργεί μια εταιρία SPV, η οποία έχει ανεξάρτητη νομική οντότητα από την τράπεζα και μπορεί να εκδώσει μετοχές που να τις διαθέσει είτε στον originator είτε σε άλλους. Η SPV εκδίδει ομόλογα τα οποία πωλεί σε επενδυτές. Με τις εισπράξεις από την πώληση των ομολόγων αγοράζει το πακέτο δανείων. Οπότε, η SPV αναλαμβάνει να εισπράξει τα τοκοχρεολύσια των δανειοληπτών ώστε να πληρώσει τους τόκους και το αρχικό κεφάλαιο των επενδυτών. Και τα τρία μέρη κερδίζουν από αυτή τη διαδικασία: Η τράπεζα διαγράφει από τα λογιστικά της βιβλία το πακέτο των δανείων οπότε την ευθύνη των δανείων έναντι των επενδυτών την έχει η εταιρία SPV. Η εταιρία SPV αποκομίζει κέρδος για τη λειτουργία της. Και οι επενδυτές αφενός απολαμβάνουν μεγάλες αποδόσεις, καθώς το κουπόνι του ομολόγου είναι μεγάλο κι αφετέρου προστατεύονται λόγω της SPV στη περίπτωση που ο originator αντιμετωπίζει δυσκολίες. Η διαδικασία αυτή ενέχει τον πιστωτικό κίνδυνο, τον κίνδυνο δηλαδή να μην αποπληρώσει ο δανειολήπτης το δάνειό του. Γι αυτό τον λόγο, το ομόλογο που πούλησε η τράπεζα στην εταιρία SPV είχε μικρότερη αξία από τη συνολική αξία του πακέτου. Η διαφορά τους είναι μια εκτίμηση των πιθανών απωλειών που μπορεί να αναλάβει η εταιρία. Η εταιρία SPV έκανε ομαδοποίηση (tranching), διαχώριζε δηλαδή τα πακέτα ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που περιείχαν κι εξέδιδε τα αντίστοιχα ομόλογα. Δεδομένου ότι τα επιτόκια των δανείων είναι υψηλά, οι επενδυτές απολάμβαναν μεγάλες αποδόσεις. Μάλιστα, στην περίπτωση των sub-prime δανείων, τα επιτόκια ήταν ακόμη πιο μεγάλα, άρα και τα παράγωγα προϊόντα ακόμη πιο ελκυστικά για τους επενδυτές. Εκτός από τη διαφορά στην αξία του ομολόγου από την αξία του πακέτου, υπήρχε άλλη μία ασφάλεια στο σύστημα, τα συμβόλαια ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης CDS. Δηλαδή η εκάστοτε εταιρία SPV αγόραζε ασφάλεια ενάντια στον κίνδυνο να υποστεί απώλειες εξαιτίας της μη αποπληρωμής των τοκοχρεολυσίων από τους αρχικούς δανειολήπτες. Η ασφάλεια είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ της εταιρίας SPV και μιας ασφαλιστικής εταιρίας. Η εταιρία SPV χρησιμοποιώντας στατιστικές και ποσοτικές μεθόδους υπολόγιζε τι πιθανότητα υπήρχε να μην αποπληρωθούν κάποια δάνεια του συνολικού πακέτου δανείων. Οπότε, η SPV πληρώνει ένα ετήσιο ασφάλιστρο (που βασίζεται στην αντίστοιχη πιθανότητα) και η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει την υποχρέωση να πληρώσει ολόκληρο το ποσό του πακέτου στην εταιρία SPV αν οι αρχικοί δανειστές δεν πληρώσουν τα ενυπόθηκα δάνεια. Στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο, η ασφαλιστική εταιρία υποχρεούται να πληρώσει στον ασφαλιζόμενο ολόκληρο το ποσό του ομολόγου και να πάρει το ομόλογο. Επίσης, ανάλογα με τη φύση του ομολόγου μπορεί να υπήρχαν κι άλλες εγγυήσεις εκ μέρους της ασφαλιστικής εταιρίας. Επιπρόσθετα, τα συμβόλαια CDS μπορούσαν να πωληθούν και σε τρίτους, οπότε αναπτύχτηκε μια ακόμη αγορά παράγωγων τίτλων. Δημιουργήθηκε δηλαδή άλλη μία αγορά κερδοσκοπίας στην οποία τα αντισυμβαλλόμενα μέρη μπορεί να μην ήξεραν που βασίζονταν τα CDS (Mankiw 2010). Επομένως, στη δεκαετία του ’90 η εμφάνιση των καινοτόμων τραπεζικών προϊόντων όπως τα CDS φάνηκε ότι έδιναν την δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης κινδύνου. Αυτό συνέβαινε διότι ο κίνδυνος αθέτησης των δανειοληπτών ήταν μικρός, στη κύρια αγορά δανείων. Όμως όταν οι τράπεζες άρχισαν να δανείζουν στη δευτερεύουσα αγορά δανείων κι όταν μετά την αύξηση των τιμών των ακινήτων έσκασε η φούσκα των ακινήτων, τα CDS αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Οι δανειολήπτες δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα μηνιαία τοκοχρεολύσια, τα ομόλογα δεν μπορούσαν να πληρωθούν, οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις μαζικές πληρωμές όπως όφειλαν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε. (Mankiw 2010, Baily et al 2008, Blundell-Wignal et al 2008)

2.5 Μόχλευση και δανεισμός Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που προέκυψε ήταν η αδυναμία συνεχούς δανειοδότησης των ίδιων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι επενδυτικές και οι κτηματικές τράπεζες, όπως και τα hedge funds, δεν διαχειρίζονταν καταθέσεις οπότε δεν μπορούσαν να αντλήσουν κεφάλαια για να τα χορηγήσουν σαν δάνεια. Οι τράπεζες αυτές είχαν καταφύγει στη χρηματοοικονομική μόχλευση. Μια επιχείρηση θεωρείται ότι κάνει χρήση χρηματοοικονομικής μόχλευσης αν στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη χρηματοδότηση μέσω χρέους σε σχέση με τη χρηματοδότηση μέσω έκδοσης μετοχών. Δηλαδή, αν επιδιώκει χρηματοδότηση μέσω ξένων κεφαλαίων έναντι ίδιων κεφαλαίων. Η πρακτική της μόχλευσης στηρίζεται στον πολλαπλασιασμό ενός ποσού χρημάτων με την αλλεπάλληλη επένδυσή του στης χρηματαγορές και υπόσχεται γρήγορη ανάπτυξη της επιχείρησης και υψηλές μερισματικές αποδόσεις για τους μετόχους. Παρόλο που η ύπαρξη ξένων κεφαλαίων φέρνει μεγάλες αποδόσεις, μπορεί όμως να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Η επιχείρηση η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στη μόχλευση, στη περίπτωση που αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο πτώχευσης. (Brealey et al 1999) Ειδικά οι επιχειρήσεις του τραπεζικού κλάδου έχουν μικρότερη απόδοση ενεργητικού από παθητικού σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις, οπότε καταφεύγουν σε πολύ μεγάλη χρηματοοικονομική μόχλευση. Χαρακτηριστικά, οι εμπορικές τράπεζες της περιόδου παρουσίαζαν μόχλευση 9.8:1 ενώ οι επενδυτικές 32:1. Ειδικά η Lehmann Brothers στον ισολογισμό της έδειξε μόχλευση 30.7 φορές ή 691 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων προς 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετοχών. (Baily et al 2008). Επίσης η μόχλευση είναι μια δυναμική διαδικασία οπότε οι επενδυτικές τράπεζες που είχαν ανάγκη από ρευστότητα ώστε να χρηματοδοτήσουν τα δάνεια που χορηγούσαν κατέφυγαν σε βραχυχρόνιο δανεισμό. Άρα, οι τράπεζες έπαιρναν βραχυχρόνια πίστωση μέσω διατραπεζικού δανεισμού κι επένδυαν σε μακροχρόνια περιουσιακά στοιχεία. Ένα τέτοιο μέσο δανείου είναι το “repo loan”. Τα repos γενικά είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τρόπος διατραπεζικού δανεισμού και χρησιμοποιούνται στη διατραπεζική αγορά ως εξής: μια τράπεζα Α ζητάει δάνειο από μια τράπεζα Β για το διάστημα της μιας νύχτας. Η τράπεζα Α δίνει σαν ενέχυρο στη Β κάποιους τίτλους. Την επόμενη μέρα η Α αποπληρώνει τη Β και παίρνει πίσω τους τίτλους της. Τα repo loans είχαν παρόμοια λογική: η τράπεζα Α πουλάει στη τράπεζα Β ένα χαρτοφυλάκιο τίτλων με την συμφωνία να το επαναγοράσει σε μια λίγο υψηλότερη τιμή την επόμενη μέρα. Παρόλο που σε καλές περιόδους οι πρακτικές αυτές είχαν πολύ μικρό κίνδυνο, στη πραγματικότητα ενέχουν τεράστιο συστημικό κίνδυνο. Από τη στιγμή που μια τράπεζα αντιμετώπισε πρόβλημα, η διασπορά του ήταν άμεση καθώς οι τράπεζες συνδέονται μεταξύ τους. Μεταξύ 2001 και 2007 τα μερίδια των loan repos ως προς τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των επενδυτικών τραπεζών αυξήθηκε από το 12% στο 25% (Baily et al 2008, Brunnermeier 2008). Η πρακτική των βραχυχρόνιων δανείων χρησιμοποιήθηκε πάρα πολύ καθώς ήταν ο φτηνότερος τρόπος δανεισμού μέχρι το 2007, μέχρις ότου «στέγνωσαν» κι αυτά, οπότε οι τράπεζες έμειναν εκτεθειμένες έχοντας πολύ μικρά διαθέσιμα.

2.6 Ασύμμετρη πληροφόρηση Όμως, γιατί δεν έγινε καλή αξιολόγηση και πρόβλεψη του κινδύνου που αντιμετώπιζε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα; Όλα τα αντισυμβαλλόμενα μέρη φέρουν μερίδιο ευθύνης σε αυτό το ερώτημα. Καταρχήν, τα στελέχη των τραπεζών επιδίωκαν υψηλά κέρδη αφενός για να πάρουν οι ίδιοι bonus κι αφετέρου για να εξασφαλίσουν κέρδη για τους μετόχους. Για παράδειγμα, παρόλο που το 2007 η Morgan Stanley ανέφερε πτώση εισοδήματος κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια, οι πληρωμές των bonus αυξήθηκαν στα 16.5 δις δολάρια (Mankiw 2010). Δεύτερον, υπήρχε ασύμμετρη πληροφόρηση μεταξύ των επενδυτών και των δημιουργών των τίτλων. Όταν η εκάστοτε τράπεζα έφτιαχνε πακέτα που αποτελούνταν από ενυπόθηκα δάνεια της δευτερογενούς αγοράς και τα μετοχοποιούσε, οι επενδυτές που αγόραζαν τα πακέτα δεν γνώριζαν το κίνητρο της τράπεζας: Σύμφωνα με την παραπάνω ανάλυση η τράπεζα επιδίωκε να αποδεσμεύσει ρευστότητα ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει νέα δάνεια και να αυξήσει τελικά το κέρδος της. Όμως, το κίνητρό της θα μπορούσε να ήταν κι εντελώς διαφορετικό: ίσως η τράπεζα να είχε εκτιμήσει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος του πακέτου ήταν τεράστιος, κι ότι οι δανειολήπτες δεν θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στα τοκοχρεολύσια τους. Οπότε, μέσω της μετοχοποίησης η τράπεζα επιδίωκε να αναλάβουν οι επενδυτές και με τη σειρά τους οι ασφαλιστικές εταιρίες τον πιστωτικό κίνδυνο. Τρίτων, για να γίνει η πώληση των πακέτων, η τράπεζα ζήταγε από διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, όπως η Moody’s, η Standard&Poor’s κι άλλες, να εκτιμήσουν τα δάνεια ανάλογα με τον κίνδυνο που περιέχουν. Οι εν λόγω εταιρίες έδιναν πολύ καλές αξιολογήσεις παρόλο που εκ των υστέρων, όταν ξέσπασε η κρίση, διαψεύστηκαν. Υπάρχει η αντίληψη σήμερα ότι οι εταιρίες αξιολόγησης πιστωτικών κινδύνων έχουν πρόβλημα αντίθεσης συμφερόντων: η τράπεζα τους πληρώνει για να κάνουν μια καλή αξιολόγηση κι αυτοί που επηρεάζονται από την αξιολόγησή τους είναι διάφοροι τρίτοι (Mankiw 2010). Τέλος, υπήρχε και το πρόβλημα του ηθικού κινδύνου: οι τράπεζες γνώριζαν ότι ακόμη κι αν αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο πτώχευσης, οι κεντρικές τράπεζες θα παρέμβαιναν για να τις σώσουν. Δεδομένου λοιπόν του νομικού πλαισίου της πλήρους ελευθερίας λόγω απορύθμισης, οι τράπεζες είχαν μειωμένο κίνητρο να ακολουθήσουν μετριοπαθή πολιτική στις εργασίες τους. (Baily et all 2008)

3. Επίλογος Η χρηματοπιστωτική κρίση αποκάλυψε την ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν βασικά θέματα σχετικά με τους κανονισμούς του συστήματος. Η πολιτική της απορύθμισης βασίστηκε στην υπόθεση των αποτελεσματικών αγορών, σύμφωνα με την οποία οι τιμές των χρηματιστηριακών περιουσιακών στοιχείων αντανακλούν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες της αγοράς. Συνεπώς, οι αγορές διαθέτουν εσωτερικούς διορθωτικούς μηχανισμούς που φέρνουν τις αγορές σε ισορροπία. Για να ισχύει αυτό όσοι συμμετέχουν στο σύστημα θα πρέπει να λειτουργούν ορθολογικά. Ο Keynes υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά μέλη στην αγορά που σκέφτονται ορθολογικά και μπορούν να καλύψουν όσους δεν σκέφτονται. Τότε η υπόθεση των αποτελεσματικών αγορών ισχύει. Όμως οι συμπεριφοριστές οικονομολόγοι Robert Schiller και Richard Thaler θέτουν το ερώτημα του κατά πόσο οι φούσκες που εμφανίστηκαν στην αγορά ακινήτων και στα χρηματοοικονομικά προϊόντα ήταν αποτέλεσμα ορθολογικής συμπεριφοράς. Μήπως αντίθετα, στις φούσκες λειτουργεί η νοοτροπία της αγέλης ή της μάζας; Οι Schiller και Thaler υποστηρίζουν ότι οι φούσκες είναι η αντίδραση του συστήματος. (Mankiw 2010, Shiller 2010) Πράγματι, στις φούσκες οι τιμές αυξάνουν όχι επειδή αυξάνουν τα εισοδήματα που προκύπτουν αλλά επειδή υπάρχει η προσδοκία ότι θα αυξηθούν. Μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης λοιπόν, έγινε σαφής η ανεπάρκεια της υπόθεσης των αποτελεσματικών αγορών. Επιπρόσθετα, είναι αποδεκτό πλέον ότι πρέπει να εξεταστεί η αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου μέσα από το οποίο λειτουργούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επιπρόσθετα, είναι αποδεκτό πλέον ότι πρέπει να εξεταστεί η αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου μέσα από το οποίο λειτουργούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η απορύθμιση είναι υπεύθυνη για την τεράστια χρηματοοικονομική μόχλευση που έφτασε στο 30:1, για τα ανεξέλεγκτα παράγωγα προϊόντα CDS και τις εταιρίες SPV, για τη συχνή χρήση του βραχυχρόνιου δανεισμού μέσω των repo loans, για την εκμετάλλευση της δευτερογενούς αγοράς δανείων και για τις ανεπαρκείς στρατηγικές διαχείρισης κινδύνου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη κρίση κλονίστηκε η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες: Κανένας επενδυτής ή τράπεζα δεν ήξερε πόσο εκτεθειμένοι είναι στα "τοξικά" προϊόντα (προϊόντα που περιείχαν επισφαλή δάνεια). Κι αυτό οφείλεται στον περιορισμό που είχαν οι ελεγκτικές αρχές στην ανταλλαγή πληροφοριών με τους αρμόδιους των τραπεζών.

Βιβλιογραφία • Baily M, Litan R, Johnson M, The origins of the Financial Crisis, Business and Public Policy at Brookings, Fixing Finance Series, Paper 3, November 2008. • Blundell-Wignall A, Atkinson P, Se Hoon Lee, The current Financial Crisis: Causes and Policy Issues, Financial Markets Trends, OECD 2008. • Brealey R, Myers S, Allen F, Principles of Corporate finance, McGraw Hill Education, International 2 Revised edition, July 1999. • Brunnermeier M, Thoughts on a New Financial Architecture. Remarks from " Crisis on Wall Street", Panel Head at Princeton University, September 2008. • Roberts R, How Government Stoked the Mania, Wall Street Journal, 3 October 2008. • Schwartz A, Origins of the Financial Market Crisis of 2008, Cato Journal, Vol 29, No1, Winter 2009. • Shiller R, Animal Spirits, Princeton University Press, Feb 2010. • The Glass-Steagal Act, A.k.a., The Banking Act of 1933, Federal Reserve Bank of New York, 1933. • Mankiw G, Taylor M, Μακροοικονομική, Συμπλήρωμα για τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2009, Μτφ Λιανός Θ., Gutenberg, 2010.

Similar Documents

Premium Essay

Crisis

...What is the definition of a crisis? According to dictionary.com a crisis would be a sequence of events at which the trend of all future events, especially for better or for worse, is determined; turning point (crisis, n.d.). A crisis can hit a company anytime and it does not discriminate because of size or notoriety. The best thing a company should have is a plan of action prepared in an advance, a crisis management plan. The Triad Group apparently did not have a crisis management plan in place as the problems started to sneak up, the company felt pressured and fell apart. According to Rick Amme, who heads the crisis and media relations firm Amme & Associates, Inc., there are five stages of scandal. The Triad Group went through all five stages until the United States Marshals, arrived at the door to seize the products and shut them down (Amme, 2004). Could have The Triad Group avoided such a big scandal? Maybe not as the problems had started awhile back but what if the company had followed protocols. The first stage was no comment. Throughout the recalls and seizing of the products the Triad executives and spokesperson would decline to comment on the situation. Although the FDA (Food and Drug Administration) commented that the seizing of the products was to prevent the company from distributing any more products, Triad did not come forward. The best thing that the company could have done was to communicate throughout the crisis. Johnson and Johnson is such company after it...

Words: 343 - Pages: 2

Free Essay

Management Crisis

...| Topic-; Identify any crisis, which occurred recently in industry/organization critically analyze the ways by which it was resolved. What is management crisis?Crises can strike any company at any time. Microsoft, ValuJet, Chrysler, Pepsi and the tobacco industry are some of the most recent companies that can attest to this fact, but they are not the only ones. Crises do not discriminate based on a company’s size or notoriety, and they can hit when a company least expects them. They come in many forms – strikes, layoffs, product recalls or allegations of misconduct, but while some of these may seem small, every crisis has the potential to damage the reputation of a company. Regardless of the severity of the situation, crises pose a serious threat to companies – not only to their reputation but their fiscal health as well. When Odwalla’s apple juice was thought to be the cause of an outbreak of E. coli bacteria, the company lost a third of its market value. The same allegation against Jack in the Box restaurant in 1993 caused the hamburger chain’s stock price to fall from $14 a share to nearly $3 a share. On the other hand, some companies emerge from crises unscathed in the eyes of consumers and investors. Johnson and Johnson is one such company. After it was discovered that its Tylenol capsules had been laced with cyanide, Johnson and Johnson reacted in such an effective way that the case is now well-documented as an example of successful crisis management. The factor...

Words: 2345 - Pages: 10

Premium Essay

Toyota: the Accelerator Crisis

...TECNOLÓGICO DE MONTERREY | THUNDERBIRD Production Operation Management TOYOTA: THE ACCELERATOR CRISIS Study Case Report | | 1. What were the drivers of Toyota´s accelerators crisis? Why was Toyota facing a recall crisis? The drivers of Toyota crisis were Strategic, structural and cultural issues. At the strategic level, the cost reduction strategy added with the increasing of the output volume strategy caused a decrease in quality. Furthermore, the structure of Toyota (HQs in Japan and not in the U.S) impacted Toyota’s response to customer’s claims, taking a long time to address Toyota consumer’s concerns, and in fact was one of the most criticized issues during the crisis. In other words, the company took a considerable time before recalling units that meant life losses and significant economic impacts. At the cultural managerial level, there were difficulties driven by how Japanese address the situation vs. how Americans deal with the problems. The company lost its original philosophy due to different cultural orientations between Japanese headquarters and North American subsidiaries. The fact that Toyota was recovering from its last unit’s recall (due to motors leaking oil) plus the beginning of the global financial crisis, ended up yielding a deviation of the original long term plan to look after the U.S subsidiary´s financial performance, triggering a swap in the three main pillars of Toyota (Safety, Quality and Volume). 2. Michael...

Words: 1047 - Pages: 5

Premium Essay

Crisis Intervention Paper

...There is the process of determining the priority of patients' treatments based on the severity of their condition. This rations patient treatment efficiently when resources are insufficient for all to be treated immediately. There is a need to assess crisis and trauma because not all individuals are equally affected by the crisis which means like one size fits all. Some will need intensive intervention and others will need very little, if there’s any. Recovery from crisis exposure is something that is typical but not everyone exposed to trauma either needs or wants professional help. Therefore, crisis intervention should be offered in response to demonstrated need. There are three parts of a crisis. First, the stressor known also as...

Words: 1003 - Pages: 5

Free Essay

Crisis Management

...Andrew Walden Crisis Management Professor Clark Bailey Planning for a Crisis Having a crisis management plan is invaluable when a crisis actually occurs. Whether it be a crisis at home or at work, if you are not prepared with some sort of plan of action, the results could be far worse than the crisis itself. Knowing that crises are inevitable is also a valuable thought. Prevention, communication, leadership and legalistic are all key element that make up a good crisis managemnt plan. I will be discussing many possible crisis that could occur at my home or workplace. When I began analyzing my household in order to determine the possible crises that could occur at my home I realized that my family and I are very ill prepared. As I began trying to compile a list of possible crises I realized that the possibilities were basically endless, so I decided to focus on the most probable crises that may occur. The major crises I came up with are: A house fire, a home invasion, a gas leak, or a chemical leak from a nearby chemical plant. First I will go over my crisis management plan for a fire. As far as prevention is concerned, I would make sure that all of the smoke detectors had batters and were in working condition. Next I would make sure that there were at least two fire extinguishers that are accessible and in working condition. I would also have at least two escape plans. Plan B would be an escape route if someone was trapped upstairs, and plan A would...

Words: 1962 - Pages: 8

Free Essay

Crisis Intervention

...Running head: A Biblical Approach to Crisis Intervention A Biblical Approach to Crisis Intervention and Brief Therapy Brandon Carpenter Liberty Theological Seminary Abstract The paper discusses the brief counseling approach to crisis intervention as utilized by the author. After a crisis is defined and determined, the author uses a short-term counseling methodology adapted from the ABC model as introduced in Kristi Kanal’s text. The counseling pedagogy blends the elements of the ABC model with biblical principles which may be used by the Christian counselor for the purpose of short-term crisis management. A Biblical Approach to Crisis Intervention and Brief Counseling Every believer in Jesus Christ is called to a ministry of encouraging and helping others, especially to other brothers and sisters in the faith whose lives have been encroached upon by a crisis. Many times the abundant life that was promised by Jesus is disrupted when a crisis presents itself. Although every believer can experience the joy of their salvation through the ministry of the Holy Spirit which inwardly resides in them, Christians are not exempt from the distress and vulnerability that crises are capable of producing. Counseling, which is bathed in prayer and which appropriately uses and applies the Word of God, is an essential responsibility of Christian life and fellowship. Moreover, various intervention models and presuppositions are available...

Words: 4126 - Pages: 17

Free Essay

Crisis Management

...Crisis Management Plan HCS 350 Crisis Management Plan The meaning of a crisis circumstance is any clinical, operational or budgetary test that puts a health care association's capability to convey quality care at danger. Conceivable crisis circumstances incorporate; Bomb Threats, Life of an infant or child debilitated, Earthquake Poor administration of any of these emergency circumstances could be devastating for a healthcare association when the meaning of correspondence is not clear or agreed. Correspondence is the methodology of imparting data through our contemplations and sentiments. Correspondence happens between people by talking, written work, or body language. Correspondence needs three primary sources for it to occur, a sender, a message, and a recipient. Compelling correspondence takes place by stretching out the idea to oblige that transmitted substance is accepted and understood by a person the way it was expected. Powerful correspondence comprises of three fundamental objectives, normal discernment, evolving conducts, and getting data. As stated by answers.com with the end goal for correspondence to become powerful these three things must assume a part in making the methodology effective. Powerful correspondence starts with giving careful consideration. The sender should give careful consideration to what he or is attempting to say and picked the most ideal approach to impart. They should have the correct words and body language when...

Words: 1308 - Pages: 6

Free Essay

Crisis

...INDONESIA: The Causes, Effects and Lessons of the 1997 East Asian Financial Crisis by Zara Ahmed Julia Dreier Frank Ro April 9, 2007 FSPP 556: Macroeconomics Professor Kathryn Dominguez [pic] Introduction Following its independence in 1945, the Indonesia economy deteriorated drastically as a result of political instability, a young inexperienced government, and ill-disciplined economic nationalism. However, the New Order administration in the 1960s, brought about a new degree of discipline to economic policy that quickly brought inflation down, managed foreign debt, but more importantly, attracted foreign investment through financial liberalization. As massive inflows of foreign investment poured into the country, problems soon arose with regulation and oversight. These structural weaknesses created instability and ultimately multiplied the effects of the Asian Financial Crisis in 1997. With strong encouragement of the IMF, Indonesia adopted a set of policies to protect currency values and penalize insolvent companies, in order to restore investor and creditor confidence in the country. Despite assistance from the International Monetary Fund, the Crisis devastated the Indonesian economy and brought on massive social unrest. This paper consists of six parts. We intend to analyze pre, during, and post-crisis trends utilizing such macroeconomic models as the Mundell-Fleming model, the IS-LM model, and the open economy model for calculating...

Words: 4046 - Pages: 17

Premium Essay

Abc Model of Crisis Intervention

...Model of Crisis Intervention ABC Model of Crisis Intervention Introduction Every person ultimately experiences crisis moments that may differ in content but tend have specific shared characteristics. Usually, crisis entails loss, threat, as well as the unexpected. There have been various theoretical techniques provided for assisting those functioning through crisis. Generally, the most effectual techniques tend to follow a short therapeutic model which stresses the episode isolated from other problems and seeks an action plan to mitigate the crisis. The ABC model provides a useful instrument to enhance the counseling procedure. “A” stands for basic attending skills, “B” stands for the identification of problem and healing intervention, while “C” represents coping skills (Grice, 2010). This paper employs the ABC model to attend, indentify, intervene and assist in coping in Jones crisis. ABC Model of Crisis Intervention The case study involve a report from Mr. John who claims that his neighbor who they have been sharing coffee and chats has stayed for about two months without being seen outside the house. According to Mr. John, his neighbor Mr. Jones failed to turn up for their usual morning coffee in the neighboring restaurant, since his son started coming on daily basis to check on him. The last time when Mr. John saw him, Mr. Jones had bruise on his face and Mr. John feels that something is amiss. With this regard he decided to report the matter to crisis workers...

Words: 1738 - Pages: 7

Premium Essay

Gm Communication Crisis Analysis

...In February of 2015, General Motors initiated a recall on 800,000 Chevrolet Cobalt and Pontiac G5 and 600,000 Chevrolet HHR, Pontiac Solstice, Saturn Ion and Saturn Sky vehicles. The controversy surrounding the recall at this time was why had GM chosen to recall the defective vehicles so long after the ignition switch problem had been discovered. They had been under investigation for just that. Recently inducted as GM’s CEO, Mary Barra was struggling to keep the GM name in tact through this recall nightmare. She is credited for maintaining her cool as she continued to defend how GM was handling the recall and pledging to conduct an internal review of the company stating that GM would, “hold [themselves] accountable and improve our processes so our customers do not experience this again (CNN)." To support this promise, she appointed legal firms to conduct an internal investigation of the events leading up to the recall. In March of that same year, GM expanded its ignition switch recall after admitting to this being the core cause of the recall. The recall was now to include cars sold between 2008 and 2011 in the US. The death toll reached a total of 13 confirmed cases. It is apparent that GM did not feel the need to acknowledge the ignition switch issue until these deaths came to light. Why else would it take GM 10 years to issue a recall? Barra was stuck in a tough situation. She hired Ken Feinberg, a well-known attorney experienced in determining victim compensation, to address...

Words: 1882 - Pages: 8

Free Essay

Crisis Plan

...ACME Furniture Crisis Management Plan 2013 NB – A crisis management template has been used in creating this plan. The template is available from http://www.brighthubpm.com/risk-management/104970-tips-and-template-for-developing-a-crisis-management-plan/ Table of Contents I. Purpose: 4 Principals for crisis management 4 II. Process: 5 III. Communication Responses Protocol (List of Emergency Contacts): 6 iii – (a) Key personnel, Legal Counsels and Advisors 6 iii – (b) Crisis Management Team 6 iii – (c) communications team 6 IV. Roles and Responsibilities 7 iv – (a) Crisis Management Team 7 iv – (b) Communications team 7 V. Critical Scenarios/Incidents of Medical Emergencies/ Attacks against ACME Furniture’s Integrity & Reputation 10 v – (a) CRITICAL SCENARIOS: 10 v – (b) Incidents of Medical Emergencies: 10 v – (c) Attacks against ACME Furniture’s Integrity & Reputation: 10 VI. Emergency Response Centre 11 VII. Employees 12 VII – (a) Office 12 VII – (b) Retail Outlet 12 VII – (c) Factory 12 VII – (d) Warehouse 12 VIII. References 13 I. Purpose: This document provides a plan of action in the event of any business disruptions or interruptions that pose threats of damages to life, property or reputation to ACME Furniture. This document contains plans for setting up and running a crisis management centre, media responses and roles responsibilities, key contacts and personnel of ACME Furniture. This document...

Words: 2618 - Pages: 11

Premium Essay

Crisis in Spending

...D December 1, 2012 International Crisis in Lending Lessons to be learned Group V Samantha Jeffrey Gabriella Stankovic Na-taisha Williams The debt crisis played a huge role in international lending. This report will discuss how economic crisis can result from many different factors such as changes in government policies which result in failure, and the cost of bank bailouts. Least developing countries also learned a lesson about how interest rates and low exports and imports played a major role in the financial crisis. These countries also tried to stabile their country's currency by fixing its exchange rate to that of the United States, which also resulted in failure. European countries also integrated their currency to Euro that caused a major crisis in lending. All are major factors that contributed to a crisis in international lending. Countries need to know what they are doing wrong before they can solve their problems. The historical events discuss will help serve as answer of how it can be resolved. Sovereign risk is the risk of lending money to the government with the risk of not being able to repay the obligation. There is always a risk in lending but the previous debt crisis and the crisis that is occurring in Europe plays a role in whether financial institutes want to lend to governments. The sovereign risk is important in international lending because many countries borrow money...

Words: 2761 - Pages: 12

Free Essay

Crisis Management Communication

...Crisis Management Communication Plan General communication is significant in terms of any disasters strike. In healthcare setting, when at the time of acute or prolong of crisis, mass trauma or disaster, communication is very crucial. More often, during the times of major disasters on which communication will impair are due to lack of preparation and training. In addition, failure to communicate systematically will result with chaos arising. Yet, due to the fear of the unknown, stress is increasing among healthcare staff , patients and family. To effectively control the chaotic situation, all healthcare facilities should create a frameworks to create strong leadership teams to guide the employees, and exercise about the knowledge, skills and abilities of communication in response to different type of crisis. Communication Types of Crises "Crisis is a stage of an individual who experienced from an unexpected thread, loss self controlled, or dealing with terminal illness"( Arnold.E.C., 2011). When caring patients who experienced mental illness. To achieve communication effectively, health care teams must clearly understand the different type of crisis and the caused that affecting patient's well being, Foremost, the successful of communication during crisis depend on the coping mechanism of an individual. There are many different kinds of crisis; situational crises, adventitious crisis which included mass trauma and nature disasters. A situational crises...

Words: 517 - Pages: 3

Free Essay

Communication and Crisis

...Communication And Crisis Course: Date: Professor: Crisis Communication Communication is an essential component of effective crisis management. This is especially the case in a situation where the basic needs, health, and lives of thousands or even millions are at stake. In a situation where the water supply is at risk, for example, it is essential to establish a communication plan as soon as the risk becomes known. In this way any preventable cases of illness or death can be mitigated. When the risk of water supply contamination by a biological agent becomes known, for example, the main requirement is to communicate this to as large a proportion of the affected public as possible while minimizing the risk of panic or false information. To do this effectively, a sequence of risk-related communication needs to be implemented, including the choice of a risk communication team, communication to the public via the press and via information technology. The first step of communicating a risk situation and all its associated factors is from the agency managing director to subordinates in charge of communication practices and risk mitigation. One component of such communication is the need to assemble a risk communication team (Clawson Freeo, 2012). According to Clawson Freeo (2012), this team should include at least the CEO, the chief of Public Relations, the Vice President, and Senior manager of, in this case, the Division of Water Safety, the safety...

Words: 1100 - Pages: 5

Premium Essay

Crisis Management

...Definition of Crisis Management Crisis is inevitable and the planning and execution to bring under control such an event that has been developed through complicated processes that causes damages and potentially affects an entire organization is called Crisis Management (Vassilikopoulou, Lepetsos, Siomkos, & Chatzipanagiotou, 2009, pp. 65-66). Crisis Management in Relation to Business Vassilikopoulou et al. (2009) stated, “Crisis are events that are difficult for a company to avoid” (p.66). Vassilikopoulou et al. further stated “the types of crisis are numerous from ‘small-scale organizational issues’ to a grave crisis." Several studies prove that when a company neglects a crisis it will eventually hurt the brand and the image. The following two citations will prove this “The immediate expense of product replacement and consumer compensation may pale in comparison with the loss of consumer trust and damage to brand evaluations” (Lei, Dawar, & Gürhan-Canli, 2012, p. 336). “A poorly managed marketing crisis can quickly destroy the affected brand’s equity, which might have been nurtured over many years” (Zhao. Y., Zhao, Y., & Helsen , K., 2011). Managing Crisis Management should minimize negative consequences (Vassilikopoulou et al., p.69). Vassilikopoulou et al. described “companies involved in a crisis are more likely to be held responsible for the defective product if they have a poor reputation” (as cited in Siomkos, 1999). Thus, a good reputation could also play a protective...

Words: 1188 - Pages: 5