Free Essay

Doctrine

In:

Submitted By genoveva93
Words 3065
Pages 13
UNIVERSITATEA “DUNĂREA DE JOS”, GALAȚI
FACULTATEA DE ECONOMIE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR
SPECIALIZAREA: AFACERI INTERNAȚIONALE

REFERAT LA DISCIPLINA „DOCTRINE ECONOMICE CONTEMPORANE”

tEMĂ:
Modelul economic creat de J. M. Keynes pentru explicarea dezechilibrelor din economia de piață contemporană

tEMĂ:
Modelul economic creat de J. M. Keynes pentru explicarea dezechilibrelor din economia de piață contemporană

Cadru didactic coordonator: Lect. dr. Ludmila Daniela MANEA
Student: Genoveva Virginia GROSU
Anul III

2015 Cuprins

Introducere 2 1. Modelul economic creat de J.M. Keynes 3 1.1. Caracteristicile modelului creat de Keynes 3 2. Componentele definitorii ale modelului economico-matematic al lui J. M. Keynes 4 2.1. Variabilele 4 2.1.1. Variabilele endogene 4 2.1.2. Variabile exogene 5 2.2. Relațiile dintre variabile 7 2.3. Parametrul, “multiplicatorul investițonal” (K) 8 Bibliografie 10

Introducere

De-a lungul evoluţiei sale istorice, ştiinţa a căutat să analizeze fenomenele complexe cu ajutorul modelelor abstracte. Natura umană şi variaţia relaţiilor care se stabilesc într-o societate formează un câmp de cercetare întins şi pasionant, propice declanşării unor multiple controverse. Utilizarea matematicii pentru rezolvarea unor probleme economice suscită reticenţe profunde şi nejustificate. Mulţi teoreticieni sau practicieni economişti ignoră noile descoperiri din teoria matematică care le-ar putea fi utile. Pe de o parte aparatul matematic s-a complicat, ceea ce implică un efort major pentru cunoaşterea lui, iar pe de altă parte descoperiri utile economiei sunt de dată recentă. Ştiinţa economică a făcut mari progrese între anii 1950-1980 iar aceste progrese sunt puţin cunoscute poate şi pentru că teoria matematică utilizată a devenit extrem de rafinată, necesitând un efort continuu pentru înţelegere.
Pentru explicarea și rezolvarea problemelor economice cu care au fost confruntați în diferite etape ale economiei moderne și contemporane de piață, specialiștii din acest domeniu au încercat să înțeleagă mecanismul de ansamblu al acestui tip de economie. În funcție de particularitățile momentului istoric respectiv și ale țării în care au trăit, diferite generații de economiști au pus accentul pe una sau alta din laturile acestui mecanism. În timp ce neoclasicii au urmărit, în principal, să identifice condițiile echilibrului economic, J.M. Keynes a cercetat cu precădere cauzele dezechilibrelor din economia contemporană.
Atunci când schimburile de bunuri şi servicii între consumatori şi producători sunt orientate de un sistem de preţuri, există un joc al preţurilor astfel încât cererea şi oferta sunt egale pentru orice bun şi serviciu iar situaţia economică cu acest joc al preţurilor, este „optimă”; în acest sens nu este posibil să se îmbunătăţească poziţia unui consumator fără a o înrăutăţi pe-a altora. Se convine că o situaţie astfel definită nu este unică. Fiecare distribuire a bogăţiei iniţiale între consumatori corespunde unei situaţii optimale particulare. Dacă o situaţie nu este optimală este posibil să se găsească o variantă în care un consumator nu pierde dar ceilalţi câştigă. În acelaşi timp, fiecare consumator apreciază propria sa poziţie fără să-l intereseze a celorlalţi.

1. Modelul economic creat de J.M. Keynes

Unii economiști și factori de decizie economică pun accentul pe nevoia creșterii investițiilor de capital. Alții sunt partizanii măsurilor de stimulare a activității de cercetare – dezvoltare și a progresului tehnic. O a treia categorie de specialiști accentuează rolul forței de muncă bine pregătite.
Bun cunoscător atât al științelor economice, cât și al matematicii, J.M. Keynes a folosit în cercetarea economiei contemporane de piață un model economico-matematic descriptiv cu scopul de a ușura înțelegerea nivelului activității economice și a relației dintre diferite variabile ale acesteia, ca rădăcina a dezechilibrelor din această economie.
Originalitatea lui Keynes constă în abordarea subutilității forței de muncă în condițiile unui echilibru general între cerere și ofertă globală. Pentru Keynes nu există nici un motiv ca forța de muncă angajată în starea de echilibru să asigure ocuparea deplină, doar dacă se stabilește o relație particulară între înclinația spre consum și investiții.

1.1. Caracteristicile modelului creat de Keynes
Principalele caracteristici ale modelului keynesian se reduc la următoarele aspecte:
a) acest model se bazează pe o teorie dinamică a fluxurilor economice, compatibilă cu o pluralitate de echilibre diferite, între care echilibrul ocupării depline constituie una dintre posibilităţi; b) el include mai multe variabile decât modelul clasic şi presupune, în consecinţă, mai puţine constante; c) presupune o abordare în termeni de circuit, astfel că modelul economic constă în relaţii de cauzalitate între variabilele care se influenţează reciproc şi care asigură realizarea echilibrului global;
d) acest model evidenţiază importanţa cererii globale în asigurarea echilibrului economic;
e) funcţionalitatea şi înţelegerea modelului keynesian presupun analiza raportului ce se stabileşte între anticipările agenţilor economici şi răspunsurile realităţii.

1. Componentele definitorii ale modelului economico-matematic al lui J. M. Keynes

În esență, modelul realizat de Keynes se compune din trei categorii de elemente:
a) variabilele care constau fie dintr-o serie de indicatori macroeconomici (venit național, cerere, ofertă, consum, economii, investiții globale etc), fie din rata lor sau raportul dintre două astfel de macrocategorii (înclinația spre consum, eficiența marginală a capitalului, rata dobânzii etc);
b) relațiile dintre variabile redate cu ajutorul unor ecuații (de definiție și comportamentale) și inegalități, precum și interdependența dintre ele redată cu ajutorul unor funcții (funcția ocupării, funcția ofertei, funcția cererii globale efective, funcția investițiilor etc).
c) parametrul multiplicator investițional (K) cu ajutorul căruia se exprimă gradul de intensitate a influenței unei variabile (de exemplu: cheltuiala de venit) asupra altor variabile (de exemplu consumul, economia, investiția).

2.1. Variabilele
J.M. Keynes are în vedere două feluri de variabile: variabilele endogene sau determinate și variabilele exogene sau determinante, pe care le prezintă în mod succint în modulele 3 și 6 din ’’Teoria generală’’ și le analizează amănunțit în modulele următoare.

2.1.1. Variabilele endogene
Variabilele endogene sau determinate sunt indicatori globali sau agregați (macrocategorii) care caracterizează nivelul activității economice la scara economiei naționale și anume:
- prețul global de ofertă al producției obținute (Z);
- cererea efectivă de mărfuri (D) sau volumul total de încasări obținute de întreprinzători din vânzarea mărfurilor, la rândul ei, cererea efectivă (D) se compune din două părți: cererea de bunuri de consum final sau individual (D1,) si cererea de bunuri destinate investițiilor (D2);
- venitul global (Y);
- consumul final global (C);
- economiile (S) sau partea din venitul global (Y) care rămâne după scăderea consumului final global (C), deci S = Y—C;
- investițiile globale (J);
- volumul folosirii mâinii de lucru sau al ocupării (N sau E). Esența teoriei generale elaborate de J.M. Keynes se poate sintetiza în aprecierile ce urmează: “Dacă la o anumită mărime a numărului forței de muncă ocupate (N), volumul scontat de încasări este mai mare decât prețul global de ofertă (D >Z) întreprinzătorii vor fi stimulați să mărească volumulfolosirii mâinii de lucru dincolo de (D) și la nevoie, să urce costurile făcânduși concurență pentru factorii de producție la mărimea lui (N) la care (Z) devine egal cu (D). Astfel, volumul folosirii mâinii de lucru este determinat de punctul de intersecție dintre curba cererii globale unde ea este interesectată de curba ofertei globale, o vom numi cerere efectivă, întrucât aceasta este esența teorii generale a folosirii mâinii de lucru, pe care ne-am propus să o înfățișăm; capitolele următoare vor fi consacrate în mare parte examinării diferenților factori de care depind aceste două funcții”.
Este vorba despre funcțiile ofertei și cererii globale, care conform Legii Say, se egalizează de la sine, iar prețul global de cerere al producției în ansamblu este egal cu prețul ei global de ofertă la orice volum al producției, fapt care ar echivala cu observația că deplina ocupare nu întâmpină nici un obstacol.
Cea mai importantă dintre variabilele endogene pentru funcționarea (echilibrul și dezechilibrul) economiei de piață este, după părerea lui J.M. Keynes, cererea efectivă de mărfuri (D) deoarece de nivelul și modificarea ei depinde modificarea celorlalte variabile, interdependența lor reciprocă fiind sub influența variabilelor exogene.

2.1.2. Variabile exogene
Variabilele exogene sau determinante constau într-o serie de rate (proporții) date, cu privire la comportamentul agenților economici atât în calitate de consumatori (înclinația spre consum), cât și în calitate de întreprinzători (eficiența marginală a capitalului și rata dobânzii). J.M. Keynes are în vedere trei variabile exogene:
- înclinația spre consum, privită ca raport dintre consum și venit (în expresia medie C/Y) sau dintre sporul de consum și sporul de venit (înclinația marginală spre consum c’ = ΔC/ΔY), cu reversul ei înclinația spre economii, în expresia medie (S/Y) și în expresia marginală (s’ = ΔS/ΔY);
- eficiența marginală a capitalului sau procentul de profit obținut la ultima investiție;
- rata dobânzii sau procentul de dobândă plătit pentru capitalul luat cu împrumut. Atunci când starea tehnicii, a resurselor și a costului factorial pe unitatea de ocupare a forței de muncă sunt date, volumul ocupării depinde în fiecare întreprindere și ramură, cît și pe ansamblu, de volumul de încasări pe care întreprinzătorii scontează să-l obțină de pe urma volumului respectiv de producție. Întreprinzătorii sunt interesați să stabilească volumul ocupării la nivelul la care ei scontează că vor obține profitul maxim. Încasările depind de cerere (nivel și structură).
Funcția ofertei globale, dacă se notează prețul global de ofertă (Z) al producției obținute când se folosesc (N) persoane, este:
Z = (N)
Funcția cererii globale este D = f(N), unde D reprezintă volumul de încasări pe care întreprinzătorul scontează să-l obțină folosind N persoane. Propoziții ce rezuma teoria generala elaborată de Keynes: 1. Dependența salariului nominal și real de volumul ocupării mâinii de lucru, în cazul în care starea tehnicii, a resurselor și a costurilor sunt date; 2. Dependența raportului dintre cheltuielile scontate pentru consumul neproductiv D1 și venitul colectivității, de înclinația spre consum. Consumul ține de nivelul venitului global, dependent la rândul său de nivelul ocupării (N), exceptând cazurile în care au loc variații ale înclinației spre consum. 3. Mărimea lui N, pe care întreprinzătorii decid să-l folosească, depinde de suma cererii D. Cererea efectivă este formată din cheltuieli pentru bunuri D1 și cele pentru investiții D2 , deci:
D = D1 + D2 4. Întrucât D1 + D2 = D = (N), în care este funcția ofertei globale și întrucât D1 este o funcție de N pe care o scriem (N) și care depinde de înclinația spre consum, rezultă că:
(N) - (N) = D2. 5. Drept urmare, volumul ocupării în stare de echilibru depinde: a) de funcția ofertei globale ; b) de înclinația spre consum ; c) de volumul investițiilor D2.

2.2. Relațiile dintre variabile
Relațiile dintre variabilele menționate sunt redate cu ajutorul unui complex de ecuații și inegalități, cu roluri foarte diferite, ecuații de comportament (funcțiile), ecuația fundamentală a modelului, ecuația de echilibru, expresii matematice ale diferitelor forme de dezechilibru etc.
Spre deosebire de economiștii neoclasici care, de regulă, presupuneau deplina utilizare a capacităților de producție și a mâinii de lucru, deci negau șomajul, iar mai târziu, unii dintre ei (A.C. Pigou) admiteau numai șomajul voluntar și fricțional (temporar, legat de perfecționarea echipamentului de producție și a tehnologiilor), J.M. Keynes admite și recunoaște existența șomajului involuntar (somajul cronic de masă) și încearcă să-i descopere cauzele. În capitolul 8 al „Teoriei generale”, J.M. Keynes precizează că tema principală a investigațiilor lui și scopul final al analizei pe care o întreprinde este 'de a descoperi ce anume determină volumul ocupării mâinii de lucru'. Keynes formulează părerea că, numărul de muncitori care găsesc de lucru (N), depinde de cererea efectivă de mărfuri (D) sau încasările întreprinzătorului din vânzarea producției, respectiv de cererea solvabilă potrivit funcției N=f(D). Ținând seama de structura cererii de mărfuri și de relația cererii efective cu volumul și prețul ofertei (Z), respectiv cu mărimea venitului global (Y), Keynes ajunge la concluzia că, dacă suma consumului final global (C) și a investițiilor globale (I) este egală cu venitul global (Y) atunci economia este în echilibru, situație exprimată sintetic prin ecuația fundamentală a modelului său, anume C + I = Y.
Întrucât, în realitate, în economie predomină dezechilibrul, Keynes exprimă această relație sub forma C + I < Y, ceea ce arată că încasările sunt mai mici decât producția oferită, ca cererea globală de bunuri finale (C) și bunuri pentru investiții (I) este mai mică decât oferta Y și Z, ca o parte din producție nu se putea vinde și, implicit o parte din muncitori nu găseau de lucru, persistă șomajul involuntar.
În căutarea unei explicații și a unor soluții Keynes examinează cele două componente ale cererii, ținând seama de unele decizii ale agenților economici, care întârzie vânzarea întregii producții și realizarea cerinței care decurge din ecuația fundamentală a modelului său. Astfel, el arată că dacă se scade consumul final global (C) din venitul global (Y), rămâne o parte neconsumată din acest venit, respectiv economiile (S), ajungând la ecuația de definiție S = Y – C.
Dacă partea economisită din venitul global ar fi egală cu investițiile s-ar putea realiza echilibrul economic și ar putea să crească ocuparea mâinii de lucru, S = I fiind considerată ecuația de echilibru. În realitate, observă Keynes, nu tot ce se economisește sau se acumulează este automat investit, iar S > I exprimă persistența dezechilibrelor din economia contemporană, dificultăți în vânzarea unei părți din mărfurile oferite pe piața și implicit, menținerea sau chiar creșterea șomajului involuntar. Rezultă totodată, că una din cauzele esențiale ale dezechilibrelor din economia contemporană o constituie ponderea mare a economisirii (acumulării) în venitul global. Alte cauze derivă din prezența și rolul banilor în economia de piață, îndeosebi, din consecințele modificării cantității lor asupra altor variabile și combinarea acestor consecințe cu o serie de înclinații psihologice ale oamenilor sau ale anumitor grupuri de agenți economici. |

2.3. Parametrul, “multiplicatorul investițonal” (K)
Multiplicatorul investițiilor sau principiul de multiplicare sau efectul multiplicator este una din realizările principale ale macroeconomiei contemporane.
Multiplicatorul investițiilor (K) este raportul dintre creșterea nivelului producției sau al venitului (ΔY) și creșterea inițială a invesțitiilor (ΔI):
K = ΔYΔI; Dacă se are în vedere că: ΔI = ΔY – ΔC, atunci K = ΔYΔY-ΔC; divizând numărătorul și numitorul cu ΔY, se obține: K=11-ΔCΔY. Deoarece ΔCΔY este înclinația marginală spre consum (c'), valoarea multiplicatorului de investiție este egală cu: K = 1/1 – c' sau notând cu (s) înclinația marginală spre economii unde s’ = ΔSΔY și, dacă ținem seama de relațiile dintre înclinația marginală spre consum și economisire c’+s’ =1, rezultă că se poate scrie: K =1 s. Deoarece 0<s’<1, avem K >1, de unde și numele de multiplicator. Astfel, valoarea multiplicatorului investițiilor este cu atât mai mare, cu cât înclinația marginală spre consum este mai ridicată sau cu cât înclinația marginală spre economisire este mai scăzută. Multiplicatorul investițiilor este egal cu inversul înclinației marginale spre economii. “Principiul general al multiplicatorului - scrie Keynes - este acela căruia trebuie să ne adresăm când căutăm o explicație a modului în care fluctuațiile mărimii investițiilor reprezentând o parte comparativ mică a venitului național, sunt capabile să genereze fluctuații ale volumului total de ocupare și ale venitului global, de o amplitudine mult mai mare decât propria lor amplitudine”.

Bibliografie

1. Conf. univ. dr. ec. Tănăsescu, E., Curs de doctrine economice, Editura Fundației Universitare “Dunărea de Jos, Galați, 2002; 2. Keynes, J. M., Teoria generală a folosirii mâinii de lucru, a dobânzii și a banilor, Editura Științifică, București, 1970; 3. Sută-Selejan Sultana, Doctrine economice , Editura Eficient, 1996;

Prezentare
Pentru a intelege logica demonstratiei lui J.M. Keynes este necesara prezentarea amanuntita a componentelor modelului sau economico-matematic.
7.3. Modelul economic keynesist
Bun cunoscător al ştiinţelor economice, cât şi al matematicii, Keynes a folosit în cercetarea economiei de piaţă contemporane un model economico-matematic descriptiv cu scopul „de a descoperi ce anume determină volumul ocupării forţei de muncă”. Răspunsul pe care îl dă este că „volumul ocupării este determinat de punctul de intersecţie dintre funcţia ofertei globale şi funcţia cererii globale, punct în care se realizează starea de echilibru economic.
În modelul keynesist avem:
I. ecuaţia echilibrului
Y = C + I
I = S
Y = C + S
Y = venit global
C = consum
S = economii
I = investiţii
Caz în care toate economiile se investesc, crizele şi şomajul dispar etc., economia funcţionează normal.
II. ecuaţia dezechilibrului
70
Y > C + I
S > I
Y > C + I arată că cererea este mai mică decât oferta ceea ce face ca o parte a producţiei să rămână nevândută, deci investitorii nu sunt tentaţi să facă noi investiţii sau să-şi dezvolte capacităţile de producţie existente creând astfel noi locuri de muncă, şomajul involuntar continuând să persiste.
Y > C + I era dăunător economiei aşa încât Keynes considera că statul trebuia să intervină pentru a preîntâmpina aceste situaţii sau pentru a le înlătura dacă ele existau.
Concentrându-şi atenţia asupra cauzelor dezechilibrului economic, J.M. Keynes apreciază că la baza acestuia stau relaţiile dintre consum şi venituri, dintre consum şi investiţii, dintre investiţii şi economii, prezenta şi rolul banilor în economie, aflate la rândul lor sub influenţa a ceea ce el numeşte „legi psihologice fundamentale”:
- înclinaţia spre consum (evidenţiază tendinţa oamenilor de a-şi mări consumul atunci când le cresc veniturile, dar într-o măsură mai mică decât creşterea de venit ΔC < ΔV);
- înclinaţia spre investiţii (evidenţiază tendinţa oamenilor de a face investiţii atunci când şi acolo unde eficienţa marginală a K este mai mare sau egală cu rata dobânzii);
- înclinaţia spre lichiditate (evidenţiază tendinţa oamenilor de a păstra valori lichide atunci când rata dobânzii îi dezavantajează.
S > I se datorează faptului că nu tot ce se economiseşte sau se acumulează în economie se transformă în investiţii.
Lăsate să acţioneze de la sine, aceste legi funcţionează ca nişte factori destabilizatori în cadrul economiei moderne de piaţă, în timp ce o cunoaştere amănunţită a modului lor de funcţionare şi a factorilor care le influenţează permite luarea de către stat a unor măsuri care să le menţină în limite considerate rezonabile cât şi transformarea lor din factori destabilizatori în factori stabilizatori ai economiei de piaţă
Pentru a intelege logica modelului economico-matematic al lui Keynes si rolul diferitelor functii si inegalitati este util sa rezumam raspunsul pe care-l da el diferitelor intrebari care se pun cu privire la modul cum functioneaza economia de piata in realitate si cauzele diferitelor dezechilibre care insotesc in mod frecnt mecanismul ei de functionare.

--------------------------------------------
[ 1 ]. J. M. Keynes, Teoria generală a folosirii mâinii de lucru, a dobânzii și a banilor, Editura Științifică, București, 1970, pg. 65;
[ 2 ]. J. M. Keynes, Teoria generală a folosirii mâinii de lucru, a dobânzii și a banilor, Editura Științifică, București, 1970, pg. 65;
[ 3 ]. J. M. Keynes, Teoria generală a folosirii mâinii de lucru, a dobânzii și a banilor, Editura Științifică, București, 1970, pg. 64, 141.

Similar Documents

Premium Essay

The Shock Doctrine

...Klein neoliberalism is the rule of the market and corporations over the state therefore, meaning over the people. In her novel, The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism she gathers together decades of economic catastrophes made by the United States, the IMF and the World bank. In this novel Klein is pushing to expose capitalism’s true nature,“ a policy the breeds poverty and crime” (Georgi Arbatov). Klein’s basic thesis and main point is that neoliberalism is dominating the world by using public disorientation such as wars, terrorist attacks and natural disasters to push through reforms that are not accepted. The introduction of the book Klein talks about the disaster in New Orleans, Hurricane Katrina, one of the many examples she uses to support her thesis, and how the Louisiana State Legislature in Baton Rouge were using this tragedy as an opportunity to change New Orleans. They spoke about building condos now that public housing was finally gone. One congressman said, “ We finally cleaned up public housing in New Orleans. We couldn’t do it, but God did”(page 4). Klein recalls what some of the victims commented on when they heard what the Legislature was planning after this occurrence and how when these victims saw this as tragedy, they saw it as an opportunity, coming about with “The Shock Doctrine”, which is when governments use these disasters, such as Hurricane Katrina, to pass reforms that change the nations economy. In this novel...

Words: 1539 - Pages: 7

Free Essay

The Shock Doctrine

...The Shock Doctrine Matt Linseman The Shock Doctrine describes the concept of “disaster capitalism” where the “the powers that be” exploit the current social and economic systems in place to gain an advantage over the general population and in turn achieve their ultimate goal of generating any type of profit or power possible. Naomi Klein’s book describes how free market policies have come to dictate the world with the help of disaster manipulation, torturous exercises and shock of all kinds implemented upon countries as well as individuals themselves for profit and power gain. Naomi Klein dissects this theory in her book by illustrating countless unfortunate events that have happened across the globe such as revolutions, terrorist attacks, market meltdowns, wars and natural disasters and how “disaster capitalism” is implemented behind the scenes while these events take place. “Friedman defines these orchestrated raids on the public sphere in the wake of catastrophic events, combined with the treatment of disasters as exciting ‘market opportunities’ or ‘disaster capitalism.’”(p6) It’s interesting because critics have been known to label Klein as a kind of conspiracist due to the nature and tone of her writing, though she does backup her arguments. She also follows the actions of a man named Milton Friedman throughout her book; she describes him as “a grand guru of the movement for unrestricted capitalism and for writing the rulebook for the contemporary, hypermobile global...

Words: 771 - Pages: 4

Free Essay

The Reagan Doctrine

...The Reagan Doctrine: Assisting the Overthrow of Pro-Soviet Regimes. Jonathan Burton November 2nd 2011 Strayer University POL300 Professor Popova-Nowak In April of 1978 the pro-Soviet People’s Democratic Party of Afghanistan (PDPA) overthrew a corrupted Afghan Republic and would begin a domino effect that would culminate on September 11th 2001 in the New York skyline. Jimmy Carter had put into effect a doctrine of stating out loud that the Persian Gulf was vital to United States foreign political interest but showed no open displays of force. Behind the scenes the CIA had be involved with the movement to oust the PDPA. This forced the Russian government to send in 5,000 troops. Their aim was to place a Soviet chosen leader into power and after twelve hours of intense fighting, Barbrak Karmal was put in a plane and flown back to Moscow. This would begin a decade long occupation by the Russians and the United States got what it wanted; A Soviet Vietnam. The United States went to great lengths to supply this war against Communism and the hatred of the Soviets. China, Egypt, Saudi Arabia and others poured in money, weapons, and military advisors to aid the Mujahideen, the new name of the resistance fighters the CIA was backing. This covert operation was run out of the CIA until March of 1985. February 6th of 1985, President Ronald Reagan laid out his doctrine in the State of the Union Address. “WE must not break faith with those who are risking their lives on every continent...

Words: 2293 - Pages: 10

Free Essay

Shock Doctrine

...Soc. 403 May, 8, 2012 Shock Doctrine Through history wars and natural disasters have been part of the adversities humanity has suffered. Mankind has managed to get ahead with theses adversities but it becomes hard to believe where blood, and pain takes place others can get benefits from death. Where some fight for a better equal society others are expecting to spend a disgrace to make money from it. In the book “The Shock Doctrine” by Naomi Klein, critiques how free market is dominating the world through the exploitation of disaster-shocked people and countries. America has become a corporatist state using the element of shock treatment among citizens. The term “disaster capitalism” first pointed out in the book by economist Milton Friedman claims that “whenever government have imposed sweeping free-market programs, the all-at-once shock treatment or shock therapy has been the method of choice” (8). Friedman observed only a crisis actual or perceived produces real change and the new fundamental change was a permanent reform. The reason is simple capitalism has always needed disasters to advance and the prefer method to achieve goals from corporations utilizing a collective trauma engage in radical social and economic engineering. The shock therapy has helped America to become a corporative state where free market makes everything, it is the ultimate goal but hand with hand privatizing is what leads to corporations to a better success without of these disasters...

Words: 1436 - Pages: 6

Premium Essay

Shock Doctrine

...The question on my mind after seeing The Shock Doctrine was whether ends justify means. Quite possibly, this is the question Klein wanted to be asked, because much of her case regards the distasteful means taken in order to further free market economics, tactics which the very proponents of these dogmas may feel they want to disassociate themselves with. However, my question was about Klein's/Winterbottom's own tactics. The film uses all methods that we've grown used to from modern politics: cherry-picked facts, "proofs" by emotionally-charged metaphors, hinted claims of guilt by association, sound-bite slogans that are repeated incessantly, and, of course, scare tactics. Sad to say, I've come to expect these things from political candidates that need to make their points in a 30-second TV appearance. I've even come to expect them in rating-seeking news programs. But have we stooped so low that these tactics are now par-for-the-course in documentaries, where a film-maker has 90 minutes of canvas to make a clear, compelling, and well-argued case? I happen to agree with Klein's stance that extreme capitalism is dangerous, and I think what we are seeing in both Europe and China in recent years (e.g. the collapse of Chinese nation-wide education and health policies) are just further proofs of the narrative Klein forwards. However, I don't see that there is a well-argued case here that would convince someone claiming that any change, good or bad, rarely happens in a peaceful way...

Words: 407 - Pages: 2

Premium Essay

Monroe Doctrine Dbq

...In the United States past, there was a policy called the Monroe Doctrine. The policy’s main goal was to limit Europe to invading our country. One reason to make this policy is to not interfere with Europe and it's concerns. Another is about Europe trying to extend their country to North and South America, and we’ll defend those countries. The last reason is that if Europe tries to come to our countries, we will see it as a threat. The one reason that the Monroe Doctrine was made is so we don’t interfere with any of its concerns, because we are it's enemy and heroes don't help enemies, do they? “..which is, not to interfere in the internal concerns of any of it's powers… (Excerpt, Monroe Doctrine)”. This quote from the excerpt tells us that...

Words: 388 - Pages: 2

Premium Essay

Arguments Against The Monroe Doctrine

...It has been said that the US is renounces the Monroe Doctrine but Secretary of State John Kerry said, “ that the era of the Monroe Doctrine is over”. Kerry said that Monroe’s state address it has asserted our authority to step in and oppose the influence of European powers in Latin America also through out history that our nation’s president have reinforced the doctrine and made a similar choice but we made a different choice that the era Monroe Doctrine is over that the relationship we have seek that we have worked on fostering is not the U.S declaration on how it will intervene in the affairs of other American states. It’s all of our countries viewing one as equals, sharing responsibilities, cooperating on security issues, and adhering...

Words: 760 - Pages: 4

Premium Essay

Doctrine of Equivalents Under Thai Law

...DOCTRINE OF EQUIVALENTS SUPREME COURT JUDGMENT NO. 6572/2550 (Excerpt) The Supreme Court upheld the decision of the Central IP & IT court as followed; The question before this court is whether the defendants’ poultry feeder infringes the plaintiff’s patented poultry feeder according to the patent number 9634 or not. The Supreme Court considers Section 36 bis which states that the scope of the rights of the patentee under Section 36 in respect of a patented invention shall be determined by the claims. In determining the scope of the claimed invention, the characteristics of the invention as indicated in the description and the drawings shall be taken into account. From this provision, the defendant’s poultry feeder will infringe the plaintiff’s patented poultry feeder number 9634 if the defendant’s poultry feeder has the scope of the invention like those indicated in the patent claims. The scope of the claimed invention shall take into account the description and the drawings. The scope of protection for a patented invention shall extend to the characteristics of the invention which, although not specifically stated in the claims, in the view of a person of ordinary skill in the pertinent art, have substantially the same properties, functions and effects as those stated in the claims. In this case, the poultry feeder patented number 9634 has 11 claims. When comparing the defendant’s poultry feeder which is patented in the USA, it can be considered that the defendant’s...

Words: 322 - Pages: 2

Premium Essay

The Monroe Doctrine: European Intervention In Latin America

...On December 2, 1823, America introduced the Monroe Doctrine to the world. The doctrine focused on the issue of European colonial powers in the Americas, and noted that if any European power were to attempt colonization or interfere with the politics of nations in the Americas, it would be met with intervention from the United States. The Monroe Doctrine is warned that a firm foreign policy is expected. The doctrine was prepared by Secretary of State John Quincy Adams, Adams persuaded President Monroe to declare an American national policy with respect to the Western Hemisphere. At Adams’s request, Monroe announced in his Annual Message to Congress on December 2, 1823, as a protest to European intervention in Latin America in order to restore...

Words: 779 - Pages: 4

Premium Essay

At Will Doctrine

...Assignment 2: Employment at Will Doctrine LEG500 Legal, Ethics and Corporate Governance August 3, 2014 Referring to the Employment-At-Will doctrine, which states that both employer and employee can terminate their relationship as employee and employer for good cause, for no cause, for cause morally wrong or for no cause at all, some of these employees seems to have crossed the line that gives all the possible reason for the company to fire them (Halbert & Inguilli, 2012, pg 46). Considering that the company operates, as any at will employer it can be assessed that it has the full authority to terminate most of these employees since they have committed a breach of contract with their actions. However, even though the doctrine gives the absolute right for both stakeholders to terminate their contract for a cause or for no cause at all, there are still some limitations to the law that companies need to consider before firing an employee if they wish to minimize their liabilities and litigation costs. If there's no contract covering termination, you're free to fire an employee at any time, for any reason or for no reason at all. That law still applies today, but the "at-will" rule is subject to many limitations. For example, despite the "at-will" rule, a fired employee may claim one or more of the following grounds in a wrongful-discharge case (Steingold, 1997, para 4)). In light of this I will try to assess the actions of these employees one by one to determine the appropriate...

Words: 1123 - Pages: 5

Premium Essay

Will at Doctrine

...Assignment Two: Employment-at-Will Doctrine Linda M Zaccarillo LEG500 Law, Ethics and Corporate Governance Note: This assignment is submitted on July 31, 2014 to Professor Sliben in fulfillment of a requirement for successful course completion. Assignment One: Employment-at-Will Doctrin In this paper I will be acting as a recently-hired Chief Operating Officer in a midsize company preparing for an Initial Public Offering. I will also I will analyze the emoloyment-at-will doctrine, determine if any exceptions and liabilities exist, and give a brief definition. I will also discuss Pennsylvania employement-at-will doctrine. Employment-at-Will Doctrine Employment-at-will doctrine means the common law rule that holds that whenever an employment relationship is of an indefinate duration, either party- the employer or the employee-may terminate the relationship at any time,for good cause or bad, in good faith or with malice(Halbert & Ingulli, 2012. p 46). John John is not protected by the employment-at will doctrine. The reason that I can fire him is because his interent blasting is a direct violation of company policy. There is no privacy when posting on the internet. When you post things on the interent you are posting for the whole world to see. John is not covered by any laws to protect him from being fired. There is also no way that he ccan contest the firing because he is violatiating the...

Words: 1931 - Pages: 8

Free Essay

Doctrine

...LII. An Essay towards solving a Problem in the Doctrine of Chances. By the late Rev. Mr. Bayes, communicated by Mr. Price, in a letter to John Canton, M. A. and F. R. S. Dear Sir, Read Dec. 23, 1763. I now send you an essay which I have found among the papers of our deceased friend Mr. Bayes, and which, in my opinion, has great merit, and well deserves to be preserved. Experimental philosophy, you will find, is nearly interested in the subject of it; and on this account there seems to be particular reason for thinking that a communication of it to the Royal Society cannot be improper. He had, you know, the honour of being a member of that illustrious Society, and was much esteemed by many as a very able mathematician. In an introduction which he has writ to this Essay, he says, that his design at first in thinking on the subject of it was, to find out a method by which we might judge concerning the probability that an event has to happen, in given circumstances, upon supposition that we know nothing concerning it but that, under the same circumstances, it has happened a certain number of times, and failed a certain other number of times. He adds, that he soon perceived that it would not be very difficult to do this, provided some rule could be found, according to which we ought to estimate the chance that the probability for the happening of an event perfectly unknown, should lie between any two named degrees of probability, antecedently to any experiments made about it; and that...

Words: 14334 - Pages: 58

Free Essay

At-Will Doctrine

...Imagine you are a recently-hired Chief Operating Officer (COO) in a midsize company preparing for an Initial Public Offering (IPO). You quickly discover multiple personnel problems that require your immediate attention. John posted a rant on his Facebook page in which he criticized the company’s most important customer. Facebook is used for social networking and social media. John should not have criticized a customer simply because he thought was important in disclosing the problematic situation. Facebook blogging is an unrestricted segment for permitted communication that not quite the same as the water cooler. Blogging can spread throughout company cubicles and respond within seconds of the latest gossip in the company or with employees (Pike, 2011). John’s duty as an employee would have been respected if he followed proper channels by requesting to see his supervisor, discuss the situation with the proper authority and left it at that. Upon initial employment, employees are required to attend company policy meetings. During these meetings, employees are mandated to sign an agreement to adhere to company policies. Employees are encouraged to use discretionary means when using Facebook or blogging on the internet any information in an approximate manner so as to keep from criticizing the company or employees. “Failure to follow this policy may result in disciplinary action, including possible termination. All blogs and other public Internet communications are...

Words: 706 - Pages: 3

Premium Essay

Doctrine

...2 Management of a High Blood Drive In a high school blood drive it is very important that a manager exercises their organizational skills, leading skills, and more, to make it a success. Organization of both staff and supplies are critical in high school blood drives, since they can be either under/over-booked. Leading the staff is also a vital part of making sure that the blood drive is a success. The combination of these two important skills will help in making sure that we have a good running organization and that the donors have a good experience when donating. Organization of both staff and supplies is one of the main things a manager/supervisor needs to keep in mind. In a situation where a blood drive is over-booked, the disbursement of supplies to meet demands can become a challenge. In a situation like this we, start taking the per-interview vitals on donors. This will help eliminate the donors who do no meet requirements to be sent home. Making sure that you have the valued staff that has the experience to make a blood drive more comfortable for donors, plus have the ability to help their less experienced peers, is also an organizational skill that needs to be done. Leading is a skill that is hard for just about anyone. This does not matter whether 2 you are a manager or just the team member. Having the ability to recognize the strengths of your staff and making the staff reach their potential is important. In a high school blood drive being able to bring...

Words: 457 - Pages: 2

Premium Essay

Using Examples, Explain the Difference Between Obscene and Indecent Materials.

...1. Using examples, explain the difference between obscene and indecent materials. Obscene and indecent both have different meanings but are similar in many ways. Obscene material is described as disgusting or repulsive but indecent material is described as being offensive to the public. Both obscene and indecent can be view differently by the public; however, the Constitution plays a role with indecent material. Obscene material "is not protected by the First Amendment,” (The Dynamics of Mass Communication Tenth Edition, page 377) and broadcast stations cannot air obscene material at anytime. The problem with this is that no one had come up with a set standard of what obscene material is. Due to the difference in beliefs between families and individuals, no two people have the same beliefs and will not agree to a set standard of what obscene material really is. Since obscene material is can not be banned completely and therefore can be view during nighttime broadcasting. A good example of this is the adult swim channel. During the day children can view cartoons like Spongebob and Rugrats; but when 10 o’clock p.m. hit, the channel switches to adult swim when there are show with naked women and sex scenes. According to the U.S. Supreme Court, to be obscene, material must meet a three-prong test, "(1) an average person, applying contemporary community standards, must find that the material, as a whole, appeals to the prurient interest (i.e., material having a tendency to excite...

Words: 1267 - Pages: 6