Free Essay

Intercultural Business Communication

In:

Submitted By aylin94
Words 3010
Pages 13
GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER Görme Yetersizliği Olan Birey: Görme gücünün kısmen ya da tamamen kaybından dolayı özel eğitim ve destek eğitim hizmetine ihtiyacı olan birey olarak tanımlanır.

Görme Engelliliğin Yasal Tanımı; görmenin ve görme alanının ölçümüne bağlıdır. Yasal tanım, tıp alanında çalışanlar ve diğer ilgililer tarafından kullanılmaktadır. Bu tanıma göre; “tüm düzeltmelerle birlikte, gören gözün olağan görme gücünün onda birine yani 20/200' lük görme keskinliğine ya da daha azına sahip olan ya da görme açısı 20 dereceyi aşmayan bireylere kör denilmektedir. 20/200'ün anlamı; görme yetersizliğinden etkilenen bireyin 60 cm.' den görebildiğini, normal görme gücüne sahip olan bireyin 6 m.' den görebilmesidir. Görme açısının dar olmasının anlamı ise, normal görme keskinliği olmasına rağmen, görmenin sadece merkezdekilerle, 20 dereceyle sınırlı olma, 20 derecenin dışında kalan nesneleri görememedir. Yasal-Tıbbi- Tanımlama Sistemine Göre Az Gören Tanımı İse; görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan bireylerdir. Anlamı ise, normal gören bireyin 6 m.' den gördüğünü, az gören birey 2 m. İle 60 cm. arasındaki mesafeden görebilmektedir.
Görme Engelliliğin Eğitsel Tanımı İse; görme yetersizliğinden çok ağır derecede etkilenen, mutlaka kabartma alfabeye (braille) ya da konuşan kitapların kullanılmasına ihtiyaç duyan bireyler “kör”; büyütücü araçlar yardımıyla ya da büyük puntolu yazılı materyali okuyabilen bireyler “az gören” dir. Eğitsel tanımın yasal tanım kadar kesin ve açık olmaması eğitsel değişkenlerden ve öğretimde okuma yöntemini vurgulamış olmasından kaynaklanmaktadır. Nedenleri: Çok sık rastlanmamakla birlikte genetik olabilir. Annenin hamileliği sırasında geçirdiği kızamıkçık gibi ateşli hastalıklar, aldığı bazı ilaçlar ya da röntgen ışınlarına maruz kalma görme engeline neden olabilmektedir. Doğumun güç olması da bir başka nedendir. Prematüre (erken) doğan bebeklere küvezde fazla oksijen verilmesi çocuğun kör olmasına neden olabilmektedir. Doğum sonrasında çocuğun geçirdiği ateşli hastalıklar, kazalar, zehirlenmeler görme engelinin nedenlerindendir.

Özellikleri:
*Görme engelinin derecesi ne olursa olsun ( az gören- kör) , görme problemi olan çocukların gelişimsel, bilişsel ve sosyal özellikleri konusunda eğitimden yararlanma olanakları vardır. Bunun için de öncelikli olarak bu özelliklerin bilinmesi gerekir.
* Dil öğrenilen bir özelliktir ve işitsel olması nedeniyle görme güçlüğü olanların dil gelişimlerine olumsuz etkisi yok denecek kadar azdır. Olumsuz sayılabilecek en belirgin özellik kör olan bireylerde daha çok görülen “Verbalism” yani aşırı sözcük kullanmadır.
*Körlük, düşük zekanın belirleyicisi değildir. Ancak görme ile ilgili yaşantılarının zengin olmayışı nedeniyle yeterli eğitim olanaklarının sağlanması gerekmektedir.
*Kavramsal gelişimleri, normal olan çocuklara oranla daha geridir. Özellikle soyut kavramlarda başarı düşüktür. Bunun nedeni ise uygun öğrenme yaşantılarının olmayışıdır.
*Görme engelli çocukların en fazla sıkıntı çektiği konu, alan kavramıdır.Çünkü diğer duyularını kullanarak öğrenme çabası göstermekte, alana ilişkin bilgilerde diğer duyuları sınırlı kalmaktadır.
* Hareket özgürlüğündeki becerileri kazanabilmesi için görme engelli çocuğun, fiziksel engellerin farkına varması gerekmektedir. “Engel Duyusu” olarak nitelenen bu duyu, bireyin önündeki engelin yerinin ve yönünün algılanarak belirlenmesinde etkilidir.Yer ve yön, işitsel olarak algılanır ve belirlenir.Bunun için yankılanmalardan yararlanılır. Bu yolla engel duyusu gelişir. Görme engelliler, dikkatlerini yoğunlaştırarak daha iyi ayrım yaptıklarından dolayı işitme ve dokunma duyularını daha iyi kullanmaktadırlar.

GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERİN EĞİTİMİ
-Görme yetersizliği olan çocuk ya kördür ya da az görendir. Kör demek, çocuğun uzak yada yakından hiçbir şeyi görmemesi anlamına gelmektedir. Az gören ise çocuğun çevresinde bulunan şeylerin yakınına giderek ya da gözüne getirerek kısmen fark etmesi anlamına gelmektedir. Az gören çocuk, nesneleri kesin olarak fark edememektedir. Ancak karartı halinde gölgeler şeklinde görmektedir.

-Görme engelinin oluşmasında çok çeşitli nedenler vardır. Görme engeli irsi olabilir ve soydan soya geçebilir. Ancak bu duruma sık sık rastlanmamaktadır. Annenin hamileliği sırasında da görme engeli ortaya çıkabilir. Hamilelik sırasında anne kızamıkçık gibi ateşli hastalıklara yakalandığında, bazı ilaçlar alındığında ve röntgen ışınlarına maruz kaldığında körlük yada görme güçlüğü olabilir. Doğumun güç olması da bebeğin görme engelli olmasına neden olabilir. Doğum sonrasında geçirilen ateşli hastalıklar, kazalar ve zehirlenmeler görme engeline yol açabilir.

-Görme güçlüğünün ne kadar erken farkına varılabilirse tedavi edilme imkanı artar. Tedavi edilmesi mümkün olmadığında da, erken eğitim önlemleriyle çocuğun daha olumlu hayat sürmesi mümkün olabilir.

Görme yetersizliği olan çocukları fark etmede birçok ipuçları vardır:
-Gözlerinin önünde bulunan ilgi çekici eşyaları takip edememe ya da farkına varamama
-Uzun süre aynı yere bakma
-Farklı bir şekilde gözlerini döndürme
-Sık sık gözlerini ovma ve kaşıma
-Gözlerini ışıktan kaçırma ve gözlerinde titreme
-Sağa sola amaçsız uzanma ve sık sık düşme
-Renkli bir resmin renklerini ayıramama
-Gözlerde kızarma ve yaşarma
-Gözlerinin ortasında bulanıklık ve ışık geldiğinde parlama

Görme Güçlüğü Olan Çocuk Neden Öğrenme Güçlükleriyle Karşı Karşıya Kalır?
Görme güçlüğü olan çocuk hiç göremiyorsa, bedenini nasıl kullanacağını öğrenmede güçlükleri olabilir.

Bu güçlük, diğer insanların bazı şeyleri yaparken vücutlarını nasıl hareket ettirdiklerini görememesinden kaynaklanmaktadır.

Görme güçlüğü olan çocuk,
-Diğer insanların parmaklarını nasıl kullandıklarını, dokunduklarını, aldıklarını ve tutuklarını görememektedir.
-Diğer çocukların nasıl oynadıklarını görememektedir.
-Diğer insanların nasıl yemek yediklerini görememektedir.
-Diğer insanların tuvalette nasıl temizlendiklerini ve lavaboyu nasıl kullandıklarını görememektedir.
-Görme güçlüğü olan çocuğun, iletişimde bulunurken yüz ifadesini değiştirmede ve ellerini kollarını hareket ettirmede güçlükleri olabilir. Çünkü çocuk diğer insanların yüz ifadesinin nasıl değiştiğini ve ellerini kollarını nasıl hareket ettirdiklerini görememektedir.
-Görme güçlüğü olan çocuklar göremedikleri için,diğer çocukların görerek öğrendikleri ve anladıklarını anlayabilmeleri için yardıma ihtiyaçları vardır.

GÖRME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLARIN ÖĞRENMELERİNE NASIL YARDIM EDİLİR?
-Çocuk hiç görmüyorsa, onun yaşıtlarının yapmış olduğu faaliyetleri siz de bu çocuklarla birlikte yaparak çocuğun yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
-Çocuk eğer çok az görüyorsa, onun görmesinden yararlanarak akranlarının yaptıklarını yaptırarak yetişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
-Görme güçlüğü olan çocuklar öğrenirken nesnelere dokunur, nesnelerin çıkardıkları sesleri dinler, koklar ve tatlarına bakar.
-Çocuğun öğrenebilmesi için dokunması ,işitmesi,koklaması ve tat alması mutlaka faaliyete geçirilmelidir -Çocuğun çevresini ve nesneleri öğrenebilmesi için ,diğer duyu organları kullanmasına mutlaka fırsat verilmelidir.
-Diğer duyu organlarını kullanarak çocuğun yeni şeyler öğrenmesi mutlaka cesaretlendirilmelidir
-Sizin için ve diğer çocukların yapabilmeleri bakımından önemli görülmeyen şeyleri öğrenme çabaları mutlaka desteklenmelidir. Yeni bir şey yaptığında ya da yapmayı öğrendiğinde ,mutlaka mutlu olduğunuzu fark etmesini sağlayınız
-Çocuk mutlu olduğunuzu sesinizin tonundan ya da kullandığınız kelimelerden anlamalıdır.

Görme Güçlüğü Olan Çocuklar İçin Sınıf İçinde Alınabilecek Önlemler
*Görme güçlüğü olan çocuklar, diğer insanların bedenini nasıl kullandığını, yüz ifadelerindeki değişiklikleri, yaptığı hareketleri bilmemektedir.Diğer çocukların dokunmalarını, yemelerini, oynamalarını, temizlenmelerini görememektedir. Akranlarının görerek öğrendikleri ve anladıkları şeyleri öğrenebilmeleri ve anlayabilmeleri için yardıma ihtiyaç duyarlar.
*Görme güçlüğü olan çocuk için sınıf içerisinde alınabilecek bazı önlemler vardır. Bu önlemler, eğitimlerine olumlu katkılar sağlayacaktır.
*Öncelikle görme güçlüğü olan çocuğun sınıfta olmadığı bir zaman seçilerek arkadaşlarına anlayabilecekleri düzeyde çocuğun durumu anlatılmalıdır. Gerektiğinde ya da yardıma ihtiyaç duyduğunda yardım etmeleri söylenmelidir. Böylece görme güçlüğü olan çocuğa karşı takınabilecek alay edici davranışların da önü alınacaktır.
*Görme güçlüğü olan çocuk için sınıfta yapılacak çevre düzenlemesi çok önemlidir. Takılabileceği, çarpabileceği, hareket alanını daraltabileceği düşünülen eşyalar ayak altından kaldırılmalıdır.
*Her eşyanın yeri sınıf içinde belirlenmelidir. Çocuk, aradığı eşyayı kolayca bulabilmelidir. Eşyaların yer değişikliğinden çocuk haberdar edilmelidir.
*Çocuk, sınıfta ışıktan rahatsız olmayacak şekilde oturtulmalıdır. Işığın kırılarak göze yansımasına dikkat edilmelidir. Doğrudan göze gelen ışık, rahatsız edici bir duyarlılık yaratır.
*Çocuğun karaltılı, buğulu, sisli ya da bulanık da olsa var olan görme uzaklığına uygun şekilde sıraya oturtulması gereklidir.
*Anne ve baba, çocuğun giydiği ayakkabının tabanının kösele gibi ses çıkaran bir nesneden yapılmış olması konusunda uyarılmalıdır. Bu yolla çocuk, yürüdüğü yerleri hissedecek ve sesleri ayırma özelliğinden yararlanarak çevresi hakkında bilgi sahibi olacaktır.

Sınıf çevresini ve nesneleri nasıl öğrenir?
-Görme yetersizliği olan çocuğun çevresinin farkına varması, görenlerin çevreyi farkına varmalarından farklı olmaktadır.Bu nedenle,görme yetersizliği olan çocuğun çevresinin farkına varabilmesine için yeni yöntemlere yer vermesi gerekir.Görerek çevresini tanıma yerine işiterek, dokunarak ve koklayarak çevresinin farkına varması beklenir.Görme yetersizliği olan çocuk çevresini dokunarak tanımaya başlar.

Dokunarak Çevresini ve Nesneleri Öğrenme
-Görme yetersizliği olan çocuk sınıfta eşyaların tümünü elleriyle yoklayarak tanımalıdır.Eşyalar tanıtılırken gerçek adları söylenerek tanıtılmalıdır.

-Zaman zaman çocuğun dokunma duyarlılığını geliştirmek için parmak uçlarıyla hissedeceği işler verilmelidir. Örneğin, küçük düğmeleri nohut ve mercimeği çocuğun dokunmasını sağladıktan sonra karıştırınız ve daha sonra çocuktan parmak uçlarıyla dokunarak birbirinden ayırmasını isteyiniz. Kibrit çöplerini tanıtınız ve onları boşalttıktan ve kibritleri tanıttıktan sonra tekrar kutuya koymasını isteyiniz. Ayrıca değişik kağıt ve kumaş parçalarını yoklayarak birbirinden ayrılmalarını isteyerek, dokunarak farklı yapıdaki nesneleri ayırma ve dokunma duyarlılıklarını geliştirebilirsiniz.

-Onun elleriyle çevresinde onları yoklamasına fırsat vererek çevreyi nasıl araştıracağına yardımcı olabilirsiniz.

-Çocuğun çevresinde yer alan nesneleri tanıması sırasında, başlangıçta elinizi çocuğun eli üzerine koyarak çevreyi ve nesneleri tanıtınız. Örneğin, eliniz eli üzerinde olacak şekilde, hareket eden nesne ve hayvanların nasıl hareket ettiğini hissetmesini, birlikte inceleyerek yardım etmiş oluşursunuz.

-Çocuğa tutabileceği nesneleri veriniz. Bu sırada tutmakta olduğu nesnenin ne olduğu, neye benzediğini ve nasıl kullanıldığını açıklayınız.

-Çocuğun çevresinde bulunan eşyaları iyi tanıyabilmesi için bu eşyaların özelliklerini ayrıntılı olarak anlatılması gerekir. Eğer, görsel uyaranların yerine işitsel ve dokunsal uyaranlar olacak olursa, gerilemeler önlenmiş olabilir. Görme güçlüğü olan çocuk için bir başka güçlük de, nesne hakkında pek çok şeyi bilmesine rağmen hiç elinde tutmamış olmasıdır. Okula başlamakta olan çocuklar, isimlendirdikleri nesnelerin şekli ve yapısı hakkında hiçbir fikir sahibi olmayabilir. Bu durum daha çok nesneleri öğrenirken, o nesneleri öğrenirken elleriyle yoklamamasından kaynaklanmaktadır. Dille ilgili yaşantılar somut nesnelerle birleştirilerek sunulmalıdır. Kavramların bilgilerin becerilerin kazanılmasında, dokunma, işitme, koklama ve tatma duygularından birlikte yararlandırılmalıdır.

-Birçok çocuk öğretmenine yardım etmekten hoşlanır. Böyle durumlarda çocuğu azarlamayınız. Tam tersine yardım etmesinden memnun olduğunuzu belirtin ve sizi yardımcı olmasını isteyiniz. Böylece öğrencinize kendi başının çaresine bakmayı öğretmeye başlamış olursunuz.

-Sınıfta ses çıkaran ya da rüzgar geldiğinde ses çıkaran şeyler gibi işaretler kullanarak çocuğun sınıf içinde yönünü bulmayı öğretebilirsiniz ve çocuğun sınıf içinde serbestçe dolaşmasına ve yön bulmasına katkı sağlamış olursunuz.

-Görme güçlüğü olan çocuklar ani bir ses duyduklarında irkilirler, korkarlar. Görenler ses kaynaklarını görmeleri nedeniyle, her ses kendileri için ani ses özelliğinde olmadığı için daha az irkiliyor ve korkuyordur. Bu nedenle, ses çıkaran aletleri çalıştırmadan önce çocuğu haberdar ediniz.

-Çocuk zamanla nesnelere çarpmaktan korktuğu için gezinmekten yada hareket etmekten kaçınabilir. Çocuğa kollarından birini yüzünün önünde, diğerini karın civarında tutmasını söyleyiniz. Böylece yürürken kollarının kendisini koruyacağını gösteriniz. Zamanla kendi başına hareket etmekten daha az korkacaktır. Çocuk eğilip doğrulurken kafasını sandalye ve masa gibi eşyalara çarpmaması için bir elini yüzünün önünde hafifçe eğik bir şekilde tutmasını gösterilerek başını eğik bir şekilde tutması öğretilebilir.

Dilsel İfadenin Gelişimi
-Sınıfta hangi sesin kime ait olduğunu kazandırmak için konuşanın kim olduğunu söylememiz yeterli olacaktır.

-Trafiğin, rüzgarın, ateşin yanması ve suyun akması gibi diğer sesleri dinlemesine dikkatini çekiniz ve bu sesleri ve özeliklerini açıklayınız .Böylece çocuğun çevresini tanımasına yardım etmiş olursunuz.

-Çocuk nesneleri göremediğinden, onların adlarını kolayca öğrenemez. Bu nedenle bazı sözcükleri bilse bile, anlamlarını bilemeye bilir. Nesnelere eleriyle dokunarak, yoklayarak, koklayarak, ya da seslerini işiterek tanıtıldığında, kelimelerin anlam kazanmasına yardımcı olunabilir.

-Sınıfta görme güçlüğü olan çocukla konuşurken, adını söylerseniz, kendisiyle konuşulduğunu anlayabilir.

-Sınıfta görme güçlüğü olan çocuktan dileklerinizi ‘şunu bana ver’, ‘işte orada’ gibi görmeye dayalı cümlelerle ifade etmek yerine, ‘ sağ ayağımın yanında duran küpü bul’ ve ‘masanın sağ üst köşesinde duruyor’ gibi cümlelerle ifade edersiniz, çocuğun dilinin gelişmesine ve bağımsız bir şekilde nesneleri bulmasına yardım etmiş olursunuz.

-Çocuğun dikkatli olması gerektiğinde, tehlike durumunda ve mutlu olduğunuzda, sesinizi farklı biçimlerde kullanın. Daha sonra ise çocuk ses tonlarına dikkat ederek bu ortamları ayırabilecektir.

-Tamamen görmeyen çocuğun konuşması, görsel yaşantıların olmaması nedeniyle uyarılmıyor olabilir. Eğer nesne görülmeyecek olursa, onu arzulamaya, isimlendirmeye ve istemeye gerek kalmaz.

-Her kelimeyi canlandırmak olası olmayabilir. Bu durumlarda özel açıklamalar yeterli olmayabilir. El sallama ve onaylama gibi durumların açıklanması sırasında, elle kafayla yapılan harekete ek olarak vücudun pozisyonuyla uyum olmasına da dikkat edilmelidir.

-Görme güçlüğü olan çocuklarla görenler arasında yaşamlarını bir arada sürdürmeleri nedeniyle dokunurken, ‘görebiliyorum’ ve ‘görme’, ‘görünüm’ gibi kelimeleri kullanmaları engellenmemelidir. Göremiyor bile olsa renklerin adlarını ve çimenin yeşil, gökyüzünün mavi olduğunu öğrenmesinin bir sakıncası yoktur.

-Tüm çocuklar öykü okunmasını ve anlatılmasını severler. Öykü gurubunda olduğu zamanlar, görme engelli çocuğun çok hoşuna gideceği gibi, dilinin gelişmesine katkısı olur. Eğer çocuk anlatılanı anlamaz ve size sorular sorar ise hiç kızmadan sabırlı bir şekilde açıklayınız ve sorularını cevaplayınız. Resim ve şekilleri parmaklarıyla dokunarak tanımalarını sağlayınız.

-Ayrıca çıkan seslerin nerelerden kaynaklandığını dokunmasına ya da görmesine imkan vererek gösteriniz.

Görme Güçlüğü Olan Çocuğa Beceriler Nasıl Öğretilir?
-Çocuk hiç görmüyorsa, onunla birlikte yaparak ona becerileri kazandırınız.
-Çocuk çok az görüyorsa, görmesinden yararlanarak becerilerini kazandırınız.

Görme Güçlüğü Olan Çocuğu Beceriler Öğretilirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
-Çocuğun neyi ne kadar yapabildiğine mutlaka bakınız, gözleyiniz.
-Bağımsız olarak yapabildiği beceriler varsa, nasıl yapabildiğine bakınız. Bundan sonra yapacağı becerileri öğretirken bunlardan yararlanabilirsiniz. Bağımsız olarak becerileri yapmasını teşvik ediniz, zaman ve fırsat veriniz.

-Çocuğa değişik beceri ve işleri öğretirken mutlaka gözleyin. Beceri ya da işi ne kadar yapabildiğini belirleyerek, bağımsız olarak yapamadığı yerlerde sadece yardım edin.

-Çocuğa sadece her defasında bir beceriyi ya da bu becerinin sadece bir bölümünü öğretmeyi deneyin. Önceki beceri ya da becerinin kolay bölümü tamamen öğrenildiğinde, becerinin izleyen güç bölümünü öğretmeye geçiniz.

-Mutlaka çocuğa kolay geleceğini düşündüğünüz becerinin öğretiminden işe başlayınız.

Nasıl Öğretilir?
-Kazandırmak istediğiniz beceriyi çocuğun nasıl yapacağını ilk olarak düşününüz. Bu beceri ya da işi sonra nasıl yapabileceğini sözel olarak açıklayınız.

-Sonra beceri ya da işi ona anlatırken, beceriyi birlikte yaparak nasıl yapılacağını gösteriniz. Çocuk sizi dinlerken yapmış olduğu beceriyi de parmaklarıyla yoklamasına her defasında izin ve fırsat veriniz.

-Daha sonra çocuktan bu beceriyi kendi başına yapmasını isteyiniz. Yardım etmeden yapabildiği kadar yapmasına izin veriniz. Yapamadığı bölümleri birlikte yaparken, çocuğun eli elinizin üstünde olsun ve yaptıklarınızı açıklayın.

-Çocuk beceriyi tamamlayabildiğinde, mutlu olduğunuzu hissettirin. Daha önce yapamadığı bir becerinin bir bölümünü yapabildiğinde yine hoşnut olduğunuzu belirtiniz.

-Beceri ya da işi her defasında, her zaman yaptığınız şekilde yapınız.

-Becerileri kendi başına yapabilmesi, sizin gittikçe daha az yardım etmenize bağlıdır. Ancak çok fazla yardıma ihtiyacı olduğunda ellerinizin üstüne koyduktan sonra beceriyi tamamlayınız.

-Becerilerin öğretimi beceriyi tamamen kendi başına yapabildiğinde tamamlanmış olur.

Görme Güçlüğü Olan Öğrenciler Derslerde Kullanılan Araç-Gereçlerden Nasıl Yararlanır?
-Öncelikle sınıf panosuna asacağınız yazılı materyallerin (mevsim şeridi, tarih şeridi vb.) büyük puntolu yazılarla ve kolayca fark edilebilecek renklerle hazırlanması yararlıdır. Şayet engelli çocuk normal yazıyı göremiyorsa o takdirde sınıf panosuna braille yazı ile hazırlanmış materyallerin hazırlanması yerinde olacaktır. Bu arada sınıfınızda kurulacak doğa köşesi gibi bölümlerde resimlerin yanı sıra nesnelerin asıllarının modellerinin sergilenmesi iyi olur.

-Dokunma yoluyla yararlanılamayacak araç-gerecin sesiyle, kokusuyla, ağırlığıyla görme engelli çocuğa tanıtılması gerekir. Çocuklar ders araçlarıyla çalışırken onlara diğerlerinden biraz daha fazla zaman vermelisiniz. Bu araçlardan tehlikeli olanlar varsa, onlar hakkında gerekli uyarılarda bulunmalısınız. Kullandığınız araç ne olursa olsun, görme engelli çocuğun bu araçların sağladığı yararları anlayıp anlamadıklarını kontrol etmelisiniz.

-Hayat bilgisi, fen bilgisi ve sosyal bilgiler gibi derslerde konularla ilgili olarak düzenlenecek gezilerde özellikle müzelerden görme engellilerin bazı eserlere katılmaları mümkün olmayabilir. Bu durumda konu ile ilgili bilgiler sözlü olarak verilmeli şayet varsa sergilenen eserlerin modellerinden yararlanmaları sağlanmalıdır.

-Güneş sistemini tanırken bir kağıdın ortasına yapıştıracağınız küçük bir boncuğu güneş kabul ederek yörüngeleri belirlemek için ip halkalar kullanabilirsiniz. Bu halkaların üzerine de daha küçük boncuklar yapıştırarak diğer gezegenleri tanıtabilirsiniz.

-Sınıfta bazı deneyler yapılırken şayet deney sürecini elle izlemek mümkün olamıyorsa bu gibi deneyler görme engellilere ses, koku veya ısı gibi ip uçlarından yararlanılarak sezdirilebilir. Örneğin, suyun nasıl donduğunu gözlemek üzere engelli çocuğa kışın uygun bir gününde görev veriniz. Suyun donmasının geceleyin daha kolay olacağını, zira geceleri ısının daha düşük olacağını anlatınız. Çocuğun uygun bir kapla dışarıya bıraktığı suyun nasıl donduğunu sınıfta anlatmasını isteyiniz.

Görme Güçlüğü Olan Çocuklara Türkçe Derslerinde Neler Yapabiliriz?
-Hangi düzeyde olursa olsun görme engelli çocukların Türkçe dersi etkinliklerini gören çocuklardan çok büyük farklılıklar göstermediğini unutmayınız. Türkçe dersi öğretimi içerisinde yer vereceğiniz dinleme, anlama, okuma, yazma, sesli ve sessiz okuma ana dilini etkili şekilde öğrenme ve konuşma, yazılı ve sözlü ifade ile dil bilgisi konularında görme engelli çocuklarla diğer çocukların öğrendikleri şeyleri öğrenmek durumundadır.

-Okuma yazma etkinlikleri için görme engelliler özel araç-gereçler ve öğrenim teknikleri kullanılır. Bu kitaplar özel braille alfabesi ile yazılarak hazırlanmıştır. Görme engelliler öğrendiklerinin önemli bir bölümünü dinleme yoluyla kazanırlar. Bu bakımdan Türkçe derslerinde görme engellilere öncelikle uygun dinleme teknikleri kazandırmalısınız. Yaşlarının elverdiği ölçüde dikkatlerini belli bir alanda tutmalarına yardımcı olmalısınız. Bu öğrencileri en ön sıraya oturtmalı, böylelikle öğretmeni ve tahtaya kalkan öğrencilerin söyledikler her şeyi duymalarına ve anlamalarına yardımcı olursunuz. Ön sırada oturan görme engelli çocuk duyduğu seslerden sizin tahtaya bir şey yazdığınızı sezer ve bir şey sorabilir. Görme engelli çocuklara uygun dinleme alışkanlığı kazandırılmasında ve dikkat sürelerinin arttırılmasında kendilerine işlenmekte olan konularla ilgili sık sık sorular sormanız ve ayrıca bazı kısa tekrarlar yaptırmanız onları daima uyanık tutacaktır. Sınıfta görme engelli öğrenciye bir konu anlattırırken onu mutlaka tahtaya kaldırmaya özen gösteriniz. Çünkü tahtaya kalkmak çocuğa ayrı bir güven duygusu verecektir.

Görme Güçlüğü Olan Öğrencilere Matematik Dersini Nasıl Öğretebiliriz:
Sınıfınızda bulunan gören çocukların çoğu okula başladıklarında sayısal bakımdan bazı kavramları biliyor olabilirler. Görme engelli öğrencinizde de bu kavramlar bir dereceye kadar mevcut olabilir. Ancak en iyisi yine de tüm çocukların temel sayısal bilgilerini kontrol ederken görme engelli öğrencinizin de okula gelmeden önce edinmiş olabileceği sayılarla ilgili temel becerilerini kontrol ediniz. Zira görme engelli, diğer birçok alanda olduğu gibi bu alanda da ihmal edilmiş olabilir. Öğreteceğiniz matematik bilgilerini görme engelli çocuğun önceki bilgilerin üzerine bina edileceği açıktır. Öncelikle sayıların (1, 2, 3, 4,v.b.) sözcük anlamlarının eşyalar üzerinde ne anlam ifade ettiğini kavratmalısınız. Sayı sayma çalışmalarını boncuk, nohut, fasulye gibi yaptırma suretiyle çocuğun sayılar hakkında gerçek kavramlar edinmesini sağlayınız ve bu saymaları yaparken çocuğun akıl yürütme surecini dikkatle izleyiniz. Sözgelimi, çocuk neden 3 sayısından sonra 4 sayısının geldiğini, neden 3 sayısından sonra 1 sayısının gelmediğini kavrata bilmekte midir? Yalnızca ezbere dayalı olarak yapılan saymalar, ileride problem çözme aşamasında güçlükler yarata bilir. Ayrıca saymalar yapılırken, sınıf içinde büyük boncuklu yüzlük abaküs bulunuyorsa, engelli çocuk için kullanılması yararlı olur. Çünkü bu abaküs üzerindeki boncukların düşüp kaybolması söz konusu değildir. Sayı saymada kullanılan diğer küçük boncukların veya değişik nesnelerin kolayca dökülüp kaybolmasını önlemek için bunları kutular veya çanaklar içinde öğrenciye vermelisiniz.

Öğretmenlere Öneriler;
*Yapacağınız aile ziyaretleri ile, özellikle görme engelli çocukla ilgilendiğinizi söyleyerek ve çocuklarını kabul ederek onlarında çocuklarını kabul etmelerine yardım etmiş olursunuz.
*Görme güçlüğü olan öğrenciniz için yapılabilecek tıbbi, çevresel ve eğitsel yardımları araştırınız.
*Görme güçlüğü olan öğrencinizde bağımsızlık duygusunu geliştirme çabalarının bir bölümü olarak bu çocukların kendi eğitim kitaplarından ve araçlarından sorumlu olmasını isteyiniz.
*Sınıftaki gören çocuklar zaman zaman görme güçlüğü olan çocuğa rehberlik yapabilir. Ancak görme güçlüğü olan çocuğun çok fazla bağımlı olmamasına dikkat ediniz.
*Görme güçlüğü olan öğrencinizi sınıftaki her etkinliğe katılması için cesaretlendiriniz. Eğer onun sınıftaki faaliyetlere katılması mümkün olmuyorsa ek etkinlikler düzenleyebilirsiniz.
*Tahtaya bir şeyler yazarken yazdıklarınızı yüksek sesle söylemeniz her zaman görme güçlüğü olan öğrenciniz için yararlı olacaktır.
*Matematik öğretiminde görülen problemlere ek olarak fen bilimleri ve coğrafyanın da çok fazla görsel uyaranlara dayalı olması nedeniyle ek düzenlemelere ihtiyacınız olabilir. Bu nedenle görme engelliler okullarından materyal ve bilgi alabilirsiniz.
*Görme güçlüğü olan öğrencinize ödevini tamamlayabilmesi için ek zaman vermeniz uygun olacaktır.
*Görenler ile görme güçlüğü olan öğrencileriniz arasındaki sosyal ilişkileri güçlendirmek için onları

Similar Documents

Premium Essay

Intercultural Business Communication

...My fast-food franchise has been cleared start a business in United Arab Emirates, Israel, Mexico, and China. I will now begin the construction of my restaurants. The financing of my business will come from the United Arab Emirates, the materials will come from China and Mexico, the technology and engineering will come from Israel, and the labor in the restaurants will consist of hiring employees within the countries that the business is in. My management team from the United States will be in charge of hiring employees for the restaurants. There will be a big meeting at the headquarters located in the United States to provide and explain the project and to help everyone become acquainted with one another. While attending the meeting the members in the group are staying with their own culture and not communicating with anyone outside their group. Because these different cultures are not mingling, the cultural phenomenon in this situation is the language, ethnocentricity, beliefs etc. This is because each of the groups has their own values and standards. Each of the cultures ethnocentricity is different and they use their own standards based on their culture to judge the behavior and beliefs of other individuals of a different culture. Each of the cultures has their own behaviors, values, customs, and beliefs that are taught from generation to generation, which is known as enculturation. Some of the other cultural phenomenons are nationality, race, ethnicity, and socioeconomic...

Words: 315 - Pages: 2

Premium Essay

Interculturual Communication Japan vs. Usa

...Abstract Intercultural communications is often marked by the impact of cultural differences on communication, commonly resulting in miscommunication or misunderstanding. This paper examines the challenges influencing intercultural communications between the Japanese and the Americans. In its conclusion, it emphasizes on the sensitivity to the mentioned cultural differences in order to create harmony and understanding amongst people with different ethnic backgrounds. Intercultural Communications between the United States and Japan Introduction According to Dima (1990), intercultural communication refers to the exchange of ideas between people belonging to different cultures, in spite of them using the same language. Intercultural communication plays an important role, in that cultural differences can often lead to miscommunication and misunderstanding. This is increasingly becoming important in today’s multicultural society such as in the US (Inoue, 2007). What are the common challenges of intercultural communications between America and Japan? How do cultural differences play part in shaping the Japan-American intercultural communication? As defined by Peace (2002), culture is a "system of beliefs, values, and assumptions about life that guides behavior and is shared by a group of people; and these are transmitted from generation to generation, rarely with explicit instructions," (p.14). There are a variety of cultures that...

Words: 1437 - Pages: 6

Premium Essay

Crash

...Intercultural Communication, stereotyping, perception, and verbal communication play a huge role in the characteristics of the movie “Crash.” When Paul Haggis directed this film he did a fantastic job of showing how individuals from different cultures, and countries, sometimes interact with each other in society. It goes into great depth to link the problems and situations in the characters’ lives in the setting of the movie making sure they are involved with each other in some way. Intercultural Communication is defined as “an act that involves interaction between people whose cultural perceptions and symbol systems are distinct enough to alter the communication event.” The text explains that the importance of Intercultural Communications have grown in the United States over the years. In the U.S it is made up of many people and demographic shifts. The increasing number of Asians, Latinos, and Eastern Europeans immigrate here to make their homes. When this takes place these individuals bring their cultural values, and styles of communicating. (Wood, pg. 79) When “Crash” starts the first scene is a car accident that takes place at an active crime scene where an Asian woman hits Detective Graham and Ria from behind at a stop light. Language barriers are almost immediately known as they begin to argue over who was at fault. While they both speak English the Asian lady simply uses what she feels is direct communication in stating that “She break to fast” and “Mexicans don’t...

Words: 1247 - Pages: 5

Premium Essay

Advanced Communications

...Interview Paper Throughout the course, you will be exploring various aspects of culture and intercultural communications. Your final assignment in this course will be to conduct an extensive oral history interview with a person who is somewhat older than you and from a culture or subgroup that you are not a member of. This person can be a relative or acquaintance who is from a different generation. It can be someone who immigrated to this country either recently or some time ago. Or, it can be someone who belongs to a different subgroup from you and whose cultural experiences you believe would be very different from your own. Obtain permission from the person you are interviewing to record the conversation (either an audio or a video and audio recording) or to take handwritten notes during the interview. Your overarching goals during the oral history interview are as follows: 1. To learn more about the culture and subcultures to which your interview subject belongs. 2. To determine what issues they encountered in terms of intercultural communications. 3. To relate concepts you have studied in this course to the experiences of this person. After you have conducted the interview, review your recording or your notes and write a six- to eight-page paper (excluding a title page and a reference page), in which you discuss aspects of this person's culture and/or subcultures and communication issues related to his or her cultural identity. In the paper, you must also include the following: ...

Words: 1077 - Pages: 5

Premium Essay

Self Assessment

...Introduction – 100 words DEFINITION OF CULTURE IMPORTANCE/ABOUT A CULTURAL SELF-ASSESSMENT This report offers an outline of my cultural identity, particularly on the topics of my profile; key structural forces such as my family; my world views; and the various persona, rational, communal, gender and ethnic identities that combine to make me who I am. Furthermore, this report highlights relevant literature pertinent intercultural communications and in support of my cultural identity, and critically summarises the main findings. To begin, I am a 26-year-old female, nvestigate and describe your own cultural identity. Describe your profile - Age group Gender Class Ethnic background Deep Structures (family context) – 500 words In this section you need to discuss how your cultural identity has been shaped by key structural forces such as your own family. For most people, family is one of the strongest forces of cultural identify. Try to identify how specific family members have influenced your identity. In doing so you need to discuss how your family functions in terms of: Gender roles Individualism and collectivism Age groupings Social skills, traditions and customs Rather than just describing your family, you need to discuss your ideas about the role of family in society and how families function in terms of perpetuating beliefs. In this respect, some of the most interesting discussion will come from instances where people might disagree with their family’s...

Words: 413 - Pages: 2

Free Essay

Flash

...Nathaniel N. Gonzales GE - 2241 Tips For Effective Global Communication Global communication is a major concern of every International business. The success of every International business depends on the effectiveness of the Communication. It is a well known fact that International businesses need communication with people of different cultures. Apart from the language differences, they need to focus on social attributes, attitudes and thought patterns of different cultures. All these communication terminologies are collectively known as intercultural communication. This Intercultural communication is the base for any International business and hence it has to be made effective. Just keep reading on the article to see the 3 most wanted tips for effective Intercultural communication. 1. Intercultural Communication - Not all about Language Many people have a misconception about Intercultural communication that, it is all about managing a different language. The true fact is that language is just a part of Intercultural communication. Intercultural communication is about understanding different cultures, languages and customs in a particular country. For example, if you are an American, traveling to India, you should be able to cope up with the Indian culture along with understanding the language in India. You should also make an approach to learn their culture which will induce a positive relationship with the host. Learning the culture of a Country is not that...

Words: 1034 - Pages: 5

Premium Essay

Intercultural Proficiency

... Flaherty, Newell D. Wright, Robert M. McMillen (2009) Student Intercultural Proficiency From Study Abroad Programs, Journal of Marketing Education Statement of the Problem The problem, which is related to study abroad programs (SAPs), is clearly stated in the article’s introduction. The problem stated is “that a deficiency exists, within marketing education, of empirical evidence on the explicit impact of SAPs on student attitudes and behavior. In particular, empirical evidence is absent which specifies the characteristics of intercultural growth that are an outcome of SAP” (Clarke, Flaherty, Newell, McMillen, 2009, p. 174). Purpose Statement The purpose is directly stated in the article as follows, “this study… attempts to extend the marketing education literature by empirically investigating the specific intercultural proficiencies that may advance while students study abroad” (Clarke III, et. al. 2009 p. 174). The purpose then specifically addresses the benefits for marketing educators from “expanded knowledge on the possible outcomes of a SAP” (p. 174). Background & Importance/Significance (literature review) In this study, the literature review serves three purposes. First, it defines the specific intercultural proficiencies that are likely to advance from the study abroad experience: intercultural proficiency, global mindedness, intercultural communication, openness to diversity, and intercultural sensitivity (Clarke III, et. al. 2009). Second, the review discusses...

Words: 2536 - Pages: 11

Free Essay

Globalization

...accepted alongside the means of interaction throughout the course of communication. American culture versus German culture by distinction, underlines mutually the private and the commerce facets. They are more outgoing persons opposed to the Germans in addition to their main objective, when they talk, is to be admired as well as publicly accepted. Germans are usually more straightforward in opposition to Americans, particularly when details are to be revealed, denigration is to be put into effect in addition to directives are to be specified. The literary standard in which Germans and Americans diverge broadly has to do with approaches toward indecision along with peril. Despite the language barriers, compensation, cultural differences, and accents, human resources from Mercedes Benz headquarters in Stuttgart, Germany most keep in those there luxury cars are a huge commodity in America. How does communication play a role in each culture? During this era of globalization, the global village in addition to the web, the characteristic of intercultural communication develops into significance. Citizens have the option to voyage across countries; undergraduates are extremely suggested to exceed a placement in an overseas nation furthermore superior businesses will endure with no introduction to their goods in overseas marketplace or integration through overseas corporations in order to launch an international business. Consequently, the familiarity of one foreign language is absolutely...

Words: 1462 - Pages: 6

Free Essay

Organzation

...Recognition: The diversity in workplace has the significant effect to running a good business. It helps the team develop a better solutions and critical analysis for different issues, so a company must run in a way that promotes diversity. Adopting the attitude of “not seeing color,” the company might run the risk of treating people insensitively barriers exist. So that we can tell how important the recognition is. A company that recognizes people have difference, physical, generational or culture and not pretend that these barriers have been broken down. Instead celebrate the differences among their employees, and encourage them to let their individualities show. Such as not hesitating to ask someone from another culture about their culture's etiquette practices - their knowledge could prove useful to the company’s business.. An employee's worth comes from more than his ethnicity or age etc,. Diversity Training is a good idea according to David Ingram, “Diversity Training Include diversity training as part of new-hire training programs or advanced training programs for managers.” Also “Diversity education programs can help employees to recognize prejudices and cultural assumptions in their own minds, while teaching them skills to respectfully seek to understand other cultures they come in contact with. Diversity training can also teach employees effective intercultural communication skills, as well, helping them to speak clearly with and fully understand co-workers who...

Words: 683 - Pages: 3

Premium Essay

Intercultural Communication

... SOCIAL SCIENCES, AND DESIGN January-April 2011 Subject name: Mass Communication Research Subject code: SM 312 Lecturers: Kenneth Teo Student ID: 1000922384 Topic : Benefits of learning intercultural communication to university student. Chapter 1 Introduction Background of the Study Anthropologist Edward T. Hall is the founder of intercultural communication during the 1951-1955 when he was at the Foreign Service Institute of the U.S. Department of States. The scholarly field of intercultural communication was then mainly advanced by university-based scholars of communication in the United States and Japan, and in other countries. The development of intercultural communication in the U.S. and Japan is analyzed here. Intercultural communication is one of the most important communications and also a structure of global communication as the world today is characterized by an ever growing number of contacts resulting in communication between people with different linguistic and cultural backgrounds. This communication takes place because of contacts within the areas of business, military cooperation, science, education, mass media, entertainment, tourism but also because of immigration brought about by labour scarcity or political conflicts. Hence, there is communication which needs to be as constructive as possible, without misunderstandings and breakdowns...

Words: 2995 - Pages: 12

Premium Essay

Intercultural Communication

...1 INTERCULTURAL COMMUNICATION: ITS IMPORTANCE TO VARIOUS CAREER FIELDS AND PERSPECTIVE BY VARIOUS AUTHORS Priscilla N. Gitimu Doctoral Student Southern Illinois University Carbondale Department of Workforce Education and Development 311G Quigley Hall Southern Illinois University at Carbondale Carbondale, IL 62901-4605 618-453-1982 ukic@siu.edu 2 ABSTRACT Intercultural communication refers to messages transmitted between members of two or more different societies Globalization has made intercultural communication inevitable. Communicating with other cultures characterizes today’s business, classroom, and community. Technology especially the internet has increased the probability that whatever is documented online will be read by someone from another culture. Intercultural communication is of importance in any career field thus the art of knowing how to communicate with other cultures should be a work place skill that is emphasized. This is a conceptual paper whose purpose is two fold. First the paper gives a synopsis of the importance of efficient and competent intercultural communication in various career fields; namely, education, business, medicine and in counseling. Secondly, the paper presents studies and perspectives that various authors have on intercultural communication. INTRODUCTION Globalization has made intercultural communication inevitable. Communicating with other cultures characterizes today’s business, classroom, and community. Hence...

Words: 2899 - Pages: 12

Premium Essay

Business Communication

...Business Communication Name: Course: Tutor: Institution: Date of Submission: Letter of transmittal May 28, 2015 Ned Stark, Manager International Corporation Practice Group ABCD Corporation Dear Mr. Ned Stark: As agreed, Enclosed is the report you commissioned on March 12, 2015 on the intercultural communication. The report analyses the fundamentals of cross-cultural communication with regards to the Italian culture. The report outlines the most imperative aspects of safe communication within a cross-cultural environment involving Italians where the employees intend to settle. The report further elaborates the challenges of intercultural communication, particularly about the Italian communication demands. Then, the report outlines the benefits of the findings that are helpful to the employees of XYZ in communicating with the Italians as well as people from other cultures. We thank you for the granting us the opportunity to compile this report since it has given us a chance to familiarize with practical issues oscillating around cross-cultural communication. I hope that you will find it satisfactory. Yours Sincerely, Business Communication Students XYZ. Table of Contents Executive summary 4 Introduction 5 Discussion 6 Summary and Conclusions 7 Recommendation 8 Executive summary The report first provides a brief introduction of what intercultural communication comprises. It lays a profound background...

Words: 1437 - Pages: 6

Premium Essay

Intercultural Communication

...Derek Speegle February 20, 2015 Intercultural Communication: Speaking Understanding Intercultural communication is very important in today’s workplace. Mastering the complexities of different cultures and socioeconomical statuses will enhance any business venture. To understand one’s buyers is a strategical way to sell more and learn about clients and competitors. There are many ways that different cultures use both verbal and non-verbal interaction. These forms of interacting may seem like someone is saying something one way but through the lenses of a different culture or social group, they may be trying to express something else entirely. Because of this, it is important to strategize on how to use intercultural communication in today’s workplace and even in one’s personal life. Intercultural communication is the process of learning the dialectal of cultural differences and social groups. It is learning to understand that different cultures may talk or act differently and that whether it is for business, personal or just common courtesy it is important to use these tools to help connect with those other people. As it states on the website Wikipedia, different cultures and countries “communicate and perceive the world around them” in different ways and that it is important to “depict differences in communication patterns across different cultures.” For instance, bowing in japan is a sign of respect and honor, and to refuse that honor or not return it could be perceived...

Words: 747 - Pages: 3

Free Essay

Interculteral Communication

...| |Intercultural Communication | Copyright © 2010, 2009, 2004 by University of Phoenix. All rights reserved. Course Description The purpose of this course is to assist students in understanding and applying the principles of effective intercultural communication in a diverse society and in global commerce. Students will develop an understanding of why and how cultural issues influence effective communication. This course introduces techniques for improving written, oral, and interpersonal communication skills in response to intercultural settings. Policies Faculty and students/learners will be held responsible for understanding and adhering to all policies contained within the following two documents: • University policies: You must be logged into the student website to view this document. • Instructor policies: This document is posted in the Course Materials forum. University policies are subject to change. Be sure to read the policies at the beginning of each class. Policies may be slightly different depending on the modality in which you attend class. If you have recently changed modalities, read the policies governing your current class modality. Course Materials Lustig, M. W. & Koester, J. (2010). Intercultural competence: Interpersonal communication across cultures...

Words: 1409 - Pages: 6

Premium Essay

Communications

...Team-Building and Communications Guiseppina Saieva HA499-01 March 12, 2014 Professor: Teresa Foster Team-Building and Communications Introduction Every organization is made up of people, therefore communication that is effective is the key to success. Effective communication is the link that helps get the work done and helps people work as a team. The constant changes that occur in a workplace, make communication important. I will explain some things about effective business communication require effective practice. There are five factors relate to effective business communication closely. They are communication theory, business writing styles, team building and interpersonal communication, negotiation and persuasion techniques, and intercultural communication. Generally, communication theories can teach people many skills to accomplish a successful business communication. Also, the ability to generate clear, vigorous and concise written materials are critical for people to be successful in business world. So writing process and writing styles play important roles in effective business communication. The best way for business organization to survive and grow in surroundings of intense competition and pressure on resources is building team for sharing information. Because organizations are consisted of interdependent relationships, interpersonal communication has useful functions to manage organizations. Negotiating and persuasion skills...

Words: 1707 - Pages: 7