Free Essay

Adolescent Depression

In:

Submitted By brijner
Words 3824
Pages 16
Depressies bij adolescenten

Fontys Lerarenopleiding Sittard
Pedagogisch didactisch traject, module 4
Door: Elis Slenter, studie richting Wiskunde
Diana Heemels, studie richting Economie
Docent: Dhr. Smit
Datum: 11 juni 2012
Voorwoord
In deze paper hebben wij een probleem dat bij adolescenten voor zou kunnen komen, onder de aandacht gebracht. De paper is onderdeel van de module ‘Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding’. Als onderwerp hebben wij gekozen ‘depressies’. Een onderwerp dat ons beide aanspreekt en waarvan we graag meer willen weten. Deze paper zal derhalve als een handleiding kunnen dienen voor mensen die te maken krijgen met adolescenten die een depressie hebben. Wij willen graag onze docent dhr. Smit bedanken voor zijn aanvullende informatie tijdens lessen. Deze heeft mede voor de totstandkoming van deze paper gezorgd.
Wij wensen u veel leesplezier toe en hopen dat ons doel, het verschaffen van een soort handleiding, is bereikt.

Inhoudsopgave

1. Inleiding 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Probleemstelling en deelvragen 4 2.3 Opbouw 4

2. Depressies 6 3.4 Wat is een depressie? 6 3.5 Depressies bij kinderen en tieners 7 3.6 Symptomen van depressies 8 3.7 Oorzaken van depressies 9 3.8 Soorten depressies 10

3. Behandeling van depressies 13 4.9 Methoden 13 4.10 Beste aanpak in de klas 14 4.11 Algemene tips 14

4. Conclusies 16

Hoofdstuk 1 Inleiding
1.1 Algemeen
Pubers hebben soms een keer geen zin in school, geen zin in sport, of geen zin om uit te gaan. Ze zien het even niet zitten. Soms duurt zoiets een paar uur: een dipje! Soms duurt zoiets een paar dagen: een dip!!
In de puberteit zijn gevoelens vaak heftig. Soms voelen jongeren zich langere tijd niet prettig. Dat is moeilijk voor ze maar vaak weten ze dat het over gaat. Wanneer die ene rotbui echter wel langer blijft hangen en ze nergens meer plezier en zin in hebben kan er sprake zijn van een depressie.
1 op de 20 jongeren heeft last van een depressie. Depressie is een ziekte en geen aanstellerij. Bij een depressie is sprake van sombere gevoelens die meer dan twee weken duren en niets de stemming lijkt te veranderen. Jongeren met een depressie hebben vaak ook last van problemen met slapen, concentratie en eten. Een depressie gaat niet snel vanzelf over. Met hulp duurt een depressie minder lang en komt het minder snel terug. Het is dus belangrijk voor jongeren om te leren omgaan met hun gevoelens.
1.2 Probleemstelling en deelvragen
Met bovenstaande in het achterhoofd zijn wij tot de volgende probleemstelling gekomen:
Hoe kan een depressie bij een adolescent worden onderkend en wat kan eraan worden gedaan?
Om een gedegen antwoord op deze probleemstelling te kunnen geven hebben wij een aantal deelvragen opgesteld. 1. Wat is een depressie? 2. Wat zijn de symptomen van een depressie? 3. Wat zijn de oorzaken van een depressie? 4. Op welke manier kan een docent de adolescent met een depressie helpen?
1.3 Opbouw
In deze paper willen wij graag depressies bij adolescenten onder de aandacht brengen. Achtereenvolgens zal er worden besproken wat een depressie nu eigenlijk precies is (paragraaf 2.1 en 2.2). Wat zijn de symptomen (paragraaf 2.3) en wat zijn de oorzaken (paragraaf 2.4). In de laatste paragraaf van hoofdstuk 2 wordt stilgestaan bij de soorten depressies die er zijn. In hoofdstuk 3 zal worden uitgewerkt welke mogelijkheden bestaan om een depressie goed te boven te komen. Ten slotte wordt in hoofdstuk 4 een conclusie getrokken. In deze conclusie zullen de antwoorden op de deelvragen worden uitgewerkt en uiteindelijk een antwoord worden gegeven op de probleemstelling.

Hoofdstuk 2 Depressies
2.1 Wat is een depressie?
Een depressie is een aandoening die valt onder de 'stemmingsstoornissen'. Het is een ziekte van de stemming en gevoelens.
Van een depressieve stemming is sprake als er gedurende een langere periode een abnormale somberheid bestaat en/of een abnormale lusteloosheid, verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten.
Bij een depressie kan men kijken naar de hoogte van de stemming (zoals een beetje somber of héél erg somber) en naar de wisselingen in de stemming (zoals wekenlang een somber gevoel of een afwisseling tussen de positieve stemming en de sombere stemming; maar ook wisseling per dag of per aantal weken). Dit kan per persoon variëren en zorgt ervoor dat een depressie bij iedereen anders kan zijn.
Er bestaan verschillende subtypen van depressie. Als de depressieve periodes worden afgewisseld met een manische (zeer positieve) stemming, spreken we van een bipolaire stoornis. Personen met een bipolaire stoornis maken in hun leven uitersten mee.
Bij de manische periode kan er sprake zijn van een abnormale vrolijkheid, maar ook overdreven gevoelens van zelfvertrouwen en overmoed of sterke geprikkeldheid en ontvlambaarheid kunnen hierbij horen. Bij de depressieve periodes horen gevoelens van intense somberheid.
Er kunnen verschillende oorzaken van depressie aanwezig zijn. Sommige mensen hebben aanleg voor depressie, maar ook de afwezigheid van (zon)licht in de winterperiode, negatieve (sociale) ervaringen, gebeurtenissen in de jeugd en hormonale ontregelingen kunnen een oorzaak zijn. Een depressie kan ook 'zomaar' voorkomen. Juist het gebrek aan een duidelijke reden is vaak frustrerend voor iemand met een depressie. Dit in combinatie met het feit dat een depressie meestal niet aan de buitenkant van een persoon is te zien, geeft vaak een onbegrepen gevoel.
Een depressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In het afgelopen jaar leden ruim vijf van de honderd mensen aan een depressie. Een depressie speelt zich niet alleen af op het emotionele niveau, maar beïnvloedt ook het cognitieve, het gedragsmatige en het lichamelijke functioneren.

2.2 Depressies bij kinderen en tieners
De stemming van depressieve kinderen is vaak mat en prikkelbaar. Jonge depressieve kinderen zijn vaak angstig voor verlies en laten weinig speelsheid zien.
Wat we niet vaak bij deze kinderen zien, is droevigheid, suïcidaliteit en negatieve gedachten over zichzelf of over hun toekomst. Hierin verschillen depressieve kinderen van depressieve volwassenen. Bij de depressieve tieners worden regelmatig schoolproblemen en moeilijkheden in het contact met andere kinderen gezien. Dit kan zich uiten in pesten of er niet bij horen.
Negatieve gedachten over zichzelf, het uiterlijk of de toekomst, die vaak onrealistisch zijn, komen veelvuldig voor bij tieners. Zij trekken zich veelal extreem terug, gaan heel 'stoer' doen, of laten juist veel agressie zien. Bij de meeste depressieve kinderen komen regelmatig vage, onverklaarbare lichamelijke klachten voor, zoals hoofdpijn, buikpijn, spierpijn of zich niet lekker voelen.
In de preschoolleeftijd wordt het percentage kinderen met depressie geschat op ongeveer 1%, bij kinderen in de basisschoolleeftijd op ongeveer 2% en in de puberteit loopt dit percentage op tot 3%-8%.
In de puberteitsleeftijd zien we depressie meer bij meisjes dan bij jongens voorkomen. Een depressie in de kindertijd maakt de kans op herhaling erg groot. Vaak gaat de depressie samen met andere stoornissen, zoals angsten, eetproblemen en antisociaal gedrag.
De oorzaak van depressie bij kinderen is meestal een ingewikkeld samenspel van diverse factoren. We onderscheiden de volgende factoren met bijbehorende voorbeelden: * Factoren in het kind zelf * genetische factoren * temperament * manier van omgaan met agressie * lichamelijke of geestelijke handicap(s) * sociale tekorten * Factoren uit de omgeving * depressie van een ouder * chronische ziekte of aandoening van een gezinslid * moeilijkheden in de omgang tussen ouder en kind, zoals hechtingsproblematiek, autoritaire opvoedingsstijl, acceptatieproblemen * pesterijen door andere kinderen * tegenvallende schoolprestaties * Factoren in de levensloop * ervaringen van dood, verlies of scheiding * ervaringen van seksueel misbruik, mishandeling of andere traumatisering
Dat een depressie in de kinderjaren tijdig wordt herkend en aangepakt, is van groot belang. Soms is dat moeilijk. Signalen die op een depressie wijzen, zijn niet altijd zichtbaar en spelen zich vaak in het hoofd en het hart van het kind af. Vaak worden signalen overschaduwd door andere gedragsproblemen, die op het eerste oog niets met depressie te maken hebben. De kans bestaat dat, als de depressie zich op jonge leeftijd voordoet, het zich in het nog ontwikkelende zenuwstelsel vastzet. Het verloop van de normale psychosociale ontwikkeling kan door een depressie ernstig ontregeld raken. Een ander risico is dat depressie bij kan dragen aan het ontstaan van suïcidaliteit, drank- en drugsmisbruik of een manisch-depressief beeld. 2.3 Symptomen van depressies
Volgens de DSM-IV (een psychiatrisch classificatiesysteem) is er sprake van een depressie als er minstens vijf van de volgende symptomen gedurende ten minste twee weken aanwezig zijn geweest. De symptomen dienen te wijzen op een verandering ten opzichte van het eerdere functioneren. Ten minste één van de symptomen is depressieve stemming (1) of vermindering van interesse en plezier (2). 1. Depressieve stemming (of geprikkeldheid bij kinderen en jongeren) gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag; 2. Duidelijke vermindering van interesse voor of plezier aan (bijna) alle activiteiten, gedurende vrijwel de gehele dag, bijna elke dag; 3. Onopzettelijk, duidelijk gewichtsverlies of onopzettelijke gewichtstoename, of een af- of toename van de eetlust. Bij kinderen kan er sprake zijn van het uitblijven van de verwachte gewichtstoename; 4. Slaapklachten: niet (voldoende) kunnen slapen, te veel moeten slapen, bijna elke dag; 5. Psychomotorische gejaagdheid of geremdheid, bijna elke dag; 6. Vermoeidheid of verlies van energie, bijna elke dag; 7. Gevoelens van waardeloosheid, of ernstige c.q. inadequate schuldgevoelens; 8. Vermindering van het vermogen om te denken, zich te concentreren, of besluiteloosheid; 9. Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord. Niet alleen de vrees dood te gaan.
Wanneer kinderen last hebben van depressies zijn ze in plaats van somber en futloos juist druk en prikkelbaar.
Daarnaast denken ze vaak negatief en kunnen ze zich snel schuldig en onbemind voelen. Symptomen van een depressie bij kinderen kunnen zijn: * Slaapproblemen * Nachtmerries * Verlies van eetlust * Onverklaarbare lichamelijke pijn * Slechtere schoolprestaties * Gedragsveranderingen.
Jongens worden daarbij eerder onhandelbaar en meisjes vertonen vaker terugtrek gedrag.

2.4 Oorzaken van depressies
Bij het ontstaan van een depressie speelt kwetsbaarheid in veel gevallen een rol. Deze kwetsbaarheid kan te maken hebben met erfelijkheid. Ook kan kwetsbaarheid ontstaan door leerprocessen in de interactie met de omgeving. Negatieve ingrijpende gebeurtenissen ('life events') kunnen een vergroot risico vormen bij het ontstaan van stemmingsstoornissen. * Genetische factoren * Sociale- en omgevingsfactoren * Chemische ontregeling * Cognitieve theorie * Hormonale ontregeling
Genetische factoren
Uit onderzoek naar tweelingen is bekend dat er 65% kans is op stemmingsstoornis als helft van een eeneiige tweeling hieraan lijdt. Bij twee-eiige tweelingen is deze kans ongeveer 14%. Kinderen van ouders met een depressie hebben bijna drie keer zoveel kans om zelf een depressie te ontwikkelen. Dat iemand erfelijke aanleg heeft voor depressie betekend niet dat de depressie daadwerkelijk aanwezig zal zijn. Ook omgevingsfactoren spelen een rol in het aanleggen van een depressie.
Sociale- en omgevingsfactoren
Een verlies, psychische aantasting of andere traumatische levensomstandigheid zijn voorbeelden van sociale of omgevingsfactoren die kunnen leiden tot een depressie. Valt er sociale steun weg of heeft iemand te maken met sociale afwijzingen, dan kan diegene in een sociaal isolement terechtkomen. Door sociaal niet actief te zijn, kan het depressieve gedragen zich uitbreiden en houdt de depressie uiteindelijk stand.

Chemische ontregeling
Antidepressiva pakken de chemische ontregeling in de hersenen aan en zijn bedoeld om de stemming positief te beïnvloeden. Er wordt ingegrepen op de chemische stoffen (neurotransmitters) die vrijkomen rond de communicatie tussen hersencellen. Bepaalde stoffen, zoals serotonine en noradrenaline, komen bij depressieve mensen minder voor in bepaalde hersengebieden.

Cognitieve theorie
Kwetsbaarheid voor depressie kan ontstaan wanneer iemand negatieve ervaringen in de jeugd heeft meegemaakt. Hierdoor is er een kans dat er negatieve overtuigingen over de persoon zelf ontstaan. Door vervelende situaties op later leeftijd kunnen deze overtuigingen worden geactiveerd. Waardeloosheid, tekort schieten en een gevoel van ongenoegen zijn resultaten van de negatieve kijk op het zelf. Deze negatieve blik kan zelfs uitmonden in hopeloosheid en apathie. De negatieve overtuigingen vormen zo een bron van depressieve emoties en gedrag.
Hormonale ontregeling
Hormonale ontregeling staat in verbinding met chemische ontregeling in de hersenen. De hypofyse in de hersenen reguleert de hormonen en beïnvloedt onder andere de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren. De hypofyse is een kleine klier in de hersenen en is verbonden met een steeltje uit de hersenen (hypothalamus). Bij sommige depressieve mensen wordt in het bloed een verhoogde dosis van het stresshormoon cortisol gevonden. Wie meer cortisol aanmaakt, reageert vaak heftiger op stressvolle gebeurtenissen of situaties. 2.5 Soorten depressies
De ene depressie is de andere niet. Er bestaan verschillende subtypen, welke hieronder kort worden beschreven: * Depressieve stoornis * Dysthyme stoornis * Bipolaire stoornis * Psychotische depressie * Postnatale depressie * Seizoensgebonden depressie

Depressieve stoornis
Wordt ook wel 'unipolaire depressie' of 'gewone' depressie genoemd. Van een depressieve stoornis is sprake als iemand voor langere tijd somber of neerslachtig is. Een periode waarin zich depressieve symptomen voordoen, wordt een depressieve episode genoemd. Blijft het bij één episode? Dan wordt er gesproken van een eenmalige stoornis. Herhalen de episodes zich, dan wordt de depressieve stoornis recidiverend genoemd.

Dysthyme stoornis
De dystyme stoornis is 'milder' dan een depressieve stoornis. Er moet ten minste twee jaar een (lichte) depressieve stemming hebben bestaan en daarnaast moeten twee of meer van de depressieve symptomen (met uitzondering van psychomotorische gejaagdheid of geremdheid) aanwezig zijn geweest. De symptomen zijn doorgaans milder dan bij een depressie, maar toch wordt de dysthyme stoornis als zwaarder ervaren. Dit komt door de langdurigheid van de dysthyme stoornis.
Bipolaire stoornis
Beter bekent als de manische depressie. Bij een bipolaire stoornis worden blije periodes afgewisseld met periodes van somberheid. Tijdens de 'goede' periodes voelt iemand zich extreem energiek en opgewekt. Bij een bipolaire stoornis wordt onderscheid gemaakt tussen type I en type II. Van een bipolaire stoornis type I wordt gesproken als iemand ten minste één manische episode heeft doorgemaakt, al dan niet afgewisseld met één of meer depressieve episodes. Bij type II gaat het om het ooit hebben geleden aan minstens één depressieve episode én ten minste één milde manische episode. Een milde manische episode wordt ook wel hypomane episode genoemd. Bij een hypomane episode zijn de verschijnselen nog niet zo erg dat het algemeen functioneren wordt verstoord. Een (nog) mildere vorm van de bipolaire stoornis is de cyclothyme stoornis.

Psychotische depressie
Hiervan wordt gesproken als er naast depressieve gevoelens ook waangedachten of hallucinaties aanwezig zijn. De wanen komen wat betreft de inhoud vaak overeen met de depressie.
Postnatale depressie
Dit type depressie kan voorkomen bij vrouwen die net een kind hebben gekregen. Een postnatale depressie lijkt qua symptomen op de 'gewone' depressie, maar treedt pas op binnen vier maanden na de bevalling. De meest voorkomende symptomen zijn het hebben van depressieve gevoelens en het niet kunnen genieten van de baby.
Seizoensgebonden depressie
Mensen die alleen in het najaar, de winter en/of het vroege voorjaar last hebben van depressieve stemmingen lijden vaak aan een seizoensgebonden depressie. Het bekendst is de winterdepressie. Symptomen van een winterdepressie zijn: somber en neerslachtig zijn, terugtrekgedrag, veel slapen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, veel eten en een toename van het gewicht. Van een winterdepressie is sprake als de klachten minstens twee jaar achter elkaar terugkeren. Een winterdepressie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Door de verandering in daglicht raakt de biologische klok verstoord, waardoor in veel gevallen de winterdepressie ontstaat. Waarschijnlijk speelt het hormoon melatonine een rol. De winterblues is een mildere variant van winterdepressie. Er zijn wel klachten, maar mensen die lijden aan winterblues zijn niet ziek. De symptomen komen overeen met die van een winterdepressie, maar zijn minder ernstig. Daarnaast is er geen sprake van somberheid of neerslachtigheid.

Hoofdstuk 3 Behandeling van depressies
3.1 Behandelmethoden
Een depressie gaat vaak na verloop van tijd vanzelf over. Maar dat geldt niet voor iedereen. Soms is behandeling nodig om het herstel te versnellen of te voorkomen dat klachten terugkeren. Meestal zijn depressies goed te behandelen. Voor behandeling is wel hulp nodig. De huisarts is hiervoor de eerst aangewezen persoon.
Als een diagnose depressie is gesteld, bepaalt de ernst van de klachten de volgende stap. Bij wat lichtere klachten kan de adolescent het advies krijgen eerst aan te zien hoe het verloop van de klachten zal zijn. Misschien herstelt de adolescent vanzelf. Dan is verdere behandeling onnodig. In de fase van het afwachten, is het voor de adolescent belangrijk met vrienden of familie te praten over hoe hij/zij zich voelt. Als de adolescent zich begrepen voelt, biedt dat veel steun. Andere adviezen kunnen gaan over een gezonde leefstijl met regelmaat, rust, gezonde voeding en voldoende beweging. Hier spelen ouders een belangrijke rol. Iedere dag een half uur bewegen in de buitenlucht kan soms enorm helpen. Andere adolescenten hebben juist baat bij een zelfhulpboek of een cursus via internet.
Meer intensieve behandelingen bestaan uit gesprekken met een psycholoog of een behandeling met medicijnen (antidepressiva). Soms ook een combinatie van beide. Dat beslist de adolescent altijd samen met de huisarts en ouders. Beide behandelingen zijn ongeveer even effectief, maar soms kost het tijd om uit te zoeken wat voor de adolescent persoonlijk werkt. Een psycholoog luistert goed naar de klachten van de adolescent en hoe hij/zij die beleeft en stelt een behandelplan op. De adolescent leert op een andere manier naar zijn problemen te kijken en leert wat hij/zij in zijn leven kan veranderen. Meestal blijft de behandeling beperkt tot enkele steunende en verhelderende gesprekken.

Andere behandelmogelijkheden voor depressie
Het arsenaal aan behandelingen is niet snel uitgeput. Als het een niet werkt, kan het de moeite waard zijn iets anders te proberen. Een aantal van deze mogelijkheden zijn: * Antidepressiva; * Begeleiding; * Cursus In de put, uit de put; * Electro Convulsie Therapie; * Fysieke inspanning; * Kortdurende behandeling; * Lichttherapie; * Mindfulness; * Psycho-educatie.

3.2 Beste aanpak in de klas
Als leraar kan het natuurlijk lastig zijn om een juiste manier te vinden om te gaan met een adolescent die te maken heeft met een depressie. De volgende tips kunnen worden gegeven ten aanzien van de beste aanpak in de klas. * Stel niet te hoge eisen, vraag alleen wat haalbaar is; * Succeservaringen zijn belangrijk; * Zoek de sterke kanten van de leerling en benoem die; * Probeer te activeren, maar biedt daarbij wel structuur; * Geef alleen hulp wanneer nodig. Pas op voor aangeleerde hulpeloosheid; * Bied een veilige omgeving; * Beloof geen geheimhouding. Ga er wel secuur mee om. Vertel aan wie je het vertelt en waarom; * Probeer hem/haar een maatje te geven; * Stimuleren mee te doen aan gym, lichamelijke activiteiten zijn belangrijk voor deze leerlingen; * Houdt “emotioneel” genoeg afstand.

3.3 Algemene tips
Een depressie is niet iets wat men volledig zelf in de hand heeft. Het heeft dan ook geen zin om het jezelf kwalijk te nemen dat je een depressie hebt. Aan de andere kant, knapt een depressie niet op als er niets tegen ondernomen wordt. De volgende richtlijnen kunnen helpen depressieve klachten te verlichten. Garanties geeft het niet, maar als je het niet probeert, werkt het zeker niet.
Het is belangrijk om - als het lukt - klachten niet erger te laten worden. Zorg er daarom voor dat de adolescent, * elke dag minimaal een half uur beweegt in de buitenlucht; * iedere dag minimaal één betekenisvol sociaal contact heeft; * minimaal één klus doet die hij nuttig vindt.
Enkele algemene tips voor iemand met een depressie * probeer uit te zoeken of de depressie een reactie is op een gebeurtenis of een probleem, en kijk of daar een oplossing voor kunt vinden is; * ga na of er iemand in de omgeving is met wie je over je gevoelens en eventuele problemen kunt praten.; * probeer te accepteren dat je een depressie hebt; zoek hulp als je dat wilt en probeer het geduld op te brengen dat nodig is voor herstel.; * zorg voor een regelmatig slaap-waakritme; ga op een normale tijd naar bed, maar sta ook op een normale tijd op; * zoek afleiding in activiteiten die voor je ontspannend zijn.; * blijf maatschappelijk actief, isoleer niet. * regelmatige lichaamsbeweging zoals fietsen, wandelen of zwemmen werkt heilzaam; * neem tijdens de depressie geen beslissingen met vergaande gevolgen; * zoek geen troost of afleiding in alcohol of drugs. ; * probeer inzicht in de situatie te krijgen zodat je een eventuele volgende depressie kunt voorkomen. Psychologische begeleiding kan handig zijn; * lees een goed zelfhulpboek; * zorg dat je veel te weten komt over wat een depressie is; * vraag bij een lokale ggz-instelling of het maatschappelijk werk, een gesprek of cursus/training aan; * doe ontspanningsoefeningen of yoga.

Hoofdstuk 4 Conclusie
In de puberteit zijn gevoelens vaak heftig. Soms voelen jongeren zich langere tijd niet prettig. Dat is moeilijk voor ze maar vaak weten ze dat het over gaat. Wanneer die ene rotbui echter wel langer blijft hangen en ze nergens meer plezier en zin in hebben kan er sprake zijn van een depressie.
Met deze paper geven we handvaten aan docenten die te maken hebben met adolecenten met een depressie.
Hoe kan een depressie bij een adolescent worden onderkend en wat kan eraan worden gedaan?
Om een gedegen antwoord op deze probleemstelling te kunnen geven hebben wij een aantal deelvragen opgesteld.
Wat is een depressie?
Een depressie is een aandoening die valt onder de 'stemmingsstoornissen'. Het is een ziekte van de stemming en gevoelens.
Wat zijn de symptomen van een depressie?
Bij een depressie kan men kijken naar de hoogte van de stemming (zoals een beetje somber of héél erg somber) en naar de wisselingen in de stemming (zoals wekenlang een somber gevoel of een afwisseling tussen de positieve stemming en de sombere stemming; maar ook wisseling per dag of per aantal weken). Dit kan per persoon variëren en zorgt ervoor dat een depressie bij iedereen anders kan zijn
Wat zijn de oorzaken van een depressie?
Er kunnen verschillende oorzaken van depressie aanwezig zijn. Sommige mensen hebben aanleg voor depressie, maar ook de afwezigheid van (zon)licht in de winterperiode, negatieve (sociale) ervaringen, gebeurtenissen in de jeugd en hormonale ontregelingen kunnen een oorzaak zijn. Een depressie kan ook 'zomaar' voorkomen. Juist het gebrek aan een duidelijke reden is vaak frustrerend voor iemand met een depressie. Dit in combinatie met het feit dat een depressie meestal niet aan de buitenkant van een persoon is te zien, geeft vaak een onbegrepen gevoel.
Op welke manier kan een docent de adolescent met een depressie helpen?
Als leraar kan het natuurlijk lastig zijn om een juiste manier te vinden om te gaan met een adolescent die te maken heeft met een depressie. De volgende tips kunnen worden gegeven ten aanzien van de beste aanpak in de klas. * Stel niet te hoge eisen, vraag alleen wat haalbaar is; * Succeservaringen zijn belangrijk; * Zoek de sterke kanten van de leerling en benoem die; * Probeer te activeren, maar biedt daarbij wel structuur; * Geef alleen hulp wanneer nodig. Pas op voor aangeleerde hulpeloosheid; * Bied een veilige omgeving; * Beloof geen geheimhouding. Ga er wel secuur mee om. Vertel aan wie je het vertelt en waarom; * Probeer hem/haar een maatje te geven; * Stimuleren mee te doen aan gym, lichamelijke activiteiten zijn belangrijk voor deze leerlingen; * Houdt “emotioneel” genoeg afstand.

Referentielijst. www.ggz.nl www.Gripopjedip.nl www.depressie.nl 2 vvveen keer geen zin in school, geen zin in sport of geen zin om uit te gaan. Je ziet het even niet zitten. Soms duurt zoiets een paar uur; een dipje! Soms een paar dagen; een dip!

Similar Documents

Premium Essay

Adolescent Depression

...1. General description of depression * Describe depression Add the exact definition of depression. Depression is a prevalent problem among adolescents, which may cause further mental or physical issues. Serious depression is regarded as diseases and is one of the oldest recorded diseases in medicine history. * Why is it important * How does it impact the biological, psychological, social development? Except the weight loss, loss of appetite, sleep disturbance and some other common symptoms, the impact of depression in biological development has always been underestimated, depression will comorbid with other chronic diseases such as angina, arthritis, asthma, and diabetes which will leads to worse health situation. (Moussavi, S., Chatterji, S., Verdes, E., Tandon, A., Patel, V., & Ustun, B. (2007). Depression, chronic diseases, and decrements in health: results from the World Health Surveys. Lancet, 370(9590), 851–8. doi:10.1016/S0140-6736(07)61415-9) In term of psychology, depression is not a fleeting sadness but a pervasive and relentless sense of despair. A lack of interest in life accompanied by feelings of uselessness (needs to be improved) In terms of social development, depression will also cause plenty of problems. Adolescents with depression will be easier to go to extreme which will lead to the unstableness of the society. * Why is it important to adolescent development? Adolescents with depression are more likely to have harmful behaviors...

Words: 506 - Pages: 3

Free Essay

Adolescents, Depression, and Self-Esteem

...Depression in adolescence has been recognized as a clinical problem for twenty-two years. Many believed that signs of depression were simple behavioral problems that the child would grow out of. Psychiatrists believed that children were both emotionally and cgnitively immature to endure depression. Childhood was considered to be worry free, no true concerns, happy time. Therefore, their problems were not serious enough to be labeled depression. There was never a clear understanding as to how abuse, divorce, and incest could have a long term effect on children. Childhood depression differs in many aspects from adult depression. Decrease in academic performance, withdrawal and rejection of friends and favorite activities are some of the main unrecognized signs. Some may also exhibit hyperactivity, while others complain of exhaustion and illness. Many times these symptoms are thought to be just a phase in their children, and observed as signs of depression. Children of all ages from infancy through adolescence can suffer from a disorder mood. The symptoms tend to change based on the child's level of development. Depression in infants is often determined based on the child’s failure to grow physically, act unresponsively, and inability to thrive. Although it is rarely seen in babies, it is often due to lack of nurturing relationship between the infant and the caregiver. Postpartum depression has the ability to affect the mood of the infant. It affects approximately...

Words: 2074 - Pages: 9

Premium Essay

Adolescent Depression

...TABLE OF CONTENTS 1. Definition of adolescence and adolescent depression 2 2. Adolescent depressive symptoms 4 3. Problems with diagnosis of depression in adolescents 4 4. Gender factors that may play a role in assessing depression 6 5. Contextual factors that may play a role in assessing depression 8 6. Suicide 9 ‘Like anyone else, I have always had times when I felt deeply depressed, but this was something altogether new in my experience – a despairing, unchanging paralysis of the spirit beyond anything I had ever known or imagined could exist.’ The author William Styron (1990). (Kring, Johnson, Davison & Neale 2012:132) 1. Definition of adolescence and adolescent depression Adolescence is the period of development marked at the beginning by the onset of puberty and at the end by the attainment of physiological or psychological maturity (Reber, Allen & Reber 2009). It is a period of transition from childhood into adulthood, involving changes in physical development, cognitive abilities, emotional adjustment and self esteem. Adolescence is a time of acute stress. It is a period of social sorting and identity formation. Erikson described development that occurs throughout the lifespan in his theory of psychosocial development. During the adolescent period, which Erikson called ‘Identity vs Role confusion’, adolescents need to develop a sense of self and personal identity...

Words: 2086 - Pages: 9

Premium Essay

Depression in Adolescents

...DEPRESSION IN ADOLESCENTS 2. Table of Contents Introduction …………………………………………………………………………….…....3. Background of Depression in Adolescence…….…………………………………………….4. Causes ...............................................................................................................................…...5. Symptoms………………………………………………………………………………….…6. Diagnosis….…………………………………………………………………………………. 7. Treatment……………………………………………………………………………………..7. Epidemiology of Depression in Youth……………………………………………………….9. Contextualised issues pertaining to Depression in Adolescence……………………………10. The impact of Culture on Adolescent Depression…………………………………………...10. Abnormal behaviours associated with Adolescent Depression….…………………………..11. Conclusion…………………………………………………………………………………...11. References…………………………………………………………………………………...12. DEPRESSION IN ADOLESCENTS 3. This research paper will address depression in adolescents. Depression is often labelled as ‘the sickness of our time’ due to its prolific nature. Some of the causes, symptoms, diagnosis and treatment of depression in adolescents as well as the contextualised issues, cultural implications and other abnormal behaviour associated with the disorder will be discussed. DEPRESSION IN ADOLESCENTS 4. Background of Depression in Adolescence Adolescence is the period of transition from childhood to adulthood, a stage of major growth and development in which significant physiological, cognitive, psychological...

Words: 3461 - Pages: 14

Premium Essay

Adolescent Depression

...2012 Professor Tobin Hart Adolescent Depression Experts estimate that 5% of all teenagers will suffer from depression. Unfortunately, only 20% of depressed teens are appropriately diagnosed and treated. It is a disorder that disturbs their mood, causes a loss of interest or pleasure in activities they should enjoy and makes them irritable to almost any aspect of life. It is very difficult to diagnose depression among teens because of the normal sporadic mood swings that are included in the teenage years; nevertheless, persistent unhappiness or moodiness is not normal in anyone. Therefore there are many key factors in looking for depression among teens. There are multiple things correlated with depression among adolescents. Some examples include the normal process of maturing and the stress that occurs with it, influence of sex hormones, conflicts with parents, and the death of a friend or relative. Also teens who are most likely to become depressed when they experience stressful events have a factor of low self-esteem , are very critical of themselves and have feelings that they have little or no control over negative events (T. Rogge & D. Zieve (Eds.), 2012). In this paper, I will investigate the numerous symptoms and signs of depression among teens, the treatments taken to cope with depression, and the prevention and consequences of depression in adolescents. It is hypothesized that female adolescents will display higher levels of depression related symptoms and behaviors...

Words: 2273 - Pages: 10

Premium Essay

Depression in Adolescents

...Depression in Adolescents: A Look at Effects, Causes, and Treatments Christopher Marshall Jaffe Vanderbilt University Abstract This paper describes and analyzes the very general term of depression, specifically keying on depression in adolescents. The paper is split into four main sections, the first being the definition of the problem. This section will discuss what the problem is and how it is defined in the scientific world. The second section will outline and present the effects and importance of depression on the individual, family, and society as a whole. The third section will discuss the causes of depression using theories such as the Hopelessness Theory of Depression, the Response Style Theory of Depression, and Beck’s Cognitive Theory of depression. And lastly the fourth section of this paper will discuss different treatments to the problem and their effectiveness. Definition Depression Depression has been around before the ancient Greeks and even before it got deemed “depression” the famous, “Greek physician Hippocrates, called it melancholia” (Encyclopedia Britannica, 2012). It is so common in the psychological world now that some refer to it as the common cold. Depression can be described simply as, “A mood or emotional state that is marked by feelings of low self-worth or guilt and a reduced ability to enjoy life” (Encyclopedia Britannica...

Words: 2947 - Pages: 12

Free Essay

Family of Woodstock Paper

...Family of Woodstock, Inc. Chatisha Bridgeman BSHS 355 July 5, 2015 Melody Gaereths Family of Woodstock, Inc. Paper The field of human services is essentially designed to help people in need and to provide them with support and tools and resources which will allow them to find their way through various crisis or chronic situations. For some individuals the situations that they may need assistance with include coping with the loss of a job or income, meeting basic needs including the need for food, shelter or clothing or help out of a dangerous situation. For other individuals the challenges that they may be facing may be internal such as depression, a physical illness or disability or some other mental or physical health crisis. Throughout history, many people and events have influenced both the development and direction of the human services field. Human services agencies across the country have been formed out of the passion and desire of community members who want to help others and provide them with the tools and resources to live healthy and productive lives. Family of Woodstock, Inc. is one of those organizations with a long and rich history of helping people. The Creation of the Family of Woodstock, Inc. The Family of Woodstock, Inc. began in 1970. The founders created the agency based upon the beliefs that each individual is entitled to food, clothing and shelter. The Family of Woodstock maintains a non-judgmental mentality as the organization continues to...

Words: 1119 - Pages: 5

Premium Essay

Business and Management

...Survey categories with total responses Adolescent 1 | father | mother | self | other | Bedroom | | * | | | Clothes | | | * | | University majors | | | * | | Adolescent 2 | father | mother | self | other | Bedroom | | | * | | Clothes | | | * | | University majors | | | * | | Adolescent 3 | father | mother | self | other | Bedroom | | * | | | Clothes | | * | | | University majors | | | * | | Adolescent 4 | father | mother | self | other | Bedroom | | * | | | Clothes | | | * | | University majors | * | | | | Adolescent 5 | father | mother | self | other | Bedroom | | * | | | Clothes | | | | * (sister) | University majors | | | * | | Adolescent 6 | father | mother | self | other | Bedroom | * | | | | Clothes | | | * | | University majors | * | | | | Adolescent 7 | father | mother | self | other | Bedroom | | | | * (sister) | Clothes | | | * | | University majors | * | | | | Adolescent 8 | father | mother | self | other | Bedroom | | | * | | Clothes | | | * | | University majors | | | * | | Adolescent 9 | father | mother | self | other | Bedroom...

Words: 426 - Pages: 2

Premium Essay

The Cause Of Major Depression In Adolescents

...Adolescence is a time teenagers go through stressful situations, emotional turmoil, frequent mood changes, and sensitivity. Teenagers are more likely than children or adults to experience depression. Although depression often goes unnoticed in many adolescents, it is a legitimate problem in today’s society. “At least 5% of adolescents, roughly 1 in 20 teenagers, will experience an episode of Major Depression, making it one of the most common medical illnesses young people face.” Depression is described as a lasting period of sadness. Three levels of depression are depressed moods, depressive syndrome and major depressive disorder. Depressed mood is a continuous period of sadness that doesn’t have any symptoms. Depressive syndrome is the same however, some symptoms like crying, guilt and feeling or worthlessness occur. Major depressive disorder is the most severe, it is characterized with the same symptoms of depressive syndrome but further more like depressed moods everyday, weight loss or gain, fatigue, suicidal thoughts, and insomnia. Depressed mood is the level of...

Words: 466 - Pages: 2

Free Essay

Docs

...“Respect others if you would have others respect you” This, written by Baltasar Gracian, is reflecting that if we want to be respected then we have to learn to respect. Disrespect is lack of respect or disregarding someone. Most disrespect you may see will come from children. At their age it is easier to influence them in a negative way rather than adults. Things such as music, television, and social media are known to be a part of this. Research states it is very common for an adolescent to disrespect adults. It is often provoked by increased stress, depression, or violent feelings. One factor you will see is the lack of discipline. Growing up and learning about what’s wrong and what’s right is a crucial part of one’s life. Without discipline, people can grow up thinking they can do what pleases them and not get in trouble. That can include talking in a vulgar way, physical abuse and crime. Music can influence in multiple ways. The most direct way is the lyrics of the song. Sometimes a song will mention things such as beating up parents, allowing people to think this is acceptable. Another way is the artist themselves. Sometimes they will want to act just like their favorite artist. Sometimes that certain artist will be seen getting arrested or doing drugs and their fans will want to act in the same manner. It can take a post on social media, or an article in the news about the artist. Aside from the music, television may also have an effect on the child’s behavior. Certain...

Words: 522 - Pages: 3

Free Essay

Petit

...Adolescent times of storm and stress revised Hanne Op de Beeck Leuven Institute of Criminology (LINC) Hanne.Opdebeeck@law.kuleuven.be ABSTRACT This paper focuses on two issues regarding theories of adolescence. The first one, which has been a topic of discussion for a long time, concerns whether adolescence should be regarded as either an uncomplicated or a turbulent period. In the latter case, it is aspired in this paper to find out which factors account for such turbulence. The second issue, which arose more recently, concerns the continually longer postponement of the transition to adulthood. These topics are empirically addressed using the data of the second Flemish Youth Monitor. Analyses indicate that the loss of childhood innocence causes adolescents to have a more realistic evaluation of live, self and relationships. For adolescents whose ties with parents and their school environment are less tight, this can cause heightened stress in terms of lowered selfesteem and negative future prospects. These stresses, however, cannot account for the rise in delinquent activity during this developmental stage, for the analyses indicate that adolescent delinquency rather results from a more outgoing lifestyle. Finally, the idea of a prolongation of ‘storm and stress’ cannot be supported by the data, since it is found that most youth find their balance back around age 22. 1. STORM AND STRESS? The idea of adolescence being a period of ‘storm and stress’ – a perspective which was introduced...

Words: 7923 - Pages: 32

Free Essay

Environmental Psychology Article Analysis

...experience, respond, and perceive global threats (Hipp et al, 2009). Specifically, the attacks on 9/11 were actions of terrorist and exposed the weaknesses of the nation, and specifically Washington DC. The article that will be scrutinized by Bornstein & Hendricks (2007) attempts to analyze the stress responses of adolescents in the Washington D.C. area within an ecological structure including, adolescent perception, maternal personal characteristics, and adolescent personal characteristics. The Theoretical Basis of the Article Bornstein & Hendricks (2007) use, “…a developmental, multivariate approach that allows for the evaluation of interrelations among variables as well as the unique contributions of each…” (p. 72). The extent of this study is distinctive because few studies have investigated the effects of disasters and war on adolescents from an ecological viewpoint. The article reflects upon the adolescent perception, personal characteristics of the adolescent and maternal personal characteristics of the adolescent’s parent or guardian. This last reflection is necessary because a parent’s behavior often takes a backseat to the viewpoint that an adolescent has of these particular behaviors (Bornstein & Hendricks, 2007).Studies have shown that the stress response reactions and...

Words: 991 - Pages: 4

Free Essay

Introductory Personal Finance

...Task 1 Nowadays, adolescents rashly spend most of their money away without any financial planning. Over 90% of the adolescent’s parents are concerned about their children’s financial problems such as overspending and budget deficits.(1) According to the research of 00000, the adolescents’ knowledge of money management was decreased from 51% in 2007 to 35% in 2011.(8) I presume that budgeting can control income and expenses, therefore it would help the adolescents to achieve their financial goal. By having a good budget, adolescents can become aware of their financial situation and develop a spending plan to reach the financial goal in the future.(0) Hence, my topic is budgeting for the adolescents. Budgeting is a crucial financial tool, it is also a basis that can assist adolescents in reducing their financial problems.(2) Not only does budgeting help adolescents develop a spending plan and future goals, but it also leads them to acknowledge their income accurately, and develop advanced money management skills for their future planning.(2) 000000 research shows that high school students who had a personal financial education have higher rate of saving their income in comparison to students who didn’t undertake the program.(1) For most students, over 92%, acknowledged that having good money management can surely assist them in living a successful and financially stable life.(1) Task 2 In order to develop good budgeting, there are three factors to...

Words: 1181 - Pages: 5

Free Essay

Folk Beliefs

...Folk Beliefs: Its effect on adolescents Adsuara, Abigail Q. De La Salle University-Dasmarinas Abstract This paper shows the effects of folk beliefs to Filipino adolescents of the 21st century. The goal of the paper is to know the adolescents’ views and opinions about folk beliefs. The goal has been done by analyzing the information given by a certain number of respondents through an interview and online survey. Upon analyzing the information, the researcher concluded that most Filipino adolescents do not believe on folk beliefs but they have high respect on it because it is part of the Filipino culture. The paper highlights how folk beliefs can limit an adolescent’s view of reality to show the effects of it to human. Introduction Science and technology had already conquered this generation. Since the American liberation had conquered the Philippines many years ago, the Filipinos had started to drag themselves to a change that everyone thought will effaced the old traditions and customs. The Filipinos thought that the older generation’s ways can be absorbed by the technology that surrounds them. Tradition was being passed from one generation to the next. They practice it and unknowingly, they believe on it. Some of them are not aware that his nature was built around this tradition. Among the traditions of the Filipinos is the set of unwritten laws that their ancestors introduced thousands of years ago. Folk beliefs or superstitions are common notion or beliefs...

Words: 3279 - Pages: 14

Premium Essay

Adolescent Development

...Stephanie Yeo Adolescent development Professor Faltot Bullying A typical prevention program for bullying helps elementary students recognize, refuse, and report bullying. They teach kids to report bullying and teaching them not to do it. These programs are heard to help decline bullying in schools and other places. This also helps the kids to stand up to people and makes them feel a lot safer. These programs are to help prevent bullying and make kids feel safe going to school and around their neighborhoods. This program is very helpful with adolescents. It is helpful because these programs have a lot to help prevent bullying. It shows that bullying can cause a lot of short time and long time damage to a person. Males are more likely to bully someone rather than a female. The adolescents are told to go to an adult if they are being bullied and talk to them. Bullying effects adolescents a lot and is the main age that is effects. This type of program is very helpful. Adolescent egocentric thinking can play a big part in bullying it may be the reason someone is bulling someone else. This also could play a part in having a problem with the success with the program. This could cause a problem with the program because the adolescent is only focused on themselves and think everyone is looking at them and they think people will judge what they are wearing. This could be a reason on why other kids pick on other kids is because they are insecure about what they are...

Words: 347 - Pages: 2