Free Essay

Bestuursrecht

In:

Submitted By Heine
Words 4357
Pages 18
Action learning opdracht:

Bestuursrecht

Bezwaarschrift naar aanleiding van afwijzing aanvraag kapvergunning

MRD Deeltijd 2012-2013
Blok 2.2: Bedrijf en Overheid
Student: Heine Veenhouwer
Studentnummer: 394136
Docent: Dhr. E. van Koldam
Datum inleveren: 15 januari 2013
Inhoudsopgave:

Hoofdstuk 1: Inleiding 2 Hoofdstuk 2: Regelgeving 3 2.1. De Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) 3 2.2. De Boswet 4 2.3. De Flora en Faunawet 5 2.4. De Algemene wet bestuursrecht 5 Hoofdstuk 3: Het tot stand komen van de bezwaarbrief 7 3.1. De relevante informatie 7 3.2. De definitieve bezwaarbrief 8 LITERATUURLIJST 10 BIJLAGEN: 11 Bijlage 1: De APV (gedeeltelijk) 11 Bijlage 2: De Boswet (gedeeltelijk) 13

Hoofdstuk 1: Inleiding

Op het terrein van Bouwbedrijf Hoekstra aan ’t Meer 67 in Heerenveen staan 3 kastanjebomen. Doordat deze bomen teveel licht wegnemen in de diverse kantoorunits, is er een kapvergunning aangevraagd voor het kappen van de 3 kastanjebomen bij de gemeente Heerenveen.

Op 8 november 2010 wordt de beschikking van de aanvraag ontvangen. De beschikking is gedateerd op 2 november 2010 en poststempel geeft 3 november 2010 aan.

Het verzoek om de 3 kastanjebomen te mogen kappen wordt afgewezen, omdat de bomen juist ook zorgen voor de nodige privacy bij een tweetal omwonenden. Deze omwonenden hebben aangegeven bang te zijn voor inkijk in hun tuinen vanaf de eerste verdieping van het bedrijfspand, indien de bomen weg zijn.
Namens het bouwbedrijf schrijf ik een gemotiveerd bezwaarschrift met als doel de kapvergunning alsnog te toegewezen te krijgen.
In 2010 is de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (WABO) in werking getreden, waarmee de kapvergunning onder de omgevingsvergunning valt.
Een doel van de WABO is om de aanvraagprocedures te versimpelen en hierdoor tijd te besparen. De verschillende vergunningen voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu samengevoegd tot 1 vergunning: de omgevingsvergunning. Deze vergunning kan digitaal worden aangevraagd bij de gemeente.

De regelgeving omtrent de kapvergunning en de bezwaarprocedure is terug te vinden in: * De Algemeen Plaatselijke Verordening (APV); * De Boswet; * De Flora en Faunawet; * De Algemene wet bestuursrecht.
In hoofdstuk 2 wordt de relevante regelgeving op voorbereiding op een bezwaarschrift uitgelicht. In Hoofdstuk 3 wordt de definitieve brief op bezwaar getoond.

Hoofdstuk 2: Regelgeving
2.1. De Algemeen Plaatselijke Verordening (APV)

De gemeente heeft regels opgesteld om het bomenbestand te beheersen. Deze regels zijn vastgelegd in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), een gemeentelijke verordening. Een gemeentelijke verordening is een regeling die geldt voor iedereen binnen de gemeente, en die vaak tot doel heeft de gemeente netjes en leefbaar te houden voor iedereen. Op grond van de gemeentewet mogen en moeten gemeenten verordeningen uitvaardigen en ook sanctioneren.

De doelstelling van het huidige kapvergunningenbeleid is: ’Het voeren van een kapvergunningenbeleid waarmee de bescherming van het milieu, de natuurwaarden, het natuurschoon en de zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente worden bevorderd’.

Aan het kappen van bomen zijn regels gebonden.
Deze regels zijn opgenomen in Afdeling 3: Het bewaren van houtopstanden, artikel 4.10 tot en met 4.12, van de Algemene plaatselijke verordening (APV).

Er kunnen meerdere redenen van hinder zijn om een vergunning voor het verwijderen van een boom aan te vragen, zoals: * De boom vormt een gevaar voor de omgeving; * De boom zorgt voor erg veel schaduw of belemmert het zicht; * De boom moet gekapt worden vanwege onderhoud in de omgeving.

Bij het beoordelen van de aanvragen worden de bovenstaande belangen tegen elkaar afgewogen. Het belang van de boom en het belang om de boom te verwijderen.

Voor het verwijderen van een boom is een vergunning nodig.
De APV omschrijft een boom als een houtachtige, opgaand gewas dat zowel vitaal als afgestorven met een dwarsdoorsnede van de stam van minimaal 25 centimeter op 1.3 meter hoogte boven het maaiveld uitkomt. Indien het een houtopstand in publiek eigendom betreft, geldt in afwijking van het in de vorige zin bepaalde een dwarsdoorsnede van 10 centimeter op 1.3 meter hoogte. In geval van meerstammigheid geldt de dwarsdoorsnede van de dikste stam, artikel 4:10 lid a APV.

Naast omhakken zijn ook vellen en verplanten vergunningsplichtig wanneer het meer dan 20% van kroon of wortelgestel betreft en het verrichten van handelingen, zowel boven- als ondergronds, die de dood of ernstige beschadiging of ernstige ontsiering van de houtopstand ten gevolge kunnen hebben, artikel 4:10 lid e APV.

Daarnaast moet worden gecontroleerd of de betreffende boom een monumentale en waardevolle boom is. Voor de kap van monumentale en waardevolle bomen, die op de bomenlijst staan, is nog een omgevingsvergunning nodig. In een aantal aangewezen gebieden (de ‘Groene kaart’) moet een melding worden gedaan voor het kappen van grote bomen en andere houtopstanden. In de overige gebieden is geen melding nodig, tenzij de boom op de bomenlijst staat. Op de bomenlijst staan bomen vanaf 60 jaar en ouder met specifieke waarden.
Echter ook bomen en lanen die nog geen 60 jaar oud zijn kunnen zeer bepalend zijn voor de kwaliteit, leefbaarheid, beleving en waardering van met name de woonomgeving.
Deze zogenaamd potentieel waardevolle bomen worden echter niet beschermd door de bomenlijst. Zie ook paragraaf 2.2. De Boswet.
Ook beschermwaardige landschapselementen staan niet op deze lijst (bosjes, houtwallen, houtsingels, elzensingels, lanen, bomenrijen) omdat dat niet haalbaar is om een zodanige lijst actueel te houden. Deze aanvragen worden individueel getoetst aan de actuele regelgeving.
Voor het aanvragen van een kapvergunning voor monumentale bomen geldt de uitgebreide procedure. De uitgebreide procedure heeft een beslistermijn van 6 maanden en biedt de mogelijkheid tot verlenging van deze termijn met een duur van 6 weken.

Een beslissing op een reguliere aanvraag wordt gegeven binnen 8 weken na datum van ontvangst van de aanvraag. Deze termijn kan met maximaal 8 weken worden verlengd, artikel 1:2 APV.
Wanneer niet binnen de termijn wordt beslist dan volgt er een positieve fictieve beschikking, lex silencio positivo, artikel 1:9 APV.
De toegekende vergunning vervalt wanneer er na een jaar geen gebruik is gemaakt van de volledige vergunning, artikel 4:11c APV.

Van de vergunning mag pas gebruik gemaakt worden wanneer de bezwaartermijn van 6 weken is verstreken en de eventuele bezwaren zijn afgehandeld.
Het aanvraagformulier voor een kapvergunning kunt u via de website downloaden.

Het verzoek tot aanvraag van de kapvergunning kan worden afgewezen als: * de boom geen hinder oplevert; * een markant onderdeel is van een bepaalde straat; * onderdeel uitmaakt van een bij elkaar behorende bomenrij; of * een monumentale status heeft.

In de APV wordt privacy niet als weigeringsgrond genoemd.

De 3 kastanjebomen zijn door hoveniersbedrijf De Wijngaerd uit Langezwaag gecontroleerd. Het blijken Paardekastanjebomen te zijn. Gebleken is dat alle drie de kastanjebomen door de kastanjeziekte zijn aangetast. De kastanjeziekte heeft de bomen al zodanig aangetast dat het verwijderen van de boven de enige optie is. Door de aantasting zal de structuur van de boom worden aangetast en zullen er op den duur takken uit de bomen gaan vallen. De mogelijkheid bestaat zelfs dat bomen zullen omvallen.

Tegen het besluit over de aanvraag kan een bezwaarschrift ingediend worden bij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerenveen. En een eventueel beroep tegen de uitspraak op het bezwaarschrift kan worden aangetekend bij de rechtbank.

2.2. De Boswet

De Boswet heeft als doel om de bossen te beschermen. Onder de Boswet vallen alle beplantingen van bomen die groter zijn dan are of, als het een rijbeplanting betreft, uit meer dan 20 bomen. Alleen bomen buiten de bebouwde kom vallen onder de Boswet. De “bebouwde kom boswet” kan afwijken van de “bebouwde kom verkeerswet”. Dit verschilt per gemeente.
Een aantal boomsoorten valt niet onder de Boswet. Dit zijn de linde, de Paardenkastanje, Italiaanse populier en de treurwilg. Ook éénrijige beplantingen van populier en wilg langs landbouwgronden vallen niet onder de Boswet, net als boomgaarden en kwekerijen van kerstbomen of bosplantsoenen.
De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) was bevoegd gezag tot 2010. Tegenwoordig valt dit gezag onder de minister van Economische Zaken.
Artikel 15 van de Boswet geeft de bevoegdheden en de beperkingen aan van de bestuursorganen. Zie bijlage 2.
Uit bovenstaande blijkt dat de Boswet niet van toepassing is. De Paardenkastanje wordt specifiek genoemd en valt buiten de Boswet.
2.3. De Flora en Faunawet

De Flora en Faunawet is in het leven geroepen om beschermde inheemse diersoorten, hun nesten, rustplaatsen niet ter verstoren. Voordat een boom wordt gekapt of gesnoeid moet deze worden gecontroleerd op haar eventuele bewoners. Het is mogelijk dat de boom, in haar holtes, vleermuizen herbergt.
Voor het verlenen van vergunningen op basis van de Flora en Faunawet is de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie of de Gedeputeerde Staten bevoegd.
De Flora en Faunawet is in deze situatie niet van toepassing. Ook hoveniersbedrijf De Wijngaerd uit Langezwaag heeft de drie kastanjebomen gecontroleerd op haar bewoners en er zijn geen vleermuizen of nesten van (beschermende) vogels aangetroffen.
2.4. De Algemene wet bestuursrecht

De Algemene wet bestuursrecht (Awb) is een wet die de algemene regels bevat voor de verhouding tussen overheid en de individuele burgers, bedrijven en dergelijke. De wet regelt ook dat men bezwaar kan maken tegen een besluit. Bezwaar moet worden ingediend bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen, artikel 6:4 Awb. Bouwbedrijf Hoekstra zal het bezwaar indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerenveen.

Aan de inhoud van het bezwaarschrift zijn eisen gesteld.
Het bezwaarschrift bevat tenminste: * de naam en het adres van de indiener; * de dagtekening; * een omschriijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; * de gronden van het bezwaar; * de brief moet ondertekend zijn.
Daarnaast dient de indiener voor een vertaling zorg te dragen wanneer het bezwaar in een vreemde taal is geschreven, artikel 6:5 Awb.

Voor het indienen van een bezwaarschrift heeft bouwbedrijf Hoekstra 6 weken de tijd, artikel 6:7 Awb. De termijn van 6 weken gaat in na de dag van bekendmaking van het besluit op de voorgeschreven wijze, artikel 6:8 lid 1 Awb. Voor bouwbedrijf Hoekstra gaat deze termijn op 3 november 2010 in.
Het bezwaarschrift is tijdig ingediend, indien het voor het einde van de termijn is ontvangen, artikel 6:9 lid 1 Awb. Bouwbedrijf Hoekstra moet het bezwaar voor het einde van de termijn via de post versturen. Een belangrijke voorwaarde is dat het bezwaar niet later dan een week na einde termijn wordt ontvangen, artikel 6:9 lid 2.

Wanneer een bezwaar niet tijdig wordt ingediend dan wordt het bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Dit betekent dat het bezwaar niet meer door het betreffende bestuursorgaan in behandeling wordt genomen.
De mogelijkheid bestaat bij het te laat indienen van het bezwaar om beroep te doen op Verschoonbare termijnoverschrijding. In een verklaring kan worden uitgelegd waarom het bezwaar te laat is ingediend. De concrete reden moet zich dan wel binnen de termijn van 6 weken bevinden, artikel 6:11 Awb.

Wanneer de gestelde termijn op een zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag eindigt, dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerst volgende dag die geen zaterdag, zondag of algemeen erkende feestdag is, artikel 1 Algemene termijnenwet.

Voor bouwbedrijf Hoekstra geldt dat de brief uiterlijk 15 december 2010 verstuurd moet worden via e-mail of post. Wanneer het bezwaar via de post wordt verstuurd op de uiterste datum, dan moet er wel een poststempel op worden gezet. Pas dan wordt geacht het bezwaar tijdig te hebben verstuurd. Tijdige persoonlijke afgifte bij de gemeente is ook een optie.

Hoofdstuk 3: Het tot stand komen van de bezwaarbrief
3.1. De relevante informatie

Om tot de definitieve brief te komen is alle relevante informatie verzameld.

Uit de APV komt naar voren: 1. Het privacy aspect wordt niet specifiek in de APV als weigeringsgrond benoemd, maar hier dient wel zorgvuldig mee worden omgegaan; 2. De bomen blijken aangetast door de kastanjeziekte. Hierdoor is het verwijderingsbelang groter dan het bomenbelang. De bomen zorgen voor hinder.

Uit de Boswet komt naar voren: * De Paardenkastanje komt niet voor op de bomenlijst en wordt hierdoor niet aangemerkt als waardevolle en monumentale boom. Uit de Flora en Faunawet komt naar voren: * Er zijn geen vleermuizen of nesten van (beschermde) vogels gevonden. Uit de Awb komt naar voren: 1. Het bezwaarschrift bevat tenminste: * de naam en het adres van de indiener; * de dagtekening; * omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; * de gronden van het bezwaar; * het bezwaar moet ondertekend zijn. 2. Het bezwaar moet uiterlijk 15 december 2010 bij de gemeente zijn ingeleverd; 3. Het bezwaar moet worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerenveen. Uit het arbobesluit komt naar voren: * In artikel 6.3 van het Arbobesluit staat dat de werkgever moet zorgen voldoende licht op de werkplek. Bouwbedrijf Hoekstra geeft de voorkeur aan daglicht in plaats van aan kunstlicht. In het kader van goed werkgeverschap wordt gedacht in het belang van de werkomstandigheden van de medewerkers.

In de toetsing van het bezwaar zullen de regels in de APV leidend zijn en de Awb zal hier de APV aanvullen.
In de brief van paragraaf 3.2. zijn de genoemde bijlagen om praktische redenen niet bijgevoegd.

3.2. De definitieve bezwaarbrief
BEZWAARSCHRIFT

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Heerenveen
Crackstate 2
8441 ES HEERENVEEN

HEERENVEEN, 15 december 2010

Onderwerp: Bezwaarschrift inzake de geweigerde vergunning voor het kappen van 3 kastanjebomen van het perceel ’t Meer 67 in Heerenveen.

Betreft adviesnummer: 2010,02030

Geacht college,

Op 8 november jl. hebben wij de schriftelijke beslissing ontvangen waarin u ons verzoek voor een vergunning voor het kappen van 3 kastanjebomen van het perceel ’t Meer 67 in Heerenveen, heeft afgewezen. Uw brief is gedateerd op 2 november jl. en verstuurt op 3 november jl.
Uit uw brief blijkt dat de reden van de weigering is, dat de aangrenzende buren zorgen maken over hun privacy. Door het verwijderen van de bomen ontstaat er vrijzicht in de tuinen van beide buren.
Bijgevoegd vindt u in bijlage 1 een kopie van uw beslissing van 2 november 2010.

Tegen de weigering van de vergunning voor het kappen van de 3 kastanjebomen maken wij formeel bezwaar.

De redenen van bezwaar zijn gebaseerd op de volgende:

1. Gronden/feiten:

* In artikel 6.3 van het Arbobesluit staat dat de werkgever moet zorgen voldoende licht op de werkplek. Als werkgever, geeft Bouwbedrijf Hoekstra de voorkeur aan daglicht in plaats van aan kunstlicht. In het kader van goed werkgeverschap wordt gedacht in het belang van de werkomstandigheden van onze medewerkers.
* De betreffende bomen zijn Paardenkastanjebomen. Het deskundigenonderzoek, waaruit dit blijkt, vindt u als bijlage 2 bij dit bezwaarschrift.
* In de Algemeen Plaatselijke Verordening wordt genoemd dat er afweging moet worden gemaakt tussen het boombelang en het verwijderingsbelang. Uit het deskundigenonderzoek blijkt dat de kastanjebomen zijn aangetast door de kastanjeziekte. Door deze aantasting verzwakt de structuur van de boom, waardoor kans bestaat dat er takken uit de boom afbreken of dat zelfs de gehele boom kan omvallen. Hierdoor kan hinder ontstaan. Het deskundigenonderzoek, waaruit dit blijkt, vindt u als bijlage 2 bij dit bezwaarschrift.

Vervolg blad 2 Blad 1/2

* Tevens staat er in de Algemeen Plaatselijke Verordening privacy niet vernoemd als weigeringsgrond voor een aanvraag van een vergunning. Bouwbedrijf Hoekstra is van mening dat formeel de weigering van de vergunning op de verkeerde motivatie is gebaseerd. * De Algemeen Plaatselijke Verordening verwijst naar de bomenlijst, waar waardevolle bomen in de gemeente staan vermeld. De genoemde bomen worden door de Boswet beschermd. De Boswet geeft specifiek aan dat de Paardenkastanje boom niet onder de Boswet valt.
* De Flora en Faunawet is in het leven geroepen om beschermde inheemse diersoorten, hun nesten, rustplaatsen niet ter verstoren. In de bomen zijn geen nesten of rustplaatsen van inheemse diersoorten aangetroffen.

2. Belangen

Bouwbedrijf Hoekstra stelt dat voldoende daglicht belangrijk is voor haar medewerkers. Bouwbedrijf Hoekstra heeft een aanmerkelijk belang bij het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in het kantoor van haar medewerkers. De medewerker gaat met meer tevredenheid naar het werk wanneer de arbeidsomstandigheden zijn verbeterd.
Bouwbedrijf Hoekstra stelt daarnaast dat het verwijderingsbelang van de 3 Paardenkastanjebomen groter is dan het bomenbelang. Uit onderzoek is gebleken dat de bomen zijn aangetast door de kastanjezieke. Hierdoor kan economische schade ontstaan door de uitval van takken of eventueel het omvallen van de gehele boom.
Ondanks dat de privacy niet specifiek wordt genoemd als weigeringsgrond, wil bouwbedrijf Hoekstra hier zeer zorgvuldig mee omgaan. Bouwbedrijf Hoekstra wil in overleg met de aangrenzende buren een oplossing vinden om de privacy van de buren te waarborgen.

3. Verzoeken:

Op grond van bovenstaande wil ik u het volgende verzoeken:

* Het bezwaar gegrond verklaren en tevens herroeping van uw besluit van 2 november 2010; * Het verlenen van een vergunning voor het kappen van 3 kastanjebomen van het perceel ‘t Meer 67 in Heerenveen.

Graag willen wij het bezwaar mondeling toelichten in een hoorzitting.

Hoogachtend,
Bouwbedrijf Hoekstra

Dhr. J.T. Hoekstra
Directeur

Bijlagen:
1: Besluit weigering vergunning, dd. 2 november 2011
2: Deskundigenrapport hoveniersbedrijf De Wijngaerd ` Blad 2/2

LITERATUURLIJST

Literatuur:
Praktisch Bestuursprocesrecht, Mr. Y.M. Visscher, Noordhoff Uitgevers, Eerste druk
Nederhoed, P., Helder rapporteren, een handleiding voor het opzetten en schrijven van rapporten, scripties, nota’s en artikelen, Bohn Stafleu van Loghum, Houten (negende, herziene druk, 2007)
Kluwer Collegebundel Publieksrecht 2011-2012
Geraadpleegde bronnen: http://wetten.overheid.nl/BWBR0002357/geldigheidsdatum_24-11-2012, geraadpleegd op 24 november 2012 http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/XHTMLoutput/Actueel/Heerenveen/95475.html, geraadpleegd op 26 november 2012 http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/Images/Heerenveen/i35344.pdf, geraadpleegd op 24 november 2012 http://www.overheid.nl, geraadpleegd op 27 november 2012 http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=4035, geraadpleegd op 1 december 2012 http://www.piusfloris.nl/boomverzorging/uitvoering/ziekte-en-plaag-bestrijding/kastanjeziekte, geraadpleegd op 28 november 2012 http://www.arbocatalogusgezonduitgeven.nl/Default.aspx?tabid=866, geraadpleegd op 29 november 2012

BIJLAGEN:
Bijlage 1: De APV (gedeeltelijk)

Hoofdstuk 4: Bescherming van het milieu en het natuurschoon en zorg voor het uiterlijk aanzien van de gemeente

Afdeling 3 Het bewaren van houtopstanden

Artikel 4:10 Begripsbepalingen
In deze afdeling wordt verstaan onder:
a.Boom: een houtachtig, opgaand gewas, zowel vitaal als afgestorven, met een dwarsdoorsnede van de stam van minimaal 25 centimeter op 1.3 meter hoogte boven het maaiveld. Indien het een houtopstand in publiek eigendom betreft, geldt in afwijking van het in de vorige zin bepaalde een dwarsdoorsnede van 10 centimeter op 1.3 meter hoogte. In geval van meerstammigheid geldt de dwarsdoorsnede van de dikste stam.
b.Houtopstand: één of meer bomen of boomvormers, of andere houtachtige gewassen,mogelijk onderdeel uitmakend van hakhout, een houtwal, een beplanting van bosplantsoen met de onder a genoemde minimale dwarsdoorsnede.
c. Monumentale boom: bijzondere beschermwaardige houtopstand met een relatief hoge leeftijd en met een bijzondere schoonheid- of zeldzaamheidswaarde, of een bijzondere functie voor de omgeving.
d.Hakhout: één of meer bomen die na te zijn geveld, opnieuw op de stronk uitlopen.
e.Vellen: rooien, kappen, verplanten, het snoeien van meer dan 20 procent van de kroon of het wortelgestel, met inbegrip van kandelaberen; het verrichten van handelingen, zowel boven- als ondergronds, die de dood of ernstige beschadiging of ernstige ontsiering van de houtopstand ten gevolge kunnen hebben.
f.Rooien: het geheel verwijderen van het boven- en ondergrondse deel van de houtopstand.
g. Kappen: het geheel of grotendeels verwijderen van het bovengrondse deel van de houtopstand.
h.Dunning: velling ter bevordering van het voortbestaan van de houtopstand.
i.Kandelaberen: het terugsnoeien van de kroon tot een hoofdstam met takstompen.
j. Bebouwde kom: het gebied dat valt onder de regelgeving van de Boswet (vastgesteld overeenkomstig artikel 1, lid 5 van de Boswet).

Artikel 4:11 (Omgevings)vergunning voor het vellen van houtopstanden
1.Het is verboden zonder vergunning van het bevoegd gezag een houtopstand te vellen of te doen vellen.
2. Het in het eerste lid gestelde verbod geldt niet voor:
a. wegbeplanting en eenrijige beplantingen op of langs landbouwgronden, beide voor zover bestaande uit niet-geknotte populieren of wilgen;
b.windschermen om boomgaarden;
c. fijnsparren, niet ouder dan twaalf jaar, bestemd om te dienen als kerstbomen en geteeld op daarvoor in het bijzonder bestemde terreinen;
d.kweekgoed;
e. houtopstand die bij wijze van dunning moet worden geveld;
f.houtopstand die deel uitmaakt van als zodanig bij het Bosschap geregistreerde bosbouwondernemingen en gelegen is buiten een bebouwde kom, tenzij de houtopstand een zelfstandige eenheid vormt die:
a.ofwel geen grotere oppervlakte beslaat dan 10 are
b.ofwel bestaat uit rijbeplanting van niet meer dan 20 bomen, gerekend over het totale aantal rijen
g.houtopstand die moet worden geveld krachtens de Plantenziektewet of krachtens een aanschrijving of last van het college, zulks onverminderd het bepaalde in artikel 4.3.6.

Artikel 4:11a Aanvraag vergunning
1.De vergunning moet worden aangevraagd door of namens dan wel met toestemming van degene die krachtens zakelijk recht of door degene die krachtens publiekrechtelijke bevoegdheid gerechtigd is over de houtopstand te beschikken.
2.Wanneer namens de Minister van Landbouw natuur en voedselkwaliteit aan het bevoegd gezag een afschrift is toegezonden van de ontvangstbevestiging als bedoeld in artikel 2 van de Boswet, beschouwt het bevoegd gezag dit afschrift mede als een vergunningsaanvraag.

Artikel 4:11b Weigeringsgronden
1. De vergunning kan worden geweigerd op grond van:
a.de natuurwaarde van de houtopstand;
b.de landschappelijke waarde van de houtopstand;
c.de waarde van de houtopstand voor stads- en dorpsschoon;
d. de beeldbepalende waarde van de houtopstand;
e.de cultuurhistorische waarde van de houtopstand;
f. de waarde voor recreatie en de leefbaarheid van de houtopstand.
2.Het bevoegd gezag kan de vergunning weigeren indien de betreffende bomen voorkomen op een door het bevoegd gezag vastgestelde lijst van te beschermen bomen, tenzij er sprake is van een ernstige bedreiging van de openbare veiligheid, een noodtoestand of een andere uitzonderlijke situatie.
3.Het bevoegd gezag kan toestemming geven tot het direct vellen van een boom indien er naar boomdeskundige maatstaven sprake is van een situatie van acuut spoedeisend belang.

Artikel 4:11c Geldigheid van de vergunning
De kapvergunning vervalt, indien niet binnen een jaar nadat deze onherroepelijk is geworden, volledig van de kapvergunning gebruik is gemaakt.

Artikel 4:11d Bijzondere vergunningsvoorschriften
1.Een vergunning wordt verleend onder de standaardvoorwaarde van feitelijk niet-gebruik tot het moment dat:
a.de bezwaar- of beroepstermijn voor derden is verstreken zonder dat bezwaar of beroep is ingediend;
b.beslist is op een verzoek om een voorlopige voorziening;
c.beslist is op het beroep van derden en geen verzoek om een voorlopige voorziening is gedaan.
2. Het bevoegd gezag kan een herplantplicht opleggen onder nader te stellen voorschriften.

Artikel 4:11e Herplant-/instandhoudingsplicht
1.Indien houtopstand waarop het verbod tot vellen als bedoeld in deze afdeling van toepassing is, zonder vergunning van het bevoegd gezag is geveld, dan wel op andere wijze teniet is gegaan, kan het bevoegd gezag aan de zakelijk gerechtigde van de grond waarop zich de houtopstand bevond dan wel aan degene die uit anderen hoofde tot het treffen van voorzieningen bevoegd is, de verplichting opleggen te herbeplanten overeenkomstig de door hen te geven aanwijzingen binnen een door hen te stellen termijn. 2. Wordt een verplichting als bedoeld in het eerste lid opgelegd, dan kan daarbij tevens worden bepaald binnen welke termijn na de herbeplanting en op welke wijze niet geslaagde beplanting moet worden vervangen.
3. Indien een houtopstand waarop het verbod tot vellen als bedoeld in deze afdeling van toepassing is, ernstig in het voortbestaan wordt bedreigd, kan het bevoegd gezag aan de zakelijk gerechtigde van de grond waarop zich de houtopstand bevindt dan wel aan degene die uit anderen hoofde tot het treffen van voorzieningen bevoegd is, de verplichting opleggen om overeenkomstig de door hem te geven aanwijzingen binnen een door hem te stellen termijn voorzieningen te treffen, waardoor die bedreiging wordt weggenomen. 4.Degene aan wie een verplichting als bedoeld in het eerste, tweede en derde lid is opgelegd, alsmede diens rechtsopvolger, is verplicht daaraan te voldoen.

Artikel 4:11f Bestrijding boomziekten
1.Indien zich op een terrein een of meer bomen of andere houtopstanden bevinden die naar het oordeel van het bevoegd gezag gevaar opleveren voor verspreiding van een boomziekte of voor vermeerdering van insecten die boomziekten verspreiden of hinderlijk zijn voor mensen, is de rechthebbende, indien hij daartoe door het bevoegd gezag is aangeschreven, verplicht binnen de bij de aanschrijving vast te stellen termijn: a.de bomen of houtopstand te vellen;
b.de bomen of houtopstand te ontbasten en de bast ter plaatse te vernietigen; of
c.de niet-ontbaste bomen of houtopstand of delen daarvan te vernietigen of zodanig te behandelen dat verspreiding van de boomziekte of insecten wordt voorkomen. 2.Het is verboden de op grond van het eerste lid gevelde bomen, houtopstand of delen daarvan, met uitzondering van geheel ontbast hout en hout met een doorsnede kleiner dan 4 centimeter, voorhanden of in voorraad te hebben of te vervoeren.
3.Het bevoegd gezag kan ontheffing verlenen van dit verbod gesteld in het tweede lid.

Artikel 4:12 Vergunning van rechtswege
(vervallen)

Bijlage 2: De Boswet (gedeeltelijk)

Artikel 15 * 1.De aan andere openbare lichamen toekomende bevoegdheden worden ten aanzien van de onderwerpen, waarin deze wet voorziet, slechts beperkt door hetgeen hierna uitdrukkelijk is bepaald. * 2.De provinciale staten en de gemeenteraad zijn niet bevoegd regelen te stellen ter bewaring van: * a.wegbeplantingen en eenrijige beplantingen op of langs landbouwgronden, beide voorzover bestaande uit populieren of wilgen, tenzij deze zijn geknot; * b.vruchtbomen en windschermen om boomgaarden; * c.fijnsparren, niet ouder dan twaalf jaar, bestemd om te dienen als kerstbomen en geteeld op daarvoor in het bijzonder bestemde terreinen; * d.kweekgoed. * 3.Voorts zijn de in het vorige lid bedoelde colleges niet bevoegd regelen te stellen ter bewaring van bossen en andere houtopstanden, welke deel uitmaken van bosbouwondernemingen, die als zodanig bij het Bosschap geregistreerd staan, en niet gelegen zijn binnen een bebouwde kom als bedoeld in artikel 1, vijfde lid, behoudens ter bewaring van houtopstanden als bedoeld in artikel 5, tweede lid.

--------------------------------------------
[ 1 ]. http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingsvergunning?ns_campaign=Thema-bouwen_wonen_en_leefomgeving&ro_adgrp=Omgevingsvergunning&ns_mchannel=sea&ns_source=google&ns_linkname=omgevingsvergunning&ns_fee=0.00&gclid=CNPasd2y5bMCFWbKtAodnw8AWQ
[ 2 ]. http://nl.wikipedia.org/wiki/Gemeentelijke_verordening
[ 3 ]. http://www.heerenveen.nl/fileadmin/website/bestuur_en_politiek/Gemeenteraad/Mei_2012/14_Deregulering_kapvergunningenbeleid_-_raadsvoorstel.pdf
[ 4 ]. http://www.heerenveen.nl/fileadmin/website/bestuur_en_politiek/Gemeenteraad/Mei_2012/14_Deregulering_kapvergunningenbeleid_-_raadsvoorstel.pdf
[ 5 ]. http://www.wabo.nl/?p=wabo-in-het-kort
[ 6 ]. http://www.natuurbeheer.nu/Wet-_en_regelgeving/Nederland/Boswet/

Similar Documents

Free Essay

Recht Week 1

...Inleiding recht Wanneer iemand levenslang krijgt is het echt levenslang. En wordt die absoluut niet eerder vrij gelaten. Tenzij: gratie (koningin) Functies van het recht: Normatieve functie; dat er bepaalde ethische gedragingen rechtsvormen(moord, doodslag, verkrachting) als je die overtreed zijn er regels voor. Geschiloplossende functies: onenigheid met elkaar, je komt er niet uit. Ga je naar de rechter. Oplossende functie. Additionele functie: een aanvullende functie. Onenigheid terwijl er niks op papier staat. Op het moment dat je als partijen niks hebt geregeld en niks op papier staat verval je terug op bepaalde wetten. Instrumentele functie: bijv. als je door roodlicht rijdt, wordt het beboet. Bronnen van het recht: De wet: wetgevers: - regering + statengeneraal(1e en 2e kamer) - regering ( koning , ministers, staatssecretarissen) - minister - provincie (provinciale staten) - gemeente (gemeentelijke verordening) wet in materiële zin: - regering + SG = nationale wetgever, wet in formele zin - regering (koninklijk besluit. Algemene maatregel van bestuur -minister: ministeriële regering (van het hele land) - provincie: provinciale verordening (van provincie) ...

Words: 820 - Pages: 4

Free Essay

Staatsrecht Practica

...Practicum 1.2 Vraag: Uit welke landen bestaat het overheidsverband Koninkrijk der Nederlanden? Correct antwoord: Het overheidsverband Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit de volgende landen: Nederland, Aruba, Curaçao en St. Maarten. Zie ook artikel 1 lid 1 van het Statuut. Toelichting:Door Kortmann wordt overheidsverband als volgt gedefinieerd: ‘Een structuur waarin overheidsambten in een rechtens bepaalde verhouding tot elkaar staan en in een wederkerige relatie staan tot hun onderdanen of groepen daarvan’. Met betrekking tot het Nederlandse staatsrecht kan het ‘Koninkrijk der Nederlanden’ worden aangemerkt als een overheidsverband. Zie Kortmann, p. 38. Vraag Het ambt van commissaris van de Koning behoort slechts tot één overheidsverband. Juist of onjuist? Correct antwoord: Onjuist. Vaak behoort een ambt slechts tot één overheidsverband. Er zijn echter uitzonderingen, zoals de commissaris van de Koning. Het ambt van commissaris van de Koning is zowel een ambt van het centrale overheidsverband als van het provinciale overheidsverband. Zie Kortmann, p. 39. Is de volgende stelling juist of onjuist? ‘Constitutionalisme kan tot uitdrukking komen in staatsvormen en regeringsvormen’. Correct antwoord: Juist Constitutionalisme houdt in een spreiding over verdeling van bevoegdheden over meerdere ambten, waarbij er niet één ambt is met de hoogste macht. Constitutionalisme kan tot uitdruk-king komen in staats- en regeringsvormen. Zie Kortmann, p. 35. Welke vier staatsvormen...

Words: 2094 - Pages: 9

Free Essay

Bedrijfsanalyse Ahold

...Afbreekbare verpakkingen 12 Politiek 12 Structuur 13 Toelichting: 13 Arbeidsindeling 14 Theorie Mintzberg 14 Coördinatiemechanismen 15 Beoordeling structuur 15 Arbeidsvoorwaarden 16 Primaire voorwaarden: 16 Secundaire voorwaarden: 16 Tertiaire voorwaarden: 16 Quartaire voorwaarden: 16 Beloningsvormen 16 Beoordeling belonen 16 Arbeidsinhoud 17 Functiebeschrijving Supermarkt manager Albert Heijn 17 Functievormingsoverwegingen 17 Lacunes 17 Doublures 18 Kwetsbaar 18 Coördinatie 18 Punt 6 18 Flexibel 18 Arbeidsvoldoening. 18 Ontwikkelingsmogelijkheden. 18 Bemannen 18 Arbeidsverhoudingen 19 Collectief: 20 Individueel: 20 Analyse 20 Ondernemingsrecht 21 Arbeidsomstandighedenrecht: 22 Bestuursrecht 22 Huurrecht 23 Marktsector 24 de omzet 25 werkgelegenheid 26 Loonkostenontwikkeling 28 WIA (Wet werken en Inkomen naar Arbeidsvermogen) 29 parttime WW 30 consequenties bij eventuele wijzigingen 30 analyse arbeidsmarkt 31 Concurrentie intensiteit 33 Conclusie 34 Beoordeling conjunctuur gevoeligheid 34 Mogelijke reden voor het verband 35 Overheidsinvloed 36 Gevolgen 36 De lagen van...

Words: 9091 - Pages: 37

Free Essay

Samenvatting Rechten

...Samenvatting Vermogensrecht Hoofdstuk 1 Rechtsregels: Regels die als zodanig worden erkend en door rechters en andere autoriteiten worden toegepast en afgedwongen. Bijv. Rechts houden op de openbare weg. Publiekrecht: Dit regelt de verhouding tussen overheid en burger en de organisatie van de verschillende overheidsorganen. Hieronder vallen het staatsrecht, het bestuursrecht, het belastingrecht en het strafrecht. De regels van dit publiekrecht zijn altijd dwingend. Privaatrecht: regels wat betreft de onderlinge verhouding van mensen. Het burgerlijk wetboek en het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering zijn wetten die onder het privaatrecht valt. Onder het privaatrecht vallen personen- en familierecht, vermogensrecht, ondernemingsrecht. Bijv. wie iets koopt moet daarvoor een koopprijs betalen. Dwingend recht: Men mag niet van de rechtsregel afwijken. Aanvullend recht: Van toepassing wanneer partijen zelf geen regeling hebben getroffen. Materieel Recht: Beschrijft de inhoud van de rechtsregel. Objectief Recht: Het geheel van geldende rechtsregels. Het omschrijft de bevoegdheden waarop personen recht hebben. (Law) Subjectief Recht: Bevoegdheid die een rechtssubject aan het objectieve recht ontleent. Zoals mijn recht op loon of mijn recht op koopsom. (Rights) Wet in Formele zin: Alles waar het woord ‘’wet’’ in voorkomt. Wet die tot stand is gekomen in samenwerking tussen regering en Staten-Generaal. Wet in materiële zin: Wet die iedereen moet nakomen. Jurisprudentie(rechtspraak):...

Words: 6321 - Pages: 26

Free Essay

Guide to Citation

...NEW YORK UNIVERSITY SCHOOL OF LAW JOURNAL OF INTERNATIONAL LAW AND POLITICS GUIDE TO FOREIGN AND INTERNATIONAL LEGAL CITATIONS FIRST EDITION ● 2006 © Copyright 2006 by New York University Contents FORWARD AND GENERAL INSTRUCTIONS................................................................................................. xiii ACKNOWLEDGEMENTS ......................................................................................................................................xv COUNTRY CITATION GUIDES ARGENTINA...............................................................................................................................................................1 I. COUNTRY PROFILE ..................................................................................................................................1 II. CITATION GUIDE.......................................................................................................................................2 1.0 CONSTITUTION...................................................................................................................................2 2.0 LEGISLATION......................................................................................................................................2 3.0 JURISPRUDENCE ................................................................................................................................3 4.0 BOOKS .....................................

Words: 102405 - Pages: 410