Free Essay

Samenvatting Rechten

In:

Submitted By steef418
Words 6321
Pages 26
Samenvatting Vermogensrecht
Hoofdstuk 1
Rechtsregels: Regels die als zodanig worden erkend en door rechters en andere autoriteiten worden toegepast en afgedwongen. Bijv. Rechts houden op de openbare weg.
Publiekrecht: Dit regelt de verhouding tussen overheid en burger en de organisatie van de verschillende overheidsorganen. Hieronder vallen het staatsrecht, het bestuursrecht, het belastingrecht en het strafrecht. De regels van dit publiekrecht zijn altijd dwingend.
Privaatrecht: regels wat betreft de onderlinge verhouding van mensen. Het burgerlijk wetboek en het wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering zijn wetten die onder het privaatrecht valt. Onder het privaatrecht vallen personen- en familierecht, vermogensrecht, ondernemingsrecht. Bijv. wie iets koopt moet daarvoor een koopprijs betalen.
Dwingend recht: Men mag niet van de rechtsregel afwijken.
Aanvullend recht: Van toepassing wanneer partijen zelf geen regeling hebben getroffen.
Materieel Recht: Beschrijft de inhoud van de rechtsregel.
Objectief Recht: Het geheel van geldende rechtsregels. Het omschrijft de bevoegdheden waarop personen recht hebben. (Law)
Subjectief Recht: Bevoegdheid die een rechtssubject aan het objectieve recht ontleent. Zoals mijn recht op loon of mijn recht op koopsom. (Rights)
Wet in Formele zin: Alles waar het woord ‘’wet’’ in voorkomt. Wet die tot stand is gekomen in samenwerking tussen regering en Staten-Generaal.
Wet in materiële zin: Wet die iedereen moet nakomen.
Jurisprudentie(rechtspraak): Het geheel van rechterlijke uitspraken.
Gewoonterecht: Bepaalde gedragspatronen waarvan mensen worden verwacht zich hieraan te houden. Bijv eten met mes en vork, niet smakken etc.
Rechtssubjecten: Natuurlijke personen en rechtspersonen. Dus mensen en Rechtsvormen.
Privaat-rechtelijke personen: Mensen en rechtsvormen.
Publiek-rechtelijke rechtspersonen: Staat der Nederlanden, provincies, gemeenten en waterschappen.
Rechtsbevoegdheid: het dragen van rechten en plichten op grond daarvan een vermogen hebben. Natuurlijke personen en rechtspersonen hebben dat.
Vermogen: Het geheel van op geld waardeerbare rechten en plichten. De bezittingen en schulden van een bepaald persoon.
Goederen: Deze kunnen niet-stoffelijk zijn dat zijn vermogensrechten. Dus het ‘’recht’’ op een huis of een auto. Ze kunnen ook stoffelijk zijn dat noem je zaken dit zijn bijvoorbeeld auto’s of huizen.
Getrapte opbouw: Eerst komen de algemene regels over een bepaald onderwerp an de orde bij een rechtszaak en vervolgens de meer bijzondere regels.
Schakelbepalingen: verklaren een aantal rechtsregels van het Burgerlijk Wetboek ook buiten het vermogensrecht van toepassing.
Redelijkheid en billijkheid:
Hoofdstuk 2
Onroerend goed: De grond en al het geen erop is gebouwd of erin is geplant. Zoals Huizen, Planten, bomen.
Roerend goed: Alles dat niet in de grond staat. Bijv. auto’s en fietsen.
Tot een zaak behoort: * Al datgene dat volgens de verkeersopvatting een onderdeel van een zaak uitmaakt. * Datgene dat zo hecht met de hoofzaak is verbonden, dat het zonder beschadiging niet verwijderd kan worden.
Eenheidsbeginsel: Het beginsel dat een zaak goederenrechtelijk één geheel vormt met haar bestanddelen. Bijv. wanneer een raam in een huis is geplaatst hoort dit raam bij het huis.
Natrekking: een bepaalde zaak vormt één geheel met een andere zaak. Wanneer een zaak een bestanddeel geworden is van een hoofdzaak is dit het geval.
Vermogensrechten zijn rechten die: * Overdraagbaar zijn * Ertoe strekken de rechthebbende stoffelijk voordeel te verschaffen * Verkregen zijn in ruil voor verstrekt of in het vooruitzicht gesteld stoffelijk voordeel
Bijv. het eigendomsrecht
Registergoed zijn: * Alle onroerende zaken * Sommige roerende zaken zoals bepaalde schepen en luchtvaartuigen * Sommige vermogensrechten, zoals het erfpachtrecht. Het erfpachtrecht is een gebruiksrecht van de grond en hetgeen daarop gebouwd of erin geplant is. Het erfpachtrecht is een registerrecht, omdat het gevestigd is op de grond.
Niet-registergoederen: Alle andere goederen
Absolute rechten: Rechten die een rechtssubject kan uitoefenen tegenover iedereen.
Zakelijke rechten: De absolute rechten die op zaken rusten.
Absolute rechten hebben drie kenmerken * Exclusiviteit: Dit houdt in dat de eigenaar niet toestemming hoeft te geven dat een ander gebruikmaakt van zijn eigendom. * Zaaksgevolg: Eigendomsrecht volgt de zaak, waar deze zich ook bevindt. Ook al wordt iemands auto gestolen, hij blijft eigenaar van de auto. * Gesloten systeem: Er zijn niet meer zakelijke rechten dan in de wet zijn opgesomd.
Relatieve rechten(persoonlijke rechten): Een rechtssubject kan slechts tegenover één persoon, zijn wederpartij, uitoefenen. Bijv. het recht van de verkoper op betaling van de koopsom of het recht van de koper op levering van hetgeen hij gekocht heeft.
Beperkt recht: een recht dat is afgeleid uit een meeromvattend recht. Het geeft slechts recht op een gedeelte van een zaak.
Er zijn twee soorten beperkte rechten 1. Genots- of gebruiksrechten (vruchtgebruik, erfdienstbaarheden, erfpacht, opstal en appartementsrechten). 2. Zekerheidsrechten (pand en hypotheek)
Zekerheidsrecht: Een beperkt afhankelijk recht dat aan een bepaalde schuldeiser voorrang geeft bij de verdeling van de executieopbrengst van een bepaalde zaak of van een geheel vermogen. Bijv. onderpand bij een hypotheek.
Afhankelijk/Accessoir recht: Een recht dat zodanig aan een ander recht verbonden is, dat het niet zonder dat recht kan bestaan. Bijv. Als een bank een ondernemer geld leent, wil hij er zeker van zijn dat hij het geleende bedrag terugkrijgt.
Er zijn twee soorten zekerheid, namelijk: 1. Persoonlijke zekerheid; bestaat daarin dat de schuldeiser behalve de schuldenaar nog iemand anders kan aanspreken tot nakoming van een vordering. Voorbeelden hiervan zijn borgtocht (de overeenkomst waarbij de ene partij, de borg, zich tegenover de andere partij, de schuldeiser, verbindt tot nakoming van een verbintenis die een derde, de hoofdschuldenaar tegenover de schuldeiser zal verkrijgen.) en hoofdelijkheid (heeft tot gevolg dat er nog meerdere schuldenaars is die de gehele prestatie moet verrichten)

2. Goederenrechtelijke zekerheid de schuldeiser krijgt voorrang boven andere schuldeisers op de opbrengst van een bepaald goed.

Er kunnen twee beperkte rechten op eenzelfde zaak rusten. Dit noemen we botsing van twee beperkte rechten. Wanneer dit gebeurt wordt er een rangorde nagevolgd. Dit wordt ook wel het prioriteitsbeginsel genoemd. De rangorde kan bijvoorbeeld bepaald worden door de datum van inschrijving of het tijdstip.
Er kunnen ook verschillende schuldeisers vorderingen hebben op één en dezelfde persoon. Dit is een botsing van twee relatieve of vorderingsrechten. Deze schuldeisers worden concurrente crediteuren genoemd.
Achterstelling: een crediteur met een debiteur komt overeen dat zijn vordering jegens alle of bepaalde andere crediteuren een lagere rang inneemt dan de wet hem toekent.
Kwalitatief recht: Recht dat in een zodanig verband staat met een bepaald goed, dat men slechts belang bij het recht heeft, wanneer hij men het goed heeft.
Zaaksgevolg: het recht op de zaak blijft rusten ook al raakt de eigenaar de zaak zelf kwijt.
Koop breekt geen huur: houdt in dat door verkoop van het verhuurde, een eerder aangegane huur niet wordt verbroken, tenzij dit bij de verhuring voorbehouden is.
Hoofdstuk 5
Rechtshandeling: een handeling van een rechtssubject die het rechtsgevolg heeft dat de bedoeling was van het handelende rechtssubject en dat ook erkend is door het recht.
Eenzijdige rechtshandeling kan de wil van één persoon het rechtsgevolg in het leven roepen
- Eenzijdige ongerichte rechtshandelingen dit zijn rechtshandelingen die niet specifiek gericht zijn op één persoon.
- Eenzijdige gerichte rechtshandelingen dit zijn rechtshandelingen die specifiek gericht zijn op één persoon.
Meerzijdige rechtshandeling: de wil van twee of meer rechtssubjecten nodig om het door hen beoogde rechtsgevolg te doen intreden. Vb. de overeenkomsten en de besluiten van een algemene aandeelhoudersvergadering of een algemene ledenvergadering.
Verbintenisscheppende overeenkomst: een meerzijdige rechtshandeling die gericht is op het scheppen van verbintenis(sen) * De wederkerige (verbintenisscheppende) overeenkomst hierbij worden beide contractpartijen over en weer schuldeiser en schuldenaar. Bijv. Machinehandel T&B huurt voor vijf jaar een loods van onroerendgoedmaatschappij Peter Bakker bv voor 225 euro per vierkante meter. * Eenzijdige (niet-wederkerige) overeenkomst Het kan ook voorkomen dat er als rechtsgevolg van een overeenkomst slechts één verbintenis ontstaat. Omdat er dan maar één schuldeiser tegenover één schuldenaar staat, is de overeenkomst niet-wederkerig. Bijv Dick geeft Koen zijn camera cadeau zodat Koen de bruiloft van zijn zuster kan fotograferen.
Vereisten totstandkoming van een rechtshandeling 1. Een handelingsbekwaam rechtssubject 2. Een op een rechtsgevolg gerichte wil 3. Een verklaring waarin de op een rechtsgevolg gerichte wil is geopenbaard.
Handelingsbekwaam: het kunnen verrichten van onaantastbare rechtshandelingen. Handelingsbekwaam zijn natuurlijke personen en rechtspersonen.
Subjectief recht = rights
Verbintenis: een combinatie recht en een plicht
Verbintenisbeginsel: Beginsel dat iemand erop mag vertrouwen dat hetgeen zijn wederpartij tegenover hem verklaarde, onder de gegeven omstandigheden in overeenstemming was met hetgeen hij wilde.
Vertrouwensbeginsel: als er sprake is van een duidelijke vergissing of verspreking geen gebondenheid zal ontstaan, en dat als het de wederpartij gezien de omstandigheden niet duidelijk was dat er sprake is van een vergissing wel gebondenheid aan de rechtshandeling zal ontstaan.
Ontvangsttheorie: De rechtshandeling komt pas tot stand als de verklaring de persoon tot wie zij gericht is, heeft bereikt. Dit geldt ook als men schriftelijk reageert.
Soms komt er ondanks het feit dat de verklaring de aanbieder niet heeft bereikt ,toch een rechtshandeling. Namelijk: * Als de aanbieder zelf of degene voor wie hij aansprakelijk is, zoals een werknemer, de oorzaak is van het feit dat de verklaring hem niet of niet tijdig heeft bereikt. * Wanneer er sprake is van andere omstandigheden die zijn persoon betreffen en die rechtvaardigen dat hij het nadeel draagt. Persoonlijke omstandigheden behoren namelijk altijd tot iemands risico.
De volgende rechtshandelingen zijn nietig * De rechtshandeling die door inhoud of strekking in strijd is met de goede zeden of de openbare orde, of die in strijd is met een dwingende wetsbepaling, tenzij deze wetsbepaling alleen maar de bedoeling heeft om een der partijen bij een meerzijdige overeenkomst te beschermen. * De rechtshandeling die is verricht door een handelingsonbevoegde. Handelingsonbevoegd is iemand die gezien zijn maatschappelijke positie in zaken waarin hij ambtshalve is betrokken, misbruik van deze positie zou kunnen maken, zoals rechters, notarissen, officieren van justitie enz. * De eenzijdige ongerichte rechtshandeling van een handelingsonbekwame en de eenzijdige ongerichte rechtshandeling die verricht is door iemand die handelde onder invloed van een geestelijke stoornis.
Een rechtshandeling is vernietigbaar: * Als zij is verricht door een handelingsonbekwame * Als zij is verricht door iemand die op dat moment onder invloed van een geestelijke stoornis handelde, behalve als het een eenzijdige gerichte rechtshandeling betreft. * Als er bij de totstandkoming sprake is geweest van een zogenoemd wilsgebrek. Dit zijn bedreigingen, bedrog, misbruik van omstandigheden en dwaling. * Als zij door een schuldenaar is verricht en tot gevolg heeft dat diens andere schuldeisers daardoor worden benadeeld, de zogenoemde Actio Pauliana

Gevolgen van nietigheid en vernietigbaarheid
Een rechtshandeling is nietig als dit tot gevolg heeft dat datgene wat de handelende rechtssubjecten wilden, net doorgaat.
Een vernietigbare rechtshandeling is geldig totdat zij wordt vernietigd. Zij is dus aantastbaar. Dat wil zeggen dat de beoogde rechtsgevolgen doorgang vinden totdat er een beroep op de vernietigbaarheid van de rechtshandeling wordt gedaan.
Revindicatie: de bevoegdheid van de eigenaar zijn eigendom op te eisen van eenieder die het zonder recht houdt.
Wilsgebreken: Maken dat iemand bij het bepalen van zijn wil om een bepaalde rechtshandeling tot stand te brengen, beïnvloed is door bepaalde omstandigheden.
Hoofdstuk 9
Verbintenis: een vermogensrechtelijke rechtsbetrekking tussen twee of meer personen, waarbij de ene persoon – de schuldeiser of crediteur – het recht heeft op een bepaalde prestatie, die de andere persoon – de schuldenaar of debiteur – verplicht is te verrichten.
Bron verbintenis: een verbintenis ontstaat pas als er iets aan ten grondslag ligt.
De wet noemt achtereenvolgens als bronnen van een verbintenis, zoals die ook zijn besproken in hoofdstuk 7 en 8: 1. De onrechtmatige daad 2. De rechtmatige daad (zaakwaarneming, onverschuldigde betaling en ongerechtvaardigde verrijking.) 3. De overeenkomst
Onrechtmatige daad: een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een en ander behoudens de aanwezig. Bijv. Stefan Klaverwei bekladt de muren van het stadhuis met een spuitbus. Schade 1500 euro. Stefan is verplicht de gemeente de schade te vergoeden. Er ontstaat hier dus een verbintenis tot het betalen van schadevergoeding.
Zaakwaarneming: Behartiging van belangen door een zaakwaarnemer voor mensen die (tijdelijk) niet in staat zijn hun eigen belangen te behartigen. Bijv Berit van Noord neemt een postpakketje aan voor haar kamergenote Denise Hendriks. Op grond hiervan heeft Berit de verplichting het pakketje te zijner tijd aan Denise af te geven. Ook hier ontstaat dus een verbintenis.
Prestatie: de inhoud van een verbintenis, dus datgene waar het om gaat. Bijv. overdracht van een zaak, het betalen van een koopsom of van schadevergoeding.
Vorderingsrecht: Het recht van de crediteur. Dit is een relatief vermogensrecht dat heeft ten eerste tot gevolg dat de crediteur zijn vorderingsrecht slechts kan uitoefenen tegenover één persoon zijn wederpartij, de debiteur. En er bestaat tussen de crediteuren geen rangorde.
Redelijkheid en billijkheid: schuldeiser en schuldenaar kunnen tot meer verplicht worden dat de wet strikt van hen eist.
Pluraliteit: Men spreekt van pluraliteit als er sprake is van meerdere crediteuren die tot dezelfde prestatie gerechtigd zijn, of van meerdere debiteuren die tot dezelfde prestatie gehouden zijn.
Hoofdelijkheid: De crediteur kan elke debiteur aanspreken voor de totale verschuldigde som.
Hoofdelijk ontstaat 1. Uit de wet 2. Als de prestatie ondeelbaar is 3. Uit overeenkomst
Voorwaardelijke verbintenis: de werking van een rechtshandeling waarbij een toekomstige onzekere gebeurtenis afhankelijk is gesteld.
Opschortende verbintenis: een verbintenis die pas ontstaat nadat de onzekere gebeurtenis heeft plaatsgevonden.
Ontbindende voorwaarde: een verbintenis die vervalt nadat de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. bij een verbintenis onder tijdsbepaling vangt de verbintenis aan (opschortende tijdsbepaling) of eindigt deze door het aanbreken van een bepaald tijdstip ( ontbindende tijdsbepaling)
Hoofdstuk 7
Overeenkomst: een meerzijdige rechtshandeling waarbij een of meer partijen jegens een of meer andere een verbintenis aangaan.
De totstandkoming van de overeenkomst bevat twee elementen: 1. Aanbod 2. Aanvaarding van het aanbod
Aanbod: iemand voorstellen een overeenkomst te sluiten. Dit is pas geldig als daarin wordt aangegeven wat de voornaamste verplichtingen zijn uit de overeenkomst die voorgesteld wordt. Als hierbij bepaalde elementen ontbreken, zoals de prijs, dan spreken we van de uitnodiging tot het doen van een aanbod.
Herroeping: is niet meer mogelijk nadat de tegenpartij het aanbod heeft aanvaard of een mededeling betreffende de aanvaarding heeft verzonden.
Aanvaarding: de wilsverklaring die aansluit op het aanbod een overeenkomst tot stand te brengen.
Binnen de grenzen van de regels van dwingend recht, openbare orde en goede zeden wordt de inhoud van een overeenkomst bepaald door a. Hetgeen partijen hebben afgesproken b. De regels van aanvullend of regelend recht c. Gewoonterecht d. De redelijkheid en billijkheid
Hetgeen partijen hebben afgesproken als de rechter de inhoud van een overeenkomst gaat toetsen, houdt hij in de allereerste plaats rekening met hetgeen partijen zelf hebben bepaald. Hierbij wordt rekening gehouden met het vertrouwensbeginsel.
Vertrouwensbeginsel: houdt in dat iemand erop mag vertrouwen dat datgene wat zijn wederpartij tegenover hem heeft verklaard, onder de gegeven omstandigheden in overeenstemming was met wat deze werkelijk wilde.
De regels van aanvullend of regelend recht dit regelt waar partijen dit hebben nagelaten en vult aan waar partijen leemtes in hun contract hebben gelaten. Dit betekent dus dat de wettelijke regeling geldt voor zover partijen in hun contract daar niet van zijn afgeweken en voor het geval partijen helemaal geen regeling hebben getroffen.
Gewoonterecht dit zijn regels die door herhaald gebruik zijn ontstaan en die de inhoud van een overeenkomst kunnen aanvullen of buiten werking stellen.
Redelijkheid en billijkheid omstandigheden waarmee op grond van algemeen erkende rechtsbeginselen, de in Nederland levende rechtsovertuigingen en de maatschappelijke en persoonlijke belangen rekening wordt gehouden.
Onvoorzienbare omstandigheden: Al die omstandigheden die partijen niet hebben kunnen voorzien bij het sluiten van hun overeenkomst en die van dien aard zijn dat de wederpartij naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mocht verwachten.
Standaardregeling: Wettelijke regeling die geldt voor een bepaalde bedrijfstak of beroep, en die van toepassing is op alle overeenkomsten die in die bepaalde bedrijfstak of dat beroep tot stand komen.
Gebondenheid wederpartij: als de wederpartij het geheel van algemene voorwaarden heeft aanvaard, is zij aan ieder afzonderlijk onderdeel daarvan gebonden. Dit is ook het geval als de gebruiker begreep of had moeten begrijpen dat de ander, de inhoud daarvan niet kende.
Het nadeel van het feit dat de wederpartij aan de algemene voorwaarden gebonden is, soms zelfs onder inhoud ervan te kennen, wordt ondervangen door twee mogelijkheden om de wederpartij te beschermen: 1. vernietiging van de algemene voorwaarden 2. Onredelijk-bezwarendverklaring (Verklaring waarin bedingen in algemene voorwaarden onredelijk bezwarend verklaard worden)
Hoofdstuk 10
Nakoming: Het voldoen aan een verbintenis
Opeisbare vordering: Een vordering waarvan de crediteur de debiteur tot nakoming kan aanspreken.
Bevrijdend betalen: het op een zodanige manier voldoen aan een verbintenis dat men als schuldenaar van zijn schuld is bevrijd.
Onverschuldigde betaling: Nakoming zonder rechtsgrond. Bijv. per ongeluk 2x maandsalaris krijgen in 1 maand. Er wordt dan verwacht dat je één maandsalaris dan weer terugstort aangezien het een onverschuldigde betaling is.
Inningsonbevoegdheid: Het niet-bevoegd zijn van een schuldeiser om zijn vorderingen te innen, dus om betalingen of de levering van goederen in ontvangst te nemen. Inningsonbevoegdheid is het spiegelbeeld van beschikkingsonbevoegdheid.
Bij betaling aan een vertegenwoordiger van de schuldeiser kunnen problemen ontstaan als de vertegenwoordiger op zijn beurt weer niet bevoegd was de betaling in ontvangst te nemen. Hoofdregel is ook hier weer dat als de schuldenaar aan een onbevoegde vertegenwoordiger betaalt, hij niet van zijn schuld bevrijd is.
De schuldenaar die betaald heeft aan een onbevoegde vertegenwoordiger, is wel bevrijd van zijn schuld: 1. Als degene aan wie betaald moest worden de betaling heeft bekrachtigd. 2. Als degene aan wie betaald moest worden door de betaling is gebaat. 3. Als de schuldenaar in redelijkheid mocht veronderstellen dat degene aan wie betaald moest worden, de crediteur zelf was of dat hij bevoegd was de betaling namens de crediteur in ontvangst te nemen.
Bekrachtiging door de eigenlijke schuldeiser heeft tot gevolg dat de schuldenaar alsnog bevrijd is van zijn schuld.
De schuldeiser is door de betaling gebaat als de prestatie uiteindelijk in zijn vermogen terecht is gekomen.
De schuldenaar is ook bevrijd van zijn schuld als hij betaald heeft aan iemand die hij voor de schuldeiser mocht houden, of aan iemand van wie hij mocht veronderstellen dat hij als vertegenwoordiger bevoegd was de betaling in ontvangst te nemen.
Opschortingsrecht: De bevoegdheid die een debiteur heeft om de nakoming van zijn verbintenis uit te stellen totdat zijn crediteur voldoet aan een opeisbare vordering die de debiteur op hem heeft.

Vereisten voor opschorting
1. Partijen moeten over en weer elkaars crediteur en debiteur zijn.
2. Er moet sprake zijn van een tekortkoming van de crediteur van een samenhangende verbintenis.
3. De tekortkoming moet de opschorting rechtvaardigen, dat wil zeggen van zodanige aard zijn dat er terecht een beroep op wordt gedaan. Het is bijvoorbeeld niet terecht de volledige betaling van de koopsom op te schorten als van een zending van 150 apparaten er een paar defect blijken te zijn.
4. Er moet voldoende samenhang tussen de twee verbintenissen bestaan. Dit is het geval als de verbintenissen voortvloeien uit dezelfde rechtsverhouding
Bijzondere opschortingsrechten A. De exceptio non adimpleti contractus, dit is een opschortingsrecht dat speciaal van toepassing is op wederkerige (verbintenisscheppende) overeenkomsten. Het houdt in dat een van de partijen zijn verplichting uit een wederkerige overeenkomst opschort totdat zijn wederpartij aan diens tegenhangende verplichting heeft voldaan. B. Onzekerheidsexceptie, de partij bij een wederkerige overeenkomst die verplicht is het eerst te presteren, mag deze verplichting opschorten als hem na het sluiten der overeenkomst omstandigheden ter kennis zijn gekomen die hem goede grond geven te denken dat de wederpartij haar daar tegenoverstaande verplichting niet zal nakomen. C. Retentierecht is een bevoegdheid die in de bij wet gegeven gevallen aan een schuldeiser toekomt om als debiteur van een tegenhangende verplichting, de nakoming van een verplichting tot afgifte van een zaak aan zijn schuldenaar op te schorten totdat de vordering wordt voldaan.
Schuldeiserverzuim: ontstaat als de schuldenaar niet kan nakomen ten gevolge van het handelen van de schuldeiser zelf of van omstandigheden die voor rekening van de schuldeiser komen.
Bij een wanprestatie spelen twee factoren een rol: 1. Schuld (verwijtbaarheid) of risico 2. Inspannings- of resultaatsverbintenis

Schuld
- Verwijtbaar gedrag op grond waarvan het tekortschieten in de nakoming van een verbintenis de debiteur wordt toegerekend
- Verplichting van de debiteur tot nakoming van een verbintenis
Risico: De omstandigheden die op grond van de wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor rekening van de schuldenaar komen ondanks het feit dat hem geen verwijt treft.
Het verzuim van de schuldenaar kan intreden:
- Na ingebrekestelling
- Zonder ingebrekestelling
Ingebrekestelling: een schriftelijke aanmaning bestemd voor de schuldenaar, waarin hij gesommeerd wordt binnen een redelijke termijn alsnog te presteren en waarin hij, zo dit laatste niet het geval is, aansprakelijk wordt gesteld voor de daardoor door de schuldeiser geleden schade.

Verzuim zonder ingebrekestelling kan zich in een viertal gevallen voordoen: 1. Als de prestatie blijvend onmogelijk is 2. Als er een fatale termijn is afgesproken 3. Als er sprake is van een schadevergoedingsverbintenis 4. Als de schuldeiser uit een mededeling van de schuldenaar moet afleiden dat hij niet van plan is na te komen. Anticipatory breach: De gevolgen van de tekortkoming treden in een drietal gevallen reeds vóór de opeisbaarheid van de vordering in. * Het staat vast dat de nakoming zonder tekortkoming – blijvend of tijdelijk – geheel of gedeeltelijk onmogelijk zal zijn. * De schuldeiser moet uit een mededeling van de schuldenaar afleiden dat deze in de nakoming zal tekortschieten. * De schuldeiser heeft goede gronden te vrezen dat de schuldenaar zal tekortschieten en de schuldenaar voldoet niet aan een schriftelijke aanmaning om zich binnen redelijke termijn bereid te verklaren zijn verplichtingen na te komen.
Het toerekenbaar niet-nakomen van de schuldenaar heeft een aantal gevolgen: * Verplichting tot betaling van schadevergoeding * Verplichting alsnog na te komen, indien dit mogelijk is. * Ontbinding van de overeenkomst
Een schadevergoedingsverplichting kan bestaan uit:
Vervangende schadevergoeding: Schadevergoeding die komt in de plaats van nakoming
Aanvullende schadevergoeding: Schadevergoeding die naast nakoming, vervangende schadevergoeding of ontbinding van de overeenkomst kan worden opgelegd.
Boetebeding: Clausule in een overeenkomst waarbij de schuldenaar ingeval hij in verzuim is, een bepaalde som geld aan de schuldeiser moet betalen of een andere prestatie moet verrichten, hetzij bedoeld als schadevergoeding, hetzij als aansporing om na te komen.
Gevolgschade: Schade die ontstaat al gevolg van een ondeugdelijke prestatie.
Overmacht: Het niet-toerekenbaar tekortschieten van de schuldenaar in de nakoming van zijn verbintenis
De schuldeiser kan op zijn beurt in twee situaties in verzuim raken: 1. De nakoming door de schuldenaar wordt verhinderd doordat de schuldeiser daartoe de noodzakelijke medewerking niet verleent of er een ander beletsel van zijn kant is. Het feit dat de schuldenaar niet kan nakomen is dus t wijten aan de schuld van de schuldeiser of aan omstandigheden die tot diens risico behoren. 2. De wederpartij van de schuldeiser maakt gebruik van een opschortingsbevoegdheid.

Hoofdstuk 3 overdracht * Verkrijging onder algemene titel en onder bijzondere titel
Men kan goederen onder algemene en onder bijzondere titel verkrijgen.
Verkrijging onder algemene titel wil zeggen dat men iemand anders opvolgt in een geheel vermogen of een evenredig deel van een vermogen, dus zowel in de rechten als in de plichten. Men spreekt in dit geval wel van overgang van rechten of plichten. Voorbeelden zijn erfopvolging, boedelmening, fusie en splitsing.
Verkrijgen onder bijzondere titel volgt men iemand anders op in de rechten op een bepaald vermogensbestanddeel. Als voorbeelden van verkrijging onder bijzondere titel noemt de wet: * Overdracht. Overdracht is de bekendste wijze van verkrijging van goederen. * Verjaring. Door tijdsverloop – drie jaar of tien jaar – verkrijgt iemand bepaalde goederen. * Onteigening. De centrale of lokale overheid eist een bepaald stuk grond met toebehoren in het algemeen belang. Dat kan bijvoorbeeld de realisering van een bepaald bestemmingsplan zijn of de aanleg of uitbreiding van een stuk provinciale weg. * Overige in de wet voor iedere soort aangegeven wijzen van verkrijging. Opsomming van art 3:80 lid 3 BW is niet uitputtend. Zo kan men ook bezit verkrijgen door middel van inbezitneming.

* Vereisten voor een geldige overdracht
Voor een overdracht van een goed stelt de wet drie vereisten: * Een (rechts)geldige titel * Beschikkingsbevoegdheid van de rechtsvoorganger * Levering

* Geldig titel
Een titel is een rechtsfeit dat tot levering verplicht. De rechtsfeiten die tot levering verplichten zijn: * Een meerzijdige rechtshandeling * Een eenzijdige rechtshandeling * Andere handelingen * Ongedaanmaakingsverbintenissen
Meerzijdige rechtshandeling zijn meestal obligatoire of verbintenisscheppende overeenkomsten, zoals een koop-, een ruil- of een schenkingsovereenkomst.
Eenzijdige rechtshandelingen wordt voornamelijk het legaat bedoeld. Een legaat is een testamentaire making waardoor de begunstigde, legataris genoemd, onder bijzondere titel een bepaald goed of een bepaalde som geld uit de nalatenschap verkrijgt.
Andere handelingen moet men denken aan bijvoorbeeld de rechtmatige daad (zaakwaarneming, onverschuldigde betaling en ongerechtvaardigde verrijking) en de onrechtmatige daad. Ook deze kunnen tot levering verplichten.
Ongedaanmakingsverbintenissen worden bedoeld: verbintenissen tot ongedaanmaking van een bepaalde prestatie. Na ontbinding van een overeenkomst of na het in vervulling gaan van een ontbindende voorwaarde, ontstaan er verbintenissen tot ongedaanmaking van de prestaties die reeds zijn verricht. Reden hiervoor is dat noch ontbinding, noch het in vervulling gaan van een ontbindende voorwaarde terugwerkende kracht heeft. * Het causale leveringsstelsel
Dit stelsel houdt in dat de geldigheid van de titel noodzakelijk is voor de geldigheid van de overdracht. Blijkt de onderliggende titel niet geldig te zijn, dat betekent dit dat ook de overdracht niet geldig is en is de eigendom dus niet op de rechtsverkrijger overgegaan. De enige uitzondering vormt de overdracht van een octrooi. Daar geldt het zogenoemde abstracte leveringsstelsel. Bij het abstracte leveringsstelsel is de geldigheid van de titel niet relevant voor de geldigheid van de overdracht. * Beschikkingsbevoegdheid
Beschikkingsbevoegdheid is onder andere de bevoegdheid een bepaald goed te vervreemden. Vervreemden houdt in dat het goed overgedragen kan worden aan iemand anders. Een overdracht is in principe alleen maar geldig als zij geschiedt door iemand die bevoegd is over het goed te beschikken. * Levering men kan de levering in twee fasen onderscheiden, te weten: * De goederenrechtelijke overeenkomst. Hiervoor is wilsovereenstemming vereist. Men moet namelijk op het moment van de levering de wil hebben het desbetreffende goed over te dragen of te ontvangen. * De leveringshandeling. Deze leveringshandeling verschil naar gelang de aard van de goederen die geleverd moeten worden.

* Levering van onroerende zaken en andere registergoederen
Vereist voor de levering van roerende en onroerende registergoederen: * Notariële transportakte * Inschrijving in de openbare registers.

* Levering van roerende zaken, niet-registergoed
Vereisten aan de leveringshandeling bij roerende zaken, niet registergoederen: * Levering kan plaatsvinden door de verkrijger het bezit – de feitelijke macht – van de zaak te verschaffen. * Levering van dergelijke ken kan echter ook plaatsvinden zonder feitelijke overdracht. Er zijn drie methoden om te leveren zonder feitelijke overgifte, te weten constitutum possessorium, brevi manu en longa manu. Wilsovereenstemming alles is dan voldoende voor de overdracht. * Eigendomsvoorbehoud. Volledige koopsom is betaald aan de verkoper.
Intermezzo: bezit en houderschap * Art. 3:107 BW * Bezit: houden voor je zelf voor een ander * Onmiddellijk: zonder tussenkomst, rechtsreeks * Middellijk: d.m.v. een ander
Bezit (vervolg) * Processuele functie * Bewijsrechtelijk voordeel * Art. 3:109 en 119 BW vermoeden van eigendom * Arrest Muller/Muller * Bezit (niet) te goeder trouw
Vormen van bezitsverschaffing: * Feitelijke overgave * Brevi manu (met de korte hand): houder wordt bezitter ( art. 3:115 sub b BW) * Longa manu (met de lange hand): houder vervreemder wordt houder voor verkrijger(art. 3: 115 sub c BW) * Constitutuum possessorium: bezitter wordt houder (art. 3:115 sub a BW)
Eigendomsvoorbehoud
* (nog) geen bezitsverschaffing + eigendomsoverdracht * Is de bedoeling immer niet! Wat dan wel? * Verschaffen van de feitelijke macht * Verkrijger wordt dus houder * Opschortende voorwaarde m.b.t. de ‘echte’ levering -> betaling koopprijs * Na betaling: brevi manu bezitsverschaffing

Levering van vorderingsrechten een vorderingsrecht is een recht, dat de ene persoon – schuldeiser of crediteur – kan uitoefenen tegen een ander persoon – schuldenaar of debiteur.
Het recht kent drie soorten vorderingsrechten: * Vorderingen aan toonder. een vordering die belichaamd is in een papier. Men gaat ervan uit dat de houder van het papier de rechthebbende is. * Vorderingen aan order. Belichaamd in papier, maar op achterzijde staat vermeld van wie de vordering is. de naam van de houder moet overeenkomen met de naam op de achterkant. * Vorderingen op naam. Een gewone vordering. Voor het bestaan van vorderingen op naam is een papier niet noodzakelijk. Als er een papier is, dan dient die alleen tot bewijs.
Vereisten voor levering van vorderingsrechten
De levering van een vordering aan toonder geschiedt, als het papier in de macht van de vervreemder is, door bezitsverschaffing. Als dat laatste niet het geval is, geschiedt de overdracht door middel van een akte en mededeling aan de schuldenaar.
Een vordering aan order wordt, indien het papier in de macht van de vervreemder is, geleverd door middel van bezitsverschaffing en endossement. Endossement betekent dat op de achterkant van het papier aangetekend wordt wie de volgende rechthebbende op de vordering is. als de ordervordering niet in de macht van de vervreemder is, geschiedt de levering door middel van een akte en mededeling aan de schuldenaar.
Voor de overdracht van een vordering op naam zijn vereist een akte en mededeling van de overdracht aan de debiteur van de vordering die wordt overgedragen. De overdracht van een vordering op naam wordt cessie genoemd. Het overdragen zelf noemt met cederen. Voor een overdracht moet een akte opgesteld worden. Zo’n akte noemt met een akte van cessie.

Nietigheid en vernietigbaarheid
Nietigheid
* Rechtshandeling heeft nooit bestaan * Kan ambtshalve worden toegepast * Kan door iedereen een beroep op worden gedaan
Vernietigbaarheid
* Rechtshandeling bestaat tot de vernietiging * Moet een beroep op worden gedaan * Kan alleen een beroep op worden gedaan door degene die beschermd wordt

Hoofdstuk 8 rechtmatige en onrechtmatige daad
Rechtmatige daad is een rechtens toelaatbare handeling waaraan het (objectieve) recht rechtsgevolgen verbindt, terwijl dat niet de bedoeling was van de handelende persoon.
De wet kent drie rechtmatige daden, namelijk: * Zaakwaarneming * Onverschuldigde betaling * Ongerechtvaardigde verrijking

* Zaakwaarneming
Er is sprake van een zaakwaarneming als iemand zonder daartoe opdracht te hebben gekregen willens en wetens het belang van een ander behartigt. Degene die het belang van een ander waarneemt, wordt zaakwaarnemer genoemd en degene wiens belang behartigd wordt, belanghebbende. * Onverschuldigde betaling bij een onverschuldigde betaling heeft iemand een ander zonder rechtsgrond een goed gegeven. De verbintenis die hieruit ontstaat, brengt uiteraard met zich mee dat degene die het goed onterecht gegeven heeft, dit goed terug kan vorderen en de ontvanger de verplichting heeft dit terug te geven. * Ongerechtvaardigde verrijking
Er is sprake van ongerechtvaardigde verrijking als de ene persoon ten koste van een ander is verrijkt. * Verrijking van de een (verkregen voordeel of afgewend nadeel). * Schade van de ander (verkregen voordeel of afgewend nadeel). * Verband tussen verrijking en schade; de verrijking ging ten koste van de ander. * De verrijking is ongerechtvaardigd. Hiervan is sprake als voor de verrijking geen redelijke grond bestaat.
De verbintenis uit ongerechtvaardigde verrijking bestaat uit de verplichting de benadeelde zijn schade te vergoeden.
Onrechtmatige daad wordt in de wet als de eerste bron van verbintenis behandeld. De verbintenis die uit een onrechtmatige daad ontstaat, bestaat over het algemeen uit en schadevergoedingsverplichting. Er is pas sprake van een onrechtmatige daad als er aan een aantal in de wet gestelde vereisten is voldaan, te weten: * Daad: doen of nalaten * Onrechtmatigheid * Toerekenbaarheid * Schade en causaal verband * Relativiteit

* Daad: doen of nalaten
Een daad kan bestaan uit een ‘doen’, bijvoorbeeld iemand aanrijden, maar ook uit een nalaten. Bijvoorbeeld een motorrijder valt omdat de gemeente de weg niet heeft gerepareerd. * Onrechtmatigheid
Als onrechtmatige daad worden aangemerkt een inbreuk op een recht en een doen of nalaten in strijd met een wettelijke plicht of met hetgeen volgens het ongeschreven recht in het maatschappelijk verkeer betaamt, een ander behoudens de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond. Er zijn dus volgens de wet drie factoren die bepalen of een daad onrechtmatig is: * Inbreuk op een recht, absolute rechten bv eigendomsrecht of privacy * Doen of nalaten in strijd met de wettelijke plicht * Een doen of nalaten in strijd met hetgeen volgens het ongeschreven zorgvuldigheidsnormen bv. Oneerlijke concurrentie, handelen in strijd met veiligheidsvoorschriften, uitroepen van stakingen.
Een rechtvaardigingsgrond maakt dat een bepaalde daad, hoewel deze strikt genomen wel onder de definitie van onrechtmatige daad valt, toch niet onrechtmatig is. * Noodtoestand * Overmacht * Noodweer * Toestemming van benadeelde * Ambtelijk bevel * Wettelijk voorschrift

* Toerekenbaarheid van de onrechtmatige daad
De toerekenbaarheid van een onrechtmatige gedraging hangt af van: * Schuld ( verwijtbaar gedrag, in hoeverre kan de dader onrechtmatige daad verweten worden?) * Risico (datgene wat krachtens de wet en de verkeersopvattingen toerekenbaar is)
Bij schuldaansprakelijkheid speelt het probleem dat de benadeelde moet bewijzen dat de dader schuldig is. Bij risicoaansprakelijkheid is de dader aansprakelijk. Hij mag echter proberen te bewijzen dat er bijvoorbeeld sprake is geweest van overmacht.
Bij risicoaansprakelijkheid kan iemand: * Aansprakelijk zijn op grond van een eigen gedraging die tot zijn risico behoort * Aansprakelijk zijn voor andere personen en aansprakelijk zijn als bezitter van een zaak, als bezitter van een opstal en als bezitter van een dier. (kwalitatieve aansprakelijkheid)
Risicoaansprakelijkheid voor eigen gedraging * Als er sprake is van een geestelijke of lichamelijke tekortkoming * Als iemand deel uitmaakt van een bepaalde groep
Kwalitatieve aansprakelijkheid * Ouder of voogd * Werkgever voor een ondergeschikte * Opdrachtgever voor een niet-ondergeschikte * Vertegenwoordigde voor een vertegenwoordiger * Bezitter van een bepaalde roerende zaak * Bezitter van een opstal * Bezitter van een dier * Eigenaar of houder van een motorvoertuig

* Schade en causaal verband
De benadeelde kan slechts een vordering tot schadevergoeding instellen, als hij kan bewijzen dat hij schade heeft geleden. Slechts die schade hoeft vergoed te worden die het gevolg is van de onrechtmatige daad. De factoren waarmee volgens de wet rekening moet worden gehouden voor de toerekening van een bepaalde onrechtmatige gedraging, zijn: * De conditio qua non, dat wil zeggen: schade moet een direct gevolg zijn van de onrechtmatige daad. * De voorzienbaarheid, dat wil zeggen: was de schade een redelijkerwijs te verwachten gevolg van de onrechtmatige daad. * De aard van de aansprakelijkheid, dat wil zeggen: schuld- of risico-aansprakelijkheid (arrest overleden hartpatiënt) * De aard van de schade (letselschade, overlijdensschade, zaakschade) * De aard van de gedraging (meer of minder schuld, beroeps- of bedrijfsmatig handelen)

* Relativiteit
Met relativiteit wordt bedoeld het verband tussen de overtreden norm en het belang dat door deze norm wordt beschermd. Geen verplichting tot schadevergoeding bestaat, wanneer de geschonden norm niet strekt tot bescherming tegen de schade zoals de benadeelde die heeft geleden.

* Wie zijn aansprakelijk
Aansprakelijk voor onrechtmatige daden zijn: * Natuurlijke personen * Rechtspersonen * Meer personen tegelijk

* Productenaansprakelijkheid
Een product is een roerende zaak, het kan een zelfstandige zaak zijn, maar het kan ook een bestanddeel zijn gaan vormen van een andere roerende of onroerende zaak. Een product is gebrekkig als het niet aan de veiligheid biedt die men ervan mag verwachten, er wordt hier gelet op: * De presentatie van het product: moet zorgen voor een Nederlandse toelichting, en een kindvriendelijke verpakking. * Het redelijkerwijs te verwachten gebruik van een product: de producent moet rekening houden dat men bijvoorbeeld een krukje ook gebruikt om op te staan * Het tijdstip waarop het product in het verkeer is gebracht: de gebrekkigheid van een product wordt beoordeeld naar de veiligheidsnormen die van toepassing waren op het tijdstip dat het product in de handel werd gebracht.
Een producent is: * De fabrikant van het eindproduct * De producent van een grondstof * De fabrikant van een onderdeel * Degene die zich als zodanig presenteert door zijn naam, zijn merk of een ander onderscheidingsteken op het product aan te brengen. * De importeur * Iedere leverancier
Een producent is aansprakelijk voor de gevolgschade. De schade waarvoor een producent aansprakelijk gesteld kan orden: * Door of lichamelijk letsel * Zaakschade: de zaak die de schade heeft opgelopen, moet gewoonlijk voor gebruik is de privésfeer zijn gebruikt. Als het beschadigde meubilair dus in de woonkamer van de benadeelde bevond, kan men ervan uitgaan dat aan de door de wet gestelde voorwaarde is voldaan.

* Oneerlijke handelspraktijken
Er is sprake van een oneerlijke handelspraktijk: * Als de handelaar in strijd met de vereisten van professionele toewijding waardoor het vermogen van de gemiddelde consument om een geïnformeerd besluit te nemen merkbaar is beperkt of kan worden beperkt * Als er sprake is van een misleidende handelspraktijk

* Misleidende reclame bij misleidende reclame is er sprake van onjuiste mededelingen betreffende bijvoorbeeld een bepaald product, waardoor concurrenten en consumenten niet meer weten waar zij precies aan toe zijn. * Aansprakelijkheid bij elektronisch rechtsverkeer
Certificaatverlenders (trusted third parties) geven elke persoon een unieke code (digitaal certifiaat) voor de verificatie van elektronische handtekeningen. De aansprakelijkheid bij fouten ligt bij deze diensverleners. Beperking van de aansprakelijkheid kan door een grens te geven te geven voor de waarde van de transactie. Providers (tussenschakels) treden op door informatie door te geven (mere conduit, niet aansprakelijk bij onrechtmatige informatie), gegevens opslaan door gegevensverwerking (caching, niet aansprakelijk voor de schade voor informatiemaatschappij) en opslaan van gegevens voor onbepaalde tijd (hosting, niet aansprakelijk voor opgeslagen informatie). Natuurlijk bestaan er wel enige uizonderingen op de aansprakelijkheid van de providers

Hoofdstuk 11 schadevergoeding
Schadevergoedingsverbintenissen kunnen ontstaan ten gevolge van het tekortschieten in de nakoming van een verbintenis of ten gevolge van het plegen van een onrechtmatige daad. In beide gevallen zijn voor het toekennen van schadevergoeding vereist: * Schade * Toerekenbaarheid van degene die de schade veroorzaakt heeft * Causaal verband tussen de schade en de gebeurtenis ten gevolge waarvan de schade is ontstaan.

* Wat is schade?
Schade is het (nadelige) verschil tussen de toestand zoals die is als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust, en de situatie die er zou zijn geweest als die gebeurtenis wel of niet zou hebben plaatsgevonden. * Welke schade wordt vergoed?
De schade die op grond van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding moet worden vergoed, bestaat uit: * Vermogensschade * Geleden verlies en gederfde winst * Redelijke kosten ter voorkoming of beperking van de schade die mocht worden verwacht als gevolg van de gebeurtenis waarop de aansprakelijkheid berust. * Redeljke kosten tot vaststelling van schade en aansprakelijkheid. * Redelijke kosten ter verkrijging van voldoening buiten rechte voor de kosten van ingebrekestelling en buitengerechtelijke incassokosten. * Ander nadeel, voor zover de wet op vergoeding hiervan recht geeft. * Immateriële schadevergoeding (bv. Shockschade)

* Vorm van schadevergoeding
Vordering die naast of in plaats van schadevergoeding ingesteld kunnen worden, zijn: * Het verbod van een bepaalde gedraging (bijvoorbeeld verbod om bepaald artikel te publiceren) * Een gebod (bijvoorbeeld herstel in de oude toestand) * Rectificatie. Dit kan op vordering van de benadeelde aan iemand worden opgelegd als deze in een bepaalde publicatie onvolledige of onjuiste gegevens van feitelijke aard heeft gepubliceerd.

* Schadevergoeding bij letsel en overlijden
Schadevergoeding bij letsel kan niet alleen de vergoeding van de schade van de benadeelde betreffen, maar ook de vergoeding van kosten van derden. (verpleegkosten en reiskosten)
Schadevergoeding bij overlijden betreft ook weer schade die een ander dan de benadeelde lijdt ten gevolge van diens overlijden. Deze schadevergoeding kan betreffen: * Schadevergoeding op grond van het derven (moeten missen) van levensonderhoud * Kosten van lijkbezorging

Similar Documents

Free Essay

Libelle-Koffie

... | |BYLINE: Jan Benjamin | | | |SECTION: ECONOMIE; Blz. 16 | | | |LENGTH: 1469 woorden | |SAMENVATTING | |Uitgevers zoeken alternatieve inkomsten nu de...

Words: 1524 - Pages: 7

Free Essay

Thesis

...Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Gegradueerde in Toegepaste Informatica Optie Adviesrapport: Update databasestructuuren software CAMPUS Geel Stijn Van Opstal Academiejaar 2005-2006 De houder van dit diploma is gerechtigd tot het voeren van de titel van Bachelor Woord vooraf De overgang van student naar werknemer is niet zo eenvoudig dan men denkt. Het aantal aanwezigheidsuren verdubbelt en je bent voelt je plots opnieuw een onervaren jongeman die zijn eerste schooldag op de KHK Geel volgt. Dankzij de behulpzaamheid van de collega’s en de gezellige werksfeer werd deze brug al snel overwonnen. Daarvoor wil ik een woord van dank uiten voor iedereen die mij gedurende de drie maanden gesteund heeft. Eerst en vooral wil ik mijn stagebegeleiders, Ludo Alen en Patrick Stevens bedanken. Bij hen kon ik altijd terecht voor eventuele vragen en opmerkingen. Ze hebben mij ook veel bijgebracht over Exxon Mobil zelf en hoe alles er tewerk gaat. Dankzij hen heb ik ook een bepaald zicht gekregen op de opdracht, die in het begin misschien niet zo duidelijk leek. Ook wil ik Marianne Bruyneel bedanken voor de adminstratieve zaken. Dankzij haar had ik altijd een nieuwe bureau waar ik terecht kon. Dit was niet altijd even gemakkelijk, aangezien Exxon Mobil een heel druk bewegend bedrijf is. Mijn opdrachtgever, Claudius Gosse, wil ik bedanken voor de unieke opdracht. Ook al was dit niet een technische opdracht, toch leek mij dit een uitdaging om te doen. Naast de...

Words: 21802 - Pages: 88

Free Essay

Social Media and Politics

...Bacheloropdracht Bestuurskunde Wie regeren het social media landschap? Een onderzoek naar de rol van social media bij de informatievoorziening van én naar de diverse politieke partijen en politici in Nederland. Auteur: Jeroen Wichers Studentnr: s0121568 Studie: Bestuurskunde Juni 2012 Begeleider: Prof . Dr. C.W.A.M. Aarts Meelezer: Mw. Dr. A. Dassen 1 SAMENVATTING De doelstelling van dit onderzoek was het analyseren van de rol van social media bij de informatievoorziening van én naar de diverse politieke partijen en partijleiders in Nederland in december 2011. Een longitudinaal onderzoek gedurende vier weken, waarin alle berichten, blogs en tweets van politieke partijen en politici op Facebook, Hyves en Twitter (en LinkedIn) werden geanalyseerd en gedocumenteerd, was hier de opmaat naar. Daarnaast werd het online publiek in kaart gebracht, gemeten op diverse momenten, zodat tevens de dynamiek van dit publiek kon worden geanalyseerd. De eerste afbakening van het onderzoek, met betrekking tot de schifting in de betrokken social media netwerken, is gebaseerd op de grootte ervan; het betreft de grootste vier netwerken die Nederland kent. Het onderzoeken van de rol van social media werd vertaald naar vier centrale constructen, elk vertegenwoordigd in een deelvraag: bereik, intensiteit, interactie en thema. Het onderzoeken op welke wijze en hoe intensief social media gebruikt worden door de diverse actoren in het vaderlandse politieke landschap was één van de (sub-)doelstellingen...

Words: 11604 - Pages: 47

Free Essay

Ethiek

...Management in handen. In deze scriptie wordt mijn literatuuronderzoek naar de samenhang tussen ambush marketing en ethiek beschreven. Ik wil dit voorwoord gebruiken om een aantal mensen te bedanken. Allereerst wil ik mijn begeleider bedanken. Mijn begeleider van de Christelijke Hogeschool Windesheim te Zwolle, docent Bobby Perrels voor zijn sturing tijdens het schrijven van deze scriptie. Door hem zijn zaken uitgediept die anders misschien niet eens ter sprake waren gekomen. Daarnaast wil ik ook mijn medestudenten bedanken die mij goed hebben geholpen tijdens obstakels die ik tegenkwam. Tenslotte wil ik mijn familie en vrienden bedanken voor hun steun en toeverlaat (in soms roerige tijden). Thomas Bonhof, Zwolle, juni 2014 Samenvatting Er zijn veel grote sponsor-investeringen te zien op het gebied van sport. Sport is immens populair en (bijna) iedereen komt ermee in aanraking. Door de populariteit van sponsoring zijn sponsorcontracten exclusiever geworden en gaan deze gepaard met hoge geldbedragen. Hierdoor zijn er bedrijven die geen sponsorrechten kunnen afdwingen. Dit betekent dat bedrijven manieren gaan bedenken om toch de illusie te wekken dat er een sponsorrelatie bestaat met het sportevenement. Deze vorm van marketing heet ambush marketing. Dit is een techniek waarbij een niet-sponsor binnendringt in het publieke bewustzijn rondom een sportevenement. Zo creëren de ambushers twijfel bij de consumenten, zodat zij zich afvragen wie de sponsor van het sportevenement...

Words: 7099 - Pages: 29

Free Essay

Projectmanagement

...978-90-01-80262-2 Aantal pagina’s boek: 192 Aantal hoofdstukken boek: 12 De inhoud van dit uittreksel is met de grootste zorg samengesteld. Incidentele onjuistheden kunnen niettemin voorkomen. Je dient niet aan te nemen dat de informatie die Students Only B.V. biedt foutloos is, hoewel Students Only B.V. dat wel nastreeft. Dit uittreksel is voor persoonlijk gebruik en is bedoeld als wegwijzer bij het originele boek. Wij raden altijd aan het bijbehorende studieboek erbij te kopen en dit uittreksel als naslagwerk erbij te houden. In dit uittreksel worden diverse verwijzingen gemaakt naar het studieboek op basis waarvan dit uittreksel is gemaakt. Dit uittreksel is een uitgave van Students Only B.V. Copyright © 2008 StudentsOnly B.V. Alle rechten voorbehouden. De uitgever van het studieboek is op generlei wijze betrokken bij het vervaardigen van dit uittreksel. Voor vragen kan je je wenden per email aan info@studentsonly.nl. Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 9 Hoofdstuk 10 Hoofdstuk 11 Hoofdstuk 12 Het project Mensen en projecten Het project van begin tot eind De planning Maken van plan van aanpak Vergaderen Een interview afnemen Een brief schrijven Een rapport schrijven Een presentatie houden Een managementsamenvatting maken Een offerte maken pag.3 pag.6 pag.8 pag.10 pag.12 pag.14 pag.15 pag.16 pag.17 pag.18 pag.19 pag.20 www.studentsonly.nl Voor de beste uittreksels! Bron : Projectmanagement...

Words: 6381 - Pages: 26

Premium Essay

Ddaa

...Inhoudsopgave Management samenvatting 4 Inleiding 5 1. Integrale case 6 2. Handel in vliegtuigonderdelen voor historische vliegtuigen 8 3. Vervaardiging van standaardonderdelen voor hobbyclubs 10 4. Restauratie van historische vliegtuigen 13 5. Reparatie van historische vliegtuigen 15 6. Verhuur van historische vliegtuigen 17 7. organisatie van evenementen 18 Management samenvatting De administratieve organisatie van DDAA DUTCH AIR AFFAIRS BV wordt in dit rapport in kaart gebracht. DDAA is een middelgrote onderneming die commerciële activiteiten op het gebied van historische vliegtuigen ontplooit. Het bedrijf bestaat uit zeven verschillende businessunits, waarvan er zes geselecteerd zijn voor dit onderzoek. Met dit onderzoek willen wij de volgende centrale vraag gaan beantwoorden: Hoe kan DDAA haar risico’s met betrekking tot activiteiten die in de vijf business units momenteel niet goed verlopen binnen een jaar met minimaal 50% beperken door het verbeteren van de interne controle. De activiteiten van de businessunits zijn: * handel in geïmporteerde onderdelen voor historische vliegtuigen; * vervaardigen van standaardonderdelen voor hobbyclubs; * restauratie van historische vliegtuigen; * reparatie van historische vliegtuigen; * verhuur van historische vliegtuigen; * organisatie van evenementen met historische vliegtuigen. Per businessunit is er onderzocht wat de belangrijkste attentiepunten zijn en hoe deze door middel...

Words: 4990 - Pages: 20

Free Essay

Project Handleiding

...[pic] 1 DEM duaalHES Hogeschool voor Economische Studies Afdeling Duaal Handboek projectonderwijs Propedeuse, semester 1 Datum van uitgave : 298 aAugustus 2010098 Collegeursusjaar : 2010089 - 201109 Studierichtingen : Alle Studiejaar : Propedeuse ( DEMHES Hogeschool voor Economische studies - Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige manier, zonder voorafgaande toestemming van de afdeling DEM Duaal van de HES Hogeschool voor Economische Studies. Inhoudsopgave 1. Inleiding……………………………………………………………………………………………..…….2 21. Projectopzet………………..………………………………………………………………………3 21.1 Leerdoelen………….………………………………….……………………………………….3 12.2 Projectgroep……………………………………………………………………………………3 12.3 Fasering………………………………………………………………………………………...3 12.4 Blokplanning……………………………………………………………………………………4 12.5 Literatuur………………………………………………………………………………………..45 12.6 Ondersteuning………………………………………………………………………………….5 12.6.1 Projectbegeleiding………………………………………………………………………...56 12.6.2 Projectvaardigheden………………………………………………………………………6 12.6.3 Ondersteunend onderwijs………………………………………………………………..67 12.6.4 Consult……………………………………………………………………………………..7 21.7 Vergaderen……………………………………………………………………………………..7 32. Op te leveren producten…………………………………………………………………………..89 32.1 Contract…………………………………………………………………………………………89 ...

Words: 7152 - Pages: 29

Free Essay

Omgevingsanalyse Filmindustrie

....................... 2
 Lijst van Afbeeldingen ........................................................................................................... 4
 Inleiding .............................................................................................................................. 5
 Kansen en uitdagingen voor de (Europese) filmdistributie ten gevolge van digitalisering: een 4.1
 4.2
 Impact van digitalisering op de filmsector: van waardeketen tot waardenetwerk ...................... 7
 Online on demand distributie van film: cruciale issues .......................................................... 9
 De long tail revisited ................................................................................................ 10
 Rechten beschermen versus piraterij .......................................................................... 12
 De chronologie van de verschillende media ................................................................. 13
 Specifieke struikelblokken voor het online aanbieden van Europese films......................... 14
 De problematiek van de multi-territoriale licenties .................................................. 15
 Culturele diversiteit en ondertiteling...................................................................... 16
 overzicht ................................................................................................................................... 7
 4.2.1
 4.2.2
 4.2.3
 4.2.4
 4.2.4.1
 4.2.4.2
 5
 5.1
...

Words: 36397 - Pages: 146

Free Essay

Bad Ass Upload

...[pic] Boekverslag ‘Joe Speedboot’ Rik Baken H5D Algemeen Auteur: Tommy Wieringa Titel: Joe Speedboot Druk: Eerste Uitgever: De Bezige Bij, Amsterdam, 2005 Jaar van eerste druk: 2005 Aantal pagina’s: 316 Motto Het motto van de roman luidt: “Er wordt gezegd dat de samoerai een tweevoudige Weg heeft van het penseel en het zwaard.” (Miyamoto Mushashi) Het motto keert ook terug in de twee grote delen van de roman: Penseel en Zwaard. Fransje Hermans is een grote bewonderaar van de samoerai en hij leest het boek van Miyamato Mishashi. Hij haalt diverse citaten aan uit het boek van de oude samoeraistrijder. Deze samoeraistrijder heeft in zijn leven geen enkel gevecht verloren.  In het deel Penseel tekent verteller Fransje alle gebeurtenissen in het dorp zo goed mogelijk op in de hoop er later profijt van te hebben. Hij wilde chroniqueur van zijn geboortedorp worden. Zijn droomvriendin PJ vraagt een keer of ze zijn dagboeken mag lezen: er is een hele wand vol met schriften in zijn kamer. Na de desillusie voor Tommy aan het eind van dit deel gaat hij in deel II de weg van het Zwaard op. Hij beschrijft geen gebeurtenissen meer op in zijn dagboeken, maar gaat zich als armworstelaar (de strijd,) ontwikkelen: de tweede weg van de samoerai: die van het zwaard. Genre  Zowel in de achterflaptekst als in de verschenen recensies wordt Joe Speedboot een ontwikkelingsroman genoemd. In dit soort romans wordt meestal de ontwikkeling van een hoofdfiguur in zijn jeugd of...

Words: 4167 - Pages: 17

Free Essay

Logivisie Adviesrapportage Aurora

... |090270 |L&E | |Aanraad, Erik |080800 |L&E | Begeleider: Bogers.Marijke Betrokken partijen: NHTV, Mgr. Hopmansstraat 1 te Breda Aurora Uitgevoerd voor: Academie Stedenbouw, Logistiek en Mobiliteit van het ‘NHTV’ te Breda Rechten voorbehouden aan de academie SLM van het NHTV te Breda. Datum uitvoering profilering 10-2009/ 01-2010 Voorwoord Dit rapport is tot stand gekomen naar aanleiding van het project Aurora, uitgevoerd door Bas Buitenhuis, Erik Aanraad, Ruud Wilhelm, Marco Groeneveld, Sjors Vissers en Martijn Buijs. In dit rapport word een advies uitgebracht aan Aurora over de productielijn, uitbreidingsvoorstel en het uitbestedingvraagstuk. Gedurende een periode van 8 weken is er een onderzoek gedaan naar de huidige situatie en de mogelijke optimalisatie. Graag willen wij dhr. André Gijsberts en Marijke Bogers danken voor hun begeleiding bij dit project. Logivisi projectontwikkeling adviesbureau Samenvatting Aurora is een logistiek...

Words: 9324 - Pages: 38

Free Essay

Onderzoeks Voorstel

...Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 1.1 Introductie 3 1.2 Aanleiding 3 1.3 Doelstellingen en de onderzoeksvraag 4 1.4 Opbouw 4 2.0 Theoretisch kader 5 2.1 Kennisdeling 5 2.2 Het secretariaat van IBED 9 2.3 Proposities 10 3.0 Onderzoeksopzet 14 3.1 Onderzoeksstrategie 14 3.2 Type case studie 14 3.3 Kwaliteitscriteria 15 3.4 Methodologie 16 4.0 Onderzoeksprotocol 17 4.1 Het eerste pilot interview 17 4.2 Het tweede pilot interview 18 4.3 De vragen 19 4.4 Onderzoekers 21 4.5 Tijdsplanning 21 4.6 Data analyse 22 5.0 Conclusie 23 Referenties 24 1.0 Inleiding 1 Introductie Kennisdeling krijgt steeds vaker de belangstelling; in de kranten is steeds meer te lezen over het belang van kennisdeling en de mate waarin deze wordt uitgevoerd. Naar aanleiding hiervan zijn er verschillende onderzoeken verricht naar het fenomeen kennisdeling. Ook op de secretariële afdeling van Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica (IBED), onderdeel van de Universiteit van Amsterdam, is kennisdeling van groot belang. Wat in dit stuk onder kennisdeling verstaat wordt, is: de kennisdeling die voornamelijk intreedt bij plotselinge afwezigheid van één of meerdere collega’s. Het gaat om collega’s binnen dezelfde afdeling. 2 Aanleiding Dit onderzoek is gestart naar aanleiding van de situatie van het secretariaat van IBED. De situatie van deze secretariaat is momenteel uniek. Het secretariaat...

Words: 6196 - Pages: 25

Free Essay

Communicatie

...Strategisch Marketingplan Projectnaam: Strategisch marketingplan. Projectperiode: 3e en 4e semester. Gekozen branche: Hosting. Gekozen bedrijf: I3D. Hogeschool Saxion te Deventer, Academie MIM CE. Projectbegeleider: Dhr. Giethoorn en Dhr. Van den Driesche Uitgevoerd door: Stefan Sloot; 129256. Atila Yigit; 2427719. Niels Harrewijn; 2429211. Deventer, 22 juni 2012. Samenvatting Aanleiding In de business to business hosting branche in Nederland zijn een aantal trends. Er is een groei van het data gebruik en de markt van co-locatie is aan het groeien. Tevens is cloud computing steeds meer in opkomst, en wordt door steeds meer bedrijven aangeboden. i3D heeft een relatief groot budget om te investeren in bijvoorbeeld nieuwe markten of producten. I3D is een interessante hosting provider die zelfstandig opereert. I3D wil graag haar omzet in de Nederlandse business to business markt zien groeien van 1 miljoen naar 5 miljoen. Hoofdvraag De hoofdvraag van het onderzoek luidt als volgt: Hoe kan de jaarlijkse omzet van i3D van 1 miljoen naar 5 miljoen stijgen binnen 3 jaar in de business to business markt in Nederland? Gekozen strategie Er is gekozen voor marktpenetratie in de co-locatie markt. Dit zal geschieden door het creëren van een sales tea. Dit omdat uit onderzoek blijkt dat markt van co-locatie een groeiende markt is, en hier nog volop kansen liggen voor i3D. Implementatie strategie Voor deze strategie zal...

Words: 16624 - Pages: 67

Free Essay

Marktonderzoek

...http://eduweb.hhs.nl/~10044957/verslagen/Strategie%20Rapport%20Compleet.pdf Strategie 2.2 Douwe Egberts Ramon Vermaak Koen van Haasteren Martijn van Beek SBRM 2G&H Januari 2012 Mevrouw E.C.M. WillemsVoorwoord Na negen weken hard werken aan het vak strategie, leveren wij hierbij ons bijbehorende rapport op. Nadat we op stoom zijn gekomen, verliep het project soepel en hebben we naar onze mening een zeer goed resultaat op weten te leveren. Mevrouw Willems heeft een grote bijdrage aan dit project kunnen leveren door in zes weken alle ins en outs op het gebied van strategie aan ons te hebben geleerd. Ook Douwe Egberts zelf heeft sterke invloed gehad op dit project, doordat hun website zeer overzichtelijk en up to date is, waardoor we heel veel informatie tot onze beschikking hadden. Wij gaan ervan uit dat Douwe Egberts een dermate professionele organisatie is, dat ze grotendeels de informatie uit dit rapport al tot hun beschikking hebben. Mocht het rapport toch een bijdrage kunnen leveren aan dit bedrijf, zouden wij dat als groep natuurlijk een zeer mooi resultaat vinden. Wij hopen dat dit rapport door iedereen met plezier gelezen zal worden en het voor deze en genen nog eens van pas kan komen. Tot slot wensen wij eenieder succes bij het kiezen/verbeteren van de strategie en hopen wij dat dit rapport u daarbij op weg mag helpen. Ramon Vermaak Koen van Haasteren Martijn van Beek Januari 2012Samenvatting Opdracht: De opdracht voor het vak strategie...

Words: 20617 - Pages: 83

Free Essay

Meten Is Weten

...opdracht gewerkt. Ik studeer Bedrijfseconomie aan de Haagse Hogeschool. Op dit moment zit ik in het vierde en laatste jaar. Deze afstudeeropdracht is het laatste onderdeel van mijn studie. Dit rapport is bestemd voor het managementteam (MT) van de Dienst ICT Uitvoering. Op het moment dat zij de KPI´s daadwerkelijk gaan implementeren zullen zij mijn rapport, dat als advies geldt, daarbij gebruiken. In het bijzonder wil ik mijn stagebegeleider Luuk Wilson bedanken. Samen met hem heb ik de probleemstelling opgesteld en hij heeft mij begeleid bij de uitvoering. Daarnaast wil ik al mijn collega’s bedanken bij LNV waarmee ik met veel plezier heb samengewerkt tijdens mijn stageperiode. Kritische Prestatie Indicatoren voor DICTU Pagina 3 Samenvatting De organisatie waarvoor ik mijn afstudeeropdracht heb uitgevoerd is Dienst ICT Uitvoering, afgekort DICTU. Dit is een uitvoerende dienst van het Ministerie van LNV. DICTU houdt zich bezig met het verzorgen van ICT-services voor heel LNV zoals applicaties, kantoorautomatisering, werkplekken, telefonie en datacommunicatie. Er zijn drie hoofdvestigingen in Den Haag, Assen en Ede. Daarnaast heeft DICTU in tal van andere plaatsen in Nederland vestigingen. Sinds 1 januari 2008 heeft DICTU de status van baten- en...

Words: 13880 - Pages: 56

Free Essay

Samenvatting Macro-Economics - Mankiw

...Samenvatting Macro-economics - Mankiw Hoofdstuk 1: Tien principes van de economie het woord economie(oikonomos(grieks)) betekent degene iemand die het huishouden beheert. Zodra de samenleving mensen verschillende banen heeft toegewezen, verder moeten ze ook de goederen en diensten exporten die ze produceren. het beheer van de samenlevingsproducten is belangrijk omdat sommige middelen schaars zijn. Scarcity(schaarste) betekent dat de maatschappij beperkte middelen(producten) heeft(het beperkte karakter van de samenleving) en daardoor kunnen ze niet alle producten produceren die de mensen nodig wensen te hebben. De samenleving kan niet iedereen een hoge levensstandaard geven. Economics(economie) is de studie van hoe de maatschappij haar schaarste middelen beheert. Economen studeren hoe mensen beslissen nemen: hoeveel ze werken/uitgeven en sparen en waar dat sparen in wordt geïnvesteerd. Verder ook de prijs waarvoor ze goederen kopen en de hoeveelheid goederen die ze kopen. Ze kijken ook naar de mensen die geen werk hebben en naar de snelheid waarmee de prijzen stijgen. We kunnenhet over de EU of een land of dorp hebben met de economie. Economie is gewoon een groep mensen die op elkaar inwerken als het om het leven gaat. Principe 1: mensen worden geconfronteerd om afwegingen te maken (mensen moeten keuzes maken) Om iets te krijgen, zullen we iets anders op moeten geven. Bijv ik kan zaterdag gaan werken of voetballen. Meisje moet economie en Duits leren. Ze...

Words: 14733 - Pages: 59