Free Essay

Managementul Strategic in Sectorul Public

In:

Submitted By lorysamy
Words 8789
Pages 36
MANAGEMENTUL STRATEGIC IN SECTORUL PUBLIC
Institutia Publica: Universitatea Babes-Bolyai-Cluj
REFERAT

Masterand:

INSTITUTIA PUBLICA: Universitatea Babes-Bolyai – Cluj

1. Prezentare
Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) este una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de stat din Romania, continuatoarea tradiţiei Universităţii din Cluj, înfiinţată în anul 1581. Din punctul de vedere al numărului de studenţi, precum şi al diversităţii specialităţilor oferite, este una dintre cele mai importante universităţi din România.
Universitatea poartă din 1959 numele a doi renumiţi oameni de ştiinţă: bacteriologul român Victor Babeş şi matematicianul maghiar János Bolyai.
În topul Quacquarelli Symonds (cunoscut prin The Times Higher Education Supplement), Universitatea Babeş-Bolyai ocupa în 2009 locul 601+, aflându-se astfel printre cele mai bune 1000 universităţi din lume. Este a doua poziţie a unei universităţi româneşti în topul QS, fiind precedată de Universitatea din Bucureşti pe locul 501-600. Pe de altă parte Universitatea Babeş-Bolyai ocupă locul întâi în ţară în ceea ce priveste cercetarea ştiinţifică ( Raportul CNCSIS 2010) şi locul întâi în ţară în ceea ce priveşte calitatea ofertei educaţionale.
UBB este o instituţie publică de învăţământ superior a cărei misiune este să promoveze şi să susţină în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională dezvoltarea unor componente culturale specifice. Ea are în structura sa facultăţi, departamente, catedre, colegii, institute, biblioteci, laboratoare, unităţi de cercetare, muzee, cămine, cantine, serviciile administrative, tehnice, baze de practică, de agrement, sociale etc.
Dezvoltarea unei universităţi este o întreprindere complexă, care impune atingerea unor parametri cantitativi şi calitativi, în măsură să asigure creşterea performanţei şi a competitivităţii universităţii pe plan naţional şi internaţional.
Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca este instituţie de învăţământ superior de stat, de cercetare ştiinţifică şi de formare permanentă. Ea funcţionează în baza legislaţiei în vigoare şi a propriei Carte. Senatul Universităţii "Babeş-Bolyai" adopta reglementări interne de consolidare a calităţii, care au vizat studiile de nivel masterat, studiile de doctorat, concursurile pentru posturi didactice, consultarea studenţilor şi altele.

2. Evaluarea sanselor: Analiza SWOT a universitatii
Puncte tari * Specialişti reputaţi în toate domeniile; * Centre de cercetare de excelenţă recunoscute CNCSIS; * Infrastructură de calcul şi comunicaţii de excepţie; * Programe de cercetare şi educaţionale comune cu universităţi şi institute de cercetare europene; * Parteneriate strategice şi de formare cu actori locali şi regionali; * Corp profesoral de elită; * Biblioteci şi infrastructuri specifice domeniului, foarte bine dezvoltate; * Disponibilitate spre schimbare şi învăţare organizaţională; * Caracterul interdisciplinar şi multilingual al facultăţii; * Spaţii de învăţământ şi cercetare în concordanţă cu cerinţele profilului; * Capacitatea de atragere de resurse extrabugetare din activităţi de cercetare; * Capacitaţi manageriale foarte bune; * Alumni angajaţi în şcoli, instituţii şi laboratoare naţionale şi internaţionale cu renume; * Deschidere faţă de comunitatea locală şi regională; * Facilităţi multiple pentru cadre didactice, personal auxiliar şi studenţi pentru învăţare, cercetare şi petrecere a timpului liber; * Programele dezvoltate la nivelul masteratului şi doctoratului articulate cu cele internaţionale, programe în cotutelă - Experienţa dublei diplome; * Investiţiile tot mai mari în învăţământ, gestiunea şi protecţia mediului, organizarea spaţiului geografic; * Dezvoltarea mediului social-economic local, prin investiţii în infrastructura şcolară, de gestiune şi protecţie a mediului, organizarea şi planificarea spaţiului; * Dezvoltarea programelor post-doctorale.

Puncte slabe * Capacitatea de a atrage absolvenţi trebuie diversificată şi consolidată; * Un marketing mai bun al imaginii facultăţii şi al oportunităţilor de carieră pe care aceasta le oferă este necesar; * Atragerea de resurse extrabugetare, altele decât cele din cercetare ştiinţifică, finanţată de la buget; * Implicarea studenţilor şi alumni; * Preocuparea pentru autoperfecţionare continuă în domeniul predării şi pentru inovaţie; în domeniul disciplinelor predate, care lipseşte la nivelul unor cadre didactice.

Oportunităţi * Cooperarea locală şi regională cu instituţii guvernamentale, agenţi economici publici şi privaţi; * Imagine pozitivă pe plan intern şi internaţional, care permite absolvenţilor continuarea studiilor şi angajarea în străinătate; * Resursă umană înalt calificată pentru activităţi de expertiză, consultanţă şi transfer de cunoştinţe ; * Existenţa studiilor postuniversitare diversificate (doctorate, şcoli postdoctorale); * Existenta reţelelor de cooperare cu universităţi din ţară şi din străinătate; * Programele de finanţare ale Comisiei Europene şi granturile naţionale.

Ameninţări * Subfinanţare bugetară necorelată cu cheltuielile specifice studiului geografiei în general şi al programelor master în particular; * Absenţa unei strategii naţionale pentru asigurarea formării ritmice de specialişti pentru domenii mai puţin atractive în prezent; * Concurenţa sistemelor educaţionale vestice; * Legislaţie, politici centraliste şi nestimulative; * Tendinţa de reducere a autonomiei universitare; * Scăderea natalităţii (populaţia de vârstă şcolară).

3. Implementarea strategiilor
Scopul strategic 1. Îmbunătăţirea calităţii procesului de predare - învăţare şi evaluare academică la nivel licenţă/master/doctorat
Strategii specifice:
- Elaborarea şi aplicarea de noi tehnologii didactice de predare-învăţare adecvate domeniilor specifice ale UBB, diseminate în cadrul corpului profesoral şi de cercetare al universităţii.
- Formarea unor competenţe specifice adecvate noului stadiu de dezvoltare a cunoaşterii în fiecare domeniu pentru studenţii universităţii.
- Formarea unor competenţe generale pentru studenţii universităţii, care să ridice gradul de adaptare al absolvenţilor la piaţa muncii şi să îmbunătăţească gradul de inserţie al acestora.
Scopul strategic 2: Ajustarea programelor educaţionale la cerinţele actuale ale pieţei forţei de muncă
In vederea menţinerii numărului de beneficiari (studenţi), se impune adaptarea programelor de studii la modificările socio-economice rezultate prin evoluţia demografică a populaţiei şcolare după 1990, dinamica economică zonală, modificările cererii/ofertei pe piaţa forţei de muncă, toate generate ca urmare a aderării la Uniunea Europeană. De asemenea, o dimensiune deosebit de importantă trebuie să o capete programele de pregătire continuă (Life Long Learning) şi de învăţământ la distanţă. Menţinerea sau chiar creşterea, dacă este posibil a numărului de studenţi la UBB, ţine şi de politica de pregătire a personalului cu calificare superioară, care este foarte redus în România.
Strategii specifice:
- dezvoltarea programelor de pregătire profesională continuă (Life Long Learning)
- perfecţionarea metodicii de pregătire la ID
- dezvoltarea unor programe de pregătire tehnologică, în domeniul ingineriei
- dezvoltarea spiritului inovativ, antreprenorial al studenţilor universităţii
- dezvoltarea gândirii orientate spre rezolvarea problemelor practice
- reorientarea universităţii spre studii masterale şi doctorale, în lumina ultimelor dezvoltări ale procesului Bologna
Scop strategic 3. Internaţionalizarea studiilor la UBB
Demografia în scădere, competiţia deschisă cu universităţile din spaţiul european va cere ca numărul de studenţi proveniţi din afara României, din alte zone ale lumii să crească esenţial.
UBB îşi doreşte să devină o universitate proeminentă pentru spaţiul european şi, ca atare, va trebui să capete o dimensiune internaţională. Zone cu potenţial de atragere a studenţilor străini (zonele limitrofe Romaniei şi China, India, Turcia, zona Magreb) Diversificarea ofertei educaţionale în vederea internaţionalizării studiilor
Indicatori de performanţă:
• numărul de programe oferite în limba engleză şi în alte limbi de circulaţie internaţională
• numărul de masterate atractive organizate în cooperare internaţională
• număr de extensii ale UBB în zonele cu potenţial de recrutare .
Scop strategic 4. Consolidarea caracterului multicultural şi a dimensiunii europene a UBB. Accederea României în Uniunea Europeană, cu accentul acesteia pe diversitate culturală şi linguală, a amplificat importanţa profilului multicultural, definitoriu al UBB. Pe de altă parte, accederea a amplificat mobilitatea cetăţenilor ţării şi cere formarea unor noi competenţe legate de dinamica circulaţiei şi a angajărilor absolvenţilor.
Strategii specifice
- dezvoltarea corpului profesoral participant la activitatea de predare/învăţare pe fiecare linie de studiu
- analiza şi îmbunătăţirea conţinutului şi calităţii programelor de studiu pe liniile română, maghiară şi germană
- îmbunătăţirea abilităţilor lingvistice ale studenţilor şi corpului profesoral al universităţii
Scopul strategic 5. Întărirea rolului educaţiei fizice şi a sportului
Activitatea de educaţie fizică şi sport completează dezvoltarea personală, cu rezultate directe în privinţa performanţelor studenţilor şi absolvenţilor, crează unele competenţe specifice competiţiei. Promovarea acestor activităţi va consolida imaginea UBB, va creştecalitatea vieţii studenţilor, va servi ca instrument de „marketing”, şi, nu în ultimul rând, va atrage şi alte surse de venit.
Obiective:
- Întărirea rolului educaţiei fizice şi a sportului în UBB ca activitate complementară de formare şi dezvoltare personală şi de grup
- Consolidarea imaginii şi poziţiei UBB în comunitatea locală prin politica de promovare a culturii fizice şi a sportului
Componenta “ Cercetare stiintifica”
Activitatea de cercetare ştiinţifică din Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) acoperă trei componente fundamentale: (1) cercetarea fundamentală şi aplicativă; (2) dezvoltarea (generarea prin cercetare de produse şi servicii prototip inovative) şi (3) inovarea (implementarea în mediul socio-economic a serviciilor şi produselor inovative). Activitatea de cercetare ştiinţifică (cercetare-dezvoltare-inovare; CDI) este coordonată de Consililul Cercetării Ştiinţifice (CCŞ) din UBB, cu ramura sa executivă, Departamentul de CercetareDezvoltare-Inovare (DCDI). Pentru atingerea unui nivel ridicat al activităţilor specificate, UBB îşi propune cinci scopuri strategice. Atingerea acestor scopuri strategice este o condiţie fundamentală pentru redefinirea şi reorganizarea UBB într-o „World Class University”, toate universităţile din Top 100 şi/sau Top 500 având scopuri strategice similare.
Scop strategic 1. Asigurarea unui avantaj competitiv la nivel naţional, într-un spectru larg de domenii, şi asigurarea un avantaj competitiv la nivel internaţional, în câteva domenii cheie .
Scop strategic 2. Intrarea UBB în categoria primelor 500 de universităţi ale lumii Transformarea UBB într-o platformă de atragere a cercetătorilor de prestigiu, români sau străini, din ţară sau străinătate În acest sens, UBB va sprijini prioritar reintegrarea cercetătorilor români de valoare din străinătate prin programele naţionale şi/sau internaţionale şi va încerca să atragă cercetători de frunte de pe piaţa internaţională.
Obiective:
4. Obiectiv: Creştere calităţii cercetării în UBB prin stabilirea unor indicatori de performanţă în cercetare, congruenţi cu setul de bune standarde internaţionale
Strategii specifice:
- elaborarea unor proceduri de evaluare complexă a cercetării, care ţine seama de valoarea operei ştiinţifice.
- focalizarea în demersul de cercetare şi în evaluarea academică pe output-ul cercetării definit ca:
• publicaţii de tip ISI (Web of Science). Ele se referă la publicaţiile indexate în: (a) Science Citation Index; (b) Social Science Citation Index; şi (c) Art&Humanities. În domeniul ştiinţelor umaniste se includ şi publicaţiile stabilite de European Science Foundation (ESF), ca fiind reprezentative pentru aceste domenii (tip A şi B)
• brevete de invenţie naţionale, europene şi/sau triadice
• produse şi servicii inovative implementate în mediul socio-economic care se bazează pe brevete de invenţie şi/sau înregistrări ORDA
- creşterea ponderii output-ului ştiinţific definit mai sus în:
• promovare academică (obligatoriu la conducător de doctorat, profesor, conferenţiar)
• distribuirea locurilor bugetate la doctorat şi masterat
• salarizarea personalului academic din UBB
- accentuarea caracterului interdisciplinar al cercetărilor în UBB, pentru abordarea unor teme de mare complexitate şi importanţă 5. Obiectiv: Identificarea unor domenii strategice de cercetare, care să implice şi componenta inter/transdisciplinară, în UBB care pot asigura avantaj competitiv UBB în ţară şi străinătate şi publicaţii de top mondial în Nature şi Science. Se au în vedere consolidarea domeniilor prioritate deja adoptate de Senatul UBB:
• sisteme nanostructurate; procese şi (bio)tehnologii la scară nanometrică
• lumi virtuale, informatică aplicată, bio-informatică, analize de baze de date
• dezvoltare durabilă: resurse naturale, dezvoltare economică, socială şi ecologică
• calitatea vieţii şi a mediului; valori şi comportamente socio-umane
• integrare prin religie şi cultură
Strategii specifice:
Utilizarea unor analize scientometrice şi „peer-review” pentru a identifica: (a) domeniile de excelenţă ale personalului academic din UBB; (b) Şcolile de ştiinţă; şi (c) Şcolile de cercetare de excelenţă din UBB. Aceste domenii de excelenţă trebuie să fie congruente cu tendinţele la nivel european şi internaţional dar, acolo unde este posibil, se pot stabili şi domenii care pot asigura competitivitate UBB-ului pe termen lung, chiar dacă în acest moment ele nu sunt priorităţi internaţionale. 6. Obiectiv: Promovarea cercetării tehnologice cu impact economic
Strategii specifice:
- instalarea şi funcţionarea la parametri normali a Institutului de Tehnologie
- elaborarea de programe pentru dotarea specifică a Institutului de Tehnologie
- crearea unei culturi a cercetărilor aplicative cu impact economic
- crearea unor structuri de sprijin şi promovare a rezultatelor cercetărilor aplicative cu efecte în brevetare (legislaţia dreptului de autor, elaborarea contractelor cu terţi, marketingul rezultatelor etc.) 7. Obiectiv: Atragerea unor oameni de ştiinţă de marcă de pe plan naţional şi internaţional, creşterea numărului şi stabilizarea personalului de cercetare-dezvoltareinovare, inclusiv a experţilor şi managerilor de cercetare
Strategii specifice:
- elaborarea Statutului personalului de cercetare-dezvoltare-inovare din UBB, în acord cu legislaţia în vigoare şi cu setul de bune practici internaţionale de la universităţi de prestigiu din străinătate
- angajarea pe perioada nedeterminată a personalului de CDI în domeniile strategice de cercetare în UBB, cu un salariu minim, completat cu venituri din granturi naţionale şi internaţionale mobilizate de cel angajat; Evoluţia veniturilor personale provenite din cercetare
- numărul de experţi/manageri certificaţi în cercetare şi redactarea de proiecte instituţionale majore
- elaborarea Codului de Etică şi Deontologie în activitatea de CDI 8. Obiectiv: Reorganizarea unităţilor de CDI din UBB în scopul creerii unor cercetări interdisciplinare de forţă
Strategii specifice:
- organizarea nivelară şi matriceală a unităţilor de CDI din UBB. Prin organizarea nivelară se înţelege organizarea în: (1) laboratoare de cercetare; (2) centre de cercetare (care trebuie să includă unul sau mai multe laboratoare); şi (3) institute de cerceatre (care înglobează unul sau mai multe centre de cercetare). Prin organizare matriceală se înţelege stabilirea unor Institute strategice de cercetare (nu mai multe de 8) care să înglobeze interdisciplinar resursele celor 21 de Facultăţi ale UBB
- acreditarea internă, naţională şi/sau internaţională a unităţilor de CDI din UBB
- stabilirea unor unităţi de CDI strategice pentru UBB, pe baza identificării unor şcoli de cercetare de excelenţă, care să fie finanţate direct, din resursele extrabugetare ale UBB 9. Obiectiv: Asigurarea unei infrastructuri de cercetare performante, de nivel mondial, care să permită realizarea unor cercetări de vârf şi publicarea în reviste de top (ex. Nature, Science etc.)
Strategii specifice:
- realizarea unui acces nelimitat on-line la literatura de specialitate relevantă
- elaborarea de proiecte pentru dotarea unităţilor de cercetare din UBB (ex. laboratoare, centre, institute etc.) 10. Obiectiv: Asigurarea contextului necesar ca activitatea de CDI din UBB să fundamenteze, după modelul universităţilor de top orientate spre cercetare, toate celelalte activităţi academice principale: didactice şi servicii de specialitate inovative către comunitate.
Componenta “ Relatia cu societatea”
Scopul strategic 1: Adăugarea dimensiunii de prestator de servicii comerciale de înaltă clasă destinate mediului economic şi administraţiei publice.
Orientarea spre dimensiunea comercială a prestării de servicii va avea un impact benefic asupra procesului educaţional şi veniturilor Universităţii. De asemenea, această dimensiune este şi măsura implicării universităţii în viaţa economică şi socială a ţării şi comunităţii apropiate.
În acelaşi timp, activarea pe piaţa serviciilor comerciale permite o înţelegere corectă a competenţelor pe care firmele şi administraţiile publice la caută la noii angajaţi. Asemenea informaţii sunt vitale în calibrarea ofertei de cursuri, în punerea la punct a unor programe de studiu adecvate şi în dimensionarea corectă a numărului de locuri oferite studenţilor în cadrul fiecărei specializări. De asemenea, contactul cu realitatea pieţei permite profesorilor punerea la punct a unor studii de caz inspirate din viaţa reală, permite îmbunătăţirea contactului cu profesionişti din domenii variate care pot fi invitaţi să-şi împărtăşească experienţa în cadrul seminariilor şi, per ansamblu, duce la o creştere a calităţii actului de predare.
Strategii specifice:
- îmbunătăţirea sectorului de servicii către comunitate în cadrul universităţii şi trecerea la o altă dimensiune a contractelor economice
- perfecţionarea activităţii Centrului de Transfer Tehnologic şi Cognitiv, orientarea sa spre servicii de marketing, de consultanţă pentru proprietate intelectuală
- înfiinţarea în cadrul Institutului de Tehnologie, a unei componente de consultanţă tehnicoeconomică cu suport administrativ adecvat.
- utilizarea pe scară largă a cercetărilor cu potenţial aplicativ cu perspective de brevetare şi implementare în firme economice.
Scopul strategic 2: Transformarea Universităţii într-un lider de opinie în cadrul societăţii civile
Mecanism instituţional: Înfiinţarea de forumuri multidisciplinare, în care sunt invitaţi să participe lideri marcanţi în domeniile lor de activitate din ţară şi străinătate. Aceste structuri vor organiza dezbateri periodice, vor organiza conferinţe şi workshop-uri cu participarea unor invitaţi din ţară şi străinătate, vor elabora documente de poziţie şi documente de reflecţie.
Societatea în ansamblul ei, dar mai ales organizaţiile din sfera societăţii civile sau chiar din sfera politică aşteaptă din partea Universităţii să îşi asume un rol mai activ în dezbaterea problemelor controversate şi în propunerea de soluţii pentru acestea.
Soluţiile dezbătute în forumurile universităţii pot găsi ecouri în societate şi pot legitima reluarea lor ca teme de dezbatere în spaţii de decizie politică şi administrativă. Universitatea reprezintă o instanţă informaţională de puncte de vedere în care cetăţeanul poate avea încredere. * Obiectiv 1: Înfiinţarea de forumuri multidisciplinare
Aceste forumuri sunt înfiinţate pe domenii de interes naţional sau/şi internaţional, cu participarea voluntară a cadrelor didactice, doctoranzilor şi masteranzilor din diverse facultăţi * Obiectiv 2: Organizarea de dezbateri periodice, conferinţe şi workshop-uri cu participarea unor invitaţi din ţară şi străinatate, elaborarea de rapoarte, documente de poziţie şi documente de reflecţie.Universitatea are potenţialul să devină cel mai respectat think-tank existent în societate.
Scopul strategic 3: Accentuarea rolului de catalizator cultural al UBB
Prin extensiile sale, Universitatea este o prezenţă semnificativă în marea majoritate a oraşelor importante ale Regiunii. Din acest punct de vedere, ea reprezintă un partener potenţial pentru instituţiile de cultură şi artă, din cel puţin două perspective.
Universitatea ofera spaţii pentru organizarea a diferitelor evenimente culturale şi, mai ales, generează interes şi participare în rândul studenţilor. Asemenea evenimente pot fi: * locale - Universitatea contribuind, astfel, la revitalizarea instituţiilor de cultură şi artă din comunităţile respective * itinerante - Universitatea oferind, astfel, momente culturale deosebite, unice, unui număr mare de doritori din diferite oraşe ale regiunii
Mecanism instituţional: Semnarea de parteneriate cu instituţiile de cultură şi artă din comunităţile în care Universitatea este prezentă, în vederea organizării de evenimente comune. * Obiectivul 1: Realizarea de parteneriate cu instituţii culturale şi de artă de pe plan local, naţional sau internaţional * Obiectiv 2: Organizarea de evenimente împreună cu instituţiile culturale şi de artă partenere şi înfiinţarea de organizaţii informale studenţeşti susţinute de către acestea
Scopul strategic 4: Implicarea Universităţii în comunitate prin acţiuni de CSR (Corporate Social Responsability)
Universitatea dispune de o serie de facultăţi cu un capital de expertiză şi interes pentru implicarea în rezolvarea problemelor comunităţii. În plus, prin extensiile sale şi prin reţeaua sa de parteneri şi alumni, Universitatea poate deveni o prezenţă locală activă nu doar pe plan ştiinţific şi cultural, ci şi pe plan social, ajutând categorii defavorizate de populaţie sau comunităţi aflate în situaţii dificile. În fine, Universitatea reprezintă spaţiul de existenţă pentru o serie de ONG-uri studenţeşti având deja numeroase preocupări în domeniul CSR, a căror experienţă şi acţiuni pot avea un impact superior într-un context partenerial lărgit. * Obiectiv 1: Identificarea principalelor contribuţii sociale pe care UBB le poate avea, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale grupurilor sau comunităţilor defavorizate * Obiectiv 2: Formarea de departamente noi/extinderea atribuţiilor unor departamente deja existente şi semnarea de parteneriate cu autorităţile publice locale, organizaţiile studenţeşti, ONG-uri şi companii locale, regionale, naţionale şi internaţionale interesate de CSR . * Obiectiv 3: Organizare de evenimente, crearea de programe specializate sau elaborarea şi implementarea de proiecte concrete
Scopul strategic 5: Transformarea UBB într-un lider de opinie în domeniul educaţional
Participarea activă a UBB în structuri parteneriale constituite la nivel local, regional, naţional şi internaţional în care se dezbat probleme ale învăţământului sau conexe acestuia. Parteneriatele posibile în primă instanţă sunt cu Universităţile clujene, în scopul configurării unei politici de dezvoltare a regiunii şi în perspectiva construirii universităţi metropolitane, în consorţiul Universitaria sau în Conferinţa Naţională a Rectorilor, pentru definirea unor politici comune în domeniul învăţământului superior. * Obiectivul 1: Participarea activă a Universităţii în structuri parteneriale
Universitatea participă activ la întâlnirile acestor structuri parteneriale; pentru aceasta UBB identifică mecanisme clare de atribuire a responsabilităţilor, de pregătire a materialelor reflectând punctul de vedere al Universităţii şi de redactare a rapoartelor privind deciziile luate şi dezbaterile derulate.
În lipsa unor asemenea mecanisme, participarea la structurile parteneriale devine o responsabilitate difuză, navigantă, o altă „sarcină de serviciu” care nu aduce beneficii semnificative nici partenerilor, nici Universităţii, nici celui desemnat să participe. * Obiectivul 2: Dezbaterea internă – continuare a dezbaterilor din structurile parteneriale
Adesea impactul participării la şedinţele unei structuri parteneriale dispare o dată cu terminarea întâlnirii. Universitatea trebuie să construiască şi să menţină o platformă internăde dezbatere care să permită reluarea temelor discutate într-un cadru mai larg şi să faciliteze transferul de know-how şi date de la o persoană către un grup, eliminându-se „silozurile informaţionale”.
● Critica argumentativă va fi promovată ca alternativă clară la dogmatisme şi la falsificările descrierilor şi evaluărilor, iar prin opţiunea pentru abordări raţionale, pe bază de probe factuale, în coordonate universale de gândire, se va afirma continuu alternativa la subiectivisme şi ideologii.
Componenta “Management si servicii suport”
Scop strategic 1. Optimizarea managementului resurselor umane în vederea obţinerii excelenţei în educaţie, formare şi cercetare

Strategii specifice: * realizarea unei structuri optime de personal la fiecare catedră, extensie, departament sau facultate * stagii de formare, activităţi de training pentru perfecţionare a personalului nedidactic (administrativ, tehnic, didactic auxiliar) în management administrativ şi organizare * evaluarea periodică (internă si/sau externă) prin metode scientometrice şi „peer review” * realizarea unor planuri individuale de dezvoltare profesională pentru fiecare cadru didactic, fiecare cercetător şi personal nedidactic din Universitate, devenit componentă a evaluării profesionale anuale de către şefii de catedră, respectiv de către managerii centrelor de cercetare * ocuparea posturilor personalului nedidactic, pentru realizarea unui raport adecvat între personalul didactic şi personalul administrativ * Obiectiv 1. Creşterea gradului de ocupare a posturilor didactice, conform politicii MRU a Universităţii, atragerea de personal nou, competitive * Obiectiv 2. Dezvoltarea continuă a personalului potrivit standardelor de performanţădidactice şi de cercetare * Obiectiv 3. Dezvoltarea continuă a personalului auxiliar şi administrativ potrivit standardelor de performanţă ale acestuia într-o unitate de învăţământ superior * Obiectiv 4. Îmbunătăţirea tehnicilor de recrutare în vederea atragerii de personal valoros din exterior şi asigurarea extensiilor din teritoriu cu personal propriu * Obiectiv 5. Elaborarea de strategii şi politici pentru perfecţionarea sistemului de recompense care să motiveze personalul şi să încurajeze şi stabilizeze personalul. Sistemul de retribuire şi recompense trebuie să derive din obiectivele şi strategiile Universităţii. El trebuie să se bazeze pe performanţele obţinute de fiecare angajat, asigurând diferenţierea şi stimularea salarială. O menţiune specială pentru personalul cunoscător de limbi străine la un nivel ridicat. * Obiectiv 6. Creşterea calităţii vieţii angajaţilor
Scop strategic 2. Perfecţionarea structurii de organizare a UBB
Aceasta este necesară pentru implementarea strategiilor, respectiv pentru îndeplinirea obiectivelor strategice educaţionale, de cercetare şi a celor privind relaţia cu societatea. Strategii specifice:
- descentralizarea bugetului Universităţii pe facultăţi, până la nivel de catedră
- descentralizarea activităţii administrative la nivel de facultăţi
- Obiectiv 1. Descentralizarea funcţionării UBB prin asigurarea autonomiei funcţionale a facultăţilor, a catedrelor şi departamentelor potrivit Cartei Universităţii şi legislaţiei în vigoare prin consolidarea răspunderii pentru performanţă şi buget propriu.
- Obiectiv 2. Promovarea unor forme, metode şi stiluri de management, respectiv de descentralizarea serviciilor administrative
- Obiectiv 3. Asigurarea suportului metodologic pentru elaborarea şi implementarea strategiilor şi politicilor prin valorificarea expertizei interne şi externe
- Obiectivul 4. Asigurarea unui management administrativ performant al cercetării care să degreveze personalul de cercetare de activităţile adiacente cercetării
Strategii specifice:
- realizarea unui sistem informatic de urmărire a contractelor, a devizelor contractelor şi a achiziţiilor aferente contractelor de cercetare
- stabilirea unei structuri de personal de management al cercetării, cu competenţe de urmărire a contractelor şi a achiziţiilor
- stabilirea unui buget al cercetării necesar sprijinirii politicii de cercetare
Scop strategic 3. Identificarea de noi surse de dezvoltare a infrastructurii la standarde europene şi a resurselor corespunzătoare obiectivelor de dezvoltare instituţionalăprintr-un angajament puternic de a menţine un mediu care să asigure protecţie şi securitate
Strategii specifice:
- asigurarea condiţiilor de cazare şi hrană la standarde internaţionale
- asigurarea condiţiilor de informare/documentare prin dotarea corespunzătoare a bibliotecilor
- asigurarea structurii de informatizare şi comunicaţii propice unei bune informări/ documentări a corpului didactic şi studenţilor
- asigurarea unei infrastructuri de calcul performante corespunzătoare societăţii cunoaşterii
- Obiectiv 1. Asigurarea de clădiri şi spaţii pentru învăţământ şi cercetare prin achiziţionare, construire şi modernizare
- Asigurarea infrastructurii de dotare a laboratoarelor didactice, de cercetare, a bibliotecilor, a ID
- Obiectiv 3. Creşterea calităţii vieţii studenţilor
Calitatea vieţii studenţilor nu constă numai în condiţiile de studiu ci şi de condiţiile de cazare şi masă, de condiţiile de alimentaţie, dar şi de petrecere a timului liber (loisir). * Obiectiv 4. Dezvoltarea infrastructurii tehnologiei informaţiilor şi a comunicaţiilor (TIC) * Obiectiv 5: Extinderea suportului TIC pentru:
• Sisteme informatice performante pentru modelarea proceselor didactice, de cercetare şi management administrativ
• Integrarea sistemelor informatice dedicate ale UBB şi dezvoltarea facilităţilor oferite
• Asigurarea unor facilităţi de asistenţă managerială prin intermediul sistemelor informatice ale UBB * Obiectiv 6. Dezvoltarea facilităţilor de promovare electronică a programelor de studii şi cercetare ale UBB
Strategii specifice:
- creşterea performanţei în promovarea electronică şi serviciile de informare şi comunicare către comunitatea publică
- reflectarea electronică a caracterului multicultural şi intercultural al UBB
- dezvoltarea site-urilor şi portalurilor UBB în vederea unei promovări cât mai eficiente a programelor de studii şi cercetare ale UBB
- extinderea site-urilor UBB în liniile şi limbile programelor de studiu în vederea promovării acestor programe şi a atragerii de studenţi internaţionali
- dezvoltarea site-urilor centrelor de cercetare şi conferinţelor organizate în cadrul UBB
- Obiectiv 7: Dezvoltarea suportului de e-learning pentru programele de învăţământ la distantă, educaţie continuă şi life long learning ale UBB
Strategii specifice:
- dezvoltarea facilităţilor de e-learning şi videoconferinţă în cadrul portalului ID al UBB
- dezvoltarea programelor de studii de tip ID şi educaţie continuă conform metodologiei de e-learning a UBB
Scop strategic 4. Realizarea unui management performant, eficace şi eficient Managementul academic şi cel administrativ sunt elemente cheie ale reuşitei proceselor în orice universitate. Existenţa/inexistenţa acestor două componente esenţiale ale conducerii plasează Universitatea pe o traiectorie ascendentă sau descendentă * Obiectiv 1. Realizarea unui management performant prin dezvoltarea competenţelor manageriale pentru cele peste 300 de persoane cu funcţii de conducere din UBB * Obiectiv 2. Dezvoltarea şi consolidarea culturii organizaţionale
Strategii specifice:
- definirea şi promovarea elementelor de bază ale culturii organizaţionale UBB
- creşterea gradului de identificare instituţională a angajaţilor prin procese de branding intern (promovarea în rândul angajaţilor a misiunii, viziunii şi valorilor)
- comunicarea internă orizontală şi verticală în vederea transferului de informaţii şi de know how
- Obiectiv 3. Elaborarea unei strategii coerente de marketing şi comunicare care să includă următoarele aspect. Demografia în scădere, competiţia deschisă cu universităţi din spaţiul european vor cere ca numarul de studenţi proveniţi din afara Romaniei, să crească esenţial
Strategii specifice:
- menţinerea numărului de studenţi la cifra de 50.000 de studenţi în următorii 4 ani şi, implicit, creşterea cotei de piaţă în condiţiile dinamicii acesteia
- atragerea unui număr semnificativ de studenţi români şi străini
- organizarea unor activităţi de marketing în zone cu potenţial de recrutare
- atragerea de studenţi din spaţiul limitrof României
- atragerea de studenţi din zone cu potenţial precum: China, India, Turcia, zona Magreb
- promovarea ofertei educaţionale spre alte categorii (în afara absolvenţilor de liceu din ultima generaţie) pentru a limita posibilele efecte ale scăderii demografice
- îmbunătăţirea constantă a notorietăţii UBB
- crearea unei imagini pozitive a UBB în rândul tuturor categoriilor de public ţintă
- realizarea şi implementarea unei strategii de branding prin intermediul comunicării utilizând avantajul competitiv deja existent şi dezvoltând alte elemente menite să susţină avantajul competitiv existent
- Obiectiv 4. Dezvoltarea şi perfecţionarea sistemului de managementul calităţii pentru dezvoltarea şi implementarea de strategii şi politici de îmbunătăţire continuă a calităţii proceselor de predare-învăţare, cercetare ştiinţifică şi servicii profesionale
Dezvoltarea programelor de calitate; cultură şi educaţie prin calitate care să asigure:
• identificarea obiectivelor calităţii şi a factorilor critici de succes, identificarea nevoilor de pe piaţa educaţională şi evidenţierea necesităţilor de îmbunătăţire a ofertei educaţionale
• elaborarea standardelor de calitate şi a mecanismelor de feed-back pentru procesele de bază
• strategii pentru asigurarea resurselor necesare funcţionării sistemului de managementul calităţii şi susţinere a politicii calităţii în cadrul instituţiei
• strategii de dezvoltare şi menţinere a unui sistem informatic suport pentru sistemul de managementul calităţii * Obiectiv 5. Realizarea unui management economico-financiar performant care să asigure:
• accesul la resurse, dotarea corespunzătoare a spaţiilor didactice
• elaborarea de strategii de retribuire şi recompensă care să fie legate de performanţele obţinute de fiecare angajat în parte, bazată pe eficienţă şi valorificarea competenţelor individuale
• continuarea procesului de descentralizare financiară şi decizională de la nivel de facultate la nivel de catedră
• diversificarea bazei de finanţare prin: atragerea de finanţare externă prin oferirea unor programe educaţionale cunoscute, apreciate şi diversificate după standardele în vigoare, recunoscute internaţional, prin cercetare şi servicii
• externalizarea unor servicii care nu ţin de funcţiile centrale ale Universităţii

4. Strategii de dezvoltare a resurselor umane pentru perioada 2008 - 2012

Resursa umană se instituie actualmente, în era globalizării dar şi a celei de- a patra revoluţii din istoria civilizaţiei, revoluţia informatică, în cea mai valoroasă avuţie a unui teritoriu, a unui spaţiu geografic dat. Ea poartă cu sine, fiind singura depozitară, cel mai important principiu al dezvoltării şi anume inovarea fără de care competitivitatea actuală este de neconceput. Mai mult, ea se transfromă şi în principalul vector al difuziei inovării într-un teritoriu cât mai larg şi mai complex structural şi funcţional.

Relevanţa sa creşte exponenţial în cadrul unei instituţii universitare unde motorul afirmării şi dezvoltării este inovarea la nivel spiritual şi material, unde deschiderea unor noi câmpuri de investigaţie, abordarea unor fenomene şi procese nou apărute, formularea de teorii şi ipotezee, de măsuri ş i soluţii pentru nevoile practicii imediate devin condiţii sine qua non ale performanţei şi respectabilităţii. Obiectivul major al UBB fiind excelenţa în educaţie, formare şi cercetare, principalul factor ce poate asigura atingerea lui este resursa umană. Ca urmare, dezvoltarea resurselor umane reprezintă un proces necesar, complex, continuu ş i de mare responsabilitate, reunind acţiuni şi activităţi de selecţie de personal nou şi de formare ş i perfecţionare a celui existent. Desigur, el trebuie corelat cu un ansamblu de factori naţionali şi internaţionali, socio-economici şi instituţionali, materiali şi umani.

La baza politicii de personal din cea mai comprehensivă universitate din ţară, Universitatea Babeş-Bolyai, cu rol de factor catalizator, se află deziderate îndrăzneţe formulate în planul său strategic şi anume: intrarea, într-o perioadă temporală cât mai scurt ă, în primele 500 universităţii ale clasificării Shanghai , situarea pe poziţia de vârf între înstituţiile de învăţământ superior din România dar şi a celor din Europa Centrală sau de Sud-Est. Ea se fundamentează de asemenea pe trendul ascendent al instituţiei din ultimii 15 ani, pe suportul unor resurse materiale şi logistice de anvergură, pe atractivitatea în creştere manifestată în raport cu cererea pentru o educaţie de înaltă calitate.

Elaborarea unei strategii a resurselor umane în UBB este o întreprindere dificilă datorită lipsei unui precedent în materie în ultima jumătate de secol, singurele linii directoare fiindu-ne oferite de strategiile realizate în domeniu de prestigioase universitaţi din Marea Britanie, SUA, Germania, Canada, Spania (Oxford, Kent, California University, Humboldt, Quebec, Barcelona). În al doilea rând, dificultatea derivă din variaţia permanentă a elementelor şi factorilor luaţi în considerare (număr studenţi – diferit de la un an la altul, sursele de finanţare, politicile educaţionale aflate în metamorfoză continuă etc.).
Astfel, pentru învăţământul universitar din România riscurile provin din accentuarea declinului demografic (cu reducerea semnificativă a populaţiei tinere, principala grupă de vârstă cu nevoi educaţionale şi formare profesională) şi implementarea deplină a sistemului Bologna (cu dispariţia anilor IV-V). Pentru UBB apreciem că aceste riscuri pot fi contrabalansate de aplicarea următoarelor măsuri:

- introducerea de noi specializări, din domeniul ingineresc, ce vor lărgi mult spectrul opţiunilor viitorilor candidaţi; * creşterea atractivităţii faţă de calitatea ofertei educaţionale a UBB; * afirmarea învăţământului netradiţional; * generalizarea masteratelor de 2 ani; * fortificarea statutului extensiilor ca entitaţi universitare individualizate; * deschiderea spre piaţa internaţională a cererii de profil; * extinderea studiilor doctorale (creşterea numărului de îndrumători, diversificarea domeniilor, instituirea de noi IOD-uri, facilităţi oferite doctoranzilor, atragerea de doctoranizi străini).

Ca urmare, cifra de 50 000 studenţi , cu care se va opera în strategia de faţă în estimarea numărului posturilor didactice, a gradului lor de ocupare, a raportului cadru didactic/studenţi, a capacităţii de finanţare ni se pare fezabilă pentru o instituţie cu tradiţia şi resursele umane şi materiale precum UBB.

Strategia de dezvoltare a resurselor umane în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai are în matricea sa obiective strategice de maximă rezonanţă în cadrul cărora se individualizează direcţii de dezvoltare ce conduc spre formularea unor obiective specifice (măsuri şi soluţii) menite a înlătura disfuncţiile şi a optimiza întreaga activitate a instituţiei.

Obiectiv strategic I. Eficientizarea activităţii resursei umane existente prin:

Direcţii de dezvoltare:

- Ridicarea standardelor de performanţă, în ecartul recunoaşterii internaţionale, astfel încât prin competiţie şi competitivitate să-şi atingă dezideratele propuse (UBB-500);

* Constituirea de grupuri de cercetare şi catedre în jurul unor noi personalităţi ştiinţifice cu valoare atestată; * Selectarea şi numirea de noi profesori universitari de înaltă competitivitate, autori de abordări inedite, ipoteze, teorii, conceptualizări, metodologii etc., recunoscute în ţară şi străinătate; * Orientarea pregnantă a catedrelor spre cercetarea ştiinţifică de vârf şi inovaţie culturală; * Corelarea strictă a profesurilor cu titulatura, specificul curriculei şi programul de cercetare al catedrelor raportate la standardele internaţionale actuale;
- Înregistrarea la UBB a producţiei ştiinţifice a cadrelor didactice asociate, cu profil didactic sau de cercetare, pe perioada contractului de asociere;

* Integrarea riguroasă şi reală a doctoranzilor cu frecvenţă în structura didactică şi de cercetare a facultăţilor (fiecare facultate cu grad de acoperire a posturilor didactice sub 70 % va aloca între 5-10 norme de asistenţi – divizate în ½ norme – doctoranzilor cu frecvenţă); * Competenţe manageriale sporite la cele peste 300 de persoane cu funcţii de conducere din UBB (conform ..decalogului unui bun manager.); * Optimizarea interrelatiilor ierarhice, cu eliminarea oricăror verigi intermediare (prorectori-prodecani. cancelar general-cancelari. secretar general-secretari); * Eficientizarea activităţii personalului de susţinere printr-o organizare superioară şi diversificarea formelor de comunicare şi cooperare; * Orientarea permanentă spre rezultate la toate categoriile de personal din UBB; * Diversificarea formelor de motivare; * Introducerea unor modalităţi specifice de recompensare a personalului ştiinţific şi managerial cheie.

Obiectiv strategic II. Infuzia de personal nou, competitiv

Direcţii de dezvoltare:

- Ameliorarea situaţiei facultăţilor, departamentelor sau catedrelor sub aspectul gradului de ocupare cu personal didactic (depăşirea GO de 50% la fiecare facultate, catedră sau extensie până în 2009). Avem în vedere în primul rând facultăţile de Ştiinţe Economice şi gestiunea Afacerilor, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunică rii, Geografie, Business. Angajarea de personal nou va viza deopotrivă tinerii performanţi cât şi specialişti consacraţi, cu performanţe profesionale recunoscute;

- Creşterea, etapizată, a gradului minim de ocupare a posturilor didactice, la toate facultăţile, catedrele şi extensiile la peste 70 % până în 2012, astfel încât la UBB la data respectivă să activeze 1.830 cadre didactice şi 500 cercetători. Performanţele manageriale ale facultăţilor de Matematică-Informatică şi Biologie- Geologie atestă faptul că acest GO nu împiedică încadrarea în resursele financiare alocate.

Perioada | Nr. | Posturi | Posturi | Grad | de | Posturi | | posturi | ocupate | vacante | ocupare | | scoase la | | | | | (GO) | | concurs | Actual | 2.858 | 1.321 | 1.537 | 46,22 % | | | 1/08.08 | 2.614 | 1.321 | 1.293 | 50,53 % | | (509) | 2008 | | 1491 | 1.123 | 57,03% | | 170 | 2009- | | 1662 | 952 | 63,58% | | 171 | 2010 | | | | | | | 2011- | | 1830 | 784 | 70,00% | | 168 | 2012 | | | | | | |

* Angajarea neîntârziată de tineri asistenţi şi lectori performanţi pentru reglarea optimă a piramidei funcţiilor; * Angajarea de cadre didactice noi se va face de către fiecare facultate, linie de studiu, departament, catedră strict corelat cu resursele financiare de care dispune respectiva unitate. Nu se vor propune posturi noi pentru scoaterea la concurs în unitătile cu deficit financiar; * Angajarea de noi cercetători ştiinţifici se va face în strânsă dependenţă de resursele bugetare şi extrabugetare (provenite din granturi sau contracte) ale facultăţilor, institutelor sau centrelor de cercetare, menite a asigura finanţarea lor; * Fiecare catedră, extensie, departament sau facultate să-şi realizeze o structură optimă de personal, printr-o gândire globală şi prin acţiune locală, prin plasarea pe primul plan a intereselor instituţiei şi scopurilor ei. Prin structură optimă înţelegem armonizarea numărului şi categoriilor de personal cu numărul de studenţi, cu cererile de pe piaţa muncii, cu sursele de finanţare, cu dinamica politicilor educaţionale, cu direcţiile de dezvoltare a specializărilor, liniilor şi nivelurilor de formare; * Constituirea de colective de cadre didactice proprii, care să acopere peste 60 % din cuantumul sarcinilor curriculare, la extensiile universitare (eliminarea ,,navetismului didactic,, neproductiv profesional şi costisitor în planul resurselor bugetare); * Fortificarea cu personal didactic şi de cercetare a liniei maghiare de la anumite facultăţi cu deficit de personal (Geografie, Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor). Nu se vor propune posturi pentru concurs la facultăţile unde raportul cadru didactic/student la linia respectivă este sub 1/20 (Litere, Biologie-Geologie, Fizică, Chimie şi Inginerie Chimică, Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării) decât în cazul creşterii adecvate a numărului de studenţi; Fortificarea liniei germane prin angajarea de personal didactic şi de cercetare la toate facultăţile unde aceasta funcţionează cu succes: Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Studii Europene, Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării Politice, Geografie, Biologie-Geologie (apelarea la specialişti străini, germanofoni-o soluţ ie). Nu se va susţine angajarea de personal la specializările în limba germană cu număr redus de studenţi (Fizică, Istorie-Filosofie, Matematică-Informatică, Administraţie Publică-Satu Mare); - Angajarea de personal din categoria “practicienilor” la specializările cu un bogat conţinut formativ al practicii (disciplinele inginereşti, Teatru şi Televiziune, Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Psihologie şi Asistenţă Socială); - Asigurarea de oportunităţi pentru o carieră universitară (didactică sau de cercetare) absolvenţilor performanţi; * Corelarea studiilor doctorale cu politica resurselor umane ale instituţiei (formarea, prin doctorat, de specialişti în domeniile deficitare; fortificarea colectivelor de cercetare şi catedrelor cu doctoranzi performanţi; doctoratul ca pepinieră proprie pentru nevoile de personal ale instituţiei; formarea unei noi generaţii de cercetători ştiinţifici la catedrele UBB); * Crearea de noi profesuri, competitive pe plan naţional şi internaţional, paralel cu introducerea unor noi specializări, atractive pentru tineri şi solicitate pe piaţa muncii; * Deschiderea spre angajarea de personal didactic şi de cercetare performant, cu deosebire din rândul cetăţenilor ţărilor Uniunii Europene; * Constituirea de colective de specialişti multidisciplinare, capabile de a aborda domenii de frontieră, inter-, pluri- sau transdisciplinare; * Angajarea de specialişti în programe legate de proiecte şi granturi de cercetare (inclusiv cei proveniţi din universităţi calitativ comparabile); * Angajarea de personal nou se va realiza la toate facultăţile, liniile, catedrele cu resurse financiare asigurate, în condiţiile existenţei unor specializări atractive (cu minimum 20 studenţi/serie de curs şi cu perspective reale de accesare a pieţei muncii de către absolvenţii respectivi - specializare atestată în COR); Diversificarea formelor de recrutare prin lărgirea grupurilor ţintă (absolvenţi proprii, absolvenţii altor universităţi de elită, specialişti străini cu valoare atestată). Masteratul şi doctoratul din fiecare facultate trebuie să devină o veritabilă pepinieră de recrutare a viitorilor specialişi ai UBB-ului (având avantajul familiarizării deja cu elementele fundamentale ale culturii sale instituţionale) şi a unei conexiuni afective cu aceasta: Concursurile trebuie să devină acţiuni deschise tuturor aspiranţilor valoroşi, din ţară sau străinătate, la o carieră didactică sau în cercetarea ştiinţifică universitară; * Selecţia riguroasă, bazată pe criterii de valoare şi competenţă în domeniul de interes Performanţa ştiinţifică şi didactică primează în selecţia candidaţilor, fără a se omite însuşirile morale ori ataşamentul faţă de instituţie. * Integrare rapidă, eficientă în structura şi obiectivele instituţiei prin: * revitalizarea raportului mentor-discipol, * asumarea de fiecare nou angajat a culturii instituţionale, inclusiv a ,,brand-ului,, UBB; * măsuri stimulatorii (facilităţi acordate debutanţilor, asistenţă profesională etc); * motivare superioară, menită a instaura în opţiunea angajatului principiul avantajului comparativ.

Obiectiv strategic III. Formarea continuă a personalului, conform desideratelor instituţiei şi specificului activităţilor prestate: Direcţii de dezvoltare:

* Politică flexibilă, eficientă a specializării de profil prin: * activităţi de training * burse doctorale şi postdoctorale, * stagii de pregătire şi formare * schimburi de experienţă. * Evaluarea periodică (internă sau/şi externă) este o condiţie obligatorie a atestării (sau reatestării) pe post, procedură ce trebuie instituţionalizată în UBB; * Politică de mobilitate internă flexibilă, stimulativă a personalului (promovare, reconversie); * Redistribuirea personalului didactic prin reorientarea profesională (cu adresabilitate la asistenţi) în interiorul aceleaşi facultăţi cu GO ridicat dar cu anumite catedre cu GO redus (catedrele de informatică de la Matematică-Informatică, catedra de Inginerie Chimică de la Chimie şi Inginerie Chimică etc); * Identificarea unor mecanisme mai eficiente pentru consultarea şi comunicarea cu personalul.

Obiectiv strategic IV. Optimizarea piramidei profesionale şi reglarea raportului sistemic input-output prin feedback armonios Direcţii de dezvoltare: - Optimizarea raporturilor ierarhice între gradele didactice (piramidă a funcţiilor triunghiulară); - Respectarea riguroasă a standardelor de performanţă în promovarea pentru fiecare treaptă ierarhică; - Evitarea sincopelor sau a fluxului masiv în angajarea personalului didactic şi nedidactic; * Rezolvarea academică a dezideratelor persoanelor aflate în prelungirea activităţii sau în calitate de profesori consultanţi, fără a afecta însă inputul în sistem a specialiştilor tineri. Profesorii consultanţi vor fi incluşi în colectivele (centrele de cercetare), unde experienţa lor poate fi extrem de utilă în orientarea şi formarea tinerilor cercetători, şi vor fi stipendiaţi numai din resursele atrase prin granturi şi proiecte. Obiectiv strategic V. Management modern, academic, atractiv al carierei în UBB Direcţii de dezvoltare:

- Reorientarea politicii de personal spre cultivarea profesionalismului, a criteriilor de competitivitate internaţională, a valorilor intelectuale certe; * Transformarea UBB, prin condiţiile oferite personalului propriu, într-un “angajator preferenţial, ales”; * Evaluarea şi optimizarea permanentă a competenţelor (dispuse în cele 5 niveluri de la novice la expert), * Reducerea încărcării cu sarcini neproductive ştiinţific a personalului de valoare; * Instituţionalizarea mentoratului cu rol major în formarea, selecţia, dezvoltarea şi socializarea tinerilor specialişti. Prin atribuirea acestui rol profesorilor consultanţi şi celor aflaţi în prelungire de activitate asigurăm domeniului un personal de certă calitate, reducând eventuala presiune asupra normelor didactice exercitată de această categorie de cadre didactice. Obiectiv strategic VI: Implicarea UBB în managementul sănătăţii ocupaţionale a cadrelor didactice şi a personalului tehnico- administrativ Sănătatea ocupaţională a personalului UBB este o preocupare continuă şi o componentâ importantă a managementului resurselor umane. Totodată aceasta este şi o condiţie a bunei funcţionări a procesului de învăţământ şi a serviciilor din cadrul universităţii. Obiective specific

1. Asigurarea evaluării periodice medicale a cadrelor didactice 2. Investigarea periodică a stării de satisfacţie profesională 3. Investigarea anuală a nivelului de stres al cadrelor didactice şi a altor parametri relaţionaţi cu acesta. 4. Dezvoltarea unor metode psihologice de management al stresului ocupaţional 5. Dezvoltarea periodică a unor studii de diagnoză organizaţională

Obiectivul VII: Managementul eficient al resurselor umane ale personalului de susţinere ( tehnico-administrativ) Personalul tehnico-administrativ constituie o importantă forţă de muncă a UBB. Ceea ce se impune cu stringenţă este implementarea unui management a calităţii de nivel superior conform standardelor europene. În prezent, personalul tehnico-administrativ reprezintă aproape 50 % din personalul UBB. În strategia resurselor umane este necesară o preocupare continuă pentru eficientizarea muncii personalului didactic auxiliar şi a celui tehnico-administrativ. Deviza pentru acest personal ar putea fi: profesionalism – promptitudine – politeţe. Obiective specifice: 1. Asigurarea evaluării periodice medicale a personalului tehnico-administrativ. 2. Investigarea periodică stării de satisfacţie profesională 3. Investigarea anuală a nivelului de stres a personalului tehnico-administrativ şi a altor parametri relaţionaţi cu acesta 4. Implementarea unor metode psihologice de management al stresului ocupaţional. 5. Dezvoltarea unor acţiuni psiho-pedagogice privind comportamentul personalului tehnico-administrativ. 6. Desfăşurarea unor programe de training în vederea creşterii competenţei profesionale 7. Proiectarea fişelor de post după criterii ştiinţifice în vederea implementării unui management al calităţii prestaţiilor 8. Proiectarea unui sistem de evaluare profesională a personalului tehnico-administrativ 9. ealizarea unor studii de planificare a resurselor umane specifice personalului tehnico-administrativ din UBB 10. Implementarea unui sistem de recrutare şi selecţie profesională bazat pe examene de cunoştiinţe şi psihologic. 11. Dezvoltarea periodică a unor studii de diagnoză organizaţională Obiective specifice stringente: 1. Creşterea numărului de cadre didactice la 1830 persoane, cu încă 509 posturi ocupate, în viitorii 4 ani în vederea atingerii unui GO de 70 % la nivelul Universităţii. 2. Creşterea numărului de cercetători, angajaţi pe o durată de minimum 3 ani, la cca 500 (minimum 10 cercetători/facultate este mai mult decât fezabil). Fiecare institut (centru de cercetare) trebuie să aibă în structura sa minimum 5 cercetători permanenţi. Costurile vor fi suportate din fondul de cercetare al UBB, proiectele de cercetare atrase ş i, la facultăţile cu excedent al resurselor extrabugetare (Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor, Ştiinţe Politice, Geografie, Psihologie) din cuantumul acestora. 3. Atragerea de specialişti consacraţi, din ţară şi străinătate, prin motivaţii profesionale (condiţii de muncă competitive la nivel internaţional) şi personale incitante (nivel de salarizare, facilităţi sociale şi culturale etc.) 4. Fortificarea sistemului informaţional de gestionare a resursei umane (“informaţii corecte şi la timp”). Toate facultăţile, institutele, centrele de cercetare, serviciile vor avea propriul responsabil cu resursa umană, o bază de date actualizată în timp real şi vor raporta imediat Prorectoratului şi Departamentului de resurse umane al UBB orice schimbare în structura acesteia.

SITUAŢIA POSTURILOR ŞI GRADULUI DE OCUPARE ÎN PERIOADA 2008-2012

Facultăţi | | Nr.post. | Post. | Post. | Grad de | Nr.post. | Nr.post. | Nr.post. | GO | | | 2008- | ocupa | vacan- | ocupare | noi | noi | noi | | | | 2009 | -te | te | (GO) | scoase | scoase | scoase | | | | | | | actual | la conc. | la conc. | la conc. | | | | | | | | în 2008 | 2009- | 2011- | | | | | | | | | 2010 | 2012 | | Matematică- | | 156 | 115 | 41 | 73,71 | - | | | 73,71 | Informatică | | | | | | | | | % | Fizică | | 63 | 46 | 17 | 73,01 | - | | | 73,01 | | | | | | | | | | % | Chimie | şi | 99 | 87 | 12 | 87,87 | | | | 87,87 | Inginerie | | | | | | | | | % | Chimică. | | | | | | | | | | Biologie- | | 92 | 64 | 28 | 69,56 | | | | 69,56 | Geologie | | | | | | | | | % | Geografie | | 176 | 66 | 110 | 37,5 | 17 | 20 | 20 | 69,88 | | | | | | | | | | % | ŞtiinţaMediului | 58 | 22 | 36 | 37,93 | 8 | 7 | 3 | 68,96 | | | | | | | | | | % | Istorie- | | 137 | 93 | 44 | 67,88 | 1 | 1 | | 69,34 | Filosofie | | | | | | | | | % | Psihologie | şi | 179 | 60 | 119 | 33,51 | 24 | 21 | 20 | 69,83 | Ştiinţele | | | | | | | | | % | Educaţiei | | | | | | | | | | Ştiinţe Politice, | 222 | 69 | 153 | 31,08 | 35 | 25 | 21 | 67,56 | Administrative | | | | | | | | % | şi | ale | | | | | | | | | Comunicării | | | | | | | | | |

Litere | 256 | 194 | 62 | 75,78 | - | | | 75,78 | | | | | | | | | % | Drept | 69 | 38 | 31 | 55,07 | 3 | 3 | 3 | 68,11 | | | | | | | | | % | Ştiinţe | 482 | 167 | 315 | 34,65 | 53 | 55 | 49 | 67,21 | Economice | | | | | | | | % | şi Gestiunea | | | | | | | | | Afacerilor | | | | | | | | | Educatie Fizică | 112 | 51 | 61 | 45,53 | 2 | 12 | 12 | 68,75 | şi Sport | | | | | | | | % | Studii | 122 | 48 | 74 | 39,34 | 8 | 12 | 17 | 69,67 | Europene | | | | | | | | % | Sociologie | 93 | 49 | 44 | 52,68 | | 6 | 10 | 69,89 | | | | | | | | | % | Business | 58 | 24 | 34 | 41,37 | 8 | 4 | 4 | 68,96 | | | | | | | | | % | Teologie | 38 | 25 | 13 | 65,78 | 1 | | | 68,42 | Ortodoxă | | | | | | | | % | Teologie | 36 | 23 | 13 | 63,88 | 2 | | | 69,44 | Greco-Catolică | | | | | | | | % | Teologie | 26 | 12 | 14 | 46,15 | 1 | 2 | 3 | 69,23 | Reformată | | | | | | | | % | Teologie | 14 | 6 | 8 | 42,85 | 2 | 1 | | 64,28 | Romano- | | | | | | | | % | Catolică | | | | | | | | | Teatru şi Tv. | 54 | 31 | 23 | 57,40 | | 2 | 3 | 66,66 | | | | | | | | | % | DPPD | 72 | 31 | 41 | 43,05 | 5 | | 3 | 54,16 | | | | | | | | | % | UBB | 2.614 | 1.321 | 1.293 | 50,53 % | | | | | | | +509 | | | +170 | +171 | +168 | | 2008 | | 1491 | | | 57,03% | | | | 2009-10 | | 1662 | | | | 63,58% | | | 2010-11 | | 1830 | | | | | 70,0% | 70,00 | | | | | | | | | % |

CONCLUZII:

1. Un grad de ocupare de până la 70 % asigură coeficienţi superiori în atestarea instituţiei precum şi o rezervă de posturi vacante (784) ce permite gestionarea optimă a resursei umane în perioade restrictive induse de evoluţia socială (declinul demografic) şi economică. Majoritatea facultăţilor care au depăşit acest indice au dificultăţi financiare. 2. Lipsa de angajări la facultăţile care au depăşit deja GO 75 % va deregla piramida funcţiilor, inversându-o, cu restrictivităţi în planul asigurării financiare.

3. Facultăţile de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Ştiinţe Politice, Administraţie şi Comunicare, Geografie, Studii Europene, Educaţ ie Fizică şi Sport, Business, Ştiinţa Mediului, DPPD, trebuie să-şi amplifice şi diversifice preocupările pentru recrutarea de personal nou, performant din cadrul masteranzilor şi doctoranzilor proprii, de la alte universitaţi competitive, din Uniunea Europeană. Angajarea de personal se va realiza la liniile, departamentele sau catedrele cu grad de ocupare redus, cu susţinere financiară asigurată pentru fiecare post în parte şi cu un raport cadru didactic/student peste 1/30.

4. La catedrele cu grad de ocupare mai redus de la facultăţile cu Go ridicat (Catedra de inginerie chimică, Catedra de limbaje şi metode de programare şi Catedra de sisteme informatice) se va redistribui personal didactic de la celelalte catedre ale facultăţii prin reconversie. 5. La facultăţile de Matematică-Informatică, Fizică, Chimie, Biologie-Geologie, Istorie-Filozofie, Litere şi Teologie Greco-Catolică angajarea de personal nou se va face în corelaţie cu pensionările. Tinerii performanţi vor fi orientaţi, în prima etapă, spre cercetare.

5. Metode de recrutare si selectie a personalului
Universitatea Babeş-Bolyai posturile didactice se ocupă prin concurs organizat conform Legii nr.128/1997, Cartei Universităţii Babeş-Bolyai (2003) şi Hotărârilor Senatului Universităţii Babeş-Bolyai. Concursul are caracter public şi deschis. Concursul se organizează conform reglementărilor în vigoare. * Candidaţii la ocuparea unui post didactic trebuie sa aibă specializarea (atestată prin acte de studii) şi palmaresul ştiinţific în strânsă concordanţă cu disciplinele din postul pentru care candidează. În cazul în care în structura unui post eterogen intră discipline diferite, condiţia din alineatul precedent trebuie să fie îndeplinită cu privire la fiecare disciplină din structura postului. În cazul specializărilor din domeniul artistic şi sportiv se vor avea în vedere criteriile de echivalare a cercetării ştiinţifice cu creaţia artistică sau rezultatele sportive stabilite de către comisiile de specialitate autorizate legal. * Posturile didactice pot fi ocupate de cetăţeni români sau cetăţeni străini, conform reglementărilor în vigoare.
Înscrierea la concursul pentru ocuparea unui post didactic se face în termen de 30 de zile de la data publicarii în Monitorul Oficial al României. Înscrierea se face la biroul de specialitate al Rectoratului.Concursul pentru ocuparea postului de asistent constă în trei probe: scris, oral şi practic, specifice postului. Tema pentru proba practică se stabileşte de către comisie şi se comunică tuturor candidaţilor cu 48 de ore înainte de susţinerea probei. Rezultatul probelor de concurs se apreciază prin note de la 10 la 1. Proba practică constă în susţinerea unui seminar sau a unei şedinţe de lucrări practice în faţa studenţilor, în prezenta comisiei de concurs sau numai în faţa comisiei de concurs, dacă în perioada respectivă nu există activitate didactică.
Comisia de concurs este formată din şeful catedrei sau un reprezentant al acestuia, în calitate de preşedinte şi din 2 membri, având funcţia didactică de cel puţin lector/şef lucrări şi titlul de doctor.
Comisia întocmeşte, în termen de 5 zile de la susţinerea ultimei probe, un raport asupra desfăşurării concursului, cu concluzii de recomandare a candidatului care a obţinut cea mai mare medie. Pot fi recomandaţi doar candidaţii care au obţinut cel puţin media 9.00.
- Concursul pentru ocuparea postului de lector/şef lucrări consta în analiza dosarului de înscriere, precum şi în susţinerea unei prelegeri publice, în prezenţa comisiei de concurs. Tema prelegerii se stabileşte de către comisie si se anunţă candidaţilor cu 48 de ore înainte de susţinere.
Comisia de concurs este formata din şeful catedrei sau al departamentului ori un reprezentant al acestuia, în calitate de preşedinte şi din 3 membri specialişti în profilul postului, având cel puţin funcţia didactică de lector/şef lucrări şi titlul de doctor. Comisia de concurs trebuie să cuprindă cel puţin un conferenţiar sau un profesor. Rectorul Universităţii poate numi un membru în comisie, din universitate sau din afara acesteia, în locul unuia dintre membri propuşi de facultate. În raportul comisiei de concurs, semnat de toţi membrii, se evaluează activitatea didactică şi ştiinţifică a candidatului, prelegerea publică susţinută de acesta. Comisia decide, cu majoritate de voturi, să recomande unul dintre candidaţi în vederea ocupării postului. În situaţia în care majoritatea nu se poate realiza, decanul facultăţii numeşte un nou membru în comisia de concurs care, după analiza dosarului de concurs, îşi va exprima votul. Membrul numit ulterior în comisie trebuie să aibă grad didactic de conferenţiar sau profesor universitar, specialist în domeniul postului scos la concurs.
- Concursul pentru ocuparea posturilor de conferenţiar şi profesor constă în analiza dosarului de concurs, întocmit potrivit reglementărilor în vigoare, iar pentru candidaţii care nu provin din învăţământul superior, şi din susţinerea unei prelegerii publice, în faţa studenţilor, în prezenţa sau în faţa comisiei de concurs. Tema prelegerii se anunţă candidaţilor cu 48 de ore înainte de susţinere. Candidaţii la postul de profesor îşi prezintă, pe scurt, sub semnătură, alături de lista de lucrări publicate, Autoevaluarea activităţii proprii, pe cele trei componente: predare, cercetare şi servicii. Candidaţii vor prezenta, în scris o selecţie a primelor cinci scrieri reprezentative, care vor face obiectul unei evaluări calitative, în scris, din partea comisiei de concurs desemnată de Senatul Universităţii Babeş-Bolyai. Comisia de concurs este formată din decanul facultăţii sau un reprezentant al acestuia, membru în Senatul Universităţii, în calitate de preşedinte şi din 4 membri, dintre care cel puţin 2 din afara Universităţii Babeş-Bolyai. Comisia de concurs este alcătuită din conferenţiari şi din profesori în activitate, pentru postul de conferenţiar, respectiv numai profesori în activitate pentru postul de profesor. Comisiile de concurs se aprobǎ de cǎtre Colegiul Senatului, cǎruia Senatul Universitaţii, prin adoptarea prezentului regulament, îi deleagǎ în mod permanent şi revocabil, atribuţia de aprobare a comisiilor pentru toate gradele didactice. Membrii români în comisiile de concurs, din afara Universităţii Babeş-Bolyai, pot fi doar conferenţiari sau profesori în activitate de la universităţile din consorţiu. Cu titlu de excepţie, pentru anumite domenii (Educaţie Fizică şi Sport, Teatru şi Televiziune, Jurnalism) pot fi cooptate în comisii personalităţi recunoscute şi de la alte universităţi acreditate.
Fiecare dintre cei 4 membri ai comisiei de concurs întocmeşte câte un referat privitor la activitatea didactică şi ştiinţifică a candidatului, precum şi aprecierea asupra prelegerii publice, atunci când este cazul. Pe baza analizei efectuate, fiecare membru al comisiei îşi exprimă opţiunea pentru unul din candidaţi sau pentru nici unul, iar preşedintele comisiei de concurs întocmeşte un referat de sinteză. Aprecierea candidatului se face pe baza criteriilor stabilite de C.N.A.T.D.C.U., pentru fiecare domeniu ştiinţific.
-Comisiile de concurs au obligaţia să completeze tabelul de evaluare a activităţii candidaţilor la ocuparea posturilor didactice, pe care îl primesc de la Rectoratul Universităţii, odată cu dosarele candidaţilor. Este interzisă completarea acestor tabele de către secretariatele facultăţilor. Preşedintele comisiei este cel care semnează aceste tabele, asumându-şi în acest fel responsabilitatea pentru corectitudinea datelor înscrise.

Similar Documents

Free Essay

Business Strategies

...INDUSTRIALE CONDUCĂTOR ŞTIINŢIFIC: Prof. univ. dr. Mihai Naghi DOCTORAND: Szász Levente Cluj-Napoca 2011 STRUCTURA TEZEI DE DOCTORAT INTRODUCERE 1. SECTORUL INDUSTRIAL – COMPONENTĂ DE BAZĂ A ECONOMIEI NAȚIONALE 1.1. Delimitarea şi structura sectorului industrial al României 1.2. Evoluţia sectorului industrial al României în perioada 1990-2009 1.3. Sectorul industrial – factor de influenţă al creşterii economice 2. ÎNTREPRINDEREA INDUSTRIALĂ – UNITATEA DE BAZĂ A SECTORULUI INDUSTRIAL 2.1. Definirea conceptelor de agent economic şi întreprindere economic 2.2. Conceptul de întreprindere economică prin prisma teoriilor clasice ale firmei 2.2.1. Întreprinderea în teoria neoclasică 2.2.2. Întreprinderea în teoria principal-agent 2.2.3. Întreprinderea în teoria costurilor tranzacţionale 2.3. Conceptul de întreprindere economică prin prisma teoriilor moderne ale firmei 2.3.1. Teoria comportamentală a întreprinderii 2.3.2. Teoria întreprinderii bazată pe resurse 2.3.3. Întreprinderea în teoria stakeholders (teoria părţilor interesate) 2.4. Întreprinderea industrială 2.4.1. Definirea conceptului de întreprindere industrială 2.4.2. Locul întreprinderilor industriale în sistemul economic 2.4.3. Abordarea sistemică a întreprinderii industrial 2.4.4. Abordarea funcţională a întreprinderii industrial 3. STRATEGIA ŞI MANAGEMENTUL STRATEGIC AL ÎNTREPRIDERILOR INDUSTRIALE 3.1. Definirea şi factorii de influenţă ai strategiei întreprinderii industriale 3.2. Elemente componente ale strategiei...

Words: 16084 - Pages: 65

Free Essay

Management

...CAPITOLUL 1 – MANAGEMENTUL STRATEGIC NOŢIUNI CONCEPTUALE 1.1. CONCEPTUL DE MANAGEMENT STRATEGIC Termenul de management strategic şi-a făcut intrarea oficială în limbajul teoretic încă din 1973, în cadrul ,,The First International Conference of Strategic Management” organizată de I.H. Ansoff la Universitatea Vanderbilt. În momentul de faţă nu există o unanimitate de păreri în ceea ce priveşte definirea termenului de management strategic, astfel, întâlnind o varietate de modalităţi de definire a conceptului de management strategic. Managementul strategic este considerat drept: ➢ procesul care urmăreşte să faciliteze conducerea unei firme şi să utilizeze strategia pentru a-i orienta acţiunile; el integrează punerea în operă a acţiunilor strategice legate de factorii structurali şi culturali. ➢ formă de conducere care urmăreşte să asigure în timp cea mai bună congruenţă posibilă între exigenţele mediului înconjurător, ale partenerilor interni şi externi şi obiectivele managerilor, administrarea dar şi crearea de potenţial şi se interesează atât de interiorul cât şi de exteriorul întreprinderii, de dimensiunea politică şi de cea economică şi conferă un rol important dimensiunii organizaţionale, respectiv structural şi culturii întreprinderii. ➢ un mod de conducere diferit al firmei care vizează să asigure o îmbinare strânsă între strategie şi operaţii. Aceasta semnifică faptul că toate deciziile operaţionale (care nu sunt decât decizii...

Words: 34870 - Pages: 140

Free Essay

Bussines Asociation

...PARTEA 1 MANAGEMENTUL MARKETINGULUI – CE ESTE ªI CUM TREBUIE ÎNÞELES CAPITOLUL 1 DEFINIREA MARKETINGULUI PENTRU SECOLUL XXI ÎN ACEST CAPITOL VOM ABORDA URMÃTOARELE CHESTIUNI: 1. De ce este important marketingul? 2. Care este sfera de acÆiune a marketingului? 3. Care sunt conceptele fundamentale ale marketingului? 4. Cum s-a schimbat managementul marketingului? 5. Care sunt activitåÆile absolut necesare pentru un management de succes al marketingului? Marketingul este peste tot. În mod formal sau informal, oamenii çi organizaÆiile desfåçoarå un mare numår de activitåÆi care s-ar putea numi „marketing“. Marketingul bine fåcut a devenit din ce în ce mai mult o componentå vitalå pentru succesul în afaceri. Çi ne influenÆeazå profund viaÆa de zi cu zi. Marketingul este înglobat în tot ceea ce facem: de la hainele cu care ne îmbråcåm, la site-urile Web pe care intråm çi la reclamele pe care le vedem! ouå adolescente intrå în cafeneaua Starbucks din cartierul lor. Una se duce la tejghea çi-i då barmanului carduri pentru douå ceçti de cafea cu lapte çi mentå gratuite, lângå care cumpårå çi câteva produse de patiserie. Cealaltå se açazå la o maså çi-çi deschide laptopul Apple PowerBook. În câteva secunde, s-a conectat la Internet, graÆie acordului încheiat de Starbucks cu T-mobile pentru crearea unei reÆele de conectare fårå fir, HotSpots, în peste o mie de localuri Starbucks. Odatå intratå pe Net, fata tasteazå în motorul de cåutare Google numele formaÆiei care interpreteazå...

Words: 48572 - Pages: 195

Free Essay

Imbunatatirea Continua a Calitatii

...20 3.2. Fabryo - profil de companie pag. 21 3.2.1. Scurt istoric pag. 21 3.2.2. Acţionariatul Fabryo Corporation S.R.L. pag. 23 3.2.3. Obiectul de activitate pag. 23 3.2.4. Portofoliul de produse pag. 23 3.2.5. Principalii furnizori şi clienţi ai companiei pag. 24 3.3. Evoluţia economico-financiară pag. 25 3.3.1. Evoluţia cifrei de afaceri pag. 25 3.3.2. Evoluţia profitului net pag. 26 3.3.3. Evoluţia numărului de personal şi productivităţii muncii pag. 27 3.3.4. Analiza rentabilităţii pag. 28 3.4. Perspective pag. 29 3.5. Analiza sistemului actual de managementul al calităţii pag. 30...

Words: 18305 - Pages: 74

Free Essay

Profit & Informaţie Componenta Economică: Actorii

...PROFIT & INFORMAŢIE Componenta economică: Actorii Abstract/Resume The notion of intelligence is seeing increasingly in the activities of Romanian society. Two reasons are at least. The first is related to major transformations and openness that characterize the current stage by passing Romanian society. The second reason is caused by contact with all that means dynamism, mobility, communication and efficiency in an activity. In this paper, first, I will try to identify some features characteristic of the relationship between civil society and intelligence community, only of its economic component. Then, like a topic of the paper, I will develop some ideas about the actors which manages in terms of intelligence, the processual relationship between civil society and intelligence community, in the economic field. Aspecte introductive Noţiunea de intelligence se întâlneşte din ce în ce mai des în activităţile societăţii româneşti. Cel puţin două sunt motivele. Primul este legat de transformările majore şi deschiderea ce caracterizează etapa actuală prin care trece societatea românească. Al doilea motiv este determinat de legătura cu tot ce înseamnă dinamism, mobilitate, comunicare şi eficienţă într-o activitate. În această lucrare voi încerca, mai întâi, să identific unele trăsături caracteristice ale relaţiei dintre societatea civilă şi comunitatea de informaţii, specifice doar componentei economice ale acesteia. Prin importanţa sa, domeniul...

Words: 6437 - Pages: 26

Free Essay

Managementul Resurselor Umane

...ªtefan Stanciu Mihaela Ionescu Managementul resurselor umane CUPRINS CAPITOLUL 1 – Introducere în managementul resurselor umane / 11 1.6. Managementul resurselor umane / 41 1.6.1. Concepte / 41 1.6.2. Obiective privind resursele umane / 43 1.6.3. Departamentul de resurse umane / 44 CAPITOLUL 2 – Manageri [i leadership / 57 2.1. Managerii / 57 2.1.1. Caracterizare general` / 57 2.1.2. Profiluri manageriale / 60 2.1.3. Caracteristicile managerilor / 64 2.2. Managerii de resurse umane / 73 2.3. Delegarea / 77 2.4. Decizia – func]ie esen]ial` a conducerii / 79 2.4.1. Concepte / 79 2.4.2. Tipuri de decizie / 81 2.4.3. Decizia de grup / 83 2.4.4. Etapele procesului decizional / 85 2.5. Leadership / 91 2.6. Dezvoltarea competen]elor managerilor / 100 2.7. Aplica]ii [i studii de caz / 102 CAPITOLUL 3 – Strategii, politici [i planuri privind resursele umane / 111 3.1. Strategii / 111 3.1.1. Schimbarea organiza]ional` / 111 3.1.2. Planificarea strategic` / 115 3.1.3. Cerin]e [i linii strategice / 116 3.1.4. În ce const` strategia de personal? / 117 3.1.5. Op]iuni strategice / 119 3.2. Politici de personal / 121 3.2.1. Caracteristicile politicilor tradi]ionale / 121 3.2.2. Caracteristicile politicilor moderne / 122 3.2.3. Politici cu spectru larg / 126 3.2.4. Politici privind plec`rile voluntare / 130 3.2.5. Previziunea [i planificarea personalului / 131 3.3. Prognoza resurselor umane / 136 3.4. Tendin]e în domeniul resurselor umane / 137 3.5. Practici privind personalul...

Words: 88681 - Pages: 355

Free Essay

Nota de Curs Marketingul Serviciilor

...MARKETINGUL SERVICIILOR - NOTE DE CURS- CUPRINS CAPITOLUL 1 ..................................................................................................... 6 APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA MARKETINGULUI SERVICIILOR ŞI COMERŢULUI .................................................................................................... 6 1.1. Evoluţia marketingului serviciilor pe plan mondial .......................................................................................6 1.1.1. Condiţiile apariţiei şi dezvoltării marketingului serviciilor .....................................................................6 1.1.2. Separarea, delimitarea şi specializarea marketingului serviciilor............................................................9 1.1.3. Şcoli şi curente în marketingul serviciilor .............................................................................................12 1.2. Marketingul serviciilor în economia românească .........................................................................................15 1.2.1. Limitele aplicării marketingului în domeniul serviciilor .......................................................................15 1.2.2. Premise ale aplicării marketingului serviciilor în ţara noastră ..............................................................17 1.2. 3. Tendinţe în aplicarea marketingului serviciilor în ţara noastră ............................................................19 1.2. 4. Teorie şi practică în domeniul marketingului...

Words: 28593 - Pages: 115

Free Essay

Comunicare

...CONDUCERE ŞI COMUNICARE 2.1 Tendinţe actuale în formarea managerilor 2.2 Caracterizarea şi clasificarea stilurilor de conducere 2.3 Puterea şi influenţa în organizaţii 3. COMUNICARE FORMALĂ ŞI INFORMALĂ 3.1 Comunicarea formală 3.2 Comunicarea informală 3.3 Noile tehnologii şi comunicarea în organizaţii PARTEA II: RELAŢIILE PUBLICE 4. CONCEPTE ŞI STRUCTURI 4.1 Definiţii ale relaţiilor publice 4.2 Delimitarea de alte domenii 4.3 Domenii şi structuri de relaţii publice 5. MANAGEMENTUL RELAŢIILOR PUBLICE 5.1 Cercetarea în relaţiile publice 5.2 Planificarea în relaţiile publice 5.3 Aplicarea planului 5.4 Evaluarea 6. STRATEGIA ŞI PLANUL DE RELAŢII PUBLICE 6.1 Stabilirea obiectivelor 6.2 Strategii şi tactici de relaţii publice 6.3 Tehnici de relaţii publice 6.4 Metode de evaluare a planului 7. CAMPANIA DE RELAŢII PUBLICE 7.1 Diferenţe între termeni 7.2 Tipuri de campanii 7.3 Planul unei campanii de relaţii publice 8. COMUNICAREA ÎN SITUAŢII DE CRIZĂ 8.1 Tipuri de criză 8.2 Planificarea în cazul situaţiei de criză 8.3 Managementul crizei 8.4 Erori în gestionarea crizelor 8.5 Strategii de gestionare a crizelor 1. COMUNICARE ŞI DECIZIE Obiective a) Înţelegerea importanţa specifică a deciziei, a momentelor predecizionale şi postdecizionale în conducerea organizaţiei. b) Realizarea distincţiei între concepte importante ca: autoritatea, responsabilitatea, legitimitatea. 1.1 Strategie – identitate - imagine şi politica de comunicare Comunicarea cîştigă din ce în ce mai mult statutul de unealtă...

Words: 42796 - Pages: 172

Free Essay

Mediul de Marketing Al S.C. Black Sea Suppliers S.R.L.

...UNIVERSITATEA ‹‹ CONSTANTIN BRÂNCOVEANU ›› PITEŞTI DEPARTAMENTUL DE STUDII DE MASTERAT ŞI POST UNIVERSITARE DE PERFECŢIONARE SPECIALIZAREA BUSINESS MANAGEMENT MEDIUL DE MARKETING AL S.C. BLACK SEA SUPPLIERS S.R.L. LUCRARE DE DIZERTAŢIE COORDONATOR Conf.univ.dr.Asandei Mihaela ABSOLVENT 2007 CUPRINS Introducere _________________________________________________5 Capitolul 1: Mediul de marketing, element esenţial în activitatea firmei ______________________________________________________6 1.1.Conceptul de mediu de marketing ___________________________6 1.2.Mediul extern al firmei ___________________________________10 1.2.1.Micromediul firmei __________________________________11 1.2.2.Macromediul firmei _________________________________21 1.3.Mediul intern al firmei ___________________________________29 1.3.1.Conţinutul şi structura mediului intern ___________________29 1.3.2.Potenţialul întreprinderii ______________________________32 Capitolul 2: Prezentarea S.C. BLACK SEA SUPPLIERS S.R.L. ____34 2.1.Obiectul de activitate şi scurt istoric _________________________34 2.2.Structura organizatorică __________________________________36 2.3.Prezentarea gamei de produse _____________________________41 2.4.Analiza principalilor indicatori economici ____________________46 Capitolul 3: Metode...

Words: 16522 - Pages: 67

Free Essay

Str Mrk

...atunci va putea profita din plin de eventualele ocazii favorabile ale pieţei, cu condiţia să se axeze pe reacţia la timp. Abordarea mediului ambiant şi a interdependenţelor dintre acestea şi organizaţie, în contextul tranziţiei spre economia de piaţă, constituie o problemă de maximă importanţă, la a cărei rezolvare marketingul strategic este chemat să aibă un rol decisiv. Aceasta cu atât mai mult cu cât cunoaşterea în detaliu a multitudinii de variabile exogene şi endogene ce influenţează organizaţia este de natură să-i asigure o funcţionalitate eficientă, într-un mediu concurenţial din ce în ce mai acerb. Relativitatea importanţei impactului se datorează modului în care organizaţia a anticipat şi s-a pregătit pentru recepţionarea mesajului respectiv. Lucrarea prezentă este structurată în cinci părţi distincte, a căror capitole reprezintă defapt etapele procesului de planificare strategică atât la nivelul superior, al corporaţiei, cît şi la cel al unităţii strategice. Primul capitol, denumit generic “Concepte de bază ale marketingului strategic”, urmăreşte într-o primă etapă evoluţia noţiunilor de marketing şi marketing strategic, în contextul schimbărilor profunde la nivelul firmelor, dar şi la nivelul întregii economii pe ansamblu. Nevoia de...

Words: 20586 - Pages: 83

Free Essay

Mkt Electronic

...UNIVERSITATEA ROMÂNO-AMERICANĂ BUCUREŞTI MARKETING ELECTRONIC 2011 Structura cursului 1. Marketingul electronic – concept, dezvoltare şi implementare 1.1. Contextul dezvoltării activităţilor de marketing electronic 1.2. Conceptul de marketing electronic 1.3. Adaptarea marketingului la noua economie 1.4. Comparaţie între conceptul de marketing electronic şi marketingul tradiţional 1.5. Internetul mediu de marketing 1.5.1 1.5.2 Componentele micromediului de marketing online Componentele macromediului de marketing online 2. Instrumente de marketing electronic utilizate la nivelul organizaţiei 2.1. Site-rile web 2.2. Publicitatea online 2.3. E-mail marketing 2.4. Grupurile de discuţii 2.5. Blog marketingul 2.6. Search marketingul 3. Politica de marketing în mediul online 3.1. Strategia de marketing online 3.2. Politica de produs în mediul online 3.3. Politica de preţ pe Internet 3.4. Politica de distribuţie în mediu online 3.5. Politica de promovare prin Internet 3.5.1. Comunicarea de marketing în contextul Internetului 3.5.2. Publicitatea online 3.5.3. Promovarea vânzărilor pe Internet 3.5.4. Relaţii publice prin Internet 4. Campania de marketing online 4.1. Importanta planificarii activităţilor de marketing online 4.2. Etapele realizării unei campanii de marketing online 4.2.1. Identificarea segmentelor de consumatori/utilizatori vizate 4.2.2. Stabilirea obiectivelor campaniei online 4.2.3. Conceperea mesajului 4.2.4. Alegerea canalelor de comunicare online...

Words: 32971 - Pages: 132

Free Essay

Analiza Pietei Virtuale a Transporturilor îN RomâNia

...Tăut Adelina-Georgia Analiza pie ei virtuale a transporturilor în România ________________________________________________________________________ UNIVERSITATEA “BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE STUDII EUROPENE LUCRARE DE LICEN Ă Coordonator ştiin ific Prof.Dr.Radu-Adrian Mlesnita Lector Dr.Nicoleta Racol a-Paina Absolvent Tăut Adelina-Georgia 2008 1 Tăut Adelina-Georgia Analiza pie ei virtuale a transporturilor în România ________________________________________________________________________ UNIVERSITATEA “BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE STUDII EUROPENE Sec ia Managementul Institu iilor Europene Analiza pie ei virtuale a transporturilor în România Coordonator ştiin ific Prof.Dr.Radu-Adrian Mlesnita Lector Dr.Nicoleta Racol a-Paina Absolvent Tăut Adelina-Georgia Cluj-Napoca 2008 2 Tăut Adelina-Georgia Analiza pie ei virtuale a transporturilor în România ________________________________________________________________________ Cuprins Introducere ........................................................................................pag.3 I. Capitolul 1. Introducere în teoria pie ei virtuale 1.1. Pia a virtuală ....................................................................pag. 4-10 1.2. Pia a virtuală a transporturilor..........................................pag.10-34 a) Transport rutier..............................................................pag.14-19 b) Transport feroviar...............

Words: 19587 - Pages: 79

Free Essay

Marketing

...Marketing Note de curs pentru studenții la master Capitolul 1. CONCEPTUL DE MARKETING 1.1. Esenţa marketingului 1. Conceptul de marketing Termenul de „marketing” este de un cuvânt de origine anglo-saxonă provenind din verbul englezesc „ to market” care înseamnă a vinde, a cumpăra, a realiza schimburi pe piaţă. Marketingul este o noţiune cu caracter complex şi cu o utilizare largă internaţională. Acesta se referă la realizarea unui produs începând cu concepţia şi până la producerea lui efectivă, precum şi la vânzarea, promovarea şi distribuţia produsului pornind de la cunoaşterea nevoilor consumatorilor şi având ca scop satisfacerea superioară a acestora. Dicţionarul enciclopedic al limbii române defineşte marketingul ca fiind: „ansamblul activităţilor (procedeelor) prin care producţia este orientată şi adaptată cererilor prezente şi viitoare ale consumatorului, pentru satisfacerea integrală, la locul şi timpul dorit, cu mărfurile cerute de acesta, în condiţiile rentabilităţii întreprinderii producătoare sau comerciale.” Marketingul nu trebuie confundat cu activitatea de vânzare desfasurată de firmă. În vechea concepţie comercială, toate eforturile organizaţiei erau îndreptate spre sprijinirea desfacerii, a tot ceea ce producea firma. Marketingul are însă menirea să ofere recomandări referitoare la produsul potrivit consumatorilor, modalitatea de a ajuge la aceştia precum şi cantitatea necesară de produse, prin coordonarea tuturor...

Words: 47701 - Pages: 191

Free Essay

Raport Csa 2009

...RAPORT ASUPRA PIEŢEI DE ASIGURĂRI ȘI A ACTIVITĂŢII DESFĂȘURATE ÎN ANUL 2009 Publicaţia Raport anual al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor este înregistrată în Catalogul Internaţional al Publicaţiilor Periodice prin cod: ISSN 1841 – 7256 Raport CSA 2009 mpso.indd 1 07.07.2010 14:49:31 CUPRINS Partea I. PIAȚA DE ASIGURĂRI ÎN ANUL 2009 Precizări metodologice 8 9 11 13 15 17 17 19 21 21 22 23 23 23 24 27 29 31 31 31 33 34 36 38 38 38 40 41 42 42 42 42 43 43 1. CAPITALUL SOCIAL AL SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 2. PRIME BRUTE SUBSCRISE 2.1. Prime brute subscrise pentru asigurări generale 2.2. Prime brute subscrise pentru asigurări de viaţă 3. INDEMNIZAŢII BRUTE PLĂTITE 3.1. Indemnizaţii brute plătite pentru asigurări generale 3.2. Indemnizaţii brute plătite pentru asigurări de viaţă 4. REZERVE TEHNICE 4.1. Rezerve tehnice constituite pentru asigurări generale 4.2. Rezerve tehnice constituite pentru asigurări de viaţă 5. ACTIVELE SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 5.1. Active totale 5.2. Active care acoperă rezervele tehnice brute pentru asigurări generale 5.3. Active care acoperă rezervele tehnice brute pentru asigurări de viaţă 6. ACTIVITATEA DE REASIGURARE 7. CHELTUIELI DE ACHIZIŢIE ŞI ADMINISTRARE 8. SOLVABILITATEA SOCIETĂŢILOR DE ASIGURARE 8.1. Gradul de solvabilitate al societăţilor de asigurare autorizate în România 8.2. Perspective privind regimul de solvabilitate 8.3. Registrul Actuarilor 9. REZULTATE FINANCIARE ŞI REZULTATE TEHNICE ALE SOCIETĂŢILOR...

Words: 91184 - Pages: 365

Free Essay

Marketing Mix - Avon

...Sectia Master: Marketing si negocieri de afaceri LUCRARE DE DISERTAŢIE MIXUL DE MARKETING STUDIU DE CAZ AVON COSMETICS ROMÂNIA SRL - 2007 - CUPRINS introducere.......................................................................................................................3 CAPITOLUL I........................................................................................................................... 3 STRATEGIA DE PIAŢĂ - COMPONENTĂ ESENŢIALĂ A POLITICII DE MARKETING.. 3 1.1. CONŢINUTUL SI LOCUL STRATEGIEI DE PIAŢĂ........................................................ 3 1.2. TIPOLOGIA STRATEGIILOR DE PIAŢĂ.......................................................................... 5 CAPITOLUL II........................................................................................................................... 7 MIXUL DE MARKETING......................................................................................................... 7 2.1. POLITICA DE PRODUS..................................................................................................... 8 2.2. POLITICA DE PREŢ......................................................................................................... 14 2.3. POLITICA DE DISTRIBUŢIE........................................................................................... 20 2.4. POLITICA DE COMUNICARE...............................................

Words: 31554 - Pages: 127