Free Essay

Producing for the Bottom of the Economic Pyramid

In:

Submitted By Meijat
Words 3521
Pages 15
Produceren voor de bodem van de economische piramide
Daan Meijer AV groep 12

Westerse bedrijven richten zich steeds meer op buitenlandse afzetmarkten om hun omzet te vergroten. Waar traditioneel gezien de aandacht van grote westerse bedrijven ligt bij bestaande, volwassen westerse markten of de elite van ontwikkelingslanden is de laatste jaren een nieuwe marktvorm in opkomst; de bottom of the economic pyramid markt (BOP-markt).
De doelgroep bij het produceren voor de bodem van de economische piramide zijn de armen en lage middenklasse van de wereldbevolking. Deze doelgroep bestaat uit vier miljard mensen die leven van minder dan tweeduizend dollar per jaar en is de snelst groeiende markt ter wereld (London&Hart, 2004, p.1).

De mensen die behoren tot de bodem van de economische piramide kunnen zich niet veroorloven voor de gewone, westerse markt geproduceerde producten te kopen, maar bedrijven kunnen hier wel op inspelen. Door producten simpeler en goedkoper op de markt te brengen kunnen ze toch een hoge afzet bewerkstelligen. Ook worden de producten aangepast aan de wensen van de lokale bevolking. Deze manier van goedkoop produceren wordt ‘disruptive innovations’ genoemd (Garriga en Melé, 2004, Cristensen en Overdorf, 2000). Dit is een mooie kans voor grote bedrijven om door te groeien. Zo zijn er al enkele leiders op hun gebied, die zijn toegetreden tot deze BOP-markt als Microsoft, Vodafone, Hewlett-Packard, Intel, DuPont, Unilever, ABN-AMRO en Citigroup (Hansen, 2005, p.1). Dit zijn slechts enkele multinationals, maar de verwachting is dat er meer zullen volgen.

Omdat het een vrijwel geheel nieuwe markt is die bedrijven betreden, zijn er nogal wat risico’s aan verbonden. Aan de ene kant is het een mooie kans om de winstgevendheid te vergroten en innovatief te zijn, maar aan de andere kant zitten er risico’s aan het betreden van deze markt. Zo vergt goedkoop produceren veel van een bedrijf omdat goedkoop produceren gepaard moet gaan met lage (loon)kosten. Als dit niet gebeurd is de kans op winst weg omdat de winstmarges per product laag zijn. In deze paper wordt aandacht besteedt aan waar bedrijven rekening mee moeten houden om succesvol te worden op de bottom of the economic pyramid markten.

De vraag die in deze paper aan de orde komt is:
Onder welke voorwaarden kunnen westerse bedrijven succesvol toetreden tot de bottom of the economic pyramid markten (BOP-markten)?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden heb ik de volgende deelvragen opgesteld:
• Wat zijn de kenmerken en achtergronden van BOP-markten?
• Welke factoren spelen een rol bij het betreden van de BOP-markten?
• Welke voorwaarden leggen deze factoren bedrijven op?
Door eerst na te gaan wat de kenmerken en achtergronden zijn van BOP-markten wordt het wat duidelijker wat de term precies inhoudt. Veel literatuur op dit gebied gaat wel in op factoren die in rol spelen bij BOP-markten maar schetsen niet of nauwelijks wat precies de kenmerken zijn van een dergelijke markt (London en Hart, 2004; Smith 2007). Daardoor lijken factoren vaak uit de lucht gegrepen en niet gebaseerd op de kenmerken van BOP-markten. In dit paper probeer ik verbanden te leggen tussen kenmerken en factoren. Daarna ga ik specifieker in op de voorwaarden die een rol spelen voor bedrijven als ze toetreden tot BOP-markten. Hierbij ga ik ervan uit dat de factoren die uit het onderzoek naar voren komen samen hangen met bepaalde voorwaarden. Die voorwaarden zijn voor bedrijven van invloed op de toetreding tot de bottom of the pyramid markten. Dit is aannemelijk, ook al gezien het voorbeeld van goedkoop produceren dat nauw samenhangt met de (loon)kosten die dan noodzakelijk zijn. De voorwaarden die in deze paper aan de orde komen hebben betrekking op succesvol toetreden. Met succesvol toetreden bedoel ik dat bedrijven die de markt betreden, winstgevend zouden moeten gaan opereren op de bottom of the pyramid markten op het moment dat ze aan de voorwaarden voldoen.

Paragraaf 2: Kenmerken en achtergronden BOP-markten
2.1: Kenmerken BOP-markten
Het criterium voor of je als individu wel of niet tot de BOP-markt behoort is inkomen. Bronnen zijn hierover niet geheel duidelijk en hanteren niet altijd dezelfde richtlijn. Daardoor is ook het aantal mensen van de wereldbevolking dat behoort tot de BOP-markt niet in elke bron hetzelfde. Zo wordt er het criterium lager dan $2000 per jaar gehanteerd en tot die groep behoren ongeveer vier miljard mensen (Prahalad en Hammond, 2002; Londen en Hart, 2004). In andere bronnen wordt het criterium minder dan twee dollar per dag gebruikt en die groep bestaat uit vijf miljard mensen (Prahalad, 2004; Sethia, 2005) Wat wel vaststaat, onafhankelijk van de premiedefinitie, is dat het een groot marktsegment is en ook de snelst groeiende markt ter wereld is zoals in de inleiding aan de orde is gekomen.
Als we dan kijken in welke landen BOP-markten op grote schaal aangetroffen kunnen worden zijn er al veel landen uit te sluiten. In bijvoorbeeld Japan, VS en Duitsland is er niemand die leeft onder de grens van minder dan twee dollar per dag. Landen waar BOP-markten wel aanwezig zijn, zijn China en India. Daar leeft respectievelijk 52 en 86 procent van de bevolking onder de grens van twee dollar per dag (Smith, 2007). Samengevat kunnen we stellen dat enorm laag inkomen in combinatie met een grote hoeveelheid potentiële afnemers heel duidelijk een kenmerk is van BOP-markten.
Een tweede kenmerk van de BOP-markten is dat distributie en logistiek moeizaam is in de gebieden waar deze zich bevinden. Om een beter beeld te krijgen van waar BOP-markten zich bevinden zijn er cijfers waar extreme armoede zich concentreert: In Zuid Azië is dat 39,5%, Sub-Sahara Afrika 28,9% en in Oost Azië 24,8%. (Chen en Ravallion, aangehaald door Smith, 2007) Veel gebieden in deze werelddelen zijn slecht bereikbaar. ‘’A large proportion of the rural population in developing countries lives in remote villages that are inadequately connected by roads with the outside world and poorly served by appropriate and affordable transport, which poses a physical barrier to markets.’’ (Smith, 2007, p. 5) Dit zorgt dus zoals Smith aangeeft voor een fysieke barrière, maar dit is niet het enige. Door weinig technologische hulpmiddelen zijn er allerlei specifieke problemen op het gebied van zaken doen, zoals weinig informatie hebben door gebrek aan informatievoorziening. Hierdoor wordt het maken van keuzes over kopen en verkopen van goederen bemoeilijkt (Smith, 2007). Er is dus basis van zowel een fysiek probleem als een kennisprobleem.
Een derde kenmerk van BOP-markten hangt nauw samen met de landen waar deze zich bevinden. Landen met BOP-markten zijn in het algemeen ontwikkelingslanden. In alle landen op de wereld is er een formele sector, dat is het gedeelte van de beroepen die officieel staan geregistreerd, waar belasting wordt betaald aan de overheid en die bijdragen aan het BNP (bruto nationaal product) van een land. De informele sector van een land is juist het tegenovergestelde; deze beroepen staan niet geregistreerd, er wordt geen belasting betaald en ze dragen niet bij aan het BNP. Waar ontwikkelde landen in het algemeen een kleine informele sector hebben, ligt dit ontwikkelingslanden anders. Voor veel ondernemers is het te duur of gecompliceerd om de formele sector te betreden (London en Hart, 2004). Daardoor is de informele sector vele male groter dan in ontwikkelde landen. Dit heeft invloed op de manier van zakendoen en het benaderen van de markt.

2.2: Achtergronden BOP-markten
Om ook echt te geloven in het fenomeen bottom of the pyramid markten, moet er een omslag in denken worden gemaakt. De armen werden en worden nog steeds door veel organisaties gezien als een groot probleem in plaats van een markt. De laatste vijftig jaar hebben overheden van ontwikkelde landen geprobeerd de armen te helpen door subsidies en programma’s op te starten. Dit is duidelijk niet succesvol gebleken gezien de kloof die er nog steeds is en zelfs groter is geworden en deze maatregelen zijn bij uitstek voorbeelden waarbij de armen als een probleem worden gezien. Prahalad (2000) heeft aangegeven wat er nodig is in denkwijze om de armen te betrekken bij de markt. Schematisch ziet dat er als volgt uit:
De armen als probleem-> de armen als actieve markt zien->BOP als bron innovatie
Bij de armen zien als probleem horen de bovengenoemde maatregelen, bij de armen als actieve markt zien en BOP als bron van innovatie horen het creëren van een nieuwe markt, ondernemerschapdrive en innovatie. Met het toetreden van een aantal multinationals tot de BOP-markt (zie inleiding) is een begin gemaakt in de omslag die nodig is om de armen als een kans te zien in plaats van als blok aan het been.
Naast de omslag in denkwijze die nodig is, komt er nog een ander aspect kijken bij de bottom of the pyramid markten. Het is namelijk zo dat bedrijven uit winstoogmerk de markt kunnen betreden, maar er kan ook een positief neveneffect optreden als bedrijven succesvol zijn op de BOP-markt: ‘’Improving the lives of the billions of people at the bottom of the economic pyramid is a noble endeavor. It can also be a lucrative one.’’(Prahalad en Hammond, 2002, p.1) Dit citaat van hen geeft aan dat naast het winstoogmerk, het ook een nobel initiatief is om de armen te betrekken bij de wereldmarkt en ze een betere levensstandaard aan te reiken. In feite is dit dus een manier van maatschappelijk verantwoord ondernemen, omdat het de kansen van armen kan verbeteren. In dit paper doe ik geen uitspraken over of hulp of winst belangrijker is. Ik kijk slechts onder welke voorwaarden bedrijven succesvol deze markten winstgevend kunnen betreden en focus me daarom op het winstgedeelte.

Paragraaf 3: Welke factoren spelen een rol bij het betreden van BOP-markten?

Nu naar voren is gekomen wat de kenmerken en achtergronden zijn van BOP-markten ga ik bekijken tot welke factoren voor bedrijven deze kenmerken en achtergronden leiden. Daarbij hoort er bij elk kenmerk een factor die uit het kenmerk voortkomt. Ook bij de achtergronden werkt het op deze manier.

3.1 Factoren uit kenmerken BOP-markten
Zoals bij het eerste kenmerk van BOP-markten naar voren is gekomen zijn er enorm veel afnemers op BOP-markten die als individu heel weinig te besteden hebben. Bedrijven kunnen dus geen producten op de markt gaan brengen die hoge kosten met zich meebrengen. Ze moeten zich dus richten op producten die gemaakt worden met lage (loon)kosten. Dit kan onder andere door (een gedeelte van) de productie naar lagelonenlanden te verplaatsen. Naast de lage kosten is het belangrijk dat het bedrijf een hoge afzet bewerkstelligt omdat hier namelijk de winst te behalen valt. De winst per product blijft laag maar door een hoog volume kan alsnog winst gemaakt worden op het product. Zoals in de inleiding ook al vermeld is ‘disruptive innovations’ de ideale vorm van produceren voor de bodemmarkten. Bij het tweede kenmerk is aan de orde gekomen dat de distributie van producten vaak moeizaam verloopt bij BOP-markten. Dit komt met name door de slechte infrastructuur. Zeker bij BOP-markten is het belangrijk dat producten in groten getale bij de klanten terecht komen, en het gebrek aan infrastructuur is hierbij een storende factor (Smith, 2007) Ook moet er bij de distributie rekening mee worden gehouden dat: ‘’The poor cannot be walmartized’’(Prahalad, 2004, p.1). Dit houdt in dat je in ontwikkelingslanden vaak niet zo in een supermarkt naar binnen kan lopen met je boodschappenmandje en rustig je boodschappen uitzoeken. Hier is dus ook een andere strategie voor nodig op BOP-markten. Het derde kenmerk van de BOP-markten dat naar voren is gekomen is dat er vaak een grote informele economie is in de landen waar BOP-markten zich bevinden. Dit is van invloed op de manier van zakendoen: ‘’Entering low-income markets in emerging economies may require a different strategic approach. Reaching these markets involves bridging the formal and informal economies.’’ (London en Hart, 2004, p.352) In de informele economie zijn relaties vooral gericht op sociale contracten (Soto, aangehaald door London en Hart, 2004). De lokale machthebbers zullen je als bedrijf terugfluiten op het moment dat je grenzen overschrijdt die in de lokale economie bekend zijn en daarom dienen deze grenzen door bedrijven gerespecteerd te worden (London en Hart, 2004). 3.2: Factoren uit achtergronden
Bij de achtergronden is aan de orde gekomen dat er een omschakeling in denkwijze nodig is om de armen te betrekken bij de wereldeconomie. In papers is aan de orde gekomen dat de zienswijze van BOP-landen gedateerd is: ‘’Companies assume that people with such low incomes have little to spend on goods and services and that what they do spend goes to basic needs like food and shelter.(…) But such assumptions reflect a narrow and largely outdated view of the developing world.’’ (Prahalad and Hammond, 2002, p.5) Het probleem is dus niet dat BOP-landen geen markt zijn maar het idee dat dit zo is. Dit idee moet doorbroken worden om de BOP-markten succesvol te laten zijn. Dit is een belangrijke factor die meespeelt op dit gebied.
Bij de achtergrond is de winstgevendheid aan de orde gekomen. Nu ga ik daar dieper op in en koppel het aan de markpositie in de eigen markt, die van invloed is op de vraag of bedrijven juist wel of niet de overstap moeten maken. De positie die een bedrijf heeft op de eigen (vertrouwde) markt is namelijk ook van evident belang. Met uitzondering van multinationals, die veel geld hebben voor innovatie en onderzoek, is het voor veel bedrijven belangrijk om zeker te weten dat de stap die ze maken nodig is om door te groeien. Op het moment dat ze zelf nog voldoende groei(en winst) kunnen maken op hun eigen markt, zouden ze dit de prioriteit moeten geven in plaats van een nieuwe markt aanboren. Bedrijven kunnen juist wel de overstap maken op het moment dat ze in het binnenland niet kunnen opboksen tegen de concurrentie. Zo is het lastig om in de Verenigde Staten nieuwe software op de markt te brengen omdat de leiders op dit gebied dat tegenhouden. Daarom kunnen ondernemers naar de BOP-markten gaan, om het product hier te produceren en verkopen. Op het moment dat ze dan een sterke positie hebben in de BOP-markten, kunnen ze het opnieuw in de Verenigde Staten proberen en concurreren met de leiders, omdat ze dan sterker staan als onderneming (Hansen, 2005, p. 2-3). Hiermee heb ik proberen aan te tonen dat winstgevendheid op de eigen markt zou moeten zorgen voor terughoudendheid ten aanzien van de BOP-markten, een verzadigde eigen markt zou juist eerder een reden moeten zijn om de stap wel te maken. Multinationals hoeven in principe minder rekening te houden met deze voorwaarde.

Paragraaf 4: Welke voorwaarden leggen deze factoren bedrijven op?
4.1: Innoveren is de sleutel
De eerste voorwaarde die bedrijven opgelegd wordt komt door de noodzaak lage prijzen te realiseren. Dit is de noodzaak voor bedrijven om te innoveren om mee te doen op de BOP-markten. Dit zal ik duidelijk maken aan de hand van een voorbeeld van Prahalad en Hammond (2004, p.8): ‘’The Swedish wireless company Ericsson, for instance, has developed a small cellular telephone system, called a MiniGSM, that local operators in BOP markets can use to offer cell phone service to a small area at a radically lower cost than conventional equipment entails.’’ Dit voorbeeld maakt duidelijk dat Ericsson, door innovatie, producten creëert die goed liggen op de BOP-markten. Constant blijven zoeken naar toepassingen en producten die deze eigenschap hebben is enorm belangrijk om zo de kosten van de producten te beheersen of verder terug te dringen. Dit is één van de belangrijkste voorwaarden omdat hier de sleutel zit tot winst.

4.2: Verbeteren infrastructuur en distributie producten en kennis
De tweede voorwaarde vloeit voort uit de distributiebeperkingen die er zijn op de BOP-markten. Voor de hand ligt natuurlijk dat de infrastructuur verbetert moet worden, maar de manier waarop is een lastige vraag. Smith (2007, p.29) reikt hiervoor een handvat aan. Hij denkt dat het belangrijk is om selectief het gat te dichten op het gebied van infrastructuur. Nieuwe wegen aanleggen en een telefoonlijn door het hele land zou een enorme investering zijn. Daarom is het beter zorgvuldig technologieën te kiezen waarmee kleine doelen bereikt kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is een web-portal, wat een relatief kleine investering is in vergelijking met de hiervoor genoemde oplossingen. Door steeds kleine stapjes te maken kan de infrastructuur verbeterd worden en liggen de lasten niet bij één bedrijf of de overheden. Daarnaast is het nog belangrijk dat er ingespeeld wordt op het gegeven dat bij de factoren aan de orde is gekomen, namelijk ‘’the poor cannot be walmartized’’. Wat bedrijven wel kunnen doen is losse producten aanleveren in pakketen (Hansen, 2005). Dit is hét alternatief omdat het concept van de Wal-Mart niet werkt in dit soort landen.

4.3: Kennis van BOP-markten in je bedrijf aan boord hebben
Als derde is belangrijk dat bedrijven de grenzen van de informele economie kennen en herkennen. Zoals ik al zei is de informele economie vooral gebaseerd op de sociale contracten en die spelen bij deze voorwaarde dan ook een belangrijke rol:’’Succesfully operating in this business environment requires a capability to understand and appreciate the benefits of the existing social infrastructure (Chambers, 1997 aangehaald door Londen en Hart, 2004, p.352) Om dit te kunnen, is het belangrijk mensen te hebben binnen je bedrijf die ervaring hebben op de BOP-markten. Tot dusverre is dat nog niet het geval bij de meeste bedrijven: ‘’To date, few multinationals have developed a cadre of people who are comfortable with these markets.’’(Prahalad en Hammond, 2002, p.9) Dit is op zich vreemd, omdat kennis van de markt waarin je opereert één van de belangrijkste voorwaarden is om te slagen op de markt.

4.4: Beeld van BOP-markten doorbreken
De laatste voorwaarde die aan de orde komt heeft betrekking op de denkwijze van zowel overheden als bedrijven op de BOP-markten. Bij de factoren is al vastgesteld dat het beeld dat veel bedrijven hebben van BOP-markten niet klopt, maar dat beeld moet doorbroken worden. Hier zijn een aantal alternatieven voor te bedenken. Zo zou er een campagne opgestart kunnen worden in het bedrijfsleven om bedrijven bekend te maken met het fenomeen of er kunnen lezingen worden georganiseerd voor bedrijven door bekende wetenschappers op dit gebied. Vraag hierbij is alleen wie zou dit op zich willen nemen? Bedrijven die met de BOP-markten betreden vanuit het maatschappelijk verantwoord ondernemen-perspectief, zouden hier het voortouw in kunnen nemen omdat dit strookt met hun doelstelling. Voorop staat in ieder geval dat het dient te gebeuren.

Onder welke voorwaarden kunnen bedrijven succesvol toetreden tot de BOP-markten?
Ik heb geprobeerd door middel van een literatuuronderzoek in combinatie met eigen beredeneringen tot voorwaarden te komen waar bedrijven aandacht aan (zouden) moeten tonen wanneer ze besluiten toe te treden tot de BOP-markten. Daarbij heb ik gebruik gemaakt van de kenmerken van bottom of the economic pyramid markten en de factoren die op deze markten een rol spelen. Aan de hand van deze kenmerken en factoren ben ik tot vier voorwaarden gekomen, waarvan de laatste voorwaarde niet zozeer belangrijk is voor de bedrijven zelf, maar wel om het fenomeen BOP-markten als geheel te laten slagen. Dit is het doorbreken van de denkwijze van bedrijven en overheden. Daarnaast heb ik nog drie voorwaarden gevonden die specifieker gelden voor bedrijven zelf. De eerste is kosten zo laag mogelijk houden. Dit kan alleen door constant te innoveren en op zoek te zijn naar producten en toepassingen die het productieproces beter laten verlopen. De tweede is verbeteringen aanbrengen in de distributie door in kleine stapjes te proberen de infrastructuur te verbeteren en door losse producten aan te bieden in pakketen. De derde is kennis binnen het bedrijf hebben om de goede beslissingen te maken op een vrij lastige markt die in het algemeen beheerst wordt door de informele economie.

Literatuurlijst:
1. Prahalad C.K.(2004), Why selling for the poor makes for good business, Fortune

2. Londen T., Hart S.(2004), Reinventing strategies for emerging markets: Beyond the transnational model, journal of international business studies, p. 350-370

3. Garriga E., Melé D.(2004), Corporate Social Responsibility Theories: Mapping the theories, journal of business ethics 53, p 51-71

4. Christensen C. M., Overdorf M.(2000), Meeting the challenge of disruptive change, Harvard business review 78, p. 66-75

5. Hansen F.(2005), The bottom of the economic pyramid, business finance

6. Prahalad C.K. (2000), Strategies for the bottom of the economic pyramid: India as a source of innovation, the SoL Journal 4, p. 6-17

7. Smith N. C.(2007), Socially responsible distribution: Distribution strategies for reaching the bottom of the pyramid, INSEAD Business School Research Paper No. 2008/21/ISIC

8. C.K. Prahalad, Hammond A.(2002), Serving the world’s poor, profitably, Harvard business review, p.1-11

9. Sethia N.(2005), At the bottom of the pyramid: Responsible design for responsible business, design management review, 9 pgs

Similar Documents

Premium Essay

Shared Value Creation Review

...social problems which is related to the corporation into business opportunities and simultaneously yield greater profitability(Porter, Kramer,2011). As it sounds, it is a seductive promiseand has so far received obscene attention in the business markets and among business educators. Both authors seeks to regain trust in “business and society who has pitted against each other so long” …”Learning how to create shared value is our best chance to legitimize business”(Porter, Kramer, 2011) is how companies were viewed as prospering at the expense of the community. With both aims of evaluating and analysing the concept of creating shared value, in this paper, we suggest how CSV can help businesses harness its full potential by simply creating economic value while simultaneously creating value for society. Focusing on making the right kind profits, companies should look beyond just merely maximum profits but also integrates social benefits at the same time; starting a positive cycle which reconnects business with society. In CSV, it represents a new approach for businesses moving beyond CSR approaches in the past. However promising this bold new approach is, it has also created polarized critics questioning their originality or even accusing the author of caricaturing the CSR concepts. Undermining limitations and weakness, it might pose a threat of the potentials of CSV to realize its aims of reshaping capitalism. Introduction of Shared Value Creation For decades, businesses and...

Words: 2295 - Pages: 10

Premium Essay

Bottom of the Pyramid Essay

...The concept of the bottom of the pyramid (BoP) refers to the largest socio-economic group of individuals who are amongst the poorest in the world. Although those individuals living at the bottom live in severe poverty, the notion is that there is a fortune at the BoP for multinational organizations to exploit. There is a considerable amount of market potential that exists within these groups. An organization can make an effort to capitalize on this potential, changing or creating a sustainable business model for future operations. For a multinational organization to do so, there are various opportunities and challenges in which they must understand. Opportunities of reluctance from competitors, purchasing power of the BoP, progression of the BoP, and financial gain of the organization must be considered before investing. While challenges of ethical concerns involving the products produced and the vulnerability of the BoP market must be recognized as well. There have already been numerous multinational organizations that have invested their efforts into the BoP market and have attained immense success. The argument against tapping into this market is understandable, but with vast opportunities and avoidable challenges, it is apparent that a multinational organization can and should seek their fortune at the bottom of the pyramid (BoP). As the majority of the BoP market is untapped, there are various opportunities for a multinational organization to consider when determining...

Words: 1465 - Pages: 6

Free Essay

Bop Concepr

...(18027991) Email: jennilyn_phan@hotmail.com The Fortune at the bottom of pyramid Procter & Gamble Company The Fortune at the bottom of pyramid Procter & Gamble Company According to Pervez, Maritz and Waal (2013), recently when poverty continues to be one of the global key issues and also one of the biggest challenges facing the society at large, the solutions to alleviate the continuing economic misery have become increasingly popular. The release of new theory called “Bottom of the Pyramid”, which is also known as “base of the pyramid”, by Prahalad and Hart has helped figure a new way of thinking about the intersection of business strategy and poverty alleviation (London & Anupindi, 2012). However, it does not seem like the business will always be profitable when doing the expansion to the low-income market, the challenges facing to the businesses also arise. This paper is to describe and discuss in-depth the Bottom of the Pyramid concept and also to go through the approach to the BoP venture that the selected company, Procter & Gamble, has undertaken in their business strategy in the Chinese market. Dinica & Motteau (2012) stated that: "The distribution of money in the world looks like a pyramid". The “bottom of the pyramid” concept mentions that not too many people could earn a lot at the top of the pyramid but a big amount of people who are poor at the bottom of the pyramid. It is estimated that approximately four billion people that make up...

Words: 2363 - Pages: 10

Premium Essay

The Fortune of Bottom of Pyramid

...strategy + business issue 26 The Fortune at the of the SECURITY AND S T R AT E GY Bottom Pyramid by C.K. Prahalad and Stuart L. Hart content strategy & competition Low-income markets present a prodigious opportunity for the world’s wealthiest companies — to seek their fortunes and bring prosperity to the aspiring poor. 2 With the end of the Cold War, the former Soviet Union and its allies, as well as China, India, and Latin America, opened their closed markets to foreign investment in a cascading fashion. Although this significant economic and social transformation has offered vast new growth opportunities for multinational corporations (MNCs), its promise has yet to be realized. First, the prospect of millions of “middle-class” consumers in developing countries, clamoring for products from MNCs, was wildly oversold. To make matters worse, the Asian and Latin American financial crises have greatly diminished the attractiveness of emerging markets. As a consequence, many MNCs worldwide slowed investments and began to rethink risk–reward structures for these markets. This retreat could become even more pronounced in the wake of the terrorist attacks in the United States last September. The lackluster nature of most MNCs’ emergingmarket strategies over the past decade does not change the magnitude of the opportunity, which is in reality much larger than previously thought. The real source of market promise is not the wealthy few in the developing world...

Words: 8366 - Pages: 34

Premium Essay

When Your Business Model Is in Trouble

...A Bottom of the Pyramid Approaches for Urban Sustainability Background Paper – Draft 0 At the Fourth Session of the World Urban Forum held in Nanjing in November 2008, the private sector decided to organise two working groups which would be based on the themes of Urban Governance and Bottom of the Pyramid Approaches for Urban Sustainability. Through their work, the groups will also contribute to the preparation of Core Business Principles for Sustainable Urbanization that will be presented at the Fifth Session of the World Urban Forum to be held in Rio de Janeiro in May 2010. Given the challenge of urban poverty, with 1 billion slum dwellers projected to rise to more than 1.4 billion by 2020, UNHABITAT is well aware that the private sector is not merely a part of the solution, but instead is a vital partner that must be engaged if the world’s cities are to achieve sustainability. The challenge is first and foremost to address the shelter and basic services needs of low-income segments in urban areas. A further challenge is to scale-up operations through new partnerships in order to address the daunting challenge of rapid urbanization. Ensuring harmonious cities starts by dealing with the slums and finding affordable solutions for those deprived from decent housing and other essential services who find themselves systematically marginalized by mainstream urban market economics. The private sector can play a pivotal role in the process of empowering those at the bottom of the...

Words: 6680 - Pages: 27

Premium Essay

Botton of the Pyramid

...strategy+business The Fortune at the Bottom of the Pyramid by C.K. Prahalad and Stuart L. Hart from strategy+business issue 26, first quarter 2002 © 2002 Booz Allen Hamilton Inc. All rights reserved. e-Doc The Fortune at the of the Bottom Pyramid by C.K. Prahalad and Stuart L. Hart SECURITY AND S T R AT E GY content strategy & competition Low-income markets present a prodigious opportunity for the world’s wealthiest companies — to seek their fortunes and bring prosperity to the aspiring poor. 1 With the end of the Cold War, the former Soviet Union and its allies, as well as China, India, and Latin America, opened their closed markets to foreign investment in a cascading fashion. Although this significant economic and social transformation has offered vast new growth opportunities for multinational corporations (MNCs), its promise has yet to be realized. First, the prospect of millions of “middle-class” consumers in developing countries, clamoring for products from MNCs, was wildly oversold. To make matters worse, the Asian and Latin American financial crises have greatly diminished the attractiveness of emerging markets. As a consequence, many MNCs worldwide slowed investments and began to rethink risk–reward structures for these markets. This retreat could become even more pronounced in the wake of the terrorist attacks in the United States last September. The lackluster nature of most MNCs’ emergingmarket strategies over the past decade...

Words: 8424 - Pages: 34

Premium Essay

Pyramid Bottom at the of the by C.K. Prahalad and Stuart L. Hart

...The Fortune at the of the SECURITY AND S T R AT E GY Bottom Pyramid by C.K. Prahalad and Stuart L. Hart content strategy & competition Low-income markets present a prodigious opportunity for the world’s wealthiest companies — to seek their fortunes and bring prosperity to the aspiring poor. 1 With the end of the Cold War, the former Soviet Union and its allies, as well as China, India, and Latin America, opened their closed markets to foreign investment in a cascading fashion. Although this significant economic and social transformation has offered vast new growth opportunities for multinational corporations (MNCs), its promise has yet to be realized. First, the prospect of millions of “middle-class” consumers in developing countries, clamoring for products from MNCs, was wildly oversold. To make matters worse, the Asian and Latin American financial crises have greatly diminished the attractiveness of emerging markets. As a consequence, many MNCs worldwide slowed investments and began to rethink risk–reward structures for these markets. This retreat could become even more pronounced in the wake of the terrorist attacks in the United States last September. The lackluster nature of most MNCs’ emergingmarket strategies over the past decade does not change the magnitude of the opportunity, which is in reality much larger than previously thought. The real source of market promise is not the wealthy few in the developing world, or even the emerging middle-income...

Words: 8366 - Pages: 34

Premium Essay

What Is a Product-Service System

...Semester 1, 2012 Week 9: Innovation II Product Innovation Dr Gary Buttriss 9.1 What is a product-service system? What may be the impact on its own sustainability of a corporation currently providing products moving towards a product-service system? (See especially reading 9.1.) Answer •  What is a product-service system •  “A marketable set of products and services capable of jointly fulfilling a user‟s need. The product/service ratio in this set can vary, either in terms of function fulfillment or economic value. (p.238) •  Also a system of products, services, supporting networks and infrastructure designed to be competitive, satisfy customer needs and have a lower environmental impact than traditional business models (p. 239) •  Impacts on sustainability of a corporation •  Drivers: Can provide access to new strategic markets opportunities, market trends and developments and potentially stay competitive as patterns of production and consumption are transformed. •  Barriers: Fundamental cultural shifts are required. Markets and products may be hard to develop, consumers may resist. MGMT2001 - Corporate Sustainability 2 Context and Characteristics •  Blurring of manufacturing and service: The role of services in providing value is ever more important. Added value is created by technological improvments, intellectual property, product image and brand names, aesthetic design and styling that differentiate and diversify products. Functional economy: Function...

Words: 2821 - Pages: 12

Premium Essay

The Pros And Cons Of Micro Finance

...The bottom of the pyramid is the largest but poorest socio-economic group in the world. Globally this accounts for 3 Billion people who are living on less than US$2.50c per day (Shah. 2013). A study conducted by professor C.K. Prahalad concludes that the bottom of pyramid have a joint purchasing power of approximately US$14 trillion, which consequently is an extremely attractive market for large corporations (Prahalad, CK & Hart, SL. 2002). With this profitability comes the risk of the poor being exploited of their vulnerability, increased indebtedness and further increasing the poverty trap (Louw & Venter, 2010). Professor C.K. Prahalad makes a bold prediction on the title of his book “eradicating poverty through profit”. Looking into various...

Words: 1672 - Pages: 7

Premium Essay

International Business

...Company History and Background Vibram has been leading for last 75 as the world leader in marketing and producing high-performance rubber soles, destined for outdoor, work free time, fashion, and mending and orthopedy markets.The unmistakable yellow octagon, that identifies the brand which is known all around the globe, is the symbol of a company which is synonym with quality, performance, safety, innovation and design. As a matter of fact, applying rubber under his mountaineering boots, Bramani had the first sole made of vulcanized rubber, thus inventing the shoe sole which revolutionised the world of mountaineering. In 1937, the “first Vibram evolution” took place: Vitale Bramani (Vi-Bram, name born by the acronym of its inventor) invented the “Carrarmato” , that is the first rubber sole realized specifically for mountaineering, which changed this sport dramatically. In 2001, industrial designer Robert Fliri proposed the idea of Vibram FiveFingers to Marco Bramani, grandson of Vibram founder Vitale Bramani, who immediately embraced the concept. In 2004 the patent was filed and in 2005 Vibram FiveFingers® started being widely commercialized. From the original concept a collection of shoes especially created for barefoot were born and simply known as Vibram FiveFingers. This is how the new minimalism footwear was born, directly inspired by the barefoot phenomenon, the practice of walking with uncovered feet. The main characteristic of this extraordinary shoe is the sole made...

Words: 2381 - Pages: 10

Premium Essay

Mr Quang

...former Soviet Union present a profusion of consumers and immense growth potential for multinational corporations. The trick is for senior management to fully understand that this market possibility exists and that tapping into it may require a radical departure from the traditional, developed-economy mindset. As Nike’s financial record indicates, market saturation and intense competition in Tier One economies has squelched Nike’s growth trajectory. While the Swoosh continues to penetrate typical Western markets, tapping into the increasing numbers of “middle and lower class” consumers in emerging markets could offer a phenomenal expansion opportunity if the firm can create the right business model. In addition, beyond the potential economic benefits from this venture, Nike’s World Shoe Project also offers a credible response to the labor issues that have buffeted the company, and leverages their efforts to minimize the environmental impact of their production activities. • Introduction/Background of the study The words “Just make me the shoe!” echoed down the boardroom table to Tom Hartage a 17 – year veteran of the running shoe company, Nike Inc. Tom Clarke, president of the company in 1998, had attended the meetings, seen the presentations and reviewed the numbers related to the market potential of China a rough gem with a booming population of 1.2 billion. He also knew that in many parts of the world, including China, people couldn’t afford Nike’s current...

Words: 3023 - Pages: 13

Premium Essay

Origin Of Entrepreneurship

...It could be new products or services or new ways of producing them. There are no Google or Microsoft emerging out of India but this does not mean that no innovation is being done in India. If product for end users is the visible tip of innovation iceberg, India is well represented in the large submerged portion of the innovation iceberg. Invisible innovation can be categorized as below:- Innovation for Business customers:- In the last 2 decades, 750 R&D centres have been set up by the multinational corporations which have served as a major source of innovation. Outsourcing Innovation to Indian companies:- Many global companies are contracting Indian industries for innovations in their global products. In the Pharma Industry, many molecules are developed in US but the major part of the project is...

Words: 947 - Pages: 4

Premium Essay

Fair Trade

...different view or understanding of the term globalization. Depending on others owe ethics, morals and ways of life create their own personal agreement or disagreement with global trade. Globalization has basically made the world a smaller place and also made ways for free trade and business to effectively communication between various parts of the globe. It has potential to make this world a better place to live in. It is changing major problems like unemployment and extreme poverty. Developing countries benefit the most and a lot from globalization as there is a sound flow of money and a decrease in the currency difference between every country with in the world. Free trade creates a mass competition base between many companies worldwide producing the same products, which give everyone worldwide many different options on what they would like to spend their own hard earned dollar on. With all those great positives for globalizing there are also many negatives about it. Globalization is causing citizens in many parts of the world to lose their jobs as work is being outsourced to other countries. The cost of labor in many other countries is extremely low as compared to a different country. As companies move their work across the boarders companies are opening their counterparts and ideas of their organization. This is resulting in the transfer of the quality of their products to other countries which are greatly increasing the chances of depreciation in terms of quality expectations...

Words: 1346 - Pages: 6

Premium Essay

H & M: Corporate Social Responsibility

...Introduction In the past, the main goal of businesses is making profit to benefit their shareholders as explained by Milton Friedman (Humber 2002). However, the stakeholder theory by Edward Freeman asserted that businesses have responsibilities towards all of their stakeholders, which comprised of responsibilities in the area of philanthropy, ethical, economic and legal (see figure 1) (Stieb 2009). Corporate Social Responsibility (CSR) refers to business practices that aim to solve environment, social and economic issues (Osagie et al. 2016, 233). Besides that, global corporate citizens should engage in activities that align with the triple bottom line theory of people, planet, and profit and the principle of UNGC (Payne 2013; Ten Principle...

Words: 1753 - Pages: 8

Premium Essay

Botom of Piramid

...meeting to discuss key questions that need to be addressed if the company decides to look further into the possibility of marketing to the BOP segment. The ultimate goal of this meeting will be to establish a set of general guidelines to use in developing a market strategy for any one of the company’s products to be marketed to the “aspirational poor”. These guidelines needs not be company or product specific at this time. In fact, think of the final guideline as a checklist- a series of questions that a company could use as a start in evaluating the potential of a specificBOP market segment for one of its products. Right now on this planet there are 2,582 people living for less than $2 a day and it is this group that makes up the bottom of the economic pyramid (BOP). With this group constituting such a large and diverse part of the market, many organizations have been seeking to make their presence larger in this area of the market with their products and services. This move is incredibly organizationally strategic as the BOP market has a need for advanced technology. However in order for this market initiative to be successful these products must be accompanied by the correct infrastructure support. Even more to this point, for most products, demand is contingent on the customer having sufficient purchasing power. With this in mind, designing a business model to serve the market BOP has tostart with a basic insight rather than tinkering or tailoring a minor detail of the current business...

Words: 576 - Pages: 3