Free Essay

Drept

In:

Submitted By stillcris
Words 1343
Pages 6
Nulitatea actului juridic
Nulitatea este sanctiunea de drept civil care lipseste actul juridic civil de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila. Altfel spus nulitatea este sanctiunea ce intervine in cazul in care la incheierea actului juridic civil, nu se respecta dispozitiile legale cu privire la conditiile de validitate a actului juridic, indiferent daca sunt conditii de fond (consimtamant, capacitate, obiect, cauza) sau forma (ad validitatem). Deci nulitatea are loc in cazul nerespectarii conditiilor de validitate.
Trasaturile caracteristice nulitatii:
- este o sanctiune de drept civil;
- priveste numai actele juridice, nu si faptele juridice stricto sensu (fapte savarsite fara intentia de a savarsi efecte juridice);
- intervine atunci cand sunt incalcate normele juridice care reglementeaza conditiile validitate a actului juridic;
- consta in lipsirea de efectele ce contravin normelor juridice edictate pentru incheierea valabila actului juridic, deci nu priveste intotdeauna, actul juridic in intregul lui;
- momentul in raport cu care se apreciaza conformitatea actului juridic cu legea este acela al incheierii actului juridic;
- pentru stabilirea concordantei sau neconcordantei cu legea a efectelor actului juridic, se recurge la finalitatea legii, in sensul ca actul juridic este lipsit numai de acele efecte care contravin scopului urmarit de dispozitia incalcata.
1. 2. Reglementarea nulitatii.
In stadiul actul nu exista o reglementare unitara a nulitatii actului juridic. Exemple norme juridice din Codul Civil: art. 5; art. 886; art. 1010; art. 1900 C. civ.
1.3. Functiile nulitatii
Functia preventiva consta in efectul inhibitoriu pe care il exercita asupra subiectelor de drept civil, tentate sa incheie actul juridic cu nerespectarea conditiilor sale de valabilitate => stiind ca un asemenea act va fi lipsit de efecte, persoanele sunt descurajate si indemnate sa respecte legea civila.
Functia sanctionatorie intra in actiunea atunci cand functia preventiva nu si-a dovedit eficienta, constand in inlaturarea efectelor contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea valabila a actului juridic civil.
Uneori se vorbeste si despre o a treia functie a nulitatii actului juridic civil, functia de garantie a principiului legalitatii in domeniul actelor jridice, ca fiind o sinteza a celorlalte doua => prin realizarea functiei preventive si a celei sanctionatorii, se asigura respectarea normelor juridice civile care reglementeaza conditiile de valabilitate a actului juridic civil.
In trecutt se considera ca actul juridic lovit de nulitate nu produce nici un efect, nulitatea fiind totala si iremediabila („actul-organism”=> nulitatea actului fiind asemanata cu boala din organism). Mai tarziu, privindu-se nulitatea ca sanctiune si mijloc prin care se restabileste legalitatea incalcata la incheierea actului civil, a fost formulata conceptia proportionalizarii efectelor nulitatii in raport cu finalitatea legii, spunandu-se ca trebuie inlaturate numai acele efecte care contravin scopului edictarii dispozitiei legale incalcate, mentinandu-se insa celelalte efecte ale actului respectiv (in cadrul acestei conceptii se spune ca nulitatea este in principiu, partiala si remediabila). Actul trebuie salvat, nulitatea nefiind o simpla sanctiune. 1.4. Clasificarea nulitatilor actului juridic civil.
1.4.1. Nulitate absoluta, nulitate relativa. Criteriul este reprezentat de natura interesului (general sau individual) ocrotit prin dispozitia legala incalcata la incheierea actului juridic civil.
- nulitatea absoluta (desemnata prin diferite formule: „actul este nul”, „nul de drept”, „nul de plin drept”) – sanctioneaza nerespectarea, la incheierea actului juridic civil, a unei norme juridice care ocroteste un interes general, obstesc - interesul ocrotit este un interes general, public – deci a unei norme imperative de ordine publica. - ex. art. 1247 C. civ;
- nulitatea relativa – (desemnata prin formulele: „actul este anulabil”, „actul poate fi anulat””, uneori: „actul este nul” ) sanctioneaza nerespectarea, la incheierea actului juridic civil, a unei norme juridice care ocroteste un interes particular, individual - interesul ocrotit este un interes individual, particular – deci a unei norme imperative de ordine privata. - ex. art. 1248 C. civ.
1.4.2. Dupa critriul consacrarii legislative
Nulitate expresa ( numita si nulitate textuala sau explicita) - in textul legii este prevazuta atat conditia de validitate cat si nulitatea in mod explicit - ex: art. 1653 C. civ. – cele mai multe nulitati fac parte din aceasta categorie.
Nulitati virtuale (tacita sau implicita) – nulitatea nu este expres prevazuta de lege, dar rezulta neindoielnic din modul in care este reglementata o anumita conditie de validitate a actului juridic civil - textul legii fixeaza doar conditia de validitate – ex: art. 966. C. civ.
1.4.3. Dupa criteriul intinderii efectelor nulitatii, avem:
Nulitate totala – desfinteaza toate efectele actului juridic, deci actul juridic in intregime
Nulitate partiala – desfinteaza doar o parte din efecte, mentinandu-le pe celelalte, intrucat nu contravin legii.
N.B. Se apreciaza ca in sistemul nostru juridic, nulitatea totala reprezinta exceptia, iar nulitatea partiala regula, desi in practica cazurile de nulitate partiala nu sunt numeroase, actele juritice neavand un continut complex, cu mai multe clauze.
1.4.4. Dupa felul conditiei de validitate incalcate, avem:
Nulitati de fond – nulitatea intervine in cazul lipsei ori nevalabilitatii unei conditii de fond (capacitate, consimtamant, obiect, cauza) a actului juridic civil – cele mai des intalnite in practica.
Nulitati de forma – nulitatea intervine in cazul nerespectarii formei cerute ad validitatem - ex. art. 886. C. civ
In raport de modul de valorificare, avem:
Nulitati amiabile - nulitatea se face prin consimtamantul partilor, lipsind de efecte acel act civil, fara a se mai adresa instantei de judecata – ex. art. 1246, alin 3 C. civ.
Nulitati judiciare – in situatia in care partile nu se inteleg, ori actul civil nu este susceptibil de o nulitate amiabila (ex. recunoasterea de filiatie, casatoria, adoptia), nulitatea trebuie declarata de organul juridic competent.
Nulitati de drept - opereaza in mod exceptional pe temeiul legii - Clauze considerate nescrise. Sunt absolute, partiale si care opereaza de drept.
1.5. Delimitarea nulitatii de alte sanctiuni
Delimitarea de rezolutiune - este o sanctiune care intervine in cazul contractelor sinalagmatice cu operare uno ictu si consta in desfintarea retroactiva a acestuia, in cazul neexecutarii culpabile a obligatilor a uneia dintre parti.
=> Diferente in sfera de aplicare. Nulitatea se aplica in cazul oricarui act juridic, rezolutiunea numai in cazul contractelor sinalagmatice cu operare uno ictu. Nulitatea presupune un act juridic civil incheiat cu nerespectarea unei conditii de valabilitate, pe cand rezolutiunea presupune un caz valabil incheiat.
Delimitarea de revocare – este o sanctiune, ce consta in inlaturarea efectelor actului juridic civil din cauza ingratitudinii gratificatului sau neexecutarii culpabile a sarcinii – se aplica in general liberalitatilor (legate si donatii). Notiunea de revocare mai este folosita si pentru denuntarea unilaterala, in conditiile legii, a unui act juridic; sau in sensul de desfacere a unui contract prin acordul partilor.
Delimitarea de reziliere – este o sanctiune care intervine in cazul contractelor sinalagmatice cu executarea succesiva - produce efecte doar pt viitor – consecinta: desfacerea contractelor. (ex. cazul contractelor de inchiriere).
Delimitarea de caducitate - cauza de ineficacitate care consta in faptul ca actul juridic nu-si mai produce nici un efect datorita intervenirii unei imprejurari ulterioare incheierii sale si care este independenta (straina) de vointa autorului actului juridic. Ex. legatul cuprins intr-un testament valabil devine caduc daca legatarul predecedeaza testatorului, daca la data deschiderii succesiunii exista o incapacitate a legatarului de a primi legatul, daca legatarul renunta la succesiune sau daca bunul ce formeaza obiectul legatului cu titlu particular piere; oferta de a contracta devine caduca in cazul in care nu este acceptata de catre destinatar sau daca ofertantul decedeaza inainte de acceptarea ofertei respective.
Delimitarea de reductiune. – sanctiunea civila aplicabila in cazul actelor juridice incheiate cu nesocotirea unor interdictii stabilite de lege pentru ocrotirea unor persoane sau pentru restabilirea echilibrului contraprestatiilor intr-un contract sinalagmatic cu titlu oneros si comutativ. in cazul liberalitatilor excesive (liberalitati = donatii sau legate) si incalcarea rezervei succesorale - se manifesta prin reducerea liberalitatilor. Se aplica numai in cazul liberalitatilor excesive sau contractelor cu titlu oneros si comutativ. (ex. un contract de chirie incheiat pe durata determinata care nu mai reflecta realitatea din piata imobiliara)...
Delimitarea de inopozabilitate – este sanctiunea care intervine in cazul nesocotirii unor cerinte de publicitate fata de terti, prevazute de lege pentru anumite acte juridice. Este si cazul incheierii unui act act juridic prin procedeul reprezentarii, insa cu lipsa sau depasirea puterii de a reprezenta. In acest caz efectele actului juridic se produc fata de parti, dar drepturile si obligatiile nascute din actul respectiv nu pot fi opuse tertilor.

Similar Documents

Premium Essay

Drept

...1. PATRIMONIUL 1.1. Noţiuni generale 1.2. Caracterele juridice ale patrimoniului 1.3. Funcţiile patrimoniului 1.4. Drepturi reale şi drepturi de creanţă Obiectivele specifice unităţii de învăţare Rezumat Teste de autoevaluare Bibliografie minimală Obiective specifice: La sfârşitul capitolului, vei avea capacitatea: • • • să defineşti noţiunea de „patrimoniu”; să identifici caracterele juridice şi a funcţiile acestuia; să expui noţiunea şi clasificarea drepturilor reale şi de creanţă. Timp mediu estimat pentru studiu individual: 5 ore 1 Ioan Apostu Patrimoniul 1.1. Noţiuni generale Dreptul civil studiază raportul juridic civil, privit prin elementele sale structurale. Raportul juridic civil este prin definiţie o relaţie socială reglementată de norma juridică civilă. Aşa cum s-a studiat în anul I, el are un caracter dublu voliţional, în sensul că două voinţe prefigurează relaţia socială şi anume, voinţa legii exprimată prin norma juridică şi voinţa subiectelor exprimată prin acte şi fapte juridice (Beleiu, 1992, pp. 61-63). Elementele structurale are raportului juridic civil, sunt trei, şi anume: a) subiectele; b) conţinutul; c) obiectul raportului juridic civil. Subiectele raportului juridic civil sunt persoanele fizice şi juridice între care se stabilesc drepturile şi obligaţiile civile (Costin, 1982, p. 135). Conţinutul reprezintă drepturile subiective şi obligaţiile corelative care revin subiectelor iar obiectul raportului juridic civil este însăşi...

Words: 4506 - Pages: 19

Free Essay

Drept

...I i; |: t I i I I i [pic] CUVÂNT ÎNAINTE „Drept diplomatic" este un curs universitar conceput ca o expunere şi o analiză a normelor dreptului internaţional, care asigură desfăşurarea acelei activităţi menite să promoveze interesele externe ale unui stat. Diplomaţia este privită, de cele mai multe ori, cu admiraţia pe care o poate da ceremonialul desfăşurării ei. în fond, ea este o activitate zilnică, tenace, migăloasă, plină de neprevăzut şi mister. Poate, oare, un diplomat să gândească un scenariu pentru a promova politica statului său care să se armonizeze cu cea a interlocutorului său? Strădania diplomaţilor este de a se convinge zilnic şi a se informa pe baza unor documentări atente, care sunt interesele reciproce ale statului lor şi ale statului în care sunt trimişi, permanent sau temporar, pentru a acţiona conform cu aceste interese; ei trebuie să lămurească interlocutorii de propriul lor interes, conştientizându-1, dacă aceştia ar fi omis sau neglijat să o facă. Diplomaţia este o negociere permanentă cu statul acreditar; ea nu se desfăşoară numai la masa tratativelor. Diplomatul ştie că a negocia nu înseamnă insistenţa pentru acceptarea unui drept al statului propriu, dacă nu se are în vedere perspectiva unei colaborări, bazată pe reciprocitate. El ştie, în cazul în care interesele nu converg, că strădaniile lui sunt în zadar, căci statele nu au sentimente, ci doar politici de urmat. Diplomatul este de partea baricadei statului...

Words: 43878 - Pages: 176

Premium Essay

Drepturi Vivile

...UNIVERSITATEA „DANUBIUS“ DIN GALAŢI DEPARTAMENTUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT LA DISTANŢĂ ŞI FRECVENŢĂ REDUSĂ FACULTATEA DE DREPT DREPT CIVIL. DREPTURI REALE Anul II, semestrul I IOAN APOSTU Editura Universitară Danubius, Galaţi 2011 © Toate drepturile pentru această lucrare sunt rezervate autorului. Reproducerea ei integrală sau fragmentară este interzisă. Editura Universitară „Danubius” este recunoscută de Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (cod 111/2006) ISBN 978-606-533-130-3 Tipografia Zigotto Galaţi Tel.: 0236.477171 Drept civil. Drepturi reale 2 CUPRINS 1. Patrimoniul Noţiuni generale 8 Caracterele juridice ale patrimoniului 9 Funcţiile patrimoniului 11 Drepturi reale şi drepturi de creanţă 13 Obiectivele specifice unităţii de învăţare Rezumat 17 Teste de autoevaluare 18 Bibliografie minimală 18 2. Proprietatea, dezmembrămintele şi apărarea dreptului de proprietate Proprietatea 20 Dezmembrămintele dreptului de proprietate 55 Apărarea dreptului de proprietate prin acţiunea în revendicare 63 Obiectivele specifice unităţii de învăţare Rezumat 70 Teste de autoevaluare 71 Lucrare de verificare 71 Bibliografie minimală 73 Drept civil. Drepturi reale 3 3. Posesia Noţiuni generale 75 Dobândirea, dovada şi pierderea posesiei 77 Calităţile şi viciile posesiei 78 Efecte posesiei 83 Obiectivele specifice unităţii de învăţare Rezumat 95 Teste de autoevaluare 95 Bibliografie minimală 96 4. Modurile de dobândire...

Words: 5325 - Pages: 22

Free Essay

Teoria Generala a Dreptului

...Bloşenco Magda TEORIA GENERALĂ A DREPTULUI Note de curs Cuprins Notă introductivă Tema 1. Noţiuni introductive cu privire la teoria generală a dreptului. Subiectul 1. Noţiuni generale privind teoria generală a dreptului. Obiectul teoriei generale a dreptului.......................6 Subiectul 2. Baza metodologică a teoriei generale a dreptului. Metodele cercetării juridice......................................................7 Tema 2 Esenţa, tipurile şi forma de stat. Subiectul 1. Conceptul statului şi trăsăturile lui..................10 Subiectul 2. Originea statului şi dreptului. Formele statului.....................................................................................12 Subiectul 3. Elementele caracteristice ale statului...............16 Subiectul 4. Scopul, sarcinile şi funcţiile statului................18 Tema 3. Conceptul şi definiţia dreptului Subiectul 1. Subiectul 2. Subiectul 3. Subiectul 4. Conceptul dreptului...........................................21 Apariţia şi dezvoltarea istorică a dreptului......22 Rolul şi funcţiile dreptului................................25 Principiile dreptului..........................................29 Tema 4. Norma juridică şi trăsăturile ei caracteristice. Subiectul 1. Conceptul, definiţia şi conţinutul normei juridice …………………………………………………………….…31 Subiectul 2. Caracteristicile normei juridice.........................34 Subiectul 3. Structura normei juridice.........................

Words: 28782 - Pages: 116

Free Essay

Conta

...achizitionarii unui procedeu de intelegere si a unor cunostinte stiintifice sau tehnice noi.-->Cheltuielile de cercetare(fundamentala)nu tb req in activul bilantier=>cheltuiala in CPP Brevetul=drept exclusiv de a folosi,realiza sau vinde un produs sau un serviciu. Licenta reprezinta dreptul de a exploata pe o per det rez unui brevet. Marca=ch pe care intrep le angajeaza cu scopul de a-si delimita produsele si serviciile de cele oferite de terti Fond comercial=diferenta intre pretul platit de cumparator si val de piata a activelor nete ale soc cumparate(A-dat). Stocurile sunt active circulasnte detinute pt a fi vandute pe p-arcursul desfasurarii normale a activit;in curs de productie in vederea vanzarii in aceleasi cond ca mai sus;sau sub forma de materii prime,materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in proc de productie sau pt prestarea de servicii Veniturile=majorari ale beneficiilor eco in cursul per contabile3 sub forma intrarilor de active sau a maririi val activelor sau a diminuarii datoriilor,care au drept rezultat cresteri ale capitalurilor proprii,altele decat cele legatre de contributiile participantilor la capitalurile proprii., Cheltuielile=scaderi ale beneficiilor eco in cursul per contabile,sub forma unor iesiri/epuizari ale activelor sau a suportarii unor datorii,care au drept rezultat reduceri ale capit propriu,altele decat cele...

Words: 307 - Pages: 2

Free Essay

Negociere

...DIPLOMATIA CURS 12-13 DEFINIRE • Notiunea de diplomatie deriva din vechiul cuvant grecesc “diplo” in traducere “dublez”. • Acesta a insemnat actiunea de redactare a diplomelor sau actelor oficiale in 2 exemplare dintre care unul era dat ca scrisoare de imputernicire trimisilor, iar celalalt se pastra la arhiva.Purtatorul unui astfel de dublet se numea diplomat, iar activitatea desfasurata de el diplomatie. • In Dictionarul Oxford se considera ca diplomatia reprezinta conducerea relatiilor internationale prin negocieri ; metodele prin care aceste relatii se reglementeaza ; se realizeaza prin ambasadori si trimisi. • Philippe Cahier defineşte diplomaţia drept „maniera de a conduce afacerile externe ale unui subiect de drept internaţional folosind mijloacele paşnice, îndeosebi negocierea”. DIPLOMAŢÍE 1. Activitate desfăşurată de un stat prin reprezentanţii săi diplomatici, în scopul realizării politicii externe preconizate. ♦ Comportare abilă, subtilă, şireată. 2. Carieră, profesiune de diplomat. 3. Totalitatea reprezentanţilor diplomatici constituiţi în corp. – Din fr. diplomatie. (Sursa: DEX 1998). DIPLOMAŢÍE 1) Totalitate a mijloacelor, metodelor şi formelor de activitate a reprezentanţilor unui stat în alt stat. 2) Totalitate a diplomaţilor unei ţări; corp diplomatic. 3) Funcţie de diplomat. 4) depr. Ansamblu de manevre la care recurge cineva pentru a-şi atinge scopul. (Sursa: NODEX). DIPLOMATIA a) activitate, respectiv conducerea raporturilor unui...

Words: 3256 - Pages: 14

Free Essay

Contractul de Arendare

...Contractul de arendare Referat realizat de Hoadrea Bogdan , anul 2 ,grupa 2 , specializarea Drept Profesor Coordonator: Lector univ.dr. Adrian Circa Definire Contractul de arendare , varietate a contractului de locatiune, este un contract prin care una dintre parti, numita arendator, transmite celeilalte parti, numita arendas, bunuri agricole in vederea exploatarii pe o durata determinata si in schimbul unui pret, numit arenda, stabilite de parti. Validitatea contractului 1. Partile contractante. Potrivit legii, partile contractante pot fi persoane fizice sau juridice (art.3 alin.1). a. In calitate de arendator contractul poate fi incheiat de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal al bunurilor care formeaza obiectul contractului (art.2) si care are dreptul la exploatarea agricola a bunurilor respective si are capacitatea, respectiv indeplineste conditiile necesare pentru incheierea contractului de locatiune. Precizam ca, spre deosebire de regulile aplicabile locatiunii, arendasul nu poate avea calitatea de arendator. Potrivit legii, sub sanctiunea nulitatii absolute, arendasul nu poate subarenda, total sau partial, bunurile agricole arendate, chiar daca arendatorul ar fi de acord, fiind interzise si oficiile de arendasi (art.22). Desi legea nu prevede expres, interdictia de a subarenda atrage dupa sine si interdictia de a ceda contractul...

Words: 2241 - Pages: 9

Free Essay

Licenta Publicitate in Social Media

...Ultimul an de facultate este puternic reprezentat de trairi, emotii, pregatiri pentru banchetul de absolvire sau chestiuni ce tin de examene -intr-o masura mai mica ce-i drept !Colegii mei de breasla putini la numar de altfel nu au avut de ales si au inceput deja lucrarile de licenta! Interesant sau nu temele propuse pentru Jurnalism, mai mult inexistente in grila noastra sunt aspecte pe care eu impreuna cu Adriana Pop (colega mea) nu le-am considerat atat de anevoioase datorita faptului ca nici macar cele vehiculate pe internet nu ne-au incantat! Ce tema de licenta ar fi potrivita unui student la Jurnalism, care activeaza in domeniul online de mai bine de un an de zile, daca nu o Licenta care sa trateze subiectul "Publicitate in Social Media"? Da este o tema nu numai de actualitate, ci mai mult o nebuloasa pentru profesorii mei din facultate care imi vor fi comisie examinatoare si eu va trebui "per fortza" sa ii elucidez cu privire la acest fenomen despre care au auzit probabil citind un articol online din presa nationala sau internationala de IT sau Social Media- asta in cazul in care au dat peste asa ceva! Un ajutor de nadejde va fi echipa silkweb din care fac parte si mai mult decat atat, indicatiile profi date de Cosmin! Cum am gandit eu schema pentru licenta? Ca orice lucrare scolareasca definitiile se impun in mod obligatoriu, alaturi de exemple si modalitati de Publicitate in Social Media dintre cele mai edificatoare! In cele...

Words: 388 - Pages: 2

Free Essay

Contractul de Locatiune

...unui bun în schimbul unei sume de bani sau alte prestaţii, numită chirie (art. 1411 C. civil). Locaţiunea lucrurilor este un contract prin care una din părţile contractante se îndatoreşte a asigura celeilalte folosinţa unui lucru, pentru un timp determinat, contra unui preţ determinat (art. 1411 C.civ.). Locaţiunea lucrărilor este un contract prin care una din părţi se îndatoreşte drept un preţ determinat, a face ceva pentru cealaltă parte (art. 1412 C.civ.). Se consideră locaţiune orice orice concesiune temporară a unui imobil drept o prestaţie anuală, ori sub ce titlu ar fi făcută . O asemenea concesiune nu trece către cesionar nici o proprietate, chiar dacă s-a stipulat contrariul, ceea ce va fi fără nici un efect (art. 1414 C. civ.). Conform art. 1413 C. civ. locaţiunile sunt de mai multe feluri şi au regulile lor proprii. Locaţiunea „edificiilor şi aceea a mişcătoarelor” se numeşte închiriere. Locaţiunea fondurilor rurale se numeşte arendare. Locaţiunea muncii şi a serviciului se numeşte prestaţia lucrărilor. „Luarea săvârşirii unei lucrări drept un preţ determinat, când materialul se dă de acela pentru care se execută o lucrare” se numeşte antrepriză. Noţiunea provine de la verbul din limba latină locare – a închiria (a da cu chirie, în arendă). În limba latină există şi verbul conducere – a lua cu chirie, motiv pentru care contractul este denumit locatio – conductio. În limba română noţiunea de locaţiune se foloseşte atât pentru...

Words: 7150 - Pages: 29

Free Essay

Medical Signal

...Laborator 6 EIM ELECTROCARDIOGRAMA ŞI ÎNREGISTRAREA PULSULUI PERIFERIC AL SÂNGELUI 1. Scopul lucrării: lucrarea îşi propune următoarele obiective experimentale: familiarizarea principiile pletismografiei şi a utilităţii acesteia în analiza calitativă a schimbărilor care apar în volumul de sânge la nivel periferic; observarea şi înregistrarea schimbărilor care apar în volumul de sânge la nivel periferic şi a pulsului în diferite condiţii, atât experimentale cât şi fiziologice; determinarea aproximativă a vitezei undei pulsului de la inimă la deget (periferie); ilustrarea activităţii electrice asociate cu activitatea ritmului cardiac normal şi a relaţiei cu circulaţia sângelui prin corp. 2. Introducere. Concepte fiziologice Ciclul cardiac reprezintă o secvenţă ritmică de evenimente electrice, a cărei înregistrare se numeşte ECG (electrocardiogramă), care iniţiază o secvenţă ritmică de evenimente mecanice numite “sistolă” şi “diastolă”. „Sistola” reprezintă contracţia muşchiului cardiac, iar „diastola” reprezintă relaxarea acestuia. Deoarece ventriculul stâng este cel care pompează sânge în sistemul circulator arterial, producând astfel un puls de presiune periferic, în continuare se va descrie acţiunile ventricului stâng. (pentru mai multe detalii vezi Laborator 4) În timpul ciclului cardiac activitatea electrică a ventriculului, reprezentată de complexul QRS din ECG, produce evenimentul mecanic de contracţie a muşchiului ventricular (sistolă). Pentru frecvenţe normale ale...

Words: 1916 - Pages: 8

Free Essay

Hayek

...FRIEDRICH AUGUST von HAYEK S-a născut la 8 mai 1899 într-o distinsă familie de intelectuali din Viena. A servit pentru scurtă vreme pe frontul italian în timpul primului război mondial. În 1918 a început studiile de drept la Universitatea din Viena, unde în 1921 obţine şi doctoratul în acest domeniu. Cu toate acestea Hayek era interesat mai ales de economie şi psihologie. De aceea, el urmează cursurile lui Friedrich von Wieser, unul dintre membrii renumiţi ai şcolii austriece de economie. În 1923 îşi ia doctoratul în ştiinţe sociale. În 1921, Hayek a contribuit la constituirea unui grup de intelectuali, care se reuneau pentru a discuta texte despre probleme de interes comun. Disciplinele reprezentate erau numeroase şi variate: economia, sociologia, istoria, psihologia, istoria artei, muzica, psihanaliza, fizica şi matematica. Mulţi dintre aceştia se vor reîntâlni la seminarul lui Ludwig von Mises, fondat în 1922. Ca exponent de seamă al şcolii austriece Hayek va împărtăşi ideile acestei şcoli, le va amplifica şi rafina, căutând totodată să atenueze formalizarea extremă, deşi perfectă logic şi matematic, dar neoperaţională în economia reală. După opinia lui Hayek, opinie împărtăşită şi de adepţii săi, ştiinţa economică este un tip de cunoaştere economică şi în acest mod trebuie abordată metodologia economică. Într-o idee mai largă Hayek susţine că metodologia economică îşi asumă sarcina complexă de reflecţie asupra limitelor iminente ale ştiinţei economice. Cea...

Words: 1478 - Pages: 6

Free Essay

Motivarea Personalului

...MOTIVAREA RESURSELOR UMANE Funcţia de motivare are drept scop stimularea angajaţilor în obţinerea de performanţe. Ea începe cu recunoaşterea faptului că indivizii sunt unici şi că tehnicile motivaţionale trebuie să se adapteze la nevoile fiecărui individ. Cuprinde următoarele activităţi: evaluarea performanţelor, recompensarea angajaţilor şi analiza, proiectarea şi reproiectarea posturilor. Motivaţia individuală este maximă atunci când subordonatul este conştient de propria sa competenţă şi lucrează în cadrul unei structuri care îi solicită şi îi pune în valoare abilităţile. De aceea este necesară elaborarea unei strategii în domeniul motivaţiei personalului. În acest sens se recomandă parcurgerea următoarelor 5 etape: a - analiza teoriilor motivaţionale; b - studierea obiectivelor strategice ale firmei; c - elaborarea variatelor de strategii motivaţionale; d - realizarea de consultări la toate nivelele managementului precum şi între management şi subordonaţi în vederea realizării adaptărilor necesare pentru strategia motivaţională elaborată şi alegerea variantei care va fi implementată; e - aplicarea şi reevaluarea permanentă a strategiei motivaţionale. 1. Evaluarea performanţelor – urmăresşe crearea unor sisteme motivante de apreciere a performantelor angajatilor; Evaluarea performanţelor este necesară din două motive principale: 1.       Permite persoanei să identifice domeniile în care are deficienţe pe care trebuie să le remedieze. 2.       Evaluează contribuţia...

Words: 2503 - Pages: 11

Free Essay

Mata

...30-14.50 15,00-16,20 16,30-17,50 18,00-19,20 Sala 514 CONTABILITATE Sala 513 - BAZELE PROGRAMĂRII PE OBIECTE ORA Grupa 601 Grupa 602 Grupa 603 LIBER Grupa 604 Grupa 605 Grupa 606 Sala 514 - ANALIZĂ MATEMATICĂ Sala Sala 516 - CONTABILITATE Sala 426 CONTABILITATE 426 BAZELE PROGRAMĂRII PE OBIECTE Sala 327 - BAZELE PROGRAMĂRII PE OBIECTE Sala 516 CONTABILITATE Sala 516 - ANALIZĂ MATEMATICĂ Sala 518 – MACROECONOMIE Sala 518 – MACROECONOMIE 12,00-13,20 13,30-14,50 MIERCURI 15,00-16,20 Sala 511 - ANALIZĂ MATEMATICĂ Sala 516 - LIMBA ENGLEZĂ II Sala 518 - ANALIZĂ MATEMATICĂ Sala Sala 514 - ANALIZĂ MATEMATICĂ Sala 518 – MACROECONOMIE 426 16,30-17,50 18,00-19,20 ANALIZĂ MATEMATICĂ Sala 426 DREPT - Sala 516 - - LIMBA ENGLEZĂ II Sala 518 – MACROECONOMIE 12,00-13,20 JOI 13,30-14,50 15,00-16,20 16,30-17,50 18,00-19,20 Sala 518 - LIMBA ENGLEZĂ II Sala 220 - BAZELE PROGRAMĂRII PE OBIECTE Sala 327 - BIROTICĂ PROFESESIONALĂ Sala 516 - ANALIZĂ MATEMATICĂ Sala AMF.1 BIROTICĂ PROFESIONALĂ Sala 516 - - LIMBA ENGLEZĂ II Sala 515 - BAZELE PROGRAMĂRII PE OBIECTE Sala 515 - BAZELE PROGRAMĂRII PE OBIECTE Sala 220 - BIROTICĂ PROFESESIONALĂ ZIUA ORA 9,00-10,20 Grupa 601 Grupa 602 Grupa 603 Grupa 604 Grupa 605 Sala 511 - BIROTICĂ PROFESESIONALĂ Grupa 606 10,30-11,50 VINERI 12,00-13,20 13.30-14.50 15,00-16,20 Sala 511 - BIROTICĂ PROFESESIONALĂ Sala 512 – MACROECONOMIE...

Words: 1633 - Pages: 7

Free Essay

History of Romanian Law

...Dan Lupascu, Raluca Gâlea 155 CONSIDERATIONS ON REGULATING THE ENGAGEMENT IN THE NEW ROMANIAN CIVIL CODE1) AND SOME FOREIGN LEGISLATION Dan LUPAùCU Raluca GÂLEA Abstract The new Civil Code brings back into the Romanian legal landscape a very rare and apparently obsolete institution – the engagement. This article analyses the evolution of engagement, its substantial and formal conditions, the content of this sui generis act and also the sensible issues concerning the judicial effects of the engagement, especially as regards its cessation. Also, elements of comparative law are depicted, highlighting the correlation between the consequences of breeching the engagement and the fault of parties in other law systems. Keywords: engagement, the promise to marry, breeching the engagement, accountability, gifts. 1. Introduction The engagement has a considerable history, being mentioned even in the Old Testament, under the Hebrew term of „aras” having the meaning of „engagement to marry”2) or „vow to marry”. As regards the religious implications, the man and woman were already considered as husband and wife, without the right to sexual relations until the marriage3). According to Vasile the Great, breech of these interdictions was sanctioned with exclusion from communion for 11 years. Considering the engaged persons as being married also implied a series of extremely severe consequences. For example, the priest could refuse to wed a person who was initially engaged during...

Words: 24974 - Pages: 100

Free Essay

Max Wener

...versiune românească EDITURA HUMANITAS Piaţa Presei Libere 1, 013701 Sector 1 Bucureşti-România, Tel. 021/222 85 46, Fax 021/222 36 32 www.humanitas.ro www.librariilehumanitas.ro Comenzi CARTE PRIN POŞTĂ, tel. (021) 223 15 01 • ISBN 973-50-0390-2 INTRODUCERE Cel născut în universul cultural european modem va trata în mod inevitabil şi justificat problemele de istorie universală punîndu-şi întrebarea: ce înlănţuire de factori a dus tocmai pe solul Occidentului şi numai pe acesta la apariţia unor fenomene culturale care totuşi - cel pu­ ţin aşa ne place să ne închipuim- se situează pe o di­ recţie de dezvoltare de însemnătate şi valabilitate univer­ sală? Numai în Occident există "ştiinţă" ajunsă la stadiul pe care îl recunoaştem astăzi drept "valabil". Au existat şi în alte părţi� mai ales în India� China� Babilon� Egipt, cunoştinţe empirice, reflecţii cu privire la problemele lu­ mii şi ale vieţii şi- cu toate că dezvoltarea deplină a unei teologii sistematice aparţine creştinismului purtînd influ­ enţele elenismului (rudimente există numai în religia is­ lamică şi la unele secte indiene) - înţelepciune filozofi­ că şi teologică de...

Words: 50231 - Pages: 201