Free Essay

Negociere

In:

Submitted By anutzzaa93
Words 3256
Pages 14
DIPLOMATIA
CURS 12-13

DEFINIRE

• Notiunea de diplomatie deriva din vechiul cuvant grecesc “diplo” in traducere “dublez”. • Acesta a insemnat actiunea de redactare a diplomelor sau actelor oficiale in 2 exemplare dintre care unul era dat ca scrisoare de imputernicire trimisilor, iar celalalt se pastra la arhiva.Purtatorul unui astfel de dublet se numea diplomat, iar activitatea desfasurata de el diplomatie.

• In Dictionarul Oxford se considera ca diplomatia reprezinta conducerea relatiilor internationale prin negocieri ; metodele prin care aceste relatii se reglementeaza ; se realizeaza prin ambasadori si trimisi. • Philippe Cahier defineşte diplomaţia drept „maniera de a conduce afacerile externe ale unui subiect de drept internaţional folosind mijloacele paşnice, îndeosebi negocierea”.

DIPLOMAŢÍE
1. Activitate desfăşurată de un stat prin reprezentanţii săi diplomatici, în scopul realizării politicii externe preconizate. ♦ Comportare abilă, subtilă, şireată. 2. Carieră, profesiune de diplomat. 3. Totalitatea reprezentanţilor diplomatici constituiţi în corp. – Din fr. diplomatie. (Sursa: DEX 1998).

DIPLOMAŢÍE
1) Totalitate a mijloacelor, metodelor şi formelor de activitate a reprezentanţilor unui stat în alt stat. 2) Totalitate a diplomaţilor unei ţări; corp diplomatic. 3) Funcţie de diplomat. 4) depr. Ansamblu de manevre la care recurge cineva pentru a-şi atinge scopul. (Sursa: NODEX).

DIPLOMATIA
a) activitate, respectiv conducerea raporturilor unui stat dat cu un alt stat sau grupuri de state prin mijloace sau cai oficiale. Sub acest aspect, diplomatia se refera la activitatile agentilor diplomatici, ale ministerelor afacerilor externe, sefilor de stat si guvern, altor persoane care actioneaza in domeniul relatiilor internationale; b) forma de relatii, adica forma distincta a raporturilor bilaterale si multilaterale dintre state. Relatiile diplomatice au identitate proprie, deosebita de celelalte forme ale relatiilor internationale; c) arta, respectiv abilitatea de a folosi procedeele si metodele adecvate pentru a concilia interesele popoarelor si a dezvolta colaborarea dintre ele; d) profesie, adica o specializare official recunoscuta al carei obiect de sine statator este diplomatia.

Functii
1) 2) 3) 4) reprezentarea unui stat in raporturile cu alt state sau altisubiecti de drept international; instrument de infaptuire a politicii externe a statului; sistem de aparare si promovare a intereselor statului si cetatenilor sai; negocierea; printre functiile misiunii diplomatice, Conventia de la Viena ( 1961)o prevede pe aceea de ,,a duce tratative cu guvernul statului acreditar“ observarea si informarea (,,a se informa prin toate mijioacele licite despre conditiile si evolutia evenimentelor din statul acreditar si a raporta cu privire la aceasta guvernului statului acreditant”) protejarea si promovarea relatiilor dintre state

5)

6)

Diplomatia politica
• prin care se urmareste promovarea intereselor politice ale unui stat sau grup de state in scopul garantarii securitatii lor, apararii drepturilor fundamentale ale cetatenilor, in acest scop apelandu-se la dezvoltarea unor bune relatii cu alte state sau grupari de state, la cele mai diverse niveluri, convenirea de actiuni comune, desfasurarea de negocieri pentru mentinerea pacii sii stabilitatii in diferite zone si in lume etc.

Diplomatia economica
• se refera la reprezentarea intereselor economice ale statului si agentilor economici in strainatate, negocieri pe teme economice, incheierea de tratate bilaterale si multilaterale in materie. • In ultimul tamp, se observa ca diplomatia economica imbraca si formele: "diplomatiei dezvoltarii", "diplomatiei resurselor", "diplomatiei integrarii economice", diplomatiei mediului", s.a.

• diplomatia culturala, prin care se urmarete pe cale bi sau multilaterala, dezvoltarea cooperarii internationale in domeniul culturii, ocrotirii si imbogatirii patrimoniului cultural al omenirii. • diplomatia stiintifica, prin care se urmareste intarirea legaturilor si cooperarii intre comunitatile oamenilor de stiinta si institutiilor de cercetare din diferite zone, ca si din intreaga lume; • diplomatia militara, care reflecta ansamblul actiunilor si mijloacelor utilizate pentru realizarea anumitoscopuri in domeniul militar sau al prevenirii razboiului

Diplomatia parlamentara
• semnifica fie faptul ca anumiti parlamentari care isi pastreaza aceasta calitate si joaca rolul diplomatilor, fie ca adunarile parlamentare intervin in mod activ in formularea sau criticarea actiunilor de politica externa.

Diplomaţia informală
• Diplomaţia informală este folosită de mai multe secole pentru a facilita comunicarea dintre puteri. Cei mai mulţi diplomaţi recrutează figuri înalte din alte naţiuni pentru a avea acces neoficial la conducerea ţării. Acest lucru se întamplă în situaţia în care guvernele doresc sa-şi exprime intenţia de a rezolva o situaţie diplomatică, dar nu doresc să o exprime în mod oficial. Diplomaţia informală constă în întâlnirea unor academicieni, oficiali militari sau civili, activişti sociali sau figuri publice şi angajarea lor într-un dialog, unicul ţel fiind cel de a soluţiona un conflict.

• Încă de la începuturile sale diplomaţia s-a manifestat ca o combinaţie a două laturi distincte: oficială (deschisă, publică) şi diplomaţia secretă. Graniţa dintre diplomaţia oficială şi cea secretă se găseşte de fapt în zona elementului de confidenţialitate al diplomaţiei, recunoscut atât în timpurile moderne de cercetătorii în domeniu şi de oamenii politici, dar şi de-a lungul istoriei, de către actorii diplomaţiei prin uzanţele vremii.

Diplomaţia ad-hoc şi diplomaţia prin misiunile speciale
• Diplomaţia ad-hoc se foloseşte: a)prin delegaţii la conferinţele internaţionale; b)prin delegaţii itinerante, adică delegaţiile guvernelor pentru a îndeplini misiuni în mai multe state; c)prin alte misiuni speciale privind alte situaţii. • Misiunile speciale : „o misiune temporară, având un caracter reprezentativ de stat, trimisă de un stat într-un alt stat cu consimtământul acestuia din urmă pentru a trata cu el chestiuni determinate sau pentru a îndeplini în acest stat o sarcină determinabilă”( Conventia 1969).

MODALITĂŢI DE SOLUŢIONARE PAŞNICĂ A CONFLICTELOR
• Stimularea (inducerea) : oferirea de avantaje pentru adoptarea unei poziţii convenabile ofertantului • Persuasiunea: încercarea de a convinge partea opusă că este în interesul ei să adopte o poziţie convenabilă primei părţi • “Activarea obligaţiilor”: argumentarea corectitudinii soluţiei urmărite, pentru simplu fapt că în caz contrar îşi atrage dezaprobarea sau consecinţele negative din partea celor care susţin anumite standarde asumate de preopinent; ex. referirea la Carta ONU

• Toate mijloacele paşnice de soluţionare a conflictelor sunt indispensabil legate de negocieri, faţă de care nu sunt decât preambuluri (bunele oficii, ancheta), forme de asistare (medierea)

Negocierea
• cea mai însemnată cale de rezolvare şi prevenire a conflictelor • se bazează pe raţionalitatea si talentul negociatorilor • caracterul neformalizat: la Curtea de la Haga, a fost discutată posibilitatea codificării regulilor negocierilor (dezavantaj: lipsa de flexibilitate) • vulnerabilitate la influenţele de context şi conjunctură

Negocierile diplomatice
Mijloc principal de rezolvare pe cale pasnica a diferendelor internationale, constand in discutarea directa, de catre partile in cauza, a problemelor litigioase. Folosirea negocierilor diplomatice constituie o obligatie principala a statelor, consacrata in Carta O.N.U.

• Negocierile diplomatice directe între statele aflate într-un diferend sunt purtate de catre ministerele afacerilor externe ale statelor, de catre sefii guvernelor sau, în unele cazuri, chiar de catre sefii statelor. În cazul organizatiilor internationale, negocierile se poarta de catre cei mai înalti functionari ai acestora (secretari generali, directori sau presedinti).

Ancheta
• Acţiune preliminară rezolvării unui conflict • Constă în încercarea de a stabili în mod obiectiv faptele (independent de afirmaţiile părţilor în cauză) şi de a oferi un tablou veridic al situaţiei conflictuale • A funcţionat mai ales în litigii legale şi comerciale. • Extensiunea ei se produce în momentul în care statele încep să semneze tratate de conciliere unde ancheta este menţionată expres

• Ancheta joaca un rol esenţial în rezolvarea conflictelor; ea introduce o fază de degajare, dezamorsare sau depolitizare, o fază de moratoriu, care opreşte continuarea sau izbucnirea violenţei.

CONCILIEREA INTERNAŢIONALĂ
• Este o extensie a anchetei ; atât ancheta, cât şi concilierea sunt fiind prima formă de instituţionalizare a formelor paşnice elaborate la Haga (1899, 1907) • Constă în activitatea unei comisii (de cinci sau mai mulţi membri), reprezentanţi ai unor state, desemnaţi să rezolve un litigiu care a rezistat încercărilor de soluţionare prin negocieri directe. • Conceptul de conciliere mai este utilizat şi pentru a desemna procesul de închidere a unei lungi perioade de tensiuni, neîncredere şi crize (ex. concilierea postbelică franco-germană)

Bunele oficii
• Demersul întreprins pe lânga statele-parti la un litigiu, de catre un tert – stat sau organizatie internationala – din proprie initiativa sau la cererea partilor, cu scopul de a convinge statele litigante sa îl rezolve pe calea negocierilor diplomatice. • Obiectul bunelor oficii îl constituie prevenirea aparitiei unui diferend dintre state sau solutionarea unui diferend produs deja. • În cazul bunelor oficii, rolul tertului înceteaza în momentul începerii negocierilor directe între partile aflate în diferend. • Tertul nu participa la negocieri si nici nu face propuneri referitoare la modul de solutionare a diferendului, ci doar faciliteaza începerea tratativelor.

Bunele oficii
• Au un rol introductiv mai ales la începerea negocierilor sau în intervenţia medierii • Se rezumă la asigurarea de linii de comunicare, la stabilirea de contacte, la explorare şi informare sau găzduire. • Iniţiativa oferirii bunelor oficii revine, în cele mai multe cazuri, unor ţări terţe • Dacă părţile sunt mulţumite de prestaţia terţului în bunele sale oficii, ele pot fi interesate în a-i mări atribuţiile

Medierea
• Asistarea şi îndrumarea unei negocieri de către un terţ • Mediatorul este implicat în procesul negocierilor şi promovează cu stăruinţă ajungerea la un acord

Mediatiunea/ Medierea
• interventia unui tert, care poate fi un stat, o organizatie internationala sau o persoana fizica. • Tertul, de aceasta data, participa la negocieri si face propuneri referitoare la felul în care se poate solutiona conflictul. • Propunerile tertului nu sunt însa obligatorii pentru partile aflate în diferend.

arbitrajul
• Presupune intervenţia terţilor, cu aceeaşi cerinţă de obiectivitate, echidistanţă şi neutralitate ca şi medierea, dar sub forma unei autorităţi exterioare, care elaborează o soluţie obligatorie. • Are toate atributele unei metode jurisdicţionale

arbitrajul
• Preferinţa statelor pentru arbitraj este justificată de caracterul tehnic al unor litigii şi apoi de faptul că în arbitraj părţile îşi pot alege singure judecătorii. • Numeroase tratate între state prevăd clauze compromisorii, care prevăd că în caz de diferend, de interpretare sau aplicare, părţile vor recurge la arbitraj.

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ)
• instituită prin Carta Naţiunilor Unite, semnată în iunie 1945: organul judiciar principal al ONU şi este formată din 15 judecători din ţări diferite. • În principal, în competenţa sa intră: interpretarea unui tratat, orice problemă de drept internaţional, încălcarea unei obligaţii internaţionale, precum şi natura sau întinderea reparaţiei datorate pentru încălcarea unei astfel de obligaţii. • Curtea judecă numai litigii între state, iar hotărârile ei sunt definitive.

Tratatele internaţionale

Tratatul internaţional - definire• Tratatul reprezinta “actul juridic care exprima acordul de vointa între doua sau mai multe state, sau alte subiecte de drept international în scopul de a creea, modifica sau stinge drepturi si obligatii în raporturile dintre ele” ..

Regimul juridic al tratatelor reglementat în doua documente internationale de referinţă – Conventia privind dreptul tratatelor încheiate de catre state (Viena, 1969) - Conventia privind dreptul tratatelor încheiate de catre state si organizatii internationale (Viena, 1986).

Elementele esentiale ale tratatului
• subiectele sau partile tratatului, respectiv statele sau alte subiecte de drept international; • vointa partilor, liber exprimata; • obiectul tratatului.

Etapele încheierii unui tratat
• negocierea textului; • semnarea tratatului; • exprimarea consimtamântului partilor de a se obliga prin tratat.
– Aceste etape sunt urmate de intrarea în vigoare a tratatutului.

1. Negocierea
• etapa, în cursul careia se elaboreaza textul tratatului. • Negocierile se desfasoara între reprezentantii statelor cu atributii speciale în acest domeniu. Împuternicirea unui reprezentant al statului trebuie sa rezulte din documente care emana de la autoritatile competente ale fiecarui stat, în conformitate cu dispozitiile constitutionale sau ale altor legi interne.

• Pe lânga persoanele special împuternicite prin “deplinele puteri” exista si o categorie de persoane, care, în baza functiei pe care o îndeplinesc în stat nu au nevoie sa prezinte deplinele puteri în vederea negocierii si încheierii tratatului: • seful statului, seful guvernului si ministrul de externe; • sefii misiunilor diplomatice, dar numai pentru adoptarea tratatelor bilaterale, între statul acreditant (care îl trimite) si statul acreditar (statul gazda); • reprezentantii statelor participanti la o conferinta sau la lucrarile unei organizatii internationale, în vederea elaborarii unui tratat.

2. Semnarea tratatului act care poate sa aiba o dubla semnificatie: • de autentificare (provizorie sau definitiva) a textului tratatului, • de exprimare a consimtamântului statului de a se obliga prin tratat.

Autentificarea tratatului
• semnarea echivaleaza cu atestarea solemna, de catre statele care au participat la negocieri a faptului ca negocierile s-au încheiat iar textul semnat are o forma defintiva, fara sa mai poata fi modificat unilateral de catre vreunul dintre statele participante. • Pentru a crea efecte juridice, semnarea va fi urmata de ratificarea tratatului.

Exista situatii în care, dupa încheierea negocierilor, se procedeaza doar la semnarea “ad-referendum” sau la parafarea tratatlui

• Semnarea cu mentiunea “ad-referendum” semnifica autentificarea tratatului, dar numai cu carcater provizoriu. • Parafarea, care consta în înscrierea initialelor numelui negociatorului împuternicit al fiecarui stat pe textul negociat, are de asemenea, efect provizoriu. • Ambele proceduri prezentate trebuie sa fie urmate de semnarea definitiva a tratatului, conditie obligatorie pentru declansarea procedurilor etapei urmatoare.

3. Exprimarea consimtamântului
Legislatia interna a statelor prevede mijloacele juridice prin care statul îsi exprima vointa de fi legat prin tratat. • Ratificarea: angajarea defintiva presupune interventia unui act intern, prin intermediul caruia organele special abilitate ale statului – de obicei parlamentele nationale – analizeaza dispozitiile tratatatului si decid asupra angajarii statului. Acest act constituie ratificarea tratatului. Termenul de ratificare depinde în mare masura de natura tratatului si este prevazut în clauzele finale ale acestuia. Ratificarea nu poate fi partiala sau conditionata, ci numai acordata sau refuzata, iar daca un stat încearca sa modifice un tratat în timpul ratificarii, acest act echivaleaza cu un refuz al ratificarii, însotit de o noua oferta care poate sa fie, sau nu acceptata. La tratatele multilaterale statele pot sa formuleze, o data cu ratificarea si în anumite limite, rezerve.

• Aprobarea sau acceptarea: alternativa mai simpla la ratificarea tratatelor
– se realizeaza o examinare rapida a dispozitiilor unor tratate si se evita procedura mai lunga si complicata a ratificarii de catre parlamentele nationale.

• Aderarea la tratate: modalitate de exprimare a consimtamântului statelor, aplicabila numai tratatelor multilaterale, care poate sa intervina în cazul în care un stat nu a participat la negocierea si semnarea tratatului, dar decide ulterior sa devina parte la acesta. Un stat poate sa adere la un tratat doar daca aceasta modalitate este prevazuta în mod expres în textul acestuia.

4. Intrarea în vigoare a tratatului
• Data intrarii în vigoare a unui tratat este prevazuta expres în textul acestuia. • Daca tratatul nu o prevede, momentul intrarii în vigoare este convenit ulterior de catre parti. • În cazul tratatelor bilaterale, data intrarii în vigoare o reprezinta momentul schimbarii instrumentelor de ratificare sau al notificarii actului de aprobare sau acceptare. Documentele prin care statele îsi comunica îndeplinirea procedurilor interne de exprimare a consimtamântului sunt denumite instrumente de ratificare sau de aderare. • În ceea ce priveste tratatele multilaterale, instrumentele de ratificare se depun pe lânga unul dintre guvernele statelor participante la negocierea si semnarea tratatutului si caruia i-a fost încredintata functia de depozitar, sau pe lânga o organizatie internationala investita cu aceeasi functie. Data intrarii în vigoare a tratatelor se stabileste în functie de acumularea unui numar minim, prestabilit prin dispozitiile tratatului, de instrumente de ratificare.

Tratatele internaţionale - clasificare după numărul de participanţi -

• tratate bilaterale: încheiate între două state sau alte subiecte de drept internaţional; • tratate colective : participă mai mult de două subiecte.
– tratate multilaterale, când fiecare stat reprezintă o parte – tratate plurilaterale, când subiectele, indiferent de numărul lor, formează două părţi (de exemplu Acordul european instituind o asociere între România, pe de o parte, şi Comunităţile europene şi statele membre, pe de altă parte).

Tratatele internaţionale - clasificare după termenul de validitate• tratate cu termen, a căror aplicare este limitată de o anumită dată (de exemplu, Tratatul de la Paris instituind Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului, tratat încheiat pe o perioadă de 50 de ani din momentul intrării sale în vigoare (1952) • tratate fără termen sau „veşnice” , a căror expirare nu este legată de o anumită dată calendaristică (de exemplu, cele două tratate de la Roma, din 1957, intrate în vigoare la 1 ianuarie 1958, instituind Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice )

Tratatele internaţionale - clasificare după posibilităţii de aderare • tratate deschise, la care pot adera, prin act unilateral, în mod liber, orice state (de exemplu, Tratatul de la Moscova din 1963 pentru interzicerea experienţelor cu arma nucleară în cele trei medii); • tratate închise, la care statele nu pot adera decât cu consimţământul statelor participante (de exemplu, Pactul Tratatului Atlanticului de Nord);

Clasificate dupe tipul de intelegere, negocierile pot fi:
• negocieri pentru prelungirea acordurilor existente. Se urmareste continuarea angajamentelor prevazute intr-un acord anterior. Negocierile de acest fel sunt de obicei usoare si de scurta durata. Uneori nici nu mai este nevoie de negocieri, lipsa de actiune a partilor conduce la prelungirea acordurilor; • negocieri pentru extensiunea intelegerilor. Ele urmaresc se largeasca sfera de aplicare a unor prevederi anterioare din acordurile existente. Se intalnesc mai frecvent in relatiile multilaterale; • gocieri de normalizare a relatiilor. Acestea urmaresc sa puna capat unei stari anonnale sau sa dea expresie juridica unei normalizari care s-a produs. In domeniul economic, astfel de negocieri se duc pentru inlaturarea sanctiunilor econornice, pentru reluarea raporturilor intr-un domeniu sau, pe ansamblul relatiilor economice, intr-o arnimita situatie conjuncturala, reluarea politicii de credite sau reluarea platii datoriei externe, cand acestea au fost intrerupte etc.: • negocieri pentru pieta, sfere de influenta economica; • negocieri pentru "acorduri de inovatie", respectiv cele care abordeaza tame noi. Prin astfel de negocieri se iau angajamente reciproce noi, se creeaza institutii noi, se inaugureaza activitati in domenii neexplorate.

Tratatele internaţionale - clasificare după conţinut• • • • tratate politice, economice, culturale, tratate pe probleme juridice etc.

PERSONALITATEA DIPLOMATULUI.
Scoli de diplomatie.

De Callières: “De la manière de négocier avec les Princes”(1716 ) • Calitati ale diplomatului: o minte înclinată spre observaţie, judecată sănătoasă, care nu rătăceşte în rafinamente fără sens sau în subtilităţi. El trebuie să aibă o oarecare cunoaştere a literaturii, ştiinţei, matematicii şi dreptului Darul aprofundării. Calm, plin de resurse şi bun ascultător.

Sir Henry Wotton
• O definiţie incriminantă ambasadorului “un om trimis să mintă peste graniţă pentru binele ţării sale”.

Sir Harold Nielson în cartea sa “Diplomacy” (1939)
• calităţi care se cer unui diplomat ideal, valabil şi pentru un negociator: adevăr, acurateţe, calm, răbdare, stăpânire de sine şi loialitate. La obiecţia cititorului care spune că a omis inteligenţa, discernământul, prudenţa, ospitalitatea, farmecul, munca, hărnicia, curajul şi chiar tactul, el răspunde: ”Nu le-am uitat. Le-am luat drept înţelese de la sine”.

Decalogul lui W.Zartman
Ira William Zartman is Professor Emeritus at the Paul H. Nitze School of Advanced International Studie s (SAIS) of Johns Hopkins University.[.

Caută să te alături celeilalte părţi în atacarea problemei, începând cu identificarea ei comună, mai degrabă decât a întreprinde un atac confruntaţional la adresa celeilalte părţi. Fii atent la momentul potrivit pentru a trece de la cereri dure la cooperare mai flexibilă şi asigură-te că există decizii politice sau decidenţi disponibili să autorizeze această schimbare.

• Investeşte în pregătiri serioase, atât a aspectelor tehnice ale problemei, cât şi a înţelegerii intereselor proprii şi ale celuilalt. Foloseşte prilejul pentru a studia împreună şi a face exerciţii de rezolvare de probleme, în vederea creării bazei unei abordări comune.

• Caută o formulă de acord care satisface cererile celeilalte părţi ca şi pe cele proprii.

• Caută subiecte ce pot fi tranzacţionate, atât în detaliile poziţiilor ambelor părţi, cât şi în elementele de bază. Construieşte coaliţii între părţile ambelor tabere având interese comune.

• Utilizează sau propune termene realiste pentru elemente neutre ca: date de expirare, evenimente externe sau alte oportunităţi de a realiza acelaşi scop.

• Creează înţelegeri ce sunt parţiale, incrementale şi flexibile când este posibil şi când o schimbare totală nu este la îndemână.

• Construieşte un acord între toate părţile ce îl vor când unanimitatea nu este posibilă.

• Recurge la mediatori fie prin organizaţii ce pot oferi servicii, fie prin identificarea de reprezentanţi naţionali ce pot juca acest rol.

• Foloseşte reprezentanţi, grupuri de redactare şi Comitete executive şi acordă-le încredere, informaţii şi responsabilitate.

• Caută momentele mature în evoluţia problemei şi a relaţiilor între părţile în cauză şi foloseşte-le ca bază a negocierilor.

Similar Documents

Free Essay

Negociere

...CAPITOLUL I ROLUL NEGOCIERILOR ÎN DEZVOLTAREA AFACERILOR Introducere Dilema care se întâlneşte uneori în literatura de specialitate constă în faptul dacă negocierea este o artă sau o ştiinţă şi voi încerca să găsesc răspunsuri. Opţiunea tranşată spre un răspuns sau altul, este deosebit de riscantă. Consider că negocierii i se pot atribui caracteristicile artei dacă se ia în considerare rolul important al talentului nativ al negociatorilor, al flerului şi intuiţiei acestora, acestea fiind haruri care pot să conducă prin ele însele la succese spectaculoase. Pe de altă parte, numărul mare şi complexitatea ridicată a politicilor pe care le presupun afacerile economice internaţionale, mobilitatea mediului tehnic şi cea a celui social – economic care frizează în mod curent instabilitatea cu riscuri formidabile, necesită în mod obiectiv cunoştinţe temeinice de specialitate, cerinţe şi reguli clare de pregătire şi desfăşurare a tratativelor, de luare a deciziilor. Cu alte cuvinte, în epoca pe care o parcurgem, s-a format în mod cert un set de instrumente şi metode care stau la baza pregătirii şi desfăşurării negocierii, aceasta a devenit o ştiinţă. În special în ultimele trei decenii, cercetătorii au devenit extrem de preocupaţi de acest subiect abordându-l din diverse puncte de vedere ca urmare complexităţii şi diversităţii sale. Seriozitatea cu care trebuie privită negocierea ca proces şi dobândirea abilităţilor de a corespunde ca individ cerinţelor sale, îşi găsesc expresia în...

Words: 27748 - Pages: 111

Free Essay

Project Economics

...care se manifes- tă în sectorul de activitate considerat. În acelaşi timp, Porter defineşte strategiile generice care con- stituie puncte de pornire în construcţia particulară, cu caracter original, a strategiei fiecărei firme. Modelul se bazează pe analiza a 5 factori care îşi exercită influenţa în mediul concurenţial specific fiecărui sector de activitate. Puterea fiecărui factor şi combinarea lor caracterizează dome- niul de activitate sub raportul intensităţii concurenţei şi, în ultimă instanţă, determină rentabilitatea sectorului – măsurată prin randamentul pe termen lung al capitalului investit. ameninţarea noilor sosiţi în sector puterea de negociere puterea de a furnizorilor negociere a clienţilor ameninţarea produselor de substituţie 1. Analiza rivalităţii între firmele existente în cadrul sectorului de activitate. Concurenţa este mai intensă atunci când: - în domeniu operează concurenţi numeroşi, care au forţe concurenţiale sensibil egale – nu există un lider – şi ocupă poziţii solide; - se înregistreză un ritm scăzut de dezvoltare a sectorului de activitate – un domeniu aflat în creştere este mai puţin stresant; - costurile fixe ocupă o pondere însemnată în structura costurilor specifică domeniului – capa- cităţi de producţie şi logistică mari, care impun investiţii deosebite ce pot fi recuperate doar prin...

Words: 2276 - Pages: 10

Free Essay

Wettbewerbstrategien Nach Porter

...Modelul Porter Modelul lui Michael Porter este un model de diagnosticare strategica a domeniuluide activitate in care opereaza o firma. Acest model defineste cinci forte ce determina intensitatea competitionala, ce duce la determinarea atractivitatii pietei, in acest contextaceasta este echivalentul profitabilitatii.Cele cinci fortele includ trei forte din cadrul competitiei ‘orizontale’ - amenintarea produselor de substitutie - amenintarea intrarilor noilor competitori - amenintarea firmelor competitoare existente in cadrul sectorului de activitatesi doua forte din cadrul competitiei ’verticale’ - capacitatea de negociere a furnizorilor  - capacitatea de negociere a clientilor Puterea fiecarui factor si combinarea lor caracterizeaza domeniul de activitate subraportul intensitatii concurentei   si, in ultima instanta, determina rentabilitateasectorului    – masurata prin randamentul pe termen lung al capitalului investit.Grafic, modelul lui Porter este reprezentat prin urmatoarea schema: 1 Analiza rivalitatii intre firmele existente in cadrul sectorului deactivitate Se pot identifica atât concurenţi direcţi cât şi indirecţi ai companiei Ikea astfel: Concurenţa indirectă - MOBEXPERT – Datorita celor cinci hypermagazine din romania si a altor 23 deunitati mici ,sub 1500 mp ce functioneaza in regim de franciza ELVILA - este in prezent una dintre principalele companii din domeniul producerii sicomercializarii mobilei din Romania. Are 50 magazine de mici...

Words: 3082 - Pages: 13

Free Essay

Chestii

...DEPARTAMENTUL DE AFACERI INTERNATIONALE LISTA ORIENTATIVĂ TEMELOR PROPUSE Pentru coordonarea LUCRǍRILOR DE DIPLOMĂ An universitar 2012-2013 Disciplina: Managementul afacerilor internaţionale |Nr. crt. |Titlul orientativ / tema orientativă a lucrării de diplomă |Numele şi prenumele studentului |Specializarea/ Forma de | | | |coordonat |învăţământ | | |Influenţa corporațiilor multinaţionale asupra mediului | |AI/ licenta | | |internaţional | | | | |Modalitati de internaţionalizare a firmei - studii de caz | |AI/ licenta | | |Societatea mixtă ca formă de internaţionalizare – studiu de | |AI/ licenta | | |caz | | | | |Strategia de externalizare a activităţilor – studiu de caz | |AI/ licenta | | |Strategia implantării în străinătate (Studiu de caz). | |AI/ licenta | | |Târguri...

Words: 700 - Pages: 3

Free Essay

Management Strategic

...UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “ DIMITRIE CANTEMIR” BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL CONSTANŢA LUCRARE DE CURS DISCIPLINA MANAGEMENT STRATEGIC Student …………. Constanţa 2012 UNIVERSITATEA CREŞTINĂ “ DIMITRIE CANTEMIR” BUCUREŞTI FACULTATEA DE MANAGEMENT TURISTIC ŞI COMERCIAL CONSTANŢA LUCRARE DE CURS DISCIPLINA MANAGEMENT STRATEGIC DIAGNOSTICAREA STRATEGICĂ ÎN CADRUL SOCIETĂŢILOR COMERCIALE Student …………. Constanţa 2012 CUPRINS |Cap I |Metodologia de analiză a diagnosticării strategice | | | ...

Words: 5926 - Pages: 24

Free Essay

Apple Swot

...Proiect Comportament organizational - Planul de afaceri sl companiei APPLE - 2013 - 2014 CUPRINS: I.ISTORIC APPLE II.SITUAŢIA ACTUALĂ A. PERFORMANŢA ACTUALĂ A COMPANIEI APPLE B. POZIŢIA STRATEGICĂ A COMPANIEI III. MEDIUL EXTERN AL COMPANIEI APPLE A. ANALIZA PEST 1.FACTORII POLITICI 2. FACTORII SOCIALI 3.FACTORII ECONOMICI 4. FACTORII TEHNOLOGICI IV. AMENINŢĂRILE MEDIULUI CONCURENŢIAL A.MODELUL PORTER V. MEDIUL INTERN AL COMPANIEI APPLE VI. ANALIZA SWOT (Putere, Slăbiciuni, Oportunităţi, Ameninţări) VII. MATRICEA BCG VIII. ALTERNATIVE STRATEGICE ŞI STRATEGII RECOMANDATE A. ALTERNATIVE STRATEGICE B. STRATEGIA RECOMANDATĂ IX. MENŢINERE ŞI CONTROL I. ISTORIC APPLE În 1976, Steve Jobs şi Steven Wozniak porneau o firmă de produse electronice într-un garaj închiriat din Palo Alto, în sudul Californiei. Acest garaj este temelia a ceea ce urma să devină curând "Silicon Valley". Peste 37 de ani, alţi doi tineri, într-un alt garaj, porneau o altă firmă legendară: Apple, o afacere de zeci de miliarde de dolari a fost începută în acel garaj. Apple a proiectat, dezvoltat şi comercializat numeroase linii de produse şi servicii electronice. Compania îşi vinde produsele în domeniul educaţiei, oamenilor de afaceri oamenilor politici şi deasemenea clienţilor pasionaţi de electronice şi creativitate. În timp ce Apple îşi dezvoltă activitatea de comercializare, dirijându-şi activitatea pe diferite segmente, se...

Words: 4919 - Pages: 20

Free Essay

Marketingul Serviciilor

...Universitatea Dunǎrea de Jos, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor PROIECT DE MARKETING Serviciile IKEA Îndrumǎtor: Conf.univ.dr.Irina Olimpia Susanu Realizator: Popa Nicoleta Galaţi, 2012 Cuprins 1. Scurt istoric 2. Viziunea IKEA 3. Produsele si serviciile IKEA 4. Evaluarea mediului de marketing: consumatori,furnizori 5. Mixul de marketing 6. Analiza swot 7. Obiective,strategia de marketing pentru IKEA 8. Modelul BCG 9. Modelul porter 10. Evolutia Ikea-grafice 1.Scurt istoric Istoria IKEA - cum a început totul Rândurile ce urmează conţin povestea magazinului înfiinţat în zona pădurilor sudice ale Suediei, care s-a transformat în decursul a peste 60 de ani într-o experienţă comercială de mobilă cunoscută în mare parte din lume.   Fondatorul companiei IKEA, Ingvar Kamprad, s-a născut în 1926 în Småland, sudul Suediei. Creşte la Elmtaryd, o mică fermă de lângă satul Agunnaryd. Încă de mic, Ingvar ştia că vrea să construiască o afacere. Anii '20 La vârsta de 5 ani, Ingvar Kamprad începe să vândă chibrituri vecinilor din apropiere şi, până la vârsta de 7 ani, ajunge şi la clienţii care locuiau mai departe de casa lui, mergând cu bicicleta. Când descoperă că poate cumpăra chibrituri mai ieftine dacă le ia en-gros din Stockholm, începe să le vândă cu bucata la...

Words: 4793 - Pages: 20

Free Essay

Plan de Afaceri

...UNIVERSITATEA DE VEST ,,VASILE GOLDIȘ” DIN ARAD FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE SPECIALIZARE : MARKETING REFERAT ÎNDRUMĂTOR ȘTIINȚIFIC: DR. DUMA DANIELA STUDENT: DÉNES ENDRE Planul de afaceri al întreprinderii „Cafenea culturală” ------------------------------------------------- Planul de afaceri este documentul construit pentru a determina pași care vor fii parcuși de o întreprindere într-o anumită perioadă de timp. Stabilește obiectivele, strategia și planurile de acțiune pentru desfășurarea unei activități specifice pe parcursul unei perioade determinate. ------------------------------------------------- Descrierea afaceri ------------------------------------------------- Planul de afaceri trebuie să demonstreze că cei care au făcut proiectul au o idee clară asupra a cea ce îşi propun să realizeze. Trebuie prezentate scopurile şi obiectivele. Motivarea afaceri: Motivele care stau la baza lansării sau dezvoltări afaceri. (oportunitatea afaceri) Principalele obiective ale cafenelei reprezintă serviciile de foarte bună calitate. ,,Cultural Cafe” nu este doar o simplă cafenea ci este o cafenea care oferă și un ambiant plăcut cu temă de cultură, astfel clienți nu vor căuta doar un loc unde să beie o cafea ci să trăiască o experiență diferită. Prezentarea afacerii: * Descrierea ideii de afaceri * Obiectivele care trebuie să fie atinse * Factori de succes Un cadru deosebit unde clienți pot să se bucure...

Words: 1412 - Pages: 6

Free Essay

Management

...CAPITOLUL 1 – MANAGEMENTUL STRATEGIC NOŢIUNI CONCEPTUALE 1.1. CONCEPTUL DE MANAGEMENT STRATEGIC Termenul de management strategic şi-a făcut intrarea oficială în limbajul teoretic încă din 1973, în cadrul ,,The First International Conference of Strategic Management” organizată de I.H. Ansoff la Universitatea Vanderbilt. În momentul de faţă nu există o unanimitate de păreri în ceea ce priveşte definirea termenului de management strategic, astfel, întâlnind o varietate de modalităţi de definire a conceptului de management strategic. Managementul strategic este considerat drept: ➢ procesul care urmăreşte să faciliteze conducerea unei firme şi să utilizeze strategia pentru a-i orienta acţiunile; el integrează punerea în operă a acţiunilor strategice legate de factorii structurali şi culturali. ➢ formă de conducere care urmăreşte să asigure în timp cea mai bună congruenţă posibilă între exigenţele mediului înconjurător, ale partenerilor interni şi externi şi obiectivele managerilor, administrarea dar şi crearea de potenţial şi se interesează atât de interiorul cât şi de exteriorul întreprinderii, de dimensiunea politică şi de cea economică şi conferă un rol important dimensiunii organizaţionale, respectiv structural şi culturii întreprinderii. ➢ un mod de conducere diferit al firmei care vizează să asigure o îmbinare strânsă între strategie şi operaţii. Aceasta semnifică faptul că toate deciziile operaţionale (care nu sunt decât decizii...

Words: 34870 - Pages: 140

Free Essay

Politica Comerciala

...După cel de-al doilea război mondial, în aşezarea noii ordini generată de reîmpărţirea sferelor de influenţă, un rol important i-a revenit componentei economice a relaţiilor internaţionale, materializată pe două direcţii principale. Prima este aceea a liberalizării fluxurile financiare în scopul asigurării finanţării refacerii economiei după război şi a creării unui sistem monetar stabil. În acest sens s-au creat, la scară mondială Instituţiile de la Bretton Woods, iar în plan regional o serie de bănci ale căror arie de acţiune se întinde în planul specific acestora. Cea de-a doua direcţie privind liberalizarea mişcării bunurilor s-a realizat, în plan internaţional prin intermediului GATT, respectiv OMC, iar în plan regional prin funcţionarea blocurilor comerciale la scară regională sau subregională, dintre care amintim Comunitatea Economică Europeană sau AELS-ul din spaţiul european. Dezvoltarea acestor forme de integrare regională a fost posibil( datorit( prerogativelor articolului XXIV al GATT care permiteau existen(a unor excep(ii de la principiul non discrimin(rii propriu clauzei na(iunii celei mai favorizate (n forma ei necondi(ionat( (i recunoa(terea dezirabilit((ii cre(terii libert((ii comer(ului (i a integr(rii (ntre statele membre GATT prin semnatare a unor acorduri de creare a unor zone de liber schimb sau a uniunilor vamale, cu condi(ia ca ele s( se formeze treptat, s( acopere o mare parte a m(rfurilor tranzac(ionate (ntre p(r(i (i s( nu ridice bariere (n...

Words: 6274 - Pages: 26

Premium Essay

Proiect Managementul Stresului

...CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Într-o societate cum este cea contemporana, în care viteza poate fi considerata o trasatura care însoteste existenta, stresul generat de aceasta traire intensa ocupa un rol important în evolutia individului. Simptomele stresului ocupational sunt usor de evidentiat si observat, el manifestându-se prin comportamente cum ar fi: întâmpinarea din partea angajatilor a unor dificultati în adaptarea la schimbarile care se impun postului de munca ocupat, scaderea dramatica a productivitatii muncii. Stresul ocupational este o problema ce preocupa multe organizatii care au devenit interesate în investigarea acestui fenomen si în luarea unor masuri de atenuare a stresului ocupational. În vederea evaluarii gradului de stres la nivel managerial s-au realizat contracte de cercetare pe termen lung cu mai multe organizatii, organisme si colective de cercetare autohtone si internationale. Aceasta lucrare are ca obiect de cercetare stresul ocupational la nivel managerial . Lucrarea îsi propune sa urmareasca existenta sau nonexistenta stresului la nivelul grupului IKEA si modul în care acesta influenteaza negativ sau pozitiv sanatatea mentala, sanatatea fizica si nivelul de energie resimtit la locul de munca. Cercetarea s-a efectuat pe un esantion de 14 manageri ce apartin grupului IKEA, aplicându-se testele "Indicatorul de Management al Presiunilor Socioprofesionale" (IMP) si "Indicatorul de Stres Ocupational "...

Words: 9462 - Pages: 38

Free Essay

Starbucks Ro

...1|Page Internaţionalizarea afacerilor INTERNAŢIONALIZAREA STARBUCKS1 Internationally, we are in our infancy. (Howard Schultz, Chairman & Chief Global Strategist – Starbucks, 2003) The expansion strategy internationally is not bulettproof as it is in the U.S. (Mitchell J. Speiser, Analyst – Lehman Brothers, 2003) EXPANSIUNEA STARBUCKS În martie 2003, revista Fortune a dat publicităţii clasamentul anual al celor mai bune 500 de companii conform Fortune (“Fortune 500 Companies”). Acest clasament a fost unul deosebit şi un vis devenit realitate pentru Howard Schultz, preşedintele Starbucks Corp., dat fiind faptul că Starbucks apărea în clasament (pe poziţia 465). Deşi economia S.U.A. începuse să se confrunte cu recesiunea şi mulţi jucători principali ai pieţei de retail înregistrau pierderi substanţiale sau chiar falimente, Starbucks a anunţat o creştere de 31% a veniturilor sale nete şi o creştere de 23% a vânzărilor sale pentru primul trimestru al anului 2003. Analiştii consideră că succesul înregistrat de Starbucks arată cu claritate faptul că un produs de calitate vorbeşte de la sine. Iar faptul că Starbucks a cheltuit mai puţin de 1% din încasările sale pentru activităţile de marketing şi publicitate a consolidat şi mai mult această viziune. Pe lângă popularitatea deosebită de care se bucura brand-ul printre consumatori, Starbucks era considerat şi cel mai bun angajator american, datorită politicilor sale de personal (Starbucks a fost prima organizaţie din S.U.A. care...

Words: 5444 - Pages: 22

Free Essay

Business and Managemnet

...comportamentul consumatorului note de curs CUPRINS i . Noţiunile şi dimensiunile comportamentului consumatorului 3 1. Noţiuni şi concepte 3 2. Procese elementare în abordarea comportamentului consumatorului 4 3. Definirea comportamentului consumatorului 8 II. PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPĂRARE 11 III. COORDONATE GLOBALE ALE STUDIERII COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 15 1. Informaţiile necesare studierii comportamentului consumatorului 15 2. Posibilităţi şi limite ale studierii comportamentului consumatorului 17 3. Studierea comportamentului consumatorului în contextul globalizării producţiei şi consumului 18 IV. Proiectarea şi realizarea studiilor comportamentale. Obiective urmărite 21 V. MODALITĂŢI PRACTICE DE STUDIERE A COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 26 1. Studierea comportamentului consumatorului în mediul concurenţial 26 2. Studierea activităţilor comerciale – punct de plecare în studierea comportamentului consumatorului 27 3. Comportamentul consumatorului şi imaginea magazinului 28 4. Studierea stilului de viaţă 30 5.Comportamentul consumatorului şi valoarea capitalizată în marcă 30 6. Cercetarea calitativă a comportamentului consumatorului 32 7. Cercetarea cantitativă a comportamentului consumatorului 33 VI. aplicarea rezultatelor studiilor comportamentale 35 1. Fundamentarea deciziilor de marketing prin rezultate ale studierii comportamentului consumatorului – segmentarea şi tipologia pieţei 35 2. Analiza de...

Words: 22504 - Pages: 91

Free Essay

Esee

...UNIVERSITATEA „DANUBIUS” GALAŢI FACULTATEA DE COMUNICARE ŞI RELAŢII PUBLICE R E F E R A T Comunicare cu presa Evaluare parțială nr. 2 STUDENT ANUL II, ID IRIMIA Nicu Florin 1. Realizeaza un scurt eseu pornid de la fragmentul urmator: „Un bun practician de relatii publice stie care este munca unui jurnalist aproape la fel de bine ca un jurnalist si este atent si plin de consideratie fata de jurnalisti.” Pentru a putea stabili o comunicare eficientă cu mass-media specialiştii în relaţii publice trebuie să cunoască şi să respecte regulile sistemului mass-media, stabilind totodată noi legături cu oamenii din presă pe care le vor menţine prin respect reciproc. Astfel, mesajele către mijloacele de comunicare în masă, în felul lor de a fi elaborate trebuie să corespundă principiilor generale ale scriiturii jurnalistice şi acest lucru va fi bine perceput de către cei care-l vor transmite mai departe, mesajul fiind clar, transparent şi va cuprinde idei, informaţii, perspective inedite asupra unor subiecte de actualitate. În cartea cu provocatorul titlu ”Mirajul...

Words: 2954 - Pages: 12

Free Essay

R. Moldova

...Relaţiile comerciale şi investiţionale ale Republicii Moldova cu partenerii Pactului de Stabilitate EUGEN HRISTEV, GEORGETA MINCU INTRODUCERE CU TOATE EFORTURILE COMUNITăţII INTERNAţIONALE DE A STABILI UN CADRU FAVORABIL PENTRU DEZVOLTAREA STATELOR EUROPEI DE SUD-EST, CREşTEREA ECONOMICă DURABILă VA FI, TOTUşI, ASIGURATă PRIN INTERMEDIUL REFORMELOR CE AR FAVORIZA ACTIVITATEA AGENţILOR ECONOMICI PRIVAţI, ATÎT ÎN CEEA CE PRIVEşTE SCHIMBURILE COMERCIALE, CÎT şI ATRAGEREA INVESTIţIILOR STRăINE DIRECTE. În contextul globalizării şi al comasării marilor companii transnaţionale, capitalul investiţional caută pieţe largi de desfacere şi o predictibilitate a evoluţiei lor. Astfel, pieţele separate ale statelor din Europa de Sud-Est pot prezenta o mai mare atracţie fiind considerate în ansamblu, cu atît mai mult cu cît interdependenţa între ele rămîne a fi una majoră. Înainte de a face o analiză sau de a examina unele oportunităţi pentru Republica Moldova în cooperarea economică cu ţările membre la Pact, este important să facem o diagnoză a stării lucrurilor în acest domeniu la momentul actual. Aceasta va conduce nu numai la structurarea eventualelor decizii ale instituţiilor statale implicate, ci şi la o eficienţă în implementarea scopurilor propuse. Atît aspectele legale, cît şi cele economice, sînt în egală măsură importante în definitivarea cadrului de cooperare al Republicii Moldova în regiune. De aceea, pornind de la descrierea regimului comercial cu statele-participante...

Words: 9881 - Pages: 40