Free Essay

Marketingul Serviciilor

In:

Submitted By nicole08
Words 4793
Pages 20
Universitatea Dunǎrea de Jos, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor

PROIECT DE MARKETING
Serviciile IKEA

Îndrumǎtor: Conf.univ.dr.Irina Olimpia Susanu Realizator: Popa Nicoleta

Galaţi, 2012

Cuprins 1. Scurt istoric 2. Viziunea IKEA 3. Produsele si serviciile IKEA 4. Evaluarea mediului de marketing: consumatori,furnizori 5. Mixul de marketing 6. Analiza swot 7. Obiective,strategia de marketing pentru IKEA 8. Modelul BCG 9. Modelul porter 10. Evolutia Ikea-grafice

1.Scurt istoric
Istoria IKEA - cum a început totul
Rândurile ce urmează conţin povestea magazinului înfiinţat în zona pădurilor sudice ale Suediei, care s-a transformat în decursul a peste 60 de ani într-o experienţă comercială de mobilă cunoscută în mare parte din lume. Fondatorul companiei IKEA, Ingvar Kamprad, s-a născut în 1926 în Småland, sudul Suediei. Creşte la Elmtaryd, o mică fermă de lângă satul Agunnaryd. Încă de mic, Ingvar ştia că vrea să construiască o afacere.

Anii '20

La vârsta de 5 ani, Ingvar Kamprad începe să vândă chibrituri vecinilor din apropiere şi, până la vârsta de 7 ani, ajunge şi la clienţii care locuiau mai departe de casa lui, mergând cu bicicleta. Când descoperă că poate cumpăra chibrituri mai ieftine dacă le ia en-gros din Stockholm, începe să le vândă cu bucata la un preţ mic, reuşind totuşi să obţină profit. De la vânzarea chibriturilor trece la vânzarea seminţelor de flori, apoi la felicitări, la decoraţiuni pentru pomul de Crăciun şi, mai târziu, la creioane şi pixuri.

Anii '40-'50

Rădăcinile unui comerciant de mobilă încep să crească. Ingvar Kamprad începe să dezvolte sistemul de vânzări IKEA. Această perioadă reprezintă pionieratul în privinţa designului viitoarei game de mobilier IKEA, al posibilităţii de asamblare a produselor de către client, al utilităţii catalogului şi a unui showroom cu toate sub un singur acoperiş, pentru cât mai mulţi oameni.

Anii '60-'70

Începe să se contureze conceptul IKEA. Se deschid magazine IKEA noi şi sunt create produsele-erou, precum fotoliul POANG şi biblioteca BILLY. Conceptul IKEA este conturat în scris în "Testamentul unui Comerciant de Mobilă", al lui Ingvar Kamprad.

Anii '80
IKEA se extinde pe noi pieţe precum SUA, Italia, Franţa şi Anglia. Apar noi produse ce vor deveni reprezentative pentru gama IKEA, cum ar fi: KLIPPAN, LACK şi MOMENT. IKEA începe să semene cu ceea ce este astăzi.

Anii '90

IKEA creşte şi mai mult. Secţiunea IKEA pentru copii este introdusă în gama de produse şi o atenţie deosebită este acordată soluţiilor de mobilare a casei pentru familiile cu copii. Se formează Grupul IKEA, iar responsabilitatea faţă de oameni şi de mediul înconjurător devine o condiţie pentru durabilitatea afacerii.

Anii 2000

IKEA se extinde pe şi mai multe pieţe, cum ar fi Japonia şi Rusia. Toate produsele pentru dormitor şi bucătărie sunt amănunţit cercetate şi încep să fie prezentate în camere inspiraţionale amenajate în cadrul magazinului. Aceasta perioadă este prolifică şi pentru proiectele sociale şi de protecţie a mediului înconjurător.

2.Viziunea noastră

Viziunea noastră este aceea de a crea o viaţă de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulţi oameni. Cum facem acest lucru? Oferind o gamă largă de produse de mobilier, accesorii şi soluţii funcţionale şi cu un design de calitate, la preţuri atât de scăzute încât cei mai mulţi oameni să şi le poată permite.

Gama de produse IKEA

Gama IKEA este definită de designul atractiv, de calitate şi funcţionalitate la preţuri scăzute. Oferă soluţii de amenajare pentru fiecare zonă a casei. Există câte ceva şi pentru cei romantici, şi pentru adepţii stilului minimalist şi pentru toţi ceilalţi. Este o gamă integrată, aşa încât orice stil ai prefera, designerii noştri muncesc foarte mult ca să se asigure că produsele noastre corespund nevoilor tale de zi cu zi, lăsând deoparte tot ce nu este necesar.

Preţurile noastre mici

Preţurile mici sunt piatra de temelie a viziunii IKEA. Gândirea care stă la baza creării întregii game IKEA este aceea potrivit căreia preţurile mici fac ca produsele funcţionale şi cu un design de calitate să fie accesibile celor mai mulţi oameni. Ne străduim mereu să facem lucrurile mai bine, mai simplu, mai eficient şi întotdeauna cu grija de a reduce costurile.

O viaţă de zi cu zi mai bună
Când am început să lucrăm în domeniul retailului de mobilier, ne-am ales propriul mod de lucru: fiecare produs nou este creat pornind de la eticheta de preţ. Acesta este modul de lucru IKEA, de a maximiza folosirea materiilor prime pentru a îndeplini nevoile şi preferinţele oamenilor, oferindu-le produse de calitate la preţuri accesibile.

3.Produsele si serviciile Ikea

Produse:

Mobilier pentru exterior

Accesorii pentru masă

Birouri

Oglinzi

IKEA pentru copii

Totul pentru gatit

Depozitare pentru baie

Paturi și saltele

Serviciile IKEA

Îţi oferim o gamă largă de servicii, pentru o experienţă completă la magazinul IKEA:

Livrare

Iţi stăm la dispoziţie şi pentru a-ţi transporta cumpărăturile acasă.

Asamblare

Doreşti suport pentru asamblarea mobilei tale?

Instalare

Ai nevoie de un instalator profesionist? Îţi stăm la dispoziţie.

Serviciul de cusut

Magazinul nostru îţi oferă şi serviciul de cusut în 72 de ore.

Servicii copii Experienţa unei zile la cumpărături se poate schimba total când eşti însoţit de copii.

Modalităţi de plată

La magazinul IKEA poţi să plăteşti aşa cum îţi este mai uşor.

Incearcă o saltea timp de 90 de zile

Nu eşti mulţumit de noua ta saltea SULTAN? Adu-o înapoi în termen de 90 de zile.

Serviciul de planificare

Ţi se pare complicat să îţi proiectezi singur mobila? Foloseşte instrumentele IKEA

Politica de retur

Dacă nu eşti mulţumit de produsul cumpărat, adu-l înapoi la magazin în termen de 90 de zile.

Cardul de credit
IKEA

Acum e mai uşor ca niciodată să îţi aduci visele mai aproape de realitate!

Cardul cadou IKEA

Oferă o surpriză celor dragi cu ajutorul Cardului Cadou de la IKEA

Garanţia IKEA

Calitate garantată zi de zi.
Certificatul de garanţie a produselor IKEA

4.Evaluarea mediului de marketing:

Consumatorii si furnizorii in mijlocul atentiei

Luarea deciziei de a satisface necesitatile tuturor, indiferent desegmental social, obliga asumarea anumitor responsabilitati. Principiul de baza- oferirea clientilor ,preturi scazute, la produse moderne sifunctionabile,de buna calitate,fabricate prin cooperarea cu furnizori ce iauin considerarea protejarea mediului inconjurator.

Furnizorii se pot astepta din partea firmei IKEA la:

-seriozitate;-adaptarea produselor la productie;-un mod mai eficient de producere;-protectia mediului;-implementarea si folosirea de tehnici in ceea ce priveste consumulredus de energie si materii prime;-o pozitie ferma din punct de vedere al conditiilor de lucru;-respectarea diferitelor culture si a eventualelor diferente culturale;-norme comerciale clare si de comun acceptate.

Conceptul IKEA este bazat pe relatia directa cu consumatorul. 9’ idei cheie’ sunt folosite in marketing de comunicare, pentru construirea acestor relatii. Acestea sunt:

•Functionalitate

Produsele IKEA sunt bazate pe o functionalitate legata de designul lor.IKEA design inseamna produse atractive,practice, si usor de folosit,realizate dintr-un material corespunzator fiecarei folosiri.

•Calitatea exacta

Calitatea unui produs trebuie sa fie apropiata utilizarii acestuia. ProduseleIKEA sunt supuse unor testari riguroase, nationale si internationale,pentruindeplinirea standardelor de siguranta.

•magazin pentru necesitatile tuturor

Ikea ofera ‘totul sub un singur acoperis’, majoritatea produselor valabile ptnecesitati urgente.ikea ofera servicii cand este nevoie,dar si lasa decizia laatitudinea consumatorului.

Preturi mici dar calitate ridicata

Clientii trebuie sa se bazeze pe IKEA. Ei trebuie sa gaseasa la IKEAmobilier de calitate la preturi atat de mici incat sa isi permita sa se bucurezilnic de o viata mai confortabila acasa. IKEA trebuie sa ofere produseatractive, durabile, functionale si la preturi mici. Aceasta este viziuneaIKEA: “Sa creeze o viata mai confortabila acasa pentru cat mai multioameni”.De peste 60 de ani IKEA cauta noi metode de a produce la preturicat mai scazute – achizitionand materii prime cu preturi cat mai scazute,construindu-si propriile depozite, ambalarea produselor dezansamblate pentru cei ce doresc sa le primeasca asa. Dar ambitiile noastre nu se oprescaici. Vrem de asemenea ca in realizarea produselor noastre sa nu fiefolosite substante chimice daunatoare. Si nu vrem nici ca lemnul pe care ilfolosim sa provina din zone unde padurile sunt devastate.Toti furnizorii IKEA trebuie sa indeplineasca mai multe reguli sicerinte fundamentale.Conditiile de lucru trebuie a fie acceptabile, folosirea copiilor caforta de munca nu este tolerata, iar furnizorii trebuie sa adopte o atitudineresponsabila in ceea ce priveste mediul inconjurator.

“Clientii trebuie sa devina mai activi”

– prin aceasta IKEA vreasa ofere clientilor sai posibilitatea de a face alegeri bazate pe convingerilegate de mediul inconjurator.

Vanzarile

Magazinele IKEA grupeaza sub acelasi acoperis toate lucrurile decare este nevoie intr-o casa: canapele, paturi, mese, scaune, textile, obiectede uz casnic, dusumele, covoare, bucatarii utilate, mobilier de baie, corpuride iluminat, dar chiar si plante de interior. Prin dispunerea produselor subforma unor diferite aranjamente de camera, dorim sa inspiram clientii cunoi idei de design interior, sa le oferim variante ale unor solutii noi, practice si elegante. In ultimul an, peste 410 milioane de clienti au trecut pragul magazinelor noastre.

5.Mixul de Marketing:

1. Preţ

Strategia IKEA se bazeaza pe conducerea costurilor. Pe pieţele în cazul în care în prezent are o prezenţă, produsele sunt vândute la preţuri scăzute.Preturile sunt 30 - 50% mai mici decât produsele concurente. variaţiile de preţ sunt doar o urmare a fluctuaţiilor cursului de schimb. Acest preţ de penetrare permite IKEA sa câştige o cotă de piaţă semnificativă. Preturilemici sunt un rezultat de cumpărare de cantitate mare, logistica low-cost,locatia magazinului în zonele suburbane şi o abordare de bricolaj demarketing. IKEA, de asemenea, beneficiază de economii de scară şi relaţii sănătoase cu furnizorul-firmă. IKEA a intrat în contracte pe termen lung,leasing echipamente şi oferă asistenţă tehnică în schimbul de fabricaţie exclusive, low-cost de la furnizori. Pentru noi pieţe, IKEA ar trebui să menţină preţul de imagine pentru a menţine pozitionarea brand-ului.

2. Produs

Lanţului de valori al IKEA este unic în care clienţii sunt, de asemenea,furnizori şi furnizorii sunt, de asemenea, clienţi. Tranzacţiile între furnizor şi IKEA şi pe client au un pas de adaugare a valorii în fiecare etapă.Diferenţierea produsului există în dimensiunea valoare adăugată.Consumatorii IKEA sunt tratati ca "prosumers" cu cele mai multe dintre produsele sale care necesită asamblare după cumpărare. Dar, deşi asistenţa în acest aspect este limitata, IKEA oferă opţiuni pentru a alege, transport si montaj mobila.În timp ce acest lucru este bine acceptat în zonele în care operează acum IKEA, ar putea fi un punct de luat in considerare atunci când pătrunde pe noi pieţe.

3. Poziţia / Distributia

Magazinele IKEA sunt situate în zonele suburbane. Acesta este un factor în realizarea de preţuri mici IKEA. În timp ce poate apărea ca un dezavantaj, aceasta se potriveste cu piata-tinta IKEA care vizeaza client dispuşi să transporte achizitiile proprii şi care necesită mai putina asistenta in asamblare.Canalul de distributie de la furnizor la client trebuie sa fie cat mai direct,cat mai eficient si cat mai atractiv cu putinta. Modalitatea lor de ambalare,flat packages (care ofera posibilitatea de a transporta produsele voluminoase pe componente) joaca un rol foarte important in eficientizarea distributiei. IKEA dispune de 28 de canale de distributie repartizate in 16 tari.Pentru IKEA distributia este o parte esentiala a conceptului lor de a crea mobilier pentru intreaga casa la niste preturi cat mai accesibile si consta in minimizarea pe cat posibil a distantei dintre producator si client. Nu este vorba numai de rationalizarea si simplificarea distributiei, ci mai ales de a minimiza impactul asupra mediului inconjurator. Secretul este dea calcula cat mai exact cantitatea de produse necesare pentru a satiface cererea existenta, eliminandu-se astfel eventualele costuri inutile cu depoziatea marfurilor.

Caracteristicile distributiei pentru IKEA:

- Dispune de o retea globala de distributie-

Volume mari de marfa

- “Ambalajul plat”

- preturi reduse

Obiectivul – a fi siguri ca produsele cele mai cautate sunt intotdeauna disponibile in magazine atunci cand clientii isi doresc sa le cumpere.Faptul ca produsele IKEA sunt vandute “packed flat” inseamna ca pot fi transportate mult mai eficient, valorificand la maxim spatiul disponibil,astfel putand fi transportate un numar mai mare de pachete si costul transportului se reduce.

- 60% din produsele IKEA se transporta pe cale rutiera;

- 20% din produsele IKEA se transporta pe cale ferata;

- 20% pe cale maritima- iar mai putin de 1% - transport aerian.

In viitor, obiectivul ar fi de a creste proportia produselor transportate pe cale ferata.

4. Promovarea

Catalogul de produse este principalul instrument de promovare.

6.Analiza SWOT

IKEA este o companie cu o strategie de business unica pentru care i sedatoreaza succesul de azi. Cu toate acestea, la fel ca toate strategiile,strategia IKEA are defecte proprii care pot prezenta puncte slabe. IKEA are de asemenea o mulţime de oportunităţi pe piaţă, cum ar fi extinderea lor ca si companie şi ameninţări cum ar fi concurenţi în acelaşi sector industrial. Astfel:

Puncte tari:

-IKEA au dezvoltat un brand puternic cunoscut la nivel internaţional ceea ce îi ajută să atragă o mulţime de clienti.

- IKEA are un preţ unic pentru sistemul de valori în cazul în care clienţii primesc mobilier stil modern , încă funcţional pentru preţul cel mai scăzut.

- IKEA are grade de cunoştinţe de specialitate pentru o parte din mobilier pe care il vinde care ar putea necesita asistenţă specială ca instalaţii de bucătărie şi articole similare.

- IKEA a menţinut parteneriate pe termen lung cu furnizorii săi. Acest lucru asigură materiale de inalta calitate la un preţ accesibil.

- IKEA este clasat pe locul 41 printre cele mai bune branduri globale din întreaga lume în 2006, cu o valoare a marcii de 8.763 dolari

- Varietatea de produse : orice necesitate este satisfacuta de magazinele Ikea. Linia de produse oferita, acopera mobilarea intregii case, nemaifiind necesara apelarea la diferite magazine de specialitate.

- Varietatea modelelor clasice, moderne si in acelasi timp functionale

- Combinarea bunului gust cu optim de calitate si functionalitate, la un pret accesibil oricarui segment de consumatori.

Puncte slabe:

- IKEA este o companie globală, astfel încât standardele de produs pot fi dificil de mentinut.

- Strategia unica de afaceri IKEA prezinta o lipsa de o baza de servicii adecvate pentru clienţi, care este crucială pentru supravieţuirea unei afaceri în lumea de astăzi.

- IKEA ar trebui să se asigure că se dezvoltă o buna bază de servicii pentru clienţi pentru a asigura satisfactia maxima a clientilor.

Oportunităţi:

- IKEA are capacitatea de a actualiza statutul său de a fi o companie internaţională, într-o companie globala cu dezvoltarea continuă in Asia şi a modelelor sale din Europa de Est.

- IKEA se pot valorifica în continuare pe "verde" de circulaţie şi clientiiIKEA au "dorinta de a avea un impact redus asupra mediului.”

Ameninţări:

-Medii de reglementare din întreaga lume variază şi pot afecta modul încare IKEA are relaţii de afaceri şi costurile lor de produse, în special utilizarea resurselor natural.

-fluctuaţiile monedei naţionale faţă de moneda EURO sau DOLAR.

-preturile concurentiale din partea concurentei

-legislatia restrictive

7.Obiective de marketing:

- cresterea perceptiei publice despre IKEA pe piata de retail- consolidarea marcii IKEA- menţinerea şi dezvoltarea şi extinderea bazei de clienti- stabilirea IKEA ca un jucator cheie pe piata de mobiliare- introducerea de elemente mai mari de mobilier in gama IKEA

Strategia de marketing pentru IKEA:

- lantul de produse IKEA este punctul de plecare al strategiei;

- prezentarea si promovarea lantului de produse si a preturilor foarte avantajoase se face prin intermediul magazinului IKEA;

- catalogul de produse este principalul instrument de promovare pentru care se aloca anual 70% din intregul buget. Este realizat in 38 de editii diferite si 17 limbi vizand 28 tari. Anul trecut 110 milioane de astfel de cataloage au fost puse in circulatie dintre care 13 milioane doar in Marea Britanie.

8.Modelul BCG

Modelul Boston Consulting Group , cunoscut si sub numele de matricea B.C.G. sau matricea crestere-cota de piata , a fost elaborat de o firma american de consultant manageriala avand acelasi nume. Cu ajutorul acestei matrice se grupeaza activitatile(produsele) existente in portofoliul unei intreprinderi in patru categorii, în functie de douacriterii:

• rata de crestere a pietei, activitatii (produsului) .Ca prag de diferentiere s-aconsiderat valoarea de 10% care distinge o piata aflata in crestere rapida si una aflataîn crestere lenta, stagnare sau scadere.

• cota relativa de piata detinuta de o intreprindere in cadrul pietei respective. Ca pragde diferentere s-a considerat valoarea 1,00 care diferentiaza produsele lider de celenon-lider ale intreprinderii.Astfel, în functie de cadranul in care sunt plasate activitatile (produsele) intreprinderii, acestea vor purta denumiri sugestive, permitand o analiza a lor

Matricea B.C.G.

| | |
| | |
|Vedete |Dileme |
| | |
| | |
|Vaci de muls |Pietre de moara |

20%

Rata de

Crestere 10%

a

pietei

0%

2 1 0

Cota relativa de piata

0.1produse cu cota mica

1-2 produse cu cota mare

0-10% produse cu rata de crestere mica

10%-20% produse cu rata de crestere mare

Produsele aflate in cadranul “Dileme” sunt produse care actioneaza pe o piata aflata in crestere rapida. Aceste produse necesita lichiditati, ele contribuie la dezvoltarea companiei, desi evolutia lor este incerta. Astfel, “dilemele” vor fi produse aflate in faza de lansare, cand inca nu se stie daca vor constitui un succes sau nu.

“Vedetele” reprezinta produse ce actioneaza pe o piata aflata in crestere rapida, ele detinand pozitia de lider. Ca urmare, contribuie la cresterea cifrei de afacere a intreprinderii, precum si la imbunatatirea imaginii acesteia. De regula, un produs aflat in faza de crestere se plaseaza in acest cadran.

“Vacile de muls” reprezinta produse care ocupa o pozitie lider pe o piata aflata intr-o creştere lentǎ, stagnare sau chiar declin. Aceste produse sunt valori certe ale ȋntreprinderii, ȋn sensul ca ele aduc profituri şi frunizeazǎ lichiditǎţi pentru finantarea celorlalte produse situate ȋn alte cadrane. Un produs aflat ȋn faza de maturitate se poate situa ȋn acest cadran.

”Pietrele de moarǎ” sunt produse aflate pe o piaţǎ ȋn creştere lentǎ, stagnare sau declin şi care nu reuşesc sǎ deţinǎ poziţia de lider.le nu contribuie la obţinerea profitului ȋntreprinderii si nici la imbunatǎţirea imaginii acesteia. Deoarece necesitǎ lichiditǎţi, se pune problema menţinerii lor sau abandonǎrii, dar numai dupǎ o analizǎ riguroasǎ a tuturor spectelor economico-financiare. De regulǎ, un produs aflat ȋn faza de declin se situeazǎ ȋn acest cadran.

În continuare, vom analiza câteva din produsele IKEA, ȋn funcţie de cotele de creştere şi cotele relative de piaţǎ, prezentate ȋn tabelul urmǎtor:

|Produs |Rata de creştere |Cota relative de piaţǎ |
|Canapea EKTORP |6 |1.2 |
|Pat-canapea Stockholm |18 |1.3 |
|Scaun birou KARLSTAD |13 |0.6 |
|Scaun Stefan |19 |0.9 |
|Fotoliu Poang |6 |1.3 |
|Kassett set 2 cutii cu capac |5 |0.3 |

Pentru aceste produse matricea BCG va fi:

|Pat-canapea Stockholm RESMO |Scaun birou KARLSTAD |
| |Scaun Stefan |
|Canapea EKTORP |Kassett set 2 cutii cu capac |
|Fotoliu Poang RESMO | |

Din matricea BCG putem trage urmatoarele concluzii:

-produsele “Scaun birou KARLSTAD” si „Scaun Stefan” au o pozitie delicata pe piata datorita costurilor de productie mari si a preturilor de vanzare ridicate; dinacest motiv aceste produse nu sunt lidere pe piata.

-produsele “Canapea EKTORP” si „Fotoliu REsmo” sunt lideri pe piata, inregistrandvolum mare de productie si aduc venituri companiei, acestea sunt produsele profitabile.

-produsul „Pat-canapea Stockholm” acest produs se afla in faza de crestere si este peo pozitie de lider la sectiunea paturi-canapea.

-produsul “Kassett set 2 cutii cu capac“ se afla pe o piata cu crestere lenta si nu detineo pozitie de lider

9.Modelul Porter

Modelul lui Michael Porter este un model de diagnosticare strategica a domeniuluide activitate in care opereaza o firma. Acest model defineste cinci forte ce determina intensitatea competitionala, ce duce la determinarea atractivitatii pietei, in acest contextaceasta este echivalentul profitabilitatii.

Cele cinci fortele includ trei forte din cadrul competitiei ‘orizontale’

-amenintarea produselor de substitutie

-amenintarea intrarilor noilor competitori

-amenintarea firmelor competitoare existente in cadrul sectorului de activitate si doua forte din cadrul competitiei ’verticale’

-capacitatea de negociere a furnizorilor

-capacitatea de negociere a clientilor

Puterea fiecarui factor si combinarea lor caracterizeaza domeniul de activitate subraportul intensitatii concurentei si, in ultima instanta, determina rentabilitatea sectorului – masurata prin randamentul pe termen lung al capitalului investit.

Grafic, modelul lui Porter este reprezentat prin urmatoarea schema:

[pic]

1. Analiza rivalitatii intre firmele existente in cadrul sectorului deactivitate

Se pot identifica atât concurenţi direcţi cât şi indirecţi ai companiei Ikea astfel:

Concurenţa indirectă

-MOBEXPERT – Datorita celor cinci hypermagazine din romania si a altor 23 deunitati mici ,sub 1500 mp ce functioneaza in regim de franciza

ELVILA - este in prezent una dintre principalele companii din domeniul producerii sicomercializarii mobilei din Romania. Are 50 magazine de mici dimensiuni, dar decativa ani a inceput sa investeasca in suprafete mari.

-STAER – prin numarul mare de puncte de desfacere

-CLASS MOB - Class-Mob a fost divizia de mobilă de lux a grupului Mobexpert, până în 2006 când a fost preluată de Camelia Şucu

Concurenta directa

-KIKA – Retailerul austriac de mobilă si decoratiuni interioare se pregăteşte să ridicecortina pentru lansarea primului magazin în România. Pentru următorii cinci ani,compania şi-a propus dezvoltarea unei reţele de opt magazine în România, devenidasfel un important concurent pt IKEA

- NEOSET - a intrat pe piaţa romana în anul 1991 cu primul magazin, iar prima fabrică Neoset din România s-a deschis în anul 1999. In prezent Neoset Romania folosestefrancize in15 magazine din Romanaia.

-ALPROM – a estimat o crestere a vanzarilot cu 20% fata de anul trecut.

-PARISOT – Este unul dintre cei mai importanţi investitori francezi în industriamobilei din România.

-SORTILEMN - Este unul dintre principalii producători de mobilier de pe piaţa locală,estimează pentru acest an o cifră de afaceri de 35 milioane euro, nivel similar cu celraportat anul trecut. Reprezentanţii Sortilemn spun că in în viitor compania se va axaexclusiv pe exporturi, renuntând să mai vândă produse pe piaţa internă.

2. Analiza intrarilor de noi competitori in cadrul domeniului de activitate

Un domeniu nu este atractiv daca in viitor pot patrunde usor in el noi concurenti,care vor aduce capacitati de productie si resurse suplimentare si care vor lupta pentrucresterea cotei de piata si impartirea profiturilor. Intrarea in sector va fi usurata daca barierele de intrare si tendinta spre relatii concurentiale intre competitorii existenti sunt mai putin evidente sau reduse.O aprofundare a analizei presupune studierea corelata a intrarilor si iesirilor potentiale din cadrul domeniului de activitate, sub raportul nivelului barierelor existentein ambele cazuri. Astfel:

-daca ambele bariere – de intrare si de iesire – sunt mici, veniturile suntstabile, dar mici pentru ca firmele intra si parasesc usor, fara restrictii,sectorul respectiv; de asemenea exista un risc ridicat sub raportulgradului de concurenta;

-daca barierele de intrare sunt mici, iar cele de iesire mari, firmele intrausor atunci cand conjunctura este favorabila, dar ies greu, in acesteconditii, oferta de produse depaseste capacitatea de absorbtie a pietii,reducandu-se nivelul profiturilor pentru toti competitorii;

cel mai bun si atractiv sector este acela in care barierele de intrare suntinalte, iar cele de iesire sunt mici. Astfel, se intra greu si se parasesteusor domeniul in caz de recesiune;

-daca ambele bariere sunt inalte, potentialul de profit este ridicat, dar prezinta un risc mare deoarece este ingreunata iesirea din sector atuncicând ritmul de crestere a activitatii si posibilitatile de obtinere de profituri devin stabile sau chiar incep sa scada

3. Analiza gradului de amenintare a unor produse de substitutie

Un domeniu de activitate nu este atractiv daca se caracterizeaza prin existenta unor inlocuitori actuali sau potentiali ai produselor. Ei determina formarea unor “plafoane”ale preturilor ce pot fi obtinute ca urmare a faptului ca o parte din cererea existentamigreaza spre produsele substituente. Firma trebuie sa urmareasca in permanenta evolutia preturilor la produsele inlocuitoare. O scadere a acestora determina o diminuare a cereriisi, in functie de aceasta, a pretului si profitului pentru produsele substituite (de baza).

4. Analiza capacitatii de negociere a clientilor

Un domeniu de activitate nu este atractiv atunci cand clientii au o putere denegociere mare. Ei vor incerca sa obtina preturi de vanzare cat mai mici, produse decalitate superioara cu servicii post-vanzare si facilitati comerciale deosebite. Aceastadetermina o concurenta puternica in cadrul sectorului si scaderea profitabilitatii.Publicul tinta al produselor IKEA il reprezinta consumatorii adulti din mediulurban, cu venit mediu spre superior, familisti, cu copii, orientati spre calitate si confort.Clienti Ikea is pot crea propile modele de mobila.

5. Analiza capacitatii de negociere a furnizorilor

Un domeniu nu este atractiv daca furnizorii firmei au posibilitatea de a creste preturile resurselor oferite si de a reduce cantitatea livrata. Pentru a-si asigura colaborareafurnizorilor, compania IKEA a stabilit relatii de lunga durata reciproc avantajoase cu acestia.

10.Evolutia IKEA in UK – Evolutia IKEA in ansamblu

UK IKEA Group stores

Opened m₂

Chestionar privind opinia clientilor IKEA despre tehnicile de promovare a vanzarilor

1.Cunoasteti compania de mobilier si decoratiuni IKEA?

o DA

o NU

2.Ati vazut vreodata campaniile desfasurate de IKEA?

o DA

o NU

3.Unde ati vazut campaniile de promovare ale companiei IKEA?

o Pe site-ul official IKEA

o In bannere publicitare din mediul online

o In catalogul IKEA

o In statiile de metrou

o La intrarea in statiile de metrou

o In statiile de RATB

o Pe panouri outdoor

o Pe printuri outdoor

o Nu imi amintesc

4.Ce activitati de promovare a vanzarilor desfasurate de IKEA cunoasteti?

o Concurs promotional

o Oferta speciala (reducere a pretului fara a se specifica nivelul reducerii)

o Card cadou (se ofera un card cadou ex.300lei-la anumite cumparaturi)

o Reducere de pret (se specifica procentual valoarea redusa din pret)

o Pret barat (se specifica pretul vechi taiat,alaturi de pretul nou)

o Oferta de finantare (acordarea posibilitatilor de a achizitiona produsele in rate)

o Oferirea transportului si a montajului gratuit

5. Ce ati facut dupa ce ati aflat de promotiile IKEA? Alegeti un singur raspuns:

o Ati vizitat magazinul

o Ati vizitat magazinul si ati achizitionat produse ce participa la promotie

o Nimic.Va rog sa specificati motivul

6. In ce masura sunteti de accord cu urmatoarele afirmatii:

a) Campaniile promotionale se pliaza pe nevoile dumneavoastra

o Acord total

o Acord

o Indiferenta

o Dezacord

o Dezacord total

b) Recomandati cunoscutilor ofertele promotionale de la IKEA

o Acord total

o Acord

o Indiferenta

o Dezacord

o Dezacord total

c) Produsele de la IKEA sunt de calitate si au preturi reduse

o Acord total

o Acord

o Indiferenta

o Dezacord

o Dezacord total

7. Cat de des vizitati magazinul IKEA?

o De 2-3 ori pe saptamana

o O data pe saptamana

o De 2-3 ori pe luna

o O data pe luna

o O data la cateva saptamani

o Niciodata

8.Cand ati vizitat ultima data magazinul IKEA?

o In ultimele 7 zile

o In ultimele 7-14 zile

o Luna aceasta ( cu 14-30 zile in urma)

o Cu mai mult de 30 zile in urma

9.Ierarhizati raioanele ce va intereseaza cel mai mult atunci cand mergeti la IKEA

o Camera de zi

o Bucatarii

o Birouri

o Bǎi

o Camere de copii

o Dormitoare

o Decoratiuni

10.In ce masura alegeti sa vizitati magazinul IKEA in functie de urmatoarele motive

a)Doriti sa aflati noile oferte

o Foarte mare masura

o Mare masura

o Nici-nici

o Mica masura

o Foarte mica masura

b)Doriti sa cumparati unul sau mai multe produse

o Foarte mare masura

o Mare masura

o Nici-nici

o Mica masura

o Foarte mica masura

c)Doriti sa mergeti la restaurantul IKEA

o Foarte mare masura

o Mare masura

o Nici-nici

o Mica masura

o Foarte mica masura

d)Doriti sa vedeti idei de amenajare interioara

o Foarte mare masura

o Mare masura

o Nici-nici

o Mica masura

o Foarte mica masura

11.Pe o scara de la 1 la 5 unde 1=niciodata si 5=foarte des cat de des vi s-a intamplat sa realizati cumparaturile in magazinul iKEA, desi nu intentionati sa faceti lucrul acesta?

o 1

o 2

o 3

o 4

o 5

12.Cat ati cheltuit ultima data cand ati achizitionat produse din magazinul IKEA?

o Mai putin de 100 RON

o Intre 100-1000 RON

o Intre 1001-1500 RON

o Intre 1501-3000 RON

o Peste 3000 RON

13.Care este parerea dumneavoastra generala cu privire la campaniile de promovare IKEA? Dati note de la 1 la 5 unde 1=foarte nefavorabila si 5=foarte favorabila

o 1

o 2

o 3

o 4

o 5

14.Pe viitor veti mai cumpara produse de la IKEA?

o DA

o NU

15.Sex:

o M

o F

16. Varsta dumneavoastra:

o 18-25

o 26-35

o 36-45

o 46-60

o Peste 60

17.Venitul dumneavoastra net pe luna anterioara:

o Sub 1000 ron

o 1000-1500

o 1501-2000

o 2001-2500

o 2501-3000

o Peste 3000 ron

18.Nivelul de studii(ultima scoala absolvita):

o Studii primare

o Studii gimnaziale

o Studii liceale

o Studii post-liceale

o Studii universitare

o Studii post-universitare

19.Mediul de provenienta:

o Bucuresti

o Provincie

Similar Documents

Free Essay

Nota de Curs Marketingul Serviciilor

...MARKETINGUL SERVICIILOR - NOTE DE CURS- CUPRINS CAPITOLUL 1 ..................................................................................................... 6 APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA MARKETINGULUI SERVICIILOR ŞI COMERŢULUI .................................................................................................... 6 1.1. Evoluţia marketingului serviciilor pe plan mondial .......................................................................................6 1.1.1. Condiţiile apariţiei şi dezvoltării marketingului serviciilor .....................................................................6 1.1.2. Separarea, delimitarea şi specializarea marketingului serviciilor............................................................9 1.1.3. Şcoli şi curente în marketingul serviciilor .............................................................................................12 1.2. Marketingul serviciilor în economia românească .........................................................................................15 1.2.1. Limitele aplicării marketingului în domeniul serviciilor .......................................................................15 1.2.2. Premise ale aplicării marketingului serviciilor în ţara noastră ..............................................................17 1.2. 3. Tendinţe în aplicarea marketingului serviciilor în ţara noastră ............................................................19 1.2. 4. Teorie şi practică în domeniul marketingului...

Words: 28593 - Pages: 115

Free Essay

Marketing

...3.3 Organismele publice …………………………………………………...11 1.1.Conceptul de marketing şi funcţiile marketingului turistic Termenul de marketing (de origine anglo-saxonă )derivă din participiul trecut al verbului " to market" care înseamnă a desfaşura o tranzactie pe piaţă , a vinde . Dea-lungul timpului s-a realizat o specializare a marketingului de la domeniul bunurilor tangibile, către domeniul serviciilor . În acest fel a apărut marketingul social, marketingul serviciilor şi valorilor culturale .Marketingul în sectorul terţiar s-a dezvoltat foarte mult , aceasta pe de o parte datorită dinamismului de pe piaţa serviciilor dar şi caracteristicilor serviciilor: intangibilitate, eterogenitate, perisabilitate, inseparabilitatea de persoana prestatorului . Dacă abordăm serviciile din punctul de vedere al conţinutului lor concret din perspectiva marketingului , putem identifica diverse specializări ale acestuia: marketing turistic, marketing bancar, marketingul transporturilor aeriene, marketingul asigurărilor, marketingul educaţional, marketingul sănătaţii, marketingul securităţii rutiere etc. Practica de marketing a devansat teoria şi în domeniul turismului . Înainte de închegarea teoriei marketingului turistic, a particularizării conceptelor, metodelor şi tehnicilor sale, numeroase unităţi cu acest profil şi organisme specializate acţionau instinctiv, empiric, în zona marketingului turistic, în scopul cunoaşterii pieţei turistice, a nevoilor şi a dorinţelor ...

Words: 3864 - Pages: 16

Free Essay

Marketing Direct

...MARKETING DIRECT (Note de curs) Conf. univ. dr. Călin Vegheş Marketingul direct poate fi definit ca un ansamblu de concepte, tehnici şi instrumente de marketing, concretizate într-un demers orientat direct, personalizat şi interactiv către consumator, urmărind generarea unei reacţii cuantificabile a acestuia (concretizată în cumpărarea unui produs sau serviciu, solicitarea unor informaţii suplimentare din partea organizaţiei, furnizarea de informaţii despre caracteristicile şi comportamentul său de cumpărare şi consum, interacţiunea cu punctele tradiţionale de marketing şi/sau vânzări ale organizaţiei) şi crearea unei platforme relaţionale de marketing pe termen lung. Instrumentele utilizate de către marketingul direct sunt în bună măsură similare celor specifice marketingului „tradiţional”, similaritatea menţinându-se şi la nivelul noţiunilor şi conceptelor de bază folosite. Concretizarea conceptelor, tehnicilor şi instrumentelor specifice o reprezintă campaniile de marketing direct, proiectate şi realizate în vederea atingerii unor obiective specifice. Este esenţială precizarea că nu se poate vorbi despre campanii-tip care să soluţioneze probleme-tip. Deşi cadrul general al acestora este comun, ceea ce le separă în mod decisiv este, dincolo de datele concrete ale fiecărei situaţii în parte, creativitatea celui sau celor care le proiectează şi le realizează, fapt care conferă acesteia o poziţie determinantă pentru succesul campaniei. Elementele de referinţă pentru ansamblul...

Words: 14743 - Pages: 59

Free Essay

Eco Marketing

...Curs 1 1.1. Motivaţia firmei pentru a implementa o viziune de marketing ecologic Mediul înconjurător şi sănătatea se numără printre cele mai afectate elemente ale calitatii vietii si fiecare componentă a mediului este un motiv de îngrijo¬rare. Accelerarea încălzirii globale ar putea pune în pericol echilibrul natural şi crea ameninţări nemai¬întâlnite, pentru colectivităţi tot mai numeroase. Modul în care oamenii vor proteja mediul sau vor abuza de el va determina în mod decisiv standardele de viaţă în viitor si acest aspect trebuie să menţină îngrijorarea şi să accelereze măsurile pentru protejarea mediului. Omul, care este la originea tuturor problemelor ecologice, joacă un rol dublu în această privinţă: pe de o parte, el este la originea deteriorării mediului ambiant. în acelaşi timp, omul este victima acestei degradări; pe de alta parte, în calitate de consu¬mator prin comportamentul său acţionează în sensul deteriorării mediului, prin consum tot mai mare şi deşeuri tot mai multe. Dacă, firmele trebuie să suporte o parte importantă a responsabilităţii degradării mediului, în ultimă instanţă consuma¬torii sunt cei care creează probleme ambientale si de aceea, respon¬sabilitatea deteriorării mediului şi stoparea acestui fenomen, revine nu numai firmelor, ci şi consumatorilor. Studii efectuate (Polonski, 1994, p. 7; Ottman, 1998, p. 8) arată că, la baza comportamentului neecologic al consumatorilor stau următoarele motive: 26% deoarece nu au alternative; 23%...

Words: 2515 - Pages: 11

Free Essay

Instrumente de Marketing Direct

...INTRODUCERE Marketingul direct poate fi definit ca un ansamblu de concepte, tehnici si instrumente de marketing, concretizate într-un demers orientat direct, personalizat si interactiv catre consumator, urmarind generarea unei reactii cuantificabile a acestuia si crearea unei platforme relationale de marketing pe termen lung. Instrumentele utilizate de catre marketingul direct sunt în buna masura similare celor specifice marketingului „traditional”, similaritatea mentinându-se si la nivelul notiunilor si conceptelor de baza folosite. Concretizarea conceptelor, tehnicilor si instrumentelor specifice o reprezinta campaniile de marketing direct, proiectate si realizate în vederea atingerii unor obiective specifice. Este esentiala precizarea ca nu se poate vorbi despre campanii-tip care sa solutioneze probleme-tip. Desi cadrul general al acestora este comun, ceea ce le separa în mod decisiv este, dincolo de datele concrete ale fiecarei situatii în parte, creativitatea celui sau celor care le proiecteaza si le realizeaza, fapt care confera acesteia o pozitie determinanta pentru succesul campaniei. Elementele de referinta pentru ansamblul campaniilor de marketing direct sunt utilizarea bazelor de date, comunicarea directa cu consumatorul si stimularea unui raspuns direct si imediat din partea acestuia. Noile dezvoltari conceptuale în domeniu vor trebui sa tina cont de evolutiile înregistrate în sectoarele telecomunicatiilor si informaticii ceea ce face ca accentul...

Words: 3944 - Pages: 16

Free Essay

Mkt Electronic

...UNIVERSITATEA ROMÂNO-AMERICANĂ BUCUREŞTI MARKETING ELECTRONIC 2011 Structura cursului 1. Marketingul electronic – concept, dezvoltare şi implementare 1.1. Contextul dezvoltării activităţilor de marketing electronic 1.2. Conceptul de marketing electronic 1.3. Adaptarea marketingului la noua economie 1.4. Comparaţie între conceptul de marketing electronic şi marketingul tradiţional 1.5. Internetul mediu de marketing 1.5.1 1.5.2 Componentele micromediului de marketing online Componentele macromediului de marketing online 2. Instrumente de marketing electronic utilizate la nivelul organizaţiei 2.1. Site-rile web 2.2. Publicitatea online 2.3. E-mail marketing 2.4. Grupurile de discuţii 2.5. Blog marketingul 2.6. Search marketingul 3. Politica de marketing în mediul online 3.1. Strategia de marketing online 3.2. Politica de produs în mediul online 3.3. Politica de preţ pe Internet 3.4. Politica de distribuţie în mediu online 3.5. Politica de promovare prin Internet 3.5.1. Comunicarea de marketing în contextul Internetului 3.5.2. Publicitatea online 3.5.3. Promovarea vânzărilor pe Internet 3.5.4. Relaţii publice prin Internet 4. Campania de marketing online 4.1. Importanta planificarii activităţilor de marketing online 4.2. Etapele realizării unei campanii de marketing online 4.2.1. Identificarea segmentelor de consumatori/utilizatori vizate 4.2.2. Stabilirea obiectivelor campaniei online 4.2.3. Conceperea mesajului 4.2.4. Alegerea canalelor de comunicare online...

Words: 32971 - Pages: 132

Free Essay

Marketing

...provenind din verbul englezesc „ to market” care înseamnă a vinde, a cumpăra, a realiza schimburi pe piaţă. Marketingul este o noţiune cu caracter complex şi cu o utilizare largă internaţională. Acesta se referă la realizarea unui produs începând cu concepţia şi până la producerea lui efectivă, precum şi la vânzarea, promovarea şi distribuţia produsului pornind de la cunoaşterea nevoilor consumatorilor şi având ca scop satisfacerea superioară a acestora. Dicţionarul enciclopedic al limbii române defineşte marketingul ca fiind: „ansamblul activităţilor (procedeelor) prin care producţia este orientată şi adaptată cererilor prezente şi viitoare ale consumatorului, pentru satisfacerea integrală, la locul şi timpul dorit, cu mărfurile cerute de acesta, în condiţiile rentabilităţii întreprinderii producătoare sau comerciale.” Marketingul nu trebuie confundat cu activitatea de vânzare desfasurată de firmă. În vechea concepţie comercială, toate eforturile organizaţiei erau îndreptate spre sprijinirea desfacerii, a tot ceea ce producea firma. Marketingul are însă menirea să ofere recomandări referitoare la produsul potrivit consumatorilor, modalitatea de a ajuge la aceştia precum şi cantitatea necesară de produse, prin coordonarea tuturor funcţiilor ce privesc direct sau indirect consumatorul, cu scopul final de a aduce firmei profiturile previzionate. Marketingul nu trebuie identificat nici cu studierea cererii de consum nici cu studierea pietei, aceastea fiind doar subdiviziuni...

Words: 47701 - Pages: 191

Free Essay

Revenue

...Laurenţiu-Dan Anghel BUSINESS TO BUSINESS MARKETING ISBN 973-594-550-9 Editura ASE Bucureşti 2004 Particularităţi ale pieţei organizaţionale. Strategii de marketing utilizate de întreprinderile ce acţionează pe piaţa business to business. 2 CUPRINS Capitolul 1. Marketingul şi piaţa bunurilor productive......... 1.1 Ce este marketingul...................................... 1.2.Dezvoltarea marketingului............................ 1.2.1 Momente ale evoluţiei marketingului .. 1.2.2 Apariţia şi dezvoltarea marketingului industrial ……............................…...... 1.2.3 Particularităţi ale marketingului industrial . Capitolul 2. Întreprinderea şi mediul său extern.……….... 2.1 Conţinutul şi structura mediului extern al întreprinderii .....................…………………. 2.1.1 Micromediul întreprinderii………......... 2.1.1.1 Componentele micromediului . 2.1.1.2 Relaţiile întreprinderii cu micromediul ……..................... 2.1.2 Macromediul întreprinderii ……........... 2.2 Piaţa şi mediul extern ……........................... 2.2.1 Piaţa întreprinderii şi piaţa produsului. 2.2.2 Dimensiunile pieţei întreprinderii......... 2.2.2.1 Profilul pieţei..............………... 2.2.2.2 Capacitatea pieţei .………...... 2.2.2.3 Aria teritorială a pieţei……...... 2.2.2.4 Structura pieţei......………....... Capitolul 3. Cercetarea pieţei bunurilor productive .......... 3.1. Informaţii provenite din surse statistice ............ 3.2. Informaţii obţinute din experimente economice. 3.3. Informaţii...

Words: 29959 - Pages: 120

Free Essay

Management and Marketing

...raporturilor dintre firma si mediu, sunt furnizate de activitatea de cercetare. Exista mai multe definiri ale conceptului de cercetare de marketing, de exemplu: Asociatia Americana de Marketing defineste cercetarea de marketing ca pe un proces prin care se asigura adunarea sistematica, inregistrarea si analizarea datelor despre problemele legate de marketingul bunurilor si serviciilor. O alta definitie a lui Kotler si Armstrong, considera ca cercetarea de marketing este functia care leaga consumatorul, clientul si publicul, de specialistul in marketing. Informatiile obtinute in cadrul cercetarii de marketing sunt folosite: - pentru a identifica oportunitatile si problemele de marketing; - pentru a genera, a imbunatati si a evalua activitatea de marketing; - pentru a monitoriza performantele de marketing; - pentru a imbunatati intelegerea proceselor de marketing. Rolul cercetarilor de marketing este divers si complex, astfel: - cercetarea de marketing trebuie facuta pentru realizarea unei orientari a firmei in domeniul productiei, a structurii, calitatii produselor, serviciilor oferite populatiei; - cercetarile de...

Words: 1453 - Pages: 6

Free Essay

Bussines Asociation

...PARTEA 1 MANAGEMENTUL MARKETINGULUI – CE ESTE ªI CUM TREBUIE ÎNÞELES CAPITOLUL 1 DEFINIREA MARKETINGULUI PENTRU SECOLUL XXI ÎN ACEST CAPITOL VOM ABORDA URMÃTOARELE CHESTIUNI: 1. De ce este important marketingul? 2. Care este sfera de acÆiune a marketingului? 3. Care sunt conceptele fundamentale ale marketingului? 4. Cum s-a schimbat managementul marketingului? 5. Care sunt activitåÆile absolut necesare pentru un management de succes al marketingului? Marketingul este peste tot. În mod formal sau informal, oamenii çi organizaÆiile desfåçoarå un mare numår de activitåÆi care s-ar putea numi „marketing“. Marketingul bine fåcut a devenit din ce în ce mai mult o componentå vitalå pentru succesul în afaceri. Çi ne influenÆeazå profund viaÆa de zi cu zi. Marketingul este înglobat în tot ceea ce facem: de la hainele cu care ne îmbråcåm, la site-urile Web pe care intråm çi la reclamele pe care le vedem! ouå adolescente intrå în cafeneaua Starbucks din cartierul lor. Una se duce la tejghea çi-i då barmanului carduri pentru douå ceçti de cafea cu lapte çi mentå gratuite, lângå care cumpårå çi câteva produse de patiserie. Cealaltå se açazå la o maså çi-çi deschide laptopul Apple PowerBook. În câteva secunde, s-a conectat la Internet, graÆie acordului încheiat de Starbucks cu T-mobile pentru crearea unei reÆele de conectare fårå fir, HotSpots, în peste o mie de localuri Starbucks. Odatå intratå pe Net, fata tasteazå în motorul de cåutare Google numele formaÆiei care interpreteazå...

Words: 48572 - Pages: 195

Free Essay

Study Case - Nivea (Romanian)

...What is the brand image and sources of equity for the Nivea brand? Does it vary across product classes? How would you characterize the brand hierarchy? Brandul se identifica a fi un ingrijitor al pielii. Caracteristicile principale ale brandului sunt grija, blandetea produselor, increderea, protectia, caltatea inalta, starea de bine si preturi accesibile. De-a lungul timpului Nivea a devenit un simbol al protectiei si al ingrijirii pielii, iar in reclamele acestui brand s-a mereu ideea de curat, natural, nou si proaspat. Sursele capitalului brandului Nivea pot fi multiple. Printre ele se numara si caracterul de inovator si unic dat de procesul de cercetare si dezvoltare continua, respectiv de introducerea pe piata a produselor anti-imbatranire reprezentante in mod special de coenzima Q10. La momentul lansarii pe piata a acestui tip pe produs nu exista un alt competitor astfel incat Nivea a creat acea impresie de unic si revolutionar in materie de ingrijire a pielii. De asemenea, asocierea produselor cu anumite categorii de varsta( persoane varstnice, copii, bebelusi) sau asocierea brandului cu anumite idei, precum relaxarea cu familia in vacante, reprezinta o alta sursa de capital al brandului. Totodata, de-a lungul timpului, Nivea a reusit sa isi creeze o imagine favorabila pe piata produselor de ingrijire personala si astfel brandul este considerat unul puternic. Prin aceasta imagine creata Nivea a reusit sa scoata in evidenta si sa comercializeze dorintele consumatorilor...

Words: 1344 - Pages: 6

Free Essay

Marketing

...Etnocentrismul consumatorilor in marketingul serviciilor internationale(1998) Autori: Ko de Ruyter, Marcel van Birgelen, Martin Wetzels Etnocentrismul consumatorului este un concept relativ nou şi necunoscut în teoria si practica marketingului. Acest concept, care îşi are rădăcinile în sociologie, conduce la o evaluare naţionalista a produsele şi serviciior străine. Având în vedere cresterea internaţionalizării serviciilor, etnocentrismul consumatorului poate juca un rol important pe piaţa mondială. Consumatorii etnocentristi sunt reticenţi în a utiliza serviciile oferite de companiile straine, datorita unui sentiment de loialitate faţă de ţara lor de origine. La rândul lor, aceste tendinţe de etnocentrism ale consumatorului poate duce la atitudini negative faţă de serviciile străine. Sharma et al. (1995) a formulat si a testat empiric un model care încorporează antecedentele şi factorii de moderare a etnocentrismului consumatorilor în sectorul produsului. Patru antecedente social-psihologice de tendinţe de etnocentrism ale consumatorilor au fost identificate: "deschidere către culturi străine", "patriotism", "conservatorism", şi"colectivism / individualism", împreună cu patru factori demografici: "vârstă", "gen", "educaţie"şi "venit". În plus, doi factori de moderare cu privire la relaţia dintre consumator-etnocentrism şi atitudinile faţă de produsele străine au fost inclusi în model: "perceptia asupra necesitatii produsului "şi" perceptia ameninţarii economice a concurenţei...

Words: 3448 - Pages: 14

Free Essay

Aspecte Moderne Ale Marketingului Promovat Prin Internet

...Aspecte moderne ale marketingului promovat prin internet Introducere în marketingul pe internet Odată cu creşterea exponenţială a popularitătii Webului - instrument primordial de utilizare a Internetului - o activitate din ce în ce mai profitabilă a început să fie exploatată de către un număr crescând de companii: publicitatea şi marketingul electronic, instrumente ce oferă posibilităţi enorme la un cost minimal. Cu mai mult de 30 milioane de utilizatori în toată lumea şi o rată de creştere a numărului de utilizatori de 10-15% pe lună, activitatea de marketing pe Internet devine mult mai uşoară decât cea prin metodele clasice. Dacă se ia în consideraţie faptul că o campanie tipic de marketing determină o rată de răspuns de cel puţin 2%, teoretic rezultă un număr de răspunsuri pe Internet de câteva mii, cel puţin. Din ce în ce mai multe întreprinderi - din toate sectoarele economice - încep să realizeze potenţialul enorm al noului mediu de comunicaţie electronică, internetul. Pentru a avea acces la un auditoriu de câteva milioane de "spectatori" - şi potenţiali clienţi - marile reţele de televiziune oferă preţuri de ordinul zecilor sau sutelor de mii de dolari pentru spoturi publicitare de 30 de secunde; pentru a atinge o asemenea audienţă, doar giganţi ca IBM, Coca Cola sau Ford îşi puteau permite campanii publicitare de milioane de dolari. Însă prin Internet, orice companie îşi poate asigura o prezenţă neântreruptã, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru preţuri...

Words: 30989 - Pages: 124

Free Essay

Tipuri de Structuri Organizatorice

...Tipuri de structuri organizatorice Tipuri de structuri organizatorice Structura ierarhica a fost utilizata prima data in domeniul militar, constituind forma de organizare a legiunilor romane. indomeniul industrial, structura ierarhica a fost propusa, experimentata si folosita de catre F. Taylor. Este o structura simpla, clara, directa cu un numar redus de compartimente, predominante fiind cele cu caracter operational. Esential pentru acest tip de structura este faptul ca la orice nivel ierarhic un subordonat primeste dispozitii de la un singur sef in fata caruia raspunde pentru intreaga sa activitate. Experienta acestui mod de subordonare determina comunicatii exclusiv verticale, de-a lungul liniilor ierarhice; comunicatiile se realizeaza prin contacte directe intre conducatori si executanti. Structura ierarhica prezinta aplicabilitate in conditiile intreprinderilor mici, cu nivel scazut de complexitate al activitatii. Cea maisimpla structura organizatorica de tip ierarhic Fig. 2.9 Pe masura ce intreprinderea se dezvolta, intre patron si executanti (subordonati) se interpun mai multe persoane cu o anumita delegare de autoritate (sef de echipa, de personal etc). in aceasta situatie structura organizatorica de tip ierarhic poate contine, alaturi de compartimentele de munca operationale, unul sau cateva compartimente de munca functionale (in Fig.2.10, seful contabil conduce un compartiment de munca functional). In tara noastra, in conditiile tranzitiei la economia de piata...

Words: 1883 - Pages: 8

Free Essay

Str Mrk

...spre ceea ce e în jurul tău, ci atunci când priveşti dinspre mediul în care exişti şi acţionezi către eul tău. Într-un mod asemănător funcţionează şi sistemul economic, cu toate componentele acestuia: pentru a-şi asigura succesul firmele au nevoie de o viziune asupra activităţii lor orientată din exterior către interior. Dacă firma poate înţelege schimbările care intervin permanent în cadrul mediului în care operează, atunci va putea profita din plin de eventualele ocazii favorabile ale pieţei, cu condiţia să se axeze pe reacţia la timp. Abordarea mediului ambiant şi a interdependenţelor dintre acestea şi organizaţie, în contextul tranziţiei spre economia de piaţă, constituie o problemă de maximă importanţă, la a cărei rezolvare marketingul strategic este chemat să aibă un rol decisiv. Aceasta cu atât mai mult cu cât cunoaşterea în detaliu a multitudinii de variabile exogene şi endogene ce influenţează organizaţia este de natură să-i asigure o funcţionalitate eficientă, într-un mediu concurenţial din ce în ce mai acerb. Relativitatea importanţei impactului se datorează modului în care organizaţia a anticipat şi s-a pregătit pentru recepţionarea mesajului respectiv. Lucrarea prezentă este structurată în cinci părţi distincte, a căror capitole reprezintă defapt etapele procesului de planificare strategică atât la nivelul superior, al corporaţiei, cît şi la cel al unităţii strategice. Primul capitol, denumit generic “Concepte de bază ale marketingului strategic”...

Words: 20586 - Pages: 83