Free Essay

Tipuri de Structuri Organizatorice

In:

Submitted By MarianaTatiana
Words 1883
Pages 8
Tipuri de structuri organizatorice

Tipuri de structuri organizatorice
Structura ierarhica a fost utilizata prima data in domeniul militar, constituind forma de organizare a legiunilor romane. indomeniul industrial, structura ierarhica a fost propusa, experimentata si folosita de catre F. Taylor. Este o structura simpla, clara, directa cu un numar redus de compartimente, predominante fiind cele cu caracter operational. Esential pentru acest tip de structura este faptul ca la orice nivel ierarhic un subordonat primeste dispozitii de la un singur sef in fata caruia raspunde pentru intreaga sa activitate. Experienta acestui mod de subordonare determina comunicatii exclusiv verticale, de-a lungul liniilor ierarhice; comunicatiile se realizeaza prin contacte directe intre conducatori si executanti.
Structura ierarhica prezinta aplicabilitate in conditiile intreprinderilor mici, cu nivel scazut de complexitate al activitatii. Cea maisimpla structura organizatorica de tip ierarhic
Fig. 2.9
Pe masura ce intreprinderea se dezvolta, intre patron si executanti (subordonati) se interpun mai multe persoane cu o anumita delegare de autoritate (sef de echipa, de personal etc). in aceasta situatie structura organizatorica de tip ierarhic poate contine, alaturi de compartimentele de munca operationale, unul sau cateva compartimente de munca functionale (in Fig.2.10, seful contabil conduce un compartiment de munca functional).
In tara noastra, in conditiile tranzitiei la economia de piata, structura ierarhica devine de mare actualitate. Avantajele dezavantajele sunt prezentate in Tabelul 2.2.
Tabelul 2.2. Avantaje | Dezavantaje | · Responsabilitatile fiecarui angajat sunt precizate cu claritate.· Permite comunicatii rapide atat in sens ascendent cat si descendent.· Asigura deplina unitate de conducere.· Confera coerenta intreprinderii in toate activitatile desfasurate.· Necesita cheltuieli deconducere reduse. | · Necesita conducatori polivalenti, cu opregatire profesionala diversa.· Compartimentele de munca integreaza activitati eterogene.· Comunicatiile intre compartimentele demunca situate pe acelasi nivel ierarhic serealizeaza cu dificultate.· Se poate aplica numai in cazulintreprinderilor de dimensiune mica, cu un grad redus de dotare tehnica si un nivel scazut de complexitate. |

Structura functionala a fost conceputa de H.Fayol pentru a elimina dezavantajele structurii ierarhice, in contextul in careintreprinderile devin tot mai mari si cu un grad ridicat de complexitate. Este un tip de structura relativ complicata si confuza,alcatuita din compartimente operationale si functionale. Esential pentru acest tip de structura este ca la fiecare nivel ierarhic sarcinile sunt divizate intre compartimente specializate, acestea avand in domeniul lor autoritate deplina asupra nivelurilor ierarhice inferioare. Executantii primesc dispozitii atat de la sefii ierarhici, cat si de la sefii compartimentelor functionale, in fata carora raspund deopotriva, in aceste conditii se dilueaza considerabil responsabilitatile si apar frecvent conflicte de competenta intre conducatorii specializati. Un asemenea tip de structura organizatorica este redata in Fig.2.11, iar avantajele si dezavantajele sale sunt prezentate in Tabelul 2.3.
Structura functionala constituie un tip istoric si prezinta interes exclusiv teoretic, neavand demonstratii convingatoare in practica.

AVANTAJE Asigura o conducere mult mai calificata prin existenta compartimentelor specializate functional care acorda consultanta de specialitate managerilor. • Simplifica procesul de recrutare apersonalului cu functii de conducere, acesta necesitand o pregatire de mai stricta specialitate.
• Deciziile adoptate se fundamenteaza pe elemente stiintifice.
• Executantii si sefii lor nemijlociti sunt degrevati de sarcinile administrative, putandu-se ocupa, in exclusivitate, de sarcinile posturilor respective.
• Permite dezvoltarea functionala pe competente distincte.
• Asigura centralizarea controlului strategic al rezultatelor.

DEZAVANTAJE

Determina o dubla sau chiar multipla subordonare, atat a compartimentelor cat si a personalului.
• Pune probleme de coordonare functionala si creeaza conflicte si rivalitati intre functii.
• Poate provoca superspecializarea si managementul limitat, ingust.
• Contribuie la slabirea unitatii de conducere prin existenta multorcompartimente specializate functional.
• Determina o retea densa de comunicatii oblice. • Nu se poate aplica cu bune rezultate decat in cazul intreprinderilor carerealizeaza o singura afacere (strict specializate).
• Necesita cheltuieli de conducere mari
Structura ierarhic-functionala (mixta) a aparut dupa anul 1920 pentru a face fata nevoilor marii intreprinderi si reprezinta o simbioza a structurilor ierarhica si functionala, continand corective destinate sa asigure cresterea functionalitatii cadrului organizatoric rezultat. Este o structura specifica majoritatii covarsitoare a intreprinderilor existente astazi in lume.
Structura ierarhic-functionala prezinta un continut complex, ceea ce o recomanda pentru intreprinderile care desfasoara activitati numeroase si strans corelate.
Esential pentru acest tip de structura este faptul ca prevede existenta atat a unor compartimente ierarhice, caracterizate prinposibilitatea de a da ordine si dispozitii denumite line, cat si compartimente functionale, denumite state majore sau staff, careajuta liniile ierarhice sub diferite forme, neavand autoritatea de a emite ordine si dispozitii. mpartirea compartimentelor intreprinderii in ierarhice si functionale se face in raport cu natura activitatilor continute. Astfel,pentru realizarea activitatilor de baza ale intreprinderii, determinate de profilul acesteia, se constituie compartimente ierarhice, in timp ce pentru efectuarea activitatilor auxiliare sunt create compartimente functionale. Aceste compartimente au in cadrul lor, o organizare ierarhica, iar rolul lor functional se manifesta in relatiile cu celelalte compartimente si, in primul rand, cu cele ierarhice. Existenta compartimentelor functionale genereaza aparitia unor relatii speciale ca forma particulara a relatiilor functionale. in cadrul structurii organizatorice se creeaza o linie de consultanta sau de staff care face propuneri, sugestii, fara a decide. Acest rol poate fiindeplinit de o persoana (consilier/asistent) sau de un compartiment functional care pregateste deciziile unui conducator ierarhicfurnizandu-i, la cerere sau din proprie initiativa, toate informatiile necesare fundamentarii deciziilor. De regula, statul se ataseazanivelurilor ierarhice superioare din intreprindere.
Compartimentele ierarhice, depozitare de autoritati si cu putere de decizie, formeaza in cadrul structurii organizatorice o linie de decizie, respectiv line. Cu toate avantajele pe care le detine, structura organizatorica de tip ierarhic-functional este criticata, cele mai evidente critici referindu-se la numeroasele rivalitati dintre 'functionarii de birou' si 'operationalii de teren', respectiv, intre staff si line.
Avantajele structurii matrice. In cazul unei structuri matrice deciziile pot fi descentralizate astfel ca ele sa poata fi elaborate la nivelul managerului de proiect, divizional si managerului functional. Aceasta permite managementului de nivel superior sa se concentreze pe problemele strategice pe termen lung. De altfel, folosirea structurii matriceale adauga coordonarea puternica orizontala pe proiecte (fie produse fie marci) dincolo de ceea ce este posibil intr-o structura functionala, crescand probabilitatea de succes. Organizarea matriceala, de asemenea, faciliteaza monitorizarea conditiilor de mediu in privinta ambelor aspecte: proiecte si arii functionale. De asemenea structura matriceala poate reactiona repede la schimbari deoarece multe decizii sunt elaborate la niveluri inferioare. De asemenea un alt avantaj este ca specialistii functionali pot fi adaugati sau scosi din proiecte in functie de necesitati, permitand folosirea efectiva a resurselor umane. In sfarsit, sisteme suport precum computerele, echipamentele speciale si de software, pot fi alocate printre mai multe proiecte in functie de necesitati, astfel reducand costurile unor astfel de sisteme.
Dezavantajele structurii matriceale. Deoarece organizarea matriceala adauga un nivel in plus, respectiv al managerilor de proiect si a personalului aferent acestora la ierarhia functionala, structura creste costurile administrative. De altfel deoarece sunt doi sefi, individul care actioneaza, munceste intr-o structura matriceala poate avea o multime de dificultati in determinarea celui care are autoritatea si responsabilitatea pentru diferitele decizii. Comunicarea sporita necesara si autoritatea duala sporesc probabilitatile de aparitie a conflictelor, in special intre managerii de proiect si managerii functionali. Indivizii pot deveni mult mai preocupati de relatiile interne in dauna celor cu clientii precum si in dauna obiectivelor proiectului. In plus, structurile matriceale pot incuraja in mod excesiv elaborarea deciziilor in grup, chiar si a celor univoce, determinand o serioasa eroziune a productivitatii. In sfarsit, in timp ce structura matriceala poate fi in special adaptabila la schimbare, ea poate de asemenea sa fie extrem de lenta in reactie daca deprinderile interpersonale ale participantilor sunt slabe sau superioare incercarilor managementului de a retine sau pastra controlul centralizat. Organizarea pe baza de proiect. Seful departamentului in mod specific intr-o birocratie mare are multe si diferite indatoriri si este responsabil pentru problemele, aspectele a cateva proiecte diferite de natura serviciilor sau produselor. Seful unei edituri a unei universitati, de exemplu, este responsabil pentru productia, editarea si marketingul unei duzini sau sute de titluri individuale in fiecare an. Ca o consecinta a acestei imprastieri este inevitabil ca un bun manager chiar sa acorde mai multa atentie unor activitati decat altora. In aceasta faza a responsabilitatilor, unele detalii invariabile sunt pierdute, ignorate sau neterminate. Daca proiectul este mic si ieftin privind activitatile generale ale organizatiei, acest fapt nu determina nici o dificultate majora. Pentru a tine piept proiectelor care sunt mari dar limitate in timp, adica sarcini cum sunt construirea unui baraj, construirea si lansarea unei rachete pe luna, proiectarea si construirea unui nou sistem de aparare – un numar din ce in ce mai mare de organizatii au inceput sa foloseasca organizarea pe baza de proiect. Organizarea pe baza de proiect este o structura temporara formata sa realizeze indeplinirea unui obiectiv specific bine definit. Ideea de baza este adunarea, strangerea impreuna a celor mai talentati salariati disponibili pentru organizatie ca sa realizeze indeplinirea unui proiect complet in limitele costului, timpului si calitatii stabilite. Cand acest proiect este finalizat, echipa de proiect se dezmembreaza. Membrii ei se muta la un alt proiect, se intorc la departamentul „casa” initial de unde au fost recrutati sau, asa cum uneori se intampla, parasesc definitiv organizatia. Avantajul principal al organizarii pe baza de proiect este acela ca ea concentreaza efortul pe o singura actiune. In timp ce un manager departamental in mod tipic trebuie sa manuiasca, sa conduca cateva proiecte simultan, in cazul organizarii pe baza de proiect managerul poate sa-si concentreze efortul numai pe un singur proiect. Sunt cateva forme ale organizarii pe baza de proiect. In asa numita structura pura sau proiect agregat, grupul temporar este in esenta o replica la scara – miniatura – a ierarhiei structurii functionale permanente. In aceasta varianta, managerul de proiect are autoritate deplina de comanda asupra membrilor echipei si resurselor necesare pentru realizarea obiectivului. Structura pura de proiect este folosita numai pentru sarcinile extrem de mari, cum ar fi constructia vehiculelor spatiale. Pentru proiectele mai putin mari, costul duplicarii serviciilor deja existente in organizatia „mama” devine cheltuiala prohibitiva. Pentru a face fata acestor proiecte mici , organizatia poate folosi o structura de proiect in care managerul de proiect in mod virtual serveste ca un stat major de consultanta a managementului de varf. Acest manager general de varf practic coordoneaza proiectul printr-o structura functionala conventionala. In fig. 7 si 8. prezentam organizari pe baza de proiect tipice.
Structuri organizatorice libere de forma (sau fara forma). O alta abordare a proiectarii unei structuri organizatorice, mult mai recenta este asa numita „structura libera de forma”. Organizatia libera de structura (sau eliptica de structura) normal nu are un continut, o substanta clara, sau structura stabilita este cuprinsa de un numar de diferite „structuri”. Astfel, organizatia ia forma care este cea mai potrivita cu circumstantele curente. O diviziune a firmei poate folosi compartimentarea pe produs, o alta poate sa fie organizata functional si o alta poate folosi structuri pe proiect si matrice. Grupul managementului de varf al corporatiei este responsabil pentru planificarea pe termen lung, elaborarea politicii si coordonarea si controlul organizatiei generale ca intreg. In jurul acestui grup central este un numar de companii care in special sunt tratate ca centre de profit independente sau companii virtual independente. Aceste companii sunt aproape complet autonome cu privire la deciziile de operare (prelucrare). Responsabilitatea lor pentru compania mama este in principal bugetara. Ele sunt scontate a obtine obiectivele de profitabilitate si sa mentina cheltuielile in limitele general stabilite de grupul central („creier si inima”) al managementului de varf.

Similar Documents

Free Essay

Motivarea Personalului

...MOTIVAREA RESURSELOR UMANE Funcţia de motivare are drept scop stimularea angajaţilor în obţinerea de performanţe. Ea începe cu recunoaşterea faptului că indivizii sunt unici şi că tehnicile motivaţionale trebuie să se adapteze la nevoile fiecărui individ. Cuprinde următoarele activităţi: evaluarea performanţelor, recompensarea angajaţilor şi analiza, proiectarea şi reproiectarea posturilor. Motivaţia individuală este maximă atunci când subordonatul este conştient de propria sa competenţă şi lucrează în cadrul unei structuri care îi solicită şi îi pune în valoare abilităţile. De aceea este necesară elaborarea unei strategii în domeniul motivaţiei personalului. În acest sens se recomandă parcurgerea următoarelor 5 etape: a - analiza teoriilor motivaţionale; b - studierea obiectivelor strategice ale firmei; c - elaborarea variatelor de strategii motivaţionale; d - realizarea de consultări la toate nivelele managementului precum şi între management şi subordonaţi în vederea realizării adaptărilor necesare pentru strategia motivaţională elaborată şi alegerea variantei care va fi implementată; e - aplicarea şi reevaluarea permanentă a strategiei motivaţionale. 1. Evaluarea performanţelor – urmăresşe crearea unor sisteme motivante de apreciere a performantelor angajatilor; Evaluarea performanţelor este necesară din două motive principale: 1.       Permite persoanei să identifice domeniile în care are deficienţe pe care trebuie să le remedieze. 2.       Evaluează contribuţia...

Words: 2503 - Pages: 11

Free Essay

Priect Mfc

...“Managementul este o activitate care îmbină mult meşteşug (experienţă) cu o anumită doză de artă (întelegerea lucrurilor) şi ceva ştiinţă (analiză).” Henry Mintzberg CUPRINS |INTRODUCERE |............................................................................................................................|5 | | |............ | | | |Motivaţia alegerii temei.................................................................................................. |5 | | |Obiective...................................................................................................................|5 | | |...... | | |CAPITOLUL I |CONCEPTUL DE MANAGEMNT – FUNCŢII, ROLURI..................................... |6 | |1.1 |La “graniţa” dintre artă şi ştiinţă.................................................................................... |6 | |1.2 |Ce este managementul de fapt.......................................................................................

Words: 5176 - Pages: 21

Free Essay

Protectia Civila

...ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate în România potrivit legii nr. 481/2004, în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturarii operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate. Primul ajutor medical in caz de situatii exceptionale si accidente. Criterii generale Accidentele pot aparea oriunde. Acasa, pe strada, in caz de avarii si calamitati. Deseori moartea traumatului survine nu din cauza gravitatii traumatizmului, ci din lipsa cunostintelor elementare de acordare a primului ajutor medical a celor din jur, rudelor, cunoscutilor sau prietenilor. Principiile generale de acordare a primului ajutor medical. Este un complex de cele mai simple proceduri medicale efectuate la locul accidentului, sub forma de autoajutor, sau ajutor reciproc, la fel de participantii la procesele de salvare cu folosirea echipamentului standard si celui improvizat. Scopul principal este salvarea vietii omului, eliminarea factorului de agresiune si evacuarea rapida sinistratului din zona afectata. Termenul optimal de acordare a primului ajutor medical e pina la 30 min., dupa primirea traumei, si pina la 10 min. in caz de otravire. In caz de oprire a respiratiei...

Words: 3935 - Pages: 16

Free Essay

Marketing

...Marketing Note de curs pentru studenții la master Capitolul 1. CONCEPTUL DE MARKETING 1.1. Esenţa marketingului 1. Conceptul de marketing Termenul de „marketing” este de un cuvânt de origine anglo-saxonă provenind din verbul englezesc „ to market” care înseamnă a vinde, a cumpăra, a realiza schimburi pe piaţă. Marketingul este o noţiune cu caracter complex şi cu o utilizare largă internaţională. Acesta se referă la realizarea unui produs începând cu concepţia şi până la producerea lui efectivă, precum şi la vânzarea, promovarea şi distribuţia produsului pornind de la cunoaşterea nevoilor consumatorilor şi având ca scop satisfacerea superioară a acestora. Dicţionarul enciclopedic al limbii române defineşte marketingul ca fiind: „ansamblul activităţilor (procedeelor) prin care producţia este orientată şi adaptată cererilor prezente şi viitoare ale consumatorului, pentru satisfacerea integrală, la locul şi timpul dorit, cu mărfurile cerute de acesta, în condiţiile rentabilităţii întreprinderii producătoare sau comerciale.” Marketingul nu trebuie confundat cu activitatea de vânzare desfasurată de firmă. În vechea concepţie comercială, toate eforturile organizaţiei erau îndreptate spre sprijinirea desfacerii, a tot ceea ce producea firma. Marketingul are însă menirea să ofere recomandări referitoare la produsul potrivit consumatorilor, modalitatea de a ajuge la aceştia precum şi cantitatea necesară de produse, prin coordonarea tuturor...

Words: 47701 - Pages: 191

Free Essay

Dificul

...FACULTATEA DE ṢTIINŢE ECONOMICE, SOCIALE ṢI ADMINISTRATIVE SPECIALIZARE: PEDAGOGIA INVAŢAMANTULUI PRIMAR ṢI PRESCOLAR REFERAT PSIHOPEDAGOGIA COPILULUI CU DIFICULTĂŢI DE INVĂŢARE TITLU REFERAT: Dificultăţile de învăţare cele mai frecvente întâlnite în grădiniţă / şcoală STUDENT: BOZDOG ANCA ANUL I 1. Dificultăţile de învăţare cele mai frecvente întâlnite în grădiniţă / şcoală În literatura de specialitate se menţionează faptul că de multe ori dificultăţile de învăţare sunt considerate probleme doar de ordin intellectual, iar copiii cu dificultăţi sunt consideraţi având dizabilităţi intelectuale. Se evidenţiază însă că nu totdeauna este aşa. Unii dintre aceştia au rezultate foarte bune în viaţă şi sunt foarte bine dotaţi intelectual. În urma cercetărilor s-a adăugat faptul că în lume există peste 5 milioane de copii care sunt caracterizaţi de hiperactivitate şi de deficit de atenţie. Jumătate din aceşti copii au probleme cu învăţarea la şcoală. Se estimează că unul din patru copii care au dificultăţi de învăţare prezintă hiperactivitate şi deficit de învăţare. Domeniul vast al dificultăţilor de învăţare a fost abordat din trei perspective: cei cu probleme la învăţătură, cei cu dizabilităţi specifice şi cei cu dificultăţi generale sau noncategoriale ale procesului de învăţare. Cei cu dificultăţi de învaţare au probleme cu achiziţiile şi progresul şcolar. Discrepanţele există între potenţialul unei persoane de a învăţa...

Words: 3090 - Pages: 13

Free Essay

Marketing Direct

...MARKETING DIRECT (Note de curs) Conf. univ. dr. Călin Vegheş Marketingul direct poate fi definit ca un ansamblu de concepte, tehnici şi instrumente de marketing, concretizate într-un demers orientat direct, personalizat şi interactiv către consumator, urmărind generarea unei reacţii cuantificabile a acestuia (concretizată în cumpărarea unui produs sau serviciu, solicitarea unor informaţii suplimentare din partea organizaţiei, furnizarea de informaţii despre caracteristicile şi comportamentul său de cumpărare şi consum, interacţiunea cu punctele tradiţionale de marketing şi/sau vânzări ale organizaţiei) şi crearea unei platforme relaţionale de marketing pe termen lung. Instrumentele utilizate de către marketingul direct sunt în bună măsură similare celor specifice marketingului „tradiţional”, similaritatea menţinându-se şi la nivelul noţiunilor şi conceptelor de bază folosite. Concretizarea conceptelor, tehnicilor şi instrumentelor specifice o reprezintă campaniile de marketing direct, proiectate şi realizate în vederea atingerii unor obiective specifice. Este esenţială precizarea că nu se poate vorbi despre campanii-tip care să soluţioneze probleme-tip. Deşi cadrul general al acestora este comun, ceea ce le separă în mod decisiv este, dincolo de datele concrete ale fiecărei situaţii în parte, creativitatea celui sau celor care le proiectează şi le realizează, fapt care conferă acesteia o poziţie determinantă pentru succesul campaniei. Elementele de referinţă pentru ansamblul...

Words: 14743 - Pages: 59

Free Essay

Is Design

............................................................ 5 1.2 Tipuri de Sisteme Informatice .................................................................................... 6 1.2.1 Sisteme de prelucrare a tranzacţiilor .................................................................. 6 1.2.2 Sisteme de conducere ......................................................................................... 6 1.2.3 Sisteme de asistare a deciziilor........................................................................... 7 1.2.4 Sisteme bazate pe cunoştinţe .............................................................................. 7 1.2.5 De la MPR la ERP şi BPR ................................................................................. 7 1.3 Funcţiile unui Sistem Informatic ................................................................................ 8 2 Abordări în Sisteme Informatice cu Baze de Date ............................................................. 9 2.1 Cadrul general şi specific al sistemelor cu Baze de Date ........................................... 9 2.1.1 Principii generale la realizarea unui Sistem Informatic ..................................... 9 2.1.2 Principii de realizare şi utilizare a Bazelor de Date ......................................... 10 2.1.3 Costurile erorilor nedepistate în faza de analiză şi proiectare .......................... 13 2.2 Etape în ciclul de viaţă ale Sistemului...

Words: 25152 - Pages: 101

Free Essay

Management-Marketing

...Conceptul de management-marketing Management- marketing, in sens practic, are semnificatia de management bazat pe marketing, altfel spus semnifica conducerea firmei care a acceptat, inteles si utilizeaza in derularea proceselor optica, viziunea filosofia marketingului. Management- marketing este opus unui alt tip de management, care in esenta nu este bazat pe marketing. Managementul bazat pe marketing presupune utilizarea arsenalului de metode si tehnici ( a instrumentarului stiintific) in derularea proceselor. Acesta are rolul de a operationaliza filosofia marketingului. Din punct de vedere practic, in centrul demersului de management se afla instrumentarul de marketing, motiv pentru care management – marketingul se afla mai aproape de marketing decat de management, fiind dezvoltat in lucrari apartinand unor reputati specialisti ai marketingului. Cea mai cunoscuta, in acest sens este Marketing Management a parintelui marketingului modern Ph Kotler . 2. Locul managementului in cadrul activitatii de marketing Managementul studiaza procese si relatii de munca. Intelegerea caracterului de proces, in sensul de activitati derulate in succesiune, cele din “aval” depinzand de cele din “amonte” reprezinta o importanta majora pentru intelegerea corecta a marketingului deoarece intreaga teorie a fost dezvoltata ca proces. Din acest motiv continutul multor instrumente nu poate fi inteles decat in relatie cu continutul altor instrumente. Managementul a dezvoltat o serie de instrumente...

Words: 8934 - Pages: 36

Free Essay

Comunicarea in Organizatii

...astfel două tipuri de reţele de comunicare: comunicaţii manageriale şi comunicaţii de marketing: - comunicaţiile manageriale au rolul de a asigura transmiterea acelor mesaje care permit derularea proceselor de management şi de execuţie specifice oricărei organizaţii. Procesul de comunicare managerială reprezintă, de altfel, suportul realizării mai ales a uneia dintre funcţiile managementului. - comunicaţiile de marketing, în schimb, au un rol ceva mai specific, contribuind la atingerea obiectivelor prevăzute în planurile de marketing ale organizaţiei.      În prezent, literatura de specialitate nu oferă un punct de vedere care să indice unanimitatea opiniilor cu privire la conţinutul comunicaţiei de marketing. Astfel, unii autori pun semn de egalitate între comunicaţia de marketing şi promovare. Potrivit lui Michael Ray, comunicaţia de marketing reprezintă un mix format din patru elemente (publicitate, vânzări personale, promovarea vânzărilor şi relaţii publice), sau din mesaje specifice, elaborate pentru a evoca anumite opinii, sentimente sau comportamente; comunicaţia de marketing corespunde unei anumite situaţii şi face parte din mix-ul de marketing alături de produs, preţ şi distribuţie. Definiţia indică faptul că autorul nu face decât o simplă modificare la nivelul termenilor: promovarea este înlocuită cu comunicaţia de marketing. O asemenea abordare simplistă a comunicaţiei de marketing poate fi uşor combătută cu numai două argumente: primul argument ţine de însuşi conceptul...

Words: 10937 - Pages: 44

Free Essay

Management

...CAPITOLUL 1 – MANAGEMENTUL STRATEGIC NOŢIUNI CONCEPTUALE 1.1. CONCEPTUL DE MANAGEMENT STRATEGIC Termenul de management strategic şi-a făcut intrarea oficială în limbajul teoretic încă din 1973, în cadrul ,,The First International Conference of Strategic Management” organizată de I.H. Ansoff la Universitatea Vanderbilt. În momentul de faţă nu există o unanimitate de păreri în ceea ce priveşte definirea termenului de management strategic, astfel, întâlnind o varietate de modalităţi de definire a conceptului de management strategic. Managementul strategic este considerat drept: ➢ procesul care urmăreşte să faciliteze conducerea unei firme şi să utilizeze strategia pentru a-i orienta acţiunile; el integrează punerea în operă a acţiunilor strategice legate de factorii structurali şi culturali. ➢ formă de conducere care urmăreşte să asigure în timp cea mai bună congruenţă posibilă între exigenţele mediului înconjurător, ale partenerilor interni şi externi şi obiectivele managerilor, administrarea dar şi crearea de potenţial şi se interesează atât de interiorul cât şi de exteriorul întreprinderii, de dimensiunea politică şi de cea economică şi conferă un rol important dimensiunii organizaţionale, respectiv structural şi culturii întreprinderii. ➢ un mod de conducere diferit al firmei care vizează să asigure o îmbinare strânsă între strategie şi operaţii. Aceasta semnifică faptul că toate deciziile operaţionale (care nu sunt decât decizii...

Words: 34870 - Pages: 140

Free Essay

Business and Managemnet

...consumatorului note de curs CUPRINS i . Noţiunile şi dimensiunile comportamentului consumatorului 3 1. Noţiuni şi concepte 3 2. Procese elementare în abordarea comportamentului consumatorului 4 3. Definirea comportamentului consumatorului 8 II. PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPĂRARE 11 III. COORDONATE GLOBALE ALE STUDIERII COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 15 1. Informaţiile necesare studierii comportamentului consumatorului 15 2. Posibilităţi şi limite ale studierii comportamentului consumatorului 17 3. Studierea comportamentului consumatorului în contextul globalizării producţiei şi consumului 18 IV. Proiectarea şi realizarea studiilor comportamentale. Obiective urmărite 21 V. MODALITĂŢI PRACTICE DE STUDIERE A COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 26 1. Studierea comportamentului consumatorului în mediul concurenţial 26 2. Studierea activităţilor comerciale – punct de plecare în studierea comportamentului consumatorului 27 3. Comportamentul consumatorului şi imaginea magazinului 28 4. Studierea stilului de viaţă 30 5.Comportamentul consumatorului şi valoarea capitalizată în marcă 30 6. Cercetarea calitativă a comportamentului consumatorului 32 7. Cercetarea cantitativă a comportamentului consumatorului 33 VI. aplicarea rezultatelor studiilor comportamentale 35 1. Fundamentarea deciziilor de marketing prin rezultate ale studierii comportamentului consumatorului – segmentarea şi tipologia pieţei 35 2. Analiza de sistem în marketing...

Words: 22504 - Pages: 91

Free Essay

Practica.Doc

...Antreprenoriatul - de la zero la succes printr-o idee genială Duminică, 21 Martie 2010 21:36 Andra Larisa Zaharia Articole - Start-up PR [pic][pic] [pic][pic][pic][pic] [pic]De când lucrez în online am observat o "specie" aparte de om de afaceri. Sunt sigură că l-aţi văzut şi voi la conferinţe şi chiar la TV. Nu poartă costum decât rareori şi nu prea conduce maşini scumpe. Nu-i plac nici servietele din piele şi nici Rolex-urile, dar o să-l vedeţi cu siguranţă cu rucsacul după el, fiindcă nu pleacă nicăieri fără laptop şi stabileşte orice întâlnire de afaceri doar în locuri cu wireless. Dincolo de semnele exterioare distinctive, veţi observa că "subiectul" nostru este vorbăreţ şi foarte informal, un amestec de trainer şi coordonator, dar care se dezice cu fermitate de eticheta "manager" sau "CEO". O să-l vedeţi cu câtă pasiune vorbeşte despre proiectele sale şi veţi mai observa şi cu ce rapiditate îi vin idei noi, pe care nu aşteaptă prea mult să le pună în aplicare. După cum probabil v-aţi dat seama, omul despre care vorbesc este Antreprenorul. Cel care nu stă prea mult pe gânduri şi se aventurează mai ceva ca Indiana Jones în jungla business-ului. Am vrut să aflu mai multe despre acest tip, pentru a-i putea face un "portret-robot", aşa că m-am gândit să-i intervievez pe câţiva dintre cei mai cunoscuţi antreprenori de la noi. Iată setul de întrebări şi răspunsurile lor.   1.    Cum crezi că este perceput antreprenoriatul în România, având în vedere faptul că nu...

Words: 43937 - Pages: 176

Free Essay

Revenue

...organizaţionale. Strategii de marketing utilizate de întreprinderile ce acţionează pe piaţa business to business. 2 CUPRINS Capitolul 1. Marketingul şi piaţa bunurilor productive......... 1.1 Ce este marketingul...................................... 1.2.Dezvoltarea marketingului............................ 1.2.1 Momente ale evoluţiei marketingului .. 1.2.2 Apariţia şi dezvoltarea marketingului industrial ……............................…...... 1.2.3 Particularităţi ale marketingului industrial . Capitolul 2. Întreprinderea şi mediul său extern.……….... 2.1 Conţinutul şi structura mediului extern al întreprinderii .....................…………………. 2.1.1 Micromediul întreprinderii………......... 2.1.1.1 Componentele micromediului . 2.1.1.2 Relaţiile întreprinderii cu micromediul ……..................... 2.1.2 Macromediul întreprinderii ……........... 2.2 Piaţa şi mediul extern ……........................... 2.2.1 Piaţa întreprinderii şi piaţa produsului. 2.2.2 Dimensiunile pieţei întreprinderii......... 2.2.2.1 Profilul pieţei..............………... 2.2.2.2 Capacitatea pieţei .………...... 2.2.2.3 Aria teritorială a pieţei……...... 2.2.2.4 Structura pieţei......………....... Capitolul 3. Cercetarea pieţei bunurilor productive .......... 3.1. Informaţii provenite din surse statistice ............ 3.2. Informaţii obţinute din experimente economice. 3.3. Informaţii obţinute pe bază de simulări ............ 3.4. Informaţii provenite din cercetări directe........... Capitolul 4. Comportamentul de achiziţie al întreprinderilor...

Words: 29959 - Pages: 120

Free Essay

Bussines Asociation

...ABORDA URMÃTOARELE CHESTIUNI: 1. De ce este important marketingul? 2. Care este sfera de acÆiune a marketingului? 3. Care sunt conceptele fundamentale ale marketingului? 4. Cum s-a schimbat managementul marketingului? 5. Care sunt activitåÆile absolut necesare pentru un management de succes al marketingului? Marketingul este peste tot. În mod formal sau informal, oamenii çi organizaÆiile desfåçoarå un mare numår de activitåÆi care s-ar putea numi „marketing“. Marketingul bine fåcut a devenit din ce în ce mai mult o componentå vitalå pentru succesul în afaceri. Çi ne influenÆeazå profund viaÆa de zi cu zi. Marketingul este înglobat în tot ceea ce facem: de la hainele cu care ne îmbråcåm, la site-urile Web pe care intråm çi la reclamele pe care le vedem! ouå adolescente intrå în cafeneaua Starbucks din cartierul lor. Una se duce la tejghea çi-i då barmanului carduri pentru douå ceçti de cafea cu lapte çi mentå gratuite, lângå care cumpårå çi câteva produse de patiserie. Cealaltå se açazå la o maså çi-çi deschide laptopul Apple PowerBook. În câteva secunde, s-a conectat la Internet, graÆie acordului încheiat de Starbucks cu T-mobile pentru crearea unei reÆele de conectare fårå fir, HotSpots, în peste o mie de localuri Starbucks. Odatå intratå pe Net, fata tasteazå în motorul de cåutare Google numele formaÆiei care interpreteazå muzica filmului våzut asearå. Pe ecran apar mai multe site-uri Web, plus douå reclame: una pentru bilete la turneul de concerte al formaÆiei çi una pentru...

Words: 48572 - Pages: 195

Free Essay

Alina

...Noţiuni de contabilitate primară, Managementul afacerilor, Marketing şi dezvoltarea afacerilor – noţiuni de bază Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie - ANIMMC 1 Noţiuni de contabilitate primară, Managementul afacerilor, Marketing şi dezvoltarea afacerilor – noţiuni de bază Autori: ec. Lucian Nedelcu ec. Răzvan Mitocariu ec. Adrian Rîndaşu Noţiuni de contabilitate primară, Managementul afacerilor, Marketing şi dezvoltarea afacerilor – noţiuni de bază Agenţia Naţională pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie - ANIMMC 2 CUPRINS I. Noţiuni de contabilitate primară .....3 1.1. Rolul contabilităţii în economia de piaţă .....4 1.2. Patrimoniul societăţilor comerciale .....5 1.3. Evaluarea elementelor patrimoniale .....8 1.4. Bilanţul contabil .....9 1.5. Balanţa de verificare ...11 1.6. Documente justificative (primare) ...13 1.7. Metode de evidenţă a gestiunilor în activitatea de desfacere ...17 1.8. Registrele contabile ...18 1.9. Inventarierea patrimoniului ...19 1.10. Obligaţii de plată a agenţilor economici ...22 1.11. Modele de formulare utilizate în activitatea economico-financiară ...29 1.12. Planul de conturi general ...48 II. Noţiuni de marketing şi dezvoltarea afacerilor ...49 2.1. De ce strategie de marketing ...49 2.2. Mixul de marketing pentru produse şi servicii ...49 2.3. Concepte noi în marketing ...54 2.4. Procesul...

Words: 29492 - Pages: 118