Free Essay

Geografie

In:

Submitted By alexandrabunea
Words 1459
Pages 6
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord este o alianță politico-militară stabilită în 1949, prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949. La momentul actual cuprinde 28 state din Europa și America de Nord.
Alianța s-a format din state independente, interesate în mentinerea pacii si apararea propriei independențe prin solidaritate politică și printr-o forță militară defensivă corespunzătoare, capabilă să descurajeze și, dacă ar fi necesar, să raspundă tuturor formelor probabile de agresiune îndreptată împotriva ei sau a statelor membre. Inițial, aceste state au fost: Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda si SUA. La 18 februarie 1952, au aderat la tratat Grecia si Turcia, iar la 6 mai 1955, RFG a devenit membra NATO.
La constituirea ei, ideea de baza a alianței, menținută timp de peste 50 de ani, era aceea a realizării unei apărări comune, credibile și eficiente. În acest sens, în articolul 5 al Tratatului se specifica: „Partile convin ca un atac armat impotriva uneia sau a mai multora dintre ele in Europa sau in America de Nord va fi considerat ca un atac impotriva tuturor si, in consecinta, daca se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitand dreptul sau individual sau colectiv la autoaparare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Natiunilor Unite, va da asistenta Partii sau Partilor atacate, prin luarea in consecinta, individual si concertat cu celelalte parti, a acelor masuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea fortei armate, pentru a restaura si a mentine securitatea zonei Nord-Atlantice.”
Această frază s-a referit la început la cazul în care URSS ar fi lansat un atac împotriva aliațiilor europeni ai Statelor Unite, în urma căruia SUA ar fi trebuit să trateze Uniunea Sovietică ca și cum ar fi fost atacată ea însăși. Totuși temuta invazie sovietică din Europa nu a mai venit. În schimb, fraza a fost folosită pentru prima dată în istoria tratatului la 12 septembrie 2001 drept răspuns la Atentatele din 11 septembrie 2001.
Structura NATO
Cartierul General al NATO se află la Bruxelles, Belgia. Un nou sediu pentru Cartierul General este în construcție începând cu anul 2010, iar finalizarea lui este prevăzută în anul 2015.

Consiliul NATO
Consiliul NATO sau Consiliul Atlanticului de Nord(CAN/NAC) este instanța superioară a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Acesta se poate întruni la nivelul Reprezentanților Permanenți sau poate fi constituit din Miniștrii de Stat, ai Apărării ori din Primii-miniștri ai statelor membre. Consiliul are aceeași autoritate indiferent de nivelul de reprezentare al componenților și se întrunește de două ori pe săptămână, astfel: în fiecare marți pentru discuții informale, și în fiecare miercuri pentru ședințe ce vizează decizii.
Adunarea Parlamentară a NATO
Adunarea Parlamentară a NATO a fost înființată în anul 1955 sub denumirea de North Atlantic Assembly (Adunarea Atlanticului de Nord) este un organism consultativ interparlamentar format din membri ai parlamentelor naționale ale statelor membre, numărul reprezentanților naționali fiind proporțional cu numărul populației statelor membre și reprezintă distribuția politică a parlamentelor naționale.
Structuri militare
Unitățile și formațiunile militare ale NATO consituie organismul operațional al NATO.
Aderarea României la NATO
România a solicitat formal aderarea la NATO în 1993. Un an mai târziu, România a fost primul stat care răspunde invitației lansate de NATO de a participa la Parteneriatul pentru Pace, program destinat cooperării euro-atlantice în materie de securitate, cu rol major în procesul de includere a noi membri în NATO.
În aprilie 1999, NATO a lansat Planul de acțiune în vederea admiterii de noi membri (Membership Action Plan - MAP). În cadrul acestui mecanism, România și-a elaborat propriul Plan național anual de pregătire pentru aderare (PNA), care stabilește obiective, măsuri și termene de realizare în vederea orientării, susținerii și evaluării eforturilor făcute în pregătirea pentru aderarea la Alianță.
La Summit-ul NATO de la Praga (21-22 noiembrie 2002), pe baza evaluării progreselor înregistrate de statele candidate, șefii de state și de guverne ai tărilor membre ale NATO au decis invitarea României, alături de alte șase state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, să înceapă convorbirile de aderare la Alianța Nord-Atlantică.
Ambasadorii statelor membre NATO au semnat Protocoalele de aderare la NATO pentru România și celelalte șase state invitate să adere, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles la 26 martie 2003. După semnarea Protocoalelor, pentru acomodarea cu modul de lucru al NATO, statele invitate au fost implicate treptat în activitățile Alianței, prin participarea, ca observatori, la lucrările majorității structurilor aliate.
La 29 martie 2004, România a aderat la NATO.

Organizația Națiunilor Unite

Organizația Națiunilor Unite (abreviat: ONU) este cea mai importantă organizație internațională din lume. Fondată în 1945, după al Doilea Război Mondial, are astăzi 193 de state membre. Întemeierea ei a constat din semnarea, de către membrii ei fondatori, a Cartei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestui document, ONU are misiunea de a asigura „pacea mondială”, „respectarea drepturilor omului”, „cooperarea internațională” și „respectarea dreptului internațional”. Sediul central al organizației este la New York.
Structura
Organizația Națiunilor Unite este compusă din cinci entități: Adunarea Generală a Națiunilor Unite, Secretariatul Națiunilor Unite, Curtea internațională de justiție, Consiliul de Securitate al ONU și Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite. O a șasea entitate, Consiliul de Tutelă, și-a încetat activitatea în 1994, atunci când Palau a devenit stat independent. Patru dintre cele cinci entități au sediul în New York. Curtea internațională de justiție se află în Haga, Regatul Țărilor de Jos, iar alte agenții își au sediile în Biroul Națiunilor Unite de la Geneva , Biroul Națiunilor Unite de la Viena și Biroul Națiunilor Unite de la Nairobi . În baza Convenției legată de privilegii și imunități a Națiunilor Unite, ONU și agențiile sale au imunitate în fața legilor din țările în care își desfășoară activitatea, menținând astfel imparțialitatea Națiunilor Unite legată de țările gazdă și statele membre.
Principalele instituții din cadrul Națiunilor Unite
Adunarea Generală a Națiunilor Unite - Întâlnirea tuturor membrilor –

- discută recomandări sau sugestii date statelor membre sau Consiliului de securitate al ONU - decide admiterea de noi membri, conform propunerilor date de Consiliul de Securitate al ONU -adoptă bugetul -alege membrii temporari ai Consiliului de securitate al ONU, toți membrii Consiliului Economic și Social, Secretarul general al Națiunilor Unite, după propunerea acestuia din partea Consiliului de securitate al Națiunilor Unite și a 15 judecători de la Curtea internațională de justiție. -fiecare țară are un vot.
Secretariatul Națiunilor Unite
- Instituția administrativă a Națiunilor Unite -

- susține alte agenții specializate - președintele - Secretarul General al Națiunilor Unite - este votat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și are un mandat de 5 ani.
Curtea internațională de justiție
- Curtea universală de drept internațional –

-ia decizii cu privire la disputele dintre state și emite decizii cu valoare legală. -cei 15 judecători sunt aleși de Adunarea Generală a Națiunilor Unite și au mandate pe 9 ani.
Consiliul de Securitate al ONU
- pentru problemele de siguranță –

-responsabil pentru menținerea păcii la nivel internațional -poate adopta rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU -are 15 membri: membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU cu putere de veto (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite) și 10 membri aleși ai Consiliului de Securitate al ONU
Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite
- pentru politicile economice și sociale –

- responsabil pentru comunicarea dintre state pe domeniile economic și social - coordonează cooperarea dintre agențiile specializate
Consiliul de Tutelă al ONU
- (inactiv) –

- la început avea rolul de a administra domeniile coloniale care erau sub mandatul Societății Națiunilor -și-a sistat activitatea în 1994, când statul Palau a devenit independent Obiective 1.Menținerea păcii și securității ONU, după aprobarea Consiliului de Securitate, trimite forțe pentru menținerea păcii în regiunile unde un conflict armat a încetat de curând, sau a fost suspendat, pentru a încerca impunerea unor acorduri de pace și pentru a descuraja combatanții de la a relua ostilitățile. Deoarece ONU nu are propria forță militară, aceasta este asigurată prin voluntariat de către statele membre. Soldații sunt uneori porecliți „Căștile albastre” din cauza echipamentului specific. Forța de menținere a păcii a primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1988. 2. Drepturile omului Drepturile omului au fost motivul principal pentru crearea Națiunilor Unite. Atrocitățile celui de-al Doilea Război Mondial și genocidurile au determinat ca noua organizație să prevină tragedii similare în viitor. Un prim obiectiv a fost acela de a crea un cadru legal pentru a lua în considerare și a lua hotărâri asupra violărilor drepturilor omulu 3. Dezvoltarea economică și asistența umanitară 4. Obiectivele de dezvoltare ale mileniului România în ONU Deși dorința României de a face parte din ONU a fost exprimată oficial încă din 1946, aderarea acesteia a fost blocată până în 1955. La 14 decembrie 1955, Adunarea generală a decis, prin rezoluția nr. 995 , primirea României în ONU, alături de alte 15 state.

Similar Documents

Free Essay

Jacques Legoff, Nasterea Purgatoriului - Recenzie Carte

...Jacques LeGoff, Naşterea Purgatoriului, Ed.Meridiane, 1995, vol.I-II. - prezentare carte- (Introducerea) Cel de-al treilea loc: înainte de purgatoriu; creştinismul moştenise de la civilizaţiile anterioare o geografie a lumii celeilalte; dintre concepţiile despre o lume uniformă a morţilor (sheol-ul iudaic) sau ideile despre un dublu univers după moarte: Hadesul şi Câmpiile Elizee la romani, creştinismul a adoptat modelul dualist, amplificându-l chiar; a plasat lumea morţilor drepţi în cer; antagonismul cer-pământ, preferat de creştinism şi năzuinţa spre cer, paralelă cu frica de adâncimile subterane. Partea I: Lumile de dincolo înainte de naşterea Purgatoriului 1. Spaţiile imaginare antice: Cele 3 căi hinduse; În Iran: focul şi puntea; În Egipt: imaginarul infernal; Coborârea în Infern la Grecia şi la Roma; O filozofie a reîntrupării: Platon; Un precursor: Enea în Infern; Ghilgameş în Infern; O lume de dincolo neutră şi întunecoasă: sheol-ul evreiesc; Viziunile apocaliptice iudeo-creştine; O sursă: Apocalipsa lui Pavel; Evreii descoperă o lume de dincolo intermediară; Purgatoriul creştin există oare în germen în Sfânta Scriptură? Coborârea lui Christos în Infern; Un loc de răcorire: refrigerium; Cea dintâi reprezentare a unui purgatoriu, în vedenia Sfintei Perpetua. 2. Părinţii Purgatoriului: La Alexandria: 2 ctitori greci ai Purgatoriului:Clement din Alexandria şi Origene (sec. III): ideea că pedepsele Infernului sunt mijloace de purificare, că Dzeu pedepseşte...

Words: 3660 - Pages: 15

Free Essay

My Life 0

...Imi intinzi in fata nenumarate capcane lirice Esti un coate goale, nu-ti place lumea sa te critice SI stii ce? Pun pariu ca te pun jos in stil KO Si te trimit acasa impachetat precum un Kung-Pao Ma ameninti cu pistol? Eu am tun si trag fara mila Te-ai albit asa de tare incat ai ajuns sa-mi provoci sila Te prind ca un vietnamez incatusat de americani Nu o sa ma faci in rime nici peste 1000 ani. Cand apar eu, ar fi bine sa te ascunzi, si fa-o bine Ca si in gaura de maus langa jerry, si pe Luna dau de tine. Dau in tine cu vorbe mai grele ca Greul Greilor SI te dau jos cu usurinta din randul zeilor Unde ai patruns prin efractie, dat fiind nu meriti Sa ai un loc sus, de aceea oponentii tari ii eviti. Dar eu te rad de pe fata pamantului ca Gillette Ca si comparatie, u esti Dacie, eu sunt Corvette Si-mi inchei pledoaria in sunet de trambite Si las din tine doar un amalgam de schitze. Acum te-a zguduit in sfarsit impactul cu relitatea Si ai inceput sa citesti si singur din cartea Ce ne educa pe toti, sa fim mai buni, Fara stapani, legi, catushe si minciuni. Ai deschis ochii sa vezi ceea ce altii nu pot sa vada Si ai reusit sa crezi ceea ce altii nu vor sa creada. In sfarsit intelegi de ce sistemul ne leaga Precum victime tinute in fata leilor ca prada. Si prada inima din tine sa afli mai multe SI sufletul tinde ritmul sa-l asculte. Ai aflat secretul, si ceea ce ne tine incatusati.... dar trebuie sa ramanem frati "SUNTETI PIONI DE SAH PE O MASA DE...

Words: 488 - Pages: 2

Free Essay

Hidrocentrala Portile de Fier

...HIDROCENTRALA PORŢILE DE FIER Hidrocentralele transformă energia hidraulică în energie electrică. Este o formă de energie primară regenerabilă şi nepoluantă. Costul construcţiei hidrocentralelor este mai ridicat decât cel al termocentralelor, dar energia electrică produsă este de 3-5 ori mai ieftină datorită cheltuielilor ulterioare reduse. Funcţionare Printr-un baraj de acumulare a apei pe cursul unui râu unde poate fi prezentă şi o cascadă se realizează acumularea unei energii potenţiale, trasformată în energie cinetică prin rotirea turbinei hidrocentralei. Această mişcare de rotaţie va fi transmisă mai departe printr-un angrenaj de roţi dinţate generatorului de curent electric, care prin rotirea motorului generatorului într-un câmp magnetic, va transforma energia mecanică în energie electrică. Tipuri de hidrocentrale 1. cu o cădere mică de apă - < 15 m, debit mare, cu turbine Kaplan 2. cu o cădere mijlocie - 15–50 m, cu debit mijlociu, cu turbine Kaplan sau Francis 3. cu o cădere mare 50–2.000 m, cu un debit mic de apă, turbinele utilizate sunt turbinele Francis, Pelton Hidrocentralele mai pot fi clasificate după capacitate, sau după felul construcţiei, ca de exemplu hidrocentrale: 1. aşezate pe firul râului (centrale fluviale), producând curent după debit 2. cu un lac de acumulare 3. CHEAP - centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompare 4. cu caverne, pentru acumularea apei Dacă...

Words: 898 - Pages: 4

Free Essay

Global Value Chains

...Stedelijke Economieën 1 Vakcode: 202.1 Curriculumjaar 2010-2011 Docent: Dr. P.J.F. Terhorst “Global Value Chains” Global Value Chains In de afgelopen tientallen jaren is de wereldeconomie flink veranderd. Gereffi et al (2005) stellen dat deze veranderingen vooral plaatsvonden op het gebied van internationale handel en industriële organisatie. Twee belangrijke kenmerken van de huidige economie zijn de globalisatie van productie en handel, en de verticale desintegratie van transnationale corporaties. Dit houdt in dat deze corporaties zich focussen op de ‘core-competencies’ van de corporatie, vooral de onderdelen die de meeste waarde toevoegen, en zij minder belangrijke onderdelen van de corporatie externaliseren of uitbesteden. Dit proces van externalisatie wordt ook wel fragmentatie genoemd. De twee bovenstaande veranderingen hebben de basis gelegd voor een verscheidenheid aan bestuurs- en coördinatiemogelijkheden over een dergelijk netwerk van activiteiten. Zo’n netwerk wordt ook wel een ‘value-added chain’ genoemd. Bij deze keten horen alle processen bij welke technologie wordt gecombineerd met materialen en arbeid, waarna dit wordt samengevoegd, aan de man wordt gebracht en gedistribueerd wordt. Dit essay beschrijft enkele theorieën over het coördineren en besturen van netwerken die uit een value chain volgen, hoe deze netwerken te maken hebben met clustervorming of juist verspreiding. Ook wordt er nog gekeken naar de mogelijkheid...

Words: 3437 - Pages: 14

Free Essay

Managementul Strategic in Sectorul Public

...MANAGEMENTUL STRATEGIC IN SECTORUL PUBLIC Institutia Publica: Universitatea Babes-Bolyai-Cluj REFERAT Masterand: INSTITUTIA PUBLICA: Universitatea Babes-Bolyai – Cluj 1. Prezentare Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) este una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior de stat din Romania, continuatoarea tradiţiei Universităţii din Cluj, înfiinţată în anul 1581. Din punctul de vedere al numărului de studenţi, precum şi al diversităţii specialităţilor oferite, este una dintre cele mai importante universităţi din România. Universitatea poartă din 1959 numele a doi renumiţi oameni de ştiinţă: bacteriologul român Victor Babeş şi matematicianul maghiar János Bolyai. În topul Quacquarelli Symonds (cunoscut prin The Times Higher Education Supplement), Universitatea Babeş-Bolyai ocupa în 2009 locul 601+, aflându-se astfel printre cele mai bune 1000 universităţi din lume. Este a doua poziţie a unei universităţi româneşti în topul QS, fiind precedată de Universitatea din Bucureşti pe locul 501-600. Pe de altă parte Universitatea Babeş-Bolyai ocupă locul întâi în ţară în ceea ce priveste cercetarea ştiinţifică ( Raportul CNCSIS 2010) şi locul întâi în ţară în ceea ce priveşte calitatea ofertei educaţionale. UBB este o instituţie publică de învăţământ superior a cărei misiune este să promoveze şi să susţină în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională dezvoltarea unor componente culturale specifice...

Words: 8789 - Pages: 36

Premium Essay

Nnnnnnnnn

...Oil India had about 5.6 billion barrels (890,000,000 m3) of proven oil reserves as of January 2007, which is the second-largest amount in the Asia-Pacific region behind China.[23] Most of India's crude oil reserves are located in the western coast (Mumbai High) and in the northeastern parts of the country, although considerable undeveloped reserves are also located in the offshore Bay of Bengaland in the state of Rajasthan. The combination of rising oil consumption and fairly unwavering production levels leaves India highly dependent on imports to meet the consumption needs. In 2006, India produced an average of about 846,000 barrels (134,500 m3) per day (bbl/d) of total oil liquids, of which 77%, or 648,000 bbl/d (103,000 m3/d), was crude oil.[23] During 2006, India consumed an estimated 2.63 Mbbl/d (418,000 m3/d) of oil.[24] The Energy Information Administration (EIA) estimates that India registered oil demand growth of 100,000 bbl/d (16,000 m3/d) during 2006.[24] EIA forecasts suggest that country is likely to experience similar gains during 2007 and 2008. Sector organisation India’s oil sector is dominated by state-owned enterprises, although the government has taken steps in past recent years to deregulate the hydrocarbons industry and support greater foreign involvement. India’s state-owned Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) is the largest oil company, and also the country’s largest company overall by market capitalisation. ONGC is the leading player in India’s upstream...

Words: 1204 - Pages: 5

Free Essay

Negers

...123 GEOGRAFIE: Autonome regio’s Op bovenstaande kaart kun je de autonome regio’s van spanje zien en de bijbehorende hoofdstaat van elke regio. (bovenste regel de regio en onderste regio de hoofdstaat) Provincies: • Almeria (670D) • Cadiz (1,2MIL) • Cordoba (800D) • Granada (900D) • Huelva (500D) • Jaen (650D) • Malaga (1,5MIL) • Sevilla (1,8MIL) (HOOFDSTAD) D= duizend MIL=miljoen (getallen zijn het circa aantal inwoners) LIGGING: Andalusië is gelegen in het zuiden van Spanje. Het gebied grenst in het noorden aan Extremadura en Castilië-La Mancha, in het oosten aan Murcia, in het zuiden aan de Middellandse Zee en Gibraltar, en in het westen aan Portugal en de Atlantische Oceaan. Geografisch gezien valt Andalusië te verdelen in drie delen: • De Sierra Nevada • De Sierra Morena in het noorden op het grensgebied van Extremadura en Castilië-La Mancha. • De vallei van de Guadalquivir ligt hiertussenin, met het beschermde moerasgebied "Marismas del Guadalquivir”. KLIMAAT: De zomers zijn droog en de winters zacht. Maar binnen Andalusië zijn er veel verschillen, van de uitgebreide kusten tot de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Mensen kunnen soms s’ochtend gaan skien en bijvoorbeeld in de middag gaan zwemmen omdat de temperatuur zo verschilt bij de bergen. Terwijl de kustplekken meestal een normaal klimaat hebben,kan het in het binnenland enorm heet worden: de regio Sevilla is wat dat betreft...

Words: 1107 - Pages: 5

Free Essay

Database Design

...Gestiunea studentilor intr-o universitate Scenariu In cadrul unei universitati a fost nevoie de crearea unei baze de date pentru a centraliza datele legate de studenti. Baza de date ne ofera posibilitatea de adauga, modifica sau sterge datele legate de studenti respectand anumite norme de integritate. Fiecare student va avea inregistrate date precum nume,prenume,cnp,data nasterii,gupa din care face parte,anul s.a. . Baza de date ne va oferi posibilitatea de a stoca notele fiecarui student si facultatea din care face parte. Baza de date contine urmatoarele tabele : student, facultate, note si materii. Tabela student contine urmatoarele informatii: id-ul studentului, id-ul facultatii din care face parte,numele, prenumele,cnp-ul, data nasterii, anul si grupa din care face parte. Tabela facultate contine : id-ul facultatii, numele facultatii,adresa si numele decanului. Tabela note contine urmatoarele informatii: id-ul notei, id-ul materiei,id-ul studentului, nota si data in care a fost primita. Tabela materii cotine urmatoarele informatii: id-ul materiei, denumire, an, profersor. Diagrama ERD Crearea tabelelor: Creare tabela studenti: create table studenti( id_stud number(4) not null primary key, - numar din maxim 3 cifre, nenul, cheie primara id_fac number(2) not null, -numar din maxim 2 cifre, nenul nume varchar(20) not null, -maxim 20 de caractere,nenul prenume varchar(20) not null, ...

Words: 1836 - Pages: 8

Free Essay

Marketing

...ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE MARKETING TEMA GEOGRAFIE AMERICA DE NORD SI CENTRALA BUCURESTI 2011 America de Nord si Centrala, Resurse naturale si economia, Suprafata, populatie, capitala America de Nord si Centrala Specific geografic si cadru natural Cea mai mare parte din teritoriul sau se extinde in latitudini medii cu o remarcabila parte in Oceanul Arctic.Continentul se extinde de la est spre vest pe aproape 176o longitudine si de la nord la sud pe 69o latitudine.America de Nord este scaldata la nord de Oceanul Arctic, la est de Oceanul Atlantic, la sud de Golful Mexic si la vest de Oceanul Pacific. Suprafata continentlui e de aproape 23,5 mil km2 .Conturul Americii de nord si centrala este extrem de neregulat.Continentul are 3 mari golfuri : Hudson Bay, Golful Mexic, Golful Alaska. In nord se formeaza 2 mari peninsule,Labrador si Alaska si un imens arhipelag, Arhipelagul Arctic Canadian, principalele insule fiind Baffin, Victoria si Ellesmere.O alta insula importanta Newfoundland se afla in sud-estul peninsulei Labrador.Dar cea mai mare insula din regiune si totodata de pe intreaga planeta este Groenlanda care are o suprafata de peste 2000000 km2 . America Centrala constituie de fapt o legatura istmica si insulara intre America de Nord si America de Sud.Insulele din America Centrala sunt in general muntoase si vulcanice si grupate in 2 arhipelaguri : Antilele Mari(Cuba,Haiti,Puerto Rico,Jamaica) si Antilele Mici (Virgine,Dominica,Grenada,Barbados...

Words: 2169 - Pages: 9

Free Essay

Nz Jižní Ostrov

...[pic] OSTRAVSKÁ UNIVERZITA Přírodovědecká fakulta Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Seminární práce Název: Jižní ostrov Nového Zélandu Do předmětu: Destinace cestovního ruchu – Asie a Oceánie (KSG/MCRAS) Vyučující: prof. RNDr. Vladimír Baar, CSc. RNDr. Vincenc Kopeček, Ph.D Autor: Martin Šmigala Obor a semestr studia: Politická a kulturní geografie, 5. semestr Datum odevzdání: 19. 12. 2014 Obsah 1 Lokalizační přepoklady 3 1.1 Poloha 3 1.2 Reliéf 3 1.3 Vodstvo 5 1.4 Klimatické podmínky 5 1.5 Fauna a flóra 5 1.6 Ochrana přírody 6 2 Kulturně municipiální předpoklady 7 3 Itinerář 9 3.1 1. den 9 3.2 2. den 9 3.3 3. den 10 3.4 4. den 11 3.5 5. den 11 3.6 6. den 12 3.7 7. den 13 3.8 8. den 14 3.9 9. den 14 3.10 10. den 15 3.11 11. den 16 3.12 12. den 17 4 Organizace garantující rozvoj cestovního ruchu 18 5 Bibliografie a internetové zdroje 18 Lokalizační přepoklady Nový Zéland je v současnosti jednou z nejpopulárnějších destinací cestovního ruchu. V roce 2013 navštívilo Nový Zéland více než 2,7 milionů zahraničních turistů, zejména z Austrálie, Velké Británie, USA, Číny a Německa.[1] Nový Zéland ve své propagaci cestovního ruchu umně využívá popularity filmové trilogie Pána prstenů, který se natáčel ve zdejších nádherných lokacích. Zavedl také značku 100% Pure New Zealand, která se stala hlavním logem novozélandského turismu. Odkazuje na nedotčenou, čistou přírodu...

Words: 5437 - Pages: 22

Free Essay

Miss Ale

...TEST GEOGRAFIE ECONOMICĂ 1. Un rol fundamental în dezvoltarea geografiei umane l-a avut: a. şcoala germană b. şcoala franceză c. şcoala rusă 2. Geografia politică studiază: a. interacţiunea dintre om şi mediu b. interacţiunea dintre state c. statele ce aparţin UE 3. Geopolitica studiază: a. interacţiunea dintre om şi mediu b. interacţiunea dintre state c. statele ce aparţin UE 4. Subramurile geografiei economice sunt: a. geografia resurselor, agriculturii, serviciilor b. geografia industriei, agriculturii, istorică c. geografia agriculturii, resurselor, culturală 5. Subramurile geografiei umane sunt: a. geografia populaţiei, aşezărilor, culturală b. geografia economică, geografia istorică, geomorfologie c. geografia aşezărilor, economică sau a reliefului 6. Conceptul de dinamică reprezintă: a. procesul general de schimbare a numărului populaţiei b. indice al natalităţii, mortalităţii, sporului natural c. schimbarea numarului populatiei datorită factorilor naturali 7. Cei mai mici indici ai natalităţii au: a. Europa şi America de Nord b. Africa şi Asia c. Australia şi Oceania 8. Cei mai mari indici ai natalităţii au: a. Europa b. Africa c. America de Nord 9. Cele mai mici valori ale mortalităţii infantile se înregistrează în: a. SUA, Canada, Germania b. Afganistan, Kuweit, Iran c. Japonia, Suedia, Germania 10. Cele mai mari valori ale mortalităţii infantile se înregistrează în: a. Nigeria,...

Words: 2281 - Pages: 10

Free Essay

Gilort

...Geografie fizica generala, curs 4 (NOU) UNIVERSUL 1.TABLOUL GENERAL AL UNIVERSULUI 1.1. DEFINIŢII, LIMITE Universul sau Cosmosul constituie un spaţiu ale cărui limite sunt imperceptibile şi în care materia se află organizată în structuri şi forme care au stadii diferite de evoluţie extrem de variabile. De-a lungul timpului, dar mai ales în ultimele decenii, limitele spaţiului relativ cunoscut s-au îndepărtat tot mai mult, pe măsura perfecţionării instrumentelor de observaţie, de înregistrări şi a lărgirii câmpului informaţional. Astronomii folosesc frecvent pentru acest spaţiu temenul de Univers observabil sau Metagalaxia. El ar constitui o parte redusă a Universului, în care se află stele, galaxii ce sunt detectate prin recepţionarea radiaţiilor emise de ele. La nivelul cunoaşterii actuale, limitele Metagalaxiei s-ar afla de la 5 miliarde ani lumină (a.l.) limita optică, la 10 – 15 miliarde a.l. (limita undelor radio recepţionate). Dincolo de Universul observabil s-ar afla Universul fizic (îl înconjoară pe cel observabil), un spaţiu în care corpurile sau structurile cereşti nu pot fi urmărite direct, dar prezenţa lor este presupusă datorită unor influenţe pe care acestea le exercită asupra unor structuri din ariile observabile. 1.2. CARACTERISTICI ALE UNIVERSULUI - Universul este considerat transparent, caracteristică pe care a dobândit-o la c-ca un milion de ani de la Big – Bang. - Universul este omogen, întrucât la scara lui diversele componente apar ca distribuite...

Words: 3253 - Pages: 14

Free Essay

Evironment

...The urban in fragile, uncertain, neoliberal times: towards new geographies of social justice? R. ALAN WALKS Department of Geography, University of Toronto Mississauga, Mississauga, Ontario, Cananda L5L 1C6 (e-mail: alan.walks@utoronto.ca) Canadian cities are at a crossroads. The neoliberalization of governance at multiple scales, inadequate re-investment in urban infrastructure, increasing reliance on continental and international trade, and the restructuring of the space economy have combined to weaken Canada’s cities just as the global economic system is undergoing transformation. Canadian urban geographic scholarship has much to offer under current conditions, and is already making significant contributions in key areas. In particular, research on what might be called the contours and impacts of urban restructuring and the neoliberal city, immigration and cities of difference, and urban environmental justice show much promise and are likely to define the core of Canadian urban geography into the future. Key words: cities, urban geography, Canada, economic restructuring, neoliberalism, social justice L’urbain ` une ´poque fragile, incertaine et a e n´olib´rale: vers de nouvelles g´ographies de la e e e justice sociale? ` Les villes canadiennes sont a la crois´e des chemins. e Alors que l’´conomie mondiale traverse une p´riode e e de transformation, la situation des villes au Canada se pr´carise avec les effets de la restructuration e ` n´olib´rale de la gouvernance a multiples...

Words: 8534 - Pages: 35

Free Essay

Fremdinvestitionen in Indien

...Fremdinvestitionen in Indien: Herausforderungen, Chancen und Aussichten aus deutscher Perspektive Warum deutsche Firmen aus Heilbronn-Franken in Indien investieren. Und warum nicht. 1 Einleitung “Today India is changing and is becoming a land of opportunities. The pace at which India is growing, I can say with confidence that it will remain so for decades to come. India remains one of the top three investment destinations even in recessionary conditions and we are determined to maintain that position.” Anand Sharma (Ernst & Young, 2010, S. III) Die Republik Indien, welche im wirtschaftlichen Kontext oft als “Elefant“ (Quer, Claver, & Rienda, 2010, S. 154) bezeichnet wird, ist ein Land der Komplexität und Vielfalt in Kultur, Sprache, Geografie und Religion (Wamser, Sürken, 2005). Während der vergangenen zwei Jahrzehnte hat sich Indien zu einer der führenden und interessantesten Wirtschaftsmacht der Welt entwickelt und das mit Wachstumsraten des indischen Bruttoinlandsprodukts von bis zu 7,5 Prozent im Jahr 2011. Für die nächsten 20 Jahre prognostizieren Experten dem indischen Markt Wachstumsraten von mindestens fünf Prozent – mehr als für jede andere Wirtschaft (Krishnamurthy, Koubek, 2006). Darüber hinaus sind Fachleute aus dem Aus- und Inland äußerst zuversichtlich, dass Indien seine Erfolgsgeschichte der letzten beiden Dekaden fortsetzen und sich von einem Entwicklungsland zum „global backoffice“ (Enderwick, 2008) wandeln wird. Nicht zuletzt betont das einleitende Zitat von...

Words: 4049 - Pages: 17

Free Essay

Other Topics

...Global Logistics and Local Dilemmas Peter V. Hall Urban Studies Program, Simon Fraser University, Vancouver, Canada ABSTRACT Global logistics which connects widely dispersed producers and consumers are increasingly organized through gateways and corridors located in urban regions. At the same time, global logistics systems are increasingly infrastructurally, economically and institutionally disconnected from the city-regions that host them. This disconnection raises a series of dilemmas for the host localities. This paper presents a conceptual framework for understanding the dilemmas that confront cities and regions that host national and continental logistics gateways. The framework, which is illustrated with examples from several seaport gateways, focuses on the land use, economic and community development impacts of gateways and corridors on the host city-region. It also pays attention to the differing scales at which these impacts occur; these range from the highly localized to the metropolitan scale. It is proposed that solutions to the local dilemmas of global logistics be evaluated in terms of sustainability criteria, namely efficiency, equity and environment. 1. INTRODUCTION While the economic benefits of global trade are enormous, the potential for differences in local and national perspectives when developing gateways and corridors are no less significant. Global logistics which connects widely dispersed producers and consumers are increasingly organized through gateways...

Words: 7067 - Pages: 29