Free Essay

Kunstens Rolle I Samfundet

In:

Submitted By sabrinahjorth
Words 1181
Pages 5
Sabrina Skinbjerg Hjorth 2.u

Dansk

27/1-­‐ 2016

Kunstens rolle I samfundet

Kunsten er under evig udvikling, hvilket altid har medført debat og uenighed omkring, hvilke værdier kunsten egentlig skal belyse. Med moderne kunst forsøger kunstneren at influere samfundet med kunstnerens ofte provokerende budskaber. Kunsten dyrkede førhen altid skønheden, men gør den moderne kunst faktisk bare verden grimmere, eller har den en fremmende og god effekt i samfundet? Dette er også emnet i artiklen ”Moderne kunst gør ver-­‐ den til et grimmere sted”, som er skrevet af Rune Selsing og trykt i Jyllands-­‐Posten den 29. Fe-­‐ bruar 2012.

Tekstens væsentligste hovedsynspunkt er, at skønheden er værd at hylde, og derfor kan grimheden og den moderne kunst ikke være det (s. 13, l. 10-­‐11). Til at underbygge dette syns-­‐ punkt siger Selsing, at de moderne kunstnere i dag bliver taget alvorligt for deres evne til at gøre os klogere på verden, og ikke for deres evne til at skabe eller genskabe skønhed (s. 13, l. 11-­‐13). Hovedsynspunktet fremgår også i dette citat: ”Derfor har samtidens kunst ingen værdi for mennesker. Dens grimhed gør selve tilværelsen grimmere, og dens ideer bryder det skønne ned” (s. 13, l. 17-­‐18). Som belæg til denne påstand siger Selsing, at de moderne kunstnere bare provokere og klatter med maling og dyrker det grimme, hvilket kan ses i citatet: ”De kan for-­‐ søge at provokere, klatte med maling, udtrykke obskur lommefilosofi, dyrke det grimme, det per-­‐ verse og det banale” (s. 13, l. 15-­‐16).

Ifølge skribenten gør den moderne kunst gør verden til et dårligere sted (s.1, l. 23). Belæg-­‐ get til dette kan ses i citatet ”Den fremmer ligegyldighed, ansvarsløshed, normløshed, seksuel af-­‐ stumpning, skilsmisser og taberkultur” (s. 1, l. 23-­‐25). Som hjemmel her til kan man sige, at da verden vil være et dårligere sted, hvis alle var ligeglade, ansvarsløse, normløse, seksuel af-­‐ stumpet og indgik skilsmisse, så gør kunsten verden til et dårligere sted.

I sin artikel benytter skribenten sig af en argumentationsform, der i høj grad er præget af

sandhedspostulatet, da han henviser til, at det er sandt, fordi han siger, at det er sandt. Han

postulerer at have ret, og henvises ikke til nogen autoritet ud over ham selv. Det er tydeligt, at han fastslår, at det han siger er sandt, selvom han ikke har andre der kan underbygge det han siger.

1

Sabrina Skinbjerg Hjorth 2.u

Dansk

27/1-­‐ 2016

Selsing skriver meget causerende, hvilket gør at han også forholder sig meget subjektivt. Han lægger på ingen måde skjul på, hvad han mener om kunstens rolle i samfundet. Han skri-­‐ ver meget direkte, og på et niveau som rammer en stor målgruppe.

Han fortæller os læsere, at han er en overbevidst empiriker, og derfor har svært ved udo-­‐ kumenterede påstande (s. 12, l. 22). Det at han giver noget personlig viden om sig selv gør, at læseren kan få et indtryk af ham som person, og måske derved lettere kan identificere sig med ham. Det giver ham troværdighed, at han helst vil forholde sig til troværdige og vandfaste påstande, men også dobbeltmoralsk idet han ikke selv overholder det. Det at han selv kommer med en påstand, som er udokumenteret, viser at han bruger gendrivelse, men i dette tilfælde styrker det bare hans troværdighed, da han viser, at han er opmærksom på eventuelle fejl. Han virker til at have godt styr på emnet, og benytter sig at appelformen etos, idet hans be-­‐ skrivelser og udtagelser får ham til at virke meget troværdig.

Selsing prøver at få os læsere til at tænke over, hvad vi egentlig føler omkring emnet. Når han appellere til vores følelser, så bruger han appelformen patos. Han benytter sig også meget at patos når han stiller os retoriske spørgsmål, da det får os til at tænke meget, fordi spørgsmå-­‐ lene egentlig ikke rigtig kan besvares. Han siger eksempelvis ”Derfor er kunstnere gennem ti-­‐ den blevet hyldet som genier for deres evne til at skabe og genskabe skønhed. Men hvorfor hylde kunstnere i dag? Hvis skønheden er værd at hylde, så kan grimheden vel ikke være det? (s. 13, l. 9-­‐10). Han bruger også disse retoriske spørgsmål, som en måde at overbevise læseren om, at det er rigtig det han siger, da man jo ikke rigtig kan modsige det.

Selsvig er meget velformuleret og bruger et neutralt sprog, men dog alligevel med nogle svære ord, som har fået en ordforklaring nederst på siden: ”teknokratisk-­‐rindalistiske” (s. 12, l.16) og ”weltschmerz” (s. 13, l. 1) . Det at han bruger disse svære og til tider højere akademi-­‐ ske ord giver et indtryk af, at han er en klog mand , som ved hvad han snakker om.

Han lægger ikke skjul på, at han er meget kritisk omkring emnet, og han kommer derfor of-­‐ te til at bruge nogle negative ord: ”knaldefyre” (s. 12, l. 15), ”taberkultur” (s. 12, l. 25), ”klatte med maling” og ”obskur lommefilosofi” (s. 13, l. 15).

2

Sabrina Skinbjerg Hjorth 2.u

Dansk

27/1-­‐ 2016

På den ene side må man give Selsing ret i sin påstand om, at moderne kunst gør verden til et dårligere sted, eftersom at den ofte viser den brutale sandhed, og ikke dyrker skønhed, som vi gerne vil have til udtryk igennem kunsten. På den anden side, så kan man jo ikke generalisere den moderne kunst og sige at den aldrig dyrker skønheden. Det er selvfølgelig ikke alt moder-­‐ ne kunst, som provokere og ”dyrker grimheden”, så derfor er det en skam, at kritisere alle nu-­‐ tidens kunstnere, for ikke at bringe skønheden frem. Kunstnerne bag ”knaldekunstnerne” ser nok ikke sin kunst som latterlig, men måske som skønhed vist fra deres sysvinkel. Det er klart at alle ikke ser det samme i kunst.

Nogle vil måske mene at et kunstværk som Mona Lisa udtrykker skønheden i mennesket, mens andre ser en grim og sur dame. Man kan ikke forvente at alle har den samme mening, og da kunst er et meget personligt emne, så vil der altid være stor uenighed omkring kunsten.

Selsing spørger om grimheden er værd at hylde, hvilket er et godt spørgsmål. Grimhed er ikke det samme i alles øjne, så hvis vi ikke skal hylde noget, som bare én enkelt person synes er grimt, hvad har vi så tilbage at hylde? Verden kan ikke blive enige om, hvad der er smukt og hvad der er grimt, og det skal vi heller ikke. Uenighed er en god ting, for hvis alle syntes det samme, så ville kunsten blive kedelig. Kunst handler om at udtrykke sig selv, og hvis alle me-­‐ ner at Mona Lisa er skønheden selv, så vil fremtidens kunst ligne kopier af Mona Lisa.

Det smukke ved kunsten er, at kunstneren kan udtrykke sig selv igennem den, og folk kan enten relatere eller lade være. Kunsten har som sagt altid betydet meget for samfundet, og det vil den også blive ved med i fremtiden. Vi er en generation, som tolerere forandringer, hvilket vi har brug for, for dem vil der helt sikkert komme mange flere af.

3

Similar Documents

Free Essay

Debatskabende Kunst

...Debatskabende kunst I 2006 blev der skabt debat i de muslimske lande på grund af, at Kurt Vestergaard havde tegnet en tegning af profeten Mohammed, som i starten var til en børnebog, der skulle beskrive Islam. Kurt Vestergaard var præget af den danske ytringsfrihed, som i denne tid var meget oppe i medierne. Muslimerne vil have, at deres tro skulle være en særstilling og krævede en særlig hensyntagen til deres tro. Dette medførte til, at Kurt Vestergaard tegnede muslimernes profet Mohammed med en bombe placeret i hans turban. Dette skabte stor debat og førte til, at det danske flag blev brændt af for åben skærm og derefter ses alle danskerne, som uønsket i de muslimske lande, udover det blev Kurt Vestergaard truet på livet flere gange. Spørgsmålet er bare, er det overhovedet kunst det Kurt Vestergaard tegnede? Hvis man kigger på det, blev tegningen kun tegnet nedgørende, fordi der netop var et emne i Tv-avisen? Eller ses det det som moderne kunst i folks øjne? Hvis vi kigger generelt på, hvad kunst egentlig er, defineres det på mange måder. Men det er i hvert fald et stykke håndværk, som laves ud fra nogle ideer og tanker. Min egen definition på kunst er noget farverigt, noget beskrivende, noget idyllisk, noget som sætter tankerne i gang, da man selv digter historien bag billedet. Der er et udtryk som siger, at billeder siger mere end tusind ord. Det er måske også meget rigtig, da man altid kan tolke bredt på historien bag billedet. Men der er også nogle ting, der ses som...

Words: 1140 - Pages: 5

Free Essay

Frygtlig Lykkelig

...Smedegaard Erling Jepsen er vokset op i Gram i Sønderjylland. Lige siden en alder af 16 år, har han lært at stå på egen ben, da han valgte at stikke af hjemmefra på grund af strid i familien. Faderen havde givet lillesøsteren og Erling tæsk igennem en længere periode. Senere fortrød faderen sine ugerninger, og ville derfor trøste datteren, så han tvang hende til at sove sammen med ham. Selvom Erling Jepsen ofte skriver meget bizarre og groteske tekster, formår han dog at holde det på et hvis humoristisk plan. Sproget i hans værker er meget letlæselige og han er god til at fange læserens interesse. Han balancerer i sit forfatterskab mellem latter og tragik, og dette kommer tydeligt frem i hans romaner; ”Ingen grund til overdramatisering” 1999, ”Kunsten at græde i kor” 2002, ”Frygtelig Lykkelig” 2004 og ”Med venlig deltagelse” 2006. Hans store gennembrud ”Kunsten at græde I kor”, efterfølgeren til denne og ”Frygtelig lykkelig” er alle delvist selvbiografiske og beskriver tilnærmelsesvis hans opvækst i Gram og Højer. Robert har et meget tæt men også et anstrengt forhold til sin mor Sonja. Forholdet mellem de to, bliver vi fortalt om lige fra historiens begyndelse til slutningen af historien. På (s. 5 til s. 6 linje 1-19) I dette uddrag af teksten, som også er de første linjer i teksten, formoder man at det er en mand og hans kone eller kæreste det handler om, men det vider sig at det er Robert og hans mor. Sonja er Invalidepensionist og sidder i kørestol på grund af en bil ulykke....

Words: 1445 - Pages: 6

Free Essay

Noter 1.G

...Dansk, d. 17/08/2012 Læs teksten ’’Helle Helle: En stol for lidt’’ Vi har om åbne og lukkede tekster, og ’’Helle Helle: En stol for lidt’’ er en åben tekst fordi man har så mange overvejelser, og tænker videre på slutningen. En åben tekst: Er en tekst fuld af tomme pladser, således at læseren har frit valg på mange fortolkningshylder. En lukket tekst: Er en tekst, der forsøger at skabe en lydig læser i den forstand, at læseren loyalt fortolker teksten sådan som forfatteren lægger op til, at der skal fortolkes. Teksten handler om et par, der forbereder sig til deres egen fest, men alting går dårligt, og de skal til at lave maden færdig og gøre toilettet rent. De mangler også at tage deres fine tøj på. Men den ender meget sær, fordi kvinden i historien forlader pludselig huset, og så ringer døren på. Så man ved ikke hvor kvinden går hen, man ved ikke om hun forlader manden fuldstændig, eller hun tager hen til naboen for at hente en stol, som der mangler ved spisebordet, fordi de for 14 gæster på besøg. Vores opgave: Mie og jeg Vi skal udfylde de tomme pladser i en lille del, som vi selv vælger. Hvorfor begynder han at græde? Fordi han føler, at hun ikke...

Words: 21864 - Pages: 88

Free Essay

Det Store L

...tekst i det almene gymnasiums danskundervisning Ph.D.-afhandling Dansk Institut for Gymnasiepædagogik Syddansk Universitet 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Forord Første del. Forudsætninger Kapitel 1. Debatten om faget Fremtidens danskfag Litteratursynet i Fremtidens danskfag Danskfagets mangler Den litterære fronts modangreb En fagdidaktisk kritik Kapitel 2. Afhandlingens placering i debatten Samfundssyn Didaktiksyn Litteratursyn Inspirationen fra Fremtidens danskfag Inspirationen fra litteraturteorien Inspirationen fra systemteorien Dannelsessyn Utraditionel dannelse Sammenfatning af første del Anden del. Teorier Kapitel 3. Den sociokulturelle udfordring Vygotsky Bakhtin Hvorfor ikke sociokulturalisme? Kapitel 4. Amerikansk litteraturpædagogik Klasserummets dialog Fortolkningens instanser Læsercentrerede teorier – og derudover Kapitel 5. Systemteori Bruner iagttaget af Luhmann 1 1 3 4 6 9 10 13 13 16 21 22 24 28 31 34 36 38 38 39 44 48 50 50 57 61 68 68 Systemteoriens grundlæggende paradoks Kommunikationsbegrebet Meningsbegrebet Systemteoretisk uddannelsesteori Interaktionssystemet undervisning Systemteori og danskundervisning Videns- og læringsformer. Stokastiske processer Systemteoretisk kunstteori Det selvprogrammere(n)de værk Kunstsystemets historie Litteratur og undervisning Kritik af Luhmanns systemteori Kapitel 6. Pædagogisk forskning Klasserumsforskning Litteraturpædagogisk forskning Eksperimentel litteraturforskning Pedagogiska gruppen i Lund...

Words: 201508 - Pages: 807

Free Essay

Srp Håndbog

...SRP-bogen 2010 Den ultimative hjælp til Studieretningsprojektet NIELS RANDBO BACK JEAN-CHRISTOPHE BALMISSE ISBN 978-87-993576-2-8 Alleroed Gymnasium Indholdsfortegnelse INDLEDNING ................................................................................................. 1 EN FLYVENDE START............................................................................................ 1 STORE AMBITIONER ............................................................................................ 2 BOGENS OPDELING ............................................................................................. 2 KAPITEL 1 VALG AF FAG OG EMNE ............................................................... 4 VALG AF FAG ..................................................................................................... 4 Faglærernes oplæg ................................................................................... 5 Sammenhæng mellem fagene .................................................................. 5 Fag eller emne først? ................................................................................ 5 Det endelig valg af fag .............................................................................. 6 VALG AF EMNE/OMRÅDE ..................................................................................... 6 Processen op til skriveugerne.................................................................... 6 Hvad må jeg vælge som emne? .....................

Words: 29844 - Pages: 120