Free Essay

Nucor-Hebrew

In:

Submitted By itayvlado
Words 2267
Pages 10
בס"ד

סיכום קייס למבחן:
בדצמבר 1986, המנכ"ל של נוקור, היה צריך להחליט אם להקים מפעל חדש לייצור פלדה דקה, הוצאות כוללות למפעל שוות לערך נטו של חברת נוקור.
כניסה לעולם זה יכולה להיות מאוד רווחית מצד אחד אך מסוכנת מצד שני מאחר והטכנולוגיה יכולה להיות לא עדכנית תוך כמה שנים, לכן ניתח המנכ"ל (אייברסון) את התעשייה את נוקור באופן ספציפי.
השוק האמריקאי:
בשנת 1986 היו שימוש ב90 מליון טון פלדה, בהתייחס לשנים קודמות היה ירידה בביקושים ובהעברות מאחר והיו טכנולוגיות שאיפשרו שימוש נכון יותר בפלדה ומוצרים שונים כמו פלסטיק או אלומיניום בשוק הרכב בעיקר, הייתה הסכמה שהביקוש לא יירד יותר בזמן הקרוב.
המשלוחים בשוק הברזל היו מורכבים ממספר רב של מוצרים אותם אפשר לחלק לקבוצות, הקבוצה שבה השימוש היה הגדול ביותר היה משטחי ברזל (חצי מהשימוש).
ניתן לסווג את המשלוחים גם ע"פ סוגי לקוחות: מרכזי שירות והפצה- עשו שינויים בברזל ומכרו למשתמשים הסופיים, ביניהם גם שוק הרכב וחנויות ציוד, ובעצם נהנו מחוסר יעילות של המפעלים שמכרו לה את הברזל (היו יכולים לספק בעצמם ללקוחות ההפצה)
יחד עם שוק הרכב וחנויות הציוד, היו אחראים לחצי מהשימוש בשוק לברזל ול75% מהשימוש במשטחי ברזל.
שוק הבנייה אחראי ל10% שימוש בברזל בארה"ב.
מחיר, איכות ואמינות היו הדברים החשובים ביותר בשוק הברזל, מחירים גבוהים הובילו לייבוא גדול של ברזל, יצרנים מקומיים גם דרשו כמויות מינ' גדולות מאוד ומכירה ברזל איכותי יותר מהנדרש (וביקשו פרמיה על זה), איכות כתלות בתעשייה אליה נמכרה (גימור יפה, חוזק פיזי וכו') ואמינות משלוח חשובה לחברות הגדולות GM.

שחקנים בשוק האמריקאי:
חברות בעלות אינטגרציה אנכית- ייצור של 107M טון, מינימילס ייצור של 21M טון, ויצרנים פלדה ספציפית(אל חלד) – 5M טון.

חברות בעלות אינטגרציה אנכית- הייתה בעבר אוליגפול שהמוביל בו היה US STEEL, הרווחיות של החברה הובילה לעוד אינטגרציות של חברות אחרות, לאחר מלחמת העולם השנייה, השחקנים האמריקאים בעלי האינטגרציה היו אחראים לחצי מהייצור העולמי של ברזל, הובילו ע"י מיקום גאוגרפי נכון (בין המשאבים ללקוחות), יתרון טכנולוגי בייצור, יתרון בעלויות תפעול וביעילות כל זה עד שנות ה50, מאז יש ירידה.

למה הייתה ירידה?
החברות לא התקדמו יחד עם הטכנולוגיות החדשות (לא השתמשו בחימצון שידע לעשות פלדה מברזל תוך חצי שעה במקום 10 שעות), בנוסף הם לא התקדמו למכונות שיודעות לחתוך לגודל מסוים בזמן הייצור והיו צריכות לעשות תהליך פעמיים על מנת לחתוך, ללקוחות החברות הגדולות היה חלק באשמה לפעמים הם ביקשו ספציפית את שיטת הייצור הישנה.
בשנות ה-60 התחיל להגיע (בייבוא) פלדה זולה יותר ויותר איכותית, יחד עם ניהול רע של המפעלים שגררו שביתות ארוכות, ב1959 ארה"ב היית 100% ייבוא של פלדה, משנות ה60 עד שנות ה-80 ייבוא פלדה הלך והתחזק בארה"ב ממגון סיבות: יחס חליפין אטרקטיבי, רגולציה וכו'.

המפעלים בארה"ב ניסו להגיב, אך לא ביעילות הוציאו הרבה כסף על מנת להדביק את פערים מהמתחרים שלהם בחו"ל, לא הקדישו זמן וכסף לחדשנות ועשו "מישמש" של מפעלים ישנים בשילוב של מכונות חדשות, דבר נוסף שפגע בהם היה החוזים בהם היו קשורים עם עובדי המפעל, פיצויים גבוהים וחוקי עבודה מגבילים.
בירוקרטיה גם פגעה בזמן שלקח למפעלים להתייעל, כמו כן יחס חוב להון הלך וגדל מה שלא איפשר לבצע את כלל המהלכים שרצו המפעלים, לכן לא הצליחו לצמצם את כל הפער בעלויות מהיבואנים, המינימילס לעומת זאת התחילו לעלות.
ב1980, החלו החברות הגדולות לשנות המבנה שלהם, הורידו כמות ייצור (1986), התמקדו בפלדה שטוחה ומגולגלת במיוחד פלטות שטוחות, כמו כן קצצו במספר עובדים במפעל (שליש נשארו), הוכפלה פרודוקטיביות פר עובד.
אך עדיין המפעלים הגדולים עיבדו חלק גדול מההון שלהם כתוצאה מהגורמים שציינו מקודם,בין השנים 1982-1984 איבדו 7 החברות הגדולות 13 מיליארד דולר. גם בשנת 1986 נותרו עלויות העבודה שלהם גבוהות לעומת המתחרים מהעולם ומינימילס.

מינימילס:
מפעלים פרטיים שהשתמשו בקשת חשמלית להתכת רסיסים לפלדה נקראו מינימילס, המיני נהנו מכך שהמפעלים הגדולים איבדו אחיזה בשוק ומכך שהמפעלים הגדולים שינו את דרך יצירת הפלדה, המינ הצליחו להוזיל עלויות בכך שנפטרו מהכבשנים והתנורים ולהעלות את הכמות המיוצרת.
חסרון במיני- בנויים ל10 שנים בניגוד למפעלים המחזיקים 25-30 שנה.
המיני יכלו לייצר כמות מוגבלת של מוצרים בעלי שימוש מצומצם, בעיקר חיזוקים לענף הבנייה. לכן חברות אלו פתחו את המיני באיזורי בנייה מתפתחים (200-300 ק"מ מהאזורים), בד"כ ערים בהם החשמל זול. יתרונות המיני: טכנולוגיה מודרנית, יתרון במיקום גאוגרפי, כוח עבודה זול ומשתף פעולה, הנהלה חדשנית וקו מוצרים מצומצם הוביל את המיני לשליטה בשוק המוצרים שלהם והרחק מידם של המפעלים הגדולים והייבואנים.
באמצע שנות ה-70, שהשוק שבע מהמוצרים שהמיני ייצרו, החלו המיני להתפתח למוצרים חדשים וחשוב מכך לאיזורים שונים (לא קרובים 200-300 ק"מ למקום הייצור), דבר זה יצר תחרות בין המיניס השונים והרווחים שלהם התחילו לצנוח, 25 מיני נסגרו עד שנת 1986.
עד שנת 1986 המיני שלטו בכל המוצרים הפשוטים (כבלי פלדה, מוטות פשוטים וכו') ובמוצרים המסובכים לייצור איבדו לחלוטין שליטה למפעלים הגדולים.
5 חברות גדולות שלטו כבמחצית מהייצור של המיני.

תעשיית נוקור:
נוקור הוקמה כתעשיית רכבי יוקרה, לאחר מספר שנים פשטה רגל ונבנתה מחדש כחברה לייצור משאיות ומכסחות דשא, שנמכרה לאחר מס' שנים וחולקה לבעלי המניות שלה.
החברה לאחר הרבה גלגולים התמקדה בייצור קורות פלדה, העביר את משרדי החברה קרוב למפעל ולקח סיכון בכך שעשה אינטגרציה אחורית וייצר את המוטות שהרכיבו את המוצרים שבנתה החברה, שם החברה שונה לנוקור ב1972 לאחר שהמפעל הפך רווחי והחל להתפתח עד 1986.

אדמיניסטרציה:
קן אייברסון המנכל האגדי של החברה, קידם עובדים מתוך החברה שיהיו חברי הדירקטוריון שלו.
החברה הסכימה שהיא יודעת לבנות מפעלים בצורה כלכלית נכונה ולתפעל אותם ביעילות, כמו כן שלא כמו מתחריהם הם תמכו בסחר חופשי.

הם גם לא האמינו בשכבות ניהול רבות, כי כך קל יותר לבצע שינויים, ובאמת לנוקור היו 5 שכבות ניהול בניגוד ל-12 ואפילו יותר אצל מתחרות מסדר גודל שלהם.
למפעלים היה חופש גדול לבצע שינויים מערכתיים במפעל מבלי הצורך לבקש רשות, ההנהלה הראשית התעסקה אך ורק עם המזומנים, כל מנהל מפעל היה צריך להפריש 25% מהנכסים העובדים בחברה, דוחות הופקו לטובת החברה בין פעם לשבוע לפעם בחודש, ודוחות כספיים פורסמו בכלל המפעלים.
כלל העובדים קיבלו בונוסים על תפוקות, הבונוסים חולקו ע"פ תפקיד ומחלקה והיו יותר אטרקטיביים מהבונוסים בתעשייה. כמו כן חולקו מניות לעובדים, הוצעה תוכניות קולג' לילדי העובדים, לכל עובד היה מניות בחברה.....
החברה רצתה לבטל הבדלים בין עובדים, כך שלכל עובד היו אותם ימי חופש, וביטוחים, כולם לבשו אותם מדים בקומת העבודה, לא היה מקומות חנייה, מכוניות או ספינות, כל נסיעות העסקים היו במחלקת תיירים, המנכל ענה לטלפונים של עצמו והבטיח לתת מענה לכל עובד תוך 24 שעות, דו"ח שנתי היה מורכב מכלל עובדי החברה ע"פ הא-ב.
החברה טיפחה מנטליות של פתיחות ונטילת סיכונים, וקיבלה את העובדה שמנהלים טובים עושים החלטות רעות, אבל על העובדים לתקן את המנהלים.

תפעול:
לחברת נוקור הייתה מקום שני בפרודוקטיביות בעולם (יחס טון ייצור לעובד), והראשונה בארה"ב, ונתנו למתחרות שלה לבקר במרכזי תפעול כל עוד זה הדדי.
2/3 מהתוצר של נוקור היה ללקוחות חוץ ו1/3 לשימוש פנימי, המפעלים היו קרובים אחד לשני והחברה יכלה לספק לגופים פנימיים של התאגיד תוצרת במחירי זולים יותר ממחירי השוק מאחר ולא היו צריכים לדאוג לאשראי או גבייה, מעבר לכמויות הרבות שסיפקה החברה לעצמה. כלל התוצרת הפנימית נוצלה וחולקה בצורה טובה שתמקסם את התוצרת.
החברה הסתמכה מאוד על מכירה חיצונית, ולמרות שהיו לה 4 מפעלי ייצור שהיו מרוחקים אחד מהשני, לעיתים היו נעזרות אחת בשנייה לצורכי השלמת הזמנה ומילוי חוסרים, מרכז ההפצה ושירות היו הלקוחות המרכזיים, לא היה לחברה הנחות לכמות או ללקוחות מועדפים.
הרעיון של החברה היה להקל על חברות בכדי שלא יצטרכו להחזיק מלאי גדול מידי, ולכן הנחות על הזמנות גדולות סותר את האסטרטגיה של החברה. למרות זאת, נתנו הנחות בזמן בניית מפעל חדש.
היה לקונור חברה אחת קניינת איתה עשתה עסקים בכדי להימנע ממו"מ בכל פעם שרצו לקנות חתיכת מתכת.
כך היה על הקניין לייעל את חלוקת המשאבים (קונור שילמה לו אותו סכום כל פעם פר טון).
עיקר הפוקוס של החברה היה בייצור, ולכן בתהליך הגיוס שמו דגש על עובדי ייצור איכותיים, ובאמת המון אנשים רצו לעבוד בקונור (הפקק שנגרם ע"י ביקוש לעובדים ומס' שוטרים שהיו בעצמם בדרך לראיון).
כל מפעל העסיק פסיכולוג שנדרש לבדוק האם העובד בעל רעב להצלחה, כל עובד ייצור עובר חודשיים הכשרה מקיפה על תהליך הייצור ולאחר שמתחיל בעבודה מקבל חפיפה מהעובדים הבכירים, קידום הוא מתוך המחלקה ועל בסיס הישגים ושביעות רצון מעסיקים.
המפעל עבד 6 ימים בשבוע במשמרות כאשר היום השביעי הוקדש לתחזוקה.
תוכנית הבונוסים עבדה בתצורה של קבוצות ולא יחידים, למרות ששכר הבסיס של עובדי נוקור (הלא מאוגדים) נמוך מעט משכר הבסיס בחברות האחרות (שבהם העובדים מאוגדים), השכר הממוצע (כולל בונוסים) של עובדי נוקור היה גבוה יותר.
הבונוסים שלומו כל שבוע, וכל איחור או פספוס של משמרת גרע מהבונוס, כך גם חריגה קבוצתית מהיעדים.
בכניסה לכל מפעל היה שלט עם היעדים להשבוע, יעדים כללים של המפעל ומחיר המניה של החברה.
אחוז איבוד העובדים היה נמוך בכחצי מהממוצע בתעשייה.
החברה התחייבה בכך שמעולם לא פיטרה עובד שביצועיו היו בסדר, בזמנים קשים כלל החברה סבלה ביחד משבועות עבודה קצרים יותר ובונוסים נמוכים יותר, וכל אחד ויתר על משהו (כולל המנכל שויתר על כמחצית מהבונוס שלו).
ניסו לשמר בחברה קשר בין מפעלים שונים וקשר רציף במהלך השנה לחברה בכלל, גם בכדי ללשמר ולשפר וללמוד מאחרים וגם בכדי לחבר את העובדים והמנהלים לתמונה הכללית.

השקעות:
החברה השקיעה המון בהגדלת קיבולת ייצור, גם במפעלים החדשים וגם בישנים, החברה השקיעה המון משאבים במציאת טכנולוגיות חדשות בעולם ובביצוע מחקרים במפעלים שלה לצורכי שיפור, הוצאות המו"פ ייוחסו לבניית מפעלים חדשים.
כמעט כל הצעה לייעול ולשיפור (במידה ועמדה בסטנדרט ) התקבלה, אם ההוצאה הייתה גדולה היה צורך לקבל על כך אישור מ3 המנהלים הבכירים ביותר.
השקעות שישמשו להגדלת כמות ייצור מתקבלות בצורה טובה יותר מאשר הצעות שמורידות עלויות ייצור, כל השקעה נבחנת ע"פ פרמטרים ברורים (החזר השקעה, מסתדר עם אסטרטגיה והוכחת פעולה).
נוקור תכננה את המפעלים החדשים שבנתה תוך כדי תנועה, מפעלים עד 500 עובדים, קרובים ל2 מסילות רכבת, עלויות חשמל זולות ומים בשפע, בנוסף החברה הייתה הקבלן בנייה של עצמה למעט מקרים של שימוש בטכנולוגיה חדשה שבמקרה זה הוצע לספק השירות תמריצים שונים.
מנהלי העבודה היו אנשים ממפעלים שונים של החברה, האנשים שבנו בפועל את המפעל יכלו להיות מועסקים ע"י נוקור לאחר השלמת הבנייה, החברה הצליחה לבנות מפעלים תוך 18חודש, הרבה מתחת לממוצע הענפי.
למרות שהחברה לא בנתה מפעל חדש מאז 1981, בתחילת 1986 היא נכנסה למיזם משותף (50/50) עם חברה יפנית שיחד הם אמורים לייצר מוטות פלדה ארוכים (המפעל אמור לייצר כחמישית מהביקוש האמריקאי- 650K טון), נוקור תתרום את בניית המפעל והעובדים והיפנים נותנים את הטכנולוגיה לייצור חכם יותר. נוקור לא רואה בהשקעה זו סיכון ומקווה שזה יתן לחברה מקום של כבוד בתעשיית הבנייה (מוצרי בעלי שימוש גבוה).
אבל גם מפעל זה נותן מענה בתחום של הפלדה בצורות (לא גליונות שטוחים).
חסרונות בשוק הגליונות השטוחים: * השקעה של 2B $ * מתחרים מיפן וקנדה שיכולים לספק מוצרים ברמה גבוהה * מתחרים ממדינות מתפתחות שיכולים לספק בזול מוצרים ברמה נמוכה.
בגלל הסיבות האלה ועוד המנכל ויתר על הפלח שוק הזה,אבל לא על שוק הלוחות הדקים.

שוק הלוחות הדקים:
הרעיון של להתיך פלדה לוהטת לתוך תבניות צרות היה קיים בעבר, אך גרם להרבה תקלות מאחר ויש להתיך את החומר בטמפ' גבוהה מאוד ולכן העדיפו להתיך לתבניות גדולות מאוד, לקרר ורק אז לחמם שוב ולחתוך ללוחות דקים.
ב1950 הצליחו להמציא משהו שיקטין את החתיכה מ2 פיט ל8-10 אינצ' , אבל עדיין היה צורך בתהליך הקירור לפני ששוברים את הפלטה לחתיכות כל עשירית אינצ'.
HAZELETT - צורת ייצור שנחשבה למבטיחה מאוד בתחילת שנות ה80, שבעזרת מסוע ותבניות מקוררות במים יצרה פלטות שטוחות בעובי אינצ', הבעיה הייתה המהירות שבה ייצרו את הפלטות, ברגע שניסו לפתור את בעיית המהירות, בעיה נוספת צצה והיא תחלופה גדולה של חגורות למסועים שעולים הרבה כסף.
שפיכה של הפלדה הלוהטת יכלה לגרום להרבה מאוד צרות.
CSP- שימוש בתבניות שעובי 2 אינצ' ובצורת עדשה, הפיילוטים שעשתה החברה היו לא רעים אך שום חברה לא נקשרה איתה בחוזה, הטכנולוגיה דרשה מפעל שיכול להכיל בין 800,000-מיליון טון בעלות של 300-400$ לטון.
הטכנולוגיה חסכה כסף ביציקה, כוח עבודה, אנרגיה ובסופו של דבר להוריד את עלויות הייצור הנמוכות של המפעלים החדשים בגרמניה.
הפיילוט רץ 7 דקות בכל פעם, ולכן היה קשה להסתמך ממש על התחזיות של SMS, עובדה זו קבעה שעל המכונה להיות טובה ב96% כדי להיות כדאית יחד עם העובדה שהעלויות רגישות מאוד מעלות חומרי הגלם (גרוטאות וכו') יצרה מצב של חוסר וודאות באשר לטכנולוגיה. ההחלטה:
נוקור חיפשו דרך להכיו לוחו דקים והלכו על שיטת הHAZELETT, חברת SMS הציעו את שיטת הCSP אבל המנכל לא חשב שהיא בשלה מספיק, לאחר שSMS ביצעה פיילוט לבד והפיקה לקחים וביצעה יחד עם נוקור פיילוט על מפעל בגודל מלא, לנוקור היה פרויקט בר השוואה שייצר לוחות שטוחים בטכנולוגיה אחרת אז לא היה להם בעיה להעריך עלות פרויקט.
נוקור חשבה שתוכל לקבל הנחה עבור היותה הלקוח הראשון שמשתמש בטכנולוגיה הזו ולבסס את תשלומיה כתלות בביצועים.

עלות בניית המפעל 280M, וייקח כשנתיים וחצי לבנות אותו ועוד שנתיים להגיע ליעדי ייצור אופטימליים, להוסיף לזה 60M עלויות נוספות להקמה, העלויות הקבועות יהיו כתלות בכמות הייצור ומחיר חומרי הגלם.
נוקור השלימה עם עלויות התפעול, פחות על עלויות ההקמה ופחות מזה על עלויות ההתחלה.
המנכל היה צריך לקבל החלטה לקראת פגישה עם SMS ולכן לקח מספר דברים בחשבון: * עלויות הקמה, תפעול והרצה. * עלויות חוסר וודאות בטכנולוגיה (חלוץ בתעשייה) * SMS יכולים לשפר את הטכנולגיה על גבה של נוקור ולמכור אותה למתחרות שלה. * יהיה לנוקור רק שנתיים-שלוש יתרון על פני המתחרות שלה בטכנולוגיה * במידה והמתחרים יכנסו לטכנולגיה זו, מחירי חומרי הגלם בהם משתמשת החברה יעלו. * נוקור יכולה להשתמש בחומרי גלם חלופיים אך במחיר של עלויות החלפה ותפעול. * תפעול מפעל זה יהיה שונה ממפעלים אחרים מאחר והוא דורש רמת מיומנות גבוהה מאוד, ויכול לעורר תחרות רבה עם מינימילס שכבר יודעים להשתמש בייצור גלילי מתכת. * ברמת הישווק- יווצר יתרון בעולם הlow END, מכיוון שיהיה לה מחירים זולים, במחירים נעו באיזור המתחרים שלה מרחבי העולם (ייבוא). * HIGH END יהיה לה בעיה תחרותית מכיוון שמוצרים אלה דורשים יותר התעסקות והיא תצטרך לפתוח מפעלים נוספים בכדי שיעשו פרסונליזציה לכלל המוצרים לפני שמגיעים ללקוחות הקצה. * לחברה פרויקט שרץ בתחום אחר, כניסה לפרויקט נוסף יוביל אותה לשימוש בכללי משאבים הכלכליים והניהוליים שלה, מימון שני הפרויקטים הללו יהיה יקר מאוד. * לחברה 185M במזומנים. * טכנולוגיה זו עשויה להיות לא רלוונטית תוך עשור, האם שווה להשקיע בה עכשיו? * האם 10 שנים אלה מצדיקות שינוי אדיר כזה?????

Similar Documents

Free Essay

Nucor in 2009

...Title of the Case: Nucor in 2009 Time Context or Period: 1905-2009 of Nucor Summary of the Case: In 1905, Ransom E. Olds, creator of the Oldsmobile, had a dispute with stockholders and left his own company — Olds Motor Works. He soon formed REO Motor Company, which evolved into the Nuclear Corporation of America and ultimately, Nucor. In 1962, this was the year that Nuclear Corporation made two moves that would soon change the company and ultimately the American steel industry. First, they acquired a company called Vulcraft, an unassuming producer of steel joists and girders. Second, to run Vulcraft, they hired a man named Ken Iverson who would soon emerge as one of the great visionaries and mavericks in American industry. Barely staving off bankruptcy, Nuclear appointed Ken Iverson as its new president. He acted quickly to put the company on a course toward profitability including selling off inefficient divisions. Not long after we shed our conglomerate business model to become a highly focused steel producer, The board of directors elected to change the name of the company from Nuclear Corporation of America to simply Nucor. Since then, Nucor has contributed over 70 million dollars to Scholarships and Educational Disbursements. It is a source for millions of dollars for educational funding. To this day, every child of every Nucor teammate is entitled to educational funds from the company. Now, Nucor is one of the leading steel producers in the United States. Later...

Words: 935 - Pages: 4

Premium Essay

Assignment #4: Hrm Issues/Diversification Strategies

...an Analysis of Case #10 Nucor Corporation and prepare a (4-5 page report). Discuss the trends in the steel industry and how it may impact Nucor’s strategy. The trend had been major steel production using blast furnaces. New technology using arc furnaces adopted by Nucor led to increased production and cost savings. The arc furnace technology took less labor, increased production, and was considered the new most cost-effective strategy among the steel industry. It was Nucor’s decision to adopt this process and be the first to introduce this new process to the United States. Many steel companies were going out of business due to reduced demand for steel and failing economies across the globe in the late 90s into the 2000s. Nucor chose to buy these failing plants when easily convertible to their production lineup. This also in many cases was a cheaper route than building new plants. The acquisition strategy proved to be essential as these failing firms were already setup for steel production at mass quantities and Nucor was able to inherit their ties and partnerships as well as their presence in their surrounding geographical area. The constant drive for efficiency and cost effective production was another strategy chosen to increase competitive advantage, market share, and ultimately become the number one steel producer among heavy competition. Discuss the organizational structure and management philosophy at Nucor. The management structure of Nucor was very different than...

Words: 1259 - Pages: 6

Premium Essay

Nucor

...University of Pennsylvania ScholarlyCommons Master of Science in Organizational Dynamics Theses 1-31-2007 Organizational Dynamics Programs Nucor Corporation: A Study on Evolution Toward Strategic Fit Regina Gordin University of Pennsylvania, regina.gordin@gmail.com Submitted to the Program of Organizational Dynamics In the Graduate Division of the School of Arts and Sciences In Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Master of Science in Organizational Dynamics at the University of Pennsylvania. Advisor: Everett Keech This paper is posted at ScholarlyCommons. http://repository.upenn.edu/od_theses_msod/1 For more information, please contact repository@pobox.upenn.edu. NUCOR CORPORATION: A STUDY ON EVOLUTION TOWARD STRATEGIC FIT by Regina Gordin Submitted to the Program of Organizational Dynamics In the Graduate Division of the School of Arts and Sciences In Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Master of Science in Organizational Dynamics at the University of Pennsylvania Philadelphia, Pennsylvania 2006 NUCOR CORPORATION: A STUDY ON EVOLUTION TOWARD STRATEGIC FIT Approved by: ________________________________________________ Program Director ________________________________________________ Advisor ABSTRACT For much of its century long history, Nucor Corporation and its predecessors displayed turbulent financial performance. Several attempts at a strategic realignment proved unsuccessful, and in...

Words: 18185 - Pages: 73

Premium Essay

Ken Iverson : Nucor Company Culture: the Role of the Founder in Creating an Organizational Cultural

...(Ken Iverson & Nucor Company Culture) 1. Company Profile: Nucor is the third largest steel company in the U.S. that is ranked in Fortune 500 Company. The hierarchy of the organization is constructed by employees, supervisor, department managers or officers, general manager, and CEO (Chief Executive Officer). It is the first steel-mill in America that could make flat-rolled steel (high-end steel product made only by the Big Steel companies), to apply thin-slab casting (technology that Big Steel consider as impossible) and to produce iron carbide (efficient energy to produce steel through the scrap metal). In 1906, Ransom E. Olds was the first to establish the company which manufactures cars known as Reo Motor Car. After a while, the firm was sold because of its low profits to create the Nuclear Corporation of America (1955) by Reo Holding. The purpose of the new corporate was to manufacture nuclear instruments, electronics, and to perform radiation studies. In this context, the field was quite interesting and new but without any acceleration. As a result, the first purpose of the company was to acquire knowledge identified in other companies in metals business such as that of Vulcraft (steel joist manufacturing firm in Florence & South Carolina). 1. The Founder Values and Personality Ken Iverson (CEO) was the only person who tries to make an effort in order to overcome the obstacles that Nucor was encountering...

Words: 2366 - Pages: 10

Premium Essay

Nucor at a Crossroads

...Nucor at a Crossroads MGMT XXXX-XXX Nucor’s Historic Performance, Competitive Advantage, and Five Forces Analysis With roots dating back to 1904 in the automobile manufacturing industry, Nucor’s business strategy has morphed many times over the course of the past century in response to struggling sales and unrealized business strategies. Since F. Kenneth Iverson’s appointment as Nucor’s President in 1965, however, Nucor has performed very well. With a focus on efficiency, Nucor is committed to minimizing bureaucracy and maximizing performance and productivity via the utilization of an open-door/continuous improvement/ entrepreneurial culture, a compensation scheme premised on performance-based incentives, and — last, but not least —commitment to technological advancement. With this approach, in an industry with 36 different companies, Nucor enjoyed the second largest market share in 1986, with 16 plants and an annual production capacity of 2.1 million tons of steel. In 1985, Nucor was ranked the most productive steel-maker in the United States and the second most productive in the world, averaging 981 tons per employee, per year. Nucor managed to achieve this success using a low-cost strategy, which proved to be particularly suitable in the highly competitive, commodity-like steel industry. Despite its positive performance, competition in the U.S. steel industry was keen in 1986. At that time, the industry had sustained seven straights years of decreasing domestic...

Words: 3362 - Pages: 14

Premium Essay

Nucor Corporation a Case

...Tuesday, September 9, 2014 Nucor Corp A! Subject - Structure/Ops! • Decentralized ! - Distance between MGMT and ops! • Communication between top mgmt and supervisors?! - Autonomy for plant mgr - operated as an independent business! • Employees tell mgrs about their bad decisions — where is top mgmt? (no input/guidance)! • Too many risks?! - HR - People like working there! • Large labour supply! • Performance based pay, fairness! • Grievance reviews! - GM, then HQ! - Does HQ need to get involved?! • Annual dinners with GMs, monthly crew meetings, employee surveys! - Discuss any employee problems! • No layoffs! - Reduced workweek instead! - Compensation! • 1. Production Incentive plan! - Bonuses for workgroups (25-40 workers) based on anticipated vs. actual production! - 80-150% of base wage - BIG! 1 Tuesday, September 9, 2014 - Late - Lose bonus for the day, Sick - Lose bonus for the week! • 4 forgiveness days per yr! • Too harsh? Maybe not considering strong labour pool! - Supervisors and maintenance included! • No bonus paid of equipment not operating on that shift! • 2. Department Manager Plan! - Annual bonus based on ROA for the plant! • Target of 25%! • Average 82% bonus in recent years! - High?! • 3. Non-Production/Department Mgr Plan! - Accountants, engineers, clerks, etc! - Bonus based primarily on ROA for their plant! - Could be over 25% of base salary! • 4. Senior Officers Incentive Plan! - inc. Plant General Mgrs! - Based on return on shareholders’...

Words: 600 - Pages: 3

Premium Essay

Case Study Management Control System

... | NUCOR CORPORATION (A & B) As of 1999, Nucor Corporation( had been the most innovative and fastest-growing steel company of the last three decades. As an example of how a knowledge machine works, we see Nucor as a far more interesting company than, say, Andersen Consulting or McKinsey, because unlike professional service firms whose only output is knowledge, Nucor’s end product is steel, a tangible non-differentiable commodity. Yet, as we describe below, for much of the three decades from 1970 onward, Nucor had been a knowledge machine par excellence. Since the late 1960s the U. S. steel industry has faced numerous problems, such as substitution from other materials, foreign competition, slowing of steel demand, and strained labor relations and has reported one of the poorest profitability and growth records in the American economy. Yet, despite operating in a fundamentally troubled industry, during this time period, Nucor enjoyed an annual compounded sales growth rate of 17%, all generated organically. Furthermore, the company’s profit margins were consistently well above industry medians, and average annual return to shareholders exceeded 20% (see Box 1 for a business profile of Nucor Corporation). Nucor achieved this phenomenal and sustained success by excelling at a single task: creating and mobilizing knowledge in order to become, and...

Words: 6458 - Pages: 26

Free Essay

Nucor

...NUCOR CORPORATION (A) 1. Why has Nucor performed so well? a. Is Nucor’s industry the answer? b. Is it the “mini-mill” effect? c. Is it market power (scale economies)? d. Is it a distribution channel advantage? e. Is it a raw material advantage? f. Is it a technology advantage? g. Is it a location advantage? h. Is it the result of an entrenched brand name? i. Is it Nucor’s choice of a unique strategy? j. Is it Nucor’s ability to execute its strategy? Ada beberapa poin utama yang menjadi faktor utama keberhasilan dari Nucor yaitu dari adopsi mini mill. Beberapa keuntungan yang diperoleh adalah: i. Teknologi tungku busur listrik, sehingga biaya yang dikeluarkan lebih rendah, dan bahan baku yang digunakan adalah besi tua sehingga lebih murah. ii. Lokasi di pedesaan sehingga biaya tenaga kerja lebih rendah iii. Produk berkualitas 2. What are the most important aspects of Nucor’s overall approach to organization and control that help explain why this company is so successful? How well do Nucor’s organization and control mechanisms fit the company’s strategic requirements? Struktu organisasi yang dianut adalah system desentralisasi sehingga keputusan lebih cepat dan efektif, tidak harus menunggu keputusan dari kantor pusat. Hal tersebut juga memberikan kemungkinan penurunan biaya karena keputusan dapa cepat dibuat dan diimplementasikan. 3. A crucial element of Nucor’s...

Words: 847 - Pages: 4

Free Essay

Nucor Corporation

...Nucor Corporation: Competing against Low-Cost Steel Imports Week 8 Assignment Bus 599 Nucor Corporation is today one of North America largest steel maker company. Although the company has a strong position in the steel market today, things have not always been as positive. According to Crafting & Executing Strategy, Nucor was first known as Nuclear Corporation of America, a company involved in the nuclear instrument and electronic business in 1950’s and early 1960’s. Facing bankruptcy, the company changed direction and decided to invest in the stable steel-joist business. The new name, Nucor Corporation, came along with the change in 1972 to break away from the nuclear image and embrace the new venture. This transformational change was due to the vision of new CEO and president, F. Kenneth Iverson. His strategic initiatives revealed to be a blessing as Nucor Corporation has been successfully growing since its creation. Discuss the trends in the steel industry and how it may impact Nucor’s strategy. The electric arc furnace technology was introduced in 1960. The “mini-mills” was limited when compared to integrated mills in the industry. In addition, the operating costs of companies are lower compared to integrated mills because they use electric arc furnaces that can produce various steel products to minimize production costs. (Thompson, Strickland, & Gamble, 2010). Nucor Corporation started using thin-slab casting during the 1980’s and it was their...

Words: 1512 - Pages: 7

Premium Essay

Nucor

...University of Pennsylvania ScholarlyCommons Master of Science in Organizational Dynamics Theses 1-31-2007 Organizational Dynamics Programs Nucor Corporation: A Study on Evolution Toward Strategic Fit Regina Gordin University of Pennsylvania, regina.gordin@gmail.com Submitted to the Program of Organizational Dynamics In the Graduate Division of the School of Arts and Sciences In Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Master of Science in Organizational Dynamics at the University of Pennsylvania. Advisor: Everett Keech This paper is posted at ScholarlyCommons. http://repository.upenn.edu/od_theses_msod/1 For more information, please contact repository@pobox.upenn.edu. NUCOR CORPORATION: A STUDY ON EVOLUTION TOWARD STRATEGIC FIT by Regina Gordin Submitted to the Program of Organizational Dynamics In the Graduate Division of the School of Arts and Sciences In Partial Fulfillment of the Requirements for the Degree of Master of Science in Organizational Dynamics at the University of Pennsylvania Philadelphia, Pennsylvania 2006 NUCOR CORPORATION: A STUDY ON EVOLUTION TOWARD STRATEGIC FIT Approved by: ________________________________________________ Program Director ________________________________________________ Advisor ABSTRACT For much of its century long history, Nucor Corporation and its predecessors displayed turbulent financial performance. Several attempts at a strategic realignment proved unsuccessful, and in...

Words: 18185 - Pages: 73

Premium Essay

Hrm Issue: Nucor Corporation

...ASSIGNMENT #4: HRM ISSUES/DIVERSIFICATION STRATEGIES Introduction This paper presents the analysis of the Nucor Corporation case (Thompson, Strickland, Gamble, 2010, Nucor Corporation, p. C-193). Nucor is one of the largest producers of steel in the United States with a production capacity that exceeds 26 million tons. Nucor was among the first steel companies in the United States to use electric arc furnaces to melt recycled steel. In 2007, Nucor recycled nearly 10 million cars in its production processes, the equivalent of one SUV every four second (Nucor.com). Trends in the Steel Industry Steel Industry Trends are not at all static in this industry and is a very dynamic. The country that is producing the maximum amount of steel may not be in the first position in the coming years. Analysis of the Steel Industry Trends show that from the period starting from 1910 until the year 1960, the first position in terms of producing the largest amount of steel in the whole world was captured by United States of America. During this period, it was observed that almost half of the total steel production around the globe was produced by USA. However, the scenario started to change after the countries like Japan and China came to the fore. Again, in the recent years, India as well as Brazil has shown tremendous performance in the steel production side. According to the recent Steel Industry Trends, China is the largest steel producing nation. However, it has also been seen that the...

Words: 1672 - Pages: 7

Free Essay

Moral and Responsible Behavior Between Judges and Ruth

...Torah deliberately links these two societies and passes judgment on both. The new pharaoh begins by bringing his cause to the Egyptian people, making the following pitch: 'Look, the Israelite people are much too numerous for us. Come, let us deal shrewdly with them, so that they may not increase; otherwise, in the event of war, they may join our enemies in fighting against us and go up from the land' (Ex. 1:9-10). As presented in the text, the pharaoh's logic is hard to discern. His solution to the problem of Israel's burgeoning population is persecution and enslavement, rather than expulsion or genocide (Ex. 1:11). If they are too many, why not just kill them? Pharaoh does eventually order the killing of all the male babies born to the Hebrews, but only after his first policy prescription results in an Israelite population boom (Ex. 1:12, 16). Furthermore, if the Israelites represent a potential fifth column, why is Pharaoh afraid that they will leave the land? He should welcome their departure. Slavery, in and of itself, is not a reliable form of birth control. Nor does it engender the loyalties of the subjected population. Perhaps population control and national security were not Pharaoh's true aims. He was able to justify his subjugation of the Israelites with this pretext, but the lack of logic in his reasoning suggests that his...

Words: 2053 - Pages: 9

Premium Essay

Exodus

...The Israelites were of the Hebrew religion and live around 13th century BCE. They were from Israel and came to Egypt with Jacob, each with his household. The Israelites were enslaved by Pharaoh because Pharaoh feared that there were too many Israelites and if they kept multiplying and a war was to fall upon the Egyptians the Israelites could join the enemies of the Egyptians and fight against them and possibly escape from the land. The Egyptians were the people of Egypt and they served under the Egypt King, who was King Pharaoh. Pharaoh was a new King and he did not know Joseph. Pharaoh had great concern about the Israelite people multiplying and possibly taking over Egypt in case on war. Therefore he was a very cruel king and worked the Israelites very hard. He made them serve with rigor and made their lives bitter with hard service, in mortar and brick, and in all kinds of work in the field; in all their work they were made to serve in rigor. Pharaoh killed the male born children of the Hebrew women out of his on going fear and concern for them growing strong and mighty in numbers. He tried to get the midwives to kill the male babies at birth but the midwives very uniquely disobeyed Pharaoh therefore he ordered the sons to be cast into the Nile. God found favor on the midwives for not following Pharaoh's orders in killing the babies. God came to Moses and told him go back and speck to your people and tell them it's time ...

Words: 1312 - Pages: 6

Premium Essay

Good Leader

...when he was trying to lead the Israelites out of Egypt. The things that made Moses successful were six things that were install abilities and was anointing. Third is his sacrifice. Fourth is his wisdom. Fifth is he is very confidence. An last his humility. (ex. 12:28) So you see this journey Moses had was making him become one of the most humble leader of his time. A leader communication God instructs his people You hear a lot about in a relationship that there is no communication. Well it’s the same thing as trying to become a leader. Without the ability to communicate a leader goes on a dark long path by himself. You will never get an vision unless you grab it an put it in his or her heart. God did just that when explain to the Hebrews families how they could save the life of their first born sons. (ex 12:3-23) Attitude: My way or the highway!!!!! Pharaoh thought it did. Not only did he rule with absolute power, he also displayed his true arrogance. Pharaoh revels his arrogant character, through his defiant response to Moses request that he let his people go. But Pharaoh Pride led to arrogance, and his arrogance lead to rigidity. His heart became stone cold and hard. You know that really should have been a song. “ My way or the highway” Because the Israelites had a chance it was either his way or the highway, which they chose the highway. Moses need it help Have you ever seen anybody that won anything by themselves? No! No leader can thrive without teammates. Moses...

Words: 464 - Pages: 2

Free Essay

Effective Ways a Student Resist Peer Pressure

...How can I resist peer pressure? “At school you’re faced with so much—smoking, drugs, sex. You know that what the kids want you to do is stupid. But you get to this point where you feel you just can’t chicken out.”—Eve Its natural to want to be accepted by others. Peer pressure play on that desires. For example, if you’re being raised as a Christian, you know that such things pre-marital sex and alcohol abuse are wrong. (Galatians 5:19-21) Many of your peers, though, urge you to join them in these activities. Have they thought about those matters and made their own decision? Not likely. By and large, they “He that is walking with wise persons will become wise, but He that is having dealings with the stupid ones will fare badly.” -Proverbs 13-20 have yielded to the influence of others. They want to be accepted, so they allow others to shape what they believe. Do you? Or do you have the courage to stand up for your convictions? Moses’ brother, Aaron, gave in to pressure- at least in one instance. When the Israelites surrounded him and urged him to make a god for them, he did just what they told him to do! (Exodus 32:1-4) Imagine-this was the man who had confronted Pharaoh, boldly declaring God’s message to him. (Exodus 7:1,2,16) But when his fellow Israelites poured on the pressure Aaron caved in. Evidently he found it easier to stand up to the king of Egypt than to stand up to his peers! What about you? Do you find it hard to stand up for what to know...

Words: 599 - Pages: 3