Free Essay

Tourism in French

In:

Submitted By petraPUWD
Words 6871
Pages 28
Locul Turismului In Economia Franței

Cuprins
1. Cuprins.....................................................................................................................................................2 PREZENTAREA GENERALĂ A FRANȚEI......................................................................................2 1.1. Date generale..................................................................................................................................2

PREZENTAREA GENERALĂ A FRANȚ EI

1.1. Date generale

* Formă de guvernamant: republică semi-prezidențială; membră a Uniunii Europene * Suprafaţă şi asezare: 674 843km2; situată in Europa de Vest, ocupând însă şi alte teritorii înafara continentului european (Franţa de peste mări) * Preşedinte: Nicolas Sarkozy * Populaţie: > 62 milioane * Densitate:

92,86/km² loc./km²

* Limba oficială: franceză * Religie: 51% catolici, 31% fara religie, 4% musulmani * Capitala: Paris * Monedă: EURO

2

1.2. Poziţia geografica

Deşi marea parte a teritoriului francez

se află în vestul Europei, Franţa este

constituită şi din teritorii aflate în America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul şi sudul Oceanului Indian, nordul şi sudul Oceanului Pacific şi Antarctica, aici însă suveranitatea este exercitată în cadrul Tratatului Antarcticii. Franţa metropolitană se întinde de la Marea Mediterană la Canalul Mânecii şi Marea Nordului şi de la Munţii Alpi şi Râul Rin până la Oceanul Atlantic. Datorită formei geometrice a teritoriului Franţei continentale, ţara este denumită colocvial ca Hexagonul (franceză: L'Hexagone). In afară de limita maritimă, are şi 9 vecini terestrii: Belgia (620 km), Luxemburg (73 km), Germania (450 km), Elveţia (572 km), Italia (515 km), Monaco (4,5 km), Andora (57 km) şi Spania (650 km) şi două dintre ministate: Andora şi Monaco. Franţei ii aparţine şi Insula Corsica din Mare Mediterană. Franţa are frontiere cu Brazilia (700 km), Surinam (520 km) şi o frontieră nematerializată cu Antilele Olandeze (10,2 km) în Insula Sfântul Martin. Suprafaţa totală a Franţei metropolitane este de 551.659 km² Franţa fiind clasată astfel ca al 47-lea stat după suprafaţă. Suprafaţa totală, ce cuprinde toate regiunile, colectivităţile şi teritoriile de peste mări, este de 674.843 km², ceea ce reprezintă 0,45% din suprafaţa totală a uscatului de pe Pământ. Zona Economică Exclusivă a Franţei o clasează pe aceasta pe locul al doilea, după Statele Unite şi înaintea Australiei cu o suprafaţă totală de 11.035.000 km², ceea ce reprezintă 8% din totalul Zonelor Economice Exclusive.

1.3. Mediul natural
Relief Relieful Franţei se distinge prin două mari trepte de relief: unele mai joase, în jumatatea nordică, de podiş şi de câmpie, şi altele mai înalte, montane, mai ales în sud-est şi sud-vest. Relieful este dezvoltat pe structuri hercinice ( unde există podişuri, munţi joşi, care sunt erodaţi, şi cîmpii) şi alpine ( Alpii şi Pirinei).

3

Franţa posedă o largă varietate de relief, de la câmpiile din nordul şi vestul ţării până la lanţurile muntoase din sud (Munţii Pirinei) şi sud-est (Munţii Alpi), aceştia din urmă având cel mai înalt punct din vestul Europei, Mont Blanc (4810 m). Mai există regiuni muntoase cum ar fi Masivul Central sau Munţii Vosgi, precum şi largi bazine ale unor râuri cum ar fi Loara, Ronul, Garonne şi Sena.

Clima Nord-vestul Franţei are o climă blânda oceanică, ale carei condiţii sunt determinate de curentul nord-atlantic. În est iarna este mai geroasă, vara mai calda, şi în general sunt mai puţine precipitaţii. În sud vara este mai fierbinte şi mai secetoasă, iarna mai blândă şi deseori ploioasă. Nivelul precipitaţiilor în zona de coastă occidentală este de peste 800 mm, în est numai în unele locuri atinge 600 mm. În munţi clima este mai rece, precipitaţiile sunt peste 1000 mm, care în mare parte cad iarna sub formă de zăpadă

Hidrografie Reţeaua hidrografică este densă şi orientată spre patru întinderi marine: - Oceanul Atlantic Loire (1.012 km), Garonne (650 km), Dardogne (472 km ) - Marea Mânecii - Seine (776 km) cu afluenţii săi Moselle (550 km ) şi Marne ( 525 km ) -Marea Mediterană - Rhonul (812 km din care 552 km pe teritoriul Franţei) - Marea Nordului - Rhinul ( 195 km pe teritoriul Franţei ) şi afluentul său Meuse ( 950 km ). Pe teritoriul Franţei există şi numeroase lacuri din care cele mai cunoscute sunt: Leman / Geneva la graniţa cu Elveţia ( 582 km ), Bourget ( 44 km ), Grandlieu şi d’Annecy. Apele Franţei sunt legate între ele prin canale navigabile în lungime totală de 4.600 km. În afara apelor enumerate mai sus, mai există şi ape subterane, dintre care cele mai cunoscute sunt apele arteziene, al căror nume provine de la numele provinciei Artois.

Flora

4

Datorită întinderii sale considerabile, în Franţa se întîlneşte o vegetaţie variată. Situate mai ales în munţii Alpi, Jura şi Vosgi, pădurile de foioase ( fag, stejar ) şi de conifere, ocupă peste un sfert din teritoriul Franţei. În landele nisipoase din S-V se dezvoltă păduri de pin, iar în insula Corsica este dominant maquisul mediteranean. Pe lângă fauna autohtonă există şi alte animale care trăiesc în libertate, în pădurile Franţei, dar şi în parcuri şi rezervaţii naturale cum ar fi : parcul La Vanoise, fondat în 1963, cu o suprafaţă de 52.839 ha; parcul Pyrenees Orientales, fondat în 1967 şi având o suprafaţă de 46.000 ha şi Port Cros înfiinţat în 1963 cu 685 ha. Fauna Fauna este relativ bogată: păsări (flamingo, egrete, fluierari – în Camargue ), urşi ( în Pirinei), vulturi, marmote, ibex, mufloni (în Corsica ). Brumăriţa de stâncă, stâncuţa alpină, capra neagră, acvila, capra ibex, marmota, cerb, iepurele de zăpadă, minuniţa.

1.4. Mediul politic
Republica Franceză este o republică unitară semi-prezidențială cu puternice tradiții democratice guvernată conform constituției celei de-A Cincea Republici Franceze aprobată prin referendum în 28 septembrie 1958. Puterea executivă este reprezentată de Președinte, ales prin sufragiu universal pe o durată de 5 ani (până în 2002 durata mandatului era de 7 ani) și de guvern, condus de un Prim Ministru numit de către președinte. Puterea legislativă este reprezentată de Parlamentul Francez, bicameral, compus din Adunarea Națională (franceză Assemblée Nationale) și Senat (franceză: Sénat). Deputații Adunării Naționale reprezintă circumscripțiile locale și sunt aleși prin vot universal uninominal pe o durată de 5 ani. Adunarea are puterea de a demite guvernul, astfel încât acesta este determinat de majoritatea parlamentară. Senatorii sunt aleși pe o perioadă de 6 ani de către un colegiu electoral format din aleșii locali din teritoriu (consilieri municipali, departamentali, regionali). Puterile legislative ale Senatului Francez sunt limitate, amândouă camerele trebuind să își dea acordul asupra legilor, dar în cazul disconcordanțelor, Adunarea Națională este cea care decide, cu excepția legilor constituționale și ale unor legi organice. 5

Principalele grupuri parlamentare sunt organizate în jurul a două grupări politice opuse: gruparea de stânga, organizată în jurul Partidului Socialist (franceză: Parti Socialiste) și gruparea de dreapta organizată în jurul UMP (franceză: Union pour un Mouvement Populaire). Partidul de extremă dreapta Frontul Național (franceză: Front National) este actualmente al treilea partid francez, cu o cotă relativ constantă de peste 10% din voturi. În ciuda procentajului important al acestui partid, el nu este reprezentat în parlament datorită alegerilor de tip uninominal. Actualmente, partidul de guvernământ este UMP care este singurul partid reprezentat în guvern.

1.5. Mediul social
Sistemul medical

Situaţia Franţei se caracterizează prin: - o situaţie favorabilă pentru moartea copiilor şi foarte favorabilă pentru persoanele în vârstă - o situaţie defavorabilă în ceea ce priveşte moartea tinerilor adulţi în special bărbaţii - o situaţie particulară ridicată în ceea ce priveşte riscul de deces între bărbaţi şi femei În 1998 francezii au dat 12000 franci/locuitor pentru îngrijiri şi medicamente. 47.4% din fondul de bani pentru consumul de bunuri şi servicii medicale sunt consacrate pentru îngrijiri spitaliere, 27% cu îngrijirea serviciului de ambulanţă, 19.6%cu medicamente şi 6% pentru alte bunuri medicale şi transporturi. Francezii au o asigurare de sănătate obligatorie şi complementară. Aproximativ 1.7 milioane de persoane lucrează actual în sectorul de sănătate îngrijind 8% din populaţia activă totală şi 9% din populaţia activă ocupată. Franţa consacră 9,5% din PIB pentru sănătate. Securitatea socială financiară oferă şi ea pentru medicamente. Statul este colectivitatea locală care intervine cu 1,1%.

Sistemul educaţional După anii 1980 Statul a angajat o operaţiune de descentralizare de competenţe care a întărit punctele colectivităţii locale. Domeniul educaţiei este bazată pe principii 6

fundamentale unde unele sunt formulate în cadrul Constituţiei Republicii, iar altele de către lege. În Constituţie există un slogan care spune ”Naţiunea garantează legal accesul copilului şi adultului la instruire, la formarea profesională şi la cultura reafirmând de asemenea principiile de egalitate a şanselor, a dreptului la formare şi obligaţia de a organiza un învăţământ public în funcţie de principiile de gratuitate. -Elevi: numărul de elevi în primul şi al doilea grad: 12.111.900 -În învăţămînt: -public: 10.086.700 -privat: 2.025.200 - Studeţii: 2 275 000 - Preşcolari: 401.500 - Alţii: 231200 - Personalul: 1143555 - Clădiri: 67.581 - Numărul colegiilor şi liceelor: - public: 58569 - privat: 9012 În Fraţa educaţia primeşte 14% din PIB. Transportul Reţelele de linii de transport în Franţa sunt în total 31.840 km, cea mai extinsă din Europa şi este dirijată de SNCF. Trenurile de mare viteză include Eurostar şi TGV care călătoresc la 320km/h. Legăturile intra-urbane s-au dezvoltat cu ajutorul altor servicii de ex. tramvai şi autobus. Sunt aproximativ 478 de aeroporturi în Franţa; cel mai larg şi important este Aeroportul Internaţional Charles de Gaule apoi mai este şi compania Air France. Porturi cel mai larg este în Marseille, de asemenea şi portul care limitează Marea Mediterană. 1.6. Mediul economic Situată printre primele cinci puteri ale economiei mondiale, Franţa dispune de variate resurse minerale, dar cu o productie modestă şi în scădere, apelând în măsura din ce în ce mai mare la importul de materii prime şi semifabricate. Industria are un ridicat nivel tehnologic, competitiv mai ales în aeronautica, material rulant, energia nucleară, industria 7

alimentară. În ansamblul economiei mondiale, poziţia Franţei s-a erodat în ultimele două decenii (în 1970 reprezentînd 8,2% din producţia industrială a OECD iar în 1990 doar 5,7%). Agricultura antrenează 7% din populaţia activă deşi are o contribuţie redusă în PNB (3,3%), Franţa situându-se pe locul întâi în Europa şi cinci în lume la producţia de cereale. Ca valoare a exporturilor agricole, Franţa ocupă locurile doi-trei pe glob. Viticultura este şi ea larg reprezentată (locul al doilea pe glob la producţia de struguri şi de vinuri). Creşterea animalelor asigură 53% din valoarea porducţiei agricole. Se cresc bovine, porcine si ovine. Reţeaua căilor de comunicaţii este bine dezvoltată şi polarizată de capitală. Balanţa comercială este echilibrată, principalii parteneri fiind tările CEE. Turismul are o contribuţie însemnată (peste 20 miliarde USD anual) la balanţa de plăţi Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică din Franţa (INSEE), după declinul economic înregistrat în cel de-al doilea trimestru, Produsul Intern Brut (PIB) al Franţei a realizat o creştere de 0,4% în perioada iulie - septembrie, depăşind prognozele, ceea ce determină o posibilă creştere economică anuală de 1,7%, care se apropie de obiectivul propus de guvernul francez. Deşi indicii economici s-au îmbunătăţit, din sectorul industrial au sosit veşti proste. Potrivit informaţiilor oferite de sindicate, grupul auto Citroen intenţionează să reducă, în 2012, cu câteva mii numărul locurilor de muncă. Pe de altă parte, îngrijorările investitorilor legate de Franţa şi de zona euro nu s-au redus.

2. POTENȚIALUL TURISTIC
2.1. Resurse turistice
Atractivitatea turistică se explică prin marea varietate de puncte de interes şi prin numărul lor foarte mare la care se adaugă diversitatea peisajelor, bogăţia patrimoniului şi climatul temperat precum şi facilităţilor de acces şi a infrastructurii turistice şi de transport foarte bine dezvoltate. Parisul şi împrejurimile sunt destinaţia cea mai importante urmate de Castelele de pe Valea Loarei, Mont Saint-Michel, Coasta de Azur şi staţiunile montane din Alpi, pentru 8

a enumera doar cele mai prestigioase destinaţii. În anul 2003 turismul a reprezentat 6,6% din PIB şi a angajat aproximativ 700.000 persoane în activităţi direct legate de acesta.

2.2. Resurse turistice naturale Munţii Pirinei Din punct de vedere politic, Pirineii fac parte din următoarele departamente franceze, de la est la vest: Pirinei-Orientales, Aude, Ariège, Haute-Garonne, Haut,Pirinei Înalţi şi Pirinei -Atlantic (în ultimile două aflându-se Parcul Naţional al Pirineilor). Pirineii fac parte de asemenea din următoarele provincii spaniole, de la est la vest: Girona, Barcelona, Lleida, Huesca, Zaragoza, Navarra, şi Gipuzkoa.În Pirinei se află de asemenea principatul independent Andorra. Din punct de vedere fizic, Pirineii sunt de obicei împărţiţi în trei secţiuni, Centrali, Occidentali sau Atlantici şi Orientali. Pirineii Centrali se întind către est de la Port de Canfranc către Val d'Aran, aici aflându-se cele mai înalte vârfuri ale lanţului: Aneto sau Pic de Néthou 3 404 m pe culmea Maladetta Mont Posets 3 375 m Mont Perdu sau Monte Perdido sau Mont Perdut 3 355 m.

Munţii Alpi

Alpii fac parte dintre lanţurile muntoase cu caracteristici alpine pronunţate, deoarece se ridică la înălţimi care depăşesc cu mult graniţele superioare ale pădurilor. În epoca glaciară au cunoscut perioade succesive de îngheţ. Glaciaţiile sunt responsabile pentru forma de astăzi a Alpilor, cu piscuri abrupte, cu depresiuni adânci, cu văi prelungi şi cu lacuri. Lanţul principal al Alpilor este alcătuit din numeroase alte lanţuri muntoase, cu vârfuri mai puţin ascuţite către est, caracterizându-se prin văi largi şi prelungi.

9

Coasta de Azur

Coasta de Azur (sau Riviera Franceză, franceză Côte d'Azur) este regiunea de coastă a Franţei la Marea Tireniană. Una dintre cele mai cunoscute zone de litoral din lume, Coasta de Azur, se continuă în est cu Riviera Italiană prin Monaco. Coasta de Azur se întinde pe teritoriul departamentelor mediteraneene Alpes-Maritimes şi Var, în apropierea departamentelor Alpes-de-Haute-Provence, Bouches-du-Rhône şi Vaucluse.

Lacul Geneva

Lacul Geneva (franceză Léman, francoprovensală Lèman) sau Lacul Leman este cel mai mare lac din Europa occidentală. Numele său, probabil de origine celtică, a intrat în franceză prin intermediul limbii latine. În formă de corn, (sau ca o virgulă), lacul are malurile nordice, vestice şi estice în Elveţia şi malurile sudice în Franţa. Frontiera dintre cele doua ţări trece prin mijlocul lacului. Lacul Léman este traversat de la est la vest de către fluviul Ron. Formarea lacului are origini multiple în urma cu 15 mii de ani: alunecări tectonice în partea denumită "Marele Lac" şi prin topiri ale gheţarilor pentru partea numită "Micul Lac" (între Genèva şi Yvoire).

2.3. Atracţii turistice antropice
Turnul Eiffel A fost construit de către Gustav Eiffel pentru . Expoziţia Internaţională din 1889, în ciuda opoziţiei susţinute a personalităţilor naţionale care îl considerau nesigur şi urât. Construcţia are 3 nivele: accesul publicului la primul şi al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât şi cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. Champ de Mars care a servit iniţial drept teren de parada al şcolii, şi a fost scena a doua a Mari Adunări în timpul Revoluţiei Franceze: cea a Federaţiei (1790) şi cea a Fiinţei Supreme (1794). În spatele Academiei Militare se află cartierul general al Organizaţiei 10

pentru Educaţie, Ştiinţa şi Cultura, ONU, UNESCO. Clădirea înaltată în 1958 a fost proiectată de un trio internaţional de arhitecţi şi decorată de artişti ai ţărilor membre.

Bastilia Cucerirea Bastiliei la 14 iulie 1789 a reprezentat lovitura simbolică dată tiraniei. Închisoarea, care practic era nefolosită de mulţi ani şi era programată pentru demolare chiar de către monarhie, adăpostea în ziua aceea numai patru falsificatori, doi nebuni şi un tânăr aristocrat care îşi înfruntase tatăl. Fortareaţa a fost demolată după cucerirea sa.

Arcul de Triumf Arcul de Triumf este situat în Place de l’Etoile, la intersecţia mai multor bulevarde: Grande Armee, Wagram şi Champs-Élysées. Nivelul inferior a fost construit cu arcade iar faţada a fost adaptată cu strălucire de la coloana Luvrului, toate cu un rafinament tipic epocii.. Louis-Philippe a pus de asemenea să se instaleze în centru şi flancat de două fântâni, Obeliscul de la Luxor, un dar din partea Egiptului. Ulterior, şanţul a fost umplut cu apă. Catedrala Notre-Dame Catedrala Notre-Dame din Paris nu este numai simbolul capitalei ci şi al Franţei, deopotrivă. Prima cărămidă de fundaţie a fost pusă în anul 1163. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1250. Construcţia clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe faţada vestică, iar pe la mijlocul secolului XIII, prima capodopera a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele iniţiale şi strana evoca încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară soluţii arhitecturale specifice stilului gotic. Muzeul Luvru 11

Muzeul Luvru este printre cele mai cunoscute muzee din lume. Clădirea este un fost palat regal situat în inima oraşului Paris. Are o lungă istorie în păstrarea patrimoniului artistic al Franţei, de la regii capetieni până la imperiul Napoleonic. Luvrul deţine unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume: Gioconda (sau Monalisa) pictată de Leonardo da Vinci. Muzeul are trei aripi: Denon, Sully şi Richelieu.

Domul Invalizilor Domul Invalizilor a fost construit în 1670 la iniţiativa Regelui Soare pentru a adăposti soldaţii răniţi. Principalele atracţii sunt: Mormântul lui Napoleon (realizat din porfir roşu finlandez cu o bază din granit verde), Muzeul Armelor (cel mai mare muzeu militar din lume), Biserica Domului (proiectată de Hardouin Mansart pentru Louis al XIV lea.

3.

PRINCIPALELE FORME DE TURISM PRACTICATE IN FRANȚA

3.1. Formele de turism
• Turism intern - activitatea turistică practicată în interiorul ţării de către rezidenţii ei carevizitează propria lor ţară. • Turism internaţional - activitate turistică practicată în afara graniţelor rezidenţilor. a) Turism receptor - totalitatea primirilor, sosirilor; b) Turism emiţător - totalitatea plecărilor;

• Turism naţional - activitatea care grupează turismul intern al ţării şi turismul emiţător ce sereferă la rezidenţii acestei ţări care vizitează alte ţări.

12

3.2.Turismul cultural Turismul cultural are o veche tradiție în Franța. Religia a jucat un rol deosebit de important în această țara, fapt oglindit în multitudinea de biserici, catedrale și complexe monahale de aici, printre care cele mai importante sunt: Catedrală NA´tre-Dame din Paris, Catedrală din Chartres, Abația Saint Denis, Catedrala din Reims, Catedrala Sf. Petru și Pavel din Nantes, Mănăstirea Mont Saint Michele toate acestea având atât importanță istorică, arhitectonică, cât și culturală de renume mondial. Cele mai multe sunt construite în stilul gotic, aici fiind considerat leagănul acestui stil architectonic. Castelele și palatele constituie un alt punct de atracție al turismului din Franța. Valea Loarei este renumită pentru frumoasele sală castele: Blois, Amboise, Chianon, Talcy, Castelul Chenonceau, Castelul Ancenis, ChA¢teau de la HuardiA¨re, Castelul SaintMaurice, Castelul Saumur, Castelul Serrant, Castelul Sully-șur-Loire. Dar aceste tipuri de edificii culturale se regăsesc pe tot cuprinsul țării, în Normandia, în Bretania, în Alsacia sau în marile orașe care au avut funcție politică. 3.3 Turismul rural Franța este țara cu vechi tradiții în practicarea turismului rural. Această formă de turism a fost considerată o soluție a problemelor din agricultură, dezvoltarea ei fiind posibilă urmare a tendinței cetățenilor de a mai avea o reședința a familiei la țara și a manifestării fenomenului de fragmentare a vacantelor permițând petrecerea timpului liber în mai multe locuri. Turismul rural, în Franța, este practicat în special de familistii care se pot bucura de fragmentarea vacanței, făcând posibilă petrecerea timpului liber în mai multe așezări rurale de la Haute-Savoie, Herault, Saone și Loire, Cotes da €€ rmor, Bas-Rhin până la A Bourgogne, Bretagne sau Alsace. Din 1965 se întâlnește conceptul de a €€tatiune verde” (a €€tation vert”) ca produs s s turistic complet din cazare și alimentație, echipamente de agrement și mijloace proprii de comercializare. Anul 1975 aduce îmbunătățiri activității turismului rural prin organizarea circuitelor turistice și promovarea turismului ecvestru, fluvial și pedestru a€€randonee” în așezările rurale.

13

Oferta turismului rural francez se bazează în primul rând pe casele de vacanță cunoscute sub denumire de a€€les Gates de France”, desemnând adăposturile rurale, particulare sau individuale ale producătorilor agricoli și meseriași, cele comunale amenajate precum și cele familiale sub formă bungalow-urilor sau pavilioanelor mari cu apartamente de 1-5 camere. Ele sunt construite și amenajate după criteriile unei Carte de calitate, iar clasificarea lor în funcție de gradul de confort (1, 2 sau 3 stele) și situarea lor fiind stabilită după un barem al organizației generale. Aceste structuri de primire turistica le intalnim sub diverse forme: · “Gates” pentru adolescenti, ce ofera cazarea pentru 12-35 copii cu varste intre 1116 ani; · “Gates” de etapa (tranzit), unde sunt cazati cu ziua maxim 18 turisti in tranzit (drumeti, ciclisti, calareti); · ferma-han cu specificul degustarii produselor gastronomice si a bauturilor traditionale; · camping la ferma sau pensiuni.

Sub patronatul Asociației Naționale a Satelor de Vacanță se află alte 550 comune dintre care au fost omologate numai 370 care oferă turiștilor 250000 locuri. Turismul rural este promovat și dezvoltat prin activitatea diverselor asociații: a ”Gates de France”, “Logis et Auberges de France”, “Station vertes de vacances”, a€€Relais du Silence”, “Camping et Caravaning”, care sunt preocupate în oferirea unor servicii cât mai complexe și complete turiștilor ce poposesc în spațiile rurale. În 77 sate selecționate se promovează programul a€€Vacanta Vârstei a Treia în Satele Turistice” cu ecou dezvoltată atât pe plan intern cât și internațional. Specific turismului rural francez, sistemul a€€Cleconfort” dispune de o rețea proprie de organizare și omologare a locuințelor el oferind un loc de găzduire fie sub formă unei case, fie a unui apartament într-o casă, imobil sau reședința într-o stațiune sau zonă turistică din mediul rural de la munte sau mare. În Franța 60% din turiștii care își petrec vacanțele în mediul rural preferă sejururile lungi de patru săptămâni și doar 8% pe cele foarte lungi de peste 2 luni.

14

Turiștii din toate a€€

colturile” lumii sunt atrași de preparatele specifice bucătăriei

franțuzești, de băuturile cu renume mondial (vinuri, sampanii), oferite într-o ambianță deosebitĀ a gates-ului, completate cu inegalabilul farmec franțuzesc al gazdelor.

4. PREZENTAREA OFERTEI TURISTICE DIN PUNCT DE VEDERE CANTITATIV SI CALITATIV
4.1. Unitati de cazare Numărul hotelurile în Franţa sunt de aproximativ 17.588. Numărul de hoteluri clasate pe categorii în funcţie de regiune, tipul hotelului şi spaţiul hotelului
Ta bel 1

Hoteluri Regiunea Alsace Aquitaine Auvergne Basse-Normandie Bourgogne Bretagne Centre Champagne-Ardenne Corse Franche-Comté Haute-Normandie Ile-de-France Languedoc-Roussillon Limousin Lorraine Midi-Pyrénées Nord-Pas-de-Calais Pays de la Loire Picardie Poitou-Charentes Provence-Alpes-Côte-d’Azur Rhône-Alpes Tipul Chaîne Indépendant Spaţiul turistic 0* 42 137 78 41 58 55 114 28 44 40 60 245 76 35 81 138 71 88 43 56 182 229 698 1,243 1* 29 88 95 48 49 73 70 30 19 26 15 187 74 34 25 139 25 74 15 40 162 174 151 1,340 2* 333 621 444 305 327 570 367 165 171 217 167 917 534 151 274 675 210 400 128 325 1,018 1,252 1,198 8,373 3* 137 211 66 98 131 161 106 55 114 39 47 782 203 22 62 245 73 104 50 80 547 444 594 3,183 4*4*L 16 47 5 11 24 18 27 13 19 3 8 214 21 2 9 29 22 13 8 7 193 99 198 610 Total 557 1,104 688 503 589 877 684 291 367 325 297 2,345 908 244 451 1,226 401 679 244 508 2,102 2,198 2,839 14,749

15

Litoral Montan Rural Urban TOTAL

244 304 595 798 1,941

228 280 423 560 1,491

1,776 1,752 2,807 3,236 9,571

867 437 824 1,649 3,777

203 65 180 360 808

3,318 2,838 4,829 6,603 17,588

4.1.1. Unităţi de alimentaţie publică În Franţa sunt 1261 de restaurante şi alte locuri de alimentaţie publică. Dintre acestea clasificăm câteva după numărul de stele care este înscris pe frontispiciul fiecărui restaurant.
Tabel 2

5 stele
Baron Rouge (Le)

4 stele
Coupole (La) 4 Deux Garçons (Les) 4 Oursin (L') 4 Castel Plage 4 St-Petersbourg (Le) 4 Jardins de l'Opera (Les) 4 Cafe Verdun (Le) 4 Coupole (La) 4

3 stele
Georges 3 Vieux Bordeaux (Le) 3 Boccaccio (Le) 3 Chez Greg 3 Lou Nissart 3 Barrio Latino 3 Bistro du Sommelier (Le) 3 Georges 3 Vieux Bordeaux (Le) 3 Boccaccio (Le) 3

2 stele
Caveau 30 (Le) 2

1 stea
Mère Jean (La) 1 Chez Hansi 1

0 stele
Jardins de Marrakech (Les) Grenier Savoyard (Le) Coco d'Or Djerba (Le) Heng Heng Africando Grec (Le) Casa Tipica Simple Simon Diamant (Le)

Resto Provençal Bar des Oiseaux A. Thibeaud Chez Fonfon 5 Anticipation (L') 5 Icône 5 Viaduc Cafe (Le) 5 Jardins de Marrakech (Les) 5 Resto Provençal (Le) 5

4.1.2. Unităţi de agrement În Franţa populaţia majoritară este de la varsta a doua în sus. La polul opus sunt turiştii străini care sunt dintre cei mai tineri. Pentru aceasta, Franţa are multe unităţi de agrement în diferite zone ale ţării. Dintre acestea amintim unele care sunt mai vizitate si mai căutate. Parcul de distracţii Asterix se află la 30 km de Paris. Ca să ajungi la parc ai multiple căi:

16

-cu maşina: autostrada A1 Paris-Lille, ieşirea 7 şi 8, la 30 km de Paris; -cu avionul: Aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, 10 minute până la parc; - cu trenul: gara Roissy-Charles-de-Gaulle; - cu metroul: linia B3 din staţiile Chatelet sau Gare du Nord, se coboară la staţia Roissy-Charles-de-Gaulle. Parcul a fost inaugurat la data de 3 aprilie 2004. Tematica parcului sunt galezii, strămoşii francezilor, reprezentaţi prin binecunoscutul personaj de animaţie Asterix. Dintre atracţiile parcului, merită să amintim: -Tonerre de Zeus (un roller coaster uriaş, cu o lungime de 1,2 km) -Gudurix (roller coaster de 1,3 km lungime şi cu 7 loop-uri) -Pădurea Druizilor (pentru copii) -Menhir Express (slide de 13 m) -Epidemais Croisiere (croziera prin satul galez) -The Big Splash -Flight of Icarus Disneyland în Franţa Parcul de distracţie Disneyland Resort ce cuprinde Disneyland Park şi Walt Disney Studios este situat în Marne la Vallee în Paris. Cunoscutele figurine din desenele animate create de Disney vă invită să petreceţi o minivacanţă într-un ţinut al basmului cu peste 20 de atracţii concepute atât pentru cei mici cât şi pentru cei mari. Parcul Walibi Rhone-Alpes Acest parc se află în vecinătatea oraşului Lyon. Accesabilitea în această zonă este permisă cu: -maşina: pe autostrada A43 (Lyon-Chambery): dinspre Chambery către ieşirea 11 (Bourg en Bresse); dinspre Lyon spre ieşirea 10 (Chimilin); dinspre Geneva-Annecy spre spre Lyon, ieşirea 11 (Bourg en Bresse); -cu autocarul: există curse regulate Lyon/Geneva/Grenoble (parcare gratis pentru autocare).

17

Descriere parc/atracţii: -Aqualibi (un paradis acvatic, temperatura constantă 25°C, care oferă vizitatorilor posibilitatea de a-şi testa curajul pe slide-urile, toboganele şi piscinele de aici: Colorado şi curse nebuneşti prin 2 slide-uri de 98, respectiv 104 m, o piscină cu valuri impresionante, Rapido şi coborâri spectaculoase, Wild Riverşi căderi într-o piscina cu turbulenţe); -Zig-Zag (roler coaster), Totem Infernal (ejector), Boomerang (roller coaster cu looping). -Aquachutes (4 slide-uri gigantice de 75 m care îi proiectează în piscine pe turişti în doar câteva secunde), Radja River (cascade rapide, curenţi, turbulenţe), Riviere Canadienne (slide prin apa în canoe), Tam Tam Tour (o călătorie linştită cu barca prin junglă). -Baron Rouge (micii vizitatori pot descoperi secretele zborului în nave de mici dimensiuni), Coccinelles des Andes (mini roller coaster), Le Grand Soleil (panorama oferită de aceasta tradiţionala roată Ferris), Santa Fe Express (o călătorie prin parc, întrun tren asemănător celor din Vestul Sălbatic). 4.1.3. Capacitate de cazare Conform http://www.insee.fr/ capacitatea de cazare in anul 2010, in Franta, este urmatoarea
Tabel 3 2010 Paturi mii % 1.225,0 669,3 2.748,5 294,4 733,4 75,0 37,6 5.783,2 15.139,5 20.922,7 5,8 3,2 13,1 1,4 3,5 0,4 0,2 27,6 72,4 100,0

Hoteluri Reşedinţe turistice
Camping Sate de vacanta Meublés de tourisme

Pensiune
Pensiuni pentru tineri Hébergement marchand Résidences secondaires Total

4.2. Tour Operatori

18

Principalii tour-operatori francezi sunt Club Méditerranée (singurul implantat puternic şi pe pieţele externe), Nouvelles Frontières (care a adoptat o politică de creare de agenţii exclusive în Franţa şi în Europa), Fram, Sotaire, Chorus Frantour . 4.3. Companii aeriene Air France reprezintă companiile aeriene franceze şi una din cele mai mari companii aviatice din lume. Baza principală a transportatorului este Aeroportul Charles de Gaulle de lângă Paris. Istoria înfiinţării Air France începe în anul 1933, an în care companiile aeriene Air Orient, Compagnie Générale Aéropostale, Société Générale de Transport Aérien au înfiinţat Société Air France. În mod oficial primul zbor al companiei aeriene Air France a avut loc în iulie 1946 pe ruta Paris - New York. În anul 1999, societatea a fost privatizată parţial, iar acţiunile sale au fost vândute la Bursa din Paris. Un an mai târziu Air France şi Delta Airlines au intrat în componenţa marii organizaţii aeriene - SkyTeam. Începând din anul 2004 compania aparţine holdingului Air France-KLM. Air France oferă bilete de avion pe rute care leagă aproape toate statele din Europa, Asia, aeroporturile Americii de Nord şi de Sud precum şi către Africa – inclusiv spre Caraibe, către Polinezia Franceză sau Filipine.

Flota Air France dispune de aeronave de clasă superioară de tip Airbus A319, A320, A321, A330, A340 şi Boeing 777. Flota este în mod curent modernizată şi completată cu noi aeronave.

5. INDICATORII CIRCULAȚIEI TURISTICE
5.1. Numar turişti In total, 74,2 milioane de turisti straini au vizitat Franta in 2009, in scadere fata de 79,2 milioane de turisti in 2008, informeaza Agerpres. Anul 2006 a adus Frantei locul intai in clasamentul celor mai populare destinatii turistice din lume, dupa ce nu mai putin de 78 de milioane de turisti au ales sa viziteze tara, o cifra cu adevarat impresionanta chiar si pentru specialistii in domeniu. Dupa ani buni in care fusese depasita de alte state, Franta revine in forta in topul preferintelor, in 19

buna parte datorita stralucirii sale specifice si in special datorita farmecului Parisului, poate cea mai cunoscuta capitala din lume. Cei peste 78 de milioane de turisti care au vizitat Franta intr-un singur an, 2006, reprezinta o crestere spectaculoasa, depasind chiar cei 60 de milioane de cetateni ai tarii. Dar si numarul celor care lucreaza intr-un fel sau altul in industria turistica franceza, de la hoteluri la localuri, este impresionant, aproximativ 2 milioane, ceea ce demonstreaza importanta jucata de turism in economia franceza. Dar potrivit celor care au ajuns acolo acest numar de angajati face ca si serviciile sa fie de calitate.
Tabel 4

Anul 2005 2006 2007

Turişti sosiţi (milioane) 75 76 78

Populaţie (locuitori) 62.660.842 64.102.140 64.880.125

Suprafaţa (kmp) 674.843 674.843 674.843

a) Functie de populatie: D2005=Numărul turiştilor2004/Populaţia2005 =75000000/62660842 =1.19 turist/locuitor D2006= Numărul turiştilor2005/Populaţia2006 =1.18 turist/locuitor D2007= Numărul turiştilor2006/Populaţia2007 =1.20 turist/locuitor Densitatea turistică funcţie de populaţie este de 1.19turisti/locuitor în 2005, 1.18turişti/locuitor în 2006 şi de 1.20turişti/locuitor în 2007. Rezultă că în cei trei ani densitatea funcţie de populaţie este un rezultat foarte bun adică unui locuitor rezident îi corespunde un turist şi ceva. b) Funcţie de suprafaţă: D=Numărul turiştilor /Suprafaţa D2005= Numărul turiştilor2004/Suprafaţa =111.13 turist/kmp D2006= Numărul turiştilor2005/Suprafaţa 20

=112.61 turist/kmp D2007= Numărul turiştilor2006/Suprafaţa =115.58 turist/kmp Densitatea turistică funcţie de suprafaţa pe cei trei ani 2005,2006,2007 presupune o suprapopulaţie a turiştilor ceea ce înseamnă că este o ţară foarte dezvoltată d.p.d.v. al resurselor de atracţie turistică adică în anul 2004 pe 1 kmp sunt 111.13 turişti, în anul 2005 pe 1 kmp sunt 112.61 turişti, iar în anul 2006 pe 1kmp sunt 115.58 turisti. Tendinţa de vizitare a ţării fiind în creştere. 5.2. Număr-zile-turist Indicele evoluţiei înnoptărilor IN0-1=Număr înnoptări1/Număr înnoptări0*100 IN2004=IN2004 /IN2003*100 =561.3Mil./538.2Mil.*100 =104.29% IN2005=IN2005/IN2004*100 =566.9Mil./561.3Mil.*100 =100.1% IN2006=IN2006/IN2005 =568.5Mil./566.9Mil.*100 =100.28%
Tabel 5

Anul 2003 2004 2005 2006

Numărul de înnoptări (milioane) 538.2 561.3 566.9 568.5

Indicele relaţiei cerere-ofertă (%) 104.29 100.1 100.28

Aici avem o scădere semnificativă a cererii faţă de ofertă. În tabelul 5 se observă că în anul 2004 aceasta era cu 4,29% mai mare faţă de 100%,după care scade la 0.1% în anul 2005, iar apoi în anul 2006 creşte faţă de anul anterior cu 0.27 şi fata de 100% cu 0,28% mai mare. 21

5.3. Durata medie a sejurului Durata medie a sejurului=Nr. înnoptări/Nr. turişti sosiţi D2005=561,3 mil./75,1mil.= 7,47 zile D2006=566,9 mil./76 mil.= 7,45 zile D2007=571,1 mil./78 mil= 7,63 zile Durata medie a sejurului analizată pe perioada anilor 2004-2006 arată faptul că în anul 2004 durata medie a sejurului este de 7.47 zile aproximativ 7 zile jumătate, în anul 2005 scade cu un procentaj nesemnificativ fiind de 7.45 zile. În 2006 durata medie a sejurului creşte faţă de cei doi ani fiind de 7.63 zile. În anul 2006 francezii au petrecut 123 milioane de nopţi, iar cei din străinătate au petrecut 69 milioane de nopţi în Franţa. Faţă de anul 2005 cu 123.3 milioane de nopţi petrecute de francezi şi 72.1 milioane de cei străini în anul 2006 francezii care au optat de a petrece vacanţele în Franţa sunt în procentaj de 0.7%, cei straini din lume 9.7%. Faţă de anul 2004 în anul 2006 durata medie a sejurului a crescut cu 2.5% în ceea ce priveşte francezii şi 0.1% străinii din Europa, cei din America 10%, cei din Asia şi Oceania 14.5% şi Africa 3.7%. Rezultă că cei care îşi petrec cel mai mult sejurul în Franţa sunt francezii în procent de 64% şi cei străini în procent de 36%. 5.4. Coeficientul de utilizare a capacităţii de cazare: C.U.C2005=50,3% C.U.C2006=58.9% C.U.C2007=63,5% Datorită dezvoltării şi îmbunătăţirii condiţiilor din unităţile de cazare coeficientul de ocupare al acestora este în creştere, de la 50,3% în 2005 la 63,5% în 2007. Acest lucru ajută la creşterea numărului de înnoptări în Franţa, adică la reţinerea unui număr cât mai mare turişti străini în Franţa. Cu cât rămân mai mulţi turişti în Franţa, cu atât soldul balanţei de plăţi este mai mare, balanţa turistică având o influenţă mai mare în economia ţării, fapt ce duce la o dezvoltare economică a Franţei.

22

6.

LOCUL TURISMULUI IN ECONOMIA FRANȚ EI

6.1. Ponderea turismului în PIB Cheltuiala turistică în PIB sau PNB CHPIB=Cheltuieli totale turistice/PIB*100 CH2004=22.4mil. CH2005=25.1mil. CH2006=27.8mil.
Tabel 6

Anul 2005 2006 2007

Cheltuieli totale turistice (miloane) 22.4 25.1 27.8

PIB (%) 1758900000 1830000000 1900500000

Cheltuieli in PIB (%) 1.27 1.37 1.46

Din tabelul 6 reiese faptul că, cheltuieliler turistice au o pondere relativ mică în economia Franţei, doar un procent de până la 1,46% în PIB, ceea ce dovedeşte faptul ca ea este o ţară exportatoare de turism şi nu importatoare de turism. Incasări turistice în PIB sau PNB IPIB=Încasări turistice/PIB*100 I2005=32.8mil. I2006=34mil. I2007=36.3mil.
Tabel 7

Anul 2005 2006 2007

Încasări turisice totale (milioane) 32.8 34 36.3

PIB (%) 1758900000 1830000000 1900500000

Încasări turistice in PIB (%) 1.86 1.85 1.91

Cu peste 75 milioane de turişti străini în anul 2003, Franţa este clasată ca prima destinaţie turistică din lume. La aceasta se adaugă procentul important de francezi ce îşi petrec vacanţele în diferite regiuni ale ţării.

23

Pentru a întării faptul că Franţa este o ţară exportatoare de turism se poate urmării tabelul 7. Acesta arată ponderea încasărilor turistice în PIB-ul Franţei, care este mai mare decât cheltuielile analizate acestea contribuind la dezvoltarea economiei naţionale. 6.2. Ponderea în ocuparea forţei de muncă Cele 846.000 de locuri de muncă în turism(hoteluri, restaurante,caffe)existente în data de 30 septembrie 2006 are loc o creştere de 2.5% în raport cu anul 2005. S-au creat 19.200 de locuri de muncă în ceea ce priveşte turismul. În anul 2005 s-au creat 11.200 de locuri de muncă, în 2005 -14900 şi 8500 în 2004. Angajaţi salariaţi: evoluţie trimestrială
Tabel 8

În miliarde Trimestrul 1 Trimestrul 2 Trimestrul 3 Trimestrul 4 Cei nesalariaţi:
Tabel 9

2004 793.3 798.0 796.9 801.2

2005 805.1 810.5 813.1 816.1

2006 823.8 822.1 825.6 827.3

2007 830.0 835.9 846.5 850.3

În miliarde 2001 143.0 2002 142.1 2003 142.1 2004 143.9

Cele 846.000 de locuri de muncă în turism(hoteluri, restaurante,cafenele)existente in data de 30 septembrie 2006 are loc o creştere de 2.5% în raport cu anul 2005. S-au creat 19.200 de locuri de muncă în ceea ce priveşte turismul.

6.3. Incasări valutare din turism a) Încasarea medie pe turist: I/t=Incasări turistice totale/Turişti sosiţi I2004=32.8 miliarde€/75.1 milioane turişti =436.75 €/turist 24

I2005=34 miliarde€/76 milioane turişti =447.36 €/turist I2006=36.3 miliarde/78 milioane turişti =465.38 €/turist Încasarea medie pe turist nu diferă foarte mult de la un an la altul însă cifrele cresc ,dacă în 2004 încasarea este de 436.75€/turist , în 2005 încasarea este de 447.36€/turist, iar în 2006 încasarea este de 465.38€. Acest factor se observă şi dacă se urmareşte numărul turiştilor sosiţi în Franţa în cei trei ani de referinţă, 2004, 2005, 2006. Aceasta se resimte şi în PIB deoarece nici acolo diferenţe de la an la an nu sunt prea mari, cu toate că sunt în creştere. b) Cheltuiala medie pe turist: Che/t=Cheltuieli turistice totale/Turişti plecaţi Che2004=22.4 miliarde€/19.1 milioane turişti =1172.77 €/turist Che2005=25.1 miliarde€/19.9 milioane turişti =1261.30 €/turist Che2006=27.8 miliarde€/20.6 milioane turişti =1349.51 €/turist
Tabel 10

Anul 2005 2006 2007

Încasări turistice totale (miliarde €)

Cheltuieli turistice totale (miliarde €)

Turişti sosiţi (milioane)

Turişti plecaţi (milioane)

Încasarea medie/turist (€/turist)

Cheltuiala medie/turist (€/turist)

32.8 34 36.3

22.4 25.1 27.8

75.1 76 78

19.1 19.9 20.6

436.75 447.36 465.38

1172.77 1261.30 1349.51

Într-o ţară care se vrea dezvoltată din punct de vedere turistic încasările medii pe turist trebuie să crească într-un ritm mult mai alert faţă de cheltuiala medie pe turist. Din tabelul 10 se observă că, cheltuielile cresc într-un ritm mai alert decât încasările. Cu toate acestea, acest fapt nu îngreunează foarte mult situaţia balanţei turistice şi nici cea de plăţi.

25

6.4. Indicatorii efectelor economice a)Indicatorii cheltuielilor turistice şi evoluţia în timp
Tabel 11

Anul 2005 2006 2007

Încasări (miliarde€) 32.8 34 36.3

Cheltuieli (miliarde €) 22.4 25.1 27.8

Soldul balanţei (miliarde€) 10.4 8.9 8.5

După cifrele din tabelul 10 reiese faptul că încasările din peroada 2004-2006 din turism a adus Franţei o sumă considerabilă de mare care în 2004 este de 32.8 mil.€ şi creşte de la an la an dar nu cu o diferenţă foarte mare. Deşi cheltuielile sunt mari soldul balanţei este pozitv. De aici rezultă că în Franţa este o ţară exportatoare de turism, exporul fiind mai mare decât importul adică numărul de turişti care sosesc este mai mare decât numărul de turişti care pleacă din ţară turismul influenţând pozitiv economia ţării.

c) Indicele de acoperire a importurilor totale din încasările turistice I=(Încasări totale/Valoarea importurilor)*100 I2005=(32.800.000/2.358.000.000)*100 =1,39% I2006=(34.000.000/1.706.000.000)*100 =1.99% I2007=(20.600.000/529.100.000)*100 =3.89%
Tabel 12

Anul 2005 2006 2007

Încasări totale (milioane) 32.8 34 36.3

Valoarea importurilor (milioane) 1706000000 529100000

Indicele de acoperire a importurilor totale din încasări turistice
(%)

1.99 3.89

De la an la an acest indice a crescut după cum se vede în tabelul 11, ceea ce este foarte sănătos pentru o ţară exportatoare de turism. Cu cât încasările turistice sunt mai mari, cu atât indicele de acoperire a importurilor totale turistice este mai mare.

26

Bibliografie

1. Tarile Lumii de la A la Z, Ion Nicolae, Silviu Negrut 2. Mari lideri ai istoriei mondiale, Philippe Paraire, ed. Arc 1999 3. http://www.insee.fr/fr/themes/theme.asp?theme=13&sous_theme=5 4. http://www.gazetadeagricultura.info/mediul-rural/2455-turismul-rural-in-franta.html 5. http://www.cmbtravel.ro/?

page=ghid_tara&id_list[id_continent]=1&id_list[id_tara]=10
6. http://www.artline.ro/Franta-prima-in-topul-destinatiilor-turistice-13243-1-n.html 7. http://www.tourisme.gouv.fr/ 8. www.wttc.org 9. www.world-tourism.org 10. http://ro.wikipedia.org/wiki/Fran%C8%9Ba

27

Similar Documents

Free Essay

Media Tourism

...Tourist Studies http://tou.sagepub.com/ Paris offscreen: Chinese tourists in cinematic Paris Yun-An Olivia Dung and Stijn Reijnders Tourist Studies 2013 13: 287 originally published online 30 August 2013 DOI: 10.1177/1468797613498164 The online version of this article can be found at: http://tou.sagepub.com/content/13/3/287 Published by: http://www.sagepublications.com Additional services and information for Tourist Studies can be found at: Email Alerts: http://tou.sagepub.com/cgi/alerts Subscriptions: http://tou.sagepub.com/subscriptions Reprints: http://www.sagepub.com/journalsReprints.nav Permissions: http://www.sagepub.com/journalsPermissions.nav Citations: http://tou.sagepub.com/content/13/3/287.refs.html >> Version of Record - Nov 18, 2013 OnlineFirst Version of Record - Aug 30, 2013 What is This? Downloaded from tou.sagepub.com at The Hong Kong Polytechnic University on January 5, 2014 498164 2013 TOU13310.1177/1468797613498164Tourist StudiesDung and Reijnders ts Article Paris offscreen: Chinese tourists in cinematic Paris Yun-An Olivia Dung Stijn Reijnders Erasmus University Rotterdam, The Netherlands Tourist Studies 13(3) 287–303 © The Author(s) 2013 Reprints and permissions: sagepub.co.uk/journalsPermissions.nav DOI: 10.1177/1468797613498164 tou.sagepub.com Leiden University, The Netherlands Abstract This article examines from a European-Asian perspective the relationship between media representations and the tourist’s imagination...

Words: 9399 - Pages: 38

Free Essay

History of the Evolution and Emerging Trends of the Indian Tourism and Lodging Industry.

...Southern & Eastern Part of India. | January 16 2014 | History of the evolution and emerging Trends of the Indian Tourism and lodging Industry. | | NAME | Student No | Sushil Gujar | 6894422 | Jacob Jose Moolan | 6908420 | Roshan Shetty | 6657332 | Abstract The hospitality and tourism industry in India has largely diversified and has greatly complimented to the GDP as well as employment in major parts of India. Due to its rich heritage and culture it has recorded tremendous growth over the past years thus making it global tourist destination. With development in major hospitality projects and international brands setting its business in India, has led to the prosperity of the Hospitality industry. By providing you a glimpse about major tourist destination and hotels that contribute majorly to the growth of the industry, this report would provide you an insight on the hospitality industry in the southern and the eastern part of India. Contents Introduction 3 Southern part ofIndia 4 Kerala tourism 4 Munnar 4 Cochin 5 Kumarakom 5 Karnataka Tourism 5 Srirangapatana 5 Hampi 6 Mysore 6 Tamil Nadu Tourism 7 Ooty 7 Kanyakumari 7 Pondicherry tourism 8 Lodging and Hotels in South India 8 Taj Group of hotels 8 Oberoi Hotels and Resorts 8 ITC Group of hotels 9 Eastern part of India 10 Bhubaneswar 10 Ranchi 10 Gangtok 10 Kolkata 11 Result/ Conclusion 12 Reference 13 Introduction India consists of 29 states...

Words: 2415 - Pages: 10

Free Essay

Silpakorn University

...candidate in the world competition, attracting Chinese-Asean student by interesting short-term course and operating International Course of Doctoral Degree in tourism and Hotel Management targeting to be leader in ASEAN and the world. International Collage regard as 14 faculty of Silpakorn University created in 2546 by the cooperation with famous international institution. Now there are 4 courses which allow student to experience in intensive course as well as apprenticing in trustworthy source for example liaising with French THE INSITUT VATEL where having their own restaurant letting student to practice in a real situation before exported to apprentice at Local Hotel in year 2nd, in French in year 3rd while 4th year student will have a chance to choose their own favorite place to go. 90% of 4th year student has been hired suddenly after the apprenticeship program has been done. In addition, 0% of unemployment of graduated student has been proved about the high standard of the course together with the premium quality of student. Apart from being a leader of producing high quality resources with full of competitive advantage, SUIC still has goal to being academic hub of Asia aiming to penetrate to Chinese student at first. Short term courses provided also can draw attention like tourism international course adopted from French in year 2555, European cooking class with is exactly the same with THE INSITUT VATEL in terms of academic skill and degree received yet required less cost...

Words: 348 - Pages: 2

Free Essay

Desicion for Keva

...paradise.  Kava’s population is made up of an ethnic mix of local South Pacific tribes, Asian, African, French, Spanish, and increasing number of Americans. Local people speak various languages including French, English, Spanish, and indigenous dialect. The downside of Kava’s populations is that most of the people are under the age of 15. Kava’s economic sector gains income from petroleum, coffee, cocoa, spices, bananas, sugar, tourism, fishing, and natural gas as well as inexpensive, quality labor. The potential for increased tourism is well established in accordance with Kava’s location. Although there are some downfalls to the location, Keva sounds like a great place to vacation. The best business idea for a location like this would be a resort. The Air Force has resorts that can be used by active duty and retired personnel. With the economic times we are all encountering these days, the Air Force could reap some profits by having a resort in such a location.  This sounds like a great idea, but one must consider the potential problems. Consideration of potential problems, impediments and investment returns must be considered to analyze the Air Force resort’s potential presence. Kava location in the South Pacific makes the island susceptible to a lot natural disasters. Environmental forces to include tidal waves, hurricanes, typhoons and floods can several impact tourism and business profits. Kava is home to several volcanoes as well. Precise location of the resort will be...

Words: 625 - Pages: 3

Premium Essay

Backpacker Tourism

...DISSERTATION REPORT- BACKPACKERS: THE NEXT GENERATION? INTRODUCTION Since the mid-1990s, the tourism industry has become aware of the economic ‘phenomenon’ of backpacker tourism and the extent to which it contributes financially to both developed and developing countries. To date, most backpacker research has focussed on reviewing the experiences and choices in travel of the 18-29 year olds who constitute the bulk of the market. Future research should move away from assuming that backpacking is a homogenous phenomenon and should instead review its diverse manifestations, in terms of differences in age, gender, origins, and particular subcultures. Who is a tourist? Who is a backpacker? These two apparently simple questions have been discussed and debated for years by academics. The tourist is a voluntary, temporary traveller, travelling in the expectation of pleasure from the novelty and change experienced on a relatively long and non-recurrent roundtrip. Tourists were sub-classified into four travel roles:organized mass tourists, individual mass tourists, explorers, and drifters. The definition of backpackers included a preference for budget accommodation and emphases on meeting other travellers, flexible itineraries, longer rather than shorter holidays and informal and participatory holidays. Most studies of backpackers have indicated that more than 80% of backpackers are less than 30 years of age. PRIMARY RESEARCH QUESTION *...

Words: 849 - Pages: 4

Free Essay

Romancing Mauritius

...Rediscovered in the 16th century (though Arab and Malay sailors are known to have visited the island as early as the 10th century) by the Portuguese, Mauritius was uninhabited until 1598 when first the Dutch, then French and finally the British colonised the tiny island before it became independent in 1968. Even though the British rule lasted a relatively longer period, the French roots are more evident in the Mauritian lifestyle and people still prefer to speak Creole and French over the official English language. Right from the time when you set foot at the SSR International Airport at Plaisance, chances are that if you say you are from India, the locals, who proudly refer to the island as 'Little India'-a moniker attributed to former Prime Minister Indira Gandhi, will give you a warmer welcome. Not surprising since over 68 per cent of Mauritians are of Indian origin whose forefathers migrated to Mauritius as indentured labourers during the British rule. Though India is seventh among top 10 nations in the Mauritius tourism pie, it contributes only a fraction to the market dominated by Europe till now. However, the Mauritian Tourism minister Nando Bodha plans to change that. He recently announced plans to attract over 100,000 Indian tourists within the next five years, more than doubling the number from the existing 49,779 (as per February 25, 2011 data). Says the minister, "Being initially frequented by honeymooners only, today we have different segment of travellers...

Words: 944 - Pages: 4

Premium Essay

Tofino Community Profile

...the Tofino resident’s way of life. Simply put, Tofino is a one of a kind community from my point of view. INTRODUCTION Tofino is a relatively small community compared to other settlements on Vancouver Island. The population in 2006 was 1,655, according to Statistics Canada. Also Tofino’s population density is 157.1 people/km2. This statistic may seem high relative to the community’s total permanent population, but Tofino’s land area is only 10.54km2. Progressing, Tofino’s major economic bases have changed significantly over time. During the 60s and 70s Tofino’s main industries were commercial fishing and industrial logging, but with various policy changes Tofino’s main industry has changed. Currently their main economic activity is tourism. More specifically, ecotourism, this includes such activities as wildlife watching, beach exploration, ocean fishing, hiking and walking, floatplane tours, surfing, and sea kayaking (Niwand, 2008). Furthermore, Tofino’s settlement structure resembles that of a common developing region shore-based community. There are many small docks lining the settlement’s limits. Also because Tofino is spatially small, the central business district encompasses the various roads directly attached to the docks. POPULATION As stated above, Tofino’s population in 2006 was 1,655. The population has had little change, but from 2001 to 2006 there has been a population increase of 12.9% (Statistics Canada, 2006). Furthermore, the age and sex population distribution...

Words: 1357 - Pages: 6

Free Essay

Decisions in Paradise I

...in Kava must be sensitive in context to internal and external stakeholders needs. Wyndham is a very profitable company. On August 11, 2011, Wyndham Worldwide Corporation announced $500 Million increase in their Share Repurchase Program (Wyndham, 2011). Kava is one of many strands of islands in the South Pacific Ocean. Neighboring destinations such as Fiji, Cook Islands, Tonga, Samoa, and Vanuatu attract many tourists in search of island paradise. Kava’s population consist of an ethnic mix of native South Pacific tribes, Spanish, French, Asian, African, and an increasing number of Americans. Local inhabitants speak various languages including French, English, Spanish, and indigenous dialect. The downside of Kava’s populations is over 50% of the residents are under 15. Kava’s economic sector gains income from coffee, cocoa, spices, petroleum, sugar, bananas, tourism, fishing, and natural gas as well as cheap, quality labor. Increased tourism potential is well established in accordance with Kava’s location and accessibility. “Good decision-making starts from the right place and keeps the purpose of a decision simple” (Langdon,...

Words: 926 - Pages: 4

Free Essay

Environmental Analysis

...on the individual's responsibility to the community. This is seen as giving balance and a good quality of life.  They’re also very protective of their constituent identity and encourage their people to stay true to it. Canada also has a low context which means most of its information is explicitly contained in the words. Furthermore, Canada’s government is made up of constitutional monarchy that is also a parliamentary democracy and a federation. A multitude of languages are spoken in Canada. According to the 2006 census, English and French are the preferred language of 67.1% and 21.5% of the population, respectively. Canada also has five widely-spoken non-official languages which are Chinese (the home language of 2.6% of Canadians), Punjabi (0.8%), Spanish (0.7%), Italian (0.6%), and Arabic (0.5%).  They’re also perceived as diverse, and multicultural. Ethnic groups that reside in their country are British Isles origin (28%), French origin (23%), other European (15%), Amerindian (2%), other, mostly Asian, African, Arab (6%), mixed background...

Words: 2766 - Pages: 12

Premium Essay

Final Report

...ANALYSIS OF THE MEDICINE HAT COLLEGE GLOBAL TOURISM & MARKETING PROGRAM Presented to Ms. xx Coordinator of Global Tourism & Marketing Program x x College Prepared by Yili Wang First Year Students of Business Administration November 28, 2014 MEMORANDUM TO: Ms. Linda Tooth, Coordinator of Global Tourism & Marketing Program FROM: Ms. Yili Wang, First Year Students of Business Administration DATE: November 27, 2014 RE: Analysis of the Medicine Hat College Global Tourism & Marketing Program Here is the report, which you authorized on October 27, about the analysis of the Medicine Hat College (MHC) Global Tourism & Marketing (GTAM) Program. The study involved a discussion of the courses that are considered to be added to the GTAM program, the importance of practical experience and experiential learning, and the career development for GTAM graduates in terms of the position unfilled, as well as the recommendations about the development of Medicine Hat College GTAM program. According to the surveys from alumni, educational institutions, and business institutions, and some secondary resources, the quality of the Global Tourism and Marketing program can be improved in terms of course offering, sufficient practicum providing, and unfilled positions analyzing. It is important that college provides more opportunities and offers more useful courses to help tourism students to meet the needs of tourism industry. I am grateful to all of the people...

Words: 5473 - Pages: 22

Premium Essay

Tension of Tourism Development

...Mass international tourism creates tension rather than understanding between people from different cultures. Do you agree or disagree, and why? Tourism develops wherever you live. Thanks to globalization and technological advance, people in different regions are able to travel across their boundaries, even to the other side of the world, without difficulty. Does it mean the relationship between tourists and host communities is getting close together? To a larger extent, international tourism fails to achieve harmony each other with respect to cultural differences. Host communities are acting as the weaker party when interacting with their guest and service providers. As mass tourism grows, visitors have more access to prevalent destinations. Cultural heritage unavoidably becomes vulnerable. Cultural deterioration may arise from illegal removal to vandalism. Several months ago, a Chinese tourist was severely criticized worldwide for scrawling his name on a famous Egyptian temple. Such physical influence violates the valuable assets of a local community which strongly discourages others to visit again. More importantly, mass tourism stimulates commercialization which turns local culture into commodities for profits to support part of an area’s economy. As a major landmark in Hong Kong, the Big Buddha on Lantau Island illustrates a symbolic meaning of religious significance, yet Ngong Ping Village, adjacent to the site, is built with twenty-five restaurants, gift shops and...

Words: 447 - Pages: 2

Premium Essay

Integrating Ict- Based Applications for Sustainable Tourism Development in Algeria

...Based Applications for Sustainable Tourism Development in Algeria BOUTKHIL Guemide Assistant Teacher Department of English Language Faculty of Letters & Languages University of Med Seddik Benyahia. Cité Ouled Aissa B. P. N°98 Jijel (18000) Algeria titanicmaze@hotmail.fr Pr. CHELLALI Benachaiba Assistant Professor Department of Electronics & ICTs Faculty of Electrical Engineering University of Med Tahri B. P. N° 417 Bechar (08000) Algeria. IBTISSAM Bedri Assistant Teacher Department of Political Sciences Faculty of Law & Plitical Sciences University of Med Khaidar 145 RP, BISKRA (07000) Algeria Dr. Salima Maouche Assistant Professor Department of English Language Faculty of Letters & Languages University of Abd Errahmane Mira, Bejaia (06000) Algeria ABSTRACT: Information and Communication Technology (ICT) has inevitable impacts on different industries and their performances. The tourism industry, as the largest and fastest growing industry in the world, cannot be excluded from this technology and its huge impacts. ICT provides information about tourist attractions in different destinations before travelling and improves tourists‘ satisfaction. Although Algeria has great tourism potentials, it still needs to be performed well in promoting its attractions to international tourists via ICT tools yet. This research explores the impact of ICT on foreign tourists‘ satisfaction of the tourism industry and uses Algerian tourist...

Words: 9570 - Pages: 39

Free Essay

Examine the Consequences of Living in an Increasingly Globalised World

...Globalised World There are many positives and negatives of living in an increasingly globalised world. Many of which include demographic changes, tourism, infrastructure and economic growth. Most globalisation leads to new opportunities for people however it can also lead to serious disruption in societies and the world around us. To start with, globalisation has lead to the mixing of different cultures. This is useful as tourism has increased in many countries over the years and most people are now multi-lingual which makes it easier for tourists as they are now able to speak to foreigners without worrying about saying the wrong thing. Furthermore better transportation links have been created due to globalisation. People are now able to fly internationally easily and trade between countries is also easier due to the better transport links. Globalisation has also lead to improved technology like computers and programmes, which have improved manufacturing, and the way people work. This has further lead to more infrastructure which then leads to more jobs. Although, globalisation has caused a negative effect on culture. An example of this is in France, where they have established a new rule that 40% of all music played on the radio has to be in French. This is to prevent the deterioration of the French language and French culture. In most countries, companies like MTV have lead to a loss in culture, as they have been playing the same songs and TV shows in each. Over time...

Words: 480 - Pages: 2

Free Essay

Tourism

...UNIT# 2: TOURISM THROUGH THE AGES Introduction; Great Empires; The Middle Ages; The Renaissance; The Industrial Revolution and Tourism Today. Objectives of this unit: Recognize the antiquity of human travel over vast distances on both sea and land; Understand how these journeys have evolved from trips that were difficult and often dangerous, to mass travel for millions today. Introduction: People have always traveled, in search of food or animal skins for clothing, or for territorial expansion. Travel in these early days was time-consuming and dangerous. Indeed, our word travel comes from the French word TRAVAIL, which means work, and that is what it was, hard work. Most early travel was on foot, but later donkeys begun to be used. Waterways and seaways also frequently become paths for trade and commerce. 1. EARLY BEGINNINGS (THE GREAT EMPIRES): Organized travel in the West probably began during the great empires of Persians, Assyrians, Greeks, Egyptians, and Romans. This period began several millennia B.C. and continued to several hundred years A.D.1 (or C.E./Common Era). During the empire period, travel developed for military, trade, and government reasons, as well as for communication from the central government to its distant territories. (i) Travel Methods: For overland travel, ordinary people used donkeys or camels, but for military and government purposes, horses were used, along with wagons and chariots. Goods also had to be transported. In Persia between 500 and 400...

Words: 3594 - Pages: 15

Premium Essay

Thesis Referrence

...of Bachelor of Science in Hotel and Restaurant Management Rostum B. Ercia Vryan Carlos D. Pombo Aaron Finn C. San Diego S.Y. 2015-2016 CHAPTER 1 THE PROBLEM AND ITS BACKGROUND INTRODUCTION History of Hospitality 1800’s: Savoy Hotel opened with Cesar Ritz as the General Manager Delmonico’s Steak House opens in NYC Travel boomed after WWII Cross continental travel / Trans-Atlantic flights Eisenhower Interstate System 1960’s and Beyond: Mass tourism, package travel, growth in chain restaurants and hotels. Defined as the friendly reception and treatment of guests or strangers; the quality of receiving and treating guests and strangers in a warm, friendly way Derived from the French word Hospice: to provide for the weary; to take care of those travelling Many cultures embrace hospitality India: “The guest is God” principal South Central Asia. Many Facets of the Hospitality Industry Lodging Industry Cruising Industry Restaurant Industry Tourism Recreation and Attractions Clubs Gaming and Entertainment Meetings, Conventions, Events and Expositions. As PWU envisioned “a university that develops individuals through excellence in teaching, dynamic and relevant research, and responsive service supported by evolving technology for global competence” with its mission to have “An enduring commitment to prepare the learner to continuously search for knowledge through a holistic education which treasures heritage and is imbued with the core...

Words: 1993 - Pages: 8