Free Essay

Cercetare

In:

Submitted By mariateodorescu
Words 2267
Pages 10
Proiectarea cercetarii
Domeniul ales pentru planul de cercetare este cel al relatiilor publice. Aria de cercetare se va centra pe eficienta departamentelor de responsabilizare sociala din cazul companiilor multinationale si a intreprinderilor mari si mijlocii. Desi este un domeniu in plina ascensiune in Romania, responsabilizarea corporativa are inca multe lacune printre adeptii traditionalisti care fie nu inteleg avantajele acestui domeniu, fie considera totul o munca inutila si o risipa de bani.
Responsabilitatea Socială Corporativă (CSR) vizează integrarea de către companii, în mod voluntar, a preocupărilor sociale şi de mediu în cadrul activităţilor lor de business şi în interacţiunea cu diferite grupuri relevante pentru afacere.
Termeni similari pentru aceasta activitate sunt Responsabilitate Corporativă, Sustenabilitate Corporativă, Guvernanta Corporativă, Cetăţenie Corporativă.
Pana in urma cu cativa ani, activitatea de responsabilizare sociala era preferata in general de companiile multinationale, care datorita bugetelor mari destinate acestui departament reuseau sa-si mareasca cifra de afaceri. Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, acestea si-au transferat cultura si practicile organizationale de la sediile centrale la nivel local si, mai apoi, si-au creat posibilitatea de a accesa fonduri europene, mai ales in cazul companiilor al caror obiectiv de afaceri este in sine unul “ responsabil”. Acestea se puteau implica cel mai mult in termeni de resurse financiare, de timp, de implicare a managementului in actiuni de dezvoltare durabila a societatii, de implicare a angajatilor in activitati voluntare, strangeri de fonduri, organizari de activitati caritabile etc. Multinationalele isi indreptau atentia, in mod sporit, spre urmatoarele domenii: drepturile omului, conditii de lucru, mediu, lupta anticoruptie Cu timpul, chiar si intreprinderile mici si mijlocii au inteles avanjajele CSR-ului pentru business-ul lor.
In plus, in 25 octombrie 2011, Comisia Europeana a prezentat “Comunicarea referitoare la CSR" care le impune companiilor cu peste 1.000 de angajati sa adopte standardul ISO 26000. Acesta este standardul pentru responsabilitate sociala si dezvoltare sustenabila si este aplicabil tuturor organizatiilor din sectoarele publice si private din tarile dezvoltate si in curs de dezvoltare. Pe scurt, ISO26000 contine o serie de indrumari referitoare la principiile si practicile de responsabilitate sociala. Responsabilitatea sociala corporativa trebuie privita ca fiind un instrument strategic de business care ajuta la cresterea intreprinderilor mari si mijlocii. Impactul activitatilor de CSR este greu masurabil in cifre exacte si statistici si de obicei dureaza o perioada pan ace acesta se materializeaza.
CSR poate influenta companiile in urmatoarele moduri:
Ø Imbunatatirea produselor sau a proceselor de productie care garanteaza o mai mare satisfacţie a clienţilor şi loialitate din partea acestora fata de produsul/ brandul tau
Ø O mai mare motivaţie şi loialitate a angajaţilor, ceea ce conduce la un grad mai mare de creativitate şi inovaţie
Ø O mai bună promovare in presa traditional, in mediul online datorată câştigării de premii şi/sau publicităţii gură-la-gură
Ø O mai bună poziţionare pe piaţă şi o mai bună relaţionare cu partenerii de afaceri şi autorităţile, inclusiv acces mai facil la fondurile publice datorate unei mai bune imagini a companiei
Ø Reducerea costurilor şi creşterea profitabilităţii graţie unei desfăşurări mai eficiente a resurselor umane şi de producţie
Ø Creşterea cifrei de afaceri/ a vanzărilor datorită avantajului competitiv derivat din cele de mai sus
În general, CSR este caracterizată de urmatoarele aspecte:
Ø Antreprenoriat responsabil
Ø Iniţiative voluntare ce depăşesc cerinţele legislative şi obligaţiile contractuale
Ø Activităţi în beneficiul angajaţilor, grupurilor relevante pentru afacere (inclusiv societatea în ansamblul său) sau mediul
Ø Contribuţie pozitivă în ceea ce priveşte grupurile ţintă vizate şi minimizarea efectelor negative pentru altele (inclusiv mediul)
Ø Activităţi regulate mai degrabă decât evenimente singulare Marile companii, dar mai ales cele mici si mijlocii incep sa faca pasi semnificativi in adoptarea practicilor etice de business. Iar cele care nu vor lua masuri repede, intr-o economie globala din ce in ce mai transparenta si mai competitiva, vor sucomba.
In cazul responsabilitatii sociale, dincolo de imagine si de perceptia publica a companiei se afla angajatii. Fiecare dintre ei este, direct sau indirect, un purtator de cuvant important pentru publicurile organizatiei. Intensificarea eforturilor de satisfacere si de pastrare a angajatilor valorosi pare sa fie nu numai calea spre profit, ci si cel mai la indemana mijloc de a obtine publicitate. În prima fază a procesului de cercetare, faza preliminară, am definit problema decizională, după care am stabilit scopul cercetării, precum şi ipotezele şi obiectivele acestei cercetări.
Pentru această cercetare, problema decizională a fost identificată ca fiind eficienţa unui departament in cadrul unei companii Asadar, tema cercetarii va fi: Eficienta responsabilizarii sociale corporative in cadrul companiilor multinationale si a intreprinderilor mari si mijlocii in Romania.
Scopul cercetării efectuate este de a creste gradul de constientizare al importantei si al beneficiilor adoptarii unui comportament responsabil social la nivel corporativ, de a creste implicarea in astfel de activitati al campaniilor deja sustenabile si de a largi universul de cunoastere al companiilor care nu cunosc avantajele CSR. De asemenea, ce4rcetarea isi propune sa afle modul in care înţeleg organizaţiile subiectul de CSR, cum îl aplică şi cum îşi explică anumite experienţe. Se doreşte să se evidentieze noi înţelegeri cu privire la implicarea companiilor în responsabilitatea socială.
După stabilirea scopului am identificat obiectivele cercetării:
Ø Aflarea nivelului de cunoastinte in legatura cu domeniul CSR
Ø Masurarea eficientei campaniilor de CSR
Ø Aflarea motivelor pentru care companiile investesc in astfel de activitati
Ø Aflarea campaniilor concurente care au avut cel mai mare impact asupra companiilor
Ø Aflarea sectoarelor vizate de cei care aleg sa investeasca in campanii de responsabilizare sociala
Ø Identificarea tipurilor de programe pe care le-au implementat/ doresc sa le implementeze
Ø Identificarea nivelului la care au fost dezvoltate campanile (international, national, regional, local etc.)

Delimitare temporala: Campania isi propune sa analizeze campanile de resonsabilizare sociala care au avut loc in perioada ianuarie 2012-ianuarie 2013
Volumul esantionului va fi reprezentat de un numar de 100 de companii, care vor primi pe e-mail chestionare si/ sau analize de continut.
Tipul esantionului este partial aleator, au fost alese companii care sa inglobeze o gama cat mai vasta de domenii de activitate, recunoscute sau nu ca demaratori de actiuni de sustenabilitate, care sa asigure o distribuţie geografică şi o secţiune transversală de opinii de provenienţă şi experienţă diferite.
Semnificatia studiului: Studiul ar trebui sa fie relevant pentru toate companiile care desfasoara activitati de CSR, deoarece isi propune sa analizeze domeniul din prisma cat mai multor parti implicate, pentru companiile care doresc sa isi deschida un department responsabil de sustenabilitate si care nu au datele, statisticile necesare, pentru jurnalistii si bloggarii interesati de acest domeniu, pentru site-urile de responsabilizare sociala care publica orice continut/ studio privitor la acest domeniu, pentru cercetari academice si, in ultima instanta, pentru orice persoana interestata de activitatea de CSR.

După ce am stabilit problema decizională, scopul, obiectivele şi ipotezele cercetării, urmează cea de-a doua fază a procesului de cercetare, şi anume, faza de proiectare a cercetării. În cadrul acestei faze trebuie mai întâi să alegem sursa de informaţii.
Unitatile de analiza au fost companii din domeniul public si privat, atat multinationale, cat si IMM-uri, din urmatoarele domenii de specialitate: industria materialelor, consultanta si management, consultanta in proprietate industriala, cercetare si servicii, comert, salubrizare, petrolier, cercetare si dezvoltare, industria grea, protectia bunurilor si transportul de valori, servicii juridice, IT, tehnica medicala, constructii si retele edilitare, servicii sanitare, productia de centrale termice, cercetare-proiectare masini agricole, proiectare si consultanta in domeniul energiei si infrastructurii, productie materiale de constructii, training, bancar etc.
Printre companiile selectate sa ne ofere material de cercetare sunt: Tuborg Romania, BRD, Rompetrol, Recolamp, Western Union, BCR, Coca-Cola HBC, Vodafone, Cosmote, RBS Romania, Sensiblu, Realitatea-Catavencu, BGS, Dacia, Intact Media Group, Petrom, Raiffeisen Bank, RATB, Metrorex, Rosal GRup, Electrica, GDF Suez, Medlife, Orange Romania, Carpatcement Holding, UniCredit Tiriac Bank, Pro Business Solutions, Sensiblu, Avon, etc.
După alegerea sursei de informaţii trebuie să stabilesc metoda de culegere a datelor pentru cercetarea noastra informala.
Cercetarea se bazeaza pe imbinarea a doua metodologii. Pe langa informatiile primare cantitative, am efectuat si o analiza calitativa. Am ales metode de culegere a informaţiilor din cadrul categoriilor metodelor de cercetare directe. Aceastea presupun culegerea datelor direct de la purtătorul lor. Instrumentele cu care s-au cules datele sunt chestionarul-instrument de cercetare folosit pentru cercetarile cantitative si grila de analiza de continut-instrument de cercetare folosit pentru cercetarile calitative. Abordarea calitativă este cu atât mai justificată cu cât studiul caută să exploreze „cum” se desfăşoară anumite experienţe sau activităţi, cum se iau anumite decizii, cum se înregistrează şi cum se învaţă din ele.
Atat chestionarele, cat si grilele de analiza de continut vor fi transmise companiilor prin e-mail. Am ales acest canal de comunicare pentru ca este o metoda avanjatoasa atat in ceea ce priveste costurile, cat si din perspectiva timpului de primire a raspunsului.

Analiza de continut
Analiza de conţinut poate fi definită drept: „o metodă de studiere şi analiză a comunicării într-o modalitate sistematică, obiectivă şi cuantificabilă în scopul de a măsura variabile" (Septimiu Chelcea apud B. Gunter). Pentru realizarea acestei cercetari se va folosi o grila de analiza de continut. Interpretarea rezultatelor va fi construita dupa ce vor fi grupate in categorii omogene raspunsurile primite la intrebarile legate de responsabilizarea corporativa.
Grila de analiza de continut Buna ziua! Numele meu este Teodorescu Maria Cristina, sunt studenta la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti si fac o cercetare legata de eficienta actiunilor de responsabilizare sociala din cadrul companiilor. In continuare, veti gasi mai multe intrebari la care se cere un raspuns cat mai detaliat si sincer. Va garantez că toate datele şi informaţiile furnizate sunt strict confidenţiale şi vor fi utilizate în scopul analizei statistice.
1. In cadrul companiei dvs., ati realizat vreodata actiuni de responsabilitate sociala? Daca raspunsul este "Nu":
1.1. Care sunt motivele pentru care compania dvs nu sustine comunitatea prin proiectele sale?
1.2. Care sunt campaniile de CSR realizate in Romania care vi se par cele mai demne de apreciere?
1.3. Compania dvs. intentioneaza sa deruleze sau sa se implice in campanii de responsabilizare sociala in viitor?
Daca raspunsul este "Da":
2. Care sunt motivele pentru care desfasurati activitati de responsabilizare sociala?
3. Care sunt domeniile in care interveniti prin activitatile de responsabilizare sociala?
4. Care dintre campaniile de CSR din Romania vi se par cele mai demne de apreciere?
5. Ce parere aveti despre evolutia CSR in Romania, in ultimii 5 ani?
6. Care sunt modurile prin care activitatea de responsabilizare sociala v-a schimbat strategia de business?
7. In ceea ce priveste sustenabilitatea, care sunt proiectele de viitor ale companiei dvs.? Va multumesc pentru timpul acordat!

CHESTIONAR Data / / .

Nr. chestionar Bună ziua! Numele meu este Teodorescu Maria Cristina, sunt studenta la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii din Bucuresti si fac o cercetare legata de eficienta departamentelor de responsabilizare sociala din cadrul companiilor. Completarea chestionarului dureaza aproximativ 5 minute. Va garantez că toate datele şi informaţiile furnizate sunt strict confidenţiale şi vor fi utilizate în scopul analizei statistice. 1. Care dintre urmatoarele variante vi se pare cea mai potrivita pentru a defini responsabilitatea sociala corporativa? (raspuns multiplu)
a) Strategie de management
b) Etica in afaceri
c) Modalitate de a dezvolta relatii de afaceri stabile si profitabile pentru cei implicati
d) Dezvoltarea de actiuni cu caracter social
e) Modalitate de promovare a imaginii companiei 2. Ati derulat sau ati finantat vreodata proiecte care sa sustina activitati de responsabilitate corporativa?
a) Da
b) Nu
c) Sunt in implementare 3. In strategia companiei dvs. de business se gasesc si obiective legate de sustinerea actiunilor de responsabilizare sociala?
a) Da
b) Nu
c) Inca nu, dar astfel de obiective sunt incluse in strategiile viitoare de business Daca la intrebarile 3 si 4 raspunsul este negativ, chestionarul se termina, celelalte intrebari fiind irelevante in acest context.
4. Care sunt motivele pentru care ati ales sa derulatii campanii de CSR? (raspuns multiplu)
a) Promovarea companiei, vizibilitate, cresterea imaginii
b) Pozitionarea pe piata ca partener care incurajeaza sustenabilitatea
c) Identificarea prblemelor sociale si rezolvarea acestora
d) Promovarea produselor si serviciilor
e) Motivarea angajatilor si a comunitatii
f) Alinierea la piata (toate companiile deruleaza activitati de CSR)
g) Deduceri fiscale
h) Diferentierea pe piata
i) Atragerea de noi parteneri
5. Care sunt domeniile de activitate ale companiilor care ar trebui sa implementeze cat mai multe proiecte de responsabilizare corporativa? (raspuns multiplu)
a) Mediu
b) Drepturile omului
c) Sanatate
d) Educatie
e) Cultura
f) Ocupare
g) Conditii de munca
6. Care sunt domeniile in care interveniti prin activitatile de responsabilizare sociala?
a) Dezvoltarea durabila a mediului
b) Informare si interventie
c) Ajutorarea categoriilor defavorizate
d) Oportunitati de educare pentru tinerii defavorizati
e) Campanii de informare si tratament privind sanatatea pentru comunitatile aflate in dificultate
f) Cultura si sustinerea talentelor 7. Ce tipuri de programe de responsabilizare sociala ati dezvoltat in cadrul strategiei dvs. de business?
a) Promovarea unei cauze
b) Marketing legat de cauza
c) Marketing social
d) Actiuni filantropice
e) Voluntariat in comunitate
f) Practici de afacere responsabile social 8. La ce nivel au fost derulate proiectele dvs. De sustenabilitate?
a) La nivel international
b) La nivel national
c) La nivel regional
d) La nivel local
e) La nivelul unei comunitati 9. Ati publicat rapoarte sau comunicate care sa ateste implicarea dvs in activitati de responsabilizare sociala?
a) Da Daca raspunsul este este Da, bifati tipul de raport:
· Raport de mediu
· Raport social
· Raport privind dezvoltarea durabila
· Raport privind cetatenia corporatista
· Raport anual integral, care cuprinde si activitatile de CSR b) Nu

10. Care este tipul organizatiei dvs.?
a) Autoritate publica
b) Companie multinaţionala
c) IMM
d) ONG
e) asociaţie profesionala sau reţea

Similar Documents

Free Essay

Cercetare Mtcs

...Cercetare MTCS =Influenta familiei si a grupurilor de egali in formarea tinerilor delincventi= Cioata Andreea MRU,Grupa 1 “Adolescentul de azi este adultul de maine”. Tema acestei cercetari o reprezinta influenta pe care o au familia si grupul de prieteni asupra formarii tinerilor delincventi.Tendinta tinerilor de a face parte dintr-un grup are urmari in comportamentul lor ulterior doarece in cadrul acestuia se pot exprima liber, acest lucru conferindu-le un sentiment de securitate si siguranta. Aceasta tendinta apare in timpul adolescentei si este prezenta si la grupurile caracter delincvent. Adolescenta este perioada in care tanarul isi formeaza pesonalitatea, se formeaza pe sine si face primul pas spre maturitate. Fiind o perioada a instabilitatii, acesta fiind foarte usor influentat de agenti externi, cei mai importanti fiind familia si grupul de prieteni. Aceasta influenta poate fi una pozitiva, dar si negativa, cu repercusiuni pe toata durata vietii. Scopul acestei cercetari este acela de a afla daca adolescentii se lasa influentati negativ de familie si prieteni si astfel ajung...

Words: 2152 - Pages: 9

Free Essay

Cercetare Calitativa

...group. OBSERVAŢIA Ca metodă de investigaţie ştiinţifică, obsrvaţia este definită ca fiind activitatea de urmărire şi descriere sistematică a comportamentelor şi evenimentelor ce au loc în mediul social. Observaţia calitativă poate fi : • participativă ; • neparticipativă. 1. Observaţia neparticipativă Când cercetătorul alege să observe grupul fără să se implice. Cercetătorul studiază grupul din exterior. Cercetătorul priveşte mai mult decât ia parte. 2. Observaţia participativă Presupune implicarea activă în vieţile celor studiaţi. Cercetătorul este acceptat ca membru al grupului. Este cea mai calitativă dintre toate metodele de cercetare. Observaţia participativă dă posibilitatea cercetătorului să descopere date detaliate despre gândurile, simţămintele şi comportamentul grupului pe care îl studiază. Observaţia participativă poate fi dusă la bun sfârşit folosind una din două abordări posibile : • Observaţia sub acoperire ; • Observaţia deschisă. a) Observaţia sub acoperire Identitatea cercetătorului şi scopul cercetării sunt ascunse pentru membrii grupului. Ex : • pentru a cunoaşte îndeaproape viaţa şi preocupările sportivilor, cercetătorul se poate angaja ca antrenor secund. b) Observaţia deschisă Identitatea cercetătorului este dezvăluită grupului...

Words: 1126 - Pages: 5

Free Essay

Managementul Strategic in Sectorul Public

...locul 601+, aflându-se astfel printre cele mai bune 1000 universităţi din lume. Este a doua poziţie a unei universităţi româneşti în topul QS, fiind precedată de Universitatea din Bucureşti pe locul 501-600. Pe de altă parte Universitatea Babeş-Bolyai ocupă locul întâi în ţară în ceea ce priveste cercetarea ştiinţifică ( Raportul CNCSIS 2010) şi locul întâi în ţară în ceea ce priveşte calitatea ofertei educaţionale. UBB este o instituţie publică de învăţământ superior a cărei misiune este să promoveze şi să susţină în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională dezvoltarea unor componente culturale specifice. Ea are în structura sa facultăţi, departamente, catedre, colegii, institute, biblioteci, laboratoare, unităţi de cercetare, muzee, cămine, cantine, serviciile administrative, tehnice, baze de practică, de agrement, sociale etc. Dezvoltarea unei universităţi este o întreprindere complexă, care impune atingerea unor parametri cantitativi şi calitativi, în măsură să asigure creşterea...

Words: 8789 - Pages: 36

Free Essay

Management and Marketing

...Cercetarea de marketing 1) Definirea cercetarii de marketing, continutul si sfera cercetarilor de markegting Orice activitate de marketing trebuie sa aiba ca punctde plecare cercetarea. Nu se poate face lansarea unui produs, adoptarea unei strategii de piata, de cucerire a unor noi segmente de piata fara ca in prealabil sa se realizeze o cercetare amanuntita a tuturor factorilor, variabilelor care pot influenta si pot asigura succesul activitatii respective. Activitatea de marketing are in vedere anticiparea miscarilor, deplasarilor, mutatiilor ce au loc pe piata dar si in cadrul intern al firmei. Aceste informatii care au specialistilor in marketing viziunea asupra raporturilor dintre firma si mediu, sunt furnizate de activitatea de cercetare. Exista mai multe definiri ale conceptului de cercetare de marketing, de exemplu: Asociatia Americana de Marketing defineste cercetarea de marketing ca pe un proces prin care se asigura adunarea sistematica, inregistrarea si analizarea datelor despre problemele legate de marketingul bunurilor si serviciilor. O alta definitie a lui Kotler si Armstrong, considera ca cercetarea de marketing este functia care leaga consumatorul, clientul si publicul, de specialistul in marketing. Informatiile obtinute in cadrul cercetarii de marketing sunt folosite: - pentru a identifica oportunitatile si problemele de marketing; - pentru a genera, a imbunatati si a evalua activitatea de marketing; ...

Words: 1453 - Pages: 6

Free Essay

Fisica

...Mic abecedar de Neuromarketing aplicat studiilor. Neuromarketingul face ravagi.Dupa Statele Unite acesta ajunge,acesta ajunge in Europa.Cu o multime de furnizori si detractorii,el nu lasa lumea studiilor indiferenta.Care sunt problemele reale? Neurostiinta a progresat in mod semnificativ de la inceputul anilor doua mii.Neoromarchetingul nu este decat un arbore intr-o padure de informatii ce ascunde multiple aplicatii ce trebuie utilizate.Medicina, invatamant, justitie,asistenta pentru persoanele cu handicap,probleme legate de neurostiinta sunt majore pentru societatile contemporane. Ca orice progres stiitific,contine obiceiurile si germenii contestatie sale ,care trec mai ales de probleme etice.Neurostiinta ofera instrumente de masura pentru sistemul nervos din ce in ce mai accesibile ce urmaresc, printre altele activiatea creierului.Ele permit masurarea emotiilor, constiente sau inconstiente,dincolo de limitele unui chestionar.Cu toate acestea,importanta emotiilor in luarea deciziilor a fost sesizata de multi ani.Marketerii sunt inspirati:ei incearca integrarea emotiilor pentru a intelege mai bine comportamentul consumatorilor. Instrumentele Neoromarketingului Toate emotiile resimtite provoaca reactii cerebrale si corporale,constiente sau nu. Prin fluxul de sange in anumite zone ale creierului, transpiratie, spasme musculare, accelerarea ritmului cardiac, expresiile fetei.Masuratorile manifestarilor cerebrale sunt numite centre in timp ce cele ale activitatii corporale...

Words: 1038 - Pages: 5

Free Essay

Mystery Shopping

...Capitolul I Capitolul I – “Clientul Misterios” – elemente teoretice 1.1 Introducere în Cercetarea de Marketing Prima definiţie a cercetării de marketing a fost dată în jurul anilor ‘60 de către Comitetul de Definiţii al Asociaţiei Americane de Marketing , acesta definind cercetarea de marketing ca o serie de activităţi care aveau drept scop: clarificarea principalelor activităţi pe care le presupune cercetarea de marketing (culegerea, analiza şi interpretarea datelor), sublinierea caracterului sistematic pe care trebuie să îl aibă fiecare cercetare şi precizarea ariei cercetării. Cu toate acestea, definiţia respectivă nu explica în totalitate procesul de cercetare de marketing, iar scopul cercetării nu era comunicat. Această definiţie a fost susţinută de majoritatea specialiştilor în domeniu, printre care şi Philip Kotler care, în lucrarea “Principles of Marketing” , afirma că cercetarea de marketing constă în proiectarea, culegerea, analiza şi raportarea sistematică a datelor şi informaţiilor. În urma evoluţiilor din practica cercetarilor de marketing, la sfârşitul anilor ’80 , AMA a venit cu o nouă definiţie, de această dată mai complexă. Aceasta specifica faptul că cercetarea de marketing este funcţia care, prin contactarea consumatorului, a clientului şi a marketerului, indentifică oportunităţi şi probleme de marketing; care generează, perfecţionează şi evaluează acţiuni de marketing; care monitorizează rezultatele activităţii de marketing; şi nu în ultimul rând,...

Words: 651 - Pages: 3

Free Essay

Management-Marketing

...1. Conceptul de management-marketing Management- marketing, in sens practic, are semnificatia de management bazat pe marketing, altfel spus semnifica conducerea firmei care a acceptat, inteles si utilizeaza in derularea proceselor optica, viziunea filosofia marketingului. Management- marketing este opus unui alt tip de management, care in esenta nu este bazat pe marketing. Managementul bazat pe marketing presupune utilizarea arsenalului de metode si tehnici ( a instrumentarului stiintific) in derularea proceselor. Acesta are rolul de a operationaliza filosofia marketingului. Din punct de vedere practic, in centrul demersului de management se afla instrumentarul de marketing, motiv pentru care management – marketingul se afla mai aproape de marketing decat de management, fiind dezvoltat in lucrari apartinand unor reputati specialisti ai marketingului. Cea mai cunoscuta, in acest sens este Marketing Management a parintelui marketingului modern Ph Kotler . 2. Locul managementului in cadrul activitatii de marketing Managementul studiaza procese si relatii de munca. Intelegerea caracterului de proces, in sensul de activitati derulate in succesiune, cele din “aval” depinzand de cele din “amonte” reprezinta o importanta majora pentru intelegerea corecta a marketingului deoarece intreaga teorie a fost dezvoltata ca proces. Din acest motiv continutul multor instrumente nu poate fi inteles decat in relatie cu continutul altor instrumente. Managementul a dezvoltat o serie de instrumente...

Words: 8934 - Pages: 36

Free Essay

Deglobalizare

.........................................18 3. Analiza performanţelor economico – financiare.....................................................................................23 3.1 Analiza soldurilor intermediare de gestiune..........................................................................................23 Concluzii......................................................................................................................................................27 1.Cartea de vizită a firmei CEPROHART SA BRAILA SC CEPROHART SA reprezintă Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru industria de Celuloză şi Hârtie din România înfiinţat în anul 1956. În perioada 1948-1956, sectorul de celuloză și hârtie a aparținut administrativ de Ministerul Industriei Lemnului (MILCH din 1952 pânș în 1956). La înființare, acest minister a organizat cercetarea de profil în cadrul ICEIL (Institul de cercetare pentru industria lemnului), iar activitatea de proiectare în cadrul IPROL (Institut de proiectare pentru industria lemnului). Activitatea de consultanță pentru obiectivele de investiții realizate în perioada...

Words: 5279 - Pages: 22

Free Essay

International

...UNIVERSITATEA BUCURESTI FACULTATEA ADMINSTRATIE SI AFACERI SPECIALIZAREA MARKETING RECENZIE TEMA Emoțiile în comportamentul consumatorilor: o abordare ierarhică Profesor Emanuela Avram Student Dumitru Denisa Mihaela BUCURESTI 2014 Emoțiile în comportamentul consumatorilor: o abordare ierarhică Abstract .În această lucrare , este prezentat faptul că cercetarea evidentiază diferite fluxuri ce pot fi integrate într-un model de emotii de consum ierarhic . Sunt impărtite astfel in trei mari niveluri ,nivelul superordinat, nivelul subordonat ,constă in emotii specifice , bazate pe Richins " ( Richins , Marsha L.Măsurarea emoțiilor în experiența de consum . J. consum. Res 24 ( 2 ) ( 1997) 127-146 ) Emoții de consum stabilite (CES) , și ca un nivel intermediar , ne-am propus patru emoții de bază pozitive și patru negative. Noi am efectuat cu succes un test preliminar pe acest model implicand emotiile superioare si cele de bază pentru diferite tipuri de produse alimentare . Rezultatele sugereaza ca emotiile de bază ofera mai multe informații despre sentimentele consumatorilor. Cuvinte cheie Emoțiile consumatorilor; Ierarhia de emoții; emotiile pozitive si negative afectează; Emoțiile de bază; emoții specific Autori Fleur J.M. Laros, Jan-Benedict E.M. Steenkamp Sursa Journal of Business Research 58 (2005) 1437– 1445 Introducere După o lungă perioadă in care se considera ca deciziile luate de consumatori erau raționale si bazate pe atributele...

Words: 1005 - Pages: 5

Free Essay

Living States

...Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova Academia de Studii Economice din Moldova Facultatea „Relaţii Economice Internaţionale” Catedra „Relaţii Economice Internaţionale” Recomandări metodice privind elaborarea şi susţinerea tezelor de licenţă de către studenţii Facultăţii „Relaţii Economice Internaţionale” (învăţământ cu frecvenţă la zi şi frecvenţă redusă) Autori: conf. univ. dr. hab. Boris Chistruga, conf. univ. dr. Maia Pisaniuc, asis. univ. Rodica Crudu Editura ASEM Ministerul Educaţiei şi Tineretului al Republicii Moldova Academia de Studii Economice din Moldova Facultatea „Relaţii Economice Internaţionale” Catedra „Relaţii Economice Internaţionale” Recomandări metodice privind elaborarea şi susţinerea tezelor de licenţă de către studenţii Facultăţii „Relaţii Economice Internaţionale” (învăţământ cu frecvenţă la zi şi frecvenţă redusă) Autori: conf. univ. dr. hab. Boris Chistruga, conf. univ. dr. Maia Pisaniuc, asis. univ. Rodica Crudu Editura ASEM Chişinău, 2008 Cuprins Introducere........................................................................................................................4 I. Scopul şi sarcinile generale ale elaborării tezei de licenţă............................................

Words: 6609 - Pages: 27

Free Essay

Chestii

...DEPARTAMENTUL DE AFACERI INTERNATIONALE LISTA ORIENTATIVĂ TEMELOR PROPUSE Pentru coordonarea LUCRǍRILOR DE DIPLOMĂ An universitar 2012-2013 Disciplina: Managementul afacerilor internaţionale |Nr. crt. |Titlul orientativ / tema orientativă a lucrării de diplomă |Numele şi prenumele studentului |Specializarea/ Forma de | | | |coordonat |învăţământ | | |Influenţa corporațiilor multinaţionale asupra mediului | |AI/ licenta | | |internaţional | | | | |Modalitati de internaţionalizare a firmei - studii de caz | |AI/ licenta | | |Societatea mixtă ca formă de internaţionalizare – studiu de | |AI/ licenta | | |caz | | | | |Strategia de externalizare a activităţilor – studiu de caz | |AI/ licenta | | |Strategia implantării în străinătate (Studiu de caz). | |AI/ licenta | | |Târguri...

Words: 700 - Pages: 3

Free Essay

Imbunatatirea Continua a Calitatii

...Îmbunătăţirea continuă a sistemului de management al calităţii la S.C. Fabryo Corporation S.R.L. C U P R I N S INTRODUCERE pag. 03 Capitolul 1: Aspecte teoretice privind calitatea produselor şi serviciilor pag. 05 1.1. Aspecte generale privind noţiunea de calitate pag. 05 1.1.1. Definiţii ale conceptului de calitate pag. 05 1.1.2. Caracteristicile calităţii produselor şi serviciilor pag. 07 1.1.3. Caracterul complex şi dinamic al calităţii pag. 08 1.1.4. Ipostazele calităţii pag. 09 1.1.5. Funcţiile calităţii pag. 12 Capitolul 2: Sistemul de management al calităţii. Aspecte teoretice pag. 14 2.1. Principiile sistemului de management al calităţii conform standardului ISO 9001:2001 pag. 14 2.2. Etapele necesare proiectării şi implementării unui sistem de management al calităţii ISO 9001:2001 pag. 17 Capitolul 3: Analiza calităţii la S.C. Fabryo Corporation S.R.L. pag. 20 3.1. Piaţa lacurilor şi vopselelor. Generalităţi pag. 20 3.2. Fabryo - profil de companie pag. 21 3.2.1. Scurt istoric pag. 21 3.2.2. Acţionariatul Fabryo Corporation S.R.L. pag. 23 3.2.3. Obiectul de activitate pag. 23 3.2.4. Portofoliul de produse pag. 23 3.2.5. Principalii furnizori şi clienţi ai companiei pag. 24 3.3. Evoluţia economico-financiară...

Words: 18305 - Pages: 74

Free Essay

Business Strategies

...UNIVERSITATEA „BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CATEDRA DE MANAGEMENT REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT CONTRIBUŢII PRIVIND PERFECŢIONAREA STRATEGIEI OPERAŢIONALE A ÎNTREPRINDERILOR INDUSTRIALE CONDUCĂTOR ŞTIINŢIFIC: Prof. univ. dr. Mihai Naghi DOCTORAND: Szász Levente Cluj-Napoca 2011 STRUCTURA TEZEI DE DOCTORAT INTRODUCERE 1. SECTORUL INDUSTRIAL – COMPONENTĂ DE BAZĂ A ECONOMIEI NAȚIONALE 1.1. Delimitarea şi structura sectorului industrial al României 1.2. Evoluţia sectorului industrial al României în perioada 1990-2009 1.3. Sectorul industrial – factor de influenţă al creşterii economice 2. ÎNTREPRINDEREA INDUSTRIALĂ – UNITATEA DE BAZĂ A SECTORULUI INDUSTRIAL 2.1. Definirea conceptelor de agent economic şi întreprindere economic 2.2. Conceptul de întreprindere economică prin prisma teoriilor clasice ale firmei 2.2.1. Întreprinderea în teoria neoclasică 2.2.2. Întreprinderea în teoria principal-agent 2.2.3. Întreprinderea în teoria costurilor tranzacţionale 2.3. Conceptul de întreprindere economică prin prisma teoriilor moderne ale firmei 2.3.1. Teoria comportamentală a întreprinderii 2.3.2. Teoria întreprinderii bazată pe resurse 2.3.3. Întreprinderea în teoria stakeholders (teoria părţilor interesate) 2.4. Întreprinderea industrială 2.4.1. Definirea conceptului de întreprindere industrială 2.4.2. Locul întreprinderilor industriale în sistemul economic 2.4.3. Abordarea sistemică a întreprinderii industrial 2.4.4. Abordarea...

Words: 16084 - Pages: 65

Free Essay

Developing Plan for Farmec

...UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAȘOV FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE ȘI ADMINISTRAREA AFACERILOR PROIECT DE DEZVOLTARE ECONOMICĂ A SOCIETĂȚII ~ FARMEC S.A. CLUJ-NAPOCA~ * AUTORI : - MOLDOVAN ANDREEA - SAVA ANDREEA - TODERUȚĂ ANIELA * SPECIALIZAREA : AI , GRUPA 8402 * AN : III BRAȘOV, 2012 CUPRINS I. PREZENTAREA FIRMEI 4 I.1. SCURT ISTORIC 4 I.2. OBIECTUL DE ACTIVITATE 6 I.3. TIPUL FIRMEI 7 I.4. LOCAȚIA FIRMEI 7 I.5. STRUCTURA ORGANIZATORICĂ 7 I.6. PRODUSELE OFERITE 9 I.7. INDICATORI ECONOMICI 13 II. APRECIERI ASUPRA GAMEI DE PRODUSE 15 II.1. APRECIERI ASUPRA CALITĂȚII PRODUSELOR 15 II.2. POSIBILITĂȚI DE DIVERSIFICARE 17 II.3. FIDELIZAREA CLIENȚILOR 18 II.4. DIFERENȚIEREA PRODUSELOR FIRMEI FAȚĂ DE CONCURENȚĂ 19 II.5. MATRICEA BCG 20 III. ANALIZA PIEȚEI ȘI ACTIVITĂȚILE DE MARKETING ALE FIRMEI 23 III.1. PIAȚA ȚINTĂ 23 III.2. SEGMENTAREA CONSUMATORILOR 23 III.3. POZIȚIONAREA FIRMEI PE PIAȚĂ 24 III.4.1. ANALIZA CONCURENȚILOR 26 III.4.2. ANALIZA FURNIZORILOR 28 III.5. COMPORTAMENTUL DE CUMPĂRARE AL CONSUMATORILOR 29 III.6. MIXUL DE MARKETING 29 III.6.1. STRATEGII DE PRODUS 29 III.6.2. STRATEGII DE PREȚ 30 III.6.3. STRATEGII DE DISTRIBUȚIE...

Words: 12574 - Pages: 51

Free Essay

Business and Managemnet

...comportamentul consumatorului note de curs CUPRINS i . Noţiunile şi dimensiunile comportamentului consumatorului 3 1. Noţiuni şi concepte 3 2. Procese elementare în abordarea comportamentului consumatorului 4 3. Definirea comportamentului consumatorului 8 II. PROCESUL DECIZIONAL DE CUMPĂRARE 11 III. COORDONATE GLOBALE ALE STUDIERII COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 15 1. Informaţiile necesare studierii comportamentului consumatorului 15 2. Posibilităţi şi limite ale studierii comportamentului consumatorului 17 3. Studierea comportamentului consumatorului în contextul globalizării producţiei şi consumului 18 IV. Proiectarea şi realizarea studiilor comportamentale. Obiective urmărite 21 V. MODALITĂŢI PRACTICE DE STUDIERE A COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI 26 1. Studierea comportamentului consumatorului în mediul concurenţial 26 2. Studierea activităţilor comerciale – punct de plecare în studierea comportamentului consumatorului 27 3. Comportamentul consumatorului şi imaginea magazinului 28 4. Studierea stilului de viaţă 30 5.Comportamentul consumatorului şi valoarea capitalizată în marcă 30 6. Cercetarea calitativă a comportamentului consumatorului 32 7. Cercetarea cantitativă a comportamentului consumatorului 33 VI. aplicarea rezultatelor studiilor comportamentale 35 1. Fundamentarea deciziilor de marketing prin rezultate ale studierii comportamentului consumatorului – segmentarea şi tipologia pieţei 35 2. Analiza de...

Words: 22504 - Pages: 91