Free Essay

Psykologi, Dansk

In:

Submitted By SimonsenDkz
Words 1487
Pages 6
Synopsis i psykologi på B-niveau

Når du skal til eksamen i psykologi på B-niveau, skal din fremlæggelse ske ud fra en synopsis. Dvs. du får ikke udleveret en tekst med spørgsmål på, ligesom på C-nivaeu. På B-niveau består din eksamensopgave i, at du får udleveret ca. 3 tekster/bilag, der har relation til et eller flere af de temaer, som du har arbejdet med i forløbet. Du skal så selv formulere spørgsmålene, som disse tekster inviterer til, og du skal selv vælge den teori ud, som du vil bruge i din besvarelse af de spørgsmål, som du har stillet dig selv. I det følgende forsøger jeg at uddybe forhold omkring synopsis-udformningen og besvare de spørgsmål, du kunne stille.

Hvad er en synopsis?
Betydning (græsk): En sammenfattende oversigt.

En synopsis er ikke en opgave, men en udvidet disposition / et talepapir til eksamen, der hjælper dig med at holde struktur i det stof, du skal fremlægge.

En synopsis kan karakteriseres som en tekst der ikke kan stå alene, idet den skal uddybes i en mundtlig præsentation.

En synopsis er en tekst, som er så kort (1-2 sider), at du kan overskue den. Kan udformes både i punktform og med opsummerende sætninger

Synopsen indeholder det stof og de synsvinkler du vil fremlægge.
Synopsen er en slags disposition for din fremlæggelse.

Hvorfor skal jeg arbejde med synopsis?
- Du skal lære at tænke selvstændigt.
- Du skal lære at strukturere et stofområde.
- Arbejdet med synopser imødekommer den lærendes behov for og krav om at arbejde selvstændigt og kreativt. (Den lærendes eget eksamensspørgsmål)
- De videregående uddannelser anvender i stigende grad synopsiseksamen.

Hvilken funktion har synopsen og hvad kan jeg bruge synopsen til?
Ved hjælp af synopsen kan du strukturere den mundtlige fremlæggelse ved eksamen. Synopsen skal fungere som et "talepapir", som hjælper dig til, at holde "den røde tråd" i fremlæggelsen.

Før du går i gang med at lave synopsen
Læs titlen og temabeskrivelsen. Sammenlign titlen og temaet med det, du har læst i timerne.

Læs bilagsmaterialet. Find den røde tråd - det vil sige den centrale psykologifaglige problemstilling - i materialet. Skriv eventuelt stikord ned til hvert bilag om f.eks. temaer i teksterne, videnskabelige metoder, teorier m.m. og sammenlign bilagene.

Synopsis i psykologi – sådan!

Indledende bemærkninger
Dit eksamensspørgsmål vil indeholde noget materiale (avisartikler, psykologiske undersøgelser, tidsskriftsartikler, billeder, film mm.) som belyser en psykologisk problemstilling. Spørgsmålet vil have en overskrift med angivelse af tema. Der er lidt forskel på 3-timers synopsis og 24-timers synopsis med hensyn til omfanget af materialet. På baggrund af materialet skal du forsøge at identificere den psykologifaglige problemstilling, som materialet lægger op til, og som er antydet i titlen.
Dernæst skal du ved hjælp af din psykologifaglige viden (teori, undersøgelser, empiri mm.) undersøge problemstillingen, dvs. du skal prøve at finde ud af, hvordan den psykologiske viden kan bruges til at belyse problemet. Her kan du fx kort gøre rede for en teori, såsom at sige, hvad den forudsiger i bestemte situationer, dvs. har teorien et bud på, hvorfor noget sker og under hvilke omstændigheder.
Endelig vil det forventes, at du i et vist omfang kan give en vurdering af fx teori i forhold til problemstillingen.
Her kan du fx komme ind på, om teorien giver et rimeligt svar på den rejste problemstilling, om den kun delvist kan give et svar, om der er noget som den ikke kan give et svar på, om den er underbygget ved hjælp af undersøgelser osv. Dette kaldes analyse og er en vigtig del af din besvarelse.

Du skal endelig disponere dit svar, således at det står på en klar og struktureret måde i din synopsis. Den er et talepapir, dvs. den skal helst skrives i punktform, så du undgår at stå og læse lange passager op, for det er ikke meningen.

Du skal starte eksaminationen med at lave en mundtlig præsentation af din synopsis i ca. 10 minutter. Dernæst går man over til en såkaldt faglig samtale, dvs. der kan stilles spørgsmål til din synopsis, og man kan bede dig komme med uddybende svar og perspektiveringer. Denne del vil ofte have karakter af en diskussion, hvor man kan bede dig overveje dele af din besvarelse.

Husk at metakommentarer er vigtige, dvs. dine forklaringer og analyser.
Din lærer og censor skal have en kopi af din synopsis før eksaminationen.

Synopsens udformning

1. Problemformulering. Kort og præcist formuleret. Skal kunne besvares inden for eksaminationstiden. 2. Præsentation af problemstillingen med reference til bilagene. dvs. kortfattet præsentation af den psykologifaglige problemstilling som du har identificeret i materialet og en meget kort begrundelse for at du mener dit valg af problemstilling er korrekt (fx ’Dette materiale lægger op til at diskutere .... ”)
3. Præsentation af den psykologiske viden du vil bruge til at undersøge den rejste problemstilling • redegørelse for valgt teori og evt. psykologiske undersøgelser med vurdering af hvilke/n videnskabsteoretisk retning du bevæger dig indenfor. Denne del kan have underpunkter. (fx ’Jeg har valgt at inddrage
Eriksons psykosociale teori fra 1950erne, social identitetsteori med begreberne in-gruppe og out-grupper samt teori om individualistiske og kollektivistiske kulturer fordi....... ) . Ordet ’fordi...’ er med, fordi du skal give en grund til at du har valgt de pågældende teorier til at belyse problemstillingen i analysen.
4. Analysen. Du skal her give en meget kort gennemgang af den valgte teori og dernæst bruge bilagsmaterialet til at slå ned på centrale punkter, som du vil analysere ved hjælp af teori. Hvis der er psykologiske undersøgelser i bilagsmaterialet, kan det være relevant at komme ind på metodiske problemstillinger også. Det forventes her, at du tager en fagligt begrundet stillingtagen til det materiale, som du bruger til at analysere med (fx Eriksons psykosociale teori er en universel teori, dvs. den formodes at dække alle unge.
Den inddrager begreberne positiv og negativ identitet samt identitetsforvirring til at beskrive ungdomsårene. Med positiv identitet forstås...teorien er beskrivende mere end forklarende, men begrebet om hhv. positiv og negativ identitet kan til en vis grad anvendes på ....teorien er problematisk, fordi....Til gengæld kan social identitetsteori give en god forklaring på hvorfor visse etniske unge radikaliseres i forhold til majoritetskulturen i Danmark, fordi.....). Husk at du skal argumentere for det, som du er nået frem til og anvende ’kritisk tænkning’.
5. Konklusion. Her laver du en sammenfatning af din undersøgelse som skal fremstå som en naturlig følge af analysen, og som samtidig samler op på din problemformulering.
6. Diskussion. Her forsøger du at diskutere din konklusion, fx kan du komme med mulige andre perspektiver på din undersøgelse, noget du undrer dig over, mulige problemer omkring de teorier, som du har inddraget, mulige måder at undersøge problemet på osv (fx Min konklusion var bl.a. at man godt kunne bruge begrebet identitetsforvirring fraEriksons teori, men der er nogle problemer. Teorien er lavet i 1950’erne på baggrund af unge med identitetsproblemer, som var i terapi.
De var alle amerikanere. Det er et spørgsmål, om en teori lavet på den baggrund er så universel, som han hævder......fordi.... måske er det ikke muligt at have universelle teorier...måske skulle man i stedet lave en undersøgelse af en bestemt gruppe og spørge dem, fx gennem interviews, om de oplever den type identitetsproblemer, som Erikson beskriver.....Det er også et spørgsmål, om man udelukkende kan forklare de problemer, som de etniske unge oplever ud fra psykologiske teorier. Det vil være relevant at inddrage sociologiske faktorer, fx noget om samfundsstrukturer, økonomi, uddannelse, social status mm., bl.a. fordi....) 7. Perspektivering. Her kan du fx skitsere nogle alternative muligheder for at analysere problemstillingen, hvordan man kan bruge den psykologiske viden til i forhold til den rejste problemstilling, om andre fakulteter kan bidrage med viden etc. Synopsiseksamen består af tre dele: For det første:
Synopsis, et skriftligt oplæg (forberedelsestid: 24 timer). For det andet:
En forberedt præsentation til den mundtlige eksamen (bør fylde 10 minutter af eksamenstiden). Eksaminationen tager udgangspunkt i kursistens præsentation og fremlæggelse af synopsen.
Fremlæggelsen skal ikke være en oplæsning af synopsis. Du bør undgå at skrive i helsætninger i talepapiret, da det kan have karakter af skriftssprog og let forlede til oplæsning. Dvs. at du skal bruge stikord og korte sætninger i synopsen.Husk at synopsis er et talepapir, der skal tjene til at holde den røde tråd, således du har en struktur at gå frem efter.
Hvis eksaminandens oplæg varer mere end 10 minutter er det eksaminators opgave at stoppe oplægget og gå videre til en diskussion/samtale om emnet, jf. pkt. 3. For det tredje:
En diskussion med eksaminator med udgangspunkt i synopsen (i anden del af eksamenstiden ca. 10-12 minutter). Bedømmelsen omfatter udelukkende din mundtlige fremlæggelse ved prøven.
Dvs. at selve den skriftlige udformning af synopsen ikke tæller med i vurderingen. Hvor mange eksemplarer skal jeg udforme?:
Du skal udfærdige tre eksemplarer af din synopsis. Én synopsis til dig selv, én synopsis til censor og én synopsis til eksaminator. Du afleverer synopsen til censor og eksaminator, når den mundtlige del af prøven begynder.

Similar Documents

Free Essay

Jjjj

...En Passioneret Og Kreativ Storby-Pige Fra Landet Jeg er en 23 årig pige som bor og læser i Aalborg. Jeg er opvokset i Sønderjylland og har boet i Monterrey, Mexico siden jeg var 14 år gammel men er nu vendt tilbage til det kolde Danmark for over 2 år siden. Som person er jeg meget selvstændig, betænksom, spontan, humoristisk, nysgerrig og eventyrlysten. Jeg er ikke bange for at kaste mig ud i noget nyt og komme ud af vante omgivelser. Jeg sætter pris på høflighed, fordomsfrihed og nytænkning. Jeg er en meget passioneret og kreativ pige som elsker at udtrykke sig gennem mode, musik, kunst og dans. I Mexico læste jeg Modedesign og Produktion i 1 semester, til frisør i 1 år og herefter Psykologi i 2 år. Jeg besluttede mig for at vende tilbage til Danmark og få en dansk uddannelse. Jeg læste om SIV studiet og synes at denne uddannelse dækkede over rigtig mange interessante emner som jeg kunne genkende fra mine tidligere studier. Har en meget god fornemmelse for mode og æstetik, samt en god forståelse af organisationspsykologi og er flydende i spansk. Spansk og Virksomhedskommunikations studiet var derfor den perfekte uddannelse for mig. Og at jeg udover dette også kunne vælge IT og Kommunikation som mit tilvalg var også et kæmpe plus, da jeg er interesseret i webdesign. Oplev min hjemmeside i Google Chrome eller Safari her: http://www.hum.aau.dk/~ditteole/eksamen/ Min uddannelse dækker over rigtig mange spændende emner så som sprog, intern/ekstern virksomhedskommunikation, PR,...

Words: 562 - Pages: 3

Free Essay

Hc Andersen

...Fortællestil betyder, hvordan historien bliver fortalt. Man kan bruge sproget til at skabe sin helt egen fortællestil, eller man kan lade sig inspirere af andres måde at bruge sproget på. En forfatter kan også skabe sin egen fortællestil, ved at skrive om nogle bestemte temaer. H.C. Andersen havde sin helt egen fortællestil, så man næsten altid kan genkende, når det er en H.C. Andersen-tekst, man læser. Eksempler på hans særlige fortællestil er: barnlig skrivestil, billedsprog, bogstavrim, humor, kyssene, latteren, talesprog, opremsninger. Karen Blixen Af journalist og cand.mag. Karina Søby Madsen, iBureauet/Dagbladet Information. Opdateret af stud.mag. Ida Winther-Jensen 2013 Skrive- og fortællestil Danner bl.a. menuoversigten Det er noget ganske særligt at læse Karen Blixen, fordi hendes sprog i den grad er mættet af sproglige vignetter i form af symboler, sammenligninger og metaforer. Sproget bærer præg af lange snørklede sætninger og gammeldags sprogbrug, og de metaforer, der benyttes, er så lette og luftige, at man uvægerligt bliver forført ind i sproget og ind i de Blixenske fortællinger. Fortællestilen trækker på solide traditioner i verdenslitteraturen, blandt andet den mundtlige fortælletradition, gotik og eventyret. Eksempelvis er Blixen stærkt inspireret af ”Tusind og én nat” og dennes fortæller Sheherezade. Værkerne er fyldt med intertekstuelle referencer til verdenshistorien, blandt andet Bibelen, klassisk litteratur, Kierkegaard, Shakespeare, Goethe og St. St...

Words: 2125 - Pages: 9

Free Essay

At4 Synposis About Jonestown (Danish)

...AT-4 JONESTOWN Caroline, Nanna, Ann-Kristina, Liselotte Indholdsfortegnelse Indledning 2 Problemformulering 2 Problemstillinger 2 Plan for besvarelse: 3 1. Hvilke samfundsmæssige forhold i USA i 1950'erne gør det muligt for Jim Jones at etablere 'Folkets Tempel'? 3 Metodeovervejelse: 4 Delkonklusion: 4 2. Hvilke religionsfænomenologiske grundlag er Jim Jones' Messiassocialistiske sekt bygget på? 4 Metodeovervejelse: 5 Delkonklusion: 5 3. Hvordan kunne omstændighederne resultere i sådan en katastrofal massakre? 5 Metodeovervejelse: 6 Delkonklusion: 6 Konklusion og perspektivering: 6 Videre undersøgelse: 7 Litteraturliste 7 Indledning  Lederen bag 'Folkets Tempel', Jim Jones, var en karismatisk prædikant, som stod i spidsen for en sekt, der dyrkede Jesus og Marx. Jim Jones' projekt, Jonestown, der gik ud på at danne et utopisk samfund, endte dog i en katastrofal massakre d. 18. November 1978.      Problemformulering  Hvordan kunne et religiøst og praktisk forsøg på at skabe et utopisk samfund ende så katastrofalt som set i 'Jonestown' i 1978? Problemstillinger   1. Hvilke samfundsmæssige forhold i USA i 1950'erne gør det muligt for Jim Jones at etablere 'Folkets Tempel'?   2. Hvilke religionsfænomenologiske grundlag er Jim Jones' Messiassocialistiske sekt  bygget på?  3. Hvordan kan det lade sig gøre, at de visioner, som Jim Jones havde, ender I denne massakre?  Plan for besvarelse  Igennem en præciseret problemformulering...

Words: 1600 - Pages: 7

Free Essay

Sahha

...KOT HOVEDTAL 2012 Den Koordinerede Tilmelding 1977-2012 90000 80000 ansøgere 70000 60000 50000 40000 Optagne 30000 20000 Afviste 10000 0 03 04 05 09 10 78 79 06 08 11 82 83 87 90 91 01 02 86 94 88 92 93 95 96 97 19 19 19 19 19 98 20 20 20 20 20 20 20 20 19 19 19 19 19 19 19 19 19 19 20 20 20 19 19 19 19 19 19 19 19 20 20 12 77 80 81 84 85 89 99 00 07 Den Koordinerede Tilmelding 1. udgave FIVU 2012 side 2 INDHOLD Københavns Universitet Copenhagen Business School – Handelshøjskolen IT-Universitetet i København Danmarks Tekniske Universitet Roskilde Universitet Syddansk Universitet Aarhus Universitet Aalborg Universitet Det Kongelige Danske Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering Det Informationsvidenskabelige Akademi Designskolen Kolding Arkitektskolen Aarhus Professionshøjskolen Metropol, University College Professionshøjskolen UCC (University College) Professionshøjskolen Sjælland University College Professionshøjskolen Lillebælt University College PH UC Syddanmark Professionshøjskolen VIA University College Professionshøjskolen University College Nordjylland Erhvervsakademiet Copenhagen Business Academy Københavns Erhvervsakademi (KEA) Erhvervsakademi Sjælland Erhvervsakademiet Lillebælt Erhvervsakademi Kolding Erhvervsakademi SydVest Erhvervsakademi MidtVest Erhvervsakademi Aarhus Erhvervsakademi Dania Bornholms Sundheds- og Sygeplejeskole Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Den Frie Lærerskole Ingeniørhøjskolen...

Words: 12759 - Pages: 52

Free Essay

Srp Håndbog

...SRP-bogen 2010 Den ultimative hjælp til Studieretningsprojektet NIELS RANDBO BACK JEAN-CHRISTOPHE BALMISSE ISBN 978-87-993576-2-8 Alleroed Gymnasium Indholdsfortegnelse INDLEDNING ................................................................................................. 1 EN FLYVENDE START............................................................................................ 1 STORE AMBITIONER ............................................................................................ 2 BOGENS OPDELING ............................................................................................. 2 KAPITEL 1 VALG AF FAG OG EMNE ............................................................... 4 VALG AF FAG ..................................................................................................... 4 Faglærernes oplæg ................................................................................... 5 Sammenhæng mellem fagene .................................................................. 5 Fag eller emne først? ................................................................................ 5 Det endelig valg af fag .............................................................................. 6 VALG AF EMNE/OMRÅDE ..................................................................................... 6 Processen op til skriveugerne.................................................................... 6 Hvad må jeg vælge som emne? .....................

Words: 29844 - Pages: 120

Free Essay

Sso for College

... side 9 6. Litteraturliste Indledning Stress, ’’Jeg er så stresset’’ hvorfor går alle mon rundt og siger det? Stress er blevet et meget kendt ord i vores samfund nu og alle går rundt og siger de er stressede, nogen siger det er fra arbejde nogen siger det er fra skole, lektier osv. Er stress mon emnet jeg ville bruge min tid på? Ja det er det fordi stress er et fænomen alle bruger nu til dagligt. Forstil dig en stærk bro, den er bygget helt i orden og den kan holde til en vis belastning, der kører flere og flere biler hen over det og den ene tungere end den anden Definition af stress I vores dagligdage betyder ordet stress bare at vi er under pres fra omgivelserne i vores liv. På Engelsk betyder ordet stress ''strain'' som på dansk betyder spænding eller pres. Stress er et problem i det danske samfund, for dem der føler sig stressede er steget med næsten 50% siden 1987. hvad vil det egentligt sige at være stresset? I dagligdagen bruger vi ofte ordet ''jeg er stresset'', fordi man enten har travlt eller har symptomerne, hvor man har svært ved at fungere socialt og arbejdsmæssigt. Man kan ikke sige hvad stress er på en måde der er mange måder at fortælle det på, men der er tre overordnede tilgange til stress: * Stress som et biologisk fænomen: - det handler om vores reaktioner når vi står overfor en fare eller truende situationer. * Stress...

Words: 3547 - Pages: 15

Free Essay

Dasdasd

...Uddannelse Fællesdelen Besvarelserne af opgaverne 1a, 1b og 1c må samlet maksimalt fylde 1000 ord (ca. 2 A4 sider). 1a. Opstil en model, der indeholder fem faktorer, der kan forklare det mønster, som kan udledes af figur 1. Modellen skal understøttes af faglige begrundelser. Figur 1. Andel 25-årige som har eller er i gang med en lang videregående uddannelse (LVU) fordelt på forældrenes uddannelse. 2009. Procent. Kilde: Jonas Schytz Juul. ”Den sociale arv er ligeså stærk som for 20 år siden”. AE-rådet. 3. april 2011. Note: KVU: Kort videregående uddannelse. MVU: Mellemlang videregående uddannelse. LVU: Lang videregående uddannelse. 1 1b. Opstil tre hypoteser, der kan forklare de mønstre, der fremgår af tabel 1. Hver af hypoteserne skal understøttes af en faglig begrundelse. Tabel 1. Partivalg fordelt på køn og uddannelse. Folketingsvalget 2007. Procent. Mænd S RV K SF KD DF LA V EL Total Ingen uddannelse 27.1 3.8 7.4 15.6 0.9 14.1 2.4 24.7 4.1 100 Afsluttet erhvervsuddannelse Videregående uddannelse af kort varighed Videregående uddannelse af lang varighed 27.2 2.7 10.9 9.6 0.4 12.6 1.3 32.7 2.7 100 17.8 4.0 13.2 9.8 0.6 12.1 3.4 34.5 4.6 100 12.9 12.1 18.9 16.1 2.1 4.6 7.1 22.1 3.9 100 Mænd i alt 21.8 4.7 12.4 12.2 0.9 11.2 3.3 30.0 3.5 100 Ingen uddannelse ...

Words: 3104 - Pages: 13

Free Essay

Noter 1.G

...Kortfilm, d. 16/08/2012 Gruppe 7, min gruppe, har om den syvende parameter – helhed. Uvæsentligt: Da Marianna blev stukket af en myg. Helhed: At den slutter godt, Marianna går tilbage til Morten. Vellykket: Fordi hvis det havde været Morten, der var gået over til Marianna var de døde, men det var omvendt. Så de overlevede og fik endt deres diskussion lykkeligt. Koncentratet: Det der er tilbage af det væsentlige er fint, men der er en scene der gør det dårligt, og det er når Marianna bliver stukket. Richard Raskin: Richard mener, at filmen skal slutte så man føler sig tilfredsstillende ved at forlade historiens behagelige rum. Og det gør man, fordi det begge overlever og bliver hos hinanden. Dansk, d. 17/08/2012 Læs teksten ’’Helle Helle: En stol for lidt’’ Vi har om åbne og lukkede tekster, og ’’Helle Helle: En stol for lidt’’ er en åben tekst fordi man har så mange overvejelser, og tænker videre på slutningen. En åben tekst: Er en tekst fuld af tomme pladser, således at læseren har frit valg på mange fortolkningshylder. En lukket tekst: Er en tekst, der forsøger at skabe en lydig læser i den forstand, at læseren loyalt fortolker teksten sådan som forfatteren lægger op til, at der skal fortolkes. Teksten handler om et par, der forbereder sig til deres egen fest, men alting går dårligt, og de skal til at lave maden færdig og gøre toilettet rent. De mangler også at tage deres fine tøj på. Men den ender meget sær, fordi kvinden i historien forlader pludselig huset...

Words: 21864 - Pages: 88

Free Essay

Det Store L

...Peter Kaspersen TEKSTENS TRANSFORMATIONER En undersøgelse af fortolkningen af den litterære tekst i det almene gymnasiums danskundervisning Ph.D.-afhandling Dansk Institut for Gymnasiepædagogik Syddansk Universitet 2004 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Forord Første del. Forudsætninger Kapitel 1. Debatten om faget Fremtidens danskfag Litteratursynet i Fremtidens danskfag Danskfagets mangler Den litterære fronts modangreb En fagdidaktisk kritik Kapitel 2. Afhandlingens placering i debatten Samfundssyn Didaktiksyn Litteratursyn Inspirationen fra Fremtidens danskfag Inspirationen fra litteraturteorien Inspirationen fra systemteorien Dannelsessyn Utraditionel dannelse Sammenfatning af første del Anden del. Teorier Kapitel 3. Den sociokulturelle udfordring Vygotsky Bakhtin Hvorfor ikke sociokulturalisme? Kapitel 4. Amerikansk litteraturpædagogik Klasserummets dialog Fortolkningens instanser Læsercentrerede teorier – og derudover Kapitel 5. Systemteori Bruner iagttaget af Luhmann 1 1 3 4 6 9 10 13 13 16 21 22 24 28 31 34 36 38 38 39 44 48 50 50 57 61 68 68 Systemteoriens grundlæggende paradoks Kommunikationsbegrebet Meningsbegrebet Systemteoretisk uddannelsesteori Interaktionssystemet undervisning Systemteori og danskundervisning Videns- og læringsformer. Stokastiske processer Systemteoretisk kunstteori Det selvprogrammere(n)de værk Kunstsystemets historie Litteratur og undervisning Kritik af Luhmanns systemteori Kapitel 6. Pædagogisk forskning Klasserumsforskning...

Words: 201508 - Pages: 807