Free Essay

Surec Yonetimi

In:

Submitted By atakan736
Words 3327
Pages 14
SÜREÇ YÖNETİMİ
Kuruluşlar, üretmiş oldukları ürün ya da hizmetlerden yararlanan müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılamak için, süreçlere gereksinim duyar. Süreç yönetimi son yıllarda özellikle performanslarını arttırmak isteyen kuruluşların ilgilenmeye başladığı güncel konulardan birisidir. Süreç yönetimi, Avrupa Kalite Yönetim Vakfı'nın İş Mükemmelliği Modeli' nde yer alan dokuz kriterden birisidir. Ayrıca ISO 9000/2000 Revizyonu da önemli ölçüde süreç modeline dayandırılarak hazırlanmıştır. Bu her iki neden, organizasyonların ister istemez süreç yönetimi konusuna eğilmelerine yol açmıştır. Süreç yönetimi kimi kuruluşlarda fonksiyonel örgüt yapısına uygun olarak süreçlerin sürekli olarak iyileştirilmesi için, kimi kuruluşlarda ise bir yönetim tarzı olarak ele alınmaktadır. Şüreç yönetimi; fonksiyonel örgütlenmeye bağlı kalınarak süreçlerin sistematik iyileştirilmesi olarak ele alındığında "Süreçlerin Yönetimi", bir yönetim tarzı olarak ele alındığında ise "Süreçlerle Yönetim” olarak adlandırılabilir.

“Süreçlerin Yönetimi", mevcut fonksiyonel ve hiyerarşik örgüt yapılarına bir şekilde uygulanabilirken, "Süreçlerle Yönetim" başta örgüt yapısı olmak üzere, pek çok klasik yönetsel yaklaşımın sorgulanmasını gündeme getirmektedir. Süreçlerle yönetimde geleneksel fonksiyel ve hiyerarşık örgüt yapısı değişmekte, görevler ve kadro unvanları süreçlere göre yeniden şekillendirilmektedir. Ülkemizin önde gelen kuruluşlarının bazılarında süreçlerin yönetim anlayışı uygulanırken, bazılarında da süreçlerle yönetim ya da diğer bir deyişle süreç bazlı organizasyon yapıları uygulanmaktadır. Süreçlerle yönetim anlanın uygulanabilmesi için kuruluşta süreç yönetimi anlayışının var olması gerekmektedir.

1.1. Süreç Yönetiminin Tanımı
Süreç yönetimi, süreçlerin sürekli ve düzenli olarak izlenmesi ve geliştirilmesini garanti altına almak için yapılan faaliyetler dizisidir. Süreç yönetimi süreçlerin tasarımı, sürdürülmesi, müşteri ihtiyaçlarının daha iyi karşılanması için sürekli değerlendirme, analiz ve geliştirmeleri kapsayan bir çevrimdir.

Süreç yönetimi temelinde şu prensipler yer alır: • İnsanları, prosedürleri, malzeme ve ekipmanı içeren süreçler, işletilme yönetim ve becerilerine göre ya da kötü sonuçlar üretir. • Sonuçların (süreç performansının) değiştirilmesi ve iyileştirilmesi isteniyorsa, süreçlerin işleyiş biçimleri değiştirilmelidir. • Süreçler, sorumluları tarafından değiştirilene dek, mevcut durumlarını ve işleyişlerini korur. • İnsanlar, sürecin unsurlarından birisidir, ancak insanlar süreç iyileştirilemediği sürece tek başlarına sonuçları iyileştiremez.

1.2. Süreç Yönetimi Uygulama Nedenleri
Organizasyonlar yaşayan organizma gibidirler. Bu nedenle gelişmelerini sürdürmek için sürekli olarak değişime uğrarlar. Bu bağlamda sürekli bir şekilde gelişen yönetim, teknik ve uygulamalarına bağlı olarak, yönetim anlayış, uygulama ve yöntemlerini değiştirirler. Doğal olarak her kuruluş, zorluğu herkes tarafından kabul edilen gelişmeye dayalı değişim sürecine girmez, aslında girmek zorunda da değildir. Bu süreci başlatan kuruluşlar, gelecekte başarılarını sürdürme şansına sahip olan kuruluşlardır. Ayrıca, bu tür kuruluşlar aslında bir bakıma müşterilerine duyarlı, kalite ve performanslarını artırarak maliyetleri düşürmeyi hedefleyen kuruluşlardır. Kuruluşları sürekli gelişmeye zorlayan kuruluş içi ve dışı bazı nedenler vardır:
1. Kuruluş Dışı Nedenler:
* Globalleşme
* Yavaş bir şekilde de olsa gelişmesini sürdüren demokratikleşme
* Bilgi teknolojisindeki baş döndürücü gelişmeler
* Dünya çapında giderek artan rekabet
* Politik ve siyasi gelişmeler
* Ekonomik platformdaki değişimler
* Kuruluşların varlık nedenleri olan müşterilerin beklentilerindeki artış ve değişimler
* Üretim/hizmet gerçekleştirme ve sunma teknoloji ve sistemlerindeki gelişmeler
* Yönetim yaklaşımlarındaki değişme ve gelişmeler

2. Kuruluş İçi Nedenler
* Müşteri istek ve beklentilerine duyarlı olamama
* Müşteri beklentilerinin karşılanamaması
* Müşteri şikayetlerindeki artışlar
* Uygun bir planlama yapılamaması
* Hedef ve politikalardaki değişiklikler
* Performans göstergelerindeki bozulmalar
* Ürün hayat çevriminin (süresinin) kısa olması
* Geleneksel fonksiyonel ve hiyerarşik bölümlemelere dayalı hantal ve yavaş işleyen organizasyon yapıları
* Ürün/hizmet kalitesinde ve verimliliğinde azalma
* Kalite maliyetlerinde artış
* Çalışanların artan istek ve beklentileri
* Moral ve motivasyon düzeyinde azalma

Süreç odaklı yönetim yaklaşımının uygulamada kendini yoğun olarak hissettirmesi aslında oldukça eskilere, Toplam Kalite Yönetimi (TKY) anlayışının gelişmeye başladığı yıllara kadar uzanır. 80 li yıllardan bu yana dünyada etkisini hissettirmeye başlayan TKY nin en önemli unsurlarından birisi “ Süreçlerin Sistematik Olarak İncelenmesi” dir.

1.3. Süreç Nedir
Bir ya da daha fazla girdinin kuruluş içi ve/veya dışındaki müşteriler için çözüm oluşturan bir ya da daha çok çıktı şekline dönüştürülmesinin sağlandığı bir faaliyet ya da karşılıklı ilişkileri olan faaliyetler kümesidir. Girdileri olan, bunlara müşterileri için değer ekleyen ve çıktı üreten bir faaliyetler dizisidir. Belirli bir çıktı (ürün ya da hizmet) elde etmek için, birbirleriyle etkileşim içerisinde bulunan insanlar, ekipman, malzemeler, yöntemler ve çevresel unsurların bir toplamıdır.

İşletme girdilerini, işletme çıktılarına dönüştüren faaliyetlerin birleşimidir.

Süreçler, üç temel faaliyetler çeşidinin bir bileşimidir: değer yaratan yani müşteriler için önem taşıyan faaliyetler; temel olarak fonksiyonel, bölümsel veya örgütsel sınırlar arasında iş akışını sağlayan faaliyetler; kontrol faaliyetleri.

Bir organizasyonel süreç, başı ve sonu belli olan iş demektir. Bir başka deyişle, bir işi yapmak için gerekli alt işlerin ve detay işlerden oluşan faaliyetler kümesidir. Süreçler, en yalın açıklamayla, bir işletmenin müşterileri için “ne yaptığı” dir. Süreçler, işletmenin sunduğu ürün/hizmetleri yaratan mantıksal iş toplamıdır.

Bir süreç girdilerin (insan gücü/hizmetler, ekipman, malzemeler, yöntemler ve ortam) çıktı (insan gücü/hizmetler, ekipman, malzeme ve yöntemler) şekline dönüştürülmesidir. Dönüştürme; zaman, yer ve şekil konularında değer eklenmesi ya da yaratılmasını da içerir. Değer ile ilgili konular aşağıdaki gibi zaman, yer ve şekil değeri olarak incelenebilir: • Zaman Değeri: Gereksinim duyulan şeylerin zamanında elde edilmesi; örneğin acıktığımız zaman yiyiceklerin hazır olması ya da materyal girdilerinin zamanında hazır olması gibi. • Yer Değeri Gereksinim duyulan şeylerin, gereksinim duyulan yerde hazır olması; örnek olarak yakıtın rafineride değil de, aracımızın deposunda olması, ya da lastik imalatında kauçuğun fabrikada olması gibi. • Şekil Değeri: Herhangi bir şeyin gereksinim duyulduğu şekilde hazır olması, örneğin ekmeğin kızartma makinesine girmeden önce dilimlenmiş olması, evrakların dosyalanmadan önce delinmiş olması gerekliliği gibi. Şekil 1 de temel bir sürecin unsurları görülmektedir.
Süreç, belirli bir dizi girdiyi, müşterileri için belirli bir dizi faydalı çıktıya dönüştüren tanımlanabilen, yinelenebilen, ölçülebilen ve birbirine bağlı değer yaratan faaliyetler dizinidir.

Bir süreç herhangi bir işin tamamlanması için gerekli olan işlem basamaklarının ve kararların toplamıdır.

[pic]

Çalışma hayatı ve günlük yaşantımızda karşılaştığımız süreçlere örnek olarak; işe gitmek için hazırlık yapma, günlük iş planı yapma, parça siparişi verme, bir mesaj hazırlayıp gönderme, sipariş alma, satın alma, fatura hazırlama, stok yönetimi, denetim, işletme planlaması, bütçe planlama, performans değerlendirme, öneri geliştirme, kredi onaylama, yönetim geliştirme, sözleşme yönetimi, teklif hazırlama, insan kaynakları planlaması, yeni personel istihdamı, bordro hazırlama, ürün geliştirme, nakit akışının planlanması, bütçe hazırlama, şartname hazırlama, yurt dışından konuk karşılama, yatmak için hazırlanma gösterilebilir.

Bazı karmaşık süreçler, organizasyonun birden çok bölümünü (örneğin; bir kumaş fabrikasında teklif hazırlama gibi) ilgilendirir. Bu tür süreçler, kuruluşlarda en fazla sorunların yaşandığı süreçlerdir ve genellikle önemli iyileştirme fırsatları taşırlar.

1.4. Süreç Tanımı Yapılması
Süreçler genelde aşağıdaki özelliklere sahiptir; • Süreçler, tanımlanabilir özelliğe sahiptir (süreçlerin temel unsurlarının a.ıklanabilmesidir). • Süreçler, ölçülebilir özelliğe sahiptir. • Süreçler, yinelenme özelliğine sahiptir. • Süreçler, kontrol edilebilme özelliğine sahiptir. • Süreçler, katma değer yaratma özelliğine sahiptir.
Süreçlerin temel unsurları ve tanımlayıcı özellikleri ise şöyledir: • Müşteri Gereksinim ve Beklentileri: Sürecin çıktısı olan ürün ve hizmetlere ilişkin olarak müşteri tarafından veya müşteri adına tanımlanmış özelliklerdir. • Tedarikçiler: Sürecin girdilerinin bir veya bir kaçını temin eden kişi ve/veya kuruluşlardır. Tedarikçiler organizasyonun içinden veya dışından olabilirler. • Girdiler: Süreci harekete geçiren ve sürecin dış çevresinden tedarikçiler tarafından katılan unsurlardır. Sermaye, işgücü, zaman, malzeme, yöntem, çalışma ortamı, makine ve ekipman süreç girdileri olarak sayılabilirler. • Süreç Sahibi: Sürecin bütünü konusunda bilgi sahibidir ve sürecin bütününü yönetir. Süreç sonuçlarını değerlendirerek bu sonuçlardan en çok etkilenen müşterilerini tanıyan, beklentilerini takip eden ve süreç çıktılarından birinci dereceden sorumlu olan kişilerdir. • Süreç Sorumlusu: Sürecin ilgili kısımlarını yürüten, temsil eden ve organizasyonda süreç sahibine bağlı çalışan kişilerdir. • Süreç Ekibi: Süreç ve/veya süreci oluşturan alt süreçler bazında iyileştirme ve geliştirme yapan ekiptir. • Süreçteki Faaliyetler: girdilerini, çıktılara dönüştüren süreç içerisinde yer alan faaliyetlerdir. • Çıktılar: Girdilerin, süreç içinde müşteri ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde katma değer yaratmaını sağlayan dönüşümün sonucunda ortaya çıkan ürün ve /veya hizmettir. • Müşteriler: Sürecin çıktılarını kullanan ve/veya onlardan yararlanan organizasyon içinden veya dışından kişi ve/veya kuruluşlardır. Sürecin temel varlık nedenidir. • Süreç Performans Ölçütleri: Sürecin, müşteri ihtiyaç beklentilerini karşılama düzeyini ölçmeye yarayan göstergelerdir (kusurlu oranı, kusur oranı, artık oranı, yeniden işleme süresi, çevrim süresi, cevap verme hızı, hatasız teslim edilen sipariş oranı, maliyeti vb.)

Yukarıdaki temel unsurlar dikkate alınarak süreç tanımlaması yapılabilir. Önde gelen bir şirketimizde süreç tanımlaması aşağıdaki gibi yapılmaktadır: • Süreç Tipi: Operasyonel süreç • Süreç: Üretim • Stratejiler: Büyüme stratejisi • Politikalar: TKY, TPM, JIT, Kalite politikası, Çevre Politikası. • Girdiler: Servis bilgileri, garanti içi dönen ürünler, ürün spesifikasyonları, malzeme, müşteri memnuniyet anketi • Kaynaklar: Enerji, işgücü • Ekipman: Teçhizat, Tesisler • Standartlar: ISO 9000, ISO 14001 • Tetik: Pazar talebi, Satış tahminleri • Sürecin Sesi (Eksikleri): Üretim süreci gözden geçirme sistematiği eksik, üretim sürecinin esnekliği yetersiz, süreç değerlendirme sistematiği tanımlı değil, işletmeler arası dökümantasyon farklılıkları var, hizmet sunma süreci ile ilgili olarak bilgi akışı eksik, sistem benchmarkları (kıyaslama unsurları) yok. • Süreç Performans Ölçütleri: Adam-saat verimlilik (direkt işçilik); adam-saat verimlilik(toplam işçilik), hurda malzeme maliyeti/toplam malzeme maliyeti, yarı mamul stok-gün, toplam çevrim süresi(cycle time), garanti gideri/toplam maliyet, süreç özdeğerlendirme puanı, müşteri memnuniyet oranı, kapasite kullanım oranı. • Çıktılar: Ürün, Yarı mamül. • Müşteriler: Satış, Tüketici Hizmetleri, Dağıtım, Diğer işletmeler. • Müşterinin Sesi (Beklentiler): Kalite, zamanında teslimat, fiyat uygunluğu. • Çıktı Performans Ölçütleri: Servis arıza oranları, geri dönen mamul oranı, garanti gideri/toplam maliyet, ürün tatmin endeksi, üretim programına uygunluk, toplam ürün adedi, genel imalat giderleri, işçilik maliyeti.

1.5 Süreçlerin Sınıflandırılması
Süreçler, kuruluşlar için önem düzeylerine göre sınıflandırılabilir. Herhangi bir organizasyonun misyonunu yerine getirmesine yönelik olarak gerçekleştirilen süreçler “önemli süreçler” olarak adlandırılabilir. Süreçler ayrıca basit ya da karmaşık olarak da sınıflandırılabilir. Örneğin, parça siparişi verme sürecinin herhangi bir malzemeyi tedarik etme sürecinden daha basit olduğu söylenebilir. Süreçler, önde gelen bir kuruluşumuz tarafından operasyonel süreçler, destek süreçler ve yönetim süreçleri olmak üzere üç kategoride sınıflandırılmaktadır.

1. Operasyonel Süreçler: Operasyonel süreçler, doğrudan kuruluşun dış müşterilerinden gelen talep üzerine başlayan ve dış müşteriye bir ürün ya da hizmet sunulmasını sağlayan süreçlerdir. Süreç ekipleri, çeşitli iç ve dış geri besleme mekanizmaları ve kuruluşa özgü Vizyona Doğru Yönetim (VDY) sistematiği doğrultusunda belirlenmiş olan kalite, zaman ve maliyet hedeflerinin gerçekleştirilmesi için sürekli iyileştirme çalışmaları ile mükemmelliği arar.
* Pazara Sunma Süreci: Pazara Sunma Ana Süreci; İş Geliştirme Süreci, Teknoloji Kaynaklarının Yönetimi Süreci ve Ürün Geliştirme Süreci’nden oluşur. Pazara Sunma Ana Süreci; hedef pazarlardaki müşteri gereksinimlerinin ve beklentilerinin algılanması ve teknolojik gelişimler doğrultusunda bu gereksinim ve beklentilerin ürüne aşılanarak yansıtılmasını içeren ve ürünü çeşitli aşamalarla üretime hazırlayan ana süreçtir.
* Ürün Sunma Ana Süreci: Ürün Sunma Ana Süreci; Malzeme Kaynaklarının Yönetimi Süreci, Malzeme Hareketlerinin Yönetimi Süreci, Üretim Süreci ve Dağıtım Sürecinden oluşur. Ürün Sunma Ana Süreci; üretim ve saha bilgileri doğrultusunda gerek yardımcı sanayinin (taşeronların) gerekse kendisinin süreçlerini geliştirerek müşteri beklentilerini aşmayı hedefleyen ana süreçtir.
* Hizmet Sunma Ana Süreci: Hizmet Sunma Ana Süreci; Satış ve Satış Sonrasi Hizmetler süreçlerini içerir. Hizmet Sunma Ana Süreci, müşterilerin istek ve beklentileri doğrultusunda doğru ürünü almasını ve ürün ile ilgili beklentilerinin eksiksiz karşılanmasını sağlayan hedefleyen ana süreçtir.

2. Destek Süreçleri: Destek Süreçleri, şirket genelinde kaynakların optimum kullanımının sağlanması amacıyla ortak çatı altında toplanmış değişik uzmanlık alanlarından oluşur. Destek Süreç Ekipleri, müşterisi olan bölüm ve/veya fonksiyonlardan gelen geri bildirimler ve yapılan anketler sonucu elde edilen verilerle, VDY ile inen hizmet kalitesi, zaman ve maliyet hedefleri doğrultusunda kendilerini geliştirmeyi hedefler. Destek Süreçleri; insan kaynakları yönetimi süreci, bilgi kaynakları yönetimi süreci, finansal kaynakların yönetimi süreci ile sabit kaynakların yönetimi süreci olarak adlandırılan 4 süreçten oluşur.

3. Yönetim Süreçleri: Yönetim Süreçleri tüm süreçlerin ortak hedefler doğrultusunda faaliyetler planlaması, bunlarla ilgili performans göstergelerinin düzenli gözden geçirilmesi ve raporlanmasını PUKÖ (Planla/Uygula/Kontrol Et/Önlem Al) çevrimine uygun olarak içeren süreçlerdir.

Bazı kuruluşlar ise süreçleri iki grupta toplarlar:
1- Operasyonel Süreçler: Şirket stratejilerinin belirlenmesinden başlayarak, ürün ve hizmetin müşteriye ulaştırılmasına kadar olan ardışık süreçlerdir. Örneğin; vizyon ve strateji geliştirme, pazarın ve müşterilerin isteklerinin belirlenmesi, ürünlerin ve hizmetlerin tasarımlanamsı, pazarlama ve satış, ürünlerin ve hizmetlerin gerçekleştirilmesi, sevkiyat ile müşteri hizmetleri süreçleri verilebilir.
2- Yönetim Destek Süreçleri: Operasyonel süreçlerin etkin bir biçimde gerçekleştirilmeleri için uygulanan ve yönetilen süreçlerdir. Ardışık olma özelliği taşımazlar. Örneğin; insan kaynaklarının geliştirilmesi ve yönetilmesi, finansal ve fiziksel kaynakların yönetilmesi, enformasyon yönetimi.

1.6. Süreç Hiyerarşisi
Süreç Hiyerarşisi, süreçlerin kademeli olarak yapılandırılmasıdır. Bu yapılandırmada esas olan süreçlerin kapsamlarıdır. Hiyerarşi, kapsamı en büyük olan süreçten başlayarak yapılandırılır. Bu hiyerarşide, Ana Süreçler, Süreçler, Alt Süreçler ve Süreç Aktiviteleri (ödevler)olmak üzere dört kademe vardır.

a) Ana Süreçler: Şirketin iş sonuçları ve performansı üzerinde doğrudan etkisi olan ve stratejik öneme sahip üst düzeydeki süreçlerdir (örnek, pazara sunma ana süreci).
b) Süreçler: Ana süreçleri oluşturan ve birbirleri ile karşılıklı etkileşimde olan süreçlerdir (örnek, pazara sunma ana süreci; Pazar araştırma süreci, pazarlama süreci ve satış süreci).
c) Alt Süreçler: Süreçleri oluşturan ve iki veya daha fazla fonksiyonu ilgilendiren faaliyetlerdir (örnek, satış süreci; satış bütçesinin hazırlanması alt süreci, siparişlerin alınması alt süreci ve satışın gerçekleştirilmesi alt süreci’nden oluşur).
d) Süreç Aktiviteleri (Ödevler): Aynı fonksiyon içinde bir veya bir kaç kişi tarafından gerçekleştirilen ve alt süreçleri oluşturan faaliyetlerdir (örnek, siparişlerin alınması alt süreci; müşteri isteklerinin gözden geçirilmesi ile siparişlerin bilgisayar sistemine girilmesi süreç aktivitelerini –ödevlerini- içerir).

Roberts (1994) ise; süreç hiyerarşisini süreç düzeyi, alt süreç düzeyi ve ödev düzeyi olarak tanımlamaktadır. Süreç, bir ya da daha fazla alt süreçten oluşur ve neyin başarılmak istendiği açıklanır. Alt süreç, birden fazla kişi tarafından yapılan işlerden oluşur ve sürecin nasıl organize edildiği açıklanır. Ödev, bir kişi tarafından yapılır ve işlerin nasıl yapıldığı açıklanır.

1.7 ISO 9000/2000 Kalite Yönetim Sistem Standardı’nda Süreç Yaklaşımı
ISO 9000 kalite yönetim sistemleri: esaslar ve sözlük standardı madde 2.4’ de süreç yaklaşımı aşağıdaki gibi açıklanmaktadır:
Madde 2.4: Süreç Yaklaşımı: Girdileri çıktılara dönüştürmek için kaynakları kullanan bir faaliyet ya da faaliyetler toplamı bir süreç olarak kabul edilebilir. İşlevlerini etkili olarak sürdürmek isteyen kuruluşlar, karşılıklı olarak etkileşim içerisindeki süreçlerini tanımlamalı ve yönetmelidir. Bir sürecin çıktısı, çoğunlukla bir sonraki sürecin girdisi olmaktadır. Bir organizasyondaki süreçlerin tanımlanması ve bu süreçler arasındaki karşılıklı etkileşimlerin yönetilmesi “süreç yönetimi” olarak adlandırılır. Bu standardın amacı, bir organizasyonun yönetilmesi için süreç yaklaşımının uygulanmasını cesaretlendirmektir. Şekil 2’ de ISO 9000 ailesi standartlarında açıklanan süreç esaslı kalite yönetim sistemi gösterilmektedir. Çizimde ilgili kesimlerin organizasyona girdi sağlanması konusunda sahip oldukları önem vurgulanmaktadır. İlgili kesimlerin tatmininin izlenmesi için, onların gereksinim ve beklentilerinin karşılanmasının algılanmasına ilişkin bilginin değerlendirilmesi gerekir. Şekilde yer alan model, süreçleri detaylı olarak göstermemektedir.
[pic]

ISO 9000/2000 Kalite Yönetim Sistemi’nde istenildiği gibi süreç yaklaşımı uygulayan bir kuruluş yönetimi aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirilmelidir: • Hedeflediği sonuçlara ulaşmak için süreçlerini tanımlamalıdır. • Süreçlerinin girdileri ile çıktılarını tanımlamalı ve ölçülebilir duruma getirmelidir. • Süreçlere ilişkin alt süreçleri ve faaliyetleri belirlemelidir. • Fonksiyon ve süreçler arası ilişkileri ortaya koymalı ve ölçülebilir duruma getirmelidir. • Süreçlere ilişkin olası riskleri, akışını, tedarikçilerini, müşterilerini ve diğer ilgili kesimlerin süreç üzerindeki etkilerini belirlemelidir. • Sürecin yönetimine ilişkin yetki ve sorumlulukları açık, anlaşılır ve dengeli bir şekilde paylaştırılmalıdır. • Sürecin kuruluş içi müşterilerini, tedarikçilerini ve diğer ilgili kesimlerini ve beklentilerini tanımlamalıdır. • İstenilen sonuçlara ulaşılabilmesi için sürecin aşamalarını, faaliyetlerini, kontrol noktaları ile yapılacak ölçümlerini, süreç sahibi ile ekip üyelerinin eğitim, malzeme, bilgi ve yöntem ihtiyaçlarını saptamalıdır. • Süreçlerin analizini yapmalıdır. • Düzeltici ve önleyici faaliyetlerin nasıl yapılacağı belirlenmelidir. • Süreç iyileştirme fırsatlarını araştırmalıdır. • Süreç ve ürün değişikliklerinin nasıl kontrol edileceği saptanmalıdır.

Süreç yaklaşımının uygulanması sonucunda kuruluşlar açısından aşağıdaki konularda önemli yararlar elde edilebilir:
1. Politika ve strateji oluşturma.
2. Amaç ve hedef oluşturma.
3. İşletme yönetimi.
4. İnsan kaynakları yönetimi.

1.7.1 ISO 9000/2000 Kalite Yönetim Sistem Standardı Süreç Tanımı Örneği
Standardın belirli maddelerinde “süreçlerin oluşturulması” ve/veya “süreçlerin tanımlanması” na ilişkin gereklilikler vardır. izleme ve ölçme cihazlarının kontrolü (Madde 7.6) maddedinde bu konudaki gereklilik şöyledir: “Organizasyon üstlenilecek izleme ve ölçme sorumluluğu ile, ürünün belirlenen gerekliliklere uygunluğunun kanıtlanması için gerekli olan izleme ve ölçme cihazlarını belirleyecektir. Kuruluş, izleme ve ölçmenin gerekliliklere uygun olarak yapılmasının sağlanması için gerekli olan süreçleri oluşturacaktır.” Aşağıda bu konudaki süreç tanımlaması ve sürecin iş akış şeması gösterilmektedir.

i. Sürecin Adı: Ölçme ve izleme cihazlarının kontrolü (ISO9000/2000 Madde 7.6) ii. Girdiler: • Ölçme ve izleme kriterleri • İmalat iş akışı • Ölçme, izleme cihazları envanter listesi • Yeni cihaz ihtiyaçları • Cihaz satın alma şartnameleri • Müşteri şikayetleri • Ürün doğrulama kayıtları iii. Çıktılar: • Ölçme izleme cihazı yıllık kalibrasyon takvimi • Kalibrasyon raporu • Kalibrasyon etiketi • Kullanılmaz etiketi • Uyarı etiketi • Ölçme izleme cihazları taşıma, depolama ve bakım talimatları iv. Süreç Sahibi: • Genel müdür
v. Süreç Sorumlusu: • Yönetim temsilcisi /kalite sorumlusu vi. Süreç Ekibi: • İmalat sorumlusu • Kalite sorumlusu • Satın alma sorumlusu • İlgili operatör vii. Süreç Performans Ölçütleri • Kalibrasyon giderleri/toplam maliyet • Kullanım dışı cihaz sayısı/ toplam cihaz sayısı • Zamanında yapılan kalibrasyonlar /toplam kalibrasyonlar • Kalibrasyon sorunu nedeniyle ortaya çıkan ürün uygunsuzlukları • Kalibrasyon sorunu nedeniyle karşılaşılan müşteri şikayetleri • Çevrim süresi • Katma değer yaratan işlemlerin süresi/Sürecin toplam süresi viii. Müşteriler • İlgili operatör • Kalite kontrol görevlileri • Dış müşteriler

ix. Tedarikçiler • Kalibrasyonu yapan dış kuruluşlar • Cihaz satıcıları
x. Sürecin İş Akış Şeması
Sürecin iş akış şeması, şekil 3’ te gösterilmektedir.

[pic]

[pic]

[pic]

1.8 EFQM İş Mükemmelliği Modeli’ nde Süreç Yönetimi
EFQM (European Foundation for Quality Management- Avrupa Kalite Yönetim Vakfı), 1991 yılında performanslarını arttırmak isteyen kuruluşlara yardımcı olmak için 9 kriterden oluşan bir “Mükemmellik Modeli” geliştirmiştir. Bu model çoğunlukla Avrupa da olmak üzere okullar, şirketler, sağlık kuruluşları, polis teşkilatları, kamu kuruluşları ve devlet kuruluşları tarafından başarıyla uygulanmaktadır. Yenilikçilik ve öğrenmeyi baz alan Mükemmellik Modeli, beşi girdi, dördü de sonuçlardan oluşan toplam dokuz kritere sahiptir. Girdi kriterleri bir kuruluşun yaptığı faaliyetleri içerir. Sonuç kriterleri ise, o kuruluşun neler gerçekleştirdiğini gösterir. Girdi kriterleri; liderlik, çalışanlar, politika ve strateji, işbirlikleri ve kaynaklar ile süreçler kriterlerinden oluşmaktadır. Sonuçlar kriterleri ise; çalışanlarla ilgili sonuçlar, müşterilerle ilgili sonuçlar, toplumla ilgili sonuçlar ile temel performans sonuçlarından oluşmaktadır. Performansa, müşterilere, çalışanlara ve topluma yansıyan mükemmel sonuçlar işbirlikleri, kaynaklar ve süreçler aracılığıyla gerçekleştirilir.

Süreçler kriteri modelin beşinci kriteridir. Türkiye Kalite Derneği tarafından yayınlanan EFQM Mükemmellik Modeli 2000 adlı dökümanda kriterin unsurları aşağıdaki gibi açıklanmıştır:
Tanım: Kuruluş; süreçlerini politika ve stratejisini destekleyecek, müşterilerini ve diğer paydaşlarını tam olarak tatmin edecek, onlar için katma değerin artmasını sağlayacak biçimde nasıl tasarlamakta, yönetmekte ve iyileştirmektedir?
Alt Kriter 1: süreçler sistematik olarak nasıl tasarlanmakta ve yönetilmektedir? • Politika ve stratejinin yaşama geçirilmesini sağlayacak kilit süreçler de dahil olmak üzere kuruluşun süreçleri tasarlanır. • Süreç yönetimi sisteme kurulur. • Süreç yönetiminde ISO 9000 gibi kalite sistemlerini, çevre, çalışan sağlığı ve iş güvenliği sistemlerini kapsayan standartlar uygulanır. • Süreç ölçümleri yapılır ve performans hedefleri belirlenir. • Süreçleri etkin bir biçimde yönetilebilmesi için, kuruluşun kendi içinde işbirliği içinde olduğu kuruluşlara süreçler arası konuları çözüme kavuşturur.

Alt Kriter 2: süreçler, müşterileri ve diğer paydaşları tam olarak tatmin etmek ve onlar için giderek artan bir değer yaratmak amacıyla gerektiğinde yenilikçi yaklaşımlar kullanılarak nasıl iyileştirilmektedir? • Kademeli ve sıçramalı iyileştirme fırsatları ve diğer değişiklik olanakları belirlenir ve önceliklendirilir. • Performans sonuçları, algılama verileri ve öğrenme faaliyetlerinden elde edilen bilgiler; önceliklerin, iyileştirme hedeflerinin ve daha iyi çalışma yöntemlerinin belirlenmesi amacıyla kullanılır. • Çalışanların, müşterilerin ve işbirliği yapılan kuruluşların yaratıcı ve yenilikçi yetenekleri kademeli ve sıçramalı iyileştirme fırsatları doğrultusunda ortaya çıkarılır ve bunlardan yararlanılır. • Yeni süreç tasarımları, çalışma felsefeleri ve teknolojileri ortaya çıkarılır ve bunlardan yararlanılır. • Değişiklikleri uygulamak amacıyla uygun yöntemler oluşturulur. Yeni yada değiştirilmiş süreçlerin uygulanmasında pilot çalışmaların yapılması sağlanır ve uygulama denetlenir. • Süreç değişiklikleri konusunda ilgili tüm paydaşlar haberdar edilir. • Çalışanlar yeni ya da değiştirilmiş süreçleri uygulamaya geçmeden önce bu konuda eğitim almış olmaları sağlanır. Süreç değişikliklerinin uygulanmasıyla öngörülen sonuçların elde edildiği doğrulanır. Alt Kriter 3: ürün ve hizmetler müşteri gereksinim ve beklentileri temel alınarak nasıl tasarlanmakta ve geliştirilmektedir? • Müşterileri ürün ve hizmetler konusunda hem mevcut, hem de gelecekteki gereksinim ve beklentilerini, mevcut ürün ve hizmetler hakkındaki algılamalarını öğrenmek amacıyla Pazar araştırması, müşteri memnuniyeti anketleri ve diğer geri bildirim araçlarından yararlanılır. • Müşterinin gelecekteki gereksinim ve beklentileri doğrultusunda ürün ve hizmetlerin zenginleştirilmesi amacıyla yapılması gereken iyileştirme çalışmaları öngörülür ve belirlenir. • Müşterilerin gereksinim ve beklentilerine yanıt verecek yeni ürün ve hizmetler tasarlanır ve geliştirilir. • Rekabet gücü olan ürün ve hizmetler geliştirilmesi için yenilikçilik ve yaratıcılıktan yararlanılır. • İşbirliği yapılan kuruluşlarla birlikte yeni ürünler geliştirilir. Alt Kriter 4: ürün ve hizmetler nasıl üretilmekte, sunulmakta ve servisi sağlanmaktadır? • Tasarımlara ve geliştirmelere uygun ürün ve hizmetler üretilir ya da sağlanır. • Ürün ve hizmetler mevcut ve olası müşterilere duyurulur, pazarlanır ve satılır. • Ürün ve hizmetler müşterilere nasıl sunulur? • Uygun durumlarda ürün ve hizmetler için servis sağlanır. Alt Kriter 5: müşteri ilişkileri nasıl yönetilmekte ve geliştirilmektedir? • Müşterilerin kuruluşla güncel iletişim gereksinimleri belirlenir ve karşılanır. • Şikayetler dahil olmak üzere güncel iletişimden elde edilen geri bildirim değerlendirilir. • Müşterilerin gereksinim, beklenti ve öncelikleri değerlendirilir ve gerekli çözümleri geliştirmek amacıyla önleyici davranılır. • Müşterilerin ürün, hizmet ve diğer satış ve servis süreçlerinden memnuniyet derecelerini belirlemek amacıyla satışlar, servis hizmetleri ve diğer müşteri ilişkileri izlenir. • Müşteri, satış ve servis ilişkilerinde yaratıcılık ve yenilikçilik sürdürülür. • Düzenli olarak yapılan anketler, önceden belirlenmiş diğer amaçlar ve günlük müşteri ilişkileri sırasında toplanan veriler, müşterilerin kuruluşla olan ilişkilerinde duydukları memnuniyet düzeyinin saptanması ve artırılması amacıyla kullanılır. EFQM Mükemmellik Modeli süreç yaklaşımına büyük önem vermektedir. Sürekli iyileştirme çalışmalarında başarılı olabilmek için süreç yönetimi uygulamasının önemi büyüktür

BÖLÜM 2. SÜREÇ İYİLEŞTİRMENİN UNSURLARI
2.1 Süreç Performansının Ölçülmesi
Süreçlerin organizasyonel hedefleri hangi ölçüde desteklediğini ve istenen çıktılara ulaşılmasında ne derece başarılı olduğunu görebilmek için performanslarının ölçülmesi gereklidir.

Similar Documents

Free Essay

Quality

...-Süreç İyileştirme- Süreç Ø Süreç– belirli bir amaç doğrultusunda yerine getirilen bir dizi adım (IEEE-Elektrik Elektronik Mühendisliği Kurumu) Ø Süreç– belirli bir son ürün/sonuç meydana getirmek amacıyla kişilerin, materyallerin, enerji, ekipman ve prosedürlerin iş faaliyetleri olarak tasarlanması (Alıntı: Pall, Gabriel A. Quality Process Management. Englewood Cliffs, N.J.: Prentice Hall, 1987.) Ø Süreç– bir modele ait uygulamaların gerçekleştirilmesi için yapılan faaliyetler bütünü (CMMI sözlüğü) Süreç Yönetimi Görevler arasındaki ilişkiyi tanımlayan prosedür ve yöntemler Beceri, eğitim ve Aletler Motivasyon ve sahibi ekipman kişiler Süreç Yönetimi Bir sistemin kalitesi, o sistemin ◦ Elde edilmesi, ◦ Geliştirilmesi, ◦ Bakımına ilişkin süreçlerin kalitesinden etkilenir. Yetkin Olmayan Süreçler  Süreçler geçicidir ve bu süreçleri uygulayanlar tarafından anlık olarak yönetilirler.  Süreç tanımlarına tam olarak uyulmaz veya hayata geçirilmez.  Performans mevcut uygulayıcılara bağımlıdır.  Projenin mevcut durumu limitli olarak anlaşılabilir.  Olgunlaşmamış süreçler yangınla savaşmaya benzer: İyileştirme yapacak zaman yoktur – bunun yerine uygulayıcılar hep reaktif durumdadır.  Yangınla savaşmaya çalışanlar yanar.  Közler sonradan yeniden alev alabilir. İyileştirilmiş Süreçler  Süreç tanımları fiilen yapılan iş ile tutarlıdır.  Tanımlı, belgelenmiş ve sürekli iyileştirilmektedir.  Yönetim ve diğer herkes...

Words: 2545 - Pages: 11

Free Essay

Knowledge Management

...Bilgi Yönetiminin Kavramsal Çerçevesi ve Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Mustafa SAĞSAN∗ Öz Bu araştırma, bilgi yönetiminin kavramsal çerçevesini çizme ve bilgi yönetiminin kavramsal çerçevesinin Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü lisans ders programıyla birebir örtüştüğünü ortaya koyma amacına yönelik olarak hazırlanmıştır. Çalışma, bilgi yönetimini disiplinler arası bir dal olarak ele almakta ve bilgi yönetiminin araştırma ve uygulama alanlarını vermektedir. Sözü geçen lisans ders programını tanıtıcı yönde bilgiler sunması, bilgi yönetiminin disiplinler arası olduğunu vurgulaması açısından önem taşımaktadır. Giriş Bu çalışma iki amaca yönelik olarak hazırlanmıştır. Birincisi, geleneksel kütüphanecilik bilimi ile bilgi yönetimi disiplinleri arasındaki farklılıkları açıklamak suretiyle; her iki disiplinin dayandığı bilim dalı adının “bilgi bilimi” olduğunu ileri sürmek ve birbirleri ile karıştırılmaması gerektiğini açıklamaktır. Bu bağlamda bilgi yönetimi ile geleneksel kütüphanecilik ve bilgi işleri araştırma ve uygulama alanları içerisinde, bu faaliyetleri gerçekleştiren insan gücü olgusunun öneminden ötürü bilgi yöneticileri ile bilgi profesyonellerinin görev tanımları yeniden ele alınıp değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci amacı ise, Başkent Üniversitesinde yeni kurulan “Bilgi ve Belge Yönetimi” bölümüne ait ders programının, bilgi yönetiminin kavramsal çerçevesine bağlı kalınarak tutarlı olduğunu...

Words: 5610 - Pages: 23

Free Essay

Efficiency Management

...T.C. BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Türkiye’nin Verimlilik Merkezi Yayın No: 716 Verimlilik ve Kalite Yönetimi: Modüler Program CİLT 2 Editörler Joseph PROKOPENKO ve Klaus NORTH Uluslararası Çalışma Örgütü Cenevre Asya Verimlilik Örgütü Tokyo Telif Hakkı Uluslararası Çalışma Örgütüne aittir, 1996 İlk baskı 1996 İkinci baskı 1997 Bu Modüler Program ILO/APO ortak yayınıdır. Türkçe Çeviri Telif Hakkı © 2011 Verimlilik Genel Müdürlüğü Gerekli izin alınarak çevrilmiş ve çoğaltılmıştır. Takım Numarası: 978 - 975 - 440 - 376 - 3 ISBN: 978 - 975 - 440 - 378 - 7 (2. Cilt) Birleşmiş Milletler uygulamasıyla uyumlu ILO ve APO yayınlarında kullanılan isimler, ve bunların içinde yer alan materyallerin sunumu, herhangi bir ülkenin, alanın ya da bölgenin veya makamlarının hukuki statüsüyle ilgili olarak veya sınırlarının çizilmesiyle ilgili olarak Uluslararası Çalışma Örgütü ve Asya Verimlilik Örgütü adına herhangi bir fikrin ifadesini ima etmez. Çalışmalarda ve diğer katkılarda ifade edilen fikirlerin sorumluluğu, sadece yazarlarına aittir ve yayınlanması, bunların içinde ifade edilen fikirlerin Uluslararası Çalışma Örgütü ve Asya Verimlilik Örgütü tarafından onaylandığını göstermez. Firmaların adlarına ve ticari ürünlerle işlemlere yapılan atıflar, Uluslararası Çalışma Örgütü ve Asya Verimlilik Örgütü tarafından onaylandıklarını ima etmez, ve belirli bir firmanın, ticari ürünün ya da işlemin belirtilmemesi, herhangi bir onaylamama işareti değildir...

Words: 147666 - Pages: 591

Free Essay

Kalite Yönetimi

...İMO Teknik Dergi, 1997 1327-1342, Yazı 98 Inşaat Sektöründe Toplam Kalite Yönetimi David ARDITI* H. Murat GÜNAYDIN** . öz Inşaat sektöründe kabul edilebilir katite düzeyine ulaşmak uzun süredir bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Zaman para ve kaynak~ar, yetersiz veya olmayan kalite yönetimi prosedürleri yüzünden israf edilmektedir. Ilk kez Japonya' da 1950' lerde üretim sektöründe uygulanmaya başlanan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) sistemi, son yıllarda ABD firmaları tarafından uygulanmış, verimlilik, maliyet ve güvenilirlik açılarından olumlu sonuçlar vermiştir. Son yıllarda, TKY sisteminin inşaat projelerinde de kullanıldığı gözlenmektedir. Bu yazıda, TKY kavramının gelişmesi ve ana hatları gözden geçirilecek, TKY ilkelerinin inşaat sektörüne uygulanabilirliği tartışılacak, TKY ögelerinin inşaat süreci kalitesine etkileri araştırılacak, ve TKY sisteminin inşaat sektöründe etkin bir şekilde kullanılabilmesi için öneriler yapılacaktır. ABSTRACT Attainment of acceptable levels of quality in the construction industry has long been a problem. Great expenditures of time, money and resources, both human and material, are wasted each year because of inefficient or nonexistent quality management procedures. The manufacturing industry has developed Total Quality Management (TQM) concepts, first applied in J apan and in recent years used in the United States, which have produced many positive effects including increased productivity, decreased product cost and high levels...

Words: 4816 - Pages: 20

Free Essay

Computers

...Garanti Teknoloji Garanti Bankası’nın “Veri”lerini SAS ile Bilgiye Dönüştürüyor Bankacılık sektöründe geliştirdiği ürün ve hizmetlerle öncü konumunu koruyan Garanti Teknoloji, müşterilerine sunduğu hizmetlerini daha ileri bir noktaya taşımak amacıyla SAS Institute’un Veri Madenciliği ürününü tercih etti. Müşterilerinin finansal davranış modelleri ile ilgili detaylı bilgi elde etmeyi hedefleyen Garanti, böylelikle daha etkin Analitik CRM çalışmaları yapabilecek. Garanti Teknoloji’nin bu atağı ile bankacılık teknolojileri ve Veri Madenciliği alanında iki lider firma işbirliğine gitmiş oldu. Geliştirdiği ürün ve hizmetlerle Bireysel Bankacılık sektörünün lider kuruluşları arasında yer alan Garanti Bankası, “Bilgi Teknolojileri”ne (BT) verdiği önemle de dikkati çekiyor. Bankacılık teknolojileri alanında lider konumda yer alan Garanti Teknoloji, Garanti Bankası’nın müşterilerine verdiği hizmeti bir üst noktaya taşımak amacıyla, İş Zekâsı alanında Dünya lideri SAS’ın Veri Madenciliği ürününü tercih etti. Veri Madenciliği uygulamaları konusunda Türkiye’nin öncü kuruluşlarından olan Garanti Teknoloji, hali hazırda ürün eğilim analizi ve müşteri segmentasyonu içeren yaklaşık on farklı konuda başka bir Veri Madenciliği ürünü kullanıyordu. Veri Madenciliği Alanında Devlerin İşbirliği Veri Madenciliği alanında on yıllık tecrübeye sahip Garanti Teknoloji, Garanti Bankası’nın verilerini düzenlemek ve bankanın müşterilerine yönelik olarak sunacağı hizmetleri daha verimli hale getirebilmek...

Words: 1450 - Pages: 6

Free Essay

Quality Management Presentation 1

...KALİTE YÖNETİMİ DERSİ ÖDEV GRUPLARI (2012-2013 Öğretim Yılı I. YY) Konu Yalın Üretim 5S 1 Adı Fatma Büşra Ebru Betül M. Emin Havva Nur Çağdaş Esra H. Tuğçe Melek Çetele Diyagramı Pareto Diyagramı 3 Mehmet Hakan Veysel Metehan M. Fuat H. Talha Mücahit Uğur Can Onur Can Semih Mehtap Semra İlknur Ersan Enes Doğukan Şura Şimal Soyadı Tiniğ Bakoğlu Altıntaş Aksoy Ayar Acartürk Nazlım Ünver Kuru Bayhan Saygın Binici Seviniş Şal Özyılmaz Dündar Yılmaz Uzunahmetoğlu Ogan Erkıran Demir Özer Atay Erceyiş Koçoğlu Günaydın Tayıncı Özdemir Demiran Ağaç Diyagramı (5N, Neden-Neden AD, 03.Ara.12 9 Nasıl-Nasıl AD) 03.Ara.12 8 Tarih Konu Histogram (Süreç Yeterlilik Analizi) 7 Adı Kadir Zehra Oya Gülşen Nesibe Altan Cahit Mahmut Mevlüt Görkem Emrah Ercan Halenur Onur İsmail Hatice M. Emin Burcu Filiz Hayriye Seda Gülşah Özge Merve Esra L. İbrahim Mustafa Sefa Ebubekir Soyadı Çürük Bek Karaboğa Baycan Duran Akkaşoğlu Aygüç Dündar Düdükçü Fidancı Salman Tunalı Bayrakdar Şahin Seferov Balcı Yıldırım Turan Öztürk Bayramoğlu Papila Kurnaz Taşkan Kaymak Günegül Boztaş Sekban Yıldırım 10.Ara.12 Tarih 03.Ara.12 10.Ara.12 Beyin Fırtınası Afinite/ Yakınlık Diyagramı 2 Ok Diyagramı Gant Diyagramı 17.Ara.12 İlişkiler Diyagramı Sebep- Sonuç Diyagramı 4 Matris Diyagramı Matris Veri Analizi 03.Ara.12 10 17.Ara.12 Dağılma Diyagramı (Korelasyon Analizi) 5 Kutu Diyagramı Nokta Diyagramı 10.Ara.12 11 17.Ara.12 Akış Diyagramı Proses Karar Diyagramı 6 Kalite Evi 10.Ara.12 12 ...

Words: 368 - Pages: 2

Free Essay

Case St

...marka değerini korumasını ve genişletmesini sağlıyor. Leonor Ciarlone Uzman Editör, The Gilbane Report Ağustos 2005 Çeviri, CyanGate, 2009 Whirlpool şirketi (NYSE: WHR), 13 milyar $’ın üzerindeki yıllık satışları, 68,000 çalışanı ve tüm dünyada 50 adet üretim ve teknoloji araştırma merkezi ile dünyanın önde gelen temel ev aletleri üreticisi ve satıcısıdır. Whirlpool’un temel markaları -KitchenAid, Roper, Bauknecht, Inglis, Brastemp, Consul ve küresel Whirlpool markası- tüm dünyada 170’den fazla doğrudan satış bürosu aracılığıyla pazarlanmakta ve satılmaktadır. Piyasadaki konumunu korumak için Whirlpool; iş stratejisi, teknoloji ve çalışanların oluşturduğu olağanüstü müesseseden esinlenir. Yenilikçi tasarım ve gelişim, sürekli marka yönetimi ve ileriye dönük müşteri ilişkileri yönetiminden destek alarak Whirlpool, küresel bir markalar evini yürütmek için gerekli zemini kurmuştur. Content Technology Works: Whirlpool Corporation İÇİNDEKİLER Giriş Örnek Olay Analizine Genel Bakış Teşekkürler Bu Örnek Olay Analizi Kullanmak Kendi Deyişleriyle: Whirlpool Perspektifi Problemi Teşhis Etmek Fırsat Ürün Seçimi Başarıyı Ölçmek Whirlpool Grubu – Firma Geçmişi Kurumsal Markayı Oluşturmak Markalar Evinin Kurulması Markalar Evi ile Küreselleşmek Problem: Küresel Pazarda Marka Değerini Sürdürmek İhtiyaç: Markaları “Varlıklar” Olarak Yönetmek Başarı Kriteri: Pazarda Hızlı Olmak, Maliyet Düşürmek İhtiyaç: Marka Değerini Korumak Başarı Kriteri: Marka Tutarlılığı İhtiyaç:...

Words: 7794 - Pages: 32

Free Essay

Asasasa

...GİRİŞ Bu stajda, Arçelik Bulaşık Makinesi İşletmesi’nin genel işleyişinin kavranması, organizasyon şemasının oluşturulması, her birimin birbiriyle olan koordinasyonunun gözlenmesi, işletmenin içinde bulunduğu sektör ve yan sanayilerle ilişkileri konusunda çalışmalar yaptım. Bu genel amaç çerçevesinde yeterli inceleme yaptıktan sonra işletmenin üretim faaliyetleri, kapasitesi, maliyet muhasebesi bilgileri ışığında kalite anlayışının üretime etkilerini rapor ettim. İşletmede bir ürünün hammadde aşamasından fabrikadan ayrılana kadar geçirdiği işlemleri gösteren bir süreç diyagramı hazırladım. Bu araştırmalarla birlikte işletme işleyişinin kavranması ve analizinde endüstri mühendisliği bakış açısını görmeyi amaçladım. 1.KURULUŞA AİT GENEL BİLGİLER 1.1 Adı Arçelik A.Ş. Ankara Bulaşık Makinesi İşletmesi 1.2 Kuruluş Tarihi Ocak 1992 yılında proje çalışmalarına başlanan Ankara Bulaşık Marinası İşletmesinin temeli, 22.09.1992 tarihinde atılmıştır. İşletme 1 yıldan daha az sürede imalata başlayarak 15.09.1993 tarihinde montaj bandında ilk deneme üretiminden sonra Çayırova işletmesinde bulunan Bulaşık Makinesi ile ilgili teçhizatın da Ankara işletmesine transfer edilmesi ile birlikte 20.10.1993 tarihinde seri üretime başlamıştır. Böylece bulaşık marinalarının tamamı Ankara işletmesinde üretilir hale getirilmiştir. 1.3 Kuruluşun Tarihçesi Arçelik, 1955 yılında Vehbi Koç ve Lütfi Doruk tarafından Sütlüce’de kurulmuştur. Türk Beyaz Eşya Sektöründe ilklerin öncüsü olan...

Words: 853 - Pages: 4

Free Essay

Bilim

...179-195. KAMU YÖNETİMİNDE ETİK Murat ÖZDEMİR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetimi ve Teftişi Doktora Programı mrtozdem@gmail.com ÖZET Bu çalışmada kamu yönetiminde etik sorunsalı tarihsel bir perspektifle incelenmiş ve kamu yönetiminde etik dışı davranışların her dönem yaygın olduğu görülmüştür. Çalışmada, modern kamu yönetimi sistemlerinin inşa edilmesi sürecinde gelişme gösteren “kamu yararı” kavramının, kamu yönetimi etiği düşüncesinin gelişimine katkı sağladığı anlaşılmıştır. Yirminci yüzyılla birlikte, kimi ülke kamu yönetimi sistemlerinde etik kodların geliştirildiği ve bu yıllarda kamu çalışanlarının hiçbir sapma davranış göstermeden kamu yararı doğrultusunda eylemde bulunacakları yönünde bir düşünce kabul görmüştür. Bu kabulün merkezini, kamu çalışanlarının davranışlarının dışsal olarak belirlenebileceği oluşturmuştur. Oysa, tüm etik kodlama ve yasal yaptırımlara rağmen kamu yönetiminde etik dışı davranışların 1970’li yıllar boyunca hızlı bir artış eğilimine girdiği gözlenmiştir. Bu durum, kamu yönetimi etiği alanına yönelik akademik merakın artmasına yol açmıştır. Çalışmanın sonunda, kamu yönetiminde etik konusuna yönelik duyarlılığın ulusal sınırları aşıp, uluslararası bir nitelik kazandığı ve devletlerin, kamu yönetiminde etik dışı davranışların önlenmesi konusunda büyük çaba içerisine girdikleri görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Etik, Etik Kodlar, Etik Dışı Davranışlar ETHICS IN PUBLIC ADMINISTRATION ABSTRACT In this study...

Words: 6417 - Pages: 26

Free Essay

Textile Turkey

...ÖNSÖZ Tekstil sektörü için, perakendecilik şüphesiz en önemli aşamalardan biridir. Tekstil mühendisi adayları olarak üretim aşamasıyla ilgili bilgileri, üniversite eğitimimiz boyunca edindik. Pazarlamanın olmadığı bir üretim düşünülemeyeceği gibi, tersi de mümkün olmayacaktır. Bu nedenle üretim kadar önemli olan diğer bir aşama da, ürünü son tüketiciye ulaştırmadır. Çalışmamızda bu konuyu seçmemizin nedeni, dünyada ve Türkiye’de önde gelen markaları perakendecilik anlamında yakından tanımak, edindiğimiz bilgileri karşılaştırarak, Türk tekstilinin bulunduğu noktayı ve geleceğini anlayabilmektir. Çalışmamızda, bizden yardımlarını, tecrübelerini ve desteğini esirgemeyen proje danışmanımız, değerli hocamız Prof.Dr. Fatma Kalaoğlu’na teşekkürü bir borç biliriz. Ayşe Bengi Şahin Canan Yüksel Mayıs, 2008 Şebnem Töre Hüryol i İÇİNDEKİLER TABLO LİSTESİ ............................................................................................................. v ŞEKİL LİSTESİ ..............................................................................................................vi ÖZET.............................................................................................................................. vii SUMMARY .....................................................................................................................ix 1.GİRİŞ ............................................................................................................................. 1...

Words: 28190 - Pages: 113

Free Essay

Mr.Boran Izkut

...T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Tedarik Zinciri Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı [pic] Tedarik Zinciri Yönetimi - 1 Hazırlayan Boran İZKUT 2507120092 1. Giriş Bu çalışma Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans programında alınan dersler ve bu dersler için hazırlanan ödevleri kapsamaktadır. Literatür taraması yapılarak hazırlanan bu çalışmanın işletme süreçlerindeki temel kavramlara ışık tutması hedeflenmiştir. 2012 – 2013 Güz döneminde 4 ders alınmıştır. Bu dört ders ve dersi veren öğretim görevlileri aşağıdaki gibidir. |Ders Adı |Öğretim Görevlisi | |Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi İlkeleri |Prof.Dr. Murat ERDAL | |Tedarik Zinciri Yönetiminde Modelleme |Doç.Dr. Enis SINIKSARAN | |Pazarlama Yönetimi |Prof.Dr. Emrah ERDAL | |Sözleşme Hukuku |Dr. Burcu OĞUZTÜRK | 2. Satınalma ve Tedarik Zinciri Yönetimi İlkeleri Tedarik Yönetimi Enstitüsü’ne ( ISM ) göre satınalma, gerekli malzeme, hizmet ve ekipmanın temin edilmesinden sorumlu, organizasyonun temel bir fonksiyonu şeklinde tanımlanmıştır.[1] Satınalmanın 7 Doğrusu • Doğru malzeme, ürün ve hizmetlerin...

Words: 10189 - Pages: 41

Free Essay

Energy Investments

...2012/28349) yayınlandı Lisans başvuruları alınması 12/ 2010 08/ 2011 02/ 2012 05/ 2012 06/ 2012 07/ 2012 11/ 2012 06/ 2013 GES’ler için 13,3 USDcent/kwh’lik sabit fiyat ve yerli katkı ilavesini de içeren revize Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun, No 5346 kabul edildi Rüzgar ve Güneş Enerjisine Dayalı Lisans Başvurularına İlişkin Ölçüm Standardı Tebliği (22.02.2012/28212) EPDK Kurul Kararı ile GES Lisans başvurularının 10-14 Haz. 2013’te alınacağı duyuruldu Ölçümlere başlamak üzere MİGM’e başvurular alınması için son tarih 2 ©2013 Deloitte Türkiye. Member of Deloitte Touche Tohmatsu Limited Bağlanabilir kapasitelerin açıklanması ile süreç başladı, yatırımcılar stratejilerini belirlemeye başladılar Hangi trafo merkezine bağlanmak üzere kaç Megawatt’lık bir CSP ya da PV santral kuracağız? Teknoloji seçimi Arazinin seçimi Arazinin temini İzin başvuruları ve izinlerin tamamlanması Lokasyon seçimi Kurulu güç seçimi Ölçümlere başlanması 3 ©2013 Deloitte Türkiye. Member of Deloitte Touche Tohmatsu Limited Yatırımcı zorlu süreçlerden geçti ama can alıcı kısmı şimdi başlıyor: lisans alamayan proje için emekler* boşa gidecek.. Aynı trafo merkezine bağlanacak santrallerin TEİAŞ tarafından açılacak olan bağlantı hakkı ihalesine katılması gerekiyor. İhale,...

Words: 1758 - Pages: 8

Free Essay

Blabla

...Türkiye’de Reyting Ölçümleri ve TNS Türkiye’deki güncel reyting ölçümünden bahsetmeden önce ilk olarak geçmişte nasıl bir reyting ölçümü kullanıldığından,reytingin ne işe yaradığından ve nasıl kullanıldığından bahsetmekte fayda vardır. Reyting televizyon izleyicilerinin, özellikle seçilmiş bazı ailelerin evlerine konulan people meter denilen cihaz ile ölçülür. Ve bu reyting ölçme cihazlarının nerede olduğu, hangi yerlere bağlı olduğu bilinmez. Ve yaklaşık 2200 civarı bir hanede reyting ölçmektedir. Bu hanelerde dediğimiz gibi nerede olduğu bilinmiyor. Bu 2200 ailede ölçülen veriler toplanıyor ve o verilerde hangi programın daha çok izlendiği, hangi programın daha az izlendiğini ortaya çıkarıyor. 1 reyting bugün 400.000 rakama tekabül etmektedir. Ve 10 reyting 4 milyon gibi bir rakam olmakta. Reyting tamamen o gece hangi programın ne kadar izlendiğini, kaç  milyon kişiye ulaştığını, kaç haneye girdiğini ve bunlar arasında ki sıralamayı düzenleyen bir sistemdir. Ancak Televizyon İzleme Araştırmaları Komitesi (TİAK ) 1989'dan beri reyting ölçümü yapan ve son dönemde denek listelerini yapımcılara sızdırmakla suçlanan AGB ile reyting ölçüm sözleşmesini feshetti. Daha sonrasında TNS şirketiyle anlaşılmıştır. Bu arada TRT kanalı AGB’nin güvenilirliğinden şüphe duyup kendi ölçümlerini SBT analiz firmasıyla yapmaya başlamıştır. Televizyon İzleme Araştırmaları Komitesi (TİAK )’nin görevinden bahsetmek gerekirse; ...

Words: 2030 - Pages: 9

Free Essay

Atekpc

...AtekPC Proje Yönetim Ofisi 3 Mart 2007 akşamının erken saatlerinde yağmur başlamıştı, AtekPC ana merkezlerinin yer aldığı Metropolis caddelerinde hava soğuk ve kapalıydı. AtekPC’nin CIO’su (Bilişim Daire Başkanı) olan John Strider günün sonunda çantasını topladı, birkaç ay önce geri dönmeyi kabul ettiği yeni Proje Yönetim Ofisini (PMO) düşünmekteydi. AtekPC’de yirmi yılı aşkın bir süre boyunca çalışan Strider şuanda kişisel bilgisayar (PC) endüstrisiyle karşı karşıya olan hiçbir baskıya şahit olmamıştı. Strider endüstrinin geçiş sürecinde olduğunu görmüştür ve onun Teknoloji Bilgisi (IT) organizasyonu önümüzdeki günlerde bazı kritik öneme sahip projeleri de içerecekti ve AtekPC bu değişimlerde lider bir rol alacaktı. Bunun PMO girişimini akla getirdiği düşünülmekteydi. Bu doğru bir şekilde hayata geçirilirse, bu PMO’nun AtekPC’ye önemli bir yararı dokunacaktı, fakat Strider’ın bu düşüncenin çok zor bir biçimde hayata geçirilmeye çalışılmasının nelere yol açabileceğiyle ilgili endişeleri vardı. Bu bir yardımdan çok sorunlar listesine bir madde eklenmesine de neden olabilirdi. Strider’ın aklında birçok soru vardı: Ne kadar PM, PM için yeterli olur? Ne kadar PMO desteği, PMO desteği için yeterli olur? PMO yapısı ve sürecin verimlilik sağladığı ve daha az yanlış ve daha yüksek bir kaliteyle sonuçlanarak daha başarılı bir sonuç elde edildiği konusuna ne zaman değinirsiniz- başlangıçta başarıyı ne şekilde tanımlarsınız? Ve PM ilişkisi ne zaman kendi amaçlarını yönetiyor hale gelecek...

Words: 5539 - Pages: 23

Free Essay

Corona Beer in Turkish

...STRATEJİK YÖNETİM DERSİ CORONA BEER: “MEKSİKALI YEREL OYUNCUDAN, KÜRESEL BİR MARKAYA” Grupo Modelo 1922 de Aile Şirketi olarak kurulmuştur. Meksika’nın lider bira üreticisidir. Amerika ve Kanada’nın lider bira ithalatçısıdır. Startejik bir birleşmeyle Nestlé su markasına ortak olup, Meksika’da üretim ve dağıtımını yapmaktadır. Grupo Modelo 1994 de Meksikan Borsa’sında ‘GMODELOC’ sembolüyle işlem görmektedir. Grupo Modelo, 1922 yılında Pablo Diez tarafından Meksika’da kurulmuş olup, 1925’ten beri Corona birasını üretmektedir. Grupo Modelo, dünyanın en çok satan Meksika birası Corona Extra’nın yanında, Modelo Especial, Victoria, Pacifico, Negra Modelo, Estrella, Leonand Montejo’yu içeren 13 farklı marka bira üretmekte ve dağıtmaktadır. 160 ülkede mevcuttur ve 5 marka ihraç eder. Meksika’daki Budweiser, Bud Light ve Oapos’ un bağlı olduğu Anheuser- Busch InBev’in ithalatçısıdır, ayrıca Çin markası Tsingtao ve Danimarka birası Carlsberg’i de ithal eder. Corona Beer Zaman Tüneli 1925 yılında Cervecería Modelo, başkent Meksiko City’de ilk bira fabrikasını açmıştır. 1928 yılında Modelo ve Corona markalarından 8 milyon şişe satılmıştır. 1930 yılında Negro Modelo birası ilk kez satışa çıkmıştır. 1933 yılında Grupo Modelo, seyrek olarak ABD’ye ihracata başlamıştır. 1935 yılında İlk extralight birası Moravia’yı piyasaya sürmüştür. 1935 yılında Grupo Modelo, Victoria ve Pilsener markalarının üreticisi olan Compañía Cervecera Toluca y México’yu satın almıştır. 1939...

Words: 4295 - Pages: 18