Free Essay

China - O Tara, Doua Sisteme

In:

Submitted By danamc
Words 1837
Pages 8
Economia de piaţă socialistă sau economia de piaţă socialista cu caracteristici chineze este termenul oficial folosit pentru a se referi la sistemul economic al Republicii Populare Chineze, după reformele lui Deng Xiaoping . De asemenea, este menţionată ca socialism cu caracteristici chineze. Similare, deşi mai puţin ample, astfel de reforme au fost întreprinse în Vietnam, în cazul în care sistemul economic este numit Mới Đổi (lit. "New Age). Se compune dintr-un amestec de socialism de planificare , cu o economie de piaţă .
Deng Xiaoping, care a studiat şi a trăit în vest , a fost atras de ceea ce a vazut ca potenţial de dezvoltare a unei sistem capitalist / economie de piaţă
Economia de piaţă socialistă este un concept propus pentru prima dată de Deng Xiaoping , în scopul de a introduce conceptul de piaţă în economia planificată in Republica Populară Chineza, iar apoi Đổi Mới în Vietnam. În urma punerii sale în aplicare, acest sistem economic a completat economia centrala planificata în Republica Populară Chineză, precum şi ratele de creştere ridicate din PIB în ultimele decenii au fost atribuite acestuia. În cadrul acestui model, întreprinderile cu capital privat sunt o componentă majoră a sistemului economic.

Sectorul privat
Cele mai multe dintre creşterile economice în China sunt atribuite în sectorului privat, care creşte de două ori mai mult decat cursul oficial de creştere şi este în continuă expansiune. Cu toate acestea, dimensiunea sectorului privat este de notorietate greu de definit, deoarece sectorul privat este probabil subestimat de către funcţionarii de stat în calculul PIB-ului datorită înclinaţiei acestora de a ignora întreprinzători mici şi întreprinderile private.
Sectorul privat a generat aproximativ 70% din PIB în 2005, o cifră care ar putea fi chiar mai mare, având în vedere Chengbao sistem, în care antreprenorii exploatează active care aparţin guvernului. Numeroase sectoare, cum ar fi cel al sănătăţii şi cel al educaţiei, care anterior au fost conduse de stat, au fost privatizate în timpul formării economiei de piaţă actuale din China.

Sectorul de stat
Până în 2005 reformele orientate de piaţă, inclusiv privatizarea, au fost practic oprite. În 2006, guvernul chinez a anunţat că armamentul, producerea de energie şi de distribuţie, petrol şi produse petrochimice, cărbune, telecomunicaţii, aviaţie şi industria de transport maritim trebuie să rămână sub "control de stat absolut" şi proprietate publică prin lege. Statul îşi menţine controlul indirect în conducerea economiei private prin intermediul sistemului financiar, care imprumuta în funcţie de priorităţile de stat. Liberalizarea continuă să fie trasa înapoi, în sectorul de stat, de consolidarea a întreprinderilor de stat în mari "campionilor naţionali", cu scopul de a consolida eforturile şi crearea de industrii naţionale competitive pe plan internaţional.
Sectorul de stat este concentrat în "înălţimile de comandă" ale economiei, cu un sector privat, “angajat” în producţia de mărfuri şi industria uşoară.
Intreprinderi de stat au o autonomie ridicata, în măsura în care pot alege propriul lor CEO, pot să isi păstreze profiturile proprii, insa diferenta este ca firmele private pot avea un plan de salvare in cazul in care ceva nu merge bine. Acest tip de sistem economic este apărat din punct de vedere stalinist, care prevede faptul că o economie socialistă planificată poate fi posibilă numai după prima stabilire a necesarului global de marfa in economia de piata, lasandu-l sa se dezvolte complet, până când se epuizează stadiul istoric şi, treptat, se transformă într-o economie planificată. Susţinătorii acestui model se disting de socialişti de piaţă , care cred că planificarea economică este de neatins, nedorita sau ineficienta in distribuirea bunurilor.

O ţară, două sisteme
"O ţară, două sisteme", este o idee propusă iniţial de Deng Xiaoping pentru reunificarea Chinei în timpul începutul anilor 1980. El a sugerat că ar exista doar o China, dar domenii cum ar fi Hong Kong , Macau şi Taiwan ar putea avea propriile lor sistemele economice capitaliste si sisteme politice, în timp ce restul de China va folosi sistemul socialist. În conformitate cu sugestia, fiecare dintre cele trei regiuni ar putea continua să aibă propriul sistem politic, juridic, economic şi financiar, inclusiv acorduri comerciale şi culturale cu ţările străine, astfel s-ar bucura "de anumite drepturi" în afacerile externe. Taiwan ar putea continua să-şi menţină forţa militară proprie.

Hong Kong şi Macau
În 1984, Deng Xiaoping a propus să se aplice principiul la Hong Kong, în negocierea cu prim-ministrul britanic Margaret Thatcher asupra viitorului Hong Kong-ului, atunci când contractul de închiriere a New Territories (inclusiv New Kowloon) dintre Hong Kong si Regatul Unit urma să expire în 1997. Acelaşi principiu a fost propus in discutii cu Portugalia despre Macau.
Principiul consta in faptul că, la reunificare, în ciuda practicii a socialismului în China continentală , atât în Hong Kong şi Macau, care au fost colonii din Marea Britanie şi Portugalia, se poate pastra sistemul instituit, în conformitate cu un grad ridicat de autonomie pentru cel puţin 50 ani după reunificare. Ce se va întâmpla după 2047 (Hong Kong) şi 2049 (Macau) nu a fost niciodată declarat în mod public.
Capitolul 1, articolul 5 din Legea fundamentală a Hong Kong - ului, document constituţional, prevede: "Sistemul socialist şi politicile socialiste nu trebuie să fie practicate în Regiunea Administrativă Hong Kong , iar sistemul capitalist anterior şi modul de viaţă rămân neschimbate timp de 50 de ani."
Stabilirea acestor regiuni, numite regiuni administrative speciale (SAR), este autorizata de articolul 31 din Constituţia din Republica Populară Chineză , care prevede că statul poate stabili SAR atunci când este necesar, şi că sistemele care urmează să fie instituite în ele să fie prevăzute de legi adoptate de Congresul Naţional al Poporului , în funcţie de condiţiile specifice. SAR din Hong Kong şi Macao au fost stabilite în mod oficial la data de 1 iulie 1997 şi 20 decembrie 1999, imediat după ce Republica Populară Chineză (RPC) şi-a asumat suveranitatea asupra regiunilor respective.
Cele doua regiuni administrative speciale, Hong Kong si Macau, sunt responsabile pentru afacerile lor, inclusiv pentru sistemul judiciar, sistemul vamal, finante publice si probleme legate de imigrare si extradare, responsabilitatea relatiilor dintre cele doua revenind Guvernului Popular Central din Beijing.
Hong Kong continuă sa foloseasca limba engleză in comun cu cea chineza. iar Macau continuă sa foloseasca sistemul de drept civil portughez.

Punerea în aplicare
În Hong Kong, sistemul a fost implementat prin Legea fundamentală a Hong Kong –ului, care serveşte drept "mini-constituţie" a regiunii, şi în concordanţă cu Declaratia comună chino-britanică. Aranjamente similare sunt în vigoare cu Macao. În conformitate cu legile respective de bază, SARs au un grad ridicat de autonomie şi se bucură de putere executivă, legislativă şi putere judecătorească independentă, inclusiv cea de adjudecare finală. Ei isi formuleaza propriile politici monetare şi financiare, menţin monede proprii, formularea politicilor lor în materie de educaţie, cultură, sport, sistemul de asistenţă socială, etc se face în cadrul legilor de bază.
După cum este prevăzut de legislaţia de bază, în timp ce Guvernul Popular Central al RPC este responsabil pentru afaceri externe şi apărare în raport cu SARs, reprezentanţi ai Guvernului de SARs pot participa, ca membri ai delegaţiilor din RPC, în negocierile diplomatice care afectează direct regiunile, şi în alte organizaţii internaţionale sau conferinţe care afectează regiunea. Pentru organizaţiile internaţionale şi conferinţe SARs pot participa, folosind denumirile sub formă de Hong Kong, China şi Macau, China. Ca entităţi economice separate, atât SAR din Hong Kong şi Macao sunt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului . Hong Kong este, de asemenea, una dintre economiile membre ale APEC .
Legile de bază, de asemenea, oferă protecţie constituţionala privind diferite fundamentale ale drepturilor omului şi a libertăţilor. Concret, Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice este dat de un statut constituţional, prin legile de bază.
Unii observatori internaţionali şi organizaţiile pentru drepturile omului şi-au exprimat îndoieli cu privire la viitorul relativ al libertăţilor politice, de care s-au bucurat Hong Kong, şi despre angajamentul RPC, pentru a permite un grad ridicat de autonomie în Hong Kong. Ei au considerat, de exemplu, că propunerile în articolul 23 din Legea fundamentală în 2003 (care a fost retras din cauza opoziţiei de masă) ar putea fi subminat autonomie.
Cu toate acestea, Guvernul Republicii Populare Chineze din Hong Kong, a luat in considerare aplicarea cu succes a acestora, citand rapoarte oficiale atat din SUA cat si din Marea Britanie.

Republica China / Taiwan
Acest sistem a fost propus de guvernul RPC pentru Taiwan , dar guvernul Republicii China (ROC) a refuzat această sugestie (s-a susţinut că sistemul a fost proiectat iniţial pentru Taiwan). De asemenea, au fost propuse dispoziţii speciale pentru conservarea militara în Taiwan. Toate partidele majore în Taiwan, inclusiv cele care inclina spre reunificarea din China , au ieşit puternic împotriva "O ţară, două sisteme". Unii au propus "o ţară, două guverne", care a fost opus de partidul comunist chinez, în timp ce unele propus "o ţară" în "O ţară, două sisteme", ar trebui să fie ROC în loc de RPC. Unul dintre puţinele persoane din Taiwan, care au susţinut public "o ţară, două sisteme", este romancierul Li Ao .

Deşi "O ţară, două sisteme", garantează că economia şi sistemele politice din Hong Kong, nu vor fi schimbate timp de 50 de ani, Consiliul de Afaceri al Republicii China a citat 169 de cazuri în care acestea pretinde ca RPC a încălcat dreptul poporului din Hong Kong la auto-guvernare şi a intervenit în sistemul judiciar, precum şi in libertatea de exprimare.

De la venirea la conducere a lui Hu Jintao, RPC a oprit promovarea reîntregirii imediate prin intermediul "o ţară, două sisteme" (deşi acesta se menţine politica oficială). O nouă politică de integrare economică treptată şi schimburile politice este acum preferat. Această nouă politică, dar si ulteriarele schimburi majore au fost subliniate în timpul vizitei Blue Pan din anul 2005 – China.

Propuneri pentru Tibet
Cea de-a 14-a propunere a lui Dalai Lama din 2005 de a avea o "autonomie la nivel înalt" pentru Tibet , care a evoluat dintr-o poziţie ce pledează pentru independenţa Tibetului, a fost comparata cu “o ţară, două sisteme”. El a spus că propunerile sale ar trebui să fie acceptabile pentru China, pentru că "o ţară, două sisteme", este adăpostit în Constituţia Chinei. Mass-media de stat a respins această afirmaţie, arătând că "o ţară, două sisteme" a fost conceput pentru sistemele capitaliste sociale din Hong Kong şi Macau, care nu au existat vreodată în Tibet.

In China, deviza "o tara,doua sisteme" se pare ca se muleaza ca o manusa, nu numai pe sistemul social si politic chinez dar mai ales pe configuratia actuala a economiei mondiale. Cu acest atuu al unei tari cu doua sisteme, China poate linistita sa isi permita sa construiasca si sa "atace" economic, poate sa economiseasca si sa cheltuie, poate sa fie extrem de agresiva pe piata mondiala, dar cel mai important este ca ea are o viteza ce nu o poate avea nici un stat in lume, capitalist sau comunist, in luarea deciziilor majore financiare sau chiar cele de la nivel microeconomic, finantari, investitii, etc.

BIBLIOGRAFIE: * http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_the_People's_Republic_of_China * http://en.wikipedia.org/wiki/Socialist_market_economy * “Politica mondiala dupa 1945”, Peter Calvocoressi, Ed. All, Bucuresti, 2000

Similar Documents

Free Essay

Mediul de Marketing Nokia

...[pic] 1. Prezentarea firmei Istoria Nokia înseamnă un secol şi jumătate de inovaţie - de la fabrica de hârtie de pe malul unui râu din sud-vestul Finlandei până la poziţia de lider în industria globală de telecomunicaţii. Primul secol de existenţă Nokia: 1865 -1967  1865: Apariţia Nokia Fredrik Idestam înfiinţează o fabrică de hârtie lângă cascada Tammerkoski din sud-vestul Finlandei - aici începe istoria Nokia.   1898: Se creează Uzinele Finlandeze de Cauciuc Arvid Wickström înfiinţează compania Uzinele Finlandeze de Cauciuc - aceasta avea să devină ulterior divizia producătoare de cauciuc din cadrul Nokia.       1912: Se creează Uzinele Finlandeze de Cabluri Eduard Polón înfiinţează compania Uzinele Finlandeze de Cabluri - pe baza acesteia se va crea ulterior divizia de cabluri şi electronice a Nokia.       1937: Verner Weckman, un jucător de categoria grea în industrie Fostul luptător olimpic Verner Weckman devine preşedinte al Uzinelor Finlandeze de Cabluri.      1960: Primul departament de electronice Uzinele Finlandeze de Cabluri îşi înfiinţează primul departament de electronice, care desfăşoară activităţi de comercializare şi exploatare computere.       1962: Primul dispozitiv electronic producţie proprie Departamentul de electronice al Uzinelor Finlandeze de Cabluri finalizează primul dispozitiv electronic producţie proprie - un analizor de semnal pentru centralele de energie nucleară.       1967: Fuziunea Are loc fuziunea...

Words: 4586 - Pages: 19

Free Essay

Comunicare Interculturala

...(Dicţionar enciclopedic “ Petit Larousse”) Cultură: ansamblul structurilor sociale, religioase,etc…, ale manifestărilor intelectuale, artistice, etc…, ce caracterizează o societate. ( Dicţionarul enciclopedic “Petit Larousse”) La sfârşitul sec. XI: pământ cultivat= agricultură; spre mijlocul sec. XVI, în sens figurat= cultura spiritului (Renaştere); sec. XVIII: simbol al filosofiei Luminilor (Hobbes: acţiunea de a cultiva spiritul); sec. XIX: cultură= civilizaţie (germ. Kultur), termen ce va fi prefeerat de francezi. (după Dicţionar de sociologie Larousse) Valorile şi sistemele comportamentale ce permit unor grupuri de persoane de a da un sens lumii care îi înconjoară.Câteva aspecte ale culturii: • Ce poate fi definit drept “bun” sau “rău”? • Cum se structurează familia? • Care sunt relaţiile dintre bărbaţi şi femei? • Cum este perceput timpul? • Care sunt tradiţiile importante? • Care sunt limbile vorbite? • Care sunt regulile de alimentaţie şi băutură? • Cum sunt difuzate informaţiile? • Cine deţine puterea şi cum a obţinut-o? • Care sunt reacţiile faţă de alte culturi? • Care sunt caracteristicile umorului? • Ce rol joacă religia?, etc…( Kit pédagogique- Tous différents, tous égaux) Valoare/ valori: ceea ce valorează o persoană sau un lucru. (Dict. Petit Larousse) Expresia principiilor generale, a orientărilor fundamentale şi, în primul...

Words: 27434 - Pages: 110

Free Essay

Czech

...CEHIA -raport de tara- Cuprins 1. Prezentarea generala a tarii……………………………………………….…..3 1.1 Situarea geografica: suprafata, populatie………………………………. .3 1.2 Sistemul politic si administrativ…………………………………………4 1.2.1. Impartirea Administrativa………………………………….4 1.2.2. Sistemul Politic………………………………………….6 1.3 Potentialul economic al Republicii Cehe………………………………..7 1.4 Istoria si cultura Cehiei………………………………………………….8 2. Elementele de evolutie economica in timp a tarii………………………..…11 3. Stadiul actual de dezvoltare economica……………………………….…....14 3.1 Inflatia ………………………………………………………………….14 3.2 Somajul……………………………………………………………..14 3.3 Produsul Intern Brut……………………………………………..15 3.4 Cresterea economica…………………………………………..15 3.5 Nivelul de trai………………………………………………16 3.6 Structura economiei pe cele 3 sectoare ..……………. …16 3.7 Investitiile straine……………………………………...21 3.8 Comertul exterior…………………………………...22 4 Relatiile dintre Cehia si Uniunea Europeana-aspecte particulare-……...… … 23 4.1 Relatiile UE cu Cehia……………………………………………….23 4.2 Relatiile bilaterale Cehia- Romania………………………………25 4. Alte aspecte relevante pentru economia Cehiei…………………………… 26 5. Bibliografie………………………………………………………………... 28 1.Prezentarea generala a Cehiei 1.1 Asezarea geografica, suprafata si popilatie Republica Ceha este...

Words: 10685 - Pages: 43

Free Essay

Business Strategies

...UNIVERSITATEA „BABEŞ-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI GESTIUNEA AFACERILOR CATEDRA DE MANAGEMENT REZUMATUL TEZEI DE DOCTORAT CONTRIBUŢII PRIVIND PERFECŢIONAREA STRATEGIEI OPERAŢIONALE A ÎNTREPRINDERILOR INDUSTRIALE CONDUCĂTOR ŞTIINŢIFIC: Prof. univ. dr. Mihai Naghi DOCTORAND: Szász Levente Cluj-Napoca 2011 STRUCTURA TEZEI DE DOCTORAT INTRODUCERE 1. SECTORUL INDUSTRIAL – COMPONENTĂ DE BAZĂ A ECONOMIEI NAȚIONALE 1.1. Delimitarea şi structura sectorului industrial al României 1.2. Evoluţia sectorului industrial al României în perioada 1990-2009 1.3. Sectorul industrial – factor de influenţă al creşterii economice 2. ÎNTREPRINDEREA INDUSTRIALĂ – UNITATEA DE BAZĂ A SECTORULUI INDUSTRIAL 2.1. Definirea conceptelor de agent economic şi întreprindere economic 2.2. Conceptul de întreprindere economică prin prisma teoriilor clasice ale firmei 2.2.1. Întreprinderea în teoria neoclasică 2.2.2. Întreprinderea în teoria principal-agent 2.2.3. Întreprinderea în teoria costurilor tranzacţionale 2.3. Conceptul de întreprindere economică prin prisma teoriilor moderne ale firmei 2.3.1. Teoria comportamentală a întreprinderii 2.3.2. Teoria întreprinderii bazată pe resurse 2.3.3. Întreprinderea în teoria stakeholders (teoria părţilor interesate) 2.4. Întreprinderea industrială 2.4.1. Definirea conceptului de întreprindere industrială 2.4.2. Locul întreprinderilor industriale în sistemul economic 2.4.3. Abordarea sistemică a întreprinderii industrial 2.4.4. Abordarea...

Words: 16084 - Pages: 65

Free Essay

Ndjwnfc

...I. “REVOLUŢIA GLORIOASĂ” 1. ORIGINILE REVOLUŢIEI ENGLEZE Anglia secolului XVI cunoscuse o rapidă dezvoltare industrială bazată pe meşteşuguri, comerţ, minerit şi transporturi, concomitent cu apariţia fermei de tip capitalist bazat pe fenomenul „împrejmuirilor”. In 1603, la moartea Elisabetei I, tronul englez a revenit regelu Scoţiei, Iacob I Stuart. Ocuparea tronului de către Stuarţi aducea modificări importante în Anglia, unde Tudorii guvernaseră ca monarhi absoluţi, graţie abilităţii şi personalităţii lor. Stuarţii urmăreau instaurarea unui absolutism de drept, ceea ce contravenea realităţilor politice din Anglia, unde Parlamentul - format din Camera Comunelor şi Camera Lorzilor - împărţea puterea cu monarhia. Atât Iacob I, cât şi fiul său, Carol I (1625-1649), au încercat să guverneze fără a convoca Parlamentul, cu ajutorul Consiliului Privat, pe ai cărui membri îi numeau sau revocau după bunul lor plac. Ei legiferau prin proclamaţii regale şi exercitau puterea juridică prin Camera înstelată şi Curtea înaltei Comisiuni. Stuarţii agreau catolicismul într-o ţară anglicană, unde se dezvoltase mişcarea numită puritanism, care urmărea înlăturarea oricărei rămăşiţe a catolicismului.Apar contradicţii între absolutismul monarhic al regilor din familia Stuart(Iacob I şi Carol I), susţinut de vechea aristocraţie şi regimul parlamentar susţinut de Londra, burghezie şi noua nobilime. În plan religios biserica anglicană se confruntă cu curentele radicale protestante ce solicită înlăturarea...

Words: 51192 - Pages: 205

Free Essay

Managementul Strategic in Sectorul Public

...poartă din 1959 numele a doi renumiţi oameni de ştiinţă: bacteriologul român Victor Babeş şi matematicianul maghiar János Bolyai. În topul Quacquarelli Symonds (cunoscut prin The Times Higher Education Supplement), Universitatea Babeş-Bolyai ocupa în 2009 locul 601+, aflându-se astfel printre cele mai bune 1000 universităţi din lume. Este a doua poziţie a unei universităţi româneşti în topul QS, fiind precedată de Universitatea din Bucureşti pe locul 501-600. Pe de altă parte Universitatea Babeş-Bolyai ocupă locul întâi în ţară în ceea ce priveste cercetarea ştiinţifică ( Raportul CNCSIS 2010) şi locul întâi în ţară în ceea ce priveşte calitatea ofertei educaţionale. UBB este o instituţie publică de învăţământ superior a cărei misiune este să promoveze şi să susţină în comunitatea locală, regională, naţională şi internaţională dezvoltarea unor componente culturale specifice. Ea are în structura sa facultăţi, departamente, catedre, colegii, institute, biblioteci, laboratoare, unităţi de cercetare, muzee, cămine, cantine, serviciile administrative, tehnice, baze de practică, de agrement, sociale etc. Dezvoltarea unei universităţi este o întreprindere complexă, care impune atingerea unor parametri cantitativi şi calitativi, în măsură să asigure creşterea...

Words: 8789 - Pages: 36

Free Essay

Caracterizarea Merceologica a Bicicle

...I. Istoricul bicicletei O bicicletă poate fi definită în general ca fiind un vehicul rutier cu două roți așezate în linie una în spatele celeilalte, pus în mișcare prin intermediul a două pedale acționate cu picioarele. Se estimează că mersul pe bicicletă este de trei ori mai eficient din punct de vedere energetic decât mersul pe jos, iar viteza este de trei - patru ori mai mare. Fiind inventate în Europa secolului 19, bicicletele sunt acum în număr de peste un miliard, asigurând în multe regiuni mijlocul principal de transport. Ele sunt de asemenea foarte populare ca mod de recreație, și au fost adaptate pentru folosință în multe alte domenii ale activității umane cum ar fi cel al jucăriilor, fitness, aplicații militare, servicii de curierat și sportul numit ciclism. Forma și configurația de bază a cadrului, roților, pedalelor, șezutului și a ghidonului au suferit doar mici schimbări din 1885, când a fost construit primul model cu lanț, cu toate că multe detalii importante au fost îmbunătățite, în special odată cu apariția materialelor moderne de fabricație și a proiectării asistate de calculator. Acestea au permis răspândirea modelelor speciale pentru cei ce practică un anume tip de ciclism. Bicicleta a influențat istoria în mod considerabil, atât în domeniul cultural, cât și în cel industrial. În anii de început, construcția bicicletelor s-a inspirat din tehnologiile deja existente, dar în ultima vreme bicicleta a contribuit la rândul...

Words: 5739 - Pages: 23

Free Essay

Politici Comerciale

...concurenţei; * Efecte ale politicii comerciale; cererea şi oferta de protecţie; metode de cuantificare a incidenţelor măsurilor de politică comercială; * Trăsăturile protecţiei economiei naţionale prin intermediul politicii comerciale; * Politica vamală; * Politica netarifară şi paratarifară; * Măsuri promoţionale şi de stimulare a exporturilor. * Sisteme comerciale preferenţiale şi derogatorii folosite în practica internaţională * Sistemul Generalizat de Preferinţe vamale în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare; * Sistemul Global de Preferinţe Comerciale; * Principalele tipuri de practici derogatorii de la conduita comercială multilaterală. * Gordon Brown –discurs ţinut în faţa Parlamentului European la 23.03.2009. * “ Propun să fin oneşti unii faţă de ceilalţi: sistemul nostru economic global nu doar a fost dezvoltat ci a fost şi distorsionat într-o măsură în care a început să evolueze contrar valorilor pe care le venerăm…Globalizarea nu trece doar peste graniţele noastre geografice, ea trece şi peste graniţele noastre morale”…”Protecţionismul ar trebui respins pentru că este o politică a defetismului, a reticenţei şi a temerii iar, în final,ajunge să nu protejeze pe nimeni…..” * Tipuri de politică comercială * Politică de liber schimb; * Protecţionism moderat şi compatibil cu conduita comercială multilaterală; * Protecţionism derogatoriu; * Protecţionism agresiv, * Politică comercială discriminatorie; * Politici...

Words: 10715 - Pages: 43

Free Essay

Drept

...I i; |: t I i I I i [pic] CUVÂNT ÎNAINTE „Drept diplomatic" este un curs universitar conceput ca o expunere şi o analiză a normelor dreptului internaţional, care asigură desfăşurarea acelei activităţi menite să promoveze interesele externe ale unui stat. Diplomaţia este privită, de cele mai multe ori, cu admiraţia pe care o poate da ceremonialul desfăşurării ei. în fond, ea este o activitate zilnică, tenace, migăloasă, plină de neprevăzut şi mister. Poate, oare, un diplomat să gândească un scenariu pentru a promova politica statului său care să se armonizeze cu cea a interlocutorului său? Strădania diplomaţilor este de a se convinge zilnic şi a se informa pe baza unor documentări atente, care sunt interesele reciproce ale statului lor şi ale statului în care sunt trimişi, permanent sau temporar, pentru a acţiona conform cu aceste interese; ei trebuie să lămurească interlocutorii de propriul lor interes, conştientizându-1, dacă aceştia ar fi omis sau neglijat să o facă. Diplomaţia este o negociere permanentă cu statul acreditar; ea nu se desfăşoară numai la masa tratativelor. Diplomatul ştie că a negocia nu înseamnă insistenţa pentru acceptarea unui drept al statului propriu, dacă nu se are în vedere perspectiva unei colaborări, bazată pe reciprocitate. El ştie, în cazul în care interesele nu converg, că strădaniile lui sunt în zadar, căci statele nu au sentimente, ci doar politici de urmat. Diplomatul este de partea baricadei statului...

Words: 43878 - Pages: 176

Free Essay

Secutiry in Informatics

...comunicare aduse de retelele de calculatoare să fie sustinute de facilităti de securitate substantiale. Acest aspect este esential în conditiile în care retelele de calculatoare au ajuns să fie folosite inclusiv pentru realizarea de operatiuni bancare, cumpărături sau plata unor taxe. În urma implementării unor mecanisme de securitate într-o retea de calculatoare, informatiile nu vor putea fi accesate sau interceptate de persoane neautorizate (curioase sau, eventual, chiar rău intentionate) si se va împiedica falsificarea informatiilor transmise sau utilizarea clandestină a anumitor servicii destinate unor categorii specifice de utilizatori ai retelelor. Persoanele care atentează la securitatea retelelor pot apartine unor categorii diverse, comitând delicte mai mult sau mai putin grave: studenti care se amuză încercând să fure posta electronică a celorlalti, "hacker"-i care testează securitatea sistemelor sau urmăresc să obtină în mod clandestin anumite informatii, angajati care pretind că au atributii mai largi decât în realitate, accesând servicii care în mod normal le-ar fi interzise, sau fosti angajati care urmăresc să distrugă informatii ca o formă de răzbunare, oameni de afaceri care încearcă să descopere strategiile adversarilor, persoane care realizează fraude financiare (furtul numerelor de identificare a cărtilor de credit, transferuri bancare ilegale etc.), spioni militari sau industriali care încearcă să descopere secretele / strategiile adversarilor, sau chiar teroristi...

Words: 5182 - Pages: 21

Free Essay

Mediul de Marketing Al S.C. Black Sea Suppliers S.R.L.

...UNIVERSITATEA ‹‹ CONSTANTIN BRÂNCOVEANU ›› PITEŞTI DEPARTAMENTUL DE STUDII DE MASTERAT ŞI POST UNIVERSITARE DE PERFECŢIONARE SPECIALIZAREA BUSINESS MANAGEMENT MEDIUL DE MARKETING AL S.C. BLACK SEA SUPPLIERS S.R.L. LUCRARE DE DIZERTAŢIE COORDONATOR Conf.univ.dr.Asandei Mihaela ABSOLVENT 2007 CUPRINS Introducere _________________________________________________5 Capitolul 1: Mediul de marketing, element esenţial în activitatea firmei ______________________________________________________6 1.1.Conceptul de mediu de marketing ___________________________6 1.2.Mediul extern al firmei ___________________________________10 1.2.1.Micromediul firmei __________________________________11 1.2.2.Macromediul firmei _________________________________21 1.3.Mediul intern al firmei ___________________________________29 1.3.1.Conţinutul şi structura mediului intern ___________________29 1.3.2.Potenţialul întreprinderii ______________________________32 Capitolul 2: Prezentarea S.C. BLACK SEA SUPPLIERS S.R.L. ____34 2.1.Obiectul de activitate şi scurt istoric _________________________34 2.2.Structura organizatorică __________________________________36 2.3.Prezentarea gamei de produse _____________________________41 2.4.Analiza principalilor indicatori economici ____________________46 Capitolul 3: Metode...

Words: 16522 - Pages: 67

Premium Essay

Proiect Managementul Stresului

...CAPITOLUL 1 INTRODUCERE Într-o societate cum este cea contemporana, în care viteza poate fi considerata o trasatura care însoteste existenta, stresul generat de aceasta traire intensa ocupa un rol important în evolutia individului. Simptomele stresului ocupational sunt usor de evidentiat si observat, el manifestându-se prin comportamente cum ar fi: întâmpinarea din partea angajatilor a unor dificultati în adaptarea la schimbarile care se impun postului de munca ocupat, scaderea dramatica a productivitatii muncii. Stresul ocupational este o problema ce preocupa multe organizatii care au devenit interesate în investigarea acestui fenomen si în luarea unor masuri de atenuare a stresului ocupational. În vederea evaluarii gradului de stres la nivel managerial s-au realizat contracte de cercetare pe termen lung cu mai multe organizatii, organisme si colective de cercetare autohtone si internationale. Aceasta lucrare are ca obiect de cercetare stresul ocupational la nivel managerial . Lucrarea îsi propune sa urmareasca existenta sau nonexistenta stresului la nivelul grupului IKEA si modul în care acesta influenteaza negativ sau pozitiv sanatatea mentala, sanatatea fizica si nivelul de energie resimtit la locul de munca. Cercetarea s-a efectuat pe un esantion de 14 manageri ce apartin grupului IKEA, aplicându-se testele "Indicatorul de Management al Presiunilor Socioprofesionale" (IMP) si "Indicatorul de Stres Ocupational "...

Words: 9462 - Pages: 38

Free Essay

Aspecte Moderne Ale Marketingului Promovat Prin Internet

...Internetului - o activitate din ce în ce mai profitabilă a început să fie exploatată de către un număr crescând de companii: publicitatea şi marketingul electronic, instrumente ce oferă posibilităţi enorme la un cost minimal. Cu mai mult de 30 milioane de utilizatori în toată lumea şi o rată de creştere a numărului de utilizatori de 10-15% pe lună, activitatea de marketing pe Internet devine mult mai uşoară decât cea prin metodele clasice. Dacă se ia în consideraţie faptul că o campanie tipic de marketing determină o rată de răspuns de cel puţin 2%, teoretic rezultă un număr de răspunsuri pe Internet de câteva mii, cel puţin. Din ce în ce mai multe întreprinderi - din toate sectoarele economice - încep să realizeze potenţialul enorm al noului mediu de comunicaţie electronică, internetul. Pentru a avea acces la un auditoriu de câteva milioane de "spectatori" - şi potenţiali clienţi - marile reţele de televiziune oferă preţuri de ordinul zecilor sau sutelor de mii de dolari pentru spoturi publicitare de 30 de secunde; pentru a atinge o asemenea audienţă, doar giganţi ca IBM, Coca Cola sau Ford îşi puteau permite campanii publicitare de milioane de dolari. Însă prin Internet, orice companie îşi poate asigura o prezenţă neântreruptã, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, pentru preţuri incomparabil inferioare. În plus, prin această prezenţă permanentă compania îşi asigură un serviciu de suport şi informare continuu, rapid şi eficace către clienţi. Marketing sau publicitate? Există o diferenţă...

Words: 30989 - Pages: 124

Free Essay

Str Mrk

...funcţionează şi sistemul economic, cu toate componentele acestuia: pentru a-şi asigura succesul firmele au nevoie de o viziune asupra activităţii lor orientată din exterior către interior. Dacă firma poate înţelege schimbările care intervin permanent în cadrul mediului în care operează, atunci va putea profita din plin de eventualele ocazii favorabile ale pieţei, cu condiţia să se axeze pe reacţia la timp. Abordarea mediului ambiant şi a interdependenţelor dintre acestea şi organizaţie, în contextul tranziţiei spre economia de piaţă, constituie o problemă de maximă importanţă, la a cărei rezolvare marketingul strategic este chemat să aibă un rol decisiv. Aceasta cu atât mai mult cu cât cunoaşterea în detaliu a multitudinii de variabile exogene şi endogene ce influenţează organizaţia este de natură să-i asigure o funcţionalitate eficientă, într-un mediu concurenţial din ce în ce mai acerb. Relativitatea importanţei impactului se datorează modului în care organizaţia a anticipat şi s-a pregătit pentru recepţionarea mesajului respectiv. Lucrarea prezentă este structurată în cinci părţi distincte, a căror capitole reprezintă defapt etapele procesului de planificare strategică atât la nivelul superior, al corporaţiei, cît şi la cel al unităţii strategice. Primul capitol, denumit generic “Concepte de bază ale marketingului strategic”, urmăreşte într-o primă etapă evoluţia noţiunilor de marketing şi marketing strategic, în contextul schimbărilor profunde la nivelul...

Words: 20586 - Pages: 83

Free Essay

Marketing

...UNIVERSITATEA „VALAHIA” TÂRGOVIŞTE FACULTATEA ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA MARKETING PROIECT SIMULARI DE MARKETING PROFESOR INDRUMATOR: STUDENTI: TRANDAFIROIU DENISA PAHONTU MIHAELA OLTEANU MADALINA STANCU RAZVAN -2010- CUPRINS CAPITOLUL I-PREZENTAREA GENERALĂ A COMPANIEI AVON COSMETICS…………………………………………………………………………… 1. ISTORIA AVON COSMETICS................................................................ 2. EVOLUŢIA COMPANIEI AVON COSMETICS 1 PRINCIPIILE COMPANIEI AVON 2 SITUAŢIA ACTUALĂ A COMPANIEI AVON COSMETICS 1.5. PREOCUPAREA COMPANIEI AVON COSMETICS PENTRU MEDIUL ÎNCONJURĂTOR 1.6. PREZENTAREA COMPANIEI AVON COSMETICS ROMÂNIA S.R.L. 1.7. ROLUL ŞI RESPONSABILITĂŢIILE REPREZENTANTULUI 1.8. CONDIŢIILE DE VÂNZARE. 1.9. ROLUL ŞI RESPONSABILITĂŢILE COORDONATORULUI 1.10. SISTEMUL DE LUCRU 1.11. MODUL DE FUNCŢIONARE A COMPANIEI 1.11.1. DEPARTAMENTUL DE MARKETING 1.11.2. DEPARTAMENTUL OPERAŢIONAL 1.11.3. DEPARTAMENTUL DE VÂNZĂRI 1.11.4. DEPARTAMENTUL DE FINANŢE 1.12. REZULTATE ECONOMICO- FINANCIARE  CAPITOLUL II 2.1. CARACTERIZAREA PIEŢEI FIRMEI AVON COSMETICS ROMÂNIA 2.2. CONCURENŢII FIRMEI AVON COSMETICS ROMÂNIA 2.3...

Words: 15017 - Pages: 61